vrijdag 27 januari 2017

Benzine en diesel op Curaçao per 31 januari 9 cent en 12 cent per liter duurder

Kookgas blijft opnieuw in prijs gelijk, water en stroom per 1 februari duurder


Benzine en diesel worden per 31 januari duurder. Benzine stijgt in prijs per liter aan de pomp met 9 cent, van 1,52 gulden naar 1,61. Diesel wordt 12 cent duurder. Tot 31 januari is de prijs nog ruim 99 cent, dat wordt 1,11 gulden, zo bericht Paradise FM vrijdag 27 januari 2017.

Kookgas blijft opnieuw in prijs gelijk: 40 gulden voor een grote cylinder, 8 gulden voor een bommetje.

Water en stroom worden per 1 februari duurder. Het laagste huishoudelijk tarief voor electriciteit gaat zo’n 4 cent omhoog, van afgerond 48 cent per KiloWattUur naar 52 cent.

Water gaat ruim 26 cent per kubieke meter omhoog in het basistarief. 7,39 gulden nu tot 7,65 gulden per 1 februari.

Niet iedere buschauffeur is blij met opgevoerde controle door ministerie van TCT

'TCT weet wie een vergunning heeft en wie niet, ga die illegale bussen tegenhouden'

Motorsurveillance Dienst: 'Het asociaal rijgedrag van buschauffeurs is enigszins verminderd'


Het pilot project dat gisteren van start is gegaan in het district Wanica om ordening in het openbaar vervoer tot stand te brengen, heeft nogal wat wrijvingen veroorzaakt bij enkele buschauffeurs die niet in het bezit waren van geldige documenten. 

'Ze houden mijn bus aan en zeggen dat ik geen vergunning heb. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme weet wie een vergunning heeft en wie niet. Ga die illegale bussen tegenhouden. Dan pas moet men komen zeuren. Dit is zo lastig. Ik heb er geen moeite mee om mijn vergunning aan te tonen, ik moest een kopie ervan in mijn bus gelaten hebben', zei gisteren een zeer verhitte bushouder, zo bericht vrijdag 27 januari 2017 het Dagblad Suriname.

'De bushouders zijn op de hoogte gesteld over deze actie', zegt ressortcommandant Sjaam Debi Tewarie van het Korps Politie Surinamme. Desalniettemin komt er binnenkort voorlichting hierover.

De stuurgroep van dit project wordt gestuurd door de Nationaal Voorlichtings Dienst (NVD), VHT (Verkeers Handhavings Team), Motor Surveillance Dienst (MSD), Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), Nummerplaat Registratie, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en van het ministerie van Openbare Werken (OW).

Volgens Debi Tewarie heeft de MSD geconstateerd, dat het asociaal rijgedrag van buschauffeurs enigszins verminderd is. 'De buschauffeurs zijn ietwat minder agressief. Ze houden zich aan de regels. Er zijn gevallen voorgekomen, waarbij één buschauffeur zeker acht boetes heeft gekregen. Ik hoop dat dit project een spin-off effect teweeg zal brengen. Als men zich houdt aan de regels en voorwaarden is er geen enkel probleem', aldus Debi Tewarie.

De ressortcommandant beklemtoont dat de geldige documenten (vergunning/trajectroute/rijbewijs/ keurings-, nummer-, inschrijvings- en verzekeringsbewijs) te allen tijde in de bus aanwezig dienen te zijn.

Goudzoeker (27) verdrinkt te Lebidoti

Man valt in een van de putten/mijnen en overlijdt bij Medische Zending


De 27-jarige goudzoeker Adjamsie Foto is vanmiddag, vrijdag 27 januari 2017, verdronken te Lebidoti in het district Brokopondo. Het slachtoffer was samen met een collega bezig goud te winnen. Vanwege de regen was het gebied glibberig. Terwijl zij bezig waren, is Foto op een bepaald moment in één van de putten/mijnen terechtgekomen. 

Zijn collega heeft hem met de hulp van andere werkers uit de put gehaald. Het slachtoffer werd vervoerd naar de Medische Zending van Lebidoti. Daar is hij overleden, zo bericht het Dagblad Suriname op haar website.

Politie Rotterdam arresteert vijf verdachten bij onderschepping 60 kilo cocaïne

OM en politie volgen container vanuit haven Rotterdam naar loods in De Lier

Verdachten afkomstig uit Schiedam, Vlaardingen en Colombia


De politie heeft vandaag, vrijdag 27 januari 2017, vijf mannen aangehouden bij het onderscheppen van 60 kilo cocaïne. De partij drugs was donderdag in een container in de haven van Rotterdam aangekomen en werd gevolgd naar het adres van aflevering. Dat bleek een loods in De Lier in het Westland, zo bericht de politie (zie onderaan).

De politie en het Openbaar Ministerie besloten tot een zogenaamde ‘gecontroleerde aflevering’ en volgden de container vandaag naar een loods in De Lier. Daar werden vier mannen aangehouden.

Kort daarna werd ook in Schiedam door een Arrestatie Team een man aangehouden die in verband kan worden gebracht met deze zaak. Bij hem werd thuis een vuurwapen aangetroffen. De politie heeft huiszoekingen verricht in woningen en bedrijven in Schiedam, Vlaardingen, Rotterdam, De Lier en Amsterdam.

De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 22, 33, 36 en 46 jaar uit respectievelijk Schiedam, Vlaardingen en Colombia. De mannen zijn ingesloten en het vuurwapen en de cocaïne zijn in beslag genomen.


Eerste weken van 2017 hebben al 61 winkels in Paramaribo hun deur gesloten

Dagelijks ontvangt KKF meldingen van ondernemers die hun bedrijf sluiten

Import zou met 40 procent zijn gedaald


Sinds begin dit jaar hebben al 61 winkels in Paramaribo hun deuren moeten sluiten. Vanwege de economische malaise hebben tot nu toe 51 ondernemers van kledings- en levensmiddelenzaken zich uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). 

'Een groot deel daarvan zijn kleine winkeliers', zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), vandaag, vrijdag 27 januari 2017, in de Ware Tijd.

Bij de KKF melden zich elke dag een aantal ondernemers die hun bedrijf sluiten. Vanwege tegenvallende inkomsten leiden vele bedrijven verlies. 'Ze kunnen hun vaste lasten niet betalen en zijn noodgedwongen om hun personeel te bedanken. De verhoging van brandstof en energieprijzen zijn ook dreigend voor ondernemers', aldus Hasnoe.

Ook gaan grote importeurs gebukt onder de economische malaise. Volgens de VSW-voorzitter blijkt uit gesprekken met grote importeurs, dat de import met 40 procent is afgenomen. In 2016 hebben in totaal 1.770 bedrijven hun deuren gesloten.

Assembleeleden: 'Regering moet actie ondernemen richting Alcoa in kwestie ingezakte dam bij Accaribo'

Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) vindt situatie zeer alarmerend


In de Nationale Assemblee (DNA) is vanmiddag, vrijdag 27 januari 2017, met nadruk de regering opgeroepen om Suralco/Alcoa aan te manen de ingezakte dam bij de Klaverbladmijn aan de Surinamerivier, ter hoogte van Accaribo te Para, direct te herstellen (zie foto - Bron: Commissariaat Para). De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) vindt de situatie zeer alarmerend en vreest dat verdere inzakking grote calamiteiten en risico’s met zich zal meebrengen voor de scheepvaart en de stroming. In het ergste geval zal de rivier afgesloten moeten worden, zo schrijft de Ware Tijd op haar website.

De oproep in de DNA volgde nadat de MAS, het ministerie van Openbare Werken en de onderhandelingscommissie van de regering met Alcoa een spoedonderhoud hebben gehad met het parlement.

De mededeling van minister Patrick Pengel, die waarneemt op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, dat Alcoa eerst een onderzoek wil doen naar het inzakken van de dam, kwam verkeerd over bij het parlement.

Voorzitter Wendel Asadang (NDP) van de commissie-Alcoa zei, dat het er alles van heeft dat Alcoa zich niet druk maakt over de calamiteit die zich heeft voorgedaan.

Amzad Abdoel (NDP) merkte op, dat deze houding van Alcoa typerend is voor vele verantwoordelijkheden die de multinational in de afgelopen honderd jaar die het in Suriname actief is geweest structureel niet is nagekomen. Abdoel wilde ook weten welke consequenties de regering aan zal verbinden wanneer de situatie verergerd en de Alcoa haar verantwoordelijkheid om de dam meteen te herstellen niet op zich neemt.

Pengel zei in zijn reactie, dat het standpunt van de regering dat de Alcoa verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd, onveranderd is. Hij zegde toe dat zo snel mogelijk met de Alcoa zal worden gesproken om de dam te herstellen om verdere problemen te voorkomen.

4-Jarig jongetje verdrinkt in waterput in district Brokopondo

Jongetje speelt in de regen en wordt op een moment vermist door familie


De 4-jarige Melo Da Silva is vanmiddag, vrijdag 27 januari 2017, verdronken in een waterput in het Lebidotigebied in het district Brokopondo. Kort voor het incident was Da Silva samen met andere kinderen in de regen aan het spelen, zo bericht het Dagblad Suriname op haar website.

Opeens merkte de familie dat Da Silva vermist werd. Het lichaam van de 4-jarige werd in een waterput in de directe omgeving ontdekt. Hij vertoonde geen tekenen van leven meer.

Districtscommissaris Samsoedin van Wanica draagt leiding over aan Hankers

Komende week moet opsplitsing van district in twee bestuursgebieden formeel een feit zijn


Scheidende districtscommissaris (dc) Roline Samsoedin van Wanica heeft vanochtend, vrijdag 27 januari 2017, de leiding overgedragen aan Audrey Hankers op het districtscommissariaat te Lelydorp. De nieuwe dc zal waarschijnlijk volgende week op haar beurt het bestuurgebied Wanica-Zuidoost aan Sarwankoemar Ramai overdragen, indien het staatsbesluit over districtsverdeling wordt afgekondigd. Hankers zal dan de leiding hebben van Wanica-Noordwest, zo schrijft de Ware Tijd op haar website.

Samsoedin zou eigenlijk afgelopen maandag het district overdragen aan Hankers en Ramai, maar omdat het Staatsbesluit nog niet was afgekondigd is dat niet gebeurd. Hierdoor heeft de districtsopsplitsing geen wettelijke basis en zal automatisch het functioneren van de dc geen rechtskracht hebben.

Wanica wordt vanwege de uitgestrektheid opgedeeld in twee bestuursgebieden, naar voorbeeld van Paramaribo.

De overdracht werd maandag op het laatste moment afgeblazen, terwijl de genodigden al binnen druppelden, waaronder Ashokkoemar Khedoe, ondervoorzitter van de districtsraad Wanica. Hij was niet op de hoogte dat vandaag de overdracht zou plaatsvinden.

Nadat hij had gesproken met Samsoedin, begreep hij dat het districtscommissariaat geen extra kosten wilde maken. Maar, hij had toch graag gewild dat de raad aanwezig was, omdat zij moet gaan werken met de nieuwe districtscommissaris.

Geen uitspraak in Kort Geding van de Staat tegen onderwijsbonden BvL/ALS

Bonden en Staat zijn ten overstaan van rechter tot principe-afspraak gekomen

Valies en advocaat nog zwijgzaam over resultaat - Bonden worden zaterdag 28 januari geïnformeerd door voorzitter


De regering en de onderwijsbonden onder leiding van Wilgo Valies hebben vanmiddag, vrijdag 27 januari 2017, ten overstaan van de Kort Gedingrechter een principe-afspraak gemaakt. Raadsadviseur Eddy Jozefzoon en Valies zeggen beiden, dat het om een positief resultaat gaat. Dit meldt Starnieuws.

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) houden morgenochtend om tien uur een algemene ledenvergadering. Valies wil vandaag nog niets zeggen over de inhoud van de comparitie bij de rechter. Ook advocaat Gerold Sewcharan wil niks loslaten wat bij de rechter is besproken. In elk geval is er geen vonnis van de rechter gewezen.

Partijen hebben met elkaar onderhandeld bij de rechter.

Indien de algemene ledenvergadering morgen akkoord gaat met het resultaat, dan zal de staking die sinds 10 januari gaande is ten einde zijn. 'Wij willen ook een oplossing', benadrukte Valies. Daarom wordt morgen een ledenvergadering belegd en niet maandag.

33-Jarige verdachte aangehouden in vermissingszaak Clarisse Boldewijn (20)

Studente is 23 januari niet teruggekeerd van bezoek Anton de Kom Universiteit van Suriname

Politie roept mensen op om op social media 'niet zomaar beelden van vermoorde vrouwspersoon van ergens te halen en te publiceren'


De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft gisteren de 33-jarige J.L. aangehouden in het onderzoek naar de vermissing van de 20-jarige studente Clarissa Boldewijn. Clarissa is afgelopen maandagochtend rond acht uur van huis vertrokken in het voertuig van haar moeder. Zij had als bestemming de Anton de Kom Universiteit van Suriname en is sedertdien niet teruggekeerd. Dit bericht de afdeling Public Relations van de politie vandaag.

De auto waarmee de vermiste studente haar woning had verlaten is een dag later in de Groenhartweg uitgebrand aangetroffen.

De politie startte meteen een onderzoek nadat aangifte van vermissing door de familie was gedaan. Het voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat Clarissa wel de universiteit heeft bezocht, maar dat zij op een gegeven moment op een telefoontje reageerde waarna zij vertrok. Nadien is zij nooit meer gezien.

Het onderzoek leidde naar L. die werd opgespoord en aangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de man in verzekering gesteld. Het verder onderzoek wordt voortgezet. Clarissa is nog niet terecht.

Er worden via social media beelden verspreid van een vermoorde vrouwspersoon waaronder wordt vermeld, dat het hier gaat om de vermiste Boldewijn Clarissa. De politie doet een beroep op de samenleving rekening te houden met familieleden die het leed moeten dragen van een geliefde die vermist wordt en niet zomaar beelden van ergens te halen en te publiceren. Met deze handeling wordt er meer leed aan de familie toegebracht dan dat er wordt geholpen. 

De politie vraagt medewerking van de samenleving om bruikbare informatie die kan leiden tot het achterhalen van de vermiste Clarissa Boldewijn door te spelen op de telefoonnummers 403645; via de tiplijn 179 alsook op het alarmnummer. 

8 Decemberproces wordt maandag 30 januari hervat

Rechter moet beslissen of het langslepend proces wordt voortgezet of niet


De Krijgsraad in Suriname buigt zich maandag weer over de zogeheten 8 Decembermoorden van 1982. Dan moet de rechter beslissen of het al jaren slepende proces doorgaat of niet. Ze zou dit op 30 november al doen, maar vanwege ziekte van een van de rechters ging die zitting niet door, dit bericht onder andere De Telegraaf vandaag, vrijdag 27 januari 2017, op gezag van het ANP. 

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse vermoord. Bouterse is hoofdverdachte in de rechtszaak, maar intussen ook de president van het land.

Op 30 juni 2016 gebood Bouterse het Openbaar Ministerie het proces stop te zetten. Hij gebruikte hiervoor artikel 148 van de Grondwet. Dit artikel geeft hem de ruimte zo'n opdracht te geven aan de procureur-generaal als de staatsveiligheid in gevaar is. Bouterse zag zich gedwongen deze noodsprong te maken, omdat de rechter op 9 juni 2016 had besloten de omstreden Amnestiewet niet van toepassing te verklaren en dus door te gaan met het strafproces. Ook deze Amnestiewet, door het Surinaamse parlement aangenomen in 2012, had als doel het proces stop te zetten.

Volgens Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers, heeft de rechter maar twee keuzes, doorgaan of stoppen met het proces.

Tijdens de zitting van 5 augustus hebben de advocaten van Bouterse gepleit om ermee te stoppen. De advocaat van verdachte Edgar Ritfeld heeft er juist voor gepleit om door te gaan, zodat zijn cliënt vrijgesproken kan worden.

In het proces staan Bouterse en 22 anderen terecht in verband met de verdenking van betrokkenheid bij de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers.

(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf)

Presidente Bachelet: 'Chili getroffen door ergste ramp voor de bossen'

Bosbranden verwoesten duizenden dorpen en een compleet dorp

(Bron foto: Pablo Sangueza/Reuters)
Tien mensen, waaronder vijf brandweermannen en twee agenten, overleden


Het dodental als gevolg van bosbranden in Chili is verder opgelopen. Tien mensen zijn overleden, onder wie vijf brandweermannen en twee politieagenten, zo berichten de NOS en nu.nl onder andere vandaag, vrijdag 27 januari 2017. 

Van de 128 branden zijn er 77 nog altijd niet onder controle, aldus Staatsbosbeheer van het Zuid-Amerikaanse land. Het vuur heeft Santa Olga, een dorp op 530 kilometer van hoofdstad Santiago de Chile, geheel verwoest.

'De vlammen hebben hier alles weggevaagd', zei een bewoner van Santa Olga. 'We hebben hier twee dagen geknokt om het vuur proberen tegen te houden', zo bericht de NOS.
Ondanks die inspanningen, is dat niet gelukt. Het postkantoor, een kleuterschool en ongeveer duizend woningen zijn afgebrand. Reddingswerkers hebben een lichaam onder het puin vandaan gehaald. 6000 bewoners zijn de plaats ontvlucht. Een ander verbrand lichaam werd in een plaats 140 kilometer ten zuiden van Santa Olga gevonden.

Ook een dorp verderop is alles weg door het vuur. 'Het is een zeer ernstige situatie, een van horror, een nachtmerrie zonder einde. Alles brandde', zei de burgemeester van een naburige gemeente.

De vlammen hebben inmiddels een vuilnisbelt bereikt, de autoriteiten vrezen dat er giftige stoffen vrijkomen.


Zowel de Russen als de Amerikanen helpen de overheid met het blussen van het vuur. Beide landen hebben materieel beschikbaar gesteld.


De Chileense presidente Michelle Bachelet noemt het “de ergste ramp voor de bossen” in de geschiedenis van het land.Inmiddels is al zo'n 160.000 hectare bos door de branden verwoest. De branden verspreiden zich snel vanwege wind, droogte en hoge temperaturen. Het vermoeden bestaat dat een deel van de branden is aangestoken.

Afgelopen zaterdag werd in Chili de noodtoestand uitgeroepen door president Bachelet. Twee dagen later vroeg ze verschillende landen om hulp bij het blussen van de tientallen branden.

Veel andere Latijns-Amerikaanse landen hebben last van een zeer droge zomer, waarschijnlijk een gevolg van klimaatverandering. In Peru stierven door de extreme droogte in de afgelopen maanden zo’n 180.000 alpaca’s. In 2016 stopte het veel te vroeg met regenen en het regenseizoen begon veel later dan normaal, waardoor de grasvelden nu droog staan. Ook in Chili is het veel te droog, zo bericht Piepvandaag.nl.(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Nu.nl/Twitter/Piepvandaag.nl/TelesurTV)

Insel Air Aruba houdt twee toestellen voor onderhoud aan de grond

Piloten van Insel Air zouden 25 januari geweigerd hebben te vliegen


Insel Air Aruba houdt op dit moment twee toestellen aan de grond voor onderhoud. Dit laat de maatschappij vandaag, vrijdag 27 januari 2017, weten aan luchtvaartnieuwswebsite Up in the Sky. 

Arubaanse media meldden, dat eerder deze week vier vliegtuigen aan de grond gezet waren op basis van anonieme bronnen. Zij gaven als reden op dat er ‘incidenten’ geweest waren. De Arubaanse luchtvaartautoriteiten voeren deze routinecontroles uit aan de toestellen, stelt Insel Air.


De maatschappij heeft acht toestellen en noemt het ‘niet ongewoon’ dat vier vliegtuigen tegelijk geïnspecteerd worden. Door de inspectie moest Insel Air woensdag en donderdag vluchten schrappen. De carrier verwacht dat de twee vliegtuigen die nog geïnspecteerd worden snel weer vluchten kunnen uitvoeren.


De timing van het onderhoud komt voor de buitenwacht op een vreemd moment. Afgelopen woensdag weigerden twee piloten van InselAir om nog te vliegen. Volgens Saint Martin News Network (zie onderaan) weigerden de piloten, omdat de veiligheid in gevaar zou zijn. Twee MD-80’s bleven daardoor noodgedwongen aan de grond.

Insel Air Aruba verkeert al langere tijd in financiële problemen. De maatschappij heeft nog geld uitstaan in Venezuela, maar kan dit niet terughalen. In december 2016 greep de Curaçaose regering in bij de Arubaanse tak van Insel Air. Volgens lokale media komt de maatschappij in februari met een nieuw businessplan.Insel Air pilots grounded aircrafts Wednesday night.
inselaircraft26012017
INSEL AIR MD-80
Lack of financing and poor maintenance left hundreds of passengers stranded.
WILLEMSTAD: --- Two pilots working for Insel Air took a safety decision on Wednesday evening when they grounded two MD 80 aircraft leaving hundreds of passengers stranded. SMN News learned from passengers that the pilots took the decision to ground the aircraft because it was not safe to fly them due to poor maintenance. According to information provided to SMN News Insel Air is not stocking major parts and other materials to service the aircraft's due to their financial crisis and as such, they are carrying out minimal maintenance to keep the aaircraft's in the air.
SMN News understands that after the pilots took that decision Civil Aviation Curacao stepped in and agreed with the pilots. However, there are questions surrounding the performance of Civil Aviation in Curacao since it is not clear if they normally inspect the maintenance department of the airlines.
One of the aircraft that was grounded Wednesday evening was heading to Suriname.
SMN News further learned that due to the decisions taken Wednesday night by the pilots has caused two flights to St. Maarten and Curacao to cancel, which is 521 to the Dominican Republic and 522 to Curacao. However, chose to combine the flights and will operate it as HI -531 with all passengers to the Dominican Republic and Curacao on board.

Vakbondsleider Valies: 'Ik ben oninteressant, het gaat om de leraren'

'Men probeert mij met kritieken in een bepaalde context te plaatsen'


Onderwijsvakbondsleider Wilgo Valies bestrijdt elke aantijging dat hij met de lerarenstaking zijn eigen belang veilig wil stellen. Ook wordt gezegd, dat de strijd er één is waarbij sommige directeuren van middelbare scholen hun salaris ontvangen en ook nog eens een coördinatorenvergoeding op basis van vier uur per dag, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, 27 januari 2017.

Volgens de vakbondsman is dit helemaal geen issue. Hij zegt, dat het een strijd is die gevoerd wordt om de herwaardering van het lerarensalaris. 'De kwestie is dat wij een overeenkomst hebben waaraan de overheid zich moet houden. Wij zijn al jaren bezig om de herwaardering inhoud te geven. De regering heeft ons jaren aan het lijntje gehouden.'

'Het gaat om de leraren, Valies is oninteressant. De positie van de werkers is interessant. Men probeert mij hiermee in een bepaalde context te plaatsen.'

Valies zegt dat hij de afgelopen periode keihard heeft gewerkt voor de Bond van Leraren (BvL). 'Ik ben er al een tijdje bij. Als ik zou kijken als het mij voordeel heeft opgeleverd is het heel weinig. Als je je verbindt aan een job moet je het doen. Als je er problemen mee hebt moet je het laten.'

Op de vraag of hij egoïstisch is in zijn strijd zegt de vakbondsman: 'Wanneer de samenleving in problemen is, is Valies in de voorhoede. Als de rechtsstaat in problemen is, is Valies in de voorhoede. Wat deze voorzitter betreft kan men niet zeggen dat hij egoïstisch is. Men moet de samenleving niet misleiden

Afdeling ID-kaarten CBB gesloten vanwege......bestrijding ongedierte

Ongedierte zorgt voor tijdelijke sluiting CBB-afdeling


De afdeling ID-kaarten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is vanaf vandaag, vrijdag 27 januari 2017, gesloten, vanwege het bestrijden van ongedierte. De verwachting is dat in de loop van volgende week de afdeling weer kan worden opengesteld. 

'Het streven is er op gericht om deze noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden binnen de kortst mogelijke tijdsperiode uit te voeren, zodat de dienstverlening naar het publiek toe zo snel mogelijk kan worden genormaliseerd', meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Voorlopig kunnen er geen ID-kaarten worden gemaakt of vervangen.

Over het weer openstellen van de afdeling zal de samenleving tijdig worden geïnformeerd. Het CBB vraagt de samenleving begrip voor eventueel ongerief.

Politica-in-de-dop Sylvana Simons vreest dat in Amsterdamse Poort aangehouden jongetje voor leven getekend is...

'Ik dacht eraan hoe traumatisch die ervaring voor de jongen moest zijn'


Het kon niet uitblijven, maar het heeft even geduurd. Politica-in-de-dop en verwoed anti-raciste, anti-Zwarte Piet activiste en zwart-wit-denkster Sylvana Simons heeft zich gisteravond eindelijk laten horen en zien rond de ophef in Amsterdam Zuidoost door de aanhouding dinsdag van een 12-jarig donker jongetje in het winkelcentrum Amsterdamse Poort, waarover De Surinaamse Krant dinsdag als eerste heeft bericht.

Simons vreest dat de jongen voor het leven getekend is. Dat zei de lijsttrekster van Artikel 1 gisteravond tijdens een protest op het Bijlmerplein dat werd bijgewoond door enkele tientallen mensen, aldus vanochtend, vrijdag 27 januari 2017, de Amsterdamse zender At5.Ook Simons heeft videobeelden op Facebook bekeken waarop te zien is dat twee handhavers het kind in de boeien slaan.

'Ik dacht eraan hoe traumatisch die ervaring voor de jongen moest zijn', zei Simons. 'Ik dacht eraan hoe dit zijn leven zal tekenen, hoe dit zijn beeld van de wereld zal betekenen. En ik dacht aan het structurele karakter hiervan. Als dit soort dingen wekelijks gebeurt, hebben we een groot probleem in Nederland'.

De bekende anti-Zwarte Piet ativist Jeffrey Afriyie was een van de eerste sprekers tijdens het protest, en je kon merken, zo bericht het Parool vandaag, dat hij het vaker heeft gedaan. Zijn woorden waren zorgvuldig gekozen en klonken krachtig op het koude, donkere plein in het hart van winkelcentrum Amsterdamse Poort. Hij kreeg veel bijval van het aanwezige publiek, zo'n honderd mensen.

Kitty Balker, een bekend gezicht uit de anti-Zwarte Pietbeweging, vindt vooral dat mensen in actie moeten komen als een twaalfjarige jongen wordt gearresteerd, in plaats van alleen te filmen en roepen. 'Hoe kunnen wij dit toelaten? Als wij niet opstaan voor onze kinderen, doet niemand het. Roepen dat het racisme is, maakt geen verschil voor deze jongen. Vraag de volgende keer op grond waarvan iemand in de boeien wordt geslagen. Zolang we onze rechten niet kennen, blijven ze met ons sollen.'(Red. De Surinaamse Krant/Het Parool/AT5/Twitter)

'Wij gaan Nerkust uit het Arbeidsadviescollege trappen'

Ondervoorzitter C-47 Naarendorp beschuldigt FOLS-president van verraad


Het laatste woord over het aftreden van Marcelino Nerkust (president/voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname, FOLS) als bestuurslid van C-47 is nog niet gezegd. De ondervoorzitter van de vakcentrale, Robby Naarendorp, beschuldigt Nerkust van verraad tegen de organisatie waarin hij langer dan tien jaar bestuursfuncties bekleedde binnen een Raad van Commissarissen en het Arbeidsadviescollege. 

'Hij zit nog steeds in het Arbeidsadviescollege. Maar, wij gaan hem eruit trappen', aldus Naarendorp vandaag, vrijdag 27 januari 2017, in de Ware Tijd. Hij zegt ook dat het ex-bestuurslid niet moet denken dat hij met zijn besluit een stap voor is. Nerkust is wel voorzitter van een bond die aangesloten is bij C-47.

De ondervoorzitter wil op een ander moment dieper ingaan op deze materie.

C-47 deed gisteren met haar shopstewards mee aan de protestmars van stakende leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). Er is voor deelname gekozen nadat de structuren zijn geraadpleegd op een vorige week gehouden Assemblee van de Arbeid. Bij die gelegenheid werd een motie aangenomen waarin is gevraagd om actieve participatie. Toen het besluit werd genomen waren alleen de besturen en de shopstewards aanwezig. Als er algeheel ondersteund moest worden, dan zou de vakcentrale in overleg moeten treden met de werkgevers. 'We kunnen de werkgever niet voor een voldongen feit plaatsen om de leden via het centrum op te roepen.'   

Economische Controle Dienst functioneert niet zoals wordt gepropageerd

'Er is niet eens vervoer om de operaties goed draaiende te houden'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
- 'Als men zegt dat de ECD uitrukt en flink werkt, dan is dat niet waar'
- Voor de ruim 200 werknemers is er op het terrein maar 1 optimaal functionerend toilet, dat ook bijna langs de weg staat


De ambtenaren, verbonden aan de Economische Controle Dienst, Dienst Waarborg en IJkwezen en de Technische Dienst gevestigd aan de Industrieweg-Zuid en ressorterende onder het ministerie van Handel en Industrie, hebben gisteren een vakbondsvergadering opgeëist van het vakbondsbestuur. In dit kader heeft vakbondsvoorman Glenn Swamipersad een openhartig gesprek gehad met de leden van de bond, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 27 januari 2017.

Er werd openlijk gesproken over de knelpunten binnen de verschillende afdelingen, die zich vooral door de jaren heen hebben opgestapeld.

'Als men zegt dat de ECD uitrukt en flink werkt, dan is dat niet waar. Er is niet eens vervoer om de operaties goed draaiende te houden', stelt Swamipersad.'

Hij gaf aan het begin van de vergadering al aan, dat hij niet daar was om het woord te voeren. Hij liet de werknemers aan het woord en die hebben gretig gebruik gemaakt van de gelegenheid. Er zijn werknemers binnen de organisatie, die 32 jaren tot en met 40 jaren in dienst zijn en nooit een bevordering hebben gehad. Zeker uitgaande van het FISO-systeem Functie Informatiesysteem Overheid) dat voor deze ambtenaren wordt gehanteerd, is er vooral financieel geen vooruitgang voor deze groep oude werknemers. Het financieel probleem is volgens Swamipersad het grootst.

'FISO heeft ons beperkt. Hoe zullen de problemen van de jongeren worden opgelost als de problemen van de ouderen nog niet zijn opgelost?', vroeg een werknemer. Ook werd opgemerkt, dat er wel andere mensen worden bevorderd, terwijl zij in dezelfde positie zijn en geen significant verschil in prestatie hebben. Swamipersad haalde heel concreet aan, dat het ook niet zo kan zijn dat politici, die pas zijn komen kijken, al salarissen van duizenden krijgen. Dit, terwijl hardwerkende werknemers jaren met dezelfde salarissen zitten.

Er is heel duidelijk gepraat over het meubilair binnen het gebouw en vooral de staat waarin het gebouw verkeert. Een voorbeeld van slechte aandacht aan deze tak van het ministerie is bijvoorbeeld de toilettengroepen. Voor de ruim 200 werknemers is er op het terrein maar 1 optimaal functionerend toilet, dat ook bijna langs de weg staat. 'Wij alle mannen hier zijn gedwongen wildplassers. Als je een grote behoefte moet doen, moet je uitrijden', zei een andere werknemer. Nog niet eens sprekende over hoe de vrouwen het daar aan het werk doen.

Verder zitten de ambtenaren met het ontbreken van beschuttingsmiddelen, terwijl de mensen daar wel aanspraak op maken. Ook de overuren zijn een heikel punt bij de werknemers. Indertijd is er door de regering aangegeven dat er geen overuren meer moesten worden gemaakt, omdat die niet zouden worden uitbetaald. Maar, de minister van HI heeft de tak van haar ministerie wel toegezegd overuren te zullen betalen. Uiteindelijk hebben de werknemers overuren gedraaid, om te vernemen dat de overuren niet in geld, maar in compensatiedagen worden uitbetaald. Daar zijn de werknemers ook niet blij mee.

Swamipersad stelde voor, dat de werknemers die met deze problemen zitten nog een keer op papier met voorstellen komen, waarmee de bond vervolgens met de minister in communicatie zal treden en eisen zal stellen. De werknemers zijn gevraagd om hun werkzaamheden normaal uit te voeren.

NH-inspecteurs stuiten in Commewijne op menselijke resten en scherven kruiken en potten van voor 1400 na Christus

Onderzoek naar mogelijk grafschennis door concessiehouder schelpzandafgraving te Mothkreek


Inspecteurs van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zijn tijdens hun reguliere controlewerkzaamheden in het district Commewijne gestuit op menselijke resten en scherven van mogelijk oude kruiken en potten verspreid over een concessiegebied in Mothkreek. NH-directeur Dave Abeleven heeft gisteren gezegd tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 27 januari 2017.

'Controlewerkzaamheden door de inspecteurs vinden altijd plaats in bijzijn van de politie, omdat er zich weleens zaken kunnen voordoen, waarbij de politie nodig is.'

Bij het ontdekken van de menselijke resten zijn direct de nodige acties ondernomen en zijn alle werkzaamheden van de betreffende concessiehouder voor schelpzandafgraving stopgezet. De politie is meteen een politioneel onderzoek gestart, omdat er sprake zou zijn van grafschennis.

Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werd erbij gehaald en met archeologen is onderzoek verricht. De eerste informatie is, dat het gaat om botten van mogelijk rond 1100 na Christus en de scherven van kruiken en potten zouden stemmen uit de koloniale periode. 'Dit is van culturele waarde', zei Abeleven.

De concessiehouder die bezig was en was gestuit op menselijke resten is gewoon doorgegaan met zijn activiteiten. Er wordt nu onderzocht of het gaat om grafschennis. Als het politioneel onderzoek uitwijst, dat het inderdaad gaat om grafschennis, dan zullen er maatregelen en gevolgen zijn voor de ondernemer.

De NH-directeur benadrukte, dat wanneer een concessie wordt verleend het ministerie - zoals de wet vereist -, de nodige adviezen inwint van andere relevante ministeries, zoals Regionale Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. De concessie werd destijds uitgegeven op basis van positieve adviezen. De begraafplaats die er was maakte blijkbaar achteraf ook deel uit van de concessie.

De Ware Tijd bericht, dat de naam van de concessionaris, die niet werd genoemd tijdens de persconferentie, werd achterhaald door de redactie van die krant. Het zou gaan om Laurens Soeleman. Hij laat blijken het niet eens te zijn met mogelijke sancties tegen hem en vindt juist dat de overheid hem dankbaar moet zijn vanwege zijn werkzaamheden in de buurt van de begraafplaats het eeuwenoude kerkhof is gevonden. 'Niemand wist dat daar waar grote bomen zijn, een begraafplaats is, met mogelijk een historische waarde.' 

Bezorgdheid bij buurlanden Venezuela over toenemende prostitutie

Families en arbeiders verlaten Venezuela vanwege economische crisis

Venezolanen hopen op nieuwe, betere, toekomst op onder andere Aruba en Curaçao 


Door de economische crisis in Venezuela besluiten gezinnen en arbeiders het land te verlaten op zoek naar basisproducten en medicijnen. Veel autoriteiten van buurlanden en landen in de omgeving hebben hun bezorgdheid uitgesproken over toenemende prostitutie, zo bericht de Curaçao Chronicle vandaag, vrijdag 27 januari 2017.

De immigratiedienst in Oranjestad, de hoofdstad van Aruba, hebben twaalf vrouwen aangehouden die in een nachtclub werkzaam waren en ze zondag 22 januari het land uitgezet. De vrouwen, in leeftijd tussen 22 en 27, waren afkomstig uit de Venezolaanse staten Falcon, Carabobo, Aragua, Táchira, Distrito Capital en andere regio's in het land. De vrouwen hebben een verbod gekregen om gedurende een periode van zes maanden tot vijf jaar niet terug te keren naar Aruba.

Braziliaanse autoriteiten hadden in oktober gewaarschuwd voor toenemende prostitutie aan de grens met Venezuela en voor de komst van vluchtelingen. Ondertussen zijn er berichten van de grens met Colombia van 'gevechten tot de dood' tussen Colombiaanse en Venezolaanse prostituees vanwege een geschil over werkgebieden.

Gezondheidsautoriteiten in de stad Cúcuta in Colombia zijn alert op de verspreiding van aids door het heropenen van de Colombiaans/Venezolaanse grens. Sommige artsen constateren al een toename van hiv-gevallen, ten gevolge van toenemende prostitutie in sommige regio's.

De gouverneur van Curaçao, Lucile George-Wout, zei vorig jaar: 'Venezolanen hebben criminaliteit, illegale arbeid en prostitutie gebracht.'

(Red. De Surinaamse Krant/Curaçao Chronicle) 

Werkneemster benzinestation te Santa Helena, Curaçao, alsnog overleden aan gevolgen brandwonden door explosie

Sharette Ricardo overlijdt in een ziekenhuis in Colombia


De vrouw die vorige week zwaargewond raakte na een explosie in het kantoor van het benzinestation aan de Weg naar Welgelegen te Santa Helena is overleden in een ziekenhuis in Colombia. Dit meldt Paradise FM vanochtend, vrijdag 27 januari 2017.

Sharette Ricardo (zie foto - Bron: de Extra) de werkneemster van pompstation Helena vlak bij Panaderia Isa, zat vorige week donderdag op het moment van de explosie in het kantoortje waar klanten betalen.

Zij werd direct na het ongeluk per ambulance naar het Sehos vervoerd. Ze had over 70 procent van haar lichaam brandwonden opgelopen en werd voor specialistische zorg overgebracht naar een ziekenhuis in Colombia.

Wat de oorzaak is geweest van de dodelijke explosie is nog steeds niet duidelijk.

Oud-minister Wilsoe, Curaçao, blijft verdachte in moordzaak Helmin Wiels

Wilsoe: 'Het is oneerlijk dat OM zo veel macht heeft, dat het een onderzoek zo lang kan rekken'

Advocaat Braam: 'OM volhardt in verdachtmaking van Wilsoe om geen gezichtsverlies te lijden'


Oud-minister van Justitie en voormalig parlementariër voor Pueblo Soberano Elmer Wilsoe blijft vooralsnog verdachte in de moordzaak van PS-leider Helmin Wiels. Dat heeft de rechter-commissaris (rc) gisteren besloten, zo schrijft vanochtend, vrijdag 27 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Advocaat Bertie Braam had namens cliënt Wilsoe een tweede verzoek ingediend bij het gerecht om de voormalige Justitieminister als verdachte in het onderzoek - dat de naam Maximus heeft - te elimineren. Een soortgelijk verzoek werd 3,5 maand geleden al afgewezen. Nu laat het gerecht middels een beschikking weten ook dit verzoek niet te honoreren.

De uitspraak is een grote teleurstelling voor Wilsoe, die had gehoopt met dit verzoek het Openbaar Ministerie te kunnen dwingen het onderzoek tegen hem per direct te beëindigen, dan wel aan het strafonderzoek een termijn te verbinden. Wilsoe geeft aan dat het onderzoek al jaren gaande is en sinds zijn eerste verhoor ook al ruim 2,5 jaar verstreken is, daarmee aangevend dat de zaak ‘te lang’ duurt.

Ook zijn raadsman liet tijdens de behandeling van de zaak vorige week weten dat er geen nieuw bewijsmateriaal tegen Wilsoe is vergaard en dat de zaak al jaren status quo is.

Gert Rip, de Officier van Justitie belast met het onderzoek in de moordzaak van Wiels, liet weten dat het een omvangrijke zaak betreft, dat Wilsoe nog steeds als verdachte geldt en dat het OM meer tijd nodig heeft voor de zaak. In zijn beschikking zegt de rc ook: 'Inmiddels is het onderzoek zo ver gevorderd, dat de strafzaak tegen de vermoedelijke tussenpersoon (Burney Fonseca, red.) medio april 2017 inhoudelijk wordt behandeld. Gelet hierop en mede in aanmerking nemende het feit dat de aard en het gewicht van de moord de werkstrategie van het Openbaar Ministerie rechtvaardigen en het onderzoek zich daardoor niet laat afsplitsen per verdachte, acht de rechter-commissaris het tijdsverloop van 3,5 maand niet zodanig dat een belangenafweging, ondanks de zware last die door dit onderzoek op verzoeker drukt, thans in het voordeel van verzoeker dient uit te vallen.'

In een reactie laat Wilsoe weten het ‘oneerlijk’ te vinden dat een instituut zoals het Openbaar Ministerie (OM) zo veel macht heeft dat het een onderzoek zo lang kan rekken.

Zijn advocaat liet tijdens de behandeling weten, dat het er sterk op lijkt dat het OM volhardt in de verdachtmaking van Wilsoe, slechts om gezichtsverlies te vermijden. 'De woordvoerder van het OM heeft immers een keer tegenover de media verklaard dat het erom gaat dat de familie van Wiels genoegdoening krijgt door de vervolging. Daar er wellicht onschuldigen met de haren bij worden gesleept, wordt op de koop toe genomen.'

Wilsoe: 'Er is dus geen sprake van recht, want ik heb geen andere rechtsingang. Ik sta met mijn rug tegen de muur en het Openbaar Ministerie doet en laat wat het wil. We spreken in een rechtsstaat dat iedereen gelijk is volgens de wet, maar dat geldt blijkbaar toch niet altijd.'

Nieuw Buki di Telefòn Kòrsou 2017 gepresenteerd

Telefoonboek 2017 op eiland heeft toerisme als thema gekregen

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Buki di Telefòn Kòrsou 2017 is uit. Het nieuwe telefoonboek werd gistermiddag gepresenteerd bij restaurant Limoncello bij Bapor Kibrá. Dit meldt vandaag, vrijdag 27 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Deze nieuwe editie, met als thema toerisme, werd door UTS-directeur Paul de Geus aan de pers getoond. Sponsor Meijburg & Co Caribbean Belastingadviseurs, vertegenwoordigd door Wendell Meriaan (links op de foto), deelde in de eer van de doop van het telefoonboek.

SFT Bank Curaçao getransformeerd tot Vidanova Bank

'We blijven zelfde diensten aanbieden aan zakelijke en particuliere markt, zoals we jaren hebben gedaan'


De SFT Bank heet nu Vidanova Bank. Met 81 procent van de aandelen in handen, is het bekende pensioenfonds nu ook de naamdrager van de bank op Curaçao. Dit werd gisteren gevierd met een besloten feest voor personeel, zakenrelaties en klanten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 27 januari 2017.

Met een spectaculaire rookshow werd onder toeziend oog van ruim tweehonderd gasten het nieuwe logo onthuld bij het bekende gebouw van de bank aan de Schottegatweg Oost.

De SFT Bank werd in 1985 opgericht als Citco Bank Antilles. In 1995 werd de naam veranderd in SFT Bank en sinds die tijd opereert SFT Bank steeds meer onafhankelijk van de Citco group of companies met de focus primair op de Curaçaose markt. 'Dat ontkoppelingsproces doen we gefaseerd, op een gedegen manier. Een grote stap hebben we al in 2015 gezet, met de introductie van een eigen, onafhankelijk banksysteem', aldus managing director Leo Rigaud die bijna twintig jaar bij de bank werkzaam is. De ontkoppeling werd gisteren bekroond met de naamsverandering van SFT Bank naar Vidanova Bank, met een bijpassende nieuwe uitstraling.

Naast het onthullen van het nieuwe logo werd ook de nieuwe commercial ‘Bring new life to banking’ getoond, die de komende periode veelvuldig te zien zal zijn. 'We blijven dezelfde diensten aanbieden aan de zakelijke en particuliere markt, zoals we al die jaren hebben gedaan. Met dezelfde persoonlijke service waar we om bekendstaan', verzekert Rigaud. Het huidige aanbod producten en diensten zal wel uitbreiden, in het voordeel van zowel bestaande klanten van SFT Bank en Vidanova als nieuwe relaties.

Klikt u hier om het gehele bericht te kunnen lezen.

Curaçaos minister van Justitie laat officieel onderzoek instellen naar recente ophef in Staten

Martina stelt 'Commissie van Onderzoek naar de gebeurtenissen en politieel optreden Statenvergadering 4 januari 2017' in


Justitieminister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) heeft de ‘Commissie van Onderzoek naar de gebeurtenissen en politieel optreden Statenvergadering 4 januari 2017’ officieel ingesteld. De Ministeriële Beschikking (MB) hierover is onlangs naar de Staten gestuurd. De commissie is ook al aan het werk, zo blijkt uit het begeleidend schrijven van de minister. Dit bericht vanochtend, vrijdag 27 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

'Namens de commissie verzoek ik u hierbij om al het beschikbare mariaal, zoals audio-opnames, videobeelden, mails en ander bewijsmateriaal en voorts alle relevante documenten aangaande de Statenvergadering van 4 januari 2017 aan mij ter beschikking te stellen ten behoeve van de commissiewerkzaamheden. Tevens verzoek ik u de notulen van de Statenvergadering d.d. 4 januari 2017, zodra deze zijn goedgekeurd, aan mij te doen toekomen', zo schrijft Martina.

In de commissie zitten voorzitter Fred Wiel (voormalig Ombudsman), lid Frank Stuger (voormalig bestuurslid Raad van Advies) en Gerold Daantje (ministerie van Justitie). De minister van Justitie verleent de Commissie van Onderzoek op haar verzoek een ambtelijke secretaris en kan aan de leden van de Commissie van Onderzoek een vergoeding toekennen, zo blijkt uit de MB.

Op 14 februari, vier weken na dagtekening van de MB, zal de commissie een eindrapport indienen, hoewel de commissie ook bevoegd is deze termijn van vier weken tweemaal te verlengen. En zelfs dan nog kan de minister verzocht worden de termijn een keer te verlengen. In de overweging van de MB staat, dat er ondanks het verzoek hiertoe van de Statenvoorzitter geen urgente politiebijstand is verleend waardoor er een onveilige situatie is ontstaan voor de diverse leden van de Staten in en buiten de Statenzaal en dat door diverse aanwezigen bedreigingen, intimidatie en andere vormen van agressie aan in de zaal aanwezige leden zijn geuit, die hebben geleid tot escalatie van de onveiligheid.

Het onderzoek is vooral gericht op het optreden van de politie en ‘het mogelijk gezamenlijk gepremediteerd optreden’ tussen sommige Statenleden en de politie. Dat wil dus zeggen, dat de commissie onderzoekt of het traag optreden van de politie komt door een samenspanning tussen de politie en bepaalde Statenleden. In dat geval wordt ook onderzocht of de politie het nalaten van de dienstplicht of andere inbreuk in civielrechtelijke, disciplinaire en strafrechtelijke zin, verweten kan worden.

Verder wordt onderzoek gedaan naar de geuite bedreigingen naar de voorzitter en andere leden van de Staten, en de ‘mogelijke agressie, aantasting van de persoonlijke levenssfeer, samenspanning, onrechtmatige daad in groepsverband en het plegen van feiten die hetzij als een overtreding hetzij als een misdrijf in strafrechtelijke zin kunnen worden aangemerkt’. Op basis van het onderzoek zullen aanbevelingen gedaan worden.

De leden van de Commissie van Onderzoek krijgen volgens de MB alle toegang tot informatie en informatiedragers en mogen daarvoor ook alle plaatsen binnentreden. Ook mogen zij de leden van het politiekorps en overige ambtenaren horen. Daarbij wordt vermeld dat de leden een geheimhoudingsplicht hebben.

Partijleiding VHP zou kritische leden negeren

Vakbondsleider Dwarka een van de leden die partijcentrum en partij mijdt


Binnen de VHP zouden naar verluidt onrust en ontevredenheid steeds meer toenemen, omdat de partijleiding kritische leden negeert. Ook legt het hoofdbestuur goed bedoelde adviezen naast zich neer en komt ze niet op voor leden, onder wie ex-ministers, die in de media en in het parlement worden aangevallen door politieke opponenten. Dit schrijft althans de Ware Tijd in haar editie van vandaag, vrijdag 27 januari 2017.

Onlangs legde Geetapersad Gangaram Panday zijn functie als voorzitter van VHP Paramaribo-Noord neer, uit onvrede met de onheuse behandeling die hij kreeg van de partijleiding en het feit dat er geen transparantie is over de financiën van de organisatie.

'Ik behoor ook tot de groep ontevreden VHP'ers die De Olifant en de partij nu mijden', zegt vakbondsleider Dayanand Dwarka in een reactie. Dwarka was voorzitter van de Agarische Raad van de VHP. Enige tijd geleden legde de gehele raad haar functie neer uit onvrede met de gang van zaken en de wijze waarop ze werd bejegend. Hij is momenteel alleen nog lid van de Politieke Raad.

Dwarka betreurt het dat Gangaram Panday er de brui aan heeft gegeven en de partijleiding tot op dit moment niet heeft gereageerd op deze ontwikkeling. Hij zou naar verluidt enkele maanden geleden signalen hebben gegeven dat hij zijn functie zou neerleggen, maar de VHP-leiding heeft daar niet op gereageerd.

Volgens Dwarka heeft de gewezen afdelingsvoorzitter tijdens congressen op een correcte wijze erop gewezen dat de leiding juridisch totaal fout zat met het wijzigen van de interne regels. Ook de financiële rapportage rammelde aan alle kanten, maar de leiding had daar geen oor naar. Integendeel werd Gangaram Panday op een schofterige manier behandeld. 'Zo'n gedreven man die zijn sporen heeft verdiend en een onuitwisbare bijdrage heeft geleverd aan de partij, moet je niet zo maar laten gaan', stelt Dwarka.

Ministerie van TCT voert controle op buschauffeurs en illegale bussen op

TCT ontvangt aanhoudend klachten over roekeloos rijgedrag


Door aanhoudende klachten over roekeloos rijgedrag van buschauffeurs en illegale bussen heeft het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) de controle verhoogd. Dat moet er aan bijdragen, dat de veiligheid in het verkeer wordt verbeterd. 

'Wij waren in stilte bezig, maar we zullen nu vaker gezien worden, waardoor buschauffeurs zich aan de regels zullen houden', zegt Ramon Bourne, hoofd van de Dienst Openbaar Vervoer, vandaag, vrijdag 27 januari 2017, in de Ware Tijd.

TCT-controleurs en de politie hebben gisteren te Latour in Paramaribo bussen gecontroleerd. Bestuursleden van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) hebben de politie en controleurs daarbij geholpen.

Ressortcommandant Sjaamanand Debitewari zegt, dat tijdens deze controle onder meer vier bussen uit het verkeer zijn gehaald, omdat de bestuurder geen vergunning had. Twee buschauffeurs, die tot een boete veroordeeld zijn door de rechter, hebben die ter plaatse betaald.

Bourne wijst erop, dat TCT-controleurs alleen kunnen optreden tegen bushouders die een vergunning hebben. Bushouders die illegaal of zonder een vergunning rijden worden aangepakt door de politie wegens een economisch delict. Hij weet ook dat sommige buschauffeurs afwijken van hun traject, terwijl van anderen hun verzekering niet in orde is.

Volgens de procedure krijgt de buschauffeur bij de eerste overtreding een waarschuwing. Bij herhaling wordt de vergunning tijdelijk ingetrokken. De uiterste sanctie kan zijn definitief intrekken van de vergunning. PLO-voorzitter John Mahadewsingh juicht de controle toe.

ABOP-leider/ondernemer Brunswijk doet aangifte tegen agent wegens afpersing van goudzoekers

'Agent heeft mensen illegaal bewapend en er zijn mannen bij die gezocht worden door politie'


De ondernemer en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft aangifte gedaan tegen een politieagent die met een groep mensen werkers in de goudsector afperst in het district Sipaliwini. Brunswijk zegt vandaag, vrijdag 27 januari 2017, op Starnieuws dat de man al enkele maanden bezig is om goud op te eisen van mensen die op diverse concessies werken. 

De politie is inmiddels samen met leden van de Commissie Ordening Goudsector in het gebied geweest voor onderzoek. Bij de illegale post die de politieman opgezet had renden de mannen die daar waren het bos in. Er zijn enkele wapens aangetroffen door de politie. Er was een illegaal wapen bij, zegt Brunswijk.

'De politieman had mensen illegaal bewapend. Er zijn mannen bij die zelfs gezocht worden door de politie. Dit kan echt niet', zegt Brunswijk.

Heel wat mensen zijn op die manier afgeperst. Ook mensen die werken op de concessie van Brunswijk te Mama Dyuka zijn lastig gevallen. De man eiste een deel van het goud op en beweert belast te zijn met de veiligheid van een staatsbedrijf.

Brunswijk hoopt dat deze zaak grondig onderzocht zal worden. 'Nu blijkt dat het gewoon om een illegale groep gaat onder leiding van de politieman. Zoveel mensen zijn afgeperst, bedreigd en geïntimideerd', zegt Brunswijk. Hij vraagt zich af hoe de politieman aan alle wapens is gekomen waarmee hij mensen heeft bewapend die voor hem werken.

Bestuur Studenten- en scholierenorganisatie niet op een lijn

Voorzitter en secretaris studentenbond communiceren slecht met elkaar

Verschil van mening over actie Jeugdparlement om naar rechter te stappen vanwege lerarenstaking


Amper een maand na de oprichting van de Landelijke Scholieren- en Studentenbond blijken leden van deze organisatie uiteenlopende standpunten te hebben. Voorzitter Edgar Sampie heeft onlangs via de media laten weten, dat hij het besluit van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) om de regering en de BVL/ALS voor de rechter te dagen, niet volledig ondersteunt. Dit wekt bevreemding, omdat het Jeugdparlement dit besluit samen met andere studentenorganisaties waaronder de Studentenbond heeft genomen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 27 januari 2017.

NJP-ondervoorzitter Konrad Acton bevestigt dit.

Ezechiël Lens was namens de Studentenbond aanwezig op de persconferentie van het NJP deze week toen het besluit werd bekendgemaakt om naar de rechter te stappen om het onderwijsproces weer vlot te trekken. Lens is secretaris van de bond.

Sampie zegt, dat hij niet op de hoogte is gesteld van het standpunt van het NJP. Hij was zelf niet op de persconferentie en ook niet bij de vergadering die daaraan vooraf is gegaan. 'Ik wist wel dat Lens daar zou zijn, maar hij zei me dat hij gewoon als gast aanwezig zou zijn.' Sampie vindt het daarom niet aannemelijk om te zeggen, dat de Studentenbond achter het besluit staat.

Het Kort Geding dat het Jeugdparlement aanhangig wil maken, is nog niet ingediend. Het college zal op advies van een advocaat eerst de uitkomst van de rechtszaak die door de overheid is aangespannen tegen de onderwijsbonden afwachten, om vervolgens te beslissen wat er verder moet gaan gebeuren.

Vissers in Bigipangebied vinden brokstukken satelliet

Vermoedelijk delen van op 5 oktober in Frans-Guyana gelanceerde Ariane 5


Vissers hebben vorige week, dinsdag 17 januari, brokstukken van een gelanceerde satelliet ontdekt in het Bigipangebied in het district Nickerie. De ingeschakelde politie heeft de aangetroffen delen intussen geïnventariseerd. Er zal een dossier worden opgemaakt en gestuurd naar het Openbaar Ministerie, meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname donderdag 26 januari 2017.


(Bron foto: webeditie Dagblad Suriname)
De procureur-generaal is reeds op de hoogte gesteld.

Het gaat om brokstukken die vermoedelijk afkomstig zijn van de op 5 oktober 2016 gelanceerde Ariane 5 (zie foto - Bron: spacenews.com) in het buurland Frans-Guyana. De brokstukken die in de oceaan moesten terechtkomen, zijn aan de kustvlakte aangespoeld.

Sieglien Burleson bedankt door president Bouterse als minister van Handel en Industrie

Minister en Kabinet van de President doen er, vooralsnog, het zwijgen toe....

Ontheffen uit functie door minister van haar directrice Raveles zou slecht zijn gevallen binnen NDP-kringen


Sieglien Burleson is bedankt als minister van Handel en Industrie (HI). Dit bericht althans donderdagavond 26 januari 2017 de Ware Tijd te hebben vernomen uit betrouwbare bronnen. 

Burleson wil niet reageren op het bericht en verwijst naar het Kabinet van de President. Ook de perschef van de president, Clifton Limburg, wil niet inhoudelijk reageren en verwijst eveneens voor tekst en uitleg naar president Desi Bouterse.

Volgens Starnieuws donderdagavond heeft Burleson zich de woede van de NDP op haar hals gehaald door de directrce van het ministerie van Handel en Industrie, Reina Raveles, te ontheffen uit haar functie. Op haar beurt is zij nu dus door president Desi Bouterse bedankt als minister.

Raveles werd in oktober 2015 aangetrokken als directrice op het ministerie. Er was verschil van inzicht is tussen Burleson en Raveles. Burleson zei eerder, dat dat structureel van aard was. 

Staat leent 1 miljard Amerikaanse dollar extra voor nieuwe projecten in komende 3 jaar

Gajadien (VHP): 'Het leningenbeleid moet op basis van het Ontwikkelingsplan worden ingericht' 

'Ondanks er meerdere keren is geleend is de economie steeds slechter is geworden, er is gewoon geen groei'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien is er voorstander van, dat de wijziging van de Wet op de Staatsschuld wordt aangehouden, totdat de regering in staat is het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2017-2022 aan het parlement te presenteren. Uit informatie vanuit het ministerie van Financiën blijkt - zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 26 januari 2017 - dat zij voornemens is om een extra bedrag van ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar voor de komende drie jaren aan te gaan om nieuwe projecten uit te voeren. 

'Het leningenbeleid moet op basis van het ontwikkelingsplan worden ingericht. Wat wij nu doen is een puru-bruku-weri-bruku-mentaliteit. Dat moet gestopt worden', zei de parlementariër woensdag in de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA).

Volgens Gajadien is het opvallend, dat niemand rekening heeft gehouden met het feit dat op dit moment meer dan een miljard Amerikaanse dollar aan leningen door de staat zijn geregistreerd, maar grotendeels nog niet zijn getrokken. Indien deze trekkingen plaatsvinden, komt een additionele 600 miljoen als druk op het schuldplafond. 'Wij praten al gauw over 1.5 miljard Amerikaanse dollar voor de komende drie jaren aan buitenlandse leningen', aldus Gajadien.

Hij benadrukt dat de krimp in de economie komt door het slecht beleid dat door huidige regeerders wordt gevoerd. 'Leningen moeten de economie stimuleren. Wij hebben echter in de afgelopen periode gezien, dat ondanks er meerdere keren is geleend, de economie steeds slechter is geworden. Er is gewoon geen groei.'

Volgens de parlementariër moet niet alleen op basis van de prognose uitgegaan worden dat deze automatisch voor stimulering van de economie zal zorgen. Daarvoor is beleid, ontwikkelingsvisie en een duidelijk Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP) nodig. Hij vindt het daarom jammer, dat de regering het MOP sinds oktober 2016 blijft beloven aan het parlement.

Ook de projectplannen van de regering hebben volgens hem een te minieme grondslag om goedkeuring aan te geven. 'Wij kunnen niet omgekeerd werken door groen licht te geven voor leningen, terwijl het ontwikkelingsprogramma andere uitgangspunten kan hebben', aldus Gajadien. Hij vreest dat het land door te lenen in een vicieuze cirkel zal belanden.