donderdag 16 februari 2017

Zes maanden gevangenisstraf door OM geëist tegen rappers Haagse SFB

Rappers tonen zich tevreden met eis Openbaar Ministerie


Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend, donderdag 16 februari 2017, achttien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, geëist tegen drie leden van de populaire Haagse rapgroep Strictly Family Business (SFB). Met aftrek van het voorarrest zouden ze nog vier maanden in de gevangenis moeten zitten, zo bericht onder andere de NOS. Volgens een verslaggever van het ANP vielen de leden van SFB elkaar in de armen na het horen van de strafeis.

Francis Edusei (‘Frenna), Keane Marica (‘KM’) en Jackie Osei (‘Priceless’) zouden in april 2015 seks hebben gehad met een minderjarig meisje en daarvan een video te hebben opgenomen die vervolgens werd verspreid via social media.

De bandleden werden in december opgepakt in een hotel in Paramaribo. SFB was in Suriname voor optredens. Alejandro Hak (‘Jandro’), het vierde SFB-lid, werd niet opgepakt.

Het meisje zei twee weken geleden tegen de rechter, dat ze niet is verkracht en dat de seks met een van de rappers vrijwillig was. Eerder had ze tegenover de politie verklaard, dat ze wel was gedwongen.

Volgens de advocaten van de rappers valt uit het beeldmateriaal niet op te maken dat de mannen betrokken zijn. Een bekende van de SFB-leden, die nu in Nederland is, heeft volgens de advocaten in een videoboodschap verklaard, dat hij te zien is op de beelden en niet de rappers. De man is ook genoemd door het meisje.

De rechtbank gaat zich er nu over buigen of deze videoboodschap wordt meegenomen in de rechtszaak.

Het ANP bericht, dat op 2 maart een nieuwe zitting gepland staat, maar of dan ook de uitspraak volgt is niet duidelijk.

Een groep van ruim tien vrienden en familieleden van de Haagse mannen waren vanuit Nederland, Engeland en elders in Suriname naar de rechtbank in de hoofdstad gekomen om ze te steunen. Na het horen van de eis, waren ze zichtbaar opgelucht. De vrees was namelijk dat er meerdere jaren celstraf geëist zou worden.

SFB, getekend bij het hiphoplabel Top Notch, trad in december op in het Glazen Huis bij 3FM en zou in januari op Eurosonic Noorderslag optreden. Dat optreden ging door de arrestatie niet door. Samen met andere jonge Nederlandse rappers, zoals Lil’ Kleine en Ronnie Flex, maakte SFB deel uit van de groep die het album New Wave uitbracht, waarmee ze de Popprijs wonnen. SFB scoorde ook hits en gouden platen met de nummers Vallen in de club en Nigga als ik.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/ANP/Den Haag FM/NRC)

Drie mannen redden een moeder (40) en haar twee kinderen uit zinkende auto in kanaal Wayamboweg

Door achterruit auto kapot te slaat weet truckchauffeur de drie inzittenden uit auto en van verdrinkingsdood te redden


Giovanni Blankendaal, Lorenzo Dickson en Narin Dawthal hebben gisteren een moeder en haar twee kinderen gered na een verkeersongeval. De politie van het ressort Groningen kreeg een melding van een eenzijdig ongeluk. Een auto was in een langs het Wayamboweg lopend kanaal beland, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 16 februari 2017.

Ter plaatse troffen agenten de 40-jarige bestuurster S. B. aan. Zij zei, dat zij over de Wayamboweg richting Saramaccabrug had gereden. Op een bepaald moment verloor zij de controle over de besturing van het voertuig en belandde in het kanaal.

Achter haar auto reed een truck van het bedrijf Saver Paradise waarin Giovanni, Lorenzo en Narin zaten. Zij zagen de auto het kanaal in rijden en kwamen meteen in actie.

Het Dagblad Suriname schrijft,dat de achterruit van het voertuig werd ingeslagen waarna de truckchauffeur, Rewi Bachoe, de drie inzittenden kon redden.

De moeder en haar kinderen, waaronder een baby (zie foto - Bron: Dagblad Suriname), zijn ongedeerd gebleven door de heldenactie van de drie mannen. De auto werd door een ingeschakelde sleepwagen uit het kanaal gehaald. Beelden van de geslaagde reddingsactie circuleren op Facebook en uit de vele reacties blijkt veel bewondering en respect voor het snelle handelen van de drie mannen.


(Red. De Surinaamse Krant/Korps Politie Suriname/Dagblad Suriname)

U17-selectie FC Twente bezoekt monument SLM-ramp

Spelers leggen bloemstuk bij monument

Bij ramp verloren FC Twente-speler And Scharmin (en zijn moeder) en Rudy Degenaar van Heracles het leven


De selectie van FC Twente onder 17 jaar heeft gisteren het monument van de SLM-ramp in Suriname bezocht en daar een bloemstuk neergelegd (zie foto - Bron: Jos Besselink/Facebook). Bij die vliegramp kwam FC Twente-speler Andy Scharmin uit Haaksbergen om het leven, ook zijn moeder overleefde de vliegramp niet. Dit berichten vandaag, donderdag 16 februari 2017, onder andere de Twentse media RTV Oost en Tubantia.

De jeugdspelers van Twente zijn deze week in Paramaribo op uitnodiging van de Surinaamse voetbalbond. Het team speelt drie oefenduels tegen Utrecht, Curaçao en Suriname onder 17 jaar.

Het bezoek aan het monument maakte indruk op de jonge voetballers. Een ander Twents slachtoffer was Rudy Degenaar. De toenmalige verdediger van Heracles was nog maar 25 jaar jong toen hij bij de fatale ramp om het leven kwam.

In totaal verloren 9 bemanningsleden en 167 passagiers op 7 juni 1989 het leven bij de ramp, elf mensen en een hond overleefden het ongeluk.

RaVakSur wil snelle aanname wet inzake uitzendkrachten door Assemblee

Voorzitter Berenstein: 'Mensen die tegen ontwerpwet zijn, kiezen voor belangen kapitaalkrachtigen'


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) vindt het belangrijk dat de Wet Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs zo snel mogelijk wordt aangenomen door De Nationale Assemblee. De behandeling van deze wet staat voor vandaag, donderdag 16 februari 2017, op de agenda, schrijft Starnieuws. 

Uitzendkrachten worden volgens vakbondsleider Robby Berenstein over het algemeen uitgebuit. Hun rechtszekerheid moet worden geregeld. Berenstein vindt dat mensen die tegen de ontwerpwet zijn, kiezen voor belangen van de kapitaalkrachtigen.

Hij is er verontwaardigd over, dat er ook in De Nationale Assemblee volksvertegenwoordigers standpunten innemen die kapitaalkrachtigen dienen. 'Assembleeleden met wie wij in commissieverband een goede verstandhouding hadden, draaiden bij de openbare vergadering 180 graden om', zegt Berenstein.

De vakbondsleider merkt op dat mensen jarenlang uitzendkrachten blijven, zonder dat ze in vaste dienst komen. Wanneer een bedrijf stopt, zitten de mensen zonder brood. Het gaat om honderden mensen die op deze manier hun werk hebben verloren. Duizenden personen worden dagelijks benadeeld, omdat ze minder ontvangen voor hetzelfde werk als anderen in vaste dienst. De uitzendbureaus die als intermediair fungeren, strijken het geld op ten koste van de werknemers, vindt Berenstein.

Binnen de vakbeweging is vaak gewezen op de scheve verhouding. Er was geen wet om wantoestanden aan te pakken. 'Het is ook een misvatting, dat uitzendbureaus werkgelegenheid creëren. Dat is niet waar. Zij spelen in op werk dat er is, maar de job is niet door hen gecreëerd.' Uitzendbureaus hebben hun rol, maar de positie van de werknemer moet worden geregeld.

De vakbondsleider hoopt dat de wet niet wezenlijk veranderd. Van volksvertegenwoordigers wordt verwacht dat zij met juiste maatschappelijke inzichten handelen, aldus Berenstein.

Geen steun in Tweede Kamer voor Zwarte Piet-wet uit koker PVV

Minister Plasterk: 'Initiatiefwetsvoorstel is in strijd met Grondwet, hier gaat overheid niet over'

Indiener Bosma: 'Er wordt een oorlog tegen Zwarte Piet gevoerd die deel uit maakt van breder offensief tegen Nederlandse tradities'


In de Tweede Kamer blijkt geen steun te zijn voor de Zwarte Piet-wet van de PVV. Ook het kabinet ontraadt het initiatiefwetsvoorstel, omdat dat in strijd is met de Grondwet, zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vandaag, donderdag 16 februari 2017, zo bericht onder andere De Telegraaf.

In het voorstel van PVV-Kamerleden Martin Bosma en Machiel de Graaf wordt voorgeschreven dat Zwarte Piet een egaal zwart of donkerbruin gezicht moeten hebben. Gemeenten mogen alleen meewerken aan Sinterklaasvieringen als Pieten aan deze en andere voorwaarden voldoen. Regenboogpieten zijn daarmee taboe.

'Hier gaat de overheid niet over. Dat past niet in een open democratische samenleving', zei Plasterk. Alleen in Noord-Korea is er volgens hem een voorschrift dat enigszins op het PVV-voorstel lijkt. 

Volgens Bosma wordt er 'oorlog' tegen Zwarte Piet gevoerd en maakt die deel uit van 'een breder offensief” tegen Nederlandse tradities. 'Het Sinterklaasfeest wordt gemarginaliseerd.' Het wetsvoorstel werpt daar een dam tegen op, vindt hij. Hij kreeg alleen steun van zijn eigen partij. 

SP’er Ronald van Raak zei, dat de discussie rond Zwarte Piet geen bedreiging vormt voor de traditie, maar juist laat zien dat die springlevend is. Gaan we straks ook de kleur van paaseieren vastleggen?, vroeg Kees Verhoeven (D66) zich af. Als de overheid zich met deze traditie gaat bemoeien, zal die juist verdwijnen, stelde Arno Rutte (VVD).

Ter extra informatie:

TAS trekt restant aan Uniqa-nummers in

'Het aantal actieve Uniqa simkaarten is zeer gering'


Als gebruikers van simkaarten van Uniqa niet verstoken willen zijn van telecommunicatie, moeten ze binnenkort overschakelen op een andere telecomprovider. De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) zal de nummers per 15 maart intrekken. 

TAS bericht, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 februari 2017, dat ze in november, vanwege het feit dat Uniqa officieel te kennen gegeven heeft te stoppen, een registratie heeft gehouden om een beeld te krijgen van het aantal simkaarten van het telefoonbedrijf. Op grond hiervan heeft TAS de conclusie getrokken, 'dat het aantal actieve Uniqa simkaarten zeer gering is. Op basis hiervan heeft zij besloten om alle eindgebruiker nummers uit de series 83 en 84 in te trekken'. Het gaat om de enige die waren toegewezen aan het bedrijf.

TAS stelt in een reactie, dat het mogelijk is dat er meer dan de vijftig geregistreerde actieve simkaarten zijn. Ze zou op basis van het aantal aanmeldingen bekijken om de klanten bij een andere provider onder te brengen, hoewel dit vooralsnog niet mogelijk is in Suriname.

'De nummerseries die waren toegekend aan Uniqa bestaan per serie uit 100.000. Met een registratie van nog geen 50 nummers is het niet rendabel voor de TAS om dit voort te zetten', zegt de TAS.

Door de formele bekendmaking van Uniqa in juli 2015 dat het zijn bedrijfsactiviteiten stopt, komen de nummers van rechtswege weer in de boezem van de TAS. Het intrekken van nummers is geregeld in artikel 26 van de Wet Telecommunicatievoorzieningen:

Artikel 26
INTREKKING NUMMERS
1. De toegekende of gereserveerde nummers worden ingetrokken, indien:
a. de houder van de toegekende nummers daarom verzoekt;
b. een wijziging van een nummerplan daartoe noodzaakt;
c. het doelmatig gebruik van nummers in het algemeen maatschappelijk en economisch belang dit vordert;
d. de gronden, waarop de toekenning of reservering is gebaseerd, zijn weggevallen.
2. De toegekende of gereserveerde nummers kunnen worden ingetrokken, indien de houder van het toegekende nummer of de reservering de bij of krachtens deze
wet vastgestelde regels, dan wel de voorschriften die aan de toekenning of reservering zijn verbonden of die van de beperkingen waaronder deze zijn
toegekend, niet nakomt.

Praktijklokalen (83) van zestien technische scholen worden gerenoveerd

Dertien nieuwe praktijklokalen worden gebouwd

Project moet binnen twee jaar afgerond zijn


Het contract voor de aanbouw en renovatie van praktijklokalen in het kader van de uitvoering van het Technical and Vocational Education and Training (TVET) project is vorige week getekend. N.V. Sintec heeft de directievoering in handen over de bouw van 13 praktijklokalen en de renovatie van 83 bestaande praktijklokalen van zestien technische scholen landelijk, zo bericht het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) vandaag, 16 februari 2017.


Sintec is ook belast met de inrichting van de leslokalen met machines en materiaal. Namens het ministerie tekende directeur Natasia Bennanon, terwijl namens NV Sintec Project Manager Sandra Antonius het contract tekende.

Tien bedrijven hadden ingetekend voor het project dat binnen twee jaar af moet zijn. De technische- en financiële evaluatie voor de toewijzing is gedaan door de Islamic Development Bank (IsDB).

Het MinOWC is bezig met het moderniseren van het beroepsonderwijs en heeft in dit verband TVET in Suriname geïntroduceerd. Deze methode wordt al jaren toegepast in het Caribisch gebied. Het nieuwe beroepsonderwijs, TVET, moet afgestemd zijn op de vraag van het bedrijfsleven en de overheid, aldus het ministerie.

OM eist 5.000 euro boete en 6 maanden cel tegen Belgische kinderarts verdacht van dood door schuld 10-jarige jongen

Arts (59) op dit moment gewoon aan het werk in Suriname


Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft een boete van 5.000 euro en een halfjaar voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 59-jarige Belgische kinderarts die verdacht wordt van dood door schuld. Dat bericht onder andere de Limburgse nieuwswebsite 1Limburg vandaag, donderdag 16 februari 2017.

De kinderarts werkte in 2013 in het voormalige Orbis Medisch Centrum in Geleen (tegenwoordig gefuseerd met het Zuyderland Ziekenhuis). Volgens het OM was zij nalatig bij de behandeling van een 10-jarige jongen. De jongen kwam met hoofdpijnklachten en braken in het ziekenhuis terecht. Na een vermoeden dat er meer aan de hand was dan een migraineaanval, koos de kinderarts er volgens het OM voor te wachten met een MRI-scan tot de volgende ochtend, terwijl zij meteen een CT-scan had moeten maken.
Volgens de ouders van de jongen hadden collega’s van de kinderarts hier ook op aangedrongen.

Die nacht overleed de jongen en uit autopsie bleek naderhand dat hij drie weken eerder al een hersenbloeding had gehad.

Getuige-deskundige Sauer, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde, vindt dat er voldoende aanleiding was om een ct-scan te laten maken. Die had volgens hem het leven van Dean kunnen redden. Hij sprak van een omissie in het handelen van de kinderarts. Hij wilde nadrukkelijk het woord fout niet gebruiken.

Volgens de advocaat van de verdachte arts is er echter geen sprake van nalatigheid. Zijn cliënte heeft gehandeld volgens haar inzichten op dat moment. Het is daarom ook eerder een zaak voor het Medisch Tuchtcollege dan voor een strafrechter, zei de raadsman. De Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot eerder om af te zien van vervolging.

De Officier van Justitie zei dinsdag geen taakstraf te eisen, omdat de arts tegenwoordig in Suriname werkzaam is.

Naar aanleiding van deze zaak bracht Clement Bailey, medisch directeur St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo, op 7 april vorig jaar onderstaande verklaring uit ter verdediging van de arts:

'(...) De berichtgeving is echter sensatiebelust, onvolledig, onjuist en eenzijdig. Daarom wil ik wat objectieve informatie verschaffen en de kant van dokter McGregor toelichten. De kinderarts, drs. Magda McGregor-Schuerman, is sinds 1 februari 2015 in dienst van het St. Vincentius ziekenhuis. 

Dokter McGregor heeft in 2013 in een Nederlands ziekenhuis een zeer vervelende casus meegemaakt waarbij een tienjarige jongen is overleden. De casus is in 2013 grondig onderzocht in het betreffende ziekenhuis en door de Nederlandse inspectie voor ziekenhuizen. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoekingen is besloten dat dokter McGregor geen blaam treft en er heeft geen verwijzing naar het medisch tuchtcollege plaatsgevonden. 

De ouders van de patiënt waren mogelijk ontevreden dat er geen sancties zijn ondernomen naar dokter McGregor en hebben een klacht ingediend bij het openbaar ministerie in Nederland. Een bezwaarschrift tegen de aanklacht werd afgelopen vrijdag behandeld. 

Feiten zijn: Dokter McGregor heeft een geldige B.I.G. registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) zonder opmerking/aantekening in het BIG-register. Dit kan iedereen controleren. Deze hernieuwde registratie is afgegeven in 2014. Ze is niet op non actief gesteld en heeft zelfs een jaar lang gewoon doorgewerkt in haar ziekenhuis na het voorval. (...)'

(Red. De Surinaamse Krant/1Limburg)

Vier concessiehouders mogen weer zand afgraven te Braamspunt na vragen ministers aan NH-collega Dodson

WWF Guianas onaangenaam verrast met besluit minister Dodson

Dodson: 'Er is veel aanwinst van schelpzand ten westen Braamspunt en daar leggen zeeschildpadden geen eieren'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bevestigt vanochtend, donderdag 16 februari 2017, op Starnieuws dat vier concessiehouders weer zand mogen afgraven te Braamspunt. Over dit besluit is veel verontwaardiging ontstaan, ook bij het WWF Guianas. Deze milieuorganisatie is betrokken bij het onderzoek naar de gevolgen van zandafgravingen voor zeeschildpadden en het milieu. 

Op een vraag hoe het zit met de vervolgstudie die tot medio dit jaar zou duren, antwoordt de minister dat deze in feite al gehouden is voor Braamspunt. Hij begrijpt de verontwaardiging niet. Volgens Dodson zijn zaken besproken met het WWF.

Er is veel aanwinst van schelpzand ten westen van Braamspunt. Daar leggen de zeeschildpadden geen eieren volgens Dodson. De concessiehouders mogen alleen in het gedeelte waar landaanwinst plaatsvindt graven. Er vindt ook regelmatige controle plaats.

Het besluit om de concessiehouders weer toe te staan om zand af te graven is genomen tijdens een regeringsvergadering. Ministers stelden vragen over het stopzetten van de afgravingen, terwijl voor diverse doeleinden zand nodig is.

Dodson zegt, dat afgesproken is dat de overheid niet zal betalen voor schelpzand. De concessiehouders moeten deze gratis leveren. 'Het gaat om een win-win-situatie', motiveert de bewindsman het regeringsbesluit.

De bewindsman zegt verder nog, dat er voorheen geen goede controle was, waardoor mensen die geen concessie hadden ook in het gebied bezig waren. Onder voorwaarden mogen de concessionarissen zand afgraven. Volgens de minister is het besluit verantwoord. Indien de concessionarissen zich niet houden aan de voorwaarden, zullen de afgravingen weer stopgezet worden, aldus Dodson.

President Bouterse aanwezig bij crematie Sital te Weg naar Zee

Tijdens het afscheid werd amper gerept over zijn militaire periode

'In hem verliest Suriname een intellectueel, een topmanager, een politicus met een duidelijke ideologie'


In de Memre Boekoe kazerne werd gisteren afscheid genomen van Badrisein Sital, waarna hij met militair eerbetoon naar Weg naar Zee werd begeleid voor de crematie. Hij overleed op 10 februari in een ziekenhuis. Sital is atheïst geweest. Daarom werd geen dienst gehouden, maar een revue van zijn leven door zijn naaste vrienden en familie. Over zijn militaire carrière, behalve het voorlezen van zijn curriculum vitae, werd niet veel gezegd. Ook niet over zijn tijd en rol bij de Nationale Democratische Partij, aldus Starnieuws woensdag 15 februari 2017. 

President Desi Bouterse, tevens voorzitter van de NDP en leider van de groep van 16 die op 25 februari 1980 een militaire coup pleegden, was aanwezig om afscheid te nemen van zijn oude strijdmakker, maar hield geen toespraak, alsook Ramon Abrahams en Laurens Neede.

Sital heeft veel betekend voor de landbouw en de export, zo zeiden verschillende sprekers. Hij had plannen klaarliggen om de kleine boeren van Saramacca nog meer stappen vooruit te helpen. Zijn vrienden en collega's hebben beloofd het project af te maken.

Vriend en collega Anand Ramkisoensingh stelde dat het land een groot verlies lijdt. 'In hem verliest Suriname een intellectueel, een topmanager, een politicus met een duidelijke ideologie, een daadkrachtige vechter tegen kolonialisme en uitbuiting, een waarachtig onwrikbaar revolutionair en vooral een eerlijke en integere man.'

Met militaire eer werd de kist gedragen naar de brandstapel. Na saluutschoten en het trompetsaluut wordt de vlag door een militair overhandigd aan de weduwe.

Drie verdachten van drugssmokkel van Sint Maarten naar VS aan VS uitgeleverd

Openbaar Ministerie Curaçao: Uitlevering Rietwijk, Koeiman en Felecia een feit 


De feitelijke uitlevering van Ramphis ‘Ronchi’ Rietwijk (1965), Rogelio  'Greg' Koeiman (1968) en Gilbertico 'Kalala' Felesia (1978) aan de Verenigde Staten heeft woensdagmiddag 15 februari 2017 plaatsgevonden (zie foto - Bron: OM Curaçao). Zij verlieten Curaçao en Sint Maarten op een speciale vlucht van de Amerikaanse autoriteiten, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao. 

De uitlevering van Koeiman, Rietwijk en Felesia kent een lange geschiedenis. Die begon in 2013 met het aanhoudings- en uitleveringsverzoek van het drietal door de Verenigde Staten. Dit in verband met beschuldigingen van deelname aan minstens twee drugstransporten vanaf Philipsburg naar de VS.

Hun aanhouding werd in juli 2013 bevolen door de US District Court for the Southern District of New York. De zaak loopt sedert 2013. Het uitleveringsverzoek werd tweemaal door de Hoge Raad der Nederland behandeld. De Hoge Raad zetelt in Den Haag en is het hoogste rechtsorgaan binnen het Koninkrijk.


Eerst gebeurde dat op verzoek van het OM, omdat het Gemeenschappelijk Hof had geadviseerd om niet tot uitlevering over te gaan. De Hoge Raad stelde het OM in het gelijk.

Na de nieuwe behandeling door het Gemeenschappelijk Hof wendde de advocaat van deze drie personen zich tot de Hoge Raad. Op 15 november 2016 oordeelde de Hoge Raad uiteindelijk dat het uitleveringsverzoek zondermeer toelaatbaar was.

Daarna poogden de advocaten van deze drie personen nog via enkele civiele Kort Gedingen de feitelijke uitlevering te voorkomen, die korte gedingen werden allemaal verloren. Tenslotte namen de Gouverneur van Curaçao en de Gouverneur van Sint Maarten op 16 januari 2017 de definitieve beslissing tot uitlevering.

Gouverneur George-Wout: 'Spoedvergadering groepje Statenleden was niet legaal'

George-Wout voert kort overleg met vijf Statenleden over ontstane situatie

MFK-leider Schotte vindt overleg 'verbazingwekkend' en dat spoedvergadering legaal was


Gouverneur Lucille George-Wout heeft woensdagochtend 15 februari 2017 maar een kwartier gesproken met vijf vertegenwoordigers van de nieuwe meerderheid in de Staten. Dat het overleg zo kort duurde was, omdat de gouverneur de afgevaardigden duidelijk maakte dat de vergadering van dinsdagavond niet legaal was. Dat meldt althans de Amigoe, zo bericht Paradise FM.

Tijdens die spoedvergadering werd een motie van wantrouwen tegen de zes demissionaire ministers, waaronder premier Hensley Koeiman, uitgesproken.


De fracties zullen snel een onderbouwing van het besluit van de gouverneur krijgen.

De uitspraak van de gouverneur viel uiteraard niet in goede aarde bij de vertegenwoordigers van MFK, Korsou di nos Tur, PS, MP en onafhankelijk lid Eduard Braam. Na afloop zei KdnT-Statenlid Norberto Ribeiro, dat George-Wout verkeerd geïnformeerd moest zijn.

De fractieleider van de MFK Gerrit Schotte noemde het overleg met de gouverneur ‘verbazingwekkend’. Hij ontkende, dat de vergadering illegaal was geweest en kondigde aan dat de vergadering van vrijdag met het ontslag van de Statenvoorzitter en -vice-voorzitter en de benoeming van hun opvolgers gewoon door zal gaan.


De spoedvergadering was volgens enkele experts van het Reglement van Orde van de Staten wel degelijk illegaal. De nieuwe meerderheid wil overigens het ontslag van de PS-ministers Jaime Cordoba en Ruthmilda Larmonie-Cecilia via de rechter ongedaan maken.

(Met dank aan Yves Guillaume Cooper)

Ondanks vredesakkoord worden mensenrechtenactivisten en sociale leiders Colombia bedreigd

317 Mensenrechten- schendingen geregistreerd tussen 29 augustus 2016 en 29 januari 2017


Mensenrechtenactivisten en 'sociale leiders' in Colombia worden nog steeds bedreigd en geïntimideerd ondanks het bereikte vredesakkoord tussen rebellengroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en de regering. 

Sociale leiders zijn tenminste 317 slachtoffer geworden van mensenrechtenschendingen sinds het begin van het definitieve staakt het vuren tussen de Colombiaanse regering en rebellen van de FARC, aldus een rapport uitgebracht door een mensenrechtencommissie van de Colombiaanse politieke en sociale beweging 'Marcha Patriotica' (zie foto - Bron: Twitter/@MarchaPatriotica). Dit bericht TeleSUR in Venezuela woensdag 15 februari 2017.Het rapport heeft zaken van geweld tegen sociale leiders geregistreerd tussen 29 augustus 2016 en 29 januari 2017 die systematisch waren. Tijdens deze periode zijn 317 mensenrechtenschendingen geidentificeerd, begaan door groepen gerelateerd aan paramilitaire krachten.

Het document is tot stand gekomen 'om het publiek en de internationale gemeenschap de complexe situatie te tonen in diverse regio's van het land veroorzaakt door acties van paramilitaire groepen en overtreding van internationale mensenrechten', aldus de Marcha Patriotica in haar rapport.

Burgerslachtoffers, een product van socio-politiek geweld, is extreem toegenomen in Colombia, volgens het rapport. Gedurende de laatste vijf jaren had die toename een directe relatie met de vorderingen van het vredesproces en de weigering van secties in extreemrechtse hoek om dat proces te laten continueren.Volgens de organisatie heeft de informatie de door haar herhaald uitgeroepen bezorgdheid bevestigd. Maar, ze hebben geen antwoorden gekregen 'om het systematische socio-politiek geweld te stoppen'.

De meest voorkomende acties tegen leiders, organisaties en gemeenschappen zijn bedreigingen, moorden en vergeldingen worden.

De hechte relatie tussen paramilitaire groepen, politici en landeigenaren heeft geleid tot een politiek, socio-economisch en territoriaal dispuut in het land, aldus het rapport.

De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IACHR) waarschuwde in november, dat de toename van het aantal moorden op mensenrechtenactivisten in Colombia 'alarmerend' is en stelde daarenboven, dat vele activisten te maken hebben met vergeldingen en bedreigingen.

De IACHR, een onafhankelijke organisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft ook bericht, dat minstens 50 mensenrechtenactivisten zijn gedood in Colombia in 2016.


(Red. De Surinaamse Krant/Marcha Patriotica/TeleSUR)