vrijdag 10 maart 2017

Auto belandt in Orleanekreek langs de Oost-Westverbinding te Commewijne

Bestuurder overleeft eenzijdig ongeval niet, twee inzittenden gewond naar een ziekenhuis


Terwijl vrijdag 10 maart 2017 bekend werd, dat de politie verkeerscontroles op de Oost-Westverbinding richting Albina gaat opvoeren, omdat weggebruikers die weg nogal eens verwarren met een racebaan, is Jorgino Overman vanmiddag bij een ongeluk op die weg om het leven gekomen, onderweg naar de RGD-poli te Meerzorg. Dit berichten de Ware Tijd en het Dagblad Suriname op hun websites.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat een auto met daarin drie personen vanuit Tamanredjo richting Alibina reed. Door tot nog toe onbekende oorzaak is de auto van de weg geraakt en in de Orleanekreek terechtgekomen (zie foto - Bron: Facebook) met als gevolg, dat de drie inzittenden gewond zijn geraakt.

Bestuurder Overman overleed onderweg naar de poli. De overige twee slachtoffers werden behandeld en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis.Niet bekend is hoe hun toestand is.

In een week tijd zijn overigens vier personen in het verkeer omgekomen in het district Commewijne.

Afonsoewa (NDP) wil actie tegen slecht betalende werkgevers

'Wanneer arbeiders acties hiertegen proberen te ondernemen, worden zij met ontslag bedreigd'


Het NDP-Assembleelid Silvana Afonsoewa heeft gisteren aandacht in De Nationale Assemblee (DNA) gevraagd voor het feit, dat verschillende werkgevers nog steeds weigeren concreet invulling te geven aan bedragen die vastgesteld zijn in de Wet Minimumuurloon. Het gaat volgens de politica om voornamelijk vrouwen, die maandelijks een bedrag van Srd 400 mislopen, omdat zij een minimumuurloon ontvangen van Srd 4,13.  Dit bericht vrijdag 10 maart 2017 het Dagblad Suriname.

'Wanneer arbeiders acties hiertegen proberen te ondernemen, worden zij met ontslag bedreigd. Hierdoor zijn de werkenden dan bang om op te komen. Wij moeten niet alleen kijken naar internationale verdragen en wetten die wij hebben. Laten wij ons houden aan de Wet Minimumuurloon. Vroeger was het er niet, maar nu is het er wel. Laten wij proberen de werkende klasse te beschermen. Het gaat om een bedrag van Srd 400 dat de mensen al die tijd niet krijgen op hun salaris', stelde Afonsoewa.

Zij vroeg Arbeid-minister Soewarto Moestadja om deze zaak met voortvarendheid aan te pakken. Ook gevallen die al bij de dienst Arbeidsinspectie zijn ingediend en niet worden onderzocht, moeten volgens haar diepgaander worden bekeken.

De NDP-politica kreeg bijval van Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Het algemeen minimumuurloon is voor dit jaar gestegen met 0,92 cent, van Srd 5,22 naar Srd 6,14. Voor winkelbedrijven is dat Srd 7,37 en voor horeca- en bewakingsbedrijven geldt voor 2017 een minimumloon van Srd 8,60.

Het minimumloon is vastgesteld op basis van een koers van Srd 3,35 voor een Amerikaanse dollar. Er is uitgegaan van een zesdaagse werkweek en 200 werkuren per maand. Het minimumuurloon geldt ook voor uitzendkrachten, parttimers, losse krachten, tijdelijke krachten, contractarbeiders, avondwerkers en werknemers in proeftijd. De wet verplicht de werknemer erop toe te zien dat zijn werkgever hem niet minder betaalt dan het vastgesteld minimumuurloon voor dit jaar.

Financieel tekort bij politie Suriname bemoeilijkt blaastesten

Agenten gaan op eigen waarneming af om alcoholgebruik bij weggebruiker te constateren...


De politie kampt momenteel met een heleboel financiële problemen, waardoor het dagelijks optreden problemen ondervindt. Of een autobestuurder onder invloed van alcoholhoudende drank heeft gereden wordt momenteel vastgesteld op basis van de waarneming van de verbalisant. Hoe betrouwbaar is deze waarneming, vraagt de redactie van het Dagblad Suriname zich vrijdag 10 maart 2017 af.

Of indien de bestuurder meewerkt aan zijn onderzoek, wordt hij onderworpen aan een bloedtest. Let wel een bloedtest wordt met toestemming van de bestuurder afgenomen. De politie mag op geen enkel moment de bestuurder onder dwang de desbetreffende handelingen laten plegen. De wetgever schrijft een ademanalyse voor, maar daar is er nu vanwege de financiële situatie geen geld voor.

Een automobilist belandde woensdagavond met zijn wagen in de goot aan de Mon Plaisirweg. De bestuurder kon niet onderworpen worden aan een blaastest, omdat de apparaten vanwege gebrek aan geldmiddelen niet zijn geijkt. De politie is dan ook noodgedwongen om weer de oude methode van waarneming toe te passen.

Politie bevestigt eindelijk formeel aanhouding drie verdachten in vermissingszaak twee zusjes

Verdachten zijn een vrouw van 63 en twee mannen (39 en 45)

Politie komt met bericht ruim een dag nadat de Ware Tijd berichtte over arrestatie verdachten


Het recherche Team Regio Oost, dat belast is met het onderzoek in de vermissingszaak van de jonge zusjes Rahana en Cindy Pierre heeft drie verdachten aangehouden. Dat meldt de afdeling Public Re'lations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 10 maart 2017, achter in de middag.

Het gaat om de 63-jarige vrouw G.G. en R.G (39) die gisteren zijn aangehouden en de 45-jarige A.G. die vandaag werd gearresteerd. De 45-jarige man zou volgens de Ware Tijd de vader van de meisjes zijn. De vrouw van 63 jaar zou de oma van de zusjes zijn en de 39-jarige man een oom, zo weet de Ware Tijd te melden.

De drie verdachten zijn na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld. Eenheden van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger zijn nog steeds bezig in het gebied met de zoekactie.

De politie doet een beroep op de samenleving informatie met betrekking tot deze zaak door te spelen via de volgende nummers: 115/179/0357107/0357040/0357030.


Het bericht van de politie volgt overigens ruim een dag nadat de Ware Tijd had bericht dat er verdachten zijn gearresteerd en dat het om familieleden van de twee meisjes gaat.

De redactie van De Surinaamse Krant had vanmiddag rond kwart voor twee de politie benaderd met de vraag waarom de afdeling Public Relations nog niet met een bericht naar buiten was gekomen om berichtgevingen van gisteren in de Ware Tijd over de arrestatie van verachten en vandaag op Starnieuws te bevestigen of te ontkrachten.

'Gelet op de commotie rond deze zaak zou het korps er goed aan doen om snel met informatie naar buiten te treden, om te voorkomen dat media weer met onjuiste info op de proppen komen.' Een paar uur later volgde dan eindelijk een formeel politiebericht op de website van het korps over de arrestatie van drie verdachten....

(Red. De Surinaamse Krant)

Granman Forster der Paramaccaners is overleden

Samuel Forster was al geruime tijd ziek

(Bron foto: Ministerie van Regionale Ontwikkeling)

Starnieuws bericht vanmiddag, vrijdag 10 maart 2017, dat granman Samuel Forster (67) van de Paramaccaners is overleden. Hij was geruime tijd ziek. Het lichaam zal overgebracht worden naar Langetabbetje, de residentie van het grootopperhoofd. 

President Desi Bouterse heeft daar enkele dagen geleden nog een krutu gehouden. De president was in het gebied om door de overstromingen getroffen dorpen te bezoeken. Ook dit dorp is getroffen door wateroverlast. De bewoners in dit gebied hebben voedselpakketten ontvangen als eerste steun. 
Tijdens de krutu was de granman afwezig, omdat hij in Paramaribo was voor verpleging.

Volgens traditie wordt door de autoriteiten niet meteen melding gemaakt van het inslapen van een granman, aldus Starnieuws.

Granman Samuel Forster werd 26 februari 2010 in het presidentieel paleis door president Ronald Venetiaan beëdigd.


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/NoSpang.com)
<

20-Jarige man in Amsterdam-Zuidoost overleden aan gevolgen steekpartij

Man werd aan Hofgeest meerdere keren door een man gestoken


Politie vraagt getuigen zich te melden


In Amsterdam is een twintigjarige man overleden aan de gevolgen van een steekpartij (zie foto - Bron: AT5) waar hij afgelopen dinsdag het slachtoffer van werd. Dat meldt de politie van Amsterdam vandaag, vrijdag 10 maart 2017.

Het slachtoffer liep volgens getuigen dinsdagavond rond half twaalf zijn woning uit aan de Hofgeest in Amsterdam-Zuidoost toen hij door een andere man meerdere keren werd gestoken. Buurtbewoners hoorden de man om hulp schreeuwen en hebben de hulpdiensten gebeld.

Het slachtoffer werd daarna naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij vrijdag aan zijn verwondingen. Over het motief is nog niets bekend.

Er is nog geen verdachte in de zaak aangehouden, aldus de politie.Het signalement van de verdachte: 
- Getinte huidskleur;
- Ongeveer 1,75 m lang;
- 18/19 jaar oud;
- Droeg een bruine jas met capuchon, een spijkerbroek en witte sportschoenen.

Getuigenoproep
De politie zoekt getuigen die mogelijk iets kunnen vertellen over dit steekincident en/of (de vluchtroute van) de dader. Zij kunnen contact opnemen op 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Via het tipformulier kan men ook beeldmateriaal delen met de politie.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)


(Red. De Surinaamse Krant/AT5/De Telegraaf/Politie Amsterdam/Twitter)

Veiling OM Curaçao en Afpakteam levert 600.00 dollar op

Alle in beslag genomen 82 boten, voertuigen, pleziervaartuigen en motoren zijn verkocht


De veiling van auto’s, motorfietsen, boten en vrachtwagens is gistermiddag afgesloten. De veiling van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao en Afpakteam Curaçao was zeer succesvol met een totale netto-opbrengst van ruim 600.000 dollar oftewel ruim 1 miljoen gulden. 

Het OM laat vandaag, vrijdag 10 maart 2017, in een persbericht weten zeer tevreden te zijn met het behaalde resultaat.

Ruim 52.000 mensen hebben de veilingpagina van het OM op BVA Auctions bezocht. Alle 82 boten, voertuigen, pleziervaartuigen en motorfietsen zijn verkocht.

PALU: 'Politieke heroriëntatie Suriname noodzakelijk'

'Te veel en te vaak hebben politieke leiders zich laten leiden door persoonlijke en groepsbelangen'Het is binnenkort 40 jaar geleden dat de PALU werd opgericht. Bij de viering van deze bigi yari, op vrijdag 31 maart aanstaande, zal de partij van de gelegenheid gebruik maken om vanuit een progressieve visie in te gaan op de stagnatie die zich al geruime tijd voordoet in de Surinaamse politiek en als gevolg daarvan ook op allerlei andere gebieden in de samenleving. Het ziet er nu in elk geval al naar uit dat Suriname, na bijna 42 jaar onafhankelijkheid, toe is aan een complete heroriëntatie van de manier waarop Surinamers naar de eigen ontwikkeling kijken. 

De impliciete en expliciete belofte van onze onafhankelijkheid, om dit land in te richten naar de belangen en behoeften van het Surinaamse volk is in onvoldoende mate waargemaakt.

Bij de oprichting van de PALU was de onafhankelijkheid van Suriname iets minder dan twee jaar oud. Progressieve politiek is toen geformuleerd als te zijn een visie om te komen tot een fundamentele herinrichting van Suriname. Suriname is ontstaan als wingewest uit een zucht naar meer rijkdom en invloed vanuit Nederland. Het land was niet ingericht naar de belangen en behoeften van het Surinaamse volk. Rijkdommen hier (en elders) vergaard waren bedoeld voor de ontwikkeling van de kolonisator, Nederland. Suriname is vervolgens vanuit deze zienswijze op een bepaalde manier ingericht.

De negatieve invloeden waren in 1975 hard zichtbaar op alle vlakken. Geen geloof in het eigen intellect, een niet op onze eigen behoeften gericht onderwijs, slecht toegankelijk volksgezondheid, onderontwikkelde huisvesting, geen werkgelegenheid voor jongeren, slecht ingerichte infrastructuur, economie die nog steeds eenzijdig afhankelijk is van de mijnbouw, zijn slechts enkele zaken om op te noemen en die reeds verwoord waren in het Nationaal Urgentie Programma van de PALU in 1977.

De bovengeschetste problemen in het land in 1977 lijken erg veel op die van vandaag. Van een fundamentele herinrichting van ons land is het duidelijk niet van gekomen 42 jaren na onze onafhankelijkheid. Net als vlak na 1977, zijn vandaag de dag veel te veel Surinamers het vertrouwen in de Surinaamse politiek volledig kwijtgeraakt. Te veel en te vaak hebben politieke leiders zich immers laten leiden door persoonlijke en eigen groepsbelangen.

Veel Surinamers geloven niet meer dat het mogelijk is om een samenleving op te bouwen waar de belangen van ALLE Surinamers worden gediend en bovendien met voorkeur worden behandeld. Maar, het lijkt er ook op dat de Surinaamse samenleving verstrikt is geraakt in allerlei tegenstellingen en schijntegenstelling over het bestuur en over de toekomst van ons land. Luisterend naar de verwijten en de beschuldigingen tussen oppositie en coalitie over en weer zouden we ons kunnen afvragen, wie heeft er gelijk? Maar eigenlijk ook, wie heeft dan GEEN gelijk? De vraag is hoe Suriname in hemelsnaam in deze verwarde situatie is beland, waarbij oppositie en coalitie zover van mekaar af staan en toch allebei gelijk lijken te hebben in allerlei belangrijke issues?

Binnen de PALU is het kader al enige tijd bezig met het analyseren van de zorgwekkende situatie waarin wij ons als land en als samenleving bevinden. Op vrijdag 31 maart zal de PALU de eerste resultaten van deze analyse presenteren tijdens de open vergadering die wordt gehouden ter gelegenheid van 40 jaar PALU in het Ontmoetingscentrum Bun Dyari aan de Kafiluddistraat 27. 

Henk Ramnandanlal 
Ondervoorzitter PALU

Chinese ambassade schenkt 100 voedselpakketten voor door overstroming getroffen bewoners binnenland

'Als een echte vriend in nood staat China altijd klaar met een helpende hand'


De Chinese ambassade in Suriname heeft woensdag honderd voedselpakketten aan de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) gedoneerd (zie foto's - Bron: Ambassade van China), die bestemd zijn voor de binnenlandbewoners die te kampen hebben met de gevolgen van de overstromingen. Dat meldt de ambassade vandaag, vrijdag 10 maart 2017, op haar website.

De hulpgoederen bestaan onder andere uit rijst, bloem, olie, sardientjes en bonen in blik, suiker en zout, met een totale waarde van Srd 100.000.

Vertegenwoordigster van de Chinese ambassade Xiaoyan Jiang meldt in het bericht op de website van de ambassade, dat het Chinese volk haar Surinaamse broeders en zusters in tijden van moeilijkheden wil bijstaan.

'Als een echte vriend in nood staat China altijd klaar met een helpende hand. Met de steun vanuit de samenleving en internationale gemeenschap zullen de mensen de strijd tegen de ramp winnen.'

De pakketten worden vandaag naar het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing vervoerd, die de goederen zo snel mogelijk naar de getroffen gebieden zal brengen.

UPDATE >> De Ware Tijd: 'Enkele verdachten aangehouden in vermissingszaak twee zusjes'

Verdachten zouden familieleden van de meisjes zijn...

Dagblad Suriname: Arrestanten zijn de oma en een oom (broer van vader, buitengewoon agent van politie) van de zusjes


'De politie heeft woensdag enkele verdachten aangehouden in de zaak van de vermiste zusjes Cindy (7) en Rahana (4) Pierre uit Alfonsdorp. Cherida Dragman, hoofd Public Relations, heeft bevestigd dat er personen zijn aangehouden, maar wil in belang van het politie-onderzoek hierover niet verder uitweiden.' Dit berichtte de Ware Tijd gistermiddag, iets over half drie.

De redactie van de Ware Tijd schreef verder te hebben vernomen 'via haar bronnen', dat het gaat om familieleden.

Eerder had de Ware Tijd bericht dat de meisjes waren gevonden, dood. Ook Starnieuws had melding gemaakt van de vondst van de lichaampjes van de zusjes. Maar, een politiebericht zette beide media op hun nummer. Er was geen sprake van dat de meisjes waren gevonden. Beide media hadden hun informatie verkregen via 'betrouwbare bronnen', zonder die informatie, alvorens tot publicatie over te gaan, te verifiëren bij de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Na het uitgebrachte persbericht van de politie bood Starnieuws haar verontschuldigingen aan voor het door haar gepubliceerde onjuiste bericht. Starnieuws heeft tot nu toe, vrijdagochtend 10 maart 2017 elf uur, nog niets bericht over de eventuele aanhouding van verdachten, kennelijk geleerd van haar eerdere bron en nu een pas op de plaats maken. Ook het Korps Politie Suriname heeft nog geen bericht doen uitgaan hierover.

De Ware Tijd is ook nog niet gekomen met een update van haar bericht van gistermiddag. De redactie van de Ware Tijd heeft voor haar berichtgeving van gisteren weer onder andere gebruik gemaakt van 'haar bronnen'.

De vragen zijn nu 1) is het bericht van gisteren in de Ware Tijd correct en 2) waarom is de politie nog niet met een bericht gekomen? De politie zou er verstandig aan doen zeer spoedig de inhoud van het artikel in de Ware Tijd van gisteren te bevestigen of te ontkrachten door uit uitbrengen van een eigen persbericht, ondanks dat het hoofd van de afdeling Public Relations in het bericht de arrestatie heeft bevestigd. De redactie van De Surinaamse Krant heeft hierover de afdeling Public Relations benaderd, maar een reactie is, vooralsnog, uitgebleven.

De twee jonge meisjes uit Alfonsdorp worden sinds zaterdag 4 maart vermist. De meisjes waren bij hun grootmoeder die hen naar huis, veertig meter verder, stuurde om zich om te kleden. Ze zijn sindsdien niet meer gezien.

UPDATE: Het Dagblad Suriname meldt vandaag rond half twaalf 's ochtends op haar website dat de oma en een oom (broer van de vader) van de twee vermiste meisjes in verzekering zijn gesteld. De oom is een buitengewoon agent van politie. Een 'politietopper' bevestigt de aanhouding, aldus het dagblad. Volgens die bron hebben de twee familieleden tegenstrijdige verklaringen afgelegd.

(Red. De Surinaamse Krant, vrijdag 10 maart 2017)

Politie Marowijne verhoogt verkeerscontrole op Oost-Westverbinding

Oost-Westverbinding wordt door weggebruikers nogal eens verward met een racebaan


De politie van Moengo en Albina is gestart met het opvoeren van verkeerscontrole op de Oost-Westverbinding. Vanwege de hoge snelheid waarmee automobilisten over die weg rijden richting Albina, ziet de politie zich genoodzaakt om snelheidsduivels in de gaten te houden, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 10 maart 2017.

Ook de bescheiden van de voertuigen worden gecontroleerd.

De politie doet een beroep op weggebruikers, in het bijzonder bestuurders van voertuigen, zich stipt te houden aan de verkeersregels. Op de Oost-Westverbinding zijn de verschillende maximale toegestane snelheden op diverse plaatsen met verkeersborden aangegeven.

Nederlander loopt gele koorts op in Suriname....

Gele koorts komt al 45 jaar niet meer voor in Suriname 

Buurland Brazilië heeft op dit moment wel een serieuze uitbraak van gele koorts


Voor het eerst 30 jaar is een Nederlander besmet met gele koorts. De patiënt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag, vrijdag 10 maart 2017 (zie hieronder). 

Dat is opmerkelijk want de ziekte is de afgelopen 45 jaar niet meer voorgekomen in Suriname. Wel is er een uitbraak in buurland Brazilië. Hierover berichtte De Surinaamse Krant gisteren.

Mensen die gele koorts krijgen, hebben vaak geen klachten; één op de vijf mensen wordt ziek. De symptomen lopen uiteen van lichte griepverschijnselen tot hoge koorts met geelzucht en bloedingen.

Gele koorts wordt overgedragen door de gele koortsmug (die hier niet voorkomt) en is niet van mens op mens overdraagbaar. Ook kun je je er tegen inenten. De afgelopen 30 jaar zijn er in Nederland geen mensen geweest die de ziekte uit het buitenland hebben meegenomen, zegt het RIVM.


Patiënt met gele koorts  


Bij een patiënt in Nederland is gele koorts vastgesteld. De patiënt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen. Dat is opmerkelijk, omdat gele koorts al 45 jaar niet meer is vastgesteld in Suriname.
Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Waar komt gele koorts voor?

Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. In Suriname kwam de ziekte in het verleden voor, maar er zijn in de afgelopen 45 jaar geen patiënten meer gemeld. Wel is er momenteel een uitbraak van gele koorts in buurland Brazilië.
In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt. Er zijn de afgelopen 30 jaar geen andere patiënten gemeld die gele koorts als reizigersziekte mee hebben genomen naar Nederland.

Vaccinatie

Gele koorts is te voorkomen door vaccinatie. De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies zowel voor reizigers die naar het binnenland gaan als voor reizigers die aan de kust blijven. Zie hiervoor de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Ziekteverschijnselen

Een infectie met gele koorts verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griepachtige verschijnselen tot hoge koorts met geelzucht en bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts. Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de klachten.

Alleen leerkrachten Bijzonder Onderwijs zijn uit het FISO gegooid

'Leerkrachten in Bijzonder Onderwijs zijn nooit ambtenaar geweest'....


Niet alle leerkrachten zullen hun ambtenarenstatus verliezen, nu ze uit het FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) zijn gehaald. Dit geldt alleen voor onderwijsgevenden die zijn aangesloten bij het Bijzonder Onderwijs. Sinds januari maakt deze groep geen aanspraak meer op de voorzieningen van de Personeelswet zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 maart 2017.

Leerkrachten die niet zijn aangesloten bij het Bijzonder Onderwijs blijven hun status van ambtenaar behouden.

'De voorzieningen van de Personeelswet zijn niet langer van toepassing op onderwijsgevenden van het Bijzonder Onderwijs vallende onder de bepalingen zoals aangegeven in het Burgerlijk Wetboek. Die leerkrachten die niet tot deze groep behoren zullen vallen onder de werkingssfeer van de Personeelswet', staat in de resolutie van 18 februari. Daarin wordt geregeld dat onderwijsgevenden uit het Ambtenaren Bezoldigingsbesluit en de FISO-regeling worden gehaald.

Volgens een niet door de Ware Tijd met naam en toenaam vermelde 'kenner' van het FISO wordt dit gedaan om de leerkrachten te ontkoppelen uit deze reeks. Het FISO is een loonreeks die geldt voor alle ambtenaren. Correctie voor één groep uit die reeks geldt voor alle groepen in die reeks.

De 'ingewijde' stelt, dat leerkrachten van het Bijzonder Onderwijs nooit ambtenaar zijn geweest. Zij maakten slechts aanspraak op de voorzieningen die getroffen waren voor ambtenaren, te weten gezondheidszorg, bezoldiging en pensioenregeling. Met het besluit van de overheid wordt de resolutie van 2009 gecorrigeerd.

De 'deskundige' (hierboven door de Ware Tijd vermeld als kenner en ingewijde) zegt verder dat leerkrachten die worden ontkoppeld hun rechtspositie blijven behouden.

Hoewel de Surinaamse Onderwijzers Bond (SOB) verantwoordelijk is voor het gros van de leerkrachten, zwijgt de voorzitter. De kenner zegt verder, dat bij zo'n overstap de keuze aan betrokkenen moet worden gelaten welke status zij willen behouden. Als voorbeeld wordt het transformatieproces aangehaald bij de staatsbedrijven Staatsolie en Telesur, waarin het personeel de keuze had om ambtenaar te blijven of te 'verworden' tot parastataal.

Bewoners Cassipora blokkeren weg in Para-Oost voor zware vrachtwagens

'Ondanks afsluiting door overheid van weg blijven houttrucks over de weg rijden'


Bewoners van Cassipora hebben sinds gistermiddag de weg in Para-Oost gebarricadeerd voor trucks boven vier ton gewicht. De weg verkeert in een slechte staat (zie foto - Bron: Gilliamo Orban/de Ware Tijd), die volgens hen wordt verergerd door zware houttrucks. 'Ondanks dat de overheid de weg heeft afgesloten voor verkeer boven vier ton, geven de houttransporteurs hieraan geen gehoor. We raken hierdoor geïsoleerd', zegt kapitein Muriel Fernandes van Cassipora vandaag, vrijdag 10 maart 2017, in de Ware Tijd. 

De overheid is wel bezig de weg begaanbaar te maken (zie foto's - Bron: Commissariaat Para), maar als de houttrucks er overheen zullen gaan is dat werk voor niets geweest.

Door de slechte weg hebben leerlingen de afgelopen dagen de school niet kunnen bezoeken en sommigen hebben hierdoor het schoolonderzoek gemist. Ook kunnen sommige dorpelingen hun werk niet bereiken.

'We zoeken nu een terreinwagen om de kinderen te vervoeren naar school', zegt Fernandes. De kapitein wijst erop dat er bewoners zijn die werkzaam zijn bij Grassalco, Berg en Dal en CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname). Patiënten en zwangere vrouwen moeten ook naar controle bij de dokter.

Het Commissariaat van Para laat weten, dat de politie, vertegenwoordigers van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C), de bestuursdienst en vertegenwoordigers van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) vandaag een spoedmeeting hebben gehad met districtscommissaris Jurel over te nemen maatregelen op de rijweg naar Carolina en West-Suriname.

Er is overeenstemming bereikt om concessiehouders in een spoedcontact aan te zeggen alle houttransporten voorlopig stop te zetten en afspraken te maken. Vanaf de nieuwe brug zal in een gezamenlijke actie op strategische posten, opgetreden worden tegen alle overtreders.

In juni 2015 hadden de bewoners de weg ook al gebarricadeerd vanwege de houttrucks. Ze zien ze daarom liever gaan dan komen.

Pokie (ABOP) wil van president Bouterse verklaring omtrent opheffen Nationale Voorlichtingsdienst

Pokie: 'Contracten NVD-personeel zouden niet worden verlengd'

- NVD gaat op in Nationale Informatie Instituut onder leiding van Clifton Limburg
- Voorlichtingsdiensten verschillende ministeries gaan ook onder de vlag van nieuw 'instituut'


Het ABOP-Assembleelid Diana Pokie wil opheldering van president Desi Bouterse over de redenen waarom de Nationale Voorlichtingsdienst (NVD) opgeheven wordt. Deze dienst viel onder het kabinet van de vicepresident. Dit bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 10 maart 2017.

Pokie zei gisteren tijdens het 'vragenuurtje' in De Nationale Assemblee begrepen te hebben, dat er een presidentiële resolutie is geslagen per 1 maart, waarbij de NVD opgeheven is. Ook de voorlichtingsdiensten van verschillende ministeries zullen ondergebracht worden bij het Nationale Informatie Instituut met Clifton Limburg - perschef Kabinet van de President - als directeur.

President Desi Bouterse had eerder aangekondigd dat er een directoraat komt voor Informatie. Hij had ook aangegeven dat zijn perschef belast zou worden met de leiding.

Pokie heeft van diverse personen gehoord dat hun contracten bij de NVD niet verlengd zullen worden. Veel mensen verkeren volgens haar in onzekerheid. De regering heeft nog niet geantwoord op deze vraag.

Suzy Camelia-Römer presenteert haar nieuwe Partido Inovashon Nashonal (PIN) - Curaçao

PIN roept op tot een blok tegen het ‘vercriminaliseren van de politiek'


Demissionair minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer heeft gistermiddag officieel haar nieuwe Partido Inovashon Nashonal (PIN) gepresenteerd. Dat deed zij samen met Rennox Calmes, van beroep politieagent, die in het verleden op de lijst van de FOL en Kousa Promé stond, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 10 maart 2017.

PIN roept op tot een blok tegen het ‘vercriminaliseren van de politiek’.

Camelia-Romer, goed voor 49 procent van de stemmen voor PNP bij de laatste verkiezingen, had graag de verkiezingslijst van deze partij aangevoerd, maar werd daarin belet door partijleider Humphrey Davelaar, die bij de verkiezingen 24 procent van de stemmen voor de partij binnenhaalde.
MRI-apparaat in Sehos te Willemstad, Curaçao, weer operationeel

Ziekenhuis draait overuren om wachtlijst van zo'n 500 mensen weg te werken


Het MRI-apparaat van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) werkt weer. De afdeling radiologie van het ziekenhuis draait overuren om de wachtlijst van ongeveer 500 mensen weg te werken, zo bericht vandaag, vrijdag 10 maart 2017, het Antilliaans Dagblad.

De patiënten die op de wachtlijst staan zullen worden opgeroepen voor een afspraak. Wie het eerst aan bod komt, bepaalt de medisch specialist, zegt hoofd communicatie van het Sehos, Raiza Kibbelaar.

'De apparatuur was 13 februari al gerepareerd, maar moest eerst nog worden getest voordat we weer patiënten konden onderzoeken.'


Veertien partijen hebben zich gemeld voor deelname aan verkiezingen Curaçao

Partijen kunnen zich vandaag, vrijdag 10 maart, nog aanmelden


Het is vandaag, vrijdag 10 maart 2017, de dag van het inleveren van de verkiezingslijsten bij het Hoofdstembureau bij Kranshi in Otrobanda. Op de lijst staan op dit moment 14 partijen die zich hiervoor hebben aangemeld, zo meldt het Hoofdstembureau, aldus het Antilliaans Dagblad.

Dat wil overigens niet zeggen dat er niet meer partijen mee willen en gaan doen. Want ook vandaag kunnen partijen zich nog melden, mits zij de nodige documenten - zoals de kandidatenlijst met personen die kiesgerechtigd zijn, ingeschreven staan op Curaçao en de Nederlandse nationaliteit hebben - bij zich hebben, zo wordt door persvoorlichter Sheryl Losiabaar uitgelegd.

Er moet ook 2.000 gulden betaald worden. De dag zal om vier uur afgesloten worden met een persconferentie.

106 Cocaïnebolletjes door agenten aangetroffen in auto op Ringweg

Drie verdachte Nederlanders van Surinaamse afkomst gearresteerd


Drie jongemannen, die zich verdacht ophielden in een voertuig op de Ringweg, zijn zondag 5 maart 2017 door agenten van de surveillance Paramaribo, aangehouden. Tijdens een controle in het voertuig werden in een laptoptas 106 vermoedelijke cocaïnebolletjes met een gewicht van 1.280 gram aangetroffen. Het gaat om B.D., I.S en W.S., Nederlanders van Surinaamse afkomst. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag pas, vrijdag 10 maart 2017.

De bestuurder van de auto verklaarde dat de tas met inhoud hem toebehoorde. Bij S. werd tijdens fouillering een kleine hoeveelheid hasj gevonden en in beslag genomen.

Het drietal werd samen met de drugs overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Twe van de verdachten zijn na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. S. werd na verhoor in vrijheid gesteld.

Vrouwen in district Wanica organiseren zich in BARI

Buurtorganisatie reactie op vele zaken van seksueel geweld tegen vooral meisjes en vrouwen


Vrouwen in het district Wanica hebben zich gebundeld in de buurtorganisatie BARI (Be Aware off Rape & Incest). Het is een reactie op de vele meldingen van seksuele agressies tegen jonge kinderen, voornamelijk meisjes en vrouwen, zegt Sheila Mijnals, coördinatrice van de buurtorganisatie en directeur van Education Network Suriname en Woman Magazine. 

'Tegenwoordig worden zelfs oudere vrouwen, die grootmoeder van de crimineel hadden kunnen zijn, niet ontzien. Justitie werkt hard om seksuele misdaad aan te pakken, echter moeten er vanuit de samenleving veel meer preventieve acties worden ondernomen, gericht op de bewustwording van meisjes en vrouwen met het uiteindelijk doel een bijdrage leveren in het proces om seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen uit te bannen', zegt Mijnals vandaag, vrijdag 10 maart 2017, in de Ware Tijd.

De tijd is nu, dat slachtoffers van seksueel misbruik en de samenleving het zwijgen doorbreken. 'Het is daarom tijd om te schreeuwen' en aandacht te vragen voor dit probleem dat serieuze lichamelijke en psychische gevolgen heeft. Organisaties die actief zijn in de ressorten en dezelfde doelgroep en missie hebben, zullen benaderd worden voor een samenwerking. Gestart zal worden in het district Wanica samen met bestaande sociaal-maatschappelijke organisaties met bewustwordingsactiviteiten en seksuele voorlichting op scholen voor de leerlingen/studenten en wel in de ressorten Houttuin, Domburg en Lelydorp. Leerkrachten op die scholen zullen worden geïnformeerd door deskundigen, hoe signalen van seksueel misbruik of huiselijk geweld bij leerlingen te herkennen en hoe te handelen in dergelijke situaties. Voorlichtingssessies voor oudercommissies op de scholen maken ook deel uit van het project. Om de sociale controle in de samenleving, en met name in het district Wanica nieuw leven in te blazen, zal een digitaal meldpunt BARI worden opgezet. Een manier om jezelf te verdedigen is door zelfverdedigingstactieken', zegt Mijnals, die een karate-achtergrond heeft.

Zelfverdedigingscursussen kunnen heel nuttig zijn voor vrouwen en meisjes om zichzelf sterker te maken bij een fysieke confrontatie. Twee karatescholen zijn reeds benaderd voor een samenwerking. Geïnteresseerde meisjes en vrouwen in de ressorten Houttuin, Domburg en Lelydorp kunnen gratis een training zelfverdediging volgen.

Mijnals vindt het afschuwelijk en absoluut niet kunnen wat sommige jonge meisjes en vrouwen moeten doorstaan. Er zijn gevallen van incest die door gezinsleden worden verzwegen, vanwege diverse redenen. Slechts een klein deel wordt doorgespeeld aan de politie. Het jongste geval van een stiefvader die zijn minderjarige dochters seksueel misbruikt en ook nog besmet met het hiv-virus, spant de kroon. De organisatie is te bereiken via womanmagazine76@gmail.com.

Schade aan poli's MZ in door overstromingen getroffen gebieden binnenland valt mee

'Een hoeveelheid medicijnen en verbandmateriaal is wel beschadigd geraakt'De schade aan de poliklinieken van de Stichting Medische Zending (MZ) in het overstroomde gebied in het binnenland is niet groot. Volgens Thompson Danso van de organisatie zijn op tijd maatregelen genomen, waardoor de schade beperkt is gebleven, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 maart 2017.

Onder andere meubilair, medicamenten en de administratie is zoveel mogelijk in veiligheid gebracht. 'Een hoeveelheid medicijnen en verbandmateriaal is wel beschadigd.'

De instelling heeft al geruime tijd geldgebrek, omdat de subsidie door de overheid niet op tijd betaald wordt. Het geldtekort heeft invloed op de kwaliteit van de dienstverlening.

Het water is volledig weggetrokken en patiënten kunnen weer normaal bij de poliklinieken terecht. Een deel van het verzorgingsgebied van de MZ in Oost-Suriname werd enkele weken geleden getroffen door overstromingen. De polikliniek te Gonini in het Lawagebied was enige tijd alleen bereikbaar voor spoedgevallen. Patiënten met minder ernstige klachten werden verwezen naar de poli te Stoelmanseiland.

Danso zegt, dat de medewerkers te Gonini, ondanks de watersnood, goed werk hebben verricht. 'Het personeel was altijd daar om de mensen te helpen.'

Hoewel het Paramacaanse gebied ook was ondergelopen is de poli in het dorp Nason door haar hoge ligging bespaard gebleven. Te Gaakaba zijn twee woningen van personeel getroffen door de overstroming, maar de polikliniek zelf niet.

HIT-minister Welzijn keurt gang van zaken rond export producten naar Guyana en Trinidad & Tobago af

Export producten uit Suriname ondervindt tegenwerking binnen paar CARICOM-lidlanden

Met name Trinidad & Tobago en Guyana blokkeren import Surinaamse producten


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme vindt het onacceptabel, dat producten van Suriname tegenwerking ondervinden binnen de CARICOM. Hij heeft zich door vertegenwoordigers van de Doksenclub, Food and Agriculture Industries (FAI), VARROSS en het Suriname Business Centre (SBC) laten informeren over de problemen die ondervonden worden bij de export van goederen naar CARICOM, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 10 maart 2017.

De exporteurs van doksenvlees, bananen en vleesproducten ondervinden veel tegenwerking bij de export van hun producten naar Guyana en Trinidad & Tobago. Hoewel wordt beweerd, dat de obstakels te maken hebben met wetgeving, administratieve procedures en etikettering, blijken deze in de praktijk te worden opgeworpen om Surinaamse producten te weren. De exporteurs zijn ten einde raad en hebben de hulp van de minister ingeroepen, meldt het ministerie.

De minister vindt dat deze situatie niet geaccepteerd kan worden, terwijl Suriname lid is van de CARICOM en volgens het Verdrag van Chaguaramas (zie onderaan) het niet is toegestaan 'non-tariff' barrières op te werpen. Er is sprake hiervan wanneer instanties en instituten in een land tegen de verdragsregels in, administratieve en juridische obstakels opwerpen en daardoor importproducten vanuit een lidland – in dit geval Suriname – op structurele wijze boycotten.

Minister Welzijn heeft over deze kwestie contact gezocht met zijn collega van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle. Zij ondernam op haar beurt onmiddellijk actie en kreeg van haar Trinidadiaanse collega te horen, dat dit vraagstuk de aandacht heeft en dat Suriname binnen een week zal worden gerapporteerd over de stand van zaken.

Welzijn vindt dat er een structurele, duurzame oplossing moet komen voor de weerspannigheid die CARICOM handelspartners vertonen.


Minister Van Dijk-Silos wil dat justitiële autoriteiten ambtshalve zaken aanpakt

'Kinderen worden misbruikt en je doet niets en je weet het'


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vindt dat er te weinig ambtshalve opsporing plaatsvindt. Dit geldt ook voor de vervolging. Het beleid van de justitiële autoriteiten moet van haar worden aangepast. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben beide hun eigen autoriteit. Het is makkelijker om stappen de ondernemen naar de politie, maar bijna onmogelijk naar het Openbaar Ministerie. Dit zei de bewindsvrouwe gisteren in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de Anti-Corruptiewet, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 10 maart 2017.

Zij reageerde op vragen over de bestrijding van corruptie. Rapporten en onderzoeken van de Centrale Landsaccountsdienst (CLAD) zijn een aangelegenheid van het ministerie van Financiën. De CLAD is een werkarm van dat ministerie. Justitie kan geen opdracht geven aan de CLAD. Er kan ook ambtshalve vervolging plaatsvinden, maar er wordt te lang gewacht hiermee, vindt Van Dijk-Silos. Zij haalde aan dat zij deze kwestie vaak genoeg heeft aangehaald.

Zij deed een beroep op de verantwoordelijkheid van de justitiële autoriteiten om strafbare zaken ambtshalve aan te pakken. Zij zijn ook beschermers van de rechtsstaat en hebben ambtshalve bevoegdheden. De minister gaf een voorbeeld naar aanleiding van het oprichten van een meldpunt van Kinderbescherming te Brokopondo. De politie had daar een soort houding van 'er is geen aangifte gedaan, dus ik doe niets'. 'Kinderen worden misbruikt en je doet niets en je weet het', zei de de minister.

'Met de politie kan ik nog ver komen, maar met het OM is het een ander chapiter. Maar, geloof me, ik blijf erover praten, ik blijf erop aandringen dat die autoriteiten, willen wij een optimale bescherming hebben van onze rechtsstaat, uit hun passiviteit van wachten op een klacht die moet komen, terwijl het niet gaat om klachtdelicten, maar om ambtshalve delicten', zei de minister.

De behandeling van de Anti-Corruptiewet wordt over twee tot drie weken voortgezet. Intussen zullen justitie en de commissie van rapporteurs enkele zaken verder uitwerken.

Vissers verantwoordelijk voor dode groene zeeschildpadden op Braamspunt

Beschermde schildpadden doodgekapt door vissers nadat ze in hun visnetten verstrikt waren geraakt


Vissers en niet de zandafgravingen zijn verantwoordelijk voor de dode groene zeeschildpadden die recentelijk te Braamspunt zijn aangetroffen. Zo is gebleken uit de veldoriëntatie van een parlementaire delegatie op Braamspunt. Delegatieleider Melvin Bouva (NDP) deed deze mededeling donderdag 9 maart 2017 in De Nationale Assemblee (DNA), zo bericht de Ware Tijd op haar website. 

Nadat bekend werd dat door de regering toestemming was gegeven om weer zand te Braamspunt te mijnen doken verhalen op in de media en op social media over de dode zeeschildpadden. Bouva gaf aan dat inderdaad zeven dode zeeschildpadden zijn aangetroffen de afgelopen periode. Deze dieren zijn naar verluidt doodgekapt door vissers nadat ze in hun visnetten verstrikt waren geraakt.


De parlementariër stelde, dat deze kwestie bijzondere aandacht van regering en parlement moet krijgen. Intussen wordt een onderzoek ingesteld naar deze incidenten. De zeeschildpadden zijn bij wet beschermd.

Aan de andere kant dienen vissers netten te gebruiken die zodanig zijn geconstrueerd, dat vastgeraakte zeeschildpadden daar makkelijk uit kunnen wegkomen en niet verdrinken.

De DNA-delegatie heeft vastgesteld, dat er definitief beleid gemaakt dient te worden met betrekking tot de zandafgravingen. Aan de hand van het rapport, dat na het veldbezoek is opgesteld nog in een huishoudelijke vergadering zal worden besproken, zal het parlement een standpunt bepalen. Dit zal daarna aan de regering kenbaar worden gemaakt.

Vorige maand ontstond de nodige ophef omtrent de hervatting van de zandafgravingen te Braamspunt. De verontwaardiging was des te meer, daar deze samenviel met de aanvang van het legseizoen van de zeeschildpadden. Milieuorganisaties en -actvisten, de toerismesector alsook andere maatschappelijke groeperingen vinden het besluit van de regering onverantwoord.

Minister Regilio Dodson van natuurlijke Hulpbronnen zei, dat de toestemming voor zes maanden is gegeven onder voorwaarden, waarna een evaluatie zal volgen. De vier bedrijven mogen slechts onder strikte voorwaarden en toezicht een beperkte hoeveelheid zand dat is gevormd bij een nieuw gevormd strand afgraven.

Een van de maatregelen om bijvangst te voorkomen, is het verlichten van visnetten. En dat zonder de visvangst te verlagen. Dat berichtten in maart 2016 diverse media. Voor het eerst testten onderzoekers een innovatieve lichttechniek uit in een visserij.

De wetenschappers van de universiteit van Exeter (Verenigd Koninkrijk), verlichtten kieuwnetten - waarbij een vis wel zijn kop door een maas van een net kan steken, maar er niet meer uit terug kan omdat hij dan achter de kieuwdeksels blijft hangen - met kleine groene lichtjes om zeeschildpadden te waarschuwen en bijvangst te vermijden. Het aantal dode groene zeeschildpadden nam met maar liefst 64 procent af.

Jaarlijks wordt een duizendtal kwetsbare zeeschildpadden gevangen in visnetten waarna ze sterven. Daar horen enkele soorten bij die met uitsterven bedreigd zijn zoals de soepschildpad (groene zeeschildpad), de karetschildpad en de lederschildpad. Wereldwijd zijn er zes verschillende soorten zeeschildpadden waarvan er vijf met uitsterven bedreigd zijn.

De nieuwe techniek is gemakkelijk hanteerbaar, kosteneffectief en kan zelfs door kleinschalige visserijen toegepast worden. Een ledlampje kost immers minder dan twee euro. Met behulp van die lampjes hopen onderzoekers dat de populatie zeeschildpadden zichzelf terug zal herstellen.

Overigens zijn het ook de zogenoemde zeeschildpaddentoeristen die een bedreiging kunnen vormen voor de dieren op de stranden van Braamspunt en Galibi. Diverse reisorganisaties bieden daarvoor speciale trips aan. Maar, de in de nabijheid van de zeeschildpadden aanwezige selfie's makende zogenoemde (eco-)toeristen kunnen ook een nestelende groene zeeschildpad of lederschildpad storen en zijn misschien net zo'n risico voor de dieren als de schelpzandafgravers. Op het internet zijn vele foto's en video's te vinden van deze vorm van toerisme, die aantonen hoe dichtbij toeristen de beschermde en bedreigde dieren kunnen naderen voor het maken van leuke plaatjes. Maar, over deze vorm van toerisme wordt in de discussie over Braamspunt met geen woord gerept.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/EOSWetenschap.eu)

Rapgroep Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid meer op Bevrijdingsdag

Rapper Emms heeft anti-semitische leuzen gescandeerd tijdens bekerfinale Feyenoord-FC Utrecht


Groep nog gewoon welkom op Bevrijdingsfestival in Zwolle


De populaire rapgroep Broederliefde, ook in Suriname bekend, - de groep heeft Arubaanse, Dominicaanse en Kaapverdische roots en groeide in Nederland op - is toch geen Ambassadeur van de Vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Dit besloot het Nationaal Comité 4 en 5 mei nadat er vorige week een filmpje was opgedoken waarin rapper Emms antisemitische leuzen riep tijdens de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht van afgelopen seizoen.

Op het YouTube-filmpje is te zien hoe Emms 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' scandeert. Volgens het comité vinden veel mensen daarom Broederliefde niet geschikt voor het ambassadeurschap. Dit berichten donderdag 9 maart 2017 onder andere de NOS en de Volkskrant. De video is echter door YouTube verwijderd met de volgende tekst: 'This video has been removed for violating YouTube's policy on hate speech'.


Met een helikopter zou Broederliefde op 5 mei naar Overijssel, Flevoland, Utrecht, Drenthe en Gelderland vliegen om Nederland 'liefde te geven', omdat 'liefde ook bij de vrijheid hoort', aldus rapper Emms eerder over hun uitverkiezing.

'Broederliefde sluit goed aan bij de doelgroep, vandaar dat we ze hebben gevraagd', zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 'Tijdens de gesprekken is het filmpje nooit aan de orde gekomen. We hadden dit achteraf beter moeten checken, door beter door te vragen of een klein onderzoekje te doen. Dat leren we hier nu van.'


De rapformatie steekt de hand in eigen boezem. Emms is zich bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden. In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden.Broederliefde respecteert de keuze van het comité.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kijkt nu samen met de organisatie van de bevrijdingsfestivals naar de gevolgen voor de programmering.

Intussen heeft Niek van der Sprong, de organisator van het Bevrijdingsfestival Overijssel, aan Radio 538 laten weten dat Broederliefde welkom blijft op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. 'Het comité heeft aangegeven dat de titel Ambassadeur van de Vrijheid wegvalt, maar dat de optredens op zich niet in de weg hoeft te staan. We zijn nu in gesprek om de optredens toch door te laten gaan. Die intentie hebben wij in ieder geval wel. Daar wordt nu driftig overleg over gepleegd.'

Volgens Van der Sprong kan Broederliefde nog steeds een waardevolle bijdrage aan het Bevrijdingsfestival Overijssel - en de andere festivals op 5 mei in Nederland- leveren. De vraag is hoe de hiphopformatie daar moet komen nu de helikopter is weggevallen. 'Dat zijn we nu aan het onderzoeken.' 


Van der Sprong zegt het besluit van het Nationaal Comité te begrijpen, maar plaatst er wel een kanttekening bij. 'Ik zou het zelf niet gedaan hebben. Ik zou juist het verhaal van Broederliefde gebruiken om in deze tijd te laten zien dat je van mening kan veranderen. Een documentaire laat zien dat hun kennis van Auschwitz heel beperkt was. Juist in deze documentaire zie je dat veranderen.'

De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat blijven gewoon ambassadeur. 'Er komt geen derde groep meer bij', laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten.

Broederliefde bestaat uit vijf leden: Emms (Emerson Akachar), Jerr (Jerzy Rocha Livramento), Sjaf (Javiensley Dams), Edson(Edson Cesar) en Mella (Melvin Silberie)

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Volkskrant/Twitter)

30 Politieauto's staan al ruim een maand bij hoofdbureau aan Duisburglaan

Mathoera (VHP): 'Geen geld om auto's te voorzien van striping en zwaailichten'

'Als minister Van Dijk-Silos burgers geen bescherming kan bieden, dan moet ze maar opstappen'


Het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera  vindt het ongehoord, dat 30 politieauto's al ruim een maand op het hoofdbureau van de politie aan de Duisburglaan in Paramaribo geparkeerd staan (zie foto - Bron: Dagblad Suriname), terwijl de criminaliteit steeds extremere vormen aanneemt. Het ministerie van Justitie en Politie heeft volgens de parlementariër geen geld om deze voertuigen te voorzien van striping en zwaailichten. Dit meldt het Dagblad Suriname donderdag 9 maart 2017.

Het ministerie heeft in december via een onderhandse gunning 50 gereviseerde Japanse auto’s aangeschaft voor bestrijding van de criminaliteit. Deze voertuigen werden uit een pot met 750.000 Amerikaanse dollar aangeschaft, dat toen door het ministerie van Financiën is overgemaakt.

'Het geld voor de striping en zwaailichten wordt niet beschikbaar gesteld door het ministerie van Financiën, terwijl zoveel geld verspild wordt bij onbelangrijke zaken. Als de Financiënminister drie keren minder op dienstreis was gegaan, dan zou het geld wel beschikbaar zijn', zegt de ex-politiecommissaris.

Mathoera voert aan dat minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie in deze weer gefaald heeft burgers te beschermen. Zij vindt dat de bewindsvrouwe ‘behoorlijk lawaai en bari bari’ moest hebben gemaakt om aandacht van haar meerderen te krijgen. Per voertuig is volgens haar een bedrag van ongeveer Srd 5.000 nodig, wat in totaal neerkomt op totaal bedrag van Srd 150.000.

'Ik begrijp niet hoe deze mensen werken. Ik heb eergisteren een geval gehad van iemand aan de Kankantriestraat bij wie is ingebroken en een kluis is weggedragen. Dan komt er na uren een hulpagent die de mensen aangeeft niets aan te raken, omdat de Forensische Opsporing pas in de avonduren langs zal komen om sporen op te nemen. Er zijn zoveel gevallen waar de politie de mensen niet kan beschermen, omdat zij geen vervoermiddelen heeft. Deze voertuigen die langer dan een maand zitten op Duisburglaan konden ingezet worden om de surveillance en preventie op te voeren', aldus Mathoera

Mathoera vindt het een drogreden van de minister wanneer zij aangeeft, dat er niet voldoende financiële middelen zijn voor de politie. De parlementariër benadrukt, dat Van Dijk-Silos hard met haar vuist op tafel moet slaan om de nodige financiële middelen beschikbaar te krijgen.

'De minister is er voor bescherming van de burgerij. Als je niet in staat bent om bescherming te bieden, moet je die job niet doen. Ze moet dan maar opstappen. Zo simpel is dat', aldus de politica.