zaterdag 18 maart 2017

Oud-Curaçaos minister Jamaloodin gearresteerd in Venezuela

Aanhouding op verzoek van Justitie op Curaçao

Jamaloodin verdacht van valsheid in geschrifte en verduistering en verdachte in Maximus-zaak 

Verklaring Jamaloodin: 'Het Openbaar Ministerie is te kwade trouw, betracht machtsmisbruik en is onsportief'


De Curaçaose oud-minister van Financiën George Jamaloodin is gisteren gearresteerd in Venezuela op verzoek van Justitie op Curaçao. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en verduistering. Daarnaast is hij ook verdachte in het zogenaamde Maximus-onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels in 2013. Dit meldt vandaag, zaterdag 18 maart 2017, onder andere De Telegraaf.

Jamaloodin was minister in het kabinet van Gerrit Schotte tussen 2010 en 2012. Zijn broer is de lokaal bekende gokbaas Robbie dos Santos.

Hij verbleef al lange tijd in Venezuela. Hij is na zijn arrestatie nog niet naar Curaçao overgebracht. Er bestaat geen uitleveringsverdrag tussen Venezuela en Curaçao, dat een land is in het Koninkrijk der Nederlanden.Ingrid Bouterse-Waldring spreekt op Crans Montana Forum in Marokko

First Lady gaat in speech in op rol vrouw bij integratie op politiek- en economisch gebiedFirst Lady Ingrid Bouterse-Waldring (zie foto - Bron: Twitter) vertegenwoordigt Suriname deze dagen in Marokko tijdens een internationale conferentie. Als hoofdgastspreekster tijdens het Derde Crans Montana Forum in Dakhla ging ze donderdag in op de rol van de vrouw bij integratie op politiek- en economisch gebied. Zo meldt het Kabinet van de President vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

De bijeenkomst, die onder supervisie staan van het koningshuis van zijne majesteit koning Mohammed VI van Marokko, vindt plaats van 16 tot en met 21 maart.

De First Lady wordt vergezeld van Surinames niet-residerende ambassadeur in Marokko, Harvey Naarendorp. Ruim 2.000 personen uit ongeveer 150 landen nemen deel aan het internationale forum.


De officiële opening vond donderdag plaats waarbij verschillende prominente personen hebben opgeroepen tot meer internationale samenwerking en grotere inzet voor een sterke Zuid-Zuidrelatie. Ook de bekende Amerikaanse predikant, voormalig presidentskandidaat en mensenrechtenactivist, Jessy Jackson hield een toespraak. Als voorzitter van de Rainbow Push Coalition riep hij op tot gebed voor de wereld.

THE CRANS MONTANA FORUM SINCE 1986...

Crans Montana Forum is a Swiss Non-Governmental International Organization whose importance and prestige have been globally well-established since 1986. Its oldest Forums are held each year in Crans-Montana (CH-VS) and Geneva (CH-GE).
It is formally recognized by and work with all major International Organizations, respected Governments, Business and Non-Governmental Organizations.
The Crans Montana Forum works to build a more Humane and Impartial World “Committed to a more Humane and Impartial World” and encourages international cooperation and overall growth. It also works to promote best practices and to ensure a permanent dialogue between all those who handle high-level responsibilities.
The first annual Crans Montana Forum, in 1990, was dedicated to political and economic reconstruction in a Europe then open in the aftermath of the Cold War. In 2016, unfortunately, this dimension will return to the agenda, due to an international situation that has only deteriorated. The yearly Crans Montana Forum meeting is a world-renowned and unavoidable event on the agenda of every decision-maker.
The various Forums organized worldwide (Brussels, Geneva, Rabat, Dakhla, Vienna, Crans-Montana, Bucharest, Baku, Zagreb, Roma, Sarajevo, Tirana, Athens, Malta, Bahrain etc…) represent exceptional opportunities for Businesses and Government Officials to implement their strategies, strengthen relationships with partners and create new ones, and build cooperation opportunities.
The Crans Montana Forum offers tailor-made partnerships and activities to those who would like to take advantage of all the opportunities offered by the wide scope, the variety and the relevance of its events.
Council on World Public affairs has been established in 2010 to gather Business decision makers on a specific agenda. Members of the Council are welcome to join the Forum's sessions, bring their expertise and share their experience. 

See more at: http://www.cmf.ch/index.php?page=2#sthash.If7eCbmS.dpuf

EBS-directeur Parmessar door Raad van Commissarissen per direct geschorst

Afsluiting stroomtoevoer naar deel Diakonessenhuis de bekende druppel....

- 'Zonder toestemming Raad van Commissarissen mag Parmessar bedrijfsterreinen en gebouwen EBS niet meer betreden'
- Minister Dodson staat achter besluit Raad van Commissarissen


De algemeen directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), Rabin Parmessar, is vandaag, zaterdag 18 maart 2017, met onmiddellijke ingang geschorst door de Raad van Commissarissen (RvC). De emmer die de druppel heeft doen overlopen is het gedeeltelijk afsluiten van Diakonessenhuis en tegen de instructies in te talmen met de heropening van de stroomtoevoer. Ook een geschil met de United Caribbean Contractors (UCC) is niet opgelost volgens de instructies die de RvC had gegeven aan de directie. Dit wordt gemeld door Starnieuws.

Parmessar heeft volgens de statuten een maand de gelegenheid om zich te verweren bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Starnieuws schirjft te hebben vernomen, dat aan de algemeen directeur schriftelijk is medegedeeld dat hij zonder toestemming van de RvC de bedrijfsterreinen en gebouwen van de EBS niet mag betreden. Hij mag de EBS ook niet vertegenwoordigen als directeur. Zijn positie als algemeen directeur is ook wankel geworden met deze schorsing. De RvC vindt dat het haar maatschappelijke plicht is om op te treden tegen de directeur.

Volgens de RvC is een vertrouwensbreuk ontstaan met Parmessar. Hij zou vaker in strijd met beleidsaanwijzingen hebben gehandeld. De Raad van Commissarissen voelt zich gedesavoueerd door de algemeen directeur. Parmessar zou volgens de raad zich buiten de vennootschappelijke orde begeven door besluiten die genomen zijn door de aandeelhouder over het beleid naast zich neer te leggen.

De RvC bij EBS wordt geleid door Patrick Peneux. Vandaag vond een spoed RvC-bijeenkomst plaats waarin dit besluit is genomen. President Desi Bouterse en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, zijn ook op de hoogte gesteld van de beslissing.

Dodson zegt in een reactie achter de beslissing te staan. De bewindsman stelt, dat hij deze kwestie met de president zal bespreken om na te gaan wat de verder te ondernemen stappen zijn. 'De Raad van Commissarissen moet waken voor de belangen van de NV EBS namens de Staat. Wij dienen de besluiten van de Raad te respecteren.'

President Evo Morales van Bolivia beschuldigt OAS-secretaris-generaal Almagro van bemoeienis met politieke situatie Venezuela

Morales beweert dat Almagro de 'omverwerping van Venezuela' bevordert

(Bron foto: Twitter)
De Boliviaanse president Evo Morales heeft uitgehaald naar de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, Luis Almagro, voor 'het bevorderen van de omverwerping van Venezuela'. Dit bericht de Venezolaanse nieuwszender TeleSUR vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

In een gisteren gepubliceerd communiqué beschuldigt de president Almagro in te grijpen in de politieke situatie in Venezuela in dienst van 'hegemoniale belangen'.

'De interventionistische en slaafse acties van de secretaris-generaal dat hegemonische en extraterritoriale belangen niet alleen gevolgen hebben voor de democratische stabiliteit van een lidland ... maar ook voor de eenheid van het volk van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied', zei hij.

De kritiek komt nadat Almagro heeft geëist, dat president Nicolas Maduro binnen dertig dagen algemene verkiezingen uitschrijft en dat Venezuela wordt geschorst binnen de OAS wanneer die verkiezingen uitblijven.

Almagro is een supporter van de Venezolaanse rechtse oppositie. Sinds hij de leiding van de OAS in 2015 overnam, heeft de Uruguayaanse politicus de organisatie gebruikt om de anti-regerings campagnes van Henrique Capriles en Leopoldo Lopez te ondersteunen, zo schrijft TeleSUR althans.

Zijn meest recente aanval op Venezuela heeft de woede opgewekt van president Morales, die zegt dat de secretaris-generaal heeft gehandeld 'zonder enig mandaat van de lidstaten ... met een compleet verraad en arrogantie'.

Naar aanleiding van de bedreigingen heeft Morales collega-lidstaten opgeroepen 'de acties (Almagro's), met zorg en objectiviteit te evalueren'. 'Het is triest en verachtelijk, dat de secretaris-generaal van de OAS, de omverwerping van een grondwettelijk gekozen regering bevordert. We moeten de rechtsstaat verdedigen.'
(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

President Trump geeft in begroting geen dollarcent aan Colombia als steun voor vredesproces

Oud-president Obama had 450 miljoen dollar toegezegd aan regering Colombia


Met geen enkele vermelding van Colombia in het begrotingsvoorstel van president Donald Trump, laat de Amerikaanse regering haar Zuid-Amerikaanse bondgenoot in het duister over de vraag of het op de beloofde Amerikaanse steun kan rekenen voor het lopende vredesproces. Terwijl de door oud-president Obama toegezegd 450 miljoen dollar nergens te vinden is in de begroting, heeft de regering Trump aangekondigd om te snijden in de steun aan de VN geleide vredesmissies, terwijl de militaire uitgaven worden opgevoerd met maar liefst 54 biljard dollar. Dit bericht de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

De blauwdruk van de begroting zal waarschijnlijk grotendeels worden herschreven in het Congres. Trump heeft duidelijk gemaakt, dat hij van plan is om de financiering te verminderen voor diplomatie en financiering te schrappen van internationale organisaties waarvan de missies niet direct gunstig zijn voor Amerikaanse belangen.

De Amerikaanse president zei in februari nog tegen zijn Colombiaanse collega Juan Manuel Santos dat hij 'persoonlijk' zou zorgen voor de steun aan Colombia, waarna de beloofde hulp echter uit zijn begroting werd gelaten.

WOLA (Washington Office on Latin America), een in Washington gevestigde denktank inzaka Amerikaanse betrekkingen met de rest van de Amerika's, verwierp met kracht de begroting.'Dit budget plan, indien het wordt aangenomen, zou rampzalige gevolgen hebben. Door het verhogen van de militaire uitgaven met 54 miljard dollar terwijl gesneden wordt in de uitgaven voor civiele diplomatie en bijstand, is de regering Trump buitenlandse steun aan het militariseren', zegt Adam Isacson, Senior Associate van WOLA op het terrein van Defensie een expert op het gebied van Amerikaanse betrekkingen met Colombia. Het potentieel breken van de belofte om de vrede te ondersteunen in Colombia heeft met name betrekking op de niet-gouvernementele organisatie. 'De Verenigde Staten heeft belangrijke relaties opgebouwd en heeft vitale toezeggingen gedaan aan bondgenoten in Colombia, Mexico, en elders, en die zouden moeten worden gerespecteerd', zei WOLA Programma Directeur Geoff Thale.


Het Witte Huis heeft voorgesteld om de financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) met terug te brengen met 28% tot een 25.6 miljard dollar. 'De begroting  voor het State Department en USAID diplomatieke ontwikkelingsactiviteiten wordt toegespitst op prioritaire strategische doelstellingen en de aandacht wordt gericht op een juist Amerikaanse deel van de internationale uitgaven', zo schrijft Trump in de begrotings blauwdruk voorgelegd aan het Congres.

In het document wordt Colombia niet specifiek genoemd. Maar, zo is in de begroting 2018 te lezen 'een nieuwe focus van economische- en ontwikkelingshulp aan de landen die van groot strategisch belang zijn voor de VS'. Het is onduidelijk welk niveau van belang Colombia heeft voor Trump. Colombia ontving vorig jaar ongeveer 300 miljoen, per jaar, steun van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en nog eens 40 miljoen euro van het ministerie van Defensie.

Voormalig president Barack Obama vroeg het Congres om dat budget te verhogen tot ongeveer 450 miljoen, met de focus op de uitvoering van het vredesakkoord met de FARC-rebellen. Dat pakket steunmaatregelen, genaamd Peace Colombia, moet nog worden goedgekeurd, hoewel het Congres al het startsein heeft gegeven op commissieniveau. De gedetailleerde inhoud van de begroting VS 2018 zal over een paar weken bekend worden gemaakt. Maar, een bron dicht bij de Amerikaanse regering, zei tegen de Colombiaanse krant El Tiempo, dat het een illusie is te denken dat er bezuinigingen op alle niveaus zijn, met uitzondering van Colombia. El Tiempo schreef, dat de meest kwetsbare programma's die bestemd waren voor de uitvoering van het vredesakkoord, voor een groot deel via financiering van USAID zouden toestromen

Aan de andere kant is het mogelijk dat de VS militaire steun handhaaft of zelfs opvoert voor de strijd van Colombia tegen de drugshandel.

Ter informatie:


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/WOLA/Twitter)

Bij backtrack aan Corantijnrivier worden nieuwe aanmeersteiger en controlepost gebouwd

Minister Van Dijk-Silos maakt werk van regulering illegale backtrack-route

Tevreden boothouders willen een nieuwe naam voor 'backtrack'


Als alles volgens planning verloopt zal binnen drie maanden een nieuwe aanmeersteiger en een controlepost zijn opgezet bij de backtrack-route aan de Corantijnrivier in het district Nickerie. Het proces om de boothouders te certificeren wordt ingezet en er zullen bootvergunningen worden uitgegeven. 

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft de boothouders gisteren in Nickerie meegedeeld, dat nu definitief is bepaald hoe de backtrack-route zal worden gereguleerd. Zij heeft daartoe overleg gevoerd met de ministers van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Ruimtelijke ordening, Grond-en Bosbeheer (RGB) en Defensie. Bij het gesprek was ook de districtscommissaris van Nickerie, Wedperkash Joeloemsingh, aanwezig.

De backtrack-route zal interdepartementaal worden aangepakt, om de regulering van deze illegale grens gestalte te geven. Politie, militairen en vertegenwoordigers van het ministerie van LVV zullen permanent worden gestationeerd op bij de route.

Passagiers vanuit Guyana zullen worden gecontroleerd op onder andere goederen en vleeswaren, groenten en fruit.

De politie en militairen moeten erop toezien dat reizigers met een geldig identiteitsbewijs de oversteek doen en dat er geen criminelen het landen binnenkomen en/of verlaten.

Boothouder Devieknandan (Pee) Baidjoe vindt het geweldig, dat het de regering is gelukt haar afspraken na te komen. Hij zegt dat de boothouders het initiatief en het voorstel van de regering helemaal omarmen, ze zijn zo ingenomen dat zij zelf financieel willen inkomen om de aanmeersteiger te helpen bekostigen. Volgens Baidjoe willen ze af van de naam 'backtrack'. Hij gaat de districtscommissaris vragen of de plaats een andere naam kan krijgen. Als de plaats een legale status krijgt, moet de illegale naam worden veranderd, vindt hij.

Het ministerie van OWT&C zorgt voor de bouw van de aanmeersteiger, de controleposten en alle overige faciliteiten. Dit weekend moet een nieuwe tekening voor de aanmeersteiger samen met de boothouders worden gemaakt. Minister Jerry Miranda van OWTC zegt in een reactie, dat deze dinsdag gereed moet zijn om het werk binnen drie maanden op te leveren.

Bestuur ressort Kabalebo voert controles op producten in winkels op

Vervallen producten worden in beslag genomen en vernietigd


Districtscommissaris Theresia Cirino van bestuursressort Kabalebo in het district Sipaliwini, heeft opdracht gegeven om de vele vervallen producten in de schappen van winkels te vernietigen. Het vermoeden bestaat ook, dat de vervaldatum van enkele goederen zijn vervalst. Dit bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Kabalebo vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

Bij controles in handelszaken zijn vervallen levensmiddelen, vleesproducten, huishoudelijke- en badartikelen ontdekt. Deze zijn van de schappen gehaald en in beslag genomen.

De politie, brandweer en functionarissen van de Milieu- en Gezondheidsdienst van het commissariaat hebben de controle in winkels opgevoerd, na klachten uit de samenleving.

Er wordt ook gelet op de naleving van de vergunningsvoorwaarden en de hygiëne binnen en buiten de verkoopgelegenheden. Eet- en drinkinrichtingen worden ook gecontroleerd. Deze maatregelen zijn onderdeel van het plan van aanpak van Cirino, aldus het BIC Kabalebo.

Domeinkantoor ministerie van RGB aan de Mauriciusstraat gaat dicht

RGB-minister: 'De huur is erg hoor, 7.000 euro per maand, en we willen die niet meer betalen'

Kantoor verhuist naar pand opgeheven ministerie van TCT in Prins Hendrikstraat


'De huur is erg hoor en we willen die niet meer betalen. Het gaat om zevenduizend euro per maand en daarom zullen we het contract niet verlengen.' Dat zegt de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) Roliene Samsoedien vandaag, zaterdag 18 maart 2017, in de Ware Tijd, over de op handen zijnde sluiting van het Domeinkantoor aan de Mauriciusstraat. 

Men kan er vanaf maandag alleen terecht om verzoekschriften in te dienen voor grondaanvragen, betaling van canon- en grondhuurvergoeding op erfpacht en grondhuurpercelen en het aanvaarden van bereidverklaringen. Informatie over perceelaanvragen zal niet worden gegeven.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Het huurcontract voor het gebouw eindigt in juni en de bewindsvrouwe hoopt nog voor die tijd het Domeinkantoor te heropenen in het pand waar tot voor kort het intussen opgeheven ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme aan de Prins Hendrikstraat was gevestigd. De voorbereidingen worden nu al getroffen.

Samsoedien zegt dat er geen sprake is van achterstallige huur aan de Mauriciusstraat.

Het kan misschien twee maanden duren voordat de nieuwe locatie in gebruik kan worden genomen, 'omdat we alles willen ordenen en ook direct overgaan tot automatisering', aldus de bewindsvrouwe. 'Dit streven moet leiden tot transparantie en moet corruptie voorkomen. De werkwijze bij de Dienst der Domeinen is namelijk corruptiegevoelig.'

Samsoedien nam begin februari het roer over van Steven Relyveld. Zij beloofde toen geen corruptie te zullen tolereren op het ministerie en benadrukte, dat geen enkele ambtenaar geschenken mag nemen van burgers in ruil voor diensten waarvoor ze salaris ontvangen.

Marinus Bee, Assemblee-commissielid van RGB, is niet op de hoogte van de verhuizing. Hij zegt dat de commissie nog niet door Samsoedien is ontvangen voor een kennismakingsbezoek, zoals te doen gebruikelijk is wanneer een nieuwe minister aantreedt.

Peru blijft lijden onder zware regenval en modderstromen

Natuurgeweld kost zeker 62 mensen het leven en ruim 70.000 mensen zijn hun woning kwijtZware regenbuien hebben in Peru voor grote overstromingen en modderstromen gezorgd. Zeker 62 mensen zijn overleden. Meer dan 70.000 mensen hebben geen huis meer. In het regenseizoen in het land, dat van december tot en met april duurt, viel dit jaar tien keer zoveel regen als normaal. Dat maakten de autoriteiten bekend, zo bericht vandaag, zaterdag 18 maart 2017, onder andere het AD. 

Straten staan blank en rivieren zijn overstroomd. Een noodsituatie is uitgeroepen in de helft van het land. Vooral in het noorden van Peru is de situatie ernstig. Het budget voor noodsituaties is met 3 procent verhoogd door de regering.


Het extra geld gaat naar zowel herstelwerkzaamheden als reddingsacties. Peru maakt zich ondertussen op voor nog een maand overstromingen, die worden veroorzaakt door het natuurverschijnwel El Niño. Hierdoor warmt het zeewater een stuk sneller op dan normaal. Dat zorgt voor regenbuien.

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski zei gisteren, dat de regenval, na een perode van ernstige droogte, een 'serieus klimaatprobleem' is, aldus de internationale nieuwszender Al Jazeera vandaag

'Er is niet een dergelijke situatie geweest aan de kust van Peru sinds 1988', aldus Kuczynski.

Zelfs in de hoofdstad Lima zijn modderstromen in de straten. De regering heeft gisteren aangekondigd dat het staatsbudget is vermeerderd met 1.35 miljard Amerikaanse dollar voor herstelwerkzaamheden.


FARC-rebellen Colombia hebben al 14.000 wapens geïnventariseerd bij VN

Wapens FARC worden ingeleverd bij VN-missie in Colombia


De guerrillastrijders van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in Colombia zullen zo'n 14.000 wapens inleveren bij de Verenigde Naties in het kader van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de rebellen. Dat heeft de Colombiaanse regering gisteren aangekondigd, aldus Knack.be vandaag, zaterdag 18 maart 2017. 

'Er is al een inventaris van 14.000 wapens van de FARC die binnenkort zullen worden ingeleverd bij de VN-missie in Colombia om een stabiele vrede te garanderen', aldus president Juan Manuel Santos op Twitter.


Het arsenaal bevat bijna 11.000 geweren, meldt minister van Defensie Luis Carlos Villegas.


De nog ongeveer 7.000 leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia bevinden zich sinds een maand in de 26 verzamelpunten verspreid over het land. Dat is een van de gevolgen van het vredesakkoord tussen de rebellen en de regering, net als het inleveren van de wapens door de FARC. Dat proces ging begin maar van start en zal ten laatste eind mei zijn afgerond. Daarna zullen de guerilleros terugkeren naar het burgerleven.

De missie van de Verenigde Naties in Colombia liet nog in een persbericht weten, dat het totale aantal wapens dat de FARC in hun bezit hebben pas duidelijk zal zijn 'wanneer het registratie- en identificatieproces dat aan de gang is afgelopen zal zijn'.

De FARC, de oudste en grootste guerrillabeweging in het land die in 1964 het levenslicht zag tijdens een landbouwconflict, hebben in november een vredesakkoord gesloten met Bogota, dat een einde moet maken aan het oudste gewapende conflict in Latijns-Amerika. Daarbij kwamen minstens 260.000 mensen om het leven, verdwenen 60.000 mensen en raakten 6,9 miljoen mensen ontheemd.

Zr.Ms. Van Amstel in haven Willemstad, Curaçao, gearriveerd

Ceremoniële saluutschoten aan de koninkrijksvlag en de gouverneur van Curaçao

(Bron foto: Defensie Caribisch Gebied)

Zr.Ms. Van Amstel, het nieuwe stationsschip van Defensie in het Caribisch gebied, passeerde gisterochtend rond half negen de havenhoofden van Curaçao. Dit gebeurde onder het afgeven van ceremoniële saluutschoten aan de koninkrijksvlag en de gouverneur van Curaçao. Het saluut werd vanaf Fort Krommelijn beantwoord. 

Een half uur later volgde een nieuw salvo toen het schip onder grote belangstelling de Annabaai binnenvoer, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 18 maart 2017.


Het multipurpose fregat neemt, met aan boord een NH90-helikopter, de taken over van Zr.Ms Holland, die de laatste maanden actief was in de regio bij het verlenen van noodhulp, tijdens anti-drugoperaties, en bij maritieme presentaties.

Demissionair minister Plasterk in brief aan Statenmeerderheid Curaçao: Rijksministerraad steunt gouverneur

Zogenoemd leider Blok van 12 Schotte blijft vechten voor annulering verkiezingen


Het proces voor de nieuwe meerderheid in de Staten om het landsbesluit om de Staten te ontbinden in te trekken en dientengevolge de verkiezingen van 28 april te annuleren, is nog lang niet voorbij. Zo waarschuwde Gerrit Schotte, die zich als aanvoerder van de nieuwe meerderheid in de Staten heeft opgeworpen, gisteren tijdens een persconferentie, aldus bericht vanochtend, zaterdag 18 maart 2017, het Antilliaans Dagblad.

Deze meerderheid beloofde eerder tijdens de persconferentie uitvoerig informatie te geven over de nieuwe interim-regering, maar daar was gisteren amper sprake van, aldus het dagblad. Schotte liet alleen weten dat hij verwacht dat begin komende week bekend wordt wanneer het interim-kabinet beëdigd kan worden.


Volgens de RMR heeft gouverneur Lucille George-Wout dit besluit dan ook terecht bekrachtigd. Schotte noemde de brief van Plasterk ‘voorspelbaar’.

De brief die Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteren van demissionair minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft ontvangen, waarin laatstgenoemde namens de Rijksministerraad (RMR) aangaf dat er niets mis is met het landsbesluit van de demissionaire regering-Koeiman om de Staten te ontbinden en voor 28 april nieuwe, vervroegde verkiezingen op Curaçao te organiseren:


PAR dient conceptwet in voor opzet Raad van Onderwijs en Arbeidsmarkt Curaçao

Raad moet regering en Staten adviseren over onderwijsontwikkeling en arbeidsmarkt


De fractieleider van de PAR Marilyn Alcalá-Wallé heeft gisteren samen met partijgenoten Stephen Walroud en Curtley Obispo een conceptwet voor de oprichting en inwerkingtreding van de Raad van Onderwijs en Arbeidsmarkt Curaçao ingediend. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

Deze raad moet de regering en het parlement gaan adviseren over de verschillende aspecten van de ontwikkeling van het onderwijs en de lokale arbeidsmarkt. De griffier heeft de indieners een korte uitleg gegeven over het vervolgtraject na de indiening van een conceptwet tot de behandeling in het parlement.

Mogelijk grote vleesfraude in Brazilië

Autoriteiten doen invallen bij ruim 40 bedrijven en overheidsinstanties

Inspecteurs zouden worden omgekocht om bedorven vlees goed te keuren


In Brazilië zijn invallen gedaan bij tientallen vleesverwerkende bedrijven in een onderzoek naar grootschalige fraude. Dit melden zowel NOS Teletekst als het AD vrijdagavond 17 maart 2017.

Volgens de berichtgeving zijn invallen gedaan bij meer dan veertig bedrijven en overheidsinstanties. Verder zijn meer dan driehonderd arrestatiebevelen uitgevaardigd. Het zou met name gaan om medewerkers en directieleden van grote Braziliaanse vleesverwerkende concerns als JBS en BRF.

De vermeende fraude betreft het omkopen van inspecteurs van de overheid om partijen bedorven vlees goed te keuren.


Het AD spreekt over besmettingen met salmonella en ook zouden stoffen aan het vlees worden toegevoegd om de geur van bederf te verbloemen.

Europa importeert veel vlees uit Brazilië. Een groot deel daarvan wordt ingevoerd via de haven van Rotterdam. Op dit moment is onduidelijk of de Braziliaanse fraude ook betrekking heeft op vlees dat bestemd is voor Europese consumptie.


Geen anti-discriminatieloop dit jaar in de Anti-discriminatieweek

Anti-discriminatieloop is niet voor de gezelligheid


De bekende Anti-discriminatieloop die jaarlijks in de Anti-discriminatieweek wordt gehouden, komt dit jaar te vervallen. Uit een enquête is gebleken, dat jongeren meer voor de gezelligheid naar de loop komen, terwijl deze activiteit bedoeld is om de bewustwording over uitbanning van racisme en discriminatie op te voeren. De vragenlijsten zijn in verband met de evaluatie van de Anti-discriminatieweek vorig jaar verspreid onder ruim drieduizend jongeren op VOJ- en VOS-scholen in Paramaribo, Wanica en Commewijne. 

'Sommige hebben meegedaan, omdat ze het leuk vinden, het als een uitje zagen of omdat hun vrienden ook meededen', zei Eugenio Bruce, CARICOM-jeugdambassadeur, gisteren tijdens een persconferentie, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 18 maart 2017.

Bruce heeft samen met zijn collega-jeugdambassadeur Samaidy Akima een overzicht gegeven van activiteiten die op schema staan in verband met de VN Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart. Het thema is 'Stop Racisme en Discriminatie' en de slogan 'Let's have Peace and Unity, give people equal Opportunity '.

In de plaats van de Anti-discriminatieloop wordt een plakkatenproject georganiseerd. Landelijk zullen op commissariaten in alle districten plakkaten onthuld worden, waarop de boodschap van antiracisme en antidiscriminatie verwoord is. Dit gebeurt op verzoek van jongeren die tijdens het onderzoek hebben gevraagd om de bewustwording over de uitbanning van discriminatie ook op districtsniveau te stimuleren. Bij deze activiteit worden jongeren uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Er is volgens de jeugdambassadeurs daarom geen vrees voor een lage opkomst met het wegvallen van de Anti-discriminatieloop die jaarlijks duizenden personen, voornamelijk jongeren, op de been bracht. Op deze manier wil de organisatie de groep ook directer benaderen met de boodschap.

Houtexport naar India wordt voortgezet nu hout met methylbromide ontsmet mag worden

Methylbromide vervangt het in Suriname gebruikte aluminiumfosfide

India import met ingang van april alleen met methylbromide ontsmet hout


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft ervoor gezorgd, dat de export van hout naar India na 31 maart normaal voortgang kan vinden. Vanaf april mag geen hout India binnenkomen dat niet ontsmet is met methylbromide. Bij het gebruik van dit middel worden alle schadelijke organismen, waaronder insecten, gedood. Ruim 50% van Surinaams hout wordt naar dit Aziatische land geëxporteerd. 

Hout behandeld met aluminiumfosfide, dat momenteel in Suriname wordt gebruikt, zal niet meer geaccepteerd worden door India.

Minister Soeresh Algoe heeft een onderhoud gehad met houtexporteurs over deze kwestie. Volgens LVV gaat het hier om nationaal belang omdat de export van hout naar India een wezenlijke bijdrage levert aan de staatskas. Afgelopen jaar werd de waarde van 15,9 miljoen Amerikaanse dollar aan hout geëxporteerd naar India. In 2015 was de waarde 10,8 miljoen.

Inmiddels heeft de Raad van Ministers goedkeuring gegeven aan het gebruik van methylbromide door houtexportbedrijven. De houtexporteurs zijn ingenomen, dat de overheid gehoor heeft gegeven aan hun verzoek om het gebruik van methylbromide goed te keuren.

In het Montreal Protocol, Artikel 2H (zie hierna), staat vermeld dat methylbromide wel toegestaan is voor quarantaine en pre-shipment toepassingen om de introductie en/of de verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen. Het gebruik moet onder toezicht van de nationale plantenbeschermingsorganisatie geschieden. Het ministerie zal alle maatregelen treffen voor het gebruik van methylbromide en ook erop toezien dat het middel op de juiste manier wordt toegepast.

Het Montreal Protocol, artikel H2 (http://ozone.unep.org/en/handbook-montreal-protocol-substances-deplete-ozone-layer/16):
  1. Each Party shall ensure that for the twelve-month period commencing on 1 January 1995, and in each twelve-month period thereafter, its calculated level of consumption of the controlled substance in Annex E does not exceed, annually, its calculated level of consumption in 1991. Each Party producing the substance shall, for the same period, ensure that its calculated level of production of the substance does not exceed, annually, its calculated level of production in 1991. However, in order to satisfy the basic domestic needs of the Parties operating under paragraph 1 of Article 5, its calculated level of production may exceed that limit by up to ten per cent of its calculated level of production in 1991.
  2. Each Party shall ensure that for the twelve-month period commencing on 1 January 1999, and in the twelve-month period thereafter, its calculated level of consumption of the controlled substance in Annex E does not exceed, annually, seventy-five per cent of its calculated level of consumption in 1991. Each Party producing the substance shall, for the same periods, ensure that its calculated level of production of the substance does not exceed, annually, seventy-five per cent of its calculated level of production in 1991. However, in order to satisfy the basic domestic needs of the Parties operating under paragraph 1 of Article 5, its calculated level of production may exceed that limit by up to ten per cent of its calculated level of production in 1991.
  3. Each Party shall ensure that for the twelve-month period commencing on 1 January 2001, and in the twelve-month period thereafter, its calculated level of consumption of the controlled substance in Annex E does not exceed, annually, fifty per cent of its calculated level of consumption in 1991. Each Party producing the substance shall, for the same periods, ensure that its calculated level of production of the substance does not exceed, annually, fifty per cent of its calculated level of production in 1991. However, in order to satisfy the basic domestic needs of the Parties operating under paragraph 1 of Article 5, its calculated level of production may exceed that limit by up to ten per cent of its calculated level of production in 1991.
  4. Each Party shall ensure that for the twelve-month period commencing on 1 January 2003, and in the twelve-month period thereafter, its calculated level of consumption of the controlled substance in Annex E does not exceed, annually, thirty per cent of its calculated level of consumption in 1991. Each Party producing the substance shall, for the same periods, ensure that its calculated level of production of the substance does not exceed, annually, thirty per cent of its calculated level of production in 1991. However, in order to satisfy the basic domestic needs of the Parties operating under paragraph 1 of Article 5, its calculated level of production may exceed that limit by up to ten per cent of its calculated level of production in 1991.
  5. Each Party shall ensure that for the twelve-month period commencing on 1 January 2005, and in each twelve-month period thereafter, its calculated level of consumption of the controlled substance in Annex E does not exceed zero. Each Party producing the substance shall, for the same periods, ensure that its calculated level of production of the substance does not exceed zero. However, in order to satisfy the basic domestic needs of the Parties operating under paragraph 1 of Article 5, its calculated level of production may, until 1 January 2002 exceed that limit by up to fifteen per cent of its calculated level of production in 1991; thereafter, it may exceed that limit by a quantity equal to the annual average of its production of the controlled substance in Annex E for basic domestic needs for the period 1995 to 1998 inclusive. This paragraph will apply save to the extent that the Parties decide to permit the level of production or consumption that is necessary to satisfy uses agreed by them to be critical uses.
  6. bis. Each Party shall ensure that for the twelve-month period commencing on 1 January 2005 and in each twelve-month period thereafter, its calculated level of production of the controlled substance in Annex E for the basic domestic needs of the Parties operating under paragraph 1 of Article 5 does not exceed eighty per cent of the annual average of its production of the substance for basic domestic needs for the period 1995 to 1998 inclusive.
    ter. Each Party shall ensure that for the twelve-month period commencing on 1 January 2015 and in each twelve-month period thereafter, its calculated level of production of the controlled substance in Annex E for the basic domestic needs of the Parties operating under paragraph 1 of Article 5 does not exceed zero.
  7. The calculated levels of consumption and production under this Article shall not include the amounts used by the Party for quarantine and pre-shipment applications.

'Werknemers Republic Bank worden door de directrice vernederd'

Bond bij bank eist onder andere salarisverhoging voor personeel zoals zou zijn afgesproken


De kloof tussen de bond bij de Republic Bank en de directie lijkt bijna niet te overbruggen. Vakbondsleidster Willy Rodrigues zegt vandaag, zaterdag 18 maart 2017, op Starnieuws dat werknemers vernederd worden door directrice Gloria Anthony. Zij heeft een bankbeveiliger de opdracht gegeven Rodrigues te verwijderen uit het gebouw. 'Er zijn getuigen hiervan en toch beweert de directrice dat het niet waar is tijdens een interview op de radio. Er wordt behoorlijk gelogen', stelt de vakbondsleidster. 

Het personeel is gisteren in actie gegaan. De Republic Bank zegt, dat ondanks dat er acties worden gevoerd door een deel van het personeel, de klanten voor hun bankzaken terecht kunnen bij alle filialen én het hoofdkantoor. Anthony zegt, dat de klantenservice en tevredenheid van de medewerkers altijd de hoogste prioriteit zijn voor de bank. Volgens haar zet de bank zich in om te goeder trouw te onderhandelen met de vakbond.

De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname is bezig met deze kwestie. De directie vindt het jammer dat de bond is overgegaan tot het voeren van acties. De Bemiddelingsraad had aan beide partijen gevraagd niet in publiciteit te treden en eventuele acties achterwege te laten totdat er een oplossing in deze kwestie is gevonden.

'We blijven ons inzetten om te komen tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing, dit tegen de achtergrond van het huidige economisch klimaat, teneinde duurzame stabiliteit en het gezamenlijk belang van partijen te waarborgen', aldus de bank.

Rodrigues voert aan dat overeengekomen was dat alle banken een salarisverhoging zouden geven aan de werknemers. De directie zou weigeren om de salarissen aan te passen, terwijl dat de afspraak was volgens de bond. Republic Bank stelt echter, dat op 22 juli 2016 een overeenkomst met de bond is getekend voor de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016.

De bond eist nu, dat de bank de onderhandelingen heropent omwille van een nadere aanpassing van de salarissen en wel vanaf 1 oktober 2016. Een aantal van de andere banken zijn met hun vakbonden van tevoren schriftelijk overeengekomen om in oktober 2016 de salarissen te herzien. De Republic Bank Suriname had echter niet een dergelijke overeenkomst met de bond gesloten, zegt de directie. Rodrigues betwist dit. Zij geeft aan dat deze afspraak wel is gemaakt. Partijen maken hun zaken hard bij de Bemiddelingsraad.

Gajadien (VHP): ‘Belangen samenleving in kleine geheime kamertjes verkocht’

'In kwestie MoU Alcoa spelen allerlei belangen van bepaalde personen ook een rol'

'Rcente bezoek minister Hoefdraad van Financiën aan Venezuela is achterkamerpolitiek'


'De belangen van de samenleving worden in kleine geheime kamertjes verkocht.' Woorden van het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vrijdag 17 maart 2017 in het Dagblad Suriname. Het Memorandum of Understanding (MoU) met multinational Alcoa heeft volgens de president geen verstrekkende consequenties in financieel-economische zin voor Suriname. Tijdens een persconferentie woensdag zei het staatshoofd, dat een document pas belangrijk wordt, wanneer Suriname een definitief contract tekent met Alcoa/Suralco. 

'Als de president aangeeft dat een MoU met Alcoa/Suralco geen verstrekkende gevolgen heeft, betekent het dat het staatshoofd zijn positie binnen het staatsbestel niet begrijpt of kwaadwillig hieraan een andere wending probeert te geven. Het is een pertinente onwaarheid dat een MoU geen verstrekkende gevolgen heeft, omdat nu juist wordt onderhandeld aan de hand van zaken die daarin zijn opgenomen. Dat is totaal verkeerd, omdat een heleboel zaken daarin niet in het voordeel zijn van Suriname', stelt de politicus.

Gajadien benadrukt dat beide partijen in feite moeten onderhandelen aan de hand van de Brokopondo-overeenkomst. Hij vermoedt dat de president dit juist vermijdt, omdat allerlei belangen van bepaalde personen ook een rol spelen. 'Gaat men transparantie brengen? De president zou anders niet dokken voor het parlement. Door allerlei akkevietjes te presenteren, blijft men de samenleving misleiden. Wij hebben dit steeds aangegeven, maar hij probeert de belangen van de samenleving vanaf de eerste dag in kleine geheime kamertjes te verkopen', aldus de VHP’er.

Hij vindt dat de president het parlement niet serieus neemt wanneer hij geheel voorbij gaat aan het besluit van het college en achteraf toch een brief stuurt naar de multinational om zodoende terug te krabbelen.

Gajadien vindt dat het staatshoofd tegelijkertijd voor de zoveelste keer bezig is de samenleving te misleiden door aan te geven dat het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2017-2021 (MOP) al naar het parlement is gestuurd. 'De president regeert op dit moment niet legitiem, omdat een regering conform onze Grondwet al een ontwikkelingsprogramma gepresenteerd zou moeten hebben en op basis daarvan zou moeten regeren. Deze regering is nog steeds niet in staat om het plan in te dienen. Wij wachten sinds september 2016', stelt de parlementariër.

Gajadien benadrukt dat hij donderdagochtend nog bij de agenda van De Nationale Assemblee heeft nagetrokken of het plan inderdaad is ingediend. Het bleek volgens hem wederom dat niets naar het parlement is gestuurd.

Bouterse benadrukte woensdag, dat zijn regering blijft werken aan de valutawisselkoers. 'Alle mooie praatjes over aanpak van corruptiezaken en het terugbrengen van de koers zijn alleen maar zoethoudertjes om de samenleving nog even bezig te houden. Hierdoor probeert hij de aandacht voor de werkelijke problemen af te leiden. Het levensonderhoud wordt steeds duurder en de criminaliteit blijft stijgen', stelt de VHP’er.

Volgens het Assembleelid ontstaat op dit moment geen grote druk op de wisselkoers, omdat niemand in Suriname wenst te investeren, terwijl de importen drastisch zijn afgenomen. Hij vermoedt dat tegelijkertijd veel informeel geld het land binnenstroomt.

Het recente bezoek van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aan Venezuela betitelt Gajadien als ‘achterkamerpolitiek’. 'De gelden voor brandstofleveringen door Venezuela zijn door Staatsolie reeds verrekend, maar Financiën heeft dat niet doorbetaald', zegt het DNA-lid. Hij vermoedt dat Hoefdraad met Venezuela heeft onderhandeld om de betaling kwijt te schelden of aan te houden in de Petrocaribe-deal.

Volgens de volksvertegenwoordiger moet het volk niet vergeten, dat binnenkort de rij- en voertuigenbelasting wederom zal worden ingevoerd, waarbij mensen meer geld naast de verhoogde verzekeringsbedragen moeten neertellen. 'Tijdens de Nieuw Front-periode was dit afgeschaft, omdat toen de heffing op brandstof werd ingevoerd waarin dat geïncorporeerd was. Het was deze zelfde president die het volk toen op straat riep om alles teruggedraaid te krijgen. Nu verhoogt hij juist de brandstofheffing en voert hij de rij- en voertuigenbelasting wederom in', aldus Gajadien. ‘

Earth Wind and Fire Experience ft. Al Mckay op Kwaku 21 juli

Al McKay begon met 7 van 13 originele Earth Wind & Fire leden Earth Wind & Fire experience ft. al MckayZe verkochten meer dan 100 miljoen platen en hadden hits met September en Boogie Wonderland. Op vrijdag 21 juli geeft het legendarische Earth Wind and Fire Experience ft. Al Mckay uit Amerika een exclusief twee uur durend full concert op Kwaku (van 15 juli tot en met 6 augustus in het Nelson Mandelapark, Amsterdam), zo is vrijdag 17 maart 2017 door het Kwaku Summer Festival bekendgemaakt.

Al McKay (de orginele gitarist van Earth, Wind & Fire) en de schrijver van de hits September & Sing a Song) begon met zeven van de dertien originele Earth Wind & Fire leden de nieuwe formatie Earth Wind & Fire experience ft. al Mckay.

Het terrein van Kwaku zal voor de vrijdagavond een kleine aanpassing ondergaan waardoor er minder kaarten beschikbaar zijn dan normaal.

Super Early birds en Early birds zijn elk jaar binnen een dag uitverkocht wacht dus niet en koop nu snel uw kaart in de voorverkoop.  Kaarten aan de deur (mits niet uitverkocht) kosten 25 euro.


De aangevulde 13 koppige band bestaat uit de absolute top van de top- muzikanten in de wereld

Bruce Conte (gitaar) – Bruce was bandlid van Tower of Power heeft getoerd met George Benson, Santana, Sly Stone en The Rolling Stones.

Ben Dowling (pianist, componist, synthesizers) – Befaamd sessietoetsenist en synthesiserpionier uit Los Angeles. Heeft invloedrijk werk gedaan voor invloedrijke artiesten als Jon Anderson, Keith Emerson, Don Henley, Michael Jackson, Madonna en anderen. Heeft de afgelopen tien jaar wereldwijd getourd met Earth, Wind & Fire Experience feat. Al McKay.

Michael Harris (trompet) – Michael was een origineel bandlid van Phenix Horns en heeft getourd met Earth Wind and Fire en Phil Collins. He heeft ook samengewerkt met onder andere Genesis, The Jacksons, Little Richard, Curtis Mayfield en Lenny Kravitz.

Hussain Jiffry (basgitaar) – Hussain is te horen op albums van Whitney Houston, Carol King, Michael Bolton, Bobby Brown, Steve Winwood en anderen. Tim Owens (zang) – Tim heeft samengewerkt met Rod Stewart, Destiny’s Child, K-Ci & JoJo en Michael Jackson.

Claude Woods (zang) – Claude, afkomstig uit het zuiden van Californië, is de jongste van de groep.

Joey DeLeon (percussie) – Joey zat op de New York School Of Music om professioneel muzikant te worden en heeft sindsdien getourd en opgenomen met Tito Puente, Alex Acuna, Bobby Shew en anderen.

Tony Coleman (keyboards, songwriter, arrangeur en producer) Tony heeft als liedjesschrijver twee Grammy Awards gewonnen en is meerdere keren genomineerd als producer. Hij is sessiemuzikant geweest voor de grootste artiesten uit de muziekgeschiedenis zoals Ray Charles, James Cleveland (King of Gospel), The Emotions, Aretha Franklin (Queen of Soul), The Pointer Sisters. Tony heeft opgetreden met Oletta Adams, Smokey Robinson & The Miracles, Stevie Wonder and Elvis Presley (King of Rock ‘N Roll). Tony’s passie ligt de afgelopen tien jaar bij touren met Earth, Wind & Fire Experience feat. Al McKay.

Wendell Kelly (trombone) – Wendell heeft samengewerkt met onder andre Whitney Houston, Stevie Wonder, Lionel Richie, En Vogue, Ray Charles, Frank Sinatra.

Ed Wynne (saxofoon) – Ed Wynne is gerenommeerd componist voor film en televisie in Los Angeles en schreef muziek voor Columbia Tri-Star, Disney, FOX en vele anderen. Daarnaast heeft hij samengewerkt met onder andere The Doobie Brothers, Frankie Valli and the Four Seasons, Keb Mo. Ed is saxofonist voor Earth, Wind & Fire Experience feat. Al McKay sinds 2002.

Bill Churchville (trompet) is het meest bekend als voormalig trompettist en arrangeur voor de legendarische soulband Tower Of Power. Al 20 jaar een veteraan in de muziekwereld van Los Angeles. Bill heeft samengewerkt met topartiesten als Elton John, Bob Dylan, Al Green, Carol King, Jerry Lee Lewis, Joe Cocker, Keith Richards, Willie Nelson, Shakira en vele anderen. Bill heeft ook muziek gemaakt voor Hollywood kaskrakers als Batman Begins, Spiderman II en Four Weddings and a Funeral.

DeVere Duckett (zang) – DeVere heeft samengewerkt met onder andere Vanessa Williams, Barry White, KC and JoJo en Michael Bolton.

Veiligheidstroepen in Venezuela doden in 2016 meer dan 250 minderjarigen

Staatsagenten passen buitensporig gebruik van geweld toe

Organisatie Cecodap brengt nieuw rapport uit over rechten van kinderen


Veiligheidstroepen in Venezuela hebben in 2016 meer dan 250 minderjarigen gedood in 2016, een sterke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar en nog een andere zorgwekkende indicatie van het buitensporig gebruik van geweld door staatsagenten te midden van een verslechterende veiligheidssituatie in het land. Een totaal van 254 adolescenten en jonge kinderen werd vorig jaar gedood door Venezolaanse veiligheidstroepen, volgens een nieuw rapport van de organisatie Cecodap (zie onderaan), die zich richt op de rechten en behoeften van kinderen en jongeren. Dat cijfer betekent een 43,5 procent stijging ten opzichte van de 177 gerapporteerde jeugdsterfgevallen in de handen van de veiligheidstroepen in 2015, zo bericht de website InSight Crime vrijdag 17 maart 2017.


Van de doden in 2016 vielen er 162 tijdens 'politieconfrontaties', aldus het rapport, terwijl 21 het resultaat waren van de veiligheidsoperaties uitgevoerd als onderdeel van het anti-misdaad initiatief Operation Liberation en de Bescherming van het Volk (Operación de Liberación y Protección del Pueblo - OLP), opgezet om de groeiende 'megabandas' aanvallen in het hele land, een nieuwe vorm van zwaar bewapende georganiseerde misdaad, in te dammen.

De overheid heeft sindsdien het initiatief re-branded als Operatie Humanistische Bevrijding van het Volk (Operación Liberación Humanista del Pueblo - OLHP) vanwege de zorgen over de wijdverbreide schendingen van mensenrechten. Het totale aantal kinderen dat vorig jaar werd gedood in Venezuela steeg tot 1.150, een 12,1 procent stijging ten opzichte van 2015.

De cijfers van Cecodap zijn gebaseerd op een uitgebreid overzicht van nieuwsberichten uit 31 nationale en regionale media. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de stijging is van het geweld van de veiligheidsmacht tegen jongeren en kinderen, maar het is waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van factoren - die geen van allen veelbelovend zijn voor Venezuela's veiligheidsvooruitzichten in 2017, aldus een analyse van InSight Crime.De OLP's in het bijzonder hebben onder zware kritiek gelegen voor het gebruik van willekeurig, hardhandig geweld; ze waren gekoppeld aan een bloedbad in oktober 2016 en zijn vergeleken met doodseskaders vanwege het hoge aantal slachtoffers tijdens hun operaties. Maar, de Cecodap-gegevens suggereren, dat het probleem is gegeneraliseerd in de politiediensten van het land.

De aanhoudende economische crisis in het land heeft ook geleid tot een ineenstorting van de sociale orde, waardoor een stijging is opgetreden van criminaliteit en algehele wetteloosheid. Zonder enige haalbare mogelijkheden in de legale economie, gaan meer minderjarigen de criminaliteit in om een vorm van inkomen te vergaren.

Een arts en lid van de politieke oppositie in Venezuela zei vorig jaar in de Miami Herald, dat 20 procent van de kinderen geconfronteerd wordt met problemen gerelateerd aan ondervoeding, een grimmige illustratie van hoe de economische situatie van het land - en de daarmee gepaard gaande problemen - de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van het land heeft beïnvloed. Interviews door InSight Crime in Venezuela tonen, dat veel kleine criminele bendes worden bemand door jongeren, velen van hen jonger dan 18 jaar.(Red. De Surinaamse Krant/InSight Crime/Twitter/Cecodap)