donderdag 16 maart 2017

Advocaten vier verdachten in zaak cocaïne-boot 'de Zeeland' vragen vrijspraak

Volgens advocaten heeft OM onvoldoende bewijslast tegen verdachten

Uitspraak volgt 20 april, ook in zaak verdachten betrokken bij sleper Marian V uit Suriname        


De advocaten van de vier verdachten in de zaak van cokeboot de Zeeland stellen dat Justitie niet heeft bewezen of en zo ja welke rol de mannen afzonderlijk hebben gespeeld. Zij vroegen vandaag, donderdag 16 maart 2017, tijdens de behandeling van de rechtszaak in Rotterdam vrijspraak voor hun cliënten. Dit bericht BN/De Stem.

De drie Zeeuwen (uit de gemeente Goes, Middelburg en Vlissingen) en een man uit het Brabantse Steenbergen worden beschuldigd van het smokkelen van 1.075 kilo cocaïne, straatwaarde 25 tot 30 miljoen euro, naar Nederland. De drugs zouden in januari vorig jaar voor de Belgische kust zijn overgeladen van de sleepboot Marian V, afkomstig uit Suriname, op de Zeeland, een sportvisboot waarvan de schipper, de 25-jarige man uit de gemeente Goes de schipper en mede-eigenaar was.

Na het overladen, in bijzonder zwaar weer, raakte de schroef van de Zeeland onklaar en moest de schipper de KNRM te hulp roepen. Ze werden in een vliegende storm gered, maar de Zeeland bleef stuurloos op zee achter en spoelde de volgende ochtend aan op het strand bij Cadzand-Bad. Bij inspectie van de boot vonden politie en douane de pakketten coke.

Het enige wat volgens de raadslieden vaststaat is dat de mannen ’s ochtends zijn uitgevaren vanuit Neeltje Jans en dat ze zijn gered.

Twee opvarenden van de Marian V. hebben echter verklaard, dat zij met de sleper van Suriname naar Europa waren gevaren en dat voor de Belgische kust pakketten met een kraan werden overgeladen op de Zeeland. Ze zouden twee mannen aan het dek van de Zeeland hebben gezien. Het was donker en bijzonder slecht weer. Volgens de raadslieden is niet met zekerheid vast komen te staan wie dat waren.

De Officier van Justitie stelde woensdag, dat de vier mannen wel bij de smokkel betrokken moesten zijn en eiste tot tien jaar cel. Wat de precieze rolverdeling was, is volgens haar niet van belang. Daar gingen de raadslieden niet mee akkoord. De redenering 'je was erbij, dus je bent erbij' is in deze zaak veel te kort door de bocht, vinden zij. De advocaten van de Zeeuwse verdachten wezen er op, dat hun cliënten een blanco strafblad hebben en dat er geen bewijs is van contact met het criminele circuit.

De raadslieden stelden ook dat er geen enkel bewijs is, dat de cocaïne voor Nederland bestemd was. Alles speelde zich af op het Belgische deel van de Noordzee en het was louter toeval dat het bootje op de Zeeuws-Vlaamse kust terechtkwam.

De vier mannen hebben tijdens de behandeling van de zaak zich beroepen op hun zwijgrecht. Tegen de vier werd woensdag zes tot tien jaar gevangenisstraf geëist. De uitspraak is op 20 april. Diezelfde dag horen ook de bij de Marian V. betrokken verdachten het vonnis in hun zaak. Zij verschijnen binnenkort voor de rechtbank.

Venezolaanse ambassade in Paramaribo schenkt goederen aan het NCCR

Goederen bestemd voor bewoners binnenland die getroffen zijn door recente wateroverlast


De Venezolaanse ambassade in Paramaribo heeft gisteren goederen overhandigd aan het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing in Suriname ). De ambassadrice van Venezuela in Suriname, Olga Díaz, heeft de goederen persoonlijk overhandigd (zie foto - Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken), zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, donderdag 16 maart 2017, in een persbericht. 

Majoor Ulrich Corte heeft namens de Nationale Coördinator Rampenbestrijding de goederen in ontvangst genomen. De goederen zijn bestemd voor de getroffenen van de overstroming in het binnenland.

Bij de overhandiging waren tevens aanwezig functionarissen van het NCCR, de ambassade van Venezuela en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ambassadrice Díaz gaf aan, dat het in deze gaat om een schenking van diverse artikelen waaronder matrassen, schoeisel, kleding en voedingswaren. Majoor Corte bedankte de ambassadrice voor de schenking en gaf een beeld van de situatie in het binnenland.

 De schenking van Venezuela is des te meer te waarderen daar bekend is dat het land zelf in een moeilijke financieel-economische situatie verkeert.

Zuid-Amerikaans boomkikkertje licht op door fluorescerende huid...

De Hypsiboas punctatus is niet groter dan 3 centimeter en komt ook in Suriname voor


Het bestaan van de Zuid-Amerikaanse boomkikker was bekend, maar dat hij in het donker prachtig blauwgroen kan oplichten, wisten de biologen nog niet. Je moet wel goed kijken, want het diertje is slechts 3 centimeter lang, zo schrijft vandaag, donderdag 16 maart 2017, onder andere De Telegraaf.

Wetenschappers van de universiteit in Buenos Aires beschrijven in hun vakblad PNAS (zie onderaan) dat de hypsiboas punctatus - die ook in Suriname leeft - een fluorescerende huid blijkt te bezitten. Het is nog een raadsel waaróm de boomkikker oplicht.

Het is de eerste amfibie bij wie de verlichtingseigenschap is vastgesteld. Hoe de kikker aan zijn licht komt, is wel al bekend. Hij absorbeert namelijk daglicht, wat hij dan in het donker weer ’afgeeft’. De onderzoekers bestraalden de hypsiboas punctatus met uv-licht en jawel, hij lichtte ervan op.

Hoe hij dat doet, is nog onderwerp van studie, zo meldt de Süddeutsche Zeitung.Nieuw stationsschip Defensie Zr.Ms. Van Amstel arriveert in Willemstad, Curaçao

De Van Amstel gaat vier maanden actief zijn in wateren Caribisch gebied

(Bron foto: Defensie Caribisch Gebied)

Het nieuwe stationsschip van het ministerie van Defensie, de Zr.Ms. Van Amstel, arriveert morgen in Willemstad. Het schip fungeert voor de komende vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied, zo bericht Defensie Caribisch Gebied vandaag, donderdag 16 maart 2017.

Het zogenoemde multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel van de Koninklijke Marine vaart om half negen 's ochtends de Sint Annabaai binnen en wordt verwelkomd met saluutschoten vanaf Fort Amsterdam. Een gewapende wacht van de landmachtcompagnie voert bij het passeren van de havenhoofden het ceremonieel uit voor het Gouvernementsgebouw bij Fort Amsterdam.

Zr.Ms. Van Amstel meert na binnenkomst af aan de Mattheywerf.

Het schip lost Zr.Ms. Holland af die de afgelopen maanden actief was in onze regio. De Holland onder andere ingezet bij het verlenen van noodhulp aan Haiti na orkaan Matthew. Tijdens anti-drugoperaties is het schip bij diverse onderscheppingen betrokken geweest. Stationsschip heeft meerdere taken

De komende vier maanden zal de Van Amstel als stationsschip in het Caribisch gebied opereren. Naast maritieme presentie en het kunnen geven van noodhulp, is de belangrijkste taak van het fregat het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Daarvoor wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine, de kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse geleide internationale counterdrugsorganisatie, ‘Joint Interagency Task Force South’.

En route naar Curaçao heeft het schip diverse trainingen gedaan, waaronder operaties met haar NH-90 maritieme gevechtshelikopter. Dit type fregat wordt niet voor niks een ‘mulitpurpose’-fregat genoemd. Het schip kan behalve voor de taken zoals in het Caribisch gebied, ook worden gebruikt voor de bestrijding van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen. Daarnaast kan een M-fregat ook worden ingezet voor luchtverdediging. Zr.Ms.

Van Amstel is vorig jaar nog ingezet op de Egeïsche Zee om mensensmokkelnetwerken in kaart te brengen.

Angstige momenten voor jonge vrouw in Peruaanse modderstroom

Vrouw weet uit kolkende modderstroom in district Punta Hermosa te ontsnappenDramatische videobeelden zijn verschenen van een jonge vrouw (32) die ternauwernood uit een razende modderstroom in Peru weet te ontsnappen. Op de beelden (zie hieronder) is ook een koe te zien die een strijd levert tegen de modderstroom in het district Punta Hermosa, ten zuiden van de hoofdstad Lima, zo bericht onder andere de New Zealand Herald vandaag, donderdag 16 maart 2017.


Peru wordt sinds begin van dit jaar getroffen door zware regens en overstromingen. Een bus die terechtkwam in een modderstroom in de noordoostelijke regio Ancash, 537 kilometer ten noordoosten van Lima, werd een ravijn in gesleurd. Achttien inzittenden, waaronder vijf kinderen, kwamen om het leven:


In de provincie Piura, 858 kilometer ten noordoosten van Lima, zijn meer dan 35.000 mensen uit hun woningen verdreven door de extreme regenval en overstromingen. 

Colombiaans vredesakkoord met FARC leidt niet tot keerpunt in strijd tegen drugshandel

Toenemende cocaïnehandel in het grensgebied van Colombia met Venezuela


Venezolaanse autoriteiten hebben onlangs cocaïnevangsten bekendgemaakt van bijna drie ton, daarmee de aanhoudende stroom van drugs illustrerend op de grens van Colombia en Venezuela. Op 8 maart namen de autoriteiten 1.749 kilo cocaïne in beslag in de Venezolaanse grensstaat Zulia en nog eens 877 kilogram in verschillende operaties in de staten Monagas, Mérida en Anzoátegui. Dat meldt de website InSightCrime vandaag, donderdag 16 maart 2017.

InSight Crime heeft eerder opgemerkt, dat Zulia een strategisch invoerpunt is geworden voor drugs afkomstig uit Colombia. De zogenaamde 'Hot Route' ('Ruta Caliente') vertrekt vanuit de stad Paraguachón in het Colombiaanse departement La Guajira, om via de Limón rivier de zuidkant van het meer van Maracaibo in Venezuela te bereiken.

De staten Monagas, Mérida en Anzoátegui in Venezuela bevinden zich ook op de route van Norte de Santander en Arauca in Colombia naar Europa, Afrika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Naast de sociale, politieke en economische crises ontvouwen zich in Venezuela het misbruik van staatsmiddelen, betrokkenheid van de krijgsmacht bij illegale activiteiten, zoals drugshandel, en recente inbeslagnames duiden erop, dat het land ook te kampen heeft met problemen gerelateerd aan een toenemende teelt van coca in Colombia.

Volgens nieuwe cijfers van de  Amerikaanse regering kan Colombia tot 1316 ton cocaïne per jaar produceren waarvan een deel het land verlaat via de poreuze 2.219 kilometer grens die het deelt met Venezuela.

Na het begin van de demobilisatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC), liggen de cocaïne smokkelroutes naar Venezuela, die tot voor kort vooral gecontroleerd werden door de rebellen, nu voor het grijpen. Dit heeft een onverwachte territoriale strijd veroorzaakt om de controle op een illegale economie in deze gebieden in handen te krijgen.

In het geval van Norte de Santander - dat grenst aan de Venezolaanse staten Táchira en Zulia - is door de FARC een machtsvacuüm achtergelaten dat geconcentreerd was in Tibu, en daar zijn de spanningen toegenomen tussen het Nationaal Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional - ELN), de People's Liberation Army (Ejército Popular de Liberación - EPL) en misdaadgroepen bekend als BACRIM (Las Bandas emergentes en Colombia o bandas criminales emergentes).

Dit werd bewezen door recent uitgebrachte rapporten die melden, dat de komst van vermeende paramilitaire groepen in het gebied van de regio bewoners heeft verdreven naar Venezuela. Een andere factor die niet mag worden vergeten, is de mogelijke toename van illegale gewassen in Venezuela. De meest recente cijfers van het Venezolaanse Nationale Anti-Drugs Bureau (Oficina Nacional Antidrogas - ONA) verwijzen naar Zulia als de staat met het grootste aantal vangsten landelijk (58 ton). Daarnaast meldde de ONA ongeveer 25 hectare aan cocagewassen in een gebied in de buurt van de Colombiaanse grens.

Dit valt samen met een recent veldonderzoek uitgevoerd door InSight Crime, waaruit blijkt dat cocagewassen gecontroleerd worden door de ELN in Sierra de Perija in de staat Zulia. Uit het onderzoek bleek ook, dat de guerrillagroep lokale inheemsen in dienst neemt om in laboratoria cocaïne te verwerken.

Kortom, het optimisme van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos dat het vredesakkoord met de FARC, misschien wel de belangrijkste speler in de wereldwijde cocaïnehandel, een keerpunt zou kunnen zijn in de strijd tegen de drugshandel, lijkt te worden tegengesproken door de realiteit. De omstandigheden in Colombia en Venezuela blijven cocaïnehandel te bevorderen en het vergroten van de consumptie in de hele regio.

(Red. De Surinaamse Krant/InSightCrime)

Oud-international Colombia verdacht van betrokkenheid bij beruchte drugsbende

Jose John Jimenez Guzman betrokken bij drugshandel en witwaspraktijken

(Bron foto: CEN)

Voormalig Colombia's international Jose John Jimenez Guzman is gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij een beruchte drugsbende in Colombia. Hij wordt verdacht van drugshandel en het witwassen van geld, zo berichten vandaag, donderdag 16 maart 2017, diverse nationale en internationale media, waaronder de Britse Krant The Mirror.

Hij werd gearresteerd in de Colombiaanse stad Cali vanwege zijn vermeende banden met Los Comba, een beruchte criminele bende in het land.

Amerikaanse autoriteiten hebben geëist dat hij wordt uitgeleverd aan de VS om verantwoording af te leggen voor drugshandel en het witwassen van geld. Er wordt beweerd, dat Jimenez zo'n 2.75 miljoen Britse pond heeft witgewassen.

'Het geld werd in Colombia ingevoerd en vervolgens afgeleverd bij de criminele bende.' Evenals Jimenez arresteerde de politie ook de andere leden van de bende tijdens de operatie - met inbegrip van Fernando Vidal, die ook bekend is onder zijn alias 'Soldado' (Soldaat), en Severino Valencia, bijgenaamd 'Chigua'.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de uitlevering verzocht van beide mannen en Jimenez om terecht te staan in Florida en Georgia.(Red. De Surinaamse Krant/The Mirror/Twitter)

Aantal met zika-virus besmette mensen in Brazilië in 2016 sterk gedaald

Eerste twee maanden van 2017 zo'n 1.650 nieuwe gevallen - In 2016 30.683 besmettingen


Het aantal mensen dat is besmet met het zika-virus in Brazilië is het afgelopen jaar zeer sterk gedaald. In de eerste twee maanden van 2017 zijn iets meer dan 1.650 nieuwe gevallen gemeld. Dat is 95 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo bericht vandaag, donderdag 16 maart 2017, onder andere de NOS. Toen liepen nog 30.683 mensen het zika-virus op. 

Dat het aantal besmettingen juist in de maanden januari en februari terugliep, is opvallend. In Zuid-Amerika zijn dat de warmste maanden waarbij muggen goed gedijen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet al langere tijd een afname in het aantal zika-besmettingen. Sinds november noemt de WHO het zika-virus geen internationale bedreiging meer voor de volksgezondheid. Nu lijkt ook Brazilië, het land waar de epidemie uitbrak, langzaam zikavrij te worden.

Tegenover de daling van het zika-virus staat echter de uitbraak van de gele koorts in Brazilië. Ook die infectieziekte wordt overgedragen door muggen. Met name in de deelstaat Minas Gerais zijn mensen ziek geworden. Het virus heeft ook andere Zuid-Amerikaanse landen bereikt. Een Nederlander liep gele koorts op tijdens een vakantie in Suriname.

Ter extra informatie:

Nepagenten overvallen bewoners pand in Osmiumstraat, Paramaribo-Noord

Drie overvallers gekleed in grijs en blauw politie-uniform met kogelwerende vesten

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

De politie van Geyersvlijt ontving gistermorgen een melding over een gewapende roofoverval in een pand in de Osmiumstraat. Drie mannen gekleed in grijze en blauwe politie-uniformen met kogelwerende vesten, zouden de overval gepleegd hebben, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 16 maart 2017.

Volgens de aangevers waren twee verdachten gekleed in een grijs politie-uniform en de derde in een blauw politie-uniform. Twee waren gewapend met een vuistvuurwapen en deden zich voor als politieagenten. De drie slachtoffers werden gesommeerd zich rustig te houden en werden beroofd van hun geld en waardevolle zaken.

Tijdens de beroving hebben de daders twee slachtoffers in de boeien geslagen en de andere met tie-wrap gekneveld.

De buit zou bestaan uit een geldbedrag van Srd 6.000 en 3.100 Amerikaanse dollar een horloge ter waarde van 10.000 Amerikaanse dollar en een vuistvuurwapen met een aantal scherpe patronen. De slachtoffers hebben als gevolg van het knevelen schrammen aan hun polsen opgelopen.

Het onderzoek duurt voort.

Weer corruptieve praktijken bij de dienst Vreemdelingenzaken

'Er zijn valse beschikkingen ontdekt, mijn handtekening is nagemaakt'

'Het lijkt erop dat weer smeergelden worden aangenomen bij Justitie en Politie en bij Arbeid'


Een reorganisatie van de dienst Vreemdelingenzaken en vervanging van het personeel heeft frauduleuze handelingen nog niet weten te voorkomen. Vorige week zei de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, in het parlement, dat opnieuw maatregelen op de afdeling getroffen zullen worden. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 16 maart 2017.

'Ik wil pas concreet zeggen wat er aan de hand is als zaken bewezen kunnen worden. Er zijn valse beschikkingen ontdekt. Mijn handtekening is nagemaakt. Het lijkt erop alsof er weer smeergelden wordt aangenomen bij Justitie en Politie en bij Arbeid', is het enige wat de minister hierover kwijt wil.

Voorlopig onderzoek bracht aan het licht, dat ambtenaren handmatig aanvragen voor verblijfsvergunningen hebben afgehandeld, terwijl het systeem enkele maanden geleden volledig is gedigitaliseerd.

De Ware Tijd schrijft vernomen te hebben, dat de fraude aan het licht kwam nadat een Bengalees die in het bezit was van een valse opgemaakte verblijfsvergunning tegen de lamp liep.

Aan het begin van haar ambtstermijn ontlastte de minister het hoofd van de afdeling Vreemdelingenzaken nadat onregelmatigheden waren ontdekt. Vrijwel alle andere medewerkers werden toen thuis gezet nadat op 18 september 2015 brand was uitgebroken in het gebouw van dienst. Alles wees erop dat er sprake was van brandstichting. De opsporingsdiensten konden geen onomstotelijk bewijs produceren. Ook zijn geen verdachten aangehouden.

Destijds stelde de bewindsvrouwe, dat er banden waren ontdekt tussen ambtenaren op verschillende ministeries en buitenlandse criminele organisaties die betrokken zijn bij mensenhandel.

Den Blauwvinger: Surinamers nemen ongestraft het recht in eigen hand....

COLUMN: Social media vrijplaats om beelden te 'posten' van ongecontroleerd geweld tegen 'kruimel' crimineeltjes

Meer en meer vieren Surinamers hun bot op betrapte crimineeltjes en scheppen er sadistisch plezier in om hun geweld op video vast te leggen


De afglijdende schaal van fatsoen schiet hard door naar beneden op social media in Suriname. De laatste tijd verschijnen op bepaalde obscure Surinaamse Facebookpagina's meer en meer filmpjes waarop te zien is hoe kleine criminelen in elkaar worden geslagen en getrapt tot bloedens toe. Weerzinwekkend. Over het algemeen gaat het om criminelen die iemand hebben beroofd of ergens iets hebben gestolen. Vervolgens worden ze achterna gezeten en belaagd door getuigen en 'gewone' zogenoemde omstanders, gegrepen en daarna – alsof het de gewoonste zaak van de wereld is – in elkaar geslagen en getrapt. Daarenboven is er steeds iemand in de buurt die er niet voor terugdeinst om het uitgeoefende geweld en een bebloede 'kruimel' crimineel op video vast te leggen op een mobiele telefoon waarna die beelden binnen een mum tijd op met name Facebook verschijnen.

Dit is een zorgwekkende tendens, mensen die voor eigen rechter (gaan) spelen. Wachten niet op de echte sterke arm, laat staan dat die, de politie, wordt gealarmeerd om een crimineel in de kraag te vatten.

Natuurlijk verdienen die criminelen straf, natuurlijk moeten ze met hun vingers afblijven van personen en goederen die niet hun eigendom zijn. Maar, omstanders en getuigen verlagen zich tot het niveau van de crimineel, door hem in elkaar te trappen en te slaan. Iemand die dat doet is net zo fout, zo niet fouter, dan die crimineel.

Het zou goed zijn wanneer de autoriteiten over dergelijke beelden op social media zouden worden geïnformeerd en opsporing gelast van die omstanders en getuigen met losse handjes en schoenen die op de beelden worden herkend.

Trouwens, nog erger dan de videobeelden zijn de walgelijke en agressief van toon zijnde reacties die onder dergelijke beelden worden gepost. Teksten van veelal mensen met een beperkte herseninhoud en verstandelijke vermogens. En dat is verontrustend, die verharding onder Surinamers en het recht in eigen hand nemen.

Nogmaals – en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden – laat Justitie en politie hun werk doen en dus ook de personen die er een sadistisch plezier in scheppen om een betrapte crimineel tot bloedens toe in elkaar te trappen en te slaan - het ook nog eens doodleuk staan te filmen en die beelden te posten op social media en op hem gaan staan en trappen - te identificeren en te arresteren.

Mensen klagen over de stijgende criminaliteit, terecht, maar ga geen eigen rechter spelen, hoe laag kun je zinken in een poel van sadistische, agressieve en ongecontrolerde terreur in woord en geweld!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
16 maart 2017
Amsterdam-Paramaribo

UPDATE, bericht van de politie Suriname van donderdag 13 april 2017 op haar website:

Een ieder die het recht in eigen handen neemt zal strafrechtelijk worden vervolgd

13 April 2017 by  in Bekendmakingen - No Comments
Onlangs is er een filmpje vanuit de samenleving beschikbaar gesteld aan de politie. In dit filmpje is te zien hoe enkele manspersonen slagen toebrengen aan een andere manspersoon, die vermoedelijk kort daarvoor is aangehouden voor het plegen van een strafbaar feit. Op het filmpje is duidelijk zichtbaar dat de manspersoon aan zijn voeten is gebonden, terwijl hij wordt geslagen. Hij bevindt zich in een zodanige situatie dat er geen enkele noodzaak noch vluchtgevaar bestaat. 
De politie wenst de samenleving erop te attenderen dat een ieder bevoegd is tot het aanhouden van een verdachte als het gaat om betrapping op heterdaad. Verder wilt zij de burgerij nadrukkelijk erop wijzen dat de verdachte onmiddellijk na de aanhouding overgedragen moet worden aan de Politie.
De handelingen die zijn vastgelegd in het filmpje zijn afkeurenswaardig en leveren ernstige strafbare feiten op. Een ieder is gehouden om te handelen binnen het kader van wet en recht.
De politie zal geenszins deze gedraging, hetgeen grenst aan anarchie tolereren.

Nederlander op Surinaamse luchthaven gepakt met ruim 4.5 kilo cocaïne

Cocaïne aangetroffen in 81 pakjes in de vorm van sodabeschuit in koffer Nederlander


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht vandaag, donderdag 16 maart 2017, dat op de Johan Adolf Pengelluchthaven door het Bestrijding Internationale Drugshandel Team (BID) de Nederlander A.V. is aangehouden. 

De man, die op het punt stond om met een vlucht te vertrekken, viel tijdens een controle door de mand. In zijn koffer zaten 81 rechthoekige pakjes in de vorm van sodabeschuit met cocaïne. De drugs hebben een gewicht van 4.580 gram.

V. werd samen met de drugs overgedragen aan de Narcotica Brigade, voorgeleid en na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het politiebericht vermeldt niet wanneer de man is aangehouden.

SFB-rappers veroordeeld en mogen naar huis....

Rechter: 'Ze zijn fout geweest, maar worden vrijgelaten, omdat ze lang in voorarrest zaten'


De twee Haagse rappers die in Suriname nog vastzaten, omdat ze beschuldigd werden van seks met een minderjarig meisje en het verspreiden van een seksfilmpje, zijn weer op vrije voeten. De twee leden van de Haagse rapgroep SFB zijn vandaag, donderdag 16 maart 2017, vrijgelaten, omdat ze gezien hun lange voorarrest niet meer vast hoeven te zitten, zo meldt het persbureau ANP. 

Drie leden van SFB (Strictly Family Business) werden op 28 december in Suriname opgepakt in verband met een onderzoek naar seksueel misbruik van een minderjarig meisje. Bij hun vorige bezoek aan het land - twee jaar geleden - zouden ze seks gehad hebben met het toen vijftienjarige meisje. Beelden daarvan hadden ze verspreid via sociale media.

De advocaat van de rappers diende eerder al een verzoek in tot vrijlating, maar dat werd afgewezen, omdat het vluchtgevaar te groot was.

Openbaar Ministerie van Suriname eiste in februari achttien maanden celstraf, waarvan twaalf voorwaardelijk tegen de drie rappers. Een van de rappers werd vorige maand al vrijgelaten en nu zijn dus ook de andere twee op vrije voeten gesteld. De rechter laat weten 'dat ze fout zijn geweest', maar ze vrijgelaten worden, 'omdat ze al lange tijd in voorarrest zitten'.

De rappers Kaene Marica, Francis Edusei en Jacky Osei van de Haagse groep Strictly Family Business (SFB) mogen naar huis. Zij zijn vanochtend, donderdag 16 maart 2017, door de rechter veroordeeld, maar zijn in vrijheid gesteld.

Kaene Marica heeft een straf van zes maanden opgelegd gekregen, waarvan vier voorwaardelijk en drie jaar proeftijd. Jacky Osei en Francis Edusei kregen elk een straf van 12 maanden opgelegd, waarvan 9,5 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.

OM Curaçao: 'Geen aangifte via e-mail, sms of brief'

Aangifte altijd in persoon 


Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao laat vandaag, donderdag 17 maart 2017, via een persbericht weten, dat iedereen aangifte kandoen van een strafbaar feit. Uitgangspunt is dat men persoonlijk aangifte doet bij de politie of bij de Landsrecherche in de zaken waarin de Landsrecherche wordt ingezet, omdat de opsporingsambtenaar de gelegenheid dient te hebben daar vragen over te stellen, bijvoorbeeld naar de toedracht en details of naar andere omstandigheden die het onderzoek kunnen helpen. 

Het afgeven of deponeren van een brief op één van de kantoren van het Openbaar Ministerie op Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden, het sturen van een mail, van een sms of van een WhatsApp bericht naar een medewerker van politie of Justitie is geen aangifte en wordt niet (langer) als zodanig in behandeling genomen.

De beleidslijn: 

President Bouterse: ‘MoU Alcoa heeft geen verstrekkende consequenties’

'MoU pas belangrijk, wanneer Suriname een definitief contract tekent met Alcoa/Suralco'


Het Memorandum of Understanding (MoU) met de Amerikaanse multinational Alcoa heeft volgens president Desi Bouterse geen verstrekkende consequenties in financieel-economische zin voor Suriname. Tijdens een gisteren gehouden persconferentie, na terugkeer van een lang bezoek aan door overstromingen getroffen dorpen in het achterland, woensdag zei het staatshoofd, dat het document pas belangrijk wordt, wanneer Suriname een definitief contract tekent met Alcoa/Suralco. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 17 maart 2017.

Het staatshoofd gaf aan, dat hij vanwege zijn afwezigheid een aantal zaken nog moet doornemen. Zover hij weet, was er wel een verschil van mening tussen een lid en een aantal andere leden van de regeringsonderhandelingscommissie die onder leiding staat van Dilip Sardjoe. De resultaten zijn volgens hem vanuit de zijde van Suriname al rond.

Begin februari heeft een delegatie van Alcoa bekendgemaakt, dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in opdracht van de president middels een brief kenbaar heeft gemaakt door te willen gaan met de ingetrokken MoU uit 2015. Oppositieparlementariërs vinden dat hiermee een vertrouwenscrisis is ontstaan, omdat deze MoU eerder kamerbreed door het parlement was verworpen. De regering moest opnieuw gaan onderhandelen.

De vergadering van De Nationale Assemblee over Alcoa ging 23 februari niet door, omdat president Bouterse weer niet aanwezig was in ‘s lands vergaderzaal. Hij was toen naar het binnenland vertrokken om de door wateroverlast getroffen gebieden te bezoeken.

Vicepresident Ashwin Adhin stelde toen voor dat alvast gewerkt wordt door de deskundigen en de parlementaire commissie voor Alcoa om zaken verder voor te bereiden, zodat alles meegenomen kan worden wanneer Bouterse uiteindelijk naar het parlement komt. Eerder heeft Dodson aangegeven, dat uiterlijk deze maand vier definitieve voorstellen naar het parlement zoudej worden gestuurd, waar de volksvertegenwoordiging uiteindelijk over zal beslissen. Ook de ontbinding van de Brokopondo- overeenkomst en de overname van de Afobaka-stuwdam vallen daaronder. De vergadering is uiteindelijk op voorstel van de diverse leden verdaagd naar een nader te bepalen datum.

Overheid gaat gewoon door met vertraagd gekleurd vuilniszakkenproject in districten

RO-minister Dikan: 'Zodra de zaken rond zijn gaan we van start'

Roze zakken in Saramacca....

Het vuilniszakkenproject staat nog steeds op de prioriteitenlijst van de overheid. De minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Edgar Dikan, geeft aan dat het ministerie wacht op een ‘verklaring van geen bezwaar’, wat betekent dat men van start kan met het uitvoeren van de projecten binnen de districtsverordeningen. 'Zodra de verklaring er is, kan men van start gaan met het afkondigen van de districtsverordeningen.'

Er is nog geen openbare inschrijving geweest naar een producent van de zakken, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 16 maart 2017. Ook is het nog niet bekend wanneer het project officieel van start zal gaan.

'Vanwege zaken die buiten de invloedssfeer van het ministerie liggen, is het vuilniszakkenproject niet op het aangegeven tijdstip (1 oktober 2016) gestart. Vandaar dat het ministerie niet opnieuw een datum wil prijsgeven wanneer deze officieel van start gaat. Zodra de zaken rond zijn gaan we van start', zegt minister Dikan.

Het ligt in de bedoeling, dat de opbrengsten van dit project een bijdrage leveren ten behoeve van het districtsfonds. Elk district heeft een eigen districtsfonds zoals vermeld in de Wet Regionale Organen. Er worden uitsluitend daaruit middelen gehaald om zaken binnen het district te realiseren. 'Zelfs wanneer de subsidies gestort worden, worden die in het districtsfonds gestort. Het is niets anders dan een werkrekening', aldus Dikan.

Patrick Kensenhuis (NDP), voorzitter Commissie Lagere Organen, geeft aan dat dit project valt onder de bestemmingsheffing van vuilophaal en vuilverwerking. 'De commissie heeft het voorbereidend werk al af en is klaar om De Nationale Assemblee (DNA) te informeren met betrekking tot de ingediende districtsverordeningen door de districtsraden.' Nadat er verslag is gedaan, zal DNA een besluit nemen door geen bezwaar aan te tekenen tegen de ingediende districtsverordeningen, wat betekent dat deze dus geldig zijn. De districten zullen dan de gelegenheid hebben de mogelijke bestemmingsheffingen te plegen omtrent het goed ophalen en verwerken van huis- en bedrijfsafval. De districtsverordeningen zijn namelijk de eerste die door de verschillende districtsraden zijn ingediend. Het kan weleens voorkomen dat een aantal zaken is meegenomen.

'Er zijn dus voorstellen gedaan rond wijzigingen die gepleegd moeten worden. Die wijzigingen zijn al aangebracht. We staan nu op het eindpunt om bij de eerstvolgende huishoudelijke vergadering verslag uit te brengen', zegt Kensenhuis.

De parlementariër is van mening dat het vuilniszakkenproject een heel goed project is en de districten de gelegenheid geeft om geheel op eigen wijze een bijdrage te leveren aan het verwerken van huisvuil en bedrijfsafval. 'Het geeft een stukje efficiëntie weer van het district, waarbij het werk niet meer overgelaten wordt aan de centrale overheid. Een stukje efficiëntie, een stukje eigen inkomen om het werk goed te doen. De verkoop van de zakken zorgt voor een stukje inkomen in het district.'

Het feit dat bepaalde districten, zoals Para en Commewijne, al over zakken beschikken hoewel dit project nog niet van start is gegaan, is volgens de parlementariër te danken aan de pilotfase. 'Men heeft een beetje geoefend en de mensen zijn er al aan gaan wennen. Nu moeten de zaken bij wet gereguleerd worden. Dat betekent dat de zakken nu van een bepaald etiket en naam voorzien moeten worden.'

Het ligt uiteindelijk in de bedoeling, dat de districten over eigen kleuren vuilniszakken beschikken, te weten Paramaribo bruin, Nickerie groen, Para geel, Saramacca roze, Wanica zilvergrijs, Commewijne blauwe, Coronie goudkleurig-, Marowijne paars, Brokopondo oranje en Sipaliwini wit.

OM eist totaal 25 jaar cel tegen vier verdachten van acht overvallen op winkeliers

Verdachten pleegden overvallen onder bedreiging van vuurwapens

Drie verdachten horen acht jaar cel tegen zich eisen en tegen een vierde verdachte is een jaar geëist 


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren tegen de verdachten J-P.B. alias Sampi, S.B. meer bekend als Sno en V.J. alias Vin een gevangenisstraf van 8 jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht geëist. De verdachten zouden in totaal acht gewapende overvallen op verschillende supermarkten hebben gepleegd, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 16 maart 2017.

De vierde verdachte, R.M., van wie de detentie is opgeschort, hoorde een eis van een jaar tegen zich uitspreken.

Het OM acht tegen alle vier verdachten deelneming aan een criminele organisatie wettig en overtuigend bewezen. De verdachten Sampi en Sachmo hebben tijdens de overvallen de winkeliers beroofd van waardevolle goederen. Zij gingen gewapend de winkels binnen en hielden daarbij de slachtoffers onder schot. Bij een van de overvallen heeft Sampi zelfs op een winkelier geschoten. Die raakte gewond aan zijn schouder. Ook de klanten die ten tijde van de diefstal in de zaak aanwezig waren, werden niet bespaard.

Verdachte Vin, die het brein achter de berovingen is geweest, heeft steeds zijn comparanten verplaatst na een overval. Omdat het aandeel van deze drie verdachten even groot was, heeft het OM tegen elk een celstraf van 8 jaar gevorderd.

De vierde verdachte, M., heeft Sampi en Sachmo in april 2015 vervoerd naar de Franchepanestraat, waar de twee een gewapende roofoverval hebben gepleegd op een winkel. Volgens de Officier van Justitie was M. op de hoogte van de overval. In de auto werd het plan beraamd. Ook heeft M. de verdachten na de overval opgehaald en hen vervoerd. Voor deze taxirit heeft hij Srd 240 ontvangen.

De overvallen werden gepleegd op 5 april 2015, 13 april 2015 (2), 15 april 2015, 23 april 2015, 2 mei 2015, 4 mei 2015 en 8 mei 2015. De verdachten beweren, dat zij vanwege financiële nood al deze berovingen hebben gepleegd.

Na hun aanhouding hebben ze zichzelf positief herkend op de diverse beveiligingscamerabeelden. Sampi geeft toe vier berovingen te hebben gepleegd, maar in zeven zaken heeft hij ontkend.

M. werd na een overval aangehouden, omdat zijn voertuig was vastgelegd op camerabeelden. Hij heeft na zijn aanhouding aanwijzingen verstrekt aan de politie. Sampi was bijna bij iedere overval gewapend met een jachtgeweer en Sachmo sprong over de toonbank en haalde de kasregisters leeg. De mannen hebben zelfs een kindje beroofd van haar sieraden. De moeder had dit kind op haar schoot. Zij was tijdens de overval samen met haar kind gevallen en werd beroofd van haar geld en sieraden.

De advocaten in deze zaak zullen op 17 mei hun pleidooi houden. De verdachten blijven in verzekering, met uitzondering van M.

'Regering voert vertragingstactiek door Ontwikkelingsplan niet naar Assemblee te sturen'

Reactie VHP-fractieleider Santokhi over verschuiven begrotingsbehandeling 

'Coalitie stelt zich passief en te loyaal op naar de regering en het regeerbeleid'


De Begrotingsbehandeling is vorig jaar gestart met de Algemene Beschouwingen en daarna zou de begrotingsbehandeling vervolgd worden. Maar, dat is uitgesteld, omdat het Ontwikkelingsplan (OP), dat als basis moet dienen voor de begrotingsbehandeling, niet af was. Mijn inziens voert de regering een vertragingstactiek door het Ontwikkelingsplan niet te sturen, omdat het land in een zodanige crisis zit, dat de regering zelf niet weet hoe het land uit de crisis te halen. Dit meldt de VHP in een vandaag, donderdag 17 maart 2017, uitgebracht persbericht.

De begrotingsbehandeling en het OP zullen geen uitzicht bieden op de beheersing c.q. oplossing van crisis. De regering heeft tot nog toe geen crisisbeheersingsplan. Er ontbreekt aan crisismanagement en crisisleiderschap. Bovendien zijn er nu teveel ernstige zaken, die om aandacht vragen, waarop de regering geen antwoord heeft, zoals de Suralco kwestie, de geflopte Basiszorg, de crisis in de veiligheidssector, gezondheidssector, de crisis in de bancaire sector, de downgrading naar B-, de ernstige schuldpositie van Suriname, de terugbetaling van de hoge rente, de inflatie, de hoge wisselkoersen, de beloofde salarisverhoging, het vastzitten van de IMF-samenwerking, de toegenomen armoede, de vele corruptie gevallen, et cetera, et cetera.

De regering heeft geen capaciteit, kennis en inzicht om deze problemen aan te pakken, terwijl elke dag het land achteruit gaat en volk armer wordt.

De regering kan nog wel blindelings rekenen op de meerderheid van de coalitie, die zich passief en te loyaal opstelt naar de regering en het regeerbeleid toe, waardoor nu al gezegd kan worden dat de regering een goedkeurde begroting krijgt van deze coalitie om door te kunnen gaan met het beleid, gebaseerd op business as usual, dat vernietigende effecten heeft naar alle sectoren toe. Hiermede zal crisis nog ergere vormen aannemen en de problemen zullen alleen maar toenemen.

Het zou goed zijn als de regering komt met een gedegen crisisbeheersplan, met een samenhangend pakket van maatregelen, met de juiste prioritering, juiste tijdlijn en deskundige aansturing om de crisis te beheersen in plaats van een reguliere begroting, die geen soelaas zal bieden voor de vele crises in het land.

We betreuren het uitstel van de begrotingsbehandeling, terwijl het volk angstig uitkijkt naar effectieve maatregelen van de regering om hun leven draaglijk te maken, zo schrijft de VHP in haar persbericht.

Energiedeskundige Ajodhia over kwestie Alcoa: 'Elke dag dat je wacht versterkt Alcoa haar positie'

Regering niet proactief richting Alcoa/Suralco en roep vraagtekens over geheime belangen


De regering laat niet merken dat ze proactief aan het handelen is in de kwestie Alcoa/Suralco, en dat roept vraagtekens op over mogelijke geheime belangen. 'Elke dag dat je wacht versterkt de Alcoa haar positie', zegt Viren Ajodhia, energie- en mijnbouwdeskundige, vandaag, donderdag 16 maart 2017, in de Ware Tijd. 

De regering had namelijk aan het parlement beloofd, dat ze uiterlijk deze maand meerdere voorstellen naar het parlement zou sturen om een definitief besluit te nemen over de toekomst van de bauxietsector. De president had in een bijzondere Assembleeergadering eind februari tekst en uitleg moeten geven over de stand van zaken. Deze bijeenkomst werd echter vroegtijdig beëindigd, omdat hij zich was gaan oriënteren in de overstroomde gebieden in het achterland.

Wendel Asadang (NDP), voorzitter van de bijzondere parlementaire commissie die toezicht moet houden op de kwestie Suralco/Alcoa, geeft toe dat het 'erop kan lijken' dat zaken te lang op zich laten wachten. Hij geeft echter het voordeel van de twijfel aan de regering. 'Het kan veel tijd in beslag nemen als het om onderhandelingen gaat. Er moeten meestal meerdere gesprekken over en weer worden gevoerd.'

Ajodhia wijst erop, dat deze kwestie al anderhalf jaar voortsleept, terwijl vertegenwoordigers van de Amerikaanse multinational recentelijk nog aangaven, dat de afspraken die zij met de regering hebben lopen nog van kracht zijn, doelend op het 'Memorandum of Understanding' van 2015. Maar, het parlement heeft deze gewraakte intentieverklaring volledig verworpen.

 Asadang is minder bezorgd: 'Een multinational kan niet zomaar vertrekken. Ze heeft verplichtingen die ze nog moeten nakomen, zoals opruimings- en herstelwerkzaamheden. Dat maakt dat er nog ruimte is om te onderhandelen. Ook al zou ze weg zijn, er zijn manieren om zaken weer aan de orde te stellen.' 

Veehoudersbond eist onderzoek politie naar eventuele corruptie bij Melkcentrale

Voorzitter VSMB Blufpand niet op hoogte van corruptie bij MCP

Directeur MCP zou melkpoeder kopen die gesmokkeld is en daarbij bonnen valselijk opgemaakt


De Veehoudersbond Suriname (VHB) eist een politieonderzoek bij de Melkcentrale (MCP) om de vermeende corruptie daar bloot te leggen. De VHB heeft dinsdag samen met de directeur, Raad van Commissarissen en het hoofd Financiële Dienst van het bedrijf en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de tafel gezeten hierover. Ook de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) was aanwezig, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 16 maart 2017.

'Het was niet rooskleurig', zegt de voorzitter van de VHB, Mukesh Ramlagan, vandaag in een reactie. Het onderzoek moet volgens hem liever vandaag dan morgen plaatsvinden.

De voorzitter van de VSMB, Edmond Blufpand, heeft een 'positief' gevoel over het verloop van het gesprek. De aanpassing van de prijs voor rauwe melk en de keuring van melk door de Melkcentrale genieten voor zijn organisatie prioriteit. 'We hebben dinsdag hierover gesproken en er is een commissie waarmee onderhandeld wordt. Wij verkeren niet in een conflictsituatie.'

Blufpand zegt niet op de hoogte te zijn van corruptie bij MCP.

Ramlagan daarentegen beweert informatie te hebben, dat personen bij het bedrijf zich verrijken en daarmee de onderneming te gronde richten. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de opkoop van rauwe melk door MCP per dag is gedaald van 27.000 liter in het verleden, naar 7.000 liter. Volgens hem wordt voor melkproductie slechts veertig procent rauwe melk gebruikt, die wordt aangevuld met melkpoeder en dat keurt zijn vereniging af.

Boeren hebben volgens Ramlagan informatie van betrouwbare bronnen, dat de directeur van MCP melkpoeder koopt die gesmokkeld is en daarbij bonnen valselijk opmaakt. De VHB-voorzitter beschuldigt het bedrijf ervan ook melk en melkproducten aan winkels te leveren onder afgifte van vervalste bonnen en hiervoor zou er bewijsmateriaal zijn. Nergens op de bonnen staat dat het melk van MCP is en de goederen zijn in Amerikaanse dollars geprijsd.

Minister Soeresh Algoe zegt hierover, dat de MCP met distributeurs samenwerkt. Als zij producten afleveren zal de afnemer automatisch geen bon van de MCP krijgen. De directeur van dit bedrijf, Dew Sitaram, is kort over de beschuldigingen: 'Ik heb dinsdag alle vragen naar tevredenheid van de aandeelhouders beantwoord. Ik wil benadrukken dat er meerdere bonden zijn die de boeren vertegenwoordigen.' 

Prijs voor honkballer Wladimir Balentien tijdens World Baseball Classic in Japan

Balentien door organisatie uitgeroepen tot meest waardevolle speler in Tokio


Honkballer Wladimir Balentien (zie foto - Bron: Twitter) heeft een persoonlijke prijs overgehouden aan de tweede ronde van de World Baseball Classic (WBC). De buitenvelder van Oranje werd door de organisatie uitgeroepen tot meest waardevolle speler in Tokio, zo bericht vandaag, donderdag 16 maart 2016, onder andere het AD. 

De 32-jarige Balentien was bijzonder goed op dreef in de overdekte Tokyo Dome, vlakbij het stadion van zijn eigen club Yakult Swallows. De Curaçaose buitenvelder leidde Oranje met zijn slaggeweld naar de finaleronde van de WBC in Los Angeles.

Balentien sloeg in Tokio drie homeruns en tekende voor liefst tien zogeheten RBI's, punten die met zijn klappen door ploeggenoten binnengehaald konden worden.

'Ik wil iedereen laten zien dat ik de speler kan zijn die ik vroeger was', zei Balentien, die eerder een paar jaar in de Major League speelde. 'Hopelijk opent dit weer wat deuren voor me en kan ik misschien wel terug naar de Verenigde Staten.'

Met Oranje gaat de buitenvelder in ieder geval naar de VS, voor het slotstuk van het toernooi. Het koninkrijksteam speelt in de Nederlandse nacht van maandag op dinsdag in de halve finale tegen de winnaar van de andere poule, die nog in volle gang is. In San Diego strijden Venezuela, de Verenigde Staten, Puerto Rico en titelverdediger Dominicaanse Republiek om twee tickets voor de finaleronde.

Ministers demissionair kabinet-Koeiman op Curaçao zien deurwaarder op hun stoep

Ministers worden door Statenmeerderheid aansprakelijk gesteld voor beslissingen na val kabinet


De leden van het demissionaire kabinet-Koeiman hebben gisteren - conform het dreigement van de nieuwe meerderheid in de Staten - via een deurwaarder van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie een betekening ontvangen van de motie (zie foto - Bron: Omayra Leeflang/Facebook) die op 3 maart in de Staten is aangenomen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 maart 2017.

Op 3 maart nam de nieuwe meerderheid in de Staten - bestaande uit MFK, KdNT, PS, MP en onafhankelijk Statenleden Eduard Braam en Gassan Dannawi - een motie aan waarin de demissionaire ministers van het kabinet-Koeiman persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de beslissingen die na 17 februari 2017, na de val van het kabinet, zijn genomen, die financiële verplichtingen met zich meebrengen.

Aqualectra kan niets met motie inzake fluoride, is slechts 'mooi gebaar' - Curaçao

Motie Blok van 12 over verwijdering fluoride uit drinkwater kan niet gerealiseerd worden


Alles wijst erop, dat de motie die afgelopen dinsdag in de Staten is aangenomen om fluoride ‘per direct’ uit het drinkwater te verwijderen een belofte is die de nieuwe meerderheid in de Staten niet kan waarmaken, zo schrijft vanochtend, donderdag 16 maart 2017, het Antilliaans Dagblad.

Middels de motie wordt de regering opgedragen er bij Aqualectra op aan te dringen om onmiddellijk te stoppen met de toevoeging van fluoride aan het drinkwater.

Maar, uit navraag door het dagblad blijkt, dat Aqualectra alleen op basis van een landsverordening - een wet - kan handelen en een landsverordening kan niet per direct - of zelfs zoals onafhankelijk Statenlid Gassan Dannawi vol overtuiging stelt ‘binnen zes weken’ - ingaan.

Op Curaçaose luchthaven wordt met groot materieel gewerkt aan uitbreiding terminal

CAP werkt aan meer efficiënte passagiersstromenOp luchthaven Hato, geëxploiteerd door Curaçao Airport Partners (CAP), wordt al enige tijd met groot materieel gewerkt aan uitbreiding en upgrading van de terminal. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 16 maart 2017.

De werkzaamheden zijn ten behoeve van een verbetering van de efficiëntie van passagiersstromen; zowel bij aankomst als bij vertrek. Ook de commerciële infrastructuur heeft de aandacht.

Binnenkort presenteert CAP overigens haar jaarcijfers.

Demissionair minister Martina geeft in Staten Curaçao informatie stand van zaken cameratoezicht

Werkzaamheden eerste fase zijn in vergevorderd stadium


In oktober 2016 is de toenmalige minister van Justitie door de Raad van Ministers gemachtigd om te tekenen voor de tweede fase van het project van cameratoezicht en in november is hiervoor ook met Inspur - die de installatiewerkzaamheden verricht - getekend. Dat zeu demissionair minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) van Justitie dinsdag tijdens de openbare Statenvergadering, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag,donderdag 16 maart 2017.

Martina reageerde hiermee op vragen van de Staten over de status van het project cameratoezicht.

De bewindsman informeerde de Staten, dat het project vier fasen kent en dat de werkzaamheden in de eerste fase reeds in een vergevorderd stadium verkeren waarbij verschillende camera’s zijn geïnstalleerd op strategische punten.


Artikel 1 niet teleurgesteld, 'ook nul zetels is winst'

Sylvana Simons blijft strijdbaar: 'Wat er ook gebeurt, we ain't stopping' 


Artikel 1, de partij van Sylvana Simons (zie foto - Bron: broadly.vice.com/de), heeft geen zetel weten te bemachtigen bij de verkiezingen van woensdag 15 maart 2017. De drie maanden tijd die Simons had sinds het oprichten van haar partij, waren niet genoeg om voldoende stemmen te behalen, zo schrijft althans de Volkskrant woensdagavond op haar websiteZeker, ze hadden gehoopt op een zetel. Maar, ook zonder een plaats in de Tweede Kamer heeft Artikel 1 gewonnen, zegt Simone van Saarloos, nummer 6 op de kandidatenlijst. 'Met onze idealen kunnen we niet verliezen. We waren er niet op uit om een grote partij te worden, hoe graag we ook in de kamer willen.'
Simons kwam pas rond negen uur woensdagavond haar aanhang toespreken in een zaaltje van het Amsterdamse café restaurant Dauphine, waar net meer dan zo'n 150 belangstellenden aanwezig waren, aldus bericht het AD. Voor de komst van Simons activist Jerry Afriyie, de man achter 'Nederland wordt beter', die al jaren voor de afschaffing van Zwarte Piet pleit, op het podium. Hij hield een vurig pleidooi voor Simons: 'Ze heeft een risico genomen door de politiek in te stappen. Ze had ook makkelijk bij DWDD (De Wereld Draait Door) kunnen blijven aanschuiven.'

Ondanks alle reuring rond de partij krijgt Artikel 1 geen zetel in de Tweede Kamer. Ook in een peiling onder allochtone Nederlanders, de EtnoBarometer, was de partij niet erg geliefd. Maar twee procent zei erop te willen stemmen.

Overheid gaat de bedreigde zeeschildpadden beter beschermen te Marowijne

Wat autoriteiten gaan doen met de zeeschildpadden te Braamspunt is onduidelijk


De overheid heeft maatregelen getroffen om zeeschildpadden beter te beschermen. Daarbij krijgt zij ondersteuning van onder meer de dorpsgemeenschap in Galibi, plantages rechteroever Commewijne-rivier, het WWF-Guianas, Stinasu, het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, politie en vrijwilligers. Hoewel er in de afgelopen jaren een stijgende lijn waarneembaar was gezien de verhoogde controle door de jachtopzieners van de afdeling Natuurbeheer worden er nu nog steeds zeeschildpadeieren gestroopt Dat meldt het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer woensdag 15 maart in een persbericht. 

Behalve de controle op de legstranden worden regelmatig voorlichtingsactiviteiten gehouden door Natuurbeheer op scholen en in bepaalde gemeenschappen.

Tijdens een reguliere rivierpatrouille door de politie op de Marowijne-rivier werden vorige maand drie mannen aangehouden voor het bezit van 23.500 zeeschildpadeieren. De overtreders bekenden, dat ze de eieren hadden geraapt in het Galibi Natuurreservaat, in de omgeving van Baboensanti. Na overleg met het Openbaar Ministerie werden deze eieren overgedragen aan de Dienst ´s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer.

Het circa 8 kilometer lange Colocombo-strand, dat zich ten westen van Galibi heeft gevormd, wordt regelmatig door zeeschildpadden als de lederschildpad bezocht om hun eieren te leggen. Deze soort wordt internationaal beschermd en valt onder de 'Conventie internationale handel in bedreigde in het wild levende fauna en flora' (CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Daarenboven heeft deze soort op de zogenoemde Rode Lijst van bedreigde diersoorten van het IUCN (International Union for Conservation of Nature) de status 'kwetsbaar'.
Ook volgens de Jachtwet 1954 en het Jachtbesluit 2002, genieten deze dieren volledige bescherming in Suriname. Meer dan 50 procent van de wereldpopulatie van de lederschildpad komt op de Surinaamse stranden om hun eieren te leggen.

Maar, in hoeverre RGB denkt de zeeschildpadden te Braamspunt te kunnen beschermen, daar waar deze dagen schelpzand wordt afgegraven door vier bedrijven, wordt niet vermeld. Overigens heeft het er alle schijn van, dat de mensen (milieuactivisten) die onlangs tegen de afgravingen demonstreerden, het bijltje erbij neer hebben gegooid en de situatie laten voor wat het is. Immers, het is angstig stil geworden rond Braamspunt...

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)