woensdag 1 maart 2017

Economische groei op Curaçao in 3e kwartaal 2016 nihil

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten presenteert cijfers derde kwartaal 2016


Volgens het kwartaalbericht van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (zie onderaan) was de economische prestatie van beide landen teleurstellend in het derde kwartaal van 2016. De groei was nihil in Curaçao, terwijl Sint Maarten een krimp van drietiende procent registreerde. 

De vlakke prestatie van Curaçao was het resultaat van een daling in de activiteiten van de publieke sector, terwijl de private sector een marginale groei te zien gaf. Vooral de bouwsector en de dienstensector deden het goed. De eerste door de groei in de particuliere en de overheidsinvesteringen, de tweede door een toename in de productie en afzet van water en elektriciteit.

De hotel- en restaurantsector presteerde teleurstellend door de daling van het aantal hotelovernachtingen en het aantal verblijfs- en cruisetoeristen.

Ook de transport-, opslag- en communicatiesector deed het minder en dat had onder meer te maken met een afname van de luchttransport en de activiteiten die met de luchthaven te maken hebben. Daarnaast namen de activiteiten in de zeehaven af zoals blijkt uit de daling in de olieopslagactiviteiten en het aantal schepen dat de haven aandeed.Ter informatie:Bondsleider Valies wacht nog steeds op excuses van STVS

'We hebben nooit een uitleg, verklaring of verontschuldigingen gehad van de STVS' 

Valies werd 16 februari tijdens interview in '8'er 't Nieuws' uit de lucht gehaald - 'Ik ben er letterlijk uitgeschopt'


Vakbondsleider Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) verwacht dat de STVS verontschuldigingen aanbiedt voor het feit dat de hij abrupt uit de ether werd gehaald tijdens de uitzending van het actualiteitenprogramma ‘8er ’t Nieuws’ op 16 februari. 

Omdat deze tot nu toe zijn uitgebleven, had hij de zender bewust niet uitgenodigd voor een persconferentie van de onderwijsorganisaties van vanochtend. 'We hebben nooit een uitleg, verklaring of verontschuldigingen gehad van de STVS.'

De vakbondsleider is niet te spreken over de wijze waarop hij uit de live-uitzending werd gehaald. 'Ik ben er letterlijk uitgeschopt. Het is onacceptabel dat er zo wordt omgegaan met gasten. We hebben onze grenzen.'

De leiding van het televisiestation heeft onlangs besloten om het programma aan een evaluatie te onderwerpen, gericht op de organisatorische en inhoudelijke kant. Het is de bedoeling om later deze maand weer te beginnen met het programma.

Valies bleef op de vlakte toen hem gevraagd werd of hij de STVS weer zal uitnodigen bij bijeenkomsten van de onderwijsorganisaties als de excuses worden aangeboden.

President Bouterse heeft onderhoud met bisschop Choennie

Bisschop voert gesprekken met personen betrokken bij 8 decemberstrafproces


President Desi Bouterse heeft vandaag, Aswoensdag, 1 maart 2017,een onderhoud gehad met bisschop Karel Choennie van de Rooms-katholieke kerk. Dit gesprek vond plaats in het presidentieel paleis. 

Bouterse en Choennie hebben onderstaande verklaring hierover uitgegeven. Dit gesprek is onderdeel van een reeks gesprekken die de bisschop voert met personen en groepen die direct of indirect betrokken zijn bij, of geraakt worden door, het gerechtelijk proces van de 8-decembermoorden.

In deze gesprekken wil de bisschop naar hen luisteren en zich laten informeren over hun standpunten. Over de inhoud van het onderhoud van vandaag zijn, vooralsnog, geen nadere uitspraken gedaan door Bouterse en Choennie.


'Ik vind het schandalig dat ziekenhuizen pas op valreep over gelden kunnen beschikken'

Directeur Hindori van St. Vincentius Ziekenhuis boos over te late betaling salarissen

Betaling geschiedt via omslachtige weg via diverse banken en dat werkt vertragend


Het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis is boos, omdat pas na protesten vandaag, woensdag 1 maart 2017, door de overheid geld is overgemaakt van de Finabank naar De Surinaamsche Bank. De salarissen worden nu verwerkt. 'Wij hopen dat vandaag nog het personeel wordt uitbetaald', zegt algemeen directeur Manodj Hindori op Starnieuws. 

Het personeel had vanochtend om rekenschap gevraagd over de uitbetaling. Zij werden toegesproken door Hindori, die rond het middaguur uitsluitsel beloofde. Vanmiddag werd de mededeling gedaan dat het geld is overgemaakt. Het werk werd hervat, met de dreiging dat morgen de acties hervat worden als het geld niet is gestort op de rekeningen van personeelsleden.

Het Staatsziekenfonds (SZF) is de belangrijkste instantie dat geld aan het ziekenhuis moet overmaken. 'De gelden van het SZF worden volgens een ingewikkeld systeem via het ministerie van Financiën en Centrale Bank van Suriname overgemaakt naar de Finabank, waarna het weer van daaruit naar onze huisbank, de DSB, moet worden getransferd. Pas bij ontvangst bij de DSB kunnen wij de betaalopdrachten geven om de salarissen aan ons personeel over te maken. Deze omslachtige weg wordt al maanden bewandeld, maar vooral in deze korte maand februari met 28 dagen is de tijd erg krap', aldus Hindori uit.

Het SZF en de Finabank doen enorme inspannen om zaken voor elkaar te krijgen, maar zij zijn ook afhankelijk van allerlei garanties dat de gelden daadwerkelijk gestort worden, stelt de ziekenhuisdirecteur.

'Ik vind het schandalig, dat ziekenhuizen pas op de valreep over hun gelden kunnen beschikken. Iedereen weet dat in februari de salarissen op de 28e van de maand betaald moeten worden, maar toch wordt het betaalproces op de een of andere manier vertraagd. Het personeel van de ziekenhuizen wordt terecht boos, want de mensen hebben ook hun verplichtingen naar hun kinderen en gezinsleden toe', zegt Hindori.

De ziekenhuizen moeten het al jaren maar doen met sterk verouderde ligdagtarieven, waardoor ze al lang volledig door hun reserves heen zijn.

'We hebben niet eens een reserve van een dag, we zijn al gelijk in de problemen als het geld een dag langer uitblijft. Op deze manier kunnen ziekenhuisdirecties hun instelling niet meer draaiende houden. Het is constant brandjes blussen en bedelen om geld. Iedereen roept al die tijd dat er gewerkt wordt aan oplossingen, maar terwijl het gras buiten groeit sterft het paard in het ziekenhuis. Ik zie de ziekenhuissector in elkaar klappen en we vechten al zo lang voor oplossingen. Hopelijk komt er meer begrip, dat het zo echt niet langer kan. Ik hoop dat de beleidsmakers beseffen dat je niet zo kunt sollen met salarissen van zoveel werknemers in de ziekenhuizen, er ontstaat veel onrust en demotivatie in de sector', stelt Hindori.

OAS heeft vragen aan Braziliaanse ministerie van Justitie over gevangenisgeweld

'Brazilië heeft onontkoombare wettelijke plicht om gevangenen te beschermen'


De regering van Brazilië heeft tot eind maart de tijd om te reageren op 52 vragen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over het gevangenis- en sociaal-educatieve systeem. Dit bericht de Rio Times vandaag, woensdag 1 maart 2017.

Eerder dit jaar, 12 januari, heeft het kantoor van Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) een verklaring uitgebracht (zie onderaan) waarin zij stelt verontrust te zijn over het geweld dat uitbrak in verschillende gevangenissen in het hele land.

'De IACHR herhaalt dat de staat, die garant moet staan voor de fundamentele rechten van personen die beroofd zijn van hun vrijheid, een onontkoombare wettelijke verplichting heeft tot het nemen van concrete stappen om het recht van gevangenen op leven en de lichamelijke integriteit te garanderen, met name maatregelen ter voorkoming en bestrijding van uitbraken van geweld in gevangenissen. In dit verband dringt de Inter-Amerikaanse Commissie er bij de Braziliaanse autoriteiten op aan om passende en concrete maatregelen te nemen om dit soort geweld te voorkomen', aldus de verklaring van de internationale organisatie.

In januari vonden in verschillende gevangenissen in de noordoostelijke staten Amazonas, Rondonia en Rio Grande do Norte gewelddadige opstanden plaats die hebben geleid tot de dood van ten minste 120 gevangenen. Als gevolg van het toenemende geweld kondigde de Braziliaanse regering aan dat het leger zou worden ingeschakeld om te helpen me het verhogen van de veiligheid in de gevangenissen in het hele land.

De IACHR verklaarde, dat zij de regering in 2016 bij verschillende gelegenheden had gewaarschuwd, dat gevangenen gedood waren in een systematische context van herhaalde gewelddadigheden in detentiecentra in Brazilië, en drong er bij de regering op aan doorslaggevende maatregelen te treffen om de misstanden in het gevangenissysteem in Brazilië aan te pakken.

Volgens een regeringspersbureau worden de antwoorden aan de IACHR voorbereid door Braziliaanse ambtenaren van het ministerie van Justitie.

(Red. De Surinaamse Krant/Rio Times/IACHR)


http://www.oas.org/en/iachr/media_center/PReleases/2017/002.asp

IACHR Condemns the Deaths of Nearly One Hundred People in Prisons in Brazil

January 12, 2017  

   Contact info

María Isabel Rivero
IACHR Press and Communication Office
cidh-prensa@oas.org
   More on the IACHR
A+ A-
Washington, D.C.—The Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) condemns the acts of violence that took place in four detention centers in the states of Amazonas and Roraima, in Brazil, which left nearly 100 people dead. The Inter-American Commission urges the State to investigate and clarify the circumstances in which these events took place, and to identify and punish those responsible. 
According to publicly available information, on Sunday, January 1, 2017, a riot took place at the Anísio Jobim Penitentiary Complex (Compaj), located in Manaus, the capital of Amazonas state. According to authorities in that state, the riot started because of a clash between two rival criminal gangs—the Family of the North and the First Capital Command—that were vying for control of the prison. This act of violence led to a massacre inside the penitentiary, which resulted in the deaths of 56 inmates, many of whom were decapitated, mutilated, and burned. During the confrontation, the press reported that the prisoners took 74 inmates and 12 guards hostage; they have since been released. According to the state’s Secretary of Public Security, these events represent “the largest massacre in the Amazonas prison system.” Meanwhile, according to information available to the Commission, another riot that same day at the Puraquequara Prison Unit—located in a rural area of Manaus—left four inmates dead.
Just five days after these incidents, according to information available to the IACHR, in the early morning hours of Friday, January 6, violence broke out at the Monte Cristo Agricultural Penitentiary (Pamc) located in Boa Vista, the capital of Roraima state. At least 33 inmates lost their lives as a result; most of the homicides were committed with firearms, and several of the prisoners were decapitated. According to statements made by the Secretary of Justice and Citizenship, the deaths of the 31 inmates were caused by members of the First Capital Command. Likewise, according to publicly available information, in the early hours of January 8, 2017, another riot took place in the prison Desembargador Raimundo Vidal Pessoa, also located in Manaus, and which had been reopened on January 2, to house inmates who were transferred from the Anísio Jobim Penitentiary Complex. As a result of these acts of violence, according to statements made to the press by the Public Security Secretariat of the Amazonian state, at least 4 people lost their lives.
According to statements by Brazil’s Ministry of Justice, those primarily responsible for the bloodbath at the Anísio Jobim Complex will be identified and subsequently transferred to federal prisons in the country. Specifically, the head of the Delegation Specialized in Homicides and Kidnappings said that a Civil Police group is investigating the acts of violence that took place in the prisons, with the goal of completing its investigations within 30 days. In this regard, the Inter-American Commission calls to mind that the State has the obligation to investigate through its own due diligence the death of anyone who dies in its custody. These investigations must seek to establish not only the perpetrators but also possible masterminds, as well as any authorities who by action or omission may be responsible. 
The Inter-American Commission observes with great concern that these deaths have taken place in a systematic context of repeated acts of violence in the State of Brazil’s detention centers, which have led the Inter-American Commission to grant precautionary measures and issue statements through press releases. In 2016 alone, the IACHR warned about this situation in the following press releases: No. 175/16, of November 23, 2016; No. 156/16, of October 25, 2016; and No. 79/16, of June 16, 2016. For years, through their respective mechanisms, both the Commission and the Inter-American Court have called on the State to adopt urgent and decisive measures to address the grave and profound challenges faced by the prison system in Brazil. 
The IACHR reiterates that the State, as guarantor of the fundamental rights of persons deprived of liberty, has an inescapable legal duty to take concrete steps to guarantee inmates’ rights to life and physical integrity, particularly measures to prevent and control outbreaks of violence in prisons. In this context, the Inter-American Commission urges the Brazilian authorities to adopt appropriate and concrete measures to prevent these types of violence. To that end, the IACHR calls on the Brazilian State to adopt concrete measures such as disarming inmates and imposing effective controls to keep weapons and other illicit items out of prisons; investigating and punishing any acts of violence and corruption that take place in correctional facilities; and ensuring that criminal organizations that have a presence in prisons are not able to operate. Likewise, according to information available to the IACHR, the violence that took place in two of these centers occurred in a situation of overcrowding. The information indicates that the Anísio Jobim Penitentiary Complex had a prison population of approximately 1,200 inmates, and the Monte Cristo Agricultural Penitentiary (Pamc) housed about 1,400 detainees; respectively, these numbers represent the double and triple of its capacity. In this regard, the Inter-American Commission reiterates that States should take steps to reduce overcrowding and the use of pretrial detention, by employing and implementing alternative measures.  
A principal, autonomous body of the OAS, the IACHR derives its mandate from the OAS Charter and the American Convention on Human Rights. The Inter-American Commission has a mandate to promote respect for human rights in the region and acts as a consultative body to the OAS in this area. The Commission is composed of seven independent members who are elected in an individual capacity by the OAS General Assembly and who do not represent their countries of origin or residence.

Rebellen Colombiaanse guerillabeweging FARC beginnen hun wapens in te leveren

President Santos: 'Tegen eind juni moeten de rebellen al hun wapens hebben ingeleverd'De rebellen van de guerillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn vandaag, woensdag 1 maart 2017, begonnen hun wapens in te leveren. Dat is een onderdeel van het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering met de FARC in november vorig jaar ondertekende, zo berichten vandaag onder andere De Standaard in België en France24.

Dat doen ze in de daarvoor bestemde 26 demobilisatiezones in het land. Bijna 7.000 rebellen zijn ondertussen in die zones gearriveerd. Daar worden ze niet alleen ontwapend maar ook geregistreerd en voorbereid om hun terugkeer naar de samenleving.

Met het in november bereikte vredeskkoord kwam een einde aan een conflict dat bijna 52 jaar heeft geduurd. Het heeft aan meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost en miljoenen Colombianen op de vlucht heeft gejaagd.


Tegen eind juni moeten de rebellen al hun wapens hebben ingeleverd, zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Hij kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om tot een akkoord te komen.Het is de bedoeling dat de FARC op termijn een politieke beweging in Colombia wordt.

Even zag het ernaar uit, dat de gesprekken tussen de Colombiaanse overheid en de FARC geen vrede zouden brengen. Het eerste akkoord, dat ze op 24 augustus 2016 hadden gesloten, werd in oktober door de bevolking in een referendum verworpen. Veel Colombianen vonden het akkoord te mild voor FARC-strijders die misdaden hadden begaan. Zo zouden FARC-strijders slechts werkstraffen krijgen opgelegd en verkozen mogen worden in de politiek.

De regering en de FARC gingen opnieuw onderhandelen en praatten ook met de tegenstanders van het akkoord. In het nieuwe akkoord staan kleine wijzigingen in, bijvoorbeeld over de rechten op bezittingen en een beschrijving waar de FARC-leden in de toekomst zullen wonen.

De Colombiaanse regering is vorige maand ook gesprekken begonnen met een andere guerillabeweging, ELN (Ejercito de Liberacion Nacional) actief. Een akkoord met ELN wordt als onontbeerlijk beschouwd, om te voorkomen dat de groep de gebieden die vroeger door de FARC werden gecontroleerd, inneemt. De regering wil ook vermijden dat FARC-leden die niet tevreden zijn met het akkoord zich aansluiten bij de ELN.

(Red. De Surinaamse Krant/France24/De Standaard/Twitter)

Jogi (VHP): 'Het interesseert president en coalitie niet waar wij zullen belanden'

'Mensen zullen twintig keren nadenken voordat ze richting Suriname komen'

'Ik zie  geen enkele uitweg zolang de huidige president aan de macht is'


'Dit is niet het eerste signaal dat is gegeven. Er zijn meerdere ratings geweest vanaf 2010, maar dit is één van de slechtste. Zelfs deskundigen hebben aangegeven dat Suriname op de rand van faillissement verkeert. Dit is de realiteit.' Dit zegt de VHP-parlementslid Mahinderkoemar Jogi woensdag 1 maart 2017 in het Dagblad Suriname in reactie op de recente degradatie welke door het Amerikaans kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings is bevestigd. Suriname is van B+ naar B- gedegradeerd met betrekking tot de kredietwaardigheid. Dit geldt ook voor vreemde-valuta-obligaties. 

Ondanks de vele waarschuwingen heeft de regering de tering niet naar de nering kunnen zetten.

'Het interesseert de president en de coalitie niet waar wij zullen belanden en het beleid dat zij zouden moeten loslaten om erger te voorkomen. Dat beleid ontbreekt. En het wordt steeds erger. Dit is niet wat het volk verdient.'

Desondanks vinden sommige parlementariërs dat het land in goede handen is. Volgens Jogi geeft deze opstelling duidelijk aan hoe ‘serieus’ men bezig is in dit land. 'Mensen zullen twintig keren nadenken voordat ze richting Suriname komen. Deze trend is schrikbarend.' Deze situatie is absoluut niet gunstig voor buitenlandse investeerders, met alle gevolgen van dien. De economische malaise heeft de regering nog steeds niet op andere gedachten kunnen brengen. Er is geen samenhang.'

Desalniettemin worden belastingmaatregelen en allerlei verhogingen geïntroduceerd. 'Waarom kan de regering niet uitleggen wat zij met het extra geld doet of reeds hebben gedaan?' Jogi ziet geen enkele uitweg zolang de huidige president aan de macht is.

Onderwijsbonden BvL en ALS in hoger beroep tegen vonnis


'Het is niet verboden door rechter om niet te staken over herwaarderingsprogramma'

- 'Alleen kleine groep leraren met 1e en 2e graads bevoegdheid gaat substantieel vooruit'

-'Leerkrachten kunnen niet van werkgever veranderen, zonder dat zij inspraak hebben gehad'


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechter, waarin de onderwijsbonden wordt verboden om de staking, die in januari werd gehouden en werd opgeschort, voort te zetten. Dit berichten Starnieuws en de Ware Tijd online vanmiddag, woensdag 1 maart 2017.

Het is niet verboden door de rechter om niet meer te staken over het herwaarderingsprogramma, zei advocaat Gerold Sewcharan op een persconferentie die de BvL en ALS vandaag hebben gehouden.
De onderwijsbonden storen zich aan uitspraken en speculaties over dat er een volledig stakingsverbod zou zijn opgelegd aan de BvL, en dat de vakorganisatie daardoor vleuggellam zou zijn gemaakt.

Sewcharan las een deel uit een overweging van de rechter voor waarop het recente vonnis gebaseerd is.

'Eveneens komt niet voor toewijzing in aanmerking het opleggen van het verbod aan BvL/ALS om wederom over het herwaarderingsproces te staken. Dit, vanwege de obstakels van wantrouwen die nog tussen partijen bestaan, het feit dat het stakingsrecht de werknemers toekomt en vanwege het feit dat het herwaarderingsproces ook na het implementeren daarvan een voortdurend proces zal zijn die bijgesteld zou kunnen worden', luidt een passage daaruit.

Volgens Sewcharan zijn de onderwijsbonden wél verboden door de rechter om de staking van januari te hervatten.

 Vakbondsleider Wilgo Valies vindt dat er heel wat dingen scheef zijn rond de herwaardering. Het klopt volgens hem helemaal niet wat raadsadviseur Eddy Jozefzoon heeft beweerd.

Het overgrote deel van de leerkrachten, 3e en 4e graad, gaan nauwelijks vooruit, legde Valies aan de hand van cijfers uit. Het bestedingsinkomen na herwaardering is nog geen 2% meer. De brutobedragen, inclusief de voorziening die gegeven was in afwachting van het herwaarderingsprogramma, gaan met ongeveer 35% omhoog, terwijl de inflatie van vorig jaar 55%. De leerkrachten van het basisonderwijs krijgen netto nauwelijks iets in hun portemonnee, aldus Valies. De groepen die substantieel vooruit gaan, zijn de onderwijsgevenden met 1e en 2e graads bevoegdheid. Het gaat om een kleine groep, benadrukte Valies.

Een ander punt waar de BvL en de ALS niet over te spreken zijn, is de resolutie waarin is bepaald dat onderwijsgevenden losgekoppeld zijn van de FISO-reeks (Functie Informatie Systeem van de Overheid). Zij gaan nieuwe werkgevers krijgen. Valies zei echter, dat leerkrachten niet van werkgever kunnen veranderen, zonder dat zij inspraak hebben gehad. De BvL en de ALS gaan hier dan ook niet mee akkoord.

De BvL en de ALS beleggen zaterdag een algemene ledenvergadering om het vonnis van de rechter en de resolutie van de regering te bespreken. Valies is ervan overtuigd, dat de leerkrachten niet akkoord zullen gaan met zaken die eenzijdig worden opgelegd. Onderwijsgevenden bij het bijzonder onderwijs zullen niet meer gelijkgesteld zijn met landdienaren, terwijl bij het openbaar onderwijs dit wel het geval is. Dit is ook een punt van ontevredenheid.

De BvL en ALS willen garanties inbouwen dat leerkrachten op tijd worden uitbetaald. Bij het bijzonder onderwijs komt het vaak voor dat subsidies niet op tijd worden overgemaakt.

Koenders overlegt met premiers Aruba, Curaçao en Sint Maarten

'Ontwikkelingen Venezuela kunnen weerslag hebben op Koninkrijk, de situatie daar is zorgelijk'


Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren op Aruba gezamenlijk overleg gevoerd met de ministers-presidenten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten over buitenlands beleid. Ze spraken onder meer over ontwikkelingen in de Caribische regio. Dit meldt zijn ministerie vandaag, woensdag 1 maart 2017.

Koenders, die het jaarlijkse Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen als voorzitter leidde, vindt het belangrijk dat hij zich als Koninkrijksminister laat informeren over de buitenlandse belangen en prioriteiten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. ‘Dan kunnen we daar zo goed mogelijk rekening mee houden binnen het buitenlandbeleid van het Koninkrijk. Veel belangen zijn gedeelde belangen’, aldus de minister.

Ontwikkelingen in bijvoorbeeld buurland Venezuela kunnen hun weerslag hebben op het Koninkrijk. Koenders: ‘De situatie in Venezuela is zorgelijk. De economische, politieke en humanitaire crises verdiepen zich. Ook blijf ik bezorgd over de mensenrechtensituatie aldaar. Juist de brede relatie die het Koninkrijk met Venezuela heeft, maakt het mogelijk ook dergelijke gevoelige kwesties aan de orde te stellen.’ 

Tegelijkertijd biedt de regio volgens de minister ook kansen, zoals de opening in Cuba en vrede in Colombia.

Daarnaast is de relatie met de Verenigde Staten belangrijk, omdat het Koninkrijk en de VS gezamenlijke belangen in de regio hebben op het gebied van veiligheid en stabiliteit, maar ook duurzame ontwikkeling en energievoorziening.

Naast het overleg met de drie premiers had Koenders ook een ontmoeting met Gouverneur Boekhoudt en met de ministerraad. Ook sprak hij apart met minister-president Marlin van Sint Maarten over thema’s die Sint Maarten als autonoom land van het Koninkrijk raken.

Koenders reist door naar Curaçao, waar hij zal spreken met onder andere minister-president Koeiman en met leden van de Taskforce Venezuela. Ook zal de minister met de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied van gedachten wisselen over regionale veiligheid en stabiliteit.

Verder bezoekt hij een expositie over 100 jaar raffinaderij op Curaçao.

Als Koninkrijksminister streeft de minister van Buitenlandse Zaken ernaar de Caribische Koninkrijkslanden minstens een keer per jaar te bezoeken. Vorig jaar kwam dat om diverse redenen niet uit. Ondertussen waren er vanzelfsprekend wel veel onderlinge contacten, bijvoorbeeld over de campagne van het Koninkrijk der Nederlanden voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad.

Salarissen februari personeel universiteit worden met vertraging uitbetaald

Aanleiding late betaling zouden ICT-problemen zijn bij MinOWC


Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft onlangs middels een circulaire het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname medegedeeld, dat de uitbetaling van de salarissen over de maand februari 2017 vanwege ICT-problemen op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), enigszins verlaat zal plaatsvinden. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 1 maart 2017.

Het bestuur meldt verder, dat in overleg met de voorzitters van VWPU (Vereniging van Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit van Suriname) en WFU (Werknemers Federatie Universiteit) er alles eraan wordt gedaan om met de salarisuitbetaling uiterlijk vandaag aan te vangen.

Hugo Blanker, president van de WFU, zegt dat het personeel begrip toont voor de situatie. Voor onverwachte vertragingen maakt men ook geen heisa. 'Als je een lekke band hebt, heb je een lekke band. Je moet er allen voor zorgen dat je het geld hebt om een andere te kopen', stelt Blanker.

Het ICT-probleem bij MinOWC zal naar zijn weten zo spoedig moeilijk opgelost kunnen zijn. In ieder geval is bekend dat een deel van het personeel na 1 maart over zijn geld zal beschikken. De universiteit maakt het geld via de Surinaamse Bank over. Die zal na verwerking van de transacties nog moeten overmaken voor de rekeninghouders bij andere banken.

BuZa en SLM gaan een samenwerking aan

Ministerie gaat ondersteuning bieden bij aanboren nieuw passagiersaanbod en bestemmingenHet ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) zal de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) helpen bij het verbreden van haar passagiersbestand en het aanbod van reisbestemmingen. Het ministerie zal hierbij de beschikbare diplomatieke en consulaire instrumenten inzetten. Dit kwam naar voren tijdens een ontmoeting tussen minister Yldiz Pollack-Beighle en SLM-directeur Robby Lachmising vorige week. 

De ondersteuning geldt ook voor bestemmingen naar landen van de Association of Caribbean States (ACS), waaronder Cuba.

BuZa wil helpen om onder andere de historische plaats van de SLM als zogenoemde 'national carrier' van Suriname te waarborgen, te doen respecteren en verder gestalte te geven, aldus de afdeling Voorlichting van het ministerie vandaag, woensdag 1 maart 2017, in een persbericht.

Lachmising informeerde Pollack-Beighle over de plannen van de SLM, afgestemd op de actuele bewegingen in het internationaal en regionaal vliegverkeer, waarvan de SLM gebruik zou kunnen maken om haar vleugels verder uit te slaan.

De SLM heeft in januari met ondersteuning van de ambassade van Suriname in Cuba, een oriëntatiebezoek aan het eiland gebracht. De beoogde samenwerking tussen partijen zal zo snel mogelijk worden beklonken, aldus het ministerie.

Doekhie (NDP): ‘Geen dieven in bestuur OWMCP geplaatst’

'Het was de VHP die vijftien jaren dieven daar heeft gelaten'

- 'President Desi Bouterse heeft nu de illegaliteit daar verbroken, door al deze dieven weg te jagen '
- 'Oud-bestuur kan geen financiële verantwoording afleggen verdwenen gelden'


NDP-kopstuk en parlementariër Rachied Doekhie vindt dat er halve waarheden worden verteld, wanneer wordt aangegeven, dat het nieuw gekoezen bestuur van het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP) niet volgens de voorgeschreven regels van het huishoudelijk reglement is geïnstalleerd. 

Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) maakte eerder deze week gewag van dit probleem in de krant. Er moeten volgens Jogi bestuursverkiezingen worden gehouden waar belanghebbenden als boeren, pelmolenaars en anderen binnen de organisatie kunnen beslissen.

Volgens Doekhie heeft het oud-bestuur na benoeming onder het bewind van de Nieuw Front-regering zeker vijftien jaren aangezeten, zonder dat er op enig moment nieuwe bestuursverkiezingen zijn uitgeschreven. 'Wij hebben geen dieven op het OWMCP geplaatst. Het was de VHP die vijftien jaren dieven daar heeft gelaten. Uiteindelijk heeft president Desi Bouterse de illegaliteit daar verbroken door al deze dieven weg te jagen en een integer bestuur voor zes maanden te installeren. Dit bestuur moet erop toezien dat binnen die zes maanden nieuwe bestuursverkiezingen conform het huishoudelijk reglement worden uitgeschreven', zegt Doekhie vandaag, woensdag 1 maart 2017, in het Dagblad Suriname.

Doekhie benadrukt, dat op een gegeven moment is gebleken dat het oud-bestuur een heleboel financiële middelen niet kon verantwoorden. Zo is bij de overname van het nieuwe bestuur direct gebleken dat Euro 900.000 aan donormiddelen en een bedrag van Srd 300.000 niet te verantwoorden was. Daarnaast is ook een bedrag van Euro 5.000 uit een pot verdwenen en is het bestuur achtergelaten met oude rekeningen van Srd 800.000, die niets met het overliggend waterschap te maken hebben.

Doekhie zegt, dat deze zaak zeker strafrechtelijke gevolgen zal hebben.

Het aangewezen bestuur bestaat uit Nastali Pawirodikromo (voorzitter) en de leden Adreas Premchand, Sergio Linga, Silvia Helena Pile, Afra Waterberg, Akbarkhan Nazieramadkhan, Zorida Mohamed, Andre Pinas en Lakshmidevie Nankoe. Doekhie spreekt tegen, dat deze mensen niet over de nodige kennis en ervaring beschikken. Volgens hem is Pawirodikromo een gepensioneerde topper van het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt, terwijl Premchand civieltechnisch landbouwingenieur is.

'De persoon met de laagste opleiding is iemand die docent is op een middelbare school. Ook hebben alleen Nickerianen zitting in het bestuur. Er is geen ruimte voor stedelingen die elk weekend met hun gezin op kosten van de staat moeten afreizen', stelt Doekhie. De politicus ontkent ook, dat het om partij- of familieleden gaat. Hij vindt dat uitspraken van de VHP’er mensen in diskrediet brengen.

SZF gaat bezoek militairen aan specialisten vergoeden

Diverse specialisten weigeren nu soldaten te helpen vanwege betalingsachterstand Defensie...


Garantiebrieven van militairen worden niet door alle specialisten geaccepteerd wegens een betalingsachterstand van het ministerie van Defensie. Dat komt volgens Jennifer Vreedzaam (NDP), voorzitster van de parlementaire commissie Volksgezondheid in het parlement, door de bureaucratie bij de overheid. De bedoeling is dat de kosten binnenkort betaald worden door de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), aldus bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 maart 2017. 

'Niet dat het SZF zal zorgen voor het medische pakket van de militairen. Ik weet niet hoe de constructie eruit zal zien, maar het SZF zal instellingen zoals het Militair Hospitaal en verzekeringsmaatschappijen betalen', zegt Vreedzaam.

Deze instellingen hoeven hierdoor niet lang te wachten op hun geld. Uiteindelijk krijgt het SZF het geld van de overheid terug.

De directeur van de Stichting Staatsziekenfonds, Rick Kromodihardjo, bevestigt dat hierover met Defensie is gesproken, maar verwijst voor nadere informatie naar minister Ronni Benschop.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat militairen momenteel zelf moeten betalen voor specialistische behandeling. Er vindt thans een registratie plaats bij het Nationaal Leger over medische voorzieningen. Vreedzaam zei eerder, dat de kwestie snel wordt opgelost, gezien de belangrijke taak van het leger bij het waarborgen van de veiligheid in het land. De commissie had toen de situatie in de gezondheidssector besproken met verschillende belanghebbenden. Ze stoorde zich eraan, dat er geen duidelijk inzicht is in de geldstroom in de sector.

Na die vergadering, had ze wel enige hoop gekregen dat er verandering zou komen. De commissie had een financieel verslag gekregen van onder andere ziekenhuizen en de Regionale Gezondheidsdienst, maar vond die niet overzichtelijk. Tijdens de bijeenkomst zijn onduidelijkheden weggewerkt.

Girjasing (VHP): ‘Beveiliging op staatskosten voor NDP-parlementariërs en perschef Limburg’

'De meeste NDP-toppers voelen geen armoede, omdat zij een riant leven leiden'

- 'Waarom heeft Limburg, zogenaamd man van 't volk, beveiliging op staatskosten, terwijl mensen elke dag worden beroofd en verminkt?'
- 'Misiekaba krijgt steeds meer dictatoriale neigingen van de jaren tachtig'


'Kesho moet op de eerste plaats niet voor mij praten. Hij moet voor zichzelf spreken. Ik weet dat hij zwaar onder druk staat om alles wat verkeerd gaat in het land goed te praten. De feiten liegen niet. Het gaat historisch zo slecht in het land dat elke parlementariër zijn zetel terug zou moeten geven in ruil voor nieuwe verkiezingen. De mensen die op mij hebben gestemd, pienaren. Ik ga dus niet blijven plakken aan die zetel als hoe de NDP aan die zetels plakt. Men verbrast en steelt het geld en laat ons achter in die broko pranasi. Laten zij niet vergeten: het volk dat honger begint te lijden, kan zich verroeren', zegt VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing (VHP) vandaag, woensdag 1 maart 2017, in het Dagblad Suriname.

Hij reageert hiermee op uitlatingen van NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday die eerder zei er zeker van te zijn, dat geen enkele parlementariër bereid is zijn zetel terug te geven.

Volgens Girjasing voelen de meeste NDP-toppers geen armoede, omdat zij een riant leven leiden. De parlementariër voert aan dat momenteel een aantal NDP-parlementariërs en Clifton Limburg, perschef op het Kabinet van de President, op staatskosten beschikken over beveiliging. Vooral de kwestie van Limburg vindt hij ronduit belachelijk. 'Een man die zogenaamd van het volk is. Waarom heeft hij beveiliging op staatskosten, terwijl mensen elke dag worden beroofd en verminkt?'

De parlementariër erkent dat criminaliteit en corruptie altijd aanwezig zijn geweest, echter nooit in zulke vormen. 'NDP psa a marki. Deze mensen stelen als raven en plunderen het land kapot. Dat heeft Bouterse ook zelf beaamd. Tenminste heeft het Nieuw Front enkele corruptelingen in de gevangenis doen belanden, maar de NDP’ers zitten als ratten te jatten', aldus Girjasing.

Girjasing benadrukt dat hij het bijzonder jammer vindt, dat politici als André Misiekaba (NDP) het in hun hoofd kunnen halen om aan te geven, dat het land in goede handen is bij de NDP. NDP-fractieleider Misiekaba heeft president Bouterse tijdens de 37e herdenking van de machtsovername door het leger opgeroepen om op te treden tegen mensen die het systeem in de war gooien. Volgens de NDP’er moet dit nu gebeuren, zodat jongeren die de boodschap hebben begrepen zich verder kunnen inzetten.

Volgens Girjasing krijgt de NDP-fractieleider naast zijn riante DNA-schadeloosstelling ook nog een mooi bedrag vanuit de gemeente die hij vertegenwoordigt. 'Die man heeft een riant leven en krijgt steeds meer dictatoriale neigingen van de jaren tachtig. Het kan toch niet? Ze zien het toch zelf? Het is leuk om te praten met een salaris van Srd 15.000. De oppositie wil het land wel in handen nemen om een halt aan deze ellende te roepen. Internationaal staan de oppositiepartijen veel beter aangeschreven. Ik denk wel dat wij hulp vanuit buiten zullen krijgen, omdat niemand het huidige regiem wil helpen. Men kan niet met argumenten komen om zaken goed te bediscussiëren', aldus de VHP’er.

Hij daagt de NDP'er uit om een bijeenkomst in de Palmentuin in Paramaribo te organiseren om de echte grieven van de samenleving aan te horen. Hij weet dat veel NDP’ers ontevreden zijn over het beleid.

Girjasing zegt verder nog, dat president Desi Bouterse bang is om op straat te gaan, omdat hij weet dat het volk boos op hem is. 'Ook hij rijdt rustig in zijn dure auto en geniet van gratis beveiliging. Hij gaat ook niets voelen, omdat hij niet weet wat armoede is', stelt hij. De parlementariër benadrukt dat het zijn taak is om het land uit de blubber te halen en deze NDP’ers erop te wijzen dat zij compleet verkeerd zijn.

Zo'n 100 bedrijven moeten 40 procent meer gaan betalen voor water aan SWM

'Wij kunnen nu niet meer aankloppen bij de overheid voor subsidie'

Het gaat met name om bedrijven die water als grondstof gebruiken en minder dan 1 cent betaalden voor 1 liter


Ongeveer honderd Surinaamse bedrijven zullen 40 procent meer moeten betalen voor water van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Dit is gisteren bekendgemaakt door het nutsbedrijf, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 maart 2017.

Het gaat veelal om bedrijven die water als grondstof gebruiken en minder dan één cent betaalden voor een liter. Het tarief is per februari verhoogd van Srd 14 naar Srd 20 per kubieke meter water, ofwel 2 cent per liter.

'Deze aanpassing is noodzakelijk voor de SWM, omdat wij nu niet meer kunnen aankloppen bij de overheid voor subsidie. Wij zullen hiermee beter in staat zijn om een deel van de investeringen voor onderhoud en modernisering te kunnen plegen', zegt SWM-directeur Marlon Oosterling. Hij zegt verder, dat het besluit na overleg is genomen met vicepresident Ashwin Adhin en de ministers van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen.

Oosterling verzekert dat deze verhoging geen effect zal hebben op huishoudens en alleen geldt voor 'grootgebruikers' die minimaal driehonderd kubieke meter per maand gebruiken. Het gaat vooral om producenten van drank en gebotteld water. Het bedrijfsleven is er niet blij om hiermee verrast te worden.

'Wij begrijpen dat de overheid subsidie moet afbouwen om de economie te herstructureren om uit de crisis te komen. Maar, wij blijven erop hameren dat dit soort maatregelen in overleg met ons moet worden genomen om te voorkomen dat dergelijke stappen verrassend aankomen', stelt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Het collectief van vier bedrijfsleven organisaties, waaronder de VSB en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), zou de zaak gisteravond bespreken alvorens een gezamenlijk standpunt bekend te maken.

College financieel toezicht vindt dat regering Curaçao teveel leent

Financieringsbehoefte met 114,5 miljoen ver boven houdbaar leenniveau 


De totale financieringsbehoefte van 114,5 miljoen (2% van het bruto binnenlands product, bbp) ligt ver boven het structureel houdbaar geachte leenniveau, dat meer in de orde is van 60 miljoen (namelijk 1 procent bbp). 

'Dit zou leiden tot verdere stijging van de schuldquote, die met 42 procent bbp per ultimo 2016 al boven het structureel houdbaar geachte niveau van 40 procent bbp ligt', schrijft het College financieel toezicht (Cft), aldus vandaag, woensdag 1 maart 2017, het Antilliaans Dagblad.

Het college gaat in een brief aan demissionair minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) in op de kapitaaldienst.

Curaçaos Statenlid Leeflang weigert Statenvergaderingen bij te wonen zolang veiligheid niet gegarandeerd is

Leeflang wil ook onderzoek naar manier waarop vergaderzaal op 14 februari is gekraakt


Zolang er geen systeem is om ervoor te zorgen dat Statenleden die met de rug naar de deuren zitten zich veilig kunnen voelen, zal politiek leider Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu de parlementsvergaderingen niet bijwonen. Dat heeft Leeflang in een brief aan Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) geschreven, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, woensdag 1 maart 2017.

Verder moet er  volgens haar een diepgaand onpartijdig onderzoek komen naar de manier waarop de vergaderzaal van het parlement op 14 februari van dit jaar is gekraakt. Waarschijnlijk zijn personeelsleden van de griffie daarbij geïntimideerd, aldus de politica.

De leider blijft weg met het oog op de veiligheid van haar persoon, de andere parlementariërs en het personeel van de griffie, aldus de brief.

Streekziekenhuis Nickerie neemt nieuwe kindervleugel in gebruik

Afdeling heeft een eigen permanente kinderarts


Met de ingebruikname van de nieuwe kindervleugel heeft het Lachmipersad Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie inhoud gegeven aan haar visie over gezondheidszorg voor iedereen. De afdeling heeft een permanente kinderarts die wordt ondersteund door verpleegkundigen om de beste zorg te bieden aan de patiëntjes. Dit zegt Juliët Alpin, hoofd van de Kinderafdeling, aldus de Ware Tijd van vandaag, woensdag 1 maart 2017.

De afdeling is uitgebreid van negen naar veertien bedden voor kinderen van nul tot vijftien jaar en biedt de mogelijkheid dat twee patiëntjes elk met een ouder kunnen slapen. De uitbreiding en modernisering van de afdeling heeft bijna Srd 600.000 gekost die het ziekenhuis zelf heeft opgebracht.

De afdeling bestaat onder andere uit een non-infectiekamer, brandwondenkamer, infectiekamer, medium care kamer en isoleerkamer.

Antoine Elias, algemeen directeur van het ziekenhuis, kondigt aan dat binnenkort de poli van de afdeling Cardiologie aangepakt zal worden. 'Wanneer een patiënt een fietstest moet doen dan lijkt het alsof hij in een hokje zit en we willen dat dat nu veel beter moet en gaan dat ook veranderen.'

Later dit jaar wil hij ook een grote beurt geven aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis en medio volgend jaar worden de zalen van de mannen en de vrouwen gemoderniseerd.

ABS meet jaarinflatie van 52.4%

Consumentenprijzen gemiddeld met 0.7% gestegen in januari 2017


Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis (basis: april 2016 – juni 2016) in januari 2017 ten opzichte van december 2016 gemiddeld met 0.7% gestegen. Vergelijken we januari 2017 met januari 2016 dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 48.7% gestegen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 1 maart 2017.

De jaarinflatie van 2016 volgens december/december methode was dus 52.4%. Volgens de methode van de jaargemiddelden was de jaarinflatie 55.5%.

Wellicht ten overvloede wordt benadrukt, dat het hier niet de cijfers van februari 2017 betreft, maar van januari 2017.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden.

Er zitten 316 items in Suriname’s CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo en Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie en Saramacca (bij circa 105 meetpunten), Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.Van Dijk-Silos: 'Door Kustwacht VS onderschepte cocaïne niet afkomstig uit Suriname'

‘Suriname en Amerikaanse DEA onderzoeken drugsvangst voor de Surinaamse kust’ 


Minister Jennifer Van Dijk-Silos van Justitie en Politie bevestigt formeel de grote Amerikaanse drugsvangst voor de Surinaamse kust. Zij zegt vandaag, woensdag 1 maart 2017, op de nieuwswebsite Suriname Herald, dat ze een rapportage van de drugsvangst van 4.2 ton cocaïne heeft ontvangen. 

Volgens van Dijk-Silos komt deze grote partij drugs niet uit Suriname. Het vermoeden bestaat dat de cocaïne uit Guyana of Venezuela afkomstig is.

Ze zegt verder, dat Suriname samen met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) werkt aan het onderzoek in deze zaak. Suriname en Amerika hebben op dit gebied een goede samenwerking, aldus Van Dijk-Silos.

Waarom Suriname aan het onderzoek meewerkt blijft onduidelijk, immers, de boot met aan boord de cocaïne bevond zich in internationale wateren, dus buiten Surinaams kustwater, en de aangehouden opvarenden zijn Guyanezen. Daarenboven stelt de bewindsvrouwe, dat de cocaïne niet uit Suriname afkomstig is.

De boot, de Lady Michelle, waarin de 4.2 ton cocaïne werd gevonden, staat geregistreerd op St. Vincent. De cocaïne werd 16 februari door de Amerikaanse en Trinidadiaanse Kustwacht onderschept. Volgens de Amerikaanse Kustwacht is dit de grootste drugsvangst sinds 1999. De cocaïne heeft een waarde van 125 miljoen Amerikaanse dollar. Er zijn in deze zaak vier Guyanezen aangehouden die zich aan boord van de boot bevonden.

(Red. De Surinaamse Krant/Suriname Herald)

Man (33) op J.A. Pengelluchthaven gepakt met cocaïnebolletjes in chocolade

Cocaïne verstopt in zeven pakken chocolade


De 33-jarige A.R. (33) op zondag door het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden. Hij stond op het punt vertrek. Maar, bij visitatie troffen agenten 22 cocaïnebolletjes in chocolade aan (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname), zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 1 maart 2017.

De cocaïne was verpakt in zeven chocoladepakken met een totaal gewicht van 2.120 gram.

De man werd samen met drugs overgedragen aan de afdeling Narcoticabrigade. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij in hechtenis genomen.

Boothouders te Albina zonder vergunning mogen toch oversteek maken naar St. Laurent

Boot moet door de MAS zijn goedgekeurd


Boothouders te Albina die nog geen vergunning hebben, mogen vandaag, woensdag 1 maart 2017, toch de oversteek naar St. Laurent maken, op voorwaarde dat de boot goedgekeurd moet zijn door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). 

'Deze mensen zullen vandaag een pasje van ons krijgen en dat betekent dat hun vergunningaanvraag nog in behandeling is', zegt Franky Janssen, coördinator Openbaar Vervoer Marowijne, vandaag in de Ware Tijd.

De overheid had eigenlijk vastgesteld, dat de oversteek naar St. Laurent per 1 maart niet meer zou zijn toegestaan voor bootondernemers zonder vergunning. Janssen wijst er nu op, dat ongeveer honderd boten zijn goedgekeurd door de MAS. Dat is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een vergunning van Openbaar Vervoer. 'Zij zullen nog enkele weken moeten wachten, omdat er advies moet komen van bijvoorbeeld de districtscommissaris. Ook zijn wij nu ondergebracht bij het ministerie van Openbare Werken en dat heeft ook voor de vertraging gezorgd.'

Hij zegt verder, dat er meer dan tweehonderd boothouders zijn. 'Er komen dagelijks bootondernemers om een vergunning aan te vragen. Andere kijken de kat uit de boom, maar ze moeten hun papieren wel in orde brengen.'

Voor het verhogen van de veiligheid op het water is de overheid bezig om de bootsector in Albina te ordenen. Zo moeten de boten ondermeer reddingsvesten aan boord hebben.

Ricardo Banda, voorzitter van de Vereniging Boothouders Albina, juicht de ordening toe. 'Wij hebben geen problemen hiermee. Wie zijn vergunning niet wil regelen, zal voor de consequenties moeten instaan.' Hij hoopt niet dat er problemen ontstaan, omdat sommige mensen hun documenten niet in orde hebben gemaakt. 'We zijn al een hele tijd bezig en een ieder heeft genoeg tijd gekregen.'

Politie arriveert laat op een adres van inbraakmelding vanwege..... versleten autobanden

Ongehoord, gevaarlijk en strafbaar, dat een politieauto de weg op gaat met versleten banden


Onbekenden hebben vrijdag 24 februari ingebroken bij een familie aan de Catharina Sophiastraat. Daarbij werden buitgemaakt een nieuw jachtgeweer en een brushcutter. Ten tijde van de inbraak was niemand thuis. Pas de volgende dag ontdekte men de inbraak. De politie van het ressort werd toen meteen ingeschakeld. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 1 maart 2017.

De politie arriveerde echter laat ter plaatse, omdat de banden van de politieauto zodanig versleten waren, dat er niet snel gereden kon worden. De situatie waarin de autobanden van het dienstvoertuig verkeren is op foto vastgelegd (zie foto - Bron: Dagblad Suriname).

Het is ongehoord en strafbaar, dat een politieauto de weg op gaat met versleten en dus gladde banden. Hierdoor levert de wagen een gevaar op voor andere weggebruikers.

Op maandag 27 februari hebben onbekenden de honden en een poes van een broer van de benadeelde vergiftigd. Het vermoeden bestaat, dat de daders in de nachtelijke uren operationeel zijn in de omgeving en de locatie onveilig maken. De bewoners moeten alert blijven, zo schrijft het dagblad.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Zorgen over verlenging basiszorgkaart onder verzekerden via SoZaVo

'Niemand hoeft in paniek te raken en men hoeft niet onnodig in lange rijen te staan'

'Via bekendmakingen zullen wij de distributie van nieuwe pasjes aankondigen'


Mensen tussen 17 en 59 jaar die verzekerd zijn via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zijn bezorgd over de verlenging van hun kaart. Omdat er screening plaatsvindt op rechtmatigheid van de kaarten zijn lange rijen ontstaan bij het SoZaVo-kantoor aan de Gemenelandsweg in Paramaribo. 

Inmiddels heeft het Staatsziekenfonds (SZF) van het ministerie te horen gekregen, dat alle kaarten die vervallen met zes maanden verlengd moeten worden, terwijl de screening doorhet ministerie gewoon verder gaat, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 1 maart 2017.

SZF-directeur Rick Kromodihardjo zegt in een reactie het te betreuren, dat de mensen niet geholpen konden worden. Op 27 februari kreeg het SZF het verzoek van SoZaVo om de kaarten van de personen met zes maanden te verlengen. 'Wij zijn druk bezig om de pasjes uit te printen', aldus Kromodihardjo. 'Dit duurt enkele dagen en via bekendmakingen zullen wij de distributie hiervan aankondigen.'

Mensen die nu niet over een kaart beschikken, zullen volgens het ministerie normaal behandeld worden als zij dringend hulp nodig hebben. Bij een ziekenhuisopname is de dekking gegarandeerd. 'Niemand hoeft in paniek te geraken en men hoeft niet onnodig in lange rijen te gaan staan. Wij doen er alles aan om het ministerie van SoZaVo te ondersteunen opdat een vlotte verlenging van de kaart kan plaatsvinden voor de groep van wie de kaart per 28 februari/1 maart is vervallen.'
Zandafgravingen Braamspunt kritisch belicht door DOE-instituut

'Niet duidelijk is of de overheid rekening heeft gehouden met de gevolgen op lange termijn'


In december 2015 heeft de overheid, bij monde van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson, aan concessiehouders aangegeven dat schelp opgravingen in het kustgebied voor zes maanden stopgezet zouden worden. Op verzoeken van de concessionarissen om de datum van stopzetting uit te stellen naar januari 2016 gaf de minister aan dat langer wachten geen optie was. De afgravingen zouden gevolgen hebben voor niet alleen de flora en fauna, maar ook voor de natuurlijke bescherming van de kust. 

Er was een periode van zes maanden uitgetrokken om de gevolgen van de afgravingen samen met World Wildlife Fund (WWF) te onderzoeken. Het standpunt van de minister liet geen twijfel bestaan, dat de situatie precair en direct ingrijpen noodzakelijk was.

Bij het verlengen van de stopzetting, in november 2016, werd in de media door de onderdirecteur Valerie Lalji medegedeeld dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de afgravingen in principe stopgezet moeten worden omdat deze nadelige gevolgen zullen hebben. Vervolgonderzoek zou moeten uitwijzen wat de effecten landinwaarts zouden zijn voor de districten Coronie, Saramacca en Commewijne.

Het onderzoek welke door WWF werd uitgevoerd en opgeleverd in juni 2016 had als doel de Surinaamse regering en het publiek te informeren over de gevolgen van afgravingen op basis van de analyse van satellietbeelden van de Suriname kust, en observaties op locatie. Uit het rapport blijkt dat onderzocht is geworden:
- het Surinaams kustsysteem en de rol van de zandstranden binnen dit systeem;
- het belang van stranden als wave-energie buffers en als locaties voor de nesten van zeeschildpadden en
- de impact van de afgravingen op de stabiliteit van de Suriname kust.

Zoals uit onze aardrijkskundelessen bekend is, bestaat er vóór onze kust een aantal modder- en zandbanken. Volgens het onderzoek vormen deze een unieke bescherming van onze kustvlakte doordat de golven van de Atlantische oceaan hierdoor worden afgebroken. Binnen dit systeem spelen de mangrovebossen een belangrijke rol, vanwege het feit dat zij het binnenste deel van de banken stabiliseren. Hoge golven kunnen echter snelle erosie veroorzaken aan de mangrove gebieden. De zand en of schelpstranden (ritsen) zwakken deze erosie af. Behalve als natuurlijke kustverdediging hebben de ritsen volgens het rapport een culturele-, recreatieve-, ecologische functie.

De huidige kustlijn dient als broedplaats voor zeeschildpadden, en is een thuis voor kustvogels en andere dieren.

Verder worden de schelpen gebruikt voor het maken van wegen. Satellietfoto’s hebben uitgewezen dat tussen 1987 en 2016 onder andere Braamspunt aanzienlijk is verkort. De oorzaak hiervan is de invloed van de modderbanken maar ook het afgraven van zand en schelpen die door overvloed van modder niet zoveel meer voorkomen. Deze processen schaden de beschermende rol van de kust alsook de broedplaatsen van de zeeschildpadden.

Professor Sieuwnath Naipal heeft dit alles in zijn interview met journalist Wilfred Leeuwin bevestigd. Volgens de professor zal er over een paar jaar een behoorlijke dam nodig zijn om de kust en het gebied Weg naar Zee te beschermen, indien dit strand verdwijnt. De professor onderschrijft dat indien niet ingegrepen wordt de totale kraamkamer functie wordt vernietigd, de condities voor een normale vispopulatie verdwijnt en de natuurlijke oever bescherming ongedaan wordt gedaan.

Het rapport van WWF heeft in het rapport aanbevolen dat:
- Er een groter bewustzijn en participatie van de totale gemeenschap moet worden bevorderd over de functie van de kust en het belang van de ritsen alsmede de bijdrage van de modderbanken en de mangrove aan de dynamiek van de kust. De rol van de stranden dienen begrepen en benadrukt te worden als een belangrijk onderdeel van een toekomstig beheer van de kustgebieden. De stranden(ritsen) vormen de belangrijkste natuurlijke bronnen van de kustbescherming door de buffering van oceaangolven.
- Er een Eco Based management systeem moet worden geïmplementeerd voor een goed beheer van de Surinaamse kust. - Er een verbod komt op mijnbouwactiviteiten op de stranden waardoor hun rol als natuurlijke bronnen van kustverdediging gewaarborgd blijven alsmede de rollen van recreatie plaatsen en nesten voor zeeschildpadden.
- Er een waarnemingspost wordt in gesteld voor de kust waardoor het management systeem over actuele data kan beschikken van de dynamische kust Zoals reeds eerder in de tekst is aangegeven is dit rapport in juni 2016 uitgekomen.

Dit jaar heeft de overheid aan vier concessionarissen toestemming verleend de afgravingen te hervatten. Aangegeven is dat deze bij het gedeelte waar landaanwinst plaatsvindt, mogen afgraven.

Uit de opmerkingen van de verantwoordelijke minister komt naar voren dat met dit besluit rekening wordt gehouden met de rol van het strand als kweekvijver voor de schildpadden. Waar er geen reactie van de minister over te vinden is zijn de gevaren die ontstaan voor ons land door de weinige schelpen die aangespoeld worden direct weg te graven.

Zoals in het rapport duidelijk is geworden, zijn deze hoeveelheden in vergelijken met het verleden minder en het strand wordt ook kleiner, met het gevolg dat de natuurlijke werking verloren gaat. Het lijkt er sterk op dat het besluit gebaseerd is op de schaarste die is ontstaan en de vertraging die deze veroorzaakt op werkzaamheden van de overheid. Dit besluit lijkt dus te zijn ingegeven om het huidig probleem op te lossen.

Niet duidelijk is of de overheid rekening heeft gehouden met de gevolgen op lange termijn zoals in het rapport en door andere deskundigen naar voren is gebracht. Deze actie komt hierdoor over als “na mij de zondvloed”. Is dat de houding die verwacht wordt van een verantwoordelijke regering?

Ontwikkelingsinstituut Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) 
Glenn Holband

SP-Tweede Kamerlid Van Bommel op bezoek bij VHP-voorzitter Santokhi

Van Bommel en Ramon Samsodit praten over oprichting diplomatenopleiding

(Bron foto: VHP)

Het SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel en rechtswetenschapper Ramon Ramsodit hebben gisteren een bezoek gebracht aan VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Zij spraken over de oprichting van een diplomatenopleiding die onderdeel zal worden van de Technological University of the Americas (TUA) in de Commewijnestraat te Paramaribo, zo bericht de Mediacommissie van de VHP vandaag, woensdag 1 maart 217.

De VHP-voorzitter drong er bij Van Bommel op aan om daar ook de Wetenschappelijke Bureaus van de politieke partijen in Suriname bij te betrekken.

Ramsodit sprak met de voorzitter over de koppeling van de Open Universiteit in Nederland aan de TUA. Met gebruikmaking van de kortingsregeling kunnen Surinaamse studenten tegen fors gereduceerde tarieven in Suriname aan de Open Universiteit studeren tot op het hoogste niveau. Zo wordt zelfs promoveren op afstand mogelijk.

Ramsodit is in Nederland specialist in zogenoemd patentrecht en op grond van die deskundigheid bepleitte hij bij Santokhi de toetreding van Suriname tot de Patent Treaty Cooperation, een belangrijke VN-organisatie op het gebied van patenten voor nieuwe producten. Nieuwe patenten kunnen dan via Suriname worden verleend, ook voor patenten van producten uit EU-landen. Voordeel is de forse korting van 90% die in het VN-systeem wordt gegarandeerd aan Suriname. Toetreding tot dit verdrag zou voor Suriname van grote economische betekenis zijn.

53-Jarige man smokkelt 460 liter kokosolie en 180 liter melasse uit Guyana

Smokkelaar betaalt een boete van Srd 40.000

Schaarste aan kokosolie in kokosdistrict Coronie...


In de nacht van vrijdag op zaterdag 25 februari is de 53-jarige M.G. staande gehouden te Burnside met zijn pick-up met daarin 9 emmers melasse en 23 emmers gevuld met kokosolie. De politie nam 460 liter kokosolie en 180 liter melasse in beslag, zo bericht het Dagblad Suriname dinsdag 28 februari 2017.

De olie en melasse had de man gesmokkeld vanuit Guyana. De politie heeft G. in verzekering gesteld. Naderhand heeft hij een opgelegde boete van Srd 40.000 betaald. De in beslag genomen goederen worden verbeurd verklaard.

Overigens berichtte de Ware Tijd maandag nog, dat in Coronie een schaarste aan kokos is ontstaan en dat dat langzaam maar zeker van invloed begint te zijn op de bestaanszekerheid van personen die van dit landbouwproduct leven.

Opvallend is dat de prijs van kokosolie die veel verkocht wordt in de kraampjes langs de hoofdweg in het district, is gestegen. 'We hebben geen andere keus, omdat je bijna geen kokos meer kunt vinden. Alle beetjes die ik vind, sla ik op totdat ik genoeg heb om er olie van te maken', aldus een van de verkopers, Elvin Glorie. Omdat dit bijna de moeite niet waard is, koopt hij af en toe olie op en verkoopt die door. 'Het is zo erg, dat we zelfs naar Nickerie moeten om noten te kopen, want hier in Coronie vind je die slechts met heel veel moeite.'

Een noot koopt hij voor twee Surinaamse dollar op. 

Weer een ongeluk in Rio de Janeiro met praalwagen in een carnavalparade

Praalwagen met dansers stort in: 17 mensen gewond geraakt

(Bron foto: Twitter)

Tijdens een carnavalparade in Rio de Janeiro is dinsdag 28 februari 2017 een praalwagen met dansers ingestort. Daarbij raakten zeventien mensen gewond. Dat meldt de gezondheidsdienst van de stad. Negen mensen werden naar het ziekenhuis overgebracht, melden Braziliaanse media. 

De praalwagen met twee platformen maakte onderdeel uit van de parade van de sambaschool Unidos de Tijuca. Het thema dit jaar was de Amerikaanse jazzcultuur. Zes dansers werden overgebracht naar het ziekenhuis, van wie twee met zware verwondingen. Zeven mensen verkeren in shock.

                       Zondag reed ook al een praalwagen van de Paraiso do Tuiuti-sambaschool in op een groep mensen aan de Sambódromo. Daarbij vielen twintig gewonden, van wie er acht in het ziekenhuis belandden. 

De parade van de sambascholen geldt met 72.000 toeschouwers als een hoogtepunt van het carnaval in Rio. Twaalf scholen met telkens meer dan 3.000 dansers en muzikanten nemen deel aan de wedstrijd om de titel van beste sambaschool.(Red. De Surinaamse Krant/Globo/BBC/Twitter/De Morgen)

Econoom en SPA-voorzitter Castelen: 'Wij merken geen maatregelen die leiden tot betere situatie'

'Ik zie alleen ad hoc beslissingen en wanhoop bij regering'


De recente downgrading van Suriname door het Amerikaanse ratingbureau Fitch Ratings is volgens de econoom, jurist en voorzitter van de SPA (Surinaamse Partij van de Arbeid) Guno Castelen geen leuk bericht voor Suriname. Het is bekend, dat zulke beoordelingen betekenen dat Suriname een hoog risicoland is. Suriname kan ook minder gemakkelijk kredieten krijgen uit het buitenland. Het geeft simpel aan dat de Surinaamse economie het niet goed doet, zo schrijft het Dagblad Suriname dinsdag 28 februari 2017.

Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd van B+ naar B-. De vooruitzichten zijn negatief. Ook de kredietwaardigheid van vreemde-valuta-obligaties van Suriname is gedegradeerd van B+ naar B-. De korte termijn beoordeling voor buitenlandse en lokale schulden blijft gehandhaafd op B.

'Het is een meetmoment. Wil je een goed meetresultaat hebben, dan moet er beleid zijn waarvan je mag verwachten dat er een beter resultaat uit de bus komt. Wanneer men zo'n meting pleegt, nadat de nodige maatregelen zijn getroffen, zal er automatisch een beter beeld worden weergegeven van de economie', stelt Castelen.

Vervolgens vraagt hij of er maatregelen van overheidswege bekend zijn, die een betere toekomst kunnen bieden.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf onlangs via de media aan, dat de weg naar herstel is ingezet en dat de laatste twee kwartalen van dit jaar er veel beter zullen uitzien. Castelen ziet de overheid juist geen bewegingen maken. 'Ik heb nog geen concrete maatregelen gezien. Ik zie alleen ad hoc beslissingen en wanhoop. Men moet beslissingen nemen die samenhangend zijn en in elkaar ingrijpen. Ondernemers moeten vanwege de maatregelen willen investeren. De productie moet toenemen na implementatie van de maatregelen. Wij merken dus geen maatregelen die economische en financieel zullen leiden tot een betere situatie.'

Naar het oordeel van Castelen zal de economie alleen met de nodige maatregelen veranderen. Hij ziet de hoop van de minister van Financiën richting verbetering niet geweldig uitpakken. 'Ik zie graag het beste voor hem en Suriname. Maar, ik zie nog geen tekenen voor verbetering. Er zijn meer uitgaven dan inkomsten. Er zijn veel leningen gesloten die zo meteen nog meer zullen drukken op de uitgaven bij de aflossing. Dit zonder dat ik zie dat de leningen zorgen voor verhoogde productie, exporten en inkomsten.'