vrijdag 3 maart 2017

Suriname biedt Guyana aan om haar aardolie te raffineren

ExxonMobil wil in 2020 starten met olieproductie in haar concessies voor Guyanese kust


Suriname heeft Guyana aangeboden zijn aardolie te raffineren zodra in het buurland de productie wordt aangevangen. het Amerikaanse ExxonMobil, die daar op een grote olievoorraad is gestuit, behoudt het recht om haar deel van de olie elders te laten raffineren. Dat zei Guyana’s minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, gisteren tijdens een persconferentie in Georgetown, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 3 maart 2017, op basis van Guyanese mediaberichten die gisteren zijn verschenen (zie hieronder).

Hij gaf verder aan, dat ook Trinidad & Tobago heeft aangeboden de Guyanese olie te willen zuiveren. De capaciteit van de raffinaderijen in beide landen worden momenteel onderbenut. De olieraffinaderij van Trinidad en Tobago heeft een productiecapaciteit van 175.000 vaten per dag.

ExxonMobil is voornemens medio 2020 te beginnen met de olieproductie op haar concessies voor de Guyanese kust. De maatschappij zal beginnen met een productie van 100.000 vaten per dag. 

'Suriname heeft een raffinaderij die niet volledig wordt benut. De vraag rijst dus of Guyana twee miljard dollar moet investeren in een eigen raffinaderij om over 25 jaar te beslissen toch elders onze olie te raffineren', aldus de minister.

Trotman benadrukte, dat ExxonMobil haar deel van de olie misschien zelf wil zuiveren. Guyana laat nu een haalbaarheidsstudie verrichten of het rendabel is om een eigen olieraffinaderij te hebben.http://demerarawaves.com/2017/03/02/trinidad-suriname-offer-to-refine-guyanas-oil/

Trinidad, Suriname offer to refine Guyana’s oil


The Liza well has 800 to 1.2 billion barrels of recoverable oil.
Trinidad and Tobago, and Suriname have offered to refine Guyana’s oil, although ExxonMobil reserves the right to take its portion elsewhere for processing, authorities said Thursday.
Minister of Natural Resources, Raphael Trotman said  Trinidad and Tobago’s oil refinery, which has a capacity to process 175,000 barrels per day, has been operating “below optimum” even with the importation of oil from Nigeria and elsewhere for blending, refining and export.
ExxonMobil plans to begin commercial oil production at a rate of 100,000 barrels per day from wells offshore Guyana around mid 2020.
Trotman said he was informed on Tuesday that Suriname’s refinery, which is also operating below capacity, is available to refine Guyana’s oil.
“They (Suriname), too, have a refinery, which is operating under part, which raises the question: Should Guyana have a refinery, spend two billion dollars on a refinery and in about twenty years, assuming that we have is from the Liza, that in about twenty to twenty-five years we have to be looking elsewhere to do some refining,” he said.
Minister Trotman said ExxonMobil might want to refine some of the oil and Guyana could decide if it wants to take its portion and refine it locally or in either of the sister-Caribbean Community (Caricom) countries. “Exxon may wish to do some of its own refining, but the Government of Guyana under the terms of the agreement, can also determine whether it wishes to receive its portion in oil and, therefore, may wish to use the available facilities nearby- either Suriname or Trinidad or, as I said, build one here, but we haven’t come to that decision as yet,” he said.
Guyana has commissioned a feasibility study to determine whether an oil refinery should be built here.

Ter informatie:

Jachtopzieners van Natuurbeheer hebben nu een eigen bond

Veel klachten onder jachtopzieners over met name hun arbeidsomstandigheden en voorzieningen

Ontevredenheid over functioneren bond binnen LBB leidt tot oprichting nieuwe bond


Jachtopzieners hebben een eigen bond opgericht. Het voorlopig bestuur staat onder leiding van Robby Naarendorp van de Progressieve Vakcentrale C-47. De jachtopzieners en het ander personeel bij de dienst ’s Landsbosbeheer (LBB) zijn ontevreden over de wijze waarop de Bond van personeel in dienst van LBB omgaat met hun problemen, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 3 maart 2017.

De jachtopzieners vallen onder de afdeling Wildbeheer van de afdeling Natuurbeheer bij LBB. Ze zijn belast met de controle en het toezicht op de naleving van wettelijke voorschriften, waaronder de Jachtwet, het Jachtbesluit, de Vuurwapenwet, de Visstands- en Natuurbeschermingswet en het decreet Zeevisserij. Ook de toezicht op naleving van de Wet Economische Delicten, de Anti-Smokkelwet en het Wetboek van Strafrecht valt onder de jachtopzieners, die buitengewoon agent van politie zijn. 

Hun werkgebied omvat onder andere Braamspunt, Galibi, Boven-Commewijne, Raleighvallen, Apoera, Boskamp en Bigi Pan.

Terwijl de wet voorschrijft dat alle werknemers minimaal een SOR-verzekering moeten hebben, is die van de jachtopzieners sinds 2012 niet meer verlengd. De jachtopzieners klagen over de zeer slechte leefomstandigheden op de posten waar ze voor minimaal twee weken moeten werken. De posten hebben geen elektra, slechte sanitaire voorzieningen, geringe slaapgelegenheden, slecht transport en geen goede EHBO-kit.

Voor communicatie zijn de ontevreden jachtopzieners aangewezen op hun eigen persoonlijke mobiel, die niet wordt vergoed als er iets mee gebeurt. Overuren worden niet vergoed en de reisvergoeding is nog steeds Srd 14. Er is echter een missive waarin de reisvergoeding is opgetrokken tot Srd 50. In hun klachten en problemen vinden de jachtopzieners genoeg reden om een eigen belangengroep op te richten.

Politieke partij Artikel 1 weigert PowNed bij presentatie boek Sylvana Simons

'Volgens mijn definitie is PowNews geen pers'


De politieke partij Artikel 1 heeft vandaag, vrijdag 3 maart 2017, geweigerd journalisten van PowNed toe te laten bij de presentatie van een boek van lijsttrekker Sylvana Simons. 'Volgens mijn definitie is PowNews geen pers', liet campagneleider Ian van der Kooye weten, aldus De Telegraaf.

Simons zei: 'Op het moment dat je mensen die in Amsterdam-Zuidoost wonen wegzet als wilde dieren in een dierentuin, ben je ook niet respectvol naar mij', verwijzend naar een eerder item van PowNews.

Simons presenteerde haar boek met de titel Artikel 1 - Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. Ze vertelt daarin wat haar beweegredenen waren om een eigen partij te beginnen. De partij streeft volgens Simons naar een gelijkwaardig bestaan voor ieder mens.

Artikel 1 hoopt na de verkiezingen van 15 maart in de Tweede Kamer te komen.


Peru heeft zijn eerste gondel-kabelbaan in gebruik genomen

President Kuczynski verricht openingsceremonieDe Peruaanse regering heeft het 21 miljoen Amerikaanse dollar kostende Kuélap kabelbaansysteem ingehuldigd in het noordelijke regenwoud, als onderdeel van het streven om het aantal toeristische aankomsten te verdubbelen. De overheid streeft er ook naar om de luchthaven van Chachapoyas te upgraden en om hotel investeringen te verhogen in de regio Amazonas in de hoop om meer luchtvaartmaatschappijen en grotere vliegtuigen aan te trekken, zei minister van Buitenlandse Handel en Toerisme Eduardo Ferreyros, aldus de nieuwswebsite BNamericas vandaag, vrijdag 3 maart 2017.

Kuélap, de eerste kabelbaan van Peru, onderstreept de noodzaak om soortgelijke systemen in andere afgelegen pre-Hispanic locaties, zoals de Inca citadel van Choquequirao in de regio Cusco, te installeren, zei president Pedro Pablo Kuczynski. 'We hebben high-tech infrastructuur, en dat zal het aantal toeristen verhogen', zei president Kuczynski bij de openingsceremonie.


'Ons doel is om het aantal toeristen te verdubbelen en ik geloof, dat we dat gaan halen. Ook andere locaties moeten toegankelijk worden.' De 4 kilometer lange en 670 meter hoge kabelbaan moet jaarlijks 75.000 toeristen aantrekken voor de citadel Chachapoyas, gebouwd door de Chachapoya's tussen 500 en 1450 voor Christus.De 26 gondels, die ieder acht passagiers kunnen vervoeren, zijn voorzien van zonnepanelen en windsensoren. Het Telecabinas Kuélap consortium, gevormd door Peru's ICCGSA (Ingenieros Civiles y Contratistas Genera Les S.A.) en het Franse Poma, ontving in 2014 een 20-jarige concessie en begon in augustus 2015 met de bouw.

De 15 minuten durende rit met de kabelbaan vervangt een 32 kilometer modderige weg en een autorit van 90 minuten lang.


Peru is het laatste Zuid-Amerikaanse land,dat kabelbaantechnologie heeft geïmplementeerd, na Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador en Venezuela. Peru, met de Inca citadel van Machu Picchu als voornaamste toeristische attractie, ontving vorig jaar zo'n 4 miljoen toeristen.

Kuélap is de grootste stenen structuur van Zuid-Amerika en ligt te midden van groene bergen op 3.000 meter hoogte in de regio Amazone Andes. De archeologische vindplaats ligt op 3,5 uur rijden vanaf de plaats Chachapoyas en geeft goede inzichten in de wereld van de Peruaanse pre-Inca culturen. Het complex werd gebouwd tijdens de pre-Inca cultuur van de Chachapoyas, die tussen 800 en 1470 na Christus in Peru leefden. Het doel van de bouw was het verdedigen van de stad. Uiteindelijk werden de Chachapoyas alsnog verdreven door de Inca. Kuélap werd in 1843 herontdekt en in 2003 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Een bezoek aan het wonderlijke Kuélap is perfect te combineren met de Moche route. Deze archeologische route start in Trujillo en loopt dwars door de regio’s La Libertad en Lambayeque en geeft een duidelijk beeld van de Moche cultuur.

(Red. De Surinaamse Krant/BNamericas/Twitter)

Epilepicta in Venezuela moeten een strijd leveren om aan medicijnen te komen

Vader reist 860 kilometer met de bus naar Colombiaanse grens om medicijnen voor zoon te kopen


De Venezolaanse loodgieter Marcos Heredia bezoekt 20 apotheken op één dag, maar kon de cruciaal van belang zijnde medicijnen niet vinden om de aanvallen van zijn epileptische 8-jarige zoon te stoppen, die eind vorig jaar onherstelbare hersenbeschadiging hebben veroorzaakt. De eens lacherige en alerte jongen, ook wel Marcos genoemd, kon niet meer zelfstandig zitten en begon zich af te sluiten van de buitenwereld, zo schrijft het persbureau Reuters vandaag, vrijdag 3 maart 2017 (Bron foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters). 'Ik heb mensen gebeld in de steden San Cristobal, Valencia, Puerto La Cruz, Barquisimeto, maar niemand kon het medicijn vinden.'

Heredia, 43, zit in de kale familie woonkamer in een winderige sloppenwijk met uitzicht op een internationale luchthaven aan de kust van de staat Vargas. 'Je kunt de medicijnen nergens vinden en de overheid wil dat niet accepteren.'

Heredia ging uiteindelijk 860 kilometer reizen met de bus naar de Colombiaanse grens om medicijnen te halen die een neef voor hem in het buurland had gekocht. Hij was de volgende dag gewoon weer aan het werk.

Venezuela's forse recessie verergert het tekort aan geneesmiddelen, van pijnstillers tot chemotherapie medicijnen. Bij 85 van de 100 geneesmiddelen die nu niet in Venezuela verkrijgbaar zijn behoren anti-convulsants tot de medicijnen die het moeilijkst zijn te vinden, aldus de belangrijkste farmaceutische vereniging. Naar schatting twee tot drie miljoen Venezolanen lijden aan epilepsie op een bepaald moment in hun leven, volgens de in Caracas gevestigde organisatie LIVECE.

Patiënten hebben al sinds 2012 moeite om specifieke anti-convulsieve (anti-epileptische) geneesmiddelen te vinden. Net als Heredia proberen patiënten en families alles wat ze kunnen om aan medicijnen te komen: ruilhandel in luiers, verwoed actief zijn in WhatsApp groepen speciaal voor farmaceutische uitwisselingen, gebruik van vervallen geneesmiddelen of, als ze het zich kunnen veroorloven, vrienden vragen om medicijnen uit het buitenland mee te nemen. Maar, zo waarschuwen artsen, de tekorten zijn zo extreem, dat patiënten soms geneesmiddelen gebruiken die niet geschikt voor hun eigen situatie.

Neurologe Beatriz Gonzalez van LIVECE zei, dat ze zich zorgen maakt over epileptische moeders die misvormde kinderen ter wereld brengen, omdat ze de verkeerde medicijnen gebruiken of het kind verliezen, omdat ze geen medicijnen kan vinden. Het probleem gaat veel verder dan alleen mensen met epilepsie. Onverwachte stuiptrekkingen kunnen ook gevolgen hebben voor kinderen met koorts. slachtoffers van ongevallen of voor mensen met andere neurologische aandoeningen.

De linkse president Nicolas Maduro wijt de tekorten aan een rechts complot om hem ten val te brengen, maar in een recente toespraak zei hij, dat hij heeft ingestemd met 'aanzienlijke dollar investeringen' om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te stimuleren, zonder verder details te verstrekken.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept partij drugs en wapens aan boord boot

Bootje onderschept ten zuiden van Curaçao

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)
Drie Venezolanen en een Dominicaan aangehouden en drugs en zes wapen en munitie in beslag genomen 


De Kustwacht Caribisch Gebied heeft gisteren in de vroege ochtend een partij verdovende middelen en wapens onderschept op een vaartuig. De radar operator van het Reddings en Coördinatie Centrum van de Kustwacht detecteerde een verdacht contact ten zuiden van Curaçao, zo bericht de Kustwacht vandaag, vrijdag 3 maart 2017.

Een eenheid vanuit het Kustwachtsteunpunt te Parera rukte gelijk uit om het contact te onderzoeken. Op ongeveer anderhalve mijl ten zuiden van Daaibooi troffen ze een onverlicht vaartuig type yola aan. Er zaten vier personen aan boord.

Na een onderzoek aan boord werden een behoorlijke hoeveelheid verdovende middelen, zes vuurwapens en scherpe munitie aangetroffen. De vier vier opvarenden, drie met Venezolaanse en één met de Dominicaanse nationaliteit werden meteen aangehouden. Samen met het vaartuig, de verdovende middelen en de vuurwapens, zijn ze opgebracht naar het steunpunt te Parera.

Het vaartuig is in beslag genomen.

De vier (4) verdachten, de drugs en de wapens zijn overgedragen aan de Politie. De zaak is verder in onderzoek.

Negen maanden cel voor man (63) die 6-jarig stiefdochtertje seksueel heeft misbruikt

Door aftrek tijd in voorarrest doorgebracht komt stiefvader meteen vrij

Tegen de man was door het OM vier jaar cel geëist 


De 63-jarige L.G. is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van 2 jaar. Hij wordt ervan verdacht zijn 9-jarige stiefdochter seksueel te hebben misbruikt. Ten tijde van het delict was het meisje 6 jaar oud, zo bericht vandaag, vrijdag 3 maart 2017, het Dagblad Suriname.

In deze zaak had de Officier van Justitie 4 jaar gevangenisstraf geëist tegen de stiefvader.

De verdachte bleef volharden in zijn onschuld. Uit het medisch rapport blijkt echter, dat het kind misbruikt is. De Officier van Justitie zei, dat het kind zowel bij de politie als op de zitting de verdachte als de dader heeft aangewezen.

De advocaten Oscar Koulen en Robby Denz gaven elk in hun pleidooi te kennen, dat het meisje inconsistent is. Het enige wat ze steeds blijft zeggen is dat de stiefvader de dader is. De beide advocaten verzochten de rechter dan ook om het voordeel van de twijfel te willen geven aan de verdachte. Ze vroegen zich af waarom slechts een verklaring van het meisje juist zou zijn, terwijl de verdachte vanaf het begin heeft ontkend. Bovendien is het rapport van de gynaecoloog in 2016 opgemaakt, terwijl de daad eerder was gepleegd. Volgens de verdediging wordt het alibi aan zijn cliënt ontnomen, omdat hij zich niet meer kan heugen waar hij toen was.

De Officier van Justitie stelt, dat het meisje 8 jaar jong is en dat van haar kan niet verwacht worden dat ze dag en tijdstip nauwkeurig kan aangeven. Het staat vast dat het kind misbruikt is.

Op 11 mei 2016 deed een anonieme beller een melding en gaf door dat een leerlinge aan haar geslachtsdeel werd aangeraakt door haar stiefvader. Het meisje werd van school gehaald en er werd een medisch onderzoek ingesteld. Uit het onderzoek bleek, dat zij daadwerkelijk seksueel was misbruikt. De rechter achtte binnendringen met een vinger wettig en overtuigend bewezen en veroordeelde de stiefvader.

De man zit al sinds 18 mei 2016 in voorarrest en met het dit vonnis komt de verdachte meteen vrij.

CLAD onderzoekt op verzoek AdeKUS-bestuur rechtmatigheid bouwprojecten op universiteitsterrei

Bestuur wil opheldering over gunningsproces en bestedingen in kader bouwprojecten


De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) heeft op 7 februari 2017 van het huidige bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) een verzoek ontvangen een onderzoek in te stellen naar de rechtmatigheid van een aantal bouwprojecten van de universiteit. Dit blijkt uit een document in bezit van de redactie van het Dagblad Suriname, zo bericht dit dagblad vandaag, vrijdag 3 maart 2017.

Het verzoek ging een week na de beslaglegging door Aire NV op de terreinen van de AdeKUS aan de Leysweg, de deur uit. De CLAD heeft de opdracht voor onderzoek aanvaard.

Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit wenst duidelijkheid te hebben over de rechtmatigheid van het gunningsproces en de bestedingen die zijn gedaan in het kader van de uitvoering van bouwprojecten op het terrein van de universiteit. Het gaat hier om de nieuwbouw van het bestuurskantoor, de parkeerplaats tegenover het gebouw van het Instituut voor Opleiding van Leraren en de uitbreiding van gebouw 16.

De CLAD zal met een redelijke mate van zekerheid rapporteren over de bij de opdrachtformulering weergegeven vraagstelling van het opdrachtobject. De accountantsdienst heeft met de partijen ook een geheimhoudingsorde afgesproken. Het eindrapport is uitsluitend bestemd voor het bestuur van de AdeKUS en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De ex-bestuursleden die functioneerden onder voorzitter Rayen Sidin, onder wie de voorgaande contracten zijn aangegaan, zijn middels een schrijven op de hoogte gesteld van deze aanzet.

Minister Robert Peneux heeft vorig jaar op 14 januari dit nieuwe bestuur geïnstalleerd en de doorlichting van de gehele structuur van de onderwijsinstelling meegegeven als voornaamste opdracht. 'Het eerste wat gedaan moet worden, is een radicale quick scan om de universiteit gezond te maken. Alle contracten en financiën moeten we op de operatietafel leggen', zei de minister bij de installatie van het nieuwe bestuur. Waarom het uiteindelijk zo lang duurt om de zaak onderzocht te krijgen, gaat critici het verstand te boven, aldus het dagblad.

Jiw-gemeenschap een van meest kwetsbare inheemse groepen in Colombia

Gemeenschap bestaat nog uit slechts ongeveer 3.000 inheemsen 

(Bron foto: Noorse Vluchtelingen Raad)
Jarenlange oorlog in Colombia dwong de Jiw om diverse malen verhuizen naar andere gebieden


De Jiw gemeenschap is een van de armste en meest kwetsbare inheemse groepen in Colombia. Geschat wordt dat slechts ongeveer 3.000 van hun volk vandaag de dag nog leven. Hun aantal daalt gevaarlijk snel vanwege het feit, dat de gemeenschap meerdere malen uit zijn leefgebied is verdreven gedurende de meer 50 jaar durende oorlog in het land. Dit bericht vandaag, vrijdag 3 maart 2017, de Noorse Vluchtelingen Raad (Norwegian Refugee Council).

Vicente zit in de zon met zijn achterkleinzoon Andreas. Hij legt het belang uit van de met de hand gemaakte mand, die zijn volk generaties lang heeft gemaakt. Het is zijn taak om Andreas te leren om traditionele handwerkproducten te maken. 'Alle jongeren moeten leren', zegt hij. 'Ze moeten allemaal leren zoals ik dat eerder heb gedaan.'

Maar, veel van de oude ambachten die traditioneel zijn voor de Jiw sterven uit. De gemeenschap is ontworteld van haar voorouderlijk land, keer op keer als gevolg van het conflict. Bij elke verplaatsing ging een beetje van hun unieke cultuur en tradities verloren. In 2009 heeft de regering de Jiw gekwalificeerd als een van de 30 bedreigde stammen van het land. Sommige van de 17 families in deze kleine gemeenschap in El Salado zijn ontheemd door het geweld sinds 1970. Vicente, zijn dochter Luzdary en Andreas zijn drie generaties van Jiw die eindelijk zijn teruggekeerd naar hun voorouderlijk land.


Ze maken deel uit van een groep die de Noorse Refugee Council heeft geholpen om terug te keren naar een plek, die ze eindelijk hun thuis kunnen noemen. Traditioneel een stam die leeft van de jacht, en Andreas toont trots een speer die hij gebruikt voor de jacht op dieren. 'Er zijn minder dieren tegenwoordig dan vroeger en de mannen in de gemeenschap moeten tot 8 uur lopen wanneer ze jagen om onze gezinnen met vlees te kunnen voeden', zegt Andreas.

Andreas wil met computers werken als hij klaar is met de school. 'Mensen die met computers werken verdienen meer geld', lacht hij.

Vicente erkent dat het aantal mensen dalende is in de gemeenschap. 'Sommige families telden voorheen 50 mensen', herinnert hij zich. 'Maar, nu bestaan ze uit niet meer dan 30. Ze zijn naar de steden vertrokken.'

Een in 2016 gesloten vredesakkoord in Colombia baande de weg vrij voor het land om het weer op te bouwen, na de decennia-lange oorlog. Internationale organisaties willen graag steun bieden en de financiering komt binnen voor ontwikkelingsprojecten, zoals het versterken van vrede. Maar, kleine gemeenschappen zoals de Jiw die in humanitaire nood zijn, worden enigszins verwaarloosd. Ondanks het vredesakkoord, worden inheemse gemeenschappen nog steeds gedwongen uit hun woongebieden verdreven. Zes massale verplaatsingen zijn waargenomen in de eerste 40 dagen van 2017 - en meer dan de helft van de getroffen mensen behoort tot de inheemse gemeenschappen.

Voortdurende inzet is nodig van de internationale gemeenschap om te helpen deze mensen te beschermen. Ondanks vredesbesprekingen die al bijna vijf jaren worden gehouden, zijn de meeste van de Jiw zich niet bewust van het feit, dat die gesprekken hebben plaatsgevonden.


De Noorse Refugee Council werkt sinds september 2015 samen met de Jiw gemeenschap in de regio Guaviare. 'We helpen om huizen te herbouwen voor honderden ontheemde inheemsen, vrouwen en kinderen die terugkeren naar hun voorouderlijk land. Wij bieden gratis juridisch advies, zodat mensen hun rechten kennen op het terrein van landrechten. Wij steunen ook de kinderen om weer naar school te gaan.'

Lees meer over het werk van de NRC in Colombia hier.

(Red. De Surinaamse Krant/Norwegian Refugee Council)

VN slaat alarm over toenemend gebruik van cocaïne in Zuid-Amerika

VN brengt alarmerend rapport uit

Cocaïneproductie in Colombia gestegen van 69.000 hectare in 2014 naar 96.000 hectare in 2016 


Het narcotia bestuur binnen de Verenigde Naties (INCB, International Narcotics Control Board) waarschuwt, dat de productie en consumptie van cocaïne in Zuid-Amerika is toegenomen, aldus het jaarverslag 2016 dat gisteren werd gepresenteerd (zie onderaan). Zo bericht de Latin American Herald vandaag, vrijdag 3 maart 2017. 

De organisatie stelt, dat volgens gegevens van de 'Inter-American Drug Abuse Control Commission' (CICAD) het drugsgebruik onder middelbare scholieren in Zuid-Amerika nu hoger is dan in Noord-Amerika, met Argentinië, Chili en Colombia als de landen met het meeste gebruik.

Echter, onder de algemene bevolking, was het niveau van cocaïnemisbruik vergelijkbaar tussen de twee continenten. 'Het misbruik van cocapasta is geconcentreerd in Zuid-Amerika en de jaarlijkse prevalentie van cocaïnemisbruik blijft toenemen, hoewel cannabis nog steeds de meest gebruikte gereguleerde stof in de regio is', zo meldt het rapport.

De productie van cocaïne in Colombia is overigens toegenomen. In 2014 was daar 69.000 hectare aan cocastruiken aanwezig, maar vorig jaar was dat aantal gestegen naar 96.000 hectare.

De stijging werd verondersteld te wijten te zijn aan de verwachtingen die men had door het vredesproces tussen de regering en de FARC-milities (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), dat boeren zou kunnen hebben aangemoedigd om coca te telen in de hoop te profiteren van alternatieve ontwikkelingsprogramma's.

INCB voorzitter Werner Sipp zei tegen het Spaanse nieuwsagentschap EFE, dat volgens hem de vredesinspanningen niettemin zouden bijdragen aan verbetering van de bestrijding van drugsgebruik in het gebied, omdat de deal een hoofdstuk heeft gewijd aan de drugsproblematiek.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald)

CASAS onderzoekt van baan schieten Blue Wing vliegtuig airstrip te Cottica aan Lawarivier

'Piloot ontdekte dat er technisch iets aan de hand was en besloot zo snel mogelijk te landen'


Bij het van de baan schieten van een Blue Wing vliegtuig, bij het maken van een noodlanding, gisteren van de airstrip bij het dorp Cottica aan de Lawarivier, in het zuidoosten van Suriname, is niemand gewond geraakt. 'Er zijn absoluut geen ongelukken geweest. Ook het vliegtuig heeft geen schade opgelopen', zegt Amichand Jhauw, algemeen directeur van Blue Wing Airlines, vandaag, vrijdag 3 maart 2017, in de Ware Tijd. 

Bryan Desouza, hoofd van de Surinaamse Burgerluchtvaartautoriteit (CASAS, Civil Aviation Safety Authority Suriname) bevestigde gistermiddag dat het incident door een technisch mankement is veroorzaakt. De CASAS verwacht vandaag verdere rapportages over wat het probleem precies was.

Het gaat om een Cessna 208-vliegtuig dat negen passagiers en twee piloten kan vervoeren. Volgens andere media gaat het echter om een Russische Antonov. Het is overigens opmerkelijk genoeg nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen gisteren aan boord waren.

'De piloot heeft op een gegeven moment ontdekt dat er technisch iets aan de hand was. Hij besloot toen om zo snel mogelijk te landen en dat heeft hij vrij goed kunnen doen', zegt Desouza. 'De piloot besloot dat verdergaan de vlucht in gevaar zou brengen. Als uit het onderzoek blijkt, dat dat inderdaad zo was, dan zal zijn beslissing de juiste zijn geweest dankzij zijn alertheid', aldus het hoofd van de CASAS.

Het onderzoek zal volgens hem grondig worden uitgevoerd, waarbij alle gegevens van de machine, vanaf onderhoudsgegevens tot de geschiedenis zullen worden nagegaan.

Volgens verklaringen van ooggetuigen viel de motor van de machine uit, waardoor de piloot genoodzaakt was om te landen. Op videobeelden is te zien, dat de kist voorbij de baan schoot en tot stilstand kwam in hoog gras. Er waren sporen van modder en water die duidelijk aantonen, dat de landingsbaan drassig was.

Ter informatie, lees ook dit artikel van 16 september 2015 'Vlucht naar Godo Olo vanaf Zorg en Hoop vanwege mankementen motor afgebroken'.

Edward Suares onverwacht weg bij Curaçao Tourist Board

Suares zou geen onvoorwaardelijke steun van bestuur CTDF hebben gehad


Edward Suares, die sinds medio vorig jaar naast Hugo Clarinda de top van toeristenbureau CTB vormt, heeft vrij plotseling zijn ontslag ingediend. Hij was hiervoor acht jaar lang verantwoordelijk voor CTB Europa, welke tak van het toeristenbureau gezorgd heeft voor een constante gestage groei van het aantal bezoekers aan het eiland. Suares bevestigt zijn ontslag vanochtend, vrijdag 3 maart 2017, in het Antilliaans Dagblad

Hij heeft zijn eigen afdeling intussen geïnformeerd over de beslissing om de Curaçao Tourist Board (CTB) na bijna negen jaar te verlaten.

Veel wil hij er niet over kwijt, maar duidelijk wordt dat de manager niet op de volledige en onvoorwaardelijk steun van het bestuur, Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF), kon rekenen. Dat betreurt de 47-jarige Suares.

Explosie pompstation Helena Service Station, Curaçao, veroorzaakt door niet goed aangesloten pvc-buis

Bij explosie op 12 januari is werkneemster om het leven gekomen


Uit het onderzoek naar het ongeval waarbij een werkneemster is overleden als gevolg van een enorme explosie bij het pompstation Helena Service Station aan de Weg naar Welgelegen, is gebleken dat de oorzaak een niet goed aangesloten pvc-buis was. Dit bericht vandaag, vrijdag 3 maart 2017, het Antilliaans Dagblad

Het onderzoek is uitgevoerd door de Algemeen Inspecteur van het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (SOAW), Paul Berkenveld, van de Inspectieafdeling Arbeidsveiligheid.

Het ongeluk vond plaats op 12 januari 2017. 'De buis die bedoeld is om te ventileren op het moment dat de ondergrondse tank van het pompstation gevuld wordt, was niet goed afgesloten. Dit had tot gevolg dat benzine in de pvc-buizen terecht kwam waar kabels doorheen liepen voor datagebruik in het kantoor. Deze pvc-buis was in het kantoor afgesloten met foam, wat oploste op het moment dat het in aanraking kwam met de benzine. Hierdoor is benzinegas in het kantoor gekomen wat tot een explosieve mix heeft gezorgd met de lucht.' 

AdeKUS-personeel ontvangt eenmalige uitkering gelijk aan die van onderwijsgevenden

Eind maart ontvangen werknemers bedrag over januari, februari en maart en eind juni deel twee


Het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) krijgt eenmalig een tegemoetkoming die gelijk is aan die van de leerkrachten. Dit had het bestuur van de Werknemers Federatie van de Universiteit (WFU) geëist van het universiteitsbestuur. Het personeel zal eind maart een bedrag ontvangen over januari, februari en maart. Het tweede deel zal eind juni gestort worden in afwachting op de algemene loonronde die de president heeft aangekondigd. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 3 maart 2017.

Het beraad dat het personeel de vorige week had gevoerd is opgeheven. De woordvoeder van de WFU, Suneel Soekhnandan, zegt dat alle eisen die tot de actie hadden geleid zijn ingewilligd en dit is vervat in een akkoord met het universiteitsbestuur. Het salaris van februari is al overgemaakt naar de universiteit en moet alleen nog verwerkt worden.

Het personeel ging vorige week in beraad. De leden waren verontwaardigd, dat zij geen antwoord hadden gehad op brieven aan het universiteitsbestuur.

De WFU is het overkoepelende orgaan met daarin de Celos Werknemers Organisatie, Technisch en Administratief Personeel Universiteit en het Medisch Wetenschappelijk Instituut.

Soekhnandan zegt verder nog, dat vorig jaar een aantal punten was overeengekomen met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, en het universiteitsbestuur. De uitvoering liet echter op zich wachten.

Amerikanen trainen 200 lijnwerkers van de EBS

Training moet zorgen voor landelijk betrouwbare stroomvoorziening door EBS


Met het trainen van tweehonderd lijnwerkers wil de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) zorgen voor een landelijk betrouwbare stroomvoorziening (zie foto - Bron: SABI/Facebook). De maatschappij wil hierdoor stroomstoringen of -uitval efficiënter aanpakken. 'Maar, ook is belangrijk dat we preventief werken, waardoor we voorkomen dat de samenleving met stroomuitval te maken krijgt', zegt Fornelio Forster, manager Distributie van de EBS, vandaag, vrijdag 3 maart 2017, in de Ware Tijd. 

Hij wijst erop, dat de veiligheid van de lijnwerkers hoog in het vaandel staat. 'Als één van hen een ongeluk krijgt, heeft dat gevolgen voor zijn familie.' 

De EBS heeft gisteren op het Ogane-terrein als afsluiting van de training certificaten uitgereikt aan lijnwerkers in dienst van EBS en van contractors. Dat gebeurde in samenwerking met Suriname America Brotherhood Initiative (SABI) die in 2015 is gestart met het certificeringstraject van technisch personeel.

Dit jaar was het de derde keer dat ze in Suriname trainingen heeft verzorgd die voornamelijk zijn gericht op veiligheid en effectiviteit. De vorige trainingen beperkten zich tot de leslokalen en trainingsfaciliteiten van de EBS te Bethesda, Saramaccastraat en Clarapolder in Nickerie. Dit keer werkten de trainers in het veld met de cursisten. Onderwerpen als aarding en veiligheid op de werklocatie kwamen hierbij aan de orde. Lijnwerkers zijn verantwoordelijk voor herstel, onderhoud en uitbreiding van het landelijk elektriciteitsnet.Bij stroomuitval zijn zij het die zon en regen trotseren en dag en nacht gereedstaan om een betrouwbare elektriciteitsvoorziening te garanderen. Ze zijn daarbij blootgesteld aan vele gevaren, waardoor dit beroep kan worden gerekend tot één van de meest gevaarlijke beroepen ter wereld. Bij de uitoefening ervan speelt veiligheid een belangrijke rol.Nieuw gekozen leden Jeugdparlement worden nu voor hun installatie ingewerkt

De nieuwe groep wordt technieken en vaardigheden aangeleerd gerelateerd aan NJP-werk


Waar jeugdparlementariërs voorheen voor de leeuwen werden geworpen, zijn ze nu nog net aan de ‘leeuwen’ ontsnapt. Althans, de groep die straks geïnstalleerd zal worden, zo schrijft althans vandaag, vrijdag 3 maart 2017, de Ware Tijd.

Een gewijzigd Staatsbesluit voorziet erin, dat de jeugdvertegenwoordigers al vóór hun installatie ingewerkt worden. In de oude situatie gebeurde dit pas daarna. Voor degenen die helemaal geen affiniteit hadden met jeugdwerk was dit een uitdaging in hun functioneren. De nieuw gekozen jeugdparlementariërs worden nu ingewerkt.

Priya Sital, voorzitster van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), verwacht dat dit ertoe zal bijdragen dat de groep een goed begin zal maken. 'Toen ik begon als voorzitter, is dit me ook overkomen. Je moet een vergadering leiden zonder te weten hoe dat moet.'

De nieuwe groep wordt technieken en vaardigheden aangeleerd, die te maken hebben met de functie van jeugdparlementariër. De begeleiding wordt gecoördineerd door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken.

Zittende jeugdparlementariërs wordt om ondersteuning gevraagd. De 29 leden voor het NJP zijn op 8 februari landelijk gekozen. Ze worden volgens de regels uiterlijk drie maanden na de openbare zitting waarop de uitslag officieel is bekendgemaakt, dus uiterlijk 13 mei, geïnstalleerd door de president, die de datum bepaalt.

Tot vorig jaar is de organisatiecommissie van de verkiezingen belast geweest met het voorbereiden van de installatie. De pas aangetreden minister van Sport- en Jeugdzaken doet het anders, ze heeft een nieuwe werkgroep hiervoor ingesteld.

Suriname Tourism Foundation blijft wegen zoeken om toerisme te stimuleren in en naar Suriname

STF overhandigt nieuw 'toerismemerk' aan HIT-bewindsman Welzijn

Toerismestichting ziet eindelijk belang regenwoud in als toeristische lokker


Het nieuwe toerismemerk voor vakantiebestemming Suriname is woensdag officieel overhandigd aan minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HIT). Dit meldt Starnieuws vrijdag 3 maart 2017. Er is bij het bedenken en ontwikkelen van een duidelijke en alles omvattend nationaal ‘tourism brand’ rekening gehouden met karakteristieken van het Surinaamse toerismeproduct en de -diensten en de diverse verwachtingen van de stakeholders, zo stelt de Suriname Tourism Foundation, STF (Stichting Toerisme Suriname, STS). 

De betrokkenen binnen de toerismesector zijn talrijk en verschillend en hebben zelfs concurrerende doelen en verwachtingen. Dit kan een moeilijke branding barrière zijn, wanneer het erop aankomt om een nationaal toerismemerk merk te ontwikkelen. De stichting zegt dat om verwarring of onduidelijkheden over dit nieuwe ‘tourism brand’ te voorkomen, er gezorgd zal worden voor een duidelijke communicatie in simpele en consistente taal, over de ratio achter dit toerismemerk. 

Suriname heeft 15,3 miljoen hectare bos dat ongeveer 94% van de oppervlakte van het land beslaat. Suriname is op basis van data van de Wereld Bank vastgelegd als ‘groenste land op aarde’. Het toerismemerk sluit goed aan op het duurzaamheidsprogramma van de Wereld Toerisme Organisatie van de VN, beweert de stichting. De stichting zegt, dat haar prioriteiten liggen bij natuurtoerisme. 'Wij gaan voor behoud van werelds groenste en meest belangrijke juweel, onze natuur, het Amazone regenwoud.'

'Er is gekozen voor groen, omdat dit de kleur is van het leven, vernieuwing en natuur en het wordt vaak geassocieerd met groei, harmonie, frisheid, veiligheid, vruchtbaarheid en milieu. De boom symboliseert de groei van de toerismesector in Suriname. Hij staat centraal, omdat deze groei ook ervoor zorgt dat andere sectoren binnen Suriname beginnen te breiden. Het lanceren van een tourism brand, is in lijn met destination marketing. Het is dus een toerismemerk met bijhorend toerismelogo waar promotie van een vakantiebestemming centraal staat en niet een organisatie of bedrijf.'

De stichting erkent het bestaan van afzonderlijke subbrands die de verschillende of enkele bestanddelen van toerismeproducten en -diensten promoten. Desbetreffende subbrands verschillen in promotiedoelen en -strategie.

'Nochtans kunnen wij, voor het behalen van een specifieke gezamenlijke marketinginspanning, een aantal van deze subbrands ook bundelen en plaatsen onder de nationale tourism brand. Wij gaan voor uniformiteit en consistentie, waardoor wij onze geregistreerde partners en ook Surinaamse producenten zullen bewegen door middel van diverse online en offline marketing campagnes, om dit nieuwe toerismemerk op hun website, promotiemateriaal, overig communicatiemateriaal en op de verschillende Surinaamse producten mee te nemen', zegt de stichting.

'Dit besluit van DSB-directeur en Raad van Commissarissen is in het voordeel van iedereen'

Bondsvoorzitter Berenstein: 'Continuïteit bank en bestaanszekerheid werknemers zijn belangrijk'


Robby Berenstein, voorzitter van de vakbond bij De Surinaamsche Bank (DSB), vindt het goed dat de Raad van Commissarissen (RvC) en directeur Sigmund Proeve de zaak hebben bijgelegd. De schorsing van Proeve is opgeheven en hij heeft gevraagd om met ontslag te gaan. 

'Rust bij de bank is belangrijk. DSB is de grootste financiële instelling in Suriname. Dit besluit is in het voordeel van iedereen', zegt Berenstein vanochtend, vrijdag 3 maart 2017, in een reactie op Starnieuws.

De vakbondsleider zegt verder, dat wanneer de algemene aandeelhoudersvergadering gehouden zou worden, veel vertrouwelijke zaken van de bank op straat zouden komen te liggen. Er zouden over en weer verwijten worden gemaakt. 'Dat zou niet goed zijn voor de bank, de werknemers, de RvC en voor de heer Proeve ook. Zijn 31 dienstjaren bij de bank zouden overschaduwd worden hierdoor.'

'De bank heeft in de 152 jaren veel turbulente periodes meegemaakt, maar is steeds erbovenop gekomen. Dit zal nu ook het geval zijn', voorspelt Berenstein.

De continuïteit van de bank en de bestaanszekerheid van de werknemers zijn belangrijk. De vakbondsleider is blij dat deze kwestie op deze manier is opgelost. Hij hoopt dat hiermee de rust volledig zal terugkeren.

Bisschop Choennie: 'Straks is er mogelijk een uitspraak, maar wat dan?'

'Ik ben op zoek naar een oplossing waarbij wij dit voor eens en voor altijd kunnen afsluiten'


'Straks is er mogelijk een uitspraak, maar wat dan? Daar maak ik mij ernstige zorgen over.' Zo motiveert monseigneur Karel Choennie zijn consultatieronde langs betrokkenen bij het 8 decemberstrafproces. Zo had hij woensdag een onderhoud met de hoofdverdachte in dat proces, Desi Bouterse. 

'Het initiatief voor het gesprek kwam van mij', zegt de geestelijke, die de gedachtenwisseling als 'openhartig' zegt te hebben ervaren, zo schrijft de Ware Tijd donderdag 2 maart 2017.

Over het feit dat de consultaties plaatsvinden terwijl het proces mogelijk op zijn einde loopt, zegt hij dat sommige mensen vinden dat het te laat is. Hij typeert de situatie als 'de hoogste tijd' om na te denken wat er verder moet gebeuren. Aan de hand van het overleg werd onderstaande gezamenlijke verklaring uitgegeven:


De bisschop zegt, dat hij al geruime tijd bezig is, al ruim een jaar. Hij maakt duidelijk dat zijn initiatief niet de bedoeling heeft te interveniëren in het gerechtelijke proces. 'Dat niet, maar ik ben wel op zoek naar een oplossing waarbij wij dit voor eens en voor altijd kunnen afsluiten.' Daarbij is volgens hem het traject na het proces belangrijk.

Choennie gaat op korte termijn praten met de Interreligieuze Raad en het Comité Christelijke Kerken om ondersteuning te krijgen van alle kerken. 'Ik ben daar zeer optimistisch over. Er moet nog formeel over worden gesproken, maar het is een issue die ons allemaal bezighoudt. Al 35 jaren lang.' 

Doekhie (NDP: ‘Niemand is geschrokken van beoordeling Fitch’

'Fitch Ratings heeft gewoon een open deur getrapt, niets meer'


'De verdere degradatie van de kredietwaardigheid van Suriname naar B- is niets nieuw, maar was al sinds 2015 te verwachten. Niemand is geschrokken. Fitch heeft gewoon een open deur getrapt, niets meer', zegt NDP-Assembleelid Rachied Doekhie donderdag 2 maart 2017 in het Dagblad Suriname. 

Het Amerikaans kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd van B+ naar B-. De vooruitzichten zijn negatief. Ook de kredietwaardigheid van vreemde-valuta-obligaties van Suriname is gedegradeerd van B+ naar B-. De korte termijn beoordeling voor buitenlandse en lokale schulden blijft gehandhaafd op B. Doekhie voert aan dat het een ieder bekend is dat het slecht gaat met de economie van het land vanwege het vertrek van multinational Suralco en de keldering van de grondstoffenprijzen op de internationale markt.

'Wat nu moet gebeuren, is dat wij nu harder zullen moeten gaan werken en eventueel andere inkomstenbronnen zoeken om het inkomen van het land te vergroten. Dit land heeft genoeg natuurlijke hulpbronnen die wij niet alleen kunnen opmaken, maar waar buitenlanders ook veel belangstelling voor hebben. Elke dag vragen mensen uit het buitenland concessies in Suriname aan. Iedereen wil geld geven en ze willen allemaal geld in Suriname investeren. Deng mang ne luku Fitch, deng mang e luku pe deng kan puru wang miljard troy ounce. In tegendeel is het beter voor hen om goedkopere arbeiders te krijgen. Hetzelfde gebeurt ook met India, China en andere Aziatische landen', stelt de politicus.

Hij denkt niet dat deze beoordeling negatieve gevolgen voor het land zal hebben.

VHP'er Jogi wil weten of tonnen drugs bewust worden binnengelaten

'Wil men hiermee de economie draaiende houden?'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi maakt zich zorgen over de wijze waarop in de afgelopen maanden tonnen aan drugs voor de Surinaamse kust, in de haven en buiten het land op verschillende vaartuigen zijn onderschept. 'Deze situatie geeft Suriname internationaal een heel slechte naam. Het imago van het land wordt verder vernietigd. Wij hebben vaker vragen aan de regering hierover gesteld, maar men blijft zwijgen in alle talen. Zelfs in het parlement worden regeringslieden beschermd tegen dit soort vragen', zegt de parlementariër donderdag 2 maart 2017 in het Dagblad Suriname. 

De Amerikaanse Kustwacht heeft op 16 februari in de internationale wateren voor de kust van Paramaribo vier Guyanezen gearresteerd aan boord van een vissersboot, die verdacht worden van de smokkel van meer dan 4 ton cocaïne ter waarde van 125 miljoen Amerikaanse dollar. Begin februari zijn in de haven te Paramaribo twee containers met daarin tientallen sporttassen gevonden met in totaal 978 kilo cocaïne. De containers zouden worden verscheept naar België en Nederland.

Jogi vraagt zich af of de regering deze verderfelijke spullen bewust in- en uit laat voeren om zodoende de financiële economische situatie van het land te stimuleren.

'De vraag is, wordt bewust toegelaten en toegestaan dat drugs wordt ingevoerd en uitgevoerd? Heeft het te maken met de financieel economische situatie in het land? Wil men hiermee de economie draaiende houden?', vraagt de politicus.

De zaken worden volgens hem erger wanneer het een feit is, dat president Desi Bouterse als persoon een vonnis over drugsuitvoer heeft liggen in het buitenland. Hij vindt dat het staatshoofd de controle op alle grensposten moet opvoeren om aan te tonen dat hij tegen drugssmokkel is. Anders kan het land op een internationale blacklist worden geplaatst, waardoor zaken doen met het buitenland nog moeilijker zal worden.

'Er moet voorkomen worden dat er lijnen worden gelegd. Drugscriminelen moeten ontmoedigd worden te denken dat zij door het imago van de president vrijbrief hebben te doen wat zij willen', aldus Jogi.