zondag 26 februari 2017

KLM-vlucht Schiphol-São Paulo keert terug vanwege 'klein technisch mankement'

KLM verwacht vlotte reparatie waarna passagiers alsnog kunnen vertrekkenEen toestel van de KLM op weg van Schiphol naar São Paulo is vanochtend, zondag 26 februari 2017, teruggekeerd naar de Nederlandse luchthaven. Het toestel, een Boeing 777-206 keerde boven Frankrijk om wegens een klein technisch mankement. Dat heeft een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij gezegd, aldus De Telegraaf op haar website. 

De vliegveiligheid was niet in gevaar aldus de woordvoerster. Ze verwacht dat het mankement snel kan worden verholpen en dat de passagiers van vlucht KL791 vandaag nog hun reis naar Brazilië kunnen hervatten.

Hoeveel passagiers aan boord waren, kon de woordvoerster niet zeggen.


Tweede lading voedselpakketten arriveert te Godo-olo

De 500 pakketten worden verder gedistribueerd in het Tapanahonigebied


De tweede lading voedselpakketten is gisteren gearriveerd in Godo-olo. Daar vandaan worden de 500 pakketten verder gedistribueerd in het Tapanahonigebied. Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR), zegt vandaag, zondag 26 februari 2017, op Starnieuws dat het wat geregend heeft in het gebied, maar over het algemeen trekt het water weg. 

In sommige dorpen is al begonnen met schoonmaakactiviteiten. Hij verwacht dat de school te Loka Loka, die onder water was, morgen weer open kan. De leerkrachten die naar de stad waren, gaan dan terug naar het gebied.

Nu het water wegtrekt, komt de tweede fase, aldus Slijngard. De gezondheidssituatie wordt ook goed in de gaten gehouden. De schade wordt opgenomen, ook op de kostgrondjes.

Tot nu toe zijn duizend voedselpakketten naar de getroffen gebieden verzonden. Aan de hand van de rapportage ter plekke wordt verder gehandeld. De overheid heeft 1.500 voedselpakketten besteld met basisgoederen.

Oud-Assembleelid Frits Moesafierhoesein (NDP) overleden

Abdoel (NDP): 'Zijn heengaan is een groot verlies, maar hij heeft zijn missie volbracht'


Oud-Assembleelid Frits Moesafierhoesein (NDP) is gisteren overleden. NDP-Assembleelid Amzad Abdoel zegt vanochtend, zondag 26 februari 2017, in een reactie op Starnieuws, dat Moesafierhoesein een toegewijde volksvertegenwoordiger was. Hij sukkelde de laatste jaren met zijn gezondheid. Hij moest regelmatig dialyseren. Ondanks zijn ziekte, verleende hij altijd medewerking als er een beroep op hem werd gedaan, aldus Abdoel.

In de vorige zittingsperiode had de coalitie vaak te kampen met het quorumvraagstuk. 'Maar, dat lag nooit aan Frits. Heel vaak hebben wij meegemaakt, dat hij direct van het dialysecentrum naar de vergadering kwam', zegt Abdoel. 'Hij heeft steeds zijn bijdrage geleverd, waar hij kon.' 

Binnen de NDP-structuren Saramacca was Moesafirhoesein ook actief. 'Hij heeft jarenlang keihard gewerkt voor de partij. Zijn heengaan is een groot verlies, maar hij heeft zijn missie volbracht.'

Moesafirhoesein is ruim 35 jaar werkzaam geweest in het onderwijs.

Vanochtend wordt van acht tot tien uur afscheid genomen van Moesafirhoesein in de aula van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Van tien tot elf uur bestaat gelegenheid tot het nemen van afscheid in de zaal van de Surinaamse Moeslim Associatie aan de Jagernath Lachmonstraat, waarna zijn lichaam naar zijn laatste rustplaats wordt begeleid.

'Welgeinformeerd', Radio Tamara: Het lek bij Wilders en de race naar de top van PVV en VVD

Panel spreekt Yernaz Ramautarsing, nummer negen op de lijst van Forum voor Democratie verkiezingen 15 maart

'Participapieverklaring', symboolwetgeving?


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vanavond, zondag 26 februari 2017, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Lek beveiliging Wilders
Een agent van de Dienst Bewaken en Beveiligen wordt verdacht van het lekken informatie over de beveiliging van Geert Wilders. De agent is van Marokkaanse afkomst, hij zou de informatie hebben doorgespeeld naar een Marokkaanse criminele organisatie. Hoewel de regering beweert dat Wilders niet in gevaar is, heeft de PVV-leider alle publieke verkiezingsacties voorlopig opgeschort.
Is het verstandig om moslims aan te nemen bij veiligheidsdiensten?
Slaat Wilders politieke munt uit deze affaire door de kwestie te dramatiseren?* PVV en VVD: wie wordt de grootste?
In de afgelopen vier jaar steeg de PVV naar ongekende hoogten in de peilingen. Maar, nu de dag van de waarheid met rasse schreden nadert, is die partij gezakt in de peilingen en verwikkeld in een nek-aan-nek-race met de VVD. De VVD heeft de PPV-taal overgenomen in de campagne.


Ook benadrukt deze partij dat Nederland, de Nederlandse identiteit en de Nederlandse waarden en normen uniek zijn en het waard zijn om te verdedigen. Is dit de verklaring voor de inhaalrace van de VVD?
Het populisme is een blijvend verschijnsel in de Nederlandse politiek. Is het verstandig om de PVV na 15 maart buiten de te regering te houden? Wat als Wilders in dat geval oproep tot verzet en opstand? Wordt het niet tijd om de populisten mee te laten regeren?* Participatieverklaring
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de participatieverklaring als verplicht onderdeel van de inburgering voor nieuwkomers. Het voorstel van minister Asscher houdt in, dat nieuwkomers leren over de Nederlandse kernwaarden en een verklaring ondertekenen dat ze deze waarden onderschrijven. Het gaat om zaken als gelijke behandeling van mannen en vrouwen, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst.
Personen die weigeren de verklaring te ondertekenen kunnen een boete van maximaal 340 euro krijgen. Bovendien kan het Nederlanderschap niet worden verkregen als niet wordt voldaan aan het complete inburgeringsexamen, waar de participatieverklaring een onderdeel van wordt.
Is de participatie verklaring eindelijk een poging om Nederland te de-islamiseren? Of is er sprake van symboolwetgeving?
Maar, wat als een nieuwkomer die volgens de nieuwe procedure het Nederlanderschap heeft verkregen, zich daarna distantieert van de zogeheten kernwaarden?

Tweede Kamer stemt in met participatieverklaring voor nieuwkomers

De participatieverklaring wordt een verplicht onderdeel van de inburgering. Dat betekent dat alle nieuwkomers als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst het traject rond de participatieverklaring moeten doorlopen bij de gemeente. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag in met een voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de Wet inburgering hiervoor te wijzigen.
Als ook de Eerste Kamer instemt met het voorstel, wil de minister dat per 1 juli 2017 het participatieverklaringstraject verplicht is voor nieuwkomers. Het gaat daarbij om asielmigranten, maar ook om migranten die komen in het kader van gezinsvorming of gezinshereniging.

Het participatieverklaringstraject bestaat uit een inleiding in de Nederlandse kernwaarden en de ondertekening van de participatieverklaring. Via dit traject laten gemeenten nieuwkomers kennis maken met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van een verklaring. Daarmee verklaart de nieuwkomer kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving, deze te respecteren en actief een bijdrage te willen leveren aan die samenleving.

Daarnaast is met de wijziging in de Wet inburgering vastgelegd dat gemeenten aan asielmigranten maatschappelijke begeleiding gaan aanbieden. Daarmee worden deze migranten wegwijs gemaakt in hun woonplaats. Gemeenten hebben de ruimte om de maatschappelijke begeleiding deels zelf in te vullen, bijvoorbeeld bij hulp rond de start van de inburgering of kennismaking met lokale organisaties. Zo krijgen gemeenten meer regie op de inburgering van lokale nieuwkomers. Het budget voor gemeenten is hiervoor verhoogd van 1000 euro naar 2370 euro per asielmigrant.

Inburgeringsplichtigen die verwijtbaar weigeren de verklaring te ondertekenen kunnen een boete van maximaal 340 euro krijgen. Deze boete kan herhaald worden. Daarnaast leidt het niet voldoen aan het gehele inburgeringsexamen ertoe dat er geen permanente verblijfsvergunning wordt verstrekt en dat het Nederlanderschap niet verkregen kan worden.

- Verkiezingsposter voor meer diversiteit: geen Hindostanen
In het voortrazende verkiezingscircus is een poster verspreid die oproept tot meer etnische diversiteit in de Tweede Kamer. Daarop staan foto's van etnische kandidaten die op de lijsten staan van diverse partijen. Opvallend is de afwezigheid van Hindostaanse kandidaten. Opzet? Kleinzielig? Hypocriet?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Een telefonisch interview met Yernaz Ramautarsing, nummer negen op de lijst van Forum voor Democratie.


Verder aandacht voor de actuele ontwikkelingen in Suriname. Het panel doet moeite om commentaar te krijgen uit Paramaribo.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Max Sordam en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

UPDATE, het complete verhaal - De Telegraaf: Drugsnetwerk 'Suri-kartel' lijkt weer springlevend - Overheid Suriname weet van smokkel

'Je kunt in Rotterdam wel op coke jagen, maar als je bron niet aanpakt, is het dweilen met kraan open'


Het beruchte drugsnetwerk ’Suri-kartel’ lijkt weer springlevend. De omvang van de smokkel van cocaïne via en vanuit Suriname naar Europa is explosief gestegen. Op 8 februari werd een partij van bijna 1.000 kilo onderschept in de haven van Paramaribo. Nog nooit werd hier zo veel coke ontdekt, zo schrijven de journalisten John van den Heuvel en Mick van Wely vandaag, dinsdag 21 februari 2017, in De Telegraaf. 

In de laatste twaalf maanden onderschepte de politie vier keer meer dan een paar jaar geleden.

In de jaren tachtig werd Suriname onder legerleider Desi Bouterse een van de belangrijkste doorvoerlanden voor cocaïne vanuit vooral Colombia. De smokkelconstructie werd het Suri-kartel genoemd. Bouterse zelf is in 2000 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor de smokkel van bijna 500 kilo coke naar Nederland.

Inmiddels is Desiré Delano Bouterse, bijnaam ’Baas’, opnieuw de belangrijkste leider van het land. Sinds 2010 is hij president. Zijn zoon Dino werd in 2015 in de Verenigde Staten veroordeeld tot 16 jaar cel voor grootschalige wapenhandel. Pleegzoon Romano Meriba zit vast voor een roofoverval.
We spreken in Paramaribo met oud-politiecommissaris van Paramaribo en parlementslid Krishna Mathoera en voormalig officier van justitie en politiechef, Chan Santokhi. Beiden zijn van de oppositiepartij VHP.

'Er gaat veel meer cocaïne via Suriname naar Europa dan ooit tevoren. In de jaren tachtig landden vliegtuigen op airstrips in Suriname met meestal zo’n 500 kilo. Nu worden er partijen van 1000 kilo of meer gesmokkeld', vertelt Mathoera in een horecagelegenheid in het centrum van Paramaribo. Achter haar wuiven de palmen uit de tuin van het presidentiële paleis van Bouterse.

De hoeveelheid onderschepte coke die uit Suriname komt, is in korte tijd verviervoudigd. Volgens Mathoera is wat de politie in Suriname pakt, een fractie van wat er daadwerkelijk wordt gesmokkeld.
Zes onderschepte transporten sinds begin 2016 in en buiten Suriname hadden samen al een gewicht van 3.500 kilo. 'Allemaal ’Surinaamse cocaïne. Er is weer een sterk kartel met de wortels in ons land. We zijn een transitland. De smokkel moet zeer goed georganiseerd zijn. Hier zit een zorgvuldig opgezet netwerk van zware criminelen achter dat gesteund moet worden vanuit de overheid.'Suriname is volgens Mathoera weer een narcostaat geworden. Een, zoals ze zelf zegt, ’roversnest’. De drugshandel was voor Suriname in de jaren tachtig een belangrijke bron van inkomsten. Nederland draaide namelijk de geldkraan dicht na de Decembermoorden. Voor die moordpartij vindt nu een strafproces plaats, waarin de huidige president hoofdverdachte is.

Volgens Mathoera is er nu een zelfde soort situatie ontstaan. 'Het land staat er economisch gezien erg beroerd voor. Er zijn deviezen nodig en Bouterse heeft geld nodig om steun te kopen. Om uit de gevangenis te blijven en zijn politieke positie te behouden.'

De vraag is of mensen van de regering direct of indirect actief zijn betrokken bij de smokkel van cocaïne. Volgens Mathoera is de regering in ieder geval opvallend passief. 'Enorme hoeveelheden drugs passeren probleemloos ons land. Er is geen gedegen antidrugsbeleid meer.' Bouterse is overigens voor zover bekend geen verdachte in een lopend cocaïneonderzoek.

Maar de duizend kilo die onlangs werd gepakt, is toch een aardig succes? 'Het lijkt op een pure toevalstreffer. Niet het resultaat van een langdurig onderzoek. En we weten dat er vaak bewust een partij wordt weggetipt, zodat er andere partijen langs de politie kunnen glippen.' Durft Mathoera dit allemaal openlijk te zeggen? 'Natuurlijk. Het land gaat kapot en ik maak me grote zorgen. Ook over de jongeren. Het land wordt overspoeld met drugs.'

Mathoera wijst ook op de smokkel van coke via het vliegveld in Paramaribo naar Nederland. 'Vorig jaar nog werd een stewardess gepakt met tien kilo cocaïne. Het zijn geen bolletjes meer.'

Mathoera waarschuwt ons land voor de gevolgen van de drugssmokkel vanuit Suriname. 'Het is emmers water naar de zee dragen voor Nederland als de aanpak van smokkel alleen maar gericht is op het onderscheppen van transporten. De toevoer is ongelimiteerd. De samenwerking met Suriname kan veel beter. Ik heb begrip voor de grote afbreukrisico’s. Het OM in Nederland wil niet onderuit in tijdrovende en dure onderzoeken met deze afbreukrisico’s.' Nederland moet veel meer inzetten op de smokkel via Suriname. 'Nog nauwer samenwerken met instanties als de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).'

Chandrikapersad Santokhi is de voorganger van de huidige minister van Justitie, oud-hoofd van de recherche en tegenwoordig leider van de oppositie met zijn VHP. We spreken hem op zijn kantoor in Paramaribo. Hij sluit zich aan bij de zorgen van Mathoera. 'De politie heeft totaal geen capaciteit meer. Ook niet in het belangrijke binnenland. De drugsbestrijding ligt vrijwel plat. De ’intelligence-dienst’ is systematisch ontmanteld in de laatste jaren en de DEA is veel minder aanwezig. En je kunt niet zo’n massale doorvoer hebben zonder dat officiële instanties er weet van hebben. De georganiseerde misdaad werkt nauw samen met overheidsfunctionarissen.'

(Op de foto Bouterse met de in augustus vorig jaar in Paramaribo doodgeschoten Franklin Waterval (alias Brielle). Waterval figureerde prominent in een jarenlang lopend Nederlands politieonderzoek naar cocaïnehandel. Medeverdachte Piet W. werd in die affaire veroordeeld tot zeven jaar cel.)

Ter extra informatie:


Tiener carnaval parade op Curaçao trekt veel bekijks

Kleurrijk en feestend tiener carnaval door de straten van Willemstad

(Bron foto's: Vigilante/Facebook)

De Tiener Parade zorgde vrijdag voor een dansende menigte door de straten van Willemstad. Het was kleurrijk en vrolijk, aldus de Curaçao Chronicle van zaterdag 25 februari 2017.

De parade van tieners van diverse scholen op het eiland was zeer creatief met schitterende kostuums. Het was zowel voor de deelnemers als de vele bezoekers een groots feest.

Vanochtend, zondag 26 februari 2017, om elf uur start de grote parade, Gran Marcha, vanaf Sta. Maria naar Otrobanda.Dode bij schietpartij bij pontjesbrug in Punda te Willemstad op Curaçao

Probleem in relationele sfeer zou een ruzie hebben veroorzaakt


De politie zaterdagochtend 25 februari 2017, rond twee uur een melding over een schietpartij bij de pontjesbrug in Punda. De agenten vonden daar een jongen die getroffen was door meerdere kogels en geen teken van leven meer gaf, zo bericht Paradise FM.

Uit eerste onderzoek bleek, dat er een ruzie aan de schietpartij was voorafgegaan tussen het slachtoffer en een groep. Eén van die groep trok daarop een vuurwapen en schoot de jongen dood. De verdachten renden daarna weg.

Nadat de politiearts officieel de dood had vastgesteld is het lichaam van het slachtoffer door het Openbaar Ministerie in beslag genomen. Zijn identiteit is nog niet bekend.

De politie vraagt getuigen zich te melden.

De Extra meldt, dat een probleem in de relationele sfeer de ruzie had veroorzaakt. De politie maakt daar in een persbericht zaterdagmorgen (zie hieronder) geen melding van. (Bron foto: extra.cw)


Vershon ofisial di polis:
TOPIKO: TIRAMENTU KU MORTO / ASESINATO
Djasabra 25 di febrüari 2017 alrededor di 01.50’or, Sentral di Polis a dirigí un unidat na altura di brùg di ponton na e lado di Punda pa un kaso di tiramentu. Na e sitio polis a bin topa ku un homber drumi abou ku algun herida di bala na e parti ariba di su kurpa.
For di investigashon preliminar ku polis a realisá na e sitio a sali na kla ku probablemente e hòmber víktima tabata tin un diskushon ku un grupo di persona. Na dado momentu un di nan a saka un arma di kandela i lòs tiru dirigí riba e víktima ku konsekuensia ku algun di e tirunan aki a alkans’é na e parti ariba di su kurpa. E víktima -ku te na e momento aki no ta identifiká ofishalmente- a fayesé na e sitio di e insidente mes. Despues di e akto e sospechosonan a kore bai. Dòkter a konstatá morto di e hòmber aki i riba òrdu di Fiskal di Ministerio Públiko a konfiská su kurpa. Investigashon den e kaso aki ta kontinuá.
Na momento ku e víktima keda identifiká ofishalmente, nos lo informá esaki
Polis ta supliká tur persona ku por tin informashon tokante di e kaso aki, pa tuma kontakto ku polis na 917 of e liña anonimo 108.

Braziliaanse inheemse leiders vragen tijdens carnaval Rio aandacht voor hun grondenrechten

Thema sambaschool Imperatriz Leopoldinense 'Xingu: de roep afkomstig uit het Bos'


Braziliaanse inheemse leiders hebben het Amazone regenwoud verlaten voor Rio de Janeiro waar ze gisteren aandacht hebben gevraagd voor hun grondenrechten op de openingsdag van het beroemde carnaval van de stad. Dit bericht het persbureau Reuters zaterdag 25 februari 2017.

Kunstenaars van de Imperatriz Leopoldinense sambaschool, een van Rio's traditionele dansacademies, nodigde inheemse leiders naar Rio uit, omdat hun thema voor de parade van dit jaar 'Xingu: de roep afkomstig uit het Bos' is.

Inheemse activisten zeggen, dat diep in het Amazone regenwoud het Xingu-leefgebied met haar weelderige begroeiing en stromende rivieren wordt bedreigd door geplande dammen, agrarische plantages en infrastructurele projecten. Die thema's worden uitgebeeld op de praalwagens, in de kostuums en de met zorg gecreëerde dansroutines tijdens het carnaval.

De inheemse leidster Alessandra Munduruku zei, dat ze liever thuis zou zijn met haar volk in het regenwoud, in plaats van het bijwonen van persconferenties op de openingsdag van het carnaval.


Maar, ze zei dat externe investeerders in het regenwoud zijn gekomen waar haar mensen leven, waardoor de Munduruku geen andere keuze hebben dan zich te organiseren en te vechten om hun land te beschermen.

'We gaan van het carnaval een politieke activiteit maken, totdat de aanvallen op ons en onze manier van leven wordt gestopt', aldus Munduruku tegenover de Thomson Reuters Foundation tijdens een interview in Rio's Samba Stad, waar praalwagens staan opgeslagen aan de vooravond van de festiviteiten. 'We zouden liever in het bos zijn, maar zij, de buitenstaanders, vernietigen ons land', zei Munduruku.

'Het aantal projecten in de Amazone is overweldigend groot', zei ze, verwijzend naar het voorgestelde Tapajos dam hydro-project. De Braziliaanse regering heeft vorig jaar dat project opgeschort vanwege zorgen omtrent de rechten van inheemsen, maar campagneleiders vrezen dat het project nieuw leven wordt ingeblazen. Nieuwe dammen zouden het land waar haar volk leeft overspoelen, terwijl ook vispopulaties zouden worden getroffen waarvan ze afhankelijk zijn voor voedsel, zei Munduruku.


De 900.000 Braziliaanse inheemsen vormen minder dan een procent van de bevolking, maar hebben te maken met een hogere armoedegraad, volgens data van de overheid. Voorstanders van nieuwe infrastructurele projecten, zoals dammen in het Amazonegebied, zeggen dat Brazilië investeringen nodig heeft, schone energie en banen in de bouw.

En sommige critici zijn het niet eens met sambascholen die nieuwe dansroutines creëren rond controversiële onderwerpen.

Groepen boeren bijvoorbeeld, zeggen dat de landbouw een onterecht doelwit is geworden van carnaval campagnevoerders die van fokkers van vee zondebokken maken tijdens wat een inclusieve viering van de Braziliaanse cultuur zou moeten zijn. 'Het is onaanvaardbaar dat het meest populaire Braziliaanse festival, dat de bewondering en het respect van onze sector heeft, het podium moet worden van een show van sensatiezucht en ongegronde aanvallen', aldus de Braziliaanse Vereniging van Veeboeren (Associação Brasileira de Criadores de Gado) in een verklaring.


Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rundvlees en kip. De boeren zeggen, dat hun sector een van de weinige lichtpuntjes is wat betreft werkgelegenheid en de economische groei in een land dat in de greep van is van een recessie.

Meer dan een miljoen bezoekers worden verwacht tijdens het vijfdaagse carnaval en zij genereren ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar voor de lokale economie.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Thomson Reuters Foundation)