woensdag 25 januari 2017

Commandant van politie Regio West telefonisch met dood bedreigd door moeder agent

Vrouw zegt huurmoordenaar in te gaan schakelen om regiocommandant 'af te maken'

Verklaring moeder agent: 'Ik heb het uit boosheid gezegd'


Regiocommandant West van het Korps Politie Suriname, commissaris Wiedjaikoemar Oedit, is telefonisch met de dood bedreigd. De moeder van een agent, die ongeveer twee maanden geleden werd ingesloten op verdenking van medeplichtigheid aan diefstal, heeft de commandant vrijdag telefonisch bedreigd. Dit bericht de afdeling Public Relations van de politie woensdag 25 januari 2017.

Oedit was op zijn werkplek toen hij reageerde op het telefoontje. De beller noemde haar naam, liet een serie krachttermen horen en zei, dat de commissaris verantwoordelijk is voor het insluiten van haar zoon en dat hij die daad zal moeten bekopen met zijn leven. Zij zei een huurmoordenaar in te gaan huren om de regiocommandant af te maken.

De commissaris deed aangifte van bedreiging tegen de vrouw, die inmiddels is aangehouden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd zij in verzekering gesteld. Tijdens haar verhoor heeft zij verklaard uit boosheid de regiocommandant te hebben bedreigd.

Ophef rond arrestatie 12-jarige jongen in Amsterdamse Poort, Amsterdam Zuidoost, leidt tot vragen politiek

Raadsleden Ristie (D66) en Mbarki (PvdA) stellen vragen aan stadsdeel over incident


Er heerst nog steeds grote verontwaardiging in Amsterdam Zuidoost over de aanhouding van een 12-jarige jongen in het winkelcentrum Amsterdamse Poort gistermiddag (zie foto - Bron: AT5), zo bericht de lokale zender AT5 vandaag, woensdag 25 januari 2017. De Surinaamse Krant heeft hierover gisteren als eerste uitgebreid bericht, met videobeelden van de aanhouding van de jongen.

De jongen werd staande gehouden door handhavers van het stadsdeel, omdat hij fietste op een plek waar dat niet mocht. Vervolgens gaf hij een valse naam op en wilde hij geen identificatiebewijs laten zien. Ook zou hij de handhavers hebben uitgescholden.

Op beelden op Facebook is te zien, dat hij tot woede van omstanders in de boeien werd geslagen door de handhavers. Zij roepen uiteindelijk de ondersteuning in van politie die de jongen meeneemt.

Roy Ristie van D66 Zuidoost maakt zich zorgen over de verontwaardiging in zijn wijk en roept op tot een onderzoek. 'We verzoeken het Dagelijks Bestuur om per direct diepgaand onderzoek te doen naar de feiten en omstandigheden die tot de arrestatie van deze jongeman geleid hebben en ons alle informatie te verschaffen.' Ristie wil weten wat het stadsdeel gaat doen om de onrust in de wijk weg te nemen.Ook raadslid Sofyan Mbarki van de PvdA heeft vragen gesteld. Een woordvoerder van het stadsdeel kon nog geen reactie geven voordat alle feiten bekend zijn.Mbarki vraagt af of het niet zo hoort te zijn, dat handboeien alleen worden gebruikt wanneer dit proportioneel en redelijk is. Ook herinnert hij het college eraan dat je in Nederland pas vanaf je 14e verplicht bent om identificatie bij je te hebben.   

Ook Control Alt Delete, de Amsterdamse organisatie die onlangs een app tegen etnisch profileren lanceerde, heeft via Facebook op het incident gereageerd, zo weet het Parool te berichten. Volgens de organisatie zijn zowel de handhavers, die de jongen arresteerden, en de politie, die hem 'kritiekloos' meenamen de fout ingegaan. Control Alt Delete gaat de jongen en zijn ouders helpen bij het indienen van een klacht via hun app.   

De gemeente Zuidoost, waar de handhavers onder vallen, wacht nog met een reactie totdat ze alles hebben uitgezocht. Momenteel proberen ze te achterhalen of de jongen zijn leeftijd tijdens de arrestatie bekend heeft gemaakt en waarom er handboeien zijn gebruikt. 
De woordvoerder van het stadsdeel gaf wel aan dat handhavers de afgelopen twee weken specifiek bezig zijn geweest om fietsers rond de Amsterdamse Poort te wijzen op de regels. Deze week ging de handhaving over op het uitschrijven van boetes.    

De politie stelt dat zij in dit geval alleen verantwoordelijk zijn voor het vervoer. 'Handhavers hebben de bevoegdheid om bekeuringen uit te schrijven en handboeien te gebruiken. Alleen voor het vervoer wordt dan de politie ingeschakeld.' Pas op het bureau wordt vervolgens door een hulpofficier gekeken of de arrestatie gegrond was.

BvL/ALS-voorzitter Valies: 'Nerkust maakt domme sprongen'

'Nerkust adviseert regering om naar rechter te stappen'

'Wanneer het gaat om het belang van de leerkrachten moeten wij dezelfde taal spreken' - 'Nerkust dient andere belangen dan die van de leerkracht'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), is niet te spreken over de houding van vakbondsvoorzitter Marcellino Nerkust. 

De FOLS-voorzitter (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) heeft onlangs op een persconferentie heel duidelijk de regering geadviseerd om de voor handen zijnde tools te gebruiken als reactie op de actie van de BvL en de ALS. Nerkust bedoelde hiermee de rechterlijke macht waar de regering een beroep op zou kunnen doen, aldus het Dagblad Suriname woensdag 25 januari 2017.

Valies kon zich niet voorstellen, dat Nerkust als een belangenbehartiger van de leerkrachten, de overheid adviseert om tegen het belang in, naar de rechter te stappen.

'Wij kunnen meningsverschillen hebben, maar wanneer het gaat om het belang van de leerkrachten, moeten wij dezelfde taal spreken. Een kat in het nauw gedreven maakt rare sprongen. Maar, Nerkust maakt domme sprongen. Wij hebben de leerkrachten opgeroepen en ze zijn massaal opgekomen. Laat hij de leerkrachten nu oproepen. Hij dient de belangen van geen enkele leerkracht. Hij dient andere belangen', aldus Valies.

Abdoel (NDP): ‘Gepensioneerde leerkrachten inzetten tijdens staking’

Reserveleerkrachten inzetten zou volgens Abdoel ook een optie moeten zijn


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) is er voorstander van dat de regering gepensioneerde leerkrachten inzet, zodat leerlingen en studenten op scholen kunnen worden opgevangen. Tijdens de openbare vergadering van gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) voerde de parlementariër aan, het erg te vinden dat leerlingen naar huis worden gestuurd, zonder dat de ouders daarvan op de hoogte zijn, zo bericht vandaag, woensdag 25 januari 2017, het Dagblad Suriname.

Het belastingvrij bedrag van Srd 500, dat voor januari en februari als compensatie aan de leraren is aangeboden, kan volgens Abdoel dan gebruikt worden om deze groep te betalen. 'Wij kennen de maatschappelijke gevaren. Ik stel voor dat de leerlingen en studenten op verschillende scholen opgevangen worden en van daaruit begeleid worden', zei Abdoel.

Naast de gepensioneerden stelde hij ook voor reserveleerkrachten in te zetten om de situatie op de scholen op te vangen.

Het is vandaag de 12e dag dat de onderwijsgevenden in staking zijn. De parlementariër benadrukte dat in de kwestie van leraren het opmerkelijk is, dat de leden van de Federatie van Organisatie van Leerkrachten in Suriname (FOLS) wel bereid zijn lessen te verzorgen. Bussen worden ingezet om draaiende scholen te stoppen De parlementariër benadrukte dat er wel leerkrachten zijn die bereid zijn normaal door te werken.

Abdoel zei overigens ook, dat informatie hem heeft bereikt dat er bussen worden ingezet om naar de verschillende ‘draaiende scholen’ te gaan om de werkende leerkrachten ‘ook weg te sturen van deze scholen’.

Abdoel kreeg bijval van zijn collega Silvana Afonsoewa, die vond dat indien de onderwijsgevenden uiteindelijk 30 dagen in actie zijn, het niet gelijk hoeft te betekenen dat de scholen 30 dagen niet moeten draaien. Zij wil ook een oplossing, zodat de leerlingen opgevangen kunnen worden.

Naomi Samidin (NDP) zei te vinden, dat zwakke leerlingen met deze stakingen in problemen zullen geraken, omdat zij na de staking zich dubbel moeten inzetten om de achterstand in te halen. Samidin wilde weten of de regering in staat is die extra Srd 500 in januari en februari uit te keren. Volgens haar kan dat zwaar op de staatsbegroting drukken.

Kort Geding Staat Suriname tegen de BvL/ALS een dag uitgesteld

Vakbondsleider Valies krijgt tijd om een advocaat te zoeken


De rechtszaak tegen de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) is uitgesteld naar morgenmiddag twee uur. De Kort Gedingrechter heeft vandaag, woensdag 25 januari 2017, onderwijsbonden de gelegenheid om een advocaat in de arm te nemen. Dit meldt Starnieuws.

Advocaat Gerold Sewcharan, die benaderd was door vakbondsleider Wilgo Valies, heeft aangegeven in zo'n korte tijd de zaak niet te kunnen aannemen. Hij was pas rond het middaguur benaderd voor de zaak die om half twee moest dienen. Valies had de dagvaarding vanochtend gekregen.

De Staat laat zich vertegenwoordigen door de advocaten Dwight Kraag en Edward Naarendorp. Kraag zegt in reactie, dat morgen comparitie van partijen wordt gehouden. Indien voor de rechter een oplossing wordt gevonden, dan hoeft er geen vonnis te worden gewezen.

De Staat heeft gevorderd dat de BvL/ALS onmiddellijk het onderwijsproces hervatten. Valies zegt dat de leerkrachten nog steeds boos zijn. In plaats van een oplossing om de tafel te bereiken, gaat de regering naar de rechter. Hij merkt op, dat er geen duurzame oplossing kan worden bereikt in een rechtszaak.

De leerkrachten blijven in actie. Valies heeft de leerkrachten opgeroepen om zich morgenochtend weer in Theater Unique te melden. 'Intussen gaan wij een advocaat zoeken', zegt Valies.

Huiszoekingen in verband met onderzoek 'Cucumber' op beide delen Sint Maarten

Drie verdachte opvarenden van 'drugsboot' gearresteerd


In verband met het lopende onderzoek naar de onderschepping op zee van meer dan 200 kilo vermoedelijk cocaïne door de Koninklijke Marine in samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied op zaterdag 21 januari, is afgelopen zondag en gisteren een aantal huiszoekingen verricht op zowel het Nederlandse deel als het Franse deel van St. Maarten. Dit meldt het Openbaar Minister op Sint Maarten in een vandaag, woensdag 25 januari 2017, uitgegeven persbericht.

Ook zijn drie verdachte opvarenden van een boot waarop de vermoedelijke drugs zich bevonden aangehouden en in verzekering gesteld. Het betreft de mannen D.J.C. uit Venezuela, D.O.G.V. uit Saint Martin en L.R. uit de Dominicaanse Republiek.

De Officier van Justitie heeft inmiddels hun inverzekeringstelling verlengd met acht dagen. Tevens zijn D.J.C. en D.O.G.V. voor de rechter-commissaris geleid. Die heeft de aanhouding van de twee mannen rechtmatig bevonden. De derde verdachte, L.R,. wordt vandaag voor de rechter-commissaris geleid. De drie verdachten zitten in beperkingen.


Zondag werden in verband met het lopende onderzoek drie huiszoekingen verricht aan de Nederlandse kant. Twee in Cay Bay en één in Cole Bay.

Gisteren werden nog eens twee zoekingen verricht aan de Franse kant van St. Maarten op een marina nabij Marigot en een huis in Marigot. Tijdens de zoekingen zijn administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Het onderzoek genaamd 'Cucumber' is nog in volle gang en staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in nauwe samenwerking met het Korps Politie St. Maarten, Kuswacht Caribisch Gebied, en de Franse Gendarmerie.

Politica Karta-Bink (PL) wil spoedige overmaking districtsgeld Commewijne

'Commissariaat heeft over 2016 bijna Srd 500.000 ontvangen, maar over 2015 niets'


Het Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid Ingrid Karta-Bink hoopt dat de regering er spoedig werk van maakt, om het districtsgeld van Commewijne over te maken. 'Wij hebben zelf van de districtscommissaris vernomen, dat hij Srd 480.000 in 2016 ontvangen heeft van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, terwijl het geld over het vierde kwartaal van 2015 nog niet ontvangen is', zei ze gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), aldus vandaag, woensdag 25 januari 2017, het Dagblad Suriname.

Volgens de parlementariër is het opvallend dat Commewijne in de meeste gebieden er nu verwaarloosd uitziet, omdat er geen geld is in het district. Zo zijn zandwegen helemaal niet begaanbaar.

Zij deed een beroep op het ministerie van Regionale Ontwikkeling om alsnog de overmakingen te doen, zodat er onder andere betere wegen kunnen komen in het district. Zij kijkt ernaar uit dat deze wegen worden opgenomen in het asfalteringsproject Dalian 4.

Bondsvoorzitter Valies heeft moeite met opstelling Jeugdparlement in stakings'kwestie'

Valies: 'Beslissing Jeugdparlement rechtszaak tegen regering en stakende leraren aan te spannen is onvoorstelbaar'

(Bron foto: Dagblad Suriname)

Het besluit van de leden van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) en de Bond van Leraren (BvL) om het voorstel van de regering af te wijzen(een extra Srd 500 voor onderwijsgevenden in de maanden januari en februari) en daarmee ook de staking te continueren, is niet in goede aarde gevallen bij het parlementslid Rachied Doekhie (NDP) en het Nationaal Jeugdparlement (NJP), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 25 januari 2017.

Het is alom bekend, dat Doekhie weinig tot geen begrip heeft voor de onderwijsgevenden, gelet op zijn felle uitlatingen naar de stakende leerkrachten toe. Zo heeft Doekhie onlangs in een krantenartikel gezegd het een raadsel te vinden waarom de leerkrachten geen andere baan zoeken in plaats van het onderwijsproces te verstoren.

Wilgo Valies, voorzitter van de ALS/BvL, zegt in een reactie, dat het parlementslid niets anders is dan ‘voltooid verleden tijd, waarover er geen reden tot debat bestaat’. ‘De mens verandert in zijn geaardheid nooit, zo ook Doekhie.

Valies vindt het verder verbazingwekkend hoe de jongeren de leerkrachten proberen te ‘ondersteunen’ in hun strijd tegen de hardnekkige regering. Zo heeft het NJP onlangs een beslissing genomen die als een blikseminslag is overgekomen: het aanspannen van een rechtszaak tegen de stakende leerkrachten en de regering. 'Ik vind dit opmerkelijk, omdat het NJP zelf een instantie is die onder het ministerie van Sport- en Jeugdzaken valt, welke tot de overheid behoort. En dan wil men een Kort Geding aanspannen tegen de regering? Dit is onvoorstelbaar', aldus Valies.

De vakbondsleider verwijst naar situaties in het verleden, waarbij het openbaar vervoer werd lamgelegd vanwege achterstallige betalingen door de overheid. 'Nooit hebben we gehoord dat het NJP acties hiertegen heeft ondernomen, maar wanneer leerkrachten opkomen voor hun belangen, zijn ze ineens de slechterik', stelt Valies.

De vakbondsleider beklemtoont dat ook de leerkrachten rechten en verplichtingen hebben. ‘Middels deze acties leggen de onderwijsgevenden een goede basis, zodat de jongeren die het in de toekomst van hen zullen overnemen, ook de vruchten ervan kunnen plukken’, vertelt Valies. ‘En als de overheid ons niet op een correcte manier bejegent en ons bovendien benadeelt, dan hebben wij alle recht om te staken. Ook de leerkrachten hebben recht op onderwijs. Het is bovendien de taak van de overheid om zorg te dragen dat partijen hun rechten kunnen beleven’, aldus de vakbondsleider.

De ondersteuning van vakbondsleider Robby Berenstein en diverse organisaties motiveert de BvL/ALS om in staking te blijven.

Somohardjo (PL): ‘Sapoen heeft niets gebakken als 15 jaar voorzitter Pendawalima’

‘Vijftien jaren lang heeft de Pendawalima rondgedobberd met Sapoen als voorzitter'

‘Sapoen is helemaal geen partij voor mij, want denkt Sapoen, dat wij angstig voor hem zijn?' - Hij zal uiteindelijk moeten fuseren met de NDP’


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, kijkt er helemaal niet van op, dat de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, die PL-dissident Raymond Sapoen heeft opgericht, tot een nieuwe politieke organisatie wordt getransformeerd. ‘Iedereen heeft het recht om een politieke partij op te richten’, aldus Somohardjo vandaag, 25 januari 2017, in het Dagblad Suriname. Maar, toen hij de naam van Sapoen hoorde als voorzitter van de partij, moest hij hard lachen. 

Sapoen heeft in 1998 de Pendawalima, waarvan Somohardjo destijds voorzitter was, gekaapt. ‘Vijftien jaren lang heeft de Pendawalima rondgedobberd met als Sapoen als voorzitter. Drie termijnen lang heeft hij deelgenomen aan de verkiezingen zonder een keer gekozen te zijn. Totdat de Pendawalima in 2010 is opgegaan in de PL. Hij was nergens thuis, cirkelde maar bij de NDP, maar de NDP wilde hem niet, uiteindelijk hebben wij hem geaccepteerd. Je mag een vliegtuig kapen, maar wanneer je geen piloot hebt, zal het vliegtuig uiteindelijk crashen.’ 

Toen Sapoen in 1998 met de voorzittersstoel van de Pendawalima ervandoor ging, moest Somohardjo een nieuwe politieke partij oprichten. En zo ontstond de PL.

‘Sapoen is helemaal geen partij voor mij, want denkt Sapoen, dat wij angstig voor hem zijn?’, zegt Somohardjo steevast. De PL-voorzitter memoreert, dat Sapoen in de periode van 2011-2012 voor brandhout is uitgemaakt door president Desi Bouterse. In die periode zat Sapoen aan als minister van Onderwijs. Omdat Somohardjo in de bres sprong voor hem, werd Sapoen overgeplaatst naar het ministerie van Handel en Industrie om de zoete vrede te bewaren. ‘Sapoen is brandhout, ik wil hem weg’, waren letterlijk de woorden van president Bouterse.

Somohardjo verklaart ook, dat de ‘zogenaamde achterban’ waarover Sapoen beschikt in zijn beweging, niet achter hem aanzit vanwege loyaliteit, maar wegens eigen belang. ‘Ze zeggen me allemaal, voorie me suku wan sani’, aldus Somohardjo. Ook voorspelt hij, dat de nieuwe partij onder voorzitterschap van Sapoen geen lang leven beschoren zal zijn. ‘Hij zal uiteindelijk moeten fuseren met de NDP.’

Misiekaba (NDP): 'Regering naar huis sturen is niet aan de orde'

'Er is een regering die op legitieme basis op het parlement gestoeld is'


'Wij horen het steeds meer klinken, als de regering niet kan, moet de regering naar huis. Dat is niet aan de orde, omdat er een regering is die op legitieme basis op het parlement gestoeld is', zei NDP-fractieleider André Misiekaba gisteren in De Nationale Assemblee (DNA). De parlementariër maakte deze opmerking naar aanleiding van de acties van de onderwijsbonden, waar oppositiepartijen ook aan meedoen om de regering naar huis te sturen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 25 januari 2017.

Tijdens dezelfde vergadering had VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien nog de opmerking gemaakt, dat de regering maar het mandaat moet teruggeven als zij de problemen in het land niet kan oplossen.

Volgens Misiekaba zou het echter beter zijn als alle mensen de koppen bij elkaar steken om dit probleem op te lossen. 'Wanneer mensen roepen dat de regering naar huis moet, dan begrijpt u dat wij eigenlijk op een andere politieke toer gaan. Dat is op dit moment niet nodig. Wij nodigen deze mensen uit om te komen met voorstellen', aldus Misiekaba.

De NDP’er voerde verder nog aan, dat hij zich nog de situatie in 1994 kan heugen, toen kinderen twee maanden lang de school niet konden bezoeken, omdat onderwijsbonden staakten. Hij zei te hopen, dat de huidige staking niet dezelfde richting opgaat.

FOLS-president Nerkust geeft weer sneer naar Valies: 'Hij hitst leerkrachten tegen mij op'

'Als je ’s morgens staakt, moet je ’s middag ook niet naar de opleiding gaan voor vervolgstudie'

'De waarheid moet gezegd worden'


Valies geeft via de media aan, dat ik de regering heb geadviseerd om naar de rechter te gaan. Zijn benadering is meer om de leerkrachten tegen mij op te hitsen. Valies heeft één aspect van het herwaarderingsprogramma opgepakt; namelijk het salarisdeel en is ermee gaan shoppen op de scholen tijdens schooluren in de periode oktober-december 2016. Dat hij ervoor zal zorgen dat de laatste bevoegdheid met een minimum bedrag moet beginnen van Srd 4.000. Nu dat niet bereikt kan worden, heeft hij een probleem. 

Toen aan de FOLS en de BvL in februari 2014 een nota met de eerste denkrichting over een herwaarderingsprogramma werd gepresenteerd, was er voor de 3e graad bevoegdheid voorgesteld Srd 3.524 (aanvangsbedrag) en 1e graad aanvangsbedrag Srd 4.462. Het was Wilgo Valies die het aanvangsbedrag van Srd 3.524 (aanvangsbedrag 3e graad bevoegdheid) categorisch afwees. Hij gaf aan dat het te hoog is voor deze groep van leerkrachten met de volgende bevoegdheid: Onderwijsakte, Hoofdakte, Onderwijzers-A, Hoofdkleuterleidster. Wilgo Valies vond dit salaris te dichtbij van het maximumbedrag van een 1e graad bevoegdheid.

En nu wil Wilgo Valies na drie jaren de laagste bevoegdheid wel brengen naar (aanvangsbedrag) minimum bruto Srd 4.000 om de leerkracht in het basisonderwijs te paaien voor zijn ‘ALS.’ Terwijl hij de leerkrachten al elf dagen in actie houdt, gaan velen onder deze leerkrachten ’s avonds wel naar de Avondopleiding voor de Hoofdakte om hun vervolgstudie voort te zetten, hun tentamencijfers opvragen van de gemaakte tentamens in december 2016 en om de leerstof niet te missen voor de tentamens die in februari 2017 worden gemaakt. Ga maar kijken om half vijf hoe het terrein vol staat met auto’s.

Het onredelijke is, dat de stakende leerkrachten geen achterstand in hun studieplanning willen, maar wel de leerlingen ’s morgens een ‘gap’ bezorgen in hun studiejaar. Waarom roept Valies ze niet op om consequent te blijven? Als je staakt moet je ook instaan voor alle consequenties. Als je ’s morgens staakt, moet je ’s middag ook niet naar de opleiding gaan voor vervolgstudie. Dan hebben zij een 'gap’, maar dan hebben de leerlingen ook een ‘gap’ . De ‘gaps’ zijn dan gelijk. Anders is het een ongelijke, onredelijke en egoïstische benadering. Laat Wilgo Valies ze ook hierop wijzen.

Het zijn dezelfde leerkrachten die al elf dagen in actie zijn en deze week naar een ATM-machine zullen gaan om hun salaris te ontvangen terwijl anderen op school zijn gebleven om hun werk te doen. Dit is super onredelijk. Een uitdaging voor Wilgo Valies om ze ook hierop te wijzen.

Ik weet dat men mij deze benadering niet in dank zal afnemen. Maar, de waarheid moet gezegd worden.

Marcellino Nerkust  
President Presidium Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname. 
Paramaribo, 25 januari 2017

Aanpassing korting op loonbelasting nu pas als staatsbesluit gepubliceerd

Vakbondsleider Naarendorp: 'Eigenlijk is het een schande, ik kan niet zeggen dat ik blij ben'


De aanpassing van de korting op loonbelasting die de vakbonden vorig jaar april met de regering zijn overeengekomen is eindelijk geformaliseerd. Het staatsbesluit, dat hiervoor nodig was, is nu gepubliceerd. Dit bevestigt de afdeling Bibliotheek van het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag, woensdag 25 januari 2017, in de Ware Tijd.

'Eigenlijk is het een schande. Ik kan niet zeggen dat ik blij ben', reageert vakbondsman Robby Naarendorp van C-47 op de publicatie. Hij stoort zich eraan, dat de vakbeweging hierop vaak heeft moeten aandringen, terwijl de belastingkorting al in april 2016 was overeengekomen. Allerlei pogingen in de vorm van telefoontjes en brieven maanden achtereen bleven onbeantwoord.

Naarendorp zegt ook, dat nooit een verklaring is gegeven waarom het staatsbesluit zo lang op zich heeft laten wachten. Hij heeft het gevoel, dat de regering bewust de maatregel heeft toegepast, toen zij daar zin in had, terwijl de bonden hadden gezegd dat bedrijven op het staatsbesluit wachtten om de korting toe te passen.

Vakbonden hebben volgens de vakbondsman ook aan de werkgevers gevraagd om vooruitlopend op het staatsbesluit alvast de belastingkorting voor de medewerkers toe te passen. Niet alle werkgevers waren echter bereid dit te doen. Dit geeft volgens Naarendorp aan, dat er geen vertrouwen is in de regering. 'Wanneer dat er was, zou men minder problemen hebben om het vooruitlopend op het staatsbesluit uit te voeren.'

Zelf past de overheid al geruime tijd de belastingkorting toe voor ambtenaren, hoewel het besluit nog niet geformaliseerd was. Enkele bedrijven hebben dit voorbeeld gevolgd vooruitlopend op de officiële bekendmaking dat loon­trekkers Srd 75 minder belasting per maand hoeven te betalen. Sommige bedrijven wilden echter eerst de formele kennisgeving, omdat er voor de heffingskorting geen wettelijke basis is.

10 Jaar cel geëist tegen man die 12-jarig zwakbegaafd meisje zwanger heeft gemaakt

Man heeft steeds bekend schuldig te zijn aan het hem ten laste gelegde feit


Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel geëist tegen S.S. voor het zwanger maken van een 12-jarig zwakbegaafd meisje in 2015. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 25 januari 2017.

De politie ontving 11 maart 2016 het bericht, dat een zwakbegaafd meisje van 12 jaar was bevallen. Op basis van die melding werd een onderzoek ingesteld. Uit verklaring van het slachtoffer bleek dat de verdachte haar had zwanger gemaakt.

S. werd in verband met het onderzoek in verzekering gesteld. Hij werd op diverse momenten gehoord en heeft vanaf het prille begin volmondig toegegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan dit strafbaar feit.

De Officier van Justitie acht de feiten tegen de verdachte wettig en overtuigend bewezen en eiste 10 jaar gevangenisstraf tegen de man.

Zijn advocaat Harold Belfor zal op de zitting van 10 april pleiten. De verdachte blijft hangende het verdere onderzoek aangehouden.

ILO-training over statistieken arbeidsmarkt voor personeel ministerie van Arbeid en ABS

Ministerie van Arbeid: Statistieken van belang voor het ontwikkelen van beleid

(Bron foto: ministerie van Arbeid)

Een driedaagse ILO-Training is vandaag, woensdag 25 januari 2017, van start gegaan ter versterking van de capaciteit bij het verzamelen, verwerken en analyseren van data gericht op informele werkgelegenheid, lonen en inkomens. De training werd geopend door de directeur van het ministerie van Arbeid, Jimmy Belfor, die het belang van statistieken voor het ontwikkelen van beleid benadrukte. Dit meldt het ministerie van Arbeid in een uitgebracht persbericht.

Tijdens de training zal aandacht worden besteed aan het berekenen van indicatoren en het verwerken van data middels een speciale software programma.

De training wordt verzorgd door twee deskundigen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), Diego Rei en Florence Bonnet, deskundigen op het gebied van Employment and Labour Market Policies. Het formuleren van beleid om informaliteit terug te brengen en het uitvoeren van een loonsurvey op reguliere basis, zijn activiteiten die opgenomen zijn in het Decent Work Country Programma voor Suriname 2014-2016. Dit programma beoogt het bewerkstelligen van duurzame ondernemingen, de ratificatie van ILO-verdragen betreffende kinderarbeid en gelijke kansen op de werkplek, het moderniseren van arbeidswetgeving, versterking van de arbeidsinspectie, het versterken van sociaal dialoog en het verzamelen van adequate arbeidsstatistieken voor het maken van gericht arbeidsmarktbeleid.

Om invulling te kunnen geven aan dat beleid wordt technische assistentie verleend door de ILO. De training is onderdeel van deze technische assistentie alsook het ontwerp en de opzet van surveys betreffende informele werkgelegenheid, lonen en inkomens.

Het ligt in de bedoeling dat met de uitvoering van deze surveys in samenwerking met het ABS (Algemeen Bureau voor de Statistiek) op regelmatige basis statistieken zullen worden verzameld ten behoeve van het ministerie. De onderzoeksresultaten zullen het ministerie in staat stellen een adequaat arbeidsmarktbeleid voor de komende jaren te voeren met name met betrekking tot informaliteit.

De deelnemers aan de training zijn medewerkers van het Onder directoraat Arbeidsmarkt van het ministerie van Arbeid en het ABS. Ook participeren zes medewerkers van het ministerie van Arbeid van Guyana in deze training. Deze zijn nu speciaal hiervoor in Paramaribo.

Stakings- en vakbondleider Valies vindt Kort Geding van de Staat intimidatiepoging

'Rechter of geen rechter, als er sprake is van onrecht zullen wij de strijd niet opgeven'

Valies vraagt zich af hoe rechter omgaat met conventies die geratificeerd zijn door de Staat Suriname


Het Kort Geding van de Staat Suriname tegen de Bond van Leraren (BvL) noemt bondsvoorzitter Wilgo Valies een intimidatiepoging om de bond klein te krijgen. 'Rechter of geen rechter als er sprake is van onrecht zullen wij de strijd niet opgeven', zei de vakbondsman vanochtend, woensdag 25 januari 2017, tegen zijn leden in het stakingscentrum Theater Unique, aldus de webeditie van de Ware Tijd.

'Dit is geen klacht tegen Valies, maar tegen de leerkrachten', aldus de BvL- en ALS-voorzitter (Alliante van Leerkrachten in Suriname, die niet door de Staat voor rechter wordt gedaagd, omdat deze bond niet door de overheid wordt erkend).

De voorzitter heeft de dagvaarding via de deurwaarder ontvangen om zich om half twee vanmiddag te melden bij het Kantongerechtsgebouw voor Civiele Zaken aan de Grote Combeweg. Hij zei het overigens opmerkelijk te vinden, dat het geding gisteren is ingediend en vandaag al in behandeling wordt genomen. 'Het gaat zeer vlot. We geloven in ons zelf dat wij de eindstreep zullen halen. We zijn benieuwd hoe de rechter zal omgaan met overeenkomsten?'

Ook vraagt hij zich af hoe de rechter zal omgaan met conventies die geratificeerd zijn door de Staat Suriname.

'Wanneer het deze regering goed uitkomt, stappen zij naar de rechter. Als er uitspraken worden gedaan worden deze genegeerd', zei hij.

Valies en zijn leden zijn vastberaden tot het bittere eind te strijden. 'Ze denken dat ze ons met deze intimidatiepoging klein zullen krijgen. We zijn niet klein te krijgen. We zullen continu strijden tegen onrecht.'

Hij heeft zijn leden opgeroepen om in een protestmars te lopen naar het Kantongebouw waar de rechtszaak tegen de bond vanmiddag dient.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

'Als ik VHP-voorzitter Santokhi ben, dan klaag ik Sharmila Kalidien-Mansaram aan'

'Klaag haar aan wegens kennis van strafbare feiten, zonder hiervan aangifte gedaan te hebben'


Onder de kop 'Paarse, oranje en stakingspuinhopen?' schreef mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram op maandag 23 januari op Starnieuws onder andere het volgende: 

'Indien het de VHP-voorzitter ernst is met het bestrijden van corruptie, dient hij intern te beginnen. Zullen we beginnen te onderzoeken hoe ex-ministers en DNA-leden van de VHP aan gronden zijn gekomen. 
Hoe sommigen aan grote lappen grond zijn gekomen. 
Hoe sommigen zelfs papier en memo stencils naar huis hebben gedragen bij de wisseling van de wacht. 
Hoe sommigen camera installaties van bijkans USD 100.000 van de Staat kregen. 
Hoe ministers privé stichtingen en NV's oprichtten om staatsgebouwen te inventariseren en daarvoor USD 600.000 opstreken. 
Hoe onder sommige ministers er gelden werden aangenomen voor gunningen. 
Hoe sommigen terreinen van landbouwcoöperaties onteigenden. 
Hoe sommigen een ministerie tot familiezaak maakten. 
Hoe districtssecretarissen de mogelijkheid hebben gekregen om te speculeren met gronden en daardoor pompstationhouders zijn geworden, grootgrondbezitters zijn geworden, autohandelaren zijn geworden. 
 Ik ben de Almachtige dankbaar dat ik niet heb meegedaan aan die zweefteki, doch met een compleet schone lei ben vertrokken uit die partij en wat te mijner kennis werd gebracht ook aan de kaak heb gesteld in het openbaar, wat mij nimmer in dank werd afgenomen door partijprominenten die een bepaald belang hadden daarbij.'

Dit betekent, dat mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram al jaren kennis draagt van strafbare feiten die volgens het Surinaams strafrecht, strafbaar zijn.

Als Surinaamse burger en nog erger als juriste en oud-DNA-lid (De Nationale Assemblee), had mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram de plicht bij justitie aangifte te doen van deze haar goed bekende strafbare feiten.

Als ik VHP-voorzitter Santokhi zou zijn dan zou ik haar aanklagen. Klaag haar aan wegens kennis van strafbare feiten, zonder hiervan bij Justitie aangifte gedaan te hebben. Een volgens het Surinaams strafrecht strafbare feit. 

Als de juriste en oud-VHP DNA-lid mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram,meent waar ze in het artikel de VHP allemaal van beschuldigt.
Indien het de juriste en oud-VHP DNA-lid mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram ernst is met de door haar in het stuk gelanceerde beschuldigingen richting VHP en haar oud-voorzitter Chan (Chandrikapersad) Santokhi, dan moet zij bereid zijn bij Justitie aangifte te doen van deze bij haar bekende strafbare feiten.

Indien het de juriste en oud-VHP DNA-lid mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram ernst is, dan moet ze dit voor de rechtbank onder ede verklaren en de bij haar bekende namen van plegers van deze strafbare feiten onthullen. Zo niet, dan heeft de juriste en oud-VHP DNA-lid mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram geen recht van praten en mogen wij de door haar genoemde feiten als leugens beschouwen, met als enig doel haar oude partij VHP en voorzitter Chan Santokhi, door het slijk te halen.

Geldt bij de juriste en oud-VHP DNA-lid mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram, soms: 'Wiens brood men eet, diens taal men spreekt?' Mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram is tegenwoordig namelijk in dienst van Justitie en Politie.

 Romeo Hoost

Romano Meriba, pleegzoon president Bouterse, hoort tien jaar cel tegen zich eisen

OM vindt dat - ontkennende - Meriba plan beroving ondernemer in november 2015 heeft beraamd


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanochtend, woensdag 25 januari 2017, tien jaar gevangenisstraf geëist tegen Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse. Dit bericht Starnieuws.

Het OM vindt dat Meriba het plan beraamd heeft om ondernemer R.S. op 9 november 2015 te beroven. De medeverdachten in deze zaak zijn Ruben S. (39), Errol S. (41) en Anthony C. (55).

Advocaat Benito Pick, die samen met collega Raoul Lobo, Meriba bijstaat heeft eerder aangevoerd dat de zaak zwaar is opgeblazen. Volgens Pick gaat het om een beroving waarbij niets met de benadeelde is gebeurd. Daarnaast heeft hij zijn geld teruggekregen.

De Officier van Justitie blijft erbij, dat het om een ernstig strafbaar feit gaat. Meriba heeft steeds ontkend dat hij het plan heeft beraamd om de ondernemer te beroven. De aanklager vindt dat er genoeg feiten en omstandigheden zijn die tegen Meriba pleiten.

Mr. Hugo Essed: Het 8 decemberproces vereenzelvigd met de rechtsstaat

'Nooit eerder heeft een uitvoerende macht zo frontaal en bedreigend rechterlijke macht aangevallen'


Met de inwerkingtreding op 1 januari 1866 van het ‘Reglement op het beleid der Regering in de Kolonie Suriname’ (uit 1865), werd de trias politica als staatsvorm op het grondgebied van de kolonie Suriname ingevoerd. (1) De onafhankelijke rechterlijke macht in handen van het Hof van Justitie, (2) de toen nog beperkte wetgevende macht in handen van de Koloniale Staten en (3) de aan de Gouverneur gedelegeerde uitvoerende macht, werden de drie hoekstenen van de rechtsstaat in de kolonie Suriname. De essentie van deze staatsvorm is het in stand houden van een zodanige machtsbalans tussen de drie staatsmachten, dat gegarandeerd is dat de wet voor eenieder gelijk is en een ieder op gelijke wijze toegang tot het recht heeft

Een voorwaarde, zonder welke de invoering van de rechtsstaat in de kolonie Suriname niet mogelijk zou zijn geweest, was de afschaffing van de slavernij in 1863. Die afschaffing was de staatsrechtelijke erkenning dat elke burger drager is van dezelfde rechten en plichten. Elke natuurlijke persoon op het grondgebied van de kolonie Suriname werd in 1863 rechtssubject, dat wil zeggen, drager van rechten en plichten vanaf de geboorte. Het meest fundamentele van die rechten was en is tot op heden het recht op leven en het recht op de bescherming daarvan. 
Dit recht op leven voor iedere burger werd in 1863 eindelijk wettelijk erkend en in 1866 in de toen geldende constitutie verankerd, na felle en succesvolle strijd daarvoor. Vanaf 1613 hebben inheemsen en daarna drie grote marrongemeenschappen, gestreden voor dat hoogste mensenrecht, het recht om drager te zijn van rechten, in het bijzonder van het recht op leven. Daarom herinneren wij ons Priary, Boni en andere Surinaamse vrijheidsstrijders.

Sinds 1948 een Parlementaire Democratie 
De in 1866 ingevoerde rechtsstaat was echter niet volgroeid, omdat toen nog niet alle rechten aan alle burgers toekwamen. Met name bleef het overgrote deel van de bevolking uitgesloten van de zogenoemde politieke rechten, het actief en het passief kiesrecht.
Met de invoering in 1948 van het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen werden ook deze politieke rechten voor iedere Surinaamse burger gelijk. Ook daarvoor is felle politieke strijd gevoerd door nationalisten als Sophie Redmond en Wim Bos Verschuur. Daarmee werd het fundament gelegd voor een politieke ontwikkeling die in 1954 uitkristalliseerde in autonomie voor de kolonie Suriname zoals vastgelegd in het “Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden”. Suriname verkreeg daarbij een autonome status ter zake het binnenlands bestuur, onder verantwoordelijkheid van een eigen landsregering die tot stand kwam na algemene, vrije en geheime verkiezingen. Die regering was bekleed met uitvoerende macht waarover verantwoording diende te worden afgelegd aan het Parlement van Suriname. Daarmee werd de parlementaire democratie als regeringsvorm in Suriname ingevoerd en werd de in 1866 geboren rechtsstaat, gestoeld op de trias politica, verder uitgebouwd.

In 1975 een Democratische Rechtsstaat 
In de Grondwet van 1975, de geboorteakte van de Republiek Suriname, was die soevereine republiek dan ook ingebed in de door vrijheidsstrijd bevochten rechtsstaat, met een door politieke strijd verkregen parlementaire democratie. Suriname betrad op 25 november 1975 onder leiding van Henck Arron het internationaal statentoneel dan ook als een moderne democratische rechtsstaat, gestoeld op het beginsel van een scheiding der staatsmachten, de trias politica.

Van rechtsstaat naar machtsstaat 
De Grondwet van 1975 was echter geen lang leven beschoren. Op 25 februari 1980 grepen opstandige militairen na een geëscaleerd vakbondsconflict met wapens de staatsmacht. Op grond van een vermeende contra-coup werd door de militaire machthebbers in augustus 1980 de Grondwet opgeschort en het parlement buitenwerking gesteld. Daarmee werd de bevolking haar politieke rechten ontnomen, hetgeen in het najaar van 1982 leidde tot massaal politiek protest van arbeiders, landbouwers, de middenklasse, het bedrijfsleven, medici, advocaten, vrouwenorganisaties en kerken. Dit protest verenigde zich in de 'Associatie voor Democratie' bestaande uit 13 vooraanstaande maatschappelijke organisaties, die op 23 november 1982 een oproep tot democratisering deden aan de militaire machthebbers. 

Het militaire antwoord op deze vreedzame volksoproep tot democratisering werd op 7, 8 en 9 december 1982 gegeven. Om puur politiek machtsbehoud van de geïsoleerde militaire machthebbers, werden onder verkondiging van de grote leugen dat een couppoging verijdeld moest worden, 3 mediahuizen en een vakbondsgebouw in brand geschoten en werden 15 tegenstanders van de militaire dictatuur gemarteld en vermoord.
Deze brute en uitsluitend politiek gemotiveerde moorden én het feit dat de daders gewoon vrijuit gingen, waren de ernstigste schending van het recht op leven, respectievelijk de grootste aanslag op de rechtsstaat Suriname sinds 1948. 
Suriname verkeerde na de Decembermoorden in een maatschappelijke shocktoestand. Het intellectuele room was figuurlijk vermorst of ontvluchte letterlijk Suriname. De militaire machthebbers, aangemoedigd door salon revolutionairen, maakten jacht op een ieder die verdacht werd van sympathie met de “oude politiek”, hetgeen een stroom van bannelingen naar het buitenland tot gevolg had. De democratische rechtsstaat maakte plaats voor de militaire machtsstaat, onder leiding van Desiré Bouterse. 

Binnenlandse Oorlog van 1986 tot 1989 
Op de Decembermoorden volgde een periode van rauwe militaire dictatuur. De Nationale Militaire Raad regeerde met ijzeren hand en militairen controleerden de overgebleven media. Maar ook in Suriname, had zoals elders in de wereld, militaire dictatuur gewapend verzet daartegen tot gevolg. Ronnie Brunswijk, een uit Moengo Tapoe afkomstige ex-militair, begon in juli 1986 een guerrilla achtige aanval op het Nationaal leger. Dat leger sloeg hard terug, waarbij marrondorpen in Oost-Suriname niet ontzien werden en waardoor grote aantallen marronjongeren zich bij het Jungle Commando aansloten. Het gewapend verzet tegen de militaire dictatuur kreeg ook steun uit Paramaribo en van in het buitenland verblijvende bannelingen. De Binnenlandse Oorlog die tot 1989 woedde was een feit. Gedurende deze oorlog werden zoals genoegzaam bekend, ernstige oorlogsmisdaden begaan, zowel door militairen als door rebellen en vermeende rebellen. 
De machtsstaat onder leiding van Desiré Bouterse en het gewapend verzet daartegen, eisten een schier onbetaalbare tol aan menselijk leed en economische verwoesting. Suriname verkeerde in een staat van ontreddering.

Begin 1987 zochten de militaire machthebbers letterlijk hulp bij de zogenoemde “oude politieke” partijen. Het beruchte Leonsberg-akkoord leidde ertoe dat in september 1987 bij referendum een nieuwe Grondwet werd aangenomen, waarin echter het “Militaire Gezag” een prominente plaats behield. Op 25 november 1987 werden er verkiezingen gehouden en het leek erop alsof de democratie goeddeels werd hersteld. Voor een deel van het grondgebied gold echter nog steeds een noodtoestand en de Binnenlandse Oorlog smeulde voort. 

Jaren 90 
Suriname begon de jaren 90 van de vorige eeuw dan ook in een staat van economische verloedering en een Binnenlandse Oorlog zonder overwinnaar, maar met vele verliezers. In een kennelijke poging de status quo te doorbreken pleegde op 24 december 1990 het Militair Gezag onder leiding van Desi Bouterse wederom een staatsgreep, door telefonisch President Ramsewak Shankar mee te delen dat het paleis omsingeld was en dat hij werd vervangen. Voor de tweede keer sinds 1981 werd een democratisch gekozen President door dreiging met militaire macht afgezet en trokken militairen de uitvoerende macht naar zich toe. De democratische rechtsstaat werd door Desiré Bouterse weer buitenspel gezet. 

Ditmaal gelukkig voor korte duur, omdat in mei 1991 verkiezingen plaatsvonden. Bovendien werd bij de wijziging van de Grondwet in 1992 het Militair Gezag uit de Grondwet verwijderd. Daarmee werd op democratische wijze het laatste restje militaire macht uit de constitutie verwijderd, hetgeen vooral een verdienste van Fred Derby genoemd mag worden. 
In 1992 werd mede door inzet van Rufus Nooitmeer en Jagernath Lachmon met de rebellen een vredesakkoord gesloten, welk in augustus 1992 door President Ronald Venetiaan werd bekrachtigd.

Geen volledig herstel rechtsstaat 
Het herstel van de democratie in 1991 leidde echter niet tot geheel herstel van de rechtsstaat. Immers, de veelvuldige politiek gemotiveerde moorden en oorlogsmisdaden gepleegd sinds 1980 werden niet vervolgd en dus niet berecht. In het ene geval waarbij wetsdienaren gepoogd hebben wel een onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdaden, stuitte dat op gewelddadige militaire tegenwerking, waaronder zelfs de openlijke moord op politie inspecteur Gooding op 5 augustus 1990. 
Het Openbaar Ministerie verklaarde bij het onderzoek naar deze schokkende moord te zijn gestuit op een “blinde muur”, lees militaire muur. Het beginsel dat de wet voor een ieder geldt, werd dus niet hersteld. De strafwet die moorden verbiedt en vervolging van de daders eist, gold niet voor de militaire machthebbers en rebellenleiders. Deze situatie van een geschonden rechtsstaat bleef gedurende de jaren 90 van de vorige eeuw ongewijzigd. 

Symbool voor de rechtsstaat 
In het najaar van 2000 namen de 8 december nabestaanden de moedige stap om vervolging van de daders te eisen, daarbij moreel ondersteund door President Ronald Venetiaan. Onder leiding van Fred Kruisland richtten de nabestaanden een verzoek aan het Hof van Justitie om de vervolging van die moorden te bevelen. Dat bevel werd in oktober 2000, een maand voor de verjaring van deze moorden, inderdaad gegeven. In 2001 startte het gerechtelijk vooronderzoek en in 2007 werden 25 personen, waaronder Desiré Bouterse, gedagvaard voor de op 8 en 9 december 1982 gepleegde moorden.

Daarmee werden de 8 decembermoorden, de enige tijdens de militaire dictatuur gepleegde politiek gemotiveerde moorden, waarbij op de grondslag van de trias politica het recht zijn beloop scheen te krijgen. Het 8 decembermoordenproces werd een voor Suriname uniek proces, enig in haar soort sinds 1980, en daardoor een symbool voor herstel van de rechtsstaat Suriname.

Aanslag door DNA 
Het 8 decembermoordenproces was in maart 2012 eindelijk zover gevorderd dat de Krijgsraad slechts de datum voor het houden van de strafeis door de Auditeur-Militair moest vaststellen. Als donderslag bij heldere hemel namen politieke aanhangers van de hoofdverdachte - die in 2010 tot President was gekozen - in De Nationale Assemblee in april 2012 binnen enkele dagen een wijziging van de Amnestiewet 1987 aan. Bij die Amnestiewet 2012 werd in afwijking van de Amnestiewet 1987, ook voor moord, en uitdrukkelijk aan de plegers van de moorden op 8 en 9 december 1982, amnestie verleend. 

Deze ongrondwettelijke aanslag op het decembermoordenstrafproces door De Nationale Assemblee, had grote nationale en internationale protesten tot gevolg. Het was een ernstige schending van het recht van de nabestaanden op vervolging van de verdachten, in strijd met de Grondwet en met het mensenrechtenverdrag van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Door de wetgevende macht werd de scheiding der machten opzij gezet en de rechtsstaat geofferd voor het persoonlijk belang van met name de hoofdverdachte, Desiré Bouterse, om niet berecht te worden. 
De Krijgsraad nam ten aanzien van deze ongrondwettelijke inmenging in zijn rechtspleging eenvoudig gezegd een twijfelachtige houding aan en verwees op 11 mei 2012 de zaak naar het nog niet ingestelde Constitutioneel Hof om te beslissen of de Amnestiewet 2012 in strijd is met de Grondwet. 

Aanslag DNA afgeslagen door rechterlijke macht 
Ondertussen had één verdachte, die wenst dat hij formeel wordt vrijgesproken, hoger beroep ingesteld tegen de beslissing van de Krijgsraad om de zaak naar het Constitutioneel Hof te verwijzen. Het Hof van Justitie nam in dat hoger beroep op 27 januari 2014 een niet mis te verstane beslissing die er op neerkwam dat de Krijgsraad de opdracht kreeg de zaak tegen die verdachte, voort te zetten, ondanks de Amnestiewet 2012.

Mede naar aanleiding van die beslissing, hebben de 8 december nabestaanden in mei 2015 een hernieuwd verzoek gericht aan het Hof van Justitie om wederom de berechting van alle 8 decemberverdachten te bevelen. Het Hof van Justitie heeft zich in deze consequent en weer ferm opgesteld en heeft bij beschikking van 27 november 2015 inderdaad de Procureur-Generaal bevolen de vervolgingen voort te zetten. 

De Krijgsraad heeft vervolgens op verzoek van de Procureur-Generaal op 9 juni 2016 de schorsingen van alle 8 decembermoorden strafzaken opgeheven, waarmee dit symbool voor de rechtsstaat weer geheel op de rails was en de Amnestiewet 2012 definitief van onwaarde werd. Daarmee werd de aanslag van de wetgevende macht op het 8 decembermoorden-proces door de rechterlijke macht juridisch afgeslagen.

Aanslag door de uitvoerende macht 
De Krijgsraad stelde vervolgens vast dat de Auditeur-Militaire op 30 juni 2016 zijn strafeis diende te houden. Zover is het echter niet gekomen, omdat één dag daarvoor, te weten op 29 juni 2016, de in 2015 herkozen President, die nog steeds hoofdverdachte is, met zijn uitvoerende macht ingreep. Bij resolutie werd aan de Procureur-Generaal het bevel gegeven om het 8 decembermoordenproces te beëindigen. Met de grote leugen dat de staatsveiligheid in gevaar is gebracht door de beslissing van de Krijgsraad om het decembermoordenproces voort te zetten, is artikel 148 van de Grondwet gebruikt voor een ander doel dan waarvoor het gegeven is en dus misbruikt. Hiermee pleegde nu ook de uitvoerende macht, onder leiding van de hoofdverdachte in zijn hoedanigheid van President, een regelrechte aanslag op het 8 decembermoordenproces.

Vereenzelviging met de rechtsstaat 
Door deze in de geschiedenis van Suriname ongekende aanslagen van eerst de wetgevende macht en daarna de uitvoerende macht op het 8 decembermoordenproces, is dat symbool voor de rechtsstaat juist vereenzelvigd geworden met de rechtstaat Suriname. Een ieder die zowel maatschappelijk als politiek als staatsrechtelijk niet blind is, ziet dat de rechtsstaat Suriname dreigt te worden opgeofferd aan het puur persoonlijk belang van met name de hoofdverdachte, Desiré Bouterse, om niet berecht te worden. 
De rechtsstaat zelve, die een waarborg moet zijn dat het recht voor een ieder geldt en dat geen enkele staatsmacht dat hoofdbeginsel kan doorbreken, zal staan of vallen met het wel of niet voortzetten van het 8 decembermoordenproces.

Onheilspellende voortekenen 
De Krijgsraad heeft aangegeven dat hij op 30 januari 2017 een beslissing zal geven over het wel of niet voortzetten van het 8 decembermoordenproces. In het OAS verdrag, de Grondwet, het Wetboek van Strafvordering, alsmede in de jurisprudentie van zowel het Hof van Justitie als van de Krijgsraad, zijn er meer dan voldoende juridische gronden waarop de Krijgsraad kan beslissen dat het 8 decembermoordenproces wordt voortgezet. Dat lijkt mij vanuit een strafrechtelijk én een staatsrechtelijke standpunt ook de enige juiste beslissing. Indien die beslissing valt wordt de hamvraag of de hoofdverdachte zich daarbij zal neerleggen, althans geen andere dan rechtsmiddelen daartegen zal aanwenden en zich zal onthouden van elke inzet van machtsmiddelen. 

De voortekenen zijn helaas zeer onheilspellend. Door de President, die in privé hoofdverdachte is, en door de minister van Justitie en Politie, is de rechterlijke macht in 2016 na zijn beslissingen in het decembermoordenproces, op ongepaste en ongehoorde wijze vals beschuldigd van het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en zelfs samenspannen met buitenlandse machten tegen de hoofdverdachte. Nooit eerder in de geschiedenis van de rechtsstaat Suriname heeft een uitvoerende macht zo frontaal en bedreigend de rechterlijke macht aangevallen.

Rechtsstaat voort zetten 
De komende beslissing van de Krijgsraad in het 8 decembermoordenproces wordt daarom van historische betekenis voor de toekomst van de rechtsstaat Suriname. Ik hoop voor Suriname dat de onafhankelijke rechterlijke macht niet terug zal deinzen voor de openlijke bedreigingen en intimidaties van de uitvoerende macht en niet over zich heen zal laten gaan dat met misbruik van de Grondwet de rechtsstaat wijkt voor het puur individueel belang van moordverdachten. Suriname verdient het en is het aan haar strijdbare mannen en vrouwen die ons zijn voorgegaan verplicht om haar geschiedenis als rechtsstaat sinds 1866, voort te zetten.

Paramaribo 25 januari 2017
H.A.M. Essed

Oud-directeur Maduro Holding (Curaçao) roept Curaçao en Nederland op tot economische blokkade Venezuela

Maatregel bedoeld om Venezuela te dwingen openstaande forse schuld aan Insel Air te voldoen

'Laten wij, Curaçao, onze landsgrenzen sluiten voor Venezolaanse export en Venezuela zo dwingen zijn schuld te voldoen'


Voormalig directeur van Maduro Holding nv, thans voorzitter van het bestuur, Henry van der Kwast (zie foto - Bron: Facebook), roept Curaçao en Nederland op een economische blokkade tegen Venezuela in te stellen als dwangmaatregel voor de betaling van de openstaande schuld van 100 miljoen dollar aan Insel Air. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 25 januari 2017.

'Venezuela ging begin vorige eeuw voor een blokkade op de knieën, dit machtsmiddel kunnen we nu ook gebruiken.'

Van der Kwast deed zijn oproep gisteravond tijdens de viering van het 180-jarig bestaan van Maduro Holding nv, van oudsher bekend als S.E.L. Maduro & Sons, de onderneming van zijn overgrootvader. Voor de feestelijke bijeenkomst waren 180 gasten uitgenodigd; behalve personeel waren er tal van ministers en andere landsvertegenwoordigers en magistraten aanwezig.

In zijn toespraak wees Van der Kwast erop, dat er sinds 1993 een luchtvaartverdrag bestaat tussen Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden. Hij haalde artikel 10 van dit verdrag aan, waarin staat dat de ondertekenaars schulden binnen dertig dagen na dato moeten voldoen. Hij verwees ook naar artikel 15, dat bepaalt dat landen bij overschrijding van de betalingstermijn de weg van de diplomatie dienen te kiezen om tot een oplossing te komen. 'Waarom heeft Curaçao dit niet gedaan?', vroeg Van der Kwast. 'Ondanks de talloze verzoeken van Insel Air?' 

Van der Kwast roept de Nederlandse regering en haar diplomaten op om in actie te komen. Er moet volgens de bestuurder van Maduro & Sons een blokkade van Venezuela komen, om betaling af te dwingen, net zoals dat ruim een eeuw geleden met succes is gedaan. 'Laten wij, Curaçao, onze landsgrenzen sluiten voor Venezolaanse export, en Venezuela zo dwingen hun schuld te voldoen.'

Van der Kwast haalde de blokkade van Venezuela in 1902 aan om een parallel te trekken met de situatie vandaag de dag. 'De geschiedenis herhaalt zich', aldus de nazaat van Salomon Elias Levy Maduro, ‘Shon Monchi’, die terugblikte naar 1902 toen Duitsland, Engeland en Italië besloten tot een blokkade van Venezuela om het land te dwingen openstaande vorderingen te voldoen. Vandaag kunnen we stellen dat de geschiedenis zich heeft herhaald, concludeert Van der Kwast.

'Venezuela is opnieuw tal van buitenlandse machten een kapitaal schuldig. En weer heeft dit een forse impact op Curaçao en op onze verbinding en relatie met Venezuela. Insel Air heeft nog ruim 100 miljoen dollar tegoed en doet er alles aan om haar business te verplaatsen naar elders in de regio.' Curaçao kan intussen veel meer doen om de noodlijdende luchtvaartmaatschappij te helpen, meent Van der Kwast. 'Wat heeft het voor nut om een verdrag te ondertekenen als het niet wordt doorgevoerd?'

OM Curaçao ziet weinig nieuws in door advocaat Knoops in zaak Frailon Pieter aangedragen nieuwe feiten

Nederlandse topadvocaat Knoops verwijt het gerecht en Hof een tunnelvisie in zaak ontkennende moordverdachte

Pieter verdacht van doodschoten begin oktober 2006 van Tico Martha en veroordeeld tot 24 jaar cel


Om een vonnis te herzien en een zaak opnieuw te openen moeten er nieuwe feiten op tafel komen die kunnen leiden tot een andere uitspraak. In de heropeningszaak van Frailon Pieter heeft de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops vier nieuwe feiten aangedragen die volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet leiden tot een vrijspraak of ander vonnis. Om die reden behoeft de zaak volgens het OM geen revisie, zo schrijft vandaag, 25 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Knoops verwijt het gerecht en Hof echter een tunnelvisie en voert aan dat er een onjuist tijdstip delict wordt gehanteerd, dat er een gewijzigde verklaring is van de hoofdgetuige, dat Pieter een alibi heeft en een alternatief scenario, waarbij een ander als dader wordt aangewezen.

Pieter is in hoger beroep veroordeeld tot een straf van 24 jaar, waarvan hij nu 10 jaar gezeten heeft voor het doodschieten, in de nacht van 8 op 9 oktober 2006, van Tico Martha bij een snèk in Dein.

De ‘vermeende’ moordenaar heeft altijd ontkend de dader te zijn. Een deel van de heropeningszaak werd vorig jaar gevoerd en ook gefilmd in het kader van het ‘Knoops’ innocence project’. Binnen dit project worden fondsen beschikbaar gesteld om onschuldigen vrij te krijgen die zelf de financiële middelen ontberen om een zaak ter heropenen.

Verwijzend naar de nieuwe verklaring van de hoofdgetuige wijst de procureur-generaal van het OM er in zijn conclusie op, dat een voorwaarde voor het heropenen van een zaak is, dat het ‘novum’ van feitelijke aard moet zijn en niet een nieuwe mening of overtuiging. Ook al wordt het novumbeginsel in Nederland inmiddels ruimer geïnterpreteerd, het OM voert aan dat op Curaçao nog de ‘oude’ wetgeving geldt.

Ter informatie
Onderstaand bericht werd in augustus 2016 gepubliceerd op de website van Knoops' Advocaten:

Request for review filed in the case of Frailon Pieter (Curacao)

30|08|2016
In the night of 8 and 9 October 2006, a man was murdered in Curacao. Shortly after the murder, Mr. Pieter was arrested because three witnesses named him as the perpetrator. In 2010, Mr. Pieter was convicted for 24 years of imprisonment for the murder by the Court of Appeals in Curacao. Mr. Pieter has always stated that he is innocent.
Ever since he has been arrested, he has named important witnesses that he met that night and whose testimonies could have confirmed his innocence. The police never investigated these witnesses.
In 2014, Mr. Pieter filed his case to the Knoops’ Innocence Project. After an investigation, we found an expert - the former head of police in Bonaire – who was willing to start an investigation in this case. Together with a local psychologist, he found 24 witnesses, of which 13 had never been questioned before by the police. In the investigation, evidence was found that the police and the judges assumed the crime took place at a certain time, which was wrong. Evidence was also found that the most important witness's statements were false, due to the fact that it was impossible for her to see the shooting or the killer. Besides that, Mr. Pieter has an alibi that was confirmed by new witnesses and forensic evidence, and the real perpetrator was identified as well.
On 29 August 2016, the Knoops’ Innocence Project filed a request for review at the Court of Appeals in Curacao. In this request, four new facts were presented to prove the innocence of Mr. Pieter. These facts were not known by the judges at the moment of the conviction.
The Knoops’ Innocence Project handled this case pro bono because there is still no financial support from the Government in these kind of cases in the Dutch Caribbean. We are grateful for the pro bono work of the experts, with whom we collaborated to prove the innocence of Mr. Pieter. 
Prof Dr G.G.J. Knoops, LL.M.
C.J. Knoops-Hamburger, LL.M.
H.K. van den Doel, BSc
P. Dingemanse, LL.M.

GZE: 'Investering in modernisering Isla, Curaçao, kan tot 6 miljard dollar oplopen'

Guangdong Zhenrong Energy bereid investering van 3.4 miljard te verhogen naar 6 miljard

'Werknemers raffinaderij hoeven zich geen zorgen te maken over hoe het met hun baan in toekomst is gesteld'


Het is mogelijk dat de investeringen die gemoeid zijn bij de modernisering van de Isla-raffinaderij oplopen tot 6 miljard dollar. Dat heeft vertegenwoordiger Chau Lu van Guangdong Zhenrong Energy (GZE) tijdens de commissievergadering van de Staten verklaard. 'Wij hebben ons verplicht voor 3,4 miljard dollar, maar als de regering een geleidelijke uitbreiding van de reikwijdte van het project wil, dan zou dat bedrag verhoogd kunnen worden.' Dit bericht vanochtend, woensdag 25 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

GZE heeft vooralsnog geen verzoek van de regering gehad om met een minderheidsaandeel in het project deel te nemen, aldus de spreker. Als de regering daar een verzoek over indient, dan is het bedrijf bereid om daarover te praten, zo stelt Lu.

 De GZE-man verklaarde vertrouwen te hebben in het succes van het project, dit op grond van de partners die daarbij zijn betrokken. Hij noemde in dit verband de Chinese raffinaderij Synopec, die als de nummer één in de wereld geldt.

De spreker vertelde van een delegatie die in 2016 een raffinaderij in het zuiden van China bezocht. Deze delegatie was verrast over de afwezigheid van rook en lawaai bij de raffinaderij.

Hij noemde ook de Chinese ontwikkelingsbank als een van de andere sterke partners in het project om de Isla te upgraden. China wil in het traject graag met PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) samenwerken. De twee landen hebben een goede relatie met elkaar, zo merkte de spreker op. Venezuela heeft voor 100 miljard aan dollars geleend bij het land. Volgens de spreker zijn er misschien zakelijke redenen voor het land om nu niet met China in het project op Curaçao samen te werken. 'Maar, de landen zijn als broeders van elkaar, wij willen heel graag actief met PdVSA samenwerken.'

Over de mogelijke verplaatsing van de raffinaderij naar Bullenbaai zei de spreker, dat dat niet aan de orde is. Als de Curaçaose regering een verzoek doet om de mogelijkheid van de verhuizing te onderzoeken, dan zal GZE op die wens ingaan. GZE is voorstander van een duurzame economische groei. 'De werknemers van de raffinaderij hoeven zich geen zorgen te maken over hoe het met hun baan in de toekomst is gesteld. Het is eerder zo dat GZE zich zorgen maakt of er lokaal wel voldoende personeel is. De verwachting is dat er per jaar 1.000 arbeidskrachten nodig zijn, maar dat aantal kan hoger uitvallen', aldus de spreker.

Het bedrijf wil de werknemers van de raffinaderij die al meer dan 25-30 jaar daar werken, in de toekomst inzetten als trainers. Voor de training van het personeel wordt er nauw samengewerkt met opleidingsinstituut FEFFIK (Fundashon pa Edukashon i Formashon di Fishi i Kapasitashon), de University of Curaçao en een Chinese universiteit. De verwachting is dat er geen nieuwe gebouwen nodig zijn voor het geven van trainingen. De Chinezen die hier bij het traject betrokken zijn, zullen Papiaments moeten leren. Ook zal er bij de lokale faculteiten Nederlands, Chinees en Engels gedoceerd worden.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bootje met 22 Venezolanen aan boord

Aangehouden 19 mannen en 3 vrouwen overgedragen aan VreemdelingendienstDe Kustwacht Caribisch Gebied heeft vanmorgen, woensdag 25 januari 2017, rond half vier een go-fast bootje met 22 Venezolanen aangehouden voor de kust (zie foto - Bron: Kustwacht Caribisch Gebied). Dat heeft woordvoerder Roderick Gouverneur van de Kustwacht bevestigd, zo bericht Paradise FM.

Het bootje werd ontdekt op zo’n 3,5 mijl van de Sint Annabaai door de radar van de Kustwacht en een Ruperrhib en de clipper van de Kustwacht werden er op afgestuurd. De boot werd aangehouden en met de Superrhib naar de kustwachtsteiger in Parera gesleept.

De opvarenden werden overgedragen aan de politie. Het gaat om 19 mannen en 3 vrouwen. Ze zullen worden na ondervraging overgedragen aan de Vreemdelingendienst om te worden uitgezet.

Mocht duidelijk worden of iemand van de 22 als kapitein ofwel organisator kan worden aangemerkt, dan kan die een aanklacht wegens mensensmokkel verwachten. Aan boord van het bootje werd nog een kleine hoeveelheid marihuana gevonden.

Isla-raffinaderij op Curaçao twee weken plat voor grote onderhoudsbeurt

'Platlegging gebeurt op geplande wijze en zou in het algemeen niet voor overlast moeten zorgen'


Met ingang van komende zaterdag, 28 januari, zal de Isla-raffinaderij voor een periode van twee weken volledig platliggen. De reden voor de platlegging, is een grote onderhoudsbeurt voor CRU (Curaçao Refinery Utilities), zo laat de raffinaderij in een schriftelijke verklaring weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 25 januari 2017.

CRU zal in de genoemde periode een beperkte hoeveelheid stroom, stoom, water en lucht blijven produceren waardoor de raffinaderij door kan gaan met het leveren van producten aan de Curaçaose gemeenschap.

Gisteren is het proces begonnen om de centrales stil te leggen en zaterdag zullen de overige centrales van Isla buiten werking worden gesteld. Bovendien zullen de grootste ‘crude distiller’ van de raffinaderij; de Crude Distiller 3 (CD-3) en de Feed Preperation Unit 1 - als deel van het onderhoudsplan van Isla - vanaf vandaag buiten werking worden gesteld voor een grote onderhoudsbeurt die vier weken zal duren.

Isla laat weten van de platlegging gebruik te maken om ook de overige centrales van een onderhoudsbeurt te voorzien. 'De platlegging zal op geplande wijze gebeuren en zou in het algemeen niet voor overlast moeten zorgen', aldus de raffinaderij, die verder laat weten de gemeenschap te zullen informeren zodra het start-up-proces wordt ingezet.

Meer dan 150 gevangenen ontsnappen na brandstichting uit half open inrichting Bauru, Brazilië

Merendeel van ontsnapten is weer opgepakt, enkele tientallen nog voortvluchtig

(Bron foto: Twitter)
Niet eerste opstand in een Braziliaanse gevangenis 


Ruim 150 gevangenen van een half open inrichting in de Braziliaanse stad Bauru zijn ontsnapt. Ze maakten gebruik van de chaos die uitbrak nadat opstandige gevangenen brand hadden gesticht in de gevangenis. Het merendeel van de ontsnapten is inmiddels weer opgepakt, enkele tientallen zijn nog voortvluchtig. 

Urenlang was er paniek in Bauru, in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. In de wijken rond de gevangenis beroofden voortvluchtige gevangenen mensen van hun auto. De politie raadde omwonenden aan binnen te blijven. Dit schrijft NOS-correspondent Marc Bessems vandaag, woensdag 25 januari 2017, op de website van de omroep.

Het is de jongste gevangenisopstand in Brazilië in een reeks. Eerder deze maand kwamen al 138 gevangenen om het leven bij gewelddadige opstanden. De situatie in Braziliaanse gevangenissen is gespannen, vanwege een oorlog tussen de twee grootste bendes van het land. De opstand in Bauru bleef relatief vreedzaam: er vielen voor zover bekend geen doden of gewonden.Dat is een groot verschil met de opstand in de Alcaçus-gevangenis in Natal, in het noordoosten van het land. Daar lijkt na bijna twee weken de opstand eindelijk onder controle. Op 14 januari braken er gevechten uit tussen rivaliserende bendeleden. Zeker 26 mensen kwamen om het leven.

Brazilië telt ruim 600.000 gedetineerden; het is daarmee na de VS, China en Rusland het land met de meeste gevangenen. Maar, hoewel het aantal gedetineerden de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen, werden er weinig nieuwe gevangenissen gebouwd. Bestaande inrichtingen zijn vaak oud, er zijn te weinig bewakers en er is veel corruptie. Daardoor is de rol van de cipiers meestal beperkt tot het voorkomen van ontsnappingen.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)


Binnen de gevangenismuren hebben bendes het voor het zeggen. De twee grootste criminele organisaties van het land ontstonden in de gevangenis: het Rode Commando (CV) uit Rio de Janeiro en de machtigste bende van het land, het Eerste Commando van de Hoofdstad (PCC) uit São Paulo. De twee drugsorganisaties waren jarenlang bondgenoten van elkaar, maar vorig jaar brak er oorlog uit. Die wordt voor een groot deel uitgevochten in de gevangenissen. Waarom de bendes hun jarenlange samenwerking hebben verbroken is niet zeker, maar heeft vermoedelijk te maken met pogingen van de PCC om de belangrijkste drugsroutes te domineren. Brazilië is de laatste jaren een belangrijk doorvoerland geworden voor cocaïne uit de buurlanden, bestemd voor de Europese markt.
Onda de pânico após rebelião fecha escolas e comércio em Bauru

Poupatempo tomou medidas de segurança com orientação da Polícia Militar.
Atendimento nos serviços públicos já foram retomados.

Do G1 Bauru e Marília
O medo de assaltos e de ataques após a fuga de presos durante uma rebelião dos detentos do Centro de Progressão Penitenciária (CPP 3) de Bauru (SP) fez com que os comerciantes fechassem as portas dos estabelecimentos da cidade nesta terça-feira (24). Os detentos atearam fogo em três pavilhões da unidade. Segundo a Secretaria de Administração Penitenciária (SAP), 152 detentos fugiram, mas dezenas já foram recapturados.
Medidas de segurança foram adotadas também pelo Poupatempo em Bauru. As portas do estabelecimento foram fechadas e vigilantes armados fizeram a segurança da unidade. A entrada do público foi feita por um acesso lateral, com o controle feito pela equipe de vigias. O serviço público já está normalizado.

Em nota, a Secretaria Municipal de Educação informou que os servidores das escolas do Núcleo Habitacional Fortunato Rocha Lima foram orientados a não permanecerem sozinhos nas unidades de ensino. Os servidores seguiram para outras escolas.

Após orientação do Comando da Polícia Militar, o atendimento ao público nos serviços municipais foi interrompido. A decisão foi tomada pelo prefeito Clodoaldo Gazzetta. A prefeitura de Bauru informou que o atendimento nos serviços municipais foi retomado durante a tarde.
Poupatempo de Bauru fechou as portas após rebelião (Foto: Reprodução/TV TEM)Poupatempo de Bauru fechou as portas após rebelião (Foto: Reprodução/TV TEM)