zaterdag 11 februari 2017

Bedrogen Braziliaanse vrouw sleurt minnares van haar man naakt door de straat

'Zo reken je af met verraadsters die een getrouwde man versieren'

Vrouw riskeert tien jaar cel voor haar wraakactie


Het AD bericht vandaag, vrijdag 11 februari 2017, over een Braziliaanse vrouw die haar man recentelijk op heterdaad betrapte met een ander en besloot direct wraak te nemen. Een speurtocht op het internet leidt echter naar 15 en 16 januari van dit jaar, naar onder andere respectievelijk een bericht op Globo.com en op de nieuwswebsite NE 10 (zie onderaan). 

Ze sleurde de maîtresse naakt aan haar haren door de straten van Cubatão in de staat São Paulo. Haar tienerzonen probeerden intussen de aandacht van de buren te trekken door zo veel mogelijk kabaal te maken.

De vrouw was haar echtgenoot gevolgd naar het appartement van een vriend. Daar betrapte ze hem in bed met een jongedame. Ze schoor een stukje van het haar van de liefdesrivale af en nam haar daarna haar kleren af. Vervolgens sleurde ze de vrouw aan haar haren door de straten.

De beelden van het voorval gingen razendsnel het internet over. De politie ging op zoek naar het slachtoffer, die uiteindelijk in het bijzijn van haar zus een verklaring aflegde. De relatie van de vrouw en de bedrieger was al vijf maanden aan de gang, naar verluidt had hij haar wijsgemaakt dat hij vrijgezel was.

De agressieve vrouw is inmiddels opgepakt. Zij riskeert tien jaar cel voor haar wraakactie. Het maakt de vrouw weinig uit. 'Het kan me niet schelen wat andere mensen denken. Zo reken je af met verraadsters die een getrouwde man versieren.'

(Red. De Surinaamse Krant/AD/Globo/NE 10/Infobae.com)

Vídeo flagra momento em que mulher traída exibe amante pelada em SP

Caso aconteceu na tarde de sexta-feira (13), em Cubatão (SP).
Agressora desabafou nas redes sociais: 'Ninguém vai me tirar'.


Um vídeo compartilhado nas redes sociais mostra o momento exato em que uma moradora de Cubatão (SP), revoltada por ter flagrado o marido com outra mulher, arrasta a amante pelada e à força pelas ruas do bairro Bolsão 9. Ela também teve o cabelo cortado pela esposa traída. O caso ocorreu na tarde da última sexta-feira (13).
A cena chamou a atenção de moradores do bairro, que tiraram fotos e filmaram a ação, antes da chegada da polícia.
Mulher foi arrastada para a rua (Foto: Arquivo Pessoal)Mulher foi arrastada pelada para a rua em bairro
de Cubatão (Foto: Arquivo Pessoal)
Nas redes sociais, a mulher traída escreveu que a atitude contra a rival era uma lição para as "talaricas", gíria usada quando uma mulher se relaciona com um homem comprometido. "Vou mostrar como faz com as talaricas de homem casado. Acabei de pegar essa vagabunda com o meu marido. Ex-marido a partir de hoje", escreveu.
Na mesma postagem, a esposa traída diz ainda que também agrediu o marido, mas ele acabou fugindo, enquanto a amante ficou. "Dei uns 'pau' nele (sic). Ele correu e a vadia ficou. Dei uns tapinhas de leve nela", acrescenta a mulher, que revelou ainda ter cortado o cabelo da vítima e desfilado com ela pelada pelas ruas do bairro, com o objetivo de mostrar autoridade. "Ninguém me tira", disse.
Após o ocorrido, a agressora comemorou estar "solteira". O G1 entrou em contato com as polícias Civil e Militar para falar sobre o assunto. As autoridades confirmaram que receberam denúncias sobre o caso, mas a mulher agredida não foi localizada e também não formalizou um boletim de ocorrência até a manhã deste domingo (15).

LVV zet rijstverwerkers en -exporteurs in het zonnetje vanwege record export 2016

Certificaten overhandigd aan ADRON, SML en 28 verwerkers en exporteurs


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum (ADRON), de Stichting Machinale Landbouw (SML) en 28 rijstverwerkers en -exporteurs hebben uit handen van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, districtssecretaris Prekash Joeloemsingh van Nickerie en het uit Nickerie afkomstig NDP-Assembleelid Rachied Doekhie, certificaten mogen ontvangen, als blijk van waardering voor de record rijstexport die in 2016 is geboekt (zie foto's - Bron: LVV). In 2015 werd 100.000 ton rijst geëxporteerd. Het afgelopen jaar, 2016 was het 103.000 ton rijst, zo laat het ministerie in een gisteren uitgebracht persbericht weten.


Algoe zei, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 11 februari 2017, dat er bewust gekozen is om een certificaat te geven, om altijd te kunnen zien hoe het was. De bijdrage aan dit record vanuit de regering is duidelijk, zei hij. De regering heeft gezorgd voor droge en natte infrastructuur, aanwezigheid van voldoende water en voldoende afzetmarkten. Die zijn gevonden in Venezuela, Spanje, Portugal en Haïti. De minister stelde, dat als er voldoende afzetmarkt is, er meer zal worden geproduceerd.

Om dit record te behouden en voort te zetten, zal de regering de infrastructuur, natte zowel droge, moeten onderhouden. Het Wageningen pompgemaal zal worden aangepakt, want de rechteroever heeft 7.400 hectare dat nog moet worden beplant. De Wakay pomp moet optimaal draaien. Er moet voldoende brandstof worden gereserveerd en moeten meerdere exportmarkten worden aangeboord.

Na 1985 heeft de export de grens van 100.000 niet gehaald. Dat is pas in 2016 gebeurd. Bhagwatpersad Ramadhin, verwerker en exporteur, heeft 43% van het totaal geëxporteerd. Hij vindt het heel goed van de regeringm dat ze de producenten en exporteurs waardeert voor het werk dat ze verrichten. Hij heeft deze waardering voor het eerst in 35 jaar meegemaakt. 'Het doet je goed en dit stimuleert je om verder te gaan', aldus Ramadhin.

Theo Para kondigt deel twee aan van zijn boek 'De schreeuw van Bastion Veere'

Nieuwe boek essayist Para verschijnt in het najaar van 2017


Het nieuwe boek van essayist Theo Para, 'De schreeuw van Bastion Veere, deel 2', verschijnt in het najaar. Bastion Veere is de naam van een plaats delict waar de 8 decembermoorden van 1982 zich voltrokken in Fort Zeelandia te Paramaribo, aan de Surinamerivier. Dat werd afgelopen week aangekondigd in het NOS Radio 1 Journaal, waar Para hoofdgast was in verband met het 8 decemberstrafproces. 

De essayist noemde de decembermoorden ‘het meest weerzinwekkende onderdeel van een totalitaire machtsgreep’.

Hij wees op het in brand schieten van radiostations, een krantengebouw en het gebouw van de moederbond, in de nacht voor de moorden, op de verschijningsverboden en censuur en op de afschaffing van algemene verkiezingen en parlement in de regeringsverklaring van 1 mei 1983.

'De schreeuw van Bastion Veere, deel 2', wordt evenals het eerste deel, uitgegeven door Uitgeverij Van Gennep in Amsterdam.

Deel 2, evenals deel 1, wordt een verzamelbundel van essays en columns sinds het aantreden van de hoofdverdachte van de decembermoorden, Desi Bouterse, als president in 2010, alsook niet eerder gepubliceerde brieven en teksten.

SLM-directeur doet beroep op regering om meer luchtvaartverdragen te sluiten met landen in regio

Lachmising hoopt binnen drie jaar te beschikken over tien vliegtuigen voor meer bestemmingen


Terwijl de achterstand in de boekhouding bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) wordt weggewerkt, wordt het duidelijk hoe zwaar het financieel is geweest tussen 2013 en 2015. Het bedrijf leed in die periode ruim 8 miljoen Amerikaanse dollar verlies. In 2012 werd het verlies nog teruggebracht naar 1 miljoen dollar. 

'De recordolieprijzen hebben het bedrijf zwaar getroffen de afgelopen jaren. Er waren momenten dat er zelfs 150 Amerikaanse dollar moest worden betaald per barrel. Dit probleem gold niet alleen voor onze maatschappij, maar voor de totale luchtvaartbranche wereldwijd. Wij hebben vanaf 2016 veel betere prijzen voor olie gehad, waardoor wij er nu beter voor staan', zegt directeur Robby Lachmising vandaag, zaterdag 11 februari 2017, in de Ware Tijd.

Ondanks de financiële tegenslagen blijft de directeur, die amper zeven maanden aanzit, optimistisch over de ontwikkelingskansen van de onderneming. Hij ziet vooral mogelijkheden in de regio, maar dan moet de overheid helpen. 'Ik doe een beroep op de ministers van Openbare Werken en Handel en Industrie om er alles aan te doen dat Suriname meer luchtvaartverdragen met landen in de regio aangaat.'

De directeur doelt op mogelijkheden om het aantal routes van de SLM uit te breiden. Zo wil hij graag een luchtvaartverdrag met Cuba. 'We zijn een samenwerking met China Air aangegaan en zij levert toeristen tot aan Cuba. Die maatschappij is bereid om toeristen ook naar Suriname door te sluizen als wij een luchtvaartverdrag met Cuba zouden sluiten', aldus Lachmising.

Er zijn ook plannen om de vloot van de SLM uit te breiden. De huidige drie Boeings 737-300 moeten eind dit jaar vervangen worden. 'Wij bestuderen momenteel de mogelijkheid om het aantal machines dat in de regio wordt ingezet uit te breiden. Als het haalbaar is, kunnen wij binnen de komende drie jaar gaan naar tien machines voor meer bestemmingen in de regio.'

Politie arresteert jongen voor diefstal van een bol en mishandeling winkelier te Latour

Winkelier betrapt dief op moment dat hij de buit, een bol, in zijn onderbroek propt


De 18-jarige D.C. blijkt op zaterdag 4 februari te zijn aangehouden door de politie van het ressort Latour in Paramaribo voor mishandeling van een winkelier en diefstal van een zogenoemde bol, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie vandaag pas, zaterdag 11 februari 2017.

De jongen trad op 25 januari de supermarkt binnen en stal een bol van de schappen. Hij werd echter op heterdaad betrapt toen hij de bol in zijn onderbroek propte.

De winkelier, die hem probeerde tegen te houden, raakte in een worsteling met de jongeman. Hij bracht de winkelier slagen toe. Deze liep wonden op aan een elleboog en moest de dief laten gaan.

Via camerabeelden werd C. door agenten geïdentificeerd als een werknemer van een carwash in dezelfde omgeving. Hij werd opgespoord en aangehouden voor diefstal en mishandeling. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de verdachte ingesloten.

Diverse luchtvaartmaatschappen willen vluchten Insel Air vanaf Aruba overnemen

Venezolaanse Aserca Airlines en Avianca in Colombia zijn geïnteresseerd

Interesse wordt bevestigd door Arubaanse minister van Transport Mike de Meza


Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben de Arubaanse minister van Transport Mike de Meza benaderd, omdat ze geïnteresseerd zijn in een overname van vluchten van de Curaçaose maatschappij Insel Air vanaf Aruba. Sommige van de geïnteresseerde luchtvaartmaatschappijen vliegen al op het eiland, aldus The Daily Herald op Sint Maarten vandaag, zaterdag 11 februari 2017.

Volgens De Meza hebben diverse luchtvaartmaatschappijen hem over dit issue benaderd. 'Er is Aruba Airlines die heeft laten weten haar operaties te willen uitbreiden, indien daartoe een noodzaak is. Dit vormt al een onderdeel van haar toekomstplannen. We zijn ook benaderd door Aserca Airlines in Venezuela en het Colombiaanse Avianca', aldus de bewindsman.

De Nederlandse regering heeft aangegeven te willen praten met Curaçao en Aruba over welke rol de KLM of andere Nederlandse maatschappijen zouden kunnen spelen in deze kwestie. Voor Nederland is dit van importantie vanwege de verbinding tussen de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) en met andere voormalige Nederlandse Antilliaanse gebiedsdelen.

Afgelopen week kwamen nog twee administratieve issues bij Insel Air aan het licht tijdens een controle door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ITL) in Nederland. Het gaat om procedurele zaken bij de trainingsafdeling en op het gebied van kwaliteit. De vraag is gesteld of de registratie van vliegtuigen nog steeds op Aruba moet plaatsvinden of alleen op Curaçao, waar de inspectie niet dergelijke zaken heeft aangetroffen.

Maar, het is nog te vroeg om te zeggen dat de Arubaanse tak van Insel Air moet worden opgeheven. Nu is de beslissing genomen om minstens een MD 80 te de-registreren en deze te re-registreren op Curaçao.  Wanneer dat is gebeurd met alle toestellen, dan heeft Insel Air Aruba geen bestaansrecht meer.

(Red. De Surinaamse Krant/The Daily Herald)

Oud-korpschef Nationale Politie Bouman declareert ruim 23.000 euro onkosten voor advies over politie Caribisch Nederland

Geld uitgegeven aan vliegreizen, hotelkosten en vervoer ter plaatse

- Bouman reist voor advies drie keer naar Caribisch gebied en vliegt onder andere met Insel Air
- Nog steeds wordt Bouman doorbetaald met een jaarsalaris van 185.000 euro


Een advies van de omstreden oud-korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman (zie foto - Bron: politie.nl), blijkt veel meer te hebben gekost dan tot nu toe bekend was. Bouman heeft voor een advies over het politiekorps Caribisch Nederland ruim 23.000 euro aan onkosten gedeclareerd. RTL Z achterhaalde het advies al eerder, maar heeft nu ook de bonnetjes in handen die Bouman declareerde, zo bericht RTL Nieuws vrijdag 10 februari 2017.

Daaruit blijkt dat het geld op ging aan vliegreizen, verblijfskosten en vervoer ter plaatse. Dat kwam nog boven op zijn jaarsalaris van 185.000 euro.

Bouman bleef als adviseur aan bij de politie, nadat hij in maart vorig jaar afzwaaide als korpschef. Hij raakte in opspraak nadat bekend was geworden dat de ondernemingsraad van de politie buitensporige bestedingen en uitgaven van de ondernemingsraad niet goed zou hebben gecontroleerd. Bouman had van die verspilling op de hoogte moeten zijn.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf de opdracht voor het advies. Bouman werd gevraagd om te adviseren over het managementteam van het korps en scenario's uit te werken voor samenwerking met en ondersteuning door de nationale politie. Met het advies is uiteindelijk maar weinig gebeurd. Het ging eind vorig jaar naar de Tweede Kamer, maar de aanbevelingen die Bouman deed, werden door minister Van der Steur niet overgenomen (zie hierna):


Aanvankelijk zou Bouman acht weken als adviseur optreden, met ingang van maart 2016. Zijn advies diende 'uiterlijk in juni in bezit te zijn van de opdrachtgever', het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar, Bouman was uiteindelijk zeven maanden bezig. Zijn rapport werd pas op 1 november 2016 afgerond.

Ongevraagd schreef Bouman ook een memo over de integriteit van het korps Caribisch Nederland (zie hierna):Vooral dit memo leidde tot cynische reacties, omdat Bouman op het moment dat het uitlekte zelf in opspraak raakte. Voor zijn advies en memo reisde Bouman in totaal drie keer naar het Caribisch gebied. Hij verbleef er tussen 31 maart en 29 april, tussen 25 juni en 2 juli, en tussen 30 oktober en 1 november 2016. De eerste twee bezoeken waren voor onderzoek; het laatste om zijn rapport ter plekke te presenteren en toe te lichten, laat het ministerie weten.

De hoogte van de onkosten (23.000 euro dus) verklaart het ministerie door te wijzen op het feit dat Bouman in het Caribisch gebied verschillende eilanden moest bezoeken. Daarvoor moet nu eenmaal gevlogen worden. Pikant, aldus RTL Nieuws: hij reisde onder meer met Insel Air. Begin deze maand toonde het kabinet zich bezorgd over de veiligheidssituatie bij deze vliegmaatschappij en verbood het ambtenaren nog langer dienstreizen te maken met Insel Air.

Bouman verbleef in hotels die tussen de 87 en 179 dollar per nacht kosten. Hiermee blijft hij binnen de normen die gelden voor buitenlandse dienstreizen van ambtenaren. Nog steeds wordt Bouman doorbetaald met een jaarsalaris van 185.000 euro, ook al heeft Van der Steur laten weten voorlopig niet van zijn diensten gebruik te zullen maken.

Verkeer tot 2 ton mag weer op brug over Mozeskreek rijden

Voor verkeer met asdruk boven 2 ton wordt nog oplossing gezocht


De brug over de Mozeskreek (zie foto - Bron: commissariaat Kabalebo), in het Kabalebo-gebied (West-Suriname), is weer opengesteld voor verkeer tot maximaal twee ton. Districtscommissaris Theresia Cirino laat via Starnieuws weten, dat op advies van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie de openstelling heeft plaatsgevonden. 

Voor verkeer met een aslast van boven de twee ton zal naar een andere oplossing worden gezocht.
Het is niet mogelijk om verkeer toe te laten over de herstelde brug dat te zwaar is.

De brug was ruim een week gesloten voor alle verkeer. De districtscommissaris zegt, dat er nog kleine werkzaamheden worden verricht op de brug. Weggebruikers moeten de aanwijzingen ter plaatse volgen. De politie houdt een oogje in het zeil.

Het regent klachten over slechte internetdienstverlening Telesur

Consumentenkring Suriname roept mensen op om klachten bij haar te deponerenDat het van tijd tot tijd slecht gesteld is met de internetdienstverlening van Telesur is geen nieuws, zo schrijft althans de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 februari 2017. In de afgelopen weken was het weer raak met diverse klachten op onder andere social media. 

'Het gevaar is dat mensen niet rustig moeten aannemen dat dit de dienstverlening is van het bedrijf. De klachten moeten ter bestemder plekke worden gedeponeerd. Daarom blijven wij de consument oproepen om klachten zoveel mogelijk bij ons te deponeren, zodat wij ze kunnen doorgeleiden naar het bedrijf. Dit zal de onderneming scherp houden', zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname.

Twee weken geleden kreeg zijn organisatie een reeks meldingen binnen over slechte wifi-connecties en problemen met prepaid mobiel internet. Vorig weekend waren er, vooral op social media, weer meldingen van problemen inzake prepaid mobiel internet.

Alleyne zegt dat het geen zin heeft om slechts op social media te klagen.

Over de problemen met wifi zegt Telesur-woordvoerder Roy Belfor, dat klanten de garantie hebben van 'ondersteuning via onze filialen en helpdesk via zowel de hulplijn als Facebook'. 'De ervaring van de klant heeft onze hoogste prioriteit en hij mag te allen tijde contact met ons opnemen. Telesur stelt alles in het werk om de relatie met de klant op niveau te houden.'

Ook de klanten die problemen ervaren met het aanvragen van prepaid mobiel internet worden door hem opgeroepen om hun klachten bij het bedrijf te deponeren. Het bedrijf belooft gericht te werken aan de specifieke problemen 'om de ervaring van de klant' te verbeteren.

De Ware Tijd tijd gaat niet in op de vraag waarom er zoveel problemen zijn bij Telesur. De slechte internetverbindingen moeten immers een oorzaak hebben, maar daar wordt met geen woord over gerept en geschreven.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Assemblee neemt wet aan inzake de instelling van de Kustwacht

Na vier jaren eindelijk een wettelijke grondslag voor Kustwacht


Na intensieve discussies en veel aanpassingen is de ontwerpwet inzake de instelling van de Kustwacht (zie onderaan) rond negen uur gisteravond met algemene 30 stemmen door De Nationale Assemblee aangenomen. De Kustwacht heeft na vier jaren nu een wettelijke basis verkregen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 11 februari 2017. 

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Silvana Afonsoea (NDP), zei dat na een zware bevalling het kind ter wereld was gekomen.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft diverse voorstellen, die waren gedaan door oppositie en coalitie, overgenomen. Hij deelde op vragen van Assembleeleden mee, dat de Kustwacht een civiele rechtshandhavingsorganisatie is. Ze zal haar taken uitvoeren in de territoriale wateren, het continentaal plateau en de exclusieve economische zone. Waar nodig zal ze hulp- en reddingsoperaties uitvoeren alsook het toezicht houden op de naleving van de geldende wettelijke regelingen in het maritiem gebied, een en ander met inachtneming van het internationaal recht.

De Kustwacht heeft op dit moment drie boten. Het is niet mogelijk om het volledige werkgebied adequaat te bewaken, zei de minister. Om haar taken en bevoegdheden naar behoren uit te voeren is de ideale situatie dat de Kustwacht binnen een periode van vijf jaar beschikt over:
- 2 kustinterceptie vaartuigen voor steunpunt Paramaribo;
- 2 Kustustwachtvaartuigen;
- de inrichting van de diverse steunpunten;
 - het op peil brengen van de bemensing van de Kustwacht;
- investeren in technologie (onder andere drones, vessel monitoringssysteem en satellietbeelden), zodat het management van het werkgebied vergemakkelijkt wordt;
- operationalisering van het Rescue Coordination Center.
Staking politie in Braziliaanse deelstaat Espirito Santo ten einde

President Temer: 'Recht om te protesteren mag niet het hele Braziliaanse volk gijzelen'


De Braziliaanse autoriteiten zeggen vandaag, zaterdag 11 februari 2017, dat de politiestaking ten einde komt nu er een overeenkomst is gesloten met agenten. Doordat agenten in Espirito Santo weigerden te werken wordt de deelstaat al een week lang overspoeld door een golf van geweld. 

Volgens de regering van de deelstaat is er nu een akkoord bereikt en gaan de agenten vanochtend weer aan het werk. Details zijn nog niet bekendgemaakt.


De agenten staakten voor meer loon. Eerder dreigden de autoriteiten nog ruim 700 agenten te vervolgen wegens muiterij. Ook familieleden die het politiebureau blokkeerden zouden worden aangepakt.

President Temer noemde de staking illegaal. 'Het recht om te protesteren mag niet het hele Braziliaanse volk gijzelen', zei hij.


Tijdens de staking zouden zo'n 120 mensen zijn omgekomen door geweld, het zesvoudige van normaal. Veel burgers durfden door al het geweld de deur niet meer uit; winkels werden overspoeld door hamsteraars. (Bron foto: Agência Brasil)


(Red. De Surinaamse Krant/NOS/The Guardian/Twitter/CartaCapital)

Ondernemers Latourweg huren beveiligingsbedrijf in om criminaliteit in te dammen

Politie van Latour onderbezet, waardoor 's avonds maar 4 agenten en 1 dienstauto beschikbaar zijn

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

De criminaliteit aan de Latourweg in Paramaribo was reden voor de daar gevestigde ondernemers om de handen ineen te slaan en op eigen kosten een beveiligingsbedrijf in te huren om te zorgen voor een'surveillance. Die is gisteravond om zes uur begonnen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 februari 2017.

Het project verkeert nu in de eerste fase en heeft het karakter van een pilot van twee weken. 'Op een bepaald moment moesten wij deze maatregel invoeren om iets eerder te sluiten om op bepaalde haarden te stuiten', zegt districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Zuid-West in een reactie.

De ondernemers kregen daarom de opdracht om een week lang uiterlijk om elf uur 's avonds hun zaken te sluiten. De districtscommissaris zegt, dat in deze periode de kleine criminaliteit met 60 tot 70 procent is teruggelopen. Hij zegt verder, dat de criminaliteit aan de Latourweg schrijnend was, 'met heel veel criminaliteit die de pan uitrees'.

Dit was aanleiding voor de ressortcommandant om over maatregelen te praten met de uitbaters van die omgeving. Deze aanpak is deel van het integraal veiligheidsplan. Een tegenvaller is wel dat de politie van Latour onderbezet is. Op dit moment zijn er voor de avondshift slechts vier agenten en één dienstauto beschikbaar. Dit bemoeilijkt de nachtelijke patrouilles.

Het idee voor de pilot is afkomstig van Hesdy BBQ, samen met de ressortcommandant. Primair zal in de Latourweg gesurveilleerd worden om ervoor te zorgen, dat de ondernemers zich veilig voelen. Districtscommissaris Nerkust verwacht dat hiermee de toeloop en omzet zullen toenemen.

Borstbeeld op J.A. Pengelluchthaven onthuld van Ronald Elwin Kappel

Kappel is de grondlegger van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) 


Een borstbeeld van de grondlegger van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Ronald Elwin Kappel, is gisteren op de Johan Adolf Pengelluchthaven onthuld (zie foto - Bron: Jason Leysner/de Ware Tijd). Het bedrijf heeft besloten om hem op deze manier te vereeuwigen in verband met de 55e verjaardag van de staatsonderneming. Dit berichten vandaag, zaterdag 11 februari 2017, onder andere de Ware Tijd en Starnieuws.

'Hij heeft aan de wieg gestaan, niet alleen van de SLM, maar van de hele luchtvaartsector in Suriname, inclusief reisagenten. Hij zou trots zijn om te zien wat wij tot nu toe hebben opgebouwd bij de SLM en de totale luchtvaartbranche', zei SLM-directeur Robbi Lachmising. 'In Suriname doen wij te weinig om goede en eerlijke ondernemers te eren op een dergelijke manier. We richten standbeelden hooguit op voor politici.'

Broer Roy en zus Yolanda Kappel waren bij de onthulling aanwezig. 'Wij vinden het jammer, dat onze ouders en twee van onze andere broers dit niet kunnen ervaren, omdat zij ons voor zijn gegaan. Maar, wij zijn trots om te weten dat onze broer een bijzondere bijdrage heeft weten te leveren aan de ontwikkeling van de SLM en de luchtvaartindustrie in Suriname', zei Yolanda namens de familie.

'Toen wij jong en nog aan het studeren waren, vertelde hij mij over zijn droom om een luchtvaartmaatschappij in Suriname op te zetten. We moedigden elkaar aan om door te gaan met studeren. Hij heeft de groei van de SLM zelf niet meegemaakt, maar ik ben ontzettend trots op deze erkenning van de droom die hij zoveel jaren terug met mij deelde', aldus broer Roy Kappel.

Ronald Elwin Kappel, ook bekend als ‘Rudy’ of ‘Sonny’, droomde van een eigen Surinaamse vliegmaatschappij in de vijftiger jaren. Hij legde samen met anderen de basis, maar kwam drie jaar voor de officiële oprichting van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) om bij een vliegtuigongeluk, in 1959, te Palumeu. Hij was als co-piloot materiaal aan het leveren voor Operation Grasshopper, een groots geologisch programma om alle natuurlijke hulpbronnen van het land in kaart te brengen. Een van de motoren had problemen in dichte mist. Het toestel vloog tegen een heuvel. De piloot en Kappel zijn beiden omgekomen.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Delpher Kranten)

Nog vier aanhoudingen in zaak vondst 978 kilo cocaïne op Nieuwe Haven-complex

Vier van de vijf verdachten zouden werkzaam zijn bij een bedrijf op havencomplex


Er zijn nog vier aanhoudingen verricht in verband met de drugsvangst van 978 kilogram cocaïne op het Nieuwe Haven complex. Dit wordt bevestigd door de politie, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 februari 2017. Een verdachte was dinsdag aangehouden waarna deze vier verdachten in beeld werden gebracht. 

In de nacht van maandag op dinsdag stuitte de douanerecherche en de Narcotica Brigade na verkregen informatie op tientallen sportassen, met daarin de verpakte drugs, in twee containers. De containers met hout zouden naar Europa verscheept worden.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat vier van de verdachten werkzaam zijn bij een van de bedrijven op het Nieuwe Haven complex.

Comité van Humphry Jeroe zoekt na gebedsdienst vooravond zitting 8 decemberproces contact met bisdom

Comité wil gesprek met bisdom over 'weg van verzoening'

President Bouterse zegt Comité medewerking toe bij organisatie Dag van Nationale Rouw 29 juni 


Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld heeft gisteren een e-mail verzonden naar het Rooms-katholieke bisdom met het verzoek om te komen tot een gesprek te komen over de weg van verzoening. Met grote belangstelling en instemming heeft het Comité kennis genomen van de preek van vicaris-generaal Esteban Kross, die voorgelezen werd namens het bisdom onder leiding van bisschop Karel Choennie. 

De waarden van recht, eerlijkheid en barmhartigheid zijn ook voor het Comité van groot belang, aldus voorzitter Humphry Jeroe in een verklaring, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 11 februari 2017.

'Opmerkelijk was de erkenning van het leed van slachtoffers en nabestaanden van alle processen van politiek geweld. De preek heeft een handreiking gedaan naar alle slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld. De preek verbindt daaraan de conclusie dat het probleem van politiek geweld alleen tot een goed einde kan komen langs de weg van verzoening. Dat kan een historische doorbraak zijn.' 

Met de preek van het bisdom zou volgens het Comité een nieuw traject ingezet kunnen worden voor dialoog en verzoening. Het Comité zou dit heel erg verwelkomen en verklaart op voorhand bereid te zijn om samen te werken met alle initiatieven gericht op dialoog en verzoening.

De bereidheid is nog eens uitgesproken in een gesprek dat vrijdag heeft plaatsgevonden tussen president Desi Bouterse en Jeroe. De president heeft het Comité de volledige medewerking toegezegd bij de organisatie van de komende Dag van Nationale Rouw op 29 juni 2017. Het Comité heeft deze dag vorig jaar gehouden op 30 juni. Het Comité heeft de president geïnformeerd over activiteiten die zij in het kader van dialoog en verzoening in de komende periode zal ondernemen.

De president zou tevreden zijn over de constructieve opstelling van het Comité om open te staan voor andere initiatieven op het gebied van dialoog en verzoening en deze te verwelkomen en daarmee samen te werken. De veelzijdigheid van initiatieven brengt ook een veelzijdigheid van inzichten met zich mee die het proces positief zal beïnvloeden. Het Comité heeft toegezegd om op korte termijn haar plannen aan de president te presenteren.

Het Comité bericht verder, een goed gesprek te hebben gehad met Lloyd Gooding, de zoon van inspecteur Herman Gooding. Vorig jaar had Gooding toegezegd om deel te nemen aan de Dag van Nationale Rouw, maar is toen niet verschenen. In het gesprek met het Comité heeft hij hiervoor zijn excuses aangeboden en aangegeven dat hij door persoonlijke omstandigheden niet in staat is geweest om te komen. Het Comité schrijft zijn steun verwelkomd te hebben en is blij met zijn toezegging dat hij zijn actieve medewerking zal verlenen aan het Comité onder andere bij de handtekeningenactie.

Herman Gooding werd op 5 augustus 1990 op brute wijze om het leven gebracht. Zijn lijk werd niet ver van het huidige Assembleegebouw gevonden, dichtbij het Monument van Gevallenen. Zijn hoofd was uit elkaar geschoten. Gooding was bezig met een onderzoek naar de slachting in Moiwana. Tientallen burgers waren hier door militairen op wrede wijze gedood. Hij was ook bezig met een onderzoek naar een grote hoeveelheid drugs. Hij verrichte zijn werk naar behoren ondanks de uitdagingen en dreigementen van de toenmalige bevelhebber brachten een paar sprekers in herinnering. Zijn dood is nooit onderzocht geworden ondanks dat er daarvoor een onafhankelijke commissie was ingesteld. De familie en de samenleving hebben nog steeds geen antwoord op vele vragen gekregen.

Drie mannen op Marowijnerivier aangehouden met 23.000 eieren van beschermde groene zeeschildpad

Verdachten zijn in verzekering gesteld en eieren in beslag genomen


Op de Marowijnerivier zijn gisteren vrijdag 10 februari 2017, drie mannen aangehouden die 23.000 krapé eieren in hun bezit hadden. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. 

De verdachten voeren vanuit het dorp Galibi richting Albina Centrum. Een gezamenlijke patrouille eenheid van de politie en het Nationaal Leger hield hen staande. Bij controle in de boot trof de politie de krapé eieren aan.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de verdachten in verzekering gesteld. De eieren zijn in beslag genomen. De krapé is volgens de Jachtwet een geheel beschermd diersoort. Er mogen geen eieren geraapt worden.

Krapé is de Surinaamse naam voor de soepschildpad of groene zeeschildpad (Chelonia mydas) en is van de zeven soorten zeeschildpadden de grootste soort en heeft tevens het grootste verspreidingsgebied; de schildpad komt overal rond de evenaar voor.

Miss Universe Curaçao Chanelle de Lau bezoekt Ministerraad

'Curaçao is en zal altijd trots op je zijn'


Miss Universe Curacao Chanelle de Lau heeft onlangs de Ministerraad op het eiland bezocht. Tijdens haar ontmoeting met de ministers heeft ze haar ervaringen van deelname aan de Miss Universe Beauty Pageant op de Filipijnen in januari van dit jaar gedeeld. Tijdens die verkiezingen heeft zij de kans gegrepen om Curaçao te promoten, zo bericht de Curaçao Chronicle in haar editie van vrijdag 10 februari 2017.

Alle ministers toonden hun dank aan Chanelle voor haar geweldige pr-activiteiten voor het eiland.

Daarnaast zeiden ze tegen de Beauty Queen, dat ze niet het gevoel moet hebben niet aan verwachtingen te hebben voldaan toen ze niet tot de drie winnaars werd uitverkoren. 'Curaçao is en zal altijd trots op je zijn.'

Commissariaat Para en bewoners Wit Santi en omgeving gaan Aedes aegypti muskiet te lijf

Bewoners inheems dorp opgeroepen om vuil op erven te verzamelen om te laten afvoeren


Het commissariaat van Para, het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gaan samenwerken om Wit Santi in zijn geheel te ontdoen van zwerf- en ander waterhoudend grofvuil. De gemeenschap zal ook door voorlichting erop gewezen worden, dat zij constant alle broedplaatsen van de aedes aegypti muskiet moeten elimineren. Dat meldt vrijdag 10 februari 2017 het commissariaat van het district Para.

De directeur van de NV Luchthavenbeheer, Vijai Chotkan en de districtscommissaris van Para, Adjaikoemaar Kali, hebben zich samen met andere functionarissen van de J.A. Pengelluchthaven gebogen over de toenemende populatie van de Aedes aegypti muskiet in het gebied.

Bewoners van dit gebied zijn opgeroepen om alle vuil op hun erven te verzamelen en dit weekend aan te bieden aan de medewerkers van voorgenoemde instanties voor afvoer.

Duro-tanks, vaten, oude ijskasten, oude wasmachines, plasticflessen lenen zich uitstekend voor broedplaatsen voor muskieten.

Volgens regulier onderzoek van het BOG is de populatie van deze muskiet vanwege de vele zwampen in het gebied verhoogd. Het BOG stelt, dat er geen reden voor paniek is, maar reden voor voorzorg. Volgens verklaringen van de dienstdoende arts van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Zanderij is er geen enkel ziektebeeld ontdekt, dat eventueel overgebracht kan worden door deze muskiet.

De maatregelen voor opruiming zijn slechts preventieve voorzorgsmaatregelen. Vanwege de ligging van de luchthaven in dit gebied vind er ook regelmatig bespuiting plaats door het BOG.

Badrisein Sital (70) plotseling overleden

Sital werd met pijn aan het hart met spoed in een ziekenhuis genomen


Badrisein Sital is vrijdag 10 februari 2017 op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis. Dat bericht Starnieuws. Van een familielid heeft Starnieuws vernomen, dat Sital gisteren met spoed opgenomen werd in het ziekenhuis vanwege pijn in het hart. Hij moest meteen worden geopereerd. 

Sital is bekend als voorzitter van de Nationale Militaire Raad in de jaren tachtig. Hij is minister geweest van Volksgezondheid.

De laatste tijden leverde Sital met regelmaat via media stevige kritiek op eens zijn strijdmakker, president Desi Bouterse. Hij vond dat de Nationale Democratische Partij niet de goede richting opging. Hij is fel ten strijde getrokken tegen de partijtop.

'Middelen van bestaan'; Alphons Levens

Middelen van bestaan


Thans is het in ons land van voren en van achteren
toerisme wat de klok slaat en weinig anders,
want de landbouw zijn wij wars
en de veeteelt zijn wij beu.

Daarom bouwen wij cambio’s, casino’s en bordelen
op vruchtbare landbouwgronden
om eens weer te willen planten
met geïmporteerde kunstmest op onvruchtbaar lateriet.

Doch die soms ziektenbrengende toeristen,
die soms normvervagers komen en gaan,
kunnen soms niet komen; blijven soms weg!
Echter, hun magen gaan nooit weg, tot in hun eigen land.

Alphons Levens,
7 februari 2017.

Vijf jaar cel voor man die zijn minderjarige stiefdochter (11) seksueel misbruikte

Stiefvader beweert dat het meisje hem heeft uitgelokt haar aan te raken...


D.T. is vrijdag 10 februari 2017 door de Kantonrechter veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het seksueel misbruiken van zijn elfjarige stiefdochter. De rechter voerde aan, dat de man het kind had moeten beschermen. Haar moeder vertrouwde hem en liet haar kinderen alleen bij hem achter, zo bericht Starnieuws. 

De veroordeelde ontkent de seksuele handelingen gepleegd te hebben.

Volgens de rechter is er echter zogenoemd steunbewijs voorhanden waaruit blijkt, dat de man aan het kind heeft gezeten. De straf is conform de eis van de Officier van Justitie.

Het meisje logeerde bij haar moeder toen de stiefvader haar heeft misbruikt. Het slachtoffertje woonde met haar biologische vader en tante in Frans-Guyana. Nadat zij terug was bij haar biologische vader, merkte die op, dat het meisje stil was. Ze hing niet meer bij hem rond en speelde ook niet. Hij vroeg haar tante om het meisje eens uit te horen. Het kind vertelde toen wat haar overkomen was, waarop de tante aangifte tegen de verdachte heeft gedaan.

Op een gegeven moment zei de veroordeelde tijdens de zitting, dat hij slechts het kind betast had aan haar borsten en het geslachtsdeel. Daarna beweerde hij, dat zij hem uitgelokt had om haar aan te raken. T. is voor het eerst in aanraking gekomen met Justitie.