maandag 6 februari 2017

Marihuanaveldje ontdekt in kokosdistrict Coronie

Agenten ontdekken na gericht onderzoek zo'n 600 bijna oogstrijpe marihuanaplantjes


De afdeling recherche regio West van het Korps Politie Suriname heeft zondag een terrein met daarop ongeveer 600 bijna oogstrijpe marihuana plantjes (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname) aangetroffen. Na een gedegen onderzoek te hebben ingesteld kwamen agenten het terrein van ongeveer een hectare groot tegen met de plantjes. Dit meldt de afdeling Public Relations van het korps maandag 7 februari 2017.

De plantjes waren een meter tot anderhalve meter groot.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de marihuana aanplant vernietigd. Er is nog geen verdachte aangehouden in deze zaak. De politie zet dit onderzoek voort.

Braziliaanse president Michel Temer stuurt legereenheden naar Espirito Santo

Politie legt werk neer, waardoor criminelen hun kans schoon zien


De Braziliaanse president Michel Temer heeft vandaag, maandag 6 februari 2017, legereenheden (zie foto - Bron: Jornal O Globo) naar de kleine staat Espirito Santo ten noorden van Rio de Janeiro gestuurd om een eind te maken aan de chaos. Die was ontstaan doordat de politie vrijdag het werk neerlegde om haar salariseisen kracht bij te zetten. De regionale overheid zegt dat door de aanhoudende crisis salarisverhogingen onmogelijk zijn. Er is geen geld. Dit bericht vandaag onder andere De Telegraaf.

Het gevolg was onder meer de staking van beveiligers en misdaadbestrijders. Criminelen zagen onmiddellijk de kans schoon ongehinderd hun slag te slaan. Vooral in en rond de hoofdstad Vitoria, waar in totaal zo'n twee miljoen mensen wonen, tierden diefstal en geweld welig.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Volgens lokale media zijn er in een paar dagen tijd vijftig moorden gepleegd, veel meer dan gebruikelijk. Een regeringswoordvoerder kon dat aantal niet bevestigen.


Scholen in het gebied hielden vandaag hun deuren dicht, evenals algemene ziekenhuizen en openbare gebouwen.

De politiecommandant is op non-actief gesteld en de overheid wil pas praten als de agenten weer aan de slag zijn gegaan. 'We kunnen absoluut niet accepteren dat de dienst die de publieke veiligheid moet garanderen de bevolking in de steek laat', zei gouverneur César Colnago.

Hij was blij met de hulp van Temer, die tweehonderd militairen de opdracht heeft gegeven de politietaken over te nemen en de rechtsorde te herstellen. Ze beginnen morgen. De Braziliaanse president zette onlangs het leger ook al in om het oproer in een aantal gevangenissen de kop in te drukken.


Fiscaal-jurist Makka: 'Suriname moet gaan werken aan unificatie wisselkoers'

'Een te lage koers op dit moment kan voor ontwrichting economie zorgen'


Fiscaal-jurist Robby Makka vindt dat Suriname moet gaan werken aan de unificatie van de valutawisselkoers. Op dit moment is er een bankkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), maar daarnaast ook een cambiokoers die veel hoger ligt. Door de verschillende wisselkoersen bestaat een verschil in prijsniveaus van geïmporteerde goederen. Dit is volgens de fiscaal-jurist geen ideale situatie, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 6 februari 2017. 

De wisselkoers voor een Amerikaanse dollar van de Centrale Bank schommelt al enkele maanden tussen de Srd 7,45 en Srd 7,65. Bij de cambio’s blijkt dit echter veel hoger te zijn. Ondanks meerdere beloften van president Desi Bouterse blijkt dat het staatshoofd er niet in geslaagd is de koers omlaag te krijgen.

Makka benadrukt, dat stabiliteit in deze een belangrijke factor is om de economie weer op pijl te krijgen. Vandaar dat een te lage koers op dit moment voor ontwrichting van de economie kan zorgen. Hij vindt dat de regering nu eraan moet werken om de koers richting de Srd 7 te brengen.

Makka voert aan, dat hij geen voorstander is van valuta-interventies vanuit de CBvS, omdat dit slechts noodmaatregelen zijn. Hij verwijst hiermee naar de 5 miljoen Amerikaanse dollar die de CBvS in december 2016 via diverse handelsbanken heeft geïntervenieerd om de koers omlaag te brengen. Toen was door gebrek aan voldoende dollars de koers van de dollar in rap tempo omhooggeschoten naar Srd 7,90. 'De markt van vraag en aanbod is het beste', aldus de fiscaal-jurist.

De monetaire autoriteiten hebben onlangs maatregelen getroffen voor het behoud van de bedrijvigheid en de ordening van de valutamarkt. De verkoop van de euro is sindsdien alleen aan het bankwezen voorbehouden. Aan cambio’s is het toegestaan om euro’s op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden. Goederen en diensten mogen nu alleen in Srd worden geleverd en aangeboden. Ook cliënten van banken moeten bij elke storting vanaf 3.000 Amerikaanse dollar of euro aantonen waar het geld vandaan is gekomen.

Makka juicht deze maatregelen van de monetaire autoriteiten toe, omdat dit maatregelen zijn die voor versterking van de Surinaamse dollar moeten zorgen.Maar, hij vindt dat er een breder pakket aan maatregelen moet worden getroffen. Daarnaast moet het toezicht op vreemde valuta sterker en beter zijn. 'Het gaat om de vijf vingers van een handpalm, monetair, fiscaal, budgettair, begroting en investeringen.'

33-Jarige man op Weg naar Westpunt, Curaçao, om het leven gekomen bij frontale botsing

Na botsing rijdt veroorzaker, een SUV, nog tegen een tweede auto aan


Afgelopen zaterdagochtend tegen kwart voor zeven heeft op de Weg naar Westpunt, ter hoogte van Zegu, een frontale botsing in het verkeer plaatsgevonden. De 33-jarige Curaçaoenaar Rodney Ogenia is hierbij om het leven gekomen, zo bericht Paradise FM vandaag, maandag 6 februari 2017.

Om nog onbekende reden is de chauffeur van een SUV op weg naar Bandabou op de andere weghelft terechtgekomen. De bestuurder is hierbij frontaal tegen een personenauto gebotst, die op weg was naar het plein bij Zegu. Hierdoor raakte die auto van de weg en kwam de bestuurder vast te zitten in zijn auto.

Hij werd met de hulp van de brandweer uit het voertuig gehaald, maar op dat moment vertoonde hij al geen teken van leven meer. Na de fatale botsing reed de SUV nog tegen een andere auto aan, die ook richting Zegu reed. Daarbij raakte de veroorzaker van het ongeluk zelf gewond. Hij werd met een ambulance naar het Sehos gebracht.


(Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Luxe Taj Krishna Hotel te Hyderabad, India, wacht al half jaar op betaling rekening door Surinaamse ambassadrice Kanhai

Indiaas hotel heeft zich deze maand tot ministerie van BuZa gewend

Kanhai ook voor rechter gedaagd door haar ontslagen oud-chauffeur op ambassade


Het Taj Krishna Hotel in Hyderabad, India, is moe van het feit dat ambassadrice Aashna Kanhai sinds juni 2016 nagelaten heeft een openstaande rekening bij het hotel te betalen. Het hotel heeft op 3 februari 2017 een brief naar het Surinaams ministerie van Buitenlandse Zaken, BuZa, gestuurd (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). De eis is dat gelijk wordt voldaan aan de betaling van Roepies (Rs) 56.060 omgerekend 850 dollar Amerikaanse dollar. 

Kanhai heeft volgens het schrijven van M. Sreepal Reddy, credit manager bij Taj Krishna, in juni 2016 samen met een familielid in het hotel gelogeerd. Als reden voor het niet betalen van de rekening werd volgens haar toen aangehaald, dat zij het geld van BuZa uit Suriname moest ontvangen.

'Nu de betaling na zes maanden nog steeds niet is gedaan, heeft het hotel twijfels over het verhaal van de diplomaat', stelt de vertegenwoordiger van Taj. Momenteel worden juridische stappen tegen de diplomaat ook niet uitgesloten.


Het is niet de eerste keer dat Kanhai in opspraak is geraakt in het Aziatisch land. In 2016 werd zij door voormalig honorair consul Asif Iqbal beschuldigd van corruptie en misbruik van bevoegdheden.

Momenteel is er ook een rechtszaak lopende tegen Kanhai die enkele jaren geleden al werd aangespannen door haar ex-chauffeur Sarwan Kumar (zie zijn ingezonden reacties hieronder aan De Surinaamse Krant).

Kumar werd in augustus 2012 op staande voet ontslagen door het hoofd van de Surinaamse ambassade in Nieuw Delhi. Dit ontslag was Kumar, die al meer dan 10 jaar (sinds maart 2002) op de ambassade werkzaam was, mondeling aangezegd door de chef de poste, zonder (schriftelijk) opgaaf van redenen. Kumar is het niet eens met zijn ontslag. Hij verklaarde tegenover Indiase media en in ingezonden reacties in De Surinaamse Krant (zie hieronder), dat hij mogelijk door Kanhai was ontslagen, omdat hij kennis droeg van een heleboel misstanden van de ambassadrice. Kanhai is volgens hem ook niet op de laatste rechtszitting verschenen.

De zaak zal deze maand verder worden behandeld bij de Indiase rechter. 'Ik hoop dat deze zaak zo snel mogelijk wordt afgerond, omdat het om een heel slechte vrouw gaat die meerdere slachtoffers heeft gemaakt. Ik zal deze zaak niet zo laten', aldus Kumar tegenover Indiase media.

Onderstaande reacties ontving De Surinaamse Krant op respectievelijk 8 januari 2017 en 28 augustus 2016:

8 januari 2017
Victimized By Ambassador Aashna Kanhai the Ambassador of the Republic of Suriname

I am Sarwan Kumar Ex Chauffeur at the Embassy of the Republic of Suriname New Delhi,
I given my 10 years to Embassy and worked with full dedication and honesty and in return what I got is all these blames. 
I was thrown out of the Embassy for no reason. 
I was ousted from service without any notice and told me very angrily not to attend office from 6th of August, 2012 and was also threatened of Diplomatic police action by the Ambassador Kanhai, if you will seen in, nearby periphery of the Embassy, 
In all these 10 years I never got any single warning letter from any of Diplomats; in fact all Embassy Diplomats appreciated my service, my dedication towards work and honesty.
I have all the recommendation letters from the previous Ambassadors and Diplomats of the Embassy.
Present Ambassador (Aashna .W.R.Kanhai) used to talk to me in an abusive manner only, she always talk negative about all other Diplomats and staff of the Embassy. Sometimes she was harsh to me as well.
Firstly she had fired me. I worked there almost 11 years, and then she fired the guard of the Embassy who was working for the Embassy from so long, and then she fired the gardener (Mr. Om prakash ) and then finally she fired ather Diplomat ( First Secretary Ms. Rosita Hubard) of the Embassy and her babysitter (Ms. Lacky Tamang) all these things happened in her tenure only.
There are many more things to share about her nobody can believe that, She even send wrong information to MEA, (Ministry of External Affair' s India) and Suriname Ministry about me,
Now, since l am fighting for justice from so long five years plus ,
Its about my family I have two children s in this point of time I can't give them education I live in rent house how I am suffering only me and my family knows, I was happily working with Suriname Embassy but why Ambassador kanhai doesn't want me to work with Suriname embassy, I don't know. She has to give me reason why she did this to me. When I get justice from Indian MEA when will punish the cruel Ambassador, which has impaired me and my family's life
Ex-chauffeur Suriname Embassy India Phone: 0091- 9910553701 0091-9560144365 E-mail: sarwankumarbharmouri@gmail.com


28 augustus 2016
I would like to point out the following facts;

- For presenting credentials to the Indian Government she did need a shari in the colours of the Surinamese flag so I bring her to a shari shop where she told me, that the shopkeeper think that I'm her husband and why I don't tell him that I'm a driver. How for God sake she know or how I should know what the shopkeeper is thinking?

- Once I was taking headache medicine for what she make a big issue and make fun of me in front of all the Embassy staff that I'm taking Viagra and that's why my wife is happy with me.

- Ambassador Aashna Kanhai asked me to bring her to Haridwar (a place for worship out of Delhi) with the CD 1 car of the Embassy and forced me to take my wife also with her. Back in Delhi the next day she scold me saying that she will not pay me as it was not an official tour. That I asked payment for my work was the main reason I think she fired me. None of the former Ambassadors or diplomats has treated me like this.

- Mrs. Anjali has told me that Ambassador Aashna Kanhai treat them several times that if she will recalled from India for the case of Kumar she will fire all of the local staff from the Embassy. Mrs. Anjali went to her home for me to beg her for giving me my job back but without any result.

- A shopkeeper in Kirti Nagar New Delhi (furniture market) has thrown her visiting card in her face for misbehaving with the shopkeeper for making pictures of his exclusive collection of furniture’s. Although the shopkeeper has forbidden her not to make pictures but she was still going on doing the same.

- Ambassador Aashna Kanhai has told the local staff that she will make the President fire the Minister of External Affairs, Minister Lackin from his job as the President often calls Ambassador Aashna Kanhai when he is drunk.

- I also has been told by Mrs. Anjali that Ambassador Aashna Kanhai has get approval from Suriname to change her residence. She is doing this only to make more money because her recent residence is a very good one and is very nearby the Embassy.

I heard from local staff that Ambassador Aashna Kanhai told them that if I wouldn't went away from the Embassy she should tear her clothes and file a case of raping against me at the diplomatic police. Every time the local staff is instructed by the Ambassador to ask bribe like clothes, jewellery (for visa), to pay hotel stay and tickets when she travels (for her and her family and servants). Even when she travels to Suriname she let the delegations pay her expenses. Accompanied with Mr. Chopra a real estate dealer she is fooling everyone and stealing money from the Embassy for in lakhs (rent Embassy and her residence rent). I know everything of these two deals as I was also instructed by Ambassador Aashna Kanhai to deliver a package of cash 3 lahks to her residence.

A member of the delegation from Bangalore, India who visited Suriname not long ago called me up (took my number from Google) and said that Ambassador Aashna Kanhai demand him also for bribe. This man (I wish not to call him by name) called me up and wanted to know about my case as he is also victimized by her. 

With my deepest sympathy and hope,
Yours faithfully,

Mr. Sarwan Kumar
Ex-chauffeur, Embassy of the Republic
of Suriname

Address: 15 Polo Road Delhi Cantt. Phone: 0091- 9910553701
New Delhi - 110010, 0091-9560144365
India. E-mail: sarwankumarbharmouri@gmail.com

Teleurstelling onder buurtbewoners over niet uitgevoerde uitbreiding busroute Lijn 10

'Zij hebben het wel met veel fanfare via de media aangekondigd'

 Het openbaar vervoer hangt volgens kenners van de branche aan een zijden draadje


'Er wordt poppenkast en djompo futu gespeeld.' Buurtbewoners van de omgeving Verlengde Prinsessestraat en Verlengde Gongrijpstraat hebben hun teleurstelling uitgesproken over de niet uitgevoerde route-uitbreiding van de Lijn 10. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme beweerde in december, bij monde van directeur Joyce Blokland-Wijnstein, dat de busroute Lijn 10 per 16 januari uitgebreid zou worden met een deel van de route Lijn 3. Dit bericht vandaag, maandag 6 februari 2017, het Dagblad Suriname.

De bedoeling was om de bewoners ten noorden van de Schietbaanweg, het verlengde van de Prinsessestraat en het verlengde van de Gongrijpstraat ten dienste te zijn. De route Lijn 3 wordt 2 tot 3 keer in de morgenuren aangedaan, na de ochtenddrukte rijden de bussen niet meer. Het ligt in de bedoeling om de onrendabele Lijn 3 te laten opgaan in Lijn 10. 'Ordening van het openbaar vervoer' wordt het door TCT genoemd.

(Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
De buurtbewoners waren ingenomen met de gewijzigde route van Lijn 10, maar helaas is die verandering niet uitgevoerd. Het wordt als onbehoorlijk bestuur gekwalificeerd, dat TCT het niet doorgaan van de route-uitbreiding niet heeft bekendgemaakt. 'Zij hebben het wel met veel fanfare via de media aangekondigd.'

TCT kan op het moment niet ingaan op de materie aangezien de drukte en onzekerheid die er vanwege de herstructurering van het kabinet van ministers heersen. Het ministerie van TCT bestaat niet meer.

De ordening van het openbaar vervoer houdt de regering en de gemoederen van de samenleving al tijden bezig. Gezegd wordt, dat de regering niet in staat is het openbaar vervoer te laten rollen. Om vervoerszaken op wielen te laten lopen, is er naast technisch inzicht, organisatievermogen en sluitende wet- en regelgeving nodig. Het openbaar vervoer hangt volgens kenners van de branche aan een zijden draadje. De problemen zijn legio. Genoemd werd het prijskaartje van Srd 5 voor de kortste routes, dat door de bushouders wordt genoemd.

Ministerie van BiZa zet directoraat Human Resource Management op

Directoraat moet leiden tot een door regering gewenst 'gedegen HRM-beleid'


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) is bezig het directoraat Human Resource Management (HRM) op te zetten. Daarmee wordt de overstap gemaakt van personeelsbeleid naar HRM en kan invulling worden gegeven aan het voornemen van de regering een gedegen HRM-beleid uit te stippelen, zo laat BiZa vandaag, maandag 6 februari 2017, in een persbericht weten.

Een goed HRM-beleid moet passen in het beleid dat is uitgezet in het kader van Public Sector Reform (PSR), welke is geïnitieerd door het Kabinet van de Vicepresident. Hiervoor is een traject ‘Op Weg naar een Excellente Overheid’ ingezet, met als doel de overheid efficiënter, effectiever en flexibeler te laten functioneren.

BiZa-minister Mike Noersalim, die kort na zijn aantreden de transformatie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft ingezet, heeft hiermee zijn vooruitstrevendheid getoond in het bereiken van een 'Excellente Overheid', aldus zijn ministerie. Zo zijn onder meer de werkprocessen bij het CBB en zijn Bureaus voor Burgerzaken beschreven om een kwaliteitsstandaard te kunnen ontwikkelen.

Volgens Inderpersad Baboeram, waarnemend onderdirecteur Personeelsbeleid bij BiZa, moet aan enkele randvoorwaarden worden voldaan om te kunnen komen tot een excellente overheid. Hij zegt dat bij het HRM-beleid de nadruk zal worden gelegd op de performance. 'Hierbij zullen competenties aan de orde komen en zaken als loopbaanontwikkeling, werving en selectie meegenomen moeten worden. Op deze manier zullen de mensen weten waar ze staan, wat van ze verwacht wordt en welke bijdrage ze moeten leveren.'

Ook gaf hij aan, dat de mens centraal staat, wat ook in het Ontwikkelingsplan is opgenomen. In het kader hiervan moeten degenen met de juiste kennis, vaardiheden en competenties ingezet worden, zodat er beter invulling gegeven kan worden aan het personeelsbeleid.

Supermarkt in Snesi Kondre overvallen door vier gemaskerde, gewapende mannen

Daders overvallen eerst een bootsman en laten hem gekneveld achter de supermarkt achter


Vier gemaskerde en gewapende mannen hebben zondagochtend een roofoverval gepleegd op een supermarkt annex woning te Snesi Kondre in het district Sipaliwini. De overvallers hebben twee personen tot bloedens toe mishandeld en hun beroofd van de dagopbrengst waaronder een hoeveel ruw goud en geldbedragen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 6 oktober 2017.

Behalve geld en sieraden maakten de overvallers ook nog opwaardeerkaarten voor mobiele telefonie, sigaretten en alcoholische dranken buit.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de vier mannen eerst een bootsman hadden overmeesterd en hem beroofd. Bij hem maakten de overvallers zijn vaartuig, verschillende vleessoorten, 4 gascilinders elk van 100 lbs buit. De bootsman werd achter de supermarkt gekneveld aangetroffen.

De politie is in het gebied bezig met de opsporing van de daders.

Dagblad Suriname stelt mogelijke misstanden oud-minister Badrising en directieleden BuZa aan de kaak

Oud-minister Badrising zou baan hebben geregeld voor familielid op ambassade in Den Haag

Dochter BuZa-waarnemend directrice Relyveld zou ook baan op ambassade hebben gekregen


Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bespaard gebleven van de vele misstanden, die ex-bewindslieden en hun directieleden daar hebben begaan. De afgelopen dagen hebben ontevreden medewerkers van het departement via verschillende kanalen misstanden onder de aandacht van de media gebracht. Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 6 februari 2017, de hand hebben weten te leggen op verschillende stukken die deze misstanden bewijzen. 

Zo wordt ex-BuZa-minister Niermala Badrising ervan beschuldigd, dat zij een baan voor haar familielid R.B. op 10 januari 2017 heeft geregeld op de Surinaamse ambassade in Den Haag. Het familielid is per 15 januari als administratieve medewerkster in dienst getreden en is belast met de secretariële en de logistieke werkzaamheden. Hiervoor ontvangt zij maandelijks een brutosalaris van Euro 2.200. Daarnaast zal de bezoldiging jaarlijks worden aangepast met 2%. Het contract is ondertekend door waarnemend BuZa-directrice Gladys Relyveld. Het dienstverband wordt aangegaan voor de duur van 1 jaar. Indien deze arbeidsovereenkomst een maand voor de expiratiedatum niet schriftelijk door de werkgever wordt opgezegd, wordt het geacht voor dezelfde duur te zijn verlengd.

Volgens informatie heeft Relyveld ervoor gezorgd dat haar familielid K.G. ook een baan kreeg op de ambassade in Den Haag. Volgens bronnen binnen het ministerie gaat het om de dochter van de Buza-directrice. Deze persoon is op 12 januari 2016 in dienst getreden en is belast met diaspora-aangelegenheden. Hiervoor ontvangt zij een maandelijkse bezoldiging van Euro 2.600 per maand. Ook R.E. is per 1 december 2016 door Relyveld aan een baan geholpen op de ambassade. R.E. is ook belast met diaspora-aangelegenheden. Hiervoor ontvangt hij maandelijks Euro 3.000.

Terwijl president Desi Bouterse reeds geruime tijd oproept dat ministers en stafleden zwaar moeten bezuinigen, blijkt dat BuZa-directrice Relyveld verplicht stelde dat zij een iPhone 7 plus als diensttelefoon moest krijgen. Zo werd op 10 november 2016 een verzoek gericht door de onderdirecteur Administratieve Diensten, Roy Eudoxie.

Uit de offerte blijkt (zie foto - Bron: Dagblad Suriname) dat het gaat om een toestel met een inkoopwaarde van 1.300 Amerikaanse dollar. Het is nog niet duidelijk of het toestel al is aangeschaft.

De bron zegt verder, dat Badrising al voor haar ontheffing enkele vrienden gedetacheerd heeft op buitenlandse posten. Al deze gedetacheerde personen nemen hun hele gezinnen mee naar het buitenland. Daarna zorgt de Staat voor de betaling van verschillende kosten als huishuur en een zogenaamde echtgenotentoelage van 40%.

Verschillende medewerkers op het ministerie ergeren zich om deze ‘voortrekkerij’ van de ex-bewindsvrouwe. 'Op zich is de detachering niet erg, maar er vindt voortrekkerij plaats. Er zijn mensen die langer dan 10 tot 15 jaren op BuZa hebben gewerkt, maar zeggen nooit de gelegenheid te hebben gehad om op een buitenlandse post te werken. Anderen worden gestuurd naar een buitenlandse post, terwijl die al 2 of zelfs 3 keren zijn gedetacheerd', aldus een medewerker van het ministerie.

De bron meldt ook nog, dat tussen 23 en 27 januari 2017 van het secretariaat twee laptops van de ex-minister zijn verdwenen. Medewerkers fronsen hun wenkbrauwen er over, dat Relyveld de politie niet heeft ingeschakeld in deze kwestie.

Onbekende luchtvaartmaatschappij Victoria Airways stelt vanaf oktober tussen Amsterdam-Paramaribo te gaan vliegen

Victoria Airways wil tickets vanaf euro 500 aanbieden...


Nog veel openstaande vragen rond deze luchtvaartmaatschappij en zijn plannen

Victoria Airways in een reactie: 'Wij zijn geen luchtvaartmaatschappij, maar charter bedrijf dat de vliegtuigen per vlucht inhuurt'


'Binnenkort goedkope vluchten van en naar Suriname en Amsterdam!' Zo kondigt de nog onbekende luchtvaartmaatschappij Victoria Airways zich aan.


Het is echter onduidelijk wie of wat deze maatschappij, waar ze is gevestigd, hoe groot of klein haar vloot is, wie haar directeur is, et cetera. Maar, ze heeft een website, met summiere informatie, en kondigt aan vanaf de eerste week vanaf Schiphol op Suriname te gaan vliegen voor ticketprijzen vanaf euro 500:

Vliegtickets Amsterdam - Paramaribo Suriname 2017


Maandag 02 Oktober 2017

Amsterdam        rechtstreeks            Paramaribo                           Vanaf EUR 500.-            
12:00                      9h00                         16:00


Donderdag 05 Oktober 2017

Amsterdam        rechtstreeks            Paramaribo                           Vanaf EUR 500.-
12:00                      9h00                         16:00


Zaterdag 07 Oktober 2017

Amsterdam        rechtstreeks            Paramaribo                           Vanaf EUR 500.-
12:00                      9h00                        16:00


Donderdag 12 Oktober 2017

Amsterdam        rechtstreeks           Paramaribo                            Vanaf EUR 500.-
12:00                      9h00                         16:00

Zaterdag 21 Oktober 2017

Amsterdam        rechtstreeks           Paramaribo                            Vanaf EUR 500.-
12:00                      9h00                         16:00


Maandag 23 Oktober 2017

Amsterdam        rechtstreeks           Paramaribo                            Vanaf EUR 500.-
12:00                      9h00                         16:00

Op de website is een vliegtuig afgebeeld zonder naam of logo (zie foto top)....

'Het primaire doel van Victoria Airways is simpel', zo is op de website te lezen. 'Goedkoop en veilig vliegen met een perfecte service. Wij geloven dat dit kan! Geboren uit het idee dat vliegen goedkoper kan zonder daarbij de vliegveiligheid uit het oog te verliezen.'

'Viktoria Airways is een jong en dynamisch bedrijf. Geen grote kantoren of andere hoog betaalde overhead kosten.. wij proberen de kosten zo laag mogelijk te houden met een relatief klein, maar gemotiveerd team. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor de eerste vluchten in Oktober 2017 met als bestemming Paramaribo, Suriname. In 2018 zullen wij uitbreiden met andere geweldige bestemmingen. De eerste vluchten zijn binnenkort online te boeken.' 

Is dit een serieuze poging van een nieuwe luchtvaartmaatschappij om zich te bewegen in het spanningsveld van de SLM, de KLM en vanaf april TuiFly of moet een en ander nog met enige terughoudendheid worden benaderd? Vooral nu over Victoria Airways geen enkele informatie op het internet te vinden is en dat laat vele vragen open.

Het wachten is op antwoorden van een directeur van Victoria Airways om meer duidelijkheid te verkrijgen over de maatschappij, haar plannen en over de realiteitszin. Het is op dit moment ook nog niet duidelijk of de SLM bekend is met Victoria Airways.

In een niet  met naam ondertekende reactie laat vandaag Victoria Airways de redactie van De Surinaamse Krant het onderstaande weten:

'Wij zijn momenteel nog in opstart fase. In grote lijnen hebben wij alles klaar, maar op dit moment moeten wij nog de puntjes op de i zetten. Nog niet alles in officieel vandaar dat wij niet alle gevraagde informatie al kunnen geven.

Wij zijn een groep mensen die van mening zijn dat sommige vluchten goedkoper kunnen. Ik weet uit eigen ervaring dat veel mensen lang sparen omdat de tickets van bijvoorbeeld de KLM erg duur zijn. Wij zijn geen Airline, maar een charter bedrijf dat de vliegtuigen per vlucht inhuurt. Wij hebben geen eigen vliegtuigen en daarom hebben wij ook een foto van het type toestel dat wij inhuren geplaatst (zonder logo). 

Volgens onze berekeningen kunnen de vluchten van en naar Paramaribo vele malen goedkoper uitgevoerd worden wanneer het door een klein bedrijf wordt gedaan. immers, wij hebben geen grote kantoren en andere grote overhead kosten. Op dit moment zijn onze berekeningen dusdanig dat wij van mening zijn dat een ticket voor een enkele reis al vanaf 500 euro aangeboden kan worden (en misschien nog wel minder). Wij gaan geen lijndienst aanbieden. 

De vluchten die wij aanbieden zijn charter vluchten. Het succes zal dan ook in grote mate bepaald worden door de bezetting in het vliegtuig. Wanneer wij volgeboekt worden, is het voor ons goed haalbaar om een goede en lage prijs aan te bieden. Wij hebben geen contact met andere maatschappijen, omdat wij onszelf als separaat willen zien van andere aanbidders. Omdat wij charters zullen gaan uitvoeren en geen dagelijkse lijndiensten, worden de vergunningen geregeld door het bedrijf waar wij de vliegtuigen van huren. 

In het kort: wij willen dat alle mensen de kans hebben om naar Suriname te gaan (en naar Amsterdam) en niet lang hoeven te sparen in verband met de veel te hoge kosten. Als mensen dit waarderen en de vlucht bij ons zullen boeken, dan is dit iets wat wij meerdere malen in de maand kunnen aanbieden. Ik snap dat het op dit moment niet veel informatie is, maar om ons bedrijf in dit stadium te beschermen lijkt dit ons beter op deze manier. Wanneer alles helemaal rond is en wij kunnen gaan beginnen met het verkopen van de stoelen, zullen wij alle informatie ook op de website plaatsen.'

(Red. De Surinaamse Krant)

Schoolhoofden middelbare scholen buigen hoofd over 'crasrooster'

Door staking leerkrachten opgelopen leerstofachterstand moet worden ingelopen


'Leraren komen er niet onder uit om na school en op de zaterdag les te geven en mogelijk in Paasvakantie'


Schoolhoofden van middelbare scholen praten deze week over een inhaalschema, na de hervatting van het onderwijs vorige week maandag na de staking ba onderwijsgevenden. Dit ‘crashrooster’ is bedoeld om achterstand in leerstof die door de onderwijsstaking is ontstaan, in te halen. Voor de directeuren wordt het bijna toveren, omdat ze bij de samenstelling van het inhaalprogramma rekening moeten houden met het vermogen van de scholieren om de leerstof op te nemen, zonder dat de kwaliteit eraan gaat, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 6 februari 2017.

'We willen de waarde van het diploma garanderen', zegt Balram Soemeer van het VOS-directeurenberaad.

Het is vooral in de examenklassen niet aan te raden om onderdelen van de leerstof weg te laten. Intussen hebben de scholen het vervolg van de schoolonderzoeken voor het eerste kwartaal vorige week uniform afgewerkt. Ze zouden in feite rond de periode toen de staking begon, op 10 januari, moeten zijn begonnen.

Ook op lagere scholen waar het onderwijsproces was ontregeld is het een uitdaging de leerstof in te halen. Doordat de meeste klassen een vol rooster hebben, komen leraren er niet onder uit om na school en op de zaterdag les te geven.

Het is te verwachten dat ook de Paasvakantie opgeofferd zal moeten worden, zegt Soemeer, directeur van het mr. dr. J.C. de Miranda Lyceum. Dit geeft een beeld van hoeveel leerstof er verloren is gegaan tijdens de staking van drie weken.
'Nu zitten wij met de gebakken peren.' Soemeer vindt het belangrijk dat partijen snel overeenstemming bereiken. Belangrijk is daarbij dat in elk geval ook ouders hun stem laten horen. 'Het is hopen, duimen en bidden dat het onderwijsproces voor dit jaar niet weer wordt onderbroken.'

Staat Suriname tekent definitief hoger beroep aan tegen vonnis in zaak Yvanna Hilton

Volgens de staat bestaat er geen wetgeving inzake gendervraagstukken

Staat beweert ook, dat er geen sprake is van schending van mensenrechten


De staat Suriname heeft toch hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de Kantonrechter in de zaak van Yvanna Hilton, die via de rechtszaal wist af te dwingen, dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) in haar administratie het geslacht van Hilton moet veranderen van 'man' in 'vrouw'. Haar advocate Audrey Tjong A Sie vindt het hoger beroep enerzijds jammer, omdat hiermee haar cliënte nog altijd in een onzekere positie verkeert over haar identiteit. Anderzijds hoopt zij in hoger beroep nogmaals het gelijk aan haar kant te krijgen. Bovendien zal hierdoor jurisprudentie ontstaan over dit vraagstuk. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 6 februari 2017.

Nadat op 11 januari de rechter vonnis had gewezen, heeft Hilton geen gebruik kunnen maken van het oordeel van de rechter, omdat het vonnis niet bij voorraad uitvoerbaar was. Dit betekent, dat ze niet kon afdwingen dat CBB het vonnis direct zou uitvoeren. De afgelopen week werd het vonnis aan beide partijen betekend, waarna Tjong A Sie een kopie ontving van de brief waarin hoger beroep is ingesteld.

De Staat is onder andere van mening, dat er in Suriname geen wetgeving bestaat over transgendervraagstukken. Van het schenden van een mensenrecht van Hilton zou er geen sprake zijn. Hilton zou volgens de zienswijze van het CBB, vrijwillig een operatie hebben ondergaan van man naar vrouw, zonder iemand om toestemming te vragen. De Staat vindt dan ook dat ze niet van de gemeenschap mag verwachten dat die de geslachtsverandering accepteert. De Kantonrechter had echter al deze uitgangspunten van de Staat verworpen.

Volgens de rechter doet het niet ter zake of Hilton de Staat wel of niet zou hebben geconsulteerd of om toestemming zou hebben gevraagd. Dat er geen wetgeving in Suriname is op transgendergebied wordt door de rechter verworpen met het gegeven dat er internationale wetgeving is waaraan Suriname zich heeft verbonden.

De Kantonrechter vindt verder, dat Yvanna zich in een situatie bevindt die niet verenigbaar is met het recht op respect voor privéleven.

Tjong A Sie zegt in een reactie, dat als het hoger beroep lang op zich laat wachten, ze bij het Hof van Justitie zal aandringen op bespoediging.

Inheemse dorpen Kalebaskreek, Corneliskondre en Donderskamp kaarten problemen aan bij regeringsdelegatie

Delegatieleider minister Dodson hoort problemen aan en keert met tas vol werk huiswaarts


Inwoners van de inheemse dorpen Kalebaskreek, Corneliskondre en Donderskamp hebben in het weekend hun grieven en wensen kenbaar gemaakt aan een regeringsdelegatie. Deze zegde toe dat de problemen zullen worden aangepakt. Het gaat om vrijwel identieke problemen voor alle dorpen zoals stroomvoorziening en drinkwater. Daarnaast blijkt de school van Corneliskondre niet genoeg leermiddelen te hebben, zegt districtscommissaris Ludwig Mettendaf van het Boven-Coppenamegebied, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 6 februari 2017.

Delegatieleider minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft de bewoners verteld dat de overheid zonne-energie wil invoeren in de dorpen.. De huidige landelijke stroomvoorziening in het binnenland met generators kost de staat miljoenen Surinaamse dollars aan brandstof.

Mettendaf zegt, dat sommige wensen spoedig gerealiseerd kunnen worden zoals een vlaggenmast voor Kalebaskreek en een toilet voor het vrouwencentrum van het dorp. De waren tevreden over het bezoek.

Met Dodson reisden mee zijn collega van Volksgezondheid, Patrick Pengel, tevens vertegenwoordiger van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De bewindsman van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, vaardigde zijn directeuren van de afdelingen Duurzame Ontwikkeling Inheemsen en Agrarische Ontwikkeling af.

Kapitein Roberto Joghie van Donderskamp zegt, dat de gemeenschap haar hart heeft gelucht tijdens het bezoek. 'De delegatie heeft huiswerk gehad en wij zullen achter haar aanzitten om de problemen op te lossen.'

Donderskamp snakt naar een nieuwe polikliniek met alle faciliteiten, omdat de huidige poli uit de jaren zeventig niet meer voldoet. De dorpelingen maken zich ook zorgen om de veiligheid van hun kinderen die in Paramaribo verblijven voor vervolg onderwijs. Die situatie moet veranderen, waardoor de kinderen in alle rust kunnen studeren. Ook het stroomprobleem in het dorp moet worden aangepakt. 'We zijn bereid om te betalen en zonne-energie kan een optie zijn.' 

(Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Sharmila-Mansaram: 'Als auditeur-militair oprecht is, dan gaat hij voor technisch sepot of vrijspraak'

'Dit proces wordt inderdaad teveel door de politiek gevoed'

Briefschrijfster Kaldien-Mansaram uit zich kritisch in de richting van VHP, Theo Para, auditeur-militair en Gerard Spong...


Hieronder volgt de volledige tekst van mevrouw Sharmila Kalidien-Mansaram zoals vandaag, maandag 6 februari 2017, verschenen is op de nieuwswebsite Starnieuws, in reactie op door president Desi Bouterse onlangs gedane uitspraken over 'machtsstaat' en 'rechtsstaat' naar aanleiding van het besluit van de Krijgsraad om het 8 decemberstrafproces voort zetten. 

De schrijfster van onderstaand stukje proza geeft onomwonden aan achter de woorden van Bouterse staan. Daarenboven plaatst zij zich weer zelf op een voetstuk en dat is Sharmila Kalidien-Mansaram ten voeten uit.... Immers, het is volstrekt onduidelijk waarom zij dit stuk heeft geschreven of het moet zijn om zelf weer in de schijnwerpers te staan, want verder heeft de inhoud geen enkele toegevoegde waarde dan een openlijke steun aan de hoofdverdachte in het 8 decemberproces, president Bouterse, en schrijft zelfs impliciet dat hij zou moeten worden vrijgesproken.

De tekst van het ingezonden stuk:

'Ik kon mij zo terugvinden in hetgeen de president aangaf in verband met het machtsstaat versus rechtsstaat liedje dat steeds wordt afgedraaid. Ik ben door al het geharrewar tot de conclusie gekomen dat elke keer slechts één zitting van de Krijgsraad nodig is om ons land van een machtsstaat tot een rechtsstaat te maken.

We zijn binnen een jaar tijd al een paar keren een machtsstaat en daarna weer een rechtsstaat geworden. En dat alles gebaseerd op slechts één enkele rechtszaak met steeds dezelfde spelers. Het lijkt wel een lichtschakelaar te zijn...onze rechtsstaat. Best belachelijk hoe eenvoudig we walsen over zaken. De president heeft dus gelijk om te concluderen dat er sprake is van inconsequent zijn.

Verbazingwekkend is ook (en ik bespreek de rechterlijke macht echt niet graag, doch het moet me wel van het hart) dat de krijgsraad zich allerlei rechten heeft aangemeten in deze ene zaak. Maar er zijn meerdere inconsequenties cq inconsistenties bij deze rechtszaak.
1. De Amnestiewet die door DNA werd aangenomen (hoe recht of krom dat ook zou zijn geweest, het is een volwaardig stukje wetgeving), is van de tafel geveegd, terwijl onze rechters lijdelijk behoren te zijn. Dat is het rechtssysteem dat wij nou eenmaal hebben;
2. Een opdracht van de PG om de vervolging te staken (hoe eens of oneens we daarmee ook zouden mogen zijn, het instrument is ingezet door een autoriteit) wordt terzijde geschoven;
3. De auditeur-militair geeft tegen alle regels in aan, dat de opdracht van de PG niet zijn requisitoir is, terwijl dat het wel had moeten zijn;
4. De auditeur militair krijgt van de krijgsraad de gelegenheid om zijn pleidooi te houden. En dezelfde auditeur die beweert zijn pleidooi sinds 2012 al ready te hebben, vraagt UITSTEL. Dat maakt hem voor mij best ongeloofwaardig. Vanaf juni 2016 schreeuwt de auditeur dat sinds 2012 zijn requisitoir ready is, doch als hij moet rekwireren dan moet het zoveel dagen later;
5. Komt de jurist Spong met een reactie waarbij hij aangeeft dat de krijgsraad zich niet hoeft te houden aan het requisitoir van de auditeur. Dus zonder requisitoir ook een oordeel kan vellen. Dat is in de Surinaamse rechtspraak nog nooit eerder gebeurd, maar nu in deze specifieke zaak is het dus geoorloofd...?;
6. Komen politieke organisaties als de VHP met een verklaring dat zij de rechtsstaat ondersteunen. Was die gedachtegang er ook toen deze zelfde partijen de voordracht van Desi Bouterse als presidentskandidaat, ondersteunden? Hoor ik iemand het hebben over constructieve oppositie ...?
7. Zijn er mensen als dhr Theo Para die het presteren alles wat de president cq dhr Bouterse zegt in een negatief licht te plaatsen. Zelfs als dhr Bouterse NIETS zegt dan is ook dat een probleem zoals Theo Para verwoed uitlegt in zijn artikel van 3 februari.

Zelf heb ik eerder ook aangegeven en is het bij eenieder bekend, dat ik een felle en onbaatzuchtige strijd heb gevoerd voor de nabestaanden. Ik zelf heb niemand verloren in het politieke geweld dat in dit land slachtoffers heeft gemaakt, doch ik heb de strijd belangeloos en uit het hart gevoerd. Een strijd die mij achteraf bekeken meer kwaad dan goed heeft gedaan. Overigens heb ik nimmer een persoonlijke issue gehad met dhr Bouterse, waardoor het pad van verzoening en een andere kijk op het 8 decemberproces voor mij geen moeilijke opgave was vooral toen mij de intolerante houding van een enkele nabestaande ten deel viel.

Ik denk dat dit proces inderdaad teveel door de politiek wordt gevoed en wanneer ik de uitspraken van dhr Spong analyseer, dan wil het er bijna op lijken dat het vonnis al op papier is gezet en slechts opgelezen hoeft te worden. (Immers men heeft het requisitoir en eventueel laatste woord van de verdachten niet nodig.)
Als de auditeur oprecht is dan gaat hij voor een technisch sepot of vrijspraak vanwege de afwezigheid van onomstotelijk bewijs, de excessieve media-aandacht, de politieke inmenging, de polarisatie van de samenleving en andere zwaarwegende belangen die deze zaak maken tot een niet reguliere casus.

Mr. Drs. Sharmila Kalidien - Mansaram
(op persoonlijke titel)'


PVV onder Surinaamse Nederlanders de tweede partij...na de PvdA

Na PvdA zou 14% van Surinamers op de partij van Geert Wilders stemmen

Sylvana Simons moet flink aan de bak wil ze een zetel in de Tweede Kamer bemachtigen


Van oudsher stemmen allochtone kiezers op de PvdA. Maar, zo vanzelfsprekend is dat niet meer, blijkt uit een unieke peiling. De PVV is onder Surinaamse Nederlanders zelfs de tweede partij.Nog steeds stemmen de meeste Nederlanders met een migratie-achtergrond het liefst op een linkse partij. Maar, bij mensen met Surinaamse wortels is iets bijzonders aan de hand. Na de PvdA kiest veertien procent van de Surinamers voor Geert Wilders, zo laat de EtnoBarometer zien, aldus het AD vandaag, maandag 6 februari 2017. Hoe dat komt, is nog onduidelijk. 

De PVV is op sociaal-economisch gebied hartstikke links, dat is wellicht een deel van de verklaring. Maar, ook anti-islamitische sentimenten spelen vermoedelijk een rol, blijkt uit onderzoek van een student sociologie van de Vrije Universiteit. Hij ontdekte dat Wilders mede om deze reden goed scoort onder Haagse Hindoestanen. Ook overlast door Turkse, Marokkaanse en Poolse stadgenoten zou een verklaring zijn.

Sylvana Simons moet in elk geval nog flink aan de bak, wil ze een zetel in de Tweede Kamer bemachtigen. Zij haalt met haar nieuwe partij Artikel 1 slechts twee procent van de allochtone stemmen. Onder Surinamers is dat iets meer, maar met vier procent nog steeds te weinig om voet aan de grond te krijgen op het Binnenhof.

'Het grootste probleem is mensen naar de stembus krijgen', zegt politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam, die zijn onderzoek richt op migranten. 'Mensen met een migratie-achtergrond gaan minder snel stemmen dan andere Nederlanders. Als DENK één of twee zetels haalt is dat al een enorme prestatie.' Zelf rekent DENK op zo'n vijf zetels.

Vermeulen: 'De Surinaamse gemeenschap is over het algemeen minder georganiseerd en minder geïnteresseerd in politiek dan de Turkse. Het is de vraag of Sylvana überhaupt in de Kamer komt.'

Haar boodschap slaat in elk geval wél aan bij allochtone kiezers. De EtnoBarometer laat zien dat zij zich het meest druk maken over discriminatie en racisme. Andere thema's die voor hun een rol spelen bij hun stemkeuze zijn integratie, criminaliteit, werkloosheid en immigratie.

Lionstone International Ltd zet claimzaak tegen Land Curaçao en Rif Resort Hotel nv door

Lionstone stelt dat zij ten onrechte Marriott Resort niet voor overname krijgt toegewezen 


Lionstone International Ltd, vertegenwoordigd door advocaat Chester Peterson, zet de claimzaak tegen het Land Curaçao en Rif Resort Hotel nv door. Dat blijkt uit documenten in het bezit van het Antilliaans Dagblad, zo bericht het dagblad vandaag, maandag 6 februari 2017. Lionstone van de Argentijns-Amerikaanse familie Lowenstein is van mening, dat de groep ten onrechte het Marriott Resort niet toegewezen kreeg om over te nemen, geheel op te knappen en te exploiteren. En hierdoor schade heeft geleden en zal lijden doordat hiermee toekomstige inkomsten zijn ontnomen. 

De zaak is behalve tegen de openbare rechtspersoon Curaçao en tegen Rif Resort, de voormalige eigenaar van het hotelcomplex, ook aangespannen tegen Orco Bank nv en Piscamar Beach Resort bv.

Het Marriottgebouw en het omringende terrein werden na een uitvoerige selectieprocedure met inschakeling van een begeleidingscommissie en de internationale adviseur Ackman Ziff uit New York verkocht aan de Orco Groep (niet aan de Orco Bank, hoewel het wel dezelfde eigenaren betreft) die daarvoor Piscamar oprichtte.

Er zijn al enige maanden sloop- en bouwactiviteiten gaande op de locatie. Het hotel wordt vrijwel volledig gestript en daarna uitgebreid en vernieuwd om weer te voldoen aan de hoge standaarden van Marriott (zie foto - Bron: eigen foto Red. De Surinaamse Krantde keten die het resort voor Piscamar/Orco zal blijven managen.

Lionstone stelt dat het Land en Rif Resort vanaf het begin onderling hadden bedongen dat de Orco Groep de beoogde koper was. Lionstone, dat op Curaçao al drie hotels bezit (te weten Hilton, Floris Suite en Sunscape), wil allerlei getuigen horen om deze stelling te bewijzen. 'Hun verklaringen zijn van belang om te bewijzen dat de gevolgde procedure om het Marriottgebouw te verkopen een farce is geweest ter bewerkstelliging dat het Marriottgebouw, voor een appel en een ei en geheel bevrijd van de daarop drukkende hypothecair verzekerde schuld, van, inclusief renten, ruim 120 miljoen gulden kon plaatshebben aan de Orco Groep en dat hierdoor het belang van Lionstone om het gebouw te verkrijgen middels een transparante en eerlijke verkoopprocedure, op onrechtmatige wijze, om zeep werd geholpen.'

Lionstone wil met getuigenverhoor ook bewijzen, dat Ackman Ziff de inhoud van de vertrouwelijke ‘letter of intent’ tot koop van het Marriottgebouw niet alleen met de leden van de commissie heeft gedeeld, maar ook met het Land en aan Rif Resort plus - erger nog – ‘ook aan de toen, naast Lionstone, enige andere meedingende potentiële koper van het Marriottgebouw, namelijk de Orco Groep, heeft doorgegeven, waarmede de eerlijkheid in het verkoopproces van het Marriottgebouw werd vertroebeld en gecontamineerd’.

Uit de oproeping van het Hof van Justitie blijkt dat de behandeling voor de rechter in eerste aanleg staat gepland op 30 maart.

Damen in Gorinchem neemt met overname Curaçao Droogdok Maatschappij positie in in Caribisch gebied

Damen plant komende jaren investering van zo'n 40 miljoen dollar in derde drijvend dok

(Bron foto: Damen)

Onder de kop ‘Damen takes position in the Caribbean’ (zie onderaan) geeft Damen Shipyards Group ook in het Engels publicitaire aandacht aan de overname per 1 februari jongstleden van de exploitatie en het management van de voormalige Curaçao Droogdok Maatschappij (CDM). De werf in het Schottegat gaat nu verder als Damen Shiprepair Curaçao (DSCu). Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 februari 2017.

'Met deze stap breidt Damen haar scheepsreparatieactiviteiten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan uit', meldt Damen. De scheepswerf op Curaçao is ‘strategisch gelegen’ op de route van het Panamakanaal, ligt buiten het orkaangebied en biedt volgens Damen uitstekende werkomstandigheden binnen een natuurlijke baai.

Het Dok, dat dus voortaan afgekort ‘DSCu’ heet, heeft in Jacob ‘Jaap’ de Lange een nieuwe directeur. Hij was al ter plaatse bezig om de werkmethodes en -standaarden van Damen te introduceren en toe te passen. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel is Matheus Roelofs eveneens directeur.

De werf telt twee gegraven droogdokken. Eén van 280 bij 48 meter en de ander van 193 bij 26 meter, plus kades van bijna twee kilometer lang. De komende jaren zal Damen ongeveer 40 miljoen dollar investeren in een derde, drijvend dok, alsmede in de infrastructuur en materieel.

Samen met de Curaçaose overheid wil Damen ook geld, tijd en energie steken in de opleiding van lokaal technisch personeel, waarmee de werkgelegenheid is gediend.

De officiële start van Damen Shiprepair Curaçao werd vorige week gevierd met een grote receptie. Bij die gelegenheid zei groepsdirecteur Durk-Jan Nederlof van Damen Shiprepair & Conversion: 'De samenwerking tussen Damen, de Curaçaose regering, de bonden en het personeel is in de periode van de onderhandelingen en de transitie heel plezierig geweest. We zien uit naar voortzetting van deze samenwerking in de toekomst.' Het enthousiasme van betrokkenen zal leiden tot succes, aldus Nederlof.

Damen Shiprepair & Conversion exploiteert 42 droogdokken verdeeld over 16 scheepswerven wereldwijd. Het is onderdeel van Damen Shipyards Group die 33 scheepsbouw- en -reparatiewerven telt met 9.000 werknemers over de hele wereld. Damen heeft de afgelopen tien jaar ruim 6.000 schepen in meer dan 100 landen afgeleverd.

Meer informatie over het Dok op Curaçao is op de website van Damen Shiprepair te vinden.

3 February 2017
Following the agreement made between the Government of Curaçao and Damen Shipyards Group in September last year, Damen Shiprepair & Conversion (DSC) has taken over the management of the Curaçao Droogdok Maatschappij (CDM) as of February 1st, 2017. The location will continue its activities under the name of Damen Shiprepair Curaçao (DSCu).
With this step Damen expands its ship repair activities across the Trans-Atlantic Ocean. The yard is strategically located on the route to the Panama Canal, outside the Hurricane Belt and offers excellent working conditions within a natural bay. As Curaçao is part of the Kingdom of the Netherlands, smooth logistic connections and fast import of required materials are guaranteed.
The yard features two graven docks; one sized 280 x 48 metres and the other 193 x 26 metres and almost 2 kilometres of quay side. In the coming years Damen will invest approximately 40 million USD in a third floating dock and the yard’s infrastructure and equipment. A new management team, led by Jaap de Lange as Managing Director, has been appointed and is already on site to introduce and implement Damen working methods and standards.
Furthermore Damen, together with the Curaçao Government, will invest in training and schooling of local technical personnel, ensuring the development of local skills, further developing the local industry and encouraging employment opportunities in the area.
The commencement of Damen Shiprepair Curaçao was celebrated on February 2nd at the yard in the presence of all staff as well as parties involved during the negotiation period.
Durk-Jan Nederlof, Group Director Damen Shiprepair & Conversion said, “The cooperation between Damen, the Curaçao Government, local trade unions and the personnel of the yard has been very pleasant during the period of negotiations and transfer of ownership. We are very much looking forward to continuing this collaboration in the future. It is excellent to see the enthusiasm of all parties to make this yard such a success”.
Damen Shiprepair Curaçao is part of the Damen Shiprepair & Conversion group, which currently operates 42 dry docks in 16 shipyards worldwide. More details on Damen Shiprepair Curaçao can be found on www.damenshiprepair.com/curacao.