woensdag 22 februari 2017

Archiefmedewerkers NAS en erfgoedinstellingen getraind in digitaal archiefbeheer

Minister Noersalim: 'Digitale archivering en archiefbeheer zijn uitermate belangrijk'


Medewerkers van het Nationaal Archief en erfgoedinstellingen in Suriname zijn deze week een training begonnen op het gebied van behoud en beschikbaarstelling van het digitaal documentair erfgoed. De training, georganiseerd door het Nationaal Archief Suriname (NAS) in samenwerking met de UNESCO, heet 'Preservation and Access of Documentary Heritage in a digital age' en duurt tot en met april 2017. 

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken opende maandag officieel de training, zo meldt zijn ministerie vandaag, woensdag 22 februari 2017. Hij vindt het uitermate belangrijk om aandacht te besteden aan de ontwikkelingen op het gebied van digitale archivering en archiefbeheer, zeker als ministerie dat verantwoordelijk is voor de overheidsadministratie. Volgens de bewindsman zou het ideaal zijn als alle overheidsorganen gebruik maken van een softwareprogramma voor het digitaliseren van hun administratie en een centraal e-depot voor het beheer van ons archiefbescheiden.

'Bij mijn aantreden zijn we begonnen met een totale transformatie binnen het ministerie en hierbij hebben wij procesbeheersing, digitalisering en automatisering hoog op onze agenda geplaatst. Daarom is het heel belangrijk, dat wij zien dat ook vanuit het NAS de initiatieven komen', complimenteerde minister Noersalim directrice Tjien Fooh van het NAS met het feit dat zij en haar organisatie steeds kijken naar alternatieve beschikbare financieringsbronnen en niet zitten te wachten op de begroting.

Ook maakte de bewindsman gebruik van de gelegenheid om de Secretaris-Generaal van de Nationale UNESCO Commissie Suriname (NUCS) dank te zeggen voor het vertrouwen gesteld in het Nationaal Archief en de overige documentaire erfgoedinstellingen. Het projectvoorstel dat via de NUCS bij de UNESCO is ingediend voor de organisatie van de workshop is immers goedgekeurd.

Verder gaf de bewindsman aan, dat het ministerie alle ondersteuning zal verlenen aan het streven van het NAS om haar medewerkers voortdurend de nodige trainingen aan te bieden. Hij benadrukte het belang van standaardisering en continuering binnen het archiefwezen. 'Immers, wat ik heb mogen waarnemen sedert mijn aantreden als minister van Binnenlandse Zaken is, dat het NAS continue werkt aan de professionalisering van haar archiefkader, teneinde haar taken op deskundige wijze uit te kunnen oefenen.'

'Jarenlang zijn onze werkprocessen afgestemd op archiefbescheiden die vastgelegd zijn op papieren dragers. Thans worden wij geconfronteerd met digitaal archiefbescheiden. Onze werkprocessen zijn nog niet voldoende afgestemd op het werken in een digitale omgeving', aldus Tjien-Fooh.

'Op een gegeven moment moet na 10 jaar het archiefbescheiden worden overgedragen aan het NAS, dus het zou goed zijn als aan het begin van het transformatieproces het werken in een digitale omgeving wordt meegenomen, welk in dit stadium precies past in het transformatieproces van het ministerie van Binnenlandse Zaken'.'

Bee (ABOP) kritisch over ordening boten bij Albina

'Maatregelen niet voor binnenlandbewoners die korjalen niet gebruiken voor commerciële activiteiten'


Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee is content, dat minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling gehoor heeft gegeven aan zijn bezorgdheid. Bee kreeg gisteren gelegenheid van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons om vragen te stellen aan de regering over maatregelen die door districtscommissaris Freddy Daniël worden worden getroffen voor ordening van de boten in Albina, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 22 februari 2017.

Bee heeft niets tegen de ordening, maar de districtscommissaris heeft in een bekendmaking meegedeeld, dat alle boten die gebruik maken van de Marowijnerivier jaarlijks gekeurd moeten worden door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). Bee benadrukte, dat binnenlandbewoners sinds eeuwen gebruik maken van de rivier. Hoe moeten zij nu ineens jaarlijks hun boten keuren bij de MAS?, zo vroeg hij zich af.

Bee wees er ook op, dat deze maatregel niet geldt voor andere rivieren. Hij zei verder, dat binnenlandbewoners beschermd worden door conventies.

De fractieleider van de NDP, André Misiekaba, voerde aan dat er ordening moet komen, omdat sinds jaar en dag er een chaotische situatie is bij Albina. Hij zei het eens met Bee te zijn, dat de ordening niet bedoeld kan zijn voor binnenlandbewoners die zich verplaatsen met korjalen.

Minister Dikan zei, dat de ordening geen solo-actie is van de distrctscommissaris. Sinds 2009 is bepaald dat boten die commercieel worden ingezetgekeurd moeten zijn. Dit is diverse keren besproken met belanghebbenden. De maatregelen worden in nauw overleg genomen met het ministerie. Hij is het eens met Bee ,dat de maatregelen niet moeten gelden voor binnenlandbewoners die de korjalen niet gebruiken voor commerciële activiteiten. Die zin uit de bekendmaking zal worden verwijderd, deelde Dikan mee.

De ordening zal per 1 maart ingaan, waardoor alle boothouders die de oversteek doen naar St. Laurant en toeristen vervoeren naar het binnenland in kaart zijn gebracht. Zij moeten voldoen aan de eisen die worden gesteld. Hierdoor zal de veiligheid ook worden verhoogd.

Weer geen stroom voor deel inwoners van Moengo

Defect in een van de begin februari in de centrale geïnstalleerde machines


Een deel van de bewoners te Moengo was gisteren weer voor enkele uren verstoken van elektriciteit, nadat er rond acht uur 's avonds een defect was opgetreden in een van de nieuwe machines die begin februari werd geïnstalleerd in de centrale aldaar. Technici van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) zijn meteen gestart met werkzaamheden om dat defect op te sporen en het vermogenstekort op te vangen, waardoor een groot deel van het gebied voor middernacht weer was voorzien van elektriciteit. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 22 februari 2017.

Door de technici van de EBS en Surmac wordt nu gewerkt aan de reparatie van de defecte machine, waardoor de energievoorziening te Moengo hopelijk vandaag nog kan worden genormaliseerd. Intussen blijft de EBS zich inspannen voor een structurele oplossing aldaar.

De 'stroom-ellende' voor de bewoners begon medio januari. Toen was het het ABOP-Assembleelid Marinus Bee die op de 16e van die maand aan de bel trok, omdat diverse gebieden in Moengo om de beurt voorzien werden van elektriciteit, omdat een van de twee motoren van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) was uitgevallen.

Moengo had vervolgens sinds donderdagochtend vier uur, 19 januari, weer stroom. De EBS had eerst geprobeerd een machine van Albina over te brengen naar Moengo, maar deze bleek ongeschikt te zijn. Daarop werd een mobiele generator met een capaciteit van 1,2 megawatt uit Nickerie gehaald en na aanpassingen gekoppeld in de centrale in Moengo. Vier machines moeten in principe het gebied Moengo voorzien van elektriciteit.

Maar, het Wonoredjo-gebied in het district Marowijne, had sinds dinsdagmorgen kwart over drie, 24 januari, geen stroom. De mobiele opwekgenerator uit Nickerie had het deze keer begeven.

Nadat dat probleem was verholpen was er vrijdagochtend 3 februari 2017, twee uur, in het gebied weer geen elektriciteit. Een opwekunit die een week geleden werd geplaatst in de centrale te Moengo was defect geraakt. De EBS werkte aan de installatie van een additionele opwekunit in de centrale en technici probeerden de defecte unit te herstellen. De stroomvoorziening in Moengo en omstreken was door de EBS zondagochtend 5 februari, rond vier uur, genormaliseerd.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Bezoekers Sante Fe-dierentuin in Medellín, Colombia, mogen dieren ijslolly's voeren

Ook extra zwembaden en waterinstallaties verkoelen de dieren


De Colombiaanse dierentuin Sante Fe in Medellín geeft bezoekers de mogelijkheid om de dieren te voeren met ijslolly's. Het is niet alleen leuk voor kinderen, maar het zorgt ook voor verkoeling van de dieren. Dat is de gedachte erachter van de dierenverzorgers. Dit berichten vandaag, woensdag 22 februari 2017, onder andere het internationale persbureau Reuters en Nu.nl.

In de Colombiaanse dierentuin wordt elk weekend voor vijf uur lang bevroren fruitlolly's uitgedeeld die voor verschillende soorten dieren bedoeld zijn. Bezoekers kunnen ook meehelpen in het vervaardigen van de ijslolly's.


'We hebben fruitsoorten gebruikt uit de diëten van de beesten. Mango, papaja, banaan, voeg wat water toe en bevries het voordat je het uitdeelt aan de dieren', zegt een dierenverzorger. Via takken worden de ijstraktaties aan de dieren gegeven, zodat ze het makkelijk kunnen pakken.

Naast de ijslolly heeft de dierentuin nog een andere manier gevonden om de dieren koel te houden en de bezoekers erbij te betrekken. Extra zwembaden en waterinstallaties koelen de dieren. Bezoekers kunnen bovendien helpen met het spuiten van water op de dierentuindieren. Zo zijn er al leeuwen gezien die likken aan een fruitlolly en spoot een klein meisje met een sproeier op een nijlpaard die zichtbaar genoot van het koele water in de hitte.

Het is erg warm de laatste tijd in de Colombiaanse stad. De temperaturen zijn sinds februari niet onder de 30 graden geweest en de luchtvochtigheid is boven de 80 procent.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Nu.nl/Zoo Santa Fe)


En tiempos de calor, vive la Frescura Salvaje en el Zoo Santa Fe
Frescura salvaje--zoologico-santafe-177x116px
Los últimos días han sido los más calurosos por décadas en Medellín. Sus altas temperaturas afectan no solo a las personas, sino a las plantas, los animales y los diversos ecosistemas
Ante esta situación, el Zoológico ha programado una estrategia para los fines de semana de febrero, a la que se ha denominado "Frescura Salvaje" y que permitirá brindar a los animales del Parque una serie de alternativas para disminuir sus altas temperaturas corporales, a la vez que se constituirá en un evento de interés para los visitantes del Zoo de Medellín.
Entre las actividades de "Frescura Salvaje", explicó Johnathan Álvarez Cardona, Médico Veterinario del Zoo Santa Fe, se incluyen jornadas de enriquecimiento ambiental con paletas de helados, baños controlados para los animales e implementación de albercas extras en los hábitats que les permitan a los ejemplares disfrutar de baños refrescantes en medio de la sofocante temperatura del ambiente.
Asimismo, los asistentes podrán participar de la preparación de los helados y de otros alimentos que hacen parte de los programas de enriquecimiento ambiental dirigidos a los animales del Zoo. Precisamente, añadió Álvarez Cardona, durante los días de realización del evento Frescura Salvaje, un promedio de 50 personas -inscritas previamente- podrán participar en los programas de enriquecimiento programados para cada día
Frescura Salvaje se efectuará los días 11, 12, 18, 19, 25 y 26 de febrero, en jornadas que iniciarán a las 11:00 de la mañana y terminarán a las 4:00 de la tarde.
Mayores informes en el teléfono 4447787, opción 2, en el portal wwww.zoologicosantafe.com, y en las páginas oficiales de Facebook e Instagram.

Cocaplanters in Boliviaanse La Paz in gevecht met politie

Protest tegen wetsvoorstel regering om legale cocateeltgebieden uit te breiden

(Bron foto: REUTERS/David Mercado)
Politie arresteert zo'n 150 demonstranten


In het Boliviaanse La Paz zijn honderden Boliviaanse cocatelers slaags geraakt met de politie. De gewelddadige protesten volgen op een wetsvoorstel van de regering om de legale cocateeltgebieden uit te breiden. Het Franse persbureau AFP meldt vandaag, woensdag 22 februari 2017, dat voor de tweede dag op rij werd geprotesteerd door de boeren in de tweede stad van Bolivia. 

De cocatelers zijn het niet eens met een wetsvoorstel om de totale oppervlakte van legale cocaplantages uit te breiden en te begrenzen.

Dinsdag werden 148 arrestaties verricht door de Boliviaanse politie. Volgens de viceminister van Veiligheid zouden de demonstranten politie-installaties en een brandweereenheid in de brand hebben gezet en 'ze dreigden een tankstation op te blazen'. De woedende menigte gooide dynamiet, vuurwerk en stenen naar de Boliviaanse ME.De politieagenten hadden verschillende groepen boeren maandag verwijderd van toegangswegen naar het presidentsgebouw in La Paz. Dinsdag probeerden de boeren wederom de wegen te blokkeren. De politie gebruikte traangas om de groep uiteen te drijven in een strijd tegen honderden cocatelers die vier uur duurden.

Het geweld zorgde ervoor dat een ontmoeting tussen drie ministers en de vakbond van cocaboeren, om de spanningen weg te nemen, veel later begon dan gepland.

De cocaboeren willen zelf bepalen hoeveel coca ze telen en willen niet dat het begrensd wordt. De regering van Evo Morales, zelf ooit vakbondsleider van cocatelers, wil het gebied waarop verbouwd mag worden uitbreiden en begrenzen op 20.000 hectare. In het huidige systeem mag er maximaal 12.000 hectare verbouwd worden over heel Bolivia. Het wetsvoorstel wil dat er straks maar in twee gebieden geteeld wordt. In het gebied om de stad La Paz wordt de grens op 13.000 hectare gesteld en de omgeving van Cochabamba (waar Morales zelf ooit coca verbouwde) is de limiet 7.000 hectare. De cocaboeren vinden dat oneerlijk. Ze willen zoveel mogelijk verbouwen om aan de lokale vraag te voldoen, dus meer dan de 20.000 hectare.


Daarnaast vinden de boeren het oneerlijk, dat de ene regio meer mag verbouwen dan de andere. Bovendien vreest de groep illegale verbouwers de 'oneerlijke concurrentie' van legale telers als die juist meer mogen produceren.

(Red. De Surinaamse Krant/AFP/Reuters/Nu.nl/El Comercia/Twitter)

(Bron foto: AP Photo/Juan Karita

http://elcomercio.pe/mundo/latinoamerica/bolivia-detienen-148-cocaleros-violentas-protestas-noticia-1970533

Bolivia: Detienen a 148 cocaleros por violentas protestas

Los cocaleros de los Yungas, en La Paz, rechazan un proyecto de ley de la coca porque aseguran que no los beneficia


La Paz. La Policía de Bolivia detuvo hoy a 148 cocaleros, todos ellos varones, por las violentas protestas y destrozos causados en propiedades policiales y privadas en La Paz, informó el viceministro de Régimen Interior, José Luis Quiroga.
El funcionario dijo que se va individualizar la responsabilidad de cada uno de los detenidos en el desorden sufrido con manifestaciones y los enfrentamientos en el centro de la ciudad.

Los cocaleros de los Yungas, una zona subtropical en el departamento de La Paz donde hay un cultivo tradicional de hojas de coca, rechazan con sus protestas un proyecto de ley del Gobierno porque consideran que es preferente con los cocaleros del Chapare (centro), feudo sindical del presidente Evo Morales.

Los campesinos, agrupados en la Asociación Departamental de Productores de Coca (Adepcoca), están en contra de que se reconozca como legales 7.000 hectáreas de ese arbusto en el Chapare, ya que un decreto del 2004 permite para la zona la mitad de esa superficie.
En cambio, la ley del Régimen de la Coca y Sustancias Controladas, vigente desde 1988, permite las 12.000 hectáreas que hay en Yungas, como la máxima extensión que debe tener el país.

El proyecto de la nueva norma plantea que el limite legal de los cocales se incrementen de 12.000 a 20.000 hectáreas.

De aprobarse la norma, se mantendrán las 12.000 hectáreas para los Yungas, 1.000 hectáreas se permitirán en otras provincias de La Paz y las 7.000 hectáreas restantes estarán en el Chapare.

Los cocaleros de los Yungas y la oposición denuncian que se pretende legalizar en el Chapare cultivos de coca cuya producción mayoritaria no va a un mercado legal sino al narcotráfico.
Bolivia: Cocaleros y la policía se enfrentan en La Paz

Los manifestantes destrozaron un puesto policial, apedrearon las instalaciones de bomberos de La Paz, quemaron la motocicleta de un agente y dañaron el escenario donde el partido de Morales iba a realizar un acto para apoyar a la postulación del mandatario a un nuevo periodo presidencial.

Los detenidos fueron trasladados a dependencias de la Fuerza Especial de Lucha Contra le Narcotráfico (FELCC).

Adepcoca retomó las negociaciones sobre la ley con el Ministerio de Gobierno (Interior), que luego entró en una interrupción hasta que se produzca "el cese de la movilización violenta", dijo Quiroga.

La presidenta de la Cámara de Diputados, Gabriela Montaño, confirmó que el debate sobre el proyecto de ley -aprobado sólo en comisión parlamentaria- quedó suspendido temporalmente a la espera de las negociaciones entre Gobierno y Adepcoca. 
Fuente: EFE

Schiphol wordt definitief luchthaven voor Caribische vluchten

TUIFly gaat niet vanaf Eindhoven Airport naar Aruba en Curaçao mogen vliegen


De hoop van TUIfly om vanaf Eindhoven Airport vluchten naar de Antillen aan te bieden is definitief de grond in geboord. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend (zie onderaan) om Schiphol exclusief aan te wijzen als luchthaven voor Caribische vluchten. Dit meldt luchtvaartnieuws.nl vandaag, woensdag22 november 2017.

TUIfly wilde, destijds nog onder de naam ArkeFly, in 2015 vluchten beginnen van Eindhoven Airport naar Aruba en Curaçao. De plannen werden in de regio én in België en Duitsland goed ontvangen en de animo onder passagiers was groot.

De Nederlandse overheid stak echter een stokje voor die plannen, aangezien Eindhoven niet over voldoende faciliteiten beschikt om drugssmokkel tegen te gaan op de zogeheten risicovluchten.

In het wetsvoorstel van de minister is opgenomen dat vluchten van en naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Suriname en Venezuela alleen van Schiphol gebruik mogen maken.

Ter extra informatie:

Leerkrachten ervaren beleid regering als ‘dictatuur‘

'De regering heeft weer een eenzijdige beslissing genomen, terwijl er nog een rechtszaak loopt'


Leerkrachten zullen apart worden ingedeeld, gecategoriseerd en beloond binnen de ambtenarij. Dit heeft de regering Bouterse besloten. Intussen zijn de nodige formaliteiten al getroffen. Onder meer is een presidentieel besluit geslagen. Dit valt niet in goede aarde bij de Bond van Leraren. Het mag dan erop lijken, dat de vakbond onder leiding van Wilgo Valies haar zin heeft gehad, maar dat is deels het geval. 

Het apart opnemen van leerkrachten in het ambtenarenbestand is weliswaar al jaren een eis van de vakbond.

'De regering is weer voorbarig geweest en heeft eigendunkelijk een resolutie geslagen waarin wordt gesteld dat leerkrachten uit het functie-informatie systeem (FISO) worden gelicht', zegt Valies vandaag, woensdag 22 februari 2017, in de Times of Suriname, zo is te lezen op Waterkant.net.

Met de vakbonden (Bond van Leraren en Associatie van Leerkrachten in Suriname) in het onderwijs werd geen overleg gevoerd en dat steekt. 'De regering heeft weer een eenzijdige beslissing genomen, terwijl er nog een rechtszaak loopt. Dit soort handelingen maakt dat leerkrachten het gevoel krijgen dat zij de regering niet kunnen vertrouwen. De regering kan haar wil niet opleggen, wij leven niet in een dictatuur. We blijven alert en kijken wat er verder gebeurt', aldus Valies.

2.5 Jaar cel voor schoolwachter voor seksueel misbruik minderjarig meisje

Schoolwachter (33) had 4 jaar ‘liefdesrelatie’ met scholiere van lagere school 


Een 33-jarige schoolwachter is gisteren door de Kantonrechter tot 2.5 jaar cel veroordeeld voor het sinds 2013 gedurende vier jaren seksueel misbruiken van een minderjarig meisje van de lagere school. Inmiddels is het meisje 15 jaar. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 22 februari 2017.

Het strafbare feit werd op 7 oktober 2016 door een surveillerende politieman ontdekt aan de Cultuurtuinlaan. De agent zag een bromfiets langs de weg geparkeerd, terwijl de bestuurder nergens te bespeuren was. Op een gegeven moment ontdekte hij in een bosschage dat een volwassen man bezig was met seks te bedrijven met een schoolmeisje in blauw uniform.

Bij nader onderzoek bleek dat de man als schoolwachter van een lagere school reeds geruime tijd 'bezig was' met het slachtoffertje, zo schrijft het dagblad.

Het strafbare feit begon volgens het meisje toen zij nog in de vierde klas zat, waarna zij enkele jaren een ‘relatie’ hebben gehad. Zij heeft geen spijt van de handelingen van de verdachte, maar voelde zich achteraf wel bedrogen toen zij ontdekte dat de man een vriendin en kind had.

Volgens de Officier van Justitie heeft de schoolwachter  zijn beroep als beveiligingsman beschaamd door zich te vergrijpen aan een minderjarig meisje. 'De verdachte kan ook niet ontkennen dat hij niet wist dat het slachtoffer minderjarig was. Zij droeg toen een groen uniform. Het is een beschamende relatie. Te meer wanneer op zo een beschamende manier seks in het openbaar met het kind wordt bedreven.'

De advocate van de verdachte verzocht de rechter rekening te houden met de verdachte, omdat hij dreigde zijn baan bij de overheid te verliezen. Daarnaast is zijn relatie met zijn vriendin bijna ten einde door deze handelingen. De rechter oordeelde toch conform de eis van het Openbaar Ministerie. 'U wist dat het een kind was', aldus de rechter bij de motivatie van het vonnis.

Onder aangehouden personen te Cultuurtuinlaan 'secretaresse RGB-minister'

Samsoedin: ‘Vijf aanhoudingen bij illegale verkavelingsactiviteiten Cultuurtuinlaan’ 


De politie heeft vijf personen aangehouden bij de illegale verkavelingsactiviteiten aan de Cultuurtuinlaan. Dit zei minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer gisteren tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Dit bericht vandaag, woensdag 22 februari 2017, het Dagblad Suriname.

Een groep, bestaande uit sportliefhebbers, heeft vorige week aan de bel getrokken over vermoedelijke gronduitgifte in de omgeving van de trimbaan. Die vermoedens kregen zij toen ze geconfronteerd werden met omgehakte bomen, grenspalen en bordjes met daarop familienamen, vermoedelijk van personen die daar beheersdaden zouden uitvoeren. Dit heeft grote bezorgdheid gewekt bij personen die gebruik maken van de trimbaan.

Een van de aangehouden personen is na verhoor heengezonden. Onder de vier aangehouden personen behoort ook een bestuursambtenaar en een dame die zich voordeed als secretaresse van de RGB-minister. Daarnaast is een bedrag van Srd 50.000 in beslag genomen.

De bewindsvrouwe benadrukte, dat het onderzoek in deze kwestie nog voortduurt. Wat het onderzoek op het Domeinkantoor betreft, is volgens haar inmiddels bekend dat er geen gronduitgiften daar hebben plaatsgevonden. Deze afdeling heeft slechts in 2005 enkele bereidverklaringen uitgegeven voor terreinen aan de zijde van het voetbalveld. Inmiddels zijn deze bereidverklaringen ook ingetrokken.

Nadat het ministerie afgelopen zaterdag melding kreeg over de verkavelingsactiviteiten aan de Cultuurtuinlaan, is volgens de minister onmiddellijk een onderzoek ingesteld. Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Zuidwest liet in opdracht samen met de politie de activiteiten daar stopzetten. Nerkust heeft van Samsoedien de opdracht gekregen om de naambordjes per direct te laten verwijderen.

'Bij aankomst van de ambtenaren in het gebied werd niemand aangetroffen. Daarnaast is op zaterdag en zondag gesurveilleerd, maar ook zonder resultaat. Inmiddels hebben mensen zich bij de politie gemeld en aangegeven dat zij zich geregistreerd hadden bij een paar personen', aldus Samsoedin.

Belfort (ABOP): 'Al derde maand koop ik papier en brandstof voor een politiestation'

'Minister, u bent grappig, u bespaart Srd 18 miljoen op overuren, terwijl politie niet eens kleine reparaties aan voertuigen kan uitvoeren'

'Gaat u kijken, het zijn familieleden en vrienden van haar man die zij daar als consultants heeft aangetrokken, voor het wagenpark alleen heeft zij drie consultants'


'Al de derde maand koop ik papier en brandstof voor een politiestation. Dat is triest, terwijl de wederhelft van de minister van Justitie en Politie rustig met zijn dienstwagen een volle bak gaat tanken op Geyersvlijt. Het is erg, terwijl de politie verlegen zit om al deze spullen', zegt ABOP-Assembleelid en oud-Justitieminister Edward Belfort vandaag, woensdag 22 februari 2017, in het Dagblad Suriname. 

Het is al maanden zo, dat politiebureaus zonder inkt en papier zitten, maar de situatie wordt volgens de ABOP’er met de dag erger. Ook brandstoftekort blijkt periodiek een groot probleem te zijn, waardoor agenten niet adequaat bij alarmmeldingen kunnen uitrukken.

Ondertussen heeft hij al zeker enkele duizenden Surinaamse dollars uit zijn eigen zak moeten besteden om het werk van agenten enigszins mogelijk te maken. De oud-minister van Justitie en Politie benadrukt, dat hij het daarom grappig vindt dat Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos in dezelfde periode aangeeft, dat zij alleen al op overuren van het personeel ruim Srd 13.6 miljoen bespaard heeft ten opzichte van 2015. Het ministerie heeft in 2016 in totaal ruim Srd 18 miljoen bespaard.

'Minister, u bent grappig. U bespaart Srd 18 miljoen, terwijl de politie niet eens kleine reparaties aan voertuigen kan uitvoeren. Voertuigen zijn defect, hebben geen banden en accu’s. Deze zaken konden normaal aangepakt worden met dat geld. In feite heeft u niets bespaard. Het zijn gelden van de gemeenschap die u moet inzetten voor de veiligheid', aldus de parlementariër.

Naast het aspect van veiligheid schendt de bewindsvrouw volgens hem ook rechten van arrestanten door de vervoersmiddelen voor deze arrestanten niet op tijd te voorzien van brandstof en daarnaast in deplorabele staat te laten. Afgelopen week heeft de rechterlijke macht zeker twee dagen hierdoor de strafzittingen moeten uitstellen. Het voertuig van de Parketwacht had volgens informatie zelfs een defecte reminstallatie, waardoor een aanrijding is veroorzaakt. 'Men mag van geluk spreken dat burgers of schoolkinderen niet door deze bus zijn aangereden', stelt de politicus.

Belfort zegt verder, dat de bewindsvrouwe op dit moment minimaal tien consultants op het ministerie heeft laten aantrekken. 'Ze zegt dat zij niet aan nepotisme doet. Gaat u kijken, het zijn familieleden en vrienden van haar man die zij daar heeft aangetrokken. Voor het wagenpark alleen heeft zij drie consultants. Het heel ministerie zit op consultants. Waar zijn de gelden van de gemeenschap naartoe gegaan? Laten wij een overzicht krijgen, laten wij een CLAD-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst) verrichten op haar ministerie.'

Volgens hem verdient zo'n consultant zeker tussen de Srd 6.000 en Srd 7.000 per maand, terwijl ‘zij geen klap uitvoeren’. In totaal komt het volgens hem maandelijks neer op een Srd 66.000 voor consultants per maand. Volgens Belfort heeft het ministerie genoeg capabele mensen in dienst, waardoor consultants helemaal niet nodig zijn. 'Ze denken dat wij de dingen niet horen. Wij horen alles. Justitie is een glazen huis waar niets verborgen kan worden. Ik krijg alle informatie van daar. President, u hebt het Trojaanse paard binnengehaald en de gemeenschap betaalt het gelag', aldus Belfort.

Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement zal hij meer informatie en namen bekendmaken. Ook bij de afgelopen twee inbraken bij de afdeling Vreemdelingenzaken bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie plaatst de politicus vraagtekens. 'Eerst was het een kluis met documenten, nu zijn stempels ontvreemd. Het botert niet tussen de minister en de onderdirecteur Vreemdelingenzaken. Ze zou Vreemdelingenzaken zuiveren van corruptie. Nu hoor ik dat men 3.000 Amerikaanse dollar op een bepaalde afdeling betaalt en de vergunning op een andere afdeling kan afhalen. Er is nimmer gedurende mijn periode ingebroken. Ze zei nog dat ze geboefte marrons had. Nu zijn het niet de geboefte marrons die de inbraak hebben gepleegd.'

Opmerkelijk volgens hem is, dat documenten van Vreemdelingenzaken in hetzelfde weekend ondergebracht zijn bij het Kabinet van de President....

Misiekaba (NDP) verwerpt door collega Mathoera (VHP) gedane uitspraken in De Telegraaf

'Ik vind het schandelijk dat ze op zo'n manier Suriname internationaal besmeurt'

'Je hoort nooit een Nederlandse parlementariër zijn land in een Surinaamse krant op die manier besmeuren'


'Ik vind het heel schandelijk dat mijn collega Krishna Mathoera, Assembleelid van de VHP, op zo'n manier Suriname internationaal besmeurt', zegt NDP-fractieleider André Misiekaba vandaag, woensdag 22 februari 2017, op de nieuwswebsite Suriname Herald. Het Assembleelid kan zich niet indenken, dat Mathoera naar de Nederlandse pers is gestapt om de regering daar te bekladden van laksheid als het gaat om de aanpak van de drugscriminaliteit. 

Op de website van de Nederlandse krant De Telegraaf stond gisteren een artikel waarin Mathoera zegt, dat er niets wordt gedaan om de drugscriminaliteit aan te pakken in Suriname. Misiekaba geeft aan ook van mening te zijn, dat de drugscriminaliteit aangepakt moet worden, maar naar zijn zeggen kon Mathoera het op een andere manier doen. Het liefst niet via Nederland om daar te gaan 'huilen', meent hij. 'Je hoort nooit een Nederlandse parlementariër zijn land in een Surinaamse krant op die manier besmeuren. Ik heb het nog nooit gehoord vanaf ik actief ben geweest in de politiek'. aldus Misiekaba. Volgens hem gebeurt er heel veel in Nederland, maar je hoort ze niet komen klagen in Suriname zoals Mathoera dat heeft gedaan.

Volgens Mathoera kon de grote drugsvangst in Suriname niet gebeuren zonder medeweten van de Surinaamse overheid. Het is laksheid of met medeweten van de regering, zegt Mathoera.

Misiekaba vindt, dat de uitspraken van Mathoera verregaande uitspraken zijn. Ook vindt hij het vreemd dat de krant haar niet vraagt of ze bewijzen heeft van haar gedane uitspraken. Als ex-politiecommissaris zou ze moeten weten, dat je bewijzen moet hebben, alvorens je iets zegt, aldus Misiekaba.

Krishna Mathoera zegt in een reactie, dat ze hiervoor meerdere malen aandacht heeft gevraagd. Ze geeft ook aan dat de regering inderdaad laksheid toont als het om de aanpak van drugscriminaliteit gaat. Mathoera: 'Ik heb keer op keer aandacht gevraagd van de minister en de regering, echter zonder resultaat. Mensen hebben mij juist vanuit het buitenland gevraagd, omdat ik veel hierover in het land heb gesproken.'

Europese Commissie trekt gele kaart Curaçao in

'Eiland nu in staat om effectief illegale visserij aan te pakken'Curaçao heeft veel voortgang geboekt in de strijd tegen illegaal vissen en kan deze praktijk nu effectief aanpakken. Daarom trekt de Europese Commissie de in 2013 uitgedeelde gele kaart in. Een dreigend exportverbod naar de EU is hiermee van de baan.  

Europees Commissaris Karmenu Vella (Visserij) maakte dat vandaag, woensdag 22 februari 2017, bekend op een conferentie over oceanen op Bali, aldus De Telegraaf.

Ook de Solomon-eilanden hebben hun regelgeving aangepast en zijn van hun gele kaart af.

Vella sprak van goed nieuws voor de duurzame visserij. Hij riep andere landen op hier ook meer werk van te maken. Naar schatting 15 procent van de wereldwijde visvangst voldoet niet aan de regels. Dat vertegenwoordigt een waarde van zo’n 10 miljard euro.

Ter informatie:

Fighting illegal fishing: Commission lifts 'yellow cards' for Curaçao and Solomon Islands


The European Commission has lifted today the 'yellow cards' for Curaçao and Solomon Islands, recognising the significant progress both countries have made in the fight against illegal, unreported and unregulated (IUU) fishing.

EU Commissioner for Environment, Maritime Affairs and Fisheries, Karmenu Vella, said: “This is a good day for Curaçao and Solomon Islands, and good news for sustainable fisheries around the globe. Countries worldwide have a shared duty to fight illegal fishing, protect law-abiding fishermen, and keep our oceans healthy. I encourage others to join the European Union in this fight."
Under the IUU Regulation, the European Commission warned Curaçao in November 2013 and Solomon Islands in December 2014 that they were not doing enough against IUU fishing. Since then, both countries have embarked on a series of reforms to bring their fisheries legal and administrative frameworks in line with international law, and are now equipped to tackle illegal fishing effectively. Working closely with the European Commission, they have strengthened their sanctioning system, and have improved monitoring and control of their fleets.
The IUU Regulation is the EU's main tool in the fight against illegal fishing. It encourages countries to work with the European Commission to improve their fisheries governance and retain access to the EU's market. The EU is the world's biggest importer of fisheries products.
IUU fishing threatens global fish populations and penalises fishermen who play by the rules. The global value of IUU fishing is estimated at approximately 10 billion euros per year, up to 15% of catches worldwide.
With the decision today, Curaçao and Solomon Islands join the growing list of countries (Sri Lanka, Ghana, Guinea, Papua New Guinea, Korea, the Philippines, Fiji, Belize, Panama, Togo and Vanuatu) that have reformed their fisheries governance systems following a warning by the EU.

STVS haalt '8-er 't Nieuws' uit de lucht

Programma voorlopig even in de ijskast om te evalueren


Het STVS-actualiteitenprogramma ‘8-er ‘t Nieuws’ wordt voorlopig uit de ether gehaald. Dit in navolging van het stopzetten van programma vorige week donderdag. Vakbondsleider Wilgo Valies was op dat moment te gast bij de staatszender om te praten over de perikelen rond de herwaardering van onderwijsgevenden. De wijze waarop de uitzending werd afgebroken heeft ondanks een verklaring van Shurley Lackin van de STVS over de gang van zaken een storm van kritiek losgemaakt in de gemeenschap, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 22 februari 2017.

Nu heeft zij besloten het programma voorlopig te stoppen om zaken te evalueren.

'In navolging van het noodzakelijk staken van het programma 8-er 't Nieuws van donderdag 16 februari, heeft mevrouw Shurly Lackin, hoofdredactrice tevens eindverantwoordelijke, besloten het programma ingaande vandaag, aan een nadere beschouwing te onderwerpen. Intern vindt er een complete evaluatie plaats van 8-er 't Nieuws, zowel wat betreft de organisatorische kant van het programma alsook inhoudelijk', meldt de STVS vandaag in een communiqué.

Het is de bedoeling om komende maand weer te beginnen met het actualiteitenprogramma.

Braziliaan (50) overleeft klap autoband tegen zijn achterhoofd

Man raakt gewond aan borst en schedel, maar herstelt goedEen 50-jarige Braziliaan heeft een bizar ongeluk overleefd in de plaats Ipatinga, in het noorden van het land in de staat Minas Gerais. De man liep samen met zijn vrouw op straat toen hij van achteren werd geraakt door een autoband. De man ging direct tegen de vlakte, maar overleefde de klap wonderwel. Dit berichten gisteren en vandaag, woensdag 22 februari 2017, diverse Braziliaanse en internationale media.

Roberto Carlos Fernandes raakte gewond aan zijn borst en schedel. Hij is inmiddels van de intensive care af en herstelt goed.

Schokkende bewakingsbeelden laten zien hoe de Braziliaan hard tegen de grond klapt als de band de achterkant van zijn hoofd raakt. De band was even daarvoor van een voertuig gevallen vanaf de naastgelegen snelweg.

De politie onderzoekt de zaak, maar zegt vooralsnog geen idee te hebben wie verantwoordelijk is voor de rondvliegende band.(Red. De Surinaamse Krant/O'Globo/De Telegraaf)

Após susto, homem atingido por pneu em Ipatinga segue hospitalizado

Vítima teve contusão de tórax e trauma de face; ele se recupera bem.
Imagens mostram momento que o pneu acerta a vítima.O homem de 50 anos atingido na cabeça por um pneu, quando transitava às margens da BR-381, em Ipatinga (MG), segue hospitalizado nesta terça-feira (21) após o susto do incidente. Segundo a família da vítima, Roberto Carlos Fernandes teve contusão de tórax e trauma de face, mas se recupera bem.
O acidente ocorreu na última sexta-feira (17), quando o homem passa pela rua ao lado de sua filha. Imagens do circuito interno de uma loja mostra o momento do incidente; o pneu se solta de um carro, do outro lado da via, e atinge a vítima em cheio. Após o impacto, o homem já cai no chão desacordado. "Graças a Deus eu estou recuperando. Tô com dificuldades de algumas coisas ainda, mas graças a Deus, eu tô recuperando, em vista do que aconteceu antes né? Foi uma situação muito grave e se Deus quiser, eu vou sair do hospital", diz Roberto Carlos.
Testemunhas que ajudaram a vítima relembram o susto do momento do incidente. “A gente estava trabalhando normal, escutamos uma moça gritando pedindo socorro. Nós saímos para fora, para ver o que tinha acontecido no momento; eu vi o senhor caído no chão, mas não deu para entender muito o que havia acontecido, e ela falou que tinha batido um pneu no pai dela. Quando a gente foi ver tinha um pneu solto na rua", lembra Alex Farias, auxiliar administrativo da loja que captou as imagens do ocorrido.
O trecho onde aconteceu o acidente é de responsabilidade da Polícia Militar Rodoviária, mas, de acordo com a Polícia Rodoviária Federal, o dono do veículo de onde o pneu se soltou, foi parado em um posto de atendimento há alguns quilômetros do local do incidente. O motorista não tinha percebido que o veículo estava com um pneu a menos.

Curaçaos Statenlid Dannawi claimt ministerspost op Onderwijs

Dannawi bij meerderheid Staten 'om rust en stabiliteit te brengen op eiland'


Het nu nog onafhankelijk Statenlid Gassan Dannawi, die voorheen deel uitmaakte van de fractie van MAN, heeft met de groep van 11 onderhandeld en daarbij de onderwijsportefeuille geclaimd, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 22 februari 2017.

Als alles volgens het plan van de meerderheid gaat en nieuwe verkiezingen dus niet plaatsvinden, zal de post echter niet door Dannawi, maar door iemand anders worden bekleed. Dat heeft het Statenlid gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt, waarin hij een toelichting gaf op de breuk met MAN en zijn besluit om zich aan te sluiten bij de meerderheid van 11 in de Staten bestaande uit MFK van Gerrit Schotte, KdNT van Amparo dos Santos, PS, MP en het onafhankelijk Statenlid Eduard Braam.

Volgens Dannawi heeft hij zich bij deze meerderheid aangesloten om rust en stabiliteit te brengen in het land.

De West: Basiszorg 0-16 jaar binnenkort niet meer gratis

Assembleeleden zijn nog niet door regering over besluit geïnformeerd 

Sharman (VHP) en Afonsoewa (NDP): 'Wet Basiszorgverzekering moet beter geformuleerd worden'


De West bericht in haar editie van dinsdagavond 21 februari 2017, dat de gratis basiszorgverzekering voor kinderen tussen 0 – 16 jaar vermoedelijk binnenkort door de regering wordt stopgezet. Dit zou de redactie van De West 'uit betrouwbare bronnen' hebben vernomen. Ouders die in staat zijn zelf de verzekering te betalen, zullen niet meer vallen onder de basiszorgverzekering van de overheid. Kinderen wier ouders niet in staat zijn de verzekering te betalen, zullen wel onder de basiszorgverzekering van de overheid vallen. 

VHP-parlementariër Dew Sharman zegt in een reactie formeel niet op de hoogte hiervan te zijn. Hij vertelt wel. dat hij de berichtgeving hierover in de media heeft gevolgd. Volgens hem zal de overheid eerst de Wet Nationale Basiszorgverzekering moeten aanpassen alvorens dit ingevoerd kan worden.

NDP-Assembleelid Silvana Afonsoewa zegt, dat ook zij niet formeel op de hoogte is van dit besluit van de regering. Afonsoewa en Sharman zijn er beide een voorstander van dat ouders zelf betalen voor de verzekering van hun kinderen indien zij daartoe in staat zijn. Sharman voegt eraan toe, dat zestigplussers met een goed pensioen ook zelf zouden moeten betalen voor hun verzekering. Beide parlementariërs zijn de mening toegedaan, dat de Wet Basiszorgverzekering nader bekeken moet worden, omdat er veel klachten zijn over de wet.

Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft de basiszorgverzekering van de overheid overgenomen. Al geruime tijd zijn er klachten dat het SZF de cliënten dwingt om de premie te betalen. Sharman zegt dat volgens de wet verzekerden na de vervaldatum van hun kaart nog drie maanden recht hebben op geneeskundige behandeling volgens artikel 7.8 van de Wet Nationale Basiszorgverzekering.

Afonsoewa verklaart, dat het volgens de wet niet vanzelfsprekend is dat mensen voor drie maanden na hun vervaldatum verzekerd blijven. Volgens haar is het de bedoeling geweest van de wetgever, dat de dienstverlener geen zorg mag weigeren. Afonsoewa benadrukt, dat het niet zo is dat die drie maanden gratis zijn, het gaat om premie die op den duur wel betaald moet worden. Zij vindt dat er gekeken moet worden naar het systeem dat het SZF hanteert bij het innen van de premie. Volgens haar moet er beter gecommuniceerd moet worden naar de samenleving toe om verwarring te voorkomen.

Beide DNA-leden zijn het erover eens dat de Wet Basiszorgverzekering beter geformuleerd moet worden. Sharman ziet graag dat de bedragen in de wet, bijvoorbeeld voor dialyse, opnieuw bekeken moet worden, omdat deze achterhaald zijn.

Nieuwe partij Artikel 1 heeft binnenkort al boek over de partij

Boek ‘Artikel 1 – Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid’ ziet 3 maart levenslichtOp vrijdag 3 maart vindt de boekpresentatie plaats van ‘Artikel 1 – Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid’, over de politieke partij die zich in een handomdraai gevestigd heeft onder leiding van lijsttrekker Sylvana Simons. Met bijdragen van Glenn Helberg, Ian van der Kooye, Anja Meulenbelt, Simone van Saarloos en Anne-Ruth Wertheim en lijsttrekker Sylvana Simons. Het boek wordt die dag om drie uur 's middags in zaal Wandelganger I in Nieuwspoort in Den Haag door uitgeverij Conserve gepresenteerd en een eerste exemplaar wordt overhandigd aan de jongste kandidaat en de oudste kandidaat op de lijst van Artikel 1. 

Artikel 1 voert een nieuwe politiek voor gelijkwaardigheid, een gelijkwaardig bestaan voor ieder mens ongeacht sekse of ras, ongeacht levensovertuiging en politieke gezindheid. Iedereen is gelijkwaardig.

In dit boek licht de in Suriname geboren lijsttrekker Sylvana Simons haar beweegredenen toe. Wat haar drive is om een partij als Artikel 1 te beginnen en wat deze nieuwe partij te bieden heeft. Medeoprichter Ian van der Kooye vertelt over het bestaansrecht van Artikel 1 en de noodzaak om tijdens de komende verkiezingen op Artikel 1 te stemmen.

Er zijn drie poëtische oproepen van Simone van Saarloos, waarvan een gericht aan Mark Rutte. Glen Hellberg schrijft over de benoemingsstress in een huidonvriendelijke omgeving: ‘Het is niet wij en zij, maar jij en ik’, terwijl Anne-Ruth Wertheim bepleit dat wij allen het recht hebben onze eigen identiteit samen te stellen.

Uiteraard bevat dit boek het partijprogramma van Artikel 1. Als toegift vertelt lijstduwer Anja Meulenbelt over het Nieuwe Feminisme, waarvan Sylvana volgens Anja een prototype is en een rolmodel vervult. Als ze staan op het Museumplein bij een demonstratie hebben alle vrouwen een poezenmuts op – Pussies againtst patriarchy. ‘Dit is het feminisme waar ik altijd van heb gedroomd,’ schrijft Anja, ‘en het is er weer. Veelkleurig, veelstemmig. Sylvana en ik keken elkaar eens aan. Dit is het. Nou de politiek nog.

'Door onze activiteiten te Braamspunt wordt dichtslibben monding Surinamerivier voorkomen'

'Natuurbeschermingsorganisaties moeten ook rekening houden met de concessiehouders'


'De zandbank op Braamspunt waar wij nu graven zou groter worden, waardoor de vaargeul bij de monding van de Surinamerivier zou dichtslibben met alle gevolgen van dien. Door onze activiteiten zorgen wij ervoor dat dit niet gebeurt.' Dat beweert Toelsinarain Soekha, directeur van NV Sarika, die namens de vier schelpzandconcessionarissen die van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen toestemming hebben gekregen om weer schelpzand af te graven te Braamspunt, reageert op de vele kritiek van natuur-, milieu- en toerismeorganisaties die de zandafgravers liever zien gaan dan komen. 

In 2015 heeft het Wereld Natuurfonds (WWF) Guianas op verzoek van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) het initiatief genomen tot een gedegen onderzoek, wat uitmondde in een advies om zandafgraving langs de gehele kust stop te zetten. Het WWF Guianas staat nog steeds achter dit advies, ook als het gaat om het westelijke deel van Braamspunt.

Dit advies is tijdens presentaties aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, de ministerraad en de vaste parlementaire commissie van NH gegeven.

Soekha vindt dat de organisaties ook rekening moeten houden met de concessionarissen, omdat zij miljoenen hebben geïnvesteerd in hun onderneming, onder andere in de aanschaf van graafmachines en boten. 'Het ministerie had de zandafgraving abrupt gestopt en wij hebben meer dan een jaar niets verdiend, waardoor we bijna failliet zijn geraakt', zegt de concessionaris.

Elektriciteit voor Cassaveweg-zuidproject in Nickerie

EBS gaat nog elektriciteitscentrale bouwen te Hazard en onderstation in Van Pettenpolder

Cassaveweg-zuidproject voorzien van straatverlichting met ledlampen


Het zogenoemde Cassaveweg-zuidproject in Nickerie heeft eindelijk elektriciteit. Het elektrificatieproject ter waarde van Srd 3 miljoen werd in november vorig jaar goedgekeurd door de regering, zegt de directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS), Rabinder Parmessar, vandaag, woensdag 22 februari 2017, op Starnieuws. 

Het personeel van de EBS heeft binnen twee maanden het voorwerk kunnen doen, zodat er nu elektriciteit is op het project dat 353 kavels heeft. Het project krijgt elektriciteit met een vermogen van 6kva per kavel. In totaal worden 2.240 meter hoogspanningsnet, 6.777 meter laagspanningsnet, 8 st 160 kva transformatoren en 1 100 kva transformator en 226 straatarmaturen geïnstalleerd voor straatverlichting met ledlampen.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Parmessar zegt, dat er voor enkele projecten die op uitvoering wachten, nog financiering moet komen. In planning is een 10 megawat elektriciteitscentrale te Hazard, dat ongeveer 22 miljoen Amerikaanse dollar zal gaan kosten; dit bedrag komt van het IsDB, Islamic Development Bank. Ook een onderstation voor van Pettenpolder is in voorbereiding en die wordt uit de middelen van de CDB, Caribbean Development Bank gefinancierd. Verder zullen twee solarparken opgezet worden van 1 megawat voor Nickerie. Deze projecten zullen in de periode tot 2020 uitgevoerd worden.

Bij de inwerkingstelling gisteren waren de financieel en technisch directeur van de EBS ook aanwezig. De parlementariërs van de oppositie, die volgens Parmessar waren uitgenodigd, zijn niet komen opdagen, terwijl hun NDP-collega’s Rachied Doekhie en Guilliano Snip wel aanwezig waren. Doekhie gaf aan, dat er altijd geld zal zijn voor ontwikkeling. 'De mensen die vragen Pe A Moni De moeten komen kijken wat er dat geld gebeurd. Steeds wanneer er ontwikkeling komt in een gebied, hoeft men niet te twijfelen door wie het wordt neergezet. Het is steeds de NDP of een organisatie waar de president leiding aangeeft', beweertde Doekhie.

In de Ware Tijd van vandaag zegt Sam Meherjan, directeur bedrijfsvoering bij de EBS, dat het de bedoeling om in heel Suriname ledlampen te gaan installeren. 'Een 39 watt ledlamp, zoals gisteren geïnstalleerd, geeft evenveel licht geven als de nu in gebruik zijnde gele 100 watt lampen. We gaan nu met minder stroom evenveel of meer licht produceren, dat wil zeggen een schoner milieu en lagere stroomkosten.'

Er gaan in het hele land 65.000 lampen vervangen worden. De EBS zal in opdracht van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in een jaar tijd op alle nieuwe woningbouwprojecten ongeveer zevenduizend lampen installeren.

Operatie Hey Watra in gang gezet om door overstromingen getroffen dorpen binnenland te helpen

NCCR: 'Paramaccaans gebied is zwaarder getroffen dan het Tapanahonigebied, maar waterstand is dalende'

(Bron foto's: NCCR)

Operatie Hey Watra, het hulpprogramma voor de getroffenen van de overstroming in het binnenland, verloopt tot nu toe zonder noemenswaardige problemen. De waterstand in de ondergelopen dorpen in het binnenland, is langzaam aan het dalen. De eerste 500 van de 1.500 voedselpakketten zijn gedistribueerd. De situatie bij het stuwmeer, met name rond de hulpdammen, wordt ook in de gaten gehouden. Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) heeft de stand van zaken gisteren meegedeeld op een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 22 februari 2017.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft De Nationale Assemblee uitvoerig ingelicht over de situatie. De minister kon nog niet zeggen hoeveel geld nodig is voor hulp aan de getroffen gezinnen. Wanneer het water is weggetrokken, zal dat duidelijk worden.

President Desi Bouterse heeft een noodfonds ingesteld. Er is een interdepartementale commissie die de situatie monitort.

Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), deelt mee dat het Paramaccaans gebied zwaarder getroffen is dan het Tapanahonygebied is. Meer dan vijftien dorpen en gemeenschappen staan sinds 17 februari blank.

De eerste 500 voedselpakketten, elk met een gewicht van 35 kilo zijn om twee uur gisterochtend geleverd. De pakketten zijn vanuit Paramaribo naar Snesikondre in Marowijne vervoerd. Daar zijn ze op boten overgezet. Ook hier staat het water hoog. Er is gekozen voor watervervoer, omdat er meer materiaal geleverd kan worden via de waterwegen dan de lucht, aldus Slijngard. 'We hebben nu een hub op Snesikondre opgezet om van daaruit goederen te distribueren. Maar, als de noodzaak er is gaan wij nog een opzetten op Stoelsmanseiland. De goederen zullen dan daarnaar toe ingevlogen worden en weer per boot gedistribueerd worden.'

De eerste pakketten zijn overhandigd aan de waarnemend granman van de Paramaccaners. Majoor Ulrich Korte van het NCCR zei, dat de resterende 1.000 pakketten vandaag ook via Snesikondre geleverd zullen worden. 'In de tussentijd hebben we donaties gekregen. Ramon Mahespalsingh heeft 300 pakketten geschonken, Melkcentrale 150, John Rijsdijk en bedrijf CBC elk 30.'

'Bij de KKF hebben verschillende bedrijven en burgers spullen gedoneerd. De komende dagen krijgen we een lijst van wat er precies is gedoneerd.'

'Het gaat niet alleen om pakketten leveren', zegt Slijngard. Met verschillende ministeries is ondertussen gecommuniceerd op welke wijze zij het leven van de getroffenen kunnen normaliseren. 'Iemand die bijvoorbeeld zijn dokterspapieren kwijt is, zal door Sociale Zaken worden opgevangen.'

Het stuwmeer is bij Atjoni buiten zijn oevers getreden. De hulpdammen zijn ook aangetast door gouwinningsactiviteiten. Slijngard hoopt dat het niet zover hoeft te komen, dat er opgetreden moet worden.

Bigiston heeft in Sylvester Awaitjale (52) een nieuw dorpshoofd

Awaitjale is bestuursambtenaar bij het ministerie van RO


De 52-jarige Sylvester Awaitjale is sinds afgelopen zaterdag het nieuwe dorpshoofd van Bigiston in het district Marowijne. Bigiston of Temerin (de inheemse benaming) is bekend om haar rotstekeningen midden in de rivier. Tijdens de binnenlandse oorlog is dit dorp ook het strijdtoneel geweest tussen het regeringsleger en een rebellengroep die actief was in het oosten van Suriname, zo schrijft het Dagblad Suriname gisteren, dinsdag 21 februari 2017.

Vóór de vredesondertekening in 1992 begon de familie Awaitjale het dorp weer levendig te maken. Het toenmalige dorpshoofd was tijdens de oorlog uitgeweken naar Frans-Guyana. De laatste dorpsleider stierf vorig jaar november na langdurige ziekte. Sindsdien had het dorp geen leider meer.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)


Sylvester Awaitjale is bestuursambtenaar bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en ontwikkelingswerker in zijn geboortedorp. Met het voordragen van hem door de gemeenschap zijn vier assistenten aangewezen, waaronder een vrouw. Er waren twee kandidaten voorgedragen voor het kapiteinschap. De aanhang van Awaitjale was duidelijk de meerdere in de voordracht.

De gemeenschap van Temerin wil sterk leiderschap zien in het nieuwe dorpshoofd. Ook moet hij waakzaam zijn voor omkoperij van derden, die op winstbejag uit zijn.

Vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en Kalina Lokono in beneden Marowijne (Klim), wezen de voorgedragene op zijn verantwoordelijkheidsgevoel jegens de gemeenschap. De nieuwe dorpsleider zal de bevolking van Bigiston bewuster moeten maken omtrent haar ontwikkeling.

Bij het voordragen van een nieuwe leider van het dorp is het dorpsreglement van toepassing geweest. Hierin zijn duidelijk geschreven, de criteria waaraan een kandidaat moet voldoen. Alle acht inheemse dorpen in beneden Marowijne hebben hun eigen dorpsreglement dat tot stand is gekomen met medewerking van de Klim en de VIDS.

De dorpsleider wordt zaterdag 8 april officieel geïnstalleerd in zijn dorp door hoge notabelen van de overheid en de inheemse gemeenschappen.

Woedende minister Dodson: 'Ik laat mij niet de les lezen door hypocriete WWF'

Bewindsman eist dat WWF Guianas publiekelijk diverse onwaarheden corrigeert

'WWF doet zelfs mee met acties van milieuactivisten en maakt Suriname ook internationaal zwart'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wil niet ingaan op toenaderingen van het Wereldnatuurfonds (WWF) Guianas voordat publiekelijk diverse onwaarheden door die organisatie worden gecorrigeerd. De bewindsman toont aan, dat wel degelijk gehandeld is na adviezen van WWF om op beperkte schaal zandafgravingen toe te staan te Braamspunt, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 22 februari 2017.

Nu heeft het WWF een mediastop aangekondigd rond het issue Braamspunt, omdat de organisatie zich ook gestoord heeft aan een publicatie waarin Dodson verweten wordt de samenleving misleid te hebben.

'Ik wil niet ingaan op uitnodigingen om zaken binnenskamers uit te praten, terwijl er publiekelijk, nationaal en internationaal zaken verdraaid zijn', zegt Dodson. Hij benadrukt steeds rekening gehouden te hebben met milieu-aspecten. Er is samengewerkt met het WWF om studies te kunnen verrichten. 'Wie heeft eerder gedurfd om zandafgravingen stop te zetten? Ik heb waarheidsgetrouw aangegeven dat wij op basis van adviezen van het WWF hebben gehandeld. Nu wordt er gedaan alsof ik leugens vertel. Het WWF doet zelfs mee met acties van milieuactivisten en maakt Suriname ook internationaal zwart. Achteraf wil de vertegenwoordiger van WWF in Suriname, Laurens Gomes, met mij praten en de zaak rond Braamspunt bespreken. Ik vind dit hypocriet. Ik laat mij de les niet lezen door WWF.'Gomes heeft op 12 januari een gesprek gehad met NH over schelpafgravingen in de jonge kustvlakte. Aangegeven werd, dat onder strikte voorwaarden schelpafgravingen wel mogelijk zijn. 'Naar aanleiding van dit gesprek delen wij hier ons advies voor de ontwikkeling van de strikte voorwaarden voor eventuele ontheffing voor het mijnen van schelpzandafzettingen, conform afspraken die wij in persoon hierover gemaakt hebben. Wij hebben er van onze zijde voor gekozen om dit niet teveel een officieel karakter te geven, omdat we willen voorkomen dat dit advies door derde partijen gezien zou kunnen worden als het geven van legitimiteit aan bepaalde activiteiten of anderzijds tot onjuiste conclusies zou kunnen leiden over de adviserende rol van WWF Guianas', citeert de minister uit een e-mail van Gomes.

De minister zei gisteren in De Nationale Assemblee de juiste informatie te hebben gegeven over de toestemming die vier concessionarissen hebben gekregen. De adviezen van het WWF zijn gebruikt. Er is veel ophef gemaakt door het WWF en andere milieu-organisaties.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft besloten, dat een delegatie van de volksvertegenwoordigers zelf een kijkje zal nemen te Braamspunt. Er komt tegenstrijdige informatie binnen.

'Nu er zoveel kwaad geschied is, waarbij ik uitgemaakt ben dat ik het volk misleid heb, wil men met mij komen praten. Mijn eis is dat er eerst een publiekelijke verontschuldiging komt van WWF, dan kunnen wij verder praten. Ik ga geen dingen accepteren die absoluut niet waar zijn', aldus Dodson.

'Het water stroomt langzaam weg in Boven-Marowijnegebied

NCCR houdt door activiteiten goudzoekers aangetaste hulpdammen in de gaten


'Het water stroomt langzaam weg.' Dit zei Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) dinsdag 21 februari 2017 op het kabinet van het ministerie van Defensie tijdens een persconferentie over de situatie in het Boven-Marowijnegebied, zo bericht de Ware Tijd in haar webeditie.

In dat gebied zijn ruim vijfduizend mensen getroffen door de overstroming. Slijngard hoopt dat het droge weer voorlopig aanhoudt zodat het water helemaal kan wegtrekken.

De overheid heeft dinsdag ook de eerste levensbehoeften bezorgd aan de getroffenen, die vanuit Snesikondre zijn gedistribueerd.

Het NCCR houdt ook de hulpdammen in de gaten die volgens hem door de graafwerkzaamheden van goudzoekers zijn aangetast.

Onvrede onder ambtenaren MinOWTC over onverwacht invorderen dienstauto's door minister Miranda

'Medewerkers waren daar totaal niet op voorbereid, sommigen moesten met een taxi naar huis'


Miranda: 'Wat voor beleid gaat een beleidsadviseur mij in een dienstauto adviseren?'


Bij medewerkers van het vroegere ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme is wrevel ontstaan over de intrekking van de dienstvoertuigen van de directeur, onderdirecteuren, beleidsadviseurs en diensthoofden. Directrice Joyce Blokland heeft naar verluidt haar voertuig niet afgestaan, zo bericht dinsdag 21 februari 2017 de Ware Tijd. Vooral de wijze waarop de ophaalactie maandag is uitgevoerd heeft kwaad bloed gezet. 

Een medewerker zegt, dat directie en personeel plotseling werden geconfronteerd door zo'n tien tot twaalf mannen onder een afdelingshoofd van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (MinOWCT) die onaangekondigd arriveerden en meedeelden op instructie van minister Jerry Miranda alle dienstvoertuigen waren komen ophalen.

'De medewerkers die dienstvoertuigen onder zich hadden waren daar totaal niet op voorbereid. Sommige moesten met een taxi naar huis. Dit is geen goed personeelsbeleid, zo ga je niet met personeel en ondergeschikten om', zegt een andere medewerker.

Minister Miranda zegt in een reactie, dat de regels wat betreft dienstvoertuigen duidelijk zijn. 'Het zijn geen privévoertuigen. Het zijn voertuigen die beschikbaar worden gesteld ten behoeve van de dienst tijdens diensttijd. Niet om des zondags mee rond te rijden. Die regel is niet nieuw.'

Hij voegt eraan toe zaken die door de jaren heen scheef zijn gegroeid nu worden rechtgetrokken. 'Niet dat het een compleet rommeltje is, maar zaken moeten strakker. Wat voor beleid gaat een beleidsadviseur me in een dienstauto mij adviseren?'

Miranda zegt dat de wijze waarop ambtenaren momenteel omgaan met dienstvoertuigen enorm zwaar drukt op de landsbegroting. Vooral de brandstofrekening van de Staat is door misbruik van dienstauto's buiten diensttijd uit zijn voegen gegroeid. 'Wij willen nu naar een situatie waardoor er geen zaken meer als brandstoftekort zich voordoen bij de politie, brandweer en andere diensten die voor hun taakuitoefening daarvan afhankelijk zijn.'

Na een inventarisatie zullen wel enkele uitzonderingen worden gemaakt voor afdelingen die 24 uur per dag een dienstauto ter beschikking zullen mogen hebben. Onder andere de voorlichtingsafdelingen en medewerkers op ver afgelegen posten worden uitgezonderd. 'Ook na drie uur 's middags zijn er activiteiten waarvoor de voorlichtingsafdeling vervoer nodig heeft en je kan van een ambtenaar die ergens in de buurt van Apoera werkt niet verwachten, dat hij elke middag de auto aflevert', aldus minister Miranda.

Medewerkers vinden de gang van zaken echter niet correct. 'De overheid moet het afleren om zo met personeel om te gaan.'

Minister Miranda zegt verder, dat hij alvast is begonnen bij zijn ministerie. In een later stadium zullen ook bij de andere departementen dienstvoertuigen worden ingevorderd.