maandag 13 februari 2017

Minister Camelia-Römer weerspreekt geruchten die circuleren op Facebook over Luchtvaartautoriteit Curaçao

CCAA-inspecteurs zouden op loonlijst Insel Air staan

Minister plaatst twee inspecteurs gedurende twee maanden, gedurende een onderzoek, op non-actief


Volgens een door minister van Verkeer, Transport en Ruimtelijke Ordening, Suzanne Camelia-Römer, uitgebracht persbericht circuleren er geruchten op social media over de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) die niet op waarheid berusten. Dit bericht de Curaçao Chronicle vandaag, maandag 13 februari 2017. 

De minister wil daarom, dat deze kwestie snel wordt opgehelderd. De geruchten beweren, dat er CCAA-inspecteurs zijn die op de loonlijst van Insel Air staan. Deze inspecteurs zouden ook de eigenaren zijn van een bedrijf dat vliegtuigonderdelen verkoopt aan Insel Air.

Gelet op deze geruchten heeft minister Camelia-Römer besloten om twee inspecteurs voor een periode van twee maanden met verlof te sturen. Zij mogen gedurende de periode van een onderzoek CCAA-kantoren niet betreden. De minister heeft Forensic-Caribbean opgedragen om het onderzoek te verrichten.

Forensic-Carribean gaat onderzoeken of de twee inspecteurs gehandeld hebben in strijd met regels en richtlijnen van good governance. Ook gaat onderzocht worden of er enige relaties bestaan tussen de beide inspecteurs en Insel Air. Het onderzoek gaat naar verwachting ongeveer een maand in beslag nemen.

Vorige week heeft de CCAA andere inspecteurs opdracht gegeven om diverse aspecten van Insel Air te checken.

CEO Insel Air Aruba: 'Insel Air heeft vluchten naar Curaçao niet geannuleerd'

Berichten over annulering vluchten zijn 'niet waar', verbinding tussen eilanden verloopt normaal'


Op geen enkel moment zijn de vluchten naar Curaçao geannuleerd. Dit zegt de CEO van Insel Air Aruba, Stephan van Spaandonk, vandaag, maandag 13 februari 2017, op NoticiaCla.com. Sinds vrijdagochtend circuleerden berichten. dat de luchtvaartmaatschappij alle vluchten tussen de eilanden had geannuleerd. Maar. deze berichten werden door de CEO ontkend. 

'Het is niet waar. De verbinding tussen de eilanden verloopt normaal', aldus Van Spaandonk, 'We zijn hard aan het werk om de huidige problemen te verhelpen. Dat neemt al onze aandacht. Wanneer we daarmee klaar zijn, zullen we een officiële verklaring geven.'

UPDATE GESTRAND VLIEGTUIG BARANQUILLA
Het vliegtuig dat gedurende afgelopen week in Baranquilla, Colombia, is gestrand heeft een golf van reacties teweeg gebracht. Het vliegtuig is volgens Van Spaandonk zaterdag weer op Curaçao geland. De bekende persoonlijkheid en kok, Desiree Da Costa Gomez, heeft een en ander op Facebook behoorlijk bekritiseerd en haar berichten werden onder andere door media opgepakt.

Insel Air heeft de passagiers echter goed opgevangen en ook Da Costa Gomez was tevreden. 'Alle passagiers zijn gisteravond weer terug op Curaçao', aldus Da Costa Gomez op haar Facebook-pagina.


'Insel Air heeft voor alle passagiers vervoer naar en verblijf in het Sonesta Baranquilla geregeld. Ook heeft Insel Air geregeld dat alle passagiers gisteren (afgelopen donderdag) met Avianca via Bogota naar Curaçao konden reizen. Dank aan Insel Air voor hun inzet om iedereen zo snel mogelijk weer naar Curaçao te krijgen', aldus Da Costa Gomez.

OM Curaçao wint rectificatiezaak tegen burger Norbert GeorgeEx-politicus Norbert George heeft met zijn beweringen, dat het Openbaar Ministerie (OM) drie journalisten zou hebben betaald om bepaalde informatie naar buiten te brengen om zo de publieke opinie te beïnvloeden, onrechtmatig jegens het OM en het Land Curaçao gehandeld en zal zijn uitlatingen moeten rectificeren. Dat werd gisteren door het gerecht beslist.Venezolaanse president Maduro wil CNN het land uitschoppen

'CNN verdraait waarheden en bemoeit zich met zaken die niet haar zorg zijn'


De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei gisteren, dat hij wil dat CNN het land verlaat, omdat de zender waarheden zou verdraaien en zich bemoeit met zaken die niet haar zorg zijn. 'CNN, begeef je niet in zaken van de Venezolanen. Ik wil CNN ver weg van hier. Buiten Venezuela. Steek uw neus niet in Venezuela', zei Maduro tijdens de viering van de Dag van de Jeugd, zo bericht vandaag, maandag 1 februari 2017, onder andere Fox News in de VS.


Hij beschuldigde het Amerikaanse nieuwsnetwerk van het verdraaien van feiten in een reportage over onregelmatigheden in een hoge school in Caracas. 'Sommige media, zoals CNN, hebben getracht te manipuleren. Maar, zij kan niet manipuleren. Dat is een aangelegenheid van de Venezolanen.'

De dreiging kwam een paar dagen na een uitzending van CNN en Espanol over een diepgaand onderzoek naar hoe ambtenaren van de Venezolaanse ambassade in Irak naar verluidt Venezolaanse paspoorten en visa verkochten aan vermoedelijke terroristen.


'Paspoorten in de Schaduwen' was het resultaat van een jarenlange onderzoek en toonde het relaas van een klokkenluider, een voormalig juridisch adviseur van de Venezolaanse ambassade in Bagdad, en ontkennende overheidsfunctionarissen.
(Red. De Surinaamse Krant/FOX News/Twitter)

Nederlander (28) op Curaçao gearresteerd voor in gevaar brengen agent

Chauffeur auto negeert op locatie van ongeluk aanwijzingen van politie en trapt gaspedaal in


De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 28-jarige Nederlandse automobilist aangehouden wegens het in gevaar brengen van een agent, die rond half vijf 's morgens op de kruising van de Schottegatweg Noord/Suffisantweg het verkeer aan het omleiden was nadat er een ongeluk was gebeurd met een gewonde. Dit berichten vandaag, maandag 13 februari 2017, Paradise FM en Persbureau Curaçao.

De chauffeur van een auto werd opgedragen om naar rechts te rijden, maar die negeerde dat en trapte het gaspedaal in. De agenten die het verkeer regelden moesten opzij springen om niet te worden aangereden.

De aangehouden Nederlander werd voorgeleid en is opgesloten.

Etnel (NPS): 'De regering is een gemeen spel aan het spelen'

'Binnen het parlement is de onderwijskwestie niet besproken'


Het ultimatum dat vakbondsleider Wilgo Valies aan de regering heeft gesteld betreffende de uitvoering van de overeenkomst inzake het herwaarderingsprogramma loopt vandaag, maandag 13 februari 2017 af. Tot nog toe heeft de regering er geen gehoor aan gegeven. Het is nog niet duidelijk wat de vervolgstappen zullen zijn van de vakbond. Deze kwestie wordt vandaag bij de rechter aangevoerd. 

'Binnen het parlement is de onderwijskwestie ook niet besproken. Maar, we zien dat de regering een gemeen spel aan het spelen is. Ik vind het verschrikkelijk wat de leerkrachten meemaken.' Dit zegt parlementslid Patricia Etnel (NPS) in het Dagblad Suriname.

'De adviseurs van de president hebben aangegeven, dat zij niet bevoegd zijn om te onderhandelen over de salarissen. Recentelijk heeft Eddy Jozefzoon dit kenbaar gemaakt. Zij willen zich dus terugtrekken. Wat zijn deze leiders aan het doen?'

Etnel vindt dat de overheid voor de zoveelste keer bewezen heeft dat zij het land niet kan regeren. 'Het land staat op een hele subtiele manier stil. Er is geen enkele ontwikkeling. De regering is gewoon niet in staat om het herwaarderingsprogramma op een adequate manier uit te voeren.'

Etnel hoopt dat de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) een goed standpunt zullen innemen, zodat zij niet in een nadelige positie terechtkomen. Volgens Etnel moet de vakbond een duidelijke uitspraak aan de rechter vragen. 'Het stakingsrecht is het uiterste middel.' Etnel vindt dat er eerst gekeken moet worden naar alle mogelijkheden. Indien de oplossing desondanks uitblijft, mag men wat haar betreft grijpen naar het stakingsrecht.

HIT-minister Welzijn: 'Leningen worden niet goedgekeurd voor consumptieve doeleinden'

'Leningen moeten voor potentiële producenten/ondernemers zijn die willen werken aan importvervanging'


Onder de leiding van minister Sieglien Burleson maakte het ministerie van Handel en Industrie bekend, dat de overheid voor het betaalbaar houden van de basisgoederen een model bekeek met de Islamitic Development Bank (IsDB). De bedoeling was, dat er samen met importeurs zou worden gewerkt aan het inkopen van de basisgoederen. De goederen zouden met een krediet van de IsDB worden uitbetaald. Zo zou HI ook een betere grip en controle hebben op de lokale prijzen. 

De status van de kredietlijnen is bij de huidige minister van Handel, Industrie en Toerisme (HIT), Ferdinand Welzijn, echter niet bekend. Zijn standpunt op dit moment is, dat de overheid geen middelen vrijmaakt voor consumptiegoederen. Leengelden worden niet gebruikt in de consumptieve sfeer. Volgens Welzijn moeten leningen worden gekanaliseerd richting potentiële producenten/ondernemers die willen werken aan importvervanging.

'Die kunnen wel profiteren van leningen om ondernemingen op te zetten, werkgelegenheid te creëren en ook goederen te exporteren. Leningen worden niet gealloceerd voor consumptieve doeleinden. Dat is mijn standpunt. Ik denk dat ik bij de rest van de regering ondersteuning geniet. Dit is zeker de zienswijze van het bedrijfsleven', aldus de HIT-minister vandaag, maandag 13 februari 2017, in het Dagblad Suriname.

Het krediet voor de basisgoederen, samen met medicamenten, en enkele cruciale goederen voor landbouwinput was gesteld op 30 miljoen Amerikaanse dollar. Burleson had laten weten, dat het proces in zijn laatste stadium was. Het wachten was op ondertekening, om vervolgens samen met de importeurs de bestellingen te kunnen plaatsen. Zij heeft met deze mededeling ook steeds een balans getracht te promoten tussen importen en exporten.

Het model dat op dit moment gehanteerd wordt om basisgoederen betaalbaar te houden, geschiedt lokaal door de aanpassing van invoerrechten. De overheid verdient hierdoor minder, maar geeft geen geld uit aan consumptie.

Welzijn benadrukt, dat er hard gewerkt moet worden om de veel besproken exporten te realiseren. Het Suriname Business Forum is voor hem een van de belangrijkste poten om de private en publieke sector bij elkaar te brengen. Dit zal zeker een gerichte bijdrage moeten leveren aan de versterking van de economische basis van Suriname. 'Ik zal er alle aandacht aan geven en niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk benaderen en in de praktijk tot uitdrukking brengen.'

Hij garandeert, dat er meetmomenten zullen worden ingebouwd om de stand van zaken rond gerealiseerde doelen te bekijken. De stand van de lokale productie en de vervanging van importproducten wordt de focus van Welzijn.

Automobilist (45) dodelijk verongelukt bij Brownsweg in het district Brokopondo

Slachtoffer heeft vermoedelijk controle over besturing verloren en belandt naast de weg


De 45-jarige Ernie Huur is gisteren bij een eenzijdig verkeersongeluk aan de Brownsweg kilometer 50 om het leven gekomen. Dit meldt vandaag, maandag 13 februari 2017, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Het vermoeden bestaat dat hij de controle over de besturing van zijn auto heeft verloren.

De politie van het ressort Brownsweg kreeg telefonisch de melding van het verkeersongeval. Ter plekke troffen agenten de auto aan, die van de weg was geraakt. Huur, die geen teken van leven meer vertoonde, bevond zich alleen in de auto. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Bisschop Choennie: 'Wij willen groeien van een begraafplaats naar een begraafpark'

RK-begraafplaats aan Schietbaanweg viert 100-jarig bestaan - Bord onthuld van nieuw kantoor

- 'Een park met bomen, planten, vogels die fluiten en vijvers met fonteinen, waar weer leven is wanneer u hier komt'
- Sinds 2010 wordt begraven op terpen die ruimte bieden voor zo'n 300 graven - Drie terpen zijn in gebruik


De Stichting RK-begraafplaats aan de Schietbaanweg is stap voor stap bezig veranderingen door te voeren op de begraafplaats. 'Wij willen groeien van een begraafplaats naar een begraafpark. Het vraagt enige tijd om het te zien groeien', zei bisschop Karel Choennie zaterdag. Hij sprak tijdens de dankdienst ter gelegenheid van 100 jaar RK-begraafplaats, zo schrijft Starnieuws maandag 13 februari 2017. 

De huidige begraafplaats zal er in de toekomst levendiger uitzien. Choennie schetste een beeld van 'een park met bomen, planten, vogels die fluiten en vijvers met fonteinen, waar er weer leven is wanneer u hier komt. Er zal ook gezorgd worden voor veiligheid, wanneer u hier komt om te bidden.'

Sinds 2010 wordt niet meer begraven in kelders, maar in zandgraven op de begraafterpen (hoger gelegen grafvelden). De kelders stonden in de regentijd onder water en waren ook een stuk kostbaarder. 'De manier waarop wij nu begraven, verzekert ons dat wij in de eeuwigheid door kunnen begraven', aldus Choennie.

Momenteel wordt de vierde van twintig geplande terpen aangelegd. Door dit nieuwe systeem kan na twintig jaar worden geruimd op de eerste terp. De optie blijft bestaan voor nabestaanden om de grafrust voor nog eens tien jaar aan te vragen. 'Door het aanleggen van de terpen, kunnen wij nu ook in de regentijd altijd droog, waardig en hygiënisch begraven.' 

Choennie garandeert dat in de toekomst de begraafplaats altijd schoon en veilig zal zijn. Hij beloofde ook orde op de plaats. 'Dat het leven hier, van alles dat groeit en bloeit ons zal helpen ons verdriet te verwerken en te leven als kinderen van het licht.' Tijdens de bigi yari van de begraafplaats werd dan ook de kick-off gegeven van de One Stop Window service van de stichting. Deze volledige dienstverlening komt, na vele verzoeken van nabestaanden, zegt Sonja Lisse, directrice RK-begraafplaats. De stichting is vorig jaar november op aan laag pitje begonnen om deze service te bieden. 'Het voordeel bij ons is dat de nabestaanden geen loperij meer hebben. Wij bieden en verzorgen alles.'


De service als uitvaartonderneming begint dan ook bij een begrafenisverzekering tot aan grafonderhoud en geldt ook voor begraven op andere begraafplaatsen, cremeren en voor niet-katholieken. Zaterdag werd het bord onthuld van het nieuwe kantoor. De bouw start rond juli, zegt Lisse. De bouwkosten zijn geraamd op ongeveer Srd 600.000, die de stichting via een banklening probeert te krijgen. Begin volgend jaar moet de nieuwbouw er al staan. De behoefte aan een nieuw kantoor met meer ruimtes komt door de personeelsuitbreiding die samengaat met de nieuwe dienstverlening, aldus Lisse. 'Je kunt een uitvaart net zo duur maken als jij zelf wilt', zegt de directrice.

Nu er niet meer in kelders wordt begraven maar alleen in zandgraven, zijn de begraafkosten iets minder. De prijzen voor een ‘eenvoudige begrafenis’ beginnen rond de Srd 8.500. 'Natuurlijk lopen de kosten op, voor zij die extra opties bij een uitvaart willen zoals een bazuinkoor of in een limousine willen rijden.'

De eerste katholieke begraafplaats was op de hoek van de Fred Derby en dr. Sophie Redmondstraat. In 1917 werd deze gesloten en 30 jaar hierna mocht er op de plek worden gebouwd. Op het terrein staan nu onder andere het regeringsgebouw en het Lyceum II. In hetzelfde jaar werd op 7 februari de nieuwe begraafplaats ingewijd (ingang Prinsessestraat) en de eerste begrafenis was op 11 februari. Later verhuisde de ingang met aula naar de Tourtonnelaan en sinds enkele jaren staat deze aan de Schietbaanweg. Het terrein is 8 hectare groot en raakte vol met de 30.000 graven. De stichting heeft geprobeerd de graven te ruimen, maar kreeg veel weerstand vanuit nabestaanden. Zo begon de organisatie in 2009 met een herinrichtingsplan, begraven op terpen. Een terp biedt ruimte voor 300 graven en nu wordt al op de derde terp begraven.

Ministerie van Justitie en Politie bezuinigt in 2016 ruim Srd 13.6 miljoen op overuren personeel...

Minister Van Dijk-Silos: 'Zo zie je hoe er werd gefraudeerd'

Bij welke dienst ambtenaren het te bont maakten wil minister niet onthullen, maar niet bij de politie...


In het afgelopen jaar heeft het ministerie van Justitie en Politie alleen al op overuren van het personeel ruim Srd 13,6 miljoen bespaard ten opzichte van 2015. Dit zegt minister Jennifer van Dijk-Silos vandaag, maandag 13 februari 2017, in de Ware Tijd. Dit is volgens haar het bewijs dat er in het verleden flink werd geknoeid bij het boeken van overuren. 'Zo zie je hoe er werd gefraudeerd', concludeert de bewindsvrouwe

Een groot deel van het bespaarde bedrag betreft volgens van Dijk-Silos geboekte overuren die in werkelijkheid niet gedraaid zijn. De minister kwam hierachter toen zij enige tijd geleden de overurenstaten bekeek en merkte dat bepaalde personeelsleden zoveel overuren draaien, dat zij per dag drie wisseldiensten werken. 'Dat kan toch niet.'

Toen de bewindsvrouwe pertinent begon te weigeren dergelijke overuurstaten goed te keuren, kwamen de abnormale staten geleidelijk aan minder voor.

Van Dijk-Silos onderstreept, dat het hoge aantal overuren niet alleen bij politieambtenaren voorkwam. Zij zegt, dat bij de politie juist 'de minst erge vorm' is geconstateerd. Zij wil echter niet kwijt bij welke dienst de ambtenaren het te bont maakten.

Het ministerie heeft in 2016 in totaal ruim Srd 18 miljoen bespaard. Toch denkt ze dat er op bepaalde vlakken nog flink bezuinigd kan worden. Met name op papier zou er nog flink wat bespaard kunnen worden. Zij vindt dat er nog te veel papier wordt verspild. Met name aan de interne communicatie gaat er volgens haar nog te veel papier verloren. Zij overweegt te investeren in apparatuur om de interne communicatie te digitaliseren.

Gangaram Panday (NDP): ‘Privileges bedankte ministers drukken te veel op staatsbegroting

'Niet alleen NDP-ministers, maar ook ministers uit andere regeerperiodes genieten flink van privileges'


Het NDP-Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday kan zich vinden in de kritiek die her en der in de samenleving te horen is over het feit, dat de zes onlangs door president Desi Bouterse bedankte ministers te veel privileges meekrijgen, waardoor de staatsbegroting onnodig extra wordt bezwaard. Hij had de reshuffeling van Bouterse het liefst voor 25 mei 2016 gezien, waardoor dit geld had kunnen worden bespaard. 

'Uiteindelijk is het de president die zijn team benoemt en daarover vrij is te beoordelen. Maar, wij weten niet wat de reden is dat de president besloten heeft de reshuffeling van zijn kabinet pas in februari te doen. De evaluatie van de bewindslieden heeft kennelijk iets langer geduurd dan gepland', zegt Gangaram Panday vandaag, maandag 13 februari 2017, in het Dagblad Suriname.

De parlementariër zegt, dat het staatshoofd nog steeds bezig is zaken binnen zowel ministeries als staatsbedrijven te evalueren. Indien meerdere reshuffelingen nodig zijn dan zal dat volgens hem ook moeten worden gedaan.

Met ingang van 1 februari maken Faizel Abdoelgafoer, Siegfried Wolff, Niermala Badrising, Steven Relyveld, Andy Rusland en Sieglien Burleson geen deel meer uit van de regering Bouterse-Adhin. Deze politici krijgen, omdat zij meer dan een jaar in functie waren, zes maanden bruto Srd 18.088 per maand uitbetaald. Ook hebben zij recht op alle voorzieningen gedurende deze periode. Daarna mogen zij opteren voor de functie van departementsdirecteur (Srd 9.044). Ook hun dienstvoertuigen, die nauwelijks een jaar geleden zijn aangeschaft, kunnen zij voor een minimum van 30% van de inkoopwaarde overkopen.

Naast hun salaris hebben ministers verder recht op een representatietoelage van 25% van het loon, 1ste klasse vrije geneeskundige behandeling (ook voor het gezin) en andere voorzieningen.

De parlementariër benadrukt, dat niet alleen NDP-ministers, maar ook ministers uit andere regeerperiodes flink genieten van deze regeling. Hij heeft zich eerder ook uitgesproken over de extra last, die de privileges en topsalarissen van alle gewezen ministers met zich meebrengen.

Filipijnse verpleegkundigen verlaten Suriname

Nog maar vijf Filipijnse verpleegkundigen aan het werk

Ook Surinaamse verpleegkundigen verlaten het land


Popelden tientallen gespecialiseerde Filipijnse verpleegkundigen tot drie jaar geleden nog om in Suriname te werken, nu blijkt dat ze wegtrekken. Dit wordt onderbouwd door cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Het waarnemend hoofd van de afdeling Inspectie verplegende en verzorgende beroepen, Caroline de Baas, zegt dat de interesse om hier te werken sinds 2015 is afgenomen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 13 februari 2017.

Van het totale aantal dat zich tussen 2014 en 2016 heeft geregistreerd zijn 99 Filipijnse verpleegkundigen vertrokken. In 2014 hadden 132 zich aangemeld, terwijl het jaar daarop het aantal was afgeslankt naar 79. In 2016 daalde dit tot vijftien. Dit jaar zijn er nog geen vijf Filipijnse verpleegkundigen geregistreerd.

Het is De Baas opgevallen, dat ook Surinaamse verpleegkundigen wegtrekken. 'Het is niet dramatisch, maar we hebben wel een lichte stijging gemerkt.' 

In 2015 heeft het ministerie achttien bevoegdheidsverklaringen afgegeven en vorig jaar 55. De Baas is nog aan het gissen wat de reden van deze trend zou kunnen zijn. 'Ik denk dat bij sommigen de financiële situatie een rol speelt', zegt ze. De Baas weet niet in hoeverre er sprake is van een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, nu de Filipijnen die in het verleden waren aangetrokken om het tekort op te heffen zich terugtrekken.

In de afgelopen twee tot drie jaar zijn Surinaamse verpleegkundigen opgeleid door het Elsje Finck-Sanichar College COVAB (Centrale Opleiding voor Verpleegkundige en Aanverwante Beroepen). 'Intussen zijn we bezig twee groepen intensive care verpleegkundigen op te leiden en we hebben vorig jaar dertig dialyse-technici beëdigd.'

Ze denkt dat indien er tekort is, het beperkt zal zijn. Het ministerie van Volksgezondheid en de COVAB proberen na te gaan wat de behoefte is aan verpleegkundigen in de gezondheidsinstellingen. Bij een peiling in het verleden van enkele ziekenhuizen was een tekort gebleken. De Baas is daarom blij, dat de COVAB verschillende categorieën verpleegkundigen opleidt. (Bron foto: Allnurses.com)

TuiFly heeft nog geen goedkeuring CASAS voor vluchten op Suriname

'Het proces wat de CASAS betreft staat nog aan het begin, documenten zijn nog niet uitgewisseld'


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is onlangs met touroperator Tui Nederland een overeenkomst aangegaan. Luchtvaartmaatschappij TuiFly zal als onderdeel van deze overeenkomst voor Tui Nederland vluchten gaan uitvoeren. Het Dagblad Suriname bericht vandaag, maandag 13 februari 2017, te hebben vernomen van CASAS-directeur (Civil Aviation Safety Authority Suriname) Brain De Souza, dat TuiFly nog goedkeuring moet krijgen om op Suriname te mogen vliegen. 

Elke buitenlandse luchtvaartmaatschappij die naar Suriname wil vliegen dient onder een verdrag tussen Suriname en het land van herkomst te vliegen. Er bestaat al een luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Nederland, waardoor er drie om drie luchtvaartmaatschappijen op de route Paramaribo-Amsterdam en terug mogen worden aangemeld.

De zogenoemde Foreign Operators Approval TuiFly is al aangemeld door de Nederlandse regering. De fase van het verkrijgen van de technisch operationele vergunning mag na deze aanmelding aanvangen. Hier komt de rol van de CASAS om de hoek kijken. De maatschappij moet een aantal relevante documenten indienen. Deze documenten worden geëvalueerd op de eisen die door Suriname worden gesteld. De CASAS toetst zowel de veiligheid als de beveiligingseisen. Indien de documenten volledig zijn ingediend en in orde zijn, krijgt TuiFly de Foreign Operators Approval. Deze goedkeuring heeft een geldigheid die ook steeds verlengd moet worden.

Veranderingen binnen de maatschappij moeten door CASAS goed kunnen worden gevolgd om de verlenging toe te kennen.

Er kunnen internationale regels zijn die specifiek niet voor Suriname gelden, maar waar TuiFly zich in Suriname wel aan zou moeten houden. Vandaar dat deze procedure van groot belang is.

TuiFly is voor wat de procedure van aanvraag van deze vergunning betreft nog aan het begin. 'Wij hebben afspraken gemaakt voor ontmoetingen. Het proces wat de CASAS betreft, is nog heel aan het begin. Documenten zijn nog niet uitgewisseld', stelt de CASAS-directeur. Dit proces hoeft volgens De Souza niet te lang te duren. Hij verwacht dat TuiFly zich aan de standaarden houdt en zeker kijkt naar de specifieke eisen in Suriname. Het proces kan volgens hem hooguit een maand duren, niet langer.

Ter extra informatie:

Jogi (VHP): 'LVV-minister gedraagt zich als een slavendrijver'

Politicus ontvangt klachten LVV-personeel in Saramacca die plotseling zijn overgeplaatst

- 'Algoe doet alsof hij God is en stoort zich aan niets, wel, we zullen zijn broek zakken in het parlement'
- 'Wat moet een voorlichtingsambtenaar van LVV op Houttuin doen, wanneer daar sinaasappelplantjes worden geplant?'


'LVV-minister Soeresh Algoe gedraagt zich als een slavendrijver. Hij doet alsof hij God is en stoort zich aan niets. Wel, we zullen zijn broek zakken in het parlement', zegt het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vandaag, maandag 13 februari 2017, in het Dagblad Suriname. De parlementariër zegt, dat hij klachten van ongeveer twintig medewerkers van het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) uit Saramacca heeft ontvangen dat zij van de ene of andere dag naar een andere afdeling van het ministerie zijn overgeplaatst. Zo moeten mensen zich melden bij de NV Suriname Zwaar Materiaal (NV Surzwam), ’s Lands Boerderij, LVV Houttuin en andere verre locaties.

'Zonder dat er enig gesprek met de mensen is gevoerd. Men houdt helemaal geen rekening met de omstandigheid van de arbeiders. Bij navraag wordt aangegeven dat het een opdracht is vanuit hoger hand. Algoe denkt dat hij een departement met slaven heeft waar hij deze op elk gewenst moment kan dirigeren naar de plantages. Niet omdat je minister, directeur, onderdirecteur of andere leidinggevende bent, mag je misbruik maken van je bevoegdheden en gezag. Zo werkt het niet',, stelt de VHP’er.

Volgens de politicus heeft de minister helemaal geen rekening gehouden met de financiële situatie in het land, omdat deze werknemers er meer kosten bij krijgen om deze lange afstanden van ongeveer tien tot twintig kilometer af te leggen. Hij vindt dat het ministerie in samenspraak met de arbeiders het mutatiebeleid moet bepalen.

'Wat moet een voorlichtingsambtenaar van LVV op Houttuin doen, wanneer daar sinaasappelplantjes worden geplant? De minister is helemaal in de war, maar zo ga je niet om met mensen die voor je en met je werken. Alles moet volgens de Personeelswet', aldus Jogi.

Mensen die bij de overheid in dienst zijn, hebben volgens Jogi een bepaalde taak en functie die in een beschikking zijn opgenomen. Hij vraagt zich af wat een voorlichtingsambtenaar van LVV nu bij Surzwam gaat doen. 'Surzwam houdt zich bezig met zwaar materieel', zegt hij.

Jogi benadrukt dat de oppositie al enkele jaren vraagt naar een overzicht van het reilen en zeilen binnen dat staatsbedrijf. Het enige wat hij al drie jaren van de minister te horen krijgt, is dat er een onderzoek door de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) wordt verricht. 'Er wordt flink gerommeld bij Surzwam. Er zijn machines daar gesloopt en verkocht, maar niemand kan vertellen wat er precies daar gebeurt. Zelfs oude personeelsleden zijn in de afgelopen periode weggejaagd. Het lijkt echter erop alsof de minister de hand boven het hoofd houdt van de leiding. Niemand weet wat er daar gebeurt, terwijl arbeiders van LVV nu ingezet zullen worden in dit staatsbedrijf. Mij bekruipt het gevoel dat de minister zelf leugens vertelt', aldus Jogi.

Volgens de parlementariër geeft de overplaatsing van LVV-personeel naar dit staatsbedrijf duidelijk aan hoe slecht het management en financieel beheer daar is. Als deze zaken in orde waren, zou de directie van het bedrijf zelf personeelsleden in dienst nemen en uit eigen middelen betalen. Nu wordt de staatsbegroting belast. Hoewel tijdens het bewind van LVV-minister Hendrik Setrowidjojo de leiding van Surzwam onder curatele was gesteld, verbaast het hem ten zeerste dat bij het aantreden van Algoe in zijn eerste termijn als minister, hij de directeur, die tevens de president van de Raad van Commissarissen (RvC) is, in ere heeft hersteld. Hij vraagt zich af hoe de RvC-president zichzelf controleert als directeur.

Jogi vindt deze kwestie des te kwalijker, omdat de personeelsbond bij het ministerie weigert deze zaak aan te vechten. Volgens hem worden leiders van de bond zoet gehouden met verschillende cadeautjes als dienstvoertuigen. Hij vindt dit gedrag onfatsoenlijk. Deze kwestie heeft hij persoonlijk ook met de bewindsman besproken. 'De minister wordt wrevelig, boos en vindt dat de politiek niet bezig is met rancune. Wel, wi go saka eng bruku ini a parlement.'

Dode bij confrontatie supporters Botafogo en Flamengo voor wedstrijd in Rio

Supporter overlijdt in ziekenhuis aan schotwonden opgelopen bij Olympisch Stadion


Bij rellen voorafgaand aan de Braziliaanse voetbalwedstrijd tussen de stadgenoten Botafogo en Flamengo in Rio de Janeiro is gisteren een dode gevallen. Een 28-jarige fan van Botafogo, Diego Silva dos Santos, werd neergeschoten in de buurt van het Olympisch Stadion, waar afgelopen zomer tijdens de Spelen de atletiekwedstrijden werden gehouden. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Botafogo veroordeelt in een verklaring op de website de rellen (zie foto - Bron: Twitter) rond het stadion. 'Voor ons begint voetbal met vrede in het stadion en veiligheid voor de fans. Een sfeer van angst en onzekerheid mag onze sport nooit verstoren.'
De politie haalde de relschoppers uit elkaar door rubberen kogels en traangas te gebruiken. Acht mensen moesten naar het ziekenhuis. Flamengo won de stadsderby met 2-1.


Botafogo lamenta morte de torcedor e violência que cercou o clássico
Atualizado em 12-02-2017, 22h30  http://botafogo.com.br/noticia_interna.php?cat=oclube&session=3060&subtag=Botafogo

  •  
  •  
O Botafogo de Futebol e Regatas lamenta profundamente a morte do torcedor Diego Silva dos Santos, de 28 anos, baleado no entorno do Estádio Nilton Santos, antes do clássico com o Flamengo, neste domingo. O clube presta solidariedade a familiares e amigos da vítima.
Toda a violência que cercou o clássico, deixando feridos e prejuízo, é repudiada pelo Botafogo. Para o clube, futebol começa com paz nos estádios e segurança para os torcedores. O clima de insegurança e medo não pode jamais combinar com o esporte.

Botafogo de Futebol e Regatas


(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/Botafogo/Nieuwsblad/De Telegraaf/BBC News)

61-Jarige voetganger dodelijk geschept door auto in Willemstad, Curaçao

Slachtoffer bij oversteken Winston Churchillweg aangereden


De 61-jarige Alvin de Windt is zaterdagavond tegen half tien aangereden door een auto op de Winston Churchillweg en overleden aan zijn verwondingen, zo bericht vandaag, maandag 13 februari 2017, Paradise FM.

De auto reed richting Santa Maria en schepte de voetganger iets voor het kruispunt met de Montserratweg.

De Windt zou bij het oversteken niet goed hebben opgelet.


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Inwoners Klaaskreek blij met komst pinautomaat Finabank....en nu nog een filiaal van de bank

Hoofdkapitein Walden: 'Dit is wat wij nodig hebben, wij hebben heel lang hierop gewacht'


De inwoners van Klaaskreek hebben feest gevierd vanwege de ingebruikname van de eerste pinautomaat in het district Brokopondo zaterdag (zie foto - Bron: Stefano Tull/de Ware Tijd). Na aandringen van dorpelingen bij ex-vicepresident Robert Ameerali, heeft hij de Finabank bereid gevonden om een pinautomaat te installeren. 'Dit is wat wij nodig hebben. Wij hebben heel lang hierop gewacht', zei hoofdkapitein Michel Walden van het dorp, aldus maandag 13 februari 2017, de Ware Tijd.

Tot voor kort moesten inwoners van Brokopondo naar Paramaribo om geld op te nemen. Hij hoopt dat het niet bij de pinautomaat blijft. 'Wij willen hier ook een filiaal van de bank.'

Door het ontbreken van een bank blijft de ontwikkeling van het district achter. Het dorpshoofd vindt het belangrijk dat kinderen uit die omgeving leren sparen.

Districtscommissaris Ivonne Pinas, die inmiddels niet meer in Brokopondo werkt maar er nog woont, vindt het jammer dat het in haar periode niet gelukt is om een bank te interesseren een vestiging in het district te openen. Desondanks is zij blijven proberen en toen Ameerali recentelijk bij haar op bezoek kwam, heeft zij het weer aan hem voorgelegd. 'En binnen drie weken staat hier een pinautomaat.'

Ameerali heeft de Finabank voorgesteld om alle kinderen van het gebied een bankrekening te geven. Daaraan gekoppeld heeft hij de regering via de aanwezige vertegenwoordigers geadviseerd de Kinderbijslag rechtstreeks te laten storten op de rekening.

Zaterdag heeft het filiaal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Klaaskreek ook als eerste in het gebied een Point Of Sale-apparaat in gebruik genomen. Ameerali vindt dat alle klanten van winkels in de omgeving op termijn de mogelijkheid moeten hebben om met een pinpas te betalen. Hij ziet in Brokopondo een stad verrijzen.

Heineken vergoot haar marktpositie in Brazilië door overname Japanse Kirin

Nederlandse bierbrouwer wordt de nummer twee op de grote Braziliaanse marktHeineken betaalt 664 miljoen euro voor de bieractiviteiten in Brazilië van het Japanse Kirin. Hierdoor verdubbelt het marktaandeel in de derde biermarkt ter wereld. Vooral belangrijk is dat de positie in het premiumsegment kan worden vergroot. Heineken bevestigde vorige maand al in gesprek te zijn met Kirin en afgelopen zomer gingen al geruchten dat er werd onderhandeld (zie hieronder). Nu is de overname definitief, zo bericht vandaag, maandag 13 februari 2017, onder andere RTL Z.

De Japanners twijfelden aan de mogelijkheden om hun Braziliaanse tak winstgevender te maken, gezien de problemen in de Braziliaanse economie en de sterke concurrentie op de markten voor bier en frisdrank in het land.

De overname is vooral belangrijk, omdat het distributienetwerk ermee wordt uitgebreid. Zo kan het eigen Heinekenmerk in het aantrekkelijke premiumsegment worden vergroot, zegt Richard Withagen, analist bij Kepler Cheuvreux. Hij denkt dat Heineken de laatste jaren in marktaandeel is gegroeid van 7 à 8 procent tot nu 10 procent en dat is volgens hem met name door het Heinekenmerk.

Het premiumsegment groeide de laatste jaren sneller dan de markt als geheel, terwijl het premiumsegment nog maar een relatief klein deel van de totale markt uitmaakt. Heineken richt zich met het Heinekenmerk op het premiumsegment. Voor premiummerken zijn klanten bereid meer geld neer te leggen, zodat de marges voor de brouwer hoger zijn.

Kirin heeft de merken Schin en Devassa, plus de speciaalbieren Baden Baden en Eisenbahn. Die merken zijn vooral sterk in het noorden en noordoosten van Brazilië, waar Heineken nu minder sterk is.

Heineken heeft het voordeel dat het al actief is in Brazilië. Daardoor kunnen er synergievoordelen worden behaald, zegt Corné van Zeijl van Actiam. Hij wijst ook op het aantal brouwerijen dat Kirin in Brazilië heeft: twaalf. Heineken zelf heeft er vijf. 'Uiteindelijk zullen het er wel een heel stuk minder worden, Heineken heeft in het verleden bewezen daar wel mee aan de slag te kunnen', zegt Van Zeijl. '

Heineken verdubbelt zijn marktaandeel in Brazilië door de overname bijna: zelf had het al 10 procent van de markt en daar komt de 9 procentpunt van Kirin bij. Heineken wordt dan wel de nummer twee op de grote Braziliaanse markt, maar nadeel is wel dat Inbev daar dominant is met een marktaandeel van ongeveer tweederde. Toch is Heineken enthousiast. Het omschrijft Brazilië als 'zeer aantrekkelijk'. Daarbij speelt mee dat de bevolking groeit en de economie naar verwachting ook zal groeien, aldus Heineken.Heineken N.V. enters into agreement to acquire Brasil Kirin Holding S.A.Amsterdam, 13 February 2017 - Heineken N.V. ("HEINEKEN") announces today that it has entered into an agreement with Kirin Holdings Company, Limited ("Kirin") to acquire Brasil Kirin Holding S.A. ("Brasil Kirin"), one of the largest beer and soft drinks producers in Brazil. The transaction will transform HEINEKEN's existing business across the country by extending its footprint, increasing scale and further strengthening its brand portfolio. On closing, HEINEKEN will become the second largest beer company in Brazil, with a stronger commercial platform from which to capture future profitable growth in an exciting beer market.
Market background
Brazil is the fifth largest country in the world with over 200 million people. Beer volume in 2015[1] was 139 million hectolitres, making it the third largest market globally.
Whilst the macroeconomic environment has been challenging over the last few years, the longer term fundamentals of the Brazilian beer market are highly attractive supported by a growing population and a positive GDP outlook. In addition, the premium segment of the beer market, which has outperformed the broader beer market in recent years, has a relatively low share compared to many other markets, providing a compelling and attractive opportunity for future growth.
About Brasil Kirin 
Brasil Kirin is a large beer producer in Brazil, operating 12 production facilities with its own distribution network. It has a particularly strong presence in the North and North East, where HEINEKEN currently has less exposure. It owns an extensive portfolio of beer brands and its share of the Brazilian beer market in 2015 was c.9%1. The portfolio includes Schin, one of Brazil's largest brands covering the mainstream and value segments, as well as the Devassa brand. Furthermore, it owns the speciality brands Baden Baden and Eisenbahn, which will complement HEINEKEN's existing premium portfolio.
Brasil Kirin also has a soft drinks business comprised of carbonated drinks, bottled water and other beverages. The soft drinks portfolio, which has around 2%1 market share, includes the iconic Itubaína brand.   
About HEINEKEN Brazil 
HEINEKEN expanded its footprint in Brazil through the acquisition of the beer operations of Fomento Económico Mexicano, S.A.B. de C.V ("FEMSA") in 2010. Since then, HEINEKEN has increased its market share to c.10%[2], led by Heineken® in the outperforming premium segment. At the same time, HEINEKEN has continued to build scale with the Kaiser and Bavaria brands, and has recently seen strong success with the roll out of Amstel in the mainstream segment. HEINEKEN currently operates 5 breweries in Brazil and has a strategic distribution partnership with the Coca-Cola bottlers.
Compelling strategic rationale
HEINEKEN believes that the transaction delivers compelling strategic benefits for its Brazilian business. In particular it:
  • Consolidates HEINEKEN's existing position in the Brazilian market, broadening its reach across the country;
  • Strengthens HEINEKEN's platform to accelerate further premiumisation, particularly with Heineken® and Sol; 
  • Provides significant scale from which to drive future growth. The Brasil Kirin portfolio is highly complementary to HEINEKEN's existing beer business, and will enable further growth of the well-established Schin, Bavaria, Kaiser, Amstel and Devassa brands in the mainstream and value segments; and
  • Further increases HEINEKEN's exposure to growth from developing markets and will enable HEINEKEN to create long term value as a stronger #2 market player in Brazil.
  
HEINEKEN Brazil is in the process of reviewing its future route to market and will provide further detail when appropriate.
Financial highlights 
The total consideration to be paid to Kirin for the shares is EUR 664 million, corresponding to an estimated enterprise value of EUR 1,025 million for HEINEKEN. Upon completion of the transaction Brasil Kirin will be consolidated with HEINEKEN.
Brasil Kirin today reported FY results for the year ended 31 December 2016 with revenue of BRL 3,706 million (2015: BRL 3,698 million) and an operating loss before amortisation of goodwill, etc. of BRL 262 million (2015: BRL 322 million).
HEINEKEN expects to deliver significant cost synergies from the acquisition through production efficiencies, including logistics and brewery optimisation, and through optimising selling, general and administrative expenses.
This transaction is expected to be dilutive to HEINEKEN's margin in 2017. We will provide more detailed transaction guidance including the necessary accounting adjustments when appropriate.  
Completion of the acquisition is subject to customary regulatory approvals and is expected in the first half of 2017.
Commenting on the transaction, Jean-Francois van Boxmeer, Chairman & CEO of HEINEKEN, said:
"This transaction marks a step-change in scale in an exciting beer market, building on our success to date in the premium segment and strengthening our platform for future growth. It reiterates our commitment to the Brazilian market and confidence in our ability to generate attractive returns over the long-term across all segments of the market. I look forward to welcoming our new colleagues from Brasil Kirin into HEINEKEN and working with them to take the combined business forward."
-End-

Stichting voor Jongeren voor een Stabiele Toekomst verrast bewoners Huize Ashiana

Bewoners die weinig of geen bezoek ontvangen worden in de bloemetjes gezet door stichting


De Stichting voor Jongeren voor een Stabiele Toekomst zal inwoners van het verzorgings- en verpleeghuis Ashiana die weinig of geen bezoek ontvangen in de bloemetjes zetten. De organisatie is al zes jaar bezig deze senioren op speciale dagen te gedenken. Elke keer komt een andere groep aan de beurt, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 13 februari 2017. 

De senioren burgers worden door de zusters geselecteerd. Ze zullen op Valentijnsdag fruit, snoep en een bloemetje krijgen. Er zijn 34 ouderen aangewezen die geen bezoek ontvangen.

De stichting heeft haar activiteiten altijd buiten de media gehouden. Volgens voorzitter Carlo Renfrum is de tijd nu rijp, dat de buitenwacht weet waarmee de organisatie bezig is. De laatste activiteit met de senioren burgers was in december.

De organisatie richt zich officieel op jongeren en drop-outs, maar Renfrum werd geraakt door het verhaal van een senioren burger zes jaar geleden toen hij op bezoek was bij Huize Ashiana. Die bejaarde vertelde, dat het grootste probleem in het tehuis is dat zij en vele anderen geen bezoek ontvangen. Op dat moment vroeg hij zich af hoe hij deze groep kan helpen.

Directeur Ose Jabini uitte eind vorig jaar zijn bezorgdheid hierover. Van de 270 senioren burgers die er wonen ontvangt een derde geen familiebezoek en dat kan leiden tot eenzaamheid en teruggang van de kwaliteit van leven. De mensen worden depressief, piekeren en ontwikkelen ziektes. Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft hij een maatschappelijk werker aangetrokken die via de Sociale Dienst in contact staat met de familie om hen te bewegen op bezoek te gaan.

VHP-voorzitter Santokhi op bezoek bij zondagse markten De Nieuwe Grond en Highway

Santokhi brengt boodschap van hoop aan marktbezoekers en standhouders


Een brede delegatie van de Vooruitstrevende Hervormings Partij(VHP) onder leiding van voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren een bezoek gebracht aan de de zondagse markten van De Nieuwe Grond en Highway (zie foto's - Bron: VHP Mediacommissie). Dit bezoek was bedoeld om de grote schare kopers en verkopers te ontmoeten teneinde hen een hart onder de riem steken om vooral door te gaan met de productieactiviteiten die zij ondernemen ondanks het feit dat de koopkracht onder het huidig regiem met minimaal 50% is gedaald, zo meldt de partij in een vandaag, maandag 13 februari 2017, uitgegeven persbericht.

Zowel kopers als verkopers hebben het zeer moeilijk het hoofd boven water te houden. Het hoort zo, dat leiders niet dokken vooral in tijden van nood, doch rechtstreeks met het volk communiceren om zo een goede touch met de gemeenschap te onderhouden teneinde in hoogst eigen persoon te voelen wat er leeft.


In zeer geanimeerde gesprekken hebben de standhouders en marktbezoekers hun bezorgheid tegenover de delegatie geuit en spraken zij hun waardering uit voor dit initiatief.

'Diesie na a torie, dang oeng sabie datie joe no vergietie oenoe', was meerdere malen een zucht van verlichting, aldus de partij in haar bericht.

Aan de mensen werd gevraagd hun noden op papier te zetten en via de geëigende structuren van de partij in het district naar het bestuur te sturen. Oplossingsmodellen die van regeringszijde moeten komen zullen via de VHP-vertegenwoordigers in De Nationale Assemblee doorgeleid worden naar de juiste instanties.

'No tek sjeng njang wisie, breng de problemen naar voren en wij zullen naar alles kijken', waren de woorden van Santokhi.

Zanger Clarence Breeveld gedecoreerd tot Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster

Directeur Kabinet van de President reikt decoratie uit in Houten tijdens muzikaal eerbetoon aan artiest


De directeur van het Kabinet van de President van Suriname, Eugene van der San, heeft zanger, gitarist en componist Clarence Breeveld gisteren gedecoreerd tot Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster. Dit gebeurde namens president Bouterse tijdens een eerbetoon aan Breeveld in Theater Aan De Slinger te Houten(NL), zo bericht vandaag, maandag 13 februari 2017, Waterkant.net. 

'Hij heeft Suriname op waardige wijze in het buitenland, in het bijzonder Nederland, uitgedragen, vandaar deze decoratie', aldus Van der San.

Het eerbetoon ‘Thank You Clarence‘ werd gehouden door tal van artiesten, onder wie Denise Jannah, Brian B., Ronald Snijders, Oscar Harris, en Manoushka Zeegelaar-Breeveld.

Het evenement was door de kinderen van Breeveld georganiseerd als laatste eerbetoon aan hun vader, die ongeneeslijk ziek is. De presentatie lag in handen van zijn broer Borger Breeveld.De Ere-Orde van de Gele Ster is een Surinaamse orde van verdienste. Deze ridderorde werd ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 ingesteld om de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau te vervangen.

Verkoop steenslag en goud uit eigen operatie doen NV Grassalco goed

Positief bedrijfsresulaat in 2016 van Srd 24 miljoen

Bedrijf gaat dit jaar exploratieprogramma's naar goud- en steenslagvoorkomens intensiveren


Uit de voorlopige cijfers blijkt, dat NV Grassalco vorig jaar een positief bedrijfsresultaat van 3,2 miljoen Amerikaanse dollar (Srd 24 miljoen) is behaald. Deze opbrengst is te danken aan inkomsten uit royalty's, de verkoop van steenslag, goud uit de eigen operatie en uit beleggingen. Het doel voor 2016, namelijk een operationeel resultaat van 500.000 Amerikaanse dollar bereiken, exclusief de royalty-inkomsten uit de Delfstoffen-overeenkomst, is niet gehaald, zo bericht het bedrijf vandaag, maandag 13 februari 2017, in een uitgebracht persbericht. 

NV Grassalco laat weten, dat de verdere diversificatie dit jaar wordt voortgezet in de nieuwe planning. Het uitstellen van enkele (kapitale) investeringen en minder afzet van steenslag door de ongunstige economische omstandigheden in het afgelopen jaar, heeft NV Grassalco niet weerhouden om 2017 optimistisch in te gaan.

Dit jaar zal Grassalco haar exploratie-programma's naar voorkomens van steenslag en goud intensiveren. In de planning staan voorts booractiviteiten in een joint venture in het concessiegebied in het Lelygebergte in Sipaliwini en de verkoop van zand uit het eigendomsterrein te La Solitude in Commewijne.

In verband met diversificatie van haar portfolio en vergroting van de inkomsten zullen er enkele nieuwe projecten worden uitgevoerd. Vorig jaar is lokaal en regionaal totaal ongeveer 155.000 ton steenslag verkocht. Dat jaar nam de omzet van steenslag fors toe door de exportorder naar Guyana. Dit project loopt tot en met het derde kwartaal van 2017.

Op haar verwerkingsplant te Maripaston in Para (kleinschalige goudwinning), is zonder gebruik van kwik 37,5 kilo goud geproduceerd, 7,5 kilo minder dan gepland, aldus het bedrijf in haar bericht.

Op haar steenslagconcessie te Worsteling Jacob in Phedra wordt het boorprogramma naar granietvoorkomens ook voortgezet. Deze activiteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie voor het opzetten van de Phedramijn. Bij een positief resultaat, zullen in het vierde kwartaal vanuit deze productielijn hoge kwaliteit steenslag en boulders worden geproduceerd.

Een haalbaarheidsstudie is voorts in de planning om de mogelijkheden voor het op-/doorstarten van de Patamacca Operation in het district Marowijne in kaart te brengen voor de productie en export van natuursteen. In voorbereiding is ook de bouw van een eigen goudopkoop unit in Brokopondo.

Het verder promoten van het in 2016 geïntroduceerd product 'Steenslag in een zak' staat ook op programma. Dit product heeft, naast het voorzien in een behoefte van de consument, ook een grote bijdrage geleverd aan de naamsbekendheid van Grassalco als bouwmaterialen-producent en leverancier.

Dit jaar wil Grassalco haar concessies verder optimaal beheren door effectieve controle uit te oefenen op exploitatie-activiteiten door derden en het opzetten van een inningssysteem ten behoeve van de maatschappij.

De onderneming zal blijven investeren in andere mogelijkheden voor het verruimen van bestaande en nieuwe inkomstenbronnen. Enkele van die projecten zijn de productie van zand op het eigendomsterrein te La Solitude. De bewoners zijn in 2016 tijdens een openbare meeting op de hoogte gebracht van het project:

NV Grassalco heeft bewoners van La Solitude en omgeving in Commewijne en andere belanghebbenden in dat distrikt, geїnformeerd over haar voornemen om zand van de bestaande afzettingen (ritsen) op haar eigendomsterrein op de plantage te exploiteren. Dat gebeurde op zaterdag 12 november 2016 tijdens een public meeting op de Openbare School De Hulp. Exploratie-onderzoek heeft aangetoond dat in het gebied genoeg zand in de bodem ligt.

ESIA
Tijdens zijn presentatie heeft het lid van het projectteam, Benito Bonte, achtergrondinformatie over het project en de operatie verschaft. Docent op de Anton de Kom universiteit (Adek), Louise Zuilen, ging daarna in op de te houden Milieu- en sociale effectenanalyse studie (ESIA). Een ESIA is een proces om vast te stellen welke effecten een project zal hebben op mens en milieu. De resultaten van de analyse zijn van belang bij het nemen van een besluit of een project wel of geen voortgang moet hebben. Bij het verrichten van de ESIA zullen de richtlijnen van NIMOS en Internationale standaarden volgens het WHO in acht worden genomen.
De meeting is bijgewoond door distrikt- en ressortraadsleden, alsook Adek-studenten. De studenten zullen onder leiding van mevrouw Zuilen en andere deskundigen de ESIA uitvoeren.

Vragenronde
Het publiek heeft flink gebruik gemaakt van de gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te maken over het project. Men wilde onder meer weten welke voordelen het project zal brengen voor de bewoners en hoe de nadelen, waaronder stof- en geluidoverlast, zullen worden geminimaliseerd. Ook wilden de aanwezigen geїnformeerd worden hoe de rehabilitatie van het gebied zal plaatsvinden. "Ik ben blij met de komst van dit project, omdat ik denk dat het ontwikkeling kan brengen voor de omgeving. Ik hoop echt dat het banen zal scheppen, want de werkloosheid in dit deel van Commewijne is hoog", zegt onderwijzeres Helga Reigman.

Eerste fase
De zandafzetting ligt op het 340 hectare groot eigendomsterrein van NV Grassalco dat deel uitmaakt van plantage La Solitude. In de eerste fase wordt slechts 30 hectare geёxploiteerd. Als alles volgens planning verloopt, gaan de zandafgravingen in 2017 van start.


Binnenkort start de Anton de Kom universiteit van Suriname een Milieu- en sociale effectenanalyse studie (Esia) in het gebied. Een mogelijke overname van een metakaolien-project is in studie.

Het opzetten van een goudopkoop-operatie in Brokopondo en de verkoop van woningen op haar vastgoedproject te Vredenburg in Wanica zijn twee beleggingsvormen voor meer inkomstenvergroting. Zo ook de acquisitie activiteiten in verband met de export van steenslag naar de regio. Deze en andere investeringen moeten ertoe leiden dat de operaties van het bedrijf totaal onafhankelijk opereren van de royalty inkomsten die verkregen worden uit de Delfstoffenovereenkomst.

Jongerenvertegenwoordiger Emilio Lens weer beschuldigd van verkrachting

Lens erkent seks met aangeefster gehad te hebben, maar dat zij hem onterecht van verkrachting beschuldigt

'Maar hoe voorzichtig kan je zijn, ik ben een man'.....


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 13 februari 2017, dat jongerenvertegenwoordiger Emilio Lens opnieuw beschuldigd wordt van verkrachting. Een vrouw heeft aangifte tegen hem gedaan. Lens geeft toe seks met haar gehad te hebben, maar zegt dat zij hem onterecht van verkrachting beschuldigt. Hij heeft met zijn advocaat afgestemd en zegt zich vandaag bij de politie te zullen aanmelden. 

Lens is voorbereid op een eventuele aanhouding. Volgens hem gaat het deze keer om een scharrel, met wie hij al ruim twee maanden in contact is. Ongeveer een maand geleden zou hij seks met haar hebben gehad in zijn auto, waarna hij haar thuis afgezet heeft. Enkele uren daarna werd hij gebeld door haar partner, die Srd 1.500 eiste.

Lens die informeel van de aangifte op de hoogte was, zegt dat het tot gisteren onduidelijk voor hem was of er inderdaad aangifte was gedaan en bij welk politiebureau.

In 2011 was Lens ook al eens aangehouden voor ontucht met een zestienjarige en ruim twee jaar later kwam hij weer in aanraking met de politie toen een vrouw aangifte tegen hem deed wegens verkrachting.

Hij heeft in de zaak die nu speelt geprobeerd zoveel mogelijk bewijs te verzamelen om zich te verdedigen. Hij beweert,dat hij in de afgelopen tijd zeer voorzichtig is geweest om niet in deze situatie terecht te komen, 'maar hoe voorzichtig kan je zijn. Ik ben een man'......