dinsdag 31 januari 2017

Drie jaar cel geëist tegen Woerdenaar voor verkrachten minderjarig nichtje

Man (41) betast minderjarig nichtje ook gedurende jaren in zijn woning tijdens vakantie in Suriname


Wegens het verkrachten van zijn minderjarige nichtje is tegen de 41-jarige Biswamitre S. uit Woerden vandaag, dinsdag 31 januari 2017, in de rechtbank in Utrecht drie jaar gevangenisstraf geëist. Volgens de Officier van Justitie heeft de Woerdenaar ook jarenlang ontucht gepleegd met het meisje, zo bericht het AD.

Het Woerdense meisje vertelde haar verhaal anderhalf jaar geleden aan een vertrouwenspersoon op school. Het Woerdense meisje zou in Rotterdam door haar oom in zijn auto zijn ontmaagd. In de tien jaar ervoor was zij regelmatig betast als zij haar oom tegenkwam. Dat gebeurde in zijn huis tijdens een vakantie in Suriname.

Het meisje vertelde dat haar oom steeds had gezegd dat ze niets tegen haar ouders mocht vertellen. Iemand moest haar dit soort zaken leren en dat konden haar ouders niet. Als ze dit niet met haar oom deed, zou ze een slechte ervaring oplopen waar zij de rest van haar leven last van zou hebben.

Het meisje heeft nu veel last van medische en psychische klachten. Ze heeft door de vele bezoeken aan een psycholoog grote achterstand op school opgelopen. Ze heeft ook een andere school gezocht omdat te veel mensen op de hoogte waren.

Haar advocate vroeg om een schadevergoeding van 10.000 euro. De verdachte was niet in de rechtbank. Tegenover de politie heeft hij ontkend en verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Zijn echtgenote beriep zich op haar verschoningsrecht. De Officier van Justitie vond dat de verdachte wel iets moest uitleggen.

Hij vond een zogenoemd snapchatgesprek tussen het meisje en de verdachte zeer belastend. Volgens advocate Nienke Sprengers was er niet eens voldaan aan het bewijsminimum. Zij stelde dat er niet meer bewijs is dan de verklaring van het meisje en dat is te weinig. Daarom zou er geen reden zijn geweest voor de verdachte om in de rechtbank te verschijnen. Dat zou niets toevoegen volgens de advocate. Zij vroeg vrijspraak.

De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.

Weinig draagvlak voor nieuwe partij Artikel 1 van Sylvana Simons

Onvoldoende ondersteuningsverklaringen in Friesland, Drenthe, Overijssel en Zeeland


De kersverse partij Artikel 1 van Sylvana Simons is er niet in geslaagd om in alle twintig kiesdistricten genoeg ondersteuningsverklaringen te verzamelen - ondanks verwoede pogingen op social media om sympathisanten te mobiliseren. Hierdoor zal Artikel 1 in Friesland, Drenthe, Overijssel en Zeeland niet op het stembiljet bij de Tweede Kamerverkiezingen staan, zo schrijft columnist Özcan Akyol onder andere in De Stentor en De Limburger vandaag, dinsdag 31 januari 2017.

Sylvana Simons heeft nog geen partijprogramma, maar wie de media recent heeft gevolgd, weet dat ze wil strijden tegen geïnstitutionaliseerd racisme en dat ook de lgbt-gemeenschap op haar bijzondere aandacht mag rekenen. Deze onderwerpen zijn belangrijk, het is goed dat iemand zich hiervoor inspant, zodat meer bewustzijn in Nederland ontstaat. Het is echter de vraag of de politieke arena voor Simons de juiste plek voor haar missie is.

Dat Artikel 1 in de provincie weinig weerklank vond - in andere districten was het ook hard werken voor ondersteuningsverklaringen - duidt erop dat de mensen daar andere zorgen hebben, en misschien wel niets met de nieuwbakken partij te makken willen hebben. Het electoraat van Simons bevindt zich vooral in Amsterdam, waar hoogopgeleide jongeren een diepgeworteld probleem willen doorbreken, een probleem dat vooral in het westen van het land voelbaar is.

Toen Simons haar voormalige vrienden van DENK verliet, had ze moeten weten wat een hels karwei het is om landelijk een politieke rol van betekenis te spelen. Met mediarelletjes kom je niet in het parlement. Daar is meer voor nodig. Een solide en gebalanceerd verhaal, in combinatie met een langlopende en uitgekiende campagne.

Ze heeft misschien niet haar eigen invloed overschat, maar wel de noeste arbeid die een aspirant-Kamerlid moet verrichten voor het werkelijk zitting in ons parlement mag nemen. Was het voor Simons niet beter geweest een burgerrechtenbeweging te beginnen, zonder de mores en regeltjes van de politiek? Als mediamagneet hoefde ze niet te vrezen voor een gebrek aan aandacht van journalisten. Nu staat ze aan het roer van een one-issuepartij, die landelijk te weinig draagvlak zal krijgen. En dat is zonde van haar boodschap, aldus De Limburger.

In 2016 ruim 1.203.900 gulden geïnd door 'Paga Bo But' van OM Curaçao

Door OM ingezette eindejaarsoffensief om openstaande boetes te innen heeft gewerkt


In 2016 heeft het kantoor van 'Paga Bo But' van het Openbaar Ministerie (OM) in totaal 1.203.939 gulden geïnd. Het door het OM ingezette eindejaarsoffensief heeft gewerkt, zo laat het OM maandag 30 januari 2017 in een persbericht weten.

De hoogste bedragen werden in november en december geïnd, namelijk respectievelijk 272.837 gulden en 267.588 gulden. In 2015 was het geïnde bedrag 1.089.836 gulden, in 2014 was het geïnde bedrag 950.230 gulden.

Voor 2017 zet het OM in op een verdere stijging van de boete-opbrengsten welke rechtstreeks in de Curaçaose staatskas zullen vloeien.

Binnenkort gaat het OM met het Korps Politie Curaçao weer van start met verkeerscontroles waarbij ook wordt gecontroleerd of er openstaande boetes zijn, en is voldaan aan de betalingsregeling.

Het OM roept iedereen die een openstaande boete heeft op om deze te komen betalen, voorkom problemen, betaal je boete.

Dodental overstromingen in Peru gestegen tot 15

Regering kondigt voor delen in zuiden van Peru noodtoestand af


Wordt Chili deze dagen zwaar getroffen door vele bosbranden, waarvoor hulp uit de hele wereld wordt ingevlogen, delen in het zuiden van Peru worden getroffen door overstromingen en aardverschuivingen en modderstromen ten gevolge van zware regenval. Het dodental is opgelopen tot vijftien en meer dan 36.000 mensen zijn dakloos geworden, zo berichten de autoriteiten vandaag, dinsdag 31 januari 2017.

De laatste doden zijn zes mensen die verrast werden door een modderstroom in de zuidelijke Arequipa regio. Zes mijnwerkers zitten om het leven gekomen in het Acari district. Hun lichamen zijn nog niet geborgen vanwege voortdurende aardverschuivingen.De regering heeft zaterdag voor diverse gebieden in het zuiden van het land de noodtoestand afgekondigd.


Overstromingen hebben wegen geblokkeerd en oogsten, gebouwen en bruggen vernield. Tot vandaag zouden zo'n 36.115 mensen door de natuurramp zijn getroffen.

(Red. De Surinaamse Krant/News24/Xinhua News/El Pueblo/TRT World)Emergencia en Arequipa: Desastre fue causado porque rellenaron torrenteraEmergencia en Arequipa

Emergencia en Arequipa: Taparon la cabecera.

Tras una inspección al cauce donde se ubica la asociación Villa Pichu Pichu, en el distrito de Paucarpata, se detectó que el ingreso de la avalancha de piedras y lodo, que cobró la vida de una persona, fue ocasionada no solo por las lluvias, también por vecinos que rellenaron la cabecera de la quebrada para instalar nuevas viviendas.
Ello fue expresado por el administrador de la Administración Local de Agua (ALA), Pantalión Huachani Mayta, quien advirtió el gran peligro que corren las familias apostadas en 41 puntos vulnerables ubicados en diversos distritos de la ciudad. Paucarpata, Mariano Melgar y Cerro Colorado, cuentan con mayor cantidad de torrenteras.
Precisamente uno de esos puntos de riesgo es Villa Pichu Pichu, lo cual fue advertido por el ALA en informes emitidos los años 2015 y 2016 a Defensa Civil del Gobierno Regional de Arequipa, que debió notificar a los municipios provinciales y distritales.
RESPONSABILIDADES
El funcionario explicó que en la parte alta de la quebrada se ubica la asociación 3 de Mayo, cuyos vecinos colocaron tierra y cascajo para rellenar la zona, pero al producirse la torrencial lluvia el agua buscó su cauce y erosionó el suelo arrastrando el material hacia Villa Pichu Pichu y otras asociaciones que terminaron literalmente enterradas.
La responsabilidad también es de la autoridad, que al tener conocimiento de la vulnerabilidad de la zona permitió que viviendas se instalen en el lecho de las quebradas.
SANCIÓN
Pantalión Huachani precisó que el alcalde de Paucarpata, Luis Cornejo Nova, podría ser denunciado por el delito de omisión de funciones al no hacer caso al informe del ALA. 
Precisó que existe sanciones pecuniarias que van desde 5 a 10 mil UIT, que la Administración Local del Agua ha emprendido contra asociaciones, e incluso municipios por la ocupación de cuerpos naturales de agua quebradas y ríos. Sin delimitar capas marginales en función a la necesidad de habilitaciones urbanas.

(Bron: De Surinaamse Krant/Google Earth)

Jeugdzaken Korps Politie Suriname start 'Meet the People' voorlichtingscampagne

Politie richt zich in campagne met name op jongeren


De afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname (KPS)is zaterdag in de Hermitage Mall gestart met de ‘Meet the People' voorlichtingscampagne. Tijdens de lancering waren de twee mascottes van het Korps Politie Suriname ook aanwezig, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps vandaag, dinsdag 31 januari 2017.

Het doel van de campagne is om bewustwording bij jongeren op gang te brengen die blootgesteld zijn aan potentiële gevaren zoals seksfilmpjes, seks met minderjarigen, het plegen van strafbare handelingen in een groep, opzettelijke HIV-besmetting, wegloopgedrag, 'peer pressure' en andere ontoelaatbare zaken.

Demonstraties werden gehouden van de Bikers unit van regio Paramaribo en de Hondenbrigade van de afdeling Narcotica Brigade. Het aanwezige publiek werd in de gelegenheid gesteld foto’s te maken met de mascottes en de politiehond. De foto’s zijn allemaal gedeeld via de Facebookpagina van het KPS.


ABS: Jaarinflatie in 2016 bedraagt 52.4%

Prijsopnames door ABS worden verricht in 630 meetpunten zoals supermarkten en kledingzaken


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft uit onderzoek geconstateerd, dat de consumentenprijzen met 52.4% zijn toegenomen in december 2016 ten opzichte van december 2015. Volgens de methode van de jaargemiddelden bedraagt de jaarinflatie 55.5%. Dit meldt vandaag, dinsdag 31 januari 2017, het Dagblad Suriname. 

De prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en in Para. In totaal zijn 630 meetpunten onderzocht. Deze meetpunten of verkooppunten zijn onder andere supermarkten, provisiewinkels, markten, kledingzaken, schoenenzaken en doctoren.

De consumentenprijsindex (CPI) wordt vastgesteld aan de hand van een huishoudbudgetonderzoek, dat om de 5 jaren plaatsvindt. Dit onderzoek heeft een duur van een jaar.

De koopkracht is gebaseerd op het inkomen en de prijzen van goederen en diensten. De CPI geeft een indicatie hoe de verhouding van de prijsontwikkelingen eruit ziet.

Ministerie van TCT heeft onvoldoende personeel om illegale bussen op te sporen

Voor bussencontrole heeft TCT hulp ingeroepen van Korps Politie Suriname


Landelijk zijn 1.300 bussen geregistreerd die ongeveer 72 trajecten dienen te onderhouden. Doordat er niet voldoende personeel aanwezig is, is het opsporen van illegale bussen door het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) een lastig karwei. Zo zijn er dagelijks slechts tien personen in het veld in Paramaribo, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 31 januari 2017.

Er wordt getracht om de controleurs van de diverse districten erbij te betrekken. Dit zegt het hoofd van de Dienst Openbaar Vervoer, Ramon Bourne. Daarom heeft het ministerie medewerking gevraagd van de politie.

Volgens Bourne werden er indertijd ook controles uitgevoerd, alleen werd dit in de media niet bekendgemaakt. 'Elk keer evalueren wij hoe het eraan toegaat. Conform de vergunningsvoorwaarden, onder andere het onderhouden van het aangewezen traject en een leeftijd van minimaal 23 jaar voor een buschauffeur, grijpen wij in. Het niet in het bezit zijn van een vergunning is een economisch delict. Het gaat nog steeds om reguliere werkzaamheden en niet zo zeer om een pilotproject. Zo vindt er jaarlijks trajectcontrole plaats.'

Desondanks is een duurzame aanpak voor de knelpunten binnen het openbaar vervoer niet gerealiseerd. Middels de verscherping van de controle tracht men verandering hierin te brengen. Bourne wilde niet prijsgeven wat de strategieën zijn om de landelijke aanpak te bewerkstelligen.

Op 27 januari 2017 is het landelijke pilotproject om ordening in het openbaar vervoer tot stand te brengen van start gegaan. De minister van TCT, Andy Rusland, heeft in het afgelopen jaar te kennen gegeven dat hij zich ervan bewust is dat het controlemechanisme binnen TCT zwak is. De vele klachten van passagiers hebben erin geresulteerd dat de controle verscherpt wordt.

Verdachte 8 decembermoorden Rozendaal: 'Ben elk moment bereid mee te werken aan het onderzoek'

'Ik was toen jong en had weinig tot bijna geen politiek inzicht'

'Bouterse moet vertellen wat er precies is gebeurd'


'Het recht moet zegevieren. Recht voor een, recht voor allen', reageert Ruben Rozendaal (60) op het besluit van gisteren van de Krijgsraad om het 8 decemberstrafproces voort te zetten. Hij staat niet te juichen, maar vindt het goed dat er met het besluit van de Krijgsraad een stap is gezet naar een echte democratische staat waar het recht geld. 

'Het is een land waar we geboren zijn en waar we van houden. Het land gaat maar steeds achteruit en kapot door een bende en het moet een keertje ophouden', aldus de verdachte van de 8 decembermoorden vandaag, dinsdag 31 januari 2017, in de Ware Tijd.

'Ik weet dat ik niets heb gedaan. Ik heb ook verteld wat ik heb gedaan. Ik moest onder andere André Kamperveen ophalen en dat heb ik gedaan, maar ik was er niet van op de hoogte dat hij zou worden vermoord.'

Hij heeft de zitting gisteren door gezondheidsredenen niet bijgewoond, maar hij heeft het geheel via de radio gevolgd. Hij zegt dat, zolang hij in staat is, hij elk moment bereid is om mee te werken aan het onderzoek. Achteraf bekeken voelt hij zich misbruikt ten behoeve van macht en niet voor het vooruitbrengen van het land. 'Ik was toen jong en had weinig tot bijna geen politiek inzicht.'

Hij vindt dat hoofdverdachte Desi Bouterse uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid moet nemen en vertellen wat er precies is gebeurd. 'Je was toen jong en je hebt fouten gemaakt, zegt dan sorry. Ik denk dat Suriname dan een gezegend land wordt.' Hij stelt dat Bouterse dit had moeten doen voordat hij president werd.

Einde ministerie van TCT is in zicht

TCT wordt opgedeeld, Transport naar OW, Toerisme naar HI en Communicatie is nog vraagteken

(Bron foto: regeringswebsite gov.sr)

Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) houdt op te bestaan. Dit besluit is al genomen door de regering. Transport wordt overgeheveld naar het ministerie van Openbare Werken. Toerisme gaat naar Handel en Industrie. Wat er met Communicatie gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Minister Andy Rusland van TCT zal vanaf morgen geen deel meer uitmaken van de regering. Dit bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 31 januari 2017.

De nieuwe en gereshuffelde ministers zullen morgen worden benoemd en beëdigd door president Desi Bouterse. Hij had enige maanden geleden aangekondigd, dat het kabinet gereshuffeld zal worden.

TCT werd ingesteld in 1991. Dit ministerie is belast met de zorg voor:
1. het transportwezen, waaronder water-, lucht-, en wegtransport, alsmede openbaar vervoer en het toezicht daarop;
2. de faciliteiten ten behoeve van het water en luchtverkeer, in het bijzonder met betrekking tot een veilige en efficiënte afhandeling van personen en goederen, het loodswezen, alsmede het beheer van alle havens;
3. de afgifte van lucht- en zeebrieven;
4. de communicatie;
5. het toerisme en alle met deze aangelegenheden in verband staande onderwerpen, voor zover die niet bijzonderlijk aan een ander ministerie opgedragen zijn.

Reactie ABOP-leider Brunswijk op reshuffeling ministers: 'Kan leiden tot reparatie economische situatie'

'Zonder op de politieke toer te gaan hoop ik dat het goed komt'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zegt vandaag, 31 januari 2017, in de Ware Tijd, dat de president het recht heeft om ministers te ontslaan als hij vindt dat ze niet presteren. Hij zegt niet degene te zijn om te oordelen over de prestaties van ministers, omdat hij hen niet van dichtbij heeft meegemaakt, de president daarentegen wel. 

Vanaf het aantreden van deze regering heeft Brunswijk gewaarschuwd. 'Captain your ship is sinking', riep hij kort na de verkiezingen tijdens een structurenbijeenkomst.

De politicus zegt, dat het reshuffelen van het kabinet ertoe kan leiden, dat de economische situatie in het land wordt gerepareerd. 'Zonder op de politieke toer te gaan hoop ik dat het goed komt', zegt Brunswijk en herinnert eraan dat de NDP 26 zetels heeft behaald en hiermee instaat is alleen te regeren.

Als de regering bij volledig mandaat niet in staat is dat is te doen, dan rest volgens hem niets anders dan haar mandaat terug te geven. Op de vraag welke leider het volk dan zal voorgaan in de strijd, blijft hij op de vlakte.

Rijstondernemer Manglie vreest instorten damwand door uitdiepen kanaal langs de Gemaalweg, Nickerie

Afgegraven grond mogelijk gebruikt voor ophogen perceel ouders LVV-minister Algoe


Ondernemer Imro Manglie is woest, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 31 januari 2017. Door het uitdiepen van het kanaal langs de Gemaalweg in Nickerie bestaat het risico dat de damwand langs de weg instort. Manglie noemt het uitdiepen schokkend. 'Kijkt u maar zelf hoe diep er gegraven wordt in de leiding.'

De ondernemer denkt dat met de afgegraven grond het perceel van de ouders van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij wordt opgehoogd. 'Dit is kwaadaardig', stelt Manglie en eist dat de overheid onmiddellijk optreedt. Hij vindt het niet kunnen, dat zo diep wordt gegraven op korte afstand van een hoofdweg.

Hij wijst erop dat de overheid bij de asfaltering van de weg nog wel aan aannemer Baitalie had gevraagd om een betonnen damwand te bouwen zodat er geen verzakkingen zouden optreden, 'en nu zijn kwaadwilligen bezig de damwand te vernietigen'.

De weg wordt gebruikt door onder meer zijn eigen bedrijf voor transport van rijst en kunstmest. Ook de Energie Bedrijven Suriname maakt gebruik van de weg voor aanvoer van brandstof aan de energiecentrale.

Manglie diende een klacht in bij het ministerie van Openbare Werken (OW); het lukte hem niet districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh hierover te spreken. Hij vraagt zich af waarom ambtenaren van OW en van de bestuursdienst, die aanwezig waren toen er gegraven werd, niet hebben opgetreden.

Districtscommissaris Joeloemsingh zegt in een reactie, dat de werkzaamheden op advies van zijn ambtenaren onmiddellijk zijn stopgezet. Een technisch team van het ministerie van OW zal de schade in kaart brengen.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

'Er zijn heleboel intimidatiepogingen geweest, rechterlijke macht is belachelijk gemaakt'

Oemrawsingh: 'Foefjes adviseurs Bouters om 8 decemberproces te stoppen zijn mislukt'


Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december 1982, vindt dat adviseurs van president Desi Bouterse steeds met een foefje komen om het 8 decemberstrafproces te stoppen, maar dat is ze niet gelukt. 

Oemrawsingh brengt in herinnering, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 31 januari 2017, dat een Amnestiewet in 2012 is aangenomen om het proces te beëindigen. De rechter heeft deze wet echter naast zich neergelegd. Daarna heeft de regering de procureur-generaal opgedragen om de vervolging onmiddellijk te beëindigen. Dit verzoek van het hoofd van het Openbaar Ministerie is afgewezen door de Krijgsraad.

'Er zijn een heleboel intimidatiepogingen geweest. De rechterlijke macht is belachelijk gemaakt. Via een waarheidscommissie werd getracht om het rechtsproces aan het wankelen te brengen', stelt Oemrawsingh.

Hij is blij dat al deze zaken mislukt zijn. De zaak begint nu zijn einde te naderen. Oemrawsingh zegt verder, dat deze zaak niet alleen belangrijk is voor nabestaanden, maar het gaat om een testcase voor de rechtsstaat. Hij zegt te hopen, dat het proces zo snel mogelijk wordt afgehandeld.

Werkloosheidspercentage op Curaçao in een jaar tijd met 1,6 procent gestegen naar 13,3

Jeugdwerkloosheidspercentage fors gestegen


Het werkloosheidspercentage is in een jaar tijd met 1,6 procent gestegen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die in de maanden september en oktober 2016 een Arbeidskrachtenonderzoek (AKO) op Curaçao heeft gehouden, bekendgemaakt. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 31 januari 2017.

In de maanden van het onderzoek bedroeg het werkloosheidspercentage op Curaçao 13,3 procent. In dezelfde periode een jaar eerder (2015) bedroeg dit percentage 11,7 procent. Het AKO is een steekproefonderzoek onder huishoudens, dat door het CBS wordt uitgevoerd met als doel de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te meten. Het betreft ontwikkelingen in het werkloosheidspercentage, de arbeidsparticipatie, de omvang van de werkende bevolking en de omvang van de werkzoekende bevolking.

Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat het jeugdwerkloosheidspercentage eveneens is gestegen. En wel flink: per september-oktober 2016 bedraagt dit 36,8 procent. Dit betekent dat in de genoemde maanden 2.593 jongeren zonder werk zaten. In 2015 was dit nog 29,7 procent, oftewel 1.641 personen.

Het aantal werkzoekende jongeren is gestegen, zo maakt het CBS bekend. Echter, bij het analyseren van de werkloosheid onder jongeren is het nuttig om rekening te houden met een aantal zaken. Zo volgde 31,6 procent van de werkzoekende jongeren in september-oktober 2016 een dagopleiding en kon wellicht daarom niet volledig beschikbaar zijn om een baan te accepteren en daadwerkelijk te beginnen met werken.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de werkzoekende bevolking met 1.755 personen in het afgelopen jaar is gestegen en in 2016 een niveau van 9953 personen heeft bereikt. Dit is 21,4 procent meer dan in 2015; toen bedroeg dit aantal 8.198 personen. Het aantal werkende personen is met ongeveer 3.300 personen gestegen.

Om het gehele bericht te kunnen lezen hier klikken.

Refineria Isla gaat ervan uit na einde leasecontract in 2019 met Refineria di Kòrsou raffinaderij te exploiteren

'Alle plannen die Isla en PdVSA voor de toekomst hebben, wijzen in die richting'


Refineria Isla gaat ervan uit, dat zij ook na het verlopen van het leasecontract in 2019 met Refineria di Kòrsou (RdK) de raffinaderij blijft exploiteren. Dat zegt adjunct-directeur Karel van Haren vandaag, dinsdag 31 januari 2017, in het Antilliaans Dagblad.

'Alle plannen die Isla en PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) voor de toekomst hebben, wijzen in die richting. Er wordt gewerkt om de efficiency van de raffinaderij te vergroten en aan plannen om te voldoen aan de internationale milieunormen. En er is ook het plan om een gasleiding tussen Venezuela en Curaçao aan te leggen.'

Van Haren zei ook vertrouwen te hebben in de toekomstige samenwerking met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), het Chinese bedrijf waarmee Curaçao een Heads of Agreement heeft gesloten over onder andere de modernisering van de raffinaderij.

De Papiamentstalige ochtendkrant Extra meldde eind vorige week dat de Isla niet kwam opdagen bij een vergadering die, op initiatief van premier Hensley Koeiman, was belegd met vertegenwoordigers van GZE. 'Wij zijn niet gegaan omdat het voor ons niet duidelijk was wat onze rol in die gesprekronde is. Zijn wij in zo’n vergadering wel of geen gelijkwaardige gesprekspartner? Wij hebben niets tegen een samenwerking met GZE maar willen wel vooraf duidelijkheid hebben. Je hebt aan de ene kant de regering, de Isla en nu dus GZE. Ik vertrouw erop dat wij er wel uit zullen komen.'

Van Haren verklaarde ook, dat de Isla niet aan de vergadering van vorige week deelnam, omdat de inhoud van het Memorandum of Understanding (MoU) en de Heads of Agreement niet bekend is vanwege de non disclosure-clausule. De adjunct-directeur bevestigde, dat de raffinaderij vorig jaar in september een presentatie van het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) heeft gekregen over het MoU, dat toen recent met GZE was getekend. Het ging om een korte uitleg over het MoU, ook werd er daarbij een presentatie gegeven over GZE. Vertegenwoordigers van GZE waren daarbij niet aanwezig, aldus Van Haren.

Op Schiphol, door maatregel president Trump, gestrande zes Iraniërs vliegen terug

KLM ziet geen andere mogelijkheid dan deze mensen terug te laten keren naar hun land


Zes Iraniërs die sinds zaterdag op Schiphol verblijven, vliegen vandaag, dinsdag 31 januari 2017, in de loop van de middag op kosten van de KLM terug naar Teheran. De zes waren op weg naar de Verenigde Staten, maar strandden op Schiphol toen het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump instelde voor inwoners uit zeven islamitische landen van kracht werd, zo schrijft De Telegraaf.

Deze passagiers zaten al in de lucht toen het decreet inging. Ze verblijven sindsdien in een vertreklounge op Schiphol.

'We hebben ze diner- en ontbijtbonnen gegeven. Het is heel vervelend, maar we kunnen hier niets aan doen’, aldus een woordvoerder van KLM na berichtgeving van de NOS. De KLM ziet geen andere mogelijkheid dan deze mensen terug te laten keren naar hun land.

De gedupeerde reizigers hebben gisteren contact gehad met de Nederlandse advocaten Wil Eikelboom en Marq Wijngaarden. 'Wij hebben ze aangeboden om in Nederland te procederen tegen KLM en de vliegmaatschappij te dwingen ze toch mee te nemen naar Amerikaanse luchthavens waarvoor het inreisverbod niet geldt', zegt Eikelboom op de website van de NOS.


In Boston en Washington DC geven lokale autoriteiten geen gehoor aan het inreisverbod van Trump.


De zes kiezen er nu voor om terug te keren naar Iran om vanuit daar met Amerikaanse advocaten te procederen tegen het inreisverbod. 'Er was weinig perspectief voor ze hier in Nederland. Het verblijf in een vertreklounge is niet comfortabel en Nederland kunnen ze niet in, omdat ze geen visum voor het Schengengebied hebben', aldus Eikelboom.

Het gaat overigens om twee oudere echtparen die hun kinderen in de Verenigde Staten wilden bezoeken. 'Ze hadden hun kinderen al vijf jaar niet meer gezien en zijn een jaar bezig geweest met het krijgen van een visum.' De andere twee zijn jonge wetenschappers die aan een universiteit onderzoek zouden gaan doen.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons lanceert DNA TV op kanaal 8-4

Eigen tv-kanaal parlement is lang gekoesterde wens van voorzitster


Een lang gekoesterde wens van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons is in vervulling gegaan, zo bericht De Nationale Assemblee maandag 30 januari 2017 op haar website. Zij heeft die dag DNA TV op kanaal 8-4 officieel gelanceerd. Een officieel kanaal voor het hoogste orgaan van Staat realiseren, is sinds 2010 haar streven geweest. 

De samenleving krijgt via live uitzendingen een indruk van wat leden tijdens de openbare vergaderingen naar voren brengen.

In de eerste fase wordt proefgedraaid en kunnen kijkers feedback geven. Naast de live-uitzendingen worden de televisieproducties van het parlement herhaald.

De Assembleevoorzitster zei gisteren, dat er ook meer voorlichting komt over wetgeving. Verder zullen ook programma’s van internationale organisaties die met wetgeving te maken hebben op de beeldbuis verschijnen.

De griffier van het parlement, Ruth de Windt, typeert de lancering van het televisiekanaal als bijzonder. DNA is dan dichterbij de gemeenschap en vooral de jeugd zal beter bekend worden gemaakt met het parlementaire werk.

VSB heeft geen twijfels over bekwaamheid oud-voorzitter Welzijn als nieuwe HI-minister

'Ik denk toch wel dat hij kennis van en inzichten in de problemen van het bedrijfsleven heeft'

'Burleson was altijd open en eerlijk naar ons toe en ze was niet gauw op haar teentjes getrapt'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) twijfelt niet aan de bekwaamheid van Ferdinand Welzijn(zie foto - Bron: eigen foto Red. De Surinaamse Krant), die genoemd wordt als de nieuwe minister van Handel en Industrie na de door president Desi Bouterse aangekondigde reshuffeling van een deel van zijn ministersteam. VSB-directeur Steven McAndrew verwijst naar Welzijns verbondenheid met het bedrijfsleven in zijn voormalige functie van voorzitter van de VSB en huidige voorzitter van het Suriname Business Forum. 

'Ik denk toch wel dat hij kennis van en inzichten in de problemen van het bedrijfsleven heeft', zo zegt McAndrew vandaag, dinsdag 31 januari 2017, in de Ware Tijd.

Sieglien Burleson, van wie Welzijn zal overnemen, is bedankt door de president. McAndrew vindt het jammer dat zij niet terugkeert. De belangenorganisatie heeft een heel goede relatie met haar opgebouwd. 'Ze was altijd open en eerlijk naar ons toe en ze was niet gauw op haar teentjes getrapt. Als de VSB kritiek had op haar beleid, nodigde ze ons toch uit om te praten om op één lijn te komen.'

De VSB-directeur hoopt dat de nieuwe minister dezelfde ondersteuning verleent als het gaat om verhoging van de productiviteit.

McAndrew zegt verder, dat de VSB zich nog steeds zorgen maakt over de onvoorspelbaarheid van het investeringsklimaat voor ondernemers. Hij wijst erop dat er klimaat geschapen moet worden voor ondernemers, dat hen in staat stelt om hun bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Procedures van de overheid mogen het hen niet moeilijk maken om hun economische activiteiten voort te zetten, anders kan de werkloosheid nog groter worden.

Internationale Commissie van Juristen, volger 8 decemberproces, content met besluit Krijgsraad

'Internationale normen voor een eerlijk proces moeten worden gerespecteerd'


'De Internationale Commissie van Juristen (ICJ, Genève) verwelkomt de beslissing van de Krijgsraad in de 8 decemberstrafzaak van gisteren om het proces voortgang te laten vinden. De organisatie had eerder haar bezorgdheid geuit over de vertragingen in het strafproces en is daarom verheugd om de beslissing van hedenochtend te vernemen', aldus de ICJ in een gisteren uitgebrachte verklaring, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 31 januari 2017.

'De ICJ benadrukt nogmaals dat de internationale normen voor een eerlijk proces moeten worden gerespecteerd, met inbegrip van het beginsel dat over aanklachten moet worden beslist door een bij wet ingestelde, bevoegde, onafhankelijke en onpartijdige rechtbank. Deze beginselen van behoorlijke rechtspleging beschermen zowel de rechten van de verdachten als die van de nabestaanden.'

De ICJ is een wereldwijde organisatie van juristen, met 21 secties en tientallen gelieerde organisaties in landen over de hele wereld. De ICJ houdt al sinds 2012 toezicht op de rechtszaak in Suriname over de beschuldigingen van moord tegen hoofdverdachte in het proces en president Desi Bouterse en anderen in Fort Zeelandia op 8 december 1982.

Advocaat Sewcharan: 'Er is geen enkele wettelijke basis is om vervolging verdachten 8 decembermoorden te stoppen'

Sewcharan's cliënt Ritfeld enige verdachte in 8 decemberproces die voortgang proces wil


Gerold Sewcharan, advocaat van Edgar Ritfeld, verdachte in het 8 decemberstrafproces, vindt dat er geen enkele wettelijke basis is om de vervolging te stoppen. Hij had verwacht dat de Krijgsraad gistermorgen het verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie zou afwijzen. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 31 januari 2017. 

Dit heeft Ritfeld ook eerder gezegd. Ritfeld is de enige verdachte die hoger beroep had aangetekend tegen het schorsen van de vervolging in 2012. Hij heeft de zaak ook gewonnen.

De advocaat is enigszins teleurgesteld dat de Krijgsraad maandag uitstel heeft verleend aan auditeur-militair Roy Elgin. Sewcharan wijst erop dat de vervolgingsambtenaar steeds heeft gesteld dat hij klaar is om zijn requisitoir te houden. Uitstel was volgens de raadsman niet nodig. Hij is wel blij dat de Krijgsraad de zitting op 9 februari in de burgerkamer en op 17 februari in de militaire kamer houdt.

Sewcharan beklemtoont, dat de Krijgsraad slechts op basis van de wet kan handelen. Het was niet meer mogelijk om in te grijpen in een proces dat al zo vergevorderd is, waarbij het Openbaar Ministerie met een strafeis moest komen. Daarom heeft de Krijgsraad de Amnestiewet in 2012 en de opdracht van de regering aan de procureur-generaal om het strafproces onmiddellijk te beëindigen, naast zich neergelegd. Het verzoek van het Openbaar Ministerie voor beëindiging van de zaak is afgewezen.

NPS spreekt haar vertrouwen uit in de rechterlijke macht

Verklaring NPS in reactie op besluit Krijgsraad dat 8 decemberproces wordt voortgezet


'De NPS heeft kennis genomen van het besluit van de Krijgsraad dat de 8 december strafzaak die al vele jaren duurt, voortgang moet vinden. Hiermee is de Krijgsraad voorbij gegaan aan de opdracht die gegeven is door de procureur-generaal aan de Auditeur Militair om zijn requisitoir niet te houden en de Krijgsraad de mededeling te doen het strafproces te beëindigen.

De president van de republiek Suriname, de heer D.D.Bouterse, heeft met gebruikmaking van artikel 148 van de Grondwet getracht te interveniëren in de voortgang van dit proces. 

Eerder is door de meerderheid in De Nationale Assemblee een Amnestiewet aangenomen teneinde de rechtsgang in deze strafzaak te beïnvloeden. 

Vandaag is gebleken, dat Suriname nog steeds een rechtsstaat is en dat de scheiding der machten (de Trias Politica) recht overeind staat. 

Beïnvloeding of interventie van de wetgevende macht en/of de uitvoerende nacht mag onder geen enkele omstandigheid toegestaan worden. De rechterlijke macht heeft getoond met uitsluiting van elk ander orgaan, te zullen beslissen over elke rechtszaak aan haar voorgelegd. 

De NPS is van mening dat eenieder zich zal moeten onthouden van pogingen om invloed uit te oefenen op een proces dat onder de rechter is; dat geldt eveneens voor zaken onder de Krijgsraad. De NPS blijft alert en roept de samenleving op onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden en spreekt nogmaals haar vertrouwen uit in de Rechterlijke Macht i.c. de Krijgsraad. Het recht zal onverkort moeten zegevieren.

NPS,
maandag 30 januari 2017'

Ontwikkelingsplan 2017-2021 ligt nu bij geëigende instanties

Bouva (NDP), vicevoorzitter Assemblee: 'Aanvang begrotingsbehandeling eerste week februari'


Het Ontwikkelingsplan 2017-2021 van de regering Bouterse (II)-Adhin is uit. Het plan is inmiddels overhandigd aan geëigende instanties. Het document moet, voordat er inhoudelijk op zal worden ingegaan, de regering, de Staatsraad en De Nationale Assemblee bereiken. Directeur R.G. Simons van de Stichting Planbureau Suriname ademt opgelucht, zo schrijft het Dagblad Suriname maandagavond 30 januari 2017 op haar website. 

Het uitblijven van de begrotingsbehandeling 2017 had onder andere te maken met het wachten op het Ontwikkelingsplan.

Ondervoorzitter Melvin Bouva (NDP) van De Nationale Assemblee heeft verklaard, dat het voornemen bestaat om in de eerste week van februari te starten met de behandeling van de begroting.

Het Ontwikkelingsplan 2017-2021, een publicatie van de Stichting Planbureau Suriname, geeft de ontwikkelingsprioriteiten van Suriname aan. In algemene lijnen wordt het ontwikkelingsbeleid aangegeven, waarlangs ommekeer van de hachelijke financieel/economische toestand zal worden nagestreefd en de sociale situatie aandacht zal krijgen. Daarbij zou rekening zijn gehouden met het realisme.

Het Ontwikkelingsplan 2017-2021 beoogt twee aan elkaar gerelateerde hoofddoelen: het versterken van de ontwikkelingscapaciteit van Suriname en het bereiken van duurzame ontwikkeling door economische en sociale ontwikkeling met elkaar te combineren en af te stemmen.

Het Ontwikkelingsplan 2017-2021 is gepubliceerd in twee delen. Het eerste deel, het substantieel document, is het gebruikelijke tekstuele plandocument. In het tweede deel is in zekere zin een samenvatting, waarin de matrices van de 49 ontwikkelingsgebieden van het plan zijn opgenomen.

Nog maar 11 van de in totaal 124 bosbranden in Chili geblust

Wereldwijde steun voor Chili in strijd tegen ergste bosbranden in haar geschiedenis


In de strijd tegen de ergste natuurbranden in de geschiedenis van Chili zijn nog maar 11 van de 124 branden geblust (Bron foto: Twitter). Dat kon de dienst bosbeheer (CONAF, Corporación Nacional Forestal) gisteravond plaatselijke tijd melden. 55 Andere branden zijn onder controle, zo is maandag 30 januari 2017 onder andere op nu.nl te lezen.


Door de vuurzeeën zijn volgens de autoriteiten tot dusver elf mensen omgekomen en is een gebied van zeker 3.650 vierkante kilometer in de as gelegd.CONAF-directeur Aarón Cavieres zei dat het nog te vroeg is om te juichen. Het hangt van de weersomstandigheden af hoe het verder gaat. 'Maar, het ergste hebben we achter ons.'


De branden, volgens president Michelle Bachelet in een aantal gevallen gesticht, woeden in een streek ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Het vuur kostte al meerdere mensen het leven.


Ongeveer 4.000 Chileense brandweerlieden zijn ingezet. Ze hebben hulp gekregen uit onder meer Frankrijk, Spanje, Portugal, Colombia, Mexico en Argentinië.


Uit de Verenigde Staten kwam een 'vliegende supertanker' over. Deze Boeing 747-400 kan per keer 72 ton water afwerpen.

Rusland stuurde een Iljoesjin blusvliegtuig. Het toestel arriveerde vanochtend, na een vlucht van zo'n 15.000 kilometer, met drie tussenstops, in Santiago.
(Red. De Surinaamse Krant/CONAF/Nu.nl/Twitter/El Clarin/Fire Aviation)