zondag 5 maart 2017

Vernielingen aan nieuwe school voor technisch onderwijs te Wit Santi

Shutters kapot geslagen en elektrische installatieapparatuur gestolen

Districtscommissaris Jurel zoekt donateur om nieuwe apparatuur te kunnen kopen


Er zijn vernielingen aangebracht aan de nieuwe schoolgebouwen op Wit Santi. Shutters zijn ingeslagen en elektrische installatieapparatuur en andere attributen voor de stroomvoorziening zijn verdwenen (zie foto's - Bron: commissariaat Para). 

Volgens Onderdirecteur Technische Diensten van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Julius Pahalwankhan, is dat de reden dat deze school nu niet operationeel kan zijn. De waarde van de gestolen apparatuur bedraagt meer dan honderdvijftigduizend Surinaamse dollar, aldus het commissariaat Para zondag 5 maart 2017.

Districtscommissaris Armand Jurel heeft zich vrijdag ter plaatse georiënteerd. Hij is na afstemming met Pahalwankhan ertoe overgaan om een donateur te interesseren in het schenken van geld om de spullen die gestolen zijn weer aan te schaffen.

Het is volgens Jurel triest om te zien dat de gebouwen al maanden op het terrein staan, maar  nog steeds niet in gebruik zijn waarvoor ze zijn bestemd, om onderwijs in te geven,

De nieuwbouwschool is ingericht voor technisch onderwijs en is volledig uitgerust met alle benodigde voorzieningen. De bestuursdienst zal in opdracht van de districtscommissaris het terrein van de school schoonmaken en blijven onderhouden.

Herstel Wittenbergbrug over Parakreek heeft topprioriteit voor bestuur Para

Zwaar transport heeft brug ernstig beschadigd

De beschadigde Wittenbergbrug (Bron foto's: commissariaat Para)
 Loopbrug over de Paradoorsnee wordt ook spoedig hersteld


Het herstel van de Wittenbergbrug over de Parakreek en de loopbrug over de Paradoorsnee moet topprioriteit krijgen, vindt districtscommissaris Armand Jurel. Hij heeft zich vrijdag georiënteerd op de locatie en heeft minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie direct gerapporteerd over het dreigende gevaar van de Wittenberg hulpbrug. Deze is door zwaar verkeer ernstig beschadigd is. Dit bericht het commissariaat zondag 5 maart 2017.

Miranda heeft laten weten, dat aannemer Haukes N.V. zich voorbereid om te beginnen met de herstelwerkzaamheden op de Wittenbergbrug. 'Er is veel voorbereiding nodig geweest, maar de aannemer maakt zich al klaar om te starten', zegt Miranda. Later in de week zal duidelijk zijn op welke dag de werkzaamheden aanvangen.

Er wordt ook gekeken naar een alternatieve route voor het bestemmingsverkeer, de schoolbussen en arbeidersvervoer die dagelijks hun bestemming moeten bereiken. Jurel zal hiervoor in contact treden met Suralco voor gebruik van de Houlroad.

Er volgen nog nadere instructies voor het verkeer.

De loopbrug over de Paradoorsnee

Colombiaanse mensenrechtenactiviste vermoord in Medellin

Alicia Lopez Guisao was leidster van de Asokinchas-gemeenschap


In veertien maanden tijd zijn in Colombia minstens 120 mensenrechtenactivisten gedood


Alicia Lopez Guisao, een leidster van Colombia's Asokinchas gemeenschap, hielp met het verdelen van voedsel onder inheemse- en Afro-gemeenschappen. Guisao werd afgelopen donderdag gedood in Medellin en is daarmee toegevoegd aan de groeiende lijst van onlangs vermoorde mensenrechtenactivisten in het Zuid-Amerikaanse land, aldus de nieuwswebsite van TeleSUR zaterdag 4 maart 2017.

Het aantal sociale- en mensenrechtenactivisten gedood in de afgelopen 14 maanden staat nu op ten minste 120, volgens een vrijdag uitgebracht persbericht (zie onderaan) en rapport van de Verdediging van het Volk (Defensoria del Pueblo).


'De terugtrekking van de FARC uit de zones waar ze voorheen controle uitoefenden heeft het mogelijk gemaakt voor nieuwe gewapende actoren om te strijden voor territoriale en economische dominantie', zegt het rapport

Dit markeert een verontrustende trend die onmiddellijke actie vereist. Guisao, die aan het winkelen was in een supermarkt tegen kwart voor negen 's morgens werd herhaaldelijk beschoten door twee onbekende schutters die de winkel waren binnen gegaan, zo bericht de Colombiaanse krant  El Tiempo.

Het Congres van het Volk, de linkse organisatie waarvoor Guisao werkte om inheemse boeren te organiseren, gaat ervan uit dat de schutters mogelijk aangesloten zijn bij rechtse paramilitaire groepen. 'Met grote droefheid en verontwaardiging  ontvingen en stuurden we door het nieuws van de moord op kameraad Alicia Lopez Guisao', aldus de organisatie in een verklaring.'Haar moord is een voorbeeld van het feit, dat de rechtse organisaties die vandaag de dag actief zijn in de stad Medellin dezelfde paramilitairen zijn die anderen in de afgelopen jaren hebben vermoord.' Guisao organiseerde de Agrarisch Project Top, dat land en voedsel verdeelt in het departement Choco onder twaalf inheemse en Afro-gemeenschappen.

Oorspronkelijk afkomstig uit het landelijke Uraba Antioquia, werden Guisao en haar familie verdreven uit de regio door de door de VS gesteunde paramilitairen in de late jaren '90 en gedwongen om te verhuizen naar Medellin.In 2002, na het openen van een door de familie geleid gemeenschaps gezondheids- en educatief centrum, werden zij en haar familie opnieuw verdreven door de politie en rechtse paramilitairen tijdens een 'anti-terrorisme operatie'. Operatie Orion, de campagne die Guisao en haar familie ontheemden, was een gezamenlijk paramilitair en politie-offensief dat linkse rebellen beschuldigd van steun aan de Colombiaanse guerrillabeweging. Voorafgaand aan haar dood woonde Guisao in Choco, waar ze voor de gemeenschap werkte.

Haar dood in hetzelfde gebied waar ze uit was verdreven 'toont aan, dat de paramilitaire activiteit een structuur is die volhardt in de stad en dat het niet alleen gewone criminelen of criminele bendes zijn, zoals overheidsinstellingen beweren', aldus de tekst van een open brief ondertekend door tientallen Colombiaanse sociale rechtvaardigheidsorganisaties die haar moord aan de kaak stellen.

In de brief staat verder, dat Guisao's zussen gewaarschuwd waren, dat zij en hun ouders de volgende zouden zijn als ze zouden opdagen op haar begrafenis. De groepen roepen de regering op om haar familie te beschermen en de daders te vervolgen.

Marcha Patriotica, de linkse politieke organisatie die nauw samenwerkte met Guisao en Het Congres van het Volk, zegt dat tijdens de eerste twee maanden van 2017 meer dan 20 Colombiaanse sociale leiders, onder wie zes vrouwen, zijn gedood. Het merendeel van de slachtoffers, zeggen ze, waren inheemse boeren activisten die strijden voor mensenrechten.

Afgelopen januari werd de inheemse mensenrechtenactiviste Yoryanis Isabel Bernal Varela vermoord in Valledupar door waarschijnlijk paramilitairen. Ooggetuigen zeiden, dat ze met een pistool bedreigd werd door verschillende mensen op een motorfiets, die vervolgens haar in het hoofd schoten.

Varela, een lid van Wiwa stam in Colombia, streed voor de bescherming van inheemse- en vrouwenrechten in haar gemeenschap. 'Inheemse mensen worden bedreigd en geïntimideerd', zei de secretaris van de Wiwa Golkuche organisatie Jose Gregorio Rodríguez kort na de moord op 26 januari. 'Vandaag werd onze kameraad vermoord en werden onze rechten geschonden. Onze andere leiders moeten worden beschermd.'

De terugtrekking van de FARC en andere linkse guerrillagroepen, die in het verleden inheemse boerengroepen hebben verdedigd, heeft een machtsvacuüm gecreëerd in gebieden in het hele land en die worden nu uitgebuit door de rechtse paramilitairen.(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/ElTiempo/Twitter/Defensoria del Pueblo)


Al menos 120 líderes y defensores de DD.HH. han sido asesinados en los últimos 14 meses, reportó la Defensoría del Pueblo


Debido a las constantes violaciones de los derechos humanos a las que se encuentran expuestos los líderes sociales y defensores de derechos humanos y tras el homicidio en la última semana de  Fabián Antonio Rivera Arroyave, Ruth Alicia López Guisao y Éder Cuetia Conda, el Defensor del Pueblo, Carlos Alfonso Negret Mosquera, manifiesta su profunda preocupación por la persistencia de estos hechos.
La Defensoría del Pueblo, en el periodo comprendido entre el 1 de enero de 2016 y el 20 de febrero de 2017, ha registrado al menos 120 homicidios, 33 atentados y 27 agresiones.
Las víctimas son líderes sociales y defensores de derechos humanos de los departamentos de Antioquia, Arauca, Atlántico, Bolívar, Caquetá, Casanare, Cauca, Cesar, Córdoba, Cundinamarca, La Guajira, Magdalena, Nariño, Norte de Santander, Putumayo, Risaralda, Santander, Tolima y Valle del Cauca.
Según Negret Mosquera, el retiro de las Farc de las zonas donde antes ejercían control ha posibilitado el ingreso de nuevos actores armados que se disputan el dominio territorial y económico. Lo anterior ha impactado especialmente a organizaciones que se dedican a la defensa de los derechos humanos y la construcción de paz, quienes se encuentran expuestas a estigmatizaciones y señalamientos constantes con ocasión de su labor.
La información de la Defensoría revela que estas violaciones a los derechos humanos son generalizadas al tener un número significativo de víctimas, pertenecientes a grupos de características semejantes, y sucedidas en un mismo periodo y espacio geográfico.
El Defensor del Pueblo hace un llamado a las autoridades y la sociedad en general a tomar acciones urgentes para blindar moralmente y proteger a las posibles víctimas, organizaciones y movimientos sociales. Especialmente requiere a la Fiscalía General de la Nación para que estas investigaciones sean asumidas por la Unidad Especial de Investigación creada por el Acuerdo Final de Paz. Así mismo a que se fortalezcan las labores de inteligencia que permitan desmantelar los grupos armados que violan los derechos humanos de esta población.
La Defensoría del Pueblo entregará en los próximos días a las autoridades un Informe Especial de Riesgo donde se detallan las condiciones de tiempo, modo y lugar en que han venido ocurriendo estos hechos para que se adopten las correspondientes medidas de protección y prevención urgente.
El Defensor recuerda que estos hechos además de atentar contra la vida e integridad de este grupo poblacional son una violación directa al derecho a pensar y opinar libremente, participar en asuntos públicos y defender los derechos humanos. 

Braziliaanse bouwgigant Odebrecht heeft Colombiaanse FARC honderdduizenden dollars betaald

Betalingen in ruil voor bouwopdrachten op grondgebied van de FARC en om niet aangevallen te worden


De door schandalen geteisterde Braziliaanse bouwgigant Odebrecht heeft de guerrillastrijders van de Colombiaanse FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) honderdduizenden dollars betaald om zich te onthouden van aanvallen op haar Colombiaanse bouwplaatsen, zo meldt het Braziliaanse Veja gisteren. Twee directieleden van het bedrijf hebben tijdens een Braziliaans onderzoek naar corruptie bevestigd, dat Odebrecht betalingen van tussen de 50.000 en 100.000 Amerikaanse dollar per maand heeft verricht in ruil voor 'vergunningen' om te mogen bouwen op het grondgebied in handen van de Colombiaanse rebellen, zo schrijft het Braziliaanse tijdschrift, aldus het Franse persbureau AFP vandaag, zondag 5 maart 2017. 

Odebrecht begon de betalingen in de jaren '90 nadat FARC-guerrilla's twee Odebrecht directieleden hadden ontvoerd. Het Braziliaanse conglomeraat huurde een Amerikaans onderhandelingsteam in, dat de leidinggevenden vrij kreeg waarop het bedrijf regelmatige betalingen voorstelde als een manier om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen, schrijft Veja.


De FARC beschouwde de betalingen als een 'guerrillabelasting', terwijl de betalingen in de boeken van Odebrecht werden opgevoerd als 'operationele kosten' of 'territoriale bijdrage'.

De overeenkomst zorgde ervoor dat ​​Odebrecht de aanleg van een snelweg van meer dan 500 kilometer om het centrum Colombia te verbinden met de Caribische kust kon afronden, evenals andere projecten. Odebrecht, een van Latijns-Amerika's grootste bouw conglomeraten, stond in het centrum van een regeling om de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras om te kopen in ruil voor contracten.

Zevenenzeventig kaderleden van het bedrijf hebben 'pleidooikoopjes' met Braziliaanse openbare aanklagers getekend, die betrokken zijn bij de 'Car Wash' zaak en hebben gedetailleerd hun rol in de corruptie verklaard. De getuigenis blijft echter achter gesloten deuren, maar zal naar verwachting schokgolven veroorzaken onder Braziliaanse politici waarvan die wordt onthuld.

Odebrecht kocht ook op systematische wijze politici om, voornamelijk in Brazilië, maar ook in een reeks andere landen, en had zelfs een afdeling om de omkopingen bij te houden.

Odebrecht heeft toegegeven dat het 788.000.000 Amerikaanse dollar aan steekpenningen in 12 landen uitgegeven en heeft met het Amerikaanse ministerie van Justitie ingestemd met het betalen van een boete van een 3.5.miljard dollar, een wereldrecord betaald in buitenlandse corruptiezaken.

(Red. De Surinaamse Krant/Veja/Twitter/AFP)

President Ortega van Nicaragua neemt te Caracas deel aan eerbetoon aan Hugo Chávez

14e ALBA-TCP top in teken oud-Venezolaans president Chavez


De president van Nicaragua, Daniel Ortega, is vanochtend, zondag 5 maart 2017, op Venezolaans grondgebied gearriveerd om deel te nemen aan de 14e top van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika - People's Trade Treaty (ALBA-TCP, Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América-Tratado de Comercio de los Pueblos), als eerbetoon aan commandant Hugo Chavez , zo bericht TeleSUR.

Deze zondag, vier jaar na het overlijden van de leider van de Bolivariaanse Revolutie, is de ALBA-TCP van plan hulde te brengen aan Chavez met een speciale top in de Venezolaanse hoofdstad (Caracas).

'Rond het middaguur zal de XIV ALBA-TCP buitengewone top aanvangen en in de namiddag zullen hooggeplaatste ambtenaren van de landen die deel uitmaken van het blok deelnemen aan de vergadering 'Reflecties van ALBA-presidenten, Chávez anti-imperialist', aldus de minister van Cultuur, Adán Chávez, broer van de overleden president.


De president van Nicaragua werd ontvangen op de internationale luchthaven Simón Bolívar in Maiquetía, gelegen in de staat Vargas, door de minister van ecologische mijnbouwontwikkeling, Jorge Arreaza.

Overigens is niet bekend of Suriname op deze top door iemand wordt vertegenwoordigd.
(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

CLO-voorzitter Hooghart: 'FISO niet van toepassing op onderwijsgevenden'

'Valies begrijpt niet waarom regering met stichtingen en andere entiteiten werkt'


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), beweert vandaag, zondag 5 maart 2017, op Starnieuws, dat het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) niet van toepassing is op onderwijsgevenden. 'Zij hebben hun eigen reeks behouden. Ambtenaren hebben achttien periodieken, terwijl de leerkrachten er zestien hebben', zegt Hooghart in reactie op uitspraken van voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname. 

De leerkrachten hebben hun inpassing op basis van diploma en schooltype behouden bij de invoering van het FISO. De gewapende machten hebben hun rangen.

Hooghart merkt op, dat Valies niet begrijpt waarom de regering met stichtingen en andere entiteiten werkt. 'Stichtingen zijn juist door de overheid opgericht om slagvaardiger te werk te kunnen gaan. Besluiten worden veel sneller genomen, dan in het logge ambtenarenapparaat.'

De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname zullen aanvechten dat zij in een andere werkgeversstructuur worden overgeheveld zonder dat zij daar inspraak in hebben gehad. Hooghart stelt, dat wanneer de overheid een stichting opricht, zij de werkgever blijft. Daar komt geen verandering in. 'Dus Lanti blijft de werkgever van de onderwijzers.' 

De CLO-voorzitter - die overigens ook voor regeringspartij NDP Assembleelid is - is nooit voorstander geweest van het FISO. Ambtenaren zijn hierdoor hun rangen kwijtgeraakt. Bij pensionering gaan mensen die bijvoorbeeld als directeur gewerkt hebben, maar als hoofdambtenaar ingedeeld zijn, met meer dan 50% achteruit. Bij hun pensioen worden zij gewaardeerd als hoofdambtenaar en niet als directeur, waardoor zij er behoorlijk op achteruit gaan, aldus Hooghart.

Bestuursvoorzitter AdeKUS kritisch over berichtgeving media over universiteit

'Media moeten meer aandacht besteden aan wetenschappelijk reilen en zeilen'


De media zouden meer het wetenschappelijk reilen en zeilen binnen de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) moeten belichten en in mindere mate het ‘sensationele’. Dit bracht Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, vrijdag naar voren tijdens een persconferentie. Hij zei dat 'een heleboel mediahuizen' in de eerste plaats geïnteresseerd zijn in de 'populaire zaken'. Als voorbeeld noemde hij recente stakingen van universiteitsmedewerkers, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 5 maart 2017.

'Ik heb nog nooit zo n grote belangstelling gezien van mensen voor de universiteit als op het moment dat er wordt gebarricadeerd of dat er een betalingsachterstand van salarissen is van één of twee dagen.'

Menke wees erop, dat er 'onvoorstelbaar positieve' informatie over de universiteit beschikbaar is en over de bijdrage die ze levert aan de samenleving via kennisontwikkeling. 'We weten dat traditioneel de mediahuizen enorm veel belangstelling hebben voor de politiek, maar de niet-politieke informatie is minstens even belangrijk.'

De voorzitter van het universiteitsbestuur maakte ook een algemene opmerking over de dominantie van politiek nieuws. 'Stel dat we allemaal politici zouden zijn en sec vanuit het politiek domein zouden praten over de ontwikkelingsmogelijkheden van dit land, bet your life, je komt niet veel verder in de ontwikkeling van de totale samenleving.' Menke erkent dat politiek op zich nodig is, bekeken vanuit het besluitvormingskarakter. 'Maar, er zijn andere sferen in de samenleving die je ook nodig hebt.'

Hij nodigde de media uit voor een partnerschap met de universiteit met als doel het wetenschappelijk reilen en zeilen binnen het instituut beter te belichten. 'Natuurlijk schuwen we problemen over studielimieters of arbeidsconflicten niet. Het belangrijkste wat er gebeurt op de universiteit heeft echt heel eenvoudig te maken met kennisontwikkeling, het onderwijs en de dienstverlening.'  

Recensieoverzicht Nu.nl: Tuintje in mijn hart 'vol clichés' en 'raciale stereotypen'

Film is 'een tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen, een mislukte poging tot satire'

- 'Surinamers worden afgeschilderd als oversekst, hypocriet en obees'
- 'De humor is schaars, het acteren stuntelig en de inhoud rommelig'
- 'Eigenlijk is deze productie te plat voor woorden'


De Nederlands-Surinaamse speelfilm Tuintje in mijn hart is sinds donderdag in de bioscopen te zien. Recensenten noemen de film 'een tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen' en een film die 'clichés liever omhelst dan mijdt'. De nieuwswebsite Nu.nl belicht vandaag, zondag 5 maart 2017, diverse recensies in Nederlandse media.

De Telegraaf - 2,5 sterren 
'Dat Tuintje in mijn hart nog enigszins aardig wegkijkt, is te danken aan het enthousiaste spel van Leo Alkemade en Edwin Jonker, acteurs die minder problemen hadden met het vooral witte vertelperspectief. Daaromheen maken de gastoptredens van Prem Radhakishun (als politiecommissaris) en Jörgen Raymann (indiaan) deze pretentieloze, maar goedbedoelde ensemblefilm compleet. Evenals het voorspelbare gebruik van vrolijke popsongs van Broederliefde, Trafassi en Kenny B.'NRC - 1 ster
'Het zal vast niet de bedoeling zijn geweest van de makers van Tuintje in mijn hart om Surinamers af te schilderen als oversekst, hypocriet en obees. Helaas is dat precies wat gebeurt in deze mislukte poging tot satire. Geen humoristische ‘clash of cultures’ wordt het, maar een tenenkrommende rondgang langs raciale stereotypen. Overspel en losse zeden lijken hier normaal, de dominee is een seksistische gierigaard en actrice Sanne Vogel komt als dieetmissionaris de Surinaamse vrouw helpen afslanken. O, en de witte Surinamer is natuurlijk een verkrampte nerd met een bril.'

AD - Twee sterren
'Tuintje in mijn hart probeert wanhopig aan de voorwaarden van een romantische komedie te voldoen, maar de humor is schaars, het acteren stuntelig en de inhoud rommelig. Over de interessantste rol - Gladys (Beppie Melissen), moeder van vier hoofdpersonages - wordt de kijker niets wijzer. Het meest lachwekkend moment komt voor rekening van Jörgen Raymann als hij in beeld verschijnt als langharige bosindiaan.' 

Volkskrant - Drie sterren 
'Ja hoor, amper vijf minuten nadat de hoofdpersonages van Tuintje in mijn hart in Paramaribo zijn aangekomen, weerklinkt Trafassi's klassieker Wasmasjien. Kleine wasjes, grote wasjes: dit is duidelijk een film die de clichés over Suriname liever omhelst dan mijdt. (...) Eigenlijk te plat voor woorden, deze productie van Klaas de Jong (Sneekweek, Apenstreken, Verliefd op Ibiza). Maar scenarist Lars Boom, regisseur Marc Waltman (beiden Nederlanders) en hun Nederlands-Surinaamse cast voeren de karikaturen met zoveel schwung en gesmeerde dialogen op dat je je toch - tot op zekere hoogte althans - gewonnen geeft.'

Het Parool - Twee sterren 
'Door alle geschmier en lolligheid valt de serieuze achtergrond van de film - de verhouding tussen Surinamers die naar Nederland zijn gegaan en degenen die in Suriname zijn gebleven - volledig weg. Valt er dan niets goeds over Tuintje in mijn hart te zeggen? Jawel, Suriname heeft mooie landschappen.'

Vrouw in haar woning te Latour overvallen en verkracht

Drie daders gewapend met ..... schroevendraaiers


Starnieuws bericht vanochtend, zondag 5 maart 2017, dat een vrouw gisterochtend te Latour door drie mannen is overvallen en verkracht. De drie waren gewapend met schroevendraaiers en niet gemaskerd. 

Starnieuws schrijft te hebben vernomen - zonder te vermelden uit welke hoek - dat de daders een mobiele telefoon, een tablet en diverse andere goederen hebben buitgemaakt.

Verder weet de nieuwswebsite niets meer te vermelden over dit ernstig misdrijf, dan dat de politie van Latour belast is met het onderzoek. Het Korps Politie Suriname heeft nog niets over deze overval en verkrachting bericht....

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, belicht verkiezingsrace in Nederland en Turkse staatspropaganda buiten haar grenzen

Panel buigt zich over de negatieve Fitch-rating voor Suriname en de verzoeningspoging van bisschop Choennie


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vanavond, zondag 5 maart 2017, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Turkse regering mag geen campagne voeren in Nederland
Volgende maand vindt in Turkije een referendum plaats over een grondige Grondwetswijziging. De voorgestelde wijziging is bedacht door de autoritaire Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zal hem vrijwel onbeperkte macht geven. De Turkse regering voert een ja-campagne onder in Europa wonende Turken, die veelal een dubbele nationaliteit hebben. De Nederlandse regering vindt dit onacceptabel en heeft de Turkse regering gewaarschuwd om geen politieke campagne te voeren op Nederlands grondgebied.
Waar is dit verbod op gebaseerd? Is dit juridisch hard te maken?
Inmiddels blijkt dat het nee-kamp wel campagne voert in Nederland. Meet de regering met twee maten?

* Politie wil meer allochtonen
De chef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, heeft drastische maatregelen aangekondigd om meer allochtone agenten bij de politie binnen te halen. Nederlandse politiekorpsen zijn vrijwel geheel witte organisaties. De politie heeft draagvlak noch gezag onder allochtonen. Het zogenoemd etnisch profileren is aan de orde van de dag.


In de grote steden is de verhouding tussen politie en allochtonen behoorlijk verziekt. Allochtonen zien de politie als een bezettingsmacht, gevreesd wordt voor Amerikaanse toestanden in Nederland. Al vanaf de jaren tachtig voert de politie actief campagne voor meer diversiteit in het korps. Al deze pogingen zijn mislukt; allochtone agenten vertrokken even snel als ze kwamen. Hoofdoorzaak is de cultuur en omgangsvormen op de werkvloer, blijkt uit diverse onderzoeken. Waarom zou de nieuwe poging wel slagen?* Opmars Groen Links
Onder leiding de 30-jarige Jesse Klaver is Groen Links bezig aan een onstuitbare opmars richting regering. Het lijkt erop dat Groen Links op 15 maart de derde partij van Nederland wordt, na de VVD en PVV. Hoe is dit succes te verklaren?
Komt dat door het sociaaldemocratisch profiel dat onder Klaver weer ruimte heeft gekregen? Zijn linkse kiezers ervan overtuigd dat de PvdA klein zal blijven en stemmen ze op de grootste linkse partij -GroenLinks- om tegenwicht te bieden tegen rechts?
De stand van de politieke barometer op zaterdag 4 maart 2017:


* Partijen sluiten elkaar uit: onzin?
Diverse partijen sluiten elkaar uit bij het formeren van een coalitie na 15 maart. De SP bijvoorbeeld, wil niet samen regeren met de VVD. En bijna alle partijen sluiten de PVV uit. De vraag is hoe geloofwaardig de beweerde uitsluiting is. Nederland is immers coalitieland, zonder samenwerking is regeren onmogelijk. Daarbij zijn niet de verkiezingsprogramma's doorslaggevend, maar het regeerakkoord. Als partijen zich kunnen vinden in het regeerakkoord, is elke coalitie mogelijk. Dus ook een coalitie met de PVV.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Aandacht voor de actuele ontwikkelingen in Suriname.
Het panel bespreekt de afwaardering van Suriname door creditbureau Fitch Ratings naar de status B-, de derde achtereenvolgende afwaardering.

Verder aandacht voor de verzoeningspoging van de bisschop van Paramaribo, Karel Choennie, naar aanleiding van de naderende uitspraak in het 8-decemberproces.


Het panel doet moeite om actueel commentaar te verkrijgen uit Paramaribo.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse, Wesley Amzand en Timothy Petrisie en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Het programma wordt vanavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Shurly Lackin niet van zins om Valies persoonlijk excuus aan te bieden

Lackin vindt haar publiekelijke verontschuldigingen voldoende

'Ik heb meer dan mijn plicht gedaan'


'Ik heb meer dan mijn plicht gedaan door publiekelijk verontschuldigingen aan te bieden namens de zender.' Dit zegt Shurly Lackin, hoofdverantwoordelijke voor de inhoud en bedrijfsvoering van de STVS, vandaag, zondag 5 maart 2017, in de Ware Tijd in reactie op opmerkingen van vakbondsleider Wilgo Valies die van de televisiezender excuses verwacht aan zijn adres. Dat zou van hem moeten gebeuren, omdat hij tijdens de live-uitzending van het actualiteitenprogramma '8er 't Nieuws' op 13 februari zonder pardon uit de uitzending werd gehaald, hetgeen overigens nooit eerder door de zender is gedaan bij iemand anders.

Valies houdt de zender voorlopig op afstand en wacht op excuses vanuit de leiding. 'Ik ben als gast uitgenodigd en men heeft me eigenlijk letterlijk uit de uitzending geschopt. We hebben tot op heden geen uitleg, verklaring of verontschuldiging gehad', zei hij woensdag tijdens een persconferentie.

Lackin verwijst naar de verklaring die de dag na het 'incident' door haar werd uitgebracht waarin nader erd ingegaan op de noodzaak om de bewuste uitzending abrupt stop te zetten. De laatste alinea in de verklaring, die door Lackin is ondergetekend, luidt als volgt: 'Uiteraard spijt het ons ten zeerste dat we u het kijkplezier hebben ontnomen; tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat u begrip heeft voor de principiële waarden van evenwichtige beeldvorming binnen onze taakstelling als bedrijf. Ook bieden wij onze intense verontschuldiging aan de reeds aanwezige gasten voor het programma aan.'

Wat Lackin betreft, is de kous hiermee af. Onduidelijk blijf echter waarom ze niet die kleine moeite wil nemen om Valies persoonlijk excuus aan te bieden. Mogelijk wordt haar dat niet toegestaan door iemand van hogerop...., immers, de STVS is een staatsomroep.

(Red. De Surinaamse Krant/De Ware Tijd)

FOLS-voorzitter Nerkust begrijpt nog steeds de BvL en ALS niet

'Of ze begrijpen het niet of…ze willen het niet begrijpen'


Marcellino Nerkust, president ofwel voorzitter van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), snapt het probleem van de Bond van Leraren (BvL) en de Associatie van Leerkrachten in Suriname (ALS) nog steeds niet. Gedurende het gehele traject van overleg tussen raadsadviseurs en onderwijsbonden hebben ze erop gewezen, dat loskoppeling van het FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) de enige voorwaarde is om het looncomponent van het herwaarderingsprogramma te effectueren. Dit zegt Nerkust vandaag, zondag 5 maart 2017, in een reactie op Starnieuws. 

De BvL en de ALS hebben gisteren laten weten, dat zij landsdienaar willen blijven. De voorzitter van beide bonden, Wilgo Valies, voerde tijdens een persconferentie 's middags aan, dat de regering het besluit om de onderwijsgevenden onder een andere entiteit onder te brengen eenzijdig heeft opgelegd.

Nerkust stelt, dat de verhoudingen waarop de loonreeksen op basis van het FISO zijn gebaseerd indertijd ook door regering-Venetiaan is vastgesteld. Er werd niet onderhandeld met de vakbonden. De verhouding is vastgesteld naar draagkracht van de staatskas.

Nerkust wijst op artikel 1 van de Personeelswet. Daarin zijn de volgende definities opgenomen:
- Ambtenaren: personen die krachtens een aanstelling in bezoldigde dienst van het Land zijn.
- Arbeidscontractanten: personen die krachtens een arbeidsovereenkomst in dienst van het Land zijn. - Landsdienaren: ambtenaren en arbeidscontractanten.

'Uit deze definities blijkt dat landsdienaren een verzamelbegrip is voor ambtenaren en arbeidscontractanten. Ik snap het probleem niet van de andere onderwijsvakorganisaties. Of ze begrijpen het niet of…ze willen het niet begrijpen',  stelt de FOLS-president.

Nerkust verwijst naar een eerder bericht waarin hij aangaf dat onderwijsgevenden uit het FISO stappen met behoud van alle rechten.

De vakbondsleider citeert een passage uit het herwaarderingsprogramma om aan te geven waarom de loskoppeling uit het FISO nodig is.

'De onderwijsvakorganisaties hebben in december 2008 voor de FISO-regeling gekozen. Ze hebben in verband daarmee het memorandum van de vakbonden onderling onderschreven. Hierdoor hebben zij, de onderwijsvakorganisaties, zich geconformeerd aan de basisafspraak dat vanaf het in werking treden van FISO de diverse beroepsgroepen met een ambtenaren- of landsdienarenstatus afzonderlijk niet meer in aanmerking zouden komen voor loonsverhoging.

Indien de overheid met een afzonderlijke beroepsgroep van ambtenaren of landsdienaren een loonsverhoging overeen zou komen, dan zou die overeenkomst automatisch ook van kracht zijn voor alle ambtenaren, landsdienaren en daaraan gelijkgestelden en voor de tot die groepen behorende gepensioneerden. 

Het voorgaande impliceert noodzakelijk dat de overheid in de gegeven situatie, dus onder het regiem van FISO, niet zonder meer kan besluiten tot loonsverhoging alleen voor de beroepsgroep der onderwijsgevenden. Indien zij daartoe toch besluit, dan zal dat besluit onder de gegeven situatie zonder meer ook moeten gelden voor alle overige ambtenaren en landsdienaren en tot die groepen behorende gepensioneerden. Mocht de overheid daartoe toch willen besluiten, dan zal zij eerst moeten besluiten tot wijziging of intrekking van de Resolutie van 7 december 2012 no. 12.197/12, [inhoudende verhoging van bezoldigingsbedragen, zoals vervat in de resolutie van 24 mei 2010 no. 10.525/10 (S.B. 2010 no. 52 ). Alleen op deze manier kan loonsverbetering voor de beroepsgroep der onderwijsgevenden geen direct effect hebben op de overige beroeps- of functiegroepen van het FISO-bouwwerk. 

De Regering is zich ervan bewust dat het uit het FISO-bouwwerk halen van de beroepsgroep der onderwijsgevenden in een wetsproduct moet zijn geregeld. Daarin wordt ook bepaald dat de onderwijsgevenden en de schoolleiders alle verworven rechten als ambtenaar of landsdienaar behouden. Hierbij gaat het met name om rechten op het gebied van de primaire en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Gedacht wordt aan onder meer lonen, pensioenregeling, sociale zekerheid, faciliteiten voor training en scholing en regelingen voor verloven en vakanties.'

Leden BvL en ALS willen landsdienaren blijven

Voorzitter Valies: 'Regering beslist eigendunkelijk en vertoont dictatoriaal gedrag'

Rechter of actie zal regering moeten dwingen om leerkrachten binnen FISO te houden


De leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) willen landsdienaren blijven. Zij vinden dat zonder overleg de regering eigendunkelijk besloten heeft om de onderwijsgevenden los te koppelen van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO). De BvL en ALS hebben zaterdag 4 maart 2017 een algemene ledenvergadering gehouden waar besloten is hiertegen te protesteren, zo bericht Starnieuws.

Wilgo Valies zei zaterdagmiddag op een persconferentie, dat de beslissing van de ledenvergadering kenbaar gemaakt zal worden aan de regering. Geprobeerd wordt om de regering te laten inzien dat de resolutie van 18 februari eenzijdig is. Valies sprak van dictatoriaal gedrag van de regering. Hij stelde dat leerkrachten met respect bejegend dienen te worden. Als praten niet helpt, zal nagegaan worden of via de rechter of door acties de regering gedwongen zal worden om het besluit terug te draaien.

De staking van januari is niet beëindigd maar opgeschort, benadrukte Valies. Hij voerde aan dat de rechter de BvL en de ALS niet verboden heeft om geen gebruik te maken van het grondrecht om te staken. Als het nodig is, zal actie gevoerd worden om de status van landsdienaar niet te verliezen. De rechtszekerheid is volgens Valies niet gegarandeerd wanneer leerkrachten andere entiteiten als werkgever krijgen.

Valies zei verder, dat de BvL altijd gekant is geweest tegen het halen van leerkrachten uit FISO. Dit is volgens hem aangegeven tijdens de besprekingen.

De regering en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn er wel akkoord mee. Valies memoreerde, dat op het Kabinet van de President ook een ander salarisreeks is toegepast zonder dat de mensen uit FISO moesten. Ook bij De Nationale Assemblee zijn personeelsleden geherwaardeerd, terwijl zij ook in FISO zijn gebleven.

Cubaanse zanger beschuldigt Colombiaanse Shakira en Carlos Vives van plagiaat

'La Bicicleta' zou teveel lijken op 'Yo Te Quiero tanto' uit 1997 van Livan Rafael Castellanos


Een Cubaanse zanger en muziekproducer heeft een rechtszaak inzake plagiaat aangespannen tegen popsterren Shakira en Carlos Vives voor naar verluidt het kopiëren van zijn werk in de prijzen winnende hit 'La Bicicleta'. Livan Rafael Castellanos, ook wel bekend als LIVAM, zei dat hij een rechter wil laten beslissen of delen van zijn nummer 'Yo Te Quiero tanto' uit 1997 geplagieerd worden in de hit die twee van de drie grootste Grammy Latino awards in 2016 won, zang en cd van het jaar, zo berichten zaterdag 4 maart 2017 diverse internationale media.

'Ik heb niets tegen Shakira, Vives of wie dan ook', zei hij tegen het persbureau de Associated Press. 'Het is de wet die moet beslissen of er sprake is van plagiaat.'De teksten in de originele tekst van LIVAM zijn 'Ik hou van je, ik hou zoveel van je', terwijl Vives en Shakira zingen 'ik droom en ik hou zoveel van je' met een ritme en melodie die volgens de Cubaanse muzikant vergelijkbaar zijn. Hij zegt verder, dat beide nummers accordeons gebruiken. LIVAM, die werkt in Madrid als componist en producer, zei dat zijn drie jaar oude dochter de melodie van haar vader in 'La Bicicleta' hoorde op de radio tijdens een strandvakantie afgelopen zomer.

De muzikant raadpleegde muziekdeskundigen en nam contact op met de labels die Carlos Vives, Shakira en Andres Eduardo Castro, een producent die geregistreerd staat als de schrijver van 'La Bicicleta', vertegenwoordigen. Er zijn geen afspraken gemaakt, aldus LIVAM.


Een rechter in de Spaanse hoofdstad Madrid stemde donderdag in met de rechtszaak aangespannen door MDRB Music Publishing, het label dat de auteursrechten voor het werk van LIVAM heeft, en heeft MDRB twintig dagen de tijd gegeven om de aanklagers verder bewijs te presenteren, zo hebben justitiële autoriteiten verklaard.

SGAE, de belangrijkste maatschappij die het beheer voert over de rechten van auteurs en uitgevers in Spanje, zei dat het de rechten van het nummer heeft opgeschort, hetgeen een gebruikelijke procedure van de vereniging is wanneer één van haar leden een klacht indient.


Een wettelijke vertegenwoordiger van Sony ATV Music Publishing in Spanje, die Shakira en Castro vertegenwoordigt, zei vrijdag dat het bedrijf geen commentaar kan geven, omdat het nog geen aankondiging van de rechtszaak heeft ontvangen.

'La Bicicleta'- wat 'De Fiets' betekent in het Nederlands - werd vorige maand ook genomineerd door de Billboard Awards als beste 2016 Hot Latin Song. LIVAM zei, dat hij blij is voor het succes van de hit, ongeacht wat de rechter uiteindelijk beslist over de vraag of dat zijn schepping een deel van de hit vormt. 'Ik ben gewoon een muzikant, maar ik wil niet worden beroofd.'

(Red. De Surinaamse Krant/The Charlotte Observer)

Suriname zou buitengrens zeegebied met 145 zeemijl kunnen uitbreiden

Assemblee behandelt de Wet Maritieme Zones

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Suriname zou de buitengrens van zijn zeegebied voorlopig met maximaal 145 zeemijl kunnen verschuiven, mocht een verzoek daartoe door de Verenigde Naties worden goedgekeurd. Dit zou met nog eens vijf zeemijl verruimd kunnen worden, indien omliggende landen daartegen geen bezwaar aantekenen. De buitengrens ligt momenteel op tweehonderd zeemijl uit de kust, zo kwam donderdag naar voren tijdens een openbare commissievergadering in het parlement. Tijdens deze bijeenkomst werd onder andere de Wet Maritieme Zones (zie onderaan) behandeld, aldus de Ware Tijd van zaterdag 4 maart 2017.

Minister van Buitenlandse Zaken, Yildiz Pollack-Beighle, legde uit dat Suriname bij de Verenigde Naties een aanvraag heeft gedaan voor uitbreiding met 145 zeemijl. Het land kon maximaal 150 zeemijl aanvragen. Dit is echter niet gedaan, omdat de laatste vijf mijl het zeegebied van Barbados zou overlappen. De Surinaamse grenscommissie zal te zijner tijd met dat eiland onderhandelen over deze vijf zeemijl, zei de bewindsvrouwe.

Ze maakte duidelijk, dat de autoriteiten het uitgebreide zeegebied ten volle zullen inzetten om de natuurlijke hulpbronnen daar te exploiteren in een poging duurzame economische ontwikkeling te helpen realiseren.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Melvin Bouva (NDP), voerde aan dat zeker op internationaal gebied de handelingen over de uitbreiding van het continentaal plateau goed geregeld moeten zijn bij wet. Dit is nodig om overlappingen van de maritieme grens met andere landen te voorkomen. Uitbreiding van het continentaal plateau voorbij tweehonderd zeemijl is de buitengrens die met 145 zeemijl is toegenomen, in de richting van de open zee. De uitbreiding mag tot maximaal 350 zeemijl, maar bij de overige vijf zeemijl dient Suriname rekening te houden met de buurlanden vanwege de overlappingen.

'Dus Suriname dient te onderhandelen met Guyana, Barbados, Trinidad & Tobago, Venezuela en Frans-Guyana (Frankrijk) over deze vijf zeemijl', aldus Bouva.


De CLCS (Commission on the Limits of the Continental Shelf), de VN-commissie die over deze kwestie gaat, heeft de uitbreiding tot 145 zeemijl reeds goed bevonden. Frans-Guyana (Frankrijk) en Guyana hebben intussen een verklaring van 'geen bezwaar' ingediend bij de commissie.