zaterdag 25 maart 2017

Binnenlandse producenten van hout dreigen met protest

Houtproducenten vinden dat ze als 'kleintjes' niet worden gehoord door het ministerie van RGB


Binnenlandse houtproducenten sluiten een protest niet uit. Deze groep houtondernemers, die zich heeft gebundeld in de Vereniging Binnenlandse Houtproducenten, is zeer ontevreden, omdat ze volgens haar niet gehoord wordt in Paramaribo. 'Wij hebben ettelijke malen brieven geschreven naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), maar krijgen geen antwoord en wij zijn het wachten moe. Het lijkt alsof wij een baan bij de overheid zoeken', zegt voorzitter Paul Abiteng zaterdag 25 maart 2017, in de Ware Tijd.

De laatste brief is vorige week verstuurd. Abiteng zegt, dat zijn groep niet wordt uitgenodigd om te praten met de minister van RGB terwijl de 'grote jongens' in de houtsector wel worden ontvangen. Door deze houding van de regering komt de broodwinning van ongeveer 150 werknemers en hun gezinnen.

De ontevredenheid uit zich meer in het feit, dat enkele vergunningen nog niet zijn verlengd door het ministerie van RGB en dat geen nieuwe concessieaanvragen mogen worden ingediend. 'Als de vergunningen niet worden verlengd, gaan wij op onze achterpoten staan. We gaan actie voeren op het terrein van het ministerie van RGB.'

Abiteng is ook boos, dat alle primaire bosontsluitingswegen in het binnenland, die leiden naar de houtconcessie, zijn afgesloten. In die tussentijd liggen houtblokken te verrotten. Hij zegt, dat het hout wel over het water vervoerd zou kunnen worden, maar de kanalen worden slecht onderhouden. 'Waar gaan we hosselen?', vraagt Abiteng zich af.

Ook stoort het de ondernemers, dat alle grote houtzagerijen langs de hoofdwegen gevestigd zijn. Hij zegt dat er jarenlang een gedoogbeleid is gevoerd waarbij de ondernemers wel gebruik hebben gemaakt van de wegen. 'Als je wordt betrapt op illegaal gebruik betaal je een fikse boete.' Door de ingewikkelde procedure kunnen de houtproducenten moeilijk naar een financiële instelling stappen voor een lening. 'Wij hebben het netwerk niet om de minister van RGB te bereiken.'

Weer vijf uur tijdsverschil vanaf zondag 26 maart tussen Suriname en Nederland door zomertijd


Kruidendokter 'Pake' van de Meursweg overleden

Severinus Schmidt behandelde vooral wonden en botbreuken met geneeskrachtige kruiden


De bekende culture geneesheer, kruidendokter, medicijnman en bottendokter Severinus Schmidt, meer bekend als 'Pake' (zie foto - Bron), is zaterdagochtend op 59-jarige leeftijd overleden. Zijn werk- en woonplaats waren gevestigd aan de Meursweg, waar hij dagelijks tientallen mensen behandelde met soms rottende wonden.

Hij stond bekend vanwege zijn behandeling van voornamelijk wonden en botbreuken met geneeskrachtige kruiden.

'A ben sab in bigi sma sani bun', zegt duman Ramon Macnack. Volgens Macnack was 'Pake' altijd bereid te helpen, het maakte hem niet uit wie met een probleem bij hem kwam. De duman laat verder weten, dat de overledene geen medische achtergrond had, maar wel goed met kruiden kon werken.

'Hij was iemand die zijn vak en medicijnen goed kende.' 

Minister Miranda van OWT&C installeert werkgroep ordening openbaar vervoer

Aandacht voor onder andere nieuwe busroutes en rijgedrag buschauffeurs

(Bron foto's: ministerie van OWT&C)
Miranda: 'Dit is een gemakkelijke manier om de bal naar u te schuiven'


De minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) heeft gisteren de werkgroep inzake herstructurering openbaar vervoer geïnstalleerd. De werkgroep wordt voorgezeten door de voorzitter van de Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO), John Mahadewsingh. Het ligt in de bedoeling dat de werkgroep oplossingen zal aandragen voor de problemen in de transportsector, die zich al jaren voordoen, zo bericht vandaag, zaterdag 25 maart 2017, het Dagblad Suriname. 

Het heeft te maken met de subsidies, de herinrichting van de stad (herindeling van alle plaatsen waar de bussen in de stad staan) en het creëren van nieuwe busroutes.

Er wordt in deze ook aandacht geschonken aan roekeloze chauffeurs die meestal over de bromfietspaden rijden. 'Wij zijn geconfronteerd met structurele problemen. Dit is net als toen ik districtscommissaris moest worden. Je hebt altijd de beste ideeën', stelt minister Jerry Miranda. Hij geeft aan, dat ook hij als districtscommissaris genoeg ideeën had, maar die uiteindelijk uitgewerkt moeten worden. Ditzelfde zal voor de PLO gelden.
'U hebt honderd ideeën aan mij als districtscommissaris, aan andere ministers en aan mij als minister verteld. Eigenlijk is het bijna een kleine uitdaging. Werkt u ze uit en laten wij ze uitvoeren. Dit is een gemakkelijke manier om de bal naar u te schuiven. Zo wordt de bal gespeeld', stelt Miranda.

De wanordelijke situatie, waar de bushouders en de overheid een schuld in hebben, dient volgens Miranda terstond te worden weggewerkt. De minister trachtte het deel van orde op zaken stellen, te vergelijken met staten in Amerika waar met 1 burgemeester en 30 miljoen inwoners zaken wel op orde worden gesteld. Dit, terwijl er in Suriname veel organisaties zijn met niet eens 1 miljoen inwoners, waar zaken niet op orde kunnen worden gesteld.


'Wij zullen het nu wel doen. Er zijn vergunningen gegeven op bepaalde lijnen. Ik kan me niet voorstellen dat er zoveel vergunningen op 1 lijn zijn. Ik vraag aan de werkgroep om binnen drie maanden na vandaag met adviezen te komen, waar wij als ministerie alvast op kunnen inspelen', stelt Miranda.

De commissie is voor een periode van zes maanden geïnstalleerd. Volgens de minister wordt de werkgroep niet betaald. De groep kan extern hulp inroepen, maar werkt nog steeds gratis.


De sector is volgens Mahadewsingh aan het doodbloeden. Hij is daarom blij dat deze gelegenheid wordt geboden om de sector inspraak te geven in dit geheel. Wat Mahadewsingh ook als een van de belangrijkste zaken aanmerkt, zijn de chauffeurskaarten. 'Dat moet volgende week al beginnen. Als er voorwaarden aan verbonden zijn, is er geen probleem. Men moet zich dan houden aan de regels. Als de PLO het moet organiseren, is dat ook geen probleem', stelt Mahadewsingh.

Over subsidie gesproken wordt het begrip afschaffen niet gebezigd. 'Je kunt afschaffen, maar wat zal je afschaffen? Er zijn trajecten die niet rendabel zijn. Wij zullen kijken als we die mensen nog kunnen subsidiëren. Subsidie zal je nooit helemaal kunnen afschaffen. Wij zullen wel proberen het te minimaliseren.'

Zorgen bij VHP-politicus Jogi over illegale vleessmokkel uit Brazilië

'Vlees en vleesproducten die binnengesmokkeld worden, worden bijna niet gecontroleerd'

'Ministeries van LVV en HI & T moeten nu de hele kipsector onder een vergrootglas plaatsen'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi maakt zich zorgen om het feit, dat er geen mechanismen door Surinaamse autoriteiten zijn ingebouwd om illegale vleessmokkel uit buurland Brazilië te stoppen. 'Vlees en vleesproducten die binnengesmokkeld worden, worden bijna niet gecontroleerd. Hierdoor weten wij ook niet van welk bedrijf dit vlees afkomstig is, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstaat voor de gezondheid van de consument. Daarom moet niemand mij komen uitleggen dat geïmporteerd vlees niet van de genoemde 21 bedrijven uit Brazilië komt', zegt Jogi vandaag, zaterdag 25 maart 2017, in het Dagblad Suriname. 

De Braziliaanse ambassade in Paramaribo zegt in een gisteren uitgebrachte verklaring, dat geen van de 21 vleesproducenten die onderzocht worden door de federale politie in Brazilië over frauduleuze handelingen met vlees of vleesproducten, geëxporteerd heeft naar Suriname. Jogi is echter niet gerustgesteld door die mededeling.

De politicus voert aan, dat leden van de vaste parlementaire commissie Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) gisteren een onderhoud hebben gehad met LVV-minister Soeresh Algoe en minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI & T). Hierbij hebben de parlementariërs aandacht gevraagd voor het inbouwen van mechanismen om importvlees beter te controleren en tegelijkertijd de vleessmokkel uit Brazilië tegen te gaan.

Jogi voert aan, dat hij tijdens dit onderhoud voorgesteld heeft dat LVV en HI & T de hele kipsector onder een vergrootglas moet plaatsen. 'Vanuit het parlement zullen commissieleden helpen om sturing te geven aan het proces, omdat wij ook zien dat de overheid zelf niet veel kan doen. Hierdoor zullen wij meer kunnen bereiken', aldus Jogi.

De parlementariër benadrukt, dat de hele bedreiging van de vleesexport uit Brazilië omgezet moet worden in een kans voor lokale kwekers. Daarbij moet volgens hem ook gekeken worden naar de drastische verhoging van de importheffing op kip en kipproducten. 'De meeropbrengsten hiervan kunnen gebruikt worden om meer incentives te geven aan de lokale producenten, waardoor de sector continu gestimuleerd wordt', aldus Jogi.

Jogi maakt zich tegelijkertijd ook zorgen om de verhoging van de prijs van kippenvoer, die zeker een invloed zal hebben op de prijs van lokale kip. Volgens de parlementariër moet er alles aan worden gedaan om een eventuele kipschaarste te voorkomen. 'Echter, wanneer wij meer ondernemers in Suriname hebben die lokaal kip kunnen leveren, zal de prijs van kip niet bij de geringste schommeling stijgen. Er zal meer stabiliteit zijn in deze sector', zegt Jogi.

De VHP’er stelt, dat de prijs van lokale kip in de afgelopen drie weken al een stijging vertoont. 'Nu wordt kip levend aangeboden voor Srd 12 tot Srd 13 per kilo. Dat is bijna ook de prijs die je betaalt voor importkip uit Brazilië. Het is echt niet zo, dat Surinaamse kip duurder is dan buitenlandse kip.'

Artiest Henry Ceder overleden, thuis in Amsterdam-Zuidoost

Ceder wordt in Nederland begraven


Artiest Henry Ceder is vanochtend, zaterdag 25 maart 2017, om half acht Nederlandse tijd thuis in Amsterdam-Zuidoost overleden. Hij was geruime tijd ziek. De familie heeft inmiddels zijn afscheid en uitvaart gepland. Ceder wordt dinsdag 4 april in Nederland begraven. Een dag eerder wordt afscheid genomen van de artiest, zo bericht Starnieuws. 

Ceder heeft in verschillende muziekformaties gespeeld, waaronder Welgelegen Krioro, Sukrusani, Masterblaster, Sukrumaster, United en kort in Lobi Firi. Hij heeft meegedaan aan songfestivals in Suriname, waar hij ook wat prijzen in de wacht heeft gesleept.

Ceder is oprichter van Jong Sukrusani geweest. Hij is ook gedecoreerd door de president voor zijn verdiensten.


In Suriname werd op 2 maart nog een benefietconcert gehouden voor Ceder. Hij was toen al terminaal ziek. Ceder is 53 jaar geworden.


Zangeres Conchita Bergraaf zegt heel rustig te zijn. 'Ik heb er wel vrede mee. Hij hoeft nu niet meer te lijden', aldus Bergraaf tegenover het Dagblad Suriname.


First Lady Peru bedankt burgers voor donaties voor door natuurramp getroffen Peruanen

283 Ton ontvangen aan humanitaire hulp en inzameling gaat nog door


Het Paleis van de regering van Peru blijft een inzamelpunt voor donaties voor de slachtoffers van de overstromingen en aardverschuivingen, 'zolang Peru ons nodig heeft', zei First Lady Nancy Lange gisteren, aldus bericht vandaag, zaterdag 25 maart 2017, het Peruaanse persbureau Andina. 

President Kuczynski's vrouw zei, dat de belangrijkste verzamelplaats tot donderdag 283 ton aan humanitaire hulp heeft ontvangen. Mevrouw Lange heeft het voortouw genomen bij de ontvangst van items op het hoofdkantoor van het parlement sinds 16 maart.

'Wij zijn hier om donaties te ontvangen donaties van tien uur 's morgens tot zes uur 's avonds voor zo lang als Peru ons nodig heeft', zei ze.

De First Lady benadrukte, dat Peruaanse burgers 'op geweldige wijze reageren' tijdens de campagne, die bijdragen heeft ontvangen van 6.380 donateurs en er zijn meer dan 2.000 vrijwilligers die de donaties sorteren en organiseren en ervoor zorgen dat die worden ontvangen door slachtoffers.

'De respons is prachtig geweest. Dank aan alle Peruanen die hier zijn gekomen', zei ze. Ten slotte heeft de First Lady er bij de bevolking op aangedrongen om hun solidariteit te blijven betonen aan door de ramp getroffen Peruanen.

'Alle Peruanen zijn uitgenodigd om te doneren. Het maakt niet uit of je een religieus persoon of niet, alle mensen zijn uitgenodigd om het te doen', concludeerde ze. Niet-bederfelijk voedsel, persoonlijke hygiëne items, evenals 3-kg plastic zakken en tape zijn nog steeds noodzakelijk.
(Red. De Surinaamse Krant/Andina/Twitter)

Venezolaanse president Maduro erkent tekort aan medicijnen en roept hulp VN in

De regering-Maduro verwierp 17 maart nog een aanbod van de VN voor humanitaire hulp


Een strijdvaardige Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gisteren live op televisie erkend, dat het land een tekort aan geneesmiddelen heeft en dat de hulp van de Verenigde Naties noodzakelijk is. 'Ik verzoek de steun van de Verenigde Naties om de situatie rond de medicijnen te regulariseren', aldus Maduro tijdens een televisie-evenement, zo bericht de Latin American Herald Tribune vandaag, zaterdag 25 maart 2017.  

'Ik heb gevraagd om de steun van de Verenigde Naties om de sociale en economische wonden die de economische oorlog heeft toegebracht aan onze mensen te helen, evenals de abrupte daling van de olieprijzen, om alles wat te maken heeft met het regulariseren van medicijnen en de gezondheidszorg te versterken', aldus Maduro


Sinds Hugo Chavez in 1999 aan de macht kwam vertrouwde Venezuela vooral op werknemers uit Cuba (waarvan op een bepaald moment 100.000 in het land aanwezig waren, waaronder artsen en verpleegkundigen) om het zorgstelsel te beheren. Maar, dat decennia lange experiment is grotendeels mislukt - zozeer zelfs, dat de overheid nu de VN om hulp moet vragen.

Meer dan de helft van de door Cubanen bemande CDI (Centros de Diagnostico Integra) eerste hulp centra, die zich grotendeels in Venezuela's ergste 'barrios' (sloppenwijken) bevinden, zijn gesloten en de Cubaanse dokters zijn Venezuela ontvlucht voor een beter leven in andere landen. De medicijnen echter zullen worden gedistribueerd via het CLAP-netwerk (Comités Locales de Abastecimiento y Producción) van voedseldistributie, dat is aangesloten bij de PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela), de regerende partij van Maduro, en werd opgericht door zijn mentor en voorganger, wijlen Hugo Chavez.

De oppositie zegt echter, dat de CLAP niet prijs gecontroleerd voedsel aan iedereen verkoopt, maar aan diegenen die de partij trouw zijn en de regering heeft toegegeven dat het systeem doordrenkt is met corruptie en slechts 30% van de Venezolaanse bevolking bereikt. Het programma is slechts een jaar oud en werd opgericht na een forse electorale nederlaag.

Maduro's bekentenis over het medicijntekort komt vier jaar nadat de oppositie ernstige tekorten aan medicijnen en voedsel aan de kaak begon te stellen, een situatie die nu een grootse humanitaire crisis is geworden. Nog op 17 maart verwierp de regering-Maduro een aanbod van de VN voor humanitaire hulp, aldus de oppositie activiste Lilian Tintori, van wie haar echtgenoot en oppositieleider al ruim drie jaar in de gevangenis zit.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft er herhaaldelijk op gewezen, dat er een humanitaire crisis heerst in Venezuela, maar Maduro's minister van Buitenlandse Zaken en de delegatie van de OAS heeft dat herhaaldelijk ontkend. Zelfs terwijl nu de VN om medicijnen wordt gevraagd, verdedigt Maduro zijn bewind, en zegt dat het meest recente 'menselijke ontwikkeling' -rapport van de VN (een index die de vooruitgang in het onderwijs en de volksgezondheid, alsmede de economische ontwikkeling meet) Venezuela plaats op nummer 71 van de in totaal gemeten 188 landen. 'Dat is hoger dan Colombia, Brazilië, Peru en Mexico', betoogde Maduro. 'Volgens het rapport dat de menselijke ontwikkeling meet, staat Venezuela nog steeds hoog in de index van de ontwikkeling, dankzij het socialisme.'

Tijdens zijn toespraak hield Maduro vast aan het thema van de 'economische oorlog' en geeft de schuld van de ontelbare problemen in Venezuela (van hoge criminaliteit tot hyperinflatie) aan een samenzwering door de lokale oppositie en de VS.(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Daily Herald)

Ministerie van BuZa betrekt diaspora bij duurzame ontwikkeling Suriname

BuZa gaat Surinaamse diaspora in kaart brengen

(Bron screenshots: ministerie van Buitenlandse Zaken)
Surinamers in diaspora kunnen nu hun vaardigheden en expertise registreren via Diasporawebsite


Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle onderneemt verdere stappen om de Surinaamse diaspora te betrekken bij de duurzame ontwikkeling van Suriname, De erkenning van de Personen van Surinaamse Afkomst heeft plaatsgevonden met de afkondiging van de Wet PSA van januari 2014. Nu onderneemt het ministerie stappen ten einde de Surinaamse diaspora in kaart te brengen om hen de mogelijkheid te bieden een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname, zo bericht het ministerie vandaag, zaterdag 25 maart 2017, in een persbericht.

Hierbij wordt de Surinaamse overheid ondersteund door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De IOM is opgericht in 1951 en is uitgegroeid tot de belangrijkste internationale, onafhankelijke organisatie ter wereld op het gebied van migratie. Samen met haar partners bevordert TOM ordelijke en humane migratie door het uitvoeren van initiatieven en projecten op het gebied van migratie en het geven van humanitaire hulp aan migranten die in nood verkeren waaronder vluchtelingen en mensen die op de vlucht zijn binnen de eigen land grenzen (ontheemden).

Op 15 maart 2017 heeft minister Pollack-Beighle de 'Regional Coordination Officer for the Caribbean and Chief of Mission' gestationeerd in Guyana ontvangen om te praten over de stand van zaken van de lopende projecten.


Suriname is sinds 2014 lid van de IOM. Het ministerie is thans bezig met het implementeren van twee projecten te weten: het in kaart brengen van de Surinaamse Diaspora (Mapping of the Surinamese Diaspora) en de 'Suriname Business Engagement'.

Het project 'Mapping of the Surinamese Diaspora' biedt aan alle Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) de mogelijkheid om zijn of haar vaardigheden en expertise te registreren via de Diasporawebsite. De Diasporawebsite is gisteren geactiveerd in Nederland. Hierna zal de Diasporawebsite eveneens geactiveerd worden in Frans-Guyana en Miami, later dit jaar.

Als tweede onderdeel van het eerder genoemde project wordt de 'Skills Gap assessment' uitgevoerd met als doel onderzoek te doen naar de vaardigheden die nodig zijn bij de Surinaamse private sector, civil society, overheid, universiteit, et cetera. De verzamelde data zullen middels dit project worden ondergebracht in een in te stellen diasporadatabank. Aansluitend op de activering van de Diasporawebsite wordt in Nederland een workshop 'Suriname Business Engagement' gehouden. Het doel hiervan is om ondernemers binnen de Diasporagemeenschap te interesseren om een bedrijf op te starten in Suriname.

Bouw nieuw ziekenhuis HNO op Curaçao verder zonder Berenschot

Berenschot op zijspoor gezet vanwege voortslepend conflict met SonaDe bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) gaat verder zonder adviesbureau Berenschot. De Stichting Sona (Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen) is daarmee verantwoordelijk voor zowel het beheer van de fondsen als de uitvoer van het project, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 25 maart 2017. 

Dat heeft de toen nog demissionaire regering Koeiman donderdag besloten in de vergadering van de Raad van Ministers, zo liet demissionair minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) gisteren, een paar uur voor het aantreden van het nieuwe interim-kabinet, tijdens een persconferentie weten.

De beslissing is genomen, omdat geen oplossing kon worden gevonden voor het slepende conflict tussen Sona - namens het Land de formele opdrachtgever van het HNO-project - en uitvoeringsorganisatie Berenschot.

PIN gaat zich verzetten tegen eventueel uitstel verkiezingen op Curaçao

'Een verkiezing, die legaal conform de Staatsregeling is uitgeschreven, kan niet worden stopgezet'


Volgens Partido Innovashon Nashonal (PIN), de nieuwe partij van Suzy Camelia-Römer(zie foto - Bron: Facebook), zijn er sterke signalen, dat het gisteren aangetreden interim-kabinet het besluit tot ontbinding van de Staten en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen zal proberen in te trekken om zodoende de verkiezingen te annuleren. 

'De verdere voorbereiding van die verkiezingen zou de hoofdtaak moeten zijn van het interim-kabinet dat gaat aantreden. De gouverneur heeft de formateur van het interim-kabinet daar bij aanvang van de formatie op gewezen. Mocht het zover komen dat de verkiezingen worden ingetrokken, dan zal PIN dat meteen aanvechten bij de rechter', zo waarschuwt de partij, aldus vandaag, zaterdag 25 maart 2017, het Antilliaans Dagblad.

PIN stelt dat een verkiezing, die legaal conform de Staatsregeling is uitgeschreven, niet kan worden stopgezet. 'Dat is fundamenteel in een democratische rechtsstaat', aldus PIN


Kersvers kabinet Curaçao hoopt via Europees Hof verkiezingen 28 april tegen te houden

Interim-premier Pisas richt verzoek ook aan gouverneur


Het nieuwe kabinet-Pisas, dat gisteren is beëdigd, heeft een verzoek ingediend bij het Europees Hof om de aankomende verkiezingen van 28 april tegen te houden. In dat kader worden alle beslissingen die met de Statenverkiezingen verband houden stopgezet, in afwachting van de behandeling van het verzoek. Dat heeft de kersverse interim-premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteravond op het Wilhelminaplein bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

Tevens is bij gouverneur Lucille George-Wout een soortgelijk verzoek ingediend.

'Nu gaan we zien of de gouverneur bij het kruisje tekent of niet', aldus de nieuwe minister-president. Volgens Pisas heeft Nederland een grove fout gemaakt door aan te geven, dat het achter het besluit van de gouverneur om nieuwe verkiezingen uit te schrijven staat en dat dit bovendien een landsaangelegenheid is.

Onderwijsgevenden in Sipaliwini krijgen 50 procent toelage

Extra Srd's vanwege de slechte arbeidsomstandigheden leerkrachten in binnenland


De regering gaat een toelage van 50 procent koppelen aan het salaris van leerkrachten die in Sipaliwini werken. Dit heeft regeringsadviseur Eddy Jozefzoon gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De opslag moet kennelijk dienen als compensatie voor de ontbering, die de leerkrachten in dat gebied moeten doorstaan, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

President Desi Bouterse werd tijdens zijn recent bezoek aan de overstroomde gebieden in het binnenland geconfronteerd met een zeer slechte woon- en werksituatie van leerkrachten in het Tapanahoni- en Lawagebied. Hij was getroffen door de slechte staat van de schoolgebouwen en dienstwoningen van leerkrachten.

 Afgezien van de verhoging voor de leerkrachten in het binnenland, krijgen alle collega's landelijk vanaf eind maart een verhoging van minimaal Srd 500. Dat maakte vicepresident Ashwin Adhin bekend. De verhoging is het gevolg van de invoering van de eerste fase van het herwaarderingsprogramma.

Dit besluit werd gisterochtend genomen tijdens een bespreking van de vicepresident met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, presidentieel adviseurs en het bestuur van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname, FOLS.

Protest in Paramaribo tegen geweld tegen vrouwen en kinderen

Van 16 in 2016 vermoorde vrouwen zijn 13 door echtgenoot gedood


VHP-voorzitter Santokhi wijst op vrouwonvriendelijk beleid binnen de overheid


Tientallen personen hebben gisteren in Paramaribo geprotesteerd tegen het geweld dat vrouwen en kinderen wordt aangedaan. Van de zestien vrouwen die vorig jaar vermoord zijn, zijn dertien door een partner om het leven gebracht, aldis Isaak Soerokarso van Binnenlandse Zaken (BiZa), zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

Hij en de organisatoren roepen de regering én de samenleving op om een eind te maken aan het geweld. De 25e van elke maand is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Orange Day, een dag om actie te ondernemen tegen het geweld dat vrouwen en meisjes wordt aangedaan.


De protestloop, waarin de meeste deelnemers getogen in oranje door het uitgaanscentrum liepen, was georganiseerd door BiZa, Women’s Rights Centre (WRC), Women, Gender & Development Studies van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (IWGDS/ADEK) met ondersteuning van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (United Nations Development Program).

Een delegatie van de VHP nam ook deel aan het protest. Het heeft niets te maken met de kleur, aldus partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi. De uitbanning van geweld, in het bijzonder het geweld tegen vrouwen en kinderen, is een van de beleidspunten van de VHP, geeft Santokhi aan.


'We merken dat de regering zich op bepaalde momenten ook schuldig maakt aan deze vorm van geweld. Wij hebben de afgelopen tijd zoveel vrouwelijke ministers gehad die bedankt zijn. De manier waarop dat gebeurd is, is erg vrouwonvriendelijk. Het gebeurt ook dat ze met onjuiste informatie bejegend en beticht worden. Dit vrouwonvriendelijk beleid gebeurt niet alleen op ministerieel niveau maar ook bij andere functies.'

Santokhi merkt op, dat het uitbannen van deze vorm van geweld alleen kan geschieden als de overheid en de samenleving zich evenveel gaan inzetten. De overheid met programma's en de samenleving op gezinsniveau, haalt hij als voorbeeld aan. 'Maar, de huidige situatie is er een die geweld aanwakkert. De crisis brengt ook families en het gezinsleven onder druk. Dit heeft als gevolg dat kleine incidenten tot ontvlamming kunnen leiden. Er is begeleiding nodig om uitspattingen te voorkomen.'

Soerokarso heeft namens BiZa minister Mike Noersalim de deelnemers van de protestloop toegesproken. 'Dat kan zo niet doorgaan. Maar, we kunnen het niet overlaten aan de regering, het is de verantwoordelijkheid van de de hele samenleving om het geweld tegen vrouwen en kinderen uit te bannen.'

Tussen 2013 en 2016 zijn er per jaar gemiddeld 1.400 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd laat Soerokarso zien.

'Patrick Kluivert al enkele jaren onder zware druk van een goksyndicaat'

Kluivert zou nog altijd tonnen in het rood staan bij enkele criminelen


Patrick Kluivert (zie foto - Bron: Twitter) staat al enkele jaren onder zware druk van een goksyndicaat, waar de oud-voetballer een schuld van een miljoen euro zou hebben opgebouwd. Dat schrijft De Volkskrant vandaag, zaterdag 25 maart 2017, op basis van justitiële documenten, zo bericht De Telegraaf.

De oud-spits (en ex-bondscoach van Curaçao) zou in 2011 en 2012 wekelijks aanzienlijke bedragen hebben ingezet op voetbalwedstrijden, waaronder duels van het eerste van FC Twente, waar Kluivert toen als trainer van de beloften actief was. Dat was toen niet verboden, nu wel.

De oud-voetballer, die inmiddels als technisch directeur werkt bij het Franse Paris Saint-Germain, heeft zijn schuld deels afgelost, maar zou nog altijd tonnen in het rood staan bij enkele criminelen. De vermeende leider van het goksyndicaat zou in Duitsland ook betrokken zijn geweest bij matchfixing, maar er zijn geen aanwijzingen dat Kluivert daarbij betrokken is.

Kluiverts advocaat mr. Gerard Spong in Amsterdam laat in de Volkskrant weten, dat zijn cliënt 'geen enkele strafbare betrokkenheid heeft gehad bij het manipuleren van voetbalwedstrijden' en dat hij 'uitsluitend slachtoffer is in deze zaak'.


Doekhie (NDP): 'NH-minister Dodson moet mee rollen bij ontslag Raad van Commissarissen EBS'

'Het is publiek geheim dat Dodson en Peneux niet door een deur konden met Parmessar'

'RvC-leden zijn mensen met eigen belangen en ze willen bepaalde bedrijven bevoordelen'


'Wanneer je zo snel achter de Raad van Commissarissen (RvC) bent gaan staan en de Raad naar huis gaat, dan zou Dodson ook mee moeten rollen. Dodson moest van tevoren op de hoogte zijn geweest van het besluit van de RvC',  aldus NDP-kopstuk en parlementariër Rachied Doekhie (NDP) vandaag, zaterdag 25 maart 2017, in het Dagblad Suriname. 

De president-commissaris, Patrick Peneux, en leden van de RvC bij de NV Energiebedrijven Suriname zijn door president Desi Bouterse bedankt. Doekhie is blij met het besluit van president Desi Bouterse om de RvC de laan uit te sturen. Het zou volgens hem anders een schande zijn wanneer ‘een zwaar kaliber als Pamessar’ geschorst zou blijven door toedoen van Peneux.

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vindt echter niet dat zijn positie wankel is geworden nu Rabin Parmessar terug is als algemeen directeur van de NV EBS. Hij vindt ook niet dat hij voorbarig is geweest met zijn ondersteuning naar de RvC, die Parmessar geschorst had.

Doekhie voert aan dat het publiek geheim is dat Dodson en Peneux niet door een deur konden met Parmessar. 'Dat was al langer dan een jaar gaande, waardoor ik al had verwacht dat de RvC naar huis zou gaan. Het zijn mensen met eigen belangen en ze willen bepaalde bedrijven bevoordelen. Zo moest Parmessar spullen kopen, waar zij dat wilden. Parmessar heeft een missie daar. Hij kan niet alles dat mis ging, voortzetten. Parmessar is een manager en niemand kan mij zeggen dat Parmessar ooit gestolen heeft. Dodson moet daarom ook meerollen, anders i beng kang lib ala deng mang precies so', aldus Doekhie.

Er werd beweerd, dat ook voor Dodson consequenties zouden volgen. Echter, deze geruchten worden ontkracht door de minister. De bewindsman is nog steeds van mening, dat de Raad onder leiding van Peneux conform zijn bevoegdheden heeft gehandeld bij de schorsing van Parmessar. Opmerkelijk is dat vicepresident Ashwin Adhin nu gemachtigd is om de bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders te leiden. Niet Dodson, maar Adhin is de gemachtigde van de Staat. De president heeft op grond van zijn executieve bevoegdheid de rol van Dodson bij de EBS alvast weggenomen. Ondertussen is Andy Rusland benoemd tot president-commissaris bij het energiebedrijf.

Luifel bij vertrekhal J.A.Pengelluchthaven wordt uitgebreid

Met uitbreiding wil Luchthavenbeheer voldoen aan internationale regels


Passagiers die voor vertrek afgezet worden op de Johan Adolf Pengelluchthaven te Zanderij hoeven binnenkort niet meer te vrezen voor regen. Met het uitbreiden van de luifel bij de vertrekhal verbetert de situatie, zo schrijft althans de Ware Tijd vandaag, zaterdag 25 maart 2017. 

Passagiers lopen nu nog het risico dat ze, met bagage, tijdens een regenbuitje nat kunnen worden. In de nieuwe situatie komen de reizigers, wanneer ze zijn afgezet bij de incheckruimte, de zogenoemde drop-off zone bij de vertrekhal, meteen terecht onder een luifel.

Vijay Chotkan, directeur van Luchthavenbeheer, zegt dat de dienst hiermee wil voldoen aan internationale regels. Het contract met het aannemingsbedrijf Vasilda N.V. is gisteren ondertekend. Hij moet het werk binnen acht weken opleveren. De kosten zijn geraamd op 63.000 Amerikaanse dollar. Het ontwerp is van architect Derrick Emanuels.

Luchthavenbeheer heeft de vertrekhal in juli 2016 overgenomen van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij die het gebouw toen twintig jaar in beheer had. Chotkan bood namens het bedrijf zijn verontschuldigingen aan voor ongerief bij aankomst van vertrekkende passagiers. Hij zei dat de Luchtvaartdienst bij de overname een verantwoordelijkheid op zich heeft genomen en er daarom niet onderuit komt om te investeren in noodzakelijke voorzieningen.

De rechtstreekse vliegverbinding met de VS, die na jaren weer mogelijk is, heeft zaken in een versneld tempo doen geraken. De bouw van de luifel maakt deel uit van een totaal plan in het kader van modernisering van de luchthaven. Dit houdt ook in dat in de toekomst passagiers bij aankomst op de luchthaven niet meer vanuit het vliegtuig rechtstreeks in de openlucht terechtkomen, zoals nu het geval is. De vertrekhal krijgt een capaciteit van zeshonderd personen.

FIFA-voorzitter Infantino begin april in Suriname tijdens zijn Caribische tour

Infantino verricht onder andere opening Owru Culproject en SVB-sportwinkel


De voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA), Gianni Infantino (zie foto - Bron: Twitter), komt begin april naar Suriname. Hij zal dan de opening verrichten van onder andere het Owru Culproject, de gym naast het Dr. Ir. F. Essedstadion en de SVB sportwinkel. SVB-voorzitter John Krishnadath bevestigt de komst van Infantino naar Suriname, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag. 

Hij geeft aan, dat de komst van de FIFA-preses onderdeel is van een Caribische tour die hij maakt. Infantino komt naar Suriname vanuit Aruba, waar hij een congres gaat bijwonen.

Na Suriname vertrekt hij met zijn privéjet naar Guyana, vervolgens naar Grenada om te eindigen op Trinidad & Tobago. In al deze landen zal Infantino ook de opening verrichten van projecten en of nieuwe projecten lanceren.

Krishnadath zegt, dat hij bezig is te onderhandelen om Suriname als laatste stop van Infantino te krijgen. ‘Hierdoor kan hij zeker twee dagen langer in ons land vertoeven, waardoor wij meer ruimte hebben om zaken met hem te bespreken’, zegt Krishnadath.

Bio Pepper & Spices Suriname streeft naar export biologisch geteelde ananas en chilipeper

Kleine boeren te Wanica telen chilipeper en boeren in Pierre Kondre en Redi Doti ananas

RGB-minister Samsoedin hoopt dat drie fabrieken voor verwerking peper, cacao en oliën van palmpitten snel zullen verrijzen


Kleine boeren in de districten Para en Wanica hebben laten zien, dat ze de hoge eisen van internationale klanten aan kunnen. Ze hebben met succes geleerd ananas en chili biologisch te telen. Zij ontvingen gisteren hun certificaat voor biologisch telen.  Daarmee is volgens de initiatiefnemers van Bio Pepper & Spices Suriname (BPSS) een basis gelegd voor export. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

In Wanica zijn chilipeper boeren gedurende drie maanden getraind, de ananasboeren van Pierre Kondre en Redi Doti zijn ook bijgeschoold. De training is de eerste stap in de certificering van deze kwekerijen als biologische telers, zeggen de initiatienemers Iwan Janki en Ruud Souverein.

De boeren hebben geleerd wat de achterliggende gedachte is van biologische teelt en hoe ze dit in de praktijk kunnen toepassen. Management, informatievoorziening, afzet en marketing van biologische producten, waren ook onderdeel van de training. De bijscholing moet de boeren klaarstomen voor de certificering van hun eigen kwekerij en dat de producten van die kwekerijen het certificaat ‘biologisch’ mogen dragen.

De organisatie wil de eerste certificering nog dit jaar realiseren. De exportkansen voor producten stijgen daarmee aanzienlijk, omdat er dan internationale bewijskracht is van de manier van telen.

De vraag naar biologische producten in Europa en de VS stijgt in snel tempo. Bij biologische teelt worden er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerd plantmateriaal gebruikt. De training van de ananasboeren wordt gezien als een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de ananasindustrie van Pierre Kondre en Redi Doti.

Voor minister Roline Samsoedin van Regionale ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer is de bijscholing van de chilipeper boeren de eerste stap tot de totstandkoming van een peperfabriek in Wanica. Zij heeft de initiatiefnemers bij de uitreiking in Wanica een bereidverklaring voor een areaal in Reeberg gegeven voor de bouw van fabrieken. Ze hoopt dat de aangekondigde drie fabrieken voor de verwerking van peper, cacao en oliën van palmpitten, snel zullen verrijzen.

Frans-Guyana in de greep van demonstraties en blokkades

De bevolking is sociaal-economische situatie zat en eist verandering


De sociale onrust die Frans-Guyana al enkele dagen in zijn greep houdt breidt zich uit. Naast de gebieden in de kuststrook roeren ook bewoners in het binnenland, zoals te Maripasoela aan de grens met Suriname, zich. In dat dorp werden gisteren wat barricades opgeworpen tijdens protestdemonstraties. Zo blijkt uit bronnen in Frans-Guyana, waaronder mediaberichten, aldus de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

De bevolking is de huidige sociaal-economische situatie beu en eist verandering. Door de demonstraties in de hoofdstad Cayenne, Kourou en andere plaatsen, waaronder St. Laurent - vooral onder leiding van de militant ogende (in het zwart gekleed en bivakmutsen dragende) actiegroep 500 Freres -  ligt de economie vrijwel plat.

Tijdens bijeenkomsten van politieke partijen en vakbonden werd gisteren besloten, dat maandag meer organisaties demonstranten op de been zullen brengen. Verwacht wordt dat ook studenten van de universiteit en leerlingen van middelbare scholen de straat zullen opgaan.


Een niet met naam en toenaam vermelde Surinaamse onderneemster - vanwege haar betrekkingen met de Franse autoriteiten, aldus de Ware Tijd -, die al meer dan vijf jaar zaken doet in Frans-Guyana, zegt in de Ware Tijd, dat in het buurland al geruime tijd werd verwacht dat het tot een uitbarsting en maatschappelijke onrust zou komen.

'De gezondheidszorg is een zooitje. Het kan er bij burgers niet in, dat het land een zeer geavanceerd ruimtevaartcentrum in Kourou heeft, maar dat de medische zorg in de ziekenhuizen in Cayenne en Kourou verschrikkelijk veel te wensen overlaat.' Ook is er al jarenlang veel criminaliteit en grote werkloosheid onder jongeren.Wat naar verluidt de afgelopen dagen olie op het vuur heeft gegooid is, dat de autoriteiten vrijwel de totale politiemacht naar Kourou zouden hebben gedirigeerd om het ruimtevaartcentrum te beschermen en de rest van het land als het ware aan zijn lot werd overgelaten.

De mensen zijn het volgens de bron zat, dat de Franse regering wel zaken goed regelt voor de meer dan zestig miljoen inwoners van Frankrijk, maar niet omkijkt naar de nauwelijks 260.000 Frans-Guyanezen.

Intussen hebben ook marronorganisaties mensen in de marrongemeenschap opgeroepen de protestdemonstraties te steunen. In Maripasoula werd gisteren een eerste aanzet gegeven.


 Op verschillende plaatsen werden wegblokkades opgeworpen. Passagiers die vanuit de hoofdstad kwamen werden niet doorgelaten. Ook personen die per vliegtuig waren gekomen moesten terugkeren. Demonstranten blokkeerden ook de toegang tot het stadhuis. De mensen in Maripasoula zijn onder andere woedend omdat al enkele dagen de elektriciteitsvoorziening veel te wensen overlaat.
Bondsvoorzitter Valies zet zijn hakken stevig in het zand

'De overheid moet eerst overleg met ons voeren alvorens wij een standpunt kunnen innemen'


De voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), Wilgo Valies, vindt dat de regering geen respect getoond heeft voor een belangrijk deel van de onderwijsgevenden. Dat deel wordt vertegenwoordigd door de BvL en ALS. Dit is niet acceptabel voor de onderwijsbonden. Valies vindt dat de regering samen met de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) een beslissing heeft genomen over het herwaarderingsprogramma. De BvL en ALS zijn hierbij niet betrokken. Dit besluit kan volgens Valies niet geaccepteerd worden. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

'De overheid moet eerst overleg met ons voeren alvorens wij een standpunt kunnen innemen. Als dat niet gebeurt zullen wij samen met de leden ons gaan beraden over de verder te ondernemen stappen', aldus Valies.

De regering heeft besloten dat in de maand maart de leerkrachten de Srd 500 die zij al ontvingen, nu als vast salaris gaan ontvangen. In de eerste week van april zullen de nieuwe rangen ingevoerd worden. Periodiek zullen de salarissen worden aangepast.

Vicepresident Ashwin Adhin zei gisteren tijdens een persconferentie, dat de uitvoering van het herwaarderingsplan reeds is afgesproken. Bij de rechter is ook benadrukt, dat de regering zich zal houden aan de uitvoeringsdatum. De resolutie waarin is vastgesteld dat de leerkrachten in openbaar onderwijs gaan vallen onder de Personeelswet, kan niet worden ingetrokken.

De onderwijsgevenden vallen, aldus Adhin, onder de Landsverordening. De overheid betaalt de salarissen van de leerkrachten rechtstreeks. Het is geen kwestie van subsidie, want de overheid blijft via een andere entiteit de werkgever, stelt Adhin. Volgens hem is er niets aan de hand met de resolutie. Wat de leerkrachten van het bijzonder onderwijs betreft, zegt hij dat zij nooit onder de werking van de Personeelswet vielen.

Minister Welzijn in overleg met oliemaatschappijen over verhoging brandstofprijzen

'Het gaat niet om een grote aanpassing'


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme is in overleg met de oliemaatschappijen en het Platform Bedrijfsleven over verhoging van de brandstofprijzen. De aanpassing werd gisteren ook in een regeringsvergadering besproken. Verwacht wordt dat de komende week een besluit wordt genomen over een prijsaanpassing. 

'Het gaat niet om een grote aanpassing', zegt minister Welzijn in een reactie op Starnieuws vandaag, zaterdag 25 maart 2017.

De regering had destijds de motor- en rijtuigenbelasting afgeschaft. Die belasting was verwerkt in de government-take. Door de stijging van de koersen is de government-take steeds ingeleverd. De regering wil een vast bedrag voor government-take waardoor de prijzen enigszins zullen stijgen, aldus Welzijn.

De bewindsman voert aan, dat er geen erupties zullen komen met de aanpassing die uitgewerkt wordt. Er zijn voorstellen die besproken worden. Welzijn zegt verder, dat nu alleen de brandstofprijs aan de orde is. Andere maatregelen die te maken hebben met inkomstenverhoging voor de Staat, worden op een ander tijdstip genomen.

'Alles wordt goed overwogen en er vindt overleg plaats', benadrukt Welzijn.

De verhoging zal ingaan bij de volgende lading brandstof die geïmporteerd wordt. De oliemaatschappijen zullen een bepaald bedrag aan de Staat moeten afdragen. Per maatschappij zal de prijs aan de pomp ook verschillen.

Vicepresident Adhin: 'Vanaf eind maart verdient leerkracht minimaal Srd 2.402

'Regering verhoogt salaris van alle leerkrachten met minimaal Srd 500'

'Ik weet nog niet hoe bondsvoorzitter Valies zal zijn, want we kennen meneer Valies'


Vanaf eind maart gaan leerkrachten minimaal Srd 2.402 per maand verdienen. Dat heeft vicepresident Ashwin Adhin vrijdagmiddag 24 maart 2017 tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De regering zal het salaris van alle leerkrachten met minimaal Srd 500 verhogen. 'Dit betreft de eerste fase van het herwaarderingsprogramma', aldus Adhin, zo berichten de Ware Tijd en Starnieuws. 

De loonsverhoging, die gekoppeld is aan het Herwaarderingsprogramma, is namelijk in fasen opgedeeld. De eerste fase gaat eind maart in, maar vanwege technische moeilijkheden zullen de meeste leerkrachten het extra bedrag pas in de eerste week van april ontvangen. Dit besluit is vanochtend genomen, tijdens is een overleg tussen de vicepresident, minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, de raadsadviseurs van de president, en het bestuur van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS).

De vicepresident verwacht, dat het onderwijsveld 'meer dan tevreden' zal zijn met deze mededeling. Hij is weliswaar niet zeker wat de reactie van bondsvoorzitter Wilgo Valies zal zijn, 'want we kennen meneer Valies'.

Adhin heeft ook gezegd, dat de gesprekken voor de implementatie van tweede fase van loonsverhogingen meteen starten. De FOLS heeft volgens hem een werkbaar voorstel gedaan, maar hierover moet nog overlegd worden met de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) met Valies als voorzitter.

Onderwijsgevenden die vallen onder graad 1 tot en met 2b gaan er met netto Srd 500 op vooruit deze maand. Vanaf 2c tot graad 4 gaat met honderd procent vooruit, deelde Adhin mee. Een leerkracht in de laagste graad zal minimaal Srd 2.402 per maand ontvangen. Elke maand zal naar het financiële component gekeken worden.

De resolutie die per 18 februari is ingegaan, wordt niet - hetgeen is geëist door de onderwijsbonden BvL en ALS - ingetrokken. Er komt alleen een verandering bij het bijzonder onderwijs. Deze categorie viel nooit onder de Personeelswet. In de resolutie staat dat deze groep 'niet langer' valt onder de Personeelswet. Het woordje 'niet' wordt geschrapt, want leerkrachten bij bijzonder onderwijs vielen nooit onder de Personeelswet, aldus Adhin.

De zucht naar olie in het Yasuni National Park in Ecuador

Unieke biodiversiteit het slachtoffer van olieboringen...

(Bron foto's: Yasuni National Park)

Gedurende 12 jaar heeft Diego Mosquera de bijzondere biodiversiteit van het Yasuni Park, in het oosten van Ecuador, bestudeerd. Het Yasuni Park is een uniek ecosysteem. Duizenden planten- en wildsoorten zijn geconcentreerd in dit deel van het Amazone regenwoud, zo bericht de Franse nieuwswebsite France24 vrijdag 24 maart 2017.

Maar het natuurgebied en haar schatten worden direct bedreigd door olieboringen. Ecuador's Yasuni National Paek beslaat een gebied van 10.000 vierkante kilometer aan regenwoud.

Het gebied is opgenomen in de UNESCO Wereld Erfgoed-lijst sinds 1989 en haar biodiversiteit behoort tot de meest bijzondere van de wereld. Honderden soorten zoogdieren, vogels en vlinders en dezenden soorten zeldzame planten en bomen bevolkem deze hoek van het Amazonewoud.

Maar, het natuurgebied is ook een slachtoffer van de rijkdom onder de grond, waar bijna de helft van de ruwe oliereserves van het land ligt. De boren begonnen in september 2016, tot groot ongenoegen van inheemse gemeenschappen en milieuactivisten.Een reporter van France24 heeft dit deel van het Amazonewoud bezocht:


(Red. De Surinaamse Krant/France24)

Geel-groene kikker met opvallende strepen onlangs ontdekt in Ecuador's nevelwouden

Ecuador telt zo'n 570 kikkersoorten en ter vergelijking de VS en Canada tellen er samen rond 110


Een geel-groene kikker met opvallende strepen die onlangs in Ecuador's nevelwouden werd ontdekt (zie foto Ecuadorian rainfrog, Pristimantis ecuadorensis - Bron: Jaime Culebras/Colorado State University)  wordt nu beschouwd als een nieuwe soort regenkikker, aldus een nieuwe studie. In de VS en Canada zijn ongeveer 110 beschreven kikkersoorten. Ter vergelijking, Ecuador - dat ongeveer de grootte heeft van de staat Colorado - is de thuisbasis van 570 kikkersoorten, en het aantal blijft groeien volgens de onderzoekers. Dit bericht livescience.com vrijdag 24 maart 2017.

De laatste soort ontdekking in Ecuador werd gedaan door een expeditie die gericht was op het bestuderen van een soortgelijke, bedreigde kikker, de sierlijke regenkikker (Pristimantis ornatissimus).

Wetenschappers gingen er eerder vanuit, dat de sierlijke regenkikker een enkele soort was. 'We waren genetische verschillen tussen populaties van de sierlijke regenkikker, waarvan dus werd gedacht dat het een enkele soort was, aan het karakteriseren, totdat we een soort ontdekten die opvallend anders dan alle anderen was en dat bleek een aparte soort te zijn', zegt co-auteur Chris Funk, een bioloog aan de Colorado State University, in een verklaring.

De nieuwe regen kikkersoort, genaamd de Ecuadoraanse regenkikker (Pristimantis ecuadorensis), wordt nu al beschouwd als 'bedreigd', gebaseerd op richtlijnen van de International Union for Conservation of Nature, IUCN. Een 'bedreigde' status betekent, dat de recent ontdekte regenkikker een hoog risico loopt op uitsterven in het wild.

De onderzoekers zeiden, dat de kikker in gevaar is door het verlies aan habitat. Kleine aantallen komen vaak voor in Ecuador, aldus de onderzoekers, omdat het land een grote diversiteit aan habitats en klimaten heeft in het Andes-gebergte. De nieuwe regenkikkersoort heeft zijn leefgebied in de Las Pampas regio van de westelijke Ecuadoriaanse Andes, aldus de wetenschappers in de studie. 'We weten dat er veel onbeschreven biodiversiteit is in Ecuador, dus je zou kunnen denken dat deze ontdekking geen big deal is', zei de leidend auteur van de studie Juan Guayasamin, een professor aan de Universidad San Francisco de Quito.

'Maar, deze soort is in de eerste plaats spectaculair ogend, ten tweede, het diertje leeft in een zeer klein gebied, wat nogmaals de zeer bedreigde biodiversiteit in de tropen benadrukt. En tot slot, zijn naam - de Ecuadoriaanse regenkikker - die hopelijk lokale en internationale aandacht trekt voor de bedreigde soorten en ecosystemen van Ecuador.' 

De onderzoekers kozen voor de naam van de regenkikker speciaal om de schoonheid, cultuur en diversiteit van het land te eren, zeiden ze.

De nieuwe soort wordt beschreven in een paper gepubliceerd online 22 maart in het tijdschrift PLoS ONE (zie hierna).

(Red. De Surinaamse Krant/LiveScience)

‘Spectacular-looking’ endangered frog species discovered in Ecuador’s cloud forests

frog
CSU’s Chris Funk, USFQ’s Juan M. Guayasamin, and colleagues have discovered a new species of frog, which they’ve named the Ecuadorian rainfrog. Credit: Jaime Culebras

http://source.colostate.edu/spectacular-looking-endangered-frog-species-discovered-ecuadors-cloud-forests/
It’s not every day someone gets to say, “I’ve discovered a new species.”
It’s a claim that Colorado State University biologist Chris Funk can happily make. Funk and his collaborators, who’ve spent years exploring the tropical climes of South America to study the region’s dizzying biodiversity, have documented a new species of rainfrog they’ve named the Ecuadorian rainfrog (Pristimantis ecuadorensis)The name, the researchers write, honors the “overwhelming beauty, and cultural and biological diversity” of the Republic of Ecuador, where the frog makes its home. The work is described in the journal PLOS ONE, published online March 22.

The Ecuadorian rainfrog in its habitat. Credit: Centro Jambatu
The discovery sprouted from a field campaign, headed by paper lead author Juan M. Guayasamin, a professor at Universidad San Francisco de Quito (USFQ), that was primarily intended to study a similar, threatened frog called the ornate rainfrog (Pristimantis ornatissimus).
“[Guayasamin], other Ecuadorian and U.S. collaborators, and I were characterizing the genetic differences among populations of the ornate rainfrogwhich was thought to be a single species of frog until we uncovered one population that was strikingly different from all others and turned out to be a distinct species,” said Funk, director of the Global Biodiversity Center in the School of Global Environmental Sustainability (SoGES) and an associate professor in the Department of Biology. The new species is considered “endangered” based on International Union for Conservation of Nature guidelines, primarily due to its extremely small range, rarity, and habitat loss from agriculture and logging.
Funk and Guayasamin have been collaborators and friends for 20 years. In 2009, they discovered a species of frog in the eastern Andean slopes of Ecuador that they named Pristimantis bicantusand in 2006 they described a new glassfrog (Nymphargus wileyi). They are currently involved, with other colleagues, in large-scale projects comparing temperate and tropical diversity patterns.
map
The researchers performed genetic sampling of frogs across the western Ecuadorian Andes. The new frog (7) is found in the Las Pampas region.

Species diversity in the tropics

The tropics are known to contain many more distinct species per unit area than temperate zones like the U.S. and Canada, which together have about 110 described frog species. Ecuador, about the size of Colorado, has 570 described frog species, and counting.
For their study, the researchers performed genetic sampling of frogs from sites crisscrossing the western slopes of the Ecuadorian Andes. The country boasts a Pacific coastline, the Amazon basin in the east, and the Andes mountains in its middle. DNA sequencing allowed the scientists to uncover the new frog species, which hails from the Las Pampas region, located in the Andes. In Ecuador, wildlife species tend to have extremely small ranges, the researchers say, due in part to the diversity of habitats and climates across the impressive altitudinal gradient formed by the Andes.
“We know that there’s lots of undescribed biodiversity in Ecuador, so you could think this discovery is not a big deal,” said Guayasamin, who has had a hand in identifying several frog species. “But this species, first of all, is spectacular-looking; secondly, it’s restricted to a very small area, which once again emphasizes range-restricted, highly threatened biodiversity in the tropics. And lastly, its name ­– the Ecuadorean rain frog – will hopefully draw local and international attention to the endangered species and ecosystems of Ecuador.”
A variety of processes can lead to speciation – the breaking off of new species from one lineage. One traditional theory is that a population experiences a geographic split, such as a river or a mountain range, which limits gene flow, and allows species to evolve new traits over millions of years, like size, shape and mating calls.
If the old species and the new species become different enough over time, they can become reproductively isolated, or unable to produce viable offspring. Reproductive isolation is one of the traditionally accepted taxonomic distinctions between species, Funk said. But the Ecuadorian rainfrog appears to have become a distinct species in the absence of geographic barriers, possibly due to environmental differences between low-elevation habitats, where the ornate rainfrog is found, and high-elevation habitats, where the new frog is found.

Global biodiversity

Funk is a conservation geneticist who studies evolutionary processes using new advances in genomics to inform conservation strategies. And doing research in the tropics is like “being a kid in a candy store,” he said. “There is so much diversity in the region – it’s the reason we get into the field. We want to make sure this diversity persists into the future. This is what gets us up in the morning, and gets us excited about what we do.”
The Global Biodiversity Center in SoGES acts as a central node connecting biodiversity researchers from many colleges and departments across CSU. It also connects CSU biodiversity researchers to international conservation organizations so that CSU’s expertise can be harnessed to improve conservation policy. The center’s website includes a map that illustrates many CSU researchers doing such work, all over the world.
“There are CSU researchers doing biodiversity research across the globe, discovering species, and doing research to conserve species,” Funk said. The collaboration between CSU and Universidad San Francisco de Quito is one such example. “Our work is based on mutual interests, which include research, faculty and student exchange, and long-term studies aimed to describe and protect temperate and tropical biodiversity,” Guayasamin said.
The PLOS ONE paper also includes collaborators from the University of Kansas, Tropical Herping, Mashpi Biodiversity Reserve, Centro Jambatu, Universidad Tecnológica Indoamérica, and The George Washington University.