dinsdag 14 maart 2017

Vier verdachten in zaak zusjes Pierre vrijgelaten

Oma, opa, oom en vader weer op vrije voeten

Nog veel vragen niet beantwoord door Openbaar Ministerie en politie


De familie van Cindy (7) en Rahana (4) Pierre uit Alfonsdorp is op vrije voeten na voorgeleiding bij het parket van het Openbaar Ministerie. Dit bevestigt de politie, zo schrijft de Ware Tijd dinsdag 14 maart 2017 achter in de middag. 

De eerste verdachten, de oma en een oom, werden vorige week woensdag aangehouden. De vader van de twee meisjes vader werd donderdag in verzekering gesteld en zaterdag de opa.

De kinderen verdwenen zaterdag 4 maart. Precies een week daarna kwam Cindy tevoorschijn in de omgeving van de school te Alfonsdorp. Rahana werd dood in het bos gevonden. De meisjes waren, zo berichtte de Ware Tijd eerder, de situatie thuis beu en zouden daarom zijn weggelopen.

Onduidelijk blijft nog wat de twee zusjes vanaf het moment van hun verdwijning hebben gedaan en waar ze zijn geweest. Ook is niet bekend of de vrijgelaten familieleden nog als verdachten door het Openbaar Ministerie worden aangemerkt.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Politie en FIOD vallen dertig woningen en bedrijfspanden binnen in witwasonderzoek

Invallen in Nederland, Duitsland, België en op Sint Maarten

Vijf verdachten aangehouden waaronder Nederlander op Sint Maarten die actief is in schroothandel, ook in Suriname


De politie en de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) hebben vandaag, dinsdag 14 maart 2017, op grote schaal invallen gedaan in een witwasonderzoek. Tientallen ambtenaren zijn dertig woningen en bedrijfspanden binnengevallen in de provincie Drenthe, elders in Nederland en ook in België, Duitsland en Sint Maarten. Dit bericht onder andere Crimesite.nl.

Tot nu toe zijn vijf aanhoudingen verricht.

Bij de invallen is gezocht naar financiële administratie. Ook legt het onderzoeksteam ter waarde van acht miljoen euro beslag op onroerend goed, waardevolle goederen en tienduizenden euro’s aan cash. Ook op een megadiscotheek in het Duitse Meppen is beslag gelegd en op diverse voertuigen (zie foto - Bron: Politie Drenthe) en gasalarmpistolen.


Het onderzoek richt zich op personen die georganiseerde criminaliteit faciliteren.

De actie was dinsdagavond nog niet afgerond, aldus de politie.

Op basis van meldingen bij de Financial Intelligence Unit (FIU) en een aanhouding door de politie Amsterdam in april 2016 ontstond het beeld dat twee van de verdachten er een uitgavenpatroon op na hielden, dat niet passend leek bij hun inkomsten. FIU-meldingen zijn een aanwijzing dat er mogelijk crimineel geld wordt witgewassen. Bij de aanhouding in de buurt van Amsterdam werd ruim 100.000 euro aangetroffen, terwijl er geen aannemelijke verklaring gegeven kon worden voor de herkomst van dat geld. Die combinatie was mede aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar hun financiële situatie.

In dat onderzoek werd steeds duidelijker dat er met vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd is in onder anderen onroerend goed, voertuigen en reizen.

Een 49-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek is op Sint Maarten aangehouden. Volgens De Telegraaf is hij actief in de schroothandel, onder meer in Suriname. Hij is een van de twee verdachten die destijds in de buurt van Amsterdam werd aangehouden. De andere verdachte uit die auto wordt nog gezocht. Daarnaast zijn nog twee mannen (42 jaar uit Maasmechelen en 50 jaar uit Beesd) en twee vrouwen (36 en 50 jaar uit Nieuw-Schoonebeek) aangehouden. Allen worden ze verdacht van witwassen.


Volgens de politie ligt het zwaartepunt van de actie in Zuidoost-Drenthe. Daar maakt ook een bodemonderzoek naar verborgen plekken van uit, waarvoor graafmachines aan het werk zijn in Nieuw-Schoonebeek. Ook op andere plekken in Nederland, Duitsland, België, Hong Kong en op Sint Maarten vonden acties plaats.

Te Nieuw-Schoonebeek werden twee Porsches en twee Volkswagens, allen voorzien van Duits kenteken, een solarium, een sauna, een elektrische fiets en een zitmaaier in beslag genomen Ook de financiële administratie en geld nam de politie mee, evenals gasalarmpistolen.De zoekingen waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds is gezocht naar financiële administratie. Er zijn panden in Nederland (19), België (1), Duitsland (5) en Sint Maarten (5) doorzocht.

Het onderzoek naar deze zaak startte al in april 2016. De verdachten kwam in beeld doordat zij grote sommen contant geld overmaakten naar het Caribische gebied. Financiële instellingen zoals banken moeten altijd vragen naar de herkomst van het geld. Een instelling weigerde medewerking en maakte hier melding van bij de overheid. Zo is de zaak gaan rollen, aldus Coevoerden Huis Aan Huis gevestigd te Meppel op haar website.(Red. De Surinaamse Krant/Crimsesite.nl/CoevoerdenHuisAanHuis/Twitter/Politie Drenthe)

UPDATE >> Gedetineerde ontsnapt uit PI Duisburglaan - Ontsnapping goed voorbereid - 14 Maart ook nieuws in Nederland

Man zou worden uitgeleverd aan Nederland als verdachte van poging dubbele moord

UPDATE, dinsdag 14 maart 2017 > Politie en Justitie in Nederland woedend over de ontsnapping


De gedetineerde Gesel Palm is zondagmiddag 12 maart 2017 ontvlucht uit de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan te Flora in Paramaribo. Hij zou worden uitgeleverd aan Nederland wegens zijn betrokkenheid bijeen poging twee mannen te liquideren. Dit zou gebeuren in het kader van het rechtshulpverdrag. 

Palm heeft de Nederlandse nationaliteit.

Starnieuws bericht zondag vernomen te hebben, dat hij een penitentiaire ambtenaar heeft ontwapend. Er zijn nog geen verdere details bekend. Overigens bericht Starnieuws in eerste instantie met geen woord over het feit, dat deze man zou worden uitgeleverd aan Nederland. Dat doet de redactie pas in een update 's avonds.

De Surinaamse Krant weet dat echter wel meteen te berichten. De twee slachtoffers van de liquidatiepoging, Rotterdammers van 28 en 35 jaar van Antilliaanse afkomst, werden zaterdag 10 december even voor middernacht op de Middenweg in Noordeloos, ten zuidwesten van Vianen, beschoten. De twee zijn bekenden van de politie. Ze werden ernstig gewond gevonden langs de provinciale weg N214 tussen Noordeloos en Hoornaar.

De ontspanning was zondagavond rond half negen nog niet bevestigd door het Korps Politie Suriname of het Openbaar Ministerie.

De Ware Tijd bericht maandagochtend 13 maart te hebben vernomen, dat de verdachte kort voor zijn ontvluchting bezoek had van zijn raadsman. Na vertrek van de raadsman trok hij een revolver tevoorschijn en hield een penitentiaire ambtenaar onder schot, waarna hij die ontwapenende.

De verdachte zag kans naar buiten te rennen en stapte in een gereedstaand voertuig. De bestuurder van het voertuig veroorzaakte een aanrijding te Flora waarna de verdachte in een ander voertuig stapte en zijn ontvluchting voortzette.

Hieronder het officiële politiebericht inzake de vlucht van Palm:(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/De Ware Tijd/De Telegraaf)

UPDATE: De Telegraaf bericht dinsdag 14 maart het volgende over de ontsnapping:

Verdachte moordaanslag ontsnapt

3 uur geledenMick van Wely
ROTTERDAM - Een enorme domper voor het openbaar minister Rotterdam. In Suriname is de verdachte van een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos in december, ontsnapt uit een gevangenis. Het gaat om de levensgevaarlijke Gerel Lusiano Palm (31).
  Dat bevestigt justitie in Rotterdam aan De Telegraaf. Die heeft de ontsnapping stilgehouden. In Suriname en Nederland wordt met man en macht naar de man gezocht. Hij zette zondag in de gevangenis Flora in Paramaribo een vuurwapen tegen het hoofd van een bewaarder, ontwapende hem en liep de gevangenis uit. Dat was kort na het bezoek van een advocaat.
  Palm zou worden uitgeleverd aan justitie in Nederland. Politie en justitie zijn laaiend over de ontsnapping.
  Twee Rotterdammers van 28 en 35 jaar van Antilliaanse afkomst, werden zaterdag 10 december even voor middernacht op de Middenweg in Noordeloos beschoten. De twee zijn bekenden van de politie. Ze werden ernstig gewond gevonden in een weiland langs de provinciale weg N214 tussen Noordeloos en Hoornaar.

  Santokhi (VHP): 'Crisis is op samenleving losgelaten in de hoop dat die zichzelf herstelt'

  'Meerjaren Ontwikkelingsprogramma moet goed afgestemd zijn op crisis en begrotingen 2017'

  Santokhi roept bevolking op om vertrek president Bouterse af te dwingen


  'Het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2017-2021 (MOP) zal goed afgestemd moeten zijn op de heersende crisis in het land. Hierdoor zal het plan ook goed aansluiting vinden op de begrotingen over het dienstjaar 2017.' Dit zegt VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi vandaag, dinsdag 14 maart 2017, in het Dagblad Suriname. 

  Het MOP is nog steeds niet ingediend in het parlement. Santokhi voert aan, dat het duidelijk moet zijn hoe erg de crisis precies is en welke maatregelen toegepast moeten worden om dit aan te pakken. Volgens de politicus is de crisis nu uiteindelijk op de samenleving losgelaten met de hoop dat het zichzelf herstelt.

  'Het gaat zich niet zelf oplossen. Wij hebben de regering altijd in het parlement gevraagd naar een crisisbeheersingsplan. Waar is het crisismanagementteam dat 7 dagen per week, 24 uur per dag die crisis moet monitoren en de maatregelen moet coördineren? Het is er gewoon niet. Dat maakt dat de crisis en de effecten daarvan steeds erger en erger worden. Bedrijven sluiten, werkloosheid ontstaat, de veiligheid van burgers is niet gegarandeerd, onderwijs en volksgezondheid laten te wensen over. Regering, u bent daar door het volk geplaatst met een stukje mandaat, gaat u met die mandaat regeren. Ma if i no mang, ga serieus in overweging om dat mandaat terug te geven. Laat het volk in staat gesteld worden om betere leiders te kiezen', aldus Santokhi.

  De ex-minister van Justitie en Politie benadrukt, dat deze crisis zal blijven aanhouden zolang de huidige regering aanzit. Hij stelt, dat president Desi Bouterse niet beslist wanneer een regering naar huis moet gaan. Die macht ligt volgens hem nog steeds bij het volk. Hij roept het volk daarom ook op om dit af te dwingen. Twee jaar uittrekken om financiële situatie te stabiliseren; investeren in ‘red mud’ Volgens de VHP-topman zal voor de crisisbeheersing zeker twee jaar moeten worden uitgetrokken om de financiële situatie in het land te stabiliseren.

  'Daarvoor is een heel strak bezuinigings- en prioriteitenprogramma voor nodig. Daartegenover moet ervoor gezorgd worden dat het vertrouwen in de economie wordt hersteld. Na de twee jaren zal de regering goed gepland met de eerste investering moeten beginnen om de groei te laten ontstaan in de economie.'

  Volgens Santokhi kan dit gebeuren door kleine en middelgrote bedrijven de ruimte te geven in het land te investeren. Hierdoor kan binnen een jaar tijd de eerste winsten worden verkregen. Een voorbeeld volgens hem is het gebruik van ‘red mud’. 'Zaken als cacao duren te lang. De bauxietsector ligt stil, maar de projectdossiers over red mud liggen al klaar. Zo kan dit gebruik worden om zinkplaten, kozijnen, tegels, zeep, halffabricaten en ook eindproducten te maken. Daarna ga je naar de groeifase voor langtermijn', aldus Santokhi.

  Toen de stand-by-overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ondertekend werd, was het parlement volgens de VHP-topman daar niet bij betrokken.

  'Wij van de oppositie hebben steeds gewaarschuwd, dat het IMF bijkans een half miljoen zou stoppen in een gecorrumpeerd systeem dat nog niet is aangepakt. Ook de regering was gewaarschuwd, dat de maatregelen heel hard bij de samenleving zou overkomen. Maar nee, men is in een feestvreugde gaan zeggen dat het Herstel- en Stabilisatieprogramma een Surinaams plan is. Nu zitten ze vast en kunnen ze niets uitvoeren', aldus Santokhi.

  Volgens hem had het IMF de regering in het begin ook geadviseerd om te kiezen voor een vierjarig programma in plaats van een tweejarige. Met het vierjarig programma kon de regering volgens hem met meer ademruimte het Herstel- en Stabilisatieprogramma uitvoeren, zonder dat het volk zoveel pijn hoefde te lijden. Daarnaast konden ook andere hervormingen, die goed zijn voor het land, ook rustig worden doorgevoerd.

  Het in steek laten van het IMF en het opteren voor andere duurdere leningen toont volgens Santokhi duidelijk de zwakte van de regering aan. Ook de recente statement van het staatshoofd over het IMF vindt hij zwak.

  'In het IMF plan staat precies wat de benchmarks zijn op week-, maand- en halfjaarlijkse basis. Als je zegt dat je het niet kan halen, zeg je dat je geen capaciteit en vermogen heb om te regeren. Je wilt de crisis niet gaan beheersen. Je kiest de weg van de minste weerstand door snel duur kapitaal te gaan lenen tegen 9,25% rente, terwijl IMF je kapitaal geeft tegen 1,05% rente. De regering zegt in feite, wij willen geen hervorming, geen transparantie, geen productie en geen verantwoording afleggen. Het enige wat wij willen is lenen om schulden af te lossen. Zo bestuur je een land niet in crisis. In crisistijd moet je crisisleiderschap tonen. Nu moeten leningen en andere inkomsten gebruikt worden om ander leningen af te lossen. Er is geen ruimte om te investeren in de productiesector.'

  John van Coblijn: 'De deal van DSB met Proeve is nep'

  'Er moet een groot onderzoek komen naar mensen die frauduleuze handelingen hebben gepleegd'

   'Assuria als grootaandeelhouder oefent te veel macht uit binnen de bank'


  'De deal die De Surinaamsche Bank (DSB) met de inmiddels ontslagen directeur Sigmund Proeve heeft gesloten, is nep. Men moet niet denken dat men een deal behind closed doors kan maken en dat dit verder rozengeur en maneschijn zal zijn. Uiteindelijk zal de gemeenschap in de toekomst een dure rekening gepresenteerd krijgen. Een groot onderzoek en consequenties moeten komen naar de mensen die frauduleuze handelingen hebben gepleegd', aldus politicus John van Coblijn vandaag, dinsdag 14 maart 2017, in het Dagblad Suriname.

  Hij voert aan, dat de zaak te lichtvaardig wordt benaderd, terwijl Proeve tegen zijn eigen principes in meegewerkt heeft om het ‘spendeergedrag’ van de regering met de monetaire autoriteiten te stimuleren. Dit is volgens hem ook één van de redenen waarom de samenleving vandaag opgezadeld zit met hoge prijzen, hoge wisselkoersen en instabiliteit op de valutamarkt.

  'Doordat Proeve zijn financieel-economisch denkvermogen niet heeft gebruikt, is de regering doorgegaan met het spenderen. Het handelen van de DSB maakt het ook bijna mogelijk dat wij in een bankencrisis terechtkomen. Dat is niet iets waar men lichtvaardig mee moet omgaan', stelt de politicus.

  Na de schorsing van Proeve hebben Assuria en de Staat, als grootaandeelhouders, bekendgemaakt dat zij DSB met kapitaal zullen ondersteunen. Het verlies van de bank heeft volgens de politicus intern consequenties voor de bank, maar extern ook naar de samenleving toe.

  'Mensen gaan armer worden en de kleine aandeelhouders gaan ook moeten inboeten wanneer hun aandelen straks minder waard zijn. Kapitaal zal erbij moeten komen en daarvoor zullen aandelen verwaterd moeten worden om het geld binnen te kunnen krijgen', aldus Van Coblijn.

  Hij vindt dat de vakbond in deze kwestie een langetermijnvisie moest hebben ingenomen.

  Uit gegevens waarover Van Coblijn beschikt blijkt, dat de Raad van Commissarissen behoorlijk rapportage heeft gehad van de directie. ‘Echter heeft men doorgewerkt met de overheid om monetair te financieren en de kasreserveregeling te ondermijnen. Hierdoor heeft men honderden miljoenen verdiend in de afgelopen jaren', aldus de politicus.

  Van Coblijn verwijst naar de kracht van Assuria die als grootaandeelhouder te veel macht uitoefent binnen de bank. Deze aandelen hadden volgens hem allang verkocht moeten worden.

  In De Nationale Assemblee werd in 2011 een wet aangenomen waarin wordt bepaald, dat personen of organisaties 5% tot maximaal 20% aandeel mogen hebben bij een bank. Nu heeft de grootaandeelhouder 44%. Hierdoor heeft Assuria een dominante rol in het beleid van de bank, terwijl naast de Staat (10%) er ook ruim 4.000 aandeelhouders zijn. Assuria zegt echter, dat zij meerdere malen geprobeerd heeft haar aandelen terug te brengen naar het wettelijk toegestane aantal, echter zonder resultaat.

  Conform de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen 2011 heeft zij daarom ook toestemming van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om haar aandelen van 44% te behouden tot 31 december 2017. 'Deze aandelen, die allang verkocht hadden moeten worden aan het volk van Suriname, hebben honderden miljoenen opgeleverd voor de grootaandeelhouder. In een Amerikaans systeem zou zoiets niet zijn geaccepteerd en zou men naast een boete al de winsten terug moeten geven aan de samenleving', aldus Van Coblijn.

  Overstromingen in Peru kosten 48 mensenlevens

  Peru getroffen door extreme regenval


  Zware regenval heeft overstromingen veroorzaakt in vele delen van Peru (zie foto - Bron: Andres Valle/EPA), terwijl het dodental van de overstromingen en modderstromen op dit moment 48 bedraagt, waaronder zes mijnwerkers die zijn gedood in een modderstroom in het zuiden van Peru. Dit bericht vandaag, 14 maart 2017, onder andere de internationale nieuwszender AlJazeera.

  Het eerste deel van het jaar valt de meeste regen in het hele land, maar er zijn grote verschillen in Peru - twee keer zo groot als Frankrijk en strekt zich uit van de evenaar tot 18 graden ten zuiden. Grote klimatologische variaties zijn te verwachten, maar de topografie heeft ook een grote invloed. Peru wordt begrensd door de koele Stille Oceaan in het westen en het beboste laagland van de Amazone in het oosten.


  Door de overstromingen zijn duizenden mensen in gevaar gekomen. De overstromingen zijn over het algemeen in de centrale en noordelijke delen van het land, en hoewel het in overeenstemming is met het regenseizoen van de centrale en oostelijke regio's, is de regenval nu bijzonder intens.  Ambtenaren zijn geciteerd die de schuld van de intense regenval aan El Nino geven, de opwarming van het oppervlaktewater in de oostelijke Stille Oceaan. Maar, dit is in strijd met het algemeen aanvaarde idee, dat we in een 'neutrale fase' zijn in de Stille Oceaan, met de enorme El Nino van 2015/16.

  Toch zijn de oppervlaktetemperaturen van het water inderdaad boven het gemiddelde in de oostelijke Stille Oceaan, en dit is zonder twijfel van invloed op het weer in de afgelopen maanden.

  De overstroming komt na een periode van droogte in de Andes-Amazone regio, en de steeds extremere aard van het weer in Peru heeft een nadelig effect op de economische groei, zo stijgen bijvoorbeeld de voedselprijzen.  De Peruaanse krant El Comercio meldde overigens op 7 maart dat door de zware regenval, overstromingen en modderstromen 43 mensen zijn gedood en dat 546.051 mensen zijn getroffen in 24 regio's in Peru, aldus de regering.

  (Red. De Surinaamse Krant/AlJazeera/El Comercio)

  Venezolaanse president Maduro spreekt in het Engels 'kameraad Trump' toe

  'Het volk kan verrassingen verwachten in relatie tussen Venezuela en de VS'


  Maduro slaat richting VS verzachtende toon aan om gegarandeerd te zijn van import basis voedselproducten uit de VS


  De Venezolaanse president Nicolas Maduro noemde zijn Amerikaanse tegenhanger 'Kameraad Trump' en zei tegen zijn volk dat zij 'verrassingen' kan verwachten in de relatie tussen de twee landen. De socialistische leider liet ook doorschemeren, dat gewerkt wordt aan een deal om het door honger getroffen land te voorzien van uit de VS geïmporteerde levensmiddelen 'tegen een goede prijs', zo bericht Fox News vandaag, dinsdag 14 maart 2017.

  'We zorgen ervoor dat producten geïmporteerd worden door de revolutionaire regering uit verschillende zusterlanden: Trinidad & Tobago, Panama, Colombia, Mexico, Nicaragua ... en zelfs de Verenigde Staten. Kameraad Trump biedt mij elementaire voedselproducten aan tegen een goede prijs', zei Maduro zondag tijdens zijn wekelijkse tv-show. 'Er zullen verrassingen komen', voegde hij eraan toe.

  De spanningen tussen de VS en Venezuela nemen al sinds jaar en dag toe, maar Maduro heeft zijn toon verzacht sinds het aantreden van Trump.


  Tijdens een militaire ceremonie een maand geleden zei Maduro nog, dat 'bandieten' met de Venezolaanse oppositie op reis naar Washington waren om 'te proberen Trump richting een interventie te duwen'. 'Als je het mij vraagt, zou ik zeggen dat ik niet een gevecht met de heer Trump wil. Nee, ik zeg het, namens, Venezuela, ik wil een relatie van respect, dialoog, maar het lijkt erop dat ze hem onder druk zetten en dat zij in hetzelfde gat gaan vallen als de Bush-clan en de Obama-Clinton.'

  Hij waarschuwde dat imperialisme Venezuela 'bedreigt'. 'Het imperialisme is er, bedreigend, maar hier zijn we sterker dan ooit. We willen geen problemen met Trump, hij moet weten dat ik geen problemen met zijn regering wil', zei Maduro.

  Trump heeft Venezuela slechts één keer genoemd, en kort, tijdens de presidentiële campagne en zijn 'gedoe' met Rusland - een nauwe bondgenoot van Maduro - en dat leidde tot speculaties dat hij niet geïnteresseerd is om zaken wat op te schudden met de olierijke natie. Maar, de Trump-regering ondernam een agressieve actie tegen het socialistische regime door het treffen van sancties tegen Maduro's vicepresident Tareck El Assaimi, vanwege diens vermeende rol in het faciliteren van cocaïnetransporten uit het Zuid-Amerikaanse land.


  (Red. De Surinaamse Krant/Fox News/Twitter)

  Voetbalwedstrijd Gama-Brasiliense in Brazilië ontaardt in vechtpartij

  Politie grijpt in met traangas en pepperspray....


  De voetbalmatch tussen Gama en Brasiliense moest afgelopen weekend worden stopgezet nadat er een vechtpartij uitbrak tussen de spelers. De supporters wilden echter ook deelnemen aan het gevecht waarna de politie moest ingrijpen met traangas. Dit meldt De Morgen vandaag, dinsdag 14 maart 2017.

  Het stond 1-1 in de topper tussen de rivaliserende ploegen, toen de match zijn laatste minuten inging. De chaos begon aan de zijlijn, waar Brasiliense-aanvaller Nunes en Gama-verdediger Dudu elkaar begonnen de duwen.

  De scheidsrechter verloor snel alle controle toen beide teams elkaar te lijf gingen. Dit was echter nog maar het begin van een hallucinante vertoning.

  Ook de supporters beslisten om de strijd onderling uit te vechten in de tribune. Het liep zo hard uit de hand, dat de politie moest optreden met traangas en pepperspray. De scheidrechter blies de wedstrijd af, het is nog niet bekend welke sancties er zullen volgen voor de clubs en de betrokken vechtersbazen.


  Dit bericht Brasiliense op zijn website zondag en vandaag, dinsdag 14 maart:

  Jogadores de Gama e Brasiliense brigam e torcida invade o campo
  Ian Ferraz / Metrópoles.com
  12/03/17 - 19h08
  DANIEL FERREIRA / METRÓPOLES.COM
  Torcedores e jogadores das equipes do Gama e do Brasiliense protagonizaram cenas lamentáveis no Bezerrão, na tarde deste domingo (12/3). A partida, válida pela 9ª rodada do Campeonato Candango, teve que ser interrompida aos 43 minutos do segundo tempo por conta de uma briga generalizada dentro do estádio. O jogo terminou em empate de 1×1.

  Perto do fim da partida, o atacante Nunes, do Brasiliense, e o lateral-direito Dudu (Gama) discutiram e trocaram empurrões após uma disputa de bola. A confusão entre os jogadores chegou às arquibancadas. Torcedores do alviverde e do Jacaré invadiram o campo e foram para o confronto.

  No gramado, o que se viu foi uma briga generalizada. Torcedores das duas equipes trocaram socos e pontapés. Os apoiadores do Gama tentaram roubar faixas do Brasiliense, o que aumentou ainda mais a tensão. A polícia usou bombas de gás lacrimogênio para tentar conter a pancadaria.

  Um torcedor do Brasiliense foi agredido pelos adversários, com chutes e socos. O homem foi arrastado para dentro do campo e teve as roupas arrancadas durante a briga.

  O atacante Reinaldo, do Brasiliense, criticou a atitude dos jogadores do Gama. “Desde do primeiro tempo, eles estavam xingando todo mundo, fazendo gestos obscenos para o banco. Fiquei decepcionado com Baiano, jogador experiente, não poderia ter feito isso”, declarou.

  Para o zagueiro Pedrão, do Gama, a confusão teve início por conta da postura dos atletas do Brasiliense. “Eles nos agrediram o jogo todo. Tudo isso é culpa deles. O Nunes foi covarde. Eles atacaram nossa comissão”, disparou.


  Pancadaria no Bezerrão causou expulsão de 10 jogadores
  Ian Ferraz / Metrópoles.com
  14/03/17 - 03h13
  DANIEL FERREIRA / METRÓPOLES.COM
  A súmula da partida entre Gama e Brasiliense foi entregue na sede da Federação de Futebol do Distrito Federal nesta segunda-feira (13/3), às 19h20, desobedecendo o prazo estipulado pela CBF, até às 14h do primeiro dia útil após a realização da partida. O documento é crucial para a definição das punições aos clubes sobre o incidente de domingo (12). O Tribunal de Justiça Desportiva do Distrito Federal julgará o caso na próxima semana.

  Dez jogadores foram expulsos. Do Gama, receberam cartão vermelho: Dudu Gago, Eduardo Rondon, Paulinho, Raone, Roberto Pitio e Maringá. Do Jacaré, foram punidos os atletas Gabriel, Nunes, Elcarlos e Fernandes. Eles ficarão de fora da partida entre Brasiliense e Brasília, sábado (18), no Abadião, às 16h, e entre Paracatu e Gama, no mesmo dia, às 17h30, no interior mineiro. Podem ainda sofrer punições mais pesadas.

  A súmula traz detalhes da briga no Bezerrão, como socos e pontapés trocados por atletas e comissão técnica das duas equipes. Do Gama, estiveram envolvidos Dudu Gago, Raone, Roberto Pitio e Maringá. Pelo lado do Brasiliense, o árbitro Almir Camargo escreve que Nunes, Elcarlos, Luquinhas e o treinador de goleiros Adelton Gomes, o Guto, participaram da confusão. Ele publicou também que os cartões não foram aplicados no gramado devido à falta de segurança.

  O documento do árbitro relata que, aos quatro minutos do segundo tempo, foram arremessadas garrafas plásticas por torcedores do Gama, logo após gol feito pelo clube. Já o documento do delegado da partida, Mayco Augusto, descreve que na saída do estádio, após a partida, um torcedor do Gama atirou uma lata cheia de cerveja em direção aos membros da comissão de arbitragem, que não foi atingida.
  O relato do delegado da partida diz que 13 policiais militares (BpChoque) e outros três seguranças particulares foram destacados para fazer a segurança de jogadores, comissão técnica e arbitragem no campo de jogo.

  Como medida preventiva, o TJD-DF definiu nesta segunda (13) a interdição do estádio do Bezerrão por falta de segurança. O descumprimento da medida resultará em multa de R$ 50 mil aos clubes que jogarem no local.

  Google ballon stort neer in Colombia en wordt als een UFO aangezien....

  Boeren in provincie Tolima zijn doodsbang bij het zien van de 'UFO'

  (Bron foto: Policia Naconal Colombia)

  Boeren woonachtig in het centrum van de provincie Tolima in Colombia zeggen dat ze doodsbang waren toen ze zondag een voorwerp zagen crashen op een weiland, waarvan ze dachten dat het een UFO was, zo schrijft BBC News vandaag, dinsdag 14 maart 2017. 'Het was aan het roken en een vreemde vloeistof lekte er uit', aldus een inwoner van het stadje San Luis. De politie heeft sindsdien het voorwerp geïdentificeerd als een 'internetballon' ontwikkeld door X, een bedrijf dat is opgericht door Google, om het signaal voor internetontvangst op het platteland te verbeteren. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van crash van de ballon is geweest.


  Tolima's politiecommandant Jorge Esguerra ontkende eerdere berichten op Twitter en Facebook, die het voorwerp hadden beschreven als een satelliet. 'Het is een technologisch apparaat dat wordt gebruikt door Google, dat rond beweegt en omhoog wordt gehouden door een ballon', legde hij uit, eraan toevoegend, dat het deel uitmaakte van het X's Project Loon.


  X, dat vroeger bekend stond als Google X, gebruikt het apparaat om internetverbindingen voor mensen op het platteland en in afgelegen gebieden uit te breiden door de ballonnen, die zich bevinden aan de rand van het heelal en een signaal uitzenden.

  Maar, veel mensen in het landelijk gebied in de buurt van San Luis waar het was neergestort, zeiden dat ze ervan overtuigd waren dat het iets meer sinister was. 'We dachten dat het een UFO of het overblijfsel van een ruimteschip was', zeiden lokale bewoners tegen de krant El Tiempo.

  (Red. De Surinaamse Krant/Twitter/El Tiempo/BBC News)

  Nieuwe vicepresident Colombia focust zich op drugshandel, illegale mijnbouw, corruptie en afpersing

  De Colombiaanse autoriteiten zijn nog niet aanwezig in sommige gebieden van het land


  Colombia's nieuwe vice-president heeft de regering opgeroepen om criminaliteit en corruptie taan te pakken. General Óscar Naranjo, die in de komende dagen naar verwachten het vicepresidentschap van Colombia op zich zal nemen als gevolg van het op handen zijnde ontslag van Germán Vargas Lleras, zei dat zijn focus gericht zal zijn op zaken als drugshandel, illegale mijnbouw, afpersing en corruptie, aldus een interview bij Caracol Radio, zo bericht PanAmPost vandaag, dinsdag 14 maart 2017.

  Naranjo erkend, dat de staat in sommige delen van het Colombiaanse grondgebied niet aanwezig is en dat dit heeft bijgedragen aan een toename van illegale mijnbouw, zoals goud, een activiteit waaraan illegale groeperingen zoals de ELN (Ejército de Liberación Nacional), criminele bendes en de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) hebben deelgenomen, samen met drugshandel.


  Volgens de radiozender zegt Naranjo, dat de afwezigheid van de staat heeft toegestaan ​​'de bloei van criminele economieën heeft toegestaan en dat het wegnemen van hun bronnen van illegale inkomsten prioriteit moet zijn. Drugshandel, mijnbouw, afpersing, zijn lucratieve bronnen van illegale inkomen, die we moeten aanpakken met de volle kracht van de wet.' Bovendien zei hij, moet de Colombiaanse regering haar aanwezigheid laten voelen in de gebieden waar zij historisch gezien niet te bereiken is geweest.

  In het kielzog van de demobilisatie van de FARC en de uittocht naar de zogenoemde 'pre-concentratie zone', hebben criminele groepen en groepen in de drugshandel, evenals de ELN, gevochten om controle te verkrijgen over de door de FARC verlaten zones. De lucratieve drugshandelroutes van de FARC worden nu fel bevochten en hebben lang het interne conflict in Colombia gevoed. Daarenboven, aldus Naranjo, moeten issues als corruptie en afpersing, die zich blijven voordoen in verschillende delen van het land, worden geëlimineerd.

  De huidige vice-president Germán Vargas Lleras is van plan om zijn functie binnenkort neer te leggen in een ​​poging om bij de verkiezingen van 2018 tot president gekozen te worden. Volgens Colombiaans recht kan de president zijn vicepresident benoemen in het geval van een ontslag. Vargas Lleras wordt beschouwd als een van de favorieten, maar waarschijnlijk met zware concurrentie vanuit rechts door de Centro Democratico partij van ex-president Alvaro Uribe alsook van linkse kandidaten als Claudia Lopez en Jorge Robledo.  (Red. De Surinaamse Krant/PanAmPost/Twitter)

  Autoriteiten Suriname zetten in januari en februari 225 vreemdelingen het land uit

  Meeste uitgezette vreemdelingen zijn Brazilianen (101) en Chinezen (68)


  Tweehonderdvijfentwintig vreemdelingen zijn in de maanden januari en februari 2017 door de Vreemdelingendienst het land uitgezet, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 14 maart 2017.

  De illegalen hadden verschillende nationaliteiten. Het ging onder andere om 101 Brazilianen, 68 Chinezen, 11 Vietnamezen, 3 Indonesiërs, 13 Guyanezen, 4 Nederlanders, 8 Haïtianen, 3 Colombianen, 10 Dominicanen, 1 Barbadiaan, 1 Zuid-Afrikaan en 1 Venezolaan.

  De meeste van de gedeporteerde vreemdelingen mogen na een jaar of twee maanden, indien hun documenten in orde, zijn Suriname weer binnenkomen.

  Districtscommissaris Nerkust laat geluidsoverlast veroorzakende auto in beslag nemen

  Eigenaar auto zou een zich misdragende agent van het Korps Politie Suriname zijn

  Districtscommissaris duldt geen geluidsoverlast


  Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Zuidwest heeft zondagavond in de Wilhelminastraat een auto in beslag laten nemen door de politie vanwege geluidsoverlast. 'Ik heb er geen problemen mee als mensen zich daar willen ontspannen en naar muziek uit de auto luisteren. Maar, je gaat daar geen car audio battle houden', zegt Nerkust vandaag, dinsdag 14 maart 2017, in een reactie in de Ware Tijd.

  Bovendien heeft de betrokken overtreder zich volgens de districtscommissaris misdragen tegenover hem en de politie. 'Nadat de politie vertrokken was, heeft hij het geluid tweemaal hoger gezet.'

  Nerkust besloot vervolgens om de politie nog eens te laten komen om hem te waarschuwen. De man zou hierbij echter afkeurende uitlatingen hebben gedaan en toen de politie hem daarover wilde aanspreken stapte de man in zijn voertuig reed weg. 'Dat getuigt van geen respect voor de politie en geen respect voor je medemens', vindt Nerkust.

  De politieagenten zijn hem achterna gegaan en hebben de auto in beslag genomen.

  Uit andere schrijft de Ware Tijd te hebben vernomen, dat de overtreder een politieman is. De districtscommissaris zegt dat hij consequent tegen dergelijke vormen van geluidshinder zal optreden. Bij volgende keren zal het volgens hem niet bij één overtreder blijven. 'Ik ga al die auto's in beslag nemen.' Hij vindt dit gedrag onacceptabel.

  Het is al geruime tijd gebruik, dat vooral jongeren zich in het weekend in de Wilhelminastraat verzamelen met eten en drank. Uit het merendeel van de geparkeerde auto's klinkt luide muziek en er worden shows gegeven van auto's, motorfietsen en bromfietsen. Er is vaak hierover geklaagd, omdat de bezoekers niet alleen voor geluidsoverlast zorgen, maar ook voor enorm veel vuil. Hierop heeft echter nog geen enkele overheidsfunctionaris een gepast antwoord kunnen formuleren.

  Surinaams kopstuk cocaïnesmokkel in Amsterdam gearresteerd door arrestatieteam

  Aangehouden verdachte in 2012 tot 5 jaar cel veroordeeld, maar heeft straf niet uitgezeten

  Haroun A. verdachte in mega-onderzoek Tidore naar smokkel duizenden kilo's cocaïne - Hoofdverdachte in die zaak is de Surinamer Piet W.


  Een arrestatieteam van de politie heeft maandagnacht in Amsterdam een man opgepakt die al jaren gezocht wordt voor grootschalige cocaïnesmokkel. Dit meldt De Telegraaf vandaag, dinsdag 14 maart 2017. Hij is in 2012 veroordeeld tot vijf jaar cel, maar zat zijn straf niet uit. Het gaat volgens een goed ingevoerde opsporingsbron van De Telegraaf om de Surinaamse Haroun A. 

  Hij was een van de verdachten in het mega-onderzoek Tidore naar de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne naar Nederland. Piet W., hoofdverdachte in de zaak, kwam in december na een celstraf van zeven jaar vrij.

  Haroun ’Harry’ A,. is schuldig bevonden aan de de betrokkenheid bij de invoer van drie transporten van in totaal duizend kilo cocaïne. Na de veroordeling raakte hij uit zicht. De Landelijke

  Eenheid wil niets zeggen over de identiteit van de opgepakte man, maar bevestigt dat het om een verdachte uit de zaak Tidore gaat.

  De zaak Tidore viel vooral op, omdat de hoofdverdachten in afgeluisterde gesprekken praatten over ’Baas’, de bijnaam van de president van Suriname, Desi Bouterse. Enkele verdachten hadden goede contacten met mensen rond Bouterse. Die moet nog steeds een straf uitzitten van elf jaar voor grootschalige cokesmokkel.

  Dit berichtte crimesite.nl op 12 april 2012 over de Tidore-zaak en de rol van Piet Wortel: 

  Surinaams onderzoek enorm

  GEPUBLICEERD OP DONDERDAG 26 APRIL 2012 09:55
  piet_wHet onderzoek van het landelijk parket dat in Suriname heeft geleid tot doorzoekingen op acht plaatsen en tot de arrestatie van Piet W. (foto) in Barcelona is één van de grootste Nederlandse cocaïne-onderzoeken van de afgelopen vijf jaar. Er zijn tal van vertakkingen naar andere verdachten in onderzoek, waarbij het meest in het oog springt de relatie van hoofdverdachte W. met Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president. 
  Tal van cocaïne-vangsten zouden in verband te brengen zijn met de groep van W. De woordvoerder van het landelijk parket spreekt van ‘één onderzoek’, en dat moge strikt genomen juist zijn, het “project” Tidore kent vele connecties en verdachten.
  Duidelijk is dat het Openbaar Ministerie vindt dat Siegfried “Piet” W. (43, Paramaribo) een belangrijke connectie heeft met Colombiaanse leveranciers die hem in staat maakt grote hoeveelheden af te zenden. De vraag is of die veronderstelde contacten via Suriname lopen of rechtstreeks naar Colombia.
  De politie in Suriname heeft in het verleden Dino Bouterse ervan verdacht betrokken te zijn bij transacties waarbij wapens aan de Colombiaanse guerilla-beweging FARC werden geleverd in ruil voor cocaïne, die op verlaten plekken in West-Suriname en het binnenland werd ingevlogen. 
  cocaine_kaapverdHet is ook mogelijk dat de politie denkt dat W. rechtstreekse contacten in Colombia heeft. In de Kaapverdische zaak van 1500 kilo is de herkomst van de drugs niet bekendgemaakt. Maar de betrokken Rotterdamse verdachte Paolo P. is in de witwaszaak, bij verstek ook veroordeeld voor het onderhouden van directe contacten met Colombiaanse afzenders. Grote hoeveelheden cocaïne gaan doorgaans per container en de containerhandel met Suriname is niet groot in omvang.
  In landen in West-Afrika wordt cocaïne uit Zuid-Amerika soms tijdelijk opgeslagen. 
  Bronnen melden Crimesite dat de groep van W. in verband wordt gebracht door de recherche met een groep die op dit moment wordt vervolgd voor importeren van cocaïne naar Antwerpen, rond Amsterdammer Mario M. Ook het onderzoek naar strafrechtadvocaat Ashwin Balrak zou verband houden met het vooronderzoek naar Piet W.
  Opvallend is dat de politie een in de onderzoeken veel voorkomende naam niet heeft aangehouden. Het gaat om de Surinaamse Amsterdammer Delano B. 
  Piet W. had lange tijd de naam ongrijpbaar te zijn. Zijn uitgavenpatroon liep in de papieren, zo beschikte hij over een skybox in het Camp Nou-stadion van CF Barcelona. 
  Zie ook:

  Bezoek Statenvoorzitter Curaçao, Pisas, aan minister Plasterk op losse schroeven

  Onduidelijk of Plasterk in geplande ontmoeting 17 maart namens Rijksministerraad spreekt

  Pisas vermoedt dat Nederland proces traineert


  Zolang niet bekend is of minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens de Rijksminsterraad mag spreken, gaat de geplande ontmoeting met Statenvoorzitter Gilmar Pisas wat deze laatste betreft niet door. 

  Pisas en Plasterk hebben een afspraak staan op 17 maart, maar de Statenvoorzitter wil eerst weten of de minister gemachtigd is om namens de Rijksministerraad op te treden. Dat verklaarde hij gisteren in een interview bij TeleCuraçao, aldus Paradise FM vandaag, dinsdag 14 maart 2017.

  Pisas zei ook de indruk te hebben dat Nederland het proces traineert. Nederland weet dat de gouverneur fouten heeft gemaakt en neemt haar daarom nu in bescherming, aldus Pisas.

  Door de vertragingstactiek zou het besluit van de Rijksministerraad om het ontbinden van de Staten en de voorgeschreven verkiezingen nietig te verklaren, op de lange baan worden geschoven.

  Blok van 12 in Staten Curaçao stapt wellicht naar Europees Hof voor Rechten van de Mens

  Volgens MFK-voorzitter Schotte gaat het om 'een optie'


  De meerderheid van 12 in de Staten stapt mogelijk naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat heeft Gerrit Schotte, politiek leider van MFK en tevens leider van de meerderheid in de Staten, bij Radio Mas verklaard, aldus het Antilliaans Dagblad dinsdag 14 maart 2017.

  Schotte zegt, dat het om een optie gaat. 'Mij is gevraagd of de zaak in Straatsburg aanhangig wordt gemaakt. Ik heb geantwoord dat het één van de opties is.'

  Het is niet bekend wat de vordering van de eisers inhoudt. Er zou ook uiterlijk vandaag een petitie worden ingediend, het is onbekend bij welke instantie dat gebeurt en wat de tekst van het verzoek is.

  Stichting Felis op Curaçao voor naschoolse opvang vindt lesmateriaal ver beneden peil

  'In oefenstof wordt mensheid onderverdeeld in vier rassen'


  Stichting Felis voor naschoolse opvang luidt de noodklok: het lesmateriaal dat de kinderen van school meekrijgen, is ver beneden peil. Ter illustratie verwijst de stichting naar oefenstof waarin de mensheid wordt onderverdeeld in ‘het Europide ras, Mongolide ras, negride ras en het rode ras’, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 14 maart 2017.

  De naschoolse opvang in Otrobanda plaatste foto’s van het lesmateriaal op Facebook, vergezeld van de vraag: Wat staat daar? Tientallen mensen reageerden, de een verontwaardigd, de ander boos of verdrietig.  Curaçaos Statenlid Constancia weigert publiekelijk excuses aan te bieden voor klap aan MAN-Statenlid Mc William

  'Het is iets persoonlijks en ik hoop dat het persoonlijk kan blijven'


  Het Statenlid Jacinta Constancia (MFK) heeft gisteren geweigerd om publiekelijk excuses aan te bieden voor de klap die zij aan MAN-Statenlid Giselle Mc William in het parlement uitdeelde. 'Het is iets persoonlijks en ik hoop dat het persoonlijk kan blijven, tussen mij en mijn collega-Statenlid.'

  Constancia zei dit in reactie op het verzoek van PAR-statenlid Stephen Walroud om zich publiekelijk te verantwoorden, aldus bericht vandaag, dinsdag 14 maart 2017, het Antilliaans Dagblad.

  De Centrale Commissievergadering over de begroting van het Parlement was gisterochtend al enige tijd aan de gang, toen Mc William door Statenvoorzitter Gilmar Pisas in de gelegenheid werd gesteld commentaar te geven op de begroting. Vervolgens ging de Statenvoorzitter over op het volgende agendapunt.

  Oud-premier Curaçao Whiteman: 'Ongehoord, dat PS zich heeft aangesloten bij blok van 12'

  'Het is verraad’ van PS aan gedachtegoed van in 2013 vermoorde Soberano-leider Helmin Wiels'


  Dat zijn partij, Pueblo Soberano, waarvoor hij nog tot december minister-president is geweest, zich heeft aangesloten bij het kamp-Schotte en nu deel uitmaakt van het ‘Blok van 12’, vindt oud-premier Ben Whiteman ‘ongehoord’. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vanochtend, dinsdag 14 maart 2017.

  Hij noemt het ‘verraad’ van PS aan het gedachtengoed van de in 2013 vermoorde Soberano-leider Helmin Wiels, die geweigerd had een coalitie met MFK van Gerrit Schotte voort te zetten.

  Whiteman verbrak gisteren het lange zwijgen in een live vraaggesprek met Radio Direct. De ex-premier was vrijdag bij de indiening van de kandidatenlijsten voor de vervroegde verkiezingen op 28 april de grote afwezige op de PS-lijst.

  Ministerie van Financiën start met openbaarmaking financiële gegevens voor burger

  Ministerie streeft naar verbetering van haar transparantie richting de bevolking


  De burgers gaan via de publicatie van cijfers en een toelichting, regelmatig geïnformeerd worden door het ministerie van Financiën over de overheidsfinanciën. Er zijn twaalf tabellen over 2016 gepubliceerd (zie hieronder) die cijfermatig de ontwikkelingen van de inkomsten en uitgaven van de Staat weergeven en de bronnen van financiering. De tabellen zijn in het Engels en Nederlands, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 14 maart 2017. 

  De hoofdtabel geeft weer welke inkomsten de Staat in 2016 heeft ontvangen, uitgesplitst naar inkomstensoort en tevens naar de mijnbouwsector versus de niet-mijnbouw sector. Daartegenover staan de uitgaven, uitgewerkt naar personele kosten, subsidies en bijdragen, aanschaf van goederen en diensten, rentebetalingen en kapitaalsuitgaven. De financiering bestaat uit externe financiering waarbij van de trekkingen op leningen of obligaties de aflossingen worden afgetrokken; met andere woorden, netto buitenlandse financiering.

  Tevens zijn er binnenlandse bronnen van financiering, zoals de banken en andere financiële instellingen. Zo levert hun belegging in schatkistpapier de overheid financieringsmiddelen, aldus het ministerie mee.  De hoofdtabel is opgesteld op kasbasis en op committeringsbasis.

  De tabel Overheidsfinanciën op kasbasis geeft weer de kasontvangsten en kasuitgaven van de Overheid tijdens de verslagperiode. Het geeft ook weer hoeveel 'kas'-middelen de overheid nodig had: het totale tekort op kasbasis.

  De tabel Overheidsfinanciën op committeringsbasis doet verslag van zoveel als mogelijk de ontvangsten en uitgaven verdiend/gecommitteerd voor het lopende dienstjaar, en niet zo zeer de kasontvangsten en kasuitgaven. Immers, het oplopen van achterstanden betekent minder kasuitgaven terwijl het betalen van achterstanden uit voorgaande perioden resulteert in hogere kasuitgaven. Deze wijze van registratie en presentatie levert het committeringstekort op. De financiering hiervan geschiedt eveneens met de ontvangen binnenlandse en buitenlandse financieringsmiddelen vermeerderd met het oplopen van achterstanden en verminderd met de betaling van oude achterstanden, legt Financiën uit. Beide tabellen zijn geclassificeerd volgens de internationale methodologie van de Government Finance Statistics Manual van het Internationaal Monetair Fonds. Het ministerie van Financiën hoopt dat een beter begrip over economische en overheids financiële ontwikkelingen ook bijdraagt tot goede keuzes van de burgers in hun bestedingen, besparingen en het willen lenen van geld.

  Deze statistieken over de overheidsfinanciën zullen in het vervolg maandelijks worden gepubliceerd. De actualiteitswaarde zal worden gemonitord, uiterlijk twee maanden na het verstrijken van de rapportage maand, zal de volgende periode worden gepubliceerd.

  Het ministerie van Financiën heeft reeds in oktober 2016 op zijn website de tabellen over 2012 tot en met 2015 gepubliceerd. Deze werkwijze ligt ingebed in de doelstelling van het ministerie om de samenleving en de direct betrokken actoren zoveel als mogelijk van actuele cijfers te voorzien in relatie tot de staatsfinanciën.

  Om de werkwijze inzichtelijker te maken is Financiën ertoe overgegaan om zoveel als mogelijk relevante informatie te verschaffen waaronder verslagdocumenten en financiële nota’s. De beperkte groep die voorheen kon beschikken over de financiële nota’s is nu uitgebreid naar alle belanghebbenden.

  Sinds oktober 2016 staan de Financiële Nota’s over 2014 tot en met 2017 ook op de website van het ministerie en zijn hierdoor toegankelijk voor een grotere groep, onder wie studenten. De ontwikkelingen binnen de economie zijn zeer dynamisch. Financiën is ertoe overgegaan om meer cijfers(data) te publiceren en deze te onderbouwen met toelichtingen en korte effectieve analyses. De huidige publicaties zullen uitgebreid worden met meerdere tabellen over de diverse thema’s financieel en fiscaal beleid, zo laat het ministerie in een persbericht weten.

  St. Henk Abrahams verzoekt OM daders mishandeling hond te Ondrobon te vervolgen

  'Ook al is het een zwerfhond, het is een levend wezen, mensen moeten echt ophouden hiermee'

  Daders zouden inmiddels in beeld zijn....


  'De foto spreekt voor zich. Dit kan niet. Ook al is het een zwerfhond, het is een levend wezen. Mensen moeten echt ophouden hiermee.' Zo reageert Cynthia Ashruf, voorzitster van Stichting Henk Abrahams over een geval van dierenmishandeling dat zich voordeed te Ondrobon. De mishandeling is vastgelegd en daarna verspreid op het internet, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 14 maart 2017.

  De stichting zal vandaag een brief richten naar het Openbaar Ministerie (OM) voor onderzoek en vervolging van een groep mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan het doodmartelen van een hond.

  De organisatie heeft naar aanleiding van beeldmateriaal dat op sociale media is geplaatst het initiatief genomen om de personen die duidelijk te zien zijn op de foto op te sporen. Middels een oproep op Facebook heeft de Stichting een verzoek gedaan aan de gemeenschap om informatie te verschaffen over de daders.  'Er kwamen veel reacties binnen van mensen die de mishandeling afkeuren. Wij kregen genoeg informatie. Veel mensen wisten dus over wie het ging.' Ashruf zegt dat de informatie die verzameld is wordt opgenomen in een dossier dat wordt overhandigd aan het OM.

  Ze wijst erop dat men zich er meer bewust van moet worden dat dierenmishandeling strafbaar is. 'Wij komen op voor dieren in nood. Nu ziet men duidelijk hoe dieren mishandeld worden en het is veel te erg.'

  Er zijn ook bedreigende uitlatingen gedaan naar mensen die informatie hebben doorgespeeld. Dat verbaast de voorzitter nog meer. De stichting Dierenbescherming Suriname is ook bezig met onderzoek in deze zaak.

  Gevangenbewaarder Santo Boma betrapt met sigaretten, drank en drie mobiele telefoons bij zich

  Cipier heeft ook marihuana en XTC-tabletten op zak

  Minister Van Dijk-Silos: 'Deze man wordt op staande voet ontslagen'


  Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie bevestigt vanochtend, dinsdag 14 maart 2017, op Starnieuws, dat penitentiair ambtenaar P.J. op heterdaad betrapt is door zijn commandant. Bij visitatie bleek dat hij onder andere 1.300 gram marihuana, drie mobiele telefoons, sigaretten en drank bij zich had, tijdens zijn dienst in de gevangenis van Santo Boma zondag. 

  De penitentiaire ambtenaar is aangehouden en overgedragen aan de politie.

  Hij bleek bij verdere controle ook een hoeveelheid XTC-tabletten bij zich te hebben. Deze spullen zijn in beslag genomen door de politie die de zaak verder onderzoekt.

  Minister Van Dijk-Silos zegt, dat de de man zonder meer op staande voet ontslagen zal worden. De bewindsvrouwe stelt verder, dat de leiding van het Korps Penitentiaire Ambtenaren veel moeite doet om de rotte appels te verwijderen. De leiding heeft alle steun van haar om krachtig op te treden tegen personen die het imago van het korps schaden.

  Korjaal zinkt in omgeving Stoelmanseiland

  Drie opvarenden, een vrouw en twee kinderen, zouden worden vermist....

  (Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

  Starnieuws bericht dat gistermiddag, maandag 13 maart 2017, een korjaal met een aantal personen is gezonken in de omgeving van Stoelmanseiland. Die nieuwswebsite schrijft te hebben vernomen, dat twee kinderen worden vermist. De overige personen konden in veiligheid worden gebracht. 

  De zoekactie naar de vermiste personen is nog gaande. Er zijn verder geen bijzonderheden bekend. Het Korps Politie Suriname had vanochtend (half negen), dinsdag 14 maart 2017, nog geen melding van dit ongeluk gemaakt.

  Het Dagblad Suriname meldt 's middags op haar website, dat volgens regiocommandant Darni Stolk drie personen worden vermist. Het gaat om een vrouw en twee jeugdigen.

  (Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

  Arbeidsomstandighedenwet vervangt Veiligheidswet van 1947

  Ontwerpwet aangeboden aan minister van Arbeid Moestadja

  (Bron foto: ministerie van Arbeid)
  - Bewindsman ontvangt ook ontwerpwet gericht op instelling ondernemingsraden binnen bedrijven 
  - Jaarlijks meer dan 2.400 bedrijfsongevallen - 'Deze aantallen zijn buiten proporties veel en zorgwekkend'


  De Arbeidsomstandighedenwet wordt het nieuwe instrument van het ministerie van Arbeid tegen de negatieve trend van de afgelopen jaren, waarbij jaarlijks steeds meer beroepsziekten, bedrijfsongevallen en ongevallen met dodelijke afloop plaatsvinden. Deze wet zal de zeventig jaar oude Veiligheidswet van 1947, die schromelijk tekort, schiet in haar geheel vervangen. Het ontwerp is aangeboden aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid door de commissie Modernisering Veiligheidswetgeving, zo bericht het ministerie maandag 13 maart 2017.

  Tegelijkertijd mocht de minister ook een wetsontwerp in ontvangst nemen gericht op de instelling van ondernemingsraden in bedrijven. Beide ontwerpwetten hebben betrekking op het bevorderen van veilige arbeidsomstandigheden op de werkvloer en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  Het ontwerp 'Arbeidsomstandighedenwet' heeft het karakter van een raamwet. Deze wet bevat algemene bepalingen en richtlijnen over het nieuw arbeidsomstandighedenbeleid in bedrijven. Hierbij moet gedacht worden aan het bevorderen van gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers. Het wetsproduct heeft tot doel om ongevallen en ziekten die veroorzaakt worden door het werk te voorkomen en om de verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers te vergroten. Hierdoor kunnen ze gezamenlijke acties ondernemen voor het verbeteren van veilige arbeidsomstandigheden in hun bedrijf middels verplicht risico-inventarisatie en -evaluatie.

  Het arbeidsomstandighedenbeleid moet zoveel mogelijk tot stand komen binnen bedrijven zodat maatwerk mogelijk is. De overheid zal slechts de normen bepalen voor algemene doelstellingen die behaald moeten worden. Hoe de doelen bereikt zullen worden blijft een aangelegenheid van de individuele ondernemingen en een verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemers binnen het bedrijf.

  Uiteraard blijft in deze verhouding de werkgever de uiteindelijke verantwoordelijke partij, maar overleg met zijn werknemers wordt volgens het ontwerp verplicht gesteld en elke partij heeft daarin zijn eigen specifieke taak, aldus het ministerie. Deze wet zal werkgevers verplichten om in hun bedrijf onder andere een preventiemedewerker aan te stellen en om een gezamenlijke arbeidsomstandighedencommissie alsook een ondernemingsraad in te stellen.

  De preventiemedewerker zal in staat moeten zijn beroepsziekten en risico’s van bedrijfsongevallen in een vroeg stadium te herkennen en beoordelen, terwijl de ondernemingsraad zal fungeren als een inspraak- en medezeggenschapsorgaan over veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf. Deze raad zal bestaan uit enkele werknemers die namens het personeel structureel overleg zullen voeren met de werkgever over gezondheid- en veiligheid.

  De instelling van ondernemingsraden binnen bedrijven zal niet vrijblijvend zijn. Dit is ook de reden waarom tegelijkertijd een ontwerp is voorbereid gericht op de instelling van ondernemingsraden in bedrijven. In de arbeidsomstandighedencommissie werken werkgever en werknemer samen op het gebied van veiligheid en gezondheid.

  De twee ontwerpen moeten gezien worden als de eerste fase van de nieuwe veiligheidswetgeving in het traject naar de gewenste veilige arbeidsomstandigheden op de werkvloer. De nieuwe veiligheidswetgeving moet nog worden gecompleteerd met specifieke veiligheidsbesluiten -en beschikkingen. Dit zal volgens de voorzitter van de commissie, Glenn Piroe, nog zeker een jaar in beslag nemen.

  Moestadja vindt dat de inzetbaarheid van werkenden voor de gewenste ontwikkeling van ons land, slechts verhoogd kan worden als de beroepsbevolking gezond en vitaal is. Daarom vindt hij het belangrijk, dat zijn ministerie wetgeving op dit stuk vernieuwt. Hij zegt dat het ministerie goede vooruitgang boekt in het streven om in deze regeerperiode twintig arbeidswetten goedgekeurd te krijgen.

  Inmiddels zijn vijf van de zes wetten die zijn aangeboden aan de Nationale Assemblee (DNA) aangenomen. De resterende wetten staan nu op stapel. Wetsontwerpen zoals aanpassing ontslag, zwangerschapsregeling en contractarbeid zijn intussen aangeboden aan het Arbeidsadviescollege (AAC)voor commentaar. Ook de twee jongste wetsontwerpen zal de minister aanbieden aan het AAC.

  De commissie Modernisering Veiligheidswetgeving werd in mei 2016 geïnstalleerd. Uit statistieken van de Arbeidsinspectie blijkt dat de oude Veiligheidswet die bedoeld is om ongevallen en beroepsziekten tot een minimum te beperken, kennelijk niet krachtig genoeg is om de verhoogde trend van bedrijfsongevallen te stuiten. Evenmin biedt deze wet de Arbeidsinspectie voldoende grip om beroepsziekten vroegtijdig te detecteren en te voorkomen.

  In Suriname vindt gemiddeld elk klokuur een bedrijfsongeval plaats uitgaande van een werkweek van 48 uren. Dit komt neer op jaarlijks meer dan 2400 bedrijfsongevallen. Voorts laten jaarlijks 12 tot 18 werknemer het leven als gevolg van een ongeval op het werk. Deze aantallen zijn buiten proporties veel, gezien de kleine Surinaamse beroepsbevolking. De cijfers zijn zorgwekkend voor ons land. Dit is ook de reden waarom de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) bij verschillende gelegenheden haar bezorgdheid heeft geuit over deze negatieve ontwikkeling op het arbeidsvlak. Ons land werd daarom aangespoord om vanuit de gedachten van decent work via aangepaste wetgeving de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Daarom is in het kader van het Decent Work Country Programma voor Suriname, dat met technische assistentie van de ILO wordt uitgevoerd, de modernisering van de Veiligheidswet 1947 geïdentificeerd als één van de prioriteiten.

  Bij het ontwikkelen van de nieuwe veiligheidswetgeving heeft de commissie zich ook laten leiden door de verdragen en aanbevelingen van de ILO en de CARICOM Modelwetgeving. Eveneens is gebruik gemaakt van wetgeving uit het bestand van de ILO.

  Nederland verplettert Israël met 12-2 bij World Baseball Classic in Japan

  'Team Kingdom' nog in de race voor plek in halve finales  Nederland heeft maandag 13 maart 2017 bij de World Baseball Classic in Japan in zijn tweede wedstrijd van de tweede ronde Israël met 12-2 overklast en is nog in de race voor een plaats in de halve finales. In de eerste poulefase had Israël, de nummer 41 van de wereldranglijst, met 4-2 gewonnen van Oranje, dat op de negende plaats van de ranking staat, zo meldt NOS Sport op haar website.

  Nadat Oranje zondag tegen Japan (6-8) kansen had laten liggen, liep het nu in het slagperk vooral in de beginfase stukken beter. Didi Gregorius en Jonathan Schoop openden in de tweede inning de score op een honkslag van Yurendell de Caster. Een inning later stond het al 6-0 na honkslagen van Andrelton Simmons, Gregorius en Shawn Zarraga.  Nadat een honkslag van Wladimir Balentien in de vierde slagbeurt de 7-0 had opgeleverd van Simmons, zorgde Gregorius voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Met een verre mep in het rechtsveld tekende hij voor een homerun, waarop ook Wladimir Balentien en Jurickson Profar over de thuisplaat kwamen en de score op 10-0 brachten.


  Terwijl Israël acht werpers gebruikte, hield starter Jair Jurrjens het bij Oranje zes innings vol. Hij pitchte uitstekend, al haalde Nate Freiman in de vierde inning met een homerun de nul van het bord. Het bleek een van de weinige wapenfeiten van Israël, dat zijn voorgaande wedstrijden in de World Baseball Classic had gewonnen.

  Toen Juan Carlos Sulbaran inmiddels Jurrjens had afgelost op de werpheuvel, gaf Nick Rickles de score voor Israël in de zevende slagbeurt nog een iets draaglijker aanzien. In de volgende inning liep Oranje weer verder uit dankzij een opofferingsslag van Gregorius, waarop Profar scoorde, en een honkslag van Zarraga die Balentien binnen loodste.