maandag 30 januari 2017

Rechtszittingen in Nickerie zijn in gevaar

Verblijflocatie Justitiepersoneel, Hotel Residence Inn, al drie jaar niet door overheid betaald


De straf- en civiele zittingen in Nickerie komen volgende maand in gevaar indien de Staat c.q. het ministerie van Justitie en Politie de driejarige achterstand van hotel Residence Inn niet betaalt. Dit zegt advocaat Hemradj Matawlie vandaag, 30 januari 2017, in het Dagblad Suriname. 

Volgens de advocaat verblijven rechters, griffiers en Officieren van Justitie in Nickerie in het bovenvermelde hotel.

De Staat heeft het hotel al drie jaar de verblijfkosten niet betaald. Indien deze achterstand niet wordt ingelopen, zullen de zittingen in Nickerie in het gedrang komen. Welke accommodatie er dan beschikbaar gesteld zal worden aan rechters, griffiers en Officieren van Justitie is niet bekend.

De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos weigert op deze zaak te reageren.

Verklaring VHP in reactie op besluit Krijgsraad om 8 decemberproces te continueren

Partij doet een beroep op alle partijen om rechtsgang niet te belemmeren


'De partij VHP heeft kennis genomen van de beslissing van de Krijgsraad om het 8 decemberproces voort te zetten. De VHP vindt het altijd belangrijk dat de rechtsstaat sterk is en blijft. 

Een cruciaal element van een sterke rechtsstaat is een onafhankelijke rechterlijke macht. Het is thans van belang dat de rechterlijke macht verder ongehinderd haar werk kan doen. 

De VHP doet een beroep op alle partijen om de rechtsgang niet te belemmeren en de Krijgsraad zijn werk te laten doen.'

Fiscaal jurist Makka: 'Hoefdraad plus lening is dansen op vulkaan'

'Het lijkt wel een vloek, de coalitie appelleert aan slechte economie en gedijt bij financiële wanorde'

'We hebben een begroting die afgestemd is op leenbeleid en niet op productiebeleid, dat is de horror-economie'


Met de jongste wijziging van de Wet op de Staatsschuld heeft De Nationale Assemblee (DNA) een blanco cheque aan de regering ofwel aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gegeven. Tot deze conclusie komt fiscaal jurist Robby Makka. Het parlement heeft de wijziging vrijdagavond aangenomen met 27 stemmen vóór en 6 tegen. De regering heeft hiermee de ruimte gekregen om het obligoplafond van 60% te overschrijden. 

'Vroeger hadden wij Hildenberg, nu schuldenberg. Dit parlement controleert de financiën van de regering heel slecht. De president biedt ook geen lonkend perspectief en toont geen economische en financiële saneringskennis. Het lijkt wel een vloek, de coalitie appelleert aan een slechte economie en gedijt bij financiële wanorde. Bovendien, Gillmore Hoefdraad plus lening is dansen op een vulkaan', zegt Makka vandaag, maandag 30 januari 2017, in het Dagblad Suriname.

De regeringseconomie is volgens Makka al zeven jaren collectief ziek. Vandaar dat de crisis en leningen in een rap tempo toenemen en de paradijselijke omstandigheden de komende .tien0 jaar er niet zullen zijn. 'We weten dat lenen als nieuw middel van bestaan haar intrede heeft gedaan. Maar, leningen zijn besparingen van andere mensen. Nu hebben we een begroting die afgestemd is op leenbeleid en geen productiebeleid. Dat is de horror-economie. We verschuiven pijn van deze generatie naar andere generaties. Het is een peilloze diepe krater. Het is falend economisch beleid.'

Hij benadrukt, dat een volgende regering geen reparatiemaatregelen moet uitvoeren, maar een nieuw economisch en financieel beleid zal moeten opzetten. 'Kortom,  neks no fout is nu de nieuwe grondwet van Suriname. Bouterse en Hoefdraad krijgen de economie nooit meer aan de praat', aldus Makka.

Makka is in tegenstelling tot de procureur-generaal, wel van mening dat het obligoplafond door de regering is overschreden. Zo vindt hij, dat de brief over het recent onderzoek van de procureur-generaal naar de parlementaire oppositie een ‘copy paste’ is van het Bureau voor de Staatsschuld. Een onafhankelijke commissie als de parlementaire enquêtecommissie met ondersteuning van internationale deskundigen kunnen dat volgens hem veel beter berekenen. In deze commissie kunnen volgens hem dan deskundigen van de VES (Vereniging van Economisten Suriname), AdeKUS(Anton de Kom Universiteit Suriname), Rekenkamer, Vereniging van Accountants, CLAD (Centrale Landsdienarenorganisatie) en het Openbaar Ministerie zitting hebben. Hij vindt het echter jammer, dat deze commissie nog niet bestaat. Anders zou deze commissie steun aan de internationale gemeenschap, waaronder de Wereld Bank, kunnen vragen. Makka benadrukt dat zolang zo'n onderzoek niet komt, de samenleving zal blijven bij het welles-nietes-verhaal tussen de coalitie en oppositie.

Volgens de fiscaal-jurist is de aangekondigde reshuffeling van het Kabinet van President Desi Bouterse vergelijkbaar met het afspelen van een bekend geluidsbandje. Volgens Makka moet elke economische beschouwing van welk economische en financiële vraagstuk ingestoken worden vanuit het bestuurlijk-management van het land. Het gaat volgens hem niet meer om constante reshuffeling, maar om constante economische kernfouten die steeds gemaakt worden.

'In het verleden zijn minimaal veertien ministers en een onderminister weggestuurd, maar de coach en de aanvoerder van de economie, de huidige minister Financiën, zijn hetzelfde. Dat zijn notoire verkwisters en verspillers. De partijmanager is een politiek strateeg en een sterke politieke onderhandelaar met zijn hand boven het hoofd van de Financiën-minister, maar geen landmanager, rechtstaatmanager, economiemanager, nation builder, corruption-killer, debater in het parlement en aflegger van juiste verantwoording in DNA. Daarnaast is hij ook nog structureel een verkwister en verspiller. De economie is dood vergiftigd.'
Makka hoopt dat deze reshuffeling er is om een (andere) partijgenoot, voor wie nog niets is gedaan, een post te geven, omdat hiermee het leger spookambtenaren steeds groter wordt en het begrotingstekort groter.

In toenemende mate is volgens Makka sprake van een tweedeling tussen de officiële economie en de burgereconomie. De economie van de instituties (banken, bedrijven en bureaucraten) is volgens hem voorlopig met veel geleend geld gered. De economie van het individu (wonen, werken en winkelen) zit vanwege geldgebrek nog steeds aan de grond en zakt zelfs steeds verder weg. Er moet volgens hem dringend hervormd worden ten gunste en dus niet ten laste van burgers.

'Een tijdelijke geldinjectie kan helpen om de consumptie weer op gang te brengen, maar er moet meer gebeuren om mensen de controle terug te geven over hun eigen leven en werken. De economie moet weer in handen van mensen komen', aldus Makka. Hij zegt, dat gewone burgers nu dagelijks geconfronteerd worden met een gebrek aan economisch perspectief, werk, enorme inkomensdruk, gestaag afnemend bezit en opdrogende officiële (geen monetaire) reserves. Hij vraagt zich af waarom de regering het wiel steeds opnieuw moet uitvinden. 'We zijn nu in 2017, hoeveel hebben wij al binnen? Het gaat niet meer om de plannen en maatregelen. Het gaat om doen, doen en daadkracht, het gaat om het recht en realiteit, het gaat om sturen, aansturen, besturen en versturen van de economische orde naar een ieder toe.'

Ruim 150 zoogdieren in Nederland op zwarte lijst die niet meer als huisdier gehouden mogen worden

Op zwarte lijst vier diersoorten die hun natuurlijke habitat onder andere in Suriname hebben

Drie- en tweevingerige luiaard, laaglandtapir en zesbandgordieldier mogen vanaf 1 juli niet meer als huisdier worden gehouden - Negenbandgordeldier en Zuid-Amerikaanse opossum mogen gehouden worden als huisdier


Ruim 150 zoogdieren staan vanaf 1 juli op een zwarte lijst (zie hieronder) en mogen vanaf dat moment niet meer worden gehouden als huisdier. Dat heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) vandaag, maandag 30 januari 2017, bekendgemaakt. Voor sommige hondenbezitters is er nog geen duidelijkheid. Dit bericht De Telegraaf vandaag, maandag 30 januari 2017.

Over de lijst wordt al maanden gesproken met dierenclubs en deskundigen. Op de verboden huisdierenlijst staan exotische types als de bizon, de bruine beer en de grijze reuzenkangoeroe.'Het houden van deze dieren wordt verboden omdat ze een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving of omdat het welzijn van de dieren niet kan worden gegarandeerd', aldus Van Dam. Voor eigenaren van huisdieren die verboden worden komt een speciale regeling. Zij mogen het dier houden totdat het overlijdt. Fokken is wel verboden. Bovendien kunnen er onder strikte voorwaarden uitzonderingen worden gemaakt.

Er is ook een lijst gemaakt met ruim 120 huisdieren die wel zijn toegestaan (zie hieronder). Naast honden en katten gaat het om minder alledaagse exemplaren zoals de Finlaysonklappereekhoorn en de Lesueurborstelstaartkangoeroerat.

Hondenbezitters krijgen later volledige duidelijkheid. De bewindsman maakt een voorbehoud voor ‘hoog-risicohonden’. Binnenkort komt er een belangrijk advies om bijtincidenten te voorkomen. De regels voor het bezit van sommige honden worden mogelijk later dit jaar aangescherpt.Dit zijn de vier species die hun natuurlijke habitat onder andere in Suriname hebben en de per 1 juli niet meer als huisdier mogen worden gehouden in Nederland:
Drievingerige luiaard (Bradypus tridactylus)
Tweevingerige luiaard (Choloepus didactylus)
Laaglandtapir (Tapirus terrestris)
Zesbandgordeldier (Euphractus sexcinctus)

Het negenbandgordeldier (Dasypus novemcinctus) en de Zuid-Amerikaanse opossum (Didelphis albiventris), ook te vinden in Suriname, mogen nog wel als huisdier worden gehouden.(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf)

Negen scholieren voor een school onder bedreiging van gaspistool beroofd door vier mannen

Buit overvallers bestaat uit vijf mobiele telefoons, horloge en Srd 135


Vier mannen hebben vanochtend, maandag 30 januari 2017, tegen half zeven, negen scholieren onder bedreiging van een gaspistool beroofd van hun geld en mobiele telefoon, voor een school in de Willem Campagnestraat in Paramaribo. Dit bericht het Dagblad Suriname online.

De politie van bureau Nieuwe Haven ontving een melding over de beroving. Volgens verklaring van de slachtoffers was een van de daders gewapend met een gaspistool en drie van de mannen waren gewapend met messen.

De buit bestaat uit vijf mobiele telefoon, een polshorloge en geldbedrag van Srd 135. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

'De rechtsstaat in Suriname is overeind gebleven'

Nabestaande Eddy Wijngaarde blij met besluit Krijgsraad om vonnis te gaan wijzen


Filmproducent Eddy Wijngaarde, broer van een van de vijftien slachtoffers van de 8 decembermoorden, zegt verheugd te zijn dat 'de rechtsstaat in Suriname overeind is gebleven', Hij reageert daarmee, zo bericht De Telegraaf op haar website, op het besluit van de Krijgsraad van vanochtend, maandag 30 januari 2017, om het proces tegen hoofdverdachte Desi Bouterse en meer dan twintig andere verdachten voort te zetten. Wel noemt Wijngaarde het 'teleurstellend' dat de Krijgsraad het Openbaar Ministerie (OM) uitstel heeft gegeven voor het requisitoir. Aan het begin van de zitting vandaag leek het erop dat dit meteen zou gebeuren, maar na een verzoek van het OM werd besloten dat de auditeur militair, de aanklager bij de Krijgsraad, op 9 februari zijn requisitoir zal houden en een strafeis tegen Bouterse zal formuleren.

President Desi Bouterse heeft zich steeds verzet tegen het proces, dat al negen jaar voortsleept.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, heeft geen probleem met het uitstel op verzoek van het OM. 'Deze beslissing van de Krijgsraad is van historische betekenis voor de toekomst van de rechtsstaat Suriname. Het gaat nu niet meer om de nabestaanden, maar vooral om de rechtsstaat', aldus Essed.

De raadsman zegt niet bevreesd te zijn dat president Bouterse en zijn advocaten nu ruim een week de tijd hebben om eventueel nieuwe middelen in te zetten om het proces te stoppen. 'Het feit dat de rechter heeft besloten dat het proces doorgaat, is het allerbelangrijkste', aldus Essed.

Twaalf kilo cocaïne gevonden bij neuswiel vliegtuig American Airlines in Tulsa

Drugs ontdekt tijdens onderhoudsbeurt van de Boeing 757 


In een vliegtuig van American Airlines is gisteren twaalf kilo drugs gevonden. De verdovende middelen waren verstopt in een elektronicakast bij het neuswiel en werden gevonden tijdens onderhoudsbeurt van de Boeing 757 in Tulsa, in de staat Oklahoma. Dit bericht luchtvaartnieuws.nl vandaag, maandag 30 januari 2017.

Waarschijnlijk gaat het om cocaïne. American Airlines schakelde direct de politie in toen de drugs werden gevonden.

De drugs, verpakt in zeven briketten, worden nader onderzocht, meldt Fox News. Het toestel had eerder een vlucht voltooid van Bogota (Colombia) naar Miami.


Auditeur-militair houdt in 8 decemberproces 9 februari requisitoir in burgerkamer in zaak hoofdverdachte Bouterse

In militaire kamer wordt 17 februari requisitoir gehouden in zaak verdachten

Advocaat van nabestaanden Essed: 'Hoop dat regering niet met machtsmiddelen reageert op dit besluit, maar met rechtsmiddelen' 


Auditeur-militair Roy Elgin heeft vanochtend, maandag 30 januari 2017, in de Krijgsraad gevraagd om uitstel voor het houden van zijn requisitoir. Na een schorsing heeft de Krijgsraad bepaald, dat hij in de burgerkamer, waar Desi Bouterse terechtstaat, op 9 februari zijn requisitoir houdt. Dit bericht Starnieuws.

In de militaire kamer zal de auditeur-militair op 17 februari zijn requisitoir houden. De Krijgsraad heeft beslist, dat de vervolging in één keer voor alle vier verdachten in de burgerkamer zijn strafeis kenbaar maakt. Ook in de militaire kamer zullen alle verdachten tegelijk horen wat de eis is van het Openbaar Ministerie.

De Krijgsraad heeft besloten de opdracht die de regering gegeven heeft aan de procureur-generaal om het proces stop te zetten, naast zich neer te leggen. Eerder is dat ook gebeurd met de Amnestiewet die aangenomen was door De Nationale Assemblee in april 2012.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, vindt dat de rechtsstaat heeft gezegevierd. Hij concludeert, dat de Krijgsraad een belangrijke stap gezet heeft in de juiste richting.

Essed spreekt de hoop uit dat de regering niet met machtsmiddelen reageert op dit besluit, maar met rechtsmiddelen. Hij wil niet speculeren over wat de machtsmiddelen kunnen zijn. Een reactie verwacht hij zeker.

Het besluit van de Krijgsraad om door te gaan met de strafzaak, betekent voor Essed dat iedereen die een moord gepleegd heeft, wordt berecht. Het maakt niet uit of het gaat om een president of een timmerman. Zodra één of meerdere personen zich hieraan kunnen onttrekken, is er geen sprake van een rechtsstaat, beklemtoont de advocaat.

Insel Air Curaçao weer de lucht in

Luchtvaartmaatschappij huurt in VS twee toestellen in


Een van de vier toestellen van Insel Air die sinds afgelopen week aan de grond moesten blijven in verband met een inspectie, mag sinds gistermiddag weer vliegen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 30 januari 2017, zo meldt Paradise FM.

Gisteren waren er weer vertragingen op de vluchten van Insel Air naar onder andere naar Paramaribo, Sint Maarten/Santo Domingo en Miami. De laatste twee vluchten vertrokken in plaats van ’s ochtends pas ’s avonds.

Directeur Edward Heerenveen verwacht vandaag al verbetering, omdat de maatschappij twee vliegtuigen heeft ingehuurd in de Verenigde Staten.

MAN-fractie Staten Curacao wil pensioen voor alle werknemers bovenop AOV

Partij wil zo spoedig mogelijk behandeling van haar wetsvoorstel


Pensioen voor alle werknemers op Curaçao, als aanvulling op de AOV-uitkering. Dat is wat de MAN-fractie voorstaat. Premier Hensley Koeiman (MAN) heeft hiertoe een wetsvoorstel ingediend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 30 januari 2017. 

Alle werknemers op Curaçao hebben recht op een pensioenuitkering met behoud van koopkracht en kwaliteit van leven wanneer zij stoppen met werken, aldus de MAN.

De partij wijst erop dat er een groep ouderen is, die de pensioengerechtigde leeftijd al lang is gepasseerd, die gevaarlijk werk verricht als bewaker of bouwvakker. 'Deze mensen verdienen een eervol pensioen om rustig van hun oude dag te kunnen genieten', aldus de fractie, die ervoor pleit dat het wetsvoorstel zo snel mogelijk in de Staten wordt behandeld.

Vereniging Minder Draagkrachtige Studenten in Suriname wil bouwgrond voor studenten

'We gaan collectieve perceelaanvragen indienen bij het ministerie van RGB'

Mogelijke bouwlocaties aan Highway en omgeving Leidingen - NDP-Assembleelid Melvin Bouva en Grassalco-directeur Sergio Akiemboto zeggen financiële steun toe


De Vereniging voor Minder Draagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS) zal zich ervoor inzetten dat zoveel mogelijk studenten bouwgrond krijgen. Op een drukbezochte vergadering afgelopen zaterdag met ruim tweehonderd studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en HBO-opleidingen. was er gelegenheid om het lidmaatschap aan te vragen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 30 januari 2017. 

Voorzitter Paul van Dun, zelf afgestudeerde aan de universiteit, zegt dat de vereniging ervoor wil zorgen dat elke Surinaamse student vanaf het studiejaar 2009/2010 in aanmerking komt voor een bouwperceel. 'We gaan collectieve perceelaanvragen indienen bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.'

De vereniging die vorig jaar is opgericht en intussen rechtspersoonlijkheid heeft, stelde locaties vast aan de Highway en de omgeving van de Leidingen. De eerste locatie biedt ruimte voor zeker 250 kavels. Er zullen meer locaties 'opgespoord' worden om zoveel mogelijk studenten tegemoet te komen. Van Dun gelooft dat percelen veel sneller kunnen worden verkregen door bundeling dan bij individuele aanvragen.

De vereniging zal de gronden zelf bouwrijp maken, omdat wachten op de overheid lang kan duren. Kosten zullen uit contributies, donaties en inkomsten uit fondsengenererende activiteiten gedekt worden. Daarnaast is eigen inbreng van de leden noodzakelijk. Het is de bedoeling dat de leden een krediet krijgen om te kunnen bouwen.

Er werden kritische vragen gesteld over de transparantie van de vereniging en hoe betrouwbaar die om zal gaan met het geld. De bestuursleden hebben de aanwezigen verzekerd dat het niet verkeerd besteed zal worden.

NDP-Parlementariër Melvin Bouva heeft de organisatie met een bedrag ondersteund. Ook Sergio Akiemboto, directeur van Grassalco, heeft steun toegezegd, zo bleek tijdens de vergadering op het universiteitscomplex. Verschillende studenten reageerden positief

Proces 8 decembermoorden wordt voortgezet

Hoofdverdachte Desi Bouterse kan uitzien naar een eindvonnis in lang voortslepende strafzaak

Advocaat Essed van nabestaanden: 'Met deze beslissing zegt de Krijgsraad dat de rechtsstaat ook van toepassing is op de heer Bouterse'


De Krijgsraad in Suriname heeft vandaag, maandag 30 januari 2017, besloten dat het proces tegen president Desi Bouterse en andere verdachten voor hun rol in de 8 decembermoorden van 1982 wordt voortgezet. Rechter Cynthia Valstein-Montnor zei namens de Krijgsraad in Paramaribo, dat er geen beletselen zijn voor voortzetting van het proces. Dit bericht onder andere De Telegraaf.

Het verzoek van de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om het proces te beëindigen, is afgewezen door de Krijgsraad.

De auditeur militair heeft voorafgaande aan het voorlezen van zijn requisitoir verzocht om een schorsing. Hij wil een planning maken om alle strafeisen tegen Bouterse en de meer dan twintig andere betrokkenen te kunnen voordragen.

De zaak draait om de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse, gepleegd op 8 december 1982. Bouterse is hoofdverdachte in de rechtszaak, maar intussen ook de president van het land.

Het besluit van vanochtend is een forse streep door zijn rekening. Bouterse heeft steeds geprobeerd zijn berechting in het negen jaar lopende proces te dwarsbomen. Op 30 juni vorig jaar gebood Bouterse het Openbaar Ministerie uit hoofde van zijn functie van president het proces stop te zetten. Hij gebruikte hiervoor artikel 148 van de Grondwet. Dit artikel geeft hem als staatshoofd de ruimte zo'n opdracht te geven als de staatsveiligheid in gevaar is. Bouterse moest deze noodsprong maken omdat de rechter in juni 2016 had besloten de omstreden Amnestiewet niet van toepassing te verklaren op de decembermoorden en dus door te gaan met het strafproces. Ook die Amnestiewet, door het Surinaamse parlement aangenomen in 2012, had als doel het proces stop te zetten.

Advocaat Hugo Essed van de nabestaanden van de 8 decemberslachtoffers noemde het besluit een 'historische beslissing'. Essed: 'Met deze beslissing zegt de Krijgsraad dat de rechtsstaat ook van toepassing is op de heer Bouterse', zo is te lezen op de website van de Volkskrant.

Braziliaanse zakenman Batista na terugkeer uit VS op vliegveld Rio aangehouden

Oud-miljardair verdacht van witwassen en omkoping

Batista vijf jaar geleden nog op zes na rijkste persoon ter wereld


De Braziliaanse zakenman Eike Batista (zie foto - Bron: Twitter) is vandaag, maandag 30 januari 2017, onmiddellijk na terugkeer uit de VS in Brazilië op het vliegveld van Rio gearresteerd. De zestigjarige Batista was vijf jaar geleden de rijkste man van het land en waarschijnlijk de op zes na rijkste persoon ter wereld. 

Inmiddels is het leeuwendeel van zijn rijkdom verdwenen en wordt Batista verdacht van het witwassen van geld en omkoping.In 2015 verwierf Batista zelfs de bijnaam 'miljardair in de min', omdat hij al een miljard dollar schuld zou hebben.

Batista is kort voor zijn beoogde aanhouding afgelopen week in zijn villa in het zuiden van Rio naar de Verenigde Staten gegaan. Maar, hij liet daar in het weekeinde weten dat hij terugkeert om zich voor de rechter te verantwoorden en om 'de boel op te ruimen en op te lossen'.

Justitie is erg geïnteresseerd in wat Batista te vertellen heeft in het kader van het onderzoek naar een enorm corruptieschandaal dat Lava Jato (autowasserij) heet.
lavajato_agencia.jpg

No dia 17 de março de 2014, a Polícia Federal deflagrou a operação que viria a ser conhecida como Lava Jato, unificando quatro investigações que apuravam a prática de crimes financeiros e desvio de recursos públicos.
As operações receberam os nomes de Dolce Vita, Bidone, Casablanca e Lava Jato. Enquanto as três primeiras correspondem a títulos de filmes clássicos, escolhidos de acordo com o perfil individual de cada doleiro, o nome Lava Jato faz referência a uma rede de lavanderias e um posto de combustíveis de Brasília que era utilizado por uma das organizações criminosas investigadas inicialmente para movimentar dinheiro ilícito.
Inicialmente, foi identificada a atuação dos principais personagens do mercado clandestino de câmbio no Brasil no esquema criminoso investigado. Esses doleiros eram responsáveis pela movimentação financeira e lavagem de dinheiro de inúmeras pessoas físicas e jurídicas, o que acabava por envolver uma grande diversidade de outros crimes, como tráfico internacional de drogas, corrupção de agentes públicos, sonegação fiscal, evasão de divisas, extração, contrabando de pedras preciosas, desvios de recursos públicos, dentre outros.
Num primeiro momento, o Conselho de Controle de Atividades Financeiras (COAF/MF) registrou que o grupo realizou operações financeiras atípicas que superavam R$ 10 bilhões. O avanço das investigações permitiu descobrir que os doleiros facilitavam também o repasse de propinas ajustadas em desfavor da Administração Pública Federal e decorrentes de contratos públicos celebrados mediante fraude em processos licitatórios.
A análise do material apreendido nas diversas buscas determinadas pela Justiça Federal demonstrou a indicação política de agentes públicos que promoviam e facilitavam a contratação fraudulenta de bens e serviços com sobrepreço. Segundo informações de investigados e réus colaboradores, também houve a formação de cartéis em diversos setores econômicos, o que que causou grave prejuízo financeiro às empresas públicas contratantes. Fraudes em processos licitatórios eram realizadas para permitir a celebração de contratos das empreiteiras envolvidas no esquema criminosos com diversos setores da Petrobras.
O eventual envolvimento de agentes públicos e parlamentares, que gozam de foro especial por prerrogativa de função, fez que com que a Polícia Federal reforçasse grupo de trabalho que atua nos tribunais superiores. Cabe a essa equipe desenvolver as ações de polícia judiciária perante o STF e STJ. O seguimento das investigações policiais levou à deflagração de várias outras fases da Operação Lava Jato. As condenações, amparadas em amplas provas produzidas pela PF, decorreram naturalmente da constatação inequívoca de que se revelou um vasto esquema de corrupção e desvio de recursos públicos sem paralelos na história brasileira.

(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/De Telegraaf/Policia Federal)

Bluswagen brandweer Tamanredjo belandt in trens langs Oost-Westverbinding bij Peperpot

Vier brandweerlieden met lichte kneuzingen vervoerd naar het AZP


Starnieuws bericht dat een blusvoertuig van de brandweer vanochtend over de kop geslagen en in de trens is beland langs de Oost-Westverbinding ter hoogte van Peperpot in het district Commewijne. Vier brandweermannen zijn met lichte kneuzingen vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. 

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat het blusvoertuig van de brandweer van Tamanredjo onderweg was naar een brandmelding. In de bocht bij Peperpot is het voertuig over de kop geslagen en in de trens beland. Tijdens een inhaalmanoeuvre moest de chauffeur uitwijken voor een tegenligger en verloor de controle over het stuur, zo schrijft de Ware Tijd.

De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk

Districtscommissaris Jerry Miranda wordt nieuwe minister van Openbare Werken

President Bouterse heeft zijn kabinetsreshuffeling zo goed als rond

Oud-voorzitter VSB wordt minister van Handel en Industrie, SoZaVo-minister Dogojo schuift door naar Sport- en Jeugdzaken


De Ware Tijd bericht vanochtend, maandag 30 januari 2017, op haar website als 'breaking news' dat president Desi Bouterse zo goed als klaar is met de wijziging van zijn kabinet. Er worden zeven wijzigingen aangebracht in het regeerteam. 

Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken die zelf reeds geruime tijd weg wilde, wordt vervangen door voormalig Caricom-jeugdambassadeur Yldiz Pollack-Beighle die nu werkzaam is op het Caricom secretariaat in Guyana als assistent-programma manager voor Jeugdontwikkeling. 

Ferdinand Welzijn, de voormalig voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) komt op Handel en Industrie in de plaats van Sieglien Burleson.

Op Openbare Werken wordt Siegfried Wolff vervangen door huidig districtscommissaris van Paramaribo Noordoost Jerry Miranda.

De oud-districtscommissaris van Wanica Roline Samsoedin gaat de scepter zwaaien op Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer te zitten op de stoel van Steven Relyveld.

Christine Polak wordt de nieuwe minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en Joan Dogojo, die tot dit moment daar de leiding heeft, schuift door naar Sport- en Jeugdzaken waar Faizel Abdoelghafoer moet wijken.

De namen worden bevestigd door Eugene van der San, directeur van het Kabinet van de President. Waar hij niet over wilde praten is het lot van Andy Rusland, de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Vernomen wordt dat hij moet wijken, omdat het ministerie van TCT zal ophouden te bestaan. Naar verluidt zullen de meeste departementsonderdelen worden ondergebracht bij het ministerie van Handel en Industrie.

Er is ook sprake van dat Arbeidsminister Soewarto Moestadja van ministerie zal verwisselen met Mike Noersaliem van Binnenlandse Zaken. Echter is daarover het laatste woord nog niet gezegd. Er worden voorbereidingen getroffen om het nieuwe kabinet woensdag te presenteren.

Vrouw doet aangifte van verkrachting door haar echtgenoot

Man (31) aangehouden - Vrouw houdt oogbloeding over aan geïncasseerde klappen door partner


Een vrouw heeft zondag 22 januari aangifte gedaan bij de politie van Rijsdijk tegen haar partner H.F. die gepoogd heeft haar te verkrachten. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zondag 29 januari 2017.

De 31-jarige man, die reeds geruime tijd in onmin leeft met zijn vrouw, heeft die dag de vrouw aangerand. Toen de vrouw tegenstribbelde incasseerde zij enkele klappen.

Volgens verklaring van de vrouw heeft de man haar gewurgd om zo te proberen met geweld seks met haar te bedrijven. Het koppel heeft drie kinderen. F. werd vorige week dinsdag opgespoord en aangehouden.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd de man in verzekering gesteld. De vrouw heeft een oogbloeding aan de klappen overgehouden en moest medisch worden behandeld.

'Genieten van onzin die door sommige politici in gemeenschap wordt gegooid'

'Heel krasse taal wordt gebezigd door Guno Castelen, voorzitter SPA, en Del Castilho, voorzitter van DA’91'

'Wat oppositie wel zou kunnen, is anarchie en rotzooi schoppen en daardoor het land naar de verdoemenis sturen'


Volgens de politici Del Castilho en Castelen kunnen zij de president dwingen om zijn mandaat terug te geven, indien hij dat niet vrijwillig aan De Nationale Assemblee terug wil geven. Hij zal gedwongen worden tot aftreden, met alle gevolgen van dien. Omdat doordenken mijn hobby is, geniet ik altijd van de onzin die door sommige politici in de gemeenschap wordt gegooid. 

De aanleiding om zo fel van leer te trekken tegen de regering (president) is dat deze vakbondsleiders die tevens actief met politieke partij hebben deelgenomen aan de afgelopen verkiezingen vinden dat het beleid van de regering niet hun goedkeuring kan wegdragen. Daarover valt veel te zeggen. De regering geeft zelf ook toe, dat door conjuncturele omstandigheden de staat in zwaar weer terecht is gekomen.

Heel krasse taal wordt gebezigd door zowel Guno Castelen, voorzitter SPA, als Del Castilho, voorzitter van DA’91, onder andere dat het volk wordt verarmd door slecht bestuur en corruptie, dat de gezondheidszorg in een kritieke toestand verkeert en dit alles door het verkwistende beleid en ongelimiteerde leningen van de regering. Inmiddels zijn de kiezers wijzer geworden, althans voor wat betreft de corruptieverhalen van deze heren. Van hetzelfde laken een pak. Denk aan Mathoera, Gajadin etc. en de andere grappenmakers en komedianten zoals Castelen ze noemt. Wie geen boter op zijn kop heeft kan in de zon staan. Gelukkig geven beide politici toe dat de strijd met democratische middelen zowel nationaal als internationaal gevoerd zal worden.

Nu is dat niks nieuws in Suriname. In het verleden heeft deze zelfde vakorganisatie actie ondernomen richting de ILO en Nederland voor steun bij hun plan om een regering ten val te brengen. Thans is er weer geen vertrouwen in de regering en vanaf de basis zal er strijd gevoerd worden. Er moet verandering hierin komen en SPA is niet bezig te destabiliseren. Heel wijs stelde de voorzitter dat de partij rust en orde wil. Welnu, dat willen wij allemaal. Hoe bereiken wij dat?

Men moet niet denken dat de situatie in de tijd van regering Wijdenbosch herhaald kan worden. Wijdenbosch is niet afgetreden door de rellen en rotzooi van de oppositionele en vakbonden acties. Regering Wijdenbosch heeft na rijp beraad, in overleg met de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), een keus gemaakt, omdat toen de zgn. coalitieleden ook vonden dat de regering moest aftreden. Toch heeft hij het uitgevoerd toen hij vond dat hij politiek zover was (denk aan de twee bruggen). Door deze vervroegde verkiezingen waren de consequenties voor sommige leden van DNA niet te overzien. Achteraf moest geknoeid worden met een wet over hun rechtspositie.

Ingevolge artikel 56 van de Grondwet worden de leden voor een zittingsperiode van vijf jaren gekozen. Niemand kan de periode inkorten zonder wetswijziging van de Grondwet. De president is ook niet bevoegd vervroegde verkiezingen zonder meer uit te schrijven, zoals die bevoegdheid wel aanwezig was in de Grondwet van 1975.

Die onzin die regelmatig in de gemeenschap wordt gespuid geef het middelmatig denkniveau over ons Staatsbestel aan. De president en de vicepresident kunnen alleen tussentijds ingevolge artikel 74 van de Grondwet worden verplicht om af te treden en dat kan alleen, als 34 leden klaar staan om een nieuwe president/vicepresident te kiezen. Dus al die opo yari bijeenkomsten en die opgeblazen verhalen ten spijt, als de NDP-fractie van 26 leden standvastig blijft, en dat is ons symbool, kan er Staatsrechtelijk niets veranderen.

Uiteraard moet de regering haar uiterste best doen om de economische omstandigheden te verbeteren. Wat de oppositie wel zou kunnen, is anarchie en rotzooi schoppen en daardoor het land naar de verdoemenis sturen. Ik denk niet dat een verantwoordelijke Nationale Assemblee of regering lijdzaam zal toezien dat dit ons land overkomt, omdat men niet bereid is om het spel zuiver te spelen. Binnen ons staatsbestel zijn er voldoende mogelijkheden om dit de kop in te drukken.

Eugéne van der San

Voorzitter BvL/ALS: 'Binnenkort is er één onderwijsorganisatie, de Alliantie van Leerkrachten in Suriname'

'Wij zijn geen FOLS die acties onderneemt tegen leerkrachten'

'FOLS maakt gebruik van inspanningen BvL en doet alsof zij het heeft gedaan' - 'Nerkust moet niet dokken als een lafaard, want dat is hij, zodra het heet wordt dokt hij'


Wilgo Valies, voorzitter van de BvL (Bond van Leraren) en de ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname), zegt vandaag, maandag 30 januari 2017, in de Ware Tijd, dat er binnenkort niet meer zal worden gesproken van de onderwijsfederatie FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), maar van één onderwijsorganisatie, de Alliantie van Leerkrachten in Suriname. Deze zal allen in de beroepsgroep vertegenwoordigen. 

'Wij vertegenwoordigen leerkrachten en zijn geen FOLS die acties onderneemt tegen leerkrachten. We gaan de belangen van de leerkrachten veiligstellen.'

Valies stoort zich danig eraan, dat de FOLS doet voorkomen alsof zij het akkoord om Srd 500 extra aan de leerkrachten te geven voor januari en februari heeft bereikt. 'Dit is een verdienste van de BvL en de ALS.'

Hij zegt dat het een gewoonte van de FOLS is om van inspanningen van de Bond van Leraren gebruik te maken en te doen alsof zij het heeft gedaan. Volgens Valies is de houding van de president van de FOLS, Marcellino Nerkust, een waarbij gedemonstreerd is niet aan de zijde van de werkers te staan. Valies zegt dat leerkrachten niet zijn opgehitst tegen Nerkust, maar dat hun de waarheid is voorgehouden. 'Nerkust moet niet dokken als een lafaard, want dat is hij. Zodra het heet wordt dokt hij. De voorzitter van de FOLS is voltooid verleden tijd.'

Net zoals Valies zijn collega zwaar heeft bekritiseerd, kan het er bij hem ook niet in dat de overheid niet kan aangeven hoeveel leerkrachten in haar bestand voorkomen en in welke positie die zitten. Dit was reden genoeg voor Valies om het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een 'broko prenasi', ofwel verlaten plantage te noemen.

Hij zegt dat de financiering van het programma geen probleem is, althans dat heeft de regering doen blijken bij de onderhandelingsgesprekken. De overheid komt moeizaam aan gegevens om de herwaarderingsovereenkomst uit te voeren. Valies zegt dat er gezamenlijk gewerkt moet worden aan het digitaliseren van gegevens, zodat die in een handomdraai beschikbaar zijn.

Curaçaos minister Rhuggenaath: 'Het gaat hier om een zaak van landsbelang, niets doen was geen optie'

Om Insel Air van ondergang te redden was overheidslening van 33 miljoen noodzaak

'Wegvallen van de luchtvaartmaatschappij zou grote sociaaleconomische gevolgen hebben voor eiland'


Als de overheid Insel Air geen 33 miljoen geleend had, was de luchtvaartmaatschappij er nu zeer waarschijnlijk niet meer geweest. 'Het gaat hier om een zaak van landsbelang. Niets doen was geen optie', zegt minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling (MEO) vandaag, 30 januari 2017, in het Antilliaans Dagblad.

De voltallige stuurgroep die de overheid adviseert over het overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden aan Insel Air was gisterenmiddag aanwezig bij een persconferentie, om het belang en de urgentie van de overeenkomst die vrijdag werd getekend toe te lichten. Behalve Rhuggenaath schoven in Fort Amsterdam oud-premier en tevens voorzitter van de Commissie van Wijzen Etienne Ys, de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer (PNP) en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) aan.

Het wegvallen van de luchtvaartmaatschappij zou grote sociaaleconomische gevolgen hebben voor het eiland, luidde de boodschap. Voor het toerisme, voor de belastinginkomsten en voor de werkgelegenheid. Maar ook voor familiebezoeken, sportieve en culturele uitwisselingen en medische uitzendingen.

Ys: 'Door Insel heeft Curaçao een centrale positie in het netwerk van luchtverbindingen met de eilanden, maar ook met bijvoorbeeld Suriname en Colombia.'

De situatie is urgent omdat er, anders dan ten tijde van DAE, geen concurrent is die het gat kan opvullen. 'Insel heeft een belangrijke economische waarde en er is geen alternatief', zegt Rhuggenaath.

Om de operatie zo snel mogelijk te stabiliseren, verwacht de minister dat er een ‘down scale’ nodig is, bijvoorbeeld van het aantal routes waarop wordt gevlogen naar wat hij noemt ‘ABC plus’, maar mogelijk ook voor wat betreft salarissen. ‘Stop the bleeding’ is zijn motto.

Insel raakte met name in financiële problemen omdat in Venezuela een bedrag van 100 miljoen dollar van het luchtvaartbedrijf wordt vastgehouden. 'Omdat het geld uit Venezuela niet snel zal komen, is nu actie nodig', zegt Ys.  We zouden als land meer dan 33 miljoen gulden verliezen als we niets deden, zo belangrijk is de interventie van de overheid.'

De lening is niet bedoeld voor het aflossen van oude schulden, zoals achterstallige betalingen van sociale premies. Hoe die in de toekomst zullen worden afgelost, moet blijken uit het stabilisatieplan. Volgens Rhuggenaath zou de Canadees Giles Filiatreault, de nieuwe uitvoerend directeur van Insel, gisteren op Curaçao aankomen. 'Hij wordt het gezicht van het bedrijf en heeft een beslissende stem.' De regering heeft voormalig minister van Financiën, José Jardim, aangewezen als president-commissaris. Het managementteam moet voor eind februari een stabilisatieplan presenteren en binnen drie maanden een businessplan.

De overeenkomst is tijdelijk, zo benadrukt Rhuggenaath. 'Doel is dat de overheid zich zo snel mogelijk terugtrekt. Dat kan als de aandeelhouders zelf de lening afbetalen of als er een strategische partner is gevonden.' Nadat de overheid in december vorig jaar al drie miljoen gulden aan Insel Air betaalde als een voorschot op de lening, volgde vrijdag een tweede tranche van 5,6 miljoen gulden. De drie miljoen is volgens Ys vooral besteed aan het uitbetalen van salarissen. Daaraan zal de tweede tranche ook worden besteed, maar ook aan bijvoorbeeld landingsrechten en onderhoud van de vliegtuigen.

Dertiende editie van de ‘Ride, Swim. & Walk for the Roses’ op Curaçao een groot succes

Aan evenement namen zo'n 10.000 mensen deel en opbrengst rond half miljoen gulden 


Met circa 10.000 deelnemers en een geschatte opbrengst van ongeveer een half miljoen gulden is de dertiende editie van de ‘Ride, Swim & Walk for the Roses’ een groot succes gebleken, zo heeft de organisatie laten weten. De opbrengst stelt het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in staat om het goede werk op het gebied van kankerbestrijding voort te zetten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 30 januari 2017.

Hoofdsponsor Orco Bank en de platinum sponsoren Fundashon Bon Intenshon, Curaçao Port Services, Guardian Group, Curaçao Airport Partners, Gilette en Curoil kunnen tevreden zijn met de grote opkomst en de opbrengst.

Minister Zita Jesus-Leito van Gezondheid, Milieu en Natuur gaf om precies zeven uur 's morgens het vertreksein. Premier Hensley Koeiman, voorzitter Robbin Martina van Ride for the Roses en een vertegenwoordiger van het KWF waren daarbij aanwezig. Jesus-Leito en Koeiman hebben de lange route van 8 kilometer gelopen die, via de Julianabrug, het Waaigat, de Penstraat en Mari Pampun, eindigde bij Mambo Beach. Er was ook een alternatieve route die via de Emmabrug bij Mambo Beach eindigde. Dolfijn FM heeft de aankomst van de deelnemers bij de finish live uitgezonden.De deelnemers hebben na de wandelmars een mooie roos gekregen. Bij het onderdeel fietsen vertrokken de eerste deelnemers om acht uur, om mee te doen aan de tocht van 60 kilometer. Hierna vertrokken de deelnemers aan de tocht van 40 kilometer, gevolgd door fietsers die aan de ‘Easy ride’ van 10 kilometer hebben meegedaan.

Bij Mambo Beach waren er veel deelnemers die mee hebben gedaan aan de populaire Spin for the Roses. Deze deelnemers probeerden met oefeningen op de hometrainer zoveel mogelijk geld binnen te halen.

Om ongeveer half tien vertrokken de eerste bussen van Mambo Beach naar Zanzibar Jan Thiel voor het onderdeel ‘Swim for the Roses’.


De zwemwedstrijd begon iets over twaalven, hierna waren de recreatiezwemmers aan de beurt. Henk Brons, de vertegenwoordiger van de Nederlandse regering, gaf hierbij het vertreksein. Bij het onderdeel wedstrijdzwemmen voor vrouwen is Miriam Weerd als eerste geëindigd, gevolgd door Linsy Heister op de tweede en Tiareth Cijntje op de derde plaats. Bij de mannen eindigde Kaelan Betrian als winnaar, gevolgd door Christopher Marlin op de tweede en Joseph Priest op de derde plaats.

Vorige week zondag werd de ‘Sail for the Roses’ gehouden. De week daarvoor beklom Randy Cuevas de Christoffelberg, niet minder dan 15 keer, voor het goede doel.


Mogelijk grootschalige wijze fraude door Multidisciplinair Managementteam (MDPT) en Refineria di Kòrsou (RdK)

Oud-werknemer Curaçao Refinery Utilities doet bij OM aangifte


Uit een onlangs gedane aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat er op grootschalige wijze fraude zou zijn gepleegd door het Multidisciplinair Managementteam (MDPT) en de Refineria di Kòrsou (RdK). De persoon die aangifte doet heeft jarenlang bij Curaçao Refinery Utilities (CRU) gewerkt en beschikt over de administratie van het MDPT. Deze persoon legde eerder al een verklaring af over het wanbeleid bij onder andere RdK in het kader van de lopende enquêteprocedure. En omdat het beklag bij politici niet leidde tot een verandering, is het OM als ‘last resort’ benaderd ‘om het tij te keren’, zo schrijft vanochtend, maandag 30 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

De aangifte begint met het uitspreken van de grote twijfel aan de kundigheid van de voorzitter van het MDPT, Werner Wiels, die in 2013 door Ivar Asjes werd aangesteld. Wiels werkte eerder als directeur bij het Amfo-fonds en werd daar weggestuurd vanwege fraude. Ook heeft Wiels laakbaar gehandeld als commissaris bij Aqualectra, zoals uit de enquêteprocedure mag blijken, aldus de aangever.

Ook José van den Wall Arnemann bij RdK wordt in twijfel getrokken. Hij was volgens de aangever niet de meest geschikte directeurs-kandidaat, maar Asjes drong aan op zijn benoeming.

'De opzet van Asjes hierbij lijkt duidelijk: benoem een zwakke directeur bij RdK die makkelijk de gewenste kant opgestuurd kan worden. Organiseer het MDPT verder op zo’n manier dat met minimale controle enerzijds maximale financiële middelen ter beschikking gesteld worden, en zet daar iemand naar jouw gading neer, ook al is die persoon daartoe niet geschikt', zo staat in de aangifte, die in handen is van het Antilliaans Dagblad.

Uit de aangifte blijkt, dat er veelvuldig vriendjespolitiek bedreven is. Zo wordt verslag gedaan van toen de voormalige minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Jean-Marie Francisca (PS), het veld moest ruimen. Toen moest er volgens de aangever ‘iets geregeld’ worden. Zij werd opgenomen in het MDPT. Later vertrok zij weer, waarschijnlijk om niet beticht te worden van vriendjespolitiek. Maar, toen werd haar partner, bewaker van beroep, als consultant ingeschakeld via zijn voor deze gelegenheid opgerichte eenmanszaak.

Als bijlage wordt de oprichting bij de Kamer van Koophandel (KvK) overlegd, evenals een kopie van een cheque van 13.200 gulden aan deze ‘consultant’. Volgens betrokkenen is de partner van Francisca nimmer bij het MDPT gezien, aldus de aangifte.

Om de rest van dit bericht te lezen even hier klikken.

'Regering Curaçao moet spoedig standpunt bepalen inzake afgebrand Sentro Pro Arte'

SBTNO: 'Het is nu onduidelijk wat het Land denkt over toekomstscenario's'


De regering moet zo snel mogelijk een standpunt bepalen voor wat betreft het in september vorig jaar afgebrande gebouw van het voormalige Sentro Pro Arte aan de Schouwburgweg. Dat is het advies van de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO), zo bericht vandaag, maandag 30 januari 2017, het Antilliaans Dagblad.

'Gezien het feit dat het schouwburggebouw is afgebrand, is het wenselijk dat de verantwoordelijke minister (premier Hensley Koeiman (MAN) in zijn hoedanigheid van waarnemend minister van Onderwijs, de regering, dan wel de Raad van Ministers, zo snel mogelijk een beleidsbeslissing neemt omtrent de mogelijkheden om een schouwburggebouw op Curaçao te hebben en de kaders waarin dat zal moeten gebeuren', aldus de adviseur corporate governance van SBTNO. Daarmee zal de stichting ‘meer houvast’ hebben bij het uitvoeren van haar taken en werkzaamheden. Want nu is niet duidelijk hoe het Land en het bestuur van Stichting Schouwburg Curaçao - de naam zal veranderen in Fundashon Sentro Pro Arte - denken over de mogelijke toekomstscenario’s van het schouwburggebouw sinds het is afgebrand.

Het gebouw waarin Sentro Pro Arte was gehuisvest stond al 20 jaar leeg toen het in september vorig jaar afbrandde op het moment dat in de er tegenover liggende vakbondscentrale SSK een bijeenkomst van de vakbondsleden was.

Over een nieuwe schouwburg wordt al jaren gediscussieerd. In 2015 werd het besluit genomen om het gebouw aan de Schouwburgweg te renoveren, maar nog steeds zijn er tegenstanders die vinden dat de nationale schouwburg in het centrum van de stad moet staan. Op de begroting van 2017 staat een bedrag van 2,2, miljoen gulden gereserveerd voor Sentro Pro Arte.

Tijdens de begrotingsbehandeling vorig jaar december zei toenmalig demissionair minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Irene Dick (PS), dat het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) plannen zou hebben voor het bouwen van een nieuw schouwburggebouw volgens het systeem van public-private partnership. Architect Dito Abbad van Plan D2 bevestigde destijds dat APC zijn bureau advies had gevraagd over de staat van het gebouw na de brand. Abbad ziet twee opties: onderzoeken wat kan worden behouden of, sneller en goedkoper, alles slopen en een nieuw theater bouwen.

SBTNO heeft op verzoek van de Raad van Ministers beoordeeld of de concept-akte voor een statutenwijziging in overeenstemming is met de modelstatuten voor overheidsstichtingen. En of de principes en bepalingen van de Code corporate governance worden nageleefd in de reglementen voor de Raad van Commissarissen en het bestuur en in de profielschetsen van de directeur en de president-commissaris. Op de reglementen is weinig aan te merken en er zijn slechts een aantal kleine punten waarop het concept afwijkt van het modelstatuut, maar ‘zwaarwegende bezwaren’ heeft de adviseur voor wat betreft de profielschetsen voor de directeur en de president-commissaris van de stichting. Die moeten concreter en specifieker, door er de vereiste opleiding, kennis en werkervaring in op te nemen.

Ook het rooster van aftreden van commissarissen moet worden aangepast: een commissaris kan volgens de code maximaal twee en niet drie termijnen van vier jaar, zoals de statuten nu vermelden, zitting hebben in de Raad van Commissarissen van een stichting, aldus de adviseur.

Volkskrant: Suriname in spanning of moordproces tegen Bouterse wordt gestaakt

Regering gaat ervan uit dat de Krijgsraad het megaproces beëindigt

Advocaat van hoofdverdachte Bouterse, Kanhai: Ik ga ervan uit dat de rechtszaak vandaag wordt gestopt, dit zou het beste zijn voor Suriname'


Suriname wacht gespannen af of vandaag, maandag 30 januari 2017, een einde komt aan de berechting van president Desi Bouterse vanwege de 8 decembermoorden van 1982. De regering gaat ervan uit dat de Krijgsraad het megaproces beëindigt, zeven maanden nadat het OM opdracht had gekregen de vervolging te staken. Dit bericht de Volkskrant vandaag in een uitgebreid artikel.

De nabestaanden van de vijftien prominente Surinamers die door het leger werden geëxecuteerd, hopen echter dat de Krijgsraad zich niet laat intimideren.

Het is Surinames best bewaarde geheim: de strafeis tegen hoofdverdachte 'D.D. Bouterse' die militair aanklager Roy Elgin heeft opgesteld. Waarom is de Surinaamse president toch zo bang voor Elgins woorden?

'Wie in Suriname denkt nog aan de nabestaanden van de 8 8ecemberslachtoffers?', vraagt strafpleiter Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse. 'Niemand. Echt niemand. Ik ga ervan uit dat de rechtszaak vandaag wordt gestopt. Dit zou het beste zijn voor Suriname.' 

Advocaat Hugo Essed, die de families van de slachtoffers al jaren bijstaat, vreest het ergste als de drie rechters doen wat de regering-Bouterse wil. Essed: 'Stoppen van het proces komt neer op de rechtsstaat overboord zetten.'

Oud-legerleider Bouterse, die sinds 2007 terecht staat voor vijftienvoudige moord, greep in juni vorig jaar voor de tweede keer in om te voorkomen dat de militaire aanklager de strafeis tegen hem zou uitspreken. Naast Bouterse, de hoofdverdachte, zijn er nog 24 medeverdachten.

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

Voor hervatting 8 decemberproces maandag 30 januari geen oproep tot registratie voor bijwonen zitting

Krijgsraad moet beslissen of het zich lang voortslepende proces wordt voortgezet


Het 8 decemberstrafproces wordt vandaag, maandag 30 januari 2017, voor de Krijgsraad hervat en beslist moet worden wat wordt gedaan met het verzoek van de auditeur-militair om het proces te beëindigen. Deze zitting stond eerder gepland op 30 november 2016, maar werd vanwege ziekte van een lid van de Krijgsraad uitgesteld. Dit meldt Starnieuws.

Nadat in het slepende 8 decemberstrafproces de Krijsraad uiteindelijk alle schorsingen rond de Amnestiewet 2012 had opgeheven, heeft op 29 juni 2016 president Desi Bouterse de procureur-generaal opgedragen de 8 decemberstrafzaken te laten beëindigen. De president heeft zich daarbij beroepen op de staatsveiligheid die in gevaar gebracht zou worden door deze beslissingen van de Krijgsraad en heeft zich op grond van artikel 148 van de Grondwet bevoegd geacht dit bevel aan de procureur-generaal te geven. Het bevel werd gegeven één dag voordat de auditeur-militair zijn strafeis zou houden.

De procesgemachtigden van de 8 decembermoorden nabestaanden hebben aangegeven, dat de president, die tevens hoofdverdachte in het proces is, voor dit bevel misbruik heeft gemaakt van artikel 148 van de Grondwet, om zich te mengen in het strafproces waarin hij een persoonlijk belang bij heeft.

De beslissing van de Krijgsraad kan doorslaggevend zijn voor de vraag of het 8 decemberstrafproces zal worden voortgezet of niet.

Belangstellenden die de zitting zouden willen zijn niet in de gelegenheid gesteld zich te registeren. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zegt hierop in een reactie, dat steeds in de week vóór de zitting de Militaire Politie in de kranten een oproep tot registratie plaatst. Alleen personen die geregistreerd staan mogen de zitting bijwonen. Ditmaal heeft er echter geen oproep tot registratie plaatsgevonden. Essed zegt dat het secretariaat van de Krijgsraad hem wel heeft aangegeven dat de zitting van vandaag aan het Onafhankelijkheidsplein voor tien uur 's ochtends gepland staat. Hij gaat er dus vanuit dat de zitting normaal voortgang zal vinden.

AKMOS roept president Bouterse op mandaat aan bevolking terug te geven

Voorzitter Binda roept politici op roer om te gooien

'Wij laten ons niet verdelen, maar zullen het kwaad en onrecht dat onze gemeenschap wordt aangedaan, bestrijden'


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) heeft vrijdag tijdens een feest van de organisatie vanwege haar 15-jarig bestaan president Desi Bouterse gevraagd het mandaat terug te geven aan het volk 'om te voorkomen dat wij dieper zakken'. Dit bericht Starnieuws zondagavond 29 januari 2017.

AKMOS-voorzitter Sham Binda heeft alle politici opgeroepen het roer om te gooien en in discussie te gaan met het bedrijfsleven hoe verder te gaan.

De associatie stelt, dat Suriname kennis arbeiders en gedurfd ondernemerschap ontbeert om de gewenste productie te halen. Zij gelooft in beroepsimmigratie en pleit ervoor om zoveel mogelijk agrariërs, handarbeiders, verwerkers en producenten in het land te brengen om gerichte en gedegen exportontwikkeling te creëren. 'De vele plantages zullen dan weer in bloei zijn.'

Binda voegde eraan toe, dat er een ondernemersvriendelijk beleid gevoerd moet worden 'met een daaraan aangepast grond uitgiftebeleid', Hij wees erop, dat Suriname op een kruispunt is beland waar een keus moet worden gemaakt van erop of eronder. De AKMOS zal daarom niet aan de kantlijn staan, zei hij, maar met elke rechtgeaarde Surinamer de strijd aanbinden tegen falend beleid.

'Wij zullen ons niet laten verdelen, maar zullen het kwaad en onrecht dat onze gemeenschap en met name de ondernemers wordt aangedaan, bestrijden. Het kan zo niet verder. Wij geloven dat er geen ontwikkeling zal komen zonder productie, zonder gemotiveerde mensen en zonder good governance.'

De associatie vindt dat president Bouterse niet heeft kunnen bewijzen het te kunnen. 'Voorkomt u onrust in ons liefhebbend Suriname.'

Greenpeace Brazilie maakt eerste onderwaterfoto's ooit van Amazonerif

Gigantisch rif is in 2016 ontdekt

Oliemaatschappijen Total en BP willen gebied verkennen voor mogelijke olieboringen


Greenpeace Brazilië heeft in het weekeinde en zaterdag de eerste door de mens gemaakte onderwaterfoto's ooit van het Amazonerif, in de monding van de Amazonerivier, gemaakt. De duik werd gemaakt met een kleine onderzeeër. Aan boord van het Greenpeace schip de Esperanza waren enkele wetenschappers van het team dat het gigantische rif in 2016 heeft ontdekt. Dit bericht Greenpeace Nederland zondag 29 januari 2017.

Over enkele maanden willen oliemaatschappijen BP en Total beginnen met risicovolle boringen in de buurt van dit rif, maar daar is Greenpeace fel tegen gekant:Teken de petitie voor bescherming van het rif.

Een onderzeeër werd vanaf Greenpeace schip de Esperanza te water gelaten met aan boord de wetenschapper Ronaldo Francini van de Federal University van Pará en Greenpeace campagneleider John Hocevar. Ronaldo nam deel aan de groep wetenschappers die het rif ontdekte. Een groot deel van de bemanning van de Esperanza was nodig om de onderzeeër in het water te krijgen.

Dankzij een dikke laag modder kon dit rif eeuwenlang vrijwel onopgemerkt groeien en bloeien. Hoe het precies bij de monding van de Amazone is ontstaan, is een groot raadsel voor de wetenschap.

'Dit rifsysteem is belangrijk om vele redenen, het gebruik en de beschikbaarheid van zonlicht en andere chemische processen om te groeien is een unieke eigenschap. Het heeft een enorm potentieel voor nieuwe soorten, en het is ook belangrijk voor het economisch welzijn van de visserijgemeenschappen langs de kustzone van de Amazone', zegt Nils Asp, onderzoeker aan de Federal University van Pará.


'Ons team wil beter begrijpen hoe dit ecosysteem werkt. Onder andere door het beantwoorden van belangrijke vragen, zoals hoe de photosynthesemechanismen van het rif met een zeer beperkte hoeveelheid licht werken. Hopelijk kunnen we hierdoor het rif stapsgewijs in kaart brengen. Op dit moment is slechts 5% van het ecosysteem in kaart gebracht,' aldus Asp.

Het rif in gevaar
Hoewel wetenschappers nog maar net zijn begonnen met het onderzoek naar het rif, zijn de oliemaatschappijen Total en BP al van plan om het gebied te verkennen voor mogelijke olieboringen. Er wordt geschat dat de oliereserves ongeveer 15 tot 20 miljard vaten bevatten. 
Als al deze Amazone-olie opgeboord en verstookt wordt, komt er minimaal 6,5 miljard ton CO2 in de atmosfeer. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van alle auto's ter wereld, drie jaar lang.


'Eén van de toekomstige boorputten van Total ligt op slechts acht kilometer van het rif en het proces om de milieuvergunningen rond te krijgen is al in volle gang', zegt Frederieke Vlek, campagneleider oceanen.

Ook 's werelds grootste mangrovebos in gevaar
Boren in dit gebied betekent een constant risico op een olieramp. Het Cape Orange National Park, in de noordelijkste punt van de Braziliaanse staat van Amapá, beschermd 's werelds grootste aaneengesloten mangrove bos. In het geval van een olieramp is er geen technologie in staat om een dergelijke omgeving op te ruimen. Bovendien zijn de risico's in dit gebied verhoogd door de sterke stromingen en sediment dat het Amazone rivier met zich meedraagt. Tot nu toe zijn 95 putten geboord in het gebied, waarvan 27 stopgezet als gevolg van mechanische ongelukken. De overige boorpogingen zijn stopgezet door het ontbreken van economisch en technisch rendabele olie en gas. 
BP veroorzaakte eerder al een enorme ramp: in de Golf van Mexico lekte het boorplatform Deepwater Horizon 780 miljoen liter olie. Dat doodde duizenden dieren en verwoestte het ecosysteem. Bekijk prachtige foto's van de omgeving van het rif >>

De monding van de Amazonerivier is het leefgebied van de Amerikaanse zeekoe, de gele schildpad, dolfijnen en de rivierotter - een bedreigde diersoort volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Het is ook het leefgebied van de lokale vissersgemeenschappen en meer dan 80 Quilombola gemeenschappen die economisch afhankelijk zijn van dit gebied.

(Red. De Surinaamse Krant/Greenpeace Brazilië/Nederland/Twitter)

Protest op Schiphol tegen door president Trump ingesteld inreisverbod inwoners zeven 'moslimlanden'

Bekritiseerd inreisverbod leidt tot wereldwijde verontwaardiging en protesten

(Bron foto: Salima Bouchtaoui/Twitter)
BuZa-ministers van Nederland en Duitsland vragen autoriteiten VS om uitleg


Enkele tientallen activisten hebben zich gisteravond, zondag 29 januari 2017 (Nederlandse tijd), voor de ingang van Schiphol verzameld om te demonstreren tegen het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners van zeven moslimlanden.

Vliegtuigmaatschappij KLM weigerde in het weekeinde wegens het inreisverbod een aantal passagiers mee te nemen die naar de Verenigde Staten wilden.

Een woordvoerster van de KLM zei gisteren, dat het bedrijf daarmee de instructies van de Amerikaanse autoriteiten opvolgt. De betogers droegen borden met teksten als ’Trump psychopaat’ en ’Stop Trump en Wilders’.

Volgens de actievoerders zitten er over de hele wereld zo’n tweehonderd mensen vast op vliegvelden, omdat ze de VS niet in mogen.Nederland en Duitsland laten hun ambassades in Washington onderzoeken wat de gevolgen zijn voor hun burgers met een dubbele nationaliteit van het besluit van president Donald Trump. Ze hebben daartoe bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking. Dat laten de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Nederland, Bert Koenders en zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, in een gezamenlijke verklaring weten:


Gezamenlijke Verklaring van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

Gemeinsame Erklärung des deutschen Außenministers Sigmar Gabriel und des niederländischen Außenministers Bert Koenders

„Unsere beiden Länder engagieren sich mit großem Einsatz im Kampf gegen den Terrorismus. Wir sind entschlossen, alles zu tun, was in unserer Macht steht, um den Gefahren des Terrorismus wirksam zu begegnen. Das ist es, was die Bürgerinnen und Bürger zu Recht von uns erwarten. Bei uns in Europa genauso wie jenseits des Atlantiks.

Dieser Kampf kann aber nur mit einem klaren Kompass und auf Grundlage eines festen Wertegerüsts gewonnen werden. Es ist nicht unsere Politik in Europa, Menschen aufgrund ihrer Herkunft oder Religionszugehörigkeit zu stigmatisieren. Darüber hinaus ist der Schutz von Flüchtlingen, wie in der Genfer Flüchtlingskonvention festgelegt, ein völkerrechtlich bindendes Gebot, das nicht zur Disposition gestellt werden darf. Wir glauben schon gar nicht, dass Einreisesperre gegen Millionen Menschen aufgrund von Nationalität, Herkunft und Religionszugehörigkeit, das richtige Mittel im Kampf gegen der Terror sein können.

Unsere Botschaften in Washington prüfen derzeit mit Hochdruck, welche Folgen das US-Dekret für unsere Bürgerinnen und Bürger mit doppelter Staatsangehörigkeit hat und haben dazu ihre amerikanischen Gesprächspartner dringend um Erklärung und Aufklärung gebeten. Wir sind fest entschlossen, die Rechte unserer Bürgerinnen und Bürger zu wahren und werden uns dazu auch rasch innerhalb der Europäischen Union über die nun notwendigen Schritte abstimmen.“

Gezamenlijke Verklaring van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

Bovenstaande Duitse verklaring is leidend.
"Onze beide landen zetten zich met veel inzet in in de strijd tegen het terrorisme. We zijn vastbesloten om alles te doen wat in onze macht ligt om de gevaren van het terrorisme effectief aan te pakken. Dat is wat burgers terecht van ons verwachten. Zowel bij ons hier in Europa en als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Deze strijd kan echter alleen worden gewonnen met een duidelijk kompas en op basis van een solide waardenstructuur. In Europa is het niet ons beleid om mensen vanwege hun afkomst of religie te stigmatiseren. Bovendien is de bescherming van vluchtelingen, zoals vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag, een internationaalrechtelijke plicht die niet in twijfel getrokken mag worden. We geloven absoluut niet dat inreisverboden tegen miljoenen mensen op grond van hun nationaliteit, afkomst of religie, het juiste middel kunnen zijn in de strijd tegen het terrorisme.

Onze ambassades in Washington onderzoeken momenteel met spoed de gevolgen van het Amerikaanse decreet voor onze burgers met een dubbele nationaliteit en hebben daartoe bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking. Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen."


(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf/Twitter/RTL Nieuws/Rijksoverheid.nl)