woensdag 15 februari 2017

Autoriteiten Venezuela doen inval in kantoren Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht in Caracas

Bedrijf heeft 98 miljoen dollar aan smeergeld betaald voor verkrijgen contracten overheid


De Venezolaanse autoriteiten hebben gisteren (lokale tijd) in Caracas kantoren doorzocht van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Het bedrijf heeft toegegeven dat 98 miljoen dollar (ruim 92 miljoen euro) aan smeergeld is betaald tussen 2006 en 2015 om overheidscontracten in het land binnen te slepen. Dit melden vandaag, woensdag 15 februari 2017, onder andere de persagentschappen ANP en Reuters.

'Het onderzoek moet de situatie verduidelijken en vaststellen of de projecten waarvoor dit bedrijf was ingehuurd zijn voltooid', meldt het Venezolaanse Openbaar Ministerie in een verklaring.De corruptie kwam aan het licht bij een rechtszaak in de Verenigde Staten. Odebrecht en dochterbedrijf Braskem bekenden in december schuld aan het omkopen van functionarissen in twaalf landen. Het meeste smeergeld werd betaald in Brazilië; Venezuela neemt de tweede plaats in op de lijst met landen waar de grootste bedragen werden gespendeerd aan omkoping.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei eerder al dat de verantwoordelijken gestraft moeten worden.


Ter extra informatie:

BuZa-minister Pollack-Beighle naar 28e CARICOM-top in Georgetown, Guyana

Bewindsvrouwe benut vergadering om met Trinidad & Tobago te praten over import Surinaamse producten


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa - zie foto - Bron: BuZa) reist vandaag, woensdag 15 februari 2017, af naar de 28e CARICOM-top in de Guyanese hoofdstad Georgetown op 16 en 17 februari. Staatshoofden- en Regeringsleiders vergadering. De vergadering wordt voorgezeten door de Guyanese president David Granger, die nu voorzitter is van de CARICOM, zo meldt BuZa vandaag in een persbericht. 

Het is van belang dat Suriname deelneemt aan deze vergadering, niet alleen vanwege het feit dat Suriname lid is van deze regionale organisatie, maar het is van uiterst belang dat Suriname haar stem laat horen. Verder spelen enkele zaken die voor ons land erg belangrijk zijn, waaronder de markt-toegang van producten vanuit Suriname naar de overige lidstaten van CARICOM.


Voorts zal de minister in de marge diverse bilaterale gesprekken voeren met collega’s van onder andere Trinindad & Tobago. Met de Trinidadiaanse collega zal gesproken worden over de toegang van Surinaamse producten op de Trinidadiaanse markt, vervolgens zal ook gesproken worden met de Guyanese ambtgenoot over de samenwerkingsrelatie.

Met het CARICOM Secretariaat zal de minister praten over trainingen en capaciteitsopbouw ten behoeve van overheidsdienaren. Daarnaast zijn er enkele vraagstukken op de agenda geplaatst die cruciaal zijn voor ons land. Deze vraagstukken hebben betrekking op het toerisme in de regio, de toekomst van de Cotonou-overeenkomst met ACP-groep (Afrikaanse-, Caribische- en Pacifische landen) en de status van de CARICOM Single Market & Economy.

Alhoewel het de eerste dienstreis is van de bewindsvrouwe, is deze vergadering van de CARICOM geen onbekend terrein voor de minister. De huidige minister heeft een wezenlijke bijdrage geleverd toen Suriname als gastland optrad van de Staatshoofden-vergadering van de CARICOM in 2011. Verder heeft zij in de functie als hoofd van de afdeling CARICOM zeer veel ondersteuning gegeven aan de inspanningen van de president Desi Bouterse voortvloeiende uit diens voorzitterschap in 2011.
De minister heeft jaren gewerkt op het CARICOM Secretariaat en is nog meer vertrouwd geraakt met vraagstukken waarmede deze regionale organisatie te kampen heeft.

Eindelijk positief geluid van regering over leerkrachten

Waardering van regering voor feit dat 'meeste scholen normaal gedraaid hebben'


De regering spreekt haar waardering uit aan het adres van onderwijsgevenden. Gebleken is dat landelijk de meeste scholen vandaag, woensdag 15 februari 2017, normaal gedraaid hebben. Scholieren hebben normaal onderwijs kunnen volgen, aldus de regering in een persbericht. 

De regering heeft gisteren in een persbericht, uitgegeven door vicepresident Ashwin Adhin, aangegeven het te betreuren, dat het onderwijsproces opnieuw verstoord zou gaan worden. Dit naar aanleiding van een spoedvergadering van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname tijdens schooluren vanmorgen. De regering heeft aangekondigd het principe van 'no work no pay' toe te passen.

De regering constateert echter, dat veel onderwijsgevenden niet voorbij zijn gegaan aan de oproep om in belang van het schoolgaande kind het onderwijsproces niet te stagneren. De regering waardeert de verantwoordelijkheid van de leerkrachten en schoolleiders.

Benadrukt wordt dat het herwaarderingsprogramma gericht is op de kwaliteitsverbetering van het gehele onderwijs.

Onderwijsbonden BvL en ALS zetten hun strijd bij de rechter voort

Bondsvoorzitter Valies: 'Bonden moeten inspraak hebben in herwaarderingsprogramma'


Bonden vinden dat onderwijsgevenden binnen FISO moeten blijven


De onderwijsgevenden aangesloten bij de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) gaan morgen gewoon naar school. 'Wij zijn niet in actie. Wij hebben onze leden vanochtend geïnformeerd over de gesprekken met de regering', zei voorzitter Wilgo Valies op een vanmiddag gehouden persconferentie, aldus Starnieuws.

De algemene ledenvergadering van vanochtend moet gezien worden als een protest - een signaal - naar de regering toe. Valies zei weer te vinden, dat de vakbonden inspraak moeten hebben in het herwaarderingsprogramma. De BvL en ALS vinden ook, dat onderwijsgevenden niet uit FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) gehaald moeten worden, omdat het herwaarderingsprogramma zal worden uitgevoerd.

De vakbonden stellen, dat de regering niet over kan gaan tot uitvoering zolang er geen akkoord is bereikt met de werknemersorganisatie. De BvL is in elk geval ook partij - de ALS wordt nog steeds niet door de regering erkend - naast de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) en de regering. Met BvL werd geen akkoord bereikt. De BvL en de ALS zullen via de rechter hun gelijk zoeken. Volgens Valies vertrapt de regering wetten en conventies. 'Er is geen inspraak. De houding van de regering indiceert dictatuur. Er wordt geen rekening gehouden met de visie van de vakbonden.'

Valies zei, dat de leerkrachten intimidatie niet uit de weg zullen gaan. Als het nodig is om actie te voeren zal dit ook gebeuren. De algemene ledenvergadering heeft besloten dat leerkrachten landsdienaren blijven, totdat de rechtszekerheid bij wet is geregeld.

Valies legde uit, dat het bijzonder onderwijs de subsidie vaak te laat krijgt. Dit kan ook gebeuren wanneer leerkrachten een andere werkgever hebben dan de overheid. De vakbondsleider haalde aan, dat op het Kabinet van de President de lonen zijn aangepast met 50 procent, zonder dat de mensen uit FISO zijn gestapt. Ook medewerkers van De Nationale Assemblee hebben een herwaardering gekregen zonder dat zij hun status van landsdienaren kwijt zijn geraakt.

Volgens Valies gaat het te besteden bedrag van een deel van de leerkrachten achteruit met het voorstel van de regering. Ook is er verschil van mening over de categorieën van de vier graduaties die opgenomen zijn in het herwaarderingsprogramma.

De strategie van BvL en ALS is om via de rechter de strijd voort te zetten. Partijen moeten morgen weer voor een rechter verschijnen. Er is geen overeenstemming bereikt tussen de regering en de BvL over het herwaarderingsprogramma. De regering had een Kort Geding aanhangig gemaakt tegen de BvL om de staking te beëindigen. Valies liet weten, dat de actie nog steeds opgeschort is. Hij benadrukte, dat er een duurzame oplossing moet komen voor het conflict.

Arrestanten niet naar rechtbank vervoerd, rechtszaken uitgesteld

Laatste arrestantenbus betrokken bij aanrijding.....


De Kantonrechter heeft vanochtend, woensdag 15 februari 2017, alle strafzaken waarin verdachten zijn aangehouden uitgesteld, omdat de arrestanten/verdachten niet werden aangevoerd. Alleen de zaken met niet aangehouden verdachten vond voortgang. Dit bericht het Dagblad Suriname op haar website.

Met dit probleem kampt de Parketwacht al enige weken.

De redactie van het dagblad heeft informatie verkregen, dat de laatste arrestantenbus gisterochtend rond acht uur betrokken is geweest bij een aanrijding op de Jaggernath Lachmonstraat....

Twee jaar cel voor man die echtgenote herhaaldelijk mishandelde

Dochters getuigen dat vader er een gewoonte van had gemaakt moeder te mishandelen


De Kantonrechter heeft gisteren S.C.veroordeeld tot twee jaar cel voor het herhaaldelijk zwaar mishandelen van zijn echtgenote. De veroordeelde moet naast het uitzitten van zijn celstraf, ook psychologisch worden begeleid. Het feit speelde zich af op 12 oktober 2016, zo bericht vandaag, woensdag 15 februari 2017, het Dagblad Suriname. 

Volgens verklaringen van het slachtoffer kreeg zij die bewuste dag weer ruzie met haar man op het balkon waarna hij haar een klap toebracht en haar naar de badkamer sleepte. Daar sloeg hij haar tegen de wand, waardoor zij een barstwond aan haar hoofd opliep. Volgens de vrouw heeft de man haar hierna tot twee keer toe geprobeerd te verkrachten.

Haar relaas werd op de voorlaatste zitting door de dochters van de vrouw bevestigd. Volgens deze getuigen had de vader er een gewoonte van gemaakt hun moeder te mishandelen. C. ontkende het strafbaar feit. Volgens hem vertelt de vrouw alleen maar leugens en lijdt zij bovendien aan een geestelijke stoornis.

De Officier van Justitie had drie jaar gevangenisstraf tegen de man geëist.

Twee journalisten live in radio-uitzending in Dominicaanse Republiek doodgeschoten

Radioshow werd ook live via Facebook uitgezonden

Drie verdachten gearresteerd, maar politie tast nog in duister over motief


Twee journalisten zijn gisteren, dinsdag 14 februari 2017, live tijdens een radiouitzending van FM 103.5 in de Dominicaanse Republiek doodgeschoten. Een van de mannen zond de radioshow ook live uit via Facebook. Op de beelden is te horen dat er geschoten wordt en dat een vrouw in paniek 'schoten, schoten, schoten!' roept. Het fragment dat op YouTube is geplaatst (zie onderaan) eindigt op dat moment.

Presentator Luis Manuel Medina en zijn producer Leo Martinez kwamen om door de schoten. Een vrouw, Dayaba Garcia, secretaresse bij het radiostation, raakte gewond en werd naar een ziekenhuis vervoerd voor operatief ingrijpen.Volgens de politie vond de schietpartij plaats in San Pedro de Macorís, een kleine stad zo'n 80 kilometer ten oosten van hoofdstad Santo Domingo. Het radiostation is gevestigd in een winkelcentrum.

Medina was ook de officiële omroeper van het Estrellas Orientales baseball team. Het door hem gepresenteerde programma Milenio Caliente is een populair lokaal programma met levendige politieke analyses en sociale campagnes. Median heeft herhaaldelijk de vervuiling van Laguna Mallen, een beschermd meer in San Pedro, veroordeeld.

De politie heeft drie mannen opgepakt, maar heeft nog geen idee over hun motief.Procurador condena asesinato de comunicadores Leónidas Martínez y Luis Manuel Medina

Publicado el: 14 febrero, 2017
Por: Hoy


El procurador general de la República, Jean Rodríguez, condenó hoy el asesinato de los comunicadores Leónidas Martínez y Luis Manuel Medina, mientras conducían un programa de radio en la ciudad de San Pedro de Macorís.
Rodríguez precisó que el Ministerio Público, encabezado por el procurador fiscal titular de San Pedro de Macorís, Pedro Núñez Jiménez, con la colaboración de la Policía Nacional, ha iniciado las investigaciones del caso y que se harán las diligencias que sean necesarias para esclarecer lo antes posible este horrendo crimen.
“Lamentamos profundamente lo acontecido en el día de hoy con la muerte de estos comunicadores, un hecho repudiable y doloroso que ha consternado a toda la sociedad dominicana. Las investigaciones han iniciado y procuraremos con todos los medios a nuestro alcance llegar a la verdad”, manifestó.
El funcionario reiteró el firme compromiso del Ministerio Público con garantizar la libertad de expresión y aseguró que harán todos los esfuerzos posibles para dar una respuesta rápida y que esos horrendos asesinatos no queden impune.
Los comunicadores al momento del hecho conducían el programa Milenio Caliente, que se transmite por la emisora F.M. 103. En medio del incidente también resultó herida la secretaria Dayanna García de Fernández.

(Red. De Surinaamse Krant/The Guardian/De Telegraaf/Twitter/Hoy Digital)

Leerkrachten gaan wel aan het werk

Mogelijk ligt dreiging regering 'no work, no pay' ten grondslag aan beslissing leerkrachten


De leerkrachten gaan vandaag, woensdag 15 februari 2017, gewoon aan het werk. De actie van de Bond van de Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) blijft opgeschort. Dat is vanochtend besloten door de algemene ledenvergadering van de twee bonden, aldus de webeditie van de Ware Tijd.

'Maar, de acties worden niet opgeheven', zei bondsvoorzitter Wilgo Valies aan het eind van de vergadering. Nog niet bekend is waarom de onderwijsgevenden aan het werk gaan, maar het is niet uitgesloten dat zij het niet zien zitten om bij een eventuele nieuwe staking gekort gaan worden op het salaris.

Immers, vicepresident Ashwin Adhin heeft deze week  namens de regering laten weten, dat voor leerkrachten die zich vandaag niet op school zouden melden, het principe 'no work, no pay' geldt. Schoolhoofden hebben van de directrice van Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur opdracht gekregen om een presentielijst bij te houden.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

SP-2e Kamerlid Van Raak presenteert nieuw boek 'De Tweede Kamer is geen talkshow'

'Pleegde ik een coup op Curaçao?'


‘De Tweede Kamer is een werkplek waar iedereen je dagelijkse werkzaamheden kan volgen. Maar als ik de verslagen in de media zie, lijkt het soms een heel andere wereld. Waarin de Tweede Kamer een soort talkshow is, vol bekvechtende en mediazieke mensen.’

In zijn nieuwe boek geeft Tweede-Kamerlid Ronald van Raak een inkijkje in de andere kant van de politiek, zo is vandaag, woensdag 15 februari 2017, te lezen op de website van de Socialistische Partij, SP.

In persoonlijke columns schrijft hij over zijn ervaringen met journalisten en lobbyisten, dagelijkse ergernissen en politieke successen. Van de lessen van Jan Marijnissen tot de adviezen van een multimiljonair. Van de strijd tegen kletsende consultants tot de bescherming van klokkenluiders. Maar, ook verhalen over spionage en de strijd tegen de gokmaffia. En welke kunst en cultuur hem als Tweede Kamerlid blijven inspireren.

Van Raak: 'Ik wil iets laten zien van de andere kant van de politiek. Zoals mijn zorgen over de uitholling van de democratie, of mijn strijd voor de bescherming van klokkenluiders en tegen de kletsende klasse van consultants. Over mijn geheime postvakje, waar ik regelmatig geheime informatie ontvang, die onder meer leidde tot een strijd tegen de internationale gokmaffia – en de beschuldiging dat ik een poging zou hebben gedaan tot een coup op Curaçao. En over literatuur en filosofie, poëzie en schilderkunst, die ons helpen om verder te denken en voorkomen dat wij de wereld zoals die nu is, ooit gewoon gaan vinden.' 

‘De Tweede Kamer is geen talkshow’ verschijnt vandaag bij uitgeverij Van Gennep.

Hieronder een preview:

Theo Para: Raadsadviseurs en regering willen tweespalt leerkrachten

'Als vakbondsleider openlijk protesteren tegen onderwijsbeleid president, die verantwoordelijk is voor marteling en moord van vakbondsleiders, vraagt veel durf'


De drie raadsadviseurs van president Bouterse hebben, het door de rechter opgedragen, overleg met de Bond van Leraren (BvL), eenzijdig afgebroken. Zij zijn van mening, dat met de BvL-voorzitter Valies geen weg is te bezeilen. Hij zou telkens van standpunt wisselen en een andere dan de onderwijsagenda hebben. De BvL zou geen oplossing willen en slechts de scholen weer willen plat leggen. De raadsadviseurs zijn wel te spreken over de FOLS, de andere, impopulaire vakbond die meegaand is ten aanzien van de regering Bouterse en zich tegen de lerarenstaking keerde. De raadsadviseurs zouden aan president en regering voorstellen het salaris van stakende leraren in te houden, terwijl leraren die niet meedoen aan de staking wel uitbetaald zouden worden. Inmiddels heeft vice-president Adhin de anti-staking leuze al afgeroepen: 'No work, no pay.'


Persoonlijke aanvallen

Wat opviel in het relaas van de drie raadsadviseurs was het ontbreken van feitelijke, adequate informatie over de arbeidsvoorwaardelijke meningsverschillen tussen leraren en regering. Het publiek kon zich daardoor geen zelfstandige, inhoudelijke mening vormen over het al dan niet kunnen overbruggen van die meningsverschillen. Pas na kritiek op hun optreden, wilde een van de raadsadviseurs fragmentarisch wat percentages over loonsommen kwijt. Maar, het kwaad was al geschied. Zeker als zoveel op het spel staat - het onderwijs en werkbare arbeidsvoorwaarden voor de leraren - was eenzijdig afbreken van overleg een handeling die niet factfree goed gepraat mocht worden. 
Persoonlijke aanvallen op Wilgo Valies, de moedige en door veel leraren gedragen voorzitter van de BVL en de Alliantie van Leerkrachten (ALS), is contraproductief, want escalerend. Ik zeg moedig omdat als vakbondsleider openlijk protesteren tegen het onderwijsbeleid van een president, die verantwoordelijk is voor marteling en moord van vakbondsleiders, veel durf vraagt. De persoonlijke aanvallen op de BvL voorzitter door de raadsadviseurs, kunnen binnen deze context, als intimidatie worden opgevat.


Nationale wanbetaler

Wijze onderhandelaars en gesprekspartners, die vertrouwd zijn met de win-win esprit, zijn empathisch en niet verblind door het eigen oogmerk. Ze focussen geduldig op de belangen, verhelderen de verschillende perspectieven,  belichten de opties voor vergelijk en bevorderen vertrouwen door begrip en respect. Zij verstaan de kunst het toxische discours van de egocentrische dichotomie, van vinger wijzen en persoonlijke aantijgingen, te vermijden.  De raadsadviseurs hebben in dit opzicht gefaald. En dan te bedenken dat de bron van het onderwijs conflict, aantoonbaar ligt bij het niet nakomen van schriftelijke afspraken door de regering Bouterse, de nationale wanbetaler. Het onderwijs is te belangrijk om de dialoog op te geven.


Merkwaardige functie

Waarom de regering en het ministerie van Onderwijs, niet functionarissen met een staatsrechtelijk helder mandaat, als onderhandelaars had aangewezen,  is onduidelijk. Het raadsadviseurschap is een non-transparante functie binnen het Kabinet van de President, die algemeen wordt gezien als vorstelijke, partijpolitieke voorziening voor loyalisten. Niet weinig moeten de raadsadviseurs de onaangename en uitdagende werkzaamheden, die de president zelf zou moeten doen, uitvoeren. Zij moeten de grote en pijnlijke lacunes in de bekwaamheid van de huidige president, opvullen. Het presidentiële gebrek aan integriteit, opleiding, kennis, ervaring en sociaal-emotionele vaardigheden, kost de belastingbetaler onnodig veel geld. Toenmalig DNA-lid Arthur Tjin-A-Tsoi becijferde, ten tijde van de eerste regering Bouterse, dat het budget van het Kabinet van de President het veertigvoudige bedroeg van dat van president Venetiaan. En dat terwijl de laatste voor economisch herstel zorgde en president Bouterse voor de crisis.


Meervoudig perspectief

De regering moet nu minder dan met haar machtsbehoud, gepreoccupeerd zijn met de belangen van onderwijs, scholieren en leraren. Zij moet ophouden met haar politiek van verdeel en heers in de vakbeweging en kiezen voor inclusief beleid. Zij moet niet met financiële manipulatie en intimidatie het stakingsrecht schenden. De regering kan met integriteit, respect, begrip en bekwame onderhandelaars tot een werkbare oplossing met de leraren komen. Niet persoonlijke aanvallen, maar de capaciteit van bescheidenheid en meervoudig perspectief opent daartoe de deur.

Theo Para
woensdag 15 februari 2017
de Ware Tijd

Neprechercheur maakt flink bedrag buit bij reisbureau in Amsterdam-Zuidoost

Man doet zich als rechercheur van politie voor en weet met smoes geld buit te maken


Een man heeft gisteren een flink geldbedrag buitgemaakt bij een reisbureau in Amsterdam-Zuidoost. Hij deed zich voor als politieagent en wist met een babbeltruc het geld te ontvreemden, zo bericht de Amsterdamse zender AT5 vandaag, woensdag 15 februari 2017. 

De neprechercheur liep rond kwart voor vijf het reisbureau aan de Groeneveen binnen. Hij beweerde dat een verdachte vals geld aan het uitgeven was geweest en daarom stond hij erop dat al het aanwezige geld gecontroleerd moest worden. Hij speelde zijn rol overtuigend, zo praatte hij tijdens de 'controle' in een portofoon. Uiteindelijk zag hij kans een aanzienlijk geldbedrag mee te nemen en ongezien het reisbureau te verlaten.


De politie heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar mensen die de man rond kwart voor vijf in de omgeving van het reisbureau hebben gezien. Het gaat om een blanke man met blauwe ogen van ongeveer 1.75 meter lang. Hij is tussen de 25 en 35 jaar oud en heeft een normaal postuur en een rond hoofd. Hij droeg een grijskleurig vest, een grijskleurige spijkerbroek en een zwarte muts.

Vakbondsleider Valies spreekt honderden leerkrachten toe en neemt raadsadviseur Jozefzoon op de korrel

'Regering heeft groot offensief ingezet, intimdatiepogingen alom, maar wij zeggen no pay no work'

'Jozefzoon is een basja, die wil bepalen wat er moet gebeuren met herwaarderingsprogramma'


Honderden leerkrachten wonen vanochtend, woensdag 15 februari 2017, de vergadering van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) bij in Mata Gauri aan de Kwattaweg. Vakbondsleider Wilgo Valies zei aan het begin van de bijeenkomst, dat de regering een groot offensief heeft ingezet. Er zijn volgens hem intimidatiepogingen alom, zo bericht Starnieuws.

'Het principe van no work no pay wordt toegepast door de regering, maar wij zeggen no pay no work', zei Valies.

Raadsadviseur Eddy Jozefzoon werd op de korrel genomen door Valies. Hij noemde Jozefzoon een 'basja'. Die man wil bepalen volgens de vakbondsleider wat er moet gebeuren met het herwaarderingsprogramma van de leerkrachten. Er wordt niet onderhandeld, maar overleg gevoerd.

Valies benadrukte, dat de vakbond het recht heeft om mee te bepalen wat leerkrachten moeten verdienen. Dat staat in de wet die onlangs aangenomen is door De Nationale Assemblee en gepubliceerd is in het Staatsblad.

Valies haalde aan, dat Jozefzoon een bijeenkomst heeft gehad met schooldirecteuren. Daar heeft hij aangegeven, dat de bond niks te zeggen heeft over de herwaardering. De voorzitter van BvL/ALS zei vanochtend, de regering wil dat er meegepraat en meegedacht wordt, maar niet mee bepaalt. Valies stelde, dat deze dictatuur niet zal worden geaccepteerd.

Meteen na de bijeenkomst geeft Valies Later een persconferentie.

Gouverneur George-Wout, Curaçao, praat met 11 Statenleden die nu meerderheid vormen

De elf Statenleden hebben vertrouwen in zes demissionaire ministers opgezegd


Gouverneur Lucille George-Wout praat vanochtend, woensdag 15 februari 2016, met de 11 parlementariërs die nu de nieuwe meerderheid vormen. Zij hebben gisteravond tijdens een spoedvergadering het vertrouwen in de zes demissionaire ministers van MAN, PAR en PNP, inclusief premier Hensley Koeiman, opgezegd. 

Gisteren werd ook een motie aangenomen voor de aanstelling van een nieuwe voorzitter en vice-voorzitter van de Staten, na afzetting van de huidige. Voorlopig parlementsvoorzitter werd uit hun midden gisteren Gilmar ‘Pik’ Pisas van de MFK gekozen, omdat hij het langst in het parlement zit.
zen voor een nieuwe voorzitter en vice-voorzitter; voor de laatste functie doet de naam Norberto Ribeiro van Korsou di nos Tur de ronde.


Komende vrijdag wordt volgens de planning althans definitief gekozen voor een nieuwe voorzitter en vice-voorzitter; voor de laatste functie doet de naam Norberto Ribeiro van Korsou di nos Tur de ronde.

Bij de vergadering gisteren waren alleen de desbetreffende 11 Statenleden aanwezig. Naast de leden van de coalitie ontbrak ook Omayra Leeflang van Un Korsou Hustu, meldt het Antilliaans Dagblad, zo bericht Paradise FM.

De overgebleven ministers van de regering-Koeiman belegden gisteren nog een met spoed belegde persconferentie. Daarin zei de premier onder meer, dat er sprake is van een niet eerder vertoonde machtsstrijd, waarbij de regering koste wat kost omver moet worden geworpen.

SWM waarschuwt niet erkende, illegale, installateurs

SWM wil voorkomen dat waterleidinginstallaties met verkeerde materialen worden aangelegd 

Vereniging van Installateurs: 'Er moet korte metten worden gemaakt met deze beunhazen'


Niet erkende waterinstallateurs worden ernstig gewaarschuwd door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, om te stoppen met het aanleggen van waterleidingbuizen. Het bedrijf heeft onlangs een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie tegen twee illegale installateurs die afzonderlijk waterleidingbuizen van verkavelingsprojecten hebben aangesloten op het SWM-netwerk.  'Wij hebben deze projecten afgesloten van water, omdat het systeem niet aan de voorwaarden van het bedrijf voldoet', zegt SWM-directeur Marlon Oosterling vandaag, woensdag 15 februari 2017, in de Ware Tijd. 

Het gaat om verkavelingprojecten in Commewijne en Saramacca . De mensen worden nu voorzien van water door trucks van de SWM.

Het bedrijf wil voorkomen dat waterleidinginstallaties met verkeerde materialen worden aangelegd. Bovendien kan dat op een foutieve manier plaatsvinden. Dat alles kan zorgen voor verontreiniging van het water en de volksgezondheid kan in gevaar komen.

Oosterling zegt, dat slechts erkende installateurs binnenhuisinstallaties mogen aanleggen om die vervolgens voor goedkeuring aan te bieden aan SWM. Ook mogen hoofdbuizen alleen worden aangelegd door een verkavelaar met toestemming van de het waterleidingbedrijf en die werkzaamheden moeten ook plaatsvinden onder toezicht van het bedrijf.

Dinesh Panday, voorzitter van de Vereniging van Installateurs in Suriname, juicht het optreden van de SWM tegen de illegale installateurs toe. Er moet volgens hem korte metten worden gemaakt met deze beunhazen. 'Het lijkt goedkoper, maar later zal blijken dat deze mensen het drievoudige van dat bedrag moeten neertellen, omdat de buizen vervangen moeten worden.'

Eerste week maart overleg bus- en boothouders schoolvervoer en MinOWC over tariefsverhoging

OBS: 'We willen niet met het mes op de keel onderhandelen met het ministerie'

'Aan elk touw zit een eind, we kunnen niet langer met de huidige tarieven rijden'


De bus- en boothouders die dagelijks twintigduizend scholieren en leerkrachten vervoeren, hoeven deze maand nog niet te rekenen op groen licht voor een tariefsverhoging. De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) is gisteren akkoord gegaan met waarnemend minister van Onderwijs, Wetenschap Cultuur (MinOWC) Patrick Pengel, om hierover met de overheid te praten in de eerste week van maart. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 15 februari 2017.

Volgens de bewindsman is de overheid nu eerst bezig om met de Bond van Leraren uit een impasse te komen.

'We willen niet met het mes op de keel onderhandelen met het ministerie', zegt OBS-secretaris Radjeshkoemar Ori. Eerder had hij gesteld, dat de schoolvervoerders tot uiterlijk 10 februari een tariefsverhoging tegemoet willen zien. De overheid was hierover geïnformeerd, maar tot een onderhoud hierover is het toen niet gekomen.

De OBS had voor vandaag een vergadering gepland om te besluiten welke stappen genomen zouden worden, maar die is opgeschort.

De organisatie heeft in augustus vorig jaar een kostencalculatie ingediend bij de overheid en wil op basis daarvan een verhoging van ruim 130 procent. Voor het laatst hebben de schooltransporteurs in 2012 een tariefsverhoging gekregen. De leden hebben vorig jaar veel te maken gehad met achterstallige betalingen en hierdoor meerdere keren hun diensten moeten staken.

Ori zegt, dat de OBS geruime tijd rekening heeft gehouden met de overheidssituatie, maar de maat is nu vol. 'Sinds 2015 gaat het economisch niet goed in het land en aan elk touw zit een eind. We kunnen niet langer met de huidige tarieven rijden', benadrukt de secretaris.

Colombia streeft naar het ruimen van alle landmijnen voor 2021

Regering en FARC werken samen aan ruiming van door rebellen duizenden eigengemaakte landmijnen


In 2015 kwamen de regering van Colombia en de FARC-rebellen tijdens de op Cuba gevoerde vredesonderhandelingen overeen om samen te werken aan de verwijdering van landmijnen. Colombia, een van de landen in de wereld met de meeste landmijnen, streeft ernaar om in 2021 alle landmijnen en andere explosieven te hebben verwijderd, aldus een top regeringsfunctionaris.

De Colombiaanse linkse guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) heeft tijdens haar vijf decennia lang durende oorlog tegen de regering duizenden landmijnen in het land geplaatst. aldus bericht de Thomson Reuters Foundation vandaag, woensdag 15 februari 2017.

'Veertig procent van de gebieden die de afgelopen 25 jaar zijn bedekt met landmijnen worden nu schoon gemaakt om het doel van een Colombia vrij van anti-personeel landmijnen in 2021 te halen (zie foto - Bron: The Science Monitor/Fredy Builes/Reuters)', zei Rafael Pardo namens de regering van Colombia maandag tegen lokale media.

Na Afghanistan heeft Colombia het hoogste aantal door landmijnen veroorzaakte slachtoffers, met meer dan 11.500 mensen gedood of gewond geraakt door de mijnen sinds 1990, zo laten cijfers van de regering zien.De FARC-rebellen legden de eigen gemaakte mijnen vooral in landelijke gebieden, waarbij gebruik werd gemaakt van lege flessen rum, lege blikken koffie en tonijn en kunststofbuizen gevuld met zwavelzuur.

In 2015 kwamen de regering en de FARC tijdens de vredesbesprekingen op Cuba overeen samen te werken aan de verwijdering van de landmijnen. De regering hoopt dat zo'n 1.000 oud-FARC strijders meehelpen met het identificeren en ruimen van de mijnen, aldus Pardo.

Nu de FARC - na het vredesakkoord met de regering - uit zijn voormalige strijdgebieden vertrekt, is het veiliger voor militaire 'ontmijning' teams van de regering, tezamen met lokale en internationale teams, om in die door de FARC verlaten gebieden te kunnen werken.

De president van Colombia, Juan Manuel Santos, heeft gezegd dat het ruimen van landmijnen een uitdaging van importantie voor het land is nu het oprijst uit tientallen jaren van oorlog en het cruciaal is voor ontwikkeling van de landelijke gebieden.

Deskundigen zeggen, dat Colombia's bergachtig gebied en het regenwoud het ruimen van mijnen bemoeilijken en dat het zeker tien jaar zal duren voordat het land ontdaan is van de landmijnen.

Internationale donoren, waaronder de VS en Noorwegen, hebben tot nu toe bijna 112 miljoen dollar bijgedragen aan het ruimen van landmijnen in Colombia.

(Red. De Surinaamse Krant/Thomson Reuters Foundation)

FIFA wil 5 miljoen Amerikaanse dollar investeren in Surinaams voetbal

'Accommodaties zijn slecht, wat ook haar weerspiegeling heeft in ontwikkeling van de sport' 


De FIFA is van plan om 5 miljoen Amerikaanse dollar te steken in de ontwikkeling van voetbal in Suriname. Het nieuwe zogenoemde FIFA Forward-project kan worden beschouwd als het vervolg van de Goal-projecten. De investering wordt verspreid over een periode van vier jaren. Telkens wordt jaarlijks 500.000 Amerikaanse dollar voor operationele kosten vrijgemaakt en 750.000 voor projectmatige zaken, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 15 februari 2017.

Negen landen uit de regio, inclusief Suriname, nemen deel aan een tweedaagse FIFA Forward workshop voor de Caribische regio die in hotel Torarica wordt gehouden. Het is voor het eerst dat FIFA een activiteit houdt in Suriname. De overige Caribische landen zijn volgende week in Jamaica aan de beurt.


Directeur Veron Mosengo Omba van de FIFA Caribische Gebied en Afrika zei, dat de bedoeling van de conferentie, die vandaag wordt afgesloten, is om programma's van de lidlanden te concretiseren. De procedures om de middelen aan te wenden komen ook aan de orde. Het gaat om solidariteit, fysieke investeringen en het ontwikkelingsprogramma dat uitgevoerd moet worden.

Voor wat betreft de fysieke investeringen zei de voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond, John Krishnadath, dat er heel veel aan hapert. De accommodaties zijn slecht, wat ook haar weerspiegeling heeft in de ontwikkeling van de sport.

Hij hoopt met dit geld ook betere infrastructurele investeringen te doen samen met de leden, terwijl er verder gezocht wordt naar de financiering van een nieuw stadion.

Na de workshop zal alle informatie worden verzameld om daarna acties te ondernemen. De 5 miljoen injectie van de FIFA geldt vooral voor de Caribische en Afrikaanse lidlanden. Suriname heeft een strategisch plan dat tot 2019 loopt, ontwikkeld. Dit is overhandigd aan de FIFA-vertegenwoordiger. Slechts Suriname en Barbados hebben hun plan af en hebben hierdoor een voorsprong op de criteria om aan de middelen te komen. Volgens Krishnadath is Suriname voor de ontwikkeling en bijscholing van voetbal geheel afhankelijk van de FIFA en CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football).

Ter extra informatie:

Zitting militaire kamer Krijgsraad in 8 decemberproces vrijdag 17 februari is ook uitgesteld

Uitstel vanwege door OM ingesteld hoger beroep tegen besluit Krijgsraad om proces voort te zetten


De geplande zitting van de Krijgsraad in de militaire kamer gaat vrijdag niet door. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beroep aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad om verder te gaan met het 8 decemberstrafproces. De Krijgsraad heeft op de zitting van 9 februari besloten om het proces tot nader order uit te stellen, op verzoek van auditeur-militair Roy Elgin. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 15 februari 2017.

Het Hof van Justitie moet zich eerst uitspreken over het appel dat is ingesteld door het Openbaar Ministerie.

Op basis van een resolutie van de regering heeft de procureur-generaal de Krijgsraad gevraagd het 8 decemberstrafproces onmiddellijk te beëindigen. De Krijgsraad heeft dit verzoek afgewezen.

Het Hof van Justitie heeft zich nog niet uitgesproken over het hoger beroep dat is aangetekend door het Openbaar Ministerie. Op grond hiervan is ook de zaak die voor komende vrijdag op de rol stond, voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Proefdieronderzoek VU Amsterdam: Sport niet op kunstgras met rubbergranulaat

Rubberkorrels kunstgrasvelden blijven zorgen voor tegenstrijdige geluiden deskundigen


De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk toch gezondheidseffecten op mensen. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat vanavond (Nederlandse tijd), woensdag 15 februari 2017, wordt gepresenteerd in het VARA-tvprogramma Zembla. De onderzoekers deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. Het gevolg: 'De embryo’s gaan dood en de visjes vertonen gedragsverandering.'

Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen in een persbericht van Zembla om niet te te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat.


'
'Ik zou het zelf niet doen', aldus de hoogleraar. Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te zeggen of de stoffen in het rubbergranulaat ook schadelijk zijn voor mensen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde eerder, dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels niet gevaarlijk is. Over het gebruik van de rubberkorrels ontstond vorig jaar ophef na een uitzending van Zembla (zie hierna):


Deskundigen legden daarin een verband tussen rubbergranulaat, dat op kunstgrasvelden ligt, en kanker. Het RIVM oordeelde later dat de stoffen die in de korrels zitten slechts in zeer lage hoeveelheden vrijkomen.

Hoogleraar De Boer waarschuwt echter dat naast de PAK’s ook andere stoffen in het rubbergranulaat zitten. 'Organische stoffen, geen metalen. En die kunnen een toxisch effect hebben. Dat moet in kaart worden gebracht.'

De Telegraaf berichtte eerder vandaag, dat de rubberkogelbranche zichzelf een strengere norm oplegt als het gaat om de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het granulaat. Vanaf 1 maart moeten de korrels aan veel strengere regels voldoen. Daarmee wil de branche de discussie over de rubberkorrels op kunstgrasvelden inperken.

Vanavond om 21:20 uur bij de VARA op NPO 2.

Ondanks de grote bezorgdheid in Nederland en bij de Wereldvoetbalbond (FIFA) achtte John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), zo zei hij 18 oktober 2016 in de Ware Tijd, het nog niet nodig om de activiteiten op de kunstgrasvelden in Suriname stop te zetten. Krishnadath zou de kat uit de boom kijken en achtte het medio oktober niet nodig om acties te ondernemen.

Hij wees erop dat er al jaren gebruik wordt gemaakt van deze velden en dat je niet plotseling tot sluiting kan overgaan. 'Wij moeten rustig wachten om te zien wat de resultaten van de onderzoeken zullen zijn. Wij zullen pas daarna ons standpunt innemen.'

Indien onderzoeken zouden uitwijzen dat de rubberen korrels daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, dan gaat volgens Krishnadath de SVB waarschijnlijk ook geen gebruik meer maken van de kunstgrasvelden. Maar, daar wilde hij in oktober 2016 nog niet aan denken, omdat het verlies groot zal zijn. 'Als het werkelijk zo zal zijn, zullen wij acties moeten ondernemen. Het verlies zal wel groot zijn, omdat er de afgelopen tijden veel kunstgrasvelden zijn aangelegd.' 

Tot nu toe heeft - voor zover bekend - de SVB nog geen enkele actie ondernomen.

'Ik denk dat u nu uw verlegenheid, uw terughoudenheid, moet laten varen'

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons in Congreshal bij viering 50-jarig bestaan NSBS

(Bron foto: NSBS)
'U moet harder doordrammen en afdwingen om zaken gedaan te krijgen'


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft bij de viering van het 50-jarig bestaan van De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden (NSBS) in de Congreshal blinden en slechtzienden aangemoedigd om harder 'door te drammen en te dwingen' om hun zaken gedaan te krijgen. Zij is bereid zich nog meer in te zetten voor de groep, zo schrijft Starnieuws vanochtend, woensdag 15 februari 2017.

De NSBS doet zelf al heel veel om de groep tegemoet te komen zei bestuursvoorzitster Karin Blufpand aan. De overheid betaalt een deel van de salarissen van medewerkers bij het Blindencentrum. Door het uitvoeren van betaalde activiteiten en verhuren van ruimtes genereert de stichting wat inkomsten. Er komt ook wat geld binnen van donaties en fondsen. Maar, er is veel meer nodig om de mensen met een visueel gebrek te helpen aan een betere positie in de maatschappij, aldus Blufpand.

Blinden en slechtzienden hebben dezelfde vermogens als normaal zienden, benadrukte Blufpand. 'Onze trots is de ICT-afdeling. De quality of life werd dusdanig verhoogd, omdat iemand die niet kon zien gewoon mee kan doen met Facebook. Ze kunnen alles doen met spraak software. We hebben ook een braille-unit, job coaching en nu ook Shiatzu massage. De mensen verdienen wat en u bent in feite van uw stress bevrijdt.'

De stichting wil de vleugels uitslaan naar de districten om zo de samenleving nog meer van dienst zijn. 'Maar, we kunnen het niet alleen. Wat wil de Surinaamse overheid met de mensen met een visuele beperking? Mogen we in ons streven rekenen op de overheid, meer particulieren, meer bedrijven in het binnen- en buitenland? Ik hoop het. Daar gaan we voor.'

'Ik denk dat u nu uw verlegenheid, uw terughoudenheid, moet laten varen', zei Geerlings-Simons. 'U moet veel meer durven, veel meer doordrammen en dwingen. Soms zal je niet eens zo hoeven te dwingen want er zijn mensen die financieel willen helpen. Alleen moeten ze dat duwtje in de rug krijgen, een extra verzoek, de bankkaart in hun brievenbus. Dat zal de financiële nood zeker helpen verlichten. Het gaat erom dat het Blindencentrum duidelijker moet uitkomen voor zijn behoeften.' 

'Van mij kunt u waarschijnlijk het honderdvoudige krijgen van wat ik in het verleden heb gegeven maar je moet die kaart wel voor me brengen. Wordt luider, andere groepen zijn constant daar voor hun zaken. Succes en ik verwacht u binnenkort in mijn kantoor.'

Man doodgeschoten in Nassaugebied te Kamp 6

Politie heeft een 32-jarige verdachte gearresteerd


In het Nassaugebied te Kamp 6 is een man om het leven gekomen bij een schietincident. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De 32-jarige W.B. is als verdachte aangehouden. Het incident vond zondag plaats, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname dinsdag 14 februari 2017. 

De politie kreeg de melding binnen van een schietincident met dodelijk afloop. Een politie-eenheid vertrok daarop voor onderzoek naar het gebied.

Volgens een getuigenverklaring waren twee mannen in een worsteling geraakt en door omstanders uit elkaar gehaald. Het latere slachtoffer verliet de plek en kwam kort daarna al schietende terug met een jachtgeweer, op zoek naar zijn tegenstander. Die greep ook naar een jachtgeweer.

Tijdens een schotenwisseling werd het slachtoffer dodelijk geraakt. Het lichaam is voor obductie in beslag genomen en overgebracht naar Paramaribo. De afdeling Kapitale Delicten van de politie is belast met het onderzoek.

Ergernis bij raadsadviseur Jozefzoon over opstelling en uitspraken vakbondsleider Valies

Valies zou twijfelen aan integriteit onderhandelingsteam regering

Minister van Financiën in notitie: 'Het voorstel van BvL is ABSOLUUT NIET WERKBAAR'


Raadsadviseur Eddy Jozefzoon ergert zich eraan, dat de integriteit van het onderhandelingsteam van de regering in twijfel wordt getrokken door Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL). Jozefzoon zegt vanochtend, woensdag 15 februari 2017, op Starnieuws, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in eerste instantie geschat had dat het voorstel van de BvL zou betekenen 50% aanpassing van de basis loonsom van leerkrachten. Nadat de cijfers nader uitgerekend waren, blijkt dit een aanpassing van 73% te zijn. 

'Wij zijn niet bezig leugens de verkondigen. De raadsadviseurs hebben een notitie gekregen van de minister van Financiën over het voorstel van de BvL', aldus Jozefzoon.

Op de persconferentie van maandag wilden de raadsadviseurs niet letterlijk citeren uit de notitie. 'Maar, nu onze integriteit in twijfel wordt getrokken, zijn wij genoodzaakt om de letterlijke tekst te citeren', zegt Jozefzoon nu.

'Het voorstel van BvL is ABSOLUUT NIET WERKBAAR voor schaalverhogingen van tussen 117% en 152%, wat ongeveer 73% AANPASSING voor de totale basis loonsom van onderwijsgevenden betekent. Dit voorstel heeft nog meer verregaande consequenties en kan niet worden uitgevoerd omdat de middelen niet voorhanden zijn', 

citeert de raadsadviseur uit de notitie van de minister van Financiën.

Jozefzoon zegt verder, dat de minister ook aangegeven heeft dat het voorstel van de overheid wel werkbaar is, maar het moet verspreid worden uitgevoerd. Het voorstel is wel geaccepteerd door de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). Er zijn wel enkele kritische kanttekeningen geplaatst die verder uitgewerkt worden. Het herwaarderingsprogramma zal eind maart uitgevoerd worden en werkt terug tot 1 januari.

Curaçao's Parlement van 11 zegt vertrouwen in kabinet-Koeiman op

'De situatie is erg onduidelijk, zeker voor wat betreft de legaliteit van het geheel'

Ministers Cordoba en Larmonie-Cecilia hebben eervol ontslag gekregen


Elf Statenleden hebben dinsdagavond, 14 februari 2017, vergaderd in het Parlement, op uitnodiging van Gouverneur Lucille George-Wout. Het gaat om de fracties van MFK, Pueblo Soberano, Korsou di Nos Tur, Movementu Progresivo en Statenlid Eduard Braam. Ze hebben moties aangenomen waarin ze het vertrouwen opzeggen in de voorzitter en vice voorzitter van het parlement, zo bericht Paradise FM. Het kabinet-Koeiman stelde daarop dat de oppositiepartijen 'illegaal' hebben vergaderd en de moties geen consequenties hebben.

Ook hebben ze het vertrouwen in bijna de hele regering opgezegd. Dat betekent alle ministers behalve de PS-ministers Jaime Cordoba en Ruthmilda Larmonie-Cecilia.

Gerrit Schotte weigert zich na de val van het kabinet Koeiman neer te leggen bij de door de gouverneur afgekondigde vervroegde verkiezingen op 28 april. De voor corruptie veroordeelde MFK-leider - de rechter veroordeelde hem vorig jaar tot drie jaar cel voor het aannemen van steekpenningen van casinokoning Francesco Corallo. Maar, zolang het hoger beroep nog op zich laat wachten, is Schotte nog gewoon vrij man - probeert alles om een hem goedgezinde regering in het zadel te krijgen. In een brief aan de gouverneur eist Schotte de vorming van een 'daadkrachtig interim-kabinet’, in afwachting van de benoeming een nieuwe regering. 'Elke andere oplossing’, die niet steunt op een parlementaire meerderheid is 'onaanvaardbaar', aldus de politicus die tussen 2010 en 2012 premier was.

Bij de Statenvergadering die voor vrijdag gepland staat, zal de nieuwe meerderheid de huidige Statenvoorzitter en vicevoorzitter afzetten en vervolgens Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) als nieuwe Statenvoorzitter benoemen en Norberto Ribeiro van Kòrsou di Nos Tur als nieuwe vicevoorzitter. De vergadering van gisteravond werd niet bijgewoond door Statenleden van de voormalige coalitie en Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu. Pisas zat als oudste Statenlid de vergadering voor terwijl Chester Peterson, advocaat en tevens lid van de pressiegroep Kòrsou Fuerte i Outónomo als griffier fungeerde.

'De situatie is erg onduidelijk. Zeker voor wat betreft de legaliteit van het geheel', zo bericht politica Omayra Leeflang van Un Korsou Hustu op haar Facebookpagina. De Gouverneur heeft Cordoba en Larmonie-Cecilia eervol ontslag verleend (zie hieronder).(Met dank aan Omayra Leeflang)

'Dit is een niet eerder vertoonde machtsstrijd. Je kan niet anders dan je afvragen waarom deze regering koste wat kost omver moest worden geworpen', zei demissionair minister-president Hensley Koeiman (MAN) tijdens een met spoed belegde persconferentie dinsdagavond. 

Volgens de premier is er met het machtsvertoon van dinsdag door de nieuwe meerderheid - bestaande uit MFK, KdNT, PS, onafhankelijk Statenlid Eduard Braam en Movementu Progresivo van Marilyn Moses - niet langer sprake van een kritische oppositie, maar is nu duidelijk dat alles in werking is gezet om de regering omver te werpen. 

'Er zijn op Curaçao nu veel mensen bezorgd, wanhopig en angstig en we begrijpen dat er nu verschillende mensen zijn die het met de politiek hebben gehad. Er komen straks nieuwe verkiezingen en we moeten deze mensen zien te overtuigen om - ondanks alles - toch hun stem uit te brengen. Ik heb al vaak genoeg gezegd dat dit soort dingen nadelig uitpakt voor Curaçao.'http://curacaochronicle.com/main/breaking-news-new-majority-in-parliament-adopts-motion-of-no-confidence-against-koeiman-and-his-government/

Published On: Tue, Feb 14th, 2017

Breaking News: New Majority In Parliament Adopts Motion Of No Confidence Against Koeiman And His Government

Gilmer-Pik-Pisas-Chester-Peterson-Staten-Yves-CooperWILLEMSTAD – In an urgent parliamentary meeting called by the new majority consisting of MFK, Korsou di Nos Tur, Pueblo Soberano, Movementu Progresivo and Independent MP Edward Braam, adopted seven motions of no confidence against the Prime Minister of Curaçao Hensley Koeiman and the other Ministers in his cabinet except the two Ministers for Pueblo Soberano, Jaime Cordoba and Ruthmila Larmonie-Cecilia.
This means, according to the new majority, that the 7 other Ministers must resign immediately since they do not have the support of a majority in Parliament.
The new majority opts to install an interim government until the upcoming elections of April 28.
(Red. De Surinaamse Krant/Paradise FM/Curaçao Chronicle/Nederlands Dagblad/Omayra Leeflang/Telegraaf/Antilliaans Dagblad/)

Militaire voertuigen in straten Willemstad, Curaçao, een foutje....

Ministerie van Defensie Nederland: 'Onhandig en zeker niet de bedoeling'


De militaire voertuigen die dinsdagochtend, 14 februari 2017, door de straten van Willemstad reden (zie foto - Bron: Persbureau Curaçao), reden daar niet vanwege de politieke situatie op het eiland, zo schrijft de Curaçao Chronicle.

Diverse kranten openden 's morgens hun edities met teksten over en foto's van zwaar bewapende Nederlandse militairen in de stad. Maar, zij namen deel aan een oefening en waren per ongeluk in de stad beland.

'Onhandig', aldus het Nederlandse ministerie van Defensie 'en zeker niet de bedoeling.'


Na dreigende woorden vicepresident Adhin richting leerkrachten ook van directrice ministerie van MinOWC

Bennanon dreigt bij staking leerkrachten te 'handelen conform de Personeelswet'


De directrice van Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Natasia Bennanon, laat leerkrachten, docenten, schoolleiders, directeuren en scholieren weten, dat de scholen morgen normaal open zijn, zo bericht dinsdagavond 14 februari 2017 Starnieuws. 

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben opgeroepen voor een spoed algemene ledenvergadering morgenochtend, waar voorzitter Wilgo Valies de leden gaat informeren over het stuk gelopen overleg met de regering over onder andere het herwaarderingsprogramma.

De onderwijsdirectrice wijst erop, dat het kind centraal moet staan in het leerproces. Het herwaarderingsprogramma is breedvoerig besproken met de onderwijsorganisaties. Het ministerie ziet geen reden tot voeren van actie. 

'U als onderwijsgevende zal alles in het werk moeten stellen de toekomst van onze jeugd veilig te stellen. Indien u anders besluit, dan zal het ministerie moeten handelen conform de Personeelswet.'

De leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur rekent op de ondersteuning van eenieder, zegt Bennanon. Er wordt op gerekend, dat de regering de ruimte krijgt om het herwaarderingsprogramma vlekkeloos uit te voeren. Op de schoolvervoerders doet het ministerie een beroep de vervoerstrajecten volgens schema te voltooien.

Tweede Kamer debatteert 16 februari over Zwarte Piet-wetsvoorstel PVV'er Bosma

PVV'er Bosma wil dat Zwarte Piet juridisch wordt beschermd

'Zwarte Piet heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen....'


De Tweede Kamer debatteert donderdag 16 februari 2017 over Zwarte Piet. PVV-Kamerlid Martin Bosma schreef een paar jaar geleden een wetsvoorstel om de kindervriend juridisch te beschermen. Hard nodig volgens hem, want onze traditie wordt ’vernacheld’.

'Een Zwarte Piet heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen, en is gekleed in een fluweelachtig pak met pofbroek en draagt een hoofddeksel met een gekleurde veer', zo is in het wetsvoorstel te lezen.


Bosma vindt, dat gemeenten erop moeten toezien dat bij intochten van Sinterklaas zijn gevolg niet bestaat uit anderen 'dan een of meer Zwarte Pieten' en die moeten dan voldoen aan de in het wetsvoorstel opgenomen criteria.

Op 25 januari 2016 kwam de Raad van State met een advies op het voorstel van de PVV'er (zie hieraan). In dat advies wordt onder andere vermeld dat het doel van de wet is, om het Sinterklaas- feest als bijzondere culturele traditie en uiting van het Nederlanderschap te codificeren en daardoor te vrijwaren van een geleidelijke verandering in de verschijning van Zwarte Piet, omdat deze verschijning behoort tot de Nederlandse identiteit en ongewijzigd behouden moet blijven.

De Afdeling advisering van de Raad van State merkt op, dat het niet tot de taak van de overheid hoort om dwingend voor te schrijven hoe een bepaalde manifestatie van een volkscultuur er uit moet zien. 'Daarmee zou bovendien de sinterklaastraditie worden gefixeerd, terwijl het een kenmerk is van zulke levende tradities dat zij zich aanpassen aan maatschappelijke ontwikkelingen.'
(Red. De Surinaamse Krant/De Tweede Kamer/Twitter)