zaterdag 28 januari 2017

Dankzij beveiligingscamera's is schapendief in ressort Rijsdijk gearresteerd

Man bekent vier schapen te hebben gestolen en ontkent overige diefstallen


De 40-jarige R.S., alias Buru, is dinsdag 24 door de politie van het ressort Rijsdijk aangehouden voor de diefstal van een tiental schapen. Een schapenfokker had meermalen aangifte gedaan van diefstal van zijn schapen. Na enkele keren te hebben gemerkt dat er schapen waren gestolen plaatste de eigenaar beveiligingscamera’s rondom zijn terrein, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 28 januari 2017.

Nadat er weer gestolen was bekeek de schapeneigenaar de opgeslagen beelden. Daarop is te zien hoe de verdachte over de schutting springt om het terrein te betreden en via dezelfde weg weer het terrein verlaat met medeneming van een schaap.

Na het doen van de aangifte werd ‘Buru’ opgespoord en aangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte ingesloten.

Hij bekeek samen met de politie de camerabeelden en verklaarde voor het eerst vier schapen te hebben weggenomen van de schapenfokker. Eerdere diefstallen van schapen schrijft hij toe aan een ander.

Peerke Donders had geen lepra, ondanks jarenlang werk tussen leprapatiënten

Onderzoeker Van Dissel weet niet of sprake is van een wonder....


De Tilburgse priester Peerke Donders had geen lepra, ondanks dat hij bijna dertig jaar tussen leprapatiënten op Batavia in Suriname werkte en leefde. Dit blijkt uit onderzoek van zijn stoffelijke resten die in de basiliek in Paramaribo liggen en uit speciaal DNA-onderzoek, zo bericht Omroep Brabant vandaag, zaterdag 28 januari 2017.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Jaap van Dissel van het Leids Universitair Medisch Centrum, samen met George Maat en gebeurde na toestemming van de bisschop van Suriname en andere autoriteiten.

Al jaren zijn mensen op zoek naar een wonder om Peerke Donders heilig verklaard te krijgen. Op de vraag of het een wonder is dat hij de ziekte niet kreeg, zegt wetenschapper Van Dissel geen antwoord te hebben.

Wat vast staat, is dat iemand die zo'n lange tijd met leprapatiënten in aanraking komt een grote kans heeft dat hij of zij de ziekte zelf ook krijgt.

Donders werkte vanaf 1842 onder de melaatsen in Suriname, waar hij in de leprakolonie Batavia woonde. Van daaruit ondernam hij tal van missiereizen naar indianen en marrons, nakomelingen van gevluchte slaven die diep in het oerwoud woonden. Naar verluidt leerde hij zichzelf zelfs harmonium spelen om makkelijker toenadering te krijgen tot de mensen die hij bezocht.

In 1887 overleed de priester aan een nierbekkenontsteking in Batavia. Sinds 1900 ligt zijn lichaam begraven in de kathedraal van Paramaribo.

Het Brabants Dagblad schrijft vandaag, dat Van Dissel een van de Nederlandse wetenschappers was die op 28 september 2013 het graf van Peerke Donders in de kathedraal van Paramaribo opende. Dat de uitslag van het DNA-onderzoek zo lang op zich liet wachten was een gevolg van het onderzoek naar menselijke resten van de MH 17 ramp. Daar werd voorrang aan gegeven op de universiteit van Utrecht.

(Red. De Surinaamse Krant/Brabants Dagblad/NOS/Omroep Brabant)

Luchtvaartmaatschappij KLM weigert zeven passagiers op vluchten naar VS

KLM geeft gehoor aan door Amerikaanse president Trump afgekondigd reisverbod

Personen uit zeven islamitische landen mogen gedurende drie maanden niet naar VS reizen


Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zeven passagiers geweigerd op vluchten naar de Verenigde Staten. Dat is gebeurd naar aanleiding van het inreisverbod dat de nieuwe president Trump heeft afgekondigd voor Amerika vanuit zeven islamitische landen. 

Een woordvoerder van KLM zegt vandaag, zaterdag 28 januari 2017, in De Telegraaf, dat de zeven passagiers niet op Schiphol zijn tegengehouden, maar al op hun oorspronkelijke vertrekpunt, waarvandaan ze via Schiphol naar Amerika zouden vliegen.

Passagiers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië komen de aankomende drie maanden Amerika niet in. Op die manier wil president Trump radicale moslims voorlopig buiten de VS houden.


Omdat de passagiers uit deze landen worden geweigerd op Amerikaanse luchthavens, moeten de luchtvaartmaatschappijen ze direct weer mee terugnemen. Daarbovenop krijgen ze een boete. Dat geldt voor alle internationale maatschappijen.

Eerder werd bekend dat EgyptAir al een aantal passagiers heeft geweigerd (zie hieronder). Het gaat in elk geval om vijf Irakezen en een man uit Jemen. Het is niet bekend waar de passagiers van KLM vandaan kwamen.Mathoera (VHP): 'Ik ben geen crimineel en bescherm geen criminelen, ik heb ze bestreden en bestrijd ze nog steeds'

VHP-Assembleelid reageert op aantijgingen van NDP'er Rachied Doekhie

'Het is bekende vuilsmijterij, sensatie en stemmingmakerij om volk af te leiden van werkelijke problemen'


'Ik ben geen crimineel en bescherm geen criminelen. Ik heb ze bestreden en bestrijd ze nog steeds.' Zo reageert VHP-parlementariër Krishna Mathoera vandaag, zaterdag 28 januari 2017, in het Dagblad Suriname op de aantijgingen van parlementariër Rachied Doekhi (NDP) gedaan aan haar adres tijdens de openbare vergadering afgelopen dinsdag van De Nationale Assemblee, DNA. 

'Het is de bekende vuilsmijterij, sensatie en stemmingmakerij om het volk af te leiden van de werkelijke problemen, welke het land op dit moment teisteren. Als men zoveel bewijzen heeft, laat men naar het Openbaar Ministerie gaan en naar de korpschef om de zaak op te laten sporen en te vervolgen. Laten ze aangifte doen. Ik kijk ernaar uit. Omdat ik al die jaren naar eer en geweten mijn werk heb gedaan en daarvoor zelfs gedecoreerd ben door de president', zegt Mathoera.

Ze stelt, dat dit een zeer bekende strategie is van de NDP om hun bekende spreekbuizen in te zetten in DNA om integere mensen, die kritiek leveren op het slecht beleid van de regering, te bekladden en complete leugens te verspreiden.

'Deze werkwijze gaat de coalitie niet helpen om de crisis, waarmee het volk zit op te lossen. Ze kunnen liever al hun energie inzetten om de problemen van het volk te bespreken en oplossingen te zoeken. Het zijn deze lieden in DNA, die de kwaliteit van onze instituten omlaag halen en ons land nationaal en internationaal te schande zetten. De regering is niet in staat om inhoudelijke argumenten aan te dragen om problemen van het volk op te lossen.'

Mathoera betreurt het dat ze ook nog uren de ruimte krijgen van de leiding van DNA, om deze koeterwaals van beschuldigingen, leugens, iemands religie, kleding, en alle andere zeer persoonlijke zaken uitgebreid te verkondigen. Temeer daar DNA leden vaker beperkt worden in hun spreekbeurten wanneer ze de echte problemen van het volk willen bespreken. Dit is zeer onprofessioneel en niet objectief. Deze taferelen ontmoedigen deskundige en integere burgers om de politiek in te gaan.

Mathoera, roept elke burger, maar voornamelijk vrouwen op, om zich niet te laten ontmoedigen door deze negatieve lieden, maar door te gaan met de strijd om een beter Suriname te realiseren. Een strijd, waarvoor zij zich consequent en vastbesloten zal blijven inzetten.

RO-bewindsman Dikan installeert nieuw bestuur van OWMCP

NDP-politicus Doekhie waarschuwt nieuw bestuur niet de fouten uit het verleden te maken

(Bron foto: ministerie van Regionale Ontwikkeling)

Binnen zes maanden moet het nieuwe bestuur van het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP) in het district Nickerie orde op zaken stellen. Dit heeft minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling gisteren gezegd bij de installatie in Nieuw Nickerie. Er moeten ook verkiezingen van een nieuw bestuur worden voorbereid. Dit bestuur is niet gekozen, maar bestaat uit aangewezen leden. Dit bericht het ministerie zaterdag 28 januari 2017.

De bewindsman heeft het bestuur gevraagd het werk met daadkracht op te pakken, maar daarbij te zorgen voor transparantie en te werken naar eer en geweten. Hij heeft de leden volledige steun toegezegd vanuit de departementsleiding. De toevoeging van twee deskundigen van het ministerie aan het bestuur, moet mede tegen dat licht gezien worden.

Het NDP-Assembleelid Rachied Doekhie zei bij de installatieceremonie, dat er in het verleden veel verkeerd is gedaan. Hij waarschuwde de nieuwe bestuursleden niet diezelfde fouten te maken, maar de weg van integriteit te kiezen.

Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh zei, dat de overgang van gezag en bevoegdheden naar de waterschappen, een gevorderde fase is van het decentralisatieproces dat al een tijd in uitvoering is. Hiermee krijgen de waterschappen op hun eigen niveau medezeggenschap in hun regio’s en krijgen boeren en de plaatselijke bevolking meer betrokkenheid bij het bestuur.

Het bestuur bestaat uit Nastali Pawirodikromo (voorzitter) en de leden Adreas Premchand, Sergio Linga, Silvia Helena Pile en Afra Waterberg, Akbarkhan Nazieramadkhan, Zorida Mohamed, aangevuld met Andre Pinas (hoofd afdeling Waterschappen RO) en Lakshmidevie Nankoe, eveneens van het ministerie.

De doelen van het OWMCP zijn het voorzien van het overtollige wetenschapsgebied van voldoende irrigatiewater en het afvoeren van overtollig water uit het wetenschapsgebied en het verlenen van diensten aan en het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de inliggende waterschappen, aldus RO.

Einde aan staking leerkrachten

Bonden geven regering twee weken voor oplossing over lonen in herwaarderingsprogramma

Oplossing moet uiterlijk 13 februari worden gepresenteerd - 'Nerkust behartigt belangen regering en niet die van leraren'


De leerkrachten aangesloten bij De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) gaan maandag weer naar school. De acties zijn onder voorbehoud opgeschort. Dit op basis van het gisteren gedane voorstel van de Kort Gedingrechter. Dit meldt Starnieuws, vandaag, zaterdag 28 januari 2017.

De BvL en ALS hebben vanochtend een algemene ledenvergadering gehouden in Theater Unique. Wilgo Valies (voorzitter van de beide bonden) heeft de leerkrachten uitvoering geïnformeerd over het voorstel gedaan door de rechter. De onderwijsbonden geven de regering twee weken de tijd om tot een oplossing te komen. De BvL en ALS willen inspraak in het herwaarderingsprogramma.

De bonden hebben de regering een ultimatum van twee weken gesteld om te komen tot een oplossing over het looncomponent in het herwaarderingsprogramma. Uiterlijk 13 februari moet er een oplossing komen.

Valies zei tijdens een persconferentie, dat op basis van internationale conventies de regering niet eenzijdig bepaalt wat het loon moet zijn van de werkers. De vakbondsleider stelde, dat expliciet bij de rechter is overeengekomen dat niet alleen de BvL, maar ook de ALS betrokken moet worden bij de onderhandeling. Voor maandagavond acht staat al een afspraak geagendeerd om met de regering te praten.

De vertegenwoordigers van de regering zijn bij de rechter akkoord gegaan met het voorstel voor dialoog. De onderwijsbonden hebben bedongen eerst met hun leden af te stemmen. Partijen moeten maandagmiddag weer voor de rechter verschijnen.

De BvL en ALS besloten 10 januari in actie te gaan, nadat de regering aangaf dat de herwaardering eind maart pas uitgevoerd gaat worden. Deze gaat in per 1 januari. Vooruitlopend hierop ontvangen de leerkrachten vanaf oktober vorig jaar Srd 375 extra per maand. In januari en februari is dat bedrag verhoogd naar Srd 500.

Valies stelde dat de BvL en ALS dit bedrag niet afgewezen hebben, maar onder protest het hebben geaccepteerd. Volgens hem is het geen verdienste van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) dat de leerkrachten Srd 500 per maand als voorziening krijgen. Hij had geen goed woord over voor de president van de FOLS, Marcellino Nerkust, die volgens hem de belangen van de regering en niet die van de werkers behartigt.

Naast de vordering van de Staat tegen de BvL en ALS hebben deze bonden een tegenvordering ingediend. Zij eisen van de regering dat ze zich houdt aan gesloten akkoorden. Valies liet weten, dat de tegenvordering niet is ingetrokken. De rechter zou ook niet gevraagd hebben om de actie te beëindigen, maar op te schorten. De oplossing moet binnen twee weken gevonden worden. Valies deelde mee dat er een voorstel bij de regering ligt over de lonen. In elk geval moeten de onderwijsgevenden netto Srd 3.000 ontvangen, gelijk aan de armoedegrens die een jaar geleden is vastgesteld voor een gezin met twee kinderen.

Daders roofoverval op 88-jarige vrouw op Curaçao veroordeeld tot 12 en 2 jaar cel

Minderjarige dader moet 2 jaar doorbrengen in een jeugdinrichting

Bejaard slachtoffer overleeft geweld tijdens beroving niet


De rechter heeft vrijdagmiddag, 27 januari 2017, vonnis gewezen in de zaak van de roofoverval op de 88-jarige Cristina Griejaloe in haar huis aan de Kaya Brudernan di Brakapoti, zo meldt Paradise FM.

Op 19 januari vorig jaar drongen een man en een jongen haar huis binnen via de shutters van het keukenraam en beroofden de vrouw. Dat ging met zoveel geweld gepaard, dat de vrouw overleed. Ze werd ’s morgens op haar slaapkamervloer gevonden. Het huis bleek overhoop gehaald.

De oudste verdachte, in 1994 geboren, werd tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien moet hij daarbij negen maanden langer zitten, omdat hij tijdens de roofoverval nog in een proeftijd zat van een eerder vergrijp.

De jongste dader, geboren in 2000, werd als minderjarige tot 2 jaar veroordeeld in een jeugdinrichting.

OM Curaçao eist 14 jaar cel tegen 20-jarige verdachte moordenaar van Colombiaan (38)

Verdachte buurman heeft geschiedenis van psychiatrische problemen


De Officier van Justitie heeft gisteren, vrijdag 27 januari 2017, 14 jaar cel geëist tegen de man die op 5 oktober vorig jaar de 38-jarige Colombiaan Orlando Mejia Ortiz met messteken om het leven bracht. Dat gebeurde op de Antillenweg achter de snack Mi Lucha, zo bericht Paradise FM. 

Het motief zou zijn geweest. dat Mejia Ortiz de politie had gebeld wegens het agressieve gedrag van zijn 20-jarige buurman, die al een geschiedenis van psychiatrische problemen had, waarvoor hij ook in de Capriles Kliniek was behandeld.

Volgens de psychiater zou hij tijdens de moord psychotisch zijn geweest; hij zou onder meer paranoïde zijn.

Het Openbaar Ministerie eist van de dader ook betaling van een schadevergoeding van 5.710 gulden ten behoeve van de weduwe.

Man (28) en zijn 26-jarige vrouw aangehouden voor zware mishandeling en illegaal wapenbezit

Man neemt eigen recht in hand door dief van zijn mobiele telefoon te mishandelen


N.A. (28) en zijn vrouw M.C.(26) zijn gisteren aangehouden, verdacht van illegaal wapenbezit en zware mishandeling. Het Regio Bijstandsteam Paramaribo van het Korps Politie Suriname kreeg gisternacht een melding van een vechtpartij bij een pompstation aan de Wilhelminastraat in Paramaribo, zo bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 28 januari 2017.

Ter plaatse troffen agenten een man bebloed en moeilijk aanspreekbaar langs de weg aan. Een beveiligingsman verklaarde, dat het slachtoffer mishandeld was door een man in een witte Mark X. Die auto reed met hoge snelheid weg toen de bestuurder de politie zag. De achtervolging werd ingezet door de politie. Op de Mahonylaan werd de bestuurder gesommeerd te stoppen.

Bij onderzoek in het voertuig, waarin de man en zijn vrouw zaten, werden een 9 mm kaliber vuurwapen en een dolkmes aangetroffen en in beslag genomen. Beide personen zijn door de politie aangehouden.

De man verklaarde dat hij en zijn vrouw waren beroofd van een mobiele telefoon en dat hij daarom de dief enkele vuistslagen had toegebracht.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Oppositie, uitgezonderd PL, toch akkoord met wijziging Wet op de Staatsschuld

Regering krijgt ruimte om het schuldplafond van 60% te overschrijden

Pertjajah Luhur onthoudt zich van stemming - VHP en NPS: 'Regering krijgt nu wel degelijk een vrijbrief om door te gaan met onbeperkt lenen'


De stevige kritiek die de oppositie heeft op de wijziging van de Wet Staatsschuld is gisteravond uiteindelijk niet vertaald in de stemming. De wijziging van de Wet op de Staatsschuld werd aangenomen met 27 stemmen vóór en 6 tegen. De fractie van de Pertjajah Luhur heeft zich onthouden van stemming, zo bericht vanochtend, zaterdag 28 januari 2017, Starnieuws. 

De regering heeft de ruimte gekregen om het schuldplafond van 60% te overschrijden. Dit is gekoppeld aan het begrotingstekort. Verwacht wordt dat het begrotingstekort voor dit jaar ongeveer 6,5 procent van het bruto binnenlands product zal zijn.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei, in reactie op kritieken van de oppositie, dat er niet geleend wordt om te lenen. Het gaat om leningen die nodig zijn voor ontwikkeling. Hij noemde onder andere leningen voor elektriciteit, water, oeververdediging en de gezondheidszorg. Hoefdraad legde uit dat de wet urgent is. Zo zijn er leningen goedgekeurd voor de oeververdediging van Coronie en andere ontwikkelingsprojecten. Het geld is niet opgenomen, omdat anders het leningenplafond zou zijn overschreden.

Hoefdraad zei dat al zou er niets meer geleend worden, het leningenplafond zou worden overschreden. De economie zal langzaam groeien om een vaart te nemen na 2020. 

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) benadrukte, dat er veel werk is verzet om tot een vergelijk te komen met de regering. De regering had gevraagd om het leningenplafond van 60 naar 80% te brengen.

Er werden drie wijzigingsvoorstellen ingediend om de regering geen blanco cheque te geven. Asiskumar Gajadien, Krishna Mathoera, Dew Sharman (VHP) en Gregory Rusland en Patricia Etnel (NPS) stelden, dat de regering wel degelijk een vrijbrief krijgt om door te gaan met onbeperkt lenen. Gajadien haalde aan. dat evengoed de Wet op Staatsschuld overboord gegooid kan worden.

In 2002 werd de wet ingevoerd om ervoor te zorgen, dat er niet onverantwoord geleend wordt. Gajadien zei, dat deze wetswijziging misdadig is. Mensen die eraan meewerken kunnen volgens hem het etiket opgeplakt krijgen van misdadiger.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons liet weten ook veel moeite te hebben met deze wet. Toch kan het niet zo zijn, dat de ontwikkeling van het land stagneert omdat door de crisissituatie er geen middelen zijn om investeringen te plegen en ontwikkelingsprojecten uit te voeren. Zij stelde dat het een lichtpunt is dat de volksvertegenwoordiging veel meer controle kan uitoefenen op de begroting. De regering zal voortaan moeten aangeven hoe de projecten gefinancierd zullen worden. De Nationale Assemblee heeft een belangrijke stem om te bepalen welke projecten op de begroting wel of niet goedgekeurd zullen worden.

Arubaanse minister-president Eman op bezoek bij premier Koeiman van Curaçao

Premiers spreken met elkaar in Fort Amsterdam ten kantore van Koeiman


De Arubaanse minister-president Mike Eman heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Curaçaose premier Hensley Koeiman (MAN). Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 januari 2017 (zie foto - Bron: Farley Lourens/Antilliaans Dagblad).

In het kantoor van Koeiman in Fort Amsterdam heeft het tweetal verschillende onderwerpen besproken die van belang zijn voor beide landen en tussendoor was er ook nog tijd voor gezelligheid.

Eunice Saleh op Curaçao geïnstalleerd als nieuwe Hof-president

Nieuwe Hof-presidente is dochter van voormalig gouverneur Jaime Saleh

'Verdere Caribisering van het Hof voor de Landen en voor de rechtspraak is van belang'


Ze is niet de eerste lokale president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Ook niet de eerste vrouwelijke. En niet de jongste. 'Maar, ik ben het eerste vrouwelijke kind van de jongste lokale president sinds 1979', zegt Eunice Saleh, dochter van voormalig gouverneur Jaime Saleh, die op 38-jarige leeftijd tot Hof-president werd benoemd, en deze positie tien jaar bekleedde. Dit bericht vandaag, zaterdag 28 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Gisteren vond in de Arawak Ballroom van het Santa Barbara Resort de installatiezitting van Eunice Saleh als nieuwe Hof-presidente plaats.

De opmerking ‘zo vader, zo dochter’ was te verwachten, zegt Eunice Saleh. 'Ik ga geen analyse houden in hoeverre dat juist is. Ik streef ernaar om een eigen invulling te geven aan mijn nieuwe functie. Wellicht dat later zal blijken dat ik daarbij ergens de eerste in ben geweest.'

Ze beschouwt zichzelf als ‘binnenhuisarchitect’ van het ‘Huis van Justitie’, dat door haar voorganger Evert Jan van der Poel en diens voorganger Liesbeth Hoefdraad ‘stevig is geconstrueerd’, en door haar wellicht iets anders ingericht zal worden om de functionaliteit te verbeteren. De rol en taak van de president zijn anders in het Land Curaçao, aldus Saleh gisteravond tijdens de installatiezitting.

'Het Hof heeft sinds de invoering van de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie op 10 oktober 2010 rechtspersoonlijkheid, een eigen budget, een eigen financiële administratie en afdeling HRM. De dagelijkse aansturing van het Hof vindt niet langer formeel uitsluitend plaats door de president, maar door een bestuur.' Als president dient zij een koers uit te zetten en aan te geven welke richting het Hof de komende jaren uitgaat.

'Deze taak is voor mij vergemakkelijkt, omdat het Hof, met medewerking van alle collega’s, in de periode van mei 2015 tot eind 2016 een visietraject heeft doorlopen, met als resultaat de formulering van een missie en visie, en deze zijn niet lang voor mijn benoeming tot president vastgesteld door het bestuur”, zegt Saleh. Blij: ,,Een betere timing had ik niet kunnen wensen.' 

In het jaarplan 2017 heeft het bestuur concrete activiteiten opgenomen om zijn doelstellingen te bereiken. Omdat het Hof niet in één jaar alles kan realiseren, is ervoor gekozen om ieder jaar één centrale doelstelling extra aandacht te geven. Saleh: 'Voor 2017 zijn dat professionalisering en kwaliteit. Dit betekent voortzetting van opleiding en coaching voor alle medewerkers van het Hof en het opstellen van een visiedocument voor kwaliteit van de rechtspraak.'

Het Hof streeft ook naar pro-actievere externe communicatie. Het bestaansrecht van het Hof, dat een dienende taak heeft, hangt samen met de toegankelijkheid van de rechtspraak voor de burgers. Om de rechtspraak meer inzichtelijk te maken voor het publiek wil het Hof een goede relatie met de pers onderhouden. De website www.gemhofvanjustitie.org wordt vernieuwd. Rechterlijke uitspraken worden gepubliceerd. En dit jaar komt er een pilot digitaal procederen.

Saleh huldigt de overtuiging, dat verdere Caribisering van het Hof voor de Landen en voor de rechtspraak van belang is. 'Er bereiken mij geluiden dat het Hof een onneembaar fort is, dat het haast onmogelijk is om een opleidingsplaats te krijgen en uiteindelijk benoemd te worden tot rechter', zegt de nieuwe Hof-presidente, die bij de installatiezitting van de gelegenheid gebruikmaakte om ervaren juristen op te roepen te solliciteren en contact met haar op te nemen.

Première van Double Play op International Film Festival Rotterdam

Koning Willem-Alexander bij première Double Play

(Bron foto: Bram Belloni/Antilliaans Dagblad)

In Nederland vond gisteren in het oude Luxor Theater in Rotterdam op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2017 de langverwachte première van Double Play plaats. De verfilming van het boek van de bekende Curaçaose auteur Frank Martinus Arion trok veel belangstelling, waaronder ook van koning Willem-Alexander, zo schrijft vanochtend, zaterdag 28 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Op de foto staat de koning met het voltallige team dat de verfilming van Dubbel Spel mogelijk heeft gemaakt, onder wie de weduwe van Martinus Arion, Trudy Guda (uiterst links, vooraan), producer Lisa Cortés (uiterst rechts), met daarnaast Gregory Elias van Fundashon Bon Intenshon. Rechts van de koning staat actrice Saycon Sengbloh, naast haar regisseur Ernest Dickerson en voor Sengbloh de jonge acteur Dani Dare.De film Double Play had de koning - zo bericht het AD (Algemeen Dagblad) - niet zomaar uitgekozen. 'Het toont de band aan tussen Curaçao en Nederland. De mensen uit het Caraïbisch gebied die hier in Rotterdam wonen, worden een hart onder de riem gestoken met deze film.'

In Double Play ontvouwt zich aan de hand van een ogenschijnlijk onschuldig dominospel een schets van de Antilliaanse maatschappij ten tijde van de transitie van Nederlandse koloniale overheersing naar autonoom zelfbestuur. De verfilming voegt aan het originele verhaal een hedendaags perspectief toe door de hoofdpersoon te laten terugblikken in de tijd.

IFFR laat weten, dat de film de smeltkroes van Curaçao toont: een verhaal over trots en vernedering, geld en liefde, ambitie en hoop. De Amerikaanse Dickerson regisseerde de verfilming met Caribische, Amerikaanse en Europese acteurs.

Regering Curaçao verstrekt onder voorwaarden en garanties lening van 33 miljoen gulden aan Insel Air

Lening wordt conform stabilisatieplan van managementteam uitbetaald


De Curaçaose regering en aandeelhouders en directie van Insel Air hebben gisteren een akkoord getekend waarbij de regering onder bepaalde voorwaarden en garanties een lening van 33 miljoen gulden aan de luchtvaartmaatschappij geeft. De lening zal conform de uitvoering van het stabilisatieplan worden uitbetaald. In een officieel persbericht laat de regering weten, dat beide partijen het vertrouwen hebben dat het akkoord een goede basis zal vormen om het uiteindelijke doel - de redding van het luchtvaartbedrijf - te realiseren, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 januari 2017.

Als een garantie voor de lening, behoudt de regering onder andere het pandrecht en vruchtgebruik van 51 procent van de aandelen van de bedrijven die deel uitmaken van Insel Air. Hiermee krijgt de regering alle rechten van een normale aandeelhouder zonder hierbij de eigenaar van het bedrijf te worden.

De regering en de huidige aandeelhouders van Insel Air benoemen ieder twee commissarissen voor de Raad van Commissarissen (RvC). Het vijfde lid - de president-commissaris - wordt voormalig minister van Financiën, José Jardim. Hij is door zowel de regering als de aandeelhouders gekozen.

In een officieel schrijven laat de regering weten, dat de financiële expertise en de regeringservaring van Jardim een grote bijdrage zullen leveren aan de herstructurering van het bedrijf. Andere experts die deel uit zullen maken van de RvC zijn Lars de Brabander en Anthon Casperson.

Ook is afgesproken dat het managementteam zal worden versterkt met twee statutair directeuren. Het gaat hierbij om de functies van uitvoerend directeur en chief financial officer (cfo). De uitvoerend directeur zal het managementteam leiden en Insel Air vertegenwoordigen. In dit kader is Gilles Filiatreault tot uitvoerend directeur benoemd. Hij heeft praktische ervaring in zijn land van herkomst Canada, maar ook in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied, Europa en West-Afrika. Hij is gespecialiseerd in het herstructureren van luchtvaartbedrijven, zowel wat betreft passagierstransport als cargo. Voor de functie van cfo is André Delger - voormalig cfo bij Curaçao Airport Partners - benoemd.

Het managementteam zal het stabilisatieplan eind februari 2017 afronden. Dit plan moet uitwijzen hoe de situatie bij Insel Air zo snel mogelijk genormaliseerd kan worden, waardoor het uiteindelijk een lucratief bedrijf wordt. Gebaseerd op dit stabilisatieplan zullen de details voor de lening worden besproken. Een eerste betaling van 3 miljoen gulden is als een soort voorschot in december 2016 betaald. Gisteren is de tweede betaling van 5,6 miljoen gulden voor januari 2017 uitgekeerd.

Het managementteam moet binnen drie maanden een businessplan formuleren dat vervolgens door de RvC moet worden geaccordeerd. Dit businessplan bevat ook een strategie en operationele doelen, alsook de financiering voor de komende drie jaar. Ook beschrijft dit plan het traject dat bewandeld moet worden om een strategische partner te vinden die het bedrijf zowel in kapitaal als in kennis zal versterken.

In het vierde kwartaal van 2017 zal de selectie van een strategische partner beginnen. Aan het einde van dit traject zal de regering zich terugtrekken. De Commissie van Wijzen, voorgezeten door oud-premier Etienne Ys zal namens de regering een oogje in het zeil blijven houden en erop toezien dat het akkoord naar behoren wordt nageleefd.

Somohardjo (PL): 'Veel Surinamers leven in onzekerheid en vooral de ministers'

'Ministers functioneren niet meer optimaal vanwege onzekerheid over reshuffeling'


'Veel Surinamers leven in onzekerheid. Dit geldt onder meer voor bedrijven, vakbondsorganisaties en werknemers, maar meer nog voor de ministers.' Dit laat de Pertjajah Luhur weten in een persbericht, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 28 januari 2017.

De partij doelt hiermee voornamelijk op de reshuffeling van het regeerteam die op 1 februari zal plaatsvinden, zoals door president Desi Bouterse onlangs is aangekondigd. Vooralsnog is nog steeds niet bekend welke ministers vervangen zullen worden.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt dat de onzekerheid de belangrijkste reden is waarom ministers niet zo scherp meer kunnen of willen antwoorden in De Nationale Assemblee. Hij stelt, dat bewindslieden niet optimaal kunnen functioneren, omdat zij zich afvragen of zij al dan niet op de schopstoel zitten. Slechts van minister Sieglien Burleson van het ministerie van Handel en Industrie is bekend dat haar afgelopen donderdag de wacht is aangezegd door president Bouterse.

Dat bewindslieden zo in onzekerheid moeten verkeren over hun aanblijven binnen dit kabinet, kan volgens de PL-voorzitter niet. Dit probeerde hij woensdag in het parlement te bespreken, maar kreeg geen ruimte daartoe. Somohardjo is er niet over te spreken dat hij niet in de gelegenheid is gesteld om zijn betoog te houden.

'Ik heb willen voorstellen om, in plaats van over hun beleid te discussiëren met ministers die niet eens weten of ze over een week nog aanzitten, liever een afscheidsvergadering te houden voor de ministers', aldus Somohardo.

Toeristen op Argentijns strand laten dolfijn stikken om selfie

Jonge dolfijn uit water gehaald door toeristen om ermee op de foto te gaan....


Voor de tweede keer in een jaar tijd is deze week een jonge dolfijn het slachtoffer geworden van de selfie-drift van toeristen aan de Argentijnse stranden. Dit keer was het een groep toeristen in San Bernardo, even ten zuiden van Buenos Aires, die een jong dier uit het water tilde om ermee op de foto te gaan. Het dier stierf uiteindelijk op het strand, omsingeld door mensen die het aanraakten en ermee op de foto wilden. 

Nieuwszender CN5 postte vrijdag 27 januari beelden van het misselijkmakende incident op Twitter:


Volgens een getuige liet de groep het dier gewoon sterven. 'Het ademde nog, ze hadden het makkelijk weer naar dieper water kunnen slepen.'

Om welke soort dolfijn het gaat is niet bekend. Ecologen vrezen dat het om een La Plata-dolfijn gaat. Deze soort wordt bedreigd. Er zijn naar schatting nog 30.000 exemplaren, die uitsluitend voor de kust van Argentinië, Uruguay en Brazilië voorkomt.

In februari van het vorig jaar gebeurde hetzelfde op het strand van Santa Teresita. Daar zouden toeristen met een eveneens jong dier langs het strand hebben geparadeerd tot het dood was en het daarna in het zand hebben achtergelaten.


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Bij Amsterdamse burgemeester Van der Laan is uitgezaaide longkanker geconstateerd

'De diagnose geeft weinig reden voor optimisme'Bij de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (61) is uitgezaaide longkanker geconstateerd. Dit heeft de burgemeester vrijdag 27 januari 2017, in een brief gemeld.'Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme', schrijft de 61-jarige Van der Laan. Hij geeft aan dat hij zijn werk als burgemeester wil blijven doen. Hierover zal hij nog in overleg gaan met de gemeenteraad en het college van B&W.

'Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester.' De komende tijd zullen bepaalde taken en openbare optredens worden overgenomen van Van der Laan.

De burgemeester wordt begeleid door artsen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. In 2013 werd al prostaatkanker bij Van der Laan geconstateerd.


PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt het tekenend dat zijn partijgenoot Van der Laan ondanks zijn ziekte wil doorgaan als burgemeester. 'Een diep betrokken en ongekend krachtige man', noemt Spekman hem op Facebook:


Ook buiten de hoofdstad maakt het nieuws van Van der Laan grote indruk. Premier Rutte stond erbij stil tijdens zijn wekelijkse persconferentie. 'Ik schrok van het nieuws over zijn gezondheid. Ik wens hem heel veel sterkte.'Vicepremier Lodewijk Asscher is duidelijk ontdaan van het nieuws dat longkanker is geconstateerd bij Eberhard van der Laan. PvdA’er Asscher, die Van der Laan goed kent vanwege zijn tijd in Amsterdam, vocht zichtbaar tegen de tranen toen hij over diens toestand werd bevraagd en wilde er niet op ingaan.


Van der Laan is sinds juli 2010 burgemeester van de hoofdstad. In oktober 2013 liet hij weten dat hij werd behandeld voor prostaatkanker.

De jurist Van der Laan begon zijn politieke carrière als assistent van PvdA-wethouder Jan Schaefer. Van 1990 tot 1998 zat hij voor de PvdA in de gemeenteraad. Naast zijn werk als gemeenteraadslid was hij ook advocaat bij het mede door hem opgerichte kantoor Kennedy Van der Laan. In november 2008 werd Van der Laan minister voor wonen, wijken en integratie in het kabinet-Balkenende IV, als opvolger van Ella Vogelaar. Dat kabinet viel in februari 2010.

(Red. De Surinaamse Krant/AT5/Trouw/NOS/Telegraaf/Twitter/Facebook)