zaterdag 4 maart 2017

Braziliaanse studenten bakken brood van...... kakkerlakken

De insecten worden vermalen tot meel en gemengd met gewoon meel van granen


Insecten zitten bomvol eiwitten en goede vetten, zijn lang niet zo belastend voor het milieu als veeteelt en nemen weinig ruimte in beslag. Twee studenten in Brazilië hebben daarom kakkerlakken gebruikt om brood te bakken, zo bericht de website SevenDays.nl vandaag, zaterdag 4 maart 2017.

Andressa Lucas en Lauren Menegon studeren voedseltechnologie aan de Universiteit van Rio Grande in Brazilïe. Samen met hun professor doen ze onderzoek naar innovatie in de voedingsindustrie. Door de voordelen van insecten voor de gezondheid van mensen en het milieu, besloten ze naar toepassingen met deze diertjes te kijken.

De kakkerlakken die ze gebruikten plukten ze niet achter de koelkast vandaan, maar werden speciaal voor hun onderzoek gekweekt.


Deze insecten bestaan voor 65% uit eiwitten en bevatten gezonde vetzuren als Omega 3 en 9, vertellen ze aan L’Entomofago, een website over het eten van insecten.

De insecten werden vermalen tot meel en gemengd met gewoon meel van granen. ‘Ze deden ons een beetje denken aan kastanje of pinda’, zegt hun professor Myriam Salas Mellado over de smaak tegen AsiaOne. ‘Ze zijn echt goed en smaakvol, en ze beïnvloeden de smaak van het brood niet.’

De onderzoekers hopen dat er straks producten gemaakt met hun kakkerlakkenmeel in de winkel liggen.

Meer en meer verzet tegen stierengevechten, maar niet alleen stieren lijden in de arena

In Peruaans dorp wordt een hond op de rug van een stier vastgebonden....


De website OneGreenPlanet bericht vrijdag 3 maart 2017, dat inmiddels iedereen wel beseft hoe afschuwelijk stierengevechten zijn. Stieren, die lang hebben geleden onder de misvatting dat ze agressief zijn, worden onderworpen aan ritueel geweld, toegebracht met lansen voorzien van prikkeldraad, speren en zwaarden door een matador op een paard. 

In aanvulling op de harteloze behandeling van stieren, die zachtaardige wezens zijn, hebben paarden in stierengevechten hun eigen problemen. Het zijn vaak voormalige renpaarden. Ze worden gedwongen in een arena te gaan met een agressieve stier en hebben geen schijn van kans om te ontsnappen wanneer stier te dicht genaderd is om aan te vallen - alleen een beschermende cape, een 'Peto' genoemd, heeft een paard, die weinig bescherming biedt tegen de horens van de stier.


Veel paarden worden ook ongevoelig, omdat hun ogen worden bedekt en oren en neusgaten gevuld, zodat ze luisteren naar de bevelen van de matador in plaats van te ontkomen aan een woedende stier. Gelukkig is de publieke perceptie wat betreft stierengevechten langzaam aan het veranderen. Volgens de internationale dierenrechtenorganisatie Humane Society International keurt meer dan 70 procent van het publiek deze ooit geliefde traditie af.

Maar, er zijn nog vele veldslagen te winnen, daar waar stierenvechten nog steeds wordt toegestaan.

In een dorp buiten de stad Abancay in Peru bijvoorbeeld wordt nog een ander dier onderworpen aan de verschrikkingen van de stierenvechtindustrie. Tijdens de katholieke vakantie Virgen de la Asunción, ook wel bekend als de Hemelvaart van Maria, binden lokale dorpelingen een hond vast op de rug van een stier in een stierengevecht, waarbij beiden gedood. Hoewel dit een dorpstraditie is, is traditie nooit een excuus, om een ​​praktijk die wreed voor andere levende wezens, voort te zetten.
Door druk uit te oefenen op de Peruaanse regering, bestaat een kans om voor eens en voor altijd een einde te maken aan deze praktijk..

Teken deze petitie en vraag de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski om een einde te maken aan deze praktijk.

(Red. De Surinaamse Krant/OneGreenPlanet)

Juan Luis Guerra en Maluma op Aruba Summer Music Festival

De ‘line up’ van artiesten gericht op de Zuid-Amerikaanse markt


Tot de optredende artiesten dit jaar tijdens het Aruba Summer Music Festival, behoren Juan Luis Guerra, Maluma, Gilberto Santa Rosa en Silvestre Dangond. Sommige artiesten zijn al eens eerder op Aruba geweest en voor enkelen is het de eerste keer. 

Tijdens een persconferentie, afgelopen woensdag, heeft Darren van Ommeren de namen bekend gemaakt en ook bekend gemaakt dat het festival dit jaar op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli wordt gehouden in de Harbor Arena.

De ‘line up’ van artiesten is gericht op de Zuid-Amerikaanse markt. Dat was een van de voorwaarden van de Aruba Tourism Authority, die met 500.000 Amerikaanse dollar aan het festival bijdraagt.


Het festival moet zo’n 3000 bezoekers van buiten naar Aruba aantrekken.

Op de eerste avond zijn er optredens van Robert Jean’dor, Gilberto Santa Rosa, Silvestre Dangond en Juan Luis Guerra. Vanwege zijn religieuze gebruiken treedt Juan Luis Guerra in het midden van het programma op. Tijdens de tweede avond, de zaterdag, zijn er optredens van Esha, Jeon, Buleria, Zion & Lennox en Maluma sluit de avond af.(Red. De Surinaamse Krant/NoticiaCla.com)

Staatssecretaris Dijksma neemt niets terug van kritiek op Curaçao Civil Aviation Authority

Demissionair minister Camelia-Römer wil opmerkingen Dijksma gecorrigeerd zien


Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu is niet van zins haar kritische uitlatingen over de veiligheidsproblematiek bij Insel Air en het tekortschietende toezicht door de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) terug te nemen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 maart 2017.

Demissionair minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer (PNP) stuurde eerder deze week een brief naar Den Haag waarin zij Dijksma verzocht haar opmerking ‘dat er onvoldoende onafhankelijkheid is van de luchtvaartautoriteit ten opzichte van Insel Air’ te onderbouwen of anders te corrigeren.

Dijksma ziet echter geen reden haar uitspraken te rectificeren.

Belastingdienst Aruba heft beslag op bankrekeningen Insel Air Aruba op

'Nu moeten ze ook aan de maandelijkse belastingafdrachten voldoen'


De Directie Belastingen (DIMP) op Aruba heeft het beslag op de bankrekeningen van Insel Air Aruba donderdagmiddag opgeheven. 'Het bedrijf heeft voldaan aan de afspraken die tussen de DIMP en InselAir zijn gemaakt', aldus de directeur DIMP, Luenne Gomez-Pieters vrijdag 3 maart 2017 op de website NoticiaCla.com (zie hieronder). 

'Nu moeten ze ook aan de maandelijkse belastingafdrachten voldoen.'

Volgens de directeur krijgt InselAir hiermee de nodige ruimte om de bedrijfsactiviteiten te hervatten en ook om de werknemers te betalen.


Gomez: Departamento di Impuesto a kita beslag riba InselAir Aruba


Posted on 03/2/2017 6:01 pm AST | Updated on 03/2/2017 11:49 pm AST  http://noticiacla.com/news/8890


ORANJESTAD – InselAir Aruba a haya poco noticia positivo den su direccion, cu ta dun'e rosea mesora pa sigui opera den e temponan dificil aki. Esaki ta ora cu departamento di impuesto (DIMP) a kita e beslag riba e cuentanan di banco di InselAir Aruba diahuebs atardi. “Mi por confirma cu e beslag ariba e cuentanan di banco di InselAir a wordo kita a consecuencia di e palabracionnan cu a wordo haci entre DIMP y e accionistanan di InselAir” directora di DIMP Luenne Gomez Pieters a confirma den un primicia pa NoticiaCla.com. “A cumpli cu e palabracion nan haci y lo mester cumpli cu e debernan di Impuesto mensual” Gomez a sigui bisa. E directora a splica tambe cu esaki tambe ta duna InselAir espacio pa reanuda nan operacion nan y tambe por paga e trahador nan di InselAir Aruba. “InselAir tambe a wordo poni na altura” Gomez a sigui bisa e portal aki.

E BESLAG
Tabata dos siman pasa diabierna (17 di februari) cu DIMP a laga pone beslag riba e cuentanan bancario di e compania aereo. Despues tabata InselAir cu a culpa DIMP cu e avionnan tabata geground pa motibo di e beslag legging. Algo cu mesora directora di DIMP a desmenti, prome na NoticiaCla.com. 

Despues siman pasa tabatin programa pa tin findishi di mobilario di e compania, pero a para esey un dia prome. E beslag na banco si a keda vigente, pero finalmente awe esey a wordo kita. E findishi ta keda posponi y lo por wordo reanuda momento cu Insel Air no cumpli.

Statenmeerderheid Curaçao houdt vast aan ontbinding Staten en nieuwe verkiezingen

Demissionair premier Koeiman: 'Wanhopig, maar waarom, met welk doel, wat is jullie doel?'


De nieuwe meerderheid in de Staten - bestaande uit MFK, Kòrsou di Nos Tur, PS, Movementu Progresivo en onafhankelijke Statenleden Eduard Braam en Gassan Dannawi - heeft gisteren een nieuwe motie gepresenteerd en aangenomen waarmee de Rijksministerraad wordt gevorderd het landsbesluit van 12 februari 2017 waarmee de Staten worden ontbonden en nieuwe verkiezingen worden uitgeroepen, te schorsen en te vernietigen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 maart 2017.

Demissionair premier Hensley Koeiman (MAN) spreekt van een ‘ultieme wanhoopsdaad’. 'Wanhopig. Maar waarom? Met welk doel? Wat is jullie doel?', zo vroeg de minister-president zich herhaaldelijk af. Koeiman was gisteren zelf ook in de Statenzaal aanwezig om vragen te beantwoorden.

'Jullie staan nu voor een keus, of je laat de Koninkrijksregering beslissen over het politiek lot van dit land of je laat de bevolking weer naar de stembus gaan en duidelijk maken wat zij wil. Ik zou goed nadenken als ik jullie was. Ik zou niet in de geschiedenisboeken willen staan als iemand die een atrako geeft gepleegd op onze autonomie. De geschiedenis zal je veroordelen of het zal je vrijspreken.'

Houttransporteurs voelen zich gedupeerd door sluiting Tibitibrug voor houtvrachtwagens

'Houtexport kan door sluiting gaan stagneren'


Houtondernemers zijn niet blij dat de Tibitibrug in de weg Zanderij-Apoera sinds gisteren voor minimaal dertig dagen is gesloten voor sommige voertuigen. Alleen personen- en rijverkeer met een maximale aslast van twee ton mogen dagelijks tussen twaalf en één uur ‘s middags over de brug. Dit zal volgens de voorzitter van de Algemene Surinaamse Hout Unie (Ashu), André Soeltaansingh, zorgen voor minder houtaanvoer naar Paramaribo, waardoor de houtexport kan stagneren. 

'Wij vinden dit erg onvriendelijk naar de houtondernemers toe, omdat houtexporteurs contracten hebben met afnemers in het buitenland. Als ze niet kunnen leveren, kan dat gevolgen hebben voor hun onderneming', zegt Soeltaansingh vandaag, zaterdag 4 maart 2017, in de Ware Tijd.

De Ashu-voorzitter zegt, dat er meestal geen rekening wordt gehouden met de mensen in de houtsector, wanneer de overheid besluit een weg of een brug af te sluiten. Hij erkent dat de brug niet in goede staat verkeert, maar hij zegt dat hij al jaren hiervoor heeft gewaarschuwd. Soeltaansingh kan het niet verkroppen dat de overheid de houtondernemers afschildert als boosdoener als het gaat om de slechte staat van bruggen en wegen.

'We betalen keihard belasting en de overheid moet het geld gebruiken voor onderhoud en herstel van wegen en bruggen.'

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali die waarnam voor collega Armand Jurel van Para, heeft onlangs de bekendmaking over sluiting van de Tibitibrug gepubliceerd in de lokale dagbladen. Jurel heeft intussen het roer weer overgenomen. 'Ik weet dat houtondernemers niet happy zijn met de maatregel, maar we moesten de brug sluiten wegens de slechte staat waarin die verkeert', zegt Kali.

'Ik heb begrip voor de frustratie, maar ik heb geen andere keus omdat de brug op instorten staat.' Een ondernemer is bezig met herstelwerkzaamheden en die kunnen een maand duren. Daarna zal een deskundige bepalen wat de tonnage van de brug wordt.

SHATA vertegenwoordigt Suriname op internationale toerismebeurs in Berlijn

'Toerismesector moet Suriname meer als bestemming promoten'


De Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) vertegenwoordigt Suriname van 8 tot en met 12 maart op een internationale toerismebeurs in Berlijn. Het is de bedoeling dat de SHATA samen met Conservation International Suriname en de Stichting Toerisme Suriname, de beurs bezoekt. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 4 maart 2017.

De Internationale Tourism Börse is gericht op de Duitse markt, die houdt van unieke ervaringen, zegt de SHATA. De beurs heeft als doelgroep touroperators, maar ook het publiek krijgt de gelegenheid haar te bezoeken.

Bij de vakantiebeurs te Utrecht bleek dat Surinaamse toerismebedrijven en organisaties, Suriname meer als bestemming moeten promoten en niet slechts hun specifieke producten.

SHATA houdt ter voorbereiding op de beurs in Duitsland een 'elevator pitch training' voor de deelnemers en voor bedrijven uit de sector die belangstelling hebben om in de toekomst te participeren aan een beurs. Dit past in de Tourism Education van de SHATA, aldus de organisatie. 

Naast vertegenwoordigers van SHATA nemen Myrysie Tours, Orange Travel, Oetsi Tours, Discover Tours, MET/Residence, SLM, Waterproof Travel, Purity Tours and Services en de lokale vertegenwoordiger van TUI deel aan de training.

Verkoop van auto's in Suriname is dalende

Fernandes Autohandel slaat nieuwe weg: een nieuw leaseconcept


De verkoop van auto’s is sinds vorig jaar gedaald. Mensen kopen ook minder voertuigen via bankfinanciering, zegt de directeur van Fernandes Autohandel, Maurice Brahim, vandaag, zaterdag 4 maart 2017, in de Ware Tijd 

Het bedrijf bekijkt de mogelijkheid om toch klanten aan te trekken door alternatieve voertuigen die minder kosten. Volgens hem heeft het bedrijf gekozen voor de introductie van een model om goedkopere alternatieven te bieden voor wat nu aangeboden wordt op de Surinaamse markt. De onderneming heeft gisteren het nieuwste model Honda City geïntroduceerd en zegt hiermee een aanzet te geven aan meer Surinaamse autohandelaren om nieuwe auto's op de markt te brengen voor de klanten.

Fernandes biedt als eerste in Suriname met een nieuw leaseconcept de mogelijkheid om voertuigen middels een contract aan te schaffen zonder de volledige aankoopwaarde te betalen. Na verloop van het contract kan de klant voor een andere auto kiezen met een korting op de aankoopprijs.

Brahim verzekert dat het bedrijf bij het concept blijft om uitsluitend nieuwe betaalbare auto's op de markt te brengen. 'Je moet de kleine man en de middelklasse ook de mogelijkheid bieden, waarbij ze minder onkosten hoeven te maken voor onderhoud gedurende de levensduur.'

Het moet kunnen om consumenten de gelegenheid te bieden een kwalitatief beter voertuig aan te schaffen, ondanks de financieel-economische situatie waarin het land verkeert. Volgens hem zijn de geïmporteerde tweedehandse voertuigen vaak van minder goede kwaliteit vanwege ouderdom en moeten klanten veel onkosten maken op onderdelen die vaak ook nog eens moeilijk te vinden zijn.

Kalidien-Mansaram verlaat al weer het ministerie van Justitie en Politie

'De minister van RGB heeft een beroep op mij gedaan en ik ben toe aan nieuwe uitdaging'


Sharmila Kalidien-Mansaram gaat weg bij het ministerie van Justitie en Politie. Zij heeft minister Jennifer van Dijk-Silos gevraagd om een zogenoemde 'horizontale overplaatsing' naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). 

Mansaram heeft gewerkt als onderdirecteur Algemeen Beheer bij het ministerie van Justitie en Politie.

Ze wil nu niet ingaan op de reden van haar vertrek bij het ministerie. 'Ik zal daar te zijner tijd op ingaan', zegt Mansaram vandaag, zaterdag 4 maart 2017, op Starnieuws. Zij zegt een nieuwe uitdaging gevonden te hebben op RGB.

'De minister van RGB heeft een beroep op mij gedaan op het moment waarop ik uitkeek naar een nieuwe uitdaging. Ik krijg de ruimte om onrechtvaardigheden en mismanagement aan de kaak te stellen en zaken te helpen herstellen.'

Bestuur Anton de Kom Universiteit van Suriname wil meer subsidie

Inkomsten universiteit wegen op dit moment niet op tegen lopende uitgaven


Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) overlegt met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur over de mogelijkheid om meer subsidie te ontvangen. De inkomsten van de universiteit wegen op dit moment niet op tegen de lopende uitgaven. Dit kwam vrijdag 3 maart 2017 naar voren tijdens een persconferentie van vertegenwoordigers van het universiteitsbestuur. 

De universiteit ontvangt jaarlijks ongeveer Srd 50.000 subsidie. Jenny Johns-Christopher, secretaris van het bestuur, gaf een uiteenzetting over de financiële zaken en planning binnen de universiteit.

De AdeKUS heeft het afgelopen jaar ongeveer Srd vijf miljoen weten te bezuinigen als onderdeel van het bezuinigingsbeleid dat daarvoor is ingezet. Johns zei dat dit echter nog niet voldoende is. Er zal ook op telefoon-, elektriciteits- en transportkosten gekort moeten worden.

De universiteit heeft als inkomstenbronnen subsidiegelden, inschrijf- en collegegelden en netwerkkapitaal. Ook middels de uitvoering van projecten en andere vormen van dienstverlening probeert het instituut inkomsten te vergaren.

Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, merkte op dat de AdeKUS een subsidieafhankelijke instelling is.

BuZa-minister Koenders bezoekt ontwapeningszone FARC in Colombia

Nederland gaat met het Kadaster Colombia ondersteunen bij registratie van land


Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in Colombia met zijn Colombiaanse (María Ángela Holguín Cuéllar) en Noorse collega (Børge Brende) een ontwapeningszone van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia)bezocht (zie foto - Bron: Directeur Communicatie ministerie van Buitenlandse Zaken/Twitter). 

Ze wilden met eigen ogen zien hoe de demobilisatie en ontwapening van de FARC-strijders verlopen, wat gebeurt onder toezicht van de VN.

Nederland gaat helpen bij de registratie van land in Colombia, vooral in gebieden waar rebellenbeweging FARC lange tijd de scepter zwaaide. Het Nederlands Kadaster gaat daartoe een proef uitvoeren in het Colombiaanse departement Meta.


Koenders noemde goede landregistratie een 'eerste, essentiële' stap. Het Kadaster zal samenwerken met Colombiaanse organisaties om de gebieden met behulp van Nederlandse technologie snel, goedkoop en voldoende nauwkeurig in kaart te brengen.

De regering van Colombia en rebellenbeweging FARC sloten vorig jaar een vredesakkoord. De FARC werd opgericht om de arme boeren te beschermen, maar groeide in een paar jaar uit tot een gewelddadige organisatie. De gevechten zorgden in ruim vijftig jaar voor meer dan 220.000 doden. Ook raakten miljoenen mensen hun huis kwijt.


(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

Hieronder een door het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren uitgebracht persbericht:

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/nieuws/2017/02/28/koenders-brengt-bezoek-aan-farc-ontwapeningszone-in-colombia

Koenders brengt bezoek aan FARC-ontwapeningszone in Colombia

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is vrijdag in Colombia op uitnodiging van zijn Colombiaanse ambtgenoot, María Ángela Holguín Cuéllar. De minister brengt onder meer een bezoek aan een FARC-ontwapeningszone, samen met Holguín en de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Børge Brende.
Koenders was vorig jaar september nog aanwezig bij de ondertekening van het vredesakkoord van Colombia met de FARC. President Santos van Colombia ontving in december vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen voor het definitieve vredesakkoord.
Het komende bezoek staat in het teken van de toekomst van Colombia. Koenders spreekt daar, naast zijn Noorse en Colombiaanse ambtgenoten, ook andere sleutelfiguren uit het vredesproces, zoals het hoofd van VN-missie in Colombia Jean Arnault, en waarschijnlijk ook de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering voor de vredesbesprekingen met het guerillaleger ELN, Juan Camilo Restrepo. In de gesprekken zullen de uitdagingen waar het land voor staat aan de orde komen, zoals de uitvoering van het vredesakkoord met FARC, waarin onder andere is afgesproken dat de FARC-strijders worden ontwapend. Maar ook de lopende vredesonderhandelingen met de ELN, de verslechterde mensenrechtensituatie in het land en de sociaal-economische ontwikkeling van de gebieden die lange tijd onder controle stonden van de FARC zijn onderwerp van gesprek.
Nederland biedt actief hulp bij het vredesproces in Colombia, onder andere door een bijdrage aan het EU Trust Fund, de NGO HALO TRUST voor ontmijning en de monitoringsmissie van het vredesproces door de Organisatie van Amerikaanse Staten. Ook steunt Nederland verschillende mensenrechtenorganisaties.
Voorafgaand aan Colombia brengt minister Koenders een werkbezoek aan Aruba en Curaçao. Hier spreekt hij onder anderen de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, met het oog op zowel regionale belangen als het buitenlandbeleid van het gehele Koninkrijk.

Amsterdamse burgemeester Van der Laan: 'Geen fouten bij aanhouding 12-jarige jongen in Amsterdamse Poort, Zuidoost'

Van der Laan vindt het 'vervelend' en 'betreurt' het, dat tot aanhouding moest worden overgegaan


Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zijn er geen fouten gemaakt bij de aanhouding van een 12-jarige jongetje dat in de boeien werd geslagen, zo bericht de Amsterdamse zender AT5 vrijdag 3 maart 2017. De zaak leidde onlangs tot veel ophef in Amsterdam-Zuidoost. Het jongetje dinsdagmiddag 24 januari fietste door winkelcentrum Amsterdamse Poort en werd daarom gestopt door handhavers. Omdat hij zich niet wilde legitimeren (ook niet na vordering van zijn identiteitsbewijs) werd hij meegenomen naar het bureau. Toen hij tegenstribbelde, werd hij in de boeien geslagen en afgevoerd in een politieauto. 

Van de aanhouding verscheen een filmpje online, dat tot veel woede leidde in Zuidoost. Demonstranten besloten zelfs de straat op te gaan. Maar, volgens burgemeester Eberhard van der Laan zijn er geen fouten gemaakt bij de aanhouding. Dat laat hij vanmiddag weten in antwoord op vragen van gemeenteraadslid Sofyan Mbarki (PvdA).

Ook een hulpofficier van Justitie oordeelde dat de – gezien alle omstandigheden – de aanhouding rechtmatig was. Dat de jongen 12 was en wettelijk gezien helemaal geen identiteitsbewijs op zak hoeft te hebben, maakt niet zo veel uit. Omdat de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) vermoedden dat de jongen ouder was en hij niet meewerkte en zich verzette, mocht hij aangehouden worden. Toen op het politiebureau bleek dat hij pas 12 was, is hij ook niet ingesloten en kon zijn moeder hem meenemen.

Van der Laan noemt het 'vervelend' en 'betreurt' het, dat er tot aanhouding moest worden overgegaan. 'Omdat de jongen probeerde zich te onttrekken aan de aanhouding en hij vervoerd moest worden naar het politiebureau om aldaar zijn identiteit te kunnen vaststellen, heeft het gebruik van de handboeien in deze casus conform de Ambsinstructie plaatsgevonden', schrijft hij aan de gemeenteraad. Het was in zijn ogen 'noodzakelijk'.

Op de vraag of er excuses zijn aangeboden, volgt geen antwoord. De gemeente is wel in gesprek gegaan met de moeder van de jongen en de organisatoren van het protest. Ook heeft de jongen een bekeuring van 27 euro gekregen voor het fietsen op de stoep.

Om overlast van fietsers in het winkelcentrum tegen te gaan, startte het stadsdeel op 9 januari een offensief tegen de tweewielers. Eerst werden zij gewaarschuwd en vanaf 23 januari daadwerkelijk bekeurd.