maandag 6 maart 2017

Politie ontkent vondst lichamen twee zusjes uit Alfonsdorp

Starnieuws en de Ware Tijd de mist in met berichtgeving over vondst zusjes...

Media berichten in reactie op informatie 'van horen zeggen'.....


In tegenstelling tot een eerdere mededeling van kapitein Jona Gunther van Erowarte en in navolging daarvan berichten op Starnieuws en op de webeditie van de Ware Tijd (zie onderaan) maandag 6 maart 2017, ontkent de politie dat de lichamen van de vermiste meisjes Cindy (7) en Rehana (4) Pierre uit Alfonsdorp eerder op de dag zijn gevonden. Dit meldt achter in de middag de Ware Tijd in haar webeditie.

Verschillende eenheden hebben de hele dag de Marowijnerivier afgezocht, maar van de twee meisjes ontbreekt nog ieder spoor.

De twee jonge meisjes uit Alfonsdorp worden sinds zaterdagmorgen omstreeks negen uur vermist. De meisjes waren bij hun grootmoeder die hen naar huis, veertig meter verder, stuurde om zich om te kleden. Ze zijn sindsdien niet meer gezien.

Onduidelijk is hoe kapitein Gunther van Erowarte aan de wetenschap kwam, dat de meisjes waren gevonden. Starnieuws berichtte zelfs, dat er een verdachte was aangehouden. Onduidelijk is waar Starnieuws die informatie vandaan had. Dit is weer een triest voorbeeld van media die niet het geduld kunnen opbrengen om te wachten op een officieel mediabericht.

Starnieuws schrijft achter in de middag - na verwijdering van haar eerder bericht van vandaag (zie hieronder) -, dat de kapitein van Alfonsdorp ook was gebeld door een collega-kapitein met de mededeling dat de ontzielde lichamen gevonden waren en dat ook een dader zou zijn aangetroffen.  

'De familie heeft veel ongerief ondervonden door de berichtgeving. Starnieuws verontschuldigt zich voor de eerdere publicatie.'

Vervolgens beweert Startnieuws, dat 'diverse gezaghebbende bronnen' het bericht bevestigd hadden, en dat daarom was overgegaan tot publicatie. Maar, Starnieuws kon niet het geduld opbrengen om een officieel bericht van de enige echt gezaghebbende instantie, de politie, af te wachten. Ook heeft de redactie van Starnieuws kennelijk niet de moeite genomen om even het Korps Politie Suriname te bellen of de bronnen te vragen of zij de lichaampjes van de meisjes daadwerkelijk hadden gezien...

Minister Jeniffer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt in een reactie, dat telefonische informatie binnengekomen was vandaag, dat dorpelingen van Galibi een man aangehouden zouden hebben met twee vuilniszakken waarin waarschijnlijk de lijken zitten zijn van de twee vermiste meisjes.

De bewindsvrouwe zegt, dat achterhaald is wie naar de politie heeft gebeld met deze mededeling. Er is een groot technisch team, met Forensische Opsporing, de recherche, militairen en andere specialisten ingezet om zo snel mogelijk klaarheid te brengen in deze zaak. De beller heeft intussen doorgegeven dat hij het ook van 'horen zeggen' had.


Inmiddels heeft het Korps Politie Suriname onderstaand persbericht uitgebracht:(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Bisschop Choennie zegent nieuwe kerk te Cassipora in, district Para

Bouw kerk begon in 2014 en biedt ruimte aan vijftig personen


Bisschop Karel Choennie van de Rooms-katholieke kerk heeft zondag het nieuwe kerkgebouw te Cassipora, in het district Para, ingezegend (zie foto - Bron: Bisdom Paramaribo). De St. Gerardus kerk biedt ruimte aan vijftig personen en is feestelijk ingewijd. Dorpsoudste Ernest Biswane gaf aan, dat Kashipuri (tegenwoordig Cassipora) gesticht is in 1920 door Jacques Sabajo die ook de eerste kapitein was. Hij heeft zich ingezet voor de vestiging en de bouw van de katholieke kerk. Dit is maandag 6 maart 2017 te lezen op Starnieuws.

Het gebedshuis had het model van de St.Rosa kerk in Paramaribo. Alleen de neuten kwamen uit de stad. Het hout kwam uit Cassipora zelf. De neuten werden door de vrouwen gesjouwd van de landingsplaats zo een anderhalve kilometer verderop.

In 1998 raakte het gebouw in verval en moest worden afgebroken.

In 2014 maakte pater Doris Weewee een aanvang met de bouw. Pater Kenneth Vigelandzoon is nu pastoor. Hij volgt pater Weewee op die het pastoorschap in 2000 overnam van pater Rinus Nijsten die daar ruim twintig jaar gediend heeft.

Raadsadviseur Jozefzoon blijft zich ergeren aan vakbondsleider Valies

'Loskoppeling van het FISO heeft niets van doen met het IMF'


Raadsadviseur Eddy Jozefzoon stoort zich er enorm aan, zo schrijft Starnieuws maandagmiddag 6 maart 2017, dat Wilgo Valies, de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en van de Associatie van Leerkrachten in Suriname (ALS), blijft stellen dat de loskoppeling van onderwijsgevenden van het FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) te maken heeft met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

'Dit is nooit besproken en het heeft er ook niks mee te maken', zegt Jozefzoon. 'Vanaf het begin was het uitgangspunt dat onderwijsgevenden uit het FISO moesten stappen om het financiële component van het herwaarderingsprogramma door te kunnen voeren.' Dit is besproken met de vakbondsleiders Valies van de BvL en Marcellino Nerkust, president/voorzitter van de Federatie van Leerkrachten Organisaties in Suriname (FOLS).

Jozefzoon zegt verder, dat voor de onderwijsgevenden alle verworven rechten van onderwijsgevenden bij wet gegarandeerd worden. 'Er is dus niks aan de hand/'

Hij beweert verder nog, dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tachtig procent van zijn tijd besteed aan brandjes blussen op scholen en daardoor niet toekomt aan beleid. Daarom is het beter om de onderwijsgevenden in een ander entiteit onder te brengen, aldus Jozefzoon.

Curaçaos Statenlid Schotte (MFK) zoekt bondgenoten voor lijstverbinding

Schotte houdt toch rekening met voortgang verkiezingen op 28 april


De leider van de MFK, Statenlid, Gerrit Schotte zegt vandaag, maandag 6 maart 2017, in de Extra dat hij met alle partijen en onafhankelijke Statenleden uit de huidige meerderheid in gesprek is om een lijstverbinding aan te gaan, mochten de verkiezingen op 28 april toch doorgaan, zo bericht Paradise FM.

Het zou voor de kiezer dan ook een signaal zijn dat de betreffende partijen van plan zijn na de verkiezingen met elkaar te regeren. Gesteld dat de huidige meerderheid opnieuw gehaald zou worden.

Schotte liet weten bovendien met twee politieke organisaties in gesprek te zijn die momenteel geen zetel hebben. Met welke organisaties overleg gevoerd wordt wil Schotte niet zeggen.

Maar, deze week moeten de gesprekken zijn afgerond, zegt de leider van de MFK, die zoals bekend de meerderheid van 12 aanvoert, die de ontbinding van de Staten en de uitgeschreven verkiezingen aanvecht.

Auto vat vlam door onvoorzichtige bestuurder bij Curoil benzinepomp in Emmastad, Curaçao

Omstanders duwen auto bij pomp vandaan en weten erger te voorkomen


Een kleine steekvlam bij de Curoil benzinepomp in Emmastad deed omstanders goed schrikken. Een man wilde tanken met de motor van zijn auto nog draaiende. Daarbij morste hij benzine en sloeg de vlam in zijn tank (zie foto - Bron: Tyronlee A. Nunes). Dit meldt het Persbureau Curacao vandaag, maandag 6 maart 2017.

Dezelfde omstanders reageerden vervolgens alert door de auto weg te duwen bij de pomp. Daardoor bleef erger leed bespaard.

De brand is vervolgens geblust door iemand die een brandblusapparaat in zijn auto had.

Vijfde Dokter Sophie Redmond Lezing 25 maart met spreekster drs. Georgine Acton

Dokter Sophie Redmond Lezing bij Vereniging Ons Suriname in Amsterdam in Muiderkerk


De vijfde Dokter Sophie Redmond Lezing vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 maart. Key-note spreker is drs. Georgine Acton, geboren in 1944 in Suriname in het district Coronie. Na diverse school opleidingen in Paramaribo vertrok Georgine Acton in 1963 voor verdere studie naar Nederland. In 1992 studeerde zij af aan de officieren opleiding van de Nederlandse Politie Academie in Apeldoorn. In 2001 werd zij benoemd tot commissaris van politie in Nederland. Voor haar persoonlijke carrière was dit een mijlpaal, maar ook voor de geschiedenis van zwarte vrouwen bij de politie.

Zij is de eerste en tot op heden de enige zwarte vrouwelijke politie commissaris in Nederland geweest. In 1990 ontving zij de Emancipatieprijs van de gemeente Utrecht en in 2002 werd zij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Bij Koninklijk besluit werd zij benoemd tot lid van het 4 en 5 mei comité.

Als lid van het curatorium van de Anne Frank stichting, bracht Acton de tentoonstelling van Anne Frank naar Suriname.

In 2002 werd zij benoemd tot de eerste voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernij en Erfenis (NINSEE) Een bescheiden en zeer kundige vrouw die verschillende malen onderscheiden en gewaardeerd is zowel binnen het politie apparaat als daarbuiten. Ook na haar pensioen bleef Georgine Acton maatschappelijk betrokken onder andere als adviseur bij het ministerie van Justitie en Politie in Suriname.

Georgine Acton, een groot voorbeeld, een rolmodel voor iedereen. Een sterke vrouw, consequent, eigenzinnig en net als Sophie Redmond een doorzetter. Mevrouw Acton laat zich niet van haar pad afbrengen.

DOKTER SOPHIE REDMOND LEZING 2017
ZATERDAG 25 MAART VAN 19.00 - 22.00 UUR
Muiderkerk, Amsterdam
PLAATS
Muiderkerk, Amsterdam
Linnaeusstraat 37
1093 EG Amsterdam
Te bereiken met tram 9 (stopt voor de deur), tram 3 en 7 (halte Linnaeusstraat) en bus 37 en 41
Let op: Betaald parkeren tot 21.00 uur

Journalist (55) op gruwelijke wijze vermoord in Peru

Lichaam van Jose Yactayo ernstig verminkt in koffer gevonden bij Huacho


De dood van de 55-jarige Peruaanse journalist José Yactayo (zie foto - Bron: Twitter) is een schok voor het land en de wereld vanwege zijn gruwelijkheid en de contouren waarin Yactayo is vermoord, zo bericht Noticias ao Minuto vandaag, maandag 6 maart 2017.

De 55-jarige journalist werd 25 februari als vermist opgegeven na een bijeenkomst met vrienden in een winkelcentrum. De journalist ging naar daarna naar huis, na afscheid van zijn vrienden te hebben genomen, in de buurt van San Luis in Lima, waar hij woont met zijn moeder. De volgende ochtend kwam Yactayo niet naar beneden, naar de keuken, om te eten, waardoor zijn moeder ongerust werd. De afwezigheid zou kort echter daarna worden bevestigd en dat nieuws bereikte snel zijn vrienden.


De zoektocht naar de journalist en de hoop nam weinig tijd in beslag en die hoop werd volledig de grond in geboord, toen een boer iets verdachts zag op een stuk land te Huacho. Het was een koffer waarin het lichaam van iemand was gestopt, nadat eerst de benen en armen waren afgesneden.


De daders hebben geprobeerd de identiteit van het lichaam te elimineren door de koffer te verbranden, maar regen voorkwam het volledig verbranden van de koffer en het zwaar verminkte lichaam van de journalist, waardoor de autoriteiten snel konden concluderen, op 3 maart, dat het ging om de vermiste journalist Yactayo.

De moord op de journalist is het nieuws van de dag in Peru en het Openbaar ministerie heeft reeds het begin van een onderzoek aangekondigd.(Red. De Surinaamse Krant/Noticias ao Minuto/Twitter)


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth

Groepje journalisten op Curaçao heeft op kosten Refineria di Kòrsou uitstapje naar China

Doel van reis is om het beeld van en over China bij te stellen...


Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij op het eiland, heeft een select groepje journalisten op dienstreis meegenomen naar China. Bedoeling is om het beeld over dat land bij te stellen, aldus vandaag, maandag 6 maart 2017, het Persbureau Curaçao. Wat moet worden verstaan onder 'een select groepje' en waarom het beeld van China zou moeten worden bijgesteld vermeldt het Persbureau Curaçao niet...

De geldschieter van het Multidisciplinair Project Team, MDPT, heeft een deal met Guangdong Zhenrong Energy om de raffinaderij op Curaçao over te nemen.

De reis is geheel betaald door RdK. Onder andere Gilbert Sparren van TV Direct en Mariano Heyden van Z86 en La Prensa zijn mee.

Het initiatief voor deze reis is afkomstig van de Chinezen. De journalisten zijn volgens RdK vrij om naar eigen inzicht verslag uit te brengen. Het is de bedoeling om meer groepjes journalisten naar China te sturen.

Overigens is het de vraag of het beeld van China door het handjevol journalisten zou kunnen worden bijgesteld na een bezoekje aan het land. Tegenwoordig is het mogelijk om met behulp van het internet en goed beeld te krijgen van welk land dan ooit. De reis zou dan ook snel kunnen worden gezien als een geheel verzorgd snoepkosten, op kosten dus van een bedrijf dat mogelijk met dit initiatief hoopt op goede, positieve, publiciteit.

(Red. De Surinaamse Krant/Persbureau Curaçao) 

'Sterilisaties van zwerfdieren aan de lopende band in Suriname'Dierenarts Fennema uit Oud-Beijerland in Suriname om zwerfhonden te steriliseren


Dierenarts Anton Fennema uit Oud-Beijerland is momenteel in Suriname. Daar steriliseert hij, samen met een groep andere dierenartsen, zwerfdieren (zie foto - Bron: Het Kompas). Dat doet hij al een aantal jaren. Van zijn ervaringen doet hij verslag, zo schrijft Het Kompas in Rotterdam vandaag, maandag 6 maart 2017.

 'We hebben de eerste week er bijna op zitten. Leuk om te zien hoe een groep mensen waar de meesten elkaar niet kenden, nu al zo'n hechte en goed samenwerkende groep zijn geworden. De eerste dag hadden direct al een record te pakken. Zestig dieren zijn die dag geholpen. Daar hebben vijf dierenartsen en tien assistentes en zo'n zeven overige vrijwilligers heel hard aan gewerkt. Om half acht beginnen we met het opbouwen van de voorbereidingstafels de nazorgtafels en de inschrijfbalie. 

De operatietafels worden in gereedheid gebracht. In drie kamertjes van drie bij vijf meter worden 5 operatietafels geplaatst. Dat is dus dringen. De luxe omstandigheden zoals u bij Stroowaert gewend bent zijn daar niet aanwezig. Het is allemaal erg primitief. Maar het went snel.

Na een dag is ieder team van een dierenarts en twee assistentes goed op elkaar ingespeeld. Ieder weet wat er van hem of haar verwacht wordt. De mensen die hun dieren brengen wachten tot ze hen meer mee kunnen nemen. Dat betekent soms drie uur wachten wat zonder morren geaccepteerd wordt. Sommige eigenaren hebben hun dieren nog nooit vervoerd. Ze tillen ze bij de voorpoten op en de honden lopen dan op hun achterpoten mee. 

Nadat de dieren gewogen zijn wacht men tot men aan de beurt is. Dan krijgen ze de narcose toegediend en bij de eigenaar vallen ze in slaap. Daarna worden de door de assistentes meegenomen naar de voorbereidingstafel. Daar worden ze geschoren en getatoeëerd. Dan zijn ze klaar voor de operatie. Liggend in een kunststof dakgoot gaan ze naar de operatiekamer. Na de operatie krijgen ze een kraag om en mogen ze wakker worden in een uitslaap kooi. Zijn ze voldoende wakker dan gaan ze weer mee naar huis.'

Premier Hensley Koeiman van Curaçao vindt uitvoering motie schaamteloos

Regering houdt vast aan verkiezingen op 28 april


Premier Hensley Koeiman vindt uitvoering van de motie van vrijdag (zie onderaan) van het parlement schaamteloos. Daarin wordt hij opgedragen het verkiezingsbesluit door de gouverneur te laten vernietigen. En als die dat niet wil, om Den Haag te vragen in te grijpen. Dt bericht het Persbureau Curaçao vandaag, maandag 6 maart 2017. 

Volgens de premier is het merkwaardig, dat uitgerekend de politieke partijen die altijd roepen dat Nederland zich niet met politieke aangelegenheden van Curaçao moet bemoeien, nu de hulp van Nederland inroepen.

De regering gaat er nog altijd van uit dat de verkiezingen op 28 april plaatsvinden.Twee doden bij eenzijdig ongeluk te Lust en Rust, Commewijne

23-Jarige automobilist zou controle over auto zijn verloren

Auto botst tegen verkeersbord en vervolgens tegen een brugleuning


Het Dagblad Suriname bericht dat vanochtend, maandag 6 maart 2017, Lorenzo Kerk (23) en de 21-jarige Colin Mahindrepersad om het leven zijn gekomen bij een verkeersongeval in het district Commewijne. Beide reden van Belwaarde richting Meerzorg (zie foto - Bron: Facebook). 

Ter hoogte van de Mohamed Ganieweg te Lust en Rust verloor de Kerk de controle over de besturing van de auto en botste tegen een verkeersbord en vervolgens tegen een brugleuning. Hij zou met een hoge snelheid hebben gereden.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat een van de slachtoffers op slag dood was, terwijl de andere voor de aankomst van de ambulance is overleden. De brandweer moest de slachtoffers uit auto bevrijden.

Jean-Julien Rojer wint dubbelspel ATP-toernooi in Dubai

Rojer en Roemeense partner Tecau verslaan duo Bopanna (India) en Matkowski (Polen)


Jean-Julien Rojer heeft zaterdag op het ATP-toernooi in Dubai het dubbelspel op zijn naam geschreven. Met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau was Rojer te sterk voor het duo Rohan Bopanna uit India en Marcin Matkowski uit Polen: 4-6 6-3 10-3, zo bericht Paradise FM vanochtend, maandag 6 maart 2017.

Rojer en Tecau waren als vierde geplaatst in Dubai en rekenden in de halve finale af met het als eerste geplaatste kopper Henri Kontinen en John Peers. In de finale tegen Bopanna en Matkowski zagen ze de eerste set naar de tegenstanders gaan. Na winst in de tweede set moest een supertiebreak de beslissing brengen.Daarin pakten de Nederlander van Curaçaose afkomst en de Roemeen als snel een mini-break en gaven die voorsprong niet meer weg.

Het is de eerste toernooizege dit jaar voor de dubbelspecialist. Op het ATP-toernooi in Rotterdam strandde Rojer in de halve finale.

Aruba Tourism Authorithy (ATA) laat beslag leggen op bankrekening Insel Air Aruba

Insel Air Aruba zou belasting betaald door passagiers niet afdragen

Door beslaglegging ontvangen 93 personeelsleden het salaris van februari niet 


De Aruba Tourism Authorithy (ATA) heeft beslag laten leggen op de bankrekening van Insel Air Aruba. Dit bevestigt ceo Stephan van Spaandonk vandaag, maandag 6 maart 2017, in het Antilliaans Dagblad, aldus Paradise FM. 

De belastingdienst had al eerder beslag laten leggen op de bankrekening, maar vorige week werd dat opgeheven, omdat er een betalingsregeling is getroffen.

Het gaat bij de nieuwe beslaglegging om een belasting die passagiers die met Insel Air naar Aruba komen moeten betalen. Dat geld moet worden afgedragen. Het exacte bedrag dat Insel Air Aruba schuldig is, is niet bekend.

Door de beslaglegging hebben 93 personeelsleden het salaris van februari niet ontvangen. Ongeveer 25 personeelsleden legden uit protest afgelopen vrijdag het werk enkele uren neer.

Ceo Gilles Filiatreault van Insel Air Curaçao heeft gezegd, dat de beslaglegging op Aruba geen gevolgen heeft voor de luctvaartmaatschappij op Curaçao.

Inheemse volkeren vormden het Amazone regenwoud

Vijfentachtig gedomesticeerde boomsoorten nog steeds algemeen in de Amazone 

(Bron foto: Hans ter Steege)
'Gebieden van de Amazone die ons nu onbewoond voorkomen, staan vol oude voetafdrukken' - Studie verricht in Suriname


Een internationaal team van ecologen en sociaal-wetenschappers heeft in een nieuwe studie aangetoond dat boomsoorten die door inheemse volkeren al voor 1492 zijn gedomesticeerd en over het Amazonebekken zijn verspreid, een belangrijke rol blijven spelen in de hedendaagse bossen. Dit schrijven ze 3 maart 2017 in het tijdschrift Science en op de website van Wageningen University & Research. Deze nieuwe bevindingen weerleggen het idee dat de Amazone grotendeels onaangetast is door de mens.De studie werd geleid door Carolina Levis, een promovendus aan het Nationale Instituut voor Amazone Onderzoek (INPA, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia) in Brazilië en Wageningen University & Research. 'Jarenlang hebben ecologische studies de invloed van Precolumbiaanse volkeren op de bossen zoals wij die nu aantonen over het hoofd gezien. Een kwart van de gedomesticeerde soorten in de Amazone zijn wijdverspreid in het bekken en ze domineren uitgestrekte stukken bos. Deze resultaten geven duidelijk aan dat de Amazone-flora gedeeltelijk een erfenis is van zijn verdwenen inwoners', zegt Levis. Ze laat De Surinaamse Krant maandag 6 maart in een reactie weten, dat het onderzoek is verricht in Suriname, 'maar het beslaat het gehele Amazone bekken en het Guyana Schild. De data zijn over een periode van meer dan 80 jaren door wetenschappers verzameld.'

Het team deed deze ontdekking door gegevens uit meer dan 1.000 bosinventarisaties van het Amazon Tree Diversity Network te combineren met kaarten van meer dan 3.000 archeologische vindplaatsen in de Amazone. Ze vergeleken de samenstelling van het bos op wisselende afstanden tot archeologische sites. Hun analyse leverde het eerste beeld op van de mate waarin Precolumbiaanse volkeren het totale gebied van de Amazone beïnvloed hebben.

(Bron foto: INPA)
De studie concentreerde zich op 85 boomsoorten waarvan bekend is dat zij in de afgelopen duizenden jaren zijn gedomesticeerd door Amazonevolkeren voor voedsel, onderdak of ander gebruik. De onderzoekers berekenden dat deze soorten in het Amazonebekken vijfmaal meer kans maken om algemeen te zijn in bosopnames dan niet-gedomesticeerde soorten. Gedomesticeerde soorten bleken ook vaker voor te komen en met meer soorten aanwezig te zijn in bossen dichter bij archeologische vindplaatsen. Tot de 85 gedomesticeerde bomen behoren een paar bekende commerciële soorten, zoals cacao, açaí en paranoot.

'Wetenschappers discussiëren al jaren over de vraag hoe duizenden jaren menselijke bewoning in het Amazonebekken de huidige biodiversiteit heeft beïnvloed. Dit resultaat zal dat debat weer doen oplaaien', zegt coauteur Hans ter Steege van Naturalis Biodiversity Center en de Vrije Universiteit, coördinator van het Amazon Tree Diversity Network. 'Het idee dat veel ecologen zoals ik hadden en nog steeds hebben van dit gebied staat op de helling.' De enorme omvang van de Amazonebossen stond archeologisch onderzoek in het verleden in de weg, waardoor de indruk werd gewekt dat het landschap ongerept is. De afgelopen jaren is een groot aantal nieuwe archeologische sites ontdekt.


Ter Steege laat De Surinaamse Krant vandaag, maandag 6 maart 2017, weten, dat hij 10 jaar in Guyana heeft gewoond (Tropenbos-Guyana Programma) en een aantal veldwerken in Suriname (Brownsberg, Lely, Nassau..) en Frans Guyana (onder andere Kaw gebergte) uitgevoerd.

'Dit weerspreekt de aloude mythe van de lege Amazone', zegt Charles Clement, onderzoeker bij INPA, Manaus, en een coauteur van de studie. 'Vroege Europese naturalisten beschreven inheemse volkeren die hier en daar verspreid woonden in enorme en schijnbaar maagdelijke wouden. Dat idee is de media, beleidsmakers, projectontwikkelaars en sommige wetenschappers blijven beïnvloeden. Deze studie bevestigt dat zelfs gebieden van de Amazone die ons nu onbewoond voorkomen, vol oude voetafdrukken staan.'

De studie beschrijft ook gebieden in de Amazone waar extra hoge diversiteit en grote populaties gedomesticeerde soorten zijn geconcentreerd. Een voorbeeld hiervan is zuidwestelijk Amazonia, waar grote gebieden met paranootbomen nog steeds de basis vormen voor het levensonderhoud van de lokale bevolking. In andere regio's, zoals het hoogland van Guyana, zijn gedomesticeerde soorten minder goed vertegenwoordigd en is de relatie tussen gedomesticeerde soorten en archeologische sites minder duidelijk. Meer onderzoek naar de geschiedenis van menselijke nederzettingen in de Amazone is hiervoor nodig. Ook de invloed van de recentere bewoningsgeschiedenis op de verspreiding en het voorkomen van gedomesticeerde soorten moet nog worden onderzocht.

Het relatief kleine aantal gedomesticeerde boomsoorten dat is gebruikt in de studie was voldoende om een sterk menselijk signaal te onthullen in de huidige bossen. 'Dit signaal kan nog sterker zijn, omdat honderden andere boomsoorten ook beheerd zijn door Precolumbiaanse volkeren maar niet gedomesticeerd', zegt Marielos Peña Claros, verbonden aan de Wageningen University & Research in Nederland en een medeauteur van de studie.

Het ontrafelen van het complexe samenspel van historische, milieu- en ecologische factoren die de circa 16.000 boomsoorten in de Amazone beïnvloeden blijft de focus van het onderzoeksteam. De tijd dringt, aangezien beide soorten erfgoed — archeologische vindplaatsen en bossen met een sterke historische component — worden bedreigd door ontbossing, afbraak, wegenbouw, mijnbouw en andere bedreigingen.

'Gedomesticeerde boomsoorten zijn nu nog steeds van vitaal belang voor het levensonderhoud van Amazonevolkeren', zegt André Junqueira, een postdoc aan Wageningen University & Research en medeauteur van de studie. '

'De resultaten van deze studie hebben belangrijke gevolgen voor de bescherming. We hebben aangetoond dat de meeste gedomesticeerde soorten zich in de zuidwestelijke regio's concentreren, en dit zijn de regio's waar de grootste aantasting en verlies van bossen optreedt. Het Zuidwesten en het Oosten van Amazonia zijn misschien geen klassieke biodiversiteit hotspots, maar ze zouden topprioriteit moeten hebben in de bescherming omdat het reservoirs zijn van hoogwaardige bossen voor de lokale bevolking', zegt Frans Bongers, professor aan Wageningen University & Research en medeauteur van de studie.Met dank aan Hans ter Steege:

Staatsolie-raffinaderij niet geschikt voor 'lichte' Guyanese olie

'Onze raffinaderij is gebouwd voor zwaardere olie die hier in Suriname aan land is'

'Het is ook nog eens gewoon onmogelijk genoeg te baggeren om grote olietankers toe te laten'


De raffinaderij van Staatsolie is niet gebouwd om het type olie dat voor de kust van Guyana gewonnen wordt te verwerken. 'Hun olie is van een veel lichtere kwaliteit. Onze raffinaderij is gebouwd voor de zwaardere olie die wij hier in Suriname aan land hebben', zegt Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, vandaag, maandag 6 maart 2017. 

Hij weerspreekt opmerkingen eind vorige week van de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, dat Suriname heeft aangeboden om olie te raffineren. 'Ook als Suriname zijn eigen vondsten doet binnen zijn diepzeegebied, het type olie daar zal van dezelfde lichte kwaliteit zijn als in Guyana. Het zal ook niet in onze raffinaderij verwerkt kunnen worden.'

Een ander probleem is de ondiepe aard van Surinames kuststrook. 'Guyana gaat zulke grote hoeveelheden produceren dat gigantische tankers nodig zijn die driehonderdduizend tot een half miljoen vaten kunnen transporteren. Zulke grote schepen kunnen niet eens aan onze kust aanmeren, laat staan de Surinamerivier opvaren om onze raffinaderij te bereiken', zegt de directeur.

De Guyana's hebben namelijk het unieke karakter dat zand wordt aangespoeld vanuit het Amazoneoerwoud, dat de rivieren en kustgebieden zeer ondiep maakt. Surinames zandbanken reiken zelfs meer dan veertig kilometer de zee in.

'Het is gewoon onmogelijk genoeg te baggeren om grote olietankers toe te laten. Guyana kampt met hetzelfde probleem, dat de ondiepe kust het niet rendabel maakt om een grote raffinaderij te bouwen.'

De Guyanese bewindsman zei, dat het niet wijs zou zijn om meer dan twee miljard Amerikaanse dollar te investeren in een dure raffinaderij om over 25 jaar ermee te zitten. De Staatsolie-raffinaderij kan maximaal vijftienduizend vaten olie per dag verwerken. Het bedrijf produceert meer op dagbasis, wat dus geen ruimte laat voor olie van andere landen. Elias verzekert, dat er voldoende zware olie aan land is in Suriname om de raffinaderij te Tout Lui Fout rendabel te houden.

Cubaanse president Castro valt beleid Amerikaanse president Trump aan

Castro vindt bouw muur aan grens met Mexico 'irrationeel' en handelspolitiek Trump 'egoïstisch' 

(Bron foto: Agence France Presse, AFP)
Cubaanse president spreekt op 14e top van de ALBA-TCP in Caracas, Venezuela


De Cubaanse president Raúl Castro heeft scherpe kritiek geleverd op het immigratie- en handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump. Het is voor het eerst sinds het aantreden van Trump, dat Castro kritiek op hem uit. Castro noemde Trumps handelspolitiek 'egoïstisch' en het besluit om een muur te bouwen op de grens met Mexico 'irrationeel'. 

Hij deed dat in een toespraak tijdens de 14e top van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika - People's Trade Treaty (ALBA-TCP, Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América-Tratado de Comercio de los Pueblos), als eerbetoon aan commandant Hugo Chavez, te Caracas, Venezuela, zo berichten vandaag, maandag 6 maart 2017, diverse media op het Latijns-Amerikaanse continent en internationale media.

Rond 6:20 spreekt Castro over Trump en de muur:


Voor zijn aantreden zei Trump dat er een 'beter akkoord' gesloten moet worden over het normaliseren van de relatie tussen Cuba en de VS, dat Castro en de vorige president Obama in gang hebben gezet, zonder in details te treden. Vorige maand zei het Witte Huis, dat er hard wordt gewerkt aan een herziening van het Cuba-beleid.

Volgens Castro dreigt de nieuwe agenda te leiden tot een extreem en egoïstisch handelsbeleid. 'Dat kan grote gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van onze buitenlandse handel, het kan leiden tot schending van milieu-afspraken en tot het opjagen en deporteren van migranten', zei Castro.

Hij zei dat de migratie te wijten is aan de groeiende ongelijkheid en armoede. 'Je kunt armoede, rampen en migranten niet keren met muren. Dat kan alleen door samenwerking, onderling begrip en vrede', zei Castro. Trump treft volgens hem met de grensmuur niet alleen Mexico, maar heel Zuid-Amerika.

Onder Obama werd vorig jaar een begin gemaakt met het herstel van de diplomatieke betrekkingen. De ambassades werden na vijftig jaar heropend en er werden samenwerkingsverdragen ondertekend.


(Red. De Surinaamse Krant/Diario Correo Peru/Twitter/AD/NOS)

Zeker 18 doden en 35 gewonden bij busongeluk in Panama

Bus rijdt in provincie Cocle vanaf Panamerican highway ravijn in - Slachtoffers zijn fruitplukkersMinstens achttien fruitplukkers zijn zondag 6 maart 2017 om het leven gekomen in Panama toen een bus vanaf de snelweg een ravijn inreed. Nog eens 35 passagiers raakten gewond, zo berichten lokale media gisteren en vandaag (zie onderaan). 

Het ongeluk gebeurde in de provincie Cocle bij Antón, zo'n 180 kilometer ten oosten van Panama-Stad. Volgens de lokale autoriteiten verloor de buschauffeur de macht over het stuur en raakte de bus daardoor van de weg.

Zwaargewonden zijn met helikopters vervoerd naar verschillende ziekenhuizen.


Het is niet precies duidelijk hoe de bus in het ravijn terecht is gekomen. De vangrail is losgerukt, schrijft persbureau AFP. Twee van de achttien doden overleden later aan hun verwondingen in het ziekenhuis, waar nog één slachtoffer in kritieke toestand ligt.

Volgens vakband Frenadeso zijn de slachtoffers van de indianenstam uit de regio Ngäbe-Buglé, en waren zijn onderweg naar Chame om watermeloenen te plukken.

(Red. De Surinaamse Krant/La Estrella de Panama/Twitter/NRC/De Telegraaf/De Morgen)


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

NACIONAL 12:00 a.m. lunes 6 de marzo de 2017  http://laestrella.com.pa/panama/nacional/tragedia-anton-entre-graves-historia/23989414

Tragedia de Antón, entre las más graves de la historia

El presidente Juan Carlos Varela decretó ‘Día de Reflexión Nacional' para honrar a los 18 muertos del accidente de Antón

Las causas que produjeron el accidente de tránsito se desconocen hasta el momento, hay al menos tres víctimas en estado delicado. / Cuerpo de Bomberos
CUERPO DE BOMBEROS
Las causas que produjeron el accidente de tránsito se desconocen hasta el momento, hay al menos tres víctimas en estado delicado.

Lo que parecía ser un viaje más, se convirtió en una pesadilla cuando el conductor de la unidad de transporte 22 de la ruta Panamá-Chiriquí Frontera (Panachif), perdió el control y se precipitó de la vía sobre el puente del río Las Guabas en Antón, provincia de Coclé, dejando un saldo de 18 víctimas fatales y 37 heridos, tres de ellos en estado crítico, hasta la hora de cierre de esta edición.
Se trataba de trabajadores agropecuarios que viajaban en un bus particular, provenientes de la provincia de Bocas del Toro, que tenían como destino una finca en Chame, y que probablemente jamás imaginaron que ese sería ese, el último día de sus vidas.
LOS PEORES ACCIDENTES
Desde 1971 hasta 2009, Panamá registra tres accidentes de tránsitos muy lamentables.
24
muertos y 17 heridos dejó un accidente ocurrido en Las Garzas de Pacora, en agosto de 2009, tras chocar un auto con un bus de ruta.
18
muertos y 25 heridos dejó la tragedia de La Cresta o de la Martín Sossa, ocurrida en octubre de 2006 cuando el bus 8B 06 quedó en llamas.
38
muertos y cinco sobrevivientes, dejó la tragedia del bus 20, ocurrida en mayo de 1971, en el Puente de Las Américas.
Algunas de las víctimas perecieron por inmersión al quedar atrapadas en el autobús, luego de la estrepitosa caída de más de sesenta metros de altura entre la baranda y el río.
Ante una escena dramática, los conductores que iban en la carretera Panamericana, se convirtieron en ‘buenos samaritanos' y dieron los primeros auxilios, fueron testigos de cómo se escuchaban las voces de auxilio de aquellos que todavía se mantenían con vida dentro de lo que quedó del autobús siniestrado.
Algunos conductores, luego de dar los primeros auxilios, trasladaron algunas de las víctimas en sus propios vehículos al Hospital Aquilino Tejeira, Penonomé y el Centro de Salud de Antón.
Las unidades de la Policía Nacional y el Cuerpo de Bomberos fueron llegando al área del siniestro poco a poco, pero no se daban a vasto.
Los vecinos del lugar, se convirtieron en ayudantes, mientras que la las unidades de la Fuerza de Tarea Conjunta (FTC), llegaban al área.
Poco a poco, se convertían en ayudantes de lo que se vislumbra como una de las mayores tragedias viales de Coclé y de Panamá, también se sumó el Sistema Único de Manejo de Emergencias, la Caja de Seguro Social y el Ministerio de Salud, además de varias ambulancias públicas y privadas.

TIERRA Y AIRE
Ante la magnitud del suceso, el Grupo Aéreo de Búsqueda y Rescate del Servicio Nacional Aeronaval (Senan), se incorporaron a la emergencia al menos cuatro helicópteros ambulancias para completar el traslado de los heridos vía aérea.
Entre las aeronaves estaban los helicópteros AN-136, AN-140 y AN-143, que ayudaron en la movilización de víctimas desde Penonomé hasta distintos centros hospitalarios del país.
Paramédicos del Servicio de Protección Institucional se sumaron al traslado de heridos desde el Aeropuerto Internacional Marcos A. Gelabert hasta el Aeropuerto de Albrook.
Le tocó al Hospital Santo Tomás, en Panamá recibir el primer helicóptero con heridos, todos de sexo masculino y de orígenes indígenas procedentes de Kankintu, Gusapin, y de distintas zonas de Bocas del Toro.
José Donderis, director del Sistema Nacional de Protección Civil, informó que se dispusieron todos los recursos humanos y técnicos necesarios siguiendo los lineamientos del presidente de la República, Juan Carlos Varela, para ‘acortar tiempo' y salvar la mayor cantidad de vidas posibles.

RECORDANDO LA HISTORIA
Eran las 6:15 a.m. de aquel 24 de mayo de 1971, en el que un bus que cubría la ruta Chorrera – Panamá, con un total de 43 pasajeros, cayó al vacío en el Puente de las Américas al colisionar con otra unidad de transporte.
Ante una caída de 48 metros de altura, 38 personas perdieron la vida y solo 5 sobrevivieron para contarlo.
Equipos de rescate de los Bomberos, la Policía y la zona del Canal, dieron los primeros auxilios a los heridos mientras que los cuerpos sin vida de las víctimas fueron trasladados a la morgue del Hospital Gorgas.
Décadas después el 15 de agosto de 2009 , los panameños fueron testigos de otro incidente dantesco en el que un bus de la ruta Las Garzas – Pacora, impactó de frente contra un camión volquete, dejando un saldo de 24 víctimas fatales y 15 heridos.
A estos incidentes se suma la colisión múltiple en la carretera Panamericana, específicamente en la comunidad de Los Cerros, distrito de Santiago, en el que hubo un saldo lamentable de 12 fallecidos y 16 heridos en estado crítico.
En esta ocasión, una unidad de transporte pesado impactó de frente contra un bus que se dirigía desde Panamá hacia la ciudad de Santiago; fuentes oficiales informaron que la colisión tuvo como causa que el conductor de la 'mula' cediera ante el cansancio y se quedara dormido tras el volante.

DÍA DE REFLEXIÓN
El primer mandatario del país, quien estaba en La Atalaya y regresaba a la capital, se trasladó al lugar del accidente. Lamentó la tragedia y decretó hoy lunes 6 de marzo como ‘Día de Reflexión Nacional' para honrar a los fallecidos.
Las víctimas fatales responden a los nombres:Eliseo Santos, 19 años; Esedeño Serrano, 28 años; Mariano Santiago, 59 años; Venancio Salazar, 46 años; Diomedes Taylor, 23 años; Carlos Morales, 49 años; Silverio Villagra, 35 años; Gervacio Rolet , 19 años; Entimo Reyes, 20 años; Roderic Jiménez, 18 años; Fernald Hocker, 19 años; Eliseo Tomas, 54 años José Backer 27 años y Bernardo Bernit. Hay un cuerpo sin identificar.
En el acto de izada de la bandera, en las escuelas públicas y privadas se hará un minuto de silencio en honor a las víctimas y la bandera debe ondear a media asta.
‘Vivimos momentos tristes y difíciles con este accidente, pero a la vez hemos visto el gran compromiso y solidaridad de los panameños', añadió el mandatario desde el Hospital Aquilino Tejeira.


Forse geldbedragen en sieraden buitgemaakt bij overval op medisch specialist in zijn woning

Medisch specialist door drie gemaskerde en gewapende mannen overvallen en gekneveld


Drie gemaskerde mannen hebben vrijdagnacht een gewapende overval gepleegd op een medisch specialist in diens woning aan de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo. Op dat moment was hij alleen thuis, zo weet het Dagblad Suriname zondagavond 6 maart 2017 te berichten. 

De daders hadden zich via de achterdeur toegang verschaft tot de woning. Ze hebben de specialist onder bedreiging van een vuistvuurwapen en een jachtgeweer gekneveld.

De buit bestaat uit een kluis inhoudende forse geldbedragen in Srd's en vreemde valuta.

Geplande operaties in ziekenhuis op Curaçao twee weken uitgesteld

Medisch specialisten woedend en wijzen naar SVB, directie, minister en Inspecteur

(Met dank aan Yves Guillaume Cooper)

In verband met de precaire financiën en als gevolg daarvan materialentekort moet het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) geplande operaties voor de komende twee weken uitstellen. Dat is besloten door de Raad van Bestuur, de directie, van het ziekenhuis. Zo staat te lezen in een brief van 3 maart aan alle operateurs werkzaam in het Sehos, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vanochtend, maandag 6 maart 2017.

Eind 2016 deed zich ook een situatie voor waarbij operaties door materialenschaarste geen doorgang konden vinden. Het betreft zogeheten ‘electieve operaties’, zo schrijven Raad van Bestuur-voorzitter Frank Poen en financieel-economisch directeur Elvis Thode.

Noodzakelijke ingrepen en/of spoedoperaties gaan wel gewoon door, zo mag worden geconcludeerd uit het schrijven.

Slechts twee gevallen van symptomen van een besmettelijke paardenziekte

'Directe actie was nodig, omdat dierziekten heel gemakkelijk op mensen worden overgebracht'

'En we handelen liever volgens de internationale richtlijnen dan dat heel Suriname wordt besmet' 


In twee afzonderlijke gevallen in Para en Paramaribo zijn symptomen van een besmettelijke paardenziekte geconstateerd. Sinds de waarschuwing van het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op 21 februari om maatregelen te treffen tegen verspreiding van het virus, zijn er geen meldingen meer binnengekomen. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 6 maart 2017.

LVV had een beroep gedaan op houders van paarden en paardachtigen om geen dieren te transporteren en evenementen van de paardensport tot nader order uit te stellen of af te blazen. Ook was hen geadviseerd de omgeving van de dieren vrij te houden van muskieten, die de overdrager zijn van de infectieziekten Paarden encefalomyelitis en Paarden Herpesvirus. Het Herpesvirus leidt tot zenuwstoornissen, soms met dodelijke afloop. Ook voor de mens kan deze ziekte blijvende zenuwstoornissen veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Dat het ministerie de waarschuwing had gegeven, zonder dat de ziekte door laboratoriumonderzoek was bevestigd, is niet in goede aarde gevallen bij houders van paarden en paardachtigen.

Minister Soeresh Algoe van LVV zegt in een reactie, dat volgens internationale richtlijnen het zo is dat wanneer symptomen van veeziekten zich voordoen, gelijk maatregelen moeten worden getroffen. 'En dat zonder te communiceren. Directe actie was nodig, omdat dierziekten heel gemakkelijk op mensen worden overgebracht.' In sommige landen is het zelfs zo, dat bij een geval van dierziekte een hele kudde wordt afgemaakt, aldus de minister. 'En we handelen liever volgens de internationale richtlijnen dan dat heel Suriname wordt besmet.' 

In Suriname is het de eerste keer, dat zo’n waarschuwing voor deze ziekten is gegeven. De bewindsman zegt verder, dat er gelukkig geen enkel dier moest worden gedood door de geconstateerde symptomen. Hij benadrukt, dat de symptomen bij beide ‘vermoedelijke’ gevallen leken op die van de paardenziekten. Monsters van deze vermoedelijke gevallen zullen worden opgestuurd voor onderzoek. Als dit soort gevallen zich voordoen, moet dat volgens Algoe direct via het ministerie van Volksgezondheid worden gemeld aan de PAHO (Pan American Health Organization) en de WHO (World Health Organization).

Regionaal is volgens Algoe geen melding gemaakt van gevallen van deze paardenziekten.

President Bouterse: 'Mensen in de stad begrijpen problemen van binnenland niet'

'Ik ben niet alleen president voor Paramaribo, maar van geheel Suriname'

Bouterse twee weken in binnenland om gevolgen recente overstromingen met eigen ogen waar te nemen


President Desi Bouterse vindt dat mensen in de stad het probleem van het binnenland niet begrijpen. Juist als het water is teruggetrokken, zie je de problemen en daarom heeft hij besloten om met een team van ministers en deskundigen het gebied, dat te kampen had met wateroverlast door overstromingen, te bezoeken (zie foto - Bron: Kabinet van de President). De president heeft diverse gebieden bezocht en nam deel aan een krutu te Langatabbetje, zo bericht Starnieuws vanochtend, maandag 6 maart 2017.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, die deel uitmaakt van de delegatie, geeft aan dat wanneer het water wegtrekt, de gezondheidssituatie goed in kaart moet worden gebracht. Tot nu toe zijn slechts enkele gevallen van diarree bij kinderen geconstateerd. Er kan niet gesproken worden van een epidemie. De situatie is volgens hem goed onder controle. Dit blijkt uit onderstaand videoverslag van het Kabinet van de President.Bouterse merkte op, dat hij niet alleen president is voor Paramaribo, maar van geheel Suriname. Daarom heeft hij juist in deze fase besloten om te kijken wat de schade is die de mensen geleden hebben.

Scholen zijn ondergelopen, mensen hebben water in hun huizen gekregen, begraafplaatsen, wc's en vuilnisbelten zijn overstroomd.

De president beweert - aldus Starnieuws - dat wanneer een kraan in Paramaribo kapot gaat en de vloerbedekking van de mensen is beschadigd, zij een gezicht trekken van hier tot ginder. In het binnenland konden de kinderen niet eens naar school. Ondernemers die aan toerisme doen, lijden schade.

Hij heeft besloten om nu de mensen in nood verkeren, zich te oriënteren in de getroffen gebieden. De president blijft maar liefst twee weken in het gebied en zal verschillende dorpen bezoeken.

De zogenoemd volkspresident - of zoals het VHP-parlementslid Mahinder Jogie onlangs zei, de dokkende president - vindt dit van meer importantie - terwijl in de delegatie ook de ministers Pengel en Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling aanwezig zijn -, dan verantwoording af te leggen in de Nationale Assemblee over andere de actuele en heikele kwesties als Alcoa of Braamspunt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Twee meisjes (4 en 7) vermist te Alfonsdorp, district Marowijne

Meisjes vermist sinds ze van woning van oma naar huis, 40 meter verder, zijn gegaan


Twee meisjes van vier en zeven jaar (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname) worden sinds zaterdagmiddag omstreeks vier uur vermist in de omgeving van Alfonsdorp, nabij het Moiwana-gebied. De vierjarige Rehana Pierre en de drie jaar oudere Cindy Pierre waren op bezoek bij hun oma, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zondag 5 maart 2017.

De oma heeft op een gegeven moment de meisjes naar huis gestuurd, ongeveer 40 meter van haar huis, om andere kleren aan te doen. De meisjes zijn weggegaan en sindsdien ontbreekt elk spoor van hen.

De oma is naar ze op zoek gegaan toen ze toch wel te lang wegbleven. Rehana en Cindy zijn niet in hun ouderlijk huis aangetroffen. Er werd meteen een zoekactie gestart, terwijl ook de politie werd ingeschakeld. Een gezamenlijke zoekactie van politie en militairen heeft nog niets opgeleverd. Daar het heel erg donker werd in de omgeving werd de zoekactie 's avonds beëindigd. De zoekactie is vandaag weer voortgezet.

Het is niet bekend hoe de meisjes gekleed zijn.

De politie roept eenieder op die in de omgeving van Alfonsdorp was of daar voorbij reed en deze meisjes heeft gezien, contact op te nemen met de politie van Albina op het nummer 0342077 of de Centrale Meldkamer van de politie op het nummer 115.


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Verontwaardiging bij onderdirecteur Openbaar Groen over kritieken op vervuiling fontein te Spanhoek

'Beter zelf handen uit de mouwen te steken dan kritiek te leveren'


De fontein op Spanhoek in Paramaribo heeft afgelopen donderdag in opdracht van minister Jerry Miranda van Openbare Werken en Telecommunicatie, een grondige schoonmaakbeurt gehad. De onderdirecteur Openbaar Groen, John Lecton, kan het niet bevatten dat burgers zich niet bewust zijn van hun plichten, zo schrijft de Ware Tijd zondag 5 maart 2017 op haar website.

Hij spreekt ook alle kritieken tegen die afgelopen week losbarstten over de zwaar bevuilde fontein. Zwaar vervuild en water dat was veranderd in een smeuige modder, maakt het eerder een plek om te vermijden in de binnenstad van Paramaribo.

De Openbaar Groen onderdirecteur is van mening, dat criticasters er beter aan zouden doen dan in plaats van hun ongezouten mening te uiten de handen uit de mouwen te steken. 

'Als verantwoordelijke kunnen we niet van meneer Oosterling van de SWM eisen, alhoewel hij het graag doet, om elke maand 60.000 liter water in die fontein te pompen, terwijl mensen geen water hebben in de districten als Commewijne.'