vrijdag 10 februari 2017

Nieuwe ministers maken kennis met De Nationale Assemblee

Bewindslieden ontvangen felicitaties van Assembleeleden

- VHP-fractievoorzitter Santokhi kritisch over werkwijze regering; staatsbesluit op laatste moment bij parlement
- Waarnemend fractievoorzitter Pertjajah Luhur Waidoe laat als enige felicitaties achterwege


De nieuwe ministers hebben vanmorgen, vrijdag 10 februari 2017, formeel kennis gemaakt met De Nationale Assemblee. Het gaat om Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Christine Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Ferdinand Welzijn van Handel en industrie en Toerisme. Zij hebben allen hun algemene voornemens met het college gedeeld, hun inzet toegezegd en ondersteuning gevraagd van het parlement, zo bericht de Ware Tijd op haar website.

De kennismaking is door de oppositie kritisch ontvangen. Eerst werd in een punt van orde door VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi opgemerkt, dat er nieuwe ministers zijn, maar het parlement officieel niet op de hoogte is dat er aanvullingen en veranderingen zijn gekomen op de ministeries. Het staatsbesluit waarin dit door de regering moet worden bevestigd werd pas enkele minuten voor aanvang van de ontmoeting in allerijl naar het parlement gestuurd en dat zorgde weer voor een kritische kanttekening van Santokhi over de manier waarop de regering te werk gaat. 

Fractievoorzitter André Misiekaba van de NDP wees de nieuwe bewindslieden er op, dat zij op een zeer cruciaal moment, ten tijde van een crisis, in de regering stappen. 'U zult creatief moeten zijn, de middelen liggen niet voor het oprapen', zei hij. Volgens hem is uit ervaring, dat nieuwe ministers goede voornemens hebben en beloftes doen, maar na verloop van tijd toch hun eigen weg gaan met alle gevolgen van dien. Hij vroeg de nieuwe ministers er rekening mee te houden dat hun werk ook betekent, rekening te houden met het dienen van politieke belangen van partijen. 'Sommige belangen zijn zo groot dat u het niet allen aankan, maar u heeft van de NDP-fractie zeker alle ondersteuning.'

Waarnemend fractieleider William Waidoe van de Pertjajah Luhur zei als enige de nieuwe ministers niet te kunnen feliciteren, omdat zijn partij niet in een blijde situatie zou verkeren. 'Een welkom is voor nu genoeg', vond en zei hij. Felicitaties zullen pas komen wanneer blijkt, dat de nieuwe ministers het Surinaams belang daadwerkelijk dienen.

Andere fracties feliciteerden en verwelkomden de nieuwe bewindslieden met de mededeling, dat zij kritisch hun beleid zullen volgen.

Zo'n 360 kilo cocaïne spoelt in tassen aan op stranden bij oost Engelse kustplaats Great Yarmouth

Cocaïne zou een straatwaarde vertegenwoordigen van rond de 56 miljoen euro 


Cocaïne met een straatwaarde van 56 miljoen euro is aangespoeld op twee Engelse stranden in de buurt van Norfolk. De drugs waren verpakt in kleurige rugzakken en werden gistermiddag en vanochtend, vrijdag 10 februari 2017, gevonden op de stranden van Great Yarmouth, zo berichten diverse Britse en internationale media.

De politie vermoedt dat er de komende dagen nog meer cocaïne aanspoelt en heeft de bevolking opgeroepen uit te kijken naar nog meer rugzakken.

Volgens de politie is ongeveer 360 kilo cocaïne aangetroffen. De Nationale Crime Agency onderzoekt de herkomst van drugs.


(Bron: Daily Mail)
(Red. De Surinaamse Krant/CTV News Canada/BBC News/Daily Mail/De Telegraaf)

Onder gearresteerde verdachten overval op winkel Frederikshoopweg bevindt zich ontsnapte arrestant

Een van aangehouden verdachten is de ontsnapte Marcel Burleson (43)


De ontvluchte arrestant Marcel Burleson (43) alias ‘Burl’ blijkt een van de vier aangehouden verdachten te zijn van een overval woensdag op een winkel aan de Fredrikshoopweg. Bij zijn aanhouding gaf hij een valse naam op. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag,vrijdag 10 februari 2017. Burleson was op 10 oktober 2016 aangehouden voor zware mishandeling op 30 september in het ressort Houttuin. Op maandag 2 januari zag hij echter kans samen met een celgenoot te ontvluchten uit het cellenhuis van het politiebureau te Houttuin. Hij had met een mede-arrestant aan de achterzijde van het cellenhuis het dievenijzer doorgezaagd.

De politie van Santodorp, het Regio Bijstand Team Midden en de Surveillance Midden wisten met een gezamenlijk gevoerde actie de verdachten aan te houden. Behalve Burleson gaat het om M.M. (48), M.K. (24) en O.K. (21).

Via de Centrale Meldkamer werd een algemeen bericht gelanceerd van de beroving. De eenheden en agenten van Santo Dorp troffen de slachtoffers die waren beroofd aan. De winkeleigenaar moest medisch worden behandeld. De overvallers waren met de auto van een van de slachtoffers verdwenen. Op aanwijzing van ooggetuigen kon de achtervolging van vier mannen worden ingezet.

Het voertuig waarmee zij waren gevlucht, werd onbeheerd aangetroffen te Leiding 22. De agenten volgden de sporen die leidden naar een aangrenzend bosschage waar de verdachten vermoedelijk waren ingerend. Het gelukte de agenten om drie van de overvallers meteen aan te houden. De vierde verdachte, O.K., zette het echter op een lopen. Waarschuwingsschoten brachten hem niet tot andere gedachten. Hij werd uiteindelijk geraakt door een gericht afgevuurde politiekogel in zijn benen en is onder politiebewaking opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Recherche van regio Midden.

Rijksmuseum Amsterdam krijgt in 2020 unieke tentoonstelling over het Nederlands slavernijverleden

Nieuwe directeur Rijksmuseum breekt met verleden 

(Bron foto: Diorama of a Slave Dance, Gerrit Schouten, 1830/Rijksmuseum)

Het Rijksmuseum houdt in 2020 een tentoonstelling over het Nederlands slavernijverleden. Dat zegt directeur Taco Dibbits vandaag, vrijdag 10 februari 2017, in de Volkskrant. 'De collectie van het Rijksmuseum vertelt de geschiedenis van Nederland die verbonden is met vele landen', aldus Dibbits. 'Op goede en minder goede manieren, het hoort erbij en moet allemaal worden getoond'

De keuze is een breuk van de nieuwe directeur met de visie van eerdere directeuren, die weinig tot geen aandacht aan de duistere zijde van de Hollandse geschiedenis schonken.

Bij de heropening in 2013 koos toenmalig directeur Wim Pijbes voor een vermenging van kunst en geschiedenis, pijlers die voorheen gescheiden waren in het museum. Daarbij lag de nadruk op de successen: de Hollandse koopmansgeest, de handel, de meesterschilders als Rembrandt en Vermeer die dankzij de bloeiende economie in de Gouden Eeuw een markt hadden. Pijbes' motto: het museum is 'de schatkist van Nederland'.

Dibbits gaat nu laten zien hoe de Hollanders aan sommige van die schatten gekomen zijn.

Even hier klikken om het gehele artikel te kunnen lezen. 

Oostenrijker op mountainbike rijdt met zo'n 170 km/u Chileense berg af

In 11 seconden rijdt mountainbiker berg van 4.000 meter af in Atacamawoestijn


De Oostenrijker Max Stöckl heeft met een mountainbike met een snelheid van bijna 170 kilometer per uur een berg met kiezeltjes afgereden. In elf seconden tijd reed hij de berg van 4.000 meter af in de woestijn in Chili. Dit bericht de Belgische nieuwswebsite VTM Nieuws vandaag, vrijdag 10 februari 2017. Goed voor een nieuw wereldrecord. 

De 42-jarige Stöckl haalde een topsnelheid van 167 km/u toen hij een berg in de Atacamawoestijn in Chili af fietste. De ondergrond is van gravel en de berg heeft een dalingspercentage van maar liefst 45 graden. Levensgevaarlijk dus, daarom werd voor de Oostenrijker een speciaal pak ontwikkeld waarin een airbag was ingebouwd.


Op de beelden ziet het er vrij simpel uit, maar niets is minder waar. 'Je staat doodsangsten uit', zei Stöckl achteraf. 'Je weet dat één verkeerde beweging een vreselijke crash tot gevolg kan hebben, waarbij alleen je pak enige bescherming biedt.'

Venezuela moet politieke gevangenen vrijlaten

Bisschoppen Venezuela hopen dat verzoeningsproces nieuw leven kan worden ingeblazen


De Venezolaanse bisschoppen hopen dat de vrijlating van politieke gevangenen het verzoeningsproces nieuw leven kan inblazen. Dit bericht de Belgische website Kerknet vandaag, vrijdag 10 februari 2017.

In afwachting van een akkoord tussen de regering en de oppositie én als aanzet tot de nationale dialoog en verzoening, roept de Bisschoppenconferentie van Venezuela de socialistische regering op de politieke gevangenen in het land onmiddellijk vrij te laten.


Een woordvoerder van de bisschoppen verklaarde, dat er gemakkelijk een honderdtal gevangenen kan worden vrijlaten. Het ontbreekt alleen maar aan politieke wil.

Venezuela gaat nu al geruime tijd gebukt onder een ernstige economische en politieke crisis, waarbij beide meerderheid en oppositie elkaar verwijten sturen. De katholieke Kerk heeft nog lang proberen bemiddelen tussen beide.

Intussen zijn de onderhandelingen tussen regering en oppositie opnieuw beëindigd. Paus Franciscus had in oktober nog verrassend president Maduro in audiëntie ontvangen. Hij hoopte zo een impuls te geven aan het vredesproces.

'Oorzaak stankoverlast in onder andere Piscadera niet bij Isla-raffinaderij' - Curaçao

Isla heeft eigen onderzoek verricht in reactie klachten over stank van omwonenden


De Isla raffinaderij heeft zelf onderzoek verricht naar aanleiding van klachten van omwonenden, onder andere in Piscadera, over stankoverlast. Tijdens het onderzoek werd de typische geur geconstateerd die gepaard gaat met het raffinageproces. 

Ook werd de stank van rotte eieren of een beerput waargenomen. Desondanks verklaart woordvoerder Henny Cornelia vandaag, vrjdag 10 februari 2017, in het Antilliaans Dagblad, aldus Paradise FM, dat de oorzaak van de overlast niet bij de raffinaderij ligt, omdat momenteel alle installaties buiten bedrijf zijn.

Deskundigheid Berenschot niet meer nodig bij bouw HNO op Curaçao

SONA: 'Taken in huidige fase kunnen ook prima door andere deskundigen uitgevoerd worden'


Bij de bouw van Hospital Nobo Otrobonda (HNO) is de deskundigheid van adviesbureau Berenschot niet meer nodig. Volgens Reginaldo Doran, bestuurslid van Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) kunnen taken in de huidige fase ook prima door andere deskundigen, zoals bedrijf AT Osborn, uitgevoerd worden. Dit zei Doran gisteren tijdens een persconferentie, zo bericht Paradise FM vandaag, vrijdag 10 februari 2017.

Omdat Berenschot de besteding van een voorschot van 3,5 miljoen gulden voor het traject niet kan verantwoorden, is de werkrelatie met het adviesbureau heroverwogen. Doran benadrukte, dat dit geen gevolgen heeft gehad voor de voortgang van het project. De bouw loopt volgens planning en zal door een effectievere aanpak uiteindelijk geen vertraging oplopen, aldus het bestuurslid van Sona.

De bouw van het nieuwe ziekenhuis gaat zoals afgesproken door met dezelfde onderaannemers en dezelfde mensen die het werk uitvoeren. De bedrijven worden alleen niet meer door Berenschot maar direct door Sona betaald.

Voor het transitietraject van Sehos naar HNO heeft Sona inmiddels afspraken gemaakt met het Sehos zelf en met verpleegvakbond CBV, zei Doran.

Regering gaat weer over tot subsidiëren van babyvoeding in blik

Stopzetten subsidie heeft niet geleid tot gewenst effect, stimuleren van borstvoeding

Babyvoeding opgenomen op lijst basisgoederen vrij van invoerrecht en omzetbelasting


Het stopzetten van subsidie op babyvoeding in blik in september 2015 met de bedoeling borstvoeding te stimuleren, heeft niet het gewenste effect gehad. De directrice van het ministerie van Volksgezondheid, Maureen Wijngaarde-van Dijk, zegt vandaag, vrijdag 10 februari 2017, in de Ware Tijd, dat betrokkenen niet goed zijn voorbereid. De regering heeft daarom besloten het product weer te subsidiëren.

Babyvoeding is opgenomen op de lijst van basisgoederen die vrij van invoerrecht en omzetbelasting mogen worden ingevoerd. De directrice verwacht dat dit besluit nadelig kan uitvallen voor onder andere projecten ter stimulering van borstvoeding. Tot voor de afschaffing subsidieerde de regering dit product voor 80 procent.

De verkoop verliep via de Regionale Gezondheidsdienst, maar omdat de overheid haar subsidieverplichting niet nakwam, weigerde de organisatie het product nog langer te verkopen. Moeders die hun kind toch hiermee wilden voeden moesten de marktprijs betalen en die is nu meer dan twintig Surinaamse dollar.

'Als je de babyvoeding plotseling weghaalt en je hebt geen andere maatregel in de plaats, dan zal je besluit toch niet het beoogde effect hebben', zegt de directrice.

Er zijn zaken die bij het wegvallen van dit product geregeld moeten worden, zoals een ruimte voor de moeder op de werkvloer waar ze haar baby kan voeden of borstmelk kan afkolven. Ook zou zwangerschapsverlof voor iedere vrouw, ongeacht haar baan, mogelijk moeten zijn. Onder andere de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname zou in het hele land actief moeten zijn. Het ministerie moet actie ondernemen, maar ook de particuliere sector heeft een bijdrage te leveren, aldus de directrice.

Suridocs richt fonds op om transparant te zijn

Alle informatie over ontvangen gelden gaat gepubliceerd worden


Om zo transparant mogelijk te werken richt de stichting Suridocs een fonds op, met als doel alle informatie over onder andere ontvangen gelden te publiceren. Dat zal ook gebeuren met de namen van donateurs, die daar geen bezwaar tegen hebben. Met dit initiatief wil de stichting bereiken dat organisaties of stichtingen die Suriname een warm hart toedragen wat eerder steun zullen bieden. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 februari 2017, aan de hand van een eerder door de stichting uitgegeven persbericht.

De stichting is ontstaan in het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, Nederland, met een lange traditie van artsen met Surinaamse roots of artsen die een band met Suriname hebben.

Roel Brug van stichting Suraems, een partner van stichting Suridocs, zegt dat ze al geruime tijd bezig zijn met het uitvoeren van projecten, waaronder het oprichten van een ambulancedienst. Gestreefd wordt om deze dienst samen met een centrale meldkamer dit jaar van de grond te krijgen.

De partners zetten zich ook in voor het verwezenlijken van een huisartsenambulance, waarbij de dokter met een speciale ambulance bij de patiënten langs gaat. 'De projecten die we uitvoeren zijn duurzaam.'

De stichtingen ondersteunen projecten die onder andere als doel hebben de toegankelijkheid van de medische zorg te behouden of te vergroten en de kwaliteit te bewaken. Hiervoor wordt samengewerkt met huisartsen en medisch specialisten in Suriname. Suridocs probeert door fundraising met partner Apura Networks voldoende geld op te halen voor de medische projecten die ze uitvoert of wil uitvoeren.

Rechter in Peru vaardigt internationaal arrestatiebevel uit voor oud-president Toledo

Toledo verdacht van corruptie in project voor aanleg snelweg


Een rechter in Peru heeft donderdag (plaatselijke tijd) een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor voormalig president Alejandro Toledo (zie onderaan). Volgens de rechter moet Toledo in ieder geval voor achttien maanden de cel in zodat aanklagers verder onderzoek kunnen doen naar een corruptiezaak waarmee omgerekend zo’n 20 miljoen euro zou zijn gemoeid.

Toledo heeft 'het hoge ambt van het presidentschap misbruikt om een illegaal pact te sluiten bij het verkopen van een project voor de aanleg van een snelweg', concludeerde de rechter.

Het internationale bouwbedrijf Odebrecht heeft toegegeven steekpenningen aan onder anderen Toledo te hebben gegeven in ruil voor een opdracht.


Toledo, die president was tussen 2001 en 2006, ontkende vorig weekend elke betrokkenheid. Hij verbleef op dat moment in Parijs, Frankrijk. Zijn advocaat zei tegen lokale media dat hij zijn cliënt heeft aangeraden niet terug te keren naar Peru.


(Red. De Surinaamse Krant/Diario El Comercio/Twitter/Peru 21/De Telegraaf/NOS)

AdeKUS opent 16 februari het Confucius Instituut

Mijlpaal in de 40-jarige samenwerking tussen Suriname en China


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) opent donderdag 16 februari de deuren van een Confucius Instituut, CI. De totstandkoming van dit instituut kan gezien worden als een mijlpaal in de 40-jarige samenwerking tussen Suriname en China. De ceremoniële opening, die gepaard gaat met een culturele manifestatie, vindt plaats op het terrein van het IGSR (Institute for Graduate Studies and Research).

Op 17 februari wordt een symposium gehouden met als thema Bridging Between Surinamese and Chinese Culture.

Voorafgaand aan de officiële opening van het Confucius Instituut hebben de AdeKUS en de Volksrepubliek China op 1 maart 2016 een Memorandum of Understanding getekend voor het opzetten van een Confucius Instituut. Met de opening op 16 februari wordt invulling gegeven aan deze overeenkomst.

Het CI hoofdkantoor in de Volksrepubliek China, Hanban, had de Sci-Tech-universiteit in Hangzhou (Zhejiang) aangetrokken om het instituut in Paramaribo op te zetten.

Confucius Instituten zijn academische instituten over de hele wereld die als doel hebben de taal en cultuur van Volksrepubliek China aan de man te brengen. Deze instituten worden beheerd door de Chinese staat in samenwerking met lokale universiteiten buiten China. Men kan op een Confucius Instituut Standaardmandarijn in het vereenvoudigd Chinees leren en met de cultuur van het hedendaagse China kennismaken.
Wereldwijd zijn er zo'n 340 Confucius Instituten. Nederland heeft er twee, één verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden één aan de Rijksuniversiteit Groningen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/CI Hanban)

Bodybuilder Soepe Koese werkt hard aan verwezenlijken droom, een profcarrière

Koese hoopt op steun bedrijfsleven en overheid


Zijn voornaamste doel is om dit jaar een profcontract af te dwingen. Hiermee zal zijn grootste droom in vervulling gaan. 'Mijn droom om een professionele bodybuilder te worden staat nog echt overeind', zegt Soepe Koese (zie foto - Bron: Facebook) vandaag, 10 februari 2017, in de Ware Tijd.

En dat kan al in april wanneer hij deelneemt aan wedstrijden in Brazilië. Ondanks dat Mr. Suriname weet dat het zwaar zal zijn, ziet hij goede kansen. Koese benadrukt, dat hij het niet zal kunnen doen zonder de steun van de totale Surinaamse gemeenschap.

Samen met zijn manager Jerry Finisie is sinds begin van dit jaar een campagne op touw gezet, waarin met name de hulp van het bedrijfsleven en de overheid wordt ingeroepen.

Het programma van Koese voor dit jaar is al uitgestippeld. Hij wil dit jaar aan vier wedstrijden deelnemen:
het bodybuildingtoernooi van Sao Paulo op 21, 22 en 23 april (de Arnold Classic Brazilië voor Midden-Amerika, Caribische eilanden, Zuid-Amerika, VS, Canada), het Eddy Wilsen Open op 29 april, een toernooi dat in juli in Spanje wordt gehouden en de Mister Suriname-verkiezing.

Aanwezigheid militairen aan Waterkant Paramaribo zorgt voor meer veiligheid

Inzet militairen noodsprong, omdat geld voor inhuren beveiligingsbedrijf niet aanwezig is


Verkopers aan en bezoekers van de Waterkant kunnen zich nu veiliger voelen door de regelmatige aanwezigheid van militairen. De uitbaters, hun klanten of mensen die gewoon wilden relaxen werden lastiggevallen door dronkaards, dak- en thuislozen en junks en er vonden zelfs roofovervallen plaats, aldus de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 10 februari 2017.

Sinds ongeveer zes maanden patrouilleren militairen in de omgeving van zeven uur 's avonds tot de volgende ochtend zeven uur. Een militair zegt in een reactie, dat calamiteiten zijn teruggedrongen. Indien er zich toch iets voordoet dat ze zelf niet mogen oplossen, dan wordt de politie ingeschakeld. 

Toenmalig districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo Noord-Oost, sinds kort minister van Openbare Werken, onder wiens leiding de legerassistentie was aangevraagd, zegt dat daartoe werd overgegaan, omdat er geen geld was om een beveiligingsbedrijf te betalen. De situatie was namelijk zo erg, dat dringend veiligheidsmaatregelen genomen moesten worden.

Miranda zegt, dat de situatie nog niet is wat het wezen moet, maar de eerste stappen om het gebied veiliger te maken zijn volgens hem gezet.

Het is aan zijn opvolger om het plan verder uit te voeren. De beheersraad, die wordt voorgezeten door de directeur van het toen nog bestaande ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, ziet toe op de veiligheid. Ook de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost heeft zitting in die raad.

Assembleeleden buigen zich over Wet Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs

Misiekaba (NDP): 'Het fenomeen van uitzendkrachten in Suriname is nooit bij wet geregeld'

Mensen mogen door nieuwe wet niet langer dan een jaar als uitzendkracht worden uitgezonden


De Nationale Assemblee behandelt vanmiddag, vrijdag 10 februari 2017, de Wet Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs. De ontwerpwet is voorbereid voor openbare behandeling door een commissie onder leiding van André Misiekaba (NDP). Binnen de commissie bestaat verschil van mening over de inhoud van de wet. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft enkele kanttekeningen, zo schrijft Starnieuws vanochtend. 

In het ontwerp wordt de relatie geregeld tussen de de uitzendbureaus, de Staat en de positie van de werknemer.


Misiekaba zegt in een reactie, dat het fenomeen van uitzendkrachten in Suriname nooit bij wet is geregeld. 'Uitzendbureaus moeten een vergunning hebben om te opereren. Ook is in de wet geregeld wie verantwoordelijk is voor de werkers die uitgezonden worden.' De mensen vielen een beetje tussen wal en schip, zegt Misiekaba. De werknemers moeten bij de uitzendbureaus voor een werkgeversverklaring of informatie over hun loon of overeenkomst. De secundaire voorzieningen moeten eveneens geregeld worden. De overheid weet hierdoor waar de verantwoordelijkheid ligt en waar er gecontroleerd moet worden.

In de wet wordt opgenomen, dat de mensen niet langer dan een jaar als uitzendkracht mogen worden uitgezonden. De werknemer moet na een jaar in dienst treden bij het bedrijf. Als een bedrijf vindt dat iemand zijn werk goed doet, en langer dan een jaar gevraagd wordt om te werken, kan die in vaste dienst genomen worden. Hierover is veel discussie in de commissie.

Commissielid Patricia Etnel (NPS) zei, dat bij haar enkele zorgpunten zijn gebleven, ondanks de antwoorden die minister Soewarto Moestadja van Arbeod heeft gegeven. Uitzendbureaus kunnen tussen de 1.000 en 2.000 banen leveren. In de Caricom geldt dat hoger kader zich vrijelijk kan bewegen en een baan mag hebben in de lidlanden. Zij hebben geen speciale werkvergunning nodig. Etnel wil van de regering weten of deze er niet toe zal leiden, dat Surinamers moeilijker aan een baan zullen kunnen komen. Nu al is het moeilijk voor velen om werk te vinden. Met deze wet moet het probleem niet worden vergroot.

Steven Mc Andrew, directeur van de VSB, vindt de wet belangrijk. Hij wijst erop dat Suriname te maken heeft met een zeer ernstige crisis, waarbij de economie tussen de 9% en 11% is gekrompen. Dit geeft aan dat het noodzakelijk is om economische activiteiten te ontplooien. 'Als je ondernemers bepaalde zaken ontneemt zodat ze die activiteiten niet kunnen ontplooien om te groeien, dan ziet het er bar slecht uit voor onze economie in 2017-2018.' De wet heeft volgens hem fundamentele issues die volgens de VSB niet correct zijn. Mc Andrew zegt verder, dat er soms mensen in dienst genomen worden om bepaalde projecten uit te voeren, die meer dan een jaar duren. 'Moet je dan na een jaar nieuwe mensen in dienst nemen terwijl iemand al een jaar bezig is geweest', vraagt hij zich af. Het is een belemmering in plaats van een vergemakkelijking, meent hij.

In tegenstelling tot Misiekaba is hij het er niet mee eens, dat tijdelijke uitzendkrachten hetzelfde moeten verdienen als medewerkers in vaste dienst. Er moet volgens hem een brede discussie over het bevorderen van ondernemerschap komen. De VSB vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met haar inbreng bij de totstandkoming van deze wet. Hij noemt als voorbeeld dat de private sector het zich niet kan veroorloven om permanent ‘opgescheept’ te zitten met een kracht die voor een bepaalde tijd is tijdens een project. De private sector moet volgens hem op een economisch verantwoorde manier functioneren.

Hij is bezorgd over het feit, dat in De Nationale Assemblee woorden zoals crimineel, uitbuiters en slavenhandel worden gebruikt voor ondernemers. Hij vindt dat men het ondernemerschap niet onnodig in een kwaad daglicht moet stellen. Mc Andrew vindt dat werknemers niet hoeven te weten wat voor contract er tussen het bedrijf en het uitzendbureau is gesloten. Dat is volgens hem een privaatrechtelijke relatie. Als werknemer en werkgever maak je afspraken die los staan van de afspraken tussen het bedrijf en het uitzendbureau.

Tijdens de openbare behandeling van de ontwerpwet zal vanmiddag verder op de zorgpunten worden ingegaan.

Stopzetting inreisverbod Trump voor reizigers uit zeven 'moslim-landen' wordt gehandhaafd

Weer tegenvaller voor eigenzinnige Trump


De tijdelijke stopzetting van het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump had uitgevaardigd voor reizigers uit zeven zogenoemde moslimlanden blijft gehandhaafd. Dat heeft een federaal Hof van Beroep in San Francisco donderdag (plaatselijke tijd) 9 februari 2017 bepaald. 

De regering in Washington had beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in de staat Washington vorige week vrijdag, die had bepaald dat het inreisverbod niet kan gelden zolang er juridisch geen duidelijkheid over is.

De drie rechters in San Francisco besloten unaniem dat het tijdelijk verbod in stand blijft.

De rechter zegt nu, dat de Amerikaanse regering geen enkel bewijs heeft geleverd dat een verbod op reizigers uit de zeven landen zou rechtvaardigen. Er zou niet één inwoner van de zeven moslimlanden betrokken zijn bij een terroristische aanslag op Amerikaans grondgebied. Daarbij heeft de regering nagelaten volledige uitleg te geven op de handhaving van het inreisverbod, aldus de rechtbank.

Het ministerie van Justitie had namens de regering-Trump een hoger beroep aangespannen. De drie rechters in San Francisco besloten donderdagnacht unaniem dat het tijdelijk stopzetten van het inreisverbod in stand blijft.

President Trump reageerde direct na de uitspraak op Twitter: 'De veiligheid van ons land staat op het spel!'. Hij schreef erbij 'See you in court!' (zie hieronder), wat zou betekenen dat hij dit besluit opnieuw in de rechtszaal aanvecht. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt in een reactie tegen persbureau Reuters, dat de uitspraak wordt bestudeerd en dat wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn.(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/Trouw/De Telegraaf/Reuters)

Roofmoord op 59-bewaker bouwmaterialenzaak aan Magentakanaalweg opgelost

Vier aangehouden verdachten leggen volmondige bekentenis af


De afdeling Kapitale Delicten en de recherche van regio Midden van het Korps Politie Suriname hebben klaarheid gebracht in de roofmoordzaak in het ressort Santo Boma. De politie van Santo Boma kreeg maandagochtend 10 oktober 2016 rond kwart over twee een telefonische melding, dat enkele verdachte figuren zich in de omgeving van een bouwmaterialenzaak aan de Magenthakanaalweg bevonden. Dit bericht de afdeling Public Relations van het korps donderdag 9 februari 2017.

Op de plek aangekomen troffen agenten het levenloze lichaam van de 59-jarige bewaker Sieuwtjaran Lakhichand van de bouwmaterialenzaak aan met wonden aan het hoofd. Het onderzoek werd overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Gezamenlijke inspanningen van de afdeling Kapitale Delicten en de recherche van regio Midden leidden agenten naar de 27-jarige K.H. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.

De 23-jarige A.Ch., A.M. (28) en de 24-jarige R.J. werden eveneens in beeld gebracht en aangehouden. De vier verdachten hebben een volmondige bekentenis afgelegd.

Colombia lijkt werk te maken van aanpak stierenvechten en -feesten

Hooggerechtshof beschouwt stierenvechten als dierenmishandeling en niet meer als uitzondering


In Colombia zijn momenteel positieve ontwikkelingen gaande die het mogelijk maken dat er regelgeving ontwikkeld wordt op het stierenvechten en andere wrede stierenfeesten. Tot nu toe werden stierengevechten uitgezonderd in de Colombiaanse wetten voor de bescherming van dieren, zo bericht de in Utrecht gevestigde organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) donderdag 9 februari 2017 op haar website.

Het hooggerechtshof is het stierenvechten nu gaan beschouwen als dierenmishandeling en niet langer als een uitzondering. Daarom vraagt ze het Congres om nieuwe wetten te maken en daarmee de huidige te hervormen. Hiermee wordt een belangrijke stap genomen in de bescherming van vechtstieren en paarden.

In januari 2016 erkende Colombia dat dieren wezens met gevoel zijn. Ook werd dierenmishandeling strafbaar gesteld. Maar, wel waren stierengevechten, stierenfeesten en hanengevechten uitgezonderd. Anders zou er geen meerderheid zijn vanuit het Congres om de dierenbeschermingswet aan te nemen. En zo werd die wet aangenomen (Ley 1774 del 6 de enero de 2016):Vanuit de samenleving werd beroep aangetekend tegen de uitzonderingen op de dierenwelzijnswet. Vervolgens besloot het Hooggerechtshof, met vijf stemmen vóór en vier tegen, dat de wet onuitvoerbaar is en dat het Congres de huidige wetgeving moet hervormen. Hiermee wordt de deur geopend naar een mogelijk verbod op het stierenvechten. Met deze uitspraak erkent het Hooggerechtshof dat er bij stierengevechten en stierenfeesten mishandeling plaatsvindt en dat het beschermen van tradities niet langer de prioriteit geniet boven het beschermen van dieren.

CAS International (Comité Anti Stierenvechten), een Nederlandse organisatie die zich uitsluitend bezig houdt met het einde van het stierenvechten, juicht de uitspraak van het hooggerechtshof toe. Het is een enorme stap voorwaarts.

CAS hoopt dat Colombia een voorbeeld zal zijn voor de andere stierenvechtlanden waar tradities belangrijker worden beschouwd dan het welzijn van de stieren. Daarnaast is Colombia een land met veel geweld, en hoewel er stappen zijn gemaakt richting vrede binnen de samenleving, is het ook belangrijk dat er een einde komt aan het geweld in de arena. Omdat geweld tot meer geweld leidt.

Colombia Sin Toreo, een nationale coalitie van maatschappelijke en dierenrechtenorganisaties gaat intensief aan het werk voor de beste uitkomst voor de stieren en paarden. CAS kan helaas nog niet voorspellen hoe de wetgeving eruit gaat zien maar het doel is een verbod. CAS steunt Colombia Sin Toreo en zal al het mogelijke doen om bij te dragen aan het einde van het stierenvechten.

Journalist in Cajamarca, Peru, mishandeld door nog onbekende mannen

Bonifacio Sánchez bericht onder andere over conflicten met autoriteiten

Journalist met verwondingen aan mond opgenomen in ziekenhuis


In Peru is een journalist op brute wijze aangevallen door nog onbekende mannen. De aanval op Marco Bonifacio Sánchez vond vorige week plaats in zijn woonplaats Cajamarca. Bonifacio was met vrienden op weg naar huis toen hij werd aangevallen, waarbij zijn aanvallers probeerden zijn tong uit te snijden, zo bericht de website VillaMedia donderdag 9 februari 2017 op haar website.

De journalist ligt met verwondingen aan zijn mond in het ziekenhuis. Een vriend die hem daar bezocht zegt dat de journalist momenteel moeilijk kan spreken.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
De journalist van het radio- en televisieprogramma El Canillita (waarin onder meer consumentenproblemen en conflicten met autoriteiten of overheidsinstellingen aan bod kwamen) was in het verleden al vaker doelwit van geweld.

Carlos Lauría, secretaris voor de regio bij het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ), stelt dat de daders snel moeten worden gevonden, omdat de gruwelijke aanval de vrije pers in Peru ondermijnt.


https://cpj.org/2017/02/assailants-try-to-cut-out-peruvian-journalists-ton.php

Assailants try to cut out Peruvian journalist's tongue
New York, February 8, 2017--Peruvian authorities should swiftly bring to justice all those responsible for a brutal attack against broadcast journalist Marco Bonifacio Sánchez, the Committee to Protect Journalists said today. Unidentified assailants tried to cut off the journalist's tongue as he walked home in the northern Peruvian town of Cajamarca late in the night of February 3, colleagues and friends told CPJ.
Bonifacio, the host of the radio and television program "El Canillita," broadcast on Turbo Mix Radio y Televisión, is in hospital with injuries to his mouth, according to press reports and Bonifacio's friends and colleagues. A close friend of Bonifacio's, who asked not to be named for fear of reprisal, told CPJ that the journalist was walking home with a group of friends when unidentified assailants beat him and attempted to cut out his tongue. Bonifacio's friend, who has visited him in the hospital, told CPJ that the journalist's injuries to his mouth made it difficult for him to speak on the phone.
"Peruvian authorities should swiftly bring to justice all those responsible for the horrific attack against Marco Bonifacio Sánchez," Carlos Lauría, senior coordinator for the Americas program at CPJ, said. "Impunity in cases of attacks against the journalists undermines the Peruvian news media's ability to report the news freely."
Bonifacio's friend told CPJ that the journalist had been attacked on at least four previous occasions, stretching back at least three years, and that she believed the attacks were related to his work as a journalist.
CPJ's calls to the police station in Cajamarca were not answered.
Bonifacio often interviewed residents about problems they faced--such as difficulty in accessing medicine or government services--and would try to help solve those problems, according to colleagues at the radio station. He was known for his confrontational style and criticism of local authorities and institutions, Ronal Tiper, the press director of Grupo Turbo Mix, told CPJ.
Tiper said the journalist had been threatened many times over the years. He said Bonifacio received a threatening letter roughly 18 months before the attack, without elaborating on the contents, but told CPJ that he could not remember any more recent threat.
Bonifacio also ran for mayor of Cajamarca in 2014, according to colleagues and press reports at the time.