zondag 19 februari 2017

Columns Den Blauwvinger 2015 in De Surinaamse Krant
SLM schiet met toestel TUIfly te hulp op vluchten naar Canarische Eilanden

De SLM Airbus A340-300 gaat ingezet worden voor TUIfly


TUIfly zal vanaf juli de Airbus A340-300 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) inhuren voor vluchten vanaf Amsterdam (Schiphol) naar de Canarische Eilanden. Het inzetten van het toestel maakt deel uit van de intensieve samenwerking die onlangs werd aangekondigd tussen de twee luchtvaartmaatschappijen, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 19 februari 2017.


Jouw keuze

Heenvlucht
Amsterdam - Las Palmas
TUIflyEconomy
 
Datum:do 06-07-2017
Vertrektijd:11:40 uur
Aankomsttijd:15:40 uur 
 Non-stop vlucht
Vluchtnummer:OR 653
 Uitgevoerd door Surinam Airways
 
Terugvlucht
Las Palmas - Amsterdam
TUIflyEconomy
 
Datum:za 08-07-2017
Vertrektijd:20:35 uur
Aankomsttijd:02:15 uur (+1)
 Non-stop vlucht
Vluchtnummer:OR 558
 Boeing 767-300
 
Je vliegt met TUIfly of partner.
De vluchttijden kunnen nog wijzigen.

TUIfly huurt in het vakantieseizoen vaak extra capaciteit in. De SLM Airbus is voorzien van 315 stoelen die het capaciteitstekort kan helpen invullen. De charters worden uitgevoerd inclusief SLM-bemanning. De Nederlandssprekende bemanning ziet de touroperator ook als een voordeel in de samenwerking.

De vakantievluchten van TUIfly zullen vanaf 6 juli vertrekken vanuit Amsterdam naar de bestemmingen Las Palmas (Gran Canaria) en Tenerife en vanaf 31 augustus met een SLM-toestel. Twee keer per week (maandag en donderdag) worden rechtstreekse retourvluchten uitgevoerd worden naar Las Palmas in de maanden juli en augustus. In dezelfde periode zal elke dinsdag een vlucht worden uitgevoerd naar Tenerife. Deze vluchten worden in de maanden september en oktober teruggebracht naar één keer per week (donderdag) en gecombineerd middels een tussenlanding. 

Normaliter voert de SLM vier vluchten per week uit op de route Paramaribo-Amsterdam. In de zomer komt er een extra vlucht bij op de maandag waarbij TUIfly de vluchtuitvoering verzorgt met haar Boeing 787 Dreamliner. Tussen de vluchten naar Schiphol door, staat de Airbus A340 van de SLM doorgaans aan de grond. Met deze periodieke charters naar de Spaanse eilanden zal de kist maximaal ingezet worden met als bijkomend voordeel extra inkomsten voor de SLM.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/TUIfly)

OM Curaçao start in maart veiling via internet van in beslag genomen goederen

Onder te veilen goederen zijn boten, auto's, motoren, waterscooters en buitenboordmotoren


Volgende maand start het Openbaar Ministerie (OM) met de veiling van in beslag genomen goederen van de politie, het Afpakteam Curaçao en het Openbaar Ministerie. Het gaat in dit geval om boten, buitenboordmotoren, waterscooters, auto’s en motorfietsen welke de afgelopen tijd in beslag zijn genomen. Dit meldt het OM vandaag, zondag 19 februari 2017.

De veiling zal via het internet plaatsvinden via de website BVA Auctions. Alle goederen zijn op Curaçao te bezichtigen tijdens de kijkdagen. De boten kunnen bezichtigd worden op 1 maart van tien uur 's morgens tot vier uur 's middags bij het politiebureau aan de Winston Churchillweg (Rio Canario).

De boten kunnen bezichtigd worden op 2 maart van tien uur tot vier uur bij de Baai Macolaweg (Parera) achter het terrein van de Koninklijke Marine. Via de website, dus online, kan op de goederen worden geboden. De veiling sluit op 9 maart 2017.

Voor meer informatie zie de link naar de website: https://bva-auctions.com/auction/index/23297.

De online-veiling is voor een Audi Q5, Audi A5-S-line, Toyota Tundra, Toyota Hi-Lux, BMW 7 serie, 4 Nissan Murano, Mercedes CLK AMG, Mercedes CLS 320, Mercedes E320, Mercedes ML-klasse, Acura, DAF vrachtauto met Palfinger laadkraan, International vrachtwagen met Palfinger laadkraan, 5 Seadoo Jetski’s, vissersboten, superspeedboten, houten boten, 7 Yamaha 40pk buitenboordmotoren, Suzuki Hayabusa motorfiets, Harley Davidson motorfiets, diverse scooters en motoren, Toyota Landcruisers, Hyundai bedrijfs- en personenauto’s, Volkwagen Golf en Mitsubishi terreinvoertuigen.

Ruim dertig gewonden en een dode bij bomexplosie in Colombia's hoofdstad Bogota

Explosie bij een arena voor stierengevechten 


Door een bomexplosie vlakbij een arena voor stierengevechten, Praça de Touros La Santamaría, in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn vanmiddag, zondag 19 februari 2017, zeker 31 mensen gewond geraakt, van wie het merendeel politieagenten. Twee mensen zouden er slecht aan toe zijn. Volgens het persbureau Reuters zou er een dode, een agent, zijn te betreuren.

Het explosief lijkt te zijn achtergelaten in een riool buiten een nieuwe jeugdherberg, die populair is bij buitenlandse backpackers. Juan David Gonzalez, mede-eigenaar van de El Pit jeugdherberg, zei dat zijn ruim twintig gasten geschrokken waren door de ontploffing, maar verder ongedeerd zijn gebleven. 'We zaten allemaal binnen te ontbijten toen we de knal hoorden. Iedereen was geschokt maar gelukkig was binnen niemand gewond.'

Sinds een rechtbank vorige maand het sinds 2012 geldende verbod op stierenvechten ophief, zijn er demonstraties in de hoofdstad. Die monden regelmatig uit in rellen met de politie.


Er waren daarom rondom de arena veel patrouillerende agenten aanwezig. Er zou vanmiddag een stierengevecht in die arena plaatsvinden. Volgens de autoriteiten zijn er geen aanwijzingen dat de explosie verband houdt met die spanningen tussen dierenactivisten en stierengevechten.

De burgemeester van de stad Enrique Penalosa kondigde na de plek van de aanslag te hebben bezocht, direct een raadsvergadering aan om de veiligheid te bespreken, volgens BBC.com. Op Twitter gaf hij daarbij aan: 'De terroristen zullen ons niet intimideren. We gaan alles doen wat nodig is om ze te vangen.'Ter informatie:

Un muerto y 30 heridos por explosiones cerca a plaza de toros de Bogotá

http://www.elcolombiano.com/colombia/dos-explosiones-cerca-a-plaza-de-toros-la-macarena-en-bogota-FB5982326

Un policía muerto y 30 personas heridas es el saldo que dejan hasta ahora dos explosiones que se presentaron a las 10:36 de la mañana de este domingo en el sector de La Macarena, en el Centro de la capital del país.
Los estallidos se produjeron cerca a la Plaza de Toros La Santamaría, donde hoy se celebra la última fecha de la temporada taurina. Las autoridades adelantan las investigaciones en el lugar, que fue acordonado por bomberos y policías.
Las detonaciones ocurrieron en la calle 27 con carrera quinta, justo en donde hacían presencia los policías destinados a resguardar la seguridad de quienes asistirán esta tarde a las corridas de toros.
Uno de ellos, John Herrera, falleció por las heridas que le produjo el petardo. Las otras 30 personas que resultaron heridas fueron trasladadas al Hospital Central de la Policía y al Hospital de San Ignacio.
Además, la explosión afectó los escudos de un personal del Escuadrón Móvil Antidisturbios, dejó vidrios rotos y otros destrozos materiales.
Capturas
Dos personas fueron capturadas por la Policía señalados de haber tenido relación con la instalación de uno de los artefactos explosivos en el centro de la capital del país.
Peñalosa va al lugar
El alcalde mayor de Bogotá, Enrique Peñalosa, se dirigió a la zona en donde esta mañana se presentaron las detonaciones. Desde allí informó que todo el sector de La Macarena y los alrededores de la plaza está asegurado, y que “quienes deseen ir a la corrida pueden hacerlo con seguridad”.
“Los terroristas no nos van a intimidad, y vamos a hacer todo lo que sea necesario para capturarlos”, señaló el Alcalde a través e su cuenta de Twitter. A las 3:00 p.m. de este domingo habrá un consejo de seguridad extraordinario.
El comandante de la Policía Metropolitana de Bogotá, general Hoover Penilla, confirmó el parte de tranquilidad:
(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/ElColombiano/BBC/De Telegraaf/Twitter)

President Bouterse zegt noodhulp toe aan door overstromingen getroffen dorpen zuidoosten Suriname

Bouterse voert overleg met NCCR over situatie onder water gelopen inheemse- en marrondorpen


President Desi Bouterse heeft vandaag, zondag 19 februari 2017, overleg gevoerd met Regionale Ontwikkeling en het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) voor het bieden van hulp aan de Aucaanse dorpen in het gebied van Ampoma Tapu aan de Beneden-Marowijne (zie foto - Bron: Kabinet van de President). 

Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, zegt in een reactie op Starnieuws dat noodhulp geboden wordt.

In het gebied aan de Tapanahonirivier en in het Lawagebied zijn meer dan vierduizend personen getroffen door zware regenval. De waterstand was in acht jaar niet zo hoog. Verschillende dorpen zijn onder water geraakt. Een deel van de bewoners is geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden. 

Slijngard zegt dat de president zich persoonlijk buigt over de situatie. Gevraagd is om zo snel mogelijk noodhulp te bieden. Op dit moment wordt er ook geïnventariseerd wat het hardst nodig is. Hulpverleners zijn bezig in het gebied om assistentie te verlenen. Er is nauw overleg tussen de president, Regionale Ontwikkeling en NCCR.

Moriaschool in Toekomstwegbuurt ontvangt schoolspullen van leerlingen HBG Lavoor in Roosendaal

Leerlinge Sofie Denissen van Lavoor en ouders in Suriname om materialen te overhandigen


Tientallen leerlingen van de Moriaschool, in de Toekomstwegbuurt, hebben vrijdag schoolspullen ontvangen van leerlingen van een school in Nederland. Zo’n twaalfhonderd euro werd opgehaald door Nederlandse leerlingen van de HBG Lavoor in Roosendaal, waarvan spullen gekocht zijn voor de Moriaschool. 

Lavoor leerlinge Sofie Denissen vloog de afgelopen week samen met haar ouders naar Suriname om vrijdagochtend acht transportdozen met materiaal te overhandigen. 'Kinderen van mijn school hebben van hun eigen zakgeld pennen gekocht voor deze kinderen', vertelt Sofie, zo schrijft vandaag, zondag 19 februari 2017, de Ware Tijd,

Ook Jane Nije, een leerkracht uit Nederland, draagt haar steentje bij. Ze heeft op eigen initiatief tachtig dozen verzameld met spullen, ook voor andere scholen.

Het gebeurt niet vaak dat de Moriaschool steun en giften krijgt. Deze christelijke school kampt al jaren met een tekort aan spullen zoals schriften, potloden en speelgoed. 'Ik ben al achttien jaar verbonden aan deze school en voor het eerst zie ik dat er zó veel gedoneerd wordt. We moesten ons altijd redden met weinig spullen', sprak docente Irene Ceder, tijdens haar welkomstwoord. 'Ik zie gewoon dat de kinderen helemaal enthousiast worden als ze weer met speelgoed kunnen spelen. Dit hebben ze al die tijd gemist.'

De leerlingen hebben het vaak niet makkelijk. Sommige moeten kilometers ver lopen en komen met honger op school. Zes jaar geleden stond het oude gebouw op het punt om in te storten. 'Ik heb vroeger ook op de Moriaschool gezeten', zegt Nila Bishoen, oprichtster van de Stichting Toekomstweg. 'Toen ik zes jaar geleden ging kijken hoe het eraan toe ging, schrok ik heel erg. Ik zag gaten in het plafond en slangen en ratten kruipen. De leerlingen moesten in een emmer hun behoefte doen in plaats van in een toilet.' Er werd besloten een nieuw gebouw neer te zetten, en door middel van giften heeft de stichting dat kunnen realiseren.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Brazilië voert antidumpingheffing in op verwerkte Europese aardappelproducten

Belgische en Nederlandse aardappelverwerkers zwaar getroffen door maatregel


Brazilië voert een antidumpingheffing in op verwerkte aardappelproducten uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat meldt het Vlaams Infocentrum voor Land- en Tuinbouw (VILT), zo bericht VTM Nieuws vandaag, zondag 19 februari 2017.

Tien procent van de Belgische aardappelproducten gaat naar Brazilië en met de maatregel zouden ze daar 40 procent duurder worden. Brazilië verzet zich tegen de lage prijzen waarmee Europese aardappelverwerkers hun producten verkopen. De prijzen waaraan verwerkers hun producten verkopen liggen zo’n 18 tot 41 procent lager dan de prijs voor dezelfde producten in Groot-Brittannië. En dat wil Brazilië nu tegengaan door een antidumpingheffing in te voeren.


Diepgevroren aardappelproducten, te denken valt met name aan frites, worden dan tot 40 procent duurder dan voordien.

De Europese verwerkingsindustrie zal de gevolgen hiervan voelen. Brazilië is namelijk de tweede grootste afnemer. Ook voor België, die tien procent van hun producten uitvoert naar Brazilië, zou deze maatregel een grote impact hebben. In 2014 voerde België nog 71.000 ton aardappelproducten uit naar het land. Ook Nederland exporteert een grote hoeveelheid producten uit.

Beide landen doen er dan ook alles aan om via een diplomatieke weg de beslissing ongedaan te maken.

De beslissing kwam er nadat de Braziliaanse overheid een klacht kreeg van een aardappelverwerker. Daarop startte de overheid een onderzoek en daaruit bleek dus dat de prijzen in Brazilië beduidend lager lagen dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorziet daar een antidumpingregeling voor. Maar, er rijzen vragen rond dat onderzoek. Zo zegt de Nederlandse Vereniging voor Aardappelverwerkende Industrie, dat het inhoudelijk zeer onzorgvuldig en inadequaat zijn. En de eenzijdigheid van het besluit zou ingaan op de WTO-regels, klinkt het.

Laatste 300 rebellen Colombiaanse guerrillabeweging FARC laten zich demilitariseren

Zo'n 6.900 strijders komen lopend, met de bus of per boot in de 26 kampen  

(Bron foto: BBC)
- Criminele oud paramilitaire groepen verdrijven gezinnen uit door FARC verlaten gebieden
- 96 Families in noordelijke regio Norte de Santander moesten hun woningen gedwongen verlaten


De laatste 300 rebellen van guerrillabeweging FARC zijn aangekomen in speciale zones waar ze zich laten demilitariseren, meldt de BBC vandaag, zondag 19 februari 2017. Het neerleggen van de wapens is onderdeel van het vredesakkoord dat vorig jaar met de Colombiaanse regering is bereikt. De rebellen zijn uit hun bases in de jungle vertrokken om in speciaal aangewezen gebieden hun wapens over te dragen. 

Zo'n 6.900 strijders kwamen lopend, met de bus of per boot in de 26 kampen aan. De FARC-rebellen verblijven daar naar verwachting tot eind mei. Ze worden geregistreerd en voorbereid op hun terugkeer in de samenleving.Het grootste gedeelte van die kampen is nog niet af, waardoor de rebellen in sommige gevallen zelf aan het bouwen zijn geslagen. Volgens de regering komt de vertraging doordat bepaalde gebieden slecht bereikbaar zijn voor transportvoertuigen.

De FARC en de Colombiaanse regering tekenden na vier jaar onderhandelen vorig jaar november een vredesovereenkomst, die begin december werd goedgekeurd door het parlement. Het conflict tussen de regering en de guerrillabeweging kwam hiermee na meer dan vijftig jaar ten einde.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kreeg voor zijn inspanningen rondom het akkoord vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Inmiddels zijn in Colombia gesprekken tussen de regering en ELN, de laatste actieve guerrillabeweging in het land, gestart. De regering wil hiermee voorkomen dat ELN de plek van FARC inneemt.Overigens, families die leven aan de grens met Venezuela zijn gedwongen hun huizen te verlatendoor criminele voormalige paramilitaire groepen die hun intrek nemen in door de FARC verlaten gebieden, aldus de Verenigde Naties (VN).

96 Families in de noordelijke regio Norte de Santander moesten vluchten, zo bericht de BBC zaterdag 18 februari. Sommigen zijn de grens over gestoken en anderen zijn naar vluchtelingen in Colombiaanse steden getrokken.

De minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin heeft gezegd dat 'er geen zekerheid is omtrent dergelijke gedwongen verhuizingen', maar ze erkende wel dat er enkele interne verhuizingen zijn in de regio Norte de Santander.


(Red. De Surinaamse Krant/BBC)

Grote jongen(s) achter grote cocaïnevangst in havengebied nog niet opgespoord

'Tot nu toe zijn slechts elf helpers aangehouden waaronder twee douaniers'


De grote jongen of jongens achter de poging tot drugshandel vanuit de Jules Sedney haven is of zijn nog niet opgespoord en achter de tralies gezet. Het Korps Politie Suriname heeft tot nog toe elf personen aangehouden. Onder hen bevindt zich niemand waarvan gezegd kan worden dat die degene is die aan de touwtjes trekt, zo is vandaag, zondag 19 februari 2017, te lezen op Waterkant.net.

Het onderzoek dat is ingesteld heeft in dit opzicht nog niet veel opgeleverd. 'Tot nog toe zijn slechts helpers aangehouden', zegt politiecommissaris Guno Roossenhoff in de Times of Suriname.

Het onderzoek wordt gestaag voortgezet, terwijl de politie nog een verdachte op het spoor is.

In twee vrachtcontainers op de haven werd in totaal 978 kilo cocaïne gevonden. De cocaïne heeft een straatwaarde van ongeveer drie miljoen euro. De twee containers waren reeds gecontroleerd door de douane en voorzien van zegels. Gebleken is dat de zegels verbroken werden. De containers zijn opnieuw verzegeld zonder dat het bij de douane geregistreerd staat.

Twee douaniers die zijn aangehouden, zeggen niets af te weten van de illegale verzegeling.

President-commissaris Telesur is moe van aantijgingen tegen RvC en regering

Hew A Kee is geruchten op met name social media meer dan zat


Moe van de talrijke aantijgingen tegen de Raad van Commissarissen (RvC) en de regering omtrent de schorsing van financieel directeur Russ Headley, verbreekt president- commissaris bij Telesur, Gardelito Hew A Kee, vandaag, zondag 19 februari 2017, via de Ware Tijd, het stilzwijgen. De druppel die de emmer deed overlopen zijn berichten die momenteel op social media rondgaan dat Telesur vorig jaar twee keer Srd 20 miljoen heeft geleend om de salarissen van het personeel van het Kabinet van de President uit te betalen. 

Ook wordt beweerd dat ten behoeve van het Kabinet van de President twintig splinternieuwe Isuzu D-Max-voertuigen met een aanschafwaarde van een half miljoen Amerikaanse dollar aan het wagenpark van het telecombedrijf zijn onttrokken. Headley zou hebben geweigerd zijn handtekening te plaatsen om deze illegale transacties te bekrachtigen.

Hew A Kee wijst de beweringen met klem van de hand. Hij beweert, dat op basis van een instructie van de regering destijds alle staatsbedrijven overtollige dienstvoertuigen moesten inleveren bij de regering. Omdat Telesur al jaren een systeem heeft om overtollige voertuigen na loting aan medewerkers te verkopen, hoefde het bedrijf geen auto's aan de regering af te staan. Het bedrijf is echter door het Kabinet van de President middels een bedelbrief benaderd om een aantal van deze voertuigen aan hem te doneren.

Hew A Kee benadrukt dat het juist Headley was die er vlot aan heeft meegewerkt, dat het Kabinet van de President de auto's kreeg. Hij beweert dat van de overige auto's tussen de vijftien en twintig daadwerkelijk onder het Telesur- personeel zijn verloot. De anderen heeft Headley eigendunkelijk toegewezen aan wie hij wilde.

Dat Telesur geld aan de Staat heeft geleend is volgens hem ook een fabeltje. Wat is gebeurd, aldus Hew A Kee, is dat het bedrijf via het ministerie van Financiën twee keer in aanmerking was gekomen voor het aankopen van vreemde valuta. Nadat Telesur het geld in Surinaams courant had gestort voor het minsterie van Financiën, heeft het echter een aantal dagen geduurd voordat de tegenwaarde in vreemde valuta op de rekeningen van het telecombedrijf werden gedeponeerd. 'Als men die transacties wil beschouwen als het uitlenen van geld, dan zij het zo.'

Hew A Kee stelt verder, dat de ongefundeerde berichten ruim een jaar geleden begonnen te circuleren nadat hij naar China was vertrokken om zaken te bespreken met potentiële partners en investeerders. Zo werd gesteld dat Telesur zou worden verkocht aan Chinezen of als onderpand zou worden gesteld voor een lening. 'Een jaar later blijkt daar niets van waar te zijn.'

Girjasing (VHP) teleurgesteld in verkeerspolitie Commewijne en 'verkeersfatsoen'

'Lijkt of politie al moe is van haar eigen interne problemen'

- 'Politie was twee dagen niet eens aanwezig om verkeer te regelen bij Wijdenboschbrug'
- 'De politie jast het werk af of maakt het probleem gewoon groter'


Het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing uit in het Dagblad Suriname van zaterdag 18 februari 2017 zijn ongenoegen over het werk dat door de verkeerspolitie in Commewijne wordt verricht. De verkeerspolitie is naar zijn oordeel of niet in staat om het verkeer vanuit Commewijne richting stad te leiden of al te moe van haar eigen interne problemen. 

Feit is, dat dagelijks bewoners van Commewijne in de ochtenduren over de brug moeten om hun eindbestemmingen te bereiken.

'In de afgelopen twee dagen heeft de verkeerspolitie ons in de regen compleet in de steek gelaten. De politie was niet eens aanwezig. De politie jast het werk af of maakt het probleem gewoon groter. Het kan dat men ontevreden is over de werkomstandigheden en de lonen. Maar het gevolg mag niet zijn dat men nonchalant wordt in het verkeer', stelt Girjasing.

Het verkeer neemt elke dat toe. Er wordt veel aangepast qua organisatie rond dit deel, maar niets rond de organisatie van de verkeerspolitie. Het verkeer wordt te snel overgelaten aan onderling verkeersfatsoen, wat in de meeste gevallen niet werkt. Onderling verkeersfatsoen blijkt soms ook een van de oorzaken te zijn van files.

Voor Girjasing is dit geen schuldvraag. Hij wenst alleen dat de autoriteiten er werk van maken dat de verkeerspolitie wat actiever wordt en meer te zien is op de wegen.

NPS-fractievoorzitter verwerpt beschuldiging Misiekaba (NDP) over afspraak inzake 'Alcoa-kwestie'

'Assembleeleden hebben de vrijheid om te pers te woord te staan, dat is het voorrecht van een ieder'


'Ik heb geen enkele afspraken met Misiekaba om niet met de pers te praten', zegt de fractieleider van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, zaterdag 18 februari 2017 op de nieuwswebsite Suriname Herald. Rusland reageert hiermee op hetgeen de fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), André Misiekaba, eerder via media had laten weten, dat de fracties in het parlement afspraken hadden gemaakt over hoe ze naar buiten zouden treden als het om de Alcoa/Suralco-kwestie gaat. 

Misiekaba heeft gezegd, dat hij het niet eens is met het besluit dat de fractieleiders van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) en NPS hebben genomen om de Alcoa-kwestie via de media te bespreken. Hij zei dat er duidelijke afspraken hierover zijn gemaakt en dat er een gezamenlijke verklaring van De Nationale Assemblee (DNA) zou komen.

Rusland zegt echter, dat de ophef van Misiekaba misplaatst is. 'Mijn interview is gedaan, voordat die afspraak is gemaakt dat we in de tweede vergadering over deze kwestie zouden praten.'

De NPS-voorzitter zegt verder, dat hij tijdens de vergadering met de Amerikaanse multinational Alcoa van afgelopen donderdag heeft vernomen, dat het Memorandum of Understanding (MoU) niet van de tafel is geveegd.

De NPS-fractieleider vindt, dat niemand hem kan verbieden om met de media te praten, omdat daarover nooit afspraken zijn gemaakt. Ook zegt hij, dat het in het verleden ook zo is geweest dat wanneer zaken zich afspelen, DNA-leden de vrijheid hebben om te pers te woord te staan. Dat is het voorrecht van een ieder. Rusland beweert dat hij op een eerlijke manier zaken heeft belicht na de bijeenkomst met de toppers van Alcoa/Suralco. Hij heeft duidelijk over het MoU gesproken en niet over de strategieën en details die tijdens de bijeenkomst zijn besproken. Het gaat om de afspraken die zijn gemaakt over het MoU. Het is de regering geweest, die achteraf buiten de afspraken om heeft gehandeld, meent Rusland.

Naar zijn zeggen heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, duidelijk in een brief aangegeven het MoU te blijven handhaven in opdracht van de president, ondanks het feit dat in het parlement het besluit is genomen het MoU van de tafel te vegen. Hij roept de regering op om klaarheid te brengen in deze zaak.

(Red. De Surinaamse Krant/Suriname Herald)

Regering is bezig de bezem te halen door top staatsbedrijven

Eerste slachtoffers gevallen binnen Telesur en Nationaal Vervoersbedrijf


De Ware Tijd bericht vandaag, zondag 19 februari 2017, dat zoals door president Desi Bouterse twee weken geleden is aangekondigd, de bezem wordt gehaald door de top bij staatsbedrijven. De, aldus de Ware Tijd, bijltjesdag begon bij Telesur, waar minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie financieel directeur Russ Headley heeft geschorst. 

Hij zat al enkele maanden op de schopstoel. In november werd hij door de Raad van Commissarissen (RvC) voor schorsing voorgedragen bij toenmalig minister Andy Rusland. Die schoof, naar de Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, het besluit te lang voor zich uit. De RvC beweert, dat onregelmatigheden in het financieel beleid bij Telesur zijn geconstateerd, waardoor Headley een stap terug diende te doen zodat een onderzoek kan worden ingesteld.

Het doek viel vrijdag ook voor ABOP-kopstuk Lesley Daniel, die tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders geschorst werd als waarnemend directeur bij het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB). De regering was hem al sinds eind 2015 liever kwijt dan rijk, maar zijn ontslag zou toen niet volgens de juiste procedure zijn aangepakt. Wel werd zijn salaris geblokkeerd nadat Guno Robertson als directeur werd aangesteld.

Daniel spande een rechtszaak aan tegen de Staat om behoud van zijn salaris en hij werd door de rechter in het gelijkgesteld. De Kantonrechter oordeelde dat hij alleen tijdens een aandeelhoudersvergadering ontslagen kan worden. Vooruitlopend op zijn ontslag is hij vrijdag door minister Miranda op non-actief gesteld. Hem wordt verduistering verweten en er zouden ook grove onregelmatigheden zijn geconstateerd in de boekhouding in de periode dat hij de leiding had. Het zou gaan om totaal ruim vijfentwintig miljoen Surinaamse dollar.

Daniel wordt ook verweten veertigduizend Amerikaanse dollar te hebben verduisterd. Hij beweert met het dienstvoertuig dat hem destijds ter beschikking was gesteld betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeval. De auto zou toen total loss zijn verklaard, waarna hij het voornoemde bedrag ontving voor aanschaf van een nieuwe dienstauto. Maar, er zou bij de politie geen registratie zijn van het verkeersincident en de auto kan niet worden achterhaald.

Telefoontjes en een sms naar het mobiele nummer van Daniel om van hem een reactie te vernemen, bleven onbeantwoord.

Onderwijsbonden BvL en ALS tegen beslissing MinOWC Paasvakantie in te korten

Bondsvoorzitter Valies: 'Niemand kan de leerkrachten dwingen hun vakantie op te geven'


De Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) verwerpen de eenzijdige beslissing van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om de Paasvakantie in te korten en de Pinkstervakantie geheel te laten te vervallen. 

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, zegt vanochtend, zondag 19 februari 2017, op Starnieuws dat vakantie bij wet wordt vastgesteld. 'Niemand kan de leerkrachten dwingen hun vakantie op te geven. Leerkrachten mogen zelf bepalen of zij in de vakantie willen werken.'

De directeur van Onderwijs, Natasia Bennanon, heeft het VOS-directeurenberaad schriftelijk meegedeeld dat de vakantie ingekort wordt. Ook zijn de examens met zeven schooldagen verschoven. Dit besluit is genomen op basis van een schrijven van het VOS-directeurenberaad over achterstanden die opgelopen zijn door de staking van de BvL.

Valies zegt dat de BvL zal meewerken aan een inhaalprogramma, maar dat wordt door de individuele scholen bepaald. Het inhaalprogramma verschilt van school tot school. 'Daarom kan er geen uniform programma worden gehanteerd voor alle scholen', stelt Valies. 'Dit is het standpunt van de BvL en ALS.'

De vakbondsleider zegt verder, dat het inhaalprogramma over een langere periode is verspreid waardoor scholieren in staat zijn dit programma te verwerken.

UPDATE: Beelden VHP zet vier redders moeder en twee kinderen uit zinkende auto in zonnetje

Heldendaad door VHP beloond met oorkonde Door het kordate optreden van vier dappere Surinamers afgelopen woensdag zijn drie levens gered van een gewisse dood. Een automobiliste was met haar auto in een diepe sloot terechtgekomen langs de Wayamboweg. Toen het hoofdbestuur van de VHP hoorde wat er gebeurd was heeft zij meteen besloten om deze mannen te erkennen voor hun moedig handelen, zo stelt de partij in een vrijdag 17 februari 2017 uitgebracht persbericht.De reddingsactie van deze moedige Surinamers wordt ten zeerste gewaardeerd door de Vooruitstrevende Hervormings Partij. Ze zijn dan ook vrijdag in het zonnetje gezet door de partij. De volgende personen zijn gehuldigd, te weten Amrish Mathoera, Giovani Blankendaal, Dhawtal Narin en Dickson Lorenzo.

Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi gaf aan heel trots te zijn op deze Surinamers. 'Jullie zijn een voorbeeld van moed, een toonbeeld van durf om snel te handelen. Als partij zijn wij veel dank aan jullie verschuldigd. Het is dit soort handelen dat laat zien wie we zijn. Een gemeenschap die op kritieke momenten voor elkaar klaar staat. Onbaatzuchtig, zichzelf wegcijferend om drenkelingen in nood te redden. Jullie zijn rolmodellen, niet alleen voor deze gemeenschap, maar voor heel Suriname. Jullie hebben laten zien dat je er in tijden van crisis voor elkaar bent en elkaar steunt. Dat geeft hoop en vertrouwen. Jullie hebben ons behoed van een tragedie. Het is mij daarom een voorrecht om jullie een oorkonde uit te reiken als blijk van waardering.'

Naast een oorkonde kregen de mannen ook een enveloppe met inhoud uit handen van de VHP-voorzitter.

De partij heeft ook contact gemaakt met de familie van de automobiliste, maar helaas kon ze niet aanwezig zijn. Naar omstandigheden maakt het gezin het goed. De VHP zal weer in contact treden met de familie en vragen of ze begeleiding nodig hebben.

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over de vraag of Sylvana Simons het gaat halen en over 'Donald Dump'....

Panel bespreekt 'no work, no pay-actie' regering Suriname om onderwijsbonden dwars te zitten en stakingsrecht te breken

Verontrustende ontwikkelingen op Amsterdamse woningmarkt kritisch bekeken


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 19 februari 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

1) Gaat Sylvana het halen? Of zijn wijzelf ons grootste probleem? 
Sylvana Simons/ARTIKEL 1 heeft haar verkiezingsprogramma gepubliceerd, waaruit de duidelijk andere onorthodoxe visie en aanpak van deze partij blijkt. Met name wat betreft de werkgelegenheid kiest ARTIKEL 1 voor het invoeren van het DRS = Diversity Rating System, Diversiteits Sterren voor Bedrijven en Instellingen. Deze partij kiest ervoor om te beginnen bij de overheden, die toch de grootste werkgever is. En als het bedrijfsleven moet volgen, en dat is ook de bedoeling, dan geeft de overheid/politiek letterlijk en figuurlijk het goede voorbeeld. Om Amerikaanse toestanden te voorkomen? Maar wij hebben niet geleerd wat solidariteit in eigen kring is?
Gaat Sylvana het redden? (Bron foto: Anja Meulenbelt/Artikel 1)2) 'Donald Dump'maakt het met de dag erger en koerst in sneltreinvaart richting een spoed-impeachment.
De pers krijgt zo’n beetje van alles de schuld. Wie durft een weddenschap aan te gaan hoe lang deze brokkenpiloot het gaat redden in het Witte Huis, nota bene bij de atoomknop? Gevaarlijk spel?3) Moeten wij zulke hoge boetes en zoveel strengheid willen bij ongewenst gedrag jegens vrouwen/anderen op straat?
Gaat het helpen en kunnen wij niet beter op meer preventie inzetten bijvoorbeeld door op de scholen al heel vroeg deze en nog heel wat andere waarden 'erin te stampen'?

4) De gevestigde politieke partijen spelen Sinterklaas, onder andere en vooral richting de ouderen.
Nu roepen bijna alle partijen dat het eigen aandeel, eigen risico en eigen bijdrage, moet worden verlaagd of zelf helemaal moet worden afgeschaft. Maar, wie gaat dat betalen? Want het gaat dan wel een stuk beter met de economie, maar er komen een paar structureel hogere uitgaven waarmee voorlopig gemakshalve geen rekening wordt gehouden. Zoals de hogere NAVO-bijdrage, die Trump eist van de Europese lande , de gevolgen van de Brexit, de financiële gevolgen van de mogelijke overwinningen van populistisch rechts bij de komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Regeren is nog steeds vooruitzien.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

a) Wij hebben een telefonisch interview met John Sedney voormalig dagelijks bestuurslid van de H.A., Huurdersvereniging Amsterdams, en van de Landelijke Woonbond nu Woon, een ondersteunende organisatie van huurders in Amsterdam. Wij gaan met hem praten over de verontrustende ontwikkelingen op de woningmarkt en met name wat betreft het huursegment voor de groep jonge huurders/starters/doorstromers in Amsterdam.
Het Parool bericht in haar editie van 15 februari, dat uit onderzoek blijkt dat een op de drie Amsterdamse vrouwen ongewenste aandacht krijgen, bijvoorbeeld door nafluiten of joelen. VVD en CDA in de gemeenteraad van Amsterdam hebben het initiatief genomen om sissen, schelden, agressief, discriminerend en provocerend gedrag jegens vrouwen aan te pakken. Die aanpak is niet eenvoudig. Het Wetboek van Strafrecht volstaat niet. Dus stelt het college van Burgemeester en Wethouders voor om vervolging mogelijk te maken via gemeentelijke regels, ofwel de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Om de dader aan te pakken, is nodig dat een handhaver of agent de sis, scheldwoorden of het gejoel zelf hoort. Of vervolging ook kan op basis van getuigen, is nog niet duidelijk.

b) De onderwijsstaking lijkt voorbij en het schijnt dat de leerkrachten en hun organisaties moesten zwichten voor de druk van de regering, die bij monde van vicepresident Ashwin Adhin heeft laten weten, dat de regering bij een volgende staking het principe 'no work, no pay' zal gaan hanteren. Dat is een staking breken en het stakingsrecht geweld aandoen.
De redactie tracht iemand van de stakingsleiding telefonisch te interviewen om ons nader te informeren.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse, Krishna Salikram en Timothy Petrisie en de presentatie is in handen van Owen Venloo.


Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Zich in binnenland schuil houdende verdachte (35) overval door eigen toedoen aangehouden

Verdachte wordt bij z'n eerste vliegreis vanuit het binnenland naar Paramaribo gearresteerd


De 35-jarige D.M. alias ‘Bongorutu', die zich geruime tijd schuilhield in het binnenland en zo uit handen van de politie wist te blijven, is maandag 13 februari aangehouden door de recherche van regio Oost. Hij wordt ervan verdacht samen met twee anderen in november vorig jaar een beroving te hebben gepleegd op de weg naar Papatam, in het district Marowijne, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zaterdag 18 februari 2017.

De daders gingen er destijds vandoor gegaan met geldbedragen in euro's en Srd's en mobiele telefoons van de slachtoffers.

Bij de eerste vliegreis die M. vanuit het binnenland wilde ondernemen naar Paramaribo werd hij aangehouden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd hij ingesloten. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet door de recherche van regio Oost.

Het politiebericht vanaf welk vliegveld in het binnenland M. naar Paramaribo wilde vliegen.

Noodoproep vliegtuig TUI Nederland boven Noordzee vanwege dreigend brandstoftekort

Door dichte mist kunnen vliegtuigen niet meteen landen op Schiphol

TUI-toestel uit Miami (OR318), Florida, VS, veilig geland


Een vliegtuig van TUI Nederland heeft zaterdagohtend 18 februari 2017 (Nederlandse tijd) een noodoproep boven de Noordzee moeten doen, omdat het toestel te maken had met een dreigend tekort aan brandstof. Dit meldt onder andere De Telegraaf.

Een woordvoerster van TUI benadrukt, dat er geen gevaarlijke situatie is ontstaan, maar dat door de te volgen procedure bij dit soort situaties allerlei alarmbellen afgaan. Door de dikke mist zaterdagmorgen konden vliegtuigen niet direct landen op Schiphol. Zo ook de Boeing787-8 Dreamliner van TUI niet.


'Die was al ruim 20 minuten boven de Noordzee aan het cirkelen toen de piloot bij de verkeerstoren aangaf, dat hij niet meer al te lang kon blijven rondvliegen. Het brandstofniveau zou dan op een gevaarlijk niveau terechtkomen', aldus de woordvoerster van TUI.

Er gaat dan een bepaalde procedure van start waarbij een aantal keren 'mayday mayday' moet worden geroepen. Ook hulpdiensten begeleiden het toestel uit voorzorg dan naar de gate. 'Het toestel is veilig geland en de passagiers hebben er niets van gemerkt.' Het toestel met vluchtnummer OR318 kwam uit Miami.