vrijdag 17 maart 2017

Rijksministerraad ziet geen reden om in te grijpen op Curaçao

Demissionair Plasterk: 'Het ontbinden van de Staten en uitschrijven van verkiezingen was rechtmatig'


De Rijksministerraad ziet geen reden om in te grijpen op Curaçao. Dat heeft demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) vrijdag 17 maart 2017 gezegd na afloop van de Rijksministerraad. Dit bericht Caribisch Netwerk van de NTR vrijdag.

'Het ontbinden van de Staten en uitschrijven van verkiezingen was rechtmatig. De gouverneur heeft dat terecht bekrachtigd.'

Volgens de bewindsman is er geen inhoudelijke reden voor de Rijksministerraad om naar aanleiding van een landsbesluit in te grijpen. 'De kiezers van Curaçao kunnen zich nu over de situatie uitspreken.' Die vinden plaats op 28 april.

Recentelijk verloor de regering van Hensley Koeiman de meerderheid in de Staten van Curaçao. Koeiman ontbond daarop het parlement en schreef verkiezingen uit. Het zogeheten Blok van 12, een nieuw gevormde meerderheid van Statenleden onder leding van MFK-leider Gerrit Schotte, wil echter regeren zonder tussenkomst van nieuwe verkiezingen. Het Blok van 12 wilde heel graag de eigen standpunten toelichten tijdens de Rijksministerraad, maar die mogelijkheid biedt de wet niet.

Plasterk benadrukte, dat het daarbuiten wel mogelijk is om een gesprek met hem als minister te voeren. Daar heeft de nieuwe meerderheid geen behoefte aan, liet Gerrit Schotte eerder weten. Wel overweegt het Blok van 12 om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Succes politie Curaçao in zaken gewelddadige overvallen op toeristen bij Westpunt op Bandabou

Vier verdachten aangehouden


De politie heeft de afgelopen week succes geboekt in de strijd tegen gewelddadige overvallen op toeristen bij Westpunt op Bandabou. Dat meldt de Vigilante, aldus Paradise FM vrijdag 17 maart 2017. 

Onlangs werd nog werd een Duitse bezoeker met een mes in zijn linkerhand gestoken bij de beroving van zijn bezittingen. In andere gevallen werden honkbalknuppels, machetes of ijzeren staven gebruikt om toeristen te bedreigen.

Een eerste verdachte werd afgelopen dinsdagmiddag in zijn huis in Westpunt gearresteerd. Er werden nog twee huiszoekingen verricht, maar de verdachten waren niet thuis.

Een ouder van een van de gezochte jongeren beloofde zijn zoon direct naar het politiebureau te brengen wanneer die thuiskwam. Hij deed dat ook woensdag.

Gisteren werden door het Arrestatie Team nog de resterende twee verdachten aangehouden.

Parlement Venezuela verzet zich tegen olieboringen in betwiste Essequibo-regio in Guyana

Huidige olie-exploratie in strijd met Genève Overeenkomst 1966 en Grondwet Venezuela

(Bron: Demerara Waves)

De Energie en Petroleum Commissie in het Venezolaanse parlement heeft olieboringen in de Guyanese regio Essequibo verworpen. Volgens een artikel in de Venezolaanse krant El Nacional is de commissie van oordeel, dat de huidige olie-exploratie in strijd is met de overeenkomst van Genève van 1966 en artikel 10 van de Bolivariaanse Grondwet van Venezuela. Deze documenten stellen duidelijk het Venezolaans grondgebied vast, stelt de commissie, zo bericht de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves vrijdag 17 maart 2017.

Venezuela betwist het Guyanees grondgebied al tientallen jaren, hoewel de kwestie sinds 1899 is afgehandeld. Volgens het bericht in El Nacional, heeft de vicevoorzitter van de parlementaire commissie Elías Matta de ontwerpovereenkomst ingediend. Hij legt uit dat 'zoals bepaald in artikel 5 van de Overeenkomst van Genève, geen bron kan worden benut als er geen overeenkomst is tussen beide naties'.

Matta zegt verder, dat de Guyanese regering de olie-operaties in mei 2015 heeft uitgebreid, waarbij Exxon-Mobil een olievondst door het Liza-1 boorplatform in het Stabroek Block heeft gerapporteerd. Ook werd 17 november vorig jaar de commercialisering van dezelfde oliebron aangekondigd. Er wordt geschat, dat zich tussen de 800 miljoen en 1,4 miljard vaten van hoge kwaliteit ruwe olie in de bron bevinden.

Volgens het artikel bevindt de oliebron zich in de kustwateren van Essequibo. De commissie wil dat de Venezolaanse regering deze 'overeenkomst' stuurt naar de nieuwe vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) die belast is met het Guyana-Venezuela conflict. De Venezolaanse parlementaire commissie wil ook dat de VN-functionaris 'onmiddellijk alle activiteiten binnen de maritieme oppervlakte die overeenkomt met het betwist grondgebied, opschort totdat het geschil is opgelost'.

Volgens Guyanese ambtenaren die bekend zijn met het proces, heeft de VN-functionaris dergelijke bevoegdheden niet. Venezuela heeft consequent zijn stem luid laten horen over het grensconflict sinds de bekendmaking van de olieontdekking in de territoriale wateren van Guyana. Twee jaar geleden claimde de Venezolaanse president in een decreet de territoriale wateren van Guyana, waar de olie-exploratie plaatsvindt. Maar, dat besluit werd uiteindelijk herroepen.

Volgens de Guyanese president David Granger is het grensconflict tussen zijn land en Venezuela al sinds 1899 uit de wereld en zal er nu misschien een gerechtelijke schikking nodig zijn om het voor eens en altijd te regelen.

Denise Vijber wint nationale requireerwedstrijd Curaçao

'Vijber een glashelder requisitoir waarin zijn genuanceerd haar strafeis formuleerde'

Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong biedt winnares stageplaats aan bij zijn Parket


Denise Vijber heeft de nationale requireerwedstrijd op Curaçao voor studenten gewonnen. De wedstrijd vond vandaag, vrijdag 17 maart 2017, plaats in de zittingszaal van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in Willemstad. De opgave was een goed requisitoir (de voordracht ter terechtzitting van een Officier van Justitie) te schrijven en vervolgens voor te dragen voor de rechter. In totaal deden vijf kandidaten aan de wedstrijd mee. Dit berichten vandaag, vrijdag 17 maart 2017, het Openbaar Ministerie, de University of Curaçao en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Volgens het juryrapport hield Denise Vijber een glashelder requisitoir waarin zij genuanceerd haar strafeis formuleerde. Vijber reageerde vervolgens scherp en adequaat op het pleidooi van de advocaat en liet zien dat de toga haar als gegoten zit.

Denise Vijber zit thans in het laatste jaar van haar rechtenstudie en hoopt na afronding daarvan op een mooie betrekking binnen de rechtspleging. Zij wordt nu namens Curaçao afgevaardigd om deel te nemen aan de nationale requireerwedstrijd in Nederland op 14 april 2017, deze trip wordt volledig voor haar verzorgd.

Hoofdofficier van Justitie mr. Heiko De Jong heeft de prijs, in de vorm va een trofee, aan Denise Vijber overhandigd (zie foto - Bron: Openbaar Ministerie) en haar van harte gelukgewenst. Ook bood hij haar een stage bij zijn parket: 'Talent dien je te koesteren en in staat te stellen zich te ontwikkelen', aldus hoofdofficier De Jong.

De nationale requireerwedstrijd is een initiatief van het Openbaar Ministerie, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en de Universiteit van Curaçao en heeft ten doel lokaal talent de kans te geven om zich te presenteren aan potentiele toekomstige werkgevers als het Openbaar Ministerie, het Gemeenschappelijk Hof en de advocatuur.

Clarence Seedorf krijgt negen jaar na laatste interland zijn officiële afscheid

Voor oefenwedstrijd Oranje tegen Italië, 28 maart, neemt 87-voudig international afscheid


Negen jaar nadat hij zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal heeft gespeeld krijgt Clarence Seedorf zijn officiële afscheid. Voor de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Italië (28 maart) neemt de 87-voudig international afscheid van het publiek in de Arena. Uit handen van KNVB-voorzitter Michael van Praag ontvangt hij een zilveren schaal met daarop al zijn 87 interlands. Dit berichten vandaag, vrijdag 17 maart 2017, onder andere de NOS en Fox Sports.

Op 26 maart 2008 speelde Seedorf zijn laatste interland: een invalbeurt tegen Oostenrijk.

'Hij verdient een goed afscheid', zei bondscoach Danny Blind vandaag voordat hij de definitieve selectie voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije en het oefenduel met Italië bekend maakte.


'Ik denk dat het goed is om afscheid te nemen van zo'n groot voetballer. Ik was in 1994 bij zijn debuut tegen Luxemburg, als captain. Ook al is het wat verlaat, maar door zijn omzwervingen kon dat niet anders.'

De oefenwedstrijd tegen Italië, waar de inmiddels veertigjarige Seedorf als oud-speler van Sampdoria, Internazionale en AC Milan een verleden heeft, volgt drie dagen na de WK-kwalificatiewedstrijd van de ploeg van bondscoach Blind tegen Bulgarije.Niet-residerend ambassadeur van Sri Lanka voor Suriname leidde leger 'martel'-kamp op Sri Lanka

In Brazilië zetelende ambassadeur Jegath Jayasuriya in opspraak in thuisland door vernietigend rapport

Mensenrechtenorganisatie ITJP eist onmiddellijke terugroeping Jayasuriya uit Brazilië


Sri Lanka's voormalige legercommandant generaal Jegath Jayasuriya, momenteel ambassadeur in Brazilië en daarnaast onder andere niet-residerend ambassadeur in Suriname, heeft naar verluidt een legerkamp geleid aan het einde van de burgeroorlog in het land, waarin extreem gewelddadige martelingen gewoon routine waren. Jegath Jayasuriya was de commandant van het Wanni Security Force Headquarters in Vavuniya, beter bekend als Joseph Camp, van augustus 2007 tot medio juli 2009. 

'Op geen enkele wijze kan generaal Jegath Jayasuriya beweren niet te hebben geweten dat foltering routinematig gebeurde in zijn kamp; er waren speciaal daartoe gebouwde ondergrondse martelkamers uitgerust met handboeien, kettingen en katrollen voor het ondersteboven ophijsen van slachtoffers', aldus ITJP (International Truth and Justice Project - Sri Lanka - gevestigd in Zuid-Afrika) uitvoerend directrice Yasmin Sooka, donderdag 16 maart 2017 bij de presentatie van een onderzoeksrapport. 'Als de gedetineerden elkaar 's nachts konden horen schreeuwen in aangrenzende gebouwen, dan had hij dat ook kunnen horen.' Dit bericht EIN News te Washington (VS) vrijdag 17 maart 2017.


Het nieuwe rapport van het ITJP (zie onderaan), vol schetsen van cellen en verhoorkamers getekend door overlevenden, is gebaseerd op de gezworen getuigenissen van 46 mensen die ook nog eens door 92 andere gevallen van marteling worden bevestigd in dit legerkamp en door andere groepen zijn gemeld.

Het ITJP stelt, dat het zes martelzaken die onder de Sirisena-regering hebben plaatsgevonden heeft gedocumenteerd - de meest recente in december 2016. Getuigen hebben het ITJP voorzien van getuigenissen van marteling in het Joseph Camp, waaronder verkrachting met voorwerpen, zoals cricket wickets en glazen flessen, en in twee gevallen prikkeldraad geplaatst in een pijp en vervolgens teruggetrokken om het vlees van het rectum te scheuren.

Alle vrouwen en achttien van de mannen beschreven, dat zij zijn verkracht en seksueel misbruikt; een Tamil man werd radeloos achtergelaten nadat soldaten hem hadden geprobeerd te dwingen een ​​vrouwelijke soldaat te verkrachten die met hem in gevangenschap was. Een van de vele geïnterviewde Tamil informanten die gedwongen werden om samen te werken met de militaire inlichtingendienst zei, dat soldaten pochten dat zij ieder ten minste 15 Tamil-vrouwen hadden verkracht. De meeste slachtoffers in dit illegale detentiekamp zaten daar naakt in smerige donkere cellen en vaak onder de grond.

In het rapport stelt de in Zuid-Afrika gevestigde organisatie, dat zij de namen en foto's van vermeende daders van marteling en verkrachting in het Joseph Camp heeft, van wie er een aantal is geïdentificeerd door hun slachtoffers.

Van een vermeende verkrachter wordt gezegd, dat hij een majoor was in de militaire inlichtingendienst; een andere hoge functionaris leidde ontvoeringsteams die opereerden vanuit het Joseph Camp aan het einde van de oorlog, maar die werd naar het buitenland uitgezonden voor een VN-vredeskorps in 2015, ondanks de doorlichtingsprocedures. 'Dit toont duidelijk aan, dat het Sri Lanka niet kan worden toevertrouwd om een eigen vredesmacht te onderhouden als ze denken dat een man met deze carrière geschiedenis het soort persoon is om naar het buitenland te sturen', aldus mevrouw Sooka.

De in Zuid-Afrika gevestigde mensenrechtenorganisatie pleit nu voor een grondig onderzoek naar het Joseph Camp door de speciale VN-rapporteur inzake foltering en het Comité tegen foltering, alsmede de onmiddellijke terugroeping van generaal Jayasuriya uit zijn functie in Brazilië in afwachting van het onderzoek. De gepensioneerde generaal is ook ambassadeur voor Argentinië, Colombia, Chili, Peru en Suriname.

Een andere legergeneraal die van 2009-2011 leiding gaf aan het Joseph Camp, Kamal Gunaratne, werd als plaatsvervangend ambassadeur naar Brazilië uitgezonden, alvorens met pensioen te gaan.

(Red. De Surinaamse Krant/EIN News/ITJP)

Reactie EBS op afsluiting stroomtoevoer Diakonessenhuis

'Ziekenhuis heeft meerdere aansluitingen met enorme betalingsachterstanden die nimmer zijn afgesloten'


De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft kennis genomen van de diverse berichten over de afsluiting van het Diakonessenhuis en wenst hierop vandaag, vrijdag 17 maart 2017, als volgt te reageren. 

Sinds kort heeft de EBS haar afsluitbeleid aangescherpt om zodoende haar klanten te stimuleren hun elektriciteitsrekeningen tijdig te voldoen. De EBS heeft namelijk in totaal ongeveer 100 miljoen Surinaamse Dollar aan openstaande rekeningen van haar klanten. Binnen dit afsluitbeleid wordt echter rekening gehouden met sociale instellingen waaronder ziekenhuizen die vanwege hun bedrijfsvoering geen elektriciteit kunnen ontberen.

De kwestie rond de afsluiting van het Diakonessenhuis heeft te maken met twee aansluitingen die bij de EBS geregistreerd staan onder de Surinaamse Stichting Diakonessenarbeid. Deze aansluitingen zijn aangemerkt als klein commercieel, waarvan de rekeningen per kas worden voldaan.

Aangezien er meerdere openstaande rekeningen op deze aansluitingen zijn en er nergens uit viel af te leiden dat deze aansluitingen direct gerelateerd waren aan het ziekenhuis, is na voorafgaande mededeling, besloten de levering van elektriciteit aan deze aansluitingen te staken. Er werd immers vanuit gegaan dat het commerciële activiteiten betrof die op het terrein van het ziekenhuis werden uitgevoerd.

De EBS wenst te benadrukken dat het nimmer haar bedoeling is geweest om het Diakonessenhuis, althans een gedeelte daarvan, af te sluiten. Immers, het ziekenhuis heeft meerdere aansluitingen met enorme betalingsachterstanden bij de EBS die door haar nimmer zijn afgesloten, rekening houdende met het maatschappelijk karakter van deze instelling.

Nadat het voor de EBS duidelijk is geworden, dat de aansluitingen het Diakonessenhuis toebehoorden en daarop enkele poliklinieken zijn aangesloten, zijn de aansluitingen wederom opengesteld en werd de levering van elektriciteit onmiddellijk hervat. Het beddenhuis met haar relevante cruciale afdelingen was door het optreden van de EBS niet in de gevarenzone, aangezien zij normaal van elektriciteit werd voorzien.

De EBS betreurt het gebeurde, doch hoopt zij eveneens dat er spoedig een oplossing wordt aangedragen voor de bij haar openstaande rekeningen van ziekenhuizen en zal zich beijveren om spoedig met de Nationale Ziekenhuisraad hierover in onderhandeling te treden.

Drie bolletjesslikkers aangehouden op J.A. Pengelluchthaven Suriname

De drie bekennende verdachten (24, 27 en 35) zijn in verzekering gesteld


Op de Johan Adolf Pengelluchthaven zijn drie bolletjesslikkers aangehouden door de douane recherche. De drie stonden op punt van vertrek naar het buitenland, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

De 27-jarige J.V. heeft toegegeven ongeveer 900 gram aan cocaïnebolletjes te hebben geslikt.

E.J. (35) en de 24-jarige D.M. hebben bekend een aantal cocaïnebolletjes te hebben geslikt. De drie verdachten zijn overgedragen aan de Narcotica Brigade en zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De politie vermeldt niet welke nationaliteit de drie aangehouden verdachten hebben en wanneer ze zijn betrapt en hoeveel bolletjes ze hebben ingeslikt.

Slechte verstandhouding tussen bondsvoorzitster en directrice Republic Bank escaleert

Bondsvoorzitster Rodrigues wordt door directrice Anthony bank uitgezet

Anthony gooit bijna alle filialen van de bank dicht


Slechts twee filialen van de Republic Bank zijn vrijdag geopend. De deuren van het hoofdkantoor en enkele filialen waar mensen werken die bij de bond zijn aangesloten, zijn vrijdagochtend dichtgehouden in opdracht van de directie, onder leiding van Gloria Anthony. Aanleiding hiertoe is een conflict dat gisteren begon toen bondsvoorzitster Willy Rodrigeus in opdracht van Anthony het gebouw uit werd gezet, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

'Het personeel leeft al lang op gespannen voet met deze directrice. Zij behandelt de arbeiders en zelfs managers onheus. Ze schreeuwt zelfs tegen hen waar klanten bij zijn. Dit gaan wij niet langer pikken', aldus Rodrigeus in een reactie.

Voordat zij gisteren uit de bank werd gezet, wilde zij namens het personeel een brief aan de leden van de Raad van Commissarissen overhandigen met de klachten over de werkwijze van de directrice. Vanmorgen was de bond van plan om een actie af te kondigen, maar de directie greep eerst in en sloot de deuren. Het was de bedoeling om de bank te draaien met personeel dat al aan het werk was. Maar, het gros van de medewerk(st)ers was nog niet aan het werk, waardoor ze buiten het gebouw gesloten waren.

De directie plaatste rond tien uur 's morgens een mededeling op de deur, dat de bank voor de rest van de dag gesloten is.

Partijen zijn vanavond bij de Bemiddelingsraad voor heel Suriname om de problemen, die ook te maken hebben met loononderhandelingen, te bespreken. De twee filialen aan de Van 't Hogerhuysstraat en de Jozef Israëlstraat draaien wel dankzij de inzet van uitzendkrachten.

Rechter in Brazilië schort een bijna 50 miljard Amerikaanse dollar 'dam-ramp' rechtszaak op

Juridische nasleep van ramp na Samarco damdoorbraak in 2015 nog niet ten einde

(Bron foto: TeleSUR)

Een Braziliaanse rechter heeft een bijna 50 miljard Amerikaanse dollar rechtszaak tegen mijnbouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de Samarco-ramp in 2015 gisteren opgeschort, omdat de onderhandelingen tussen de bedrijven en overheden voortgang vinden. Dit bericht MarketWatch vandaag, vrijdag 17 maart 2017.


De beslissing kwam als onderdeel van een uitspraak waarin de federale rechter Mário de Paula Franco Júnior goedkeuring heeft gegeven aan een stappenplan richting een definitief akkoord tussen aanklagers en mijnbouwbedrijven Vale SA, BHP Billiton en hun joint venture Samarco Mineração SA.

Federale aanklagers, regelgevende instanties en de drie bedrijven zijn verwikkeld in een fel geschil sinds Samarco's Fundão residuen dam op 5 november 2015 instortte, waardoor een lawine van mijnafval ontstond.

Het incident wordt algemeen beschouwd als de ergste milieuramp in Brazilië ooit en het grootste falen van een mijnbouw-dam. Vanwege de omvang - de ramp doodde 19 mensen, dorpen werden weggevaagd en honderden kilometers van de Doce rivier werden verontreinigd - hebben autoriteiten moeite om te komen tot een definitief schadebedrag. Vandaar, dat de gedeeltelijk geratificeerde overeenkomst van gisteren, drie verschillende groepen van deskundigen heeft opgeroepen - twee door de rechtbank aangesteld, één van de bedrijven - om te komen met studies die de sociale, economische en ecologische gevolgen van de ramp beoordelen en de in gang gezette herstelprogramma's evalueren.

Ook als onderdeel van de uitspraak van gisteren heeft rechter Franco geëist, dat Samarco en haar moedermaatschappijen garanties ter waarde van 2,2 miljard Braziliaanse reais (705 miljoen dollar) in te zetten. In een verklaring spreekt Vale steun uit voor het besluit en zegt dat zij 'de complexiteit en het belang van het bereiken van een consensus oplossing om de nodige maatregelen te iplementeren om de effecten te saneren, erkent'.(Red. De Surinaamse Krant/MarketWatch/Twitter)

Honderden buschauffeurs in actie tussen centrum Bogota en Soacha in Colombia

Hoofdwegen en busterminals geblokkeerd door stakende buschauffeurs

(Bron foto: Twitter)
Zes chauffeurs gearresteerd voor het blokkeren van de openbare weg


Buschauffeurs hebben gisteren hoofdwegen en busstations ten zuiden van de Colombiaanse hoofdstad Bogota geblokkeerd, waardoor duizenden forenzen tussen de hoofdstad en de naburige stad Soacha worden getroffen. De staking begon gisteren in de vroege uren toen de eigenaren en chauffeurs van diverse busondernemingen blokkades opwierpen op de zuidelijke snelweg, zowel binnen als buiten de San Mateo, Terreros en Leon XIII busstations (zie onderaan). Dit meldt de nieuwswebsite Colombia Report vandaag, vrijdag 17 maart 2017. Naar verluidt nemen 800 mensen deel aan de staking. 


De reden voor de staking is de vermeende constante tussenkomst van de overheid in de activiteiten van kleine bedrijven, en de gedongen formalisering van kleine busbedrijven in en rond Bogota. De chauffeurs beweren, dat de huidige wetten hebben toegelaten ,dat de autoriteiten hun voertuigen immobiliseren, waardoor zij hoge bijkomende kosten en een verlies aan inkomsten hebben.


Duizenden forenzen wachttem tot maximaal drie uur op vervoer, van wie velen werken of studeren in Bogota. De autoriteiten en de chauffeurs zijn in gesprek geweest en zijn momenteel bezig om een ​​oplossing te vinden, aldus de burgemeester van Soacha, Eleazar Gonzalez, op Caracol Radio.


Tot nu toe zijn zes mensen zijn gearresteerd in verband met het protest volgens lokale mediaberichten. 'Zes mensen zijn gearresteerd en we gaan ze vervolgen, omdat sommige misdaden hebben gepleegd zoals het blokkeren van de openbare weg en het wijzigen van transportsystemen', zei kolonel Jairo Baquero, de commandant van de politie in Soacha.

Busstakingen zijn niet ongewoon in de omgeving van Bogota. In 2014 zorgde een driedaagse staking voor chaos in de stad, nadat de regering was begonnen met de uitvoering van haar plan om congestie terug te dringen door het opleggen van nummerplaatbeperkingen, waardoor de bussen niet meer elke dag van de week kunnen rijden.

Als gevolg van het ontbreken van een metrosysteem doen de inwoners van Bogota en van de omliggende gemeenten een beroep op het openbaar busvervoer, dat het vervoer verzorgt van zo'n 6,8 miljoen mensen per dag.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Report/Twitter)

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Ontsnappen uit PI Duisburglaan praktisch onmogelijk zonder hulp cipier

PID-directeur Aniel Ramadhin wil weinig kwijt over ontsnapping Palm 


Het is haast onmogelijk, dat een gedetineerde uit de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan (PID) ontvlucht zonder hulp van een dienstdoende penitentiaire ambtenaar (PA). Dit onderstreept een onderofficier van het Korps Penitentiaire Ambtenaren vandaag, vrijdag 17 maart 2017, in de Ware Tijd. 

Hoewel hij geen betrokkenheid had bij de recente ontvluchting van de 34-jarige verdachte Gerel Palm, is hij ervan overtuigd dat collega's hand- en spandiensten aan hem hebben verleend. De PID is volgens onze zegsman de best beveiligde detentie inrichting in Suriname. Het complex beschikt overigens over camerabeveiliging. De PA betreurt het dat bepaalde collega's zich voor dit soort zaken lenen.

Gevangenisdirecteur Aniel Ramadhin verzekert dat er harde maatregelen zullen worden getroffen, als uit het onderzoek blijkt, dat penitentiaire ambtenaren aan de ontvluchting hebben meegewerkt. Hij zegt dat er zowel intern onderzoek wordt gedaan, als door de politie. Ramadhin wil echter nog niets kwijt over wat er tot nog toe is komen vast te staan uit de onderzoeken. 'Dit is een heel ernstige zaak en door uitlatingen hierover kan het onderzoek vastlopen.' Hij geeft toe dat de inrichting zeer goed beveiligd is, maar durft nog niet te concluderen dat medewerkers hebben meegewerkt. 'Dat moet het onderzoek uitwijzen. Maar, wij sluiten op dit moment niets uit.'

Palm heeft de Nederlandse nationaliteit en was aangehouden voor poging tot moord of poging tot doodslag en overtreding van de vuurwapenwet. Hij zou worden uitgeleverd aan Nederland voor een mislukte liquidatie van twee Antillianen.

De man heeft zondag een penitentiaire ambtenaar verrast door plotseling een vuurwapen tevoorschijn te halen, de ambtenaar onder schot te houden en hem te ontwapenen. De verdachte rende vervolgens naar buiten en stapte in een gereedstaande auto.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Brandweerman en ambtenaar verdacht van seksueel misbruik 13-jarig meisje in Coronie

Twee mannen (23 en 24) zijn aangehouden en in verzekering gesteld


De Ware Tijd bericht vanochtend, vrijdag 17 maart 2017, op haar website, dat de 23-jarige A.B. en A.M. (24) zijn aangehouden, omdat ze verdacht worden van seksueel misbruik van een 13-jarig meisje in Coronie. Vorige week heeft de moeder van het slachtoffertje hiervan aangifte gedaan. 

De twee verdachten, een brandweerman en een ambtenaar in Coronie, zijn in verzekering gesteld door de politie.

De zaak is in verder onderzoek bij de politie van Coronie.

Ziekenhuisraad woedend over afsluiting door EBS stroomtoevoer naar Diakonessenhuis

'Het willens en wetens afsluiten van stroomvoorziening ziekenhuis brengt mensenlevens in gevaar'

'Ziekenhuiszorg is hiermee op een nieuw dieptepunt beland'


De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) noemt de gedeeltelijke afsluiting van de stroomvoorziening van het Diakonessenhuis gisteren door de EBS een 'onmaatschappelijke actie'. De NZR zegt met grote ontsteltenis kennis genomen te hebben van de afsluiting donderdag. 'Ziekenhuizen zijn instellingen waar vele patiënten dagelijks volledig afhankelijk zijn van medische apparatuur en andere voorzieningen die stroom nodig hebben om te functioneren. Het willens en wetens afsluiten van de stroomvoorziening van een ziekenhuis is niet alleen zeer onmaatschappelijk, maar brengt ook mensenlevens in gevaar. Hiervoor kan absoluut geen begrip worden opgebracht', aldus de NZR in een vandaag, vrijdag 17 maart 2017, uitgegeven persbericht.

Al ruim een jaar is er briefwisseling gaande tussen de ministeries van Volksgezondheid, Natuurlijke Hulpbronnen en de NZR over een toegezegd sociaal tarief en energie bezuinigingsmaatregelen bij de ziekenhuizen. De NZR heeft telkenmale aangegeven, dat ziekenhuizen bereid zijn om de verhoogde EBS rekeningen te betalen, alleen moeten de inkomsten daarop afgestemd worden. De ziekenhuizen hebben gevraagd dat zolang er geen duidelijkheid is over het sociaal tarief, de ruimte wordt geboden om de EBS rekeningen gedeeltelijk in te lopen.

De NZR had in deze huidige financieel reeds zeer moeilijke tijd voor de ziekenhuizen op enig begrip van de EBS gerekend en is daarom bijzonder onaangenaam getroffen, dat de EBS onverbiddelijk is overgegaan tot afsluiting van het Diakonessenhuis.

Voor de NZR is de ziekenhuiszorg hiermee op een nieuw dieptepunt beland. De NZR is blij dat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vanuit het buitenland de actie van de EBS heeft afgekeurd en dat minister ad interim Mike Noersalim van Volksgezondheid en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zich enorm hebben ingezet om deze onmaatschappelijke actie van de EBS te stuiten.

Ook de rechtstreekse opdracht van de Raad van Commissarissen van de EBS om de stroomvoorziening aan het Diakonessenhuis wederom te herstellen wordt zeer op prijs gesteld.

'De NZR hoopt dat dergelijke onbezonnen acties van de EBS voortaan achterwege zullen blijven en dat zaken middels overleg kunnen worden aangepakt. Ziekenhuizen hebben een te belangrijke plek in de maatschappij om ze over de kop te laten gaan. De NZR kijkt uit naar verder overleg om te zoeken naar oplossingen om de zorg in de ziekenhuizen veilig te stellen', aldus de Ziekenhuisraad in haar persbericht.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Venezuela begint drastische 'broodoorlog' tegen bakkers

President stuurt soldaten naar patissiers die brownies maken ondanks tarwetekort 


Door de tarweschaarste in Venezuela neemt president Nicolás Maduro draconische maatregelen. Bakkers die duurdere cakes maken in plaats van gewoon brood mogen door het leger worden gearresteerd (zie foto - Bron: Twitter). Al vier bakkers werden deze week in Venezuela aangehouden omdat ze 'illegale brownies' of andere patisserie bakten, zo schrijft onder andere de Belgische krant De Morgen vandaag, vrijdag 17 maart 2017. op basis van een bericht in The Miami Herald. 

Aanleiding tot de draconische maatregel is een structurele tarweschaarste, die voor lange wachtrijen zorgt bij de bakkers. Socialistisch president Nicolás Maduro besliste daarom, dat negentig procent van alle tarwe gebruikt moet worden voor het bakken van gewoon brood in plaats van duurdere cakevarianten, die enkel gekocht kunnen worden door fortuinlijke Venezolanen.

Toch leidt de maatregel bij de bakkers zelf tot groot ongenoegen, omdat Maduro nu inspecteurs met gewapende soldaten op straat stuurde in de hoofdstad Caracas om meer dan 700 bakkerijen te controleren. Maduro's stappen lijken meer op paniekvoetbal dan een oplossing aan te reiken voor het structurele schaarsteprobleem voor basisvoedsel, wat de bevolking al drie jaar ondergaat.

De Socialistische partij van Maduro zegt, dat ondernemingen die de liberale oppositie gunstig gezind zijn de crisis verergeren door producten achter te houden en de prijzen op te drijven. Maar, de oppositie beschuldigt Maduro van een falend economisch en monetair beleid.De bakkers zelf kiezen steeds meer de kant van de oppositie. Ze wijten de tarweschaarste aan slecht economisch beleid, en zeggen dat acht op tien bakkers geen tarwevoorraden meer hebben.

Nu dreigen de arrestaties nog meer kwaad bloed te zetten, omdat de straf niet in verhouding staat tot de feiten.

Twee van de gearresteerde bakkers verdwenen achter de tralies, omdat ze volgens de inspectie 'te veel tarwe gebruikten in croissants met ham'. Twee anderen werden opgepakt omdat ze 'illegale brownies' bakten, met tarwe die ook voorbij de houdbaarheidsdatum was.

De overheid is nu zelfs begonnen met de overname van bakkerijen die de wet overtreden, en dat gedurende negentig dagen. 'De schuldigen van de 'broodoorlog' zullen betalen, en laat ze later niet zeggen dat het om politieke vervolging gaat', waarschuwde Maduro aan het begin van deze week, volgens een correspondent van de Britse krant The Guardian.


Een belangenorganisatie van de bakkers, Fevipan, wil nu gaan bemiddelen. Zij stelt, dat de meeste handelszaken de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen en dus de prijzen moeten verhogen. Juan Crespo, de voorzitter van de Industriële Meelunie Sintra-Harina, die 9.000 bakkers vertegenwoordigt, zei in de Miami Herald ,dat de aanpak van de regering in elk geval het probleem niet zal oplossen. 'De regering voert niet genoeg tarwe in. Als je geen tarwe hebt, heb je geen meel, en als je geen meel hebt, is er geen brood.'Hij zegt dat het land vier schepen met dertig ton tarwe nodig heeft per maand om aan de basisbehoeften te voldoen.


Ter informatie:


Man (46) bekent 15-jarige jongen anaal te hebben misbruikt

Tegen man werd 19 februari aangifte gedaan waarna hij zich schuil heeft gehouden

Politie van Nieuw Nickerie weet de man woensdag 15 maart aan te houden


De politie van Nieuw Nickerie heeft woensdag O.B. aangehouden en in verzekering gesteld. Regiocommandant Widjaikoemar Oedit bevestigt de aanhouding. De man heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van een 15-jarige jongen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

Uit het onderzoek en de verklaring van het slachtoffer blijkt, dat de 46-jarige verdachte de jongen anaal zou hebben misbruik. De aangifte werd op zondag 19 februari gedaan bij de politie. De verdachte heeft zich na de aangifte echter ruim drie weken weten schuil te houden.

Het is de politie afgelopen woensdag toch gelukt om B. in de kraag te vatten. Bij de politie heeft de verdachte toegegeven de 15-jarige jongen anaal te hebben misbruikt. In het belang van het onderzoek blijft de verdachte aangehouden.

President-directeur Finabank ontwijkt 'lastige' vragen tijdens VES-bijeenkomst

'De Finabank waakt ervoor om niet te verworden tot dorpsbank'


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft woensdagavond tijdens een druk bezochte CEO Talk, president-directeur Eblein Frangie (zie foto - Bron: Facebook) van de Finabank NV voor het voetlicht gebracht. Een gedistingeerd gezelschap kwam bijeen om zich te laten informeren over de ervaringswereld van de bankier, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

Zij werden geboeid door het motiverende wedervaren van de spreker en de positie van zijn bank, maar waren schijnbaar teleurgesteld, omdat de bankier volgens de richtlijnen van de VES slechts over zijn carrière en de Finabank uitweidde.

Gezien de economische malaise had menig aanwezige informatie op dit stuk en donderslagen verwacht. Dat bleef uit. Moderator Steven Debipersad en VES-voorzitter Winston Ramautarsing stuurden Frangie in een richting die de klippen omzeilde, waardoor vuurwerk uitbleef. De zaal drong vanwege respect en bewondering voor Frangie niet aan, aldus het dagblad.

Het was voor belangstellenden moeilijk om de actualiteit achterwege te laten. Vragen over de Islamitic Development Bank bleven onbeantwoord. De spreker verschoonde zich met de verontschuldiging: ‘Mijn bank is daarbij niet betrokken en in een traject van transitie is het nooit goed om in de publiciteit te treden.' Gastheer VES stelde een publieke sessie over deze materie in het vooruitzicht.

De perikelen bij De Surinaamsche Bank werden, hoewel daarnaar gevraagd, ook niet aangeroerd. De vraag wat er moet gebeuren met de crimineel, die met inflatie ons allemaal armer heeft gemaakt, werd eveneens genegeerd

‘De financiële positie van de Finabank is ondanks de moeilijke economische uitdagingen waarvoor de bank staat dragelijk. De solvabiliteit is 12%, hoewel deze vanwege de koersstijgingen in 2016 van 18 naar 10% is gedaald. De omzetten van de cliënten zijn tussen de 40 en 70% afgenomen, hetgeen aflossingsproblemen met zich meebrengt. De Finabank moet niets hebben van normvervaging en versterkt zich intern om het groot spanningsveld tussen de bank en de buitenwereld te verminderen.'

‘Suriname is een klein land en 12% solvabiliteit is vanwege de explosieve economische situatie onvoldoende om sterk te staan. Een koersstijging van Srd 1 laat zich al duidelijk voelen. Onvoldoende middelen bezorgen bankiers in Suriname en andere landen slapeloze nachten. De Finabank waakt ervoor om niet te verworden tot dorpsbank. De bank gaat na hoe om te gaan met de situatie en houdt zich staande door de nationale regelgeving en richtlijnen te volgen en neemt de internationale banknormen in acht. Het bankwezen wordt gehouden aan stringente regels, die onder andere witwassen en financiering van terrorisme tegengaan. Cybersecurity is een groot issue, banken zijn informatietechnologie- fabrieken geworden. De rover kwam vroeger met een wapen naar binnen, nu dringt de rover via het netwerk naar binnen’, aldus een samenvatting van de CEO Talk van de VES.

Voorzitter Winston Ramautarsing van de VES heeft zich tijdens de bijeenkomst gedistantieerd van de krantenkop ‘Anand Biharie: Suriname sedert 2016 failliet’. Hij voerde aan: ‘Het is een ongefundeerde, loze uitspraak’ en ontkende dat het zou zijn gezegd. De vertegenwoordiger van het medium, die zich aangesproken voelde, reageerde fel op de onjuiste aantijging en benadrukte dat tijdens de jongste vergadering van de Kenniskring econoom Biharie wel degelijk heeft gezegd dat Suriname sedert 2016 failliet is.

Ter extra informatie:

Tijdens carnavalsparades op Curaçao is 87 ton afval geproduceerd

Meeste vuil opgehaald tijdens de Marcha di despedia, 20.610 kiloTijdens de carnavalsoptochten van dit jaar is in totaal 87 ton vuil geproduceerd. Dat heeft Fundashon Kòrsou Limpi Bunita (FKLB), die samen met Selikor belast was met de schoonmaak, gisteren bekendgemaakt, aldus vandaag, 17 maart 2017, het Antilliaans Dagblad.

Tijdens de optochten van het kindercarnaval werd 6.060 kilo vuil opgeruimd en bij de afscheidsparade voor kinderen 15.352 kilo. Bij de tienerparade is 8.420 kilo vuil opgehaald, bij de marcha di Bándabou 4.058 kilo en gedurende Zongo 6.330 kilo.

Het meeste vuil werd echter gedurende de Gran Marcha geproduceerd, toen werd 16.650 kilo opgehaald en bij de Marcha di despedia van het volwassen carnaval 20.610 kilo.

Ook in hoger beroep vier jaar cel voor Burney ‘Nini’ Fonseca - Curaçao

Fonseca - in gevangenis in Middelburg - weer veroordeeld voor drugssmokkel en witwassen

'Nini' ook verdachte in zaak moord op Helmin Wiels


Burney ‘Nini’ Fonseca (45), verdachte in de moord op PS-politicus Helmin Wiels, heeft in hoger beroep gisteren dezelfde straf opgelegd gekregen als in eerste aanleg, te weten een gevangenisstraf van vier jaar, voor drugssmokkel en witwassen.

Fonseca was via een video-conferentie bij de rechtszaak aanwezig, vanuit de Penitentiaire Inrichting Middelburg in Nederland, waar hij gevangen zit, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

Zijn advocate Marije Vaders had eerst aangevoerd, dat Fonseca vrijgelaten moet worden in het kader van het gelijkheidsbeginsel ten opzichte van andere verdachten in deze smokkelzaak die niet vervolgd worden, maar wel als getuigen zijn gehoord. Het Hof oordeelt echter, dat het aan het Openbaar Ministerie (OM) is om tot vervolging over te gaan en dat dit gerechtvaardigd is zolang niet getornd wordt aan de beginselen van de goede

Raad van Ministers Curaçao akkoord met verplaatsing vergunningverlening naar andere organisaties

Vergunningverlening wordt nu nog verricht bij WJZ


De Raad van Ministers heeft recent ingestemd met een voorstel van demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling om de vergunningverlening die op dit moment nog plaatsvindt bij WJZ (Wetgeving & Juridische Zaken) over te hevelen naar andere organisaties. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

Hiermee wordt uitvoering gegeven aan plannen die al in 2005 door het toenmalige Bestuurscollege van Curaçao zijn besproken en goedgekeurd. Rhuggenaath spreekt van een belangrijk besluit in het kader van het terugdringen van ‘red tape’, onnodige en storende bureaucratie, en het verbeteren van de dienstverlening aan de burger.

De vergunningverstrekking voor een groot aantal verordeningen, voor onder andere bioscopen, slijterijen, restaurants en ijssalons, lag voor 2010 bij de toenmalige gezaghebber.

NH-minister grijpt in in kwestie afsluiting stroomtoevoer door EBS naar Diakonessenhuis

EBS sluit stroomtoevoer naar deel ziekenhuis af

Minister Dodson: 'Stroomtoevoer afsluiten van een ziekenhuis is tegen beleidsprincipes van regering'


De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft gisteren de stroomtoevoer naar het Diakonessenhuis gedeeltelijk afgesloten. Dit zorgde uiteraard voor een enorme consternatie in het ziekenhuis. De kinderpolikliniek, zwangerschapspoli en verschillende andere afdelingen werden hierdoor getroffen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

De leiding van het ziekenhuis heeft alles in het werk gesteld om de EBS zover te krijgen dat de afsluiting opgeheven werd. Starnieuws bericht vernomen te hebben, dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen uiteindelijk opdracht heeft gegeven om het ziekenhuis weer aan te sluiten op het net.

Minister Dodson bevestigt dat een deel van het ziekenhuis was afgesloten. Na zijn opdracht om onmiddellijk de stroomtoevoer te herstellen werd de situatie hersteld.

De bewindsman geeft aan, dat het inderdaad voorkomt dat ziekenhuizen en andere instellingen de rekeningen niet op tijd kunnen voldoen, maar er is een speciale regeling getroffen door de regering voor ziekenhuizen en sociale instellingen. Samen met de EBS dient te worden nagegaan hoe een bezuinigingsplan kan worden opgesteld voor deze instellingen.

De minister zegt dat er maatregelen worden getroffen opdat zulke gevallen zich niet weer voordoen. De stroomtoevoer afsluiten van een ziekenhuis is tegen de beleidsprincipes van de regering. Deze kwestie had op een andere manier opgelost kunnen worden.

2.5 Jaar cel voor 21-jarige man die zijn stiefzusje (8) seksueel heeft misbruikt

Tegen de man was door OM 3.5 jaar gevangenisstraf geëist 


De 21-jarige U.B. is gisteren veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. De rechter achtte wettig en overtuigend bewezen, dat hij zijn achtjarige stiefzusje seksueel heeft misbruikt, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

Het Openbaar Ministerie (OM) had drieënhalf jaar geëist in deze zaak.

De man had in eerste instantie een volmondige bekentenis afgelegd, maar kwam daarop terug. Onderzoek van de gynaecoloog wees uit, dat het meisje is misbruikt.

De rechter voerde aan, dat de verklaringen van het slachtoffer overeenstemmen met die van B. bij de politie. Daar had hij gedetailleerde verklaringen afgelegd, maar later ging hij alles ontkennen. De eerder afgelegde verklaringen waarin hij het feit bekende zou hij uit angst afgelegd hebben.

De rechter zei, dat de verbalisant gehoord is op de zitting en dat hij duidelijk heeft aangegeven dat de veroordeelde zijn verklaringen uit vrije wil had afgelegd.

De rechter stelde, dat ze was afgeweken van de eis van het OM, vanwege de jeugdige leeftijd van de man. Ze benadrukte dat hij wist wat hij deed, omdat hij nog een condoom had gebruikt.

Gepensioneerden uit overheidsdienst voelen zich bedrogen door regering

Toegezegd extra geld, Srd 1.000 in termijnen, bij pensioenstorting nog niet ontvangen


Gepensioneerden uit overheidsdienst die uitkeken naar het toegezegde extra geld bij de pensioenstorting van deze maand zijn bedrogen uitgekomen. Hoewel minister van Financiën Gillmore Hoefdraad hen had beloofd, dat ze uiterlijk deze maand het tegoed van Srd 1.000 in termijnen zouden ontvangen, blijkt dat een loze belofte, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

De redactie van de Ware Tijd sprak met enkele gepensioneerden. 'De telefoon staat roodgloeiend, omdat de mensen willen weten waarom ze hun geld nog niet krijgen', zegt Lilian Codrington (60), secretaresse op het kantoor van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst.

Het pensioen werd in oktober verhoogd met Srd 100 per maand en ze moeten een bedrag ontvangen over de periode december 2015 tot en met september 2016. Het gaat om de koopkrachtversterking die ambtenaren sinds december 2015 krijgen. 'De mensen waren blij, toen ze hoorden dat ze nog wat geld zouden krijgen en hebben hierop gerekend in deze zware tijd. Als de overheid geen geld heeft, moet ze geen belofte maken.'

Runaldo Santjes (83) zegt van zijn moeder geleerd te hebben om niet te rekenen op extraatjes naast zijn loon. 'Dat was een andere tijd, maar tegenwoordig hebben we dat extra geld nodig. Wat jammer dat we niets hebben gemerkt, terwijl dat ons was toegezegd.'

De bond zal in april op een algemene ledenvergadering besluiten wat ze gaat ondernemen tegen de lakse houding van de overheid. Santjes weet dat sommige mensen bereid zijn om op straat te protesteren.

21-Jarige Britse met cocaïne gepakt op luchthaven Suriname

10.080 Gram cocaïne verstopt in acht pakken poedermelk

Britse wilde via Nederland naar Parijs reizen


De 21-jarige Britse Ch.T. is zaterdag 11 maart door het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Tijdens controle werden in haar koffer acht pakken poedermelk (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname) waarin cocaïnepoeder met een gewicht van 10.080 gram verborgen zat gevonden. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 17 maart 2017.

T., die via Nederland zou afreizen naar Parijs, is samen met de drugs overgedragen aan de Narcotica Brigade.

De Britse is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie ingesloten.

Manager goudbedrijf beschuldigd van grootscheepse goudsmokkel uit Peru

Voor miljarden dollars goud uit illegale goudmijnen in Peru gekocht door drugsdealers in Zuid-Amerika

Medewerkers bij NTR Metals betrokken bij illegale goud smokkelactiviteiten -Vestiging bedrijf in Miami heeft miljarden dollars witgewassen voor criminele organisaties


De operations manager van een metaal-raffinage bedrijf wordt beschuldigd van het helpen uitvoeren van een goud smokkelnetwerk dat miljarden dollars verdiende voor illegale mijnen gecontroleerd door drugsdealers en andere criminelen in Zuid-Amerika. Een aanklacht tegen Juan Pablo Granda, 35, schetst een enorme samenzwering van medewerkers van NTR Metals om enorme hoeveelheden goud uit illegale mijnen in Peru te kopen, die mensenhandel, dwangarbeid en vernietiging van het milieu ondersteunen, zo bericht Bloomberg op haar website donderdag 16 maart 2017.

Het NTR Metals kantoor in Miami, Florida (VS), kon door die activiteiten miljarden dollars witwassen van criminele organisaties - waaronder Peruaanse narco-terroristen - door het kopen van goud uit de mijnen die ze controleren, volgens de aanklacht van Justitie in Miami.


De aanklacht wijst op een Amerikaans optreden tegen smokkelaars in de wereldwijde handel in goud illegaal gewonnen in het Amazonegebied, waar de arbeiders brandslangen en kwik gebruiken om het zuivere edelmetaal te winnen.

Op 9 maart deed Bloomberg Businessweek gedetailleerd verslag van hoe de smokkelaars, raffinaderijen en handelaren goud leveren uit illegale mijnen in Latijns-Amerika, via Miami, aan de internationale markt. Het verslag focust zich op een Chileense smokkelaar die duizenden ponden illegaal gewonnen goud of smokkel goud verkocht, vooral aan het Miami-kantoor van NTR, voordat hij vorig jaar in Santiago werd gearresteerd.

Het in Dallas gevestigde NTR Metals wordt in deze zaak niet beschuldigd. Het bedrijf, ook bekend als Elemetal Direct, is een van de acht afdelingen van het in Dallas gevestigde Elemetal LLC. Trey Gum, general counsel voor Elemetal, weigerde commentaar te geven. Granda, die woensdag werd gearresteerd, verscheen donderdag in handboeien in de federale rechtbank in Miami, waar hij te horen kreeg, dat hij in hechtenis blijft tot een borgtocht hoorzitting op 20 maart. Granda's advocaat, Edward O'Donnell IV, zei dat hij uit Miami afkomstig is, maar de NTR-operaties in Cali, Colombia, leidde. O'Donnell was niet direct beschikbaar voor verder commentaar.

Ter informatie:Uit informatie van de Amerikaanse douane blijkt het 'sterke vermoeden' dat NTR al in 2012 begon met het kopen van illegaal gewonnen goud in Peru, volgens de aanklacht van 'Homeland Security Investigations' (HSI) en de FBI.

Vervolgens begon NTR 'illegaal goud te smokkelen via een wisselend scala aan Latijns-Amerikaanse landen' om uiteindelijk goud te importeren met een waarde van 3.6 miljard Amerikaanse dollar van 2012-2015', volgens de aanklacht. 'Voor het miljarden dollars waard zijnde goud dat werd verscheept vanuit Latijns-Amerika naar NTR in Miami, zond NTR miljarden dollars aan elektronische betalingen naar Latijns-Amerika vanuit de Verenigde Staten', zo schreef HSI-agent Colberd Almeida in een beëdigde, van een zegel voorziene verklaring, ingediend op 10 maart bij de federale rechtbank in Miami.

Granda spande samen met twee verkopers en anderen die wisten dat de transacties inhielden 'georganiseerde misdaad, goudsmokkel en het invoeren van goederen in de VS door valse middelen en verklaringen, illegale mijnbouw en handel in verdovende middelen, allemaal in de hoop meer winst te creëren voor zichzelf en NTR', schreef Almeida.

Bloomberg meldde op 9 maart, dat een Chileense smokkelaar, Harold Vilches, tegen Amerikaanse en Chileense aanklagers had gezegd, dat hij 4.000 pond aan illegaal gedolven goud had verkocht, voornamelijk aan NTR Metals in Miami. Vilches zei verder, in beëdigde verklaringen, tegen de FBI en Chileense Officieren van Justitie, dat twee NTR-medewerkers in Miami wisten dat zijn goud illegaal was en hem coachten hoe het goud de VS binnen te smokkelen.


Nadat Vilches op 1 juni was beschuldigd van fraude in Chili, zei Gum tegen Bloomberg, 'NTR meldde de zaak aan de autoriteiten' en beval NTR Metals Miami om 'alle activiteiten in Chili op te schorten in afwachting van een herziening van de huidige risico's en procedures in dat land'. De twee NTR-medewerkers ontkenden Vilches's beweringen en zeiden dat ze vertrouwden op documenten waaruit zou blijken dat het legaal was.

Illegale goudsmokkel en het witwassen van geld zijn prominente sociale en politieke kwesties in Latijns-Amerika geworden, en een aantal landen zijn begonnen met onderzoeken, 'waarvan vele betrekking hebben op goud dat wordt verkocht aan NTR',  schreef Almeida. In 2013 werd in Peru goud ter waarde van 18 miljoen Amerikaanse dollar in beslag genomen, dat op weg was naar raffinaderijen in Miami en elders, met inbegrip van NTR.

Een bedrijf dat goud zond aan NTR werd gefinancierd door een Peruaan die was vrijgesproken van het witwassen van drugsgeld, maar werd aangehouden voor zijn rol in een 500 miljoen Amerikaanse dollar waard zijnde goudoperatie, volgens de VS. Hij wordt in de aanklacht alleen als P.F. omschreven. Na de Peruaanse inval, werd goud gesmokkeld naar Bolivia voordat het naar NTR in Miami ging, aldus Almeida.
Vorig jaar vonden in Ecuador arrestaties plaats in een 400 miljoen Amerikaanse dollarwitwasoperatie waarin goud gedolven in Peru op weg was naar NTR, schreef de agent.
In Chili vonden ook arrestaties plaats die voortvloeien uit onderzoeken naar goud uit Peru en Argentinië, dat werd verkocht aan NTR, aldus Almeida.

Naast 'zeer verdachte goudimporten' uit Peru, Ecuador en Bolivia, wendde NTR zich ook tot Chili, Guyana en het Caribisch gebied, zo zei de Verenigde Staten.

Granda en collega's, geïdentificeerd als verkopers 1 en 2, nodigden klanten naar de Verenigde Staten uit om op tournee te gaan langs de NTR-vestigingen, ze te entertainen en ze te beloven sneller te betalen voor goud dan andere raffinaderijen. De aanklacht geeft details weer van de versleutelde groepchats die Granda en zijn bondgenoten via hun mobiele telefoons verzonden. Almeida zei, dat Granda zichzelf  als een 'hedendaagse Pablo Escobar' omschreef - de Colombiaanse drugsbaron die in 1993 werd vermoord.

'Ik ben net als Pablo naar Ecuador gegaan om de coke te krijgen', zei hij, volgens de aanklacht. Granda en Verkoper 1 schepten tegen elkaar op over hun goud 'muilezels', verzonden foto's van jonge mannen met rugzakken. Verschillende vertrouwelijke bronnen in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten verstrekken details van het gebruik van dekmantelbedrijven om crimineel geld te verplaatsen, aldus de VS. Een bron hielp de met P.F. aangeduide smokkelaar 'in het exporteren van illegaal gewonnen goud zonder enige documentatie naar NTR door een reeks van dekmantelbedrijven', aldus de aanklacht. Granda vroeg deze bron om een plan om verdenking te voorkomen, door goud in kleine hoeveelheden te exporteren via vele bedrijven in plaats van een groter bedrijf, zo meldt de aanklacht.

(Red. De Surinaamse Krant/Bloomberg/Twitter)

Medische Zending: 'Door geldgebrek zijn sinds mei 2016 geen kinderen meer in Oost-Suriname gevaccineerd'

MZ ontvangt van ministerie van Volksgezondheid geen subsidie voor exploitatie

'Slechts drie van de elf poliklinieken in Oost-Suriname hebben goede vaccinekast om vaccine in op te slaan'


Het lijkt erop alsof de vete tussen de directeur van de medische zending Edward van Eer en de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel mogelijk een van de oorzaken is dat de actuele situatie rondom gele koorts niet is aangepakt. Zo laat de Medische Zending (MZ) althans doorschemeren in een door haar woensdag uitgegeven persbericht (zie onderaan), aldus de Ware Tijd donderdag 16 maart 2017.

Dit als reactie op berichten in de media, dat het ministerie van Volksgezondheid niet op de hoogte is gebracht van de lage vaccinatiedekking in het binnenland. 'In de regio Oost-Suriname hebben er na mei 2016, vanwege gebrek aan financiële middelen voor transport, geen outreach-activiteiten meer plaatsgevonden. Dat wil zeggen tochten waarbij speciaal kinderen in de verschillende kampjes langs de rivier worden gevaccineerd konden niet worden uitgevoerd', aldus het persbericht.

Ook wordt aangehaald, dat dit te wijten is aan het ontbreken van subsidie voor de exploitatie. Ondanks de vele verzoeken aan de minister. 'Kennelijk is de minister dit vergeten sinds hij in september besloot om niet meer met de directie van de Medische Zending te communiceren', zo schrijft de MZ. Met een grafiek laat MZ zien hoe de dalende subsidie, een gelijke trend vertoond heeft met de dalende dekkingsgraad van vaccinaties in het binnenland. Zij spreekt dan ook van 'bevreemding', dat het ministerie niet op de hoogte schijnt te zijn van de situatie.

'De behoefte aan vaccinkasten op alle posten in het binnenland ten behoeve van de koude keten voor vaccine is aan zowel de PAHO (Pan American Health Organization) en het NIP-programma (Nationaal Immunisatie Programma) van het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg), als onderdeel van het ministerie, aangegeven. Overigens worden ook vaccinaties en dekkingen geregeld gerapporteerd aan het NIP.'

Verder meldt de MZ, dat er in 2016 een vaccinatiedekking voor het totale binnenland van 65 procent is bereikt voor difterie, kinkhoest, Tetanus, H. influenza type-B en Hepatitis-B (Pentavalent 3). Voor de bof, mazelen en rode hond (MMR) was de vaccinatiedekking 59 procent en voor gele koorts is er een dekking bereikt van 55 procent. Naast de noodzaak voor subsidie merkt de MZ op, dat slechts drie van haar elf poliklinieken in Oost-Suriname een goed functionerende vaccinekast hebben om vaccine in op te slaan.

'De kosten voor aanschaf van een vaccinekast, werkend op zonnepaneel, is ruim 12.000 Amerikaanse dollar.'

Bewoners Gabaka vinden aan oever Marowijnerivier lichaampje 1-jarige Sulenie Ceder

Sulenie en 9-jarige Chata Poeketie raakten bij bootongeluk maandag te water

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Moeder Nesta van Sulenie wist oever te bereiken - Chata, zoontje van bootsman, is nog niet gevonden


Het lichaampje van de éénjarige Sulenie Ceder is geborgen door bewoners van Gakaba langs de Marowijnerivier. De politie is inmiddels vertrokken naar de plek des onheils. Dat zegt districtscommissaris August Bado van Tapanahoni donderdagmiddag 16 maart 2017 in de Ware Tijd. 

De negenjarige Chata Poeketie, de zoon van de bootsman, is nog niet terecht. Ceder en Poeketie raakten samen met anderen te water na een bootongeluk maandagmiddag bij de stroomversnelling 'Singa Tetei' in de omgeving van Stoelmanseiland.

Volgens de verklaring van de bootsman, die zichzelf in veiligheid wist te brengen, vertrok hij op de bewuste dag vroeg in de ochtend vanuit Albina met zijn negenjarige zoon Chata. Te Apatu gaf hij een man en een vrouw een lift. Hij liet te Gaakaba ook een dame Nesta en haar eenjarige zoontje Sulenie Ceder in de boot.

Ter hoogte van SingaTetei kwam er plotseling een grote golf op. Het water kwam met volle kracht in de boot, waardoor de motor het begaf. De inzittenden raakten te water. De bootsman heeft zichzelf en een passagier kunnen redden. De andere persoon bracht zichzelf in veiligheid. Toen de bootsman en de overigen de oever bereikt hadden, ontdekten ze dat de twee kinderen en Nesta ontbraken. Enkele uren daarna zagen zij Nesta tevoorschijn komen. Het was haar gelukt om veilig de oever te bereiken