zondag 5 februari 2017

Korpschef Daniel reikt awards uit aan beste manager, medewerker en afdeling in 2016

Personeel dat zich extra heeft ingezet in 2016 wordt met prijs in het zonnetje gezet

Tot beste afdeling is verkozen Traffic In Person


Korpschef Agnes Daniel van het Korps Politie Suriname heeft in klein verband op maandag 30 januari 2017 awards uitgereikt binnen het korps. De beste manager van 2016 is geworden de inspecteur van politie 3e klasse Bryan Isaacs. De beste medewerker van 2016 is onderinspecteur van politie Harvey Castillion. Als de beste afdeling van 2016 werd Traffic In Person (TIP) verkozen, zo laat de afdeling Public Relations van het korps vandaag, zondag 5 februari 2017, weten op de website van het korps. 

De 'Police Award' is een speciale activiteit die in het leven is geroepen om het politiepersoneel dat zich extra heeft ingezet op een waardige manier in de bloemetjes te zetten. Deze activiteit werd afgelopen jaren in onder andere de Congreshal en het KKF-gebouw gehouden. Maar, gedwongen door de financieel economische situatie werd afgezien van de gebruikelijke wijze waarop de activiteit gehouden werd en is ervoor gekozen om in kleiner verband het personeel te waarderen.

Voorafgaand aan deze dag werd een schrijven verzonden aan alle afdelingen om voordrachten te doen van personen en afdelingen die extra inzet hebben gepleegd in het afgelopen jaar. Uit de voordrachten is aan de hand van opgestelde criteria van elke categorie een selectie van drie gemaakt. Uit de geselecteerde managers, medewerkers en afdelingen is er één uitgeroepen tot de beste.

De korpschef heeft de genomineerden bedankt voor de prestaties die zij hebben neergezet. Ook de regiocommandanten en directe leidinggevenden van de genomineerden werden bedankt dat zij vanuit hun positie de medewerkers de ruimte en ondersteuning hebben gegeven om zich optimaal te kunnen profileren.

OM Curaçao aangevuld met nieuwe Officier van Justitie

Nieuwe OvJ Ivo Out was tien jaren werkzaam in Amsterdam en Utrecht

Out heeft als aandachtspunten veel voorkomende criminaliteit en verkeershandhaving


Ivo Out (zie foto - Bron: OM Curaçao) is 1 februari begonnen als Officier van Justitie (OvJ) bij het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao. Hij was hiervoor tien jaar werkzaam als Officier van Justitie in Amsterdam en Utrecht en heeft veel ervaring met strafzaken en opsporingsonderzoeken. Dit meldt het OM vandaag, zondag 5 februari 2017, in een persbericht.

Die ervaring zal hij op Curaçao voor het Openbaar Ministerie, het land en de bevolking op het eiland gaan inzetten. Als taakaccenten zal Ivo Out zich met de veel voorkomende criminaliteit gaan bezighouden waarbij hij veelvuldig te vinden zal zijn bij het Korps Politie Curaçao op het politiebureau te Rio Canario om daar zaken beoordelen.

Verder zal hij zich als verkeersofficier van Justitie bezig gaan houden met de opsporing en vervolging van verkeersmisdrijven en samen met het KPC de verkeershandhaving komend jaar naar een hoger plan tillen.

Verkeersveiligheid is één van de vijf speerpunten voor 2017 van het OM en het KPC.

Raadsadviseur Jozefzoon: 'In overleg met onderwijsbonden zijn wij niet bevoegd over loon te onderhandelen'

Raadsadviseurs gegeven mandaat terug als bonden vasthouden aan loononderhandelingen


'Wij zijn niet bevoegd om loononderhandelingen te voeren. Dit zal extra worden benadrukt bij de rechter', zegt raadsadviseur Eddy Jozefzoon vandaag, zondag 5 februari 2017, in de Ware Tijd. Hij praat samen met zijn collega’s Jules Wijdenbosch en Errol Alibux met de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) onder leiding van Wilgo Valies.

Als ze blijven vasthouden dat het gaat om onderhandelingen over het loon zullen de raadsadviseurs hun mandaat teruggeven. Deze zaak zal dan bij het Overlegorgaan van de overheid verder worden behandeld.

De raadsadviseurs spraken dinsdag met de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) waarvan Marcellino Nerkust voorzitter is. De onderwijsbond die niet heeft deelgenomen aan de recente staking van onderwijsgevenden en juist de leerkrachten had opgeroepen om aan het werk te gaan. De onderwijsbond die duidelijk aan de zijde van de overheid staat. Maandag was het overleg met de BvL/ALS. Een tweede overleg werd vrijdag gehouden met de BvL en maandag ontvangen de raadsadviseurs opnieuw de FOLS.

De komende week zal de regeringsdelegatie proberen om met alle onderwijsbonden gezamenlijk te praten om op die manier tijd te winnen. Jozefzoon hoopt dat partijen op de uiterste datum van 13 februari het eens worden over het oplossen van de problemen rond het herwaarderingsprogramma.

Nadat de Staat de BvL/ALS voor het gerecht had gedaagd, gaf de rechter partijen met ingang van vorige week maandag twee weken de tijd om met elkaar te beraadslagen. 'Wij denken dat deze datum haalbaar is. Er is geen sprake van loononderhandeling. Wij praten over voorstellen', aldus Jozefzoon.

Den Blauwvinger: In Suriname wordt goed verdiend aan 'leiderschap'-lucht

COLUMN: Wazigheid alom rond trendy geworden begrip 'leiderschap'


De ene cursus, conferentie en workshop na de andere waarvoor deelnemers diep in de buidel moeten tasten


'Het ontbreekt in de regering Bouterse aan leiderschap.' Dat hoor je de laatste tijd vaak uit de mond rollen van leden van de oppositie in De Nationale Assemblee als zij weer eens het regeringsbeleid en de rol van Bouterse bekritiseren, nu het land al zo'n twee jaren in een zogenoemde precaire financieel economische situatie verkeert. President Desi Bouterse zou geen leiderschap tonen. Maar, is dat niet vreemd in een land als Suriname waar je welhaast wordt doodgeknuffeld door het ene wazige cursusje en workshopje 'leaderschip' na het andere?

Waarom worden hier toch zo veel cursusjes, workshops, enzovoorts gegeven over 'leadership', leiderschap dus? De ene na de andere 'organisatie' stort zich op dit onderwerp. Mensen daarachter willen gewoon geld verdienen met lucht. Leiderschap eigen maken door het volgen van een cursusje of workshop?? Nee toch.....

Leiderschap moet gewoon in je zitten en is je niet aan te leren. Maar ja, het klinkt natuurlijk reuze interessant en velen tuinen in de vlotte met Engelse woorden doorspekte wervingswoorden van de mensen die die cursusjes en workshops verzorgen. Mensen die nauwelijks weten waarover ze praten, maar door hun wollig taalgebruik 'domme' mensen weten in te palmen tegen fikse deelnamekosten. Om deel te kunnen nemen bijvoorbeeld aan de zogenoemde Step Into Leadership Conference 2012 in Hotel Torarica, 4, 5 en 6 oktober, moesten bedragen van 700 of 800 Amerikaanse dollar worden betaald.

Op het internet is nauwelijks iets te vinden over 'dienstbaar leiderschap', daarentegen wel over 'dienend leiderschap', waarschijnlijk hetzelfde als het Surinaamse 'dienstbaar leiderschap' en zeker al net zo wazig. Je wordt er simpelweg geen wijs uit.


Weggegooid geld
Dienstbaar leiderschap wordt feitelijk gevormd door een mistige wirwar, een kluwen, van welhaast dichterlijk opgestelde onbegrijpelijk gesproken of geschreven teksten. Het enige wat je eruit kunt leren is, dat je na een conferentie of cursus kunt zeggen, 'het was weggegooid geld en ik heb werkelijk niets geleerd'. Overigens betekent dienstbaar niets minder en niets minder dan 'ondergeschikt nuttig' en leiderschap staat voor een proces, waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste. Dit is voor een belangrijk deel een psychologisch proces, waarbij informatie door leiders en medewerkers wordt verwerkt.

Onderstaande tekst is te vinden op zo'n wazige website over dienstbaar leiderschap, te weten de site van 'Symbool Ontwikkelingsprocessen' in het Nederlandse Apeldoorn:

Dienstbaar leiderschap is een stevige klus. Het impliceert immers de bereidheid het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het collectieve. Niet eenvoudig. Het vraagt om balans tussen hart en hoofd en het synthetiseren van ideeën, plannen en voorstellen. De vrucht daarvan is niet slechts ten gunste van een enkeling. Géén vaal compromis om iedereen enigszins tevreden te houden, maar een dynamisch concept waarin alle inbreng een nieuwe samenhang en meerwaarde vindt. Ten bate van iedereen. Leiders die dit in huis hebben zijn dun gezaaid.
Daarom richten wij ons op de ontwikkeling van leidinggevenden met gedegen zelfkennis, toenemende compassie en invloed. Op begeleiders die de voorhoede zullen gaan vormen omdat ze samenwerking en welzijn van hun groep tot speerpunt maken en kunnen denken in samenhangen.

'Dienstbaar' leiderschap houdt gewoon een paar mensen aan het werk
Dienstbaar leiderschap, niemand in de wereld en zeker niet in Paramaribo, heeft de deskundigheid en kennis in huis om dienstbaar leiderschap in begrijpelijke taal uit te leggen. Waarschijnlijk niet, omdat degenen die dienstbaar leiderschap trachten uit te dragen nauwelijks zelf begrijpen wat het betekent.

'Dienstbaar leiderschap' in Suriname is niets meer en niets minder dan een bezigheid, een tijdverdrijf, van een paar mensen met als doel ervoor te zorgen dat er een redelijke laag beleg op hun brood kan komen. Immers, niemand kan in helder Nederlands uitleggen wat 'dienstbaar leiderschap' werkelijk betekent. Er wordt maar iets gezegd, er wordt maar iets geroepen en niemand snapt er iets van, maar doen daarentegen alsof ze alles hebben begrepen.

Dienstbaar leiderschap kun je niet 'leren' in een tweedaagse conferentie. Een leider wordt als leider geboren en er zijn er velen, ook in Suriname, dienstbaar of niet. Je bent een leider of je bent het niet. Je kunt leidinggeven of je kunt het niet. Een wazige conferentie kan daarbij echt niet een handje helpen. Dat helpt alleen de portemonnee te vullen van de organisatie en de organisatoren.

Wie via Google 'search' op zoek gaat naar informatie over 'leiderschap Suriname' valt van de ene verbazing in de andere. Wazigheid alom, verwerkt op websites van mensen die met hun wazigheid hopen goed te verdienen aan 'leiderschap'.

Neem nu het zogenoemde Kennis en Educatiecentrum Suriname (KES) van ene Humphrey Bendt en Robby Rijssel. 'De mens en de ontwikkeling van zijn of haar persoonlijke leiderschap staat bij de organisatie centraal. De trainers zijn zich wel bewust van het feit dat een ieder gevormd is door de opvoeding, cultuur, genen en menselijke eigenschappen. Maar je hebt nog altijd de keuze hoe je daar mee omgaat. Deze keuze beïnvloed de interpersoonlijke verhoudingen in diverse relaties. Dit (inter) persoonlijk leiderschap kan ontwikkeld worden door zelfkennis en zelfreflectie toe te passen. Door in dialoog te gaan met anderen en je daarin te laten kennen', zei Bendt 17 augustus 2016 op de website UnitedNews.sr. Rijssel is van mening dat leiderschap van jongs af aan bijgebracht moet worden. Hij ziet zelfs graag dat het in het curriculum van elk onderwijssysteem wordt opgenomen. Overigens is de website van KES offline. Het centrum heeft daarnaast nog een Facebookpagina.

Het doel van KES
Surinaamse organisaties en Surinamers op een professionele manier bewegen, diagnosticeren, trainen, faciliteren en coachen in hun lifelong leer- en veranderingsprocessen binnen hun culturele context.
Begrijpt u het?
Nee toch....

Nog een voorbeeld van wazigheid. Ook onderstaande tekst is t vinden op het internet:

'Afgelopen september was ik op business trip naar Curacao en Suriname. De insteek was om een basis te leggen voor een netwerk en het bedrijfsleven in die regio bekend te maken met Sexy Leiderschap, Change & Happiness.
De 4 weken zijn vruchtbaar gebleken en hebben mij doen besluiten om, zoals ik al van plan was, eerder naar Suriname te vertrekken en daar mijn business verder op te bouwen.
In november is het zover. Dan ga ik aan de slag als business coach, leiderschap expert en spreker in Suriname. De banden met Curacao en andere Caribische eilanden zullen worden verstevigd vanuit daar.
Deze maand bied ik in NL nog 2 Masterclasses en speciaal voor ambitieuze, avontuurlijke dames een Female Leadership Basic training aan.
Vanuit Suriname blijf ik beschikbaar als online business coach voor iedere professional/ondernemer die Change wil, leiderschap wil vergroten en keuzes wil maken om het leven en carrière een andere wending geven, en daar hulp bij kan gebruiken.
De website is daar geheel op aangepast.
Wil jij in 2016 learning & fun combineren? Ben je avontuurlijk ingesteld? Overweeg dan eens het bijwonen van een leiderschap retreat in het binnenland van Suriname. Voor Business Leaders & Executives staat de eerste gepland van 4-9 februari
Ik verwelkom je graag in de tropen.
Hartelijke groet,
Ruth Sinkeler expert in Sexy Leiderschap, Change & Happiness.'
Als adres wordt vermeld 'CLIP Training & Consultancy, aan de Ricanaustraat 24, Kwatta, Paramaribo, Suriname, South America'.

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven stort zich ook op 'leiderschap'
Maar, zelfs de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, gaat niet voorbij voorbij aan 'leiderschap'. Alsof het een moeten is, je moet iets met 'leiderschap' doen, maar waarom stort Jan en Alleman zich op deze grootst mogelijke nonsense? Geen idee. Onzekerheid? Financieel voordeel? Tijdverdrijf?

Het VSB hield een maand geleden, 6 januari, een zogenoemde educatieve avond met als thema 'leiderschap', omdat dat een 'grote issue in Suriname is', aldus de organisatie, die verder beweerde zich bewust te zijn 'van het feit dat leiderschap in het nieuwe jaar zeer cruciaal zal zijn op alle vlakken in het land'.

De gastspreker was Reynold Chandansingh (zie foto - Bron: De Wagenmenner), die jarenlange ervaring heeft als adviseur leiderschap en change management. Change Management??? Pardon.... en dat houdt in?

Volgens die Chandansing zijn er zeven cruciale elementen gekoppeld aan leiderschap, te weten jezelf kunnen leiden, anderen leiden, het leiden van teams, toekomstgericht leiderschap, verandering, cultuuraspecten en het leiden van een onderneming.....
Hij vindt ook, dat een leider zich vooral bezig moet bezig houden met het waarom - is een leider een filosoof? - en niet met wat en hoe. 'Mensen weten wat ze doen en hoe ze het moeten doen, de leider dient slechts aan te geven waarom het gedaan moet worden', aldus deze man. 'Als leider moet je weten wie je bent, wat je kan en wat je zelf wil. Leiderschap is een trip waarvan je weet waar je naartoe wilt en elke stap die je zet daartoe moet leiden.'
Het is een aaneenschakeling van woorden zonder betekenis, holle frasen, onzin, dus.

Chandansingh is overigens de oprichter van De Wagenmenner in Purmerend. De website van die organisatie vermeldt onder het volgende over hem en zijn organisatie:


Reynold Chandansingh werkt als De Wagenmenner samen met opdrachtgevers gepassioneerd aan een duurzame, strategische gedragsontwikkeling van individuen, teams en organisaties. Wij begeleiden directeuren, ondernemers, managers en professionals in ontwikkelen van “gebundelde kracht” door verbinden: van strategie en gedrag, van persoonlijke, team en organisatie ontwikkeling, van (persoonlijk) leiderschap en organisatiecultuur en van zijn, denken en doen! Ondernemingen maken doorbraken in effectiever, succesvoller en zinvoller bezig zijn door creatie-, innovatie-, daad- en realisatiekrachtig gedrag (boosting effectiveness). Daarmee werken wij mee aan zowel het rendement op korte termijn als de vitaliteit van de organisaties op lange termijn.
De Wagenmenner is een katalysator voor positief-constructieve ontwikkeling, regisseur van belevenissen en storyteller. Wij hebben een holistische manier van kijken en bieden een verrassend breed spectrum aan perspectieven. Onze aanpak focust op de meerwaarde van beleven, ervaren en reflecteren, naast toepassen van modellen en technieken. Wij faciliteren ontwikkelend werken en werkend ontwikkelen Creatief gebruik van diverse werk- en spelvormen, video/muziek fragmenten, oefeningen en instrumenten zijn kenmerkend. Wij zijn verrassend plezierig, respectvol en confronterend; met veel humor en plezier in de samenwerking.
En iemand als Reynold Chandansingh moet uitleggen wat 'leiderschap' is?

Leiderschap? Nee hoor, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. 
En wanneer de mensen achter die cursusjes en zo – zoals die heer Reynold – toch deelnemers zoeken, laten ze eens president Desi Bouterse benaderen, die zou wellicht als enige wat profijt kunnen hebben van deelname aan zo'n wazig cursusje of workshop leiderschap.


Hoogachtend,
Den Blauwvinger
5 februari 2017
Amsterdam-Paramaribo

Srd 10.000 buitgemaakt bij overval op supermarkt

Drie met jachtgeweren bewapende en gemaskerde overvallers slaan hun slag


Een supermarkt in de Verlengde Ephraimzegenweg in Paramaribo is gisteravond beroofd. Drie gewapende en gemaskerde mannen drongen de winkel binnen. Starnieuws bericht vandaag, zondag 5 februari 2017, te hebben vernomen, dat de overvallers gewapend waren met jachtgeweren. Zij hebben ruim SRD 10.000 buitgemaakt en diverse goederen, waaronder belkaarten voor mobiele telefonie.

Afgelopen week werd een supermarkt in de Van Idsingastraat beroofd. De dader was gewapend met een vuistvuurwapen en ging ervandoor met de dagopbrengst.

Brug over Mozeskreek volledig afgesloten voor verkeer

In slechte staat verkerende brug moet maandag 6 februari weer toegankelijk zijn


De minister van Openbare Werken, Jerry Miranda, heeft het besluit genomen de brug over de Mozeskreek alsnog vandaag, zondag 5 februari 2017, compleet af te sluiten. De brug is dus voor geen enkel vervoermiddel noch voetganger toegankelijk. 

De aannemer treft momenteel de nodige voorbereidingen en is vanochtend van start gegaan met de werkzaamheden.

De brug moet morgen weer toegankelijk zijn voor de gemeenschap, stelt de minister.

Misiekaba (NDP) heeft vraagtekens bij opstelling bisschop Choennie in kader 8 decemberproces

'Opvallend dat in de Kathedrale Basiliek aan vooravond proces bijzondere dienst wordt gehouden'


André Misiekaba, fractieleider van de NDP, vraagt zich af waarom de bisschop van de Rooms-katholieke kerk, Karel Choennie, oproept om in gebed te gaan voor een eerlijk rechtsproces in de 8 decemberstrafzaak. Misiekaba vraagt zich vandaag, zondag 5 februari 2017, in reactie op Starnieuws, af of de geestelijke leider twijfelt aan een eerlijk proces. 

Als pater heeft Choennie de diensten geleid van de nabestaanden van 8 december 1982. Nu hij bisschop is geworden, heeft hij hier afstand van gedaan. Misiekaba vindt dat de toon van de bisschop een andere is dan toen hij duidelijk in felle bewoordingen de partij koos van de nabestaanden tijdens de herdenkingsdiensten.

Misiekaba vindt het opvallend dat in de Kathedrale Basiliek aan de vooravond van het proces een bijzondere dienst wordt gehouden.

Het land is verdeeld in twee grote kampen over het 8 decemberproces. Een deel wil president Desi Bouterse zien hangen, aldus de NDP-politicus. Nabestaanden hebben nooit twijfels uitgesproken over een eerlijk proces.

'Waarom wordt er nu dan gebeden voor een eerlijk proces? Of is de bisschop van de Rooms-katholieke kerk nu hieraan gaan twijfelen? Dat het om een politiek proces gaat, wordt bij mij alleen maar versterkt, als ik kijk naar de 'moves' die worden gemaakt.' 

De politicus vindt verder, dat het absoluut niet kan dat de rechterlijke macht een formeel aangenomen Amnestiewet in De Nationale Assemblee naast zich heeft neergelegd. Nu heeft de Krijgsraad ook het bevel dat de regering heeft gegeven aan het Openbaar Ministerie, terzijde gelegd. De regering heeft volgens de Grondwet de bevoegdheid om bij het in gevaar komen van de staatsveiligheid de procureur-generaal op te dragen om een zaak te beëindigen. 'Ik ben benieuwd wat de houding van het Openbaar Ministerie zal zijn op 9 februari wanneer het proces wordt hervat. Blijft het Openbaar Ministerie bij zijn standpunt dat het proces moet worden beëindigd?'

In elk geval heeft auditeur-militair uitstel gevraagd toen de Krijgsraad hem vroeg om terstond zijn requisitoir te houden. Misiekaba vraagt zich ook af wat de regering zal doen nu de Krijgsraad het bevel dat aan de procureur-generaal is gegeven opzij geschoven heeft. Het kan volgens de politicus niet door de beugel, dat rechters boven de wetgevende en uitvoerende macht gaan staan door op de Grondwet gebaseerde beslissingen van de twee machten naast zich neer te leggen.

Surinaamse coryfeeën eren muzikant Clarence Breeveld in Houten

Eerbetoon door Bryan B., Ronald Snijders, Oscar Harris, Manoushka Zeegelaar-Breeveld en anderen aan 68-jarige ongeneeslijk zieke zangerBryan B, Ronald Snijders, Oscar Harris, Manoushka Zeegelaar-Breeveld en anderen geven 12 februari in Theater Aan De Slinger in Houten acte de présence ter ere van het 55 jarig jubileum van zanger, gitarist en componist Clarence Breeveld. De Surinaamse Gospel en Kaseko zanger is ongeneeslijk ziek en met een speciaal aan hem opgedragen concert genaamd ‘Thank You Clarence’ uiten de artiesten hun waardering voor zijn bijdrage aan de Surinaams-Nederlandse muziek. Zijn broer Borger Breeveld zal de presentatie voor zijn rekening nemen. 

Clarence Breeveld (68) staat al sinds zijn dertiende op het podium. Met zijn gitaar en een scala aan muziekformaties en koren wist hij steeds op een unieke wijze een breed repertoire ten gehore te brengen. Van Gospel, Bluegrass en Country, tot Surinaamse Kaseko en Nederlandstalige kerkliederen. Een zanger die zowel op grote Gospel festivals te zien was, maar net zo goed stad en land afreisde voor een optreden op een verjaardag of begrafenis.

Midden jaren ‘60 won hij als tiener het Surinam Songfestival met zijn toenmalige band ‘The Little Stars’ en besloot zijn muzikale carrière naar een hoger niveau te tillen.

In samenwerking met onder andere Ronald Snijders en later als duo met Hannah Belliot bracht hij de eerste albums uit. Na deze periode ging hij verder als solist en bracht diverse soloalbums uit zoals ‘Clarence Breeveld Sings and Plays‘, ‘Pikin Misi Kon Dansi’, ‘One Day At A Time’, en ‘Freedom’, samen met 1500 kinderen van de Ridderkerkse Kinderkoren. Met dit koor ging hij ook op tournee. Zijn laatste CD heet ‘Clarence Breeveld introduces Yvonne van der Wal’.

In het TV programma ‘Raymann Is Laat’ was zijn interpretatie van ‘Ala Presi’ jarenlang wekelijks te horen. Clarence Breeveld deed ook geregeld TV optredens in Suriname en Nederland. Tevens was hij in de jaren ’80 te zien als acteur in Nederlandse series als ‘Mijn Idee’ en ‘Familie Wijntak’. 

Zondagavond 12 februari komen gerenommeerde musici en vocalisten samen om Clarence Breeveld te eren en te bedanken voor zijn muzikaliteit en bijdrage aan de Surinaams-Nederlandse muziek. Het concert is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht.

Datum & tijd: 12-2-2017 18.30-21.00 
contact/pers: thankyouclarence@gmail.com 
Locatie: Theater Aan De Slinger, 
De Slinger 40, 
3995 DE Houten 
Facebook event: http://bit.ly/2jLiaZ2  
Link voor aanmelden (verplicht!): http://bit.ly/2jKUVOZ

Federale Hof van Beroep in San Francisco wijst verzoek regering Trump af

Opschorting inreisverbod blijft gehandhaafd

Trump haalt via Twitter uit naar rechterlijk macht


Het federale Hof van Beroep in San Francisco heeft het verzoek van de regering Trump afgewezen om het inreisverbod per direct weer mogelijk te maken. Een lagere rechter had bepaald dat het inreisverbod moest worden opgeschort. Het ministerie van Justitie ging daarop in hoger beroep, zo bericht vandaag, zondag 5 februari 2017, onder andere de NOS. 

De zaak tegen de omstreden maatregel was aangespannen door de staat Washington, gesteund door enkele grote bedrijven. Het inreisverbod zou in strijd zijn met de grondwet en werkt discriminatie in de hand. De Amerikaanse president haalde hard uit naar de rechter die het besluit nam. In een tweet noemde hij hem een 'zogenaamde' rechter:Ook noemde hij het besluit belachelijk en verzekerde hij dat het zal worden herroepen.

Maar, in hoger beroep wordt het besluit van de rechter nu in stand gehouden door het Hof van Beroep, tot nadere behandeling plaatsvindt.

Het besluit betekent niet het einde van de rechtszaak die is aangespannen door de staat Washington. Morgen kan het ministerie van Justitie reageren op de uitspraak. Er lopen ook nog andere rechtszaken tegen het inreisverbod.

Eind januari tekende president Trump een decreet om een inreisverbod in te stellen om vluchtelingen en mensen uit zeven landen met een grote moslimmeerderheid te weren. Er kwam veel kritiek op het besluit van de nieuwe president.

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over de veel weerstand oproepende acties van Trump en de situatie in Midden-Oosten

Panel bespreekt de wankele positie van president Bouterse en de zin en onzin van zijn 'reshuffeling' van zijn ministersteam

De weg naar de Tweede Kamerverkiezingen en de opmars van de PVV van Geert Wilders


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vanavond, zondag 5 februari 2017, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

1. De eerste weken van president Donald Trump zijn bijzonder heftig en tumultueus te noemen. De VS raakt intern verdeeld, maar ook internationaal roept het beleid spanningen en verzet op. Is het inreisverbod legitiem?
Trump laat zich minachtend uit over die ene rechter, dus ook over de rechterlijke macht in de VS.


Vormt Trump een gevaar voor de VS en/ of de wereld? Is Trump nog een vriend van Israël, gezien zijn recente uitlatingen en standpunt inzake het conflict in het Midden Oosten? Tast Trump de Amerikaanse Grondwet en onze universele waarden aan door het afkondigen van decreten die nationaal en internationaal veel weerstand oproepen?
De demonstraties gaan maar door tegen de nieuwe president. Heeft Trump de actievoerders wakker geschud en zit hij niet aan de basis van de anti-Trump-beweging?
Trump wilt de VS weer sterk maken. Economisch en militair. Onder Obama is de Amerikaanse staatsschuld met 11 triljoen dollar toegenomen in 8 jaar tijd tot 21 triljoen. Dit is onbeheersbaar. Waar moet Trump het geld vandaan halen om nieuwe investeringen te doen? Is het niet een kwestie van tijd alvorens de economie in de VS instort en de dollar waardeloos wordt?

2. De Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017. Politieke partijen lopen zich warm en de campagnes zijn al begonnen. 
Het gevecht om de gunst van de kiezer is begonnen. Ongeacht de uitslag van de verkiezingen, geldt nog steeds de slogan: ' de kiezer heeft altijd gelijk.' Het aantal zwevende kiezers is groot en de gevestigde partijen VVD, PvdA en CDA zijn niet meer wat zij geweest zijn. Dit geldt in het bijzonder voor de PvdA en het CDA. De PvdA staat momenteel in de peilingen gemiddeld op 10 zetels.
Er is sprake van een behoorlijke fragmentatie in het politieke krachtenveld.
Er is veel verdeeldheid en tegelijkertijd zien wij een ontwikkeling waarbij 5 a 6 partijen elkaar niet veel ontlopen in de virtuele peilingen.
Populisme en verrechtsing zijn aan de orde van de dag. Vooral de PVV zal hiervan profiteren. In de VS is Trump aan de macht gekomen c.q. president geworden tegen bijna alle verwachtingen in. Gaat dit ook gebeuren in Nederland dat het populisme zegeviert en de PVV de primus interpares  i.c. de minister-president, letterlijk: de eerste onder zijn gelijken) levert? Hoe staat het met de politici met een etnische achtergrond en is de afspiegeling terug te vinden in de kieslijsten van de politieke partijen. De etnische kiezer is een niet te verwaarlozen factor.

De uitgebrachte stemmen gaan handmatig geteld worden. Hier wordt bezwaar tegengemaakt door onder andere. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG:

Gemeenten uiten zorgen over handmatig stemmen tellen bij verkiezingen 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorziet problemen bij de Tweede Kamerverkiezingen nu de stemmen handmatig moeten worden geteld.
De organisatie heeft in een brief aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laten weten zo snel mogelijk om de tafel te willen om de gevolgen te bespreken.
"Het handmatig tellen van de stemmen heeft voor gemeenten behoorlijk wat consequenties. Het zal extra mankracht, geld en tijd gaan kosten. We willen hier daarom zo snel mogelijk met de minister in gesprek", zei een woordvoerster van de VNG naar aanleiding van een bericht van de NOS.
De gemeenten zijn ook ontstemd omdat er vooraf geen overleg is geweest over het besluit om handmatig de stemmen te tellen. "We snappen de argumenten, maar we waren hier liever vooraf in gekend omdat dit flinke gevolgen heeft. Nu krijgen 388 gemeenten het zonder overleg te horen, terwijl er misschien ook andere oplossingen mogelijk waren geweest."

Gemeenten hebben meer geld en mensen nodig voor deze operatie. En de kans bestaat dat de uitslag niet dezelfde avond bekend gemaakt wordt. Maar, de minister van Binnenlandse Zaken wil geen risico's nemen en iedere vorm van hacken en/of manipulatie van buitenaf voorkomen.
Zijn de kaarten al geschud of liggen er (on)aangename verrassingen ons te wachten?
In de VS hadden de opiniemakers het allemaal aan het verkeerde eind. Is die situatie met Nederland te vergelijken of staan de opiniemakers en opiniepeilers dicht bij de werkelijkheid?3. De oplaaiende en hevige strijd in Oost Oekraïne.
De NAVO wil dat Rusland meer doet om de gevechten te stoppen die in alle hevigheid zijn opgelaaid. Er wordt dag en nacht gevochten en er vallen vele doden en slachtoffers. De vraag die hier rijst: is Rusland zelf niet betrokken als onruststoker en agressor bij de gevechten en / of oorlog in Oost Oekraïne?
De NAVO heeft veel militairen en wapens c.q. wapensystemen gestuurd naar Polen de Baltische staten. Ligt er een 3e wereldoorlog in het verschiet?

4. De situatie in het Midden Oosten. 
Dagelijks komen er nog duizenden vluchtelingen naar Europa afkomstig uit het MO en Afrika. Duizenden levens zijn verloren gegaan bij de overtocht, waar mensenhandelaren hun voordeel mee doen. Duizenden zijn gered. Het populisme in de EU zegt dat meer migranten uit islamitische landen de islamisering verser versterkt in de EU. Klopt dit wel?
Het MO is volledig gedestabiliseerd door het Westen met de VS voorop. De Russen trekken nu het initiatief naar zich toe. Dat geldt in het bijzonder voor Syrië. De VS daarentegen vervreemdt zich van landen zoals Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië en Somalië. door een inreisverbod in te stellen. Dit zijn ook toevallig landen waar de Firma Trump geen belangen heeft. In de overige Arabische/ islamitische landen zijn die belangen wel aanwezig. Waarom juist deze selectie? Geen van de terroristen die aanslagen pleegden in de VS of belangen van de VS, was afkomstig uit een van deze landen.
Iran is bezig met het ontwikkelen van ballistische raketten. Insiders beweren dat Iran al over de atoombom beschikt, maar niet over het materieel om het adequaat te vervoeren. Hoe gevaarlijk is Iran? Zal Iran Saoedi Arabië of Israël aanvallen Kan Trump nog als vriend van Israël gezien worden na zijn recente uitlatingen over een 2 staten oplossing?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:Stakingen in het onderwijs zijn voorlopig beëindigd dan wel opgeschort, na rechterlijke tussenkomst. Het is uiteraard altijd goed om te praten. Niet alleen leraren/docenten in dienst van de overheid worden hard getroffen door de geldontwaarding van de Srd. Maar, de Surinaamse bevolking lijdt hieronder. Verarming van de bevolking en koopkrachtverlies zijn aan de orde van de dag. De economie is met 9% gekrompen. Het afslanken van het overheidsapparaat is noodzakelijk, maar er gebeurt niets. Het kabinet Bouterse had het IMF (Internationaal Monetair Fonds) nodig als legitimatie voor het afsluiten van nieuwe leningen die Suriname dieper het moeras inbrengen.

Bouterse heeft bijna de helft van zijn kabinet weggestuurd in de hoop het tij te keren. Maar is dit geen ijdele hoop en kan het tij nog gekeerd worden?
Moet niet het hele kabinet (inclusief de president) vervangen worden, wil Suriname nog een kans maken hieruit te komen? Dit kabinet wordt nog slecht door een op de vijf Surinamers gedragen. Ligt er een oplossing in het verschiet? De vakbonden willen de lonen verdubbeld zien. Maar als het kabinet hieraan toegeeft, dan kloppen de anderen ook aan de deur. Maar afspraak is afspraak. Kan de rechter dit conflict oplossen? In Nederland zegt men weleens: ' Degene die betaalt, bepaalt.' Is dit ook in Suriname van toepassing?
De redactie van het programma probeert een of meerdere vakbondsleiders aan de lijn te krijgen om hier verder over door te praten.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse, Krishna Salikram en Timothy Petrisie en de presentatie is in handen van Wesley Amzand.


Het programma wordt vanavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Twee verdachten (35) aangehouden voor diefstal groot geldbedrag uit niet afgesloten auto

Aangehouden twee mannen bekennen geld uit auto te hebben gestolen

Een van de mannen heeft van deel buit gouden sieren gekocht voor partner en baby


Een gemengd team bestaande uit agenten van het Regio Bijstand Team Paramaribo, het Arrestatie Team en Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname hebben J.S en I.S. (beiden 35) aangehouden, verdacht van de diefstal van een groot geldbedrag uit een niet afgesloten auto. Dit bericht de afdeling Public Relations van het korps zaterdag 4 februari 2017.

Het slachtoffer had vorige maand aangifte gedaan van diefstal van een groot geldbedrag in Srd's en euro's uit zijn auto. De man had het geld in een plastic tas op de passagiersstoel geplaatst. Hij stopte op een moment om even een winkel in te gaan. Bij terugkeer was de zak met inhoud verdwenen.

Tijdens het onderzoek in deze zaak kwamen de twee verdachten in beeld. Een deel van de buit is teruggevonden.

Een van de verdachten heeft verklaard met het andere deel van het geld gouden sieraden voor zijn partner en hun baby te hebben gekocht. Beide verdachten verklaarden de automobilist vanaf een cambio te hebben gevolgd tot aan de winkel waar hij uitstapte. De twee verdachten konden de zak met inhoud meenemen. omdat de auto niet was afgesloten.

De politie vermeldt weer eens niet in haar persbericht waar de twee mannen zijn gearresteerd en waar zij het geld uit de auto hebben gestolen...

Politie Colombiaanse stad Cali arresteert jongen (17), verdacht van ruim 30 moorden

'Frijolito' begon al volgens Justitie op 12-jarige leeftijd met moorden


De Colombiaanse politie heeft een jongen van 17 opgepakt op verdenking van het plegen van meer dan dertig moorden. Na een zoektocht van vier maanden werd hij afgelopen week opgepakt in de stad Cali, zo berichten zaterdag 4 februari 2017, onder andere de NOS en Nu.nl. Colombiaanse media, waaronder Blu Radio Cali berichtten afgelopen donderdag over de arrestatie.
Volgens Justitie begon de jongen als 12-jarige met moorden. Hij werd al snel berucht als het meedogenloze hoofd van een bende drugssmokkelaars en moordenaars in het zuiden van de stad. Hij zou niet alleen moorden hebben gepleegd, maar ook mensen hebben afgeperst, ontvoerd en beroofd. Dubbele moord


Zijn laatste misdrijf was in september. Toen pleegde hij een dubbele moord in een winkelcentrum in Cali. Justitie heeft geen moeite met het bewijs: op beveiligingsbeelden (zie hieronder) is volgens de aanklager duidelijk te zien dat hij de dader is.


Vanwege de strenge privacyregels voor minderjarigen in Colombia, is de identiteit van de jongen niet bekendgemaakt. De autoriteiten noemen hem bij zijn bijnaam "Frijolito" (Boontje).

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Twitter/Blu Radio Cali/Nu.nl)

Enorme bosbranden in Chili zijn onder controle

Noodtoestand in het land opgeheven

(Bron foto: 24 Horas, Chili)
Duizenden vierkante kilometer bos ten prooi aan vlammen


Chili heeft de enorme natuurbranden die de afgelopen twee weken woedden, onder controle. President Michelle Bachelet meldde dat er zaterdag 4 februari 2017 geen nieuwe brandhaarden meer bij zijn gekomen en dat de noodtoestand wordt opgeheven. 

Door de branden in het midden van het land zijn zeker elf mensen om het leven gekomen en 1610 huizen in de as gelegd.


De schade wordt geschat op meer dan 300 miljoen euro.Het land wordt al maanden door natuurbranden geteisterd. Sinds juli vorig jaar is daardoor meer dan 5.860 vierkante kilometer droog bos en grasland afgebrand. Alleen al sinds begin dit jaar ging 3.700 vierkante kilometer in vlammen op.


(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/De Telegraaf/24 Horas)