zondag 19 maart 2017

Man (51) aangehouden op weg Atjoni-Paramaribo met 12.940 gram marihuana in bezit

Bij inval op adres te Latour 2.606 gram marihuana gevonden en vier personen gearresteerd

Onder arrestanten echtgenote van 51-jarige aangehouden verdachte


De politie van Brownsweg heeft woensdag 15 maart de 51-jarige Z.K. aangehouden met in zijn bezit veertien pakken marihuana met een totaal gewicht van 12.940 gram. De agenten hielde de man, na verkregen informatie, aan bij een verkeerscontrole, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zondag 19 maart 2017.

De man kwam vanuit Atjoni en was op weg naar Paramaribo. Hij is samen met de in beslag genomen drugs overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade.

In het verlengde van deze zaak heeft deze afdeling, bijgestaan door de politie van ressort Latour in Paramaribo, een inval gedaan op een adres in het ressort. Bij deze inval werden in de woning en in de directe omgeving aangetroffen en in beslag genomen 2.606 gram marihuana in pakken en zakken verpakt. De aanwezige bewoners N.B. (22), S.B. (19) en de 17-jarige D.B. zijn aangehouden.

De 47-jarige hoofdbewoonster M.B. werd 16 maart opgespoord en aangehouden. Zij is de echtgenote van de verdachte K. De verdachten zijn na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld., terwijl de 17-jarige D.B. na verhoor op vrije voeten werd gesteld.

Makelaars op Curaçao onder de loep

FIU en OM starten 'niet-melders project' 


Makelaars melden weinig of geen ongebruikelijke transacties bij de FIU


De FIU Curaçao (Financial Intelligence Unit Curaçao), voorheen het MOT (Melding Ongebruikelijke Transacties), is in samenwerking met het Openbaar Ministerie, OM, gestart met een campagne gericht op het melden van ongebruikelijke transacties en het doen van cliëntenonderzoek en naar de herkomst van geld op Curaçao. Het doel van het 'niet melders project' is dat er meer, tijdige en betere meldingen van ongebruikelijke transacties worden gedaan aan de FIU. Dit melden het OM en FIU vandaag, zondag 19 maart 2017, in een persbericht.

Om het witwassen van geld te bestrijden, moeten meldplichtigen zoals bijvoorbeeld banken, notarissen, autohandelaren, casino's, trustkantoren en makelaars ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. Ook moet het FIU hun cliënten identificeren en in voorkomende gevallen 'source of funds' onderzoek doen. Deze zogenoemde 'poortwachters' zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat zij hun wettelijke verplichtingen op dit gebied nakomen. De FIU beoordeelt of gemelde ongebruikelijke transacties verdacht zijn.

Als een transactie als 'verdacht' wordt aangemerkt dan wordt deze doorgestuurd aan opsporingsinstanties voor verder onderzoek. Als meldplichtigen ongebruikelijke transacties niet melden aan de FIU of als zij dit opzettelijk te laat doen, dan werkt dit ondermijnend en concurrentievervalsend. Bij dergelijk verzuim kan het OM strafrechtelijk optreden.

De FIU trapt deze campagne af met het doen van audits en analyses gericht op de makelaarsbranche. Uit jaarcijfers van de FIU blijkt, dat makelaars weinig of geen ongebruikelijke transacties melden bij de FIU.

De resultaten van de onderzoeken worden met het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao besproken. Daarbij wordt bezien of strafrechtelijk optreden op zijn plaats is. Niet alleen moeten aan de FIU meldingen worden gedaan. De FIU is op Curaçao ook een van de drie Toezichthouders die controleren op de naleving van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (LvMOT) en de Landsverordening identificatie bij dienstverlening (LID).

Elke meldplichtige instelling/beroepsgroep is wettelijk verplicht zich te registreren bij de FIU om te kunnen melden EN bij hun eigen Toezichthouder. De aanpak van witwassen is belangrijk voor de effectieve bestrijding van zware criminaliteit en de bescherming van de financieel-economische markt van Curaçao.

Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om ongestoord van het criminele vermogen te genieten.

Meer informatie over de FIU, welke instellingen en beroepsgroepen moeten melden, de regels die gelden voor meldplichtigen en hoe te melden kunt u vinden op http://www.fiucuracao.cw.

Topmanager Braziliaans bedrijf BRF aangehouden in groots vleesschandaal

Europese Unie overweegt importstop van Braziliaans vlees


In Brazilië is een hoge functionaris gearresteerd van een van de bedrijven, BRF, die verwikkeld zijn in een vleesschandaal. De arrestant Roney Nogueira is verantwoordelijk voor de relatie met overheidsdiensten. Nogueira meldde zich op het vliegveld van Rio de Janeiro na terugkeer uit Zuid-Afrika. Hij werd meteen vastgezet. Nogueira wordt verdacht van het omkopen van inspecteurs. Op die manier zou hij onder meer voorkomen hebben dat een vestiging van een vleesbedrijf werd gesloten, zo bericht de NOS vandaag, zondag 19 maart 2017.Gisteren werden invallen gedaan bij meerdere bedrijven. De politie zegt over bewijs te beschikken dat inspecteurs en politici zijn omgekocht om bedorven vlees geschikt te verklaren voor de export. Toen werden al 38 mensen aangehouden.

De export van vlees, waarin jaarlijks 12 miljard dollar omgaat, is een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse economie. JBS, het grootste vleesbedrijf van Brazilië, begon vandaag een advertentiecampagne met als slagzin 'kwaliteit is onze belangrijkste prioriteit'.

De Europese Unie (EU) gaat mogelijk de invoer van rund- en kippenvlees stopzetten, als de Braziliaanse overheid niet kan garanderen dat het vlees aan de Europese gezondheidseisen voldoet. Dat zei EU-ambassadeur in Brazilië João Cravinho gisteravond in het journaal op de televisiezender TV Globo, aldus BN/De Stem vandaag, zondag 19 maart 2017. Cravinho vroeg vrijdag opheldering aan het Braziliaanse ministerie van Landbouw, nadat een politieonderzoek grote misstanden in de vleessector in het land had blootgelegd.


Bedorven vlees wordt gewoon verkocht of verwerkt in worst, koelcellen werken niet of zijn te warm en met mogelijk kankerverwekkende chemische toevoegingen wordt het bederf verdoezeld. Tientallen omgekochte inspecteurs van het ministerie zouden volgens de Braziliaanse Federale Politie hebben meegewerkt aan de fraude.

Cravinho heeft vanmiddag spoedoverleg met de Braziliaanse president Michel Temer en vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw. 'Brazilië is voor de EU de belangrijkste leverancier van kip en een van de belangrijkste leveranciers van rundvlees. Maar we staan nu voor een probleem dat de geloofwaardigheid van het Braziliaanse controle- en gezondheidssysteem aantast', aldus de Portugese EU-ambassadeur zaterdagavond.

'Onze zorg is de Europese consument. We moeten weten of het gaat om incidenten of dat het een structureel probleem betreft. Daarnaast willen we weten of de partijen vlees die nu onderweg zijn naar Europa, geschikt zijn voor consumptie. Als de uitleg van de Braziliaanse regering niet bevredigend is, zullen we alle mogelijke mechanismen inzetten om de Europese consument te beschermen. Daarbij hoort ook het stopzetten van de import.'

Brazilië is wereldwijd na de VS de grootste producent van rundvlees. Daarnaast is het land ’s werelds grootste exporteur van rundvlees en kip. De Brazilianen exporteren naar meer dan 150 landen. De EU is de grootste afnemer van de Braziliaanse vleesindustrie. Ook in Nederland ligt Braziliaans vlees in de schappen. Brazilië is na Duitsland en België de derde grootste vleesleverancier aan Nederland.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Twitter/BN-De Stem)

Meer duidelijkheid maandag 20 maart over leiding EBS na schorsing directeur Parmessar

Het boterde niet tussen Parmessar en de Raad van Commissarissen 


Hoe de voorlopige leiding van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) eruit zal zien moet morgen bekend worden, nu algemeen directeur Rabin Parmessar sinds gisteren geschorst is door de Raad van Commissarissen (RvC), onder leiding van Patrick Peneux, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 19 maart 2017.

Alle leden van de RvC staan achter het besluit om Parmessar per direct te schorsen. Vier van de vijf leden hebben de schorsingsbrief getekend. Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat het vijfde lid niet aanwezig kon zijn op de spoedvergadering, maar achter het besluit staat.

Het is vaak voorgekomen, dat de RvC en de directeur lijnrecht tegenover elkaar stonden. Dringende richtlijnen van de RvC werden door Parmessar naast zich neergelegd.

Binnen de NDP zijn de meningen verdeeld over de schorsing van Parmessar, die een kopstuk is van de partij. Hij heeft tot tweemaal toe zijn Assembleezetel verruild voor een andere functie. De vorige periode werd hij minister van Openbare Werken en deze keer werd hij directeur van het staatsbedrijf EBS.

De RvC is volgens de statuten bevoegd de directeur te schorsen wegens gewichtige redenen. Binnen een maand moet er een algemene vergadering van aandeelhouders belegd worden om te oordelen over dit besluit. Volgens de RvC is er een vertrouwensbreuk ontstaan.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, die de aandeelhouder - de Staat Suriname - vertegenwoordigt, heeft zich geschaard achter het besluit van de Raad van Commissarissen.

Ruim 12 kilo cocaine door BID Team op J.A. Pengelluchthaven gevonden in bagagewagen

Drie medewerkers bedrijf belast met laden en lossen vliegtuigen gearresteerd


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht zaterdag 18 maart 2017, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team op 21 februari 12.227 gram cocaïne heeft aangetroffen bij controle van de machinekamer van een zogenoemde beltwagen, een van de wagentjes waarmee bagage op de luchthaven wordt vervoerd. 

De drugs was verborgen in een sporttas. De cocaïne werd in beslag genomen en vervolgens overgedragen aan de Narcotica Brigade. Het rechercheonderzoek dat daarna volgde bracht drie verdachten in beeld waarna hun aanhouding volgde.

Het gaat om medewerkers van extern bedrijf dat belast is het laden en lossen van vliegtuigen. A.M. (32) en R.D. (29) zijn op 2 maart aangehouden en zes dagen later volgde de arrestatie van collega D.D. (42). De mannen ontkennen elke betrokkenheid bij deze zaak.

Op last van een Officier van Justitie zijn ze hangende het verdere onderzoek ingesloten.

Vier doden bij schietpartij in Willemstad op Curaçao

Te Berg Altena zou zijn geschoten vanuit rijdende auto


Op Curaçao zijn gisteravond bij een schietpartij in de wijk Berg Altena, ter hoogte van de Alaska snèk  vier doden gevallen (zie foto - Bron: Persbureau Curaçao). Dat melden lokale media op het eiland, waaronder Persbureau Curaçao, en De Telegraaf vanochtend, zondag 19 maart 2017. 

Er werd geschoten vanuit een rijdende auto. Alle slachtoffers zouden jonge mannen zijn.

Berg Altena is een wijk in Willemstad, in de buurt van het toeristische centrum. De achtergrond van de schietpartij is nog niet bekend.

Of alle vier doel waren van de afrekening is niet bekend. Een van de jongens overleed ter plaatse, de drie anderen in het ziekenhuis. Naar verluidt heeft een van de slachtoffers een verklaring afgelegd aan de politie voor hij overleed.
In 2013 werden voor hetzelfde winkeltje op kerstavond drie mensen neergeschoten. Berg Altena is een wijk in Willemstad, in de buurt van het toeristische centrum.

Het eiland wordt geteisterd door vaak drugsgerelateerde bendeoorlogen met tal van liquidaties. In juli vorig jaar werden ook al in één weekend vier mannen neergeschoten, waarvan drie op de parkeerplaats van het grote bordeel Campo Alegre. Ook heeft een ruzie tussen twee rappers al aan meerdere mensen het leven gekost.
Lijk in verre staat van ontbinding aangetroffen op leegstaand perceel in Paramaribo

Dode zou de 64-jarige Herman Sadi van Wanica zijn

Man verliet 14 maart zijn woning om naar SZF en huisarts te gaan en is niet meer thuis gekomen


De politie van het bureau Nieuwe Haven in Paramaribo kreeg vrijdagochtend rond elf uur een melding dat een lichaam was aangetroffen op een leegstaand perceel op de hoek van de Hooge- en de Frederik Derbystraat. Regiocommandant Paramaribo, commissaris van politie Inder Jangbahadoer, bevestigt dit zaterdag 18 maart 2017 in het Dagblad Suriname.

Volgens de politie werd het lijk door een omstander ontdekt en verkeert het reeds in verre staat van ontbinding.

Jangbahadoer zegt, dat een tas werd gevonden bij het lichaam met daarin een rijbewijs. Hieruit blijkt dat het gaat om de 64-jarige Herman Sadi woonachtig in Wanica. Het stoffelijk overschot is ter obductie in beslag genomen.

De commissaris van politie benadrukt, dat het obductierapport moet uitwijzen of er sprake is van een misdrijf.

De redactie van het Dagblad Suriname heeft in verband met het onderzoek gesproken met Istacio, de kleinzoon van de overleden Sadi. Volgens hem is zijn op dinsdag 14 maart van huis vertrokken om naar de dokter te gaan en eerst naar het SZF-kantoor. Sinds die dag was er geen spoor van Sadi meer te bekennen. De kleinzoon heeft toen aangifte gedaan bij de politie van Livorno.

Overigens is later op de dag de politie gekomen met onderstaand bericht en daaruit blijkt, dat de politie niet bekend is met de identiteit van de man en ook wordt niet gerept over een rijbewijs:


'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over lastige Kabinetsformatie, verlies Sylvana en afwezigheid Surinamers in Tweede Kamer

Panel buigt zich over vraag of Suriname rekening moet houden met een gele koorts-uitbraak en over Suriname als onveilige factor in Caribische regio


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 19 maart 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Geert Wilders' PVV is gelukkig niet de grootste partij geworden bij de verkiezingen en het rechtse populisme is daarmee een halt toegeroepen.

(Bron foto: uitslagverkiezingen2017.nl)
Hoe moet een voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie veroordeelde politicus premier worden? Normen en waarden?
Hoe moet het nu verder met de kabinetsformatie?
Over links met GroenLinks of over rechts met de CU, Christen Unie? Of met wisselende meerderheden op de principiële dossiers. VVD , CDA en D’66, het zogenoemde motorblok, moeten met elkaar gaan uitmaken welke richting het zal opgaan.

* Sylvana Simons en haar Artikel 1 hebben geen zetel in de Tweede Kamer gehaald vanwege onvoldoende stemmen op deze partij.
Dan zullen de bakens moeten worden verzet, namelijk richting de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. En wellicht via de gemeenteraden later alsnog richting de Tweede kamer?* In de Tweede Kamer komen zestien politici met een etnische achtergrond.
Negen met een Nederlands-Marokkaanse en zeven met een Nederlands-Turkse achtergrond.
Hoe komt het dat wij, Surinamers, het niet redden?
Volgens Owen Venloo, presentator van 'Welgeiformeerd', door kortzichtige en een beetje domme politieke leiders sinds 1975. Zowel Turkije als Marokko hebben diasporabeleid ontwikkeld en deze landen rekenen hun mensen in het buitenland tot hun volk (dubbele paspoorten). De Surinaamse regeringen hebben geen diasporabeleid ontwikkeld en rekenen de Surinamers in het buitenland ook niet tot het Surinaamse volk. Een beetje dom!

* De affaire Nederland-Turkije begint zo zoetjesaan clowneske vormen aan te nemen, nu president Recep Tayyip Erdoğan van Turkije de Turken in het buitenland heeft opgeroepen om zoveel mogelijk kinderen te krijgen.
Wilders zal binnenkort ongetwijfeld hierop reageren als de teleurstelling van de verkiezingen een beetje is verwerkt. Wat is het meest wenselijke scenario voor deze relatie de komende maanden en jaren? En wat vindt Europa van deze oproep?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:


* Er dreigt weer, vanuit buurland Brazilië, gele koorts de kop op te steken in Suriname. En dat terwijl deze ziekte al zeker 40 jaren niet meer voorkomt in Suriname. Onlangs werd deze ziekte geconstateerd in Nederland bij een Nederlander die op vakantie was geweest in Suriname. Het is nu nog niet duidelijk of dit een geïsoleerd 'geval' is.
De redactie van het programma probeert een medicus te interviewen om te bespreken wat de risico’s zijn voor land en volk .

* Suriname glijdt internationaal steeds verder weg richting een onstabiel en onveilig klein landje. In internationale rapporten wordt Suriname steeds meer genoemd als onzekere en onveilige factor in het Caribisch gebied .
De vraag dringt zich op welke risico’s land en volk nu gaan lopen. Want dat met name de VS niet blij is met deze ontwikkeling behoeft niemand te verbazen. Suriname was, is en blijft 'een achtertuin' van de Amerikanen, die zich nu duidelijk zorgen maken .

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Krishna Salikram en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Suriname krijgt nieuwe ambassadeur van Nederland

Anne van Leeuwen - bekend met de ambassade in Paramaribo - wordt opvolger van Ernst Noorman


De Rijksministerraad heeft op voorstel van demissionair minister Bert Koenders van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ingestemd met de benoeming van een nieuwe ambassadeur voor Suriname. Anne van Leeuwen, nu consul-generaal in Toronto, moet de huidige ambassadeur in Suriname, met standplaats Paramaribo, vervangen. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag 17 maart 2017 bekendgemaakt. 

De huidige ambassadeur van Nederland in Suriname is Ernst Noorman. Hij is vanaf 12 november 2014 tot heden ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden te Surinam en mede geaccrediteerd te Guyana.

De benoeming van Van Leeuwen is voorgelegd aan de Rijksministerraad, maar is pas definitief als gastland Suriname goedkeuring eraan heeft verleend. Hij is overigens van 1993-1996 al werkzaam geweest op de Nederlandse ambassade in Paramaribo.Consul General Toronto: Anne van Leeuwen

Curriculum Vitae
Anne van Leeuwen was born on January 31, 1962, in Driebergen in the Province Utrecht in the Netherlands.
He earned his master of arts in social antropology from the University of Amsterdam in 1988. Two years later he began working at the Ministry of Foreign Affairs. In the beginning of his diplomatic career he worked in the South Asia Division of the Foreign Ministry (1991-1993);  at the  Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Paramaribo, Suriname (1993-1996) and after that in  the Conflict Management and Crisis Prevention Division at the Ministry (1996-1999).
From 1999-2002, Mr. van Leeuwen served as Press and Public Diplomacy Officer at the Netherlands Embassy in Jakarta, Indonesia. Following this posting, he worked from 2002-2006 at  the Netherlands Embassy in Ottawa as Cultural Attaché before taking positions as Deputy Director of the Facility Services and Housing Division at  the Ministry of Foreign Affairs (2006-2009) and as Head of the Consular Affairs Division at  the Ministry (2009-2013) .
In 2013 Mr. van Leeuwen was appointed as Consul General of the Kingdom of the Netherlands in Toronto.
Anne van Leeuwen is married to Ivon Kemper. They have two sons who live in Leiden and Groningen in the Netherlands.

Rock-'n-roll-legende Chuck Berry op 90-jarige leeftijd overleden.

Het is nog niet bekend waaraan 'crazy legs' is overleden


Rock-'n-roll-legende Chuck Berry is zaterdag avond 18 maart 2017 op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de politie van Missouri op Facebook (zie hieronder). Ze laat weten, dat agenten zaterdagmiddag afgingen op een oproep die binnenkwam via het alarmnummer. 

'Hulpverleners vonden een man die niet meer bij bewustzijn was en begonnen met reanimeren. Helaas kon de 90-jarige man niet meer gereanimeerd worden en is hij dood verklaard om 13.26 uur. De politie bevestigt de dood van Charles Edward Anderson Berry Sr., beter bekend als de legendarische muzikant Chuck Berry. De familie vraagt hun privacy te respecteren in deze moeilijke tijd respecteren.'

Tijdens zijn optredens ontwikkelde Berry een hem kenmerkende manier van lopen en gitaarspelen, waarbij hij vooral zijn beroemde 'duckwalk' opvoerde die hem de bijnaam 'crazy legs' opleverde.

De zanger werd bekend door nummers als Johnny B. Goode, Maybellene en Roll over Beethoven. Onlangs bracht hij voor het eerst in 38 jaar weer een album uit ter ere an zijn 90e verjaardag. Daarop speelde hij ook met zijn kinderen Charles jr. en Ingrid.Berry was ongekend belangrijk voor het begin van rock-'n-roll. In de jaren 50 combineerde hij blues, country en r&b tot een nieuw genre dat publiek aan beide kanten van de rassenscheiding aansprak. Hij viel ook op vanwege zijn kenmerkende 'duckwalk' tijdens optredens.

Bob Dylan noemde Berry de 'Shakespeare van de rock-'n-roll'. Berry was trouwens één van de allereerste populaire muzikanten die zijn eigen songs schreef. Die songs gingen over jeugd, romantiek, auto's en plezier maken. Zijn teksten waren complex, grappig en soms lichtjes aangebrand.

De Beatles, de Rolling Stones, de Beach Boys, Elvis Presley en een pak anderen coverden zijn songs. John Lennon zei ooit: 'Als je rock'n roll een andere naam zou moeten geven, dan zou je het 'Chuck Berry' kunnen noemen.'Berry wordt beschouwd als een grondlegger van de rock-'n-roll. Toen Keith Richards in 1986 de eer had om Berry als één van de eersten op te nemen in de Rock and Roll Hall of Fame, zei hij: 'Het is erg moeilijk voor mij om over Chuck Berry te praten, hij is de man waarmee het allemaal begon.'

Wat de precieze doodsoorzaak is, is nog niet bekendgemaakt.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/De Telegraaf/De Morgen/Twitter)

Amerikaans ministerie van BuZa: 'Nauwelijks politieke wil in Suriname om drugshandel aan te pakken'

VS kritisch over drugshandel en -smokkel vanuit Suriname en gebrekkige aanpakDe kans is groot dat drugssmokkel toeneemt, nu rechtstreekse vluchten worden onderhouden tussen Suriname en Verenigde Staten van Amerika. Dit stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) in haar jaarlijkse rapport over bestrijding van drugshandel en witwaspraktijken, zo is zaterdag 18 maart 2017 te lezen op Waterkant.net. 

Suriname wordt aangemerkt als een doorvoerland. Drugs worden vanuit Zuid-Amerika via Suriname doorgevoerd naar Europa en Afrika. Ook naar de VS gaat er wat, maar dan in veel mindere mate.

Sinds vorig jaar kan weer rechtstreeks worden gevlogen tussen beide landen. Suriname kon na jaren weer voldoen aan de veiligheidseisen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Het State Department vindt de aanpak van Paramaribo tegen drugshandel echter zwak. Weliswaar wordt formeel stelling genomen tegen drugshandel. Volgens de Amerikanen komt er vrij veel corruptie bij publieke diensten voor.

De meeste cocaïne gaat het land uit via vrachtcontainers. Ook worden vissersbootjes ingezet die de drugs naar open zee vervoeren. Daar wordt het overgeladen op grote schepen. Suriname heeft vaak aangegeven dat de controle langs de uitgestrekte grenzen haast onuitvoerbaar is.


Tekst over Suriname in rapport:Suriname
BUREAU OF INTERNATIONAL NARCOTICS AND LAW ENFORCEMENT AFFAIRS


Report

Suriname is a transit zone for South American cocaine en route to Europe, Africa, and, to a lesser extent, the United States. Suriname’s sparsely populated coastal region and isolated jungle interior, together with weak border controls and infrastructure, make narcotics detection and interdiction efforts difficult. There is little evidence of drug production in Suriname.
The Government of Suriname is officially opposed to narcotics trafficking, but there appears to be little political will for vigorous enforcement. Corruption pervades many government offices in Suriname and may also play a role. Criminal investigations of alleged corrupt acts are rare and prosecutions even rarer. President DesirBouterse and Member of Parliament Ronnie Brunswijk have been convicted of drug trafficking in absentia in separate court cases in the Netherlands and France. Dino Bouterse, son of President Desire Bouterse, was sentenced in March 2015 to prison in New York for drug smuggling and other crimes.
Cargo containers carry most of the narcotics smuggled through Suriname, but smaller fishing vessels also carry drugs out to sea for transfer to larger freighters. A U.S.-funded, UN-sponsored Container Control Unit operates at the Terminal of Nieuwe Haven (Port of Paramaribo) and has assisted in two drug investigations this year; however, their operating protocol requires permission and oversight of Surinamese Customs authorities.
During the first nine months of 2015, Surinamese authorities arrested 139 alleged drug traffickers and seized 626.6 kilograms (kg) of cocaine, 33.8 liters of liquid cocaine, 841.7 kg of marijuana, four grams of heroin, 4.3 grams of hashish and 2,878 MDMA tablets. A 32-man Combating International Drug Trafficking (BID) team screens airport passengers on flights bound for the Netherlands. Suriname installed an automated biometrics border control system for travelers at points of entry in 2013 and amended the criminal code to allow DNA as evidence in 2014.
There is one free government-run detoxification center to treat domestic drug abuse; other treatment centers are run by non-governmental organizations. In 2014, legislation was adopted which allows treatment for drug addicts as an alternative to criminal sentencing.
Suriname is a party to the Inter-American Convention against Corruption and Migrant Smuggling and the Inter-American Convention on Mutual Assistance in Criminal Matters. Suriname has a bilateral maritime counternarcotics enforcement agreement with the United States, as well as similar agreements with the Netherlands, Brazil, Venezuela, and Colombia.
In 2015, the United States provided training, technical assistance, and material support to several elements of the Surinamese Police as part of the Caribbean Basin Security Initiative (CBSI), a security partnership between the United States and nations of the Caribbean that seeks to substantially reduce illicit trafficking, advance public safety and citizen security, and promote justice. The United States encourages the Government of Suriname to increase narcotics interdiction as well as subsequent investigations and prosecution