donderdag 2 februari 2017

'Die foto'; Alphons Levens

Die foto


‘k Zie drie vrouwen in het zwart
met wit daarbovenvoor
zittend achter een groene tafel
en rechts van hen aan de zijkant
nog zo’n vrouw in het zwart
met wit daarbovenvoor,
ik denk de griffier.

Links van hun vieren, lopend,
een man; de enige;
ik denk de auditeur-militair;
tachtig en twintig procent, dus;
kenmerkend voor ons nieuwe land:
de vrouwen, zij studeren;
en de mannen …

Alphons Levens
1 februari 2017

EBS: 'Bijna ieder ministerie heeft nu een Energy Manager in dienst'

Aansluitingenbestand van overheidskantoren is door EBS opgeschoondOp verzoek van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) beschikt haast elk ministerie nu over een Energy Manager die de aansluitingen van zijn ministerie in de gaten houdt en nauw contact onderhoudt met het bedrijf. Dat meldt de EBS donderdag 2 februari op haar website in onderstaand persbericht: 


Opschoning aansluitingen overheidskantoren

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft in de maand juli van het vorig jaar een aanvang gemaakt met het opschonen van het aansluitingenbestand ten name van de overheid c.q. overheidskantoren. Er heerste namelijk een onoverzichtelijke situatie, waardoor de opschoning noodzakelijk was.
Met medewerking van de vicepresident en de Raad van Ministers is het thans gelukt het aantal aansluitingen van de overheid van 1609 vooralsnog terug te brengen naar 1154, hetgeen reeds een enorme besparing oplevert. Het opschoningstraject is nog in volle gang. Het ligt in de bedoeling om het bestand aan overheidsaansluitingen in zijn totaliteit te screenen en op te schonen. De aansluitingen die geregistreerd staan onder de overheid, maar niet als overheidsaansluiting kunnen worden gekwalificeerd, zullen worden afgevoerd uit het bestand.
Op verzoek van de EBS beschikt thans haast elk ministerie over een Energy Manager die de aansluitingen van zijn ministerie monitort en nauw contact onderhoudt met het bedrijf.

Assembleelid Waidoe (PL): 'DNA TV brengt transparantie tot stand'

'Het allerbelangrijkste voor mij is dat burger geïnformeerd wordt over inhoud wetten'


Het Pertjajah Luhur (PL)-parlementslid William Waidoe is zeer verheugd met de lancering van DNA TV (kanaal 8.4), dat maandag heeft plaatsgevonden. Dankzij parlementsvoorzitster, Jennifer Geerlings-Simons, is dit tot stand gekomen, zegt Waidoe vandaag, donderdag 2 februari 2017, in het Dagblad Suriname. 

Hierdoor zal de samenleving in kennis gesteld kunnen worden over de activiteiten die binnen de DNA (De Nationale Assemblee) plaatsvinden. 'Met deze DNA TV zie ik alleen maar voordelen. Zo kan een burger 1 maal 24 uur zien wat zijn parlementariër doet.' Volgens Waidoe zenden de diverse mediabedrijven slechts een deel van een DNA-vergadering uit. Middels de DNA TV kan men alle vergaderingen van begin tot eind volgen.

'Kanaal 8 (STVS) is een overheidsmedium. Vanwege de digitalisering van de diverse televisiestations is er een kanaal vrijgekomen. Hiervan heeft het parlement gebruik gemaakt.'

Waidoe hoopt dat het volk hieraan profijt zal hebben. De wetten die in de DNA behandeld worden, worden niet uitgelegd aan de burger. 'Het allerbelangrijkste voor mij is dat de burger geïnformeerd wordt over de inhoud van de wetten, aangezien wij wetten voor de samenleving maken.' Met deze ontwikkeling is er een stap gemaakt naar transparantie van deze regering, stelt Waidoe.

Het parlementslid wenst niet in te gaan op de wijze van financiering van dit televisiestation. Waidoe is zich ervan bewust, dat de overheid veel uitgaven heeft, waarvan geen resultaten als zodanig te merken zijn. Daarom juicht het parlementslid deze ontwikkeling toe.

Nieuwe minister van BuZa Beighle warm onthaald door personeel

Minister Beighle: 'Landen als China en India en Zuid-Zuid relatie verdienen meer aandacht'

(Bron foto: ministerie van Buitenlandse Zaken)

Yildiz Beighle is vandaag, donderdag 2 februari 2017, door het personeel warm onthaald als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). Kort daarvoor vond de ondertekening van het protocol van overdracht plaats met haar voorgangster Niermala Badrising, zo laat het ministerie via een persbericht weten. 

Zij is de jongste persoon die ooit als minister van Buitenlandse Zaken van Suriname werd aangesteld.

Tijdens de ontmoeting met het personeel gaf de nieuwe bewindsvrouwe aan, dat het beleid volgens het bestaande ontwikkelingsplan verder uitgestippeld zal worden. Ze voegde eraan toe, dat de landen als China en India en zo ook de Zuid-Zuid relatie meer aandacht verdienen.

Minister Beighle heeft het personeel opgeroepen om met vereende krachten het werk aan te pakken, omdat het uiteindelijk doel is om Suriname verder te plaatsen op de wereldkaart. Daarbij zal elke medewerker worden ingezet.

Ambassadeur Arnold Halfhide wordt, zoals woensdag door president Desi Bouterse werd aangekondigd, toegevoegd aan het team dat de nieuwe minister zal begeleiden.

Keuringsbedrijven installatiesector moeten binnen twee jaar overnemen van EBS

In nabije toekomst keuringen verricht door EAS of vergunningplichtige keuringsbedrijven


De installatiebranche dient volgens nieuwe wetgeving voor de energiesector binnenkort goed gereguleerd te zijn. Het uitvoeren van installatiewerkzaamheden aan installaties, aangesloten of aan te sluiten op het publieke net, moet door erkende installateurs geschieden. Erkenning van installateurs geschiedt momenteel nog door de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), maar in verband met de nieuwe organisatiestructuur die de wet het elektriciteitsbedrijf voorschrijft, moeten deze activiteiten worden overgedragen. Dit dient ook binnen twee jaren na de inwerkingtreding van de wet te geschieden, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 2 februari 2017.

Als gevolg van de wet zou de EBS nog gedurende zes maanden na inwerkingtreding van de wet keuringen uitvoeren. Na deze periode zouden keuringen uitsluitend door de Energie Autoriteit Suriname (EAS) of door vergunningplichtige keuringsbedrijven worden uitgevoerd.

Nadat de installateurs hun werkzaamheden hebben verricht, moet de installatie worden gekeurd. De keuringen zullen worden uitgevoerd door keuringsbedrijven of in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld bij herkeuringen, door de EAS.

De installateurs zijn gehouden de keuringsbedrijven de nodige ondersteuning en informatie bij het uitvoeren van hun werk te geven. Het elektriciteitsbedrijf, producenten en afnemers zullen ingevolge de nieuwe regels in staat worden gesteld voor eigen rekening de keuring te laten uitvoeren door een keuringsbedrijf naar eigen keuze.

De installateurs en de keuringsbedrijven staan onder toezicht van de EAS. Zij kunnen bij het niet naleven van de voorschriften en of richtlijnen in het ESP bindende aanwijzingen van de EAS krijgen, waarop bij niet naleving een boete kan worden opgelegd.

Aangehouden 33-jarige verdachte bekent betrokkenheid moord studente Boldewijn (20)

Verdachte heeft eerst vanaf zijn arrestatie ontkend bij de dood van het meisje betrokken te zijn geweest


De 33-jarige J.L. heeft gisteren zijn betrokkenheid in de moord op de 20-jarige studente Clarissa Boldewijn bekend. Dit is vandaag, donderdag 2 februari 2017, bekendgemaakt door de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De verdachte werd op 26 januari aangehouden in het onderzoek toen de jonge vrouw nog vermist werd.

Het lichaam werd door de politie opgegraven langs de Afobakaweg. Vanaf zijn aanhouding ontkende hij enige betrokkenheid te hebben gehad in de vermissing. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt deze zaak verder

Consulaat-generaal VS op Curaçao verbiedt personeel met Insel Air te vliegen

Insel Air wordt geplaagd door financiële problemen en kritiek op onderhoudsbeleid


Het Amerikaanse consulaat-generaal op Curaçao heeft vandaag, donderdag 2 februari 2017, uit veiligheidsoverwegingen haar personeel tot nader order verboden te vliegen met Insel Air (zie onderaan). De Curaçaose luchtvaartmaatschappij kampt al geruime tijd met financiële problemen - door het uitblijven van gelden uit Venezuela - en er is kritiek op haar onderhoudsbeleid. Dit meldt Starnieuws.

Het consulaat wijst erop dat op 27 december 2016 een toestel van Insel Air op weg naar Curaçao noodgedwongen moest landen in Colombia door een onvermogen om de cabine onder druk te zetten. Op 13 januari 2017 heeft een Insel Air toestel op weg naar Miami. Florida (VS), cabinedruk verloren en was het gedwongen een noodlanding te maken.


In de afgelopen zes maanden zijn vier vluchten van Insel Air naar Curaçao na het opstijgen teruggekeerd door overdruk of elektrische problemen.

Andere veiligheidsoverwegingen hebben Arubaanse en Curaçaose autoriteiten ertoe gebracht een aantal vliegtuigen van de maatschappij aan de grond te houden voor verder inspectie, stelt het Amerikaanse consulaat in een verklaring. Als de veiligheidstoestand bij Insel Air verbetert, zal het consulaat haar maatregel heroverwegen. Het verbod om te reizen met Insel Air geldt alleen voor officiële reizen van personeel van het Amerikaans consulaat.

Sinds vorige week woensdag zijn er al vijf vluchten tussen Curaçao en Paramaribo geannuleerd. Alleen de vlucht van vorige week donderdag werd vertraagd uitgevoerd. De vluchten van afgelopen week woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag werden geannuleerd. Voor de vlucht van dinsdag was een extra vlucht ingepland met een gehuurd toestel, maar ook die is niet doorgegaan.

Volgens schema zou gisteravond een Insel Air-vlucht uit Curaçao op de J.A. Pengelluchthaven arriveren, maar die is vertraagd naar vanavond 20.20 uur. De vlucht die vanochtend om 07.15 uur zou vertrekken uit Suriname naar Curaçao staat nu gepland voor 14.30 uur. Insel Air chartert het toestel (Fokker 70) van Fly Allways. Het toestel zal vanaf Curaçao meteen terugkeren met de passagiers die gisteravond op Zanderij zouden landen, nu dus vanavond om 20.20 uur. Het wordt dus een omgekeerde retour met vertrek uit Suriname.

Sinds januari voert Fly Allways geen lijnvluchten meer uit. Eerder deze week had Insel Air voor de vlucht Curaçao - Georgetown ook al een keer het toestel van Fly Allways gecharterd. Op de overige bestemmingen maakt Insel Air ook gebruik van andere vliegtuiten om hun operaties te kunnen uitvoeren, waaronder twee gehuurd in de VS.


Security Message for U.S. Citizens: Willemstad (Curacao), Insel Air

Western Hemisphere > Dutch CaribbeanThe U.S. Consulate General Curaçao informs U.S. citizens that it has temporarily prohibited U.S. Consulate personnel from flying on Insel Air. The Consulate adopted this policy following an internal review of safety-related considerations. On December 27, 2016, an Insel Air flight bound for Curaçao was forced to land in Colombia due to an inability to pressurize the cabin. On January 13, 2017, an Insel Air flight bound for Miami lost cabin pressure and was forced to make an emergency landing. The Consulate understands that, in the last six months, four other Insel Air flights have returned to Curaçao after takeoff due to pressurization or electrical problems. Other safety considerations have led Aruban and Curaçao authorities to ground a number of aircraft for further inspection. This policy applies only to the official travel of U.S. Consulate personnel and will be reevaluated as Insel Air’s safety condition improves. 

For further information about security in Curaçao:

  • See the State Department’s travel website for the Worldwide Caution, Travel Warnings, Travel Alerts, and Curaçao Country Specific Information.
  • Enroll in the Smart Traveler Enrollment Program (STEP) to receive security messages and make it easier to locate you in an emergency.
  • The U.S. Consulate General in Curaçao is located at J.B. Gorsiraweg 1, Curaçao.   During business hours, call +599(9) 461-3066.  For after-hours emergencies, call +599(9) 510-6870.  If calling from the United States, dial 011 before the number.  If calling from the following islands, enter the appropriate code before the number: Aruba (00); Bonaire (00), Saba (00), St. Maarten (011), St. Eustatius (00).   You can email the American Citizen Services Section at acscuracao@state.gov.  The United States Consulate General in Curaçao serves U.S. citizens in Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Maarten, and St. Eustatius.  
  • Call 1-888-407-4747 toll-free in the United States and Canada or 1-202-501-4444 from other countries from 8:00 a.m. to 8:00 p.m. Eastern Standard Time, Monday through Friday (except U.S. federal holidays).

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/OSAC/Twitter)

Voorzitter Politiebond Hellings: ‘Toppers KPS spelen regelmatig informatie door aan journalisten’

'Laat KPS hand in eigen boezem steken en haar infoverstrekking op effectievere manier doen' 


De voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), Raoul Hellings, vindt dat toppers binnen het Korps Politie Suriname (KPS) met de regelmaat van de klok allerlei informatie doorspelen aan journalisten, waaronder ook interne tuchtzaken. Dit allemaal zou de bondsvoorzitter volgens het Dagblad Suriname van vandaag, donderdag 2 februari 2017, op zijn Facebookpagina hebben geschreven. 

Hij reageert op een persbericht van de afdeling Public Relations van het KPS over de vondst van de vermoorde 20-jarige studente Clarissa Boldewijn, waarin ook journaliste Saskia Bandhan van het Dagblad Suriname wordt genoemd. Volgens het KPS heeft de journaliste de familie van Boldewijn in kennis gesteld van de ontdekking van het lijk.

Intussen heeft het Dagblad Suriname in zijn editie van gisteren dit bericht van het KPS ontkracht en duidelijk gemaakt dat het niet waar is.

'Over moraalridderij gesproken! You may not like Bandhan her style, maar dat is de werkwijze in de Surinaamse journalistenwereld, je hebt weinigen die het anders doen. Nagenoeg iedereen streeft ernaar als eerste met het nieuws naar buiten te komen. Laat KPS dus de hand in eigen boezem steken en haar infoverstrekking op een effectievere manier doen en de journalisten de wind uit de zeilen nemen. Moraalridderij biedt geen soelaas', schrijft voorzitter Hellings.

Bij het jaarafsluitingsfeest van het KPS had Hellings reeds kenbaar gemaakt, dat de SPB niet tevreden is met de werkwijze van de afdeling Public Relations van het KPS, waarbij interne tuchtzaken via officiële politieberichten naar de media worden gestuurd.

Aannemer laat beslag leggen op tegoeden, terrein en gebouwen AdeKUS

Ondernemer moet geld van universiteit ontvangen voor uitgevoerde werkzaamheden

Voorzitter bestuur AdeKUS reageert geïrriteerd op vragen over beslaglegging


Een aannemer die geld van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) moet ontvangen voor verrichte werkzaamheden heeft via een rechterlijk bevel beslag laten leggen op de tegoeden, het terrein en de gebouwen van de instelling. Het universiteitsbestuur heeft gisteren de geledingen van de universiteit met spoed hierover geïnformeerd, aldus de Ware Tijd van vandaag, donderdag 2 februari 2017.

De voorzitter van het universiteitsbestuur, Jack Menke, wil niet reageren,maar wil eerst weten wie de bron is. Maar, media beschermen hun bronnen. 'Als wij wetenschappelijk onderzoek doen belt de pers niet. Als zulke zaken zich voordoen zijn jullie wel geïnteresseerd.' Op het moment dat de redactie van de Ware Tijd hem sprak zei hij in een belangrijke vergadering te zitten, 'die tot laat in de avond zou duren'.

Hugo Blanker, voorzitter van de Bond van Technisch en Administratief Personeel, noemt de situatie zorgwekkend. Hij zegt dat het er aan zat te komen.

De vakbondsleider stelt dat de overheid moet leren om schulden te betalen. Als zaken op de juiste manier zijn gegaan dan moet de aannemer zijn geld krijgen. Hij hoopt dat het personeel niet de dupe wordt. 'We verwachten niet dat onderwijs- en onderzoeksprocessen nadelige gevolgen hiervan zullen ondervinden.' Blanker kan zich niet voorstellen dat de regering het zo ver heeft laten komen. 'Wij hopen niet dat er kapitaalvernietiging plaatsvindt bij gebouwde opstallen.' 

Verklaring VHP: 'Reshuffeling ministers zal weinig effect hebben op regeringsbeleid'

'Ministers zijn niet meer dan een soort directeur op hun ministerie'

'Nieuwe ministers gaan alleen maar helpen om meer water naar de zee te dragen'


'De reshuffeling van ministers in het kabinet Bouterse II zal volgens de VHP weinig effect hebben op het regeringsbeleid. Er zal iets drastischer moeten gebeuren om het roer van het regeringsbeleid om te gooien. Reeds lang is duidelijk, dat de ministers niet meer zijn dan een soort directeur op hun ministerie, die geen eigen beleid kunnen ontwikkelen, maar aan de leiband lopen van de president en zijn adviseurs. 

Het desastreus financieel-economisch beleid zal moeten veranderen en de corruptie die heeft plaatsgevonden moet worden aangepakt. Het volk moet zien dat schuldigen worden gestraft en de tientallen miljoenen die gestolen zijn worden afgepakt. 

De president zal bij zichzelf en zijn naaste omgeving moeten beginnen, want daar zit de belangrijkste oorzaak van het economisch falen. In een opiniepeiling van juli 2016 bleek dat slechts 2% van de ondervraagden reshuffeling als een oplossing zag voor de crisis waarin het land verkeerde. Tweederde van de stadsbevolking (het betrof een peiling in Paramaribo) vond dat er iets drastischer moest gebeuren zoals een nieuwe verkiezing (31%), een zakenkabinet (23%) of een brede nationale regering (13%). Een minderheid vond dat de president rustig verder kon gaan met zijn team. 

In ieder geval zag men weinig heil in reshuffeling van het ministersteam. 

De VHP verwacht, net als een groot deel van de bevolking, niet veel van de reshuffeling. Het zal meer ‘window dressing’ zijn, dat wil zeggen er is wat aan de buitenkant veranderd, maar daarbinnen blijft het hetzelfde. Het lijkt op een bliksemafleider van de werkelijke problemen.

De VHP heeft overigens geen evaluatie gezien van de performance van de ministers en ook is nooit duidelijk geworden op basis van welke criteria ministers zijn geselecteerd en worden geselecteerd.. Ook bij deze reshuffeling is onduidelijk op basis van welke criteria een minister is geselecteerd en ook niet of de vervanger beter gekwalificeerd is. 

Zonder de eerdergenoemde aanpak van de corruptie en verandering van beleid, zullen de nieuwe ministers alleen maar helpen om meer water naar de zee te dragen.'

Oppositiepartij Un Kòrsou Hustu praat nog steeds over verbreding steun voor kabinet-Koeiman

Premier Koeiman: 'Un Kòrsou Hustu is bezig om de druk op de ketel te verhogen'


Oppositiepartij Un Kòrsou Hustu is nog steeds aan het praten over een verbreding van de steun voor het kabinet-Koeiman. Dat zegtpolitiek leider Omayra Leeflang vandaag, donderdag 2 februari 2017, in het Antilliaans Dagblad. Leeflang had gisteravond een ontmoeting met premier Koeiman en de voorzitter van de sociaaldemocratische partij. 

Het nieuws van gisteren dat Hustu niet meer beschikbaar was, heeft voor veel opschudding gezorgd, aldus Leeflang.

Premier Koeiman liet gistermiddag via zijn woordvoerder Wimbert Hato weten dat in deze zaak het laatste woord nog niet is gezegd. 'Un Kòrsou Hustu is bezig met een strategie. De partij is erop uit om de druk op de ketel te verhogen. Wij gaan zoals afgesproken met elkaar om de tafel zitten', aldus Hato.

De politiek leider van Hustu verklaarde gistermiddag nog: 'Ik ga naar de vergadering om te horen wat zij te melden hebben. Ik heb op schrift staan dat de onderwijspost aan mij is aangeboden. Later is dat ingeruild voor Financiën.'

Hustu verklaarde eerder, vandaag een persconferentie te houden waarin zij ingaat op de laatste ontwikkelingen.

Zo'n 900 Venezolanen werken aan groot onderhoud Curaçao Refinery Utility

Groepen Venezolaanse arbeiders met chartervliegtuigen naar Curaçao gevlogen


Het Isla Refineria Man Camp biedt dezer dagen onderdak aan circa 600 Venezolaanse arbeiders, terwijl er nog eens 300 elders ondergebracht worden. Deze metaalbewerkers en technici voeren de komende twee tot vier weken groot onderhoud uit aan de Curaçao Refinery Utility. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 2 februari 2017.

De Curaçao Refinery Utility.(CRU), voorheen BOO-centrale, die een kwart van de Isla-raffinaderij beslaat, ligt sinds afgelopen zaterdag plat. Daags tevoren vlogen de eerste groepen Venezolaanse arbeiders met chartervliegtuigen naar Curaçao en namen hun intrek in het ‘hotel’ van de raffinaderij. 

Het is de eerste keer in dertig jaar tijd dat er onderhoud van deze omvang wordt gepleegd, aldus Isla-woordvoerder Henny Barbolina. 'Het is een grote logistieke operatie die sinds juli vorig jaar is voorbereid, in overleg en in samenwerking met de overheid.'

Het groot onderhoud was aanvankelijk gepland voor eind november 2016. 'Door de onrust onder het personeel en de dreiging van stakingen, durfde de directie het toen niet aan om de benodigde versterking uit het buitenland te halen', zegt Barbolina, die laat weten dat ook nu niet alles volgens plan verloopt. 'Door de huidige problemen met de luchtverbinding met Venezuela - het uitvallen van vluchten van Insel Air - zijn momenteel nog niet alle gecontracteerde arbeiders op het eiland. De komen de dagen landen er meer chartervluchten.'

De komende twee weken wordt aan alle kanten van de CRU gesleuteld, gelast en geïnstalleerd. Pijpen en ijzerdelen die aan vervanging toe zijn worden vernieuwd, evenals vaten, afsluiters en andere onderdelen van de installaties. Intussen ligt ook de Crude Distiller-3 stil, voor een periode van vier weken. Ook deze installatie krijgt een flinke onderhoudsbeurt. 'Met deze renovatie vertrouwen we erop duurzame verbetering te realiseren. Hopelijk duurt het nog eens 30 jaar voordat er weer zo’n grootscheepse herstel- en vervangingsoperatie nodig is.'

Ex-premier Maria Liberia-Peters ziet graag diplomatie in onderhandelingen Curaçao met Guangdong Zhenrong Energy en PdVSA

'Diplomatie levert voor alle partijen een win-winsituatie op'

'Het is onbegrijpelijk dat PdVSA zo chill is en wij ons zo opgejaagd voelen, een verantwoordelijke regering kan dit niet meer blijven aanzien' 


Ex-premier Maria Liberia-Peters (PNP - zie foto - Bron: Youtube) - premier van de Nederlandse Antillen van 1984 tot 1986 en van 1988 tot 1994 - hoopt dat diplomatie de boventoon blijft voeren in de onderhandelingen met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) en vooral Venezuela en PdVSA. Dat stelt zij in een brief aan de media, aldus vanochtend, donderdag 2 februari 2017, het Antilliaans Dagblad.

Ze betreurt het dat het Venezolaanse staatsbedrijf een vergadering met de huidige premier Hensley Koeiman (MAN) heeft afgewezen. Koeiman wilde samen met PdVSA en GZE samen zitten en nagaan hoe er samengewerkt kan worden. 'Toch hoop ik dat de diplomatie zal zegevieren, want dat levert voor alle partijen een win-winsituatie op', zo stelt Liberia-Peters.

Zij wenst het Curaçao niet toe om net als in 1985 met de rug tegen de muur te staan, toen Shell besloot te vertrekken en zij aan het roer stond en een oplossing moest vinden. De kans die Curaçao nu krijgt met GZE, moeten we niet voorbij laten gaan, zo meent zij. 'Het is een gouden kans die we krijgen met China en het zal veel goede effecten hebben. Zo ben ik blij te horen dat de University of Curaçao (UoC) een samenwerking heeft ondertekend met de Petro-China Universiteit. Onze studenten kunnen zich zo gaan bekwamen in China op het gebied van de petroleumindustrie. Met 2019 in zicht en de ongeïnteresseerde houding van de Venezolanen, wordt de afstand tussen rug en muur met de dag kleiner.'

In 1985 was PdVSA in eerste instantie niet geïnteresseerd in onze raffinaderij. Het is dankzij de toenmalige president Jaime Lusinchi dat het bedrijf naar Curaçao kwam, aanvankelijk voor vijf jaar, met de mogelijkheid twee keer met twee jaar te verlengen, in totaal dus negen jaar. In die negen jaar moest Curaçao zoeken naar een meer duurzame oplossing en zorgen dat de economie meer gediversifieerd werd. Toen het PdVSA bleek dat er groot voordeel was van Curaçao werd er een nieuw contract getekend tot 2019. Vanaf 2006 wordt al door de verschillende regeringen van Curaçao gezocht naar een betere toekomst voor de raffinaderij. De rol van PdVSA en Venezuela hierin is altijd passief geweest. 'Vele brieven kregen nooit antwoord', aldus Liberia-Peters.

In 2014 kwam het dan tot een Memorandum of Understanding (MoU) met het Venezolaanse staatsbedrijf, waarin een jaar de tijd gegeven werd om tot een Heads of Agreement (HoA) te komen. Toen deze HoA gemaakt was en aan PdVSA werd voorgelegd, werd geen enkele poging ondernomen om tot een overeenkomst te komen. De HoA werd nooit getekend. 'Het was voor ons een belangrijk document want noch de regering noch Refineria di Kòrsou (RdK) wilde op dezelfde voet verder. Behalve de milieuaspecten kan er veel meer uit Bullenbaai gehaald worden', zo voert de ex-premier aan.

'Het is onbegrijpelijk dat PdVSA zo chill is en wij ons zo opgejaagd voelen. Een verantwoordelijke regering kan dit niet meer blijven aanzien.' Het is voor Liberia-Peters ook onbegrijpelijk dat PdVSA nu stelt niets van het eerder getekende MoU en de HoA af te weten.

Nieuwe man aan top Insel Air op Curaçao wil prestaties binnen 48 uur weer op peil hebben

Nieuw gezicht, Canadees Gilles Filiatreault, Insel Air aan de slag 

Filiatreault en Delger (Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Filiatreault vergelijkt de situatie bij Insel Air met een patiënt die het ziekenhuis binnenkomt


Het nieuwe gezicht van luchtvaartmaatschappij Insel Air, de Canadees Gilles Filiatreault, wil de prestatie van de maatschappij ‘binnen 48 uur’ weer op peil hebben. 'We moeten zeker zijn dat we kunnen leveren wat we beloven.' De uitvoerend directeur is zondag op Curaçao aangekomen en maakte gisteren in een-op-een-ontmoetingen kennis met de huidige managers van het bedrijf, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 2 februari 2017. 

Samen met chief financial officer (cfo) André Delger vult hij namens de regering het managementteam van Insel Air aan.

'Onze taak is om de 33 miljoen gulden die de overheid aan overbruggingskrediet beschikbaar heeft gesteld zodanig te gebruiken dat de luchtvaartmaatschappij weer optimaal functioneert', zei Filiatreault gisteren tijdens een eerste kennismaking met de pers bij Curaçao Airport Partners (CAP). De uitdagingen liggen met name in de uitvoering van de vluchten, zoals de afgelopen twee weken overduidelijk is gebleken, en op technisch gebied.

Filiatreault vergelijkt de situatie met een patiënt die het ziekenhuis binnenkomt. 'De diagnose is nog niet precies gesteld, maar hij is op verschillende plekken gewond. Wat je dan eerst moet doen is het bloeden stoppen.' En hetzelfde geldt voor de Curaçaose luchtvaartmaatschappij waar hij orde op zaken moet stellen. 'Als ik de juiste informatie heb gekregen, dan lukt dat binnen een week', zegt de doortastende Canadees zelfverzekerd. Want hij weet waar hij over praat en heeft al eerder met hetzelfde bijltje gehakt.

Filiatreault heeft al zeker 20 jaar ervaring met het opstarten en herstructureren van luchtvaartmaatschappijen, ook in het Caribisch gebied. BWIA hielp hij er eind jaren negentig in negen maanden weer bovenop. Insel moet in vier, vijf maanden weer geld verdienen. 'In ieder geval voor de zomer. Dat is het doel.'

Eind deze maand moet er een stabilisatieplan op tafel liggen en binnen drie maanden een businessplan. De komende weken zal zowel het team van managers worden geëvalueerd, als de structuur van het bedrijf, de financiële resultaten en de nauwkeurigheid van de informatie. Maar, het belangrijkste is om er nu eerst voor te zorgen dat passagiers zich weer op hun gemak voelen en werknemers weer trots zijn dat ze voor Insel werken. Vandaag staat een bijeenkomst met alle medewerkers van het bedrijf op het programma.

'De problemen van de afgelopen periode hebben voor veel frustratie gezorgd', zegt Filiatreault. Gebrek aan communicatie deed de zaak geen goed. De Canadees wil de dialoog terug in de organisatie. Want om de missie kans van slagen te geven is het belangrijk dat iedereen van de partij is, ‘everybody on board’; personeel, management, media.

Na twee dagen op Curaçao kan ‘het nieuwe gezicht van Insel Air’ nog weinig concreet zijn. Of de organisatie verder moet krimpen, is nog onduidelijk. Het ligt voor de hand dat Insel Air zich in de toekomst op de regionale routes gaat richten. 'Daarop heeft de maatschappij wel haast een monopolie. Dat lijkt me de kerntaak. De operatie met jets, MD’s, op langere routes heeft veel meer concurrentie.'

Antwerpse haven verwacht 57.000 ton bananen per jaar

Schip met lading gekoelde bananen uit Suriname arriveert in haven Belgische Antwerpen


In Antwerpen is gisteren aan de Belgian New Fruit Wharf (BNFW) een schip aangemeerd met gekoelde bananen uit Suriname. De Scheldestad zal voor die verbinding naar verwachting jaarlijks zo’n 57.000 ton bananen per diepzeeschip rechtstreeks aangevoerd krijgen. Aan het Leopolddok, op de Antwerpse rechteroever, meerde de ‘Pointe des Colibris’ (zie foto - Bron: ShipSpotting.com) van rederij CMA CGM aan. Dit is vandaag, donderdag 2 februari 2017, te lezen in de Gazet van Antwerpen.

Het schip vaart de zogeheten NEFWI-dienst. Eerder deed die dienst ook Zeebrugge en Rotterdam aan, maar die ‘haltes’ worden geschrapt ten voordele van Antwerpen. In het verleden werden de bananen gelost in Zeebrugge, waarna ze via de binnenvaart naar Antwerpen werden gevoerd. Nu worden ze meteen per diepzeeschip tot in de Scheldestad gevaren, wat tijd bespaart voor de logistieke behandeling van de bederfbare fruitsoort.

De groente- en fruitgroep Greenyard, voor wie het transport bestemd is, verwacht dat de bananenvolumes in Antwerpen in de toekomst nog zullen toenemen.

Het Antwerpse Havenbedrijf is alvast tevreden met deze rechtstreekse verbinding. 'De concurrentie met nabijgelegen havens is bikkelhard, zeker in het segment van het fruit. Als we er dan in slagen om extra trafiek voor Antwerpen aan te trekken, is dat een opsteker van formaat', aldus havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

De Antwerpse haven zag de voorbije jaren een sterke toename van de trafieken van bederfbare goederen. 'Alleen al in 2016 werd 9,02 miljoen ton reefervolume behandeld, wat uitgedrukt in teu (een containereenheid, red.) een toename van 6,1 procent betekent ten opzichte van het jaar voordien.' Twee jaar geleden verloor het Havenbedrijf nog een aanzienlijke trafiek aan bananen - zo’n 170.000 ton - door het vertrek van Chiquitalading naar Vlissingen.

Waterforum Suriname wil beschermde status voor wetlands

2 Februari is internationale de 'Dag van de Wetlands'


Elk jaar wordt wereldwijd op 2 februari de dag van de Wetlands gevierd. Op deze dag in 1971 werd in de Iraanse stad Ramsar, het Ramsar verdrag aangenomen. Het doel van deze dag is om gezamenlijk acties te ondernemen en daarmee het bewustzijn bij de mensen over de waarden van Wetlands en hun voordelen, te vergroten.

Dit jaar is gekozen voor het thema: 'Wetlands voor het reduceren van de risico’s van natuurrampen', bedoeld om de functies van wetlands als natuurlijke bescherming tegen rampen extra te benadrukken.Een Wetland is een waterrijk gebied of streek dat is verzadigd door oppervlakte -of grondwater, waarbij de vegetatie zich heeft aangepast aan het leven onder deze omstandigheden. Het onder water lopen van die gebieden kan permanent zijn of afhangen van het seizoen. Wetlands worden onderscheiden van andere soorten gebieden of waterlichamen vanwege de karakteristieken van de vegetatie die zich volledig aanpast aan de bodem conditie.


De voornaamste wetland types zijn zwampen en moerassen en ze worden voornamelijk gezien als gebieden met de meeste biologische diversiteit. Dat wil zeggen dat in deze gebieden een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten voorkomt.

Maar waarom zijn wetlands of moerasgebieden zo belangrijk?
Waterzuivering
In eerste instantie spelen zij een grote rol in het milieu, voornamelijk als waterzuivering (reiniging). Dat proces waarbij ongewenste chemicaliën, gassen en andere vervuilers uit het water worden gehaald, de zogenaamde zuivering, is te danken aan het samenspel tussen de vegetatie, aanwezige micro-organismen en de bodem in zo een wetland.

Rijke biodiversiteit en Toerisme
Wetlands zijn onmisbaar vanwege hun ligging op internationale trekroutes van vogels, zijn broedplaatsen voor vissen en andere zeedieren en zijn belangrijk voor de mens, voornamelijk voor de visserij, recreatie, scheepvaart, waterberging tegen overstromingen, drinkwatervoorziening of als aantrekkelijke woonomgeving.

Natuurlijke buffer
Naast waterzuivering spelen wetlands ook een grote rol bij het beheersen van overstromingen en zorgen ze voor een stabiele kustlijn. Ze fungeren als een natuurlijke spons die het overschot aan regenwater absorberen en opslaan en daarmee overstromingen voorkomen. Tijdens de droge periode laten zij het opgeslagen regenwater vrij om daarmee droogte en water tekorten te voorkomen of tenminste te reduceren.

Mangrove ecosystemen in Wetlands
Mangrove ecosystemen spelen een belangrijke rol in Wetlands. Zij dragen niet alleen bij tot de rijke biodiversiteit in die gebieden maar vervullen ook een belangrijke rol als natuurlijke dijk. Door de lange wortels van de mangrove dempen de golven waardoor het water rustiger wordt. Dit proces stimuleert daarmee de sedimentatie en landaanwinst. Daarnaast remmen mangrove bossen erosie af, doordat zij de energie van de golven afremmen.

De diensten die de mangrove ecosystemen leveren kunnen onderverdeeld worden in regulerende diensten (oever bescherming, landaanwinst, waterzuivering, bescherming tegen zeespiegelstijging),. productie diensten (visserij, landbouw, bijenteelt, koolstof opslag) en culturele diensten (onderzoek, educatie en ecotoerisme).

Belang van Wetlands in Suriname
In Suriname hebben wij verschillende soorten wetlands waarvan een zeer bekende is het Bigi Pan natte natuurgebied dat 67.900 hectare van het kustgebied van Suriname beslaat en gecategoriseerd wordt als een MUMA (Multiple Use Managament Area). Van internationale waarde is de Coppename monding, groot 12.000 hectare in het noorden van Saramacca en als enige wetland in Suriname opgenomen op de lijst van wetlands van de Ramsar Conventie.

Ongeveer 100.000 hectare van de kustvlakte van Suriname is bedekt met mangrovebossen over een lengte van 375 kilometer. Bescherming en behoud van dit belangrijk ecosysteem wordt sterk gepromoot door onderzoeksinstituten en natuurbeschermingsorganisaties omdat het onder enorme druk staat. Het verwijderen van de mangrove op grote schaal, ten behoeve van huizenbouw, heeft ervoor gezorgd dat vele plaatsen langs de kust bloot zijn komen te liggen.
Het beheer van de kust met al haar waterbronnen, bossen en vegetatiesoorten, diersoorten en andere species zal op een integrale manier moeten geschieden, om duurzaamheid te garanderen. Zo'n aanpak houdt rekening met de verschillende functies van de ecosystemen en belangen die er spelen vanuit de gemeenschappen die daar gebruik van maken.

De 3 voornaamste standpunten voor een duurzame aanpak zijn:
- Economische ontwikkeling om de kwaliteit van het leven van de mensen te verbeteren
- Milieu bescherming om de beschikbaarheid van die diensten te garanderen
- Gelijke kansen van ontwikkeling voor de bevolking
In Suriname is een integrale aanpak vaak uitdagender in de praktijk vanwege de fragmentatie van bevoegdheden en gebrek aan samenwerking tussen organisaties. Er zal op strategisch niveau een plan moeten worden uitgezet waarin de richting van (duurzame) ontwikkeling bepalend zal zijn hoe de uitvoering van ruimtelijke planning, waterbeheer en natuurbehoud en bescherming zal geschieden.

Waterforum Suriname
Het Waterforum Suriname is op 12 december 2012 geproclameerd. Het doel van het Waterforum is onder andere het bepleiten van de integrale aanpak van de watercyclus. Voor het Waterforum Suriname is het heel belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan het behoud en de duurzame benutting van de wetlands van ons land. Het waterforum bepleit dat meerdere van onze wetlands tot beschermde gebieden worden uitgeroepen. Op deze manier zal een aanzienlijke bijdrage worden geleverd aan het behoud van ons milieu en onze biodiversiteit.

Waterforum Suriname

Ter extra informatie:

Statement by Martha Rojas-Urrego, Secretary General, Ramsar Convention on Wetlands on World Wetlands Day 2 February 2017

31 January 2017

dfn_livelihoods_6_delta_de_casamance.jpg

Delta de Casamance in Senegal. Coastal mangroves act as natural safeguards against disasters.

Wetlands for Disaster Risk Reduction

Wetlands cover a range of ecosystem types such as lakes, rivers, floodplains and coastal mangroves and they provide a range of important services for both people and the environment. They act as natural safeguards against disasters, which makes them important for protecting communities most at risk and vulnerable to the devastating effects of floods, droughts and storm surges.
It is a matter of great concern that the frequency of natural hazards worldwide has more than doubled in just 35 years. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) predicts more extreme weather events as the effects of climate change are felt around the world, while according to UN-Water, some 90% of all natural hazards are water-related.
Well-managed wetlands make communities resilient in the event of extreme weather and help to minimize the damage from these hazards. Coastal wetlands such as mangroves protect against flooding and serve as buffers against saltwater intrusion and erosion. Inland wetlands such as floodplains, lakes and peatlands absorb and store excess rainfall, which reduces flooding as well as delaying the onset of droughts by storing water.

peatland_estonia_maris_parn_jpg.jpg

Peatland in Estonia. Inland wetlands such as floodplains, lakes and peatlands absorb and store excess rainfall, which reduces flooding as well as delaying the onset of droughts by storing water.
However, wetlands are being destroyed or degraded faster than any other ecosystem. Latest figures show that 64% of the world’s wetlands have disappeared in the last century, and that every year we lose 1% of those remaining. Wetlands are drained or degraded to meet the increasing demands for water and land to cater for agriculture, industry and a growing urban population. It is crucial that more voices speak up for wetlands, more people become informed of their value and more decisive actions are taken to conserve and restore this valuable ecosystem.
Each year, the Ramsar Convention on Wetlands celebrates 2nd February as ‘World Wetlands Day’ to raise global awareness of the importance of wetlands and the need for their conservation and wise use. We seek to mobilize global actions that will lead to the conservation, restoration and sustainable use of all wetlands.
We have registered over 1,000 events taking place around the world to celebrate World Wetlands Day under the theme of Wetlands for Disaster Risk Reduction. This theme has been chosen to focus attention primarily on the role of wetlands in reducing the risk from disasters resulting from flooding or droughts.
But wetlands are also vital because they provide food for more than three billion people worldwide and are a source of freshwater and livelihoods for over one billion people. They are also crucial for adaptation to and mitigation of climate change. Sustainable development cannot be achieved if we do not take decisive action for their conservation. 
We encourage policy-makers, experts and community leaders to consider wetlands as extremely cost-effective, win-win and no-regret solutions for disaster risk reduction. Decision-makers should make significant efforts to integrate wetlands in cross-sectoral disaster risk reduction policies and strategies.
Many stakeholders have already begun to do this. For example:

pelican-mangrove.jpg

Wetlands as extremely cost-effective, win-win solutions for disaster risk reduction.
  • In Hikkaduwa, Sri Lanka, where offshore coral reefs are protected through a marine park, the damage from the 2004 tsunami extended just 50 metres inland. In nearby Peraliya, where coral mining had degraded the reefs, the damage extended 1.5 km inland. In other regions, studies show that each kilometer of intact mangrove forest can reduce a coastal storm surge by up to 50cm
  • Following Hurricane Katrina in 2005, the State of Louisiana and City of New Orleans adopted a multi-pronged approach to increasing resilience to sea level rise, hurricanes and river flooding. One of the key protection measures has been to restore wetlands as buffers between the sea and the city.
  • In China’s Hubei province, lakes and marshes have been reconnected to the Yangtze River to reduce flood impacts. In addition, restored wetlands have led to an increase in fisheries and improved water quality for the communities living around these ecosystems.
  • In Senegal, the Biosphere Reserve of the Saloum Delta is a protected site because it is located in an area of estuaries, lakes and marshes. It controls flooding and makes sure that communities have access to fresh water throughout the year.
For World Wetlands Day 2017, the Ramsar Convention Secretariat has assembled a range of information materials to support country activities and highlight how effective wetlands are in reducing the risk of disasters. They can be downloaded from http://www.worldwetlandsday.org/. These support materials and our work to mobilize action across the world is possible thanks to the support of the Danone-Evian Fund for Water, which has supported the Secretariat since 1997.
We invite you to visit a wetland, get to know the communities that depend on wetlands and learn how they wisely use this ecosystem. Parties to the Ramsar Convention have designated over 2,250 Wetlands of International Importance or ‘Ramsar Sites’, which are protected for the benefits they provide to the country and the world.
To encourage the participation of young people, we are running a photo competition from 2 February to 2 March, which is open to anyone from 18 to 25 years old.  They are invited to submit photos of the types of wetlands that help us cope with extreme weather events to the World Wetlands Day Website. The winner of the photo contest will win a free flight to visit a Wetland of International Importance, courtesy of Star Alliance.
Join us as we promote actions that lead to the conservation and sustainable use of the world’s wetlands. They provide multiple benefits, and act as buffers against the effects of extreme weather events. Help us spread the word on how vital wetlands are.
Happy World Wetlands Day 2017!  

Bigiston aan Marowijnerivier al twee maanden verstoken van stroom

Onderdeel generator defect, ministerie van NH wacht op autorisatie om nieuw onderdeel te kunnen bestellen

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Leerkrachten in het dorp Bigiston aan de Boven Marowijne trekken aan de bel. Al bijna twee maanden heeft het dorp geen elektriciteit van overheidswege. Dorpsbewoners, onder wie dus ook leerkrachten, gebruiken petroleumlampen. Een enkeling die zich een lichtmotor kan veroorloven heeft wel elektriciteit, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 2 februari 2017.

De leerkrachten en leerlingen van de enige basisschool blijven ondanks de tegenslag gemotiveerd, 'maar wij kunnen niet zeggen hoe lang nog', zegt Ruben Swedo namens de acht leerkrachten. Hij stelt dat rekening gehouden wordt met het hogere doel, namelijk onderwijs aan de leerlingen. 'We staan met de rug tegen de muur. De schoolprogrammering is gebonden aan tijd. Je probeert je te houden aan het lesprogramma.'

De leerkrachten proberen tussen een uur 's middags en zes uur 's avonds al het schoolwerk af te ronden. 'De overheid kent het probleem. We hopen dat het zo snel mogelijk verholpen is.'

Zelf kunnen de dorpelingen niet veel, want ze zijn afhankelijk van het dorpsbestuur. Vorig jaar, toen een soortgelijk probleem zich voordeed, kwam het door een tekort aan benzine voor de generator. Dit keer is een onderdeel van de machine defect. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft al gereageerd, maar wacht op autorisatie van de stukken die zijn opgestuurd voor de bestelling.

Judopakken en -matten nodig voor Suriname

Stichting Vrienden van Suriname in Tiel zoekt judomatten en -pakken


De Stichting Vrienden van Suriname in Tiel heeft een verzoek gekregen van enige vrijwilligers in Suriname, die proberen opgroeiende jeugd op te vangen door onder andere met hen te sporten. Zo gaan zij met hen voetballen en ook judoën . Men heeft gevraagd of de Stichting voor hen aan gebruikte judomatten en judopakken zou kunnen komen. Dit bericht de nieuwswebsite Stad Tiel vandaag, donderdag 2 februari 2017.

Wie kan de stichting daar aan helpen?

Momenteel worden er ook weer goederen verzameld voor Suriname. De loods in Tiel, Papesteeg 36, staat weer vol met allerlei hulpgoederen, zoals schoolmeubilair, boeken, rolstoelen, rollators, kleding voor weeshuizen en sportkleding. Het is de Stichting Vrienden van Suriname weer gelukt om een sponsor te vinden die een groot deel van de transportkosten zal betalen.

Tevens is men nog op zoek naar enige kleine sponsoren om de laatste kostenposten (enige honderden euro's) te dekken. Dit moet zeker gaan lukken. Op zaterdagochtend 11 februari vanaf negen uur wordt de container (40 ft) vol geladen. Enige hulp - al is het maar een uurtje - is hard nodig. Een paar vrijwilligers is al voldoende. Het adres is Papesteeg 36.

President Bouterse vindt dat onderwijsbonden BvL en ALS 'geen oplossing' willen

'Bonden hebben een andere agenda'


President Desi Bouterse zei gisteren tijdens zijn persconferentie na de beëdiging van nieuwe bewindslieden, over de recente staking van onderwijsgevenden, dat 'men geen oplossing wil'. De mensen zouden volgens hem een andere agenda hebben. De president beweerde, dat de onderwijsstaking van zo'n twee weken helemaal niet nodig was. Dit schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 2 februari 2017.

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft gezorgd voor een oplossing. Op initiatief van de FOLS heeft de regering uiteindelijk besloten om de leerkrachten een tegemoetkoming van Srd 500 te geven voor januari en februari.

De president zei gisteren, dat de leerkrachten hard werken en dat gekeken moet worden naar hun belang. Bouterse haalde aan dat er constant overleg was met de onderwijsbonden. Zaken rond de herwaardering waren al rond. De FOLS heeft de voorstellen geaccepteerd, maar de Bond van Leraren is in actie gegaan, aldus Bouterse. 'Het land kan geen onrust hebben in deze fase van ontwikkeling, waarbij de precaire situatie ook het hoofd geboden moet worden. De regering doet er alles aan opdat er geen chaos gecreëerd wordt. Wat afgesproken is met de bonden, zal worden nagekomen.'

Bouterse zei verder, dat de organisatie die de regering verwijt onbetrouwbaar te zijn, zelf gebrekkige informatie geeft. In het belang van het kind stelt de regering zich coöperatief op. Een onderhandelingsteam is bezig met het voeren van gesprekken met de onderwijsbonden, zo zei de president.

Hij beweerde, dat in media tijdens interviews veel verkeerde informatie wordt doorgegeven. Hij deed een beroep op de media om meer aan onderzoek te doen en zo achter de ware toedracht van de staking van leerkrachten te komen.

De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben de regering een ultimatum gesteld dat op 13 februari verloopt. In die periode moet er volgens deze onderwijsbonden een oplossing worden bereikt over de herwaardering. Vakbondsleider Wilgo Valies heeft aangegeven dat er inspraak moet komen in de loonparagraaf. De werkgever kan volgens hem niet eenzijdig bepalen wat de werknemers zullen ontvangen.

Leugens over gezondheid president Bouterse?

'Redenen te over om ons zorgen te maken over politieke leiderschap van omstreden president'


Bouterse is zwaar ziek, zowel lichamelijk als geestelijk. Geen enkele medisch specialist heeft gedurfd deze constatering te weerleggen met feiten. Er wordt zeer geheimzinnig gedaan over alle medische kwalen van de dictator. Ook wordt er hevig gespeculeerd over zijn bezoeken aan de Bonuman, kruidendoktoren, sjamanen en allerlei volksgenezers in het binnenland.

De kwakzalver Steve Meye, een zelfbenoemde door de staat bezoldigde predikant en goudexploitant, is aangesteld om te waken over de geestesgesteldheid van de president. De narcist bewaakt de narcist in Suriname.

Maar, alle speculaties ten spijt zijn er redenen te over om ons zorgen te maken over het politieke leiderschap van deze omstreden president. Zijn recente vriendschap met Celcius Waterberg (BEP) heeft alles te maken met zijn relatie met Cuba in verband met zijn medische situatie. Waterberg dient zich te houden aan zijn ambtsgeheim. Maar, op het moment dat de arts Waterberg (op Cuba gestudeerd, gehuwd met Cubaanse, Spaanssprekend) zonder politieke onderbouwing luid van de daken verkondigt dat wie aan de NDP komt aan de BEP komt, dan moeten wij deze noodkreet vertalen.

Mijn vertaling is, dat de politicus Celcius Waterberg, wel eens in een arbitraire externe rol, de politieke nalatenschap van Desi Bouterse (de NDP) heel binnenkort in de schoot kan krijgen geworpen. Deze optie - van politieke erfgenaam -, is zeer realistisch om te voorkomen dat de NDP als een kaartenhuis in elkaar stort zodra het politieke leiderschap de NDP kudde komt te ontvallen.

De NDP is een politiek kluwen van venijnige tegenstellingen; dat is publiek geheim. Als de NDP niet in elkaar stort en er na interne zuiveringen en selectie een redelijke gedemocratiseerde partij overeind kan blijven, zal de metamorfose het gehele politieke veld in Suriname beïnvloeden. Als de oppositie met deze optie serieus rekening houdt dan zal zij haast moeten maken met vernieuwingen en met het vormen van een politiek minimumprogramma voor een geheel nieuwe brede oppositie.

Het kan nog zeer spannend gaan worden in Suriname. De recente politieke move van DA'91 en SPA is een tactisch juiste, in het kader van het veranderend politieke landschap in Suriname, na de verdwijning van het politieke leiderschap van Desi Bouterse.

Ludwich van Mulier

Boothouders Albina met handtekeningenactie in protest tegen aanmeren bij veersteiger

'We zullen klanten verliezen, omdat de veersteiger niet dicht bij het centrum is'


De Organisatie van Boothouders in Albina verzamelt handtekeningen van leden, winkeliers en passagiers die tegen de plannen zijn van de overheid om het aanmeren bij de veersteiger verplicht te stellen. De handtekeningen moeten een petitie ondersteunen die de boothouders volgende week willen overhandigen aan districtscommissaris Freddy Daniël van Marowijne.

'We zullen klanten verliezen, omdat de veersteiger niet dicht bij het centrum is, in tegenstelling tot waar we nu aanmeren vlakbij het centrum van Albina met winkels en de markt', zegt Ricardo Banda, voorzitter van de boothouders Albina, vandaag, 2 februari 2017, in de Ware Tijd.

Hij wijst erop dat de handtekeningenactie eigenlijk vooral bedoeld is voor onder andere passagiers en winkeliers om te laten zien, dat niet alleen de boothouders tegen de plannen zijn van het districtscommissariaat. Daarom zal slechts een klein deel van de meer dan driehonderd boothouders zijn handtekening plaatsen.

'We zullen maandag stoppen met de handtekeningenactie en vervolgens in de loop van de week de petitie aanbieden aan de districtscommissaris', zegt Banda.

Daniël zegt in een reactie liever te zien, dat de boothouders met hem komen praten over hun bezwaren, voordat ze actie ondernemen. Hij bevestigt de verhuizing naar de veersteiger, maar er is nog geen datum bekend, omdat sommige faciliteiten nog ontbreken. Hij wijst erop, dat vanaf 1 maart alleen boten die zijn goedgekeurd door de Maritieme Autoriteit Suriname en een vergunning hebben, de oversteek naar Saint Laurent zullen mogen maken.

NDP'er Hooghart: 'Krijgsraad gaat in 8 decemberproces voorbij aan maatschappelijke realiteit'

'Als je de president veroordeelt zal dit internationaal negatieve impact hebben op het land'

'Het is niet juist en democratisch om het onderste uit de kan te halen vanwege bita ati' 


'Met de beslissing om het 8 decemberstrafproces voort te zetten gaat de Krijgsraad voorbij aan de maatschappelijke realiteit. Hoofdverdachte Desi Bouterse is tot twee keer toe op democratische wijze tot president gekozen, en daar dient de rechtbank rekening mee te houden.' Woorden van het NDP-Assembleelid en vakbondsleider Ronald Hooghart vandaag, donderdag 2 februari 2017, in de Ware Tijd.

Hij vindt dat niet alleen de puur juridische aspecten van deze zaak bekeken moeten worden. Ook het maatschappelijk gebeuren is belangrijk.

Hooghart heeft als lid van de NPS en voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisatie (CLO) Bouterse jarenlang politiek bestreden. In 2010 verzoende hij zich met hem, nadat de NDP de verkiezingen had gewonnen en de CLO werd gevraagd een minister voor het te vormen kabinet te leveren.

'Als je de president veroordeelt, zal dit internationaal een negatieve impact hebben op het land. Mensen houden geen rekening met de gevolgen voor de Staat Suriname', aldus Hooghart.

Hooghart beweert, dat de samenleving het al lang over eens is dat moorden zoals die in december 1982 zijn gepleegd zich nooit meer mogen voordoen. 'Maar, het is niet juist en democratisch om het onderste uit de kan te halen vanwege bita ati.' 

Critici vinden echter dat Bouterse juist om deze redenen het presidentschap nimmer had moeten ambiëren, laat staan aanvaarden. Hij was al verdachte van meervoudige moord, voordat hij president werd. De VHP en de NPS schrijven in afzonderlijke verklaringen dat de berechting moet doorgaan. De VHP noemt het belangrijk dat de rechtsstaat sterk blijft. De NPS constateert, dat met de beslissing van de Krijgsraad is gebleken dat Suriname nog steeds een rechtsstaat is en dat de scheiding der machten recht overeind staat.

Advocaat Spong: 'Auditeur-militair Krijgsraad niet verplicht requisitoir te houden in 8 decemberproces'

'Krijgsraad is in geen enkel opzicht gebonden aan de inhoud van het requisitoir'


Het 8 december proces nadert zijn apotheose. Op korte termijn zal de auditeur-militair immers zijn requisitoir houden. Tot het houden van een requisitoir is de auditeur-militair volgens de wet evenwel niet verplicht. De wet houdt niet meer in dan dat de vervolgingsambtenaar het woord kan voeren. Dat neemt niet weg dat het houden van een requisitoir gebruikelijk is. 

Het requisitoir heeft verder een belangrijke processuele en maatschappelijke betekenis. Processueel ligt het belang hierin dat het in het kader van een contradictoire proces-voering, waarin het tegensprekelijke debat voorop staat, voor de verdediging van essentieel belang is te kunnen reageren op standpunten van het openbaar ministerie.

Ook de rechter is gebaat bij een gemotiveerd requisitoir. Het openbaar ministerie kan immers de overtuiging van de rechter met een goed doortimmerd verhaal beïnvloeden. En niet zelden is het voor een goed rechterlijk oordeel van belang dat de rechter kennis neemt van gemotiveerde standpunten van beide procespartijen. Of zoals het gezegde luidt: “Dus choc des opinions jaillit la verité.” (In de botsing der meningen ontstaat de waarheid.)

De maatschappelijke betekenis van het requisitoir in zijn algemeenheid is gelegen in de omstandigheid dat het strafproces als het ware in een communicatieve verhouding tot de gemeenschap fungeert. Die communicatieve verhouding brengt mee dat de overheid via een requisitoir zijn verantwoordelijkheid neemt voor het standpunt dat wordt uitgedragen. Zodat er bij het volk geen misverstand over kan bestaan dát en vooral hoe het recht in de ogen van de overheid moet functioneren. Per slot van rekening is een lid van het openbaar ministerie een dienaar van het volk. 

Ondertussen is de auditeur-militair in deze zaak in beginsel geheel vrij met betrekking tot de inhoud van het requisitoir. Dat betekent dat hij alsnog kan eisen het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren in zijn vervolging. Ook kan een vrijspraak geëist worden. Mocht de auditeur-militair tot een bewezenverklaring van één of meer ten laste gelegde feiten concluderen, dan moet hij tevens vermelden welke de op te leggen straf dient te zijn. Een vage sanctie-eis zo in de trant 'u Krijgsraad zoekt het maar uit' past hier niet bij en is in strijd met de wet.

In de rechtspraak is verder erkend dat zowel de verdediging als het openbaar ministerie in scherpe bewoordingen hun opvatting ter terechtzitting mogen uiten. Het is aan de rechter ter zitting ervoor te waken dat de grenzen van het betamelijke hierbij niet worden overschreden.

Tot slot verdient te worden opgemerkt dat de Krijgsraad in geen enkel opzicht gebonden is aan de inhoud van het requisitoir.

Gerard Spong 
(jurist)