maandag 27 februari 2017

Surinaamse brassband 'One Chance' loopt mee in carnaval parades op Curaçao

Brassband in een aantal carnavalsoptochten op eiland te zien en te horen


De Surinaamse brassband ‘One Chance’ is deze dagen met twintig leden op Curaçao waar zij deelneemt aan het carnaval. De brassband, die al enkel jaren hieraan deelneemt, heeft de activiteiten op het eiland uitgebreid. Als eerste brassgroep van Suriname heeft ze vrijdagochtend opgetreden in zogenoemde tienerparade van de scholen in Banda Abou te Westpunt op het eiland (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). De groep heeft de sfeer kunnen verhogen met Surinaams muziek, ritme en dans, zo schrijft het Dagblad Suriname maandag 27 februari 2017.

Met de gemeente Banda Abou ook aftastende gesprekken gevoerd om te komen tot een uitwisseling.

De groep werd overigens in het Consulaat van Suriname ontvangen door de Consul-generaal. De groep is van mening, dat als zij ergens in een ander land optreden, zij verplicht zijn om de hoogste gezagdrager van Suriname daar in kennis te stellen van hun aanwezigheid en te bezoeken. Het volgende optreden was zondag en dinsdag is de afsluiting.

De SLM, als hoofdsponsor van de groep, met Co-sponsor Fernandes, de leden van de brassband en All Star, heeft het mogelijk gemaakt dat de leden in twee etappes konden afreizen naar Curaçao. De groep onder leiding van Nelom Miguel keert 2 maart terug.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)Politiek café bij Vereniging Ons Suriname over arbeidsmarkt discriminatie en racisme

Ondanks verbeterde positie in onderwijs is werkloosheid onder Surinaamse-Nederlanders hoog


In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart organiseren het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en New Urban Collective (NUC) vrijdag 3 maart een politiek café over het onderwerp ‘arbeidsmarkt discriminatie en racisme jegens Surinaamse-Nederlanders'. Hierbij zal het het onderzoek 'Je moet twee keer zo hard werken' gepresenteerd zal worden. 

Daarnaast zullen ervaringsdeskundigen, politici, beleidsmakers en het publiek in dialoog gaan over racisme, discriminatie en de sociaaleconomische positie van Surinaamse-Nederlanders. Wat kunnen de verkiezingen, politici en beleidsmakers betekenen voor Surinaamse Nederlanders?

Wat kan de Surinaams-Nederlandse gemeenschap zelf doen om haar sociaaleconomische positie binnen de samenleving te bevorderen? Hoe kunnen Surinaamse-Nederlanders ondanks de obstakels die racisme en discriminatie kunnen opwerpen toch hun positie verbeteren?

Het SIO heeft een onderzoek laten uitvoeren door NUC naar racisme, discriminatie en de sociaaleconomische positie van Surinaamse-Nederlanders. Surinaamse-Nederlanders doen het steeds beter in het onderwijs. De tweede generatie weet steeds vaker het hoger onderwijs en hogere niveaus op het MBO te bereiken. Ondanks de verbeterde positie in het onderwijs is de werkloosheid onder Surinaamse- Nederlanders nog meer dan twee keer zo hoog is dan de werkloosheid onder mensen van Nederlandse origine. Surinaamse-Nederlanders werken hard, maar wat levert het op?

Op vrijdag 3 maart worden de bevindingen gepresenteerd en wordt erover in dialoog gegaan. 

Sprekers: 
* Mitchell Esajas (New Urban Collective) 
* Tanja Jadnanansing (ex-Kamerlid PVDA, Albelda college)
* Antoin Deul (voorzitter NinSee) 
* Sylvana Simons (lijsttrekster Artikel 1) 
* Ixora Balootje (kandidaat Kamerlid ChristenUnie) 
* Simion Blom (GroenLinks Amsterdam) 
* Andrew End (SIO Jongerencommissie) 

Locatie: 
Vereniging Ons Suriname: Zeeburgerdijk 19b, 1093, SK Amsterdam 
Tijd: 
18:30 – 22:00 uur 
Aanmelden: 
Gratis, via het webformulier: http://bit.ly/2l3hqu5.

RO-minister Dikan vervangt leiding Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland

'Nieuwe directeur om een nieuwe weg in te slaan'


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft afgelopen vrijdag de leiding van de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB) vervangen. Hij heeft Marlon Cairo aangesteld als de nieuwe directeur van de SFOB (zie foto - Bron: ministerie van RO), zo meldt het ministerie vandaag, maandag 27 februari 2017. 

Cairo heeft daarmee de leiding overgenomen van waarnemend directeur Michael Weidum. De overdracht en installatie vonden plaats in aanwezigheid van de leiding van het ministerie, het bestuur en medewerkers van de SFOB.

Minister Dikan gaf in zijn toespraak aan, dat de leiding besloten heeft om een nieuwe directeur aan te stellen om daarmee de stichting in de gelegenheid te stellen een nieuwe weg in te slaan.

Verder feliciteerde de minister de nieuwe directeur en gaf aan dat die kan rekenen op de volle ondersteuning van de leiding van het ministerie.

Agnes Blijer, voorzitster van SFOB, zei bij de overdracht dat de SFOB als werkarm van het ministerie medeverantwoordelijk is voor het uitvoeren van het strategisch plan van het departement. Het is de taak van de SFOB om een bijdrage te leveren van het wegwerken van de achterstand van de binnenlandbewoners.

VWO-eindexamens en schoolonderzoeken in mei anderhalve week uitgesteld

Uitstel vanwege door staking leerkrachten opgelopen achterstand bij leerlingen


Eindexamens en schoolonderzoeken die voor mei gepland zijn voor het Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs (VWO) zijn met anderhalve week verschoven. De directeuren van VWO-scholen hebben hiertoe besloten, in een reactie op de drie weken durende staking van de Bond van Leraren (BvL). Dit zegt de voorzitter van het VOS-directeurenberaad, Balram Soemeer, vandaag, maandag 27 februari 2017, in de Ware Tijd.

De directeuren hebben ook gesproken over hoe de verschillende schooltypen de achterstand in onderwijs zullen inlopen. Elk heeft namelijk haar eigen leertraject.

Luciën Rotsburg, directeur van het IMEAO 2 (Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs), zegt dat na de vakantie een toets van de leerlingen zou worden afgenomen. Op dit moment wordt het zogenoemde modulair programma afgewerkt.

Het VOS-directeurenberaad heeft, kort na het opschorten van de lerarenstaking bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) een inhaalprogramma ingediend. Daarin staat dat de lessen op zaterdagen en in het Pinksterweekend of het achtste lesuur zouden worden ingelopen. Rotsburg zegt, dat het voor de IMEAO-scholen toch gunstig uitpakt, omdat de leerlingen van het tweede en derde leerjaar nu stage lopen, waardoor hun docenten vrije lesuren hebben.

Hortence Promes, directeur van het SPI (Surinaams Pedagogisch Instituut), verwijst naar de algemene brief die het beraad heeft gestuurd naar MinOWC. Zij zegt, dat de kweekscholen het achtste lesuur gebruiken. Het is wel ingeroosterd, maar wordt normaliter niet gebruikt. Vaak genoeg komt het te vervallen door de vrije lesuren tussendoor. Promes zegt verder, dat op de kweekscholen de achterstand in de eerste week van maart al zal zijn ingelopen. Daarna begint het tweede schoolonderzoek.

Soemeer zegt nog, dat er voor de VWO-scholen geen gezamenlijk programma kan worden ingediend. De secties van de verschillende vakken komen wel bij elkaar, maar elke school bepaalt zelf haar inhaalprogramma.

Vijf Venezolanen in Miami, Florida (VS), verdacht van smokkel wapens en munitie naar Venezuela

Wapens en munitie VS uit gesmokkeld naar Maracibo in dozen auto-accu's


Een federale grand jury heeft vijf Venezolanen aangeklaagd voor het sinds 2013 illegaal vervoeren van vuurwapens en munitie naar Venezuela, aldus federale gerechtelijke dossiers in Miami. De grand jury aanklacht werd ingediend op 16 februari, ongeveer een week nadat de derde en laatste van drie Venezolanen die eerder in verband waren gebracht met deze zaak, een bekentenis hadden afgelegd, zo bericht de Miami Herald in de staat Florida (VS) vandaag, maandag 27 februari 2017. 

De nieuwe zaak voegt meer details toe aan een ​​onderzoek dat sinds vorig jaar loopt van federale agenten, toen ze de eerdere zaak met betrekking tot de drie Venezolanen, die schuldig hebben gepleit, ontdekten. De nieuwe zaak tegen vijf andere Venezolanen bevat niet alleen nieuwe informatie, maar laat ook zien, dat de illegale export naar Venezuela van wapens en munitie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Vorige beschuldigingen tegen de drie Venezolanen waren, dat ze probeerden vuurwapens en munitie het land uit te smokkelen, maar dat dat niet succesvol was. In de nieuwe zaak, beweren de onderzoekers dat de vijf verdachten - Ender Enrique Soto Hernández, Ender Alberto Soto Hernández, Luis Antonio Urdaneta Pozo, Wilmer Onelis Hinestroza Pereira en Alcibiades DeJesus Palmar Narváez - tien geweren en vijf handvuurwapens alsook ten minste 54 pond munitie hadden gekocht of gestolen en vervolgens hebben vervoerd.

Volgens de aanklacht werd de munitie verborgen in bagage op vluchten naar Maracaibo, Venezuela, vanuit Miami. 'Gedaagden Ender Enrique Soto Hernández en Ender Alberto Soto Hernández hebben munitie verpakt in hun bagage en gesmokkeld op vluchten vanuit Miami, Florida, naar Venezuela', aldus de aanklacht. De gerechtelijke documenten bevatten ook een indicatie van hoe de onderzoekers een verbinding ontdekten tussen beide zaken: de naam, Ender Soto.

Soto was de man in Maracaibo die in april vorig jaar een pakket naar Miami zond bestaande uit lege dozen voor auto-accu's. Onderzoekers hebben dat pakket gevolgd en het leidde hen naar twee Venezolanen in Zuid-Florida - Alfredo Montilla Hernández en José Alexander Gutiérrez Morales - die later schuld hebben bekend. Ze werden in oktober gearresteerd na het leveren aan een rederij van dozen met auto-accu's waarin in sommige acht pistolen en 23.500 stuks munitie zaten, volgens een aanklacht in deze zaak.
Maar het was de derde Venezolaan in de eerdere zaak, Anja José Aguilar Sánchez, die misschien wel het meest heeft bijgedragen aan de ontmanteling van de wapenhandel, zo wordt opgemaakt uit documenten van de rechtbank. Louis Casuso, advocaat van Aguilar Sánchez, vertelde de rechtbank dat zijn cliënt met de onderzoekers zou samenwerken.Toen Aguilar Sánchez in december werd gearresteerd, vonden onderzoekers in zijn mobiele telefoon de naam Ender Soto in zijn lijst met contacten. De nieuwe aanklacht bevat de namen van Ender Enrique Soto Hernández en Ender Alberto Soto Hernández. Hoewel dat niet wil zeggen dat ze verwant zijn, zei een persoon die bekend is met de zaak, dat zij broers zijn en dat een van hen oorspronkelijk in Zuid-Florida woonde, maar werd gedeporteerd. 

Verslagen van de rechtbank vermelden overigens niet of de vijf aangeklaagde Venezolanen werden vastgehouden in Miami of dat ze in Venezuela zijn. Maar, geen van de vijf had een advocaat en dat is meestal een indicatie, dat de verdachte misschien niet in hechtenis zit. 

(Red. De Surinaamse Krant/Miami Herald)

Peruaanse president Kuczunski eerste Latijns-Amerikaanse leider op bezoek bij VS-president Trump

Kuczunski spreekt slechts 12 minuten met Trump


'Latijns-Amerika is een goede hond die slaapt op tapijt dat geen problemen veroorzaakt'


In een presentatie getiteld 'Een nieuw tijdperk voor Latijns-Amerika', aan de Princeton University in de staat New Jersey, na een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen vrijdag, zei de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski: 'De Verenigde Staten is gericht op die gebieden waar problemen zijn. Net als het Midden-Oosten. De VS investeert niet veel tijd in Latijns-Amerika, omdat het is als een goede hond die slaapt op het tapijt dat geen problemen veroorzaakt.' Dit bericht de Venezolaanse nieuwswebsite TeleSUR vandaag, maandag 27 februari 2017.


Hij verklaarde, dat de enige uitzondering Venezuela was, eraan toevoegend dat hij op de XXV Cumbre Iberoamericana in oktober 2016, tegen de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez heeft gezegd, dat haar 'regering onhoudbaar is en dat het een stap opzij moest doen. Het is duidelijk, dat ze dit niet zo positief heeft ontvangen.'


Donald Trump en Kuczunski ontmoetten elkaar vrijdag slechts 12 minuten, waarin alleen 'een paar seconden' werd gerept over het issue van de Peruaanse oud-president Alejandro Toledo, die een vluchteling is en in de Verenigde Staten leeft en geconfronteerd is met beschuldigingen van corruptie in Peru.

Op vragen van verslaggevers na de ontmoeting met Trump zei het Peruaanse staatshoofd: 'Dit is een kwestie van de rechterlijke macht, waarover niet meer dan een paar seconden werd gesproken.' Hij zei hierop meteen, dat Lima niet van plan is om van de VS te eisen dat Toledo wordt vastgehouden.

Twee weken geleden vroeg Kuczynski Trump nog via de telefoon om de deportatie van Toledo, als een beter alternatief dan zijn arrestatie en eventuele uitlevering. Toledo, die op dit moment in San Francisco woont, ontkent aantijgingen van het Openbaar Ministerie dat hij 20 miljoen US $ aan steekpenningen heeft aangenomen van het grote Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht S.A.Kuczynski heeft ooit eens gegrapt, dat hij banden met de Verenigde Staten zou doorsnijden als Trump zou worden verkozen tot president, maar al feliciteerde hij Trump en beschreef hun gesprek als 'hartelijk en constructief.'

Kuczynski weigerde, tijdens een persconferentie na het korte onderhoud met Trump, om specifiek commentaar te leveren op het voorstel van Trump om een ​​muur langs de VS-Mexicaanse grens te bouwen om illegale immigratie en drugshandel te beteugelen. 'Ik wil niet ingaan op de muur', zei Kuczynski, een voormalig Wall Street bankier in een video verspreid door zijn kantoor.


'We zijn geïnteresseerd in het vrije verkeer van mensen ... Ik benadrukte dat tegenover president Trump en dat we liever bruggen brouwen dan naar muren.'

Over migratie, zei Kuczynski zei hij in het gesprek met Trump heeft gesteld, dat slechts 70 Peruanen van de 1 miljoen in de Verenigde Staten zich in een gevangenis bevinden, 200.000 van hen zijn zonder papieren. 'Peru heeft geen criminelen geëxporteerd naar de Verenigde Staten', zei Kuczynski. 'Ze zijn verpleegkundigen, ze zijn artsen, ze zijn allerlei mensen.'

(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/TeleSUR)

St.1 Voor 12: 'Aanpak probleemjongeren wordt niet serieus genomen'

Voorzitter Vismale: 'Het kan niet, dat er zo weinig hulp is voor onze toekomst'


PCS weet niet om te gaan met 'onhandelbare' 15-jarige Radjkoemar Ramsahai - Jongen nu opgevangen door 'De Stem'


De 15-jarige Radjkoemar Ramsahai, die onlangs in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) was opgenomen, is er na een maand weer uitgezet. 'Hij is onhandelbaar en heeft geprobeerd ons te vergiftigen. De afkick therapie die hij onderging heeft een eigenlijk programma van drie maanden, maar wegens slecht gedrag zijn wij genoodzaakt de behandeling vroegtijdig stop te zetten', zegt een begeleider, zo schrijft Periskia Laing vandaag, maandag 27 februari 2017, in een persbericht.

De stichting 1 Voor 12 reageerde direct en ging op onderzoek uit. 'Wij hebben verschillende opvangtehuizen geprobeerd, maar niemand wil de jongen hebben', zegt Louis Vismale. Uiteindelijk werd de ouderloze minderjarige ondergebracht bij stichting De Stem. 'Wij zijn bereid Radjkoemar met open armen te ontvangen, met behulp van onze pas opgerichte afdeling JOZUA Jongeren', zegt de directeur van de stichting, Carlo Landsdorf.

'De in maart 2016 opgerichte afdeling houdt zich bezig met jongeren van 15 tot 25 jaar die moeilijk opvoedbaar zijn en drugs gebruiken of kwetsbaar zijn voor die verleiding. De jongeren worden onderworpen aan een strak dagelijks programma dat om zes uur 's morgens van start gaat en tot tien uur 's avonds duurt. In het programma staan begeleiding en resocialisatie centraal. Na hun 25e worden de jongvolwassenen overgeplaatst naar de afdeling Resocialisatie totdat ze zelfredzaam zijn en zonder problemen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Jammer genoeg hebben we de afgelopen drie jaar geen subsidie van de overheid gehad. Naast hun studie moeten ze dus zelf wat bijverdienen om hun zaken zelf te kunnen betalen', zegt Landsdorf.

'We zaten met de handen in het haar, niemand anders wilde de jongen opvangen. Het ontbreekt er aan de juiste opvangcentra voor jongeren die een probleem vormen voor de samenleving en zichzelf. Dit kan ik zeggen, omdat we intussen al bijkans tien jongeren met moeite hebben ondergebracht in tehuizen, maar ondanks onze inzet zijn er nog veel hulpbehoeftigen die geen begeleiding kunnen krijgen. Met alle gevolgen van dien. Simpele voorbeelden zijn de gevallen van Marlon Madam en Rafael Friman. De hulp kwam voor deze jongeren niet op de juiste manier en vandaag de dag kunnen we ze alleen maar herdenken', aldus Vismale.

'Het kan niet, dat er zo weinig hulp is voor onze toekomst.'

Volgens Vismale ontbreekt het er aan voldoende deskundige hulp en instanties, waardoor dit probleem niet goed aangepakt kan worden. De teleurstelling is van zijn gezicht af te lezen. Stichting 1 Voor 12 is drukdoende een tehuis op te zetten om kinderen met moeilijke gedragingen te begeleiden, resocialiseren en rehabiliteren. De doelgroep zal jeugdigen van 12 tot en met 21 jaar zijn.

Colombia voor Nederlandse bedrijven de uitvalsbasis voor Latijns-Amerika

'Rotterdam Partners' plant met ambassade in Bogotá handelsmissie naar Colombia

Kansen voor tuinbouw en agrologistieke sector in Colombia 


Rotterdam Partners organiseert in samenwerking met het Holland House Colombia en de Nederlandse ambassade van 3 tot en met 7 april 2017 een handelsmissie naar Colombia en brengen de deelnemers in contact met potentiële klanten en opdrachtgevers.

Colombia is de derde grootste economie in Latijns-Amerika, een opkomende markt met een stabiel groeipercentage van 5% in de afgelopen jaren. De Colombiaanse economie zal naar verwachting in de komende jaren stabiel doorgroeien met 2-3%.

Al veel Nederlandse bedrijven profiteren van deze groeimarkt en gebruiken Colombia als uitvalsbasis voor Latijns-Amerika. Dit bericht de website AGF.nl vandaag, maandag 27 februari 2017.

De agrarische sector is de motor voor de toekomstige groei van de Colombiaanse economie. De overheid investeert miljoenen euro's in een uitbreiding van het land en tuinbouwareaal van 7 naar 8 miljoen hectare. Daarnaast zijn de overheid en de private sector ervan doordrongen, dat de agrarische sector moet moderniseren en dat daarvoor buitenlandse kennis en technologie nodig zijn. Deze modernisering is relevant voor de gehele supply chain, van productie tot verwerking en distributie.

Vrouw (76) in haar woning in ressort Domburg overvallen en mogelijk verkracht

Bejaard slachtoffer opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo


Twee mannen zijn gisterochtend de woning van een alleenstaande 76-jarige vrouw middels braak binnengedrongen in het ressort Domburg. De vrouw  werd beroofd en vermoedelijk verkracht, schrijft vandaag, maandag 27 februari 2017, het Dagblad Suriname. 

De daders zijn er vandoor gegaan met geldbedragen en nog wat, niet nader benoemde, waardevolle goederen.

De vrouw werd na de overval met een ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Onderzoek door een specialist zal moeten vaststellen of er inderdaad sprake was van verkrachting. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Bekende van agenten bureau Keizerstraat loopt met tv langs politiebureau

29-Jarige man blijkt tv te hebben gestolen bij zaak waar goederen werden uitgeladen


De 29-jarige Q.S. (29) is donderdag 23 februari door de politie van het ressort Centrum aangehouden. S., een bekende van de politie, liep die dag met een televisietoestel voorbij het politiebureau aan de Keizerstraat. Agenten, die hem herkenden, vonden dit verdacht en hielden hem staande, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 27 februari 2017.

Gevraagd naar de herkomst van het toestel, verklaarde S. dat het onbeheerd lag op een terrein aan de Heiligenweg. Onderzoek wees echter uit, dat arbeiders van een zaak in het ressort bezig waren goederen uit te laden. Op een onbewaakt moment heeft S. gewoon de tv gepakt en is ermee vandoor gegaan.

Inmiddels heeft hij bekend zich schuldig te hebben gemaakt diefstal van de televisie. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij ingesloten.

Politie Suriname wil dat burger alerter is

'Sommige burgers lokken met hun gedrag criminele activiteiten uit'

'De politie krijgt met veel recidivisten te maken'


De politie drukt de samenleving op het hart om alerter te zijn. Aan het begin van dit nieuwe jaar zijn er al honderden inbraken, overvallen en berovingen gepleegd. Auto-inbraken zijn een groot zorgpunt. Burgers kunnen bijdragen aan het handhaven van de veiligheid door bepaalde gewoontes waar criminelen op rekenen, achterwege te laten. Het Korps Politie Suriname heeft afgelopen week een presentatie gehouden over geboekte successen en spraakmakende zaken waar het korps aan werkt.

De criminaliteitscijfers liggen erg hoog. Commissaris Inder Janbahadoer geeft aan, aldus Starnieuws vandaag, maandag 27 februari 2017, dat de politie nu vaker te zien is. Vooral in risicogebieden wordt vaker gepatrouilleerd.

'Criminaliteit is er overal. Wij willen het niet, maar hebben er ook last van. Een aantal dingen gaat gebeuren. Daarom vragen wij dat de burger alert moet zijn.'

Sommige burgers lokken met hun gedrag criminele activiteiten uit, stelt Janbahadoer. 'Je hebt nog mensen die met een Iphone in een donkere straat gaan lopen. Boeven vinden dat aantrekkelijk. Kijk hoeveel mensen nog waardevolle spullen in hun auto’s bewaren. Uw auto is toch geen kluis? Mensen doen nog steeds zaken met heel veel geld op zak. We leven in digitale wereld. Het is makkelijk geworden, maak daarvan gebruik. Bouw een stuk veiligheid in. Het moet lukken.'
Gebleken is dat heel veel waardevolle spullen duidelijk zichtbaar in auto’s worden achtergelaten.

Het behoeft een onderzoek om de oorzaak voor de stijging van deze type criminaliteit te weten te komen, zegt Cherida Dragman van de afdeling Public Relations. 'Wat voor de politie belangrijk is, is dat dit niet kan. Het was een paar weken rustig en daarna is de criminaliteit weer gestegen. Het baart de politie zorgen maar wat de oorzaak betreft, daar moet er onderzoek naar komen.'

Commissaris Robby Ramjiawan geeft aan dat de politie met veel recidivisten te maken krijgt. Heel veel ex-gevangenen kunnen niet aan een werk komen en vervallen weer in de criminaliteit om zich te onderhouden. 'Zij nemen de risico's die met het roven meekomt. De noodzaak is hoog bij die mensen, sommigen worden doodgeschoten, maar mensen blijven de kansen nemen. Aan de andere kant weten we allemaal van de sociale omstandigheden die zeer bedroevend zijn.'

De andere groep betreft de beroepsmisdadigers, vult Janbahadoer aan. 'Ook al heeft hij alles, hij gaat het gewoon doen.'

Ramjiawan is de bevolking dankbaar voor de geleverde bijdrage tot nu toe. Het is door tips uit de samenleving dat sommige zaken gekraakt worden en in andere doorbraak komt. Hij vraagt dat de mensen nu ook hun eigen veiligheid beter ter hand nemen. 'We plegen heel veel inspanning, maar kunnen niet overal tegelijk zijn.' 

Praalwagen carnaval Rio de Janeiro rijdt publiek in: zeker acht mensen gewond

Het gaat mis bij begin finale van de beste sambascholen


Bij een grote carnavalsparade in Rio de Janeiro heeft gisteren een bestuurder van een praalwagen, onderdeel van de optocht, de macht over het stuur verloren en is het publiek ingereden. Een praalwagen van de Paraiso do Tuiuti-sambaschool reed in op een groep mensen. Acht mensen raakten daarbij gewond (zie foto - Bron: BBC), onder wie een man die geklemd zat tussen het voertuig en een versperring. Het hoogtepunt van het carnaval in Rio werd zo overschaduwd door het ongeval.

Direct aan het begin van de finale van de beste sambascholen ging het mis, waarna de optocht tijdelijk werd stilgelegd. Meerdere ambulances en brandweervoertuigen snelden naar de boulevard waar de optocht traditiegetrouw wordt gehouden.Toen de slachtoffers naar het ziekenhuis waren gebracht werd de optocht weer hervat. De dansers legde even later toch uit respect voor de gewonden de show weer even stil.


Het carnaval wordt jaarlijks ingeluid door de symbolische overhandiging van de sleutels van de stad door de burgemeester aan de ‘carnavalskoning’. Maar Marcelo Crivella kwam vrijdagavond niet opdagen en liet tienduizenden bezoekers en sambadansers wachten. Twee uur later overhandigde de wethouder voor Cultuur alsnog de sleutels. Crivella is protestants en een zeer vrome voormalige bisschop van een sekte en heeft dan ook niets met het katholieke feest.

De finale van de sambascholen is het hoogtepunt van het carnaval in Rio. Twaalf scholen, elk met meer dan 3000 dansers en muzikanten, strijden om de prijs van beste sambaschool van 2017.

Beelden van samba-dansers en -danseressen tijdens het carnaval van Rio:
Feridos por carro alegórico da Paraíso do Tuiuti passam por cirurgia

Acidente atingiu 20 pessoas durante desfile da primeira escola a desfilar no Sambódromo

 / atualizado 


RIO - Cinco das oito pessoas internadas após o acidente um carro alegórico da escola de samba Paraíso do Tuiuti foram liberadas na manhã desta segunda-feira do hospital Miguel Couto, na Zona Sul da cidade. Das três vítimas que estavam no Hospital Souza Aguiar, no Centro, uma delas foi transferida para o Miguel Couto e passou por uma cirurgia. As outras duas pessoas permanecem no Souza Aguiar e também foram operadas.

Segundo a Secretaria Municipal de Saúde, as vítimas tiveram ferimentos nas pernas e as cirurgias já terminaram. As três mulheres operadas foram identificadas como Maria de Lurdes de Moura, Lúcia Melo e Elizabeth Jofre, que sofreram fraturas nas pernas. Em boletim médico divulgado no início da manhã, a informação é de que "o quadro de saúde das três é delicado e inspira cuidados".

Vinte pessoas foram atingidas pelo carro alegórico da escola de samba Paraíso do Tuiuti. Doze receberam atendimento médico nos postos do Sambódromo e foram liberadas em seguida. A polícia realizou a perícia no carro alegórico, mas uma perícia complementar deve ser realizada ainda nesta segunda-feira.

O delegado William Lourenço, da Delegacia da Cidade Nova, deve ouvir também nesta segunda-feira testemunhas e pessoas que participaram do deslocamento do carro alegórico.

Em nota, a agremiação lamentou “profundamente” o ocorrido durante o seu desfile. A diretoria da escola manifestou seu pesar e se prontificou a prestar esclarecimentos assim que as causas fossem apuradas. A escola de samba ainda prometeu “toda a assistência” às vítimas do “irreparável episódio”. A Liesa, liga que organiza o desfile do Grupo Especial, também lamentou “profundamente” o acidente e informou se solidarizar com as vítimas. Todas, segundo a entidade, prontamente socorridas por equipes da Secretaria Municipal de Saúde.

MANOBRA ERRADA
A Paraíso do Tuiuti foi a primeira escola do Grupo Especial a desfilar neste domingo. O acidente teria sido causado por uma manobra errada na saída do último carro da escola, que bateu na grade lateral do Sambódromo e atingiu os foliões.

(Red. De Surinaamse Krant/Globo/Twitter/Nederlands Dagblad/VRT Nieuws/De Telegraaf)

Winkelier te Snesikondre overvallen

Buit vier overvallers bestaat uit Srd 5.000, Euro 800, 230 gram ruw goud en sieraden


Een winkelier te Snesikondre in het district Sipaliwini is vrijdag in de vooravond overvallen door vier gewapende mannen in zijn winkel. Tegen kwart voor zes stormden vier gewapende mannen de zaak binnen. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 27 februari 2017.

Onder bedreiging van de wapens maakten de overvallers Srd 5.000, 230 gram ruw goud, Euro 800 en de sieraden die het slachtoffer op dat moment aan had, namelijk vijf vingerringen en een armband van geel metaal, buit.

Berenstein herkozen als voorzitter vakcentrale C-47

Herkozen voorzitter: 'Het is moeilijk bestuursleden te vinden om bonden te leiden'

'Mensen willen zich niet meer inzetten voor het collectief, iedereen denkt nu individueel'


Robby Berenstein is vrijdag bij enkele kandidaatstelling herkozen als voorzitter van de vakcentrale C-47. Dat gebeurde tijdens een bijzondere Assemblee van de Arbeid in het hoofdbureau. Het bestuur gaat zich voornamelijk richten op het ordenen van de interne organisatie, op zowel administratief als financieel gebied. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 27 februari 2017.

Berenstein zei een groeiende individualisering in Suriname te zien, waardoor het ook moeilijk is bestuursleden te vinden om bonden te leiden. 'Mensen willen zich niet meer inzetten voor het collectief. Iedereen denkt nu individueel en wil zijn eigen weg opgaan.' De vakbondsleider wil dit verschijnsel tegengaan. Vakbonden oprichten is het juiste middel hiertegen, zegt hij.

Eén van de belangrijke doelen van dit bestuur zal volgens Berenstein zijn het vergroten van de invloed van de organisatie op de economie van het land. Dit zal gebeuren door de leden ervan bewust te maken dat zij als collectief over enorm veel kapitaal beschikken, bijvoorbeeld bij pensioenfondsen. 'Dat geld is ons geld', zei Berenstein. Hij is ervan overtuigd dat als de werkers de controle over 'hun' geld nemen, zij grotere invloed zullen hebben op de economie. 'Dan hoef je niet steeds achter de feiten aan te hollen, maar kan je beslissingen helpen nemen.'

De vakcentrale zal zich verder blijven inspannen om de niet-georganiseerde werkers te bundelen. De C-47-voorzitter is niet tevreden over de mate waarin niet-georganiseerde werkers in de afgelopen tijd zijn georganiseerd. Met name de groeiende gewoonte van werkgevers om werkers niet in vaste dienst te nemen, maar onder contract, werkt het vakbondswerk tegen.

Lijk gevonden in Commewijnerivier bij Mariënburg

Lichaam van man door visser aangetroffen tussen parwawortels


De politie van Mariënburg kreeg zaterdagmorgen rond elf uur een melding van een lijk dat was gevonden in de Commewijnerivier. Een visser had het lichaam ontdekt, dat tussen parwawortels vast zat. 

Het lijk verkeert in verre staat van ontbinding.

Het gaat, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 27 februari 2017, om een man met een roze krans met een kruis om zijn hals en een ring aan een van zijn vinger.

Den Blauwvinger: De hypocrisie van een 'dokkende' Bouterse

COLUMN: Herdenking coup 25 februari 1980 met bekende anti-opponenten retoriek van een in het nauw gedreven president

De macht en kracht van een het volk ontlopende 'volkspresident' worden zichtbaar en hoorbaar met de dag zwakker


Het was weer eens zover. President Desi Bouterse viel tijdens zijn redevoering vrijdagavond 24 februari 2017 bij de 37e herdenking van zijn coup van 25 februari 1980 voor het Monument van de Revolutie bij de Waterkant in Paramaribo weer met zijn bekende retoriek zijn vermeende tegenstanders aan. Het aanvallen van opponenten door Bouterse is een teken van zwakte, een teken van onzekerheid, een teken van onmacht en vooral van frustratie.

Zo zei hij, dat er altijd mensen zijn die zich zullen verzetten tegen verzoening en dat het met onwillige honden moeilijk hazen vangen is. Met die laatste opmerking viel hij de voorzitter van de onderwijsbonden Bond van Leraren en Associatie van Leerkrachten in Suriname, Wilgo Valies, aan. Bouterse beweerde, dat welk voorstel ook gedaan wordt vanuit de zijde van zijn regeringsteam inzake het in te voeren zogenoemde herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden, het nooit goed is.

Valies laat zich door niets en niemand muilkorven...
Tja, de president is er nog niet aan gewend, dat er een unieke vakbondsleider is die echt opkomt voor de leden van zijn bond en daartoe onder andere gebruikmaakt van het grondwettelijk vastgelegde stakingsrecht. Een voorzitter die zich niet laat muilkorven door goed verdienende, ondeskundige zogenoemde raadsadviseurs ofwel spreekbuisjes en sloofjes van de president. Valies staat dus simpelweg in zijn recht, maar dat valt bij Bouterse niet in goede aarde.
Een president die zelf overigens gebruik heeft gemaakt van het Surinaamse recht om als hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces dat proces constant te traineren. Door Valies aan te vallen blijkt op welke hypocriete wijze Bouterse personen aanvalt die zich tegen het door zijn regering gevoerde beleid keren.

De 'clone' van Bouterse
Overigens heeft hij een soort 'clone' van zichzelf rondlopen in de persoon van het NDP-parlementslid André Misiekaba, een partijgenoot dus, een keffertje. Ook een schreeuwer, een slijmerd, die maar wat graag zijn baas in woord steunt. En dat deed hij ook bij de herdenking van de coup van 25 februari 1980. Hij zei, dat Bouterse nu de mensen die het systeem in de war schoppen moet verwijderen. De president moet van Misiekaba de laatste stoot geven. En, zoals gebruik is bij hem en Bouterse in aanvallen op opponenten, namen worden niet genoemd. Neen, Misiekaba en Bouterse trachten politiek correct te blijven, terwijl ze ondertussen met hun opmerkingen en verdachtmakingen een onprettige sfeer in het land creëren die vandaag of morgen gaat ontaarden in een vorm van escalatie.

Bouterse heeft er, vanuit zijn steeds verder afzwakkende kracht en gezag, een gewoonte van gemaakt om zijn opponenten in woord aan te vallen en altijd zonder argumenten, zonder bewijzen. Hij roept en schreeuwt maar wat, veelal om de aandacht van actuele ernstige politieke en andere issues weg te manoeuvreren. Zo is Bouterse, laf en wegkruipend ('dokken') in zijn hol aan het plein en aan de rivier (in de stad en te Leonsberg). Hij roept en schreeuwt maar wat, en verdwijnt vervolgens weer van zijn theatrale podium om de media en anderen maar zoveel als mogelijk te ontlopen.

Zo is hij ook te bang om in De Nationale Assemblee te verschijnen om verantwoording af te leggen voor het door hem gevoerde beleid, bijvoorbeeld rond de procedurele gang van zaken het vertrek van de Amerikaanse bauxiet-/aluminiummultinational Alcoa uit Suriname. Bang om geconfronteerd te worden met aanvallen van pitbulls als Mahinder Jogi en Asiskumar Gajadien van de VHP (Vooruitstrevende Hervormingspartij) of Edward Belfort van de ABOP (Algmene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij) of William Waidoe van de Pertjajah Luhur.
De zogenaamde 'volkspresident' legt zelden publiekelijk verantwoording af aan het volk voor zijn beleid. Neen, het volk staat te ver af van Bouterse. Neen, de president heeft gewoon lak aan het volk. Suriname heeft een niet capabele, laffe en waarheid en wet en recht ontlopende president en hoofdverdachte in een meervoudige moordzaak aan het roer staan.

Maak eens 'n ommetje in een volksbuurt
Laat hij eens het lef hebben om alleen, in z'n eentje dus, een ommetje te maken door de diverse volksbuurten in Paramaribo. Buurten, waarin diverse bewoners moeten leven in bouwvallige houten krotten, waar mensen op blote voeten lopen in versleten en aftandse kleding, waar huisjes en percelen bij de minste en geringste regenval onder water lopen, waar op iedere straathoek hinderlijke jongeren rondhangen voor een snesi, waar wegen nog nauwelijks zijn voorzien van een asfaltlaag en waar dagelijks de vieze stank te ruiken is van verbrandend afval op erven.

Neen, de Surinaamse volkspresident blijft liever in zijn door airo's gekoelde omgeving, omringd door beveiligers. Zou hij zijn volk, het volk dat hem aan de leiding van het land heeft gebracht, echt serieus nemen, dan zou hij vandaag nog terugtreden en gaan genieten van zijn door 'louche' praktijken verkregen rijkdom en weelde, zolang dat nog kan.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
27 februari 2017
Amsterdam-Paramaribo

Bondsleider Hooghart haalt weer ongegeneerd hard uit naar collega Valies

'Valies is net een ezel, dit is de zoveelste keer dat hij zich stoot aan dezelfde steen' 

'Valies heeft de arbeidersbeweging in problemen gebracht'...


De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en NDP-Assembleelid Ronald Hooghart haalt weer eens ongegeneerd hard uit naar zijn collega Valies en deze keer doet hij dat via de nieuwswebsite Suriname Herald en Radio Apintie.

Hooghart is niet te spreken over het vonnis dat de rechter heeft geveld tegen de onderwijsbonden Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), onder leiding van Wilgo Valies. Volgens hem is dit vonnis te wijten aan Valies, zo bericht zondag 26 februari 2017 de nieuwswebsite Suriname Herald en vanochtend, maandag 27 februari, Radio Apintie.

Hooghart beweert, dat met het vonnis een precedent is geschapen, dat in de toekomst gebruikt kan worden tegen iedere werkende groep die wil protesteren. Hij beweert verder, dat Valies de arbeidersbeweging in problemen heeft gebracht.

Hooghart betreurt het vonnis, maar is ook tegen de houding van Valies. De Kort Gedingrechter heeft afgelopen donderdag in het geschil tussen de regering en de onderwijsbonden, de bonden BvL en ALS in het ongelijk gesteld. Zij mogen niet meer staken tijdens de onderhandelingen van het herwaarderingsprogramma van de overheid.

Volgens Valies is het laatste woord nog niet gezegd hierover. Overwogen wordt om tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

'Valies is net een ezel, dit is de zoveelste keer dat hij zich stoot aan dezelfde steen', zegt Hooghart die het weer niet kan laten om zich in beledigende woorden te uiten over een collega.

Volgens de hautaine Hooghart is door het vonnis de arbeidersbeweging een paar stappen achteruit gegaan. Werkgevers zullen volgens hem via de rechter werknemers dwingen aan het werk te gaan, terwijl zij hun plichten nog niet zijn nagekomen. Hooghart laat verder weten, dat de aanpak van Valies verkeerd is geweest. 'Hij zoekt geld en nogmaals geld, maar elke keer wanneer er meer geld in het veld komt, betalen we meer voor die goederen, dus dan zijn we niet geholpen. Wij van de CLO zoeken altijd een evenwicht, zodat de arbeidersklasse beter kan ademen.'

(Red. De Surinaamse Krant/Herald Suriname/Apintie Radio)

Regering weigert subsidie te verstrekken aan instellingen die geen financiële verantwoording afleggen

Vraagtekens in Assemblee bij waarom er nog geen oplossing is voor subsidie-kwestie


De regering is niet langer bereid subsidie te geven aan sociale en andere instellingen die niet afdoende kunnen verantwoorden wat met het geld wordt gedaan. Dat zei vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationale Assemblee tijdens de openbare vergadering. Parlementariërs wilden weten waarom het overmaken van subsidie naar voornamelijk kinder- en opvangtehuizen problematisch is, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 27 februari 2017.

Afgelopen week luidde stichting Claudia A., die onder andere seropositieve kinderen en kinderen wier ouders aan aids zijn overleden opvangt en verzorgt, de noodklok. Maar, ook andere sociale instellingen hebben al maanden geen subsidie ontvangen of wanneer dat wel gebeurt, dan is het bij mondjesmaat.

Volksvertegenwoordigers, onder wie NPS-fractieleider Gregory Rusland, wilden van de regering weten waarom er nog steeds geen duurzame oplossing is gevonden voor het subsidievraagstuk. Rusland herhaalde eerdere voorstellen die erop neerkomen, dat de overheid de instelling met menskracht ondersteunt hoe op een adequate manier de administratie bij te houden en hoe daarna verslag over de besteding van de middelen te doen.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons hield de regering voor, dat het de zoveelste keer is dat deze kwestie ter sprake wordt gebracht in het college. Het is niet goed te praten, dat instellingen die overheidstaken uitvoeren op deze wijze worden behandeld. Geerlings-Simons: 'Maakt u een instituut om de instellingen te ondersteunen om hun subsidie te betalen en zo te zorgen dat zij zich ook houden aan hun verplichting tot rapportage. Maar, we kunnen niet gewoon de subsidie niet betalen die we hebben goedgekeurd.'

Vicepresident Adhin zei in reactie op de kritische opmerkingen, dat in een wet van 2004 een format van het ministerie van Financiën is geregeld, dat alle instellingen die overheidssubsidie ontvangen die dienen te verantwoorden.

Claudia A. heeft in december vorig jaar Srd 50.000 ontvangen, maar de behoefte is groter. Omdat de correcte financiële verantwoording uitblijft, heeft de regering besloten de hand op de knip te houden.

'Zolang die dingen niet gebeuren zal de subsidie niet gestort worden. De regering moet comptabel werken. We kunnen niet steeds blijven om geld over de balk te smijten en niet weten waar het geld naartoe gaat', zei Adhin.

De regering heeft daarom in samenspraak met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting besloten mensen beschikbaar te stellen om de instellingen te helpen met de administratieve zaken en hun rapportage. Zo kan in de toekomst stagnatie van de overmaking van subsidie worden voorkomen.  

'Op lange termijn is de zandafgraving te Braamspunt desastreus'

'Verliezers zijn de natuur, de bevolkingsvisserij sector, de toerismesector en Suriname'

'Het ergste is dat onze natuurlijke kustbescherming wordt afgezwakt'


In 2016 heeft minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen de correcte beslissing genomen om zandafgravingen in onze kuststrook en kustvlakte te evalueren. Zandafgraving te Braamspunt doet zich zeker vanaf 2012 voor. Het WWF werd gevraagd een studie te bekostigen en te laten uitvoeren. De studie concludeert wat voor natuurdeskundigen evident is: op Braamspunt moet geen zand worden afgegraven. 

‘Beach sandmining’ is een probleem dat in veel landen speelt, omdat dit een manier is om snel geld te verdienen. De win-win uitspraak van minister Dodson, van huis uit econoom, en de zandafgraafbedrijven is correct als het gaat om de korte termijn van zes maanden: zowel de overheid verdient in de vorm van royalty's en schelpzand (1.300 kubieke meter oftewel 130 truckladingen van 10 kub) en de zandafgravers kunnen hun bedrijf draaiende houden door geld te verdienen met het afgraven van 24.700 kubieke meter schelpzand. De grote verliezer is echter de samenleving.

Op lange termijn is de zandafgraving te Braamspunt desastreus. Er zullen minder schildpadden en vogels voorkomen. De mangroves vlak bij de kust zullen minder groeien. Langs de kust gaat meer zand verloren. Er zal minder bescherming zijn tegen harde winden en hoge golven. Het toerisme gaat achteruit en de aanblik van de kust wordt lelijk. Verliezers zijn: de natuur, de bevolkingsvisserij sector, de toerisme sector, en Suriname.

Is de beslissing om zand af te graven op Braamspunt gedurende een periode van zes maanden, goed overwogen?
Waarom is de afdeling Natuurbeheer-LBB niet geconsulteerd?
Hebben de ministers die verantwoordelijk zijn voor Toerisme, Openbare Werken, Transport & Communicatie, en Natuurbeheer (RGB) tegenargumenten aangedragen in de ministerraad vergadering waar het presidentieel besluit voor zandafgraving werd bekrachtigd?

Het ministerie van NH zegt, dat de afgravingen gereduceerd plaatsvinden onder strikte voorwaarden. Is er geen enkele ingenieur op het departement die kan aangeven dat elke bucket zand die wordt afgegraven bijdraagt tot vernietiging van Braamspunt?

Door de aandacht in de pers in binnen- en buitenland, en op social media, profileert Suriname zich als een land dat niet goed met de natuur weet om te gaan. Braamspunt wordt ongeschikt gemaakt als dag-attractie voor toeristen en recreanten. Bovendien fungeert de locatie ook als legstrand voor zeeschildpadden. Een land als Costa Rica heeft bewezen dat de combinatie natuur en toerisme, op termijn goud waard is.

Het ergste is dat onze natuurlijke kustbescherming wordt afgezwakt.

Hopelijk komen de bevoegde autoriteiten tot inkeer en wordt de zandafgraving te Braamspunt per direct stopgezet. Voor de vier zandafgraaf bedrijven kan naar een alternatief worden uitgekeken, maar het belang van Suriname gaat voorop. Elke bucket zand die er nog wordt afgegraven, is er een te veel.
Dr. Rudi F. van Kanten (agroforester)

Gilbert van Dijk, directeur Business Forum, beleidsadviseur op ministerie van HI

Welzijn: 'Ik wil voorkomen dat Business Forum en staf op ministerie langs elkaar heen werken'


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft besloten Gilbert van Dijk aan te trekken als beleidsadviseur. Van Dijk is directeur van Suriname Business Center. 'Ik wil voorkomen dat Suriname Business Forum en de staf op het ministerie, langs elkaar heen werken', zegt Welzijn vanochtend, maandag 27 februari 2017, op Starnieuws. 

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) was door de voorganger van Welzijn, Sieglien Burleson, ook aangetrokken als beleidsadviseur. De bewindsman zegt dat Bilkerdijk gehandhaafd zal blijven als beleidsadviseur.

Welzijn zegt verder, dat hij de krachten wil bundelen, waardoor het beleid beter uitgevoerd kan worden. Door Van Dijk en Bilkerdijk als beleidsadviseurs op het ministerie te hebben, wordt er niet langs elkaar gewerkt met het bedrijfsleven.

De minister had bij zijn aantreden aangegeven dat hij een goede samenwerking wil met het bedrijfsleven.

Etnel (NPS): 'Bouterse en Misiekaba nemen volk in de maling'

'Laat hij de eer aan zichzelf houden, hij heeft het hele land verziekt met zijn beleid'


'Laat Misiekaba aan zijn voorzitter zeggen om als eerst te vertrekken in plaats van anderen de schuld te geven. Het zijn geen derden, het is de president zelf die het hele systeem verziekt. Laat hij als eerst het veld ruimen', zegt NPS-volksvertegenwoordigster Patricia Etnel vandaag, maandag 27 februari 2017, op de nieuwswebsite Suriname Herald. 

Tijdens de herdenking van de coup van 25 februari 1980 de NDP-fractievoorzitter in De Nationale Assemblee André Misiekaba de president op, om op te treden tegen degenen die het systeem in de war brengen. Ook de onrechtvaardige inkomstenverdeling moet tot het verleden gaan behoren, zei hij.

Misiekaba is van mening, dat er mensen zijn die stinkend rijk zijn, terwijl er vlak om de hoek waar ze wonen, anderen zijn die geen eten hebben. Als reactie hierop, zegt Etnel het laf te vinden dat de NDP-fractieleider president Desi Bouterse nu oproept om mensen die het systeem in de war brengen, eruit te gooien. Ze is van mening, dat Bouterse zelf de oorzaak is van de ondergang van het land. Dat er mensen zijn die pinaren en stinkend rijk zijn, komt door de schuld van Bouterse, meent Etnel.

Ze laat weten, dat het juist de presidentis die mensen stinkend rijk heeft gemaakt. Waar is het geld van Carifesta (‘Caribbean Festival of Creative Arts’), de Naschoolse Opvang en het schoolboekenproject gebleven, vraagt ze ze zch. 'Laat hij dat uitleggen en de mensen beginnen op te sluiten die allemaal betrokken waren in de corruptieaffaires.'

Etnel blijft erbij dat mensen stinkend rijk zijn geworden door het corruptieve beleid dat Bouterse in de afgelopen jaren heeft gevoerd. Volgens haar is de eerste persoon die moet vertrekken, Bouterse zelf. Etnel: 'Laat hij de eer aan zichzelf houden; hij heeft het hele land verziekt met zijn beleid. Er zijn nog heel wat zaken waarover de president moet praten.'

Verder zegt ze, dat de NDP-fractieleider eerlijk moet zijn tegenover het volk. Zij vraagt zich ook af waarom hij de regering napraat en zaken probeert te camoufleren. Waarom roept hij de president niet op om de corruptelingen die daar zitten op te sluiten, vraagt ze zich ook af.

De NPS-politica laat weten dat Misiekaba als jongere juist moet opkomen voor de jongeren. Ze kan zich niet indenken dat de revolutie goed wordt gepraat. 'Het land is aan het doodbloeden en mensen als Misiekaba proberen het nog steeds goed te praten. Het is triest en erg dat de burgers nog steeds voor de gek worden gehouden', meent Etnel.

Braziliaanse biologe ontdekt nieuwe buidelratsoort in regenwoud noorden Brazilië

Dieren aangetroffen in het Itaituba I National Forest, een bos in de deelstaat Pará


Biologen hebben aan de hand van museum-exemplaren een nieuw soort buidelrat ontdekt, die leeft in het tropische regenwoud in het noorden van Brazilië. Hoewel er inmiddels ook soorten in Midden- en Noord-Amerika leven, komt de buidelrat van origine uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Het zijn nachtdieren en omnivoren, die zich voeden met zowel fruit en insecten, als kleine zoogdieren. Er zijn in totaal ongeveer honderd soorten buidelratten benoemd, en daar is er nu een aan toegevoegd: de Monodelphis saci, die herkenbaar is aan zijn roodkleurige hoofd. De ontdekking staat beschreven in het tijdschrift American Museum Novitates. Dit bericht National Geographic zondag 26 februari 2017.

Biologe Silvia Pavan kwam in 2008 een nieuw soort buidelrat op het spoor, aan de hand van opgezette exemplaren in een museum in het Braziliaanse Belém. Pavan wil de stamboom van buidelratten in kaart brengen, en omdat sommige in het wild moeilijk te vinden zijn gaat ze ook musea langs.

In Belém vond ze niet één, maar meerdere exemplaren zonder naam. De dieren waren afkomstig uit Itaituba I National Forest, een bos in de Braziliaanse deelstaat Pará. Pavan en haar collega’s trokken naar het gebied, in de hoop levende dieren te vinden. En dat lukte met zogenoemde pittfall traps, waarbij de dieren in een gat, in dit geval een emmer vallen als ze ’s nachts in het donker door het regenwoud struinen. Het bleek te gaan om de 23e buidelrat uit het geslacht Monodelphis. Het team ving meerdere Monodelphis saci.

Pavan: 'Ze blijken niet heel zeldzaam, maar verschenen desondanks pas in de wetenschappelijke collecties na de introductie van deze specifieke vallen.'

De biologen denken vooralsnog niet dat pas ontdekte buidelrat op de rand van uitsterven staat, al zouden er in de weken na de ontdekking al door meerdere teams exemplaren gevangen zijn.

Guillermo D’Elia, bioloog aan de Austral University of Chile in Valdivia, voorziet voor de komende tijd meer ontdekking van buidelratten. 'Onderzoekers kijken naar nieuwe gebieden, bestuderen museumexemplaren en analyseren DNA, ik ben er vrij zeker van dat dit tot de ontdekking van nog meer nieuwe soorten gaat leiden.'(Red. De Surinaamse Krant/National Geographic Nederland/Twitter)

Omgeving Chileense hoofdstad Santiago getroffen door overstromingen

Modderstromen vervuilen Maipo rivier die meeste inwoners Santiago voorziet van water

Overstromingen kosten vier mensen het leven, zeven personen worden vermist


Overstromingen hebben in Chili aan zeker vier mensen het leven gekost en zeven personen worden vermist. Meer dan duizend mensen zijn in de bergen bij hoofdstad Santiago van de buitenwereld afgesloten, aldus de lokale autoriteiten zondag 26 februari 2017, zo bericht onder andere de Chileense nieuwswebsite SoyChile.cl.

De overstromingen ontstonden door heftige regen de afgelopen dagen.


Zware regenval, dat gisteren begon, heeft gezorgd voor landverschuivingen en daardoor is de Maipo rivier vervuild. Die rivier voorzit het grootste deel van de hoofdstad van water, waar zo'n 6.5 miljoen mensen wonen.

De zware regens hebben de regio's Valparaiso, Santiago en O'Higgins getroffen.

(Red. De Surinaamse Krant/SoyChile.cl/Twitter)