dinsdag 14 februari 2017

Nog geen duidelijkheid over aantal tijdens speciale controles betrapte illegale bussen

'Er zijn genoeg bussen die bepaalde trajecten onderhouden'


'We zijn bezig met de controle op geldige vergunningen, soms opvallend en soms onopvallend, want zodra men weet dat we gaan controleren, probeert men dit te ontduiken. Ruim zes maanden voordat de vergunning vervalt, moet het verlengd worden.' Dit zegt Ramon Bourne, hoofd Dienst Openbaar Vervoer (DOV), dinsdagavond14 februari 2017 op de website van het Dagblad Suriname in reactie op de landelijke ordening openbaar vervoer. 

Volgens Bourne is een aantal trajecten gecontroleerd. Maar, er kan nog geen uitspraak gedaan worden over hoeveel illegale bussen er tot nu toe gesignaleerd zijn, meent Bourne.

De vergunningen worden al een paar jaren niet meer verstrekt. Dit is volgens Bourne niet de aanleiding voor de chaos binnen het openbaar vervoer. 'Er zijn genoeg bussen die bepaalde trajecten onderhouden. Zo heeft de PL-route bijvoorbeeld ongeveer 150 tot 160 bussen.' Daarom is het uitgeven van vergunningen momenteel gestagneerd.

De DOV zal samen met de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) mogelijkheden bekijken om eventueel nieuwe trajecten in het leven te roepen, zodat niemand brodeloos hoeft te worden. Er moet daarom rekening gehouden worden met de vraag in welke mate een nieuw traject winstgevend zal zijn voor de bushouders.

Door de wisseling van de wacht zal de nieuwe minister de stand van zaken binnen de transportsector eerst moeten verkennen, stelt Bourne. Er is nog geen overeenstemming bereikt met betrekking tot de tariefsaanpassing.

Volgens John Mahadewsingh, voorzitter van de PLO, is er op 7 februari een onderhoud geweest met de minister. Maar, er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. 'De nieuwe minister zal de zaken anders aanpakken. Wij hebben een aantal zaken op een rijtje gezet. Zo komt er binnenkort een parkeerruimte te Ondrobong voor de bussen.' De PLO-voorzitter wil nog niet zeggen welke trajecten ondergebracht zullen worden te Ondrobong.

Toeristen lopen langs de niet uitnodigende onhygiënische Centrale Markt

Toeristen halen hun neus op voor de markt en lopen er met een grote boog omheen

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'Het is een ware hocus pocus onder de markt'


Op de Centrale Markt aan de Waterkant in het centrum van Paramaribo worden zelden of nooit bezoekers in familieverband gezien. De Centrale Markt is geen plaats voor kinderen, ook de verkopers laten hun kinderen thuis. De wanorde en onhygiënische toestanden spelen daarbij een rol. Zelfs volwassenen schuwen de markt, de middenklasse komt er niet meer. Dit zijn woorden dinsdagavond 14 februari 2017 op de website van het Dagblad Suriname.

De omgeving veersteiger, de voormalige KNSM-kade, heeft een getto allure waarvoor men de neus ophaalt.

Toeristen halen hun neus op voor de markt en lopen er met een grote boog omheen.

De redactie van het Dagblad Suriname kreeg ook te horen, dat de markt vol ‘hebi’s zit. De kraamhouders denken aan hun veiligheid, diefstal, clandestiene zaken, bedreiging, vechtpartijen en andere wandaden doen zich er geregeld voor.

'Ook het boze oog gaat rond als een drukkend nadeel, je moet stevig in je schoenen staan om je staande te houden op de markt. Er gaat angst rond, iedereen probeert zich op zijn eigen manier te beschermen tegen het kwaad. Brandende kaarsen, geurstoffen, wierook, Bijbels, Floridawater, rozenkransen en andere attributen worden erbij gehaald, het is een ware hocus pocus onder de markt.'

Ministerie van OWTC gaat dumpers van afval hard aanpakken

'Namen van mensen die vuil dumpen gaan in het openbaar gepubliceerd worden'

Verborgen camera's moeten vuildumpers gaan 'identificeren'


Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWTC) gaat vuildumpers die vuil onder andere in de Viotte- en Pocornikreek illegaal dumpen hard aan pakken. Dit zegt Raoul Swedo, hoofd afdeling Voorlichting van het ministerie van OWTC in de editie van De West van maandagavond 13 februari 2017. 

Er wordt regelmatig vuil gedumpt in deze twee belangrijke kreken, die ervoor moeten zorgen dat al het overtollige water vervoerd wordt van de westelijke richting naar de Surinamerivier. Swedo stelt. dat er naar strategieën wordt gekeken om dit probleem aan te pakken.

Een manier is volgens hem het plaatsen van verborgen camera’s om zodoende de illegale dumpers in beeld te brengen. Swedo merkt op, dat er mensen rondlopen in de samenleving, die ondanks de veelvuldige voorlichting, toch vuil blijven dumpen. 'Het illegaal storten van vuil is ten strengste verboden', aldus Swedo. Hij voegt eraan toe dat de namen van mensen die zich hieraan schuldig maken, in het openbaar gepubliceerd zullen worden.

Er zijn ook mensen die illegaal bouwen dicht bij de kreken, waardoor deze niet optimaal kunnen functioneren. Het afdelingshoofd zegt dat tegen die mensen ook opgetreden zal worden door de bouwpolitie.

Het ministerie heeft nu een tiplijn (462121) waar burgers een tip kunnen geven over mensen die illegaal bouwen.

Politie Paraguay vindt minstens 25 ton aan Venezolaanse bankbiljetten in woning

Biljetten zouden waarschijnlijk gebruikt worden om valse Amerikaanse dollars te drukken


De politie in Paraguay heeft gisteren minstens 25 ton aan Venezolaanse bolivar-biljetten in beslag genomen in een woning in de noordelijke stad Salto de Guaira, 400 kilometer verwijderd van de hoofdstad Asuncion (zie foto - Bron: Policia Paraguay). De Venezolaanse valuta werden aangetroffen in tassen, opgestapeld tegen een muur in een woning, zo bericht dinsdag 14 februari 2017 onder andere de BBC.

Volgens de politie is de woning eigendom van een 39-jarige Paraguyaanse wapenhandelaar. Agenten zouden vandaag de biljetten gaan tellen om de exacte waarde ervan vast te kunnen stellen. De meeste biljetten zijn 100 en 50 bolivar-biljetten.

Door de Venezolaanse hyper inflatie zijn de bankbiljetten op zichzelf niet veel meer waard. Een 100 bolivar-biljet zou slechts 3 Amerikaanse dollarcent waard zijn op de zwarte markt in Venezuela, aldus de BBC.


De politie vermoedt, dat het plan wellicht is geweest om de Venezolaanse biljetten te gebruiken om valse dollarbiljetten van te drukken. Valsemunters bleken de echtheidsmerken af van de Venezolaanse biljetten en drukken de echtheidsmerken van de Amerikaanse dollar er vervolgens op.

Venezuela heeft onlangs al geklaagd, dat met name de 100 bolivar-biljetten, het land worden uit gesmokkeld om valse dollars van te maken. In december deed president Nicolas Maduro een verrassende bekendmaking, dat hij de 100 bolivar-biljetten uit de roulatie zou halen om die te vervangen door biljetten met een veel hogere waarde. Die maatregel werd echter diverse keren uitgesteld, omdat de nieuwe biljetten met een hogere waarde niet op tijd arriveerden en Venezuela er niet in slaagde om binnen de door de president gestelde deadline de biljetten te vervangen. Dat zou nu op 20 februari geëffectueerd moeten worden.


(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)http://www.policianacional.gov.py/index.php/novedad/tras-allanamiento-de-dos-viviendas-incautan-25-toneladas-de-billetes

TRAS ALLANAMIENTO DE DOS VIVIENDAS INCAUTAN 25 TONELADAS DE BILLETES

billetes1.jpg billetes.jpg
El procedimiento estuvo encabezado por agentes del Departamento de Investigación de Delitos conjuntamente con agentes del Departamento Contra Delitos Económicos y Financieros, quienes lograron incautar dinero de curso legal (Bolívar) de la República de Venezuela, en gran cantidad, aproximadamente 25 toneladas de billetes de distintas denominaciones que se encontraban en la propiedad de Bruno José Da Costa Amaral, paraguayo, soltero de 39 años de edad, propietario de la casa de armas Rossi de Saltos del Guaira y no se descarta encontrar armas y drogas 
Los agentes intervinientes prosiguen con la investigación del valor legal, que por mas que sean billetes ya fuera de uso, igualmente son comercializados por menor valor a cambio de dolares, otra posibilidad que se maneja seria la escasez de dolares en la República de Venezuela, extrayendo Bolívares de forma ilegal del país, con el fin de adquirir dolares en el mercado negro e ingresarlo al mercado venezolano. Son los puntos en el cual se centra la investigación. 
El papel utilizado para el billete venezolano, es considerado de alta calidad y no se descarta utilizarlos para falsificar dolares.

Eis 3 jaar cel en boete van Srd 10.000 tegen twee bewakers op J.A. Pengelluchthaven

Bewakers zouden hebben geprobeerd ruim 3.5 kilo cocaïne uit te voeren

Een van verdachten heeft eerder ook getracht drugs te smokkelen en hoort hiervoor zes maanden cel tegen zich eisen


De verdachten G.B. (een vrouw) en G.T. riskeren elk een gevangenisstraf van drie jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een geldboete van Srd 10.000 te vervangen door zes maanden hechtenis bij niet betaling. De Officier van Justitie concludeerde vandaag, dinsdag 14 februari 2017,dat het tweetal gepoogd heeft om ruim 3.500 gram cocaïne uit te voeren, zo bericht de Ware Tijd online. 

De twee hadden de drugs bewaard in een opbergruimte op de Johan Adolf Pengelluchthaven, waar ze toen werkzaam waren als bewaker. Op camerabeelden is te zien hoe ze te werk zijn gegaan. Eerst ging de vrouw de bergruimte binnen, terwijl ze iets onder haar kleding verborgen hield. Kort daarop ontmoette T. haar in diezelfde ruimte en ook hij hield op dezelfde manier iets verborgen, dat hij overhandigde aan B.

De twee herkennen zichzelf op de beelden van de bewakingscamera, maar ontkennen dat ze drugs bij zich hadden. Ze proberen hun aanwezigheid daar te verklaren met het excuus, dat ze daar dienst hadden. Uit onderzoek blijkt echter, dat ze op de bewuste dag dienst hadden, maar niet in de bergruimte, aldus een collega tegen de politie en de rechter. Het Openbaar Minister vindt dat hiermee het alibi van de beklaagden geen stand houdt. Ze zei, dat het tweetal om de feiten heen draait.

De Officier van Justitie heeft overigens nog een straf tegen T. geëist voor een in 2015 gepleegd feit. Ze vroeg twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk en een geldboete van Srd 1.000 te vervangen door een maand gevangenisstraf bij niet betaling. Hij had geprobeerd om ruim 110 gram drugs uit te voeren, maar was daarin niet geslaagd.

Op 27 februari wordt de zaak voortgezet.

Regering tracht werkonderbreking leerkrachten te voorkomen door te dreigen met inhouding salaris

Schoolhoofden krijgen opdracht om presentielijst bij te houden

Regering lijkt acties onderwijsbonden BvL en ALS zat te zijn


Voor leerkrachten die zich vanaf morgen niet op school melden om les te geven, geldt het principe ‘no work, no pay’. Dat verklaart vicepresident Ashwin Adhin namens de regering, zo bericht de Ware Tijd dinsdag, 14 februari 2017, aan het einde van de middag op haar website.

Schoolhoofden hebben de opdracht gekregen om een presentielijst bij te houden. Dit besluit is genomen, omdat de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) morgenochtend een algemene ledenvergadering houdt in Mata Gauri aan de Kwattaweg.

De onderhandelingen tussen de regering en BvL en ALS over met name het herwaarderingsprogramma zijn vastgelopen. De regering heeft besloten niet verder te onderhandelen met bondsvoorzitter Wilgo Valies. Volgens de regering komt Valies steeds weer terug op iets anders als er iets met hem afgesproken is.

Valies zegt daarentegen dat hij consequent is in zijn benadering.

Grote vraag is nu in hoeverre de regering gerechtigd is om het als chantagemiddel het salaris van actievoerende onderwijsgevenden over niet gewerkte uren niet uit te betalen. Het stakingsrecht is immers grondwettelijk vastgelegd. De kans is niet onwaarschijnlijk, dat Valies het besluit van de regering voor de rechter gaat aanvechten.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Directeur gevangenis Point Blanche op Sint-Maarten per direct met verlof

Minister van Justitie Boasman zet directeur voor blok: direct ontslag of schorsing


De gevangenisdirecteur op Sint Maarten Edward Rohan (rechts) is gistermorgen met onmiddellijk verlof gegaan. Dat gebeurde na overleg met minister van Justitie Rafael Boasman (links). Die gaf de topman van de Point Blanchegevangenis een aantal alternatieve mogelijkheden, waaronder direct ontslag of schorsing, aldus de website 721news.com op Sint-Maarten.

Rohan koos ervoor met verlof te gaan voor onbepaalde tijd.

Er is de laatste tijd veel te doen over de gevangenis. Rohan beschuldigde onlangs nog onder meer nachtbewakers van het binnensmokkelen van drugs, wapens en telefoons. Verder zou het voor gevangenen niet erg moeilijk zijn om te ontsnappen of een opstand te beginnen.

Rohan klaagde er over dat hij onvoldoende budget heeft voor voldoende bewaking. Er loopt ook nog een onderzoek van Landsrecherche en Openbaar Ministerie (OM) naar Rohan. Hij zou tijdens de verkiezingen twee jaar geleden parlementslid Silvio Matser een lijst met gevangenen hebben gegeven.

De zaak met de naam Octopus gaat om het omkopen van kiezers. Meer details over het vertrek van Rohan zijn nog niet bekendgemaakt. (Bron fotocollage: 721news.com)

(Red. De Surinaamse Krant/721news.com/Paradise FM)

Kustwacht Caribisch Gebied ondersteunt bij Colombiaanse drugsvangst

412 Kilo cocaïne aan boord 'go-fast' en twee opvarenden gearresteerd voor kust Colombia


Afgelopen zondagmiddag heeft de Kustwacht Caribisch Gebied een bijdrage geleverd aan een aanzienlijke drugvangst door de collega’s van de Colombiaanse Marine. Het patrouillevliegtuig van de Kustwacht, de DASH-8, heeft in samenwerking met Amerikanen een zogenoemde ‘Go-Fast’ gevolgd, zo laat de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, dinsdag 14 februari 2017.

Zodoende kon de snelle boot worden aangehouden voor de kust van Colombia door eenheden van de Colombiaanse Marine.

De go-fast was initieel vertrokken richting het noorden, maar moest vanwege pech omdraaien. De lading cocaïne, met een gewicht van 412 kilo (zie foto - Bron: Kustwacht Caribisch Gebied), is in beslag genomen en de twee opvarenden zijn aangehouden.

Hoofd IJkwezen Curaçao waarschuwt voor zorgwekkende veiligheidssituatie pompstations

Toestand tankstation in Cas Cora en oude tankstation van Pablo Frederik, Salina, zorgelijk


Het hoofd van IJkwezen, Ronny Cornelis, waarschuwt dat de veiligheidstoestand bij het tankstation in Cas Cora en het oude tankstation van Pablo Frederik in Salina zorgwekkend is en onmiddellijk aandacht behoeft, aldus Paradise FM vandaag, dinsdag 14 februari 2017, op gezag van het Caribisch Netwerk.

De situatie bij deze twee tankstations is vergelijkbaar met het station van Santa Helena, waar vorige maand een werknemer omgekomen is door een explosie, terwijl een truck van brandstofleverancier Curoil aan het bevoorraden was. Bij beide stations staan de brandstoftanks dicht bij het gebouw. Er bestaat een kans dat er gas vrijkomt, wat in combinatie met een vonk een explosie kan veroorzaken.

Van de 27 benzinestations is 20 procent aan volledige vernieuwing toe.

Ondanks de explosie op Santa Helena zijn de overige benzinestations nog niet op veiligheid gecontroleerd.

Paul Berkeveld, hoofd inspectie ‘Arbeid en Veiligheid op het werk’, zegt dat de veiligheidsregels voor de stations erg verouderd zijn en eerst herzien dienen te worden voordat er gecontroleerd wordt. De nieuwe eisen worden binnenkort aan de Ministerraad voorgelegd.

Oud-premier Schotte van Curaçao waarschijnlijk nog voor verkiezingen voor rechters

Drie rechters behandelen de hoger beroepszaak Babel


Voormalig premier Gerrit Schotte moet waarschijnlijk nog voor de geplande verkiezingen van 28 april voor de drie rechters verschijnen, die de hoger beroepszaak Babel behandelen. Dat meldt de Amigoe vandaag, dinsdag 14 februari 2017. 

De verdediging, bestaande uit Marije Vaders en het echtpaar Knoops, kreeg nog tot 26 februari de tijd om hun onderzoek af te ronden. Het Openbaar Ministerie krijgt een maand om op de resultaten te reageren. De voorbereiding van het Hof neemt doorgaans nog drie weken in beslag, waardoor de zaak inhoudelijk nog vlak voor de verkiezingen kan worden gehouden.

Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs werden bijna een jaar geleden veroordeeld voor valsheid in geschrifte en witwassen. Schotte werd daarnaast nog veroordeeld wegens ambtelijke omkoping en het valselijk melden van het verlies van zijn diplomatieke paspoort. Hij kreeg drie jaar celstraf opgelegd en verlies van zijn passieve kiesrecht voor een periode van vijf jaar.

Van der Dijs kreeg 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.

(Red. De Surinaamse Krant/Paradise FM/Amigoe)

Nieuwe Franse ambassadeur biedt kopie geloofsbrieven aan aan BuZa-minister

Ambassadeur en minister spreken onder andere over samenwerking in grensgebied


De nieuwe Franse ambassadeur, Antoine Joly, heeft gisteren een kennismakingsbezoek gebracht aan de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle. Tijdens het bezoek heeft de ambassadeur ook een kopie van zijn geloofsbrieven overhandigd aan de bewindsvrouwe (zie foto - Bron: BuZa), zo meldt het ministerie vandaag, dinsdag 14 februari 2017, in een persbericht.

De minister en de ambassadeur hebben verder een onderhoud gehad en tijdens dat gesprek is het belang van de bilaterale samenwerking vooral de samenwerking in het grensgebied onderstreept.

De andere vormen van samenwerking die aan de orde zijn gekomen zijn veiligheid en justitiële samenwerking, handel en economische samenwerking. Verder zijn nog enkele samenwerkingsverbanden besproken op het gebied van: cultuur, onderwijs, infrastructuur, toerisme, volksgezondheid (onder andere het nieuwe in aanbouw zijnde ziekenhuis Albina).

Het belangrijke reguliere politiek overleg tussen beide landen werd benadrukt. Vervolgens werd ook gesproken over belangrijke projecten die door de AFD (Agence Française de Développement) en de PO Amazonie worden gefinancierd in Suriname, waaronder de partnerschapovereenkomst die momenteel wordt voorbereid voor een grotere veerboot die de internationale veerverbinding moet gaan onderhouden tussen Albina en Sint Laurent.

Voorts is gesproken over de onderhandelingen die nog gevoerd moeten worden over het mechanisme wie de internationale veerverbinding en de operatie daarvan moeten gaan beheersen. Het onderhoud werd beëindigd met de bevestiging, dat beide landen gecommitteerd zijn tot verdere intensivering van de relatie.

Inbraak in hoofdkantoor ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie

Twee bewakers door drie mannen onder schot gehouden

Minister Miranda voert de veiligheid per direct op - Niet bekend is of iets is buitgemaakt


Rond half drie vanochtend, dinsdag 14 februari 2017, is ingebroken in het hoofdkantoor van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De inbrekers waren gewapend en hebben de bewakers onder schot gehouden. Er zijn vernielingen in enkele ruimtes aangebracht, zo bericht Starnieuws. 

Minister Jerry Miranda heeft besloten de veiligheid per direct op te voeren.

Het ministerie wacht het verdere onderzoek van de politie af, zo laat de afdeling Voorlichting weten.

Het Dagblad Suriname bericht, dat twee bewakers van het ministerie zijn overmeesterd door drie criminelen van wie een gewapend was met een vuistvuurwapen. De politie van Flora is belast met het onderzoek.

De bewakers zijn beroofd van hun mobiele telefoon en Srd 1.500. Vervolgens zijn de daders het gebouw door braak binnengedrongen. Het is vooralsnog niet bekend wat de daders uit het pand hebben meegenomen.

Reisbureau aan Groeneveen in Amsterdam-Zuidoost overvallen

Dader zou een kleine blanke man van zo'n 35 jaar zijn - Nog niet bekend is of iets is buitgemaakt


Een reisbureau aan de Groeneveen in Amsterdam-Zuidoost is vanmiddag, dinsdag 14 februari 2017, rond kwart voor vijf (Nederlandse tijd) overvallen. De politie is op zoek naar de dader, zo berichten de Amsterdamse zender AT5 en De Telegraaf.

Het zou gaan om een kleine blanke man van ongeveer 35 jaar oud. Hij droeg op het moment van de overval een zwart vest, witte trui, een spijkerbroek en een zwarte muts.

Een politiewoordvoerder laat weten dat het niet bekend is of er een wapen is gebruikt. Ook is niet duidelijk of de overvaller iets buit heeft gemaakt.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

OM Suriname vraagt hulp bij opsporing verdachte Paulna Curtis

Verdachte zou betrokken zijn bij grote cocaïnevangst op Haven-complex te Paramaribo


Op last van de procureur-generaal van Suriname wordt de opsporing, aanhouding en voorgeleiding gevraagd van de verdachte Paulna Curtis (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname) geboren op 20 september 1975 in Paramaribo en wonende aan de Van Dijkstraat no. 4 te Paramaribo. Hij wordt ervan verdacht deel te hebben genomen aan een criminele organisatie, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 14 februari 2017.

De verdachte wordt in verband gebracht met de onderschepte cocaïne afgelopen week op het Jules Sedney Havencomplex meer bekend als het Nieuwe Haven-complex.

Inmiddels zijn twee verdachten in deze zaak door de politie aangehouden. Alle informatie die kan leiden tot het achterhalen van de woon- en of verblijfplaats van Curtis kan worden doorgespeeld aan de afdeling Narcotica Brigade via de telefoonnummers 404747/404866, de Centrale Meldkamer, nummer 115, of bij uw de dichtst bijzijnde politiepost.

Wegenautoriteit Suriname ontvangt een aslast weegapparaat van IDB

WAS kan met nieuw apparaat aslast van wegen effectief meten


De Inter Amerikaanse Bank (IDB) heeft de Wegenautoriteit Suriname (WAS) een aslast weegapparaat geschonken (zie foto's - Bron: WAS). Met dit apparaat kan de WAS aslasten van de verschillende wegen effectief meten. De donatie, met een waarde van 8.600 Amerikaanse dollar, wordt geplaatst onder institutionele versterking. 

Shakita Sadhoe-Gauri van de afdeling Planning van de WAS, zegt dat de IDB dit project al in 2014 had uitgeschreven.

De WAS is belast met het beheer en onderhoud van de primaire wegen en vaste oeververbindingen. Ook adviseert de autoriteit de overheid over herstel en onderhoud van wegen en vaste oeververbindingen.

Alle wegen hebben hun eigen maximale aslast. Als de aslast/druk wordt overschreden kunnen beschadigingen optreden. Als bijvoorbeeld de aslast van de Afobakkaweg 13 ton is, dan mag deze druk niet worden overschreden.

De WAS heeft tot nog toe niet kunnen optreden tegen weggebruikers die de bij wet vastgestelde maximale tonnage overschrijden. Nu moet bij wet de toepassing van het aslast weegapparaat worden geregeld. De WAS zal dan makkelijker kunnen optreden tegen eventuele overtreders.

De jongste aslast metingen wijzen uit, dat de wegen die niet zo lang geleden zijn aangelegd, nu al vormen van slijtage vertonen.

Vier verdachten aangehouden van beroving vrouw op Hermitageweg, Paramaribo

Verdachten door agenten vlak na beroving klemgereden


Het Regio Bijstandsteam Paramaribo (RBT) van het Korps Politie Suriname heeft gisteren vier verdachten in de kraag gevat die kort te voren een vrouw hadden beroofd op de Hermitageweg. De mannen zaten in een auto, waaruit op een moment een persoon stapte die de vrouw tegemoet liep en haar halsketting wegrukte. Dit bericht vandaag, dinsdag 14 februari 2017, het Dagblad Suriname.

Vervolgens stapte de man weer in de gereedstaande auto en reden zij weg.

De recherche, die deze melding ontving, stelde meteen een onderzoek in. De leden van het RBT hebben de verdachten op de kruising van de Mexico- en de Washingtonstraat klemgereden.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Bij onderzoek in het voertuig werden Srd 1.400, diverse sieraden, horloges en een mobiele telefoon aangetroffen en in beslag genomen.

De verdachten zijn de 25-jarige A.T. (25), M.A. (28), S.A. (31) en de 31-jarige M.P. Het viertal is hangende het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Rechtszaak tegen zes verdachten in pedofielenzaak uitgesteld tot 24 april

Een van de verdachten beweert te worden mishandeld in cellenhuis Santo Boma


De Kantonrechter heeft gisteren de geruchtmakende pedofielenzaak, waarin zes verdachten terechtstaan, in behandeling genomen. In deze zaak moesten de verdachten S.Z., F.B., M.W., R.C., V.R. en R.V., zich voor de rechter verantwoorden. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 1 februari 2017.

De zevende verdachte, de 27-jarige G.R., die in de maand december door de politie werd aangehouden, is donderdag 12 januari overleden in het ziekenhuis. Hij kreeg kort na zijn aanhouding een nog niet nader verklaarde aanval en moest per ambulance naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo worden vervoerd, waar hij onder politiebewaking werd opgenomen. Hij overleed in het ziekenhuis.

De afdeling Trafficking in Persons (TIP) van het Korps Politie Suriname maakte begin deze december melding van een pedofielennetwerk, dat zich richtte op minderjarige jongens via social media. De zaak kwam aan het rollen door een slachtoffer, die zich met zijn moeder bij de politie meldde, nadat hij uit handen van de verdachten was geglipt. De jongen vertelde, dat hij door meerdere volwassen mannen seksueel was misbruikt, waarna hij ook nog als sekswerker werd ingezet.

Dit slachtoffer wordt op de volgende zitting als getuige gehoord. De verdachte B. verklaarde gisteren, dat hij mishandeld wordt in het cellenhuis te Santo Boma. Het Openbaar Ministerie zal proberen om deze verdachte elders onder te brengen.

De zaak is uitgesteld naar 24 april. Tot die datum blijven de verdachten in detentie.

Combé Markt verlaagt productprijzen

Aanpassing invoerrechten op basisgoederen zorgt voor geringe prijsdalingen producten


De overheid heeft onlangs haar beleid gewijzigd door op vjftien basisgoederen de invoerrechten aan te passen. Dit betekent, dat de prijzen bij de lokale handelaren en zeker ook in de winkels dienen te dalen. Gebleken is, dat de afgelopen dagen de koers ook een stabiel niveau vertoont. 

Combé Markt heeft dankzij deze ontwikkeling haar prijzen onlangs kunnen aanpassen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 14 februari 2017.

Onderdirecteur Radjen Ramsoedit van de winkel, zegt in een reactie, dat behalve de aanpassing van de invoerrechten door de overheid, de verlaging en stabiliteit van de wisselkoers ook zorgen voor deze stap. Gevraagd naar hoe hij de prijsontwikkeling in de aankomende periode ziet, kon Ramsoedit meteen zeggen, dat er geen verdere prijsverlagingen verwacht hoeven te worden. Dit zeker gezien het feit, dat het er niet naar uit ziet dat de koers verder gaat dalen.

Combé Markt tracht, gezien deze moeilijke situatie, haar klanten ook elke zaterdag blij te maken met kortingen. Meer verlichting ziet Ramsoedit ook nog niet komen met hoge koersen.

Producten                        Prijs voorheen Nieuwe prijs
Aardappel (1 kg)              Srd 4                  Srd 3,60
Uien (1 kg)                       Srd 3.25             Srd 2.70
Kippenworst (Royal)       Srd 6.25              Srd 5
Kippenbouten (2.5 kg)    Srd 23                 Srd 20
Bruine Bonen                  Srd 8.38              Srd 7.25
Suiker (1 kg wit)             Srd 6.10              Srd 5.90
Gele erwten (1 kg)          Srd 7.7                Srd 6.25
Groene erwten (1 kg)      Srd 7.70              Srd 7.25
Zout (1 kg)                      Srd 2.50              Srd 2.25
Morjon Sardien (425 gr) Srd 12.75            Srd 12.50
Bambix Baby voeding    Srd 21,50            Srd 18,25

Zingen in Grote Kerk Sliedrecht voor de MAF in Suriname

Christelijke koren zingen voor namens MAF naar Suriname uitgezonden familie Peters


Het christelijk jongerenkoor Glory houdt 25 februari een zangavond volledig ten bate van de MAF - Suriname. De familie Peters, Miguel en Greet, is namens de MAF naar Suriname uitgezonden door de Hervormde gemeente te Sliedrecht, zo bericht DeStadGorinchem.nl vandaag, dinsdag 14 februari 2017. 

De opbrengst van de collecte van deze avond is volledig voor hen bestemd. De zangavond wordt georganiseerd in de kerk van de thuisgemeente van de familie Peters, de Grote kerk te Sliedrecht. De toegang is gratis.

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt wereldwijd met 130 vliegtuigen in 29 arme landen. De MAF 'Vliegen voor levens' stelt zich als doel om transport via de lucht te bieden om zendelingen in moeilijk bereikbare gebieden in onder andere Oceanië en Afrika te helpen.

Medewerking aan de avond geven het christelijk jongerenkoor Glory onder leiding van Mark Brandwijk, het christelijk gemengd koor Sjier Hasjiriem onder leiding van Reinier Korver en kinderkoor De Jonge Lofstem dat geleid wordt door Joanne Molenaar-Van der Ham.

De avond begint om half acht, in de Hervormde Grote Kerk, Kerkbuurt 131, 3361 BE Sliedrecht.

Twents/Surinaamse zanger Jeangu Macrooy imponeert met ode aan George Michael

Optreden Macrooy in De Wereld Draait Door oogst veel lof en bewondering


Fantastisch, geweldig en prachtig. Twitteraars en tv-kijkers kwamen superlatieven te kort na het optreden van de uit Hengelo afkomstige singer-songwriter Jeangu Macrooy in De Wereld Draait Door. Woorden vandaag, dinsdag 14 februari 2017, in de webeditie van Tubantia.

De zanger bracht een ode aan de op Eerste Kerstdag overleden Britse wereldster George Michael. Macrooy coverde het nummer Freedom, bijgestaan door een band en een achtergrondkoor.

Vrijwel direct liet een groot deel van televisiekijkend Nederland via Twitter en Facebook weten het optreden geweldig te vinden: 'Wat kan die Tukker zingen hè' en 'Voor het eerst in tijden weer een écht goede muziekale performance in DWDD', waren enkele van de reacties.Jeangu Macrooy is geboren in Suriname en studeerde in Enschede aan het ArtEZ conservatorium, waarna hij zichzelf in de kijker speelde van muziekminnend Nederland. Eerder werd hij uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en dit jaar werd Macrooy zelfs genomineerd voor de prestigieuze muziekprijs de Edison. In de categorie 'beste nieuwkomer' moest Macrooy bij de uitreiking maandagavond echter de band Indian Askin voor laten gaan.

Bekijk hieronder het optreden van Jeangu Macrooy in De Wereld Draait Door van 13 februari.Inwoners klein inheems dorp Post Utrecht teleurgesteld in regering Bouterse

Delegatie VHP-Nickerie bezoekt dorp en hoort problemen en frustraties bewoners aan

(Bron foto: VHP)
Dorp verstoken van stroom en alle andere voorzieningen, ondanks vele beloftes van NDP - Bewoners willen niet meer als stemvee misbruikt worden


Op verzoek van de dorpsleiding van Post Utrecht heeft een delegatie van de VHP Nickerie onder leiding van de Assembleeleden Jitendra Kalloe en Djoties Jaggernath zaterdag 11 februari een bezoek gebracht aan dit dorp. Post Utrecht is een kleine inheemse gemeenschap vlak aan de overkant van Wageningen. De kapitein van dit dorp is mevrouw Dorethy Marius Lambert, zo bericht de VHP vandaag, dinsdag 14 februari 2017.

Door het uitblijven van plaatselijke ontwikkeling is de gemeenschap uitgedund, de bewoners zijn op zoek naar een beter bestaan. Het ethanolproject van Staatsolie bij Wageningen was voor de regering Bouterse een alternatief voor werkverschaffing voor de plaatselijke bevolking. Maar, het project is stopgezet en de middelen zijn aangewend voor de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont.

De gemeenschap van dit dorp is zwaar teleurgesteld in regering Bouterse, ze heeft haar misnoegen geuit aan de delegatie. De gemeenschap is verstoken van stroom en alle andere voorzieningen, ondanks de vele beloftes van de NDP. Na de verkiezingen is er helemaal geen aandacht aan het dorp geschonken door de regering. De gemeenschap accepteert het niet meer om als stemvee gebruikt te worden.

De delegatie, met name de Assembleeleden, hebben de gemeenschap geïnformeerd over de sociaal-economische situatie van het land, die aan het verergeren is.

De VHP-delegatie heeft met de gemeenschap enkele afspraken gemaakt waaronder over de problemen van de gemeenschap en de gedane beloftes door de NDP, die publiekelijk aangekaart gaan worden waardoor er hulp aan hen geboden kan worden. over een tweede bezoek van de delegatie over drie maanden voor een heroriëntatie en in de tussentijd zal een registratie plaatsvinden van de plaatselijke bewoners voor het installeren van een VHP-kern aldaar.

Er is door bewoners ook naar hulp gevraagd voor een waterbak (Duro-tank) en een rolstoel voor een hulpbehoeftige. De gemeenschap telt veel jonge kinderen, de delegatie is van plan wat sportmateriaal te doneren zodat de jonge kinderen kunnen sporten.

Veel kandidaten verkiezingen Jeugdparlement, maar slechts weinigen gaan naar stembur

Ruim 300 stembiljetten ongeldig verklaard

Jongeren lijken Jeugdparlement niet serieus te nemen


Het resultaat van de Jeugdparlementsverkiezingen is gisteravond bekendgemaakt. Slechts 21 procent van het totaal aantal stemgerechtigde jongeren heeft de moeite genomen om te gaan stemmen. Opvallend bij deze verkiezing was het hoge aantal kandidaten; 201 voor de 29 zetels in het Nationaal Jeugdparlement (NJP). Daarnaast springen ook de fouten die zijn gemaakt bij het stemmen in het oog, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 14 februari 2017.

Henry Lamsberg, voorzitter van de Kiescommissie en ondervoorzitter Marlon Powel, hebben intussen een presentatieverslag gedaan van het verloop en de resultaten van de verkiezingen. Daarbij zijn de namen van de 29 jeugdparlementariërs en 57 jeugddistrictsraadsleden (jdr) bekendgemaakt.

In Paramaribo zal de jeugd vertegenwoordigd worden met 9 zetels, in Wanica met 4 en in Nickerie met 3. Commewijne, Sipaliwini, Brokopondo, Marowijne, Para en Saramacca tellen elk 2 zetels. Coronie heeft er 1.

Powel zegt dat vergeleken met de vorige verkiezing in 2013, de opkomst ‘overall’ met 11 procent is afgenomen. De laagste opkomst was in district Wanica; 16 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd. De grootste opkomst was in Coronie. 52 procent van de stemgerechtigde jongeren in het kokosdistrict heeft bepaald wie voor hen de drie plaatsen mag invullen.

Van de 29 zetels in het NJP worden 12 door vrouwen bezet. Bij de Jeugdistrictsraad bezetten zij 31 zetels, vijf meer dan de mannen.

Ondanks de maatregelen en voorlichting om de stembusgang zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn toch meer dan 300 stembiljetten ongeldig verklaard, aldus Powel mee. De meeste fouten zijn in Paramaribo gemaakt, 147 stembiljetten zijn afgekeurd wat in feite neerkomt op meer dan 1.300 verloren stemmen. De fouten variëren van niet gekleurd, een kruis door de foto van de kandidaten, de foto’s van de kandidaten inkleuren in plaats van de cirkel te kleuren tot en met het tekenen van hartjes en geslachtsdelen op de biljetten.

 De jeugdigen hebben op de stembiljetten hun gevoelens in rood potlood kenbaar gemaakt. 'Bouta’s schuld' en 'Ik ga niet stemmen, zomaar zijn jullie daar' zijn natuurlijk niet geldig verklaard.

Powel zegt, dat hard is gewerkt om nu al de resultaten bekend te maken. Het is zelfs sneller dan vorig jaar, stelt hij. De verkiezing werd op 8 februari gehouden.

De gekozen jongeren zijn toegesproken door Rachel Koningsbloem, directrice Jeugdzaken bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken.

'Het worden drie interessante, intensieve jaren in het jeugdparlement. Ik neem aan dat jullie tijdens de campagne voldoende hebben kunnen waarnemen wat de noden zijn. Ik weet dat jullie een geweldige bijdrage, met de hulp van Sport & Jeugdzaken, kunnen leveren aan de versterking van de jeugd.'

Op 40 jaar oude Moto Guzzi in zes maanden 17.000 km rijden van Chili naar New York

Max Wohlgemut, avonturier en auteur van boek Tijd om te schakelen


Max Wohlgemut reed in 2015 op een 40 jaar oude Moto Guzzi in zes maanden 17.000 kilometer van Chili naar New York. Hij is beroepsavonturier én auteur van het boek Tijd om te schakelen. En route bracht hij een bezoek aan 32 ondernemers die maatschappelijke uitdagingen aanpakken en daarmee geld verdienen. In zijn boek zet hij de ondernemers die hij sprak over onderwerpen als entrepreneurship, social impact, innovatie, cross-cultural communicatie, educatie en technologie in de spotlight. In De Optimist vertelt hij zijn ervaringen over deze reis, zo is vandaag, dinsdag 14 februari 2017, te lezen op de website van het Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag.

Lees hieronder de boodschap van Max:

In die zes maanden op de motor heb ik de sombere kanten van de Americas gezien, die iedereen wel kent uit de media: corruptie, wapens, drugsgeweld. Maar, in Tijd om te Schakelen, mijn boek over de reis, besteed ik juist volop aandacht aan alle optimistische ontwikkelingen die ik daar OOK signaleerde. Ik zag de sprankeling in de ogen van jonge vrouwen uit de sloppenwijken van Lima, die dagelijks 7 uur forenzen voor hun opleiding tot web developer bij de social start up Laboratoria.

Laboratoria is opgericht door Mariana en Herman: twee sociale ondernemers die de vrouwen behalve opleiden, ook begeleiden naar technische banen bij bedrijven als LinkedIn, Google en IBM. Die jonge meiden stralen, want ze weten: een betere toekomst ligt in het verschiet.

In Georgia, in het conservatieve zuiden van de Verenigde Staten, vertelde Bill me dat hij 20 jaar eerder geïnspireerd raakte door een gesprek met een koffieboer in Guatemala. Die boer verdiende te weinig om zijn gezin te onderhouden, omdat hij werd uitgeknepen door industriële koffie-inkopers. Hoewel Bill destijds nog studeerde, was hij vastbesloten om iets aan deze situatie te veranderen. Terug in Georgia kocht hij - zonder iets van de koffiewereld te weten - voor een kapitaal aan koffiebonen. Inmiddels leidt hij de grootste koffie-inkoopcoöperatie van Noord-Amerika en betaalt hij eerlijke prijzen aan kleinschalige, biologische boeren.

Mensen als Mariana, Herman en Bill zijn er veel meer, overal ter wereld. Mensen die de mouwen opstropen en ergens voor gaan. Mensen die risico’s durven te nemen en hun nek uitsteken. Slimme ondernemers die zien dat met werken voor de goede zaak, ook goed geld is te verdienen.

In Tijd om te Schakelen neem ik lezers mee door sneeuwstormen in de Andes, door de eindeloze woestijn van Peru en door de rauwe zuidelijke staten van de VS. Op de motor, richting het noorden. 

Maar. vooral neem ik lezers mee langs een reeks gewone mensen die hun handen uit de mouwen steken en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Inmiddels weet ik het zeker: dit kan iedereen!

Lees ook dit artikel in het NRC van 31 januari 2017.


(Red. De Surinaamse Krant/EenVandaag/MarketingFacts/NRC)

Sancties VS tegen vicepresident Venezuela

Tareck el Aissami verdacht van internationale drugshandel en witwaspraktijken


De Verenigde Staten gaat sancties opleggen aan de vicepresident van Venezuela voor internationale drugshandel en witwaspraktijken. Dat zeggen overeenstemmende Amerikaanse mediaberichten maandagavond (plaatselijke tijd), aldus berichten vandaag, dinsdag 14 februari 2017, onder andere De Morgen in Belgie en het NRC in Nederland.

Als gevolg van deze beslissing wordt al het vermogen van Tareck el Aissami in de VS bevroren en zal hij geen handel meer met het Noord-Amerikaanse land mogen voeren.

El Aissami is de hoogstgeplaatste Venezolaan aan wie sancties worden opgelegd vanuit de VS. De vicepresident ontkent echter alle beschuldigingen. De VS-sancties tegen de adjunct van president Maduro zal de zo al slechte relaties tussen beide landen enkel maar verergeren.


De 42-jarige el Aissami werd begin dit jaar door Maduro aangesteld, zeer tegen de zin van enkele Amerikaanse senatoren.

De VS bestempelt el Aissami als een man die 'een belangrijke rol speelt in de internationale drugshandel'. De vicepresident zou ervoor gezorgd hebben, dat er grote hoeveelheden drugs via de lucht en de zee naar de VS getransporteerd konden worden en hij zou ook een hand boven het hoofd van verschillende drugshandelaars gehouden hebben.

De sancties volgen na een 'jarenlang onderzoek' gericht tegen drugshandelaars in Venezuela, zegt John E Smith, topman van het Amerikaans ministerie van Financiën, bericht de BBC.


(Red. De Surinaamse Krant/De Morgen/Twitter/ministerie van Financiën VS)https://www.treasury.gov/press-center/press-releases/Pages/as0005.aspx

Treasury Sanctions Prominent Venezuelan Drug Trafficker Tareck El Aissami and His

Primary Frontman Samark Lopez Bello


2/13/2017
Action Targets International Network of 13 Companies That Facilitate 
Illicit Money Movements and Offshore Asset Holdings
WASHINGTON—Today, the U.S. Department of the Treasury's Office of Foreign Assets Control (OFAC) designated Venezuelan national Tareck Zaidan El Aissami Maddah (El Aissami) as a Specially Designated Narcotics Trafficker pursuant to the Foreign Narcotics Kingpin Designation Act (Kingpin Act) for playing a significant role in international narcotics trafficking.  El Aissami is the Executive Vice President of Venezuela.  El Aissami's primary frontman, Venezuelan national Samark Jose Lopez Bello (Lopez Bello), was also designated for providing material assistance, financial support, or goods or services in support of the international narcotics trafficking activities of, and acting for or on behalf of, El Aissami.  OFAC further designated or identified as blocked property 13 companies owned or controlled by Lopez Bello or other designated parties that comprise an international network spanning the British Virgin Islands, Panama, the United Kingdom, the United States, and Venezuela.    
As a result of today's action, U.S. persons are generally prohibited from engaging in transactions or otherwise dealing with these individuals and entities, and any assets the individuals and entities may have under U.S. jurisdiction are frozen.
"OFAC's action today is the culmination of a multi-year investigation under the Kingpin Act to target significant narcotics traffickers in Venezuela and demonstrates that power and influence do not protect those who engage in these illicit activities," said John E. Smith, Acting Director of OFAC.  "This case highlights our continued focus on narcotics traffickers and those who help launder their illicit proceeds through the United States.  Denying a safe haven for illicit assets in the United States and protecting the U.S. financial system from abuse remain top priorities of the Treasury Department."
El Aissami was appointed Executive Vice President of Venezuela in January 2017.  He previously served as Governor of Venezuela's Aragua state from 2012 to 2017, as well as Venezuela's Minister of Interior and Justice starting in 2008.  He facilitated shipments of narcotics from Venezuela, to include control over planes that leave from a Venezuelan air base, as well as control of drug routes through the ports in Venezuela.  In his previous positions, he oversaw or partially owned narcotics shipments of over 1,000 kilograms from Venezuela on multiple occasions, including those with the final destinations of Mexico and the United States. 
He also facilitated, coordinated, and protected other narcotics traffickers operating in Venezuela.  Specifically, El Aissami received payment for the facilitation of drug shipments belonging to Venezuelan drug kingpin Walid Makled Garcia.  El Aissami also is linked to coordinating drug shipments to Los Zetas, a violent Mexican drug cartel, as well as providing protection to Colombian drug lord Daniel Barrera Barrera and Venezuelan drug trafficker Hermagoras Gonzalez Polanco.  Los Zetas, Daniel Barrera Barrera, and Hermagoras Gonzalez Polanco were previously named as Specially Designated Narcotics Traffickers by the President or the Secretary of the Treasury under the Kingpin Act in April 2009, March 2010, and May 2008, respectively. 
Lopez Bello is a key frontman for El Aissami and in that capacity launders drug proceeds.  Lopez Bello is used by El Aissami to purchase certain assets.  He also handles business arrangements and financial matters for El Aissami, generating significant profits as a result of illegal activity benefiting El Aissami. 
Lopez Bello oversees an international network of petroleum, distribution, engineering, telecommunications, and asset holding companies:  Alfa One, C.A. (Venezuela), Grupo Sahect, C.A. (Venezuela), MFAA Holdings Limited (British Virgin Islands), Profit Corporation, C.A. (Venezuela), Servicios Tecnologicios Industriales, C.A. (Venezuela), SMT Tecnologia, C.A. (Venezuela), and Yakima Trading Corporation (Panama).  Another entity, Yakima Oil Trading, LLP (United Kingdom), is owned, controlled, or directed by, or acting for or on behalf of, Yakima Trading Corporation (Panama).  Profit Corporation, C.A. and SMT Tecnologia, C.A. have Venezuelan government contracts.  Between 2009 and 2010, Grupo Sahect C.A. provided storage and transportation services for the Venezuelan government agency Productora y Distribuidora de Alimentos, S.A. (PDVAL). 
Five U.S. companies owned or controlled by Lopez Bello and/or MFAA Holdings Limited have also been blocked as part of today's action.  These entities are the following limited liability companies registered in Florida:  1425 Brickell Ave 63-F LLC; 1425 Brickell Avenue Unit 46B, LLC; 1425 Brickell Avenue 64E, LLC; Agusta Grand I LLC; and 200G PSA Holdings LLC.  Additionally, a U.S.-registered aircraft with the tail number N200VR has been identified as blocked property owned or controlled by 200G PSA Holdings LLC.
As a result of today's action, significant real property and other assets in the Miami, Florida area tied to Lopez Bello have been blocked.
Since June 2000, more than 2,000 entities and individuals have been named pursuant to the Kingpin Act for their role in international narcotics trafficking.  Penalties for violations of the Kingpin Act range from civil penalties of up to $1,437,153 per violation to more severe criminal penalties.  Criminal penalties for corporate officers may include up to 30 years in prison and fines of up to $5 million.  Criminal fines for corporations may reach $10 million.  Other individuals could face up to 10 years in prison and fines pursuant to Title 18 of the United States Code for criminal violations of the Kingpin Act.
To see a chart relating to today's announcement, click here.
To see the identifying information relating to today's announcements, click here.
For a complete listing of designations pursuant to the Kingpin Act, click here.

King Koyeba hoort twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen

Koyeba door OM verdacht van handel in softdrugs

- Zanger heeft neefje misbruikt die drugs voor hem bewaarde en verkocht
- Tegen mede-verdachte is vier jaar celstraf geëist 


De bekende dancehall/reggae artiest Lowinso Misiedjan, bekend als King Koyeba, hoorde gisteren in de rechtszaal twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor het verhandelen van drugs. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste verder nog een boete van vijfduizend Surinaamse dollar bij niet betaling te vervangen door vier maanden celstraf. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 14 februari 2017.

Tegen medeverdachte J.A. (34) werd vier jaar gevangenisstraf en een geldboete van tienduizend Srd of zes maanden hechtenis geëist.

De artiest was tijdens de behandeling van de zaak stil en bleef voor zich uitstaren, terwijl zijn medeverdachte ietwat onrustig oogde, aldus de Ware Tijd.

Een negentienjarige schoolgaande neef van Koyeba heeft bezwarende verklaringen tegen hem afgelegd, onder andere dat hij voor zijn oom drugs bewaarde, waarvan hij af en toen wat mocht verkopen voor Srd 5 per wikkel.

De rechter zei, dat King Koyeba tot voorbeeld had moeten dienen voor zijn neef, maar hij heeft hem juist misbruikt.

Bij een inval in de woning van de artiest op 15 oktober 2016 vond de politie 563 gram marihuana in de schooltas van de neef. Bij de artiest zelf werd 115 gram aangetroffen. Koyeba verkocht de drugs, die hij bij A. kocht, om van de opbrengst zijn kinderen te verzorgen. Hij had ook de zorg over zijn schoolgaande neef.

Bij onderzoek heeft de politie ruim zes kilo marihuana aangetroffen bij A. Op 27 februari zullen de advocaten Raoul Lobo en Ligia Palmburg voor de verdachten pleiten.

Minister Plasterk: 'Het is in belang van Curaçao, dat er op korte termijn weer stabiele regering is'

Plasterk reageert in Kamerbrief op crisis binnen regering op eiland

Nieuwe verkiezingen staan gepland voor 28 april 


De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft gisteren, maandag 13 februari 2017, in een brief aan de Tweede Kamer op onderstaande wijze gereageerd op de regeringscrisis op Curaçao. 

'Op 5 oktober 2016 hebben de Statenverkiezingen op Curaçao plaatsgevonden. Het vormen van een coalitie bleek echter geen makkelijke opgave. Desondanks is het gelukt om met een krappe meerderheid in de Staten een kabinet te vormen, bestaande uit MAN, PNP, PAR en PS. 

Binnen de coalitie bleef echter onenigheid bestaan over diverse onderwerpen. De minister-president heeft tevergeefs geprobeerd de coalitie te versterken door het aantrekken van een potentiële coalitiepartner. 

Bovenstaande heeft ertoe geleid dat op 12 februari de leden van de fractie PS bij schrijven aan de Gouverneur hebben medegedeeld niet langer het kabinet te steunen. Op dezelfde dag hebben leden van de oppositie en partij PS een overeenkomst ondertekend over de vorming van een nieuwe coalitie. Dit heeft het kabinet doen besluiten de Staten te ontbinden en zelf ontslag in te dienen. 

Voormelde besluiten zijn aan de Gouverneur aangeboden; de nieuwe verkiezingen vinden vooralsnog plaats op 28 april 2017. 

We hebben de afgelopen jaren gezien dat stabiliteit van de regering op Curaçao voordelen heeft gehad. Het betreft een landsaangelegenheid, maar desondanks volg ik de ontwikkelingen aandachtig.'

Statenvergadering Curaçao tot nader order verschoven vanwege 'verhitte gemoederen'

Statenvoorzitster Mc William acht afkoelperiode verstandig


'De gemoederen zijn op dit moment nog verhit door de laatste ontwikkelingen', zegt Statenvoorzitster Giselle Mc William van MAN en daarom zijn de vergaderingen van de Staten deze week voor onbepaalde verschoven. Mc William laat vandaag, dinsdag 14 februari 2017, via het Antilliaans Dagblad het verstandig te vinden 'om eerst een afkoelperiode in te stellen en dan later de vergaderingen weer in te plannen'.

'Als voorzitter heb ik de bevoegdheid om vergaderingen uit te stellen, daar is geen overleg met anderen voor nodig', aldus de voorzitster.

De Staten zou vandaag vergaderen over de situatie bij Insel Air.


Bouva en Bee in New York voor vergadering IPU bij de VN

Centraal thema tijdens vergadering is de wereld van de oceaan


Melvin Bouva (NDP) vicevoorzitter van De Nationale Assemblee en Assembleelid Marinus Bee (ABOP) zijn momenteel in New York. Zij wonen gisteren en vandaag een reguliere vergadering bij van de Inter Parlementaire Unie (IPU) en de Verenigde Naties (VN). Dit bericht De Nationale Assemblee vandaag, dinsdag 14 februari 2017, op haar website.

Deelname is volgens het bericht van belang is om gedachten, kennis en ervaring uit te wisselen over de voordelen van de oceaan. De bijeenkomst heeft als thema: A world of blue: preserving the oceans, safeguarding the planet, ensuring human well-being in the context of the 2030 agenda.

http://www.ipu.org/splz-e/unga17.htm
PARLIAMENTARY HEARING AT THE UNITED NATIONS 
New York (United Nations Headquarters, Trusteeship Council Chamber), 13-14 February 2017


Organized jointly by the IPU and the United Nations

The 2017 Annual Parliamentary Hearing at the United Nations will provide parliamentary input into the UN Ocean Conference scheduled 5-9 June 2017.
The Ocean is a vital ecosystem for humanity’s sustainability. Millions of people depend on it for their livelihoods and for nutrition, yet it has never been more vulnerable.
Entitled A World of Blue: Preserving the oceans, safeguarding the planet, ensuring human well-being in the context of the 2030 Agenda the hearing provides an opportunity to reflect on SDG 14 (Oceans) and its intimate connection to other goals such as climate change (SDG 13), sustainable consumption and production patterns (SDG 12), hunger and food security (SDG 2), health risks linked to pollution, chemicals and other harmful materials (SDG 3), sustainable economic growth and employment (SDG 8), and governance and the rule of law (SDG 16).
Parliamentarians, UN officials, Ambassadors and experts will discuss these issues and their roles in safeguarding the planet and ensuring human well-being for the next century and beyond. Interactive sessions will look at the state of the oceans, consider their economic benefit and stresses, including fishery management and tourism, as well as the effects of pollution and marine debris. A final session will focus on international jurisdiction and security issues.

Beleidsmakers zullen aanbevelingen doen over een goede en gezonde oceaan. De parlementaire hoorzitting is bedoeld om een belangrijke input te leveren voor een conferentie die later dit jaar wordt gehouden. De oceaan is van essentiële waarde voor het ecosysteem, voor duurzaamheid van de mensheid. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van de oceaan voor hun levensonderhoud en voeding. 

Blue World gaat over het behoud van de oceanen, de bescherming van de planeet, zodat het menselijk welzijn in het kader van de 2030 agenda behouden wordt.

Thema en onderwerpen die aan de orde komen zijn:
- De status van oceanen: uitdagingen en kansen.
- Het economische voordeel van de oceanen: balans in het gebruik van de oceaan met behoud van milieu.
- De bescherming en behoud van het marine leven: verwoestende effecten van vervuiling en mogelijkheden voor verandering.
- Klimaatverandering verbinding: stijging van de zeespiegel en andere veranderingen in het ecosysteem.
- Oceaan bestuur: versterking van de vrede, de maritieme veiligheid, de samenwerking en de vriendschappelijke betrekkingen tussen alle naties.

Ter informatie:

Woning voorzitter studentenorganisaties en Young Democracy Unit afgebrand

Clyde Ford en gezin door brand getroffen


De woning van de voorzitter van Young Democracy Unit en voorzitter van het Landelijk Studenten Platform Suriname en van de studentenorganisatie van het Poly Technisch College, Clyde Ford, is zondag afgebrand (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). Hij huurde het pand te Land van Dijk, Carolinastraat, al ruim een jaar, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 14 februari 2017.

Het is niet bekend of de woning tegen brand was verzekerd, aldus de Ware Tijd. De eigenaresse van het pand woont in het buitenland en zij is volgens Ford erg boos over de brand, waarvan de oorzaak overigens nog niet bekend is.

De totale inboedel is door de vlammenzee vernietigd. Het gezin Ford bestaat uit vader, moeder en een dochtertje van zes jaar. Buren konden moeder en dochter snel in veiligheid brengen.

Ford, die op het moment van de brand bij Radio Boskopu een programma aan het presenteren was, haastte zich, na een telefoontje van zijn vrouw, naar huis. Van Dominee Maikel Stuart heeft hij voor de periode van een maand een woning toegewezen gekregen.

Het Dagblad Suriname bericht op haar website, dat oen de brandweer ter plaatse verscheen de bovenverdieping van de woning in brand stond. De brandweer heeft het pand deels kunnen redden. De begane grond heeft schroei- en waterschade opgelopen.

In het pand woont een verpleegster. Op dat moment was zij samen met haar dochter thuis. Op een bepaald moment hield haar dochter haar voor dat er brand in de woonkamer was ontstaan. Het vuur ontwikkelde zich snel, waardoor het niet meer mogelijk was voor de verpleegster om de vlammen zelf te doven. Zij rende samen met haar dochter uit de woning. Het pand is aangesloten op het elektriciteitsnet, maar niet tegen brand verzekerd.

Bond van Leraren en Staat terug naar de rechtszaal

BvL wil dat 73% van loon alle ambtenaren aan onderwijsgevenden wordt verstrekt

Raadsadviseurs niet te spreken over rol bondsvoorzitter Valies die andere agenda zou hebben...


De Staat en de Bond van Leraren (BvL) zullen donderdag weer voor de Kort Gedingrechter moeten verschijnen. Het is niet gelukt om binnen het door de bonden gestelde ultimatum, dat gisteren afliep,   overeenstemming te bereiken. De raadsadviseurs Jules Wijdenbosch, Eddy Jozefzoon en Errol Alibux zeiden gisteravond tijdens een persconferentie, dat het de schuld is van BvL-voorzitter Wilgo Valies die een andere agenda zou hebben. 

Volgens een voorstel van de BvL zou de Staat 73% van het loon dat uitbetaald wordt aan alle ambtenaren, aan leerkrachten moeten geven. Dit kan volgens de raadsadviseurs absoluut niet. Zij vinden dat Valies geen overeenstemming wil bereiken, zo schrijft Starnieuws vanochtend, dinsdag 14 februari 2017/

Eddy Jozefzoon vindt, dat wanneer de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onderwijsgevenden oproepen voor morgenochtend acht uur voor een vergadering, dit betekent dat het onderwijs weer platgelegd wordt. 'Dit kan niet worden geaccepteerd. Daarom zal het voorstel aan de regering gedaan worden om leerkrachten die staken niet uit te betalen. Dit is niet eerlijk tegenover onderwijsgevenden die wel lesgeven.'

Het is de vraag of de raadadviseurs mogen overgaan tot chantage/dreigementen door de regering voor te stellen om een salarissen uit te betalen aan stakende onderwijsgevenden. Immers, iedereen heeft het recht om over te gaan tot staking en de adviseurs tarten met hun voorstel aan de regering dat grondwettelijk stakingsrecht. Het zou een reden voor Valies kunnen gaan om weer naar de rechter te stappen.

De raadsadviseurs vinden dat alle mogelijkheden bekeken zijn om in goed overleg tot een oplossing te komen over het herwaarderingsprogramma. Telkens als er gedacht werd, dat er een oplossing was, kwam Valies terug op wat afgesproken was, zeiden de drie regeringsadviseurs.

De uitvoering van het herwaarderingsprogramma zal voor alle onderwijsgevenden gelden, ook al gaat de BvL er niet akkoord mee. Het voorstel dat gedaan wordt aan de regering, geldt voor het gehele onderwijs.


Jozefzoon illustreerde, dat zondag partijen uit elkaar zijn gegaan met een goed gevoel. Er is volgens hem aangetoond dat geen enkele leerkracht achteruit zal gaan in salaris bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma. De BvL vindt echter dat dit wel het geval is. Nadat dit verduidelijkt was, leek het erop dat het overleg geslaagd was. Jozefzoon zei ,dat Valies hem 's middags een app stuurde waarin hij liet weten weer terug te komen op wat al besproken is. Hij wilde uiteindelijk voor alle leerkrachten nog meer loon.

De raadsadviseurs vinden dat de BvL de toekomst van de scholieren op het spel zet. Daarom wordt aan de regering geadviseerd om het principe van no work no pay toe te passen.

Volgens Jozefzoon wil Valies de minst bevoegde leerkracht Srd 4.000 per maand laten verdienen. Dit is niet mogelijk, want ook ambtenaren, verpleegkundigen, artsen en anderen zijn nodig. De regering kan niet alleen denken aan leerkrachten en niet aan anderen.

De voorstellen die Valies gedaan heeft, zijn niet aanvaardbaar voor de minister van Financiën. Dit zou betekenen dat 73% van het salaris dat de regering uitbetaalt naar onderwijs zou gaan. Wijdenbosch merkte op, dat dit het juiste moment is om de samenleving te informeren. Eerder kon dat niet, omdat op voorstel van de rechter partijen met elkaar in overleg waren.

Nu zal de rechter een uitspraak moeten doen in het Kort Geding dat de regering aanhangig heeft gemaakt tegen de BvL.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

IAmGold CEO Letwin enthousiast over bemoedigende resultaten 2016 Saramacca ProjectRaadsadviseurs beweren dat met bondsman Valies 'geen land te bezeilen is'

Adviseurs stellen regering voor om leerkrachten die gaan staken geen salaris te betalen


De raadsadviseurs Jules Wijdenbosch, Errol Alibux en Eddy Jozefzoon hebben maandagavond 13 februari 2017 tijdens een persconferentie gezegd, dat het niet mogelijk is overeenstemming met de Bond van Leraren (BvL) te bereiken. Ze gaan zover door te beweren, dat er geen land te bezeilen is met vakbondsleider Wilgo Valies

Zij zullen de regering voorstellen om leerkrachten die mogelijk weer gaan staken, geen salaris te betalen, zo bericht Starnieuws. De raadsadviseurs stellen, dat Valies steeds terugkomt op afspraken die gemaakt zijn. Er is overleg gevoerd met de BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). De BvL is volgens Jozefzoon steeds teruggekomen op wat reeds overeengekomen is. Volgens de raadsadviseurs heeft Valies een andere agenda dan een onderwijsagenda.

De herwaardering van leerkrachten gaat gewoon door. De uitvoering is gepland voor eind maart. Ook al gaat de BvL niet akkoord met het herwaarderingsprogramma, het programma gaat gewoon gelden voor het gehele onderwijsveld.

De FOLS heeft enkele kritische kanttekeningen geplaatst waar verder aan gewerkt is.

Bij de rechter is deze kwestie maandag besproken. Het is duidelijk geworden dat overeenstemming bereiken niet mogelijk is, concluderen de raadsadviseurs.