vrijdag 24 februari 2017

Meer dan 300 taxichauffeurs hebben uitstaande verkeersboete

Afdeling ANRS van politie houdt controles onder taxichauffeurs in Maagden- en Domineestraat


De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) van het Korps Politie Suriname heeft bij verificatie geconstateerd, dat meer dan driehonderd taxichauffeurs een uitstaande boete op hun naam hebben. Het betreft chauffeurs die hun boete, ondanks een uitgesproken vonnis via snelrecht vanwege een verkeersovertreding, nooit hebben voldaan, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps vrijdag 24 februari 2017. 

Op grond van deze constatering werd gisteren in de Maagdenstraat een controle uitgevoerd op taxichauffeurs van verschillende taxibedrijven. Vijftien taxichauffeurs zijn staande gehouden en hebben de aangegeven boete ter plaatse voldaan.

Het ANRS houdt zich bezig met het registreren van kentekennummers van voertuigen waarvan de bestuurders een boete van een eerder begane overtreding niet hebben betaald. Bij het niet betalen van de boete wordt het proces-verbaal behandeld via een snelrechtprocedure. De rechter doet dan een uitspraak inzake de overtreding. Indien de overtreder niet verschijnt op de zitting dan wordt het vonnis uitgevoerd door agenten van de afdeling ANRS.

De overtreder heeft bij het staande houden de keuze om de boete volgens het vonnis te betalen of de aangeven vervangende hechtenis uit te zitten. Door het betalen van de boetes hoeven chauffeurs niet meer de gevangenis in. Het betalen van de boetes via de afdeling ANRS kan ook met de pinpas geschieden.

In de Domineestraat werd eveneens een scancontrole uitgevoerd, waarbij enkele bestuurders staande werden gehouden met nog openstaande boetes.

Weer passagiers Insel Air op Hato, Curaçao, gestrand

Zeker drie vluchten Insel Air, waarvan een naar Suriname, geannuleerd


Meer dan tachtig passagiers uit Sint Maarten zijn vanochtend, vrijdag 24 februari 2017, om twee uur op de Hato luchthaven van Curaçao gestrand, nadat zij al een vertraging van 24 uur achter de rug hadden. Er werd hen verteld, dat zij de avond op de luchthaven zullen moeten doorbrengen, omdat de hotels vol zouden zijn. 

'Dat is niet waar', zegt een passagier. 'Ik heb gebeld met Hotel Holland op nog geen vijf minuten rijden van de luchthaven. Die hebben wel plaats.' De medewerker hield echter vol dat de hotels geen vrije kamers meer hebben.

Ruim veertig passagiers van zeker drie geannuleerde vluchten van Insel Air, onder andere een naar Suriname, worden in Gate 6 van Hato opgevangen. Enkele van hen vertrekken vrijdag rond acht uur naar hun bestemming. Mensen is bevolen in de open lucht, in een wachtruimte buiten of bij de vertrekhal te wachten. De koffers mogen niet worden opgehaald. Waarom vluchten zijn geannuleerd wordt niet door de Ware Tijd vermeld.

Een vrouw met een baby woont op Curaçao, maar kon op dat uur van de dag geen taxi naar huis vinden. Passagiers klagen tegen het personeel van Insel Air op Curaçao, omdat zij zich zeer 'onsympathiek' zou gedragen tegenover de passagiers.

Het weigeren van accommodatie aan gestrande passagiers is in de Europese luchtvaart echter verboden en kan bedrijven een fikse boete opleveren. Enkele passagiers zouden beweren Insel Air voor de rechter te gaan dagen. De luchtvaartmaatschappij zou grote schulden hebben bij diverse hotels op Curaçao - aldus de Ware Tijd -, waardoor velen de hotelvouchers van het bedrijf niet meer willen aannemen. Veel hotels zijn overigens volgeboekt vanwege carnaval komende dagen.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Veiling inventaris Insel Air op last Arubaanse Belastingdienst van de baan

Aan de grond houden MD's van Insel Air op Aruba gebeurt niet door Belastingdienst


De veiling van de inventaris van Insel Air door de Directe Belastingen op Aruba (DIMP) is in ieder geval voorlopig van de baan. Dat meldt NoticiaCla vandaag, vrijdag 24 februari 2017 (zie hieronder), zo bericht Paradise FM. 

De Directie Belastingen had beslag gelegd op de bankrekeningen en de bezittingen van InselAir vanwege een forse belastingschuld. Hoeveel is niet officieel bekendgemaakt maar het zou volgens bronnen gaan om tussen de 2 en 2,5 miljoen florin. De veiling van de inventaris, waaronder ook bedrijfsauto’s en computers, stond gepland voor vandaag en komende dinsdag en woensdag.

Een reddingsplan van de luchtvaartmaatschappij zou er voor gezorgd hebben dat de veiling is uitgesteld.

De directeur van de DIMP, Luenne Gomez-Pieters, heeft overigens ontkend dat de belastingdienst ook verantwoordelijk is voor het nog steeds aan de grond houden van de MD’s van Insel Air op Aruba. Dat had de luchtvaartmaatschappij zelf woensdag gesuggereerd in een persbericht. Maar Gomez-Pieters benadrukt, dat het aan de grond houden van een vliegtuig een traject is waar de luchtvaartautoriteit voor verantwoordelijk is.DIMP A para findishi di InselAir Aruba


Posted on 02/24/2017 10:27 am AST | Updated on 02/24/2017 10:28 am AST  http://www.noticiacla.com/news/8835


ORANJESTAD - A consecuencia di informacion cu departamento di impuesto DIMP a ricibi di InselAir Corsou, a dicidi di para e findishi programa pa awe diabierna. Asina  NoticiaCla.com a haya confirma awe mainta. Detayes no por wordo duna, pero ta suficiente pa compronde cu lo a yega na un areglo satisfactorio, cu ta pone cu e findishi no ta necesario mas por lo pronto. 

E FINDISHI

E findishi tabata programa pa tuma lugar awe  diabierna y otro siman diamars y diaranson. A prepara enberdad tur cos pa e findishi tuma lugar. 

Pero si e plan di InselAir tabata ok, lo   por a dicidi cu no ta sigui cu e findishi. 

"Si InselAir por cumpli cu e palabracionan haci laat ayera tardi, nos ta para e findishi y e ta un proceso normal cu ta sigui tambe cu cualkier otro cliente" Gomez a bisa diahuebs. 

Ora cu papia di plan di rescate, no ta asina cu ta un suma so mester pone riba mesa pa evita findishi, sino un plan di pago tambe mester acompañe, a largo plazo. E suma cu ta wordo menciona ta entre 2.2 miyon y 5 miyon. 

Pero Gomez no kier a menciona e suma pasobra ta trata di casonan individual di cliente. 

"Nunca belastingdienst por sali bisa tal y tal hende debe tanto cen" Gomez a bisa. Por a bisa solamente cu ta un suma substancial. 

Beslag op bankrekeningen universiteit is opgeheven op last van Kort Gedingrechter

Bestuur universiteit komt ook tot overeenstemming met de Werknemers Federatie Universiteit


De rust op de Anton de Kom Universiteit (AdeKUS) is teruggekeerd. De beslaglegging op de bankrekeningen is opgeheven en met de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) is overeenstemming bereikt. Dit zegt de voorzitter van het universiteitsbestuur Jack Menke vanmiddag, vrijdag 24 februari 2017, op Starnieuws. 

De Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft in Kort Geding gedaan kunnen krijgen, dat de beslaglegging door aannemer Aire N.V. op haar bankrekeningen en het terrein wordt opgeheven. Ook een vordering van de aannemer om bij de universiteit ingediende declaraties te laten betalen is door de rechter afgewezen. Dit besluit is gisteren door de rechter aan partijen meegedeeld.

De advocate van de universiteit, Monique Vos, richtte begin deze maand een verzoek aan de rechter om de beslaglegging ongedaan te maken.

Het bestuur wacht het schriftelijk vonnis van de rechter af en laat in versneld tempo onderzoek verrichten naar de door het vorige universiteitsbestuur geïnitieerde bouwwerkzaamheden.

Het bestuur zegt er alles aan te doen naar zijn beste vermogen om de belangen van de universiteit, en daarmede die van de Surinaamse gemeenschap veilig te stellen.

Ook in de kwestie van de vakbondsacties heeft het universiteitsbestuur succes geboekt, en is er een overeenkomst met de werknemersorganisatie, de WFU, bereikt. Dit gebeurde vandaag nadat het bestuur het initiatief nam de WFU uit nodigen om intern deze kwestie op te lossen. In een goede sfeer werd overeenstemming bereikt om het technisch-administratief personeel tegemoet te komen met een financiële compensatie ter overbrugging van de gedaalde koopkracht. Dit vooruitlopend op de algemene loonronde van de overheid en een nieuw in te voeren beloningssysteem op de universiteit.

Mahinder Jogi (VHP): ‘De president dokt voor het volk’

Jogi over kwestie MoU Alcoa: 'De regering draait steeds maar om de hete brei'

'Zaken die zich nu afspelen in Assemblee lijken erger dan zaken in het Venezolaans parlement' 


'Wij hadden verwacht, dat de president naar het parlement zou komen om tekst en uitleg te geven over de kwestie Suralco/Alcoa. Zoals elke keer zien wij echter dat de president dokt voor het volk. Ik denk dat hij gewoon niet in staat is een degelijk antwoord te geven in het parlement', zegt Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vandaag, vrijdag 24 februari 2017, in het Dagblad Suriname. 

De vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) over Alcoa is gisteren niet doorgegaan. President Desi Bouterse was niet aanwezig, omdat hij andere verplichtingen had vanwege de watersnood in delen van het binnenland.

De parlementariër zegt dat vicepresident Ashwin Adhin tijdens zijn betoog in het parlement in de beoordeling is getreden van de Memorandum of Understanding (MoU) van de Staat Suriname en Alcoa die in 2015 kamerbreed door het college is afgewezen. 'Dat is een heel kwalijke zaak, omdat het aangeeft dat de regering steeds maar draait om de hete brei. Ik denk dat er mogelijk toch een stukje waarheid zit in de mededeling die de delegatie van de multinational onlangs heeft gedaan, stelt hij.

Een week geleden heeft een delegatie van Alcoa bekendgemaakt, dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in opdracht van de president middels een brief kenbaar heeft gemaakt door te willen gaan met de ingetrokken MoU.

Jogi benadrukt, dat de regering zich niet in gijzeling moet laten nemen door de Alcoa, maar moet gaan voor het Surinaams belang. Ook vindt hij, dat de coalitie zich niet moet laten leiden door politieke blindheid.

Het parlement heeft na het betoog van Adhin gisteren geen enkele ruimte gehad om in te gaan op hetgeen Adhin had aangehaald. 'De zaken die zich nu afspelen in het Surinaams parlement, lijken erger dan zaken die zich in het Venezolaans parlement afspelen. De DNA-voorzitster geeft leden op een bepaald moment slechts een minuut om te praten. Met wat voor toestand is Jenny Simons bezig?', vraagt Jogi zich af.

Volgens de parlementariër hebben volksvertegenwoordigers in het ‘dictatoriale Venezuela’ zelfs meer ruimte om in te gaan op vraagstukken. Hij vindt dat de DNA-voorzitter met haar bevoegdheden zit om de regering door dik en dun te verdedigen. 'Op zijn minst had zij iemand een punt van orde kunnen geven nadat de vicepresident had gesproken. Echter, met de hamer in de hand, maakt ze de oppositie monddood. Dat is niet goed voor de parlementaire democratie', aldus Jogi.

'Wij zitten in een crisis welke is ontstaan door toedoen van deze NDP-regering. Echter, ondanks wij in de crisis zitten, moeten wij de Alcoa elk jaar enkele miljoenen Amerikaanse dollars betalen voor stroomlevering. Terwijl wij niet eens toiletpapier kunnen kopen voor de universiteit, sociale instellingen geen subsidies ontvangen, de ziekenzorg op instorten staat en alles kapot gaat', stelt Jogi. Hij vindt dat de president slechte prioriteiten stelt en bij het afleggen van verantwoording steeds het parlement schuwt.

Zijn fractie zal aandringen om het staatshoofd wel in het parlement te krijgen. 'Hij noemt zich volkspresident. Het hele land is in rep en roer. Laat hij komen', aldus Jogi.

Hij vindt dat Alcoa met haar eenzijdig besluit om uiy Suriname te vertrekken de facto een einde heeft gemaakt aan de Brokopondo-overeenkomst. 'Artikel 1 lid 15 geeft aan wat de essentie is geweest van de overeenkomst. Dat is het vestigen van een duurzame en geïntegreerde bauxietindustrie in Suriname. Deze voorwaarden doen zich niet meer voor na de besluiten die Alcoa heeft genomen. In feite zou Alcoa nu moeten vertrekken met achterlating van alle concessies en de Afobakka-stuwdam.'

Ministerie van LVV geeft opdracht om paarden niet van hun locaties te verplaatsen

'Verschillende meldingen van paarden met zenuwstoornissen, soms met dodelijke afloop'

Dierenarts Ganpat: 'Er hoeft niet paniekerig over gedaan te worden'


Totdat er duidelijkheid is over een ziektebeeld dat is geconstateerd, heeft het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) de order doen uitgaan dat paarden niet van hun locatie verplaatst mogen worden. Er zijn verschillende meldingen geweest van paarden met zenuwstoornissen, soms met dodelijke afloop, stelt het ministerie, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 februari 2017 (Bron foto: ecotoerisme-suriname.nl)

'Hoewel nog niet door laboratoriumonderzoek is bevestigd om welke ziekte het gaat, zijn paarden encefalomyelitis en paarden herpesvirus als mogelijke ziekten geïdentificeerd', schrijft LVV in een brief aan paardenhouders en dierenartsen. 'Zeer belangrijk te vermelden is, dat de eerstgenoemde ziekte via muskieten op de mens kan worden overgebracht en ook bij ons tot de dood en blijvende zenuwstoornissen kan leiden.' 

Dierenarts Subhas Ganpat kent de brief die dinsdag de deur is uitgegaan. 'Ik heb zelf geen gevallen meegemaakt. Ik denk dat de instructie uit voorzorg is gegeven en dat is goed.' De arts gaat ervan uit dat er monsters naar het buitenland zijn gestuurd en dat er mogelijk over enkele dagen resultaat zal zijn. 'Dan weet je precies wat er aan de hand is en hoe verder te handelen. Het ministerie heeft het zekere voor het onzekere genomen, wat toe te juichen is.'

De krant kon geen reactie krijgen van het ministerie, maar volgens Ganpat hoeft er niet paniekerig over gedaan te worden.

Twee vrouwen in winkel te Paranam door vier gewapende mannen beroofd

Buit bestaat onder andere uit geld, mobiele telefoons en flessen alcoholische drank


In een winkel te Paranam zijn gisteren twee vrouwen beroofd door vier mannen. Zij hebben de slachtoffers daarbij enkele klappen toegebracht. De vier daders waren gewapend met vuistvuurwapens en jachtgeweren wisten geld, mobiele telefoons, alcoholische dranken en andere spullen buit te maken. 

Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 24 februari 2017, te hebben vernomen, dat ze ook er vandoor zijn gegaan met de handtas van een van de vrouwen. Daarin zaten geld en diverse documenten.

Na de beroving hebben de daders de plaats te voet verlaten.

De politie van Paranam heeft de beroving in onderzoek.

Vicepresident El Aissami, Venezuela, plaatst paginagrote open brief in New York Times

El Aissami veroordeelt in open brief Amerikaans ministerie van Financiën

Autoriteiten VS zien in vicepresident een drugshandelaar met contacten met drugsorganisaties 


De Amerikaanse krant The New York Times heeft woensdag 22 februari 2017 een paginagrote advertentie geplaatst van de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami die het Amerikaanse ministerie van Financiën veroordeeld voor het hem veroordelen een drugshandelaar te zijn en banden te onderhouden met drugsorganisaties.

Hij zegt in zijn open brief de tegen hem door de VS uitgevaardigde sancties - al het vermogen van El Aissami in de VS wordt bevroren en zal hij geen handel meer met het Noord-Amerikaanse land mogen voeren - 'illegaal en in strijd met internationale wetgeving'.


Verder schrijft hij dat gebrandmerkt te worden als drugshandelaar volgens de 'Kingpin Act' 'zonder enige politieke of geopolitieke overweging ... een ernstige schending vormt tegen mijn mensenrechten en mijn waardigheid en eer ernstig beschadigd. Jullie zijn bedrogen door politieke belangen.'


'Ze hebben een valse-positieve zaak opgebouwd om - via mij - de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela te criminaliseren.'
Hij gaat verder met te beweren, dat de sancties hem niet beïnvloeden, omdat 'ik geen activa heb in de Verenigde Staten, noch in enig ander land, en het is zielig en absurd dat een agentschap van de Amerikaanse regering, zonder enig bewijs te presenteren, een maatregel kan nemen om activa te bevriezen die ik niet bezit heb.'
(Red. De Surinaamse Krant/Breibart.com/Twitter/New York Times)

Bedreigde roze dolfijn in Colombia in gevaar door illegale visserij

Zeldzame dolfijn gewild onder vissers vanwege lucratieve handel in visolie


Illegale visserij op de bedreigde roze dolfijn (Inia geoffrensis) in het oosten van Colombia is deze zeldzame soort verder aan het bedreigen. Volgens de krant El Espectador van woensdag 22 februari 2017, hebben agenten twee dode dieren gevonden op de oever van de Meta-rivier bij de stad Orocue.

Het departement Casanare heeft woensdag alarm geslagen, omdat illegale vissers het hebben voorzien op de dieren.

De roze dolfijn is een bedreigde diersoort, ze vangen is dan ook strafbaar en er staat een gevangenisstraf op van maximum acht jaar.

De autoriteiten denken, dat stropers zijn gelokt vanwege het vele geld dat wordt betaald voor visolie. Een fles daarvan wordt al verkocht voor zeventien Amerikaanse dollar. Een enkele dolfijn kan gemiddeld honderd flessen opleveren en dat betekent dus, dat zo'n dolfijn rond de 1.700 Amerikaanse dollar waard is, en dat is zes keer meer dan een minimum maandloon in Colombia.

De politie en marine hebben vijf illegale visnetten in beslag genomen in de Meta-rivier tussen de steden Orocue en Puerto Gaitan (zie kaart onderaan), maar zijn er niet in geslaagd om de eigenaren te achterhalen.Volgens El Espectador vermoedt het leger, dat er meer van die netten zijn. Om verdere slachting onder de roze dolfijnen te voorkomen, gaat Orocue nog meer campagne voeren om deze soort te beschermen.
Het is moeilijk om de populatie toe te laten nemen. Ze hebben een zeer lange draagtijd van rond de tien maanden en over het algemeen wordt slechts een (1) jong geboren.

De roze dolfijnen, in de Braziliaanse Amazone bekend als 'botos' en als 'toninas' in de Orinoco in Venezuela en Colombia, zijn eigenlijk grijs, maar de kleur verandert soms in roze wanneer de bloemstroom toeneemt tijdens het zwemmen.Inheemsen geloven, dat de roze dolfijnen mensen zijn die heersen over de wereld onder water. De dieren komen voor in de helft van Colombia en zijn een belangrijke bezienswaardigheid voor toeristen. Maar, vernietiging van hun habitat en de hebzucht naar hun vlees en olie vormen een grote bedreiging.

(Red. De Surinaamse Krant/CNN Espanol/Twitter/El Espectador/Colombia Reports)


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)


Curaçaos Statenlid Constancia geeft haar zetel op na uitdelen klap aan Mc William

MFK-Statenlid biedt excuses voor haar gedrag aan

Mc William: 'Hele incident is georkestreerd door Gerrit Schotte'


Jacinta Constancia heeft na het incident gisteren gezegd, dat ze afstand neemt van haar partij en haar Statenzetel heeft ingeleverd. Nadat ze MAN-lid en voormalig Statenvoorzitter Giselle McWilliam tijdens de openbare Statenvergadering gisteren hard in het gezicht sloeg, werd ze gearresteerd; ze zit nu nog vast, zo bericht Paradise FM vanochtend, vrijdag 24 februari 2017.

McWilliam, die verwondingen opliep, deed aangifte, en dat deed haar partijgenote Elza Rozendal ook. Constancia zou haar bedreigd hebben ook klappen te krijgen.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of strafrechtelijke vervolging zal worden ingesteld.

Het MFK-Statenlid heeft gisteren haar excuses voor haar gedrag aangeboden. Ze reageerde met haar geweld op de felle uitlatingen van McWilliam over de grootschalige mondkapjesfraude, waarbij de toenmalige minister Constantia betrokken zou zijn geweest. Eerder had Constancia gesproken over de broer van McWilliam die betrokken zou zijn bij ‘dranghek-gate’ waarbij tijdens carnaval dranghekken veel te duur verhuurd zouden worden.

Tijdens een persconferentie van MAN (zie hierna) heeft McWilliam gezegd, dat zij gelooft dat het hele incident georkestreerd is door Gerrit Schotte, partijleider van de MFK. De beelden van de gebeurtenis zouden daar een aanwijzing voor zijn. Schotte loopt gewoon voorbij, zonder te reageren op het geweld.


De vergadering van gisteren zou met name gaan over het al of niet doorgaan van de verkiezingen op 28 april. Moties daarover, voor en tegen, kwamen niet in stemming. De vergadering werd geschorst na het geweldsincident. Wanneer een nieuwe vergadering wordt uitgeschreven is nog niet duidelijk.

Boni supermarkt in Amsterdam-Zuidoost dicht vanwege..... muizen

NVWA: 'We constateerden ernstige hygiëneproblemen als gevolg van ongedierteoverlast'

De Supermarkt Boni in Amsterdam-Zuidoost is dagenlang gesloten, omdat een hardnekkig muizenprobleem moet worden opgelost. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was er gisteren op bezoek, zo bericht vandaag, vrijdag 24 februari 2017, de Amsterdamse zender AT5

De inspectie ontdekte nogal wat sporen van muizen. De knaagdieren blijken zo massaal aanwezig, dat de autoriteiten besloot de deuren te sluiten. 'We constateerden ernstige hygiëneproblemen als gevolg van ongedierteoverlast', zegt een woordvoerder van de NVWA. Ze besloten dat de supermarkt 'onmiddellijk' gesloten moest worden.

'Wij hebben een beetje problemen met muizen, dus we willen eerst eventjes de boel aanpakken', zegt Boni-rayonleider Max den Hollander in een reactie op AT5. De hele winkel wordt leeggehaald en dan weer opnieuw gevuld worden. 'We zijn daarom langere tijd dicht om dat voor elkaar te krijgen.'

Pas woensdag gaat de supermarkt weer open. Tot die tijd wordt er flink verbouwd in de zaak. 'Alles wordt losgehaald, daar zijn we nu druk mee bezig. Dan gaan we alles helemaal dichtsmeren en plaatsen we alles weer terug.'

De NVWA merkt wel op, dat voor de Boni de deuren weer kan openen, zij daarvoor nog alles komen controleren en dan pas groen licht kunnen geven.

Benzine op Curaçao in prijs per liter weer verhoogd

Prijs van water wordt flink goedkoper en van stroom daalt licht


Evenals afgelopen maand wordt benzine ook vanaf 28 februari weer duurder. Vanaf die datum moet 6 cent méér worden betaald per liter aan de pomp, bijna 1,68 in plaats van de 1,61 gulden nu. Diesel wordt een fractie duurder, 1 cent, en kost straks 1,13 gulden, zo bericht Paradise FM vandaag, vrijdag 24 februari 2017.

Kookgas blijft opnieuw in prijs gelijk, hoewel de aankoopprijs is gestegen. Een inhoud van een grote cylinder blijft 40 gulden kosten, die van een bommetje 8 gulden.

De prijzen van water en stroom veranderen een dag later, per 1 maart. Het basistarief voor huishoudelijk gebruik van elektriciteit daalt met 2 cent per kiloWattuur tot 50 cent. Water wordt flink goedkoper, In het huishoudelijk basistarief moet straks 6,97 per kubieke meter worden betaald, dat is nu nog 7,66. Een verschil dus van rond de 69 cent.

De wijziging in de tarieven is bekendgemaakt door Bureau Telecommunicatie, Post & Utiliteiten (BTP&U).

'Meerderheid van 12' Staten Curaçao wil geen verkiezingen 28 april

Gouverneur in motie gevraagd verkiezingen te annuleren


De verkiezingen die op 28 april 2017 zijn gepland, moeten worden ingetrokken. Dat was de boodschap van de nieuwe meerderheid van 12 - waarvan het PS-lid Sherwin Leonora niet aanwezig was - tijdens de openbare Statenvergadering van gisteren. Diezelfde meerderheid heeft dan ook een motie gepresenteerd waarmee de gouverneur wordt verzocht al het nodige te doen om de verkiezingen te annuleren, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 februari 2017.

De nieuwe oppositie - bestaande uit PAR, MAN en Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang - presenteerde twee moties waarin de verkiezingen worden gesteund en waarmee zetelroof - tenzij het ten behoeve is van de democratie - wordt afgekeurd.

Het kwam echter niet tot een stemming voor de moties, omdat de vergadering werd vroegtijdig geschorst nadat Jacinta Constancia (MFK) collega Giselle Mc William (MAN) een klap in het gezicht gaf.

Buurtbewoners bouwen nieuwe woning voor twee blinde broers en een slechtziende broer

'Dit kun je geen huis meer noemen maar een krot, een zwerver zou hier nog niet willen slapen'


Enkele versleten matrassen liggen op een zanderige vloer. De stank van afval, rottend hout, schimmel en zwerfhonden overheerst in het huis van de werkloze broers Jamie (59), Desi (58) en Christian (50) Kasdan (zie foto - Bron: Irvin Ngariman/de Ware Tijd). 'We wonen al 25 jaar in dit huis in Commewijne', zegt Jamie vandaag, vrijdag 24 februari 2017, in de Ware Tijd. Hij en Christian zijn blind, Desi is slechtziend en dat maakt de situatie er niet makkelijker op. 

Jarenlang zijn ze aan hun lot overgelaten in hun aftakelende huis, totdat buurtbewoners in actie kwamen. Over twee weken beginnen zij met de bouw van een nieuwe woning voor de Kasdans.

'Ik kan het niet meer aanzien', zegt de initiatiefnemer en buurtbewoner John Kasdjo, terwijl hij naar een golfplaten muur wijst. 'Dit kun je geen huis meer noemen maar een krot. Een zwerver zou hier nog niet willen slapen. De omstandigheden zijn mensonterend. De buurt houdt hen wel in de gaten en er wordt voedsel gedoneerd. Maar er is meer hulp nodig dan alleen dat.'

Na jarenlang machteloos toekijken besloot hij om een nieuw huis te bouwen waarvoor hij bijval van buren kreeg. De bouwtekeningen zijn klaar. Schuin tegenover hun huidige woning moet een gloednieuw huis komen met drie slaapkamers, een keuken, woonkamer, badkamer en toilet. De opzet wordt eenvoudig, omdat er rekening gehouden moet worden met hun beperking.

De drie broers zijn opgelucht dat er eindelijk zicht is op een beter bestaan. De maandelijkse tegemoetkoming van Srd 325 die elk gezinslid krijgt van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zet namelijk geen zoden aan de dijk in deze financiële crisis. 'Ik heb niet eens geld om schoenen te kopen', zegt Jamie.

Moord opgelost op bewaker OHM Bouwmaterialen aan Magentakanaalweg

Vijf verdachten leggen volmondige bekentenis af


De politie heeft de moord op de bewaker aan de Magentakanaalweg opgelost. Er zijn vijf verdachten aangehouden die allen een volmondige bekentenis hebben afgelegd. Dit zei inspecteur Roberto Prade gisteren op een persconferentie van het Korps Politie Suriname (KPS), zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 februari 2017.

Het 59-jarige slachtoffer Lakhichand Sewcharan werd op 10 oktober vorig jaar dood aangetroffen bij het gebouw van OHM Bouwmaterialen. Hij was vastgebonden en had verwondingen aan zijn hoofd.

Prade zei, dat de verdachten naar de zaak waren gegaan om in te breken, maar vermoedelijk gestoord werden door de bewaker, waarna zij hem hebben aangevallen. Vier van de verdachten waren al aangehouden voor betrokkenheid in een andere zaak. De vijfde, die nog vrij rondliep, versprak zich tegenover een kennis.

'Die informatie heeft ons bereikt en wij hebben hem toen aangehouden', aldus Prade. De verdachte zou vervolgens een volmondige bekentenis hebben afgelegd en daarbij ook de namen van zijn vier vrienden hebben genoemd.

Ministerie van SoZaVo: 'Verstrekking Basokaart door regering blijft gegarandeerd'

Vicepresident Adhin: 'Basiszorg voor alle kinderen tussen 0-16 jaar is gegarandeerd'


Diverse Assembleeleden hebben gisteren in het parlement aandacht gevraagd voor de basisgezondheidszorg. Er is onduidelijkheid over het garanderen van basiszorg voor alle kinderen tussen 0-16 jaar. Vicepresident Ashwin Adhin zei, dat de regering wettelijk hiervoor garant staat. Alle kinderen in deze leeftijdscategorie en 60-plussers hebben recht op deze verzekering. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) liet weten, dat er de afgelopen dagen enorme toeloop is van personen naar het Basiszorgkantoor aan de Gemenelandsweg in Paramaribo, voor het verlengen van de geldigheidsduur van hun basiszorgverzekeringskaart (Basokaart).

De oorzaak van de minder vlotte afhandeling heeft te maken met het feit, dat de verstrekking van de Basokaart aan strengere voorwaarden is verbonden. Alle aanvragers ondergaan een nauwkeurige screening om misbruik tegen te gaan, hetgeen soms tot langere wachttijden lijdt met veel ongemakken. Een andere oorzaak is dat men bang is dat zij onverzekerd zullen rondlopen, wat niet het geval zal zijn daar de verzekeringen zullen worden verlengd.

Het ministerie benadrukt, dat de verstrekking van de Basokaart door de regering gegarandeerd blijft en iedere ingezetene die aan de voorwaarden voldoet aanspraak zal blijven maken op de door de overheid betaalde verzekering. De nieuwe werkwijze brengt met zich mee dat de verzekering voor de periode van zes maanden zal worden verlengd.

Assembleeleden benadrukten, dat er geen sprake kan zijn van extra screening, omdat het om een garantie bij wet gaat. Niet alleen aan de Gemenelandsweg ontstonden lange rijen wachtenden, maar ook bijvoorbeeld in het district Nickerie, waar de situatie uit de hand liep. Per keer worden slechts dertig personen geholpen. Er is een beroep gedaan op de regering om meer mensen te trainen voor intake-gesprekken bij verstrekking van de Basokaart. De vicepresident zei toe, deze kwestie te gaan bespreken met de minister.

WWF Guianas hoopt op voortzetting 'goede werkrelatie' met minister Dodson

WWF blijf in verklaring vasthouden aan standpunt stopzetting schelpzandafgravingen Braamspunt


Het Wereldnatuurfonds (WWF) Guianas stelt vandaag, vrijdag 24 februari 2017, in een verklaring de goede werkrelatie die bestaat met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen voort te willen zetten. Er is behoorlijk wat ruis gekomen in de relatie nadat in een regeringsvergadering besloten werd op beperkte schaal en onder strikte voorwaarden zandafgravingen (zie foto - Bron: Facebook) toe te staan ten westen van Braamspunt, waar aanwas plaatsvindt. Minister Dodson eiste een publieke correctie van WWF over onjuiste uitlatingen die in de media verschenen zijn. 

Het WWF stelt het volgende: 

'Het is voor WWF Guianas duidelijk dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in de afgelopen jaren, onder leiding van minister Dodson, een belangrijke rol heeft vervuld bij het vraagstuk van schelpzandafgravingen aan de Surinaamse kust en in het binnenland. 

Begin 2016 stelde NH een tijdelijk verbod in op zandafgravingen langs de kust en landinwaarts. Om meer informatie te verkrijgen over de gevolgen van de afgravingen heeft WWF, in afstemming met NH, een wetenschappelijke studie laten uitvoeren naar de effecten van zandafgravingen langs de kust. Dit onderzoek laat duidelijk zien, dat de Surinaamse zandstranden een onmisbare rol vervullen in de kustverdediging en als leefgebied dienen voor beschermde dieren, waaronder zeeschildpadden.

In januari 2017 heeft NH aan WWF gevraagd mee te denken over voorwaarden waaronder eventueel ontheffing zou kunnen worden verleend, bij een definitief verbod op schelpzandafgravingen langs de gehele kust. 

In gesprekken met het ministerie en ook in e-mails heeft WWF aandachtspunten en criteria voor een eventuele ontheffing aangedragen. Wat WWF betreft is er maar één conclusie, namelijk: geen ontheffing voor afgravingen bij Braamspunt. De motivatie voor deze conclusie komt uit het eerder genoemde onderzoek. 

Helaas is gebleken, dat de communicatie hierover ruimte heeft gelaten voor een andere interpretatie dan WWF heeft bedoeld. WWF verontschuldigt zich voor haar aandeel daarin. 

We hopen dat de verleende toestemming voor schelpzand-afgravingen bij Braamspunt, in overweging wordt genomen. Dit is in het belang van de kustbescherming van met name Paramaribo Noord en kwetsbare zeeschildpadden die Braamspunt als nest- en broedplek hebben. 

Graag zetten we de goede werkrelatie, die NH en WWF in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, voort.'

Statenlid Giselle Mc William Curaçao aangevallen door collega Jacinta Constancia

Jacinta Constancia (MFK) aangehouden na uitdelen kaakstoot aan Giselle Mc William


Een pak slaag in het parlement van Curaçao leidde donderdag 23 februari 2017 tot de arrestatie op heterdaad van Statenlid en voormalig MFK-minister Jacinta Constancia. De partijgenote van ex-premier Gerrit Schotte gaf haar collega Giselle Mc William een kaakstoot tijdens een openbare vergadering. Dit weet De Telegraaf online te berichten (Bron foto bebloede stoel Mc William: Yves Guillaume Cooper/Facebook).

Constancia zou er niet van zijn gediend dat Mc William, namens de fractie van de voormalige regeringspartij MAN, uitweidde over de beruchte mondkapjeszwendel waarin de MFK-politica verdachte is.

In deze zaak zou Constancia als minister van Volksgezondheid 365.000 Antilliaanse guldens hebben laten verdwijnen die bedoeld waren voor de aankoop van hygiënische mondkapjes. De mondkapjes hebben het ziekenhuis op Curaçao nooit bereikt.


(Het incident in video rond minuut 52)

De vermoedelijke zwendel gebeurde in 2012 tijdens het premierschap van de inmiddels ook voor corruptie veroordeelde ex-premier Schotte.

Het Openbaar Ministerie liet vorig jaar weten dat Constancia wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

Nu zit de politica opnieuw in hechtenis vanwege mishandeling. Zowel Mc William als partijgenote Elsa Rozendal hebben aangifte gedaan tegen Constancia. 'Jij krijgt ook klappen', zou de MFK-politica tegen Rozendal hebben geroepen.


De sfeer in de Curaçaose politiek is gespannen sinds het kabinet Koeiman anderhalve week geleden viel. MFK-leider Gerrit Schotte heeft nu een meerderheid in de Staten en probeert een interim-regering te vormen.

Ter extra informatie:
Curaçao Governor Lucille George met with Dutch Minister of Kingdom Relations Ronald Plasterk while he was in transit at the airport, to inform him on the latest political developments
WILLEMSTAD—A tumultuous meeting of Curaçao’s Parliament in which the “new majority” demanded that the National Decree of the outgoing Koeiman Cabinet to dissolve the legislature and call early elections be either withdrawn or amended resulted in a scuffle that sent MAN-fraction member Giselle McWilliam to the hospital.
McWilliam shows bruise on face and blood on hand 
McWilliaminjuries
  During the debate she had referred to the still ongoing investigation into an order of mouth caps for the –no longer existent- Bureau Sickness Cost Provision BZV that were never delivered. Current MFK-parliamentarian Jacinta Constancia was Health Minister at the time and is still considered a suspect.


  At a certain point an argument ensued and Constancia apparently slapped McWilliam in the face, causing a nosebleed. She reportedly went to the hospital for treatment as Parliament President Gilmar “Pik” Pisas (MFK) struggled to restore order in the assembly hall.
  The meeting had been requested by the fractions of MFK, KdNT, PS and MP plus independent parliamentarians Eduard Braam (ex-PAR) and Gassan Dannawi (ex-MAN), good for 12 seats in the 21-seat house. They claim caretaker Prime Minister Hensley Koeiman, who could not attend because he is in Aruba, had merely been taking revenge after his government lost its majority backing.
  Calling the MAN-leader a “bad loser,” MFK-leader Gerrit Schotte said Governor Lucille Gorge Wout would be put in a difficult position to correct a situation she had herself created by signing the decree, while she knew there was already a new majority in Parliament willing to form another government. He wants the snap elections either cancelled or at the very least postponed and promised they would adopt motions to that effect.
  The fractions of MAN, PAR and PNP stuck to their guns, saying that with elections announced for April 28 and preparations in full swing the date could not be changed. They also blasted the others for criticising the governor while she cannot defend herself.

Fitch Ratings stelt kredietpositie Suriname naar beneden bij

'Trage hervormingen zorgen voor toename begrotingstekort en overheidsschulden'


Kredietwaardigheidsbeoordelaar Fitch Ratings heeft Surinames kredietpositie woensdag naar beneden bijgesteld. Dat meldt de Ware Tijd donderdag 23 februari 2017 op basis van onderstaand persbericht van het ratingbureau.

De langetermijnrating voor vreemde valuta en Surinaamse dollar is gedegradeerd van ‘B-plus’ naar ‘B-min’. de vooruitzichten blijven gehandhaafd op ‘negatief’. Ook de waardering wat betreft het plaatsen van staatsobligaties in vreemde valuta is evenals de zogenoemde country ceiling verlaagd van ‘B-plus’ naar ‘B-min’. De kortetermijnrating voor schulden in vreemdevaluta en de lokale munt is gehandhaafd op ‘B’.

Fitch legt in haar persbericht uit, dat de belangrijkste reden voor de degradatie de verslechtering van de financiële positie van de overheid is, gekoppeld aan de macro-economische instabiliteit vanwege de gedaalde prijzen van de exportgrondstoffen van het land. Door trage hervormingen is het begrotingstekort toegenomen, met als gevolg een snelle toename van de overheidsschulden. Dit heeft de afspraken met het IMF in verband met de Stand-by Arrangement doen ontsporen, zegt Fitch Ratings.

Verder wordt aangevoerd, dat de aanpassing van de wisselkoersen onevenwichtigheden in het valutaverkeer heeft verminderd, maar daarmee is de inflatie enorm toegenomen.

Onzekerheden rond het begrotingsbeleid en nadelige ontwikkelingen wat betreft het schuldenvraagstuk doen de risico's verder toenemen.

Fitch Ratings wijst er op, dat de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar in 2016 met zeker 46 procent is afgenomen. Dit en de verhoogde stroomtarieven hebben bijgedragen aan de toename van de gemiddelde jaarinlatie naar 55.5 procent. De economie kromp in met 10.4 procent in 2016 vanwege gedaalde inkomsten uit de export van aardolie en goud en het stopzetten van de aluinaardeproductie.

Het ratingsbureau waarschuwt dat de financieringsflexibiliteit van de regering nog steeds beperkt is en dit jaar mogelijk geconfronteerd wordt met een financieringstekort.Fitch Downgrades Suriname to 'B-'; Outlook Negative

Fitch Ratings-New York-22 February 2017: Fitch Ratings has downgraded Suriname's Long-Term Foreign and Local Currency Issuer Default Ratings (IDRs) to 'B-' from 'B+'. The Rating Outlook remains Negative. The issue ratings on Suriname's senior unsecured Foreign Currency bonds are also downgraded to 'B-' from 'B+'. The Country Ceiling was downgraded to 'B-' from 'B+'. The Short-Term Foreign and Local Currency IDRs are affirmed at 'B'.

KEY RATING DRIVERS
The downgrade of Suriname's IDRs to 'B-' from 'B+' reflects the deterioration of its public and external balance sheets relative to the 'B' median and continued macro instability in the wake of commodity shocks. Slow progress on fiscal adjustment has sustained a large fiscal deficit, contributed to rapidly rising government debt and taken the IMF Stand-By Arrangement (SBA) approved in May 2016 off track. Exchange-rate adjustment has reduced external imbalances but produced high inflation. Suriname's external liquidity remains weak relative to its larger external vulnerabilities. Fiscal policy uncertainty and adverse debt dynamics tilt risks to the downside.

Macro conditions deteriorated in 2016. The Suriname dollar lost 46% of its value against the US dollar as the central bank adopted a flexible exchange-rate regime and raised interest rates. Currency depreciation and electricity tariff increases lifted average inflation to 55.5% year-over-year (yoy). The economy contracted more-than-expected by 10.4% in 2016 as a result of negative oil and gold price shocks, declining gold-mine production, and cessation of alumina exports. A steep decline in real wages and a brake on government spending led to falling domestic investment and consumption. Fitch expects the recession to persist in 2017.

Public finances remain weak, reflected in a large general government (GG) deficit at 8% of GDP on a preliminary cash basis in 2016 (2015: 10.7%). Falling commodity revenues, which represented one-third of fiscal revenue during 2006-2013, cut GG revenues by 6pp of GDP. Expenditure flexibility is limited by the large public-sector wage bill, 7.1% of GDP in 2016, despite the government's near wage freeze during 2016; electricity subsidies estimated at 1.2% of GDP; and the rising interest burden, 9% of revenues in 2016. Natural resources, including a new gold mine, will make a lesser fiscal contribution in 2017-2018 than in past years. The government slowly cleared some domestic arrears to contractors and suppliers during 2016, but it incurred new arrears during the year, highlighting financing constraints.

Suriname's debt dynamics have deteriorated sharply. GG debt at 65.1% of GDP at December 2016 exceeds the 'B' median at 56.2% of GDP, with greater embedded currency risk, as close to 80% of GG debt is foreign currency-denominated. Suriname's GG debt has more than doubled from 26.4% in 2014. Public debt sustainability is highly sensitive to interest-rate risk and currency-depreciation pressure.

Reform momentum has slowed. The Bouterse administration partially reversed and/or delayed full implementation of electricity-tariff and fuel-tax increases planned under the SBA in light of public opposition. Teacher strikes and union salary-increase demands have raised pressure on the public wage bill in 2017. The National Assembly has not yet passed the 2017 budget or key legislation for a value-added tax, which Fitch expects would be required to meet the government's 2018 primary surplus target envisioned in the SBA.

The government's financing flexibility remains limited and it could face a fiscal financing gap in 2017. Proceeds of a USD550 million Eurobond issue in October was used to refinance existing obligations of the state oil company and to pre-finance a commercial sovereign maturity due September 2017. Financing pressures could emerge in 2017 as a result of fiscal policy uncertainty, saturation of the domestic capital market, and reduced access to concessional IFI loans with the SBA off-track. Suriname lacks a fiscal savings buffer, with GG deposits at 1.8% of GDP, in contrast to other oil-exporting peers. GG external debt service is USD230 million in 2017.

Financial system fragilities represent a potential contingent liability. The government agreed in January to inject an undisclosed amount of capital into DSB, Suriname's largest financial institution, whose credit portfolio deteriorated in 2016 due to the slow clearance of government arrears and the recession. Timely credit quality and capitalization data are not available since 2015. Deposit dollarization rose to 70% in December 2016 from 58% the previous year.

External imbalances declined following exchange-rate adjustment. Fitch expects the current account deficit to have narrowed sharply to 3.6% of GDP in 2016, from 19.4% of GDP in 2015, and it was fully financed by FDI to a new gold mine. Pressure on the current account will be sustained by fiscal deficits and higher external interest payments despite strengthening gold and oil export performance. International reserve (IR) accumulation in this scenario will depend on the government's ability to secure external financing amid lower FDI inflows.

External vulnerabilities have risen relative to Suriname's still weak external liquidity. Public external borrowing and depletion of the IR buffer weakened its sovereign-net-foreign-assets to -49.8% of GDP in 2016, from a net creditor position in 2006-2012, and much worse than the 'B' median (2016: -15.7% of GDP). Gross IR, USD398.6 million in January, stabilized in the fourth quarter of 2016 (4Q16) at low levels, 2.3 months of CXP, relative to the 'B' median of 3.9 months. Suriname's commodity dependence at 77% of CXR exceeds the 'B' median.

Structural features provide some support to Suriname's rating, including its higher per-capita-GDP and social indicators than the 'B' median. Suriname's governance indicators score above peers as well. However, governance weaknesses negatively affected macroeconomic policy in 2015 as the government delayed fiscal and external adjustment to commodity shocks ahead of elections.

SOVEREIGN RATING MODEL (SRM) and QUALITATIVE OVERLAY (QO)
Fitch's proprietary SRM assigns Suriname a score equivalent to a rating of 'CCC' on the Long-Term FC IDR scale. Fitch's sovereign rating committee adjusted the output from the SRM to arrive at the final Long-Term FC IDR by applying its QO, relative to rated peers, as follows:

--Public Finances: +1 notch, to reflect Suriname's manageable commercial sovereign external debt service obligations in the near term, which is not captured by the SRM.

Fitch's SRM is the agency's proprietary multiple regression rating model that employs 18 variables based on three year centered averages, including one year of forecasts, to produce a score equivalent to a Long-Term FC IDR. Fitch's QO is a forward-looking qualitative framework designed to allow for adjustment to the SRM output to assign the final rating, reflecting factors within our criteria that are not fully quantifiable and/or not fully reflected in the SRM.

RATING SENSITIVITIES
The main factors that could lead to a rating downgrade are:

--Deterioration of external liquidity and/or sovereign external debt service capacity;
--Failure to achieve consolidation of public finances that increase prospects for stabilization of the general government debt burden;
--Failure to take policy decisions that facilitate a return to macro stability and sustainable growth.

The current Rating Outlook is Negative. Consequently, Fitch does not currently anticipate developments with a material likelihood of leading to an upgrade. The following factors however could lead to the Outlook returning to Stable:

--Consolidation of public finances consistent with stabilization of the general government debt-to-GDP ratio;
--Strengthened external liquidity and/or easing of external financing constraints that reduce the risk of a funding crisis.


KEY ASSUMPTIONS
--Fitch assumes gold prices of USD1,100 per oz. during 2017-2018.
--Fitch assumes the average Brent crude price will rise on a steadily increasing path during 2017-2018.

Nederlander van Surinaamse komaf aangehouden in trein van Antwerpen naar Lille met cocaïne in bagage

Man drie keer eerder betrokken geweest bij smokkel cocaïne uit Suriname naar Europa


Een Nederlander van Surinaamse afkomst, L.S., is 15 februari door douane-beambten aangehouden in de trein van Antwerpen-Lille (Bron foto: Photo Archives La Voix du Nord, Baziz Chibane). De man had bijna twee kilo cocaïne in zijn bagage, ter waarde van zo'n 59.000 euro. De 38-jarige man heeft meteen bekend en heeft uitstel van behandeling van zijn zaak gevraagd om zich goed te kunnen voorbereiden op zijn verdediging. Dit bericht de Franse krant La Voix du Nord donderdag 23 februari 2017.

Maar, omdat hij al drie keren eerder is gearresteerd geweest heeft het Openbaar Ministerie zijn gevangenhouding gelast vanwege 'vluchtgevaar'.

De verdachte is in het verleden drie keer betrokken geweest bij de smokkel van cocaïne van Suriname naar Europa. Hij zou de laatste hoeveelheid cocaïne hebben gesmokkeld om schulden te kunnen voldoen aan handelaren.

De man staat 20 maart terecht voor een rechter en blijft tot die datum in hechtenis.

De Nederlandsche Bank waarschuwt banken voor exploitanten pinautomaten buitenland

'Er zijn partijen in landen als Suriname en Colombia waar drugsgeld wordt witgewassen via pinautomaten'


Nederlandse banken moeten uitkijken met welke exploitanten van pinautomaten zij buiten Europa in zee gaan. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag 23 februari 2017. 

De toezichthouder heeft signalen ontvangen dat er partijen zijn in landen als Suriname of Colombia die de apparaten gebruiken voor het witwassen van drugsgeld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer mensen geld afschrijven via een betaalautomaat in de winkel waarbij het bedrag vervolgens direct contant wordt uitgekeerd vanuit de kassa van de betrokken winkelier. Dergelijke transacties zijn voor Nederlandse banken niet of nauwelijks te controleren.

Daarom is het volgens DNB beter geen zaken te doen met exploitanten van die apparaten in landen waar verhoogde integriteitsrisico's spelen.

Omdat het om automaten buiten de EU gaat, geldt hiervoor geen vergunningplicht.

DNB hamert er echter op dat opsporingsdiensten wereldwijd dit soort criminaliteit in de gaten houden. Banken worden geacht maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij bij dit soort praktijken betrokken raken.
https://www.dnb.nl/nieuws/dnb-nieuwsbrieven/nieuwsbrief-banken/nieuwsbrieven-banken-februari-2017/dnb352894.jsp

Integriteitsrisico’s exploitatiegeld/betaalautomaten buiten EU

Nieuwsbericht
Datum23 februari 2017
DNB waarschuwt banken voor de risico’s bij klanten die Nederlandse betaal- of geldautomaten exploiteren in landen buiten de Europese Unie waar verhoogde integriteitsrisico’s spelen.
Betaalautomaat
DNB heeft signalen ontvangen dat klanten van Nederlandse banken of betaalinstellingen betaal- of geldautomaten hebben geplaatst in landen waar verhoogde integriteitsrisico’s spelen. Bijvoorbeeld in Suriname of Colombia. Uit de signalen blijkt dat deze apparaten mogelijk ook worden gebruikt voor witwasdoeleinden.   
Werking Het gaat om automaten die worden geplaatst in landen buiten de EU. In sommige gevallen wordt een betaal- of geldautomaat gekoppeld aan een Nederlandse rekening, maar geplaatst in een kleine supermarkt of op een andere slecht controleerbare locatie. Via een pinbetaling wordt geld afgeschreven van een betaalrekening (waar de Nederlandse bank vaak geen zicht op heeft) en vervolgens direct contant uitgekeerd vanuit de kassa van de betrokken winkelier. De Nederlandse bank waaraan de automaat is gekoppeld, ziet alleen de gelden binnenkomen op de (verzamel)rekening van de onderneming die de automaten exploiteert. Meestal worden de gelden vervolgens doorgestort naar een andere rekening bij een andere bank. Waarna de gelden (via deze andere bank) weer overgemaakt worden naar de verschillende buitenlandse winkeliers. De Nederlandse bank ziet dus niet waar de gelden vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Omdat de automaten buiten de EU worden geplaatst, geldt hiervoor geen vergunningplicht.  
Waarschuwing De klanten zijn ondernemingen die deze apparaten exploiteren om gelden in het buitenland contant uit te keren. Zij houden een rekening aan bij een Nederlandse bank en de gelden komen binnen op deze Nederlandse bankrekening. De transacties zijn niet of nauwelijks herleidbaar tot personen. Dit levert mogelijk risico’s op waar de betrokken Nederlandse banken weinig tot geen zicht op hebben. Daarom raadt DNB banken af om in zee te gaan met partijen die betaal- of geldautomaten exploiteren in landen buiten de EU waar verhoogde integriteitsrisico’s spelen. Het faciliteren van partijen die betaal- of geldautomaten exploiteren buiten de EU is veelal een hoogrisicoactiviteit, waarvoor banken passende maatregelen moeten nemen.  
Risico’s Risico’s die samenhangen met deze constructie zijn onder meer:
  • Het lokaal uitbetalen van drugsgelden (witwassen)
  • Het financieren van terrorisme  
Meer informatie over dit onderwerp leest u in de factsheet. (zie hieronder)