donderdag 2 maart 2017

Nationale vrije dag in Suriname maandag 13 maart 2017


RO-minister Dikan met uitgebreide delegatie naar Tapanahonigebied

'Wij gaan weer naar het gebied om na te gaan wat de exacte gevolgen zijn van de overstromingen'


Een delegatie bestaande uit minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, president Desi Bouterse en vertegenwoordigers van de Pan American Health Organization (PAHO) en de ministeries van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Volksgezondheid en Handel, Industrie en Toerisme (HIT) en Defensie is donderdag richting het Tapanahonigebied afgereisd, dat onlangs getroffen werd door een overstroming. Dit meldt het Dagblad Suriname donderdag 2 maart 2017.

'Wij gaan weer naar het gebied om na te gaan wat de exacte gevolgen zijn', stelt minister Dikan. Er is tot nog toe geen overzicht van de exacte schade die de bewoners van het gebied hebben geleden, nadat hun woongebieden te lijden hebben gehad van de ontstane wateroverlast. Bij het wegtrekken van het water zullen de autoriteiten een beter zicht hebben op de schade.

Er zijn tot nu toe ruim 1.000 voedselpakketten richting het getroffen gebied verzonden. Dit geschiedde in twee transporten van 500 stuks.

Jerry Slijngard, hoofd van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), zegt dat er wat logistieke problemen zijn rond het transport over water. Maar, het lukt naar zijn weten dan nog met de noodhulp. 'De distributie heeft een klein oponthoud gehad, maar voor de rest gaat het wel', aldus Slijngard.

Dikan praat niet over financiële aangelegenheden. Naar zijn oordeel was er noodhulp nodig en dat wordt verstrekt. Het ministerie van HIT zal vervolgens de rest van de zaken met de leveranciers afhandelen. 'Er is een lijst van nodige producten samengevat. HIT zal de verdere betaling met de leveranciers coördineren', stelt de minister.

Dikan zal in tien dagen tijd de verschillende dorpen bezoeken om zelf te aanschouwen wat de gevolgen van de overstromingen zijn.

Rapper van Haagse SFB komt op vrije voeten

K.M. enige van de drie rappers die ten laste gelegde feiten heeft bekend


Rapper K.M. van de Haagse rapgroep Strictly Family Business (SFB) komt later vanmiddag, donderdag 2 maart 2017, vrij. Dat laat zijn advocaat Raoul Lobo via de Ware Tijd weten. Het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling van de andere twee ingesloten rappers - F.E. en J.O. - is afgewezen. De zaak is verdaagd tot 16 maart. 

De advocaten hebben vandaag in het proces hun pleidooi gehouden. Ze beschuldigen het slachtoffer ervan, dat ze leugens heeft verspreid en tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd. Ze vinden dat er niets overblijft van de bewijzen die het Openbaar Ministerie heeft gepresenteerd, zo bericht de NOS. 

Het Openbaar Ministerie heeft twee weken geleden achttien maanden gevangenisstraf geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk, tegen de leden van de populaire Haagse rapgroep. Met aftrek van het voorarrest zouden ze nog zo'n vier maanden in de gevangenis moeten zitten.

De Nederlanders worden ervan verdacht dat ze in 2015 in Suriname een video hebben opgenomen waarin ze seks hebben met een minderjarig meisje. De beelden zijn daarna verspreid via sociale media. De bandleden zijn in december opgepakt in een hotel in Paramaribo. SFB was in Suriname voor optredens.

Het meisje zei twee weken geleden tegen de rechter, dat ze niet is verkracht en dat de seks met een van de rappers vrijwillig was. Eerder had ze bij de politie gezegd dat ze wel was gedwongen.

K.M. is de enige van het trio die heeft toegegeven dat hij seks heeft gehad met het 15-jarig meisje en dat hij een en ander had gefilmd. Hij heeft ook verklaard, dat de twee andere rappers daarbij niet betrokken zijn geweest.

Den Blauwvinger: President, ministers en ministeries mijden Twitter

COLUMN: Twitter wel populair bij regeringsleiders, ministers en ministeries elders in Latijns-Amerika

In Suriname heeft overheid Twitter nog niet ontdekt


Het schort in Suriname aan een goede communicatie vanuit de overheid met de burger. Stuur je een e-mail aan een minister, ministerie, Kabinet van de President of een lid van De Nationale Assemblee (DNA) dan wordt negen van de tien keer niet gereageerd. Zoek je actuele informatie over een issue bij een ministerie op social media als Facebook dan kun je zoeken tot je een ons weegt en Twitter? Twitter? Daar is nog niemand te vinden van de Surinaamse overheid op een of twee parlementsleden na.

De Surinaamse overheid lijkt de kracht van Twitter (nog) niet in te zien. Maar, dat kan ook gezegd worden van bedrijven, media en individuele personen. Suriname en Twitter liggen ver uit elkaar. Op Facebook daarentegen zijn bijna alle ministeries aanwezig, maar die aanwezigheid wil nog niet zeggen dat er goed gebruik van wordt gemaakt. Een paar ministeries zien het belang van Facebook in en posten daar actuele berichten, maar het merendeel van de ministeries, Burger Informatie Centra van districten, parlementsleden, organisaties, enzovoorts, is verre van actueel.

Twitter zou voor de Surinaamse overheid effectiever moeten zijn, maar die overheid moet Twitter nog ontdekken. Twitter werkt snel en de kracht ligt in de gedwongen bondigheid van de te plaatsen berichten. Toch heeft Twitter bewezen meer succesvol te zijn dan Facebook. Internationaal gezien wordt het zeer veel gebruikt door onder andere regeringsleiders (denk onder andere aan een van de beroemdste recente Twitteraars, de Amerikaanse president Donald Trump), ministeries, politici, organisaties en media. Nieuws op Twitter is snel en dus zeer actueel. Vele berichten worden 'geretweet' en gebruikt door media wereldwijd. Is er ergens in de wereld een natuur- of andere ramp, dan is Twitter de bron van informatie.

Het is dan ook merkwaardig dat bijvoorbeeld president Desi Bouterse geen Twitter-account heeft, of het ministerie van Buitenlandse Zaken of instanties als het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), het Korps Politie Suriname en het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, NCCR, of Assembleeleden. Van de Assembleeleden is Carl Breeveld (DOE) voor zover bekend de enige met een actief Twitter-account, sinds februari 2010. Geen enkel Staatsbedrijf in Suriname is op Twitter te bespeuren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde overigens op haar website op 16 juni 2016 met trots aan dat zij een Twitter-account had geopend.

'(…) Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom besloten om vanaf vandaag via Twitter (met een internationaal bestand van 500 miljoen gebruikers), belangrijke “tweets” inzake de promotie van Suriname en het buitenlandsbeleid met de Surinaamse en wereld gemeenschap te delen.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan thans gevolgd worden via: MFA Suriname (https://twitter.com/ForeignAff_Sur). (…)' 

Maar, vervolgens heeft het ministerie niets met haar Twitter-account gedaan. Slechts één bericht op 17 mei – waarschijnlijk om even van Twitter te proeven – en vier berichten op 17 juni..... Dit zegt genoeg over de Surinaamse Twitter-vrees.
Waarom kan een ministerie van Buitenlandse Zaken in andere landen in de regio wel zeer actief zijn op Twitter en waarom geeft dit ministerie in Suriname er na een paar dagen alweer de brui aan? Gemakzucht? Dat zal het zijn. Waarom kan een afdeling Voorlichting zich ook niet storten op Twitter?

Bouterse en zijn perschef Clifton Limburg zouden eens te rade moeten gaan bij andere regeringsleiders/presidenten op het Latijns-Amerikaanse continent die bijna allemaal een eigen en actief account op Twitter hebben, zoals:

president Juan Manuel Santos van Colombia (@JuanManSantos), president Nicolas Maduro van Venezuela (@NicolasMaduro), presient Raúl Castro Ruz van Cuba (@RaulCastroR), de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski (@ppkamigo), Michel Temer van Brazilië (@MichelTemer), presidente Michelle Bachelet van Chili (@mbachelet), Mauricio Macri van Argentinië (@mauriciomacri) en Evo Morales Ayma van Bolivia (@evoespueblo). 

Allen zijn bijna dagelijks actief op Twitter, alsook hun afdelingen Voorlichting en ministeries.Dat geldt ook voor nieuwswebsites, kranten, radio- en televisiestations in boven genoemde landen. Ook die zijn zeer actief op Twitter.

En ook wat betreft de media op Twitter loopt Suriname op trieste, beschamende wijze achter. Surinaamse media op Twitter zijn op een hand te tellen.

Neem nu de zo opgehemelde, maar qua journalistiek van een bedenkelijk niveau zijnde nieuwswebsite Starnieuws. Sinds april 2010 had deze nieuwswebsite een Twitter-account, maar het laatste van een paar berichten dateert van 1 mei 2010....!! Het lijkt een opleving te zijn geweest. De Suriname Herald, eveneens een nieuwswebsite, probeert haar best te doen op Twitter sinds maart 2012. Zij had tot en met woensdag 1 maart 5.000 berichten geplaatst en heeft slechts 83 zogenoemde volgers. Dan is er nog het Dagblad Suriname, dat sinds oktober 2016 een account op Twitter heeft. Dit dagblad heeft op Twitter 33 volgers en woensdag 1 maart 2017 stond de berichtenbarometer op 2.934.

De enige in het mediaveld van Suriname die succes boekt op Twitter (en op Facebook) is de nieuwswebsite De Surinaamse Krant. Sinds januari 2015 actief met een account op Twitter en had op 1 maart 2017 1.082 volgers, waaronder diverse instanties, organisaties en personen (onder andere journalisten) in Latijns-Amerikaanse landen en 12.033 geposte berichten. En dat vindt weer zijn positieve weerslag in het aantal bezoekers van de website van De Surinaamse Krant.

Wil de Surinaamse overheid een goed communicatiebeleid voeren, dan kan zij niet om Twitter heen. Dat beleid rammelt nu aan alle kanten.

Er wordt slecht gecommuniceerd, terwijl communicatie essentieel is voor een regering, een staatshoofd en voor ministeries om hun actuele nieuws, mededelingen en andere informatie onder een breed publiek op snelle wijze onder de aandacht te brengen.

Het wordt hoog tijd dat Twitter binnen de overheidsburelen en de media ontdekt wordt als belangrijke bron om nieuws te verspreiden. De wereld maakt dan ook kennis met Suriname.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
2 maart 2017
Amsterdam-Paramaribo

Schorsing DSB-directeur per direct opgeheven

Proeve verzoekt desondanks dat dienstverband wordt beëindigd 


De schorsing van Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), is met onmiddellijke ingang opgeheven. Voor de geschiedenis wordt dit ook teniet gedaan. Het dienstverband van Proeve wordt beëindigd, op verzoek van Proeve. Dit maken de Raad van Commissarissen (RvC) en Proeve vandaag, donderdag 2 maart 2017, in onderstaande verklaring bekend.

De RvC en de bank betreuren het, dat de ontwikkelingen rond de schorsing van Proeve voor onnodige onrust hebben gezorgd in de gemeenschap. De raad benadrukt, dat elke indruk die bij het publiek kan zijn ontstaan dat Proeve frauduleuze handelingen zou hebben gepleegd, onterecht en onjuist zijn.

Op 18 januari had de RvC meegedeeld dat er verschil van mening was tussen de raad en Proeve over de wijze waarop leiding wordt gegeven aan de bank. In een raadsvergadering zijn de resultaten van de bank en het functioneren van de leiding van de instelling aan een nadere beschouwing onderworpen. Op grond hiervan werd hij geschorst.

FIFA schenkt SVB 5.000 Amerikaanse dollar voor clubs met licentie

Clubs moeten voldoen aan de SVB- en FIFA-eisen om FIFA-steun te mogen ontvangen


De FIFA (Fédération Internationale de Football Association) heeft via de Surinaamse Voetbal Bond, SVB, 5.000 Amerikaanse dollar ter beschikking gesteld voor clubs die een licentie hebben. De SVB heeft in 2016 bij de FIFA aangeklopt voor financiële ondersteuning voor de clubs in het kader van clublicentie. De penningmeester van de SVB, Bidjaikoemar Mankoe, laat weten dat indien de clubs aan de eisen van de SVB en FIFA voldoen, ze in aanmerking kunnen komen voor die 5.000 dollar, zo is donderdag 2 maart 2017 op Starnieuws te lezen.

Mankoe vindt het heugelijk nieuws, dat de FIFA goedkeuring heeft gegeven aan dit project van de SVB. Tijdens de FIFA workshop in Suriname op 14 en 15 februari heeft de SVB de overeenkomst van dit project ondertekend. Na verder afwikkeling in Zurich (Zwitserland), waar de FIFA is gevestigd, kan Suriname binnen twee tot drie weken reeds beschikken over deze fondsen.

Volgens Mankoe zijn er uiteraard bepaalde eisen en procedures verbonden voor het in aanmerking komen van deze financiële ondersteuning.

De SVB is bereid deze procedures met de clubs door te nemen en waar nodig te begeleiden laat Mankoe optekenen. Momenteel beschikken dertien clubs in Suriname over een SVB\FIFA A licentie.

Braziliaanse metalband Sepultura 9 juli in muziektempel Hedon in Zwolle

'Sepultura is metal met gigantisch hart, een hoofd vol inspiratie en één voet vol op gaspedaal'


Metalband Sepultura komt in de Nederlandse zomer naar Zwolle. De band uit Brazilië zal op zondag 9 juli een optreden in muziektempel Hedon in Zwolle verzorgen. Het in Brazilië opgerichte Sepultura draait inmiddels al meer dan dertig jaar mee in de thrashmetal scene. De band werd in 1984 opgericht in Belo Horizonte. De band is in die tijd uitgegroeid tot één van de grote namen binnen de underground thrashmetal scene. De naam van de groep betekent in het Portugees letterlijk: ‘grafmonument’.Sepultura is één van de hoofdrolspelers in de trash metal underground scene. Met een zowel inventief en energiek als raw en primitief geluid heeft de band Zuid-Amerika voor eeuwig op de metal map gezet.

Vroegere album zoals Morbid Visions, Schizophreia en Beneath The Remains hebben de toon gezet in een nieuwe brute tak van heavy metal, en de knalplaten als Chaos AD en Roots zorgden in de jaren 90 voor wereldwijd succes en zijn een groot invloed geweest voor vele generaties metalmuzikanten die volgden.20 Jaar later in 2017 brengt de Braziliaanse band haar 14e album uit. De plaat Machine Messiah staat ouderwets vol met non-nonsense heavy metal, monsterlijk duistere nachtmerrie achtige nummers en solo’s waar je mond van openvalt. De plaat is volgens gitarist Andreas Kisser een product van 100% inspiratie en energie, en is één van de hoogtpunten van de al 32-jaar durende carrière van de 4-koppige metalband.

Sepultura is metal met een gigantisch hart, een hoofd vol inspiratie en één voet vol op het gaspedaal.

Ter extra informatie:(Red. De Surinaamse Krant/Hedon/Twitter)

Beroemd Titicacameer in Peru al jaren sterk vervuild

Titicacameer vol afval uit de stad Juliaca en met stoffen als kwik, lood en cadmium

(Bron foto: lifegate.com)


Het is een van de favoriete toeristenbestemmingen in Peru: het Titicacameer. Ooit werd het diepblauwe meer vereerd door de Inca's als de geboorteplaats van de zon, maar tegenwoordig zien de toeristen vooral iets anders: de oevers liggen vol kapotte emmers, injectienaalden, oude schoenen, autobanden en zakken met afval. Een groot deel van het afval is afkomstig van de stad Juliaca, waar het bezoek begint voor veel van de 400.000 toeristen die jaarlijks naar het meer komen. De stad produceert 200 ton afval per dag, zo bericht de NOS vandaag, donderdag 2 maart 2017.

De troep langs het Titicacameer springt in het oog, maar de vervuiling van het water is minder zichtbaar. Het zit vol giftig lood, kwik en cadmium.

Vier jaar geleden berichtte de BBC al over de vervuiling:


Bij een studie die de regering in 2014 liet doen, vonden onderzoekers de giftige stoffen terug in vier soorten vis die bij de lokale bevolking op het menu staan.

Begin dit jaar hebben de regeringen van Peru en Bolivia afgesproken meer dan 500 miljoen dollar uit te trekken om iets aan de vervuiling te doen. President Kuczynski van Peru wil tien waterzuiveringsinstallaties rond het meer laten plaatsen, 'zodat het mooiste meer van de wereld ook het schoonste ter wereld is'.


Ter extra informatie, beelden uit 2012:


Salarissen over de maand februari bij STVS nog niet uitbetaald

Raad van Toezicht zegt toe, dat salarissen 2 maart rond een uur 's middags gestort zijn


De salarissen over de maand februari bij de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) zijn nog niet uitbetaald. Van bondswege heeft Murwin Leeflang contact gemaakt met Vivian Gordon, voorzitter van de Raad van Toezicht bij de STVS. Die gaf aan dat het geld uiterlijk om een uur vanmiddag, donderdag 2 maart 2017, gestort zal zijn, aldus bericht het Dagblad Suriname.

De bond is in afwachting daarvan en hoopt dat de gelden inderdaad op dat tijdstip zijn gestort. Indien dat niet het geval dan zullen gepaste acties volgen. Vooralsnog wil Leeflang niet aangeven hoe deze acties eruit zullen zien. Dat zal pas na een algemene ledenvergadering duidelijk gemaakt worden.

Ook vorig jaar zijn er problemen geweest ten aanzien van uitbetaling van het personeel. De bondsvoorzitter is van mening dat er een goede structuur moet komen en beter gepland moet worden om dat in de toekomst te voorkomen.

De personeelsleden van de staatszender zijn geen ambtenaren, maar verwachten net zoals een ieder na gewerkt te hebben hun geld te ontvangen, aldus Leeflang.

Vliegtuig Blue Wing Airlines schiet van de baan airstrip te Lawatabiki

Motor toestel zou zijn uitgevallen op moment dat landing al was ingezet - Directeur Jhauw van Blue Wing ontkent dit

Voor zover bekend zijn er geen gewonden


De webeditie van de Ware Tijd meldt, dat vanochtend, donderdag 2 maart 2017, een vliegtuig van Blue Wing Airlines bij de landing op de airstrip te Lawatabiki van de baan is geschoten. De Ware Tijd schrijft een en ander te hebben vernomen van personen die ter plekke waren. Voor zover bekend hebben er zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Voorts is nog onbekend hoeveel personen aan boord waren en ook is nog niet duidelijk hoe groot de schade aan het toestel is, voor zover daar sprake van is. 

Volgens een ooggetuige zou de motor van het vliegtuig zijn uitgevallen toen de landing al was ingezet. Dit wordt echter ontkend door directeur Amichand Jhauw die het incident wel heeft bevestigd, maar verder niet kan of wil zeggen wat de oorzaak was van dit incident.

Ooggetuigen stuurden video-opnames van het incident die met hun smartphone waren gemaakt naar familieleden. Op een van de filmpjes zijn de bandensporen te zien die het vliegtuig door het groen langs de baan heeft getrokken.

'Luku fa'a kon booko busi, toko toko ya. Eh-yeh, eh-yeh. Gadu e d'wen wooko' ('Kijk hoe het hier een modderig spoor door het bosschage heeft getrokken. God heeft zijn werk gedaan'), zegt een vrouw die met haar mobiele telefoon de situatie heeft vastgelegd. Op het filmpje is het vliegtuig te zien omringd door personen die te hulp zijn geschoten.

'Voordat het hier kon landen te Lawatabiki vielen de motoren uit in de lucht. Ze hebben nog geprobeerd deze weer te starten, maar dat is niet gelukt. Met uitgevallen motor is het geland en een beetje in het bos terechtgekomen', zegt een man op een geluidsopname.

Blue Wing Airlines komt overigens al zes jaar voor op de EU-zwarte lijst van 193 vliegmaatschappijen die niet naar Europees grondgebied mogen vliegen. De lijst wordt om de negentig dagen geproduceerd door de Europese Unie. 'De EU is wispelturig in haar beleid. Nergens is vastgelegd wat de criteria zijn, om een bedrijf of land op de zwarte lijst te plaatsen', zei directeur Amichand Jhauw woensdag 28 december 2016 in de Ware Tijd.

Op drie april 2008 crashte een Antonov An-28 tijdens de landing bij de Braziliaanse goudzoekers enclave Benzdorp in het zuidoosten van het land. Er vielen negentien doden. Op veertien oktober 2009 verongelukte een Antonov An-28 tijdens de landing te Kwamalasamutu, in het diepe zuidwesten van Suriname. Er vielen vier gewonden. Op vijftien mei 2010 stortte een Antonov An-28 in de buurt van Poeketi neer. Alle acht inzittenden kwamen te overlijden. Op negen en twintig maart 2012 raakte een toestel beschadigd bij de landing naast de baan te Anapaike.

Een incident als dat van vandaag, zal niet bijdragen aan een spoedige verwijdering van de luchtvaartmaatschappij van de EU-zwarte lijst.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Argentinië ageert tegen RAF-vluchten tussen Falklands en Brazilië

Britse Luchtmacht heeft 18 vluchten afgelopen twee jaar uitgevoerd


De Britse RAF heeft 18 vluchten tussen de betwiste Falklandeilanden (zie foto - Bron:Marcos Brindicci/Reuters) en luchthavens in Brazilië gemaakt in de afgelopen twee jaar, aldus de Argentijnse regering die de vluchten een schending noemde van de overeenkomsten tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen. Het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren in een verklaring, dat zij 'bezorgd' is over zes vluchten vorig jaar en twaalf in 2015 door de Royal Air Force, zo bericht de Britse krant The Telegraph vandaag, donderdag 2 maart 2017. 

Het ministerie wil een verklaring van de regering van Brazilië, daarbij in herinnering brengend het streven van dat land 'om geen Britse vliegtuigen en oorlogsschepen gestationeerd in de betwiste eilandengroep toe te staan', in overeenstemming met de overeenkomsten tussen lid naties van de regionale blokken Mercosur (de zuidelijke gemeenschappelijke markt) en UNASUR (de Unie van Zuid-Amerikaanse landen).


'Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zijn steun aan ons land over deze kwestie en zei, dat zij niet op de hoogte was van deze vluchten', aldus de Argentijnse verklaring.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië had geen onmiddellijke reactie. Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar. Het geschil komt voort uit de Falklandoorlog van 1982. Het conflict laaide op toen Argentijnse troepen de Zuid-Atlantische eilandengroep aanvielen, en dat kostte de levens van 649 Argentijnen en 255 Britse soldaten

Tijdens haar acht jaar aan de macht, tot 2015, probeerde de voormalige Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner Groot-Brittannië onder druk te zetten om soevereiniteits gesprekken te starten, door het opwerpen van handelsbelemmeringen.

De spanningen zijn afgenomen sinds 'pro-business' president Mauricio Macri aantrad in december 2015 die een minder confronterende houding beloofde. In de grootste doorbraak in decennia, kondigden Groot-Brittannië en Argentinië vorig jaar aan, dat ze er aan zouden werken om beperkingen in de olie- de visserij- en scheepvaartsector, die van invloed zijn op de Falklands, op te heffen.

Zij kwamen ook overeen om het aantal vluchten tussen de eilanden en Argentinië te vergroten. De Falklands hebben een eigen intern zelfbestuur, maar Groot-Brittannië is verantwoordelijk voor de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.
Argentinië claimt dat Groot-Brittannië de eilanden illegaal bezet sinds 1833. Groot-Brittannië betwist dit en zegt dat Argentinië de wensen van de 3.000 inwoners op de eilanden negeert, die Brits willen blijven.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
(Red. De Surinaamse Krant/The Telegraph/Twitter)

Amerikaanse autoriteiten willen Colombiaanse oud-minister van Landbouw arresteren

Andres Felipe Arias verdacht van verduistering fondsen ten bedrage van 20 miljoen dollar bestemd voor arme boeren


Amerikaanse autoriteiten hebben maandag een ​​bevel tot arrestatie uitgebracht van de voormalige minister van Landbouw in Colombia, uit vrees dat hij strafvervolging wil ontlopen in Colombia. Andres Felipe Arias alias 'Little Uribe', kan een gevangenisstraf van 17 jaar tegemoet zien voor verduistering van fondsen ter waarde van meer dan 20.000.000 Amerikaanse dollar bestemd voor arme boeren. Hij werd in augustus 2016 gearresteerd in de VS, maar werd later op borgtocht vrijgelaten, zo bericht de nieuwswebsite ColombiaReports vandaag, donderdag 2 maart 2017.

Wilfredo Ferrer, procureur-generaal voor het Zuidelijke District van Florida, gaf een zeven pagina's tellende brief uit, gedateerd 27 februari, met het verzoek Arias te arresteren onder vermelding van het hoge risico dat de ex-minister het land tracht te ontvluchten. 'Bijgevolg verzoekt de regering eerbiedig het Hof om de arrestatie van Arias Leiva of, subsidiair, dat er een gerechtelijk bevel komt om zijn borgtochtvoorwaarden te consolideren', aldus het document.

De voormalige minister werd in 2014 door het Colombiaanse Hooggerechts Hof veroordeeld, maar in plaats van de straf onder ogen te zien, vluchtte Arias het land uit en diende een verzoek om politiek asiel in in de Verenigde Staten.

Ferrer's maatregel is echter niet definitief, omdat het door een Amerikaanse rechter moet worden geautoriseerd ​​om in werking te treden. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo beslist het Zuidelijke Ditsrict Hof van Miami in de komende dagen of hij het verzoek zal accepteren. In zijn brief biedt Ferrer Arias ook de mogelijkheid om zijn borgtochtvoorwaarden te veranderen, maar dit zou de borgsom verhogen van 100.000 dollar, die werd betaald in november vorig jaar, tot 1.000.000 dollar. Onder Amerikaanse vereisten, zou dit bedrag moeten worden gegarandeerd door een Amerikaans burger of door Arias's eigendommen, waarvan de voormalige minister niemand in het land heeft.


De zaak heeft bewezen zeer complex te zijn als gevolg van onduidelijkheid omtrent het uitleveringsverdrag tussen Colombia en de Verenigde Staten. Colombia's oppositiepartij, geleid door Alvaro Uribe, die eerder trachtte de uitlevering van Arias blokkeren, twijfelt aan de geldigheid van het verdrag. In een verklaring gericht aan een rechter in Miami in 2016 zei Uribe: 'Colombia erkent het verdrag niet te zijn geldig of van kracht, omdat het niet correct is geratificeerd.'

Paradoxaal genoeg heeft Uribe tijdens zijn presidentschap (2002-2010) 1.200 Colombiaanse burgers uitgeleverd aan de VS, zo beweert hij. Maar helaas voor Arias heeft VS zijn eigen grondwettelijke wetten en heeft vermoedelijk het uitleveringspact geratificeerd.

Daarom kan volgens de Amerikaanse wet Arias worden uitgeleverd zonder juridische belemmeringen, tenzij hem politiek asiel wordt verleend. Voor nu zal de Amerikaanse Justitie beslissen of het verdrag in werking is getreden of niet en na dit besluit kan de ex-minister naar het inhoudelijke proces gaan om te beslissen of zijn uitlevering aan Colombia doorgang vindt.

Het kantoor van de procureur-generaal heeft tot en met 24 maart de tijd om een memorandum te presenteren en Arias heeft tot 28 april om met een ​​reactie te komen.

(Red. De Surinaamse Krant/ColombiaReports)

Kokosproducenten nemen deel aan 2-daagse workshop

Workshop in kader regionaal project 'Coconut Industry Development for the Caribbean'Twintig mensen uit de districten Para, Coronie, Saramacca, Wanica en Commewijne, die zich bezighouden met de productie van kokos en of kokosproducten, volgen tot en met vandaag, donderdag 2 maart 2017, een tweedaagse workshop (zie foto - Bron: ministerie van LVV) in het kader van het regionaal project 'Coconut Industry Development for the Caribbean', zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Het is de bedoeling de samenwerkingsverbanden tussen de participanten te versterken, ter ontwikkeling van de individuele ondernemingen en uitbreiding van de kokosindustrie.

De training wordt verzorgd door deskundigen van de Caribbean Agricultural Research and Developement Institute (CARDI), in samenwerking met het Nationale Stakeholder Platform (NSP) en de National Focal Point (NFP). Het thema van de workshop is ‘Group/Cluster Development and Strenghtening’.

In maart volgt een regionale workshop op Trinidad & Tobago waar de deelnemende landen een actieplan voor de kokossector van hun land zullen presenteren. In de afgelopen twee jaar hebben diverse activiteiten met betrekking tot dit project plaatsgevonden: workshops (op zowel nationaal als regionaal niveau), oriëntatiebezoeken en de opzet van (pilot)kokoskwekerijen, aldus LVV.

Het project is ontstaan naar aanleiding van de grote vraag naar verse kokos en kokosproducten en de bekende problemen, waaronder ziekte en plagen, veroudering van kokosbomen en beperkte toegang tot markten.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie (EU) voor een bedrag van 3.5 miljoen Euro uit het 10e Europese Ontwikkelings Fonds voor een duur van vier jaar. Aan dit project nemen negen Cariforum-landen deel: Belize, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent & the Grenadines, Suriname en Trinidad & Tobago. In elk deelnemend land is een Nationale Stakeholder Platform (NSP) opgericht voor de uitvoering van het kokosproject.

In Suriname is Raymond Nojodimedjo, onderdirecteur Planning en Ontwikkeling van het ministerie van LVV, de voorzitter van het NSP en Mohamed Khodabaks is de aangewezen als NFP. Het ministerie van LVV ondersteunt dit project met het beschikbaar stellen van de nodige faciliteiten.

Constancia nog steeds officieel MFK-Statenlid op Curaçao

Statenlid heeft nog niet schriftelijk afstand gedaan van haar zetel

Constancia weer op vrije voeten


Jacinta Constancia is officieel nog steeds Statenlid voor de MFK. Hoewel ze vlak na haar aanhouding had verklaard de partij te verlaten en haar Statenzetel op te geven, heeft ze dat laatste schriftelijk nog steeds niet gedaan. Dat heeft Amerigo Thodé, haar beoogd – wettelijk – opvolger, gezegd, zo meldt het Antilliaans Dagblad, aldus Paradise FM vandaag, donderdag 2 maart 2017.

Voormalig MFK-minister Jacinta Constancia, partijgenote van ex-premier Gerrit Schotte, gaf donderdag 23 februari in de Staten tijdens een openbare vergadering haar collega Giselle Mc William een kaakstoot.

Thodé wil verder niet op de komende ontwikkelingen ingaan. Constancia zit nog steeds vast. Haar inverzekeringstelling werd afgelopen zaterdag verlengd met maximaal acht dagen. Haar advocaat, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, heeft de rechter-commissaris gisteren gevraagd om tijdelijke invrijheidstelling lopende het onderzoek. Maar, dat verzoek is door de rechter-commissaris afgewezen.

Ter extra informatie:


Constancia is vanmiddag overigens in vrijheid gesteld, op last van de Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie Curaçao. Reden voor de invrijheidstelling is dat het onderzoeksbelang niet langer vergt dat Constancia blijft vastzitten.

De afgelopen dagen is door de Landsrecherche Curaçao onder andere een aantal getuigen gehoord en zijn de beelden van het incident waarvoor zij vastzat bekeken. Er dient nog wel nader onderzoek plaats te vinden. Constancia heeft een dagvaarding voor de behandeling van haar zaak meegekregen. Zij moet voorkomen wegens de mishandeling van haar collega in de Staten Giselle McWilliam en bedreiging van Statenlid Elsa Rozendal.

(Red. De Surinaamse Krant/Antilliaans Dagblad/Paradise FM)

OM Curaçao en Gemeenschappelijk Hof sluiten zittingsconvenant

Met convenant betere afstemming, samenhang en uniformiteit tussen zittingsafsprakenDe procureur-generaal en de president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie hebben een zittingsconvenant ondertekend, dat eenduidige onderlinge afspraken bevat met betrekking tot de planning en afdoening van eerste- en tweedelijns strafzaken op Curaçao, Sint Maarten en op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, donderdag 1 maart 2017, in een persbericht.

Tot nu toe sloten de eerstelijns parketten en Gerechten van de (ei)landen jaarlijks afzonderlijke zittingsconvenanten met elkaar. Hoewel deze op hoofdlijnen gelijkenissen met elkaar vertoonden, viel verbetering te bereiken in het zorgen voor voldoende afstemming, samenhang en uniformiteit tussen de gemaakte afspraken. Dit is van belang, omdat deze afspraken in de praktijk direct invloed op elkaar hebben vanwege de beschikbare zittingsruimte die op efficiënte en evenredige wijze over de verschillende (ei)landen dient te worden verdeeld.

Met dit overkoepelend convenant worden voor het eerst ook afspraken gemaakt omtrent de planning en afdoening van tweedelijns strafzaken. Dat is wenselijk, omdat deze zaken worden behandeld door rondreizende Hof-combinaties en twee Advocaat-generaal (AG) voor vijf (ei)landen.

De inhoud en uitvoering van het convenant zal elk jaar worden geëvalueerd.

Verwarde militair vuurt zijn Uzi af in zijn woning te Bridge Village, Paramaribo-Noord

Man zou verwikkeld zijn in relationele problemen


De politie van Geyersvlijt heeft samen met het Regio Bijstands Team Paramaribo dinsdagavond een militair aangehouden. Buurtbewoners gaven door, dat zij meerdere schoten hadden gehoord in de woning van de man te Bridge Village in Paramaribo-Noord, aldus Starnieuws donderdag 2 maart 2017.

De politie die een onderzoek instelde trof de man thuis aan. Hij verkeerde in een verwarde persoonlijke situatie. Volgens informatie waren er problemen in de relatiesfeer op het adres.

Op de man werd een Uzi pistoolmitrailleur aangetroffen en in beslag genomen. Naderhand bleek dat het om een militair gaat en werd de zaak overgedragen aan de Militaire Politie.

Bij de aanhouding van de man en onderzoek ter plaatse bleek overigens, dat de overige gezinsleden niet thuis waren.

Oud-directielid DSB Moison: 'CBvS faalt in toezicht houden op de DSB'

'Terwijl Raad van Commissarissen daadkrachtig ingreep, bleef toezichthouder aan zijlijn staan'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) faalt bij het toezicht op De Surinaamsche Bank DSB. Dat beweert het opgestapte DSB-directielid Hans Moison vandaag, donderdag 2 maart 2017, in de Ware Tijd. 'Terwijl de Raad van Commissarissen (RvC) daadkrachtig ingreep bleef de toezichthouder aan de zijlijn staan.'

Moison doet uit de doeken wat culmineerde tot de onvermijdelijke schorsing van DSB-directeur Sigmund Proeve, zo schrijft de Ware Tijd.

'Ik vind het belangrijk, dat de samenleving weet wat zich werkelijk afspeelde.' Uit zijn relaas blijkt dat Proeve verre van prudent was. Zo leidden het product 'sale & buy back' en een kredietfaciliteit voor een klant tot omvangrijke verliezen. Bij 'sale & buy back' verkoopt een klant vreemde valuta aan de bank en koopt deze op termijn terug tegen vrijwel dezelfde koers.

'De klanten van de bank zijn er blij mee. Maar, het verlies voor de bank bedraagt vele tientallen miljoenen Srd's.' 

Begin 2016 ruilde de DSB met de CBvS voor een jaar vreemde valuta tegen Srd's, die door DSB moesten worden geïnvesteerd in schatkistpapier van de Surinaamse overheid. 'Door deze financiële constructie financiert de Centrale bank indirect de overheid. DSB stond door de tijdelijke verkoop van vreemde valuta aan de centrale bank in feite garant voor deze financiering. Het kredietrisico op de overheid lag daardoor bij DSB', aldus Moison

Hij was een jaar in dienst bij DSB, maar de CBvS keurde als toezichthouder zijn benoeming tot statutair directeur niet goed. Hij zou namelijk 'geen respect' voor de toezichthouder hebben gehad. 'De CBvS stelde mijn deskundigheid en bevindingen niet op prijs', aldus Moison. De RvC en de directie van DSB verzochten hem om als adviseur aan te blijven. Moison bleef echter trouw aan 'zijn principes' en stapte op.

De DSB houdt morgen een algemene vergadering van aandeelhouders met als enig agendapunt: de schorsing van Proeve.

Vier Guyanezen door Justitie VS op Virgin Islands aangeklaagd voor drugssmokkel

Kustwacht VS onderschepte 16 februari vissersboot met 4.100 kilo cocaïne voor kust Paramaribo


Vier Guyanezen zijn door de Amerikaanse Justitie te St. Croix op de Amerikaanse Virgin Islands aangeklaagd voor grootschalige drugssmokkel. Zo blijkt uit de tenlastelegging, aldus de Ware Tijd van vandaag, donderdag 2 maart 2017.

De vier werden werden gisteren in verzekering gesteld nadat ze op 16 februari aan boord van de vissersboot Lady Michelle voor de kust van Paramaribo, in internationale wateren, waren aangehouden door de Trinidadiaanse en Amerikaanse Kustwacht.

Uit de aanklacht blijkt dat Mohamed Nazim Hoseain (64), Richard La Cruz (49), Neville Jeffrey (68) en Mark Anthony Williams (30) worden verdacht van 'samenspanning bij het in bezit hebben van meer dan 5 kilo cocaïne met de bedoeling deze te distribueren'. Na weging bleek in totaal 4.100 kilo cocaïne te zijn onderschept.

In de aanklacht van Jeremy Latchman, speciaal agent bij de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst, DEA, is onder andere te lezen, dat de drugs op de Virgin Islands een straatwaarde hebben van ongeveer 71.8 miljoen Amerikaanse dollar. Volgens eerdere mediaberichten zou de cocaïne in de Verenigde Staten ongeveer 125 miljoen dollar hebben opgebracht.

Latchman stelt verder, dat aan boord van het vissersschip ook 4.000 Amerikaanse dollar in 100 dollar biljetten is gevonden, zo berichtte het Guyanese Demerara Waves Online op 28 februari. In dat bericht worden ook de namen van de gearresteerde vier Guyanezen al vermeld.

De boot zou zich verdacht hebben gedragen toen het op 16 februari werd gespot. Zo lag de boot stil en bevond het zich in te diep water om te vissen. 'Het vaartuig dat later werd geïdentificeerd als 'Lady Michelle' lag doodstil en bevond zich eveneens in te diep water voor een normale visvangstoperatie. De boot bevond zich ook op een bekende drugssmokkelroute. Drugssmokkelaars maken doorgaans gebruik van vissersboten voor transport van grote hoeveelheden drugs afkomstig uit Colombia en Venezuela waar ze worden opgeslagen en later worden overgebracht op vissersboten', stelt de aanklager.

Hoseain, die verklaarde de gezagvoerder te zijn, zou ook tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd toen hij door leden van beide Kustwachten werd gevraagd wat ze aan het doen waren. In eerste instantie verklaarde hij, dat hij en zijn bemanning de nationaliteit van St. Vincent & the Grenadines hadden en dat de boot in Guyana geregistreerd staat. Hij kwam daarop terug en stelde dat de boot in St. Vincent was geregistreerd. Achteraf bleek, dat de vier mannen de Guyanese nationaliteit hebben. Aanvankelijk verklaarde Hoseain dat hij en zijn bemanning aan het vissen waren, maar later gaf hij aan dat zij op zoek waren naar een vaartuig dat al twee maanden wordt vermist. Volgens de Kuswacht was er wel vistuig aan boord, maar geen vangst.

Demarara Waves Online berichtte 28 februari ook, dat de Lady Michelle voor het laatst in 2013 in Guyana is geweest en dat het niet eerder in verband is gebracht met de smokkel van drugs.

Hoger beroep OM in 8 decemberstrafproces wordt 7 maart behandeld

Advocaat Essed: 'We zien geen andere uitslag, dan dat het Hof het hoger beroep verwerpt'


Het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangetekend tegen de beslissing van de Krijgsraad van 30 januari 2017 om het 8 decemberstrafproces voort te zetten, zal op 7 maart worden behandeld. De Krijgsraad heeft op 30 januari beslist dat, ondanks het bevel van de president aan de procureur-generaal om het strafproces te beëindigen, deze gewoon voortgang moet vinden. 

De Krijgsraad heeft de auditeur-militair op 30 januari gevraagd zijn strafeis te houden, maar hij heeft uitstel gevraagd en gekregen tot 9 februari. Op de hervatte zitting op 9 februari bleek echter tot ieders verrassing, dat het Openbaar Ministerie van het uitstel gebruik heeft gemaakt om op grond van artikel 376 van het Wetboek van Strafvordering, hoger beroep aan te tekenen.

Hugo Essed, procesgemachtigde van de nabestaanden van de slachtoffers van 8 december 1982, bevestigt vandaag, donderdag 2 maart 2017, op Starnieuws dat hem ook bekend is dat het hoger beroep op 7 maart zal aanvangen.

Hij zegt geen idee te hebben of er meerdere zittingen gehouden zullen worden, maar hij verwacht dat er op korte termijn een beslissing wordt genomen. 'Het Hof heeft in de 8 decemberprocessen reeds drie maal eerder beslissingen gegeven welke er steeds op neer kwamen dat de processen met voortvarendheid moesten worden voortgezet. Het is overigens meer dan evident dat artikel 376 niet van toepassing is op dit beroep. Wat ons betreft zien we dan ook geen andere uitslag, dan dat het Hof het hoger beroep verwerpt. Echter, we moeten ook voorbereid zijn op een andere beslissing.'

Grote brand in een favela in Braziliaanse stad São Paulo

Brand treft woningen in sloppenwijk Paraisópolis

(Bron foto: Folha de S. Paulo)

Bij een grote brand in een van de vele favela's in het Braziliaanse São Paulo zijn minstens vijftig huizen verwoest. Het vuur begon woensdag 1 maart 2017 in de sloppenwijk Paraisópolis, pas na uren kon de brandweer de brand blussen. Twee mensen liepen lichte rookvergiftiging op. Dit berichten woendagavond 1 maart 2017 onder andere de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo en de nieuwswebsite van Globo.


Bijna honderd brandweermannen waren uitgerukt. Ook omwonenden probeerden met emmers water het vuur te blussen. De brandweer had moeite om het vuur te bestrijden, omdat in de wijk huizen erg dicht bij elkaar staan. Uiteindelijk was na een aantal uur de brand onder controle.


Paraisópolis is de tweede grootste sloppenwijk van São Paulo. Er wonen bijna 50.000 mensen.

In de miljoenenstad zijn er sinds jaarwisseling al meer dan veertig branden gemeld. In totaal zijn dit jaar al meer dan honderd branden in Braziliaanse sloppenwijken gemeld.(Red. De Surinaamse Krant/Folha de S. Paulo/Globo/De Telegraaf/Nu.nl/Twitter)

http://g1.globo.com/sao-paulo/noticia/incendio-atinge-barracos-em-paraisopolis-na-zona-sul-de-sp.ghtml

Incêndio atinge barracos em Paraisópolis, na Zona Sul de SP

Corpo de Bombeiros informou que já controlou o fogo. Pelo menos 50 barracos foram atingidos.

Insel Air op Curaçao gaat snijden in personeelsbestand

Luchtvaartmaatschappij beperkt ook haar bestemmingen

Britse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert personeel niet met Insel Air te vliegen


Tijdens een persconferentie (zie onderaan) heeft Insel Air woensdag 1 maart 2017 bekendgemaakt, dat er gesneden gaat worden in het personeelsbestand. Om hoeveel en welke banen het gaat kon directeur Gilles Filiatreault nog niet zeggen. Vanmorgen zijn de medewerkers van de inkrimping op de hoogte gesteld. Dat meldt de Amigoe, aldus Paradise FM.

De maatschappij zit diep in de rode cijfers, maar de vooruitzichten zijn, zegt de directie dat er in mei of juni weer winst kan worden gemaakt. Zo’n miljoen dollar per maand wordt geschat. Maar. dit eerste kwartaal komt het verlies mogelijk nog uit op 12 miljoen, verklaarde financieel directeur André Delger. De maatschappij vraagt schuldeisers nog enig geduld te hebben.

Filiatreault benadrukte nogmaals, dat de toestellen van Insel Air veilig zijn en dat het belangrijk is dat ze snel weer ingezet kunnen worden. Hij maakte ook duidelijk, dat men zich qua bestemmingen weer wil beperken tot de ABC-eilanden, Sint Maarten, Suriname en Miami. Terug naar de basis aldus de directeur.

Woensdag heeft ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken haar ambtenaren geadviseerd vliegen met Insel Air te voorkomen, wegens veiligheidsredenen. Ook Nederlandse ambtenaren en medewerkers van het Amerikaanse consulaat mogen niet langer vliegen met Insel.

Telesur informeert cliënten niet over oorzaak storingen internet

'Het is een technische storing en wij weten niet hoelang het duurt en wat het precies is' 

Staatsbedrijf gooit er op terrein van informatieverstrekking met de pet naar...


Door een storing bij Telesur hebben klanten al minstens drie dagen problemen met internet. Het gaat om zeer traag breedbandinternet en het niet kunnen ontvangen van nieuwe mobiele data. De klachten stromen binnen bij de Consumentenkring, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd woensdag 1 maart 2017.

Voorzitter Albert Alleyne zegt, dat mensen al twee maanden klagen over langzaam internet van Telesur. 'Volgens mij moet het bedrijf overstappen van een oud systeem op een nieuw systeem.' Alleyne hoopt binnenkort in gesprek te gaan met Telesur over dit probleem.

Het telecombedrijf koos er vandaag voor om een niet onbelangrijk deel van de markt dat zich Telesur-cliënt mag noemen niet te voorzien van informatie over de storing. De nieuwe voorlichtingsman, die Roy Belfor per 1 maart vervangt, moest zich volgens zijn secretaresse eerst inlezen voordat hij een reactie kon geven.

Ook bij de helpdesk komt de klant niet verder dan: 'Het is een technische storing. Wij weten niet hoelang het duurt en wat het precies is.' 

Het heeft er alle schijn van dat het bedrijf niet in staat is om op welk gebied dan ook goede service te verlenen. Dat medewerk(st)ers van de helpdesk niet verder komen dan tegen cliënten zeggen, dat het om een technische storing gaat en niet weten wat het precies is, zegt genoeg over de wijze waarop dit staatsbedrijf omgaat met mensen die maandelijks zorgen voor een inkomstenstroom bij het bedrijf. Het wordt tijd dat Telesur open kaart gaat spelen en informatieverstrekking aan cliënten en media niet alleen laat afhangen van een voorlichtingsman.
Het bedrijf heeft een directie en een Raad van Commissarissen die verantwoording zouden moeten afleggen voor de serieuze problemen en de cliënten serieus zouden moeten nemen, want die hebben op dit moment waarschijnlijk geen begrip meer.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)