vrijdag 24 maart 2017

Ministerie van LVV wil teelt drooglandrijst landelijk stimuleren

Minister Algoe: 'Binnenland moet zelfvoorzienend worden voor haar eigen rijstbehoefte'


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) doet er alles aan om de teelt van drooglandrijst, bekend als bergi alesi, landelijk te stimuleren. Op dit moment wordt gewerkt aan zaaizaadvermeerdering van verschillende variëteiten van dit gewas. Minister Soeresh Algoe van LVV zegt vandaag, vrijdag 24 maart 2017, op Starnieuws dat hij ernaar streeft dat het binnenland zelfvoorzienend wordt voor zijn rijstbehoefte. 

De bewindsman stelt, dat met de uitvoering van het project Support to the Improvement of Upland Rice Cultivation in Suriname gekeken wordt naar opbrengstvermeerdering van de productie. In het binnenland wordt bergi alesi geteeld tussen andere gewassen in. Het gaat om kleinschalige rijstbouw.

Volgens Algoe is met het project bewezen, dat de opbrengsten per hectare tot bijna viermaal kunnen toenemen, van 900 kilo tot 3.000 kilo. Hij wijst erop, dat als de binnenlandbewoners in hun eigen rijstbehoefte kunnen voorzien, zij de dure transportkosten vanuit de stad niet hoeven te betalen. Volgens cijfers van de laatste landbouwtelling in 2009 consumeert het binnenland jaarlijks 8.000 ton rijst.Een ander voordeel van de verschillende variëteiten is, dat ze in de regenperiode kunnen kiezen tussen variëteiten zodat ze altijd rijst hebben. Sommige variëteiten hebben een groeiperiode van 95 tot 100 dagen en andere 140 tot 150 dagen. Door twee variëteiten te planten, legt de minister uit, kun je op verschillende momenten oogsten.

Het project dat in samenwerking met Brazilië en Nieuw Zeeland wordt uitgevoerd en twee jaar duurt, heeft een kostenplaatje van ongeveer 1 miljoen Amerikaanse dollar. Suriname komt in met een kwart van het bedrag.

Algoe zegt, dat de kosten hoog zijn voor transport en verblijf van de deskundigen en vooral de analyses kosten veel geld.


Vorig jaar zijn in de eerste fase van het project drooglandrijstproefvelden aangelegd. Eind augustus vorig jaar is te Victoria in Brokopondo voor het eerst geoogst. Vervolgens zijn demonstratievelden opgezet, waarbij is gewerkt met de resultaten van de proefvelden. Te Klaaskreek, Brokopondo Centrum en Nieuw Pokigron staan de demonstratie arealen. Het project bevindt zich in de derde fase, zaaizaadproductie om de zaden landelijk te verdelen.

Minister Algoe zegt dat de belangstelling heel groot is. De plaatselijke bevolking is actief betrokken geweest en het wachten is nu op de zaden. Hij wijst erop dat de zaden zullen worden verdeeld aan binnenlandbewoners die daar belangstelling voor hebben. Er zijn ook train de trainers cursussen geweest, dus zit het volgens de bewindsman ook goed met de begeleiding. Hij wil het project verder uitbreiden naar het district Marowijne en overal waar aan rijstbouw in het binnenland wordt gedaan. Het project loopt in november af.

De bewindsman benadrukt, dat het er om gaat hooglandrijst in het land te verbeteren om de voedselzekerheid voor de binnenlandbewoners te garanderen. Hij zegt dat behalve de nieuwe veredelde Braziliaanse variëteiten, de drie lokale variëteiten behouden blijven. 'We moeten de lokale variëteiten verbeteren en uitbreiden.' Traditioneel planten de binnenlandbewoners de Topi-Topi, de Watra Lanti en Koeli Alesi. De Braziliaanse variëteiten zijn geproduceerd via een veredelingsprogramma en zijn resistent tegen ziektes en plagen. Het gaat om BRS Sertaneja, BRS Pepita, BRS Curinga, en BRS Esmeralda.

Personeel Kustwacht Curaçao mag nu wapen mee naar huis nemen

Wapen mag mee naar huis vanwege bedreigingen aan adres personeel en familie


Medewerkers van de Kustwacht mogen vanaf vandaag, vrijdag 24 maart 2017, een wapen mee naar huis nemen, net als politieagenten. De demissionaire minister van Justitie heeft daarvoor het groene licht gegeven, meldde de voorzitter van politievakbond NAPB (Nationaal Algemene Politiebond) vandaag aan de Extra, aldus Paradise FM.

Aan het besluit van minister Ornelio Martina is een lange discussie voorafgegaan. Reden om toch toestemming te geven is, dat medewerkers van de Kustwacht en hun familie soms worden bedreigd. Bijvoorbeeld door criminele organisaties die betrokken zijn bij drugssmokkel of andere illegale activiteiten.

De smog in de Colombiaanse stad Medellin doodt dagelijks meer mensen dan gedood worden door geweld

Stadsbestuur vaardigt code rood uit in strijd tegen de smogAdemhalen in Medellin, de tweede grootste stad van Colombia, is zo'n gevaar voor de volksgezondheid geworden, dat de lokale overheid woensdag alarm heeft geslagen door code rood uit te roepen. De code rood moet het smog-niveau verlagen. Door de smog overlijden acht mensen iedere dag en dat is zes keer het aantal dagelijkse moorden in die stad. Dit bericht de nieuwswebsite Colombia Reports vrijdag 24 maart 2017.

Medellin ligt in de vallei van Aburrá en met de komst van het bewolkte regenseizoen, is de stad langzaam bedekt met een dodelijke smog, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan bij velen in de stad. Volgens een onderzoek van epidemioloog Elkin Martinez zijn vorig jaar zo'n 3.000 mensen overleden aan oorzaken die verband houden met luchtvervuiling ofwel één persoon per drie uur.

Tot nu toe heeft de stad dit jaar de code oranje vier keer afgekondigd, maar zonder effect. Met de komst van het regenseizoen zag het bestuur van burgemeester Federico Gutierrez zich gedwongen om dit te verhogen tot code rood. Met de code rood kan de overheid speciale decreten uitvaardigen, zoals een verbod op zwaar transport tijdens de piekuren. Bovendien werd scholen verteld om alle fysieke en outdoor activiteiten te stoppen om te voorkomen dat de kinderen van de stad te veel giftige lucht zouden inademen.


Volgens Gutierrez is het aantal auto's in de stad verdubbeld sinds 2005, terwijl het aantal motorfietsen met maar liefst 511% ten opzichte van dat jaar groeide, waardoor de uitstoot van giftige uitlaatgassen toenam.

De burgemeester heeft aangekondigd, dat hij maatregelen zou voorbereiden om uiteindelijk de stad te verlossen van de kleine, particuliere bussen die vaak turbo's gebruiken om de wijken gelegen op de steile hellingen van de vallei Aburrá te kunnen bereiken.


Met het oog op verlaging te bewerkstelligen om het huidige niveau van verontreiniging te verlagen, heeft de burgemeester een decreet uitgevaardigd voor een onmiddellijke reductie van 30%, of 450.000 voertuigen, gemotoriseerd verkeer, in de stad.


De stad had al staatsoliemaatschappij Ecopetrol gevraagd om schonere brandstof te leveren en vraagt ​​nu de nationale overheid om de oliemaatschappij te dwingen om de kwaliteit van geraffineerde benzine te verbeteren. De code rood zal naar verwachting minstens tot zaterdag gehandhaafd blijven.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

Consumentenprijzen zijn in jaar tijd met 45.1% gestegen

In februari zijn prijzen producten met 0.5% gestegen ten opzichte van januari


De consumentenprijzen zijn vorige maand ten opzichte van februari 2016 met 45,1% gestegen. In vergelijking met januari dit jaar, zijn de prijzen met 0,5% gestegen. Dit deelt het Algemeen Bureau voor de Statistiek vandaag, vrijdag 24 maart 2017, mee. 

De gemiddelde jaarinflatie voor 2016 was 55,5%.

Er zitten 316 producten in het consumentenprijsindex (CPI). Deze items lieten op maandbasis prijsbewegingen zien van -34% tot +24%. Prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para. Totaal gaat het om 630 meetpunten.

De CPI is een maat voor de gemiddelde verandering in prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden.

VHP-politicus Gajadien: 'President heeft samenleving voorgelogen'

Meerjaren Ontwikkelingsplan nog steeds niet in handen van Assembleeleden

'Wij blijven erbij dat de president op dit ogenblik niet legitiem regeert'


Een week na de belofte van president Desi Bouterse blijkt het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2017-2021 nog steeds niet te zijn opgestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA). 'De president heeft de samenleving wederom voorgelogen', zegt VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vandaag, vrijdag 24 maart 2017, in het Dagblad Suriname. 

De president zei vorige week woensdag dat het ontwikkelingsplan klaar is. 'Het MOP is los van de officiële cijfers die eventueel kunnen verschillen, helemaal rond', zei hij. Het wachten is op het moment, dat het wordt ingediend bij het Kabinet van de President en vicepresident. Bouterse beloofde dat binnen twee weken nadat het document zal zijn ingediend, het zal worden behandeld met daarop aansluitend de behandeling van de ontwerpbegroting 2017.

Gajadien ziet dit als de zoveelste misleiding en leugen van het staatshoofd. 'Wij blijven erbij dat de president op dit ogenblik niet legitiem regeert. Hij voert allerlei veranderingen binnen zijn kabinet door, terwijl hij het grondwettelijk vereist beleid niet kan presenteren.'

Gajadien vindt dat het gemis van de presentatie van het MOP aangeeft hoe zwak en visieloos de regering het land op dit moment bestuurt. Het parlement wacht al sinds september 2016 op het plan. In eerste instantie was het de bedoeling om op 17 november 2016 een aanvang te maken met de behandeling. Aangezien de begrotingen en het MOP simultaan zullen worden behandeld, was besloten om de vergadering te verschuiven naar januari 2017. In januari werd het wederom verschoven naar begin februari en dan wederom midden/eind februari. Nu hangt alles af van de indiening van het plan.

Kustwacht Curaçao onderschept boot met 20 Venezolanen aan boord

Twintig illegale Venezolaanse mannen en vrouwen worden uitgezet


Opnieuw is door de Kustwacht een boot onderschept met Venezolanen aan boord. De boot van het type yola werd rond tien uur gisteravond ter hoogte van Fuik en het Spaanse Water aangehouden bij het naderen van de kust, zo bericht Paradise FM vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

In totaal waren 20 Venezolaanse mannen en vrouwen aan boord.

Ze zijn overgedragen aan de politie, die vervolgens de immigratiedienst heeft ingeschakeld. Die zal zorgen voor het terugsturen van de Venezolanen.

Afpakteam Aruba neemt groot geldbedrag in beslag

Kapitein boot uit Colombia heeft groot bedrag aan dollars aan boord


Het op 1 maart gestarte Integraal Afpakteam Aruba heeft donderdag 16 maart een groot geldbedrag aan dollars in beslag genomen. Door de Kustwacht Steunpunt Aruba werd een boot uit Colombia gecontroleerd. De kapitein bleek een groot contant bedrag aan dollars met zich mee te voeren, zo meldt het Openbaar Ministerie op Aruba vandaag, vrijdag 24 maart 2017, in een persbericht.

In nauwe samenwerking met het Korps Politie Aruba en de Douane werd onder leiding van het Openbaar Ministerie genoemd bedrag in beslag genomen en de kapitein aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Het afpakteam is een samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie (OM), het Korps Politie Aruba (KPA), de Douane, het Fiscale inlichtingen- en opsporingsteam (F.i.o.t.) van het Departamento di Impuesto (DIMP), de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), de Koninklijke Marechaussee (KMar), de Kustwacht Steunpunt Aruba, het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (Meldpunt), en het Recherche Samenwerkings Team (RST) en houdt zich bezig met de bestrijding van financieel economische criminaliteit.

Den Blauwvinger: De vraag of Suriname een drugsstaat is, is geen vraag, maar een feit

COLUMN: Autoriteiten zogenaamd 'geschokt' na weer een Amerikaans rapport

Feiten bevestigen echter, dat Suriname een 'narco-state' genoemd mag worden


Deze week was het weer eens zover. Suriname werd door een Amerikaanse organisatie beschuldigd een 'gecriminaliseerde staat' te zijn. De organisatie Secure Free Society (SFS) in Washington publiceerde een paar pagina's tellend artikel (zie hieronder) waarin onder andere is te lezen, dat illegale transacties geformaliseerd worden, dat transnationale georganiseerde criminaliteit een veilig onderdak wordt geboden en dat drugscriminaliteit en witwaspraktijken via de goudhandel oogluikend worden toegestaan.

En, zoals te verwachten, de Surinaamse autoriteiten en een goudraffinaderij – waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Dubai – reageerden als aangeschoten wild, schoten meteen in de verdediging en wild om zich heen. Immers, om als gecriminaliseerde en narco staat te worden neergezet is natuurlijk niet echt positief voor het land, heeft gevolgen voor haar betrekkingen. Maar, waarom zo in de kramp schieten voor de realiteit, voor de waarheid?


Amerikaans rapport valt slecht bij autoriteiten
De inmiddels, sinds dinsdag 21 maart ontslagen minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos was er als de kippen bij met een voorspelbare reactie. 'Het zijn heel zware beschuldigingen. Ik kan wel met klem zeggen, dat Suriname geen drugsland is. Ik geef toe dat er wel veel drugs het land binnenkomen, maar daarom treffen wij maatregelen. Wij hebben de DEA (Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst) gevraagd om naar Suriname te komen en ons te assisteren.' Verder liet ze weten, dat ze met haar collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken zou nagaan hoe te reageren op de inhoud van het gewraakte artikel en wat voor een organisatie SFS is.
Maar, met een beetje 'Googelen' kom je een heel eind hoor...

Witwassen via de goudhandel? Waarom niet in Suriname....
De directie van het Kaloti Suriname Mint House (KSMH) in het district Para reageerde geschokt op de recente publicatie van SFS, waarin de goudraffinaderij wordt weggezet als een dekmantel voor grootschalige witwaspraktijken, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 21 maart 2017.

In de publicatie wordt gesteld, dat Suriname een 'criminele staat' is waar drugscriminaliteit en witwassen, die op grote schaal plaatsvinden, door president Desi Bouterse worden gefaciliteerd. Zo zouden er onder het toeziend oog van het staatshoofd grote hoeveelheden cocaïne worden doorgevoerd en illegale geldstromen via de goudhandel witgewassen.
'Klinkklare leugens en verzinsels', was de reactie van Ryan Tjon Poen Gie, directeur bij KSMH. 'Het is een grote schok. Ik betreur het ten zeerste, omdat je als onderneming zo transparant en eerlijk mogelijk werkt. We voldoen aan wet- en regelgeving, onze rapportages zijn prima en wanneer deze dingen worden geschreven, raak je wel even in een shock.'

De zogenoemde analyse bevat volgens Tjon Poen Gie een reeks 'onwaarheden'. Zaken worden geschreven 'zonder te verifiëren', aldus de directeur. Een van de samenstellers van het bericht zegt medio vorig jaar een week lang in Suriname te zijn geweest en daarbij ook in de goudraffinaderij. Gesteld wordt, dat de raffinaderij fysiek niet bestaat en dat er ter plekke geen activiteiten plaatsvinden. Tjon Poen Gie: 'Ik vind het erg dat ze ons zo proberen kapot te maken. Niemand van SFS is ooit naar het bedrijf geweest voor informatie.' Kaloti in Suriname overweegt juridische stappen tegen de organisatie.

Bijna wekelijks internationale nieuwsberichten over cocaïnezaken met Surinamers
Maar, gezegd dient te worden, dat Suriname de afgelopen jaren een naam heeft opgebouwd als 'cocaïne-staat' en dat hooggeplaatsten daarbij, in ieder geval, in het verleden betrokken zijn geweest. De laatste maanden zijn wereldwijd, en in Suriname, grote cocaïne-transporten vanuit Suriname onderschept. Daarenboven worden wekelijks drugssmokkelaars betrapt op de J.A. Pengelluchthaven (en ook nog steeds op Schiphol) met cocaïne verstopt in bagage of in de vorm van (ingeslikte) cocaïne bolletjes.

Wat doen de autoriteiten om de instroom van coke in het land te bestrijden?
Dit zijn niet te ontkennen feiten, ook niet door welke minister dan ook. Indien er geen einde komt aan de smokkel van cocaïne vanuit Suriname en de toestroom van cocaïne naar Suriname - door lekkende grenzen - en het land wordt geleid door een president met een veroordeling voor cocaïnehandel achter zijn naam, zal het land niet van het stempel van 'cocaïne-staat' bevrijd worden. Onduidelijk is wat Suriname doet om de instroom van cocaïne te bestrijden? De cocaïne in het land moet toch ergens vandaan komen, maar nooit hoor je een minister zeggen dat er onderzoek wordt gedaan naar de bron van de in Suriname aanwezige cocaïne. Daarnaast is bekend dat er op het Latijns-Amerikaanse continent wordt witgewassen via de goudhandel en waarom zou Suriname een uitzondering zijn, een land waar corruptie vanaf druipt.

Dat gesproken kan worden van een gecriminaliseerde en narco staat wordt simpelweg alleen deze week weer bevestigd door gewoon een paar internationale nieuwsberichten. En dat is bijna iedere week het geval.

Een Nederlander van Surinaamse afkomst is maandag 20 maart in de Franse stad Lille door een rechter veroordeeld tot 18 maanden cel en een boete van euro 59.000 voor de smokkel van cocaïne. De man, woonachtig in Antwerpen, België, had al veroordelingen voor cocaïnesmokkel achter zijn naam staan in Suriname en Nederland.

In een grote internationale witwaszaak is maandag 20 maart een zesde verdachte aangehouden. Het gaat om een 41-jarige man uit het Drentse Nieuw-Schoonebeek. De man was in Suriname en kwam maandag terug naar Nederland. Hij werd op Schiphol aangehouden. In deze omvangrijke zaak hebben de politie en de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) dinsdag 14 maart 2017 op grote schaal invallen gedaan. Tientallen ambtenaren vielen dertig woningen en bedrijfspanden binnen in de provincie Drenthe, elders in Nederland en ook in België, Duitsland en Sint Maarten. Onder de arrestanten bevindt zich een 49-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek die op Sint Maarten werd aangehouden. Hij is actief in de schroothandel, onder meer in Suriname.

Twee Surinamers zijn in het weekend van 18 en 19 maart op de Bahamas aangehouden in een grote drugszaak, zo berichtte de Bahamas Tribune woensdag 22 maart. De autoriteiten hebben drie mannen gearresteerd, waaronder twee Surinamers, nadat drugs ter waarde van meer dan 420.000 dollar – marihuana en cocaïne – in beslag genomen was in twee afzonderlijke zaken.

Suriname is een groen land met een dikke witte rand....
Dit zijn 'gewoon' slechts twee drugs gerelateerde zaken en een grootse witwaszaak die deze week her en der het nieuws haalden en waarbij Surinamers en/of Suriname waren betrokken. En het zijn die Surinamers en anderen die cocaïne vanuit Suriname de wereld over smokkelen waardoor het land te boek staat als een narco staat. Wie dat niet ziet, niet wil zien of glashard durft te ontkennen is blind, doof of heeft zelf zo zijn of haar drugsconnecties, immers, alles is in dit van corruptie doorspekte gecriminaliseerde landje is mogelijk.

Een landje dat verzuimt om zichzelf serieus en met gedegen beleid te promoten als groenste land ter wereld met een unieke biodiversiteit om daarmee toeristen aan te trekken. Neen, dat groene landje is verworden tot een wit landje, een paradijs voor drugstoeristen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
24 maart 2017
Amsterdam-Paramaribo


Oud-Emmenaar ziet snackwagen uit zijn jeugd in binnenland Suriname

46-Jarige Maurice Paas uit Meppel heeft resort opgezet op twee eilandjes, Knini Paati

(Bron foto: Dagblad van het Noorden)
Paas loopt te Atjoni tegen oude snackwagen Ermerstrand aan en dat is geen grap....


Soms word je aandacht in de media getrokken door een leuk, opmerkelijk bericht en dat is vandaag, vrijdag 24 maart 2017, het geval met een artikel in de regionale krant Dagblad van het Noorden over de curieuze ontmoeting tussen een oud-Emmenaar en een oude snackwagen in het Surinaamse binnenland.

Ben je als oud-Emmenaar in de Surinaamse jungle, kom je daar de snackwagen uit je jeugd tegen, van het Ermerstrand. Het overkwam Maurice Paas (46) uit Meppel.

Wat dacht u toen u de patatwagen zag?
'Nou breekt me de klomp! Ja, echt. Dit verwacht je totaal niet. Ik ben in Emmen geboren en heb er mijn jeugd doorgebracht. Als tiener ging ik vaak met vrienden surfen op het Ermerstrand. En dan gingen we een patatje kopen bij die snackwagen. Dat juist ik die wagen dan aan het eind van de wereld, in Suriname, zie. Puur toeval, dit.'

Bent u er op vakantie?
'Ik heb er met een Surinaamse kameraad een resort opgericht op twee eilandjes: Knini Paati. Dat is eigenlijk net klaar. Ik was op de terugweg, toen ik de snackwagen zag en heb direct foto’s geappt naar de vriendengroep in Emmen. Eerst dachten ze dat ik de kar daar zelf heb neergezet, maar dat is dus niet zo.'

De snackkar staat echt in de middle of nowhere?
'Ja, echt. Hij staat in een klein dorpje, met de naam Atjoni. Het is de laatste plek bij de Surinamerivier waar je nog met de auto kunt komen. Vanaf daar moet je per korjaal verder over de rivier.'

Maar er is wel stroom?
'Ja, met generatoren. En op ons resort doen we alles met zonnepanelen. We willen er niet van die lawaaidingen hebben staan.'

U hebt natuurlijk direct een praatje aangeknoopt met de huidige eigenaar van de snackkar? 
'Nee, hij was dicht. Misschien is dat ook mijn geluk geweest, want als de klep open staat, zie je niet dat er Ermerstrand op staat. Ik heb wel gevraagd aan iemand die ernaast zat van wie de wagen is. Maar die keek mij aan alsof ik van de maan kwam.'

Dus u weet niet hoe het ding daar is beland?
'Het Ermerstrand heeft hem op een gegeven moment denk ik verkocht. Dat zullen ze vast zelf weten.’

Ik heb het al gevraagd, maar ze weten het zo één twee drie niet. 
'O. Dan ga ik het mijn compagnon vragen. Waarschijnlijk heeft iemand uit Suriname de patatwagen op Marktplaats gekocht of zo.'

Waar wordt de truck nu voor gebruikt?
'Geen idee. Er zullen wel patatjes worden verkocht, want daar is hij op aangekleed. Maar, het kan ook zijn dat er Surinaamse roti wordt verkocht.'

Nu even serieus: een goeie 1 april-grap, dit. 
'O. Willen jullie er een 1 aprilgrap van maken? Dat mag. Het maakt mij niet uit.'

Nee, ik bedoel juist dat u ons misschien in de maling neemt... 
'Nee nee, het was niet eens mijn idee om dit aan jullie door te geven. Een van mijn vrienden zei dat ik de krant moest inseinen. Dit is echt geen 1 aprilgrap. Als je het wilt checken, dan moet je hierheen vliegen. Ik bied je een gratis verblijf aan.'

Linkse presidentskandiaat Moreno in Ecuador wil openbaarheid lijst Ecuadoranen betrokken bij Odebrecht-fraude

Tegenkandidaat Lasso beweert in bezit te zijn van lijst

Lasso publiceert lijst na de verkiezingen in het hypothetische geval dat hij wint


De linkse presidentskandidaat Lenin Moreno (zie foto - Bron: AFP) in Ecuador heeft woensdag geëist, dat het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht de lijst publiceert met namen van de Ecuadoranen die naar verluidt steekpenningen hebben ontvangen, als onderdeel van zijn campagnebelofte om de corruptie aan te pakken. Dit meldt TeleSUR vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

'Ik eis van Odebrecht dat zij de volledige lijst van corrupte mensen presenteert', zei Moreno tijdens een persconferentie in de hoofdstad Quito. Moreno, die de peilingen voor de komende tweede ronde van de verkiezingen van 2 april leidt, heeft gezegd dat hij een 'grote operatie tegen de corruptie' wil leiden.

In Ecuador is het kantoor van de procureur-generaal in december een onderzoek gestart, nadat Ecuadoraanse ambtenaren volledige en ongecensureerde informatie hadden gevraagd met betrekking tot de beschuldigingen dat het bedrijf $ 33.500.000 aan steekpenningen heeft betaald tussen 1987 en 1992. Odebrecht functionarissen zijn schuldig bevonden aan corruptie, door leiding te geven aan een wereldwijde omkopingsregeling waarin miljoenen zijn betaald aan 'bemiddelaars' om contracten in een dozijn landen veilig te stellen.

Moreno, van de regerende partij Alianza Pais, zei dat Odebrecht 'de corrupte mensen van gisteren en de corrupte van nu moet identificeren zodat ze voor de rechter kunnen worden gesleept.' Gerechtelijke autoriteiten in Brazilië en de Verenigde Staten hebben gezegd dat ze niet de namen van de betrokkenen bij de corruptieregeling onthullen, zolang het onderzoek voortduurt.Aan de andere kant, zijn tegenstander de rechtse bankier Guillermo Lasso, van de Alliance Creo-Suma, heeft tegen verslaggevers gezegd, dat hij de lijst in zijn bezit heeft en pas gaat publiceren nadat hij president is geworden.

'In de eerste 30 dagen van onze regering zullen we de lijst van ambtenaren die steekpenningen van Odebrecht hebben ontvangen bekendmaken, die ze vandaag de dag trachten te verbergen', zei Lasso op Twitter:Lasso heeft kritiek gekregen op social media voor het feit, dat hij heeft gezegd de lijst met namen te hebben, maar dat hij die alleen maar publiceert na de verkiezingen in het hypothetische geval dat hij wint.

President Rafael Correa heeft Odebrecht in 2008 uit het land verbannen, nadat 'technische onregelmatigheden' werden ontdekt in het San Francisco waterkrachtcentrale project in Quito, een project dat begon in 2000 onder voorzitterschap van Gustavo Noboa. Het bedrijf kwam pas weer terug in 2010 om het project te herstellen, zoals dat was gevraagd door de Ecuadoraanse staat en betaalde $ 55.700.000 om dat te doen, evenals $ 20.000.000 aan boetes.

Ter informatie:(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

President Morales van Bolivia wil overleg met Chili over Calama grensgeschil

Chili annexeerde betwist gebied 138 jaar geleden


De Boliviaanse president Evo Morales heeft opnieuw opgeroepen tot onderhandelingen tussen zijn land en Chili over de betwiste regio Calama. Calama, in het noordoosten van Chili, toebehoorde ooit toe aan Bolivia alvorens te worden geannexeerd door Chili 138 jaar geleden met de zegen van het Britse Rijk, zo berichten vandaag, vrijdag 24 maart 2017, diverse media in de regio.

Ondertussen hebben duizenden mensen gisteren deelgenomen aan een burger-militaire parade in Sucre om de verdediging van Calama te herdenken tijdens de Oorlog van de Stille Oceaan.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
De Boliviaanse president heeft op zijn twitter-account uitgelegd hoe de haven van Antofagasta in het noorden van Chili in 1879 illegaal werd ingenomen en hoe de gevolgen van deze vernedering in 2017 nog steeds wordt gevoeld.

Veertien landen doen beroep op Venezuela verkiezingen te houden en 'politieke gevangenen' vrij te laten

Regering-Maduro moet verkiezingen uitschrijven en 'politieke gevangenen' vrijlaten


Een groep van 14 landen heeft er gisteren bij Venezuela op aangedrongen, in een gezamenlijke verklaring die de mogelijkheid openhoudt om het Zuid-Amerikaanse land te schorsen binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), verkiezingen te houden en 'politieke gevangenen' vrij te laten, zo berichten de persbureaus Reuters en Associated Press vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

De verklaring, die volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray erop is gericht om Venezuela aan te moedigen om 'de democratie te herstellen,' roept op tot dialoog en onderhandelingen om de crisis in het olie-exporterende land op te lossen, een land dat lijdt onder ernstige voedsel- en brandstoftekorten. Schorsing van Venezuela uit de OAS is een laatste redmiddel, aldus de 14 landen, maar iets dat zou moeten worden vermeden, tenzij andere diplomatieke inspanningen uitgeput zijn.

'We herhalen dat inclusieve en effectieve dialoog het juiste pad is naar duurzame oplossingen voor de uitdagingen van het Venezolaanse volk', aldus de verklaring. Venezuela heeft rond de 100 tegenstanders van de regering opgesloten, beschuldigd van het aanzetten tot geweld en planning van de omverwerping van president Nicolas Maduro. Activisten van de oppositie en mensenrechtenorganisaties zeggen, dat ze gewetensgevangenen zijn.


Venezuela's verkiezingsraad schortte in oktober een door de oppositie gewenst referendum tegen Maduro op, ondanks de verpletterende economische crisis, gebrek aan populariteit van de regering en een publieke opinie die juist gunstig staat ten opzichte van een volksraadpleging.

Venezuela heeft ook de verkiezingen voor staatsgouverneurschappen vertraagd.

De verklaring van de 14 landen roep op tot een scheiding der machten, de rechtsstaat en de oprichting van een electorale kalender voor uitgestelde verkiezingen. De groep die de verklaring heeft ondertekend, waaronder de regionale grootmachten de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Brazilië, doet ook een beroep op Venezuela om de legitimiteit van de nationale vergadering te erkennen van het land.

Delcy Rodriguez, de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, heeft Washington ervan beschuldigd leiding te geven aan een nieuwe poging om het land te isoleren. 'Wat zijn ze aan het proberen? Om Venezuela te verwonden?', liet de bewindsvrouwe via een tweet weten vlak voordat de verklaring van de 14 landen werd uitgegeven. 'We accepteren geen enkele agressie tegen ons land.'


De druk van landen, waaronder een aantal voormalige Venezolaanse bondgenoten, volgt op een oproep van het hoofd van de OAS om Venezuela uit de organisatie te verwijderen, als het niet snel algemene verkiezingen houdt, een actie die de steun zou vereisen van twee derde van de 34 leden van de Algemene Vergadering van de VN te Washington. Luis Almagro, secretaris-generaal van de OAS en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay, noemt de regering-Maduro regering een dictatuur. Eerder deze maand zei hij, dat als Venezuela niet snel overgaat tot positieve acties, het land moet worden geschorst voor het overtreden van regels die de leden verplichten zich te houden aan democratische normen.

In het verleden heeft de OAS Cuba en Honduras geschorst voor het breken met de democratie, maar werd bekritiseerd voor het niet nemen van maatregelen tegen de rechtse dictaturen tijdens de Koude Oorlog.

Woordvoerder Mark Toner van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei. dat de Verenigde Staten bezorgd is over de staat van de democratie in Venezuela. 'We dringen er bij de Venezolaanse regering op aan om te voldoen aan de Grondwet ... en houdt deze verkiezingen zo spoedig mogelijk. We werken op dit moment niet aan het verwijderen van Venezuela uit de OAS. Maar, wij geloven wel, dat de OAS de juiste plek is om de situatie in Venezuela te bespreken.' 
Maar, een senior Witte Huis ambtenaar zei dat schorsing een optie blijft.

Hoewel het aantal landen dat de verklaring van donderdag ondersteunt ver onder het vereiste aantal landen is om krachtige maatregelen te nemen door de OAS, is de verklaring volgens de ambtenaar een belangrijke eerste stap. 'Als Venezuela verder het pad naar beneden bewandelt, heeft de gedachte dat het deel uitmaakt van een organisatie die zich inzet voor democratische beginselen, niet veel zin', aldus de ambtenaar tegenover Reuters, eraan toevoegend, dat de Verenigde Staten zelf ook sancties zou kunnen overwegen. 'Er zullen gevolgen zijn', zei de ambtenaar.

De beslissing van Mexico om openlijk een standpunt in te nemen over de situatie in Venezuela is een verschuiving van de gebruikelijke opstelling van de tweede grootste economie van Latijns-Amerika om zich niet te mengen in de aangelegenheden van andere landen.

'We moeten niet onverschillig blijven, we kunnen niet onverschillig blijven', zei Videgaray gisteren. Hij benadrukte, dat Mexico Venezuela' soevereiniteit zou respecteren en te handelen in overeenstemming met het internationaal recht en in overeenstemming met de landen van de Amerika's. Mexico's verandering in tactiek kan een poging zijn om constructieve betrekkingen te onderhouden met de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, die herhaaldelijk Mexico heeft tegengewerkt.

'Het hebben van de Mexicanen in de hoofdrol is gunstig voor ons in het aantrekken van extra steun', zei de Witte Huis ambtenaar.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Associated Press/Twitter)

Oud-RGB minister Relyveld: 'Er is niets dubieus aan twee afgegeven houtconcessies die nu zijn ingetrokken'

Ergernis bij Relyveld over berichtgeving inzake twee door hem verstrekte houtconcessies

'Misschien zijn mensen niet gewend met het tempo waarmee ik te werk ging'


'Er is niets dubieus aan de manier waarop twee houtconcessies werden uitgegeven kort voor mijn aftreden als minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer', aldus oud-bewindsman Steven Relyveld vandaag, vrijdag 24 maart 2017, in de Ware Tijd.

'Op basis van de Wet Gronduitgifte en de Boswet zijn percelen en concessies verstrekt. Ik heb mij daarom ernstig gestoord aan het bericht, dat de uitgiftes onder dubieuze omstandigheden hebben plaatsvonden.'

Zijn opvolgster Roline Samsoedien heeft de twee concessies van samen achttienduizend hectare ingetrokken. Vooral het korte tijdsbestek vanaf het indienen van de aanvraag tot het moment dat Relyveld zijn handtekening plaatste wekt bevreemding. Ook stelt de bewindsvrouwe, dat de bedrijven die in aanmerking zijn gekomen voor de concessies niet aan alle voorwaarden voldeden. 

Maar, Relyveld weerspreekt dat er iets hapert aan de snelheid van de uitgiftes. 'Misschien zijn mensen niet gewend met het tempo waarmee ik te werk ging. Toen ik in juni 2013 aantrad, vroeg de president mij om twee dingen te doen, namelijk om de achterstanden in aanvragen van zowel gronden als concessies in te lopen en de nieuwe op een efficiënte manier te verstrekken. Ik heb die opdracht opgevolgd.'

Daarnaast ontkent hij dat de bedrijven die in aanmerking voor de houtarealen kwamen niet aan alle voorwaarden voldeden.

IATA heeft Insel Air op Curaçao geschorst

Door IATA erkende reisbureaus boeken geen vluchten meer van Insel Air


De International Air Transport Association (IATA) heeft de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air geschorst. Daardoor kunnen de door IATA erkende reisbureaus nu geen vluchten van Insel Air meer boeken via het reserveringssysteem dat in de reiswereld wordt gebruikt, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

Ook kunnen de reisbureaus geen tickets meer uitschrijven en printen voor vluchten van Insel Air.

De beslissing heeft IATA, een samenwerkingsorgaan tussen alle aangesloten luchtvaartmaatschappijen, op 21 maart per brief meegedeeld aan alle reisagenten die deelnemen aan het Billing and Settlement Plan (BSP) in het gebied Trinidad en Tobago.

Nieuw interim-Kabinet Curacao viert haar aantreden met een borrel

'De gehele Curaçaose bevolking is uitgenodigd'


Om het aantreden van het interim-kabinet te vieren, organiseert diezelfde regering vanmiddag, vrijdag 24 maart 2017, een borrel op het Wilhelminaplein, waarvoor de gehele Curaçaose bevolking is uitgenodigd. Zo maakt oud-premier Gerrit Schotte (MFK) - de trekker van deze nieuwe regering - bekend, aldus het Antilliaans Dagblad.

'Bevolking van Curaçao, kom morgen (vandaag) samen met de regering van het volk, voor het volk en met het volk feestvieren in Punda', zo kondigt Schotte aan.

In dit kader kan men vandaag vanaf twee uur 's middags gratis parkeren in Punda.

Ook wordt de gemeenschap uitgenodigd om de nieuwe regering - MFK, KdNT, PS, MP, Eduard Braam en Gassan Dannawi - om drie uur uur in Fòrti te verwelkomen en om zes uur op het Wilhelminaplein van een borrel te genieten.

Namen nieuwe ministers Curaçao door Kabinet van de Gouverneur bekendgemaakt

Beoogd premier Charles Cooper niet door screening gekomen, Pisas tijdelijk premierDe namen van de bewindslieden die vanmiddag, vrijdag 24 maart 2017, worden beëdigd zijn door het Kabinet van de Gouverneur bekendgemaakt. Het overgangskabinet, zoals politiek leider Gerrit Schotte van MFK de regering aanduidt, bestaat uit bewindslieden met en zonder een politieke achtergrond, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend.

De huidige Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekleedt tijdelijk de functie van premier en neemt daarbij de functie van Justitieminister op zich. Pisas blijft premier in afwachting van de afhandeling van de screening van de beoogde premier Charles Cooper, de nummer 2 op de verkiezingslijst van MFK.

Cooper wilde gisteren geen commentaar leveren op het feit dat hij de screening niet is doorgekomen en daardoor nog geen premier kan worden.

Het nieuwe kabinet wordt om drie uur beëdigd.

Insel Air op Curaçao zoekt strategisch partnership met eigenaar Avianca Holding

Met partnerschap moet continuïteit van Insel Air gegarandeerd wordenInsel Air heeft met Synergy Aerospace, de eigenaar van Avianca Holding, een ‘Letter of Intent’ (LoI) getekend om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een strategisch partnership. Dat is gisteren bekendgemaakt. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

Het doel van een strategisch partnerschap is de continuïteit van Insel Air te garanderen.

Demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling, die al langere tijd op zoek is naar een strategische partner voor Insel Air, geeft aan dat hij blij is met het nieuws.

Amerikaanse Kustwacht onderschept zo'n 1.300 kilo cocaïne voor kust van Puerto Rico

Vijf verdachten uit Dominicaanse Republiek gearresteerd bij twee onderscheppen van cocaïne 

(Bron foto: Amerikaanse Kustwacht)

De Amerikaanse Kustwacht heeft deze week bij twee acties zo'n 1.300 kilo cocaïne onderschept in de internationale wateren van Puerto Rico. Ongeveer 929 kilo cocaïne werd dinsdag in St. Croix, Amerikaanse Maagdeneilanden gelost, en nog eens 400 kilo cocaïne zondag in San Juan, Puerto Rico. De in beslag genomen cocaïne heeft een geschatte waarde van 44.5 miljoen Amerikaanse dollar, zo bericht de Kustwacht in een woensdag 22 maart 2017 uitgebracht persbericht (zie onderaan). 

Vijf vermoedelijke smokkelaars, alle inwoners van de Dominicaanse Republiek, zijn gearresteerd en overgedragen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie voor potentiële vervolging.

De eerste onderschepping vond plaats in de ochtend van 15 maart, nadat een 30-foot go-fast boot werd gedetecteerd door een Air Station Coast Guard Miami HC-144 Ocean Sentry vliegtuigbemanning in de internationale wateren voor de kust van Puerto Rico.

Twee opvarenden werden aangehouden en talrijke balen smokkelwaar, die positief getest werden op cocaïne en ongeveer 400 kilo wogen, werden in beslag genomen.

De tweede onderschepping vond plaats 's avonds 15 maart, toen een tweede go-fast werd ontdekt door de bemanning van een US Customs and Border Protection maritieme patrouillevliegtuig in de wateren voor de kust van Puerto Rico. Drie vermoedelijke smokkelaars werden gearresteerd en in beslag genomen werd zo'n 929 kilo smokkelwaar, die tevens positief werd getest op cocaïne.

'Resultaten als deze komen voort uit sterke partnerships en een gedeelde gemeenschappelijke vastberadenheid van al onze federale en lokale wetshandhavingsinstanties die onvermoeibaar dag in dag uit werken om drugssmokkelschepen te onderscheppen en de verantwoordelijken voor de rechter te slepen', zegt Capt. Robert Warren, sector San Juan commandant. 'Onze nieuwe vloot van snelle respons kotters maken het verschil in het stoppen van drugssmokkel go-vast boten en de veiligheid te garanderen van onze burgers op Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden.'

De smokkelwaar die werd gelost op Puerto Rico werd in bewaring gesteld van de DEA's Caribbean Division, terwijl de smokkelwaar gelost op de Amerikaanse Maagdeneilanden werd geplaatst in de bewaring van DEA speciale agenten te St. Croix.

(Red. De Surinaamse Krant/US Coast Guard)


Het officiële persbericht van de US Coastguard van woensdag 22 maart 2017:

March 22, 2017U.S. Coast Guard 7th District Puerto Rico and U.S. Virgin IslandsContact: Coast Guard Puerto Rico PA OfficeOffice: (787) 729-2381After Hours: (787) 510-7923
Coast Guard offloads more than $44.5 million dollars worth of seized cocaine interdicted off Puerto Rico
The seizure and apprehension of five smugglers resulted from two at-sea interdictions off Puerto Rico
The Coast Guard offloaded approximately 929 kilograms of cocaine March 21, 2017 in St. Croix, U.S. Virgin Islands and another 400 kilograms of cocaine March 19, 2017 in San Juan, Puerto Rico. The offloads come following two at sea interdictions by the Coast Guard Cutter Richard Dixon March 15, 2017, in international waters near Puerto Rico. The seized cocaine was estimated to have a wholesale value of $44.5 million dollars, while five suspected smugglers, all Dominican nationals, have been turned over to the U.S. Department of Justice for potential prosecution.
SAN JUAN, Puerto Rico —The Coast Guard offloaded approximately 929 kilograms of cocaine Tuesday in St. Croix, U.S. Virgin Islands and another 400 kilograms of cocaine Sunday in San Juan, Puerto Rico.
The offloads come after two recent at sea interdictions in international waters near Puerto Rico. The seized cocaine from both interdictions is estimated to have a wholesale value of $44.5 million dollars.
Five suspected smugglers, all Dominican nationals, have been turned over to the U.S. Department of Justice for potential prosecution; three by the U.S. Attorney’s Office for the District of the Virgin Islands, and two by the U.S. Attorney’s Office for the District of Puerto Rico.
The first interdiction took place the morning of March 15, after a 30-foot go-fast vessel was detected by a Coast Guard Air Station Miami HC-144 Ocean Sentry airplane crew in international waters off Puerto Rico. Coast Guard watch standers at Sector San Juan diverted the Coast Guard Cutter Richard Dixon to interdict the suspect vessel of interest.  The cutter crew interdicted the go-fast, detained two suspected smugglers and seized numerous bales of contraband, which tested positive for cocaine and weighed approximately 400 kilograms.
The second interdiction took place during the evening of March 15, when a second go-fast vessel was detected by the crew of a U.S. Customs and Border Protection maritime patrol aircraft in waters off Puerto Rico.  Coast Guard watch standers at Sector San Juan diverted the cutter Richard Dixon crew to interdict the second go-fast vessel. The cutter crew detained three suspected smugglers and seized approximately 929 kilograms of contraband, which tested positive for cocaine.
“Results like these come from strong established partnerships and a shared common resolve from all our federal and local law enforcement agencies who work tirelessly day in and day out to interdict drug smuggling vessels at sea and bring those responsible to justice,” said Capt. Robert Warren, Sector San Juan commander. “Our new fleet of fast response cutters is making a difference in stopping drug smuggling go-fasts and providing for the security of our citizens in Puerto Rico and the U.S. Virgin Islands.”
The contraband offloaded in Puerto Rico was placed in the custody of the DEA’s Caribbean Division, while the contraband offloaded in the U.S. Virgin Islands was placed in the custody of the DEA special agents in St. Croix for processing and disposition.
These interdictions were the result of ongoing, multi-agency and international law enforcement efforts in support of Operation Unified Resolve, Operation Caribbean Guard and the Caribbean Corridor Strike Force.
The Coast Guard’s efforts under Operation Unified Resolve contribute to the interagency results being achieved locally each and every day under Operation Caribbean Guard, which coordinates efforts between the Coast Guard, DHS and the Commonwealth and Territorial law enforcement partners, who are working diligently to deter, detect and disrupt illicit maritime trafficking to Puerto Rico and the U.S. Virgin Islands.
The Coast Guard Cutter Richard Dixon is a 154-foot Fast Response Cutter homeported in San Juan, Puerto Rico. 
-USCG-

Administratief personeel Griffie heeft eigen bond

Directeur ministerie van Justitie en Politie juicht komst vakbond toe


Het administratief personeel bij de Griffie heeft een bond opgericht. Het bestuur heeft de taak om statuten en het huishoudelijk reglement in orde te maken. Het lidmaatschap van de Progressieve Vakcentrale 47 moet worden aangevraagd. Het voorlopig bestuur bestaat uit voorzitter Robby Naarendorp, ondervoorzitter Marvin Tempo, secretaris Jenell Zaandam, penningmeester Randhir Chedi, commissaris Aartie Gobardan en commissaris Marcia Clumper. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 maart 2017.

De directeur van het ministerie van Justitie en Politie heeft het bestuur ontvangen voor een kennismaking. Hij juicht het initiatief toe en vindt dat de mening van een vakbond in een bedrijf niet mag worden onderschat.

Er zijn enkele brandende problemen onder de aandacht gebracht bij de directeur. Kantoormiddelen zouden gemist worden en sommige werknemers hebben nog steeds geen arbeidsovereenkomst. Ook brachten ze de vervoerstoelage en salariscorrectie onder zijn aandacht. De directeur beloofde zich ervoor in te zetten.

Suriname neemt deel aan VN-vergadering over de positie van de vrouw wereldwijd

Ministerie van BiZa: 'Er is vooruitgang te merken is in de positie van de Surinaamse vrouw'Suriname heeft vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) deelgenomen aan de 61ste vergadering, the sixty first Commission on the Status of Women (SCW 61), in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, over de positie van vrouwen wereldwijd. Namens Suriname heeft Kitty Sweeb de vergadering toegesproken, zo bericht het ministerie in een donderdag 23 maart 2017 uitgegeven persbericht. 

Zij gaf aan welke stappen zijn ondernomen om de positie van de Surinaamse vrouw te versterken en welke uitdagingen er op dit gebied zijn. Alhoewel er vooruitgang te merken is in de positie van de Surinaamse vrouw, zijn er nog steeds uitdagingen die weggewerkt moeten worden. Zo is te merken dat er opleidingsmogelijkheden zijn gecreëerd voor vrouwen die de school vroeg hebben verlaten, met name in rurale gebieden, maar deze vrouwen kiezen steeds traditionele beroepsopleidingen, waardoor er nog sprake is van segregatie op de arbeidsmarkt.

Uit onderzoek in 2012 blijkt, dat werkgelegenheid onder vrouwen is toegenomen met zes procent in de acht jaar daarvoor. Maar, voor dezelfde periode is werkgelegenheid onder mannen toegenomen met vijftien procent.

Kleinondernemerschap van vrouwen is één van de gebieden waarop Suriname het goed doet. Er zijn ook meer financierings- en afzetmogelijkheden in de afgelopen periode gecreëerd.

Verder is geweld op basis van het geslacht een andere uitdaging die uit de weg gewerkt moet worden.
De vergadering was het met elkaar eens dat dit kan worden verminderd door de economische positie van vrouwen te versterken. Onlangs werd het project ‘Strategies to Combat Intimate Partner Violence’ gelanceerd in rurale gebieden, waar ook veel vrouwen en meisjes geweld ervaren.

Het ontbreken van cruciale data om beleid uit te stippelen blijft een grote uitdaging. Daarom is het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) van BiZa in januari 2017 gestart met het pilotproject Caricom Gender Equality Indicators (Caricom-GEI). De statistieken verkregen uit dit onderzoek zullen onder meer worden gebruikt voor het formuleren van het genderbeleid 2017-2021.

Het beleidsgebied gender is één van de prioriteitsgebieden van minister Mike Noersalim van BiZa en staat erg hoog op zijn agenda. De bewindsman zal daarom ook aanwezig zijn tijdens een wandelloop, die op 24 maart wordt gehouden. Met de organisatie van diverse activiteiten rond 25 maart – in het kader van de maandelijkse Orange Day – brengt BiZa bewustwording onder de samenleving over het uitbannen van geweld tegen vrouwen.

Sharmila Kalidien-Mansaram zou in beeld zijn als nieuwe minister van Justitie en Politie

‘Sorry, ik geef geen commentaar’ 


‘Sorry, ik geef geen commentaar. Gaat u dat aan de president vragen’, is de reactie van Sharmila Kalidien-Mansaram gisteren, donderdag 23 maart 2017, in het Dagblad Suriname op het feit, dat binnen de politieke wandelgangen haar naam rondzoemt als de nieuwe minister van Justitie en Politie wordt, nu Jennifer van Dijk-Silos de laan is uitgestuurd door president Desi Bouterse. 

De vraag of zij ambities heeft om een ministerspost te bekleden, werd ook beantwoord met de volgende woorden: ‘Sorry, ik geef geen commentaar’.

Het afgelopen jaar werd Kalidien door Van Dijk-Silos aangetrokken als onderdirecteur Algemeen Beheer op het ministerie. Zo'n maand geleden heeft zij voor de directeurspost bedankt.

Gedurende twee regeringstermijnen heeft Kalidien als VHP-Assembleelid gefunctioneerd in het parlement. Dit was van 2000 tot 2010. Zij viel op in het parlement door haar felle uitlatingen. In 2010 werd zij door de toenmalige minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie als onderdirecteur Algemeen Beheer aangesteld. Kort hierna volgden de verkiezingen en werd het roer op het ministerie overgenomen door Martin Misiedjan. Hij plaatste haar op een zijspoor, omdat Mansaram in een praatprogramma gezegd had, dat de president ‘eventjes president is’. Dit resulteerde in een reeks Kort Gedingzaken tegen het ministerie. Uiteindelijk won ze de zaak en werd ze in functie hersteld.

Gedurende het bewind van Edward Belfort op het ministerie werd zij ook miskend door de minister en kreeg ze geen werk, totdat Jennifer van Dijk-Silos haar benaderde.

Recent kwam zij nog in moeilijk vaarwater terecht met haar politieke partij, de VHP, toen zij geen blad voor haar mond nam en vermeende onsmakelijke interne zaken van de partij publiekelijk bekendmaakte. Ze heeft ook al bedankt als lid van de VHP.

Overigens zoemen ook de namen rond van de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, NDP'er Melvin Bouva, het VHP-Assembleelid en oud politiecommissaris Krishna Mathoera.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Van Dijk-Silos: 'Uit brief Hof van Justitie blijkt dat vertrouwen in mij niet is opgezegd'

Oud-bewindsvrouwe brengt brief van het Hof van Justitie naar buiten


Jennifer van Dijk-Silos, ex-minister van Justitie en Politie, vindt dat de samenleving recht heeft om inzage te hebben in de brief van het Hof van Justitie aan haar. Nergens uit het schrijven blijkt, dat de rechterlijke macht het vertrouwen in haar had opgezegd. Zij heeft eerder aangegeven niet op de hoogte te zijn geweest van de inhoud, totdat zij de brief tijdens een onderhoud met president Desi Bouterse onder ogen kreeg. Het Hof van Justitie heeft de president en de minister, inhoudelijk een identieke brief geschreven. 

'Na rijp beraad zijn wij tot de conclusie gekomen dat communicatie en samenwerking met u geen effect sorteren in de verbetering van de dienstverlening van de rechterlijke organisatie en de Rechterlijke Macht met rechtspraak belast en uiteindelijk het belang van de rechtzoekende niet dienen. Wellicht ten overvloede benadrukken wij dat het noodzakelijk is dat in deze verbetering komt', schrijft het Hof van Justitie (zie onderaan).

Van Dijk-Silos zegt vanochtend, vrijdag 24 maart 2017, op Starnieuws, dat uit voren gaande alinea duidelijk blijkt dat het Hof verbetering van de communicatie wilde. De president had haar gezegd, dat het Hof het vertrouwen in de minister had opgezegd. 'Maar, dat staat niet in de brief, dus er zijn andere zaken die een rol gespeeld hebben', aldus Van Dijk-Silos.

Zij heeft tijdens het onderhoud met Bouterse de inhoud van de brief ontkracht. Bovendien heeft de president met het Hof, de procureur-generaal en raadsadviseurs, overleg gepleegd, maar haar mening niet gevraagd over de brief. Zij heeft zich niet kunnen verweren, want in het onderhoud had de president zijn standpunt al bepaald en haar gevraagd te bedanken als minister. Van Dijk-Silos stelde dat zij dan maar bedankt moest worden, want op basis van de brief was ze niet van plan een bedankbrief te schrijven.

Inmiddels is haar eervol ontslag verleend door de president.

Het Hof deelde de minister mee, dat de president in kennis is gesteld van zaken met het doel om op structurele wijze verbetering te brengen in het overleg evenals in de besluitvorming over beleids- en operationele aangelegenheden over de rechterlijke organisatie en de rechterlijke macht met rechtspraak belast. Het schrijven, gedateerd 16 maart, werd echter pas op 20 maart op het ministerie bezorgd. De bewindsvrouwe was die dag in de Raad van Ministers en heeft pas op 21 maart inzage gekregen in de brief, nadat zij al was bedankt door de president. Dit blijkt ook uit de agenda van inkomen stukken op het ministerie, zo schrijft Starnieuws.

(Met dank aan Starnieuws)

Onderwijsbonden BvL en ALS eisen intrekking 'FISO'-resolutie

Bonden eisen ook eind maart uitvoering herwaarderingsprogramma


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), beiden onder voorzitterschap van Wilgo Valies, eisen dat het herwaarderingsprogramma eind maart uitgevoerd wordt. Verder willen de bonden dat de resolutie van 18 februari wordt ingetrokken. Hierin is vastgelegd dat de leerkrachten per 1 januari geen landsdienaar meer zijn. Onderwijsgevenden bij het bijzonder onderwijs zijn niet meer gelijkgesteld met landsdienaren. De bonden kwamen donderdagochtend 23 maart 2017 bijeen in Mata Gauri te Kwatta. Dit bericht Starnieuws.

De bonden willen via overleg komen tot een oplossing en zijn blij met een brief van president Desi Bouterse voor overleg. Valies had na de algemene vergadering van vanochtend een persconferentie belegd.

Hij zei, dat de brief niet duidelijk over wanneer het gesprek tussen de regering en de bonden zal plaatsvinden. Aan de regering wordt gevraagd om uiterlijk maandag aan te geven wanneer het overleg zal worden hervat. De onderwijsgevenden willen dat met een schone lei wordt begonnen. Daarom moet de resolutie waarin hun status is veranderd, worden ingetrokken. Er komt een nieuwe entiteit waaronder de leerkrachten zullen vallen.

'Wij kunnen dit niet accepteren en meegaan ermee. Bij ons is de rechtszekerheid een belangrijk punt', benadrukte Valies.

De regering heeft ook bij de rechter aangegeven, dat per ultimo maart het herwaarderingsprogramma wordt uitgevoerd. Valies voerde aan dat de uitvoering moet plaatsvinden, ook al willen de BvL en ALS aanpassingen hebben. Daarover wordt tijdens het overleg verder gesproken. De geschilpunten moeten dan aan de orde komen. 'De leerkrachten willen duidelijkheid hebben over de situatie', zei Valies.

Per 1 april gaat volgens de resolutie de nieuwe status van de leerkrachten in. 'Wij willen niet wachten tot 1 april', aldus Valies en daarom willen de bonden weten wanneer het overleg begint.

Automobilisten staan in de rij voor de schaarse benzine in het olierijke Venezuela

Venezuela kampt met interne problemen rond de distributie van olie


Venezolanen worden geconfronteerd met verlammende tekorten aan benzine te midden van toenemende problemen voor 's lands olie-industrie. Het is een bron van frustratie in een land, dat de grootste ruwe oliereserves in de wereld heeft. Lange rijen om benzine te verkrijgen zijn zeldzaam in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, maar ze waren woensdag duidelijk te zien, omdat de belangrijkste binnenlandse producent van olie van het land worstelt met de distributie. Achterstanden om aan de vraag te voldoen en betalingsachterstanden aan leveranciers hebben ertoe geleid, dat sommige verladers er weken over doen om olie te leveren aan de staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.), zo bericht Reuters donderdag 23 maart 2017.

'Ik kan nergens 95 octaan benzine vinden', zei José Paredes, in Caracas' rijke wijk Altamira, tegen het persbureau Reuters. 'We zijn een olieproducerend land! Het is zielig.'

PdVSA hoofd Ysmel Serrano liet via een tweet weten, dat de problemen met de interne distributie van producten - die in 4 van de 23 staten heeft geleid tot tekorten - snel zou worden opgelost. 'We zijn de leveringen aan het centrum van het land aan het versterken om de benzinevoorraden te stabiliseren', aldus Ysmel Serrano in een tweet.


In de industriële stad Puerto Ordaz hebben National Guard soldaten geprobeerd om de orde te handhaven bij tankstations.

PdVSA zei, dat het de distributie zou verdubbelen om de voorraden te stabiliseren en dringt er bij de Venezolanen op aan om kalm te blijven en niet in paniek te raken vanwege valse geruchten dat het land in chaos zou verkeren.

Maar, vakbondsleider Ivan Freites - een criticus van het staatsoliebedrijf- zei, dat raffinaderijen slechts olievoorraden hebben voor ongeveer twee dagen in vergelijking met een standaard van 15 dagen. Zo'n dozijn tankers zou in PdVSA-havens in Venezuela voor anker liggen en wachten op het moment om hun lading geraffineerde olieproducten te lossen.

De socialistische regering van president Nicolas Maduro heeft vorig jaar de prijzen verhoogd in Venezuela, voor het eerst in 20 jaar. Maar, de olie blijft officieel nog steeds de goedkoopste ter wereld, ondanks de tekorten. De economie van het land is zwaar op de proef gestel door een daling van de olieprijs, die goed is voor zo'n 95 procent van de inkomsten uit export. Volgens schattingen heeft het land de grootste hoeveelheid ruwe olie reserves, overtreft zelfs Saoedi-Arabië.

In het derde jaar van een diepe economische recessie zijn de Venezolanen gewend geraakt aan tekorten aan voedsel, medicijnen en elementaire huishoudelijke goederen zoals toiletpapier.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

Agenten vinden 262 kilo cocaïne in appartement Rotterdam

Drie verdachten (24, 27 en 50) aangehouden


Alerte politiemensen hebben dinsdag maar liefst 262 kilo vermoedelijk cocaïne in een appartement aan de Boezemkade in Rotterdam gevonden. Drie Rotterdammers van 24, 27 en 50 zijn aangehouden. Dit meldt de politie donderdag 23 maart 2017 in een persbericht. Bij het fouilleren van de 50-jarige man vonden agenten ruim 1.200 euro en meer dan 600 dollar in contanten. 

Agenten van het zogenoemde Skwibus- en Ondermijningsteam waren in de buurt van het pand na eerdere meldingen van verdachte activiteiten. Toen zij daar stonden, viel hen een man in een auto op die de beveiligde parkeergarage inreed, en ook snel weer vertrok. De agenten besloten in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) de auto te controleren. Bij de bestuurder, een 24-jarige Rotterdammer, werden aanwijzingen gevonden die wezen op drugshandel. De aanwijzingen leidden ook naar een woning in het complex. De man werd aangehouden en het team kreeg na overleg met het OM toestemming van de rechter-commissaris om de woning binnen te vallen en te doorzoeken.

In het huis waren de twee andere mannen. Ook zij werden aangehouden. In de woning werden talloze pakketjes gevonden met in totaal 262 kilo poeder.

De eerste tests wijzen uit dat het hier gaat om cocaïne. Ook stond er apparatuur die gebruikt wordt bij het versnijden, verpakken en verhandelen van drugs.

De recherche doet nader onderzoek. De drie mannen worden vrijdag 24 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris.