zondag 26 maart 2017

Kustwacht Caribisch Gebied weerspreekt berichtgeving over dat personeel wapen mee mag nemen naar huis

'Het grootste deel van het Kustwacht personeel is niet gewapend, het gaat om een kleine groep'


In de media zijn meerdere berichten verschenen over de bewapening van de Kustwachters in privétijd. In december 2016 heeft de toenmalige minister van Justitie, de heer Navarro, het besluit genomen om de executieve kustwachters van het Steunpunt Curaçao in de gelegenheid te stellen om hun wapens mee naar huis te nemen. Dit alles onder door de Directeur Kustwacht vast te stellen voorwaarden, zo laat de Kustwacht Caribisch Gebied zondag 26 maart 2017 weten.

Inmiddels zijn deze voorwaarden door de Directeur Kustwacht vastgesteld en kunnen de Kustwachters die hiervoor in aanmerking komen een verzoek indienen om hun wapens in privé tijd dragen. Een van deze voorwaarden is dat de betreffende Kustwachters opgeleid moeten zijn in het dragen van hun wapens in privétijd en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.

Vanuit het steunpunt Curaçao is deze opleiding verzorgd en is voor deze groep Kustwachters inmiddels afgerond.

Uit berichtgevingen lijkt het ook, alsof alle Kustwachters voortaan bewapend zijn. Niets is minder waar. Het grootste gedeelte van het kustwacht personeel is niet gewapend. Het gaat om een kleine groep. Het is jammer dat dit door de vakbond NAPB zo ongenuanceerd in de media is gebracht.

Het is een maatregel die weloverwogen door de toenmalige minister is genomen en waar op zorgvuldige wijze invulling aan is gegeven door de Kustwacht. Hier op dergelijke wijze de aandacht op vestigen gaat het doel voorbij.

Columns Den Blauwvinger 2016 in De Surinaamse Krant
Spaanse politie onderschept 17 kilo cocaïne in nepbananen

Twee Spaanse verdachten gearresteerdDe Spaanse politie en belastingdienst hebben 17 kilo aan cocaïne onderschept die verstopt was tussen trossen bananen uit een Zuid-Amerikaans land. Dat melden vandaag, zondag 26 maart 2017, diverse lokale Spaanse media, waaronder ABC, redactie Valencia.

De drugs waren verpakt in nagemaakte bananenschillen en in flappen van de kartonnen dozen waarin ze werden vervoerd.


Twee mannen zijn vandaag opgepakt, meldt de politie. Naar een derde verdachte loopt een onderzoek. Het drietal wilde de drugs via Valencia en Málaga het land in krijgen. Sinds november vorig jaar liep al het onderzoek naar de smokkelaars, toen de politie op 57 imitatiebananen stuitte, gevuld met cocaïne.

De twee arrestanten zijn Spanjaarden van 37 en 57 jaar oud. De derde verdachte is een 56-jarige Italiaan.

Het officiële persbericht van de Guardia Civil van vandaag:


26/03/17
La Guardia Civil y la Agencia Tributaria intervienen cerca de 17 kilos de cocaína ocultos en bananas y solapas de cajas de cartón en Valencia y Málaga
Este operativo se ha saldado con la detención de dos varones y la investigación de otro de edades comprendidas entre 37 y 57 años y de nacionalidades española e italiana por su implicación en delitos de trafico de drogas y pertenencia a grupo criminal
La droga se encontraba oculta en 57 bananas simuladas de resina y en solapas de cajas de cartón que albergan bananas reales
La Guardia Civil y la Agencia Tributaria intervienen cerca de 17 kilos de cocaína ocultos en bananas y solapas de cajas de cartón en Valencia y Málaga

La Guardia Civil y la Agencia Tributaria en el marco de la operación “ESPLIT”, han detenido a dos personas e investigado a otra tercera que intentaban introducir cocaína en España a través de Valencia y Málaga.

Esta operación desarrollada por el Equipo de Delincuencia Organizada y Antidroga de la Guardia Civil de la Comandancia de Valencia y por el Servicio de Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria se inicio el pasado mes de noviembre de 2016 cuando se localizo una partida legal de bananas procedentes de Sudamérica donde se descubrieron 57 bananas simuladas con cocaína en su interior.

Estas 57 falsas bananas realizadas con resina servían para camuflar cerca de 7 kilogramos de cocaína.
Los encargados de este operativo realizaron una prueba de narcóticos mediante reactivo coca-test dando resultado positivo en cocaína.

Posteriormente se procedió a la incautación de otros 10 kilogramos de cocaína en diversas láminas disimuladas en las solapas de cajas de cartón que contenían bananas reales.

En el marco de la operación “ESPLIT”, se procedió a detener, a dos varones de 37 y 57 años, de nacionalidad española, y a la investigación de otro varón de 56 años y de origen italiano como presuntos autores de un delito de tráfico de drogas y otro de pertenencia a organización criminal.
Los  encargados de esta operación realizaron tres registros en Málaga.

Este operativo ha sido realizado por el EDOA de la Guardia Civil de Valencia y miembros de la Agencia Tributaria.

Las diligencias han pasado a disposición del Juzgado de Instrucción nº 6 de Málaga.

Para más información pueden llamar a la Oficina Periférica de Comunicación (OPC), de la Guardia Civil de Valencia, al teléfono 96-317.46.60  Ext. 379.

(Red. De Surinaamse Krant/ABC Valencia)

Suriname maakt nog steeds geen haast met ondertekening VN Minamata (kwik) Verdrag

Biodiversiteit en bewoners binnenland zijn dagelijks slachtoffer kwikgebruik door goudzoekers - Regering grijpt niet inConcrete actie tegen kwikgebruik blijft uit


Honduras heeft deze week als 39e land het anti-kwik VN Minamata Verdrag geratificeerd. Vandaag de dag hebben 128 landen hun handtekening onder het verdrag geplaatst, waaronder alle landen op het Zuid-Amerikaans continent met uitzondering van Suriname, een land waar nota bene de biodiversiteit en de gezondheid van inheemsen en marrons in het binnenland iedere dag het slachtoffer zijn van kwikgebruik in de kleinschalige goudwinning. Kreken, rivieren en het Brokopondo Meer zijn ernstig verontreinigd door kwik en diverse onderzoeken door – met name buitenlandse – deskundigen hebben aangetoond. dat er binnenlandbewoners, in onder andere de dorpen Apetina en Kwakoegron, zijn met een te hoog kwikgehalte in hun haar.

Overheid sluit haar ogen
Kwik komt nog steeds, op illegale wijze, het land binnen en slechts bij verkeerscontroles tussen Nickerie en Paramaribo wordt bij toeval nu en dan gesmokkeld kwik in een auto aangetroffen en in beslag genomen, de import van kwik is immers verboden – slechts toegestaan met een vergunning voor bijvoorbeeld de medische sector. De overheid voert geen gedegen kwik ontmoedigingsbeleid. Op goudvelden zijn geen agenten en/of militairen te zien om kwik op te sporen en in beslag te nemen, laat staan de gebruikers ervan te beboeten of aan te houden. Neen, kwik wordt nog steeds gedoogd, oogluikend toegestaan. De overheid sluit haar ogen. De goudzoekers worden niet gemotiveerd om over te stappen op milieuvriendelijke goudwinning. Ooit was er sprake van een fonds dat in het leven zou worden geroepen, waarop goudzoekers een beroep zouden kunnen doen om milieuvriendelijke goudwinningsapparatuur aan te kunnen schaffen. Neen, de overheid is passief en is dat ook als het gaat om de ondertekening van het Minamata Verdrag.

Het verdrag
Op 10 oktober 2013 hebben 147 landen het Minamata-verdrag in Japan 'getekend'. Landen die dit verdrag tekenen, committeren zich eraan kwik volledig uit te bannen. Suriname was aanwezig en is akkoord gegaan met de tekst ervan, maar heeft het verdrag niet – en nog steeds niet – ondertekend. De reden hiervoor was, dat de regering eerst wilde onderzoeken of ze zich zouden kunnen houden aan de regels uit het verdrag. De regering heeft wel de intentie uitgesproken om kwik uit te bannen, maar sindsdien is er weinig vanuit de regering gedaan, met uitzondering van een of twee informatieve bijeenkomsten. Maar, niets is concreet gedaan om kwik uit te bannen, integendeel. Zelfs een actie-initiatief, No Kwik, werd in het leven geroepen om aandacht te vragen voor kwikgebruik en de gevolgen ervan, maar na een actieve en enthousiaste start - met name op het internet, social media - en gesteund door bekende Surinamers, die graag in de publiciteit komen, lijkt het initiatief inmiddels alweer een slapend bestaan te leiden (het laatste nieuws op de website van No Kwik dateert van 2015).Dat wereldwijd verdrag inzake kwik bevat veertig artikelen die betrekking hebben op de risico's van kwik voor de menselijke gezondheid en het milieu. De naam van het verdrag verwijst naar de Japanse stad Minamata, waar de bevolking in de jaren 1950-1960 het slachtoffer werd van een ernstige kwikvergiftiging, meer bekend als de Minamataziekte.


Het doel van het verdrag is het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de uitstoot van kwik en kwikverbindingen. De artikelen van dit verdrag hebben onder andere betrekking op het winnen van kwik en de handel daarin, het gebruik van kwik in producten en productieprocessen, de maatregelen die getroffen moeten worden ter vermindering van de uitstoot van kwik in de kleinschalige goudmijnbouw en op maatregelen voor het verminderen van emissies van productieprocessen. Het verdrag wordt van kracht zodra 50 landen het geratificeerd hebben. Anno eind maart 2017 hebben 128 landen het verdrag getekend en 40 landen hebben het verdrag geratificeerd (zie onderaan).

NIMOS weet zich geen raad met Minamata Verdrag
Om richting ratificering van het verdrag te werken gaf het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) 14 maart 2013 met een seminar de eerste stap om het gebruik van kwik volledig uit te bannen. Het thema ‘Minimalisering en voorkomen van kwikgebruik in Suriname’, stond centraal, met het oog op de herdenking van het 15-jarig bestaan van het instituut de volgende dag. Dat seminar had dus moeten leiden tot het ratificeren van het Minamata Verdrag later dat jaar.
Farsia Hausil, juriste bij het Nimos, nam de inhoud van het verdrag met de deelnemers door. Volgens haar is dit het eerste verdrag, dat specifiek is gericht op het tegengaan van kwikgebruik, vooral in de kleinschalige mijnbouwindustrie.
Waarnemend directeur van het NIMOS, Cedric Nelom, haalde aan dat deze eerste stap moest leiden tot een beleidsdocument. Daarin zou komen vast te staan wat er gedaan moet worden om partij te worden bij het verdrag. Op het seminar werd veel aandacht besteed aan het kwikgebruik in Suriname. De wetenschappers Dennis Wip en Paul Ouboter van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, verzorgden presentaties over kwikgebruik in de kleinschalige goudwinning en de schadelijke effecten ervan voor lucht, bodem en water. Wip had speciaal voor het seminar recente metingen verricht in Paramaribo van kwikgehalte in de atmosfeer. Daaruit bleek, dat de concentratie kwik in de atmosfeer vele malen hoger is dan toegestane normen van internationale instituten.

Een maand later, 6 november 2013, liet het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) weten druk doende te zijn om door middel van een reeks consultaties en veldonderzoeken, een analyse te krijgen van de situatie op dat moment met betrekking tot het kwikgebruik en de mogelijke consequenties indien Suriname het verdrag ratificeert.
Er was al een zogenoemde quick scan gemaakt, diverse actoren zoals importeurs, goudopkoop- en verwerkingsbedrijven en goudzoekers zouden worden geconsulteerd en het was de bedoeling dat een zogenaamde road map aan de regering zou worden overhandigd, zodat Suriname nog dat jaar – 2013 dus! – het Minamata Verdrag zou kunnen ondertekenen. Suriname zal dan aanspraak kunnen maken op een Global Environment Facility Trust Fund en zich moeten onderwerpen aan de bepalingen die in een nationaal actieplan zijn opgesteld.

Maar, in 2013 werd het Minamata Verdrag niet door Suriname getekend, laat staan geratificeerd. Het waren dus mooie, loze, woorden geweest van NIMOS-directeur Nelom, die nu niet overkomt als iemand met doorzettingsvermogen, daadkracht en met deskundigheid. Daarenboven lijkt zijn instituut een verlengstuk van de regering en werkt nauwelijks tot niet pro-actief.

Advies-rapport NIMOS Nimanate Verdrag zonder advies....
Voor het importeren van kwik is officieel een vergunning nodig. In de praktijk wordt deze vergunning niet gebruikt. Officieel is er geen kwik aanwezig in Suriname, omdat de vergunning niet is gebruikt. De onderzoekers zeiden te vermoeden dat het kwik vanuit Guyana en Brazilië het land in wordt gesmokkeld. Maar, die wetenschap is bij iedere Surinaamse burger bekend, daarvoor hoeft die geen onderzoeker te zijn.
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) beschikt niet over voldoende mensen, kennis en technologie om toe te zien op het gebruik van kwik en de gevolgen hiervan. Verder ontbreekt goede wet- en regelgeving op het gebied van milieu. Zo is er nog altijd geen Milieuwet in Suriname.

Na de bekendmaking van de resultaten van het NIMOS-onderzoek is verdere actie uitgebleven om het Minamata Verdrag te ondertekenen. Typisch een staaltje van traag Surinaams beleid, voor zover in deze kwestie van beleid gesproken worden.

Het NIMOS bracht in juli 2014 onderstaand Advies Document Betreffende het Minamata Verdrag uit, waarschijnlijk het resultaat van eerder genoemd onderzoek. Maar, van een concreet advies is echter geen sprake. Ook is in het document geen inhoudelijk concreet advies geformuleerd voor de regering inzake ondertekening en ratificering van het verdrag.
'Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, als milieu technisch adviesorgaan van het Kabinet van de President, tracht met dit document richting te geven aan de Regering van de Republiek Suriname bij het nemen van een weloverwogen besluit inzake het ratificeren van het Minamata verdrag. Dit document bestaat uit beleidsgebieden en een stappenplan inhoudende de activiteiten die geïmplementeerd moeten worden om het gebruik van kwik in Suriname gefaseerd uit te bannen.', zo is te lezen in het 'Advies'. Grote vraag is of met dit zogenoemd advies iets is gedaan door de regering. Het antwoord is waarschijnlijk 'neen'.Op NIMOS-website ook dit document geplaatst, in augustus 2015, dus een jaar na publicatie van een advies, komt het NIMOS met tekst en uitleg over het verdrag en zo'n drie jaar nadat deze organisatie zich ging 'bezighouden' met het verdrag.... Overigens is bijna alle informatie op die website gedateerd. Zo dateert het laatste jaarverslag van dit zogenoemd instituur van 2008 (!).Zoveelste workshop juni 2016
Pas medio juni 2016 (!) kwam het verdrag weer eens in beeld bij de overheid. Toen werd contact gezocht met het Basel Convention Regional Center for the Caribbean (BCRC - een organisatie die niet echt actief blijkt te zijn, de homepage van de website van het BCRC heeft 17 december 2014 (!) een laatste bericht geplaatst) om het kwikgebruik in de goudsector in Suriname te verminderen. Om dat doel te bereiken ondernam de overheid stappen om het verdrag te ratificeren.
Ene Haydi Berrenstein, coördinatrice en adviseur Milieubeleid, een werkarm van het Kabinet van de President, beweerde toen dat het verdrag Suriname zou helpen om fondsen te werven,om het milieu veilig te maken en bewustwording kweken bij de gemeenschap. De overheid zat, zo zei ze, medio juni 2016 in de uitvoeringsfase van het ratificeren van het verdrag... Een driedaagse workshop werd in drie landen georganiseerd die het Minimata Verdrag nog niet hadden getekend namelijk, Suriname, Jamaica en Trinidad & Tobago. Diverse milieuinstanties en bedrijven die goud winnen waren voor de workshop uitgenodigd. De doelen van het project en de workshop waren het creëren van effectieve besluitvormingsprocessen op nationaal niveau, kennis opdoen van de kwikafval-loop en het raamwerk dat belangrijk is voor milieuvriendelijk beheer van kwik, bewustwording over kwikafval, overheden assisteren bij de uitvoering voor het milieuvriendelijk beheren van afval, ondersteuning bij het Minamata Verdrag en bewustwording met betrekking tot de gevaren en risico’s die kwik en kwikafval met zich meebrengen.
Kortom, informatie die feitelijk al sedert 2013 bekend was.

Duidelijk uit het voren gaande blijkt, dat de Surinaamse regering weinig trek heeft om het Minamata Verdrag te ondertekenen en ratificeren. Immers, ondertekening en ratificering zou de regering verplichten om eindelijk eens echt, en dus serieus, werk te maken van het uitbannen van kwik.

Tot slot
Suriname maakt zich op Zuid-Amerikaans continent belachelijk
Hoe is het mogelijk dat Suriname weer eens het 'lelijke eendje' in Zuid-Amerika is? Waarom is het landen als Colombia, Guyana en Brazilië wel gelukt om het Minamata Verdrag te ratificeren, landen waar de autoriteiten met dezelfde problemen rond kwik te maken hebben als in Suriname.
Het NIMOS had in een veel eerder stadium al in actie moeten komen.
Maar, traag handelen lijkt synoniem voor Suriname...... Een land waar kwikgebruik in de kleinschalige goudwinning al vele jaren door de regering wordt gedoogd en waar geen enkele concrete actie wordt ondernemen om kwik uit te bannen. Nimmer zijn er gerichte acties geweest in goudwinningsgebieden door bijvoorbeeld het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger om kwik in beslag te nemen en om de gebruikers ervan te beboeten. De eerste goudzoeker die kwik gebruikt moet nog voor een rechter verschijnen.

Suriname maakt zich met dit trage handelen wat betreft het Minamata Verdrag weer eens ronduit belachelijk en ongeloofwaardig. Hieruit blijkt ook weer eens, dat Suriname overduidelijk met kwik in de maag zit, vooral omdat deskundigheid en doortastend beleid ontbreken en met slechts een paar workshops – met iedere keer hetzelfde verhaal – wordt kwik echt niet verbannen. Maar, dat begrijpen de vermeende deskundigen bij onder andere het NIMOS, schoothondje van de regering, niet.

(Red. De Surinaamse Krant, zondag 26 maart 2017)

LIST OF SIGNATORIES AND FUTURE PARTIES


Number of Signatories: 128
Number of Parties: 40
ParticipantSignatureRatification, Acceptance (A), Approval (AA), Accession (a)
Albania09/10/2014
Angola11/10/2013
Antigua and Barbuda23/09/2016 (a)
Argentina10/10/2013
Armenia10/10/2013
Australia10/10/2013
Austria10/10/2013
Bangladesh10/10/2013
Belarus23/09/2014
Belgium10/10/2013
Benin10/10/201307/11/2016
Bolivia (Plurinational State of)10/10/201326/01/2016
Botswana03/06/2016 a
Brazil10/10/2013
Bulgaria10/10/2013
Burkina Faso10/10/2013
Burundi14/02/2014
Cambodia10/10/2013
Cameroon24/09/2014
Canada10/10/2013
Central African Republic10/10/2013
Chad25/09/201424/09/2015
Chile10/10/2013
China10/10/201331/08/2016
Colombia10/10/2013
Comoros10/10/2013
Congo, Republic of the08/10/2014
Costa Rica10/10/201319/01/2017
Côte d´Ivoire10/10/2013
Croatia24/09/2014
Cyprus24/09/2014
Czech Republic10/10/2013
Denmark10/10/2013
Djibouti10/10/201323/09/2014
Dominican Republic10/10/2013
Ecuador10/10/201329/07/2016
Ethiopia10/10/2013
European Union10/10/2013
Finland10/10/2013
France10/10/2013
Gabon30/06/201424/09/2014 (A)
Gambia10/10/201307/11/2016
Georgia10/10/2013
Germany10/10/2013
Ghana24/09/201423/03/2017
Greece10/10/2013
Guatemala10/10/2013
Guinea25/11/201321/10/2014
Guinea-Bissau24/09/2014
Guyana10/10/201324/09/2014
Honduras24/09/201422/03/2017
Hungary10/10/2013
India30/09/2014
Indonesia10/10/2013
Iran (Islamic Republic of)10/10/2013
Iraq10/10/2013
Ireland10/10/2013
Israel10/10/2013
Italy10/10/2013
Jamaica10/10/2013
Japan10/10/201302/02/2016 (A)
Jordan10/10/201312/11/2015
Kenya10/10/2013
Korea, Republic of24/09/2014
Kuwait10/10/20133/12/2015
Latvia24/09/2014
Lesotho12/11/2014 (a)
Liberia24/09/2014
Libya10/10/2013
Liechtenstein01/02/2017 (a)
Lithuania10/10/2013
Luxembourg10/10/2013
Madagascar10/10/201313/05/2015
Malawi10/10/2013
Malaysia24/09/2014
Mali10/10/201327/05/2016
Malta08/10/2014
Mauritania11/10/201318/08/2015
Mauritius10/10/2013
Mexico10/10/201329/09/2015
Moldova, Republic of10/10/2013
Monaco24/09/201424/09/2014
Mongolia10/10/201328/09/2015
Montenegro24/09/2014
Morocco06/06/2014
Mozambique10/10/2013
Nepal10/10/2013
Netherlands10/10/2013
New Zealand10/10/2013
Nicaragua10/10/201329/10/2014
Niger10/10/2013
Nigeria10/10/2013
Norway10/10/2013
Pakistan10/10/2013
Palau09/10/2014
Panama10/10/201329/09/2015
Paraguay10/02/2014
Peru10/10/201321/01/2016
Philippines10/10/2013
Poland24/09/2014
Romania10/10/2013
Russian Federation24/09/2014
Samoa10/10/201324/09/2015
Senegal11/10/201303/03/2016
Serbia09/10/2014
Seychelles27/05/201413/01/2015
Sierra Leone12/08/20141/11/2016
Singapore10/10/2013
Slovakia10/10/2013
Slovenia10/10/2013
South Africa10/10/2013
Spain10/10/2013
Sri Lanka08/10/2014
Sudan24/09/2014
Swaziland21/09/2016 (a)
Sweden10/10/2013
Switzerland10/10/201325/05/2016
Syrian Arab Republic24/09/2014
Tanzania, United Republic of10/10/2013
The former Yugoslav Republic of Macedonia25/07/2014
Togo10/10/201303/02/2017
Tunisia10/10/2013
Turkey24/09/2014
Uganda10/10/2013
United Arab Emirates10/10/201327/04/2015
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland10/10/2013
United States of America06/11/201306/11/2013 (A)
Uruguay10/10/201324/09/2014
Venezuela (Bolivarian Republic of)10/10/2013
Viet Nam11/10/2013
Yemen21/03/2014
Zambia10/10/201311/03/2016
Zimbabwe11/10/2013

Chileense toerist overleeft 9 dagen in Amazoneregenwoud dankzij aapjes

'Apen lieten iedere dag fruit voor mij vallen en leidden mij naar onderdak en water'


Maykool Coroseo Acuña was op een trip in het Amazoneregenwoud.Hij dwaalde af van het kamp waar zijn groep verbleef, om een kijkje te nemen in de omgeving. Helaas verdwaalde de 25-jarige Chileen meteen in het Madidi National Park in een Boliviaans deel van de Amazone, zo bericht National Geographic 23 maart 2017.

Boswachters startten een zoektocht naar Acuña, maar zonder resultaat. Een week na zijn verdwijning werd een van zijn sokken gevonden, waardoor ze een idee kregen van waar hij zou kunnen zijn. Na negen dagen in de Amazone jungle, werd Acuña uiteindelijk levend gevonden door gidsen.'Maykool werd gevonden in een zeer zwakke conditie; negen dagen in het regenwoud hadden hem uitgedroogd, zijn huid was geteisterd door beten, vliegen en doornen, zijn voeten en enkels waren pijnlijk opgezwollen. Maar, zijn geest werkte prima ', aldus National Geographic.

Ongelooflijk, dat Acuña in staat was om te overleven in de Amazone dankzij een groep apen. Hij zei dat het hem lukte om te overleven door 'het volgen van een groep apen, die fruit voor mij lieten vallen en mij iedere dag naar onderdak en water leidden'.

De apen die van nature thuis zijn in het regenwoud zijn Rosillo, Lucachi en Titi apen, maar men weet niet zeker welke soort het leven van Acuña heeft gered.Rechter VS gaat door met vervolging twee neven van Venezuela's first lady

Neven beweren dat zaak wordt beïnvloed door getuigen die meineed plegen

Beide neven verdacht van smokkel 800 kilo cocaïne vanuit Venezuela naar de VS


Een Amerikaanse federale rechter heeft geweigerd om de veroordeling van twee neven van de first lady van Venezuela ongedaan te maken. Het Amerikaanse Federal District Court voor het Southern District van New York stelde ook de veroordeling van Efrain Antonio Campo Flores en Franqui Francisco Flores de Freitas uit tot 26 juni 2017, na ontvangen aanvullende informatie die het Openbaar Ministerie van de first lady van Venezuela, Cilia Flores, zo bericht vandaag, zondag 26 maart 2017, de Latin American Daily Herald.

Federaal District Court rechter Paul A. Crotty verwierp verzoeken van de verdachten om een ​​nieuw proces te houden en / of ze vrij te spreken. De verdachten hadden aangevoerd, dat hun veroordeling wordt beïnvloed door getuigen die zich schuldig maken aan meineed en zelf actief waren in drugshandel.

'Het Hof bevindt zich niet in een betere positie dan de jury om te oordelen over de feiten in deze zaak, noch vereisen de belangen van rechtvaardigheid dat het vonnis worden vernietigd', aldus Crotty. De verdachten worden geconfronteerd met een straf variërend van 15 jaar tot levenslang.


De presidentiële neven van Venezuela werden schuldig bevonden aan twee misdrijven door een New Yorkse jury op 18 november 2016, na een rechtszaak die negen dagen duurde waarin DEA-agenten, meewerkende getuigen en ambtenaren getuigden.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei na de veroordeling, dat het gaat om 'Amerikaans imperialisme'. Hoewel het vonnis oorspronkelijk gepland stond voor maart, nam het Openbaar Ministerie extra tijd om de argumenten van de verdediging, die pleit voor een nieuw proces, te weerleggen dat de 'narcosobrinos' geen onervaren drugshandelaren zijn zoals hun advocaat had geprobeerd beide neven te portretteren.

De Amerikaanse regering stelt in aanvullend bewijs, dat de 31-jarige Flores de Freitas en de 30-jarige Campo Flores een drugsbedrijf aan het opzetten waren, voordat de DEA verscheen. Het Openbaar Ministerie wees de Flores neven er ook op dat zij via hun invloed hebben getracht drugshandelaar González Polanco vrij te krijgen.

Campo Flores en Flores de Freitas werden gearresteerd in Port-au-Prince op 15 november 2015, beschuldigd van samenzwering om 800 kilo cocaïne uit Venezuela naar de Verenigde Staten te importeren via het gebruik van de presidentiële ruimte op de internationale luchthaven Simón Bolívar in Maiquetía . De cocaïne was afkomstig van de Colombiaanse terreurorganisatie FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

Ter informatie:(Red. De Surinaamse Krant/The Latin American Daily Herald)

Vrouw overlijdt aan door honden toegebrachte bijtwonden

Niet bekend is wat met de honden is gebeurd na hun aanval op de vrouw


Een vrouw die dinsdagochtend door honden werd gebeten is gisteren in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden. Dit meldt Starnieuws vanochtend, zondag 26 maart 2017.

De honden hadden haar aangevallen op de Sir Winston Churchillweg. De vrouw werd vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en opgenomen op de afdeling Intensive Care.

Starnieuws vermeldt niet wat voor hondensoort de vrouw heeft aangevallen en wat met de honden is gebeurd na de aanval.

FOLS volledig akkoord met herwaarderingsprogramma leerkrachten

'Voor de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname is er geen weg terug'


'De eerste fase van het financieel component is binnen voor de groep onderwijsgevenden die daarvoor in aanmerking komt, en dat moet je niet meer uit handen geven. Voor de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname is er geen weg terug. Het herwaarderingsprogramma is gericht op het creëren van noodzakelijke en voldoende voorwaarden voor het kunnen bereiken van kwalitatief onderwijs als basisvoorwaarde voor duurzame, algemene ontwikkeling van ons land, van onze kinderen, van onze samenleving, onze financieel-maatschappelijke ontwikkeling', zegt Marcellino Nerkust, president van de FOLS, vandaag, zondag 26 maart 2017, op Starnieuws. 

Nerkust zet op een rijtje wat met de regering is bereikt:

Het financieel component zal in fasen worden uitgevoerd. Uitvoering Fase 1 van het financieel component
• De 4e graad, 3e graad a-b-c en de 2e graad 2c worden volledig geherwaardeerd.
• De Srd 500 is erin verwerkt;
 • Het salaris van een leerkracht die onderwijs verzorgt op een school in het district Sipaliwini, wordt verhoogd van 25% naar 50% van het salaris behorende bij de graad waarover de persoon beschikt.
• In de 1e week van april 2017 zal de Fase 1 worden uitgevoerd. De reden daartoe is omdat er vanuit Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) er technische veranderingen en verschuivingen moesten plaatsvinden van FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) naar het graden systeem.
 • De overige groepen (2e graad b, a en de 1e graad) krijgen vast de Srd 500. 
 • Alle rechten (salaris, pensioen, dienstjaren, medische voorzieningen, vakantieregeling e.d) blijven gehandhaafd. 

'Onze blikken zijn gericht op hoe onderwijsgevenden in 2e graad b, a en de 1e graad ook naar hun eindbestemming kunnen brengen. Hierover heeft de FOLS ook voorstellen aangedragen', zegt Nerkust.

'De onderwijsvakorganisaties hebben in december 2008 voor de FISO-regeling gekozen. Ze hebben in verband daarmee het memorandum van de vakbonden onderschreven. Hierdoor hebben zij, de onderwijsvakorganisaties, zich geconformeerd aan de basisafspraak dat vanaf het in werking treden van FISO de diverse beroepsgroepen met een ambtenaren- of landsdienarenstatus afzonderlijk niet meer in aanmerking zouden komen voor loonsverhoging. Indien de overheid met een afzonderlijke beroepsgroep van ambtenaren of landsdienaren een loonsverhoging overeen zou komen, dan zou die overeenkomst automatisch ook van kracht zijn voor alle ambtenaren, landsdienaren en daaraan gelijk gestelden en voor de tot die groepen behorende gepensioneerden. De overheid kan in de gegeven situatie, dus onder het regiem van FISO, niet zonder meer kan besluiten tot loonsverhoging alleen voor de onderwijsgevenden', stelt Nerkust.

Indien zij daartoe toch besluit, dan zal dit ook moeten gelden voor alle overige ambtenaren, landsdienaren en tot die groepen behorende gepensioneerden. Alleen op deze manier kan loonsverbetering voor de beroepsgroep der onderwijsgevenden geen direct effect hebben op de overige beroeps- of functiegroepen van het FISO-bouwwerk. Het halen van deze beroepsgroep uit het FISO-bouwwerk moet dan in een wetsproduct of resolutie worden geregeld. Daarin wordt ook bepaald dat de onderwijsgevenden (bij de bijzonder diensten en op de openbare scholen) en de schoolleiders alle verworven rechten als ‘ambtenaar’ of ‘met de ambtenaren gelijk gestelden’ of ’landsdienaar behouden. Hierbij gaat het met name om rechten op het gebied van de primaire en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Gedacht wordt aan onder meer lonen, pensioenregeling, sociale zekerheid, faciliteiten voor training en scholing en regelingen voor verloven en vakanties.

Met de status van de leerkrachten in het bijzonder onderwijs verandert er dus niets. Ze vielen nooit onder de Personeelswet.

Op de leerkrachten bij de bijzondere diensten was de Personeelswet nooit van toepassing maar het Burgerlijk Wetboek, memoreert Nerkust. Uit FISO treden was een voorwaarde om het loon van leerkrachten te verbeteren. Vandaar, dat het bestuur van de Katholieke Onderwijzers Bond (KOB) gisteren tijdens een spoed algemene ledenvergadering op de leden een ernstig beroep heeft gedaan zich niet te laten meeslepen en ook niet in het koor mee te zingen om de resolutie van 18 februari 2017, houdende het uittreden van de onderwijsgevenden om de FISO-regeling, terug te draaien.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Surinamers in Frans-Guyana en Surinamers die afreizen naar het buurland

BuZa voert overleg met Defensie en Politie en Justitie, Directoraat Nationale Veiligheid en Franse ambassade over situatie in buurland

Onrust in Frans-Guyana duurt voort, wegen gebarricadeerd


Via een zaterdagavond 25 maart 2017 uitgebracht persbericht, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) bekend, dat reeds enige dagen zich protesten en stakingen voordoen in buurland Frans-Guyana. Volgens ontvangen informatie zijn er barricades opgeworpen op belangrijke toevoer wegen. 


(Bron foto: BFM TV)
Het ministerie heeft afstemming gepleegd met de ministeries van Defensie, Justitie en Politie, Directoraat Nationale Veiligheid alsmede met de Franse ambassade te Paramaribo. Hierbij stond centraal de veiligheid van de Surinaamse onderdanen en ons consulair personeel in Frans-Guyana.

Vanwege het intensieve personenverkeer tussen beide landen en de aanwezigheid van een grote groep Surinamers in Frans-Guyana doet het ministerie een beroep op de Surinaamse onderdanen die in Frans-Guyana vertoeven of voornemens zijn naar dit land af te reizen om de nodige voorzichtigheid te betrachten bij het ondernemen van hun reis en indien zij zich aldaar op straat wensen te begeven. 

Met de thans aangekondigde stakingen is het mogelijk dat de geschetste situatie enige tijd zal kunnen duren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt, de ontwikkelingen nauwlettend gade te slaan teneinde het publiek te informeren.

Peruaans dorp door modderstroom van aardbodem verdwenen

Bewoners leven op terrein vernietigde waterkrachtcentrale in nabij gelegen dorpDe mannen, vrouwen en kinderen van het Peruaanse dorp Barbablanca verzamelden zich aan de rand van een berg en keken verbijsterd en in stilte toe hoe een rivier van modder hun kleine dorp overspoelde. De modder stroomde door de ramen en bedekte zorgvuldig opgemaakte bedden en schoolbankjes. Het begroef velden gevuld met avocadobomen en het gewaardeerde rijpe groene cherimoya fruit van het dorp. De waterkrachtcentrale van Barbablanca werd bedekt met een deken van slib. 'We hebben alles verloren', zegt Ricardo Lazaro, 73, wiens spaargeld gestoken werd in de bouw van een klein hotel, dat nu verwoest is door de ergste milieuramp naar Peru in bijna twee decennia. 'Ik weet niet wie mij zal helpen.' Dit bericht de Washington Post zaterdag 25 maart 2017.

De zware regens die Peru hebben getroffen, veroorzaakt door opwarming van de Stille Oceaan dat door klimatologen 'El Nino kust' wordt genoemd, veroorzaakten tot nu doe 85 doden, hebben de infrastructuur van het land deels vernield, ruïneerden duizenden akkers en vernietigden 800 dorpen, de meeste net als Barbablanca.

Gelegen aan de voet van de Andes, 65 kilometer van de hoofdstad Lima, isBarbablanca een gemeenschap van 160 mensen, van wie velen kleine boeren zijn die zich toeleggen op de teelt van de zoete, hartvormige cherimoya. Het leven in Barbablanca draait om de gewassen, een rood schoolgebouw, een medische kliniek en een waterkrachtcentrale aan de voet van een reusachtige berg (zie hierna).


In januari begonnen de inwoners van Barbablanca ongebruikelijke regenval op te merken en begin maart werden de regenbuien zorgwekkend. Gedurende twee weken regende het meer dan zes uur per dag. De bewoners besloten, dat wanneer de neerslag zou toenemen en een modderstroom zou dreigen, ze de berg op zouden vluchten, naar hoger gelegen gebieden.

Modderstromen hebben in maart in heel Peru toegeslagen terwijl het constant bleef regenen. Met camera's op hun mobiele telefoons hebben Peruanen beelden opgenomen van een plotselinge stroom van water, modder en puin die trucks, bussen, mensen en koeien meevoerde.


Eén vrouw, Evangelina Chamorro, overleefde na bijna drie 3 kilometer te zijn meegesleurd uit haar huis en weer boven kwam in de buurt van een brug bedekt met modder. Ze werd even wereldnieuws.

Op 16 maart werd de regen zo hevig te Barbalanca, dat het buiten bijna voelde 'als een douche', herinnert Lazaro zich, die samen met zijn vrouw een zeven-kamers tellend hotel bezit. Toen het flink begon te onweren deed Lazaro de deur van het hotel op slot en besloten hij en zijn vrouw om te vertrekken. 'Laten we hier weg gaan', zei hij tegen zijn vrouw, zich voegend bij enkele tientallen andere bewoners, een paar in poncho's en anderen droegen plastic dekzeilen, de berg op. Ze waren neergestreken hoog op een onverharde weg, toen het onvergetelijke geluid van een krachtige stroom, met rotsen en puin de lucht vulde.


Suggeidy Rivera, 25, huilde toen ze ineengedoken zat met haar drie kleine kinderen. 'Ik denk dat we vastzitten hier', zei een man terwijl hij een video opnam om later te plaatsen op YouTube. 'Er is niet een manier om eruit te komen.' Toen de modderstroom gestopt was en de bewoners in staat waren om naar beneden te klimmen en de schade op te nemen, vonden ze een dorp begraven onder de modder. Al het meubilair in het hotel van Lazaro was weggestroomd. De muur, die zijn eigendom met dat van een buurman deelde, was verpletterd. Een avocadoboom was terecht gekomen in zijn keuken. 'Dit is mijn levenswerk', zei hij vrijdag huilend.

Een heel dorp dakloos, de inwoners van Barbablanca slapen op een deels overdekt terras bij een waterkrachtcentrale in een nabijgelegen dorp. Er zijn geen badkamers en de families slapen op de kale grond en worden wakker met rugpijn.

De meesten hebben nu alleen de kleren aan die aan ze zijn geschonken. Peru zal naar verwachting ten minste $ 3.750.000 moeten besteden aan het repareren van bruggen en wegen, volgens de Centrale Bank, maar de economische tol is nog steeds aan het accumuleren. Nog eens twee weken van regen worden voorspeld en de staats meteorologische dienst verwacht, dat de opwarming van de oceaan ervoor zorgt, dat de stormen continueren tot en met april.

Het Peruaanse Rode Kruis en de Internationale Federatie van het Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen kondigden zaterdag een noodoproep aan voor $ 4.000.000 om 50.000 mensen te ondersteunen in de zwaarst getroffen regio's in het noorden van Peru. Rode Kruis medewerkers hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van uitbraken van door muggen overgebrachte ziekten, zolang het herstel voortduurt.

'Dit is echt de ergste ramp voor de mensen in het noorden van Peru in decennia', zegt Michele DeTomaso, hoofd van het IFRC team in Peru. 'De ernst - en de snelheid waarmee het water kwam -. overtrof de capaciteiten van de bevolking om ermee om te gaan.' 

Zelfs in dorpen zoals Barbablanca, relatief in de buurt van de hoofdstad, is er weinig hoop dat de bewoners in staat zullen zijn om hun dorp volledig te herbouwen. Op zijn leeftijd, Lazaro zei dat hij zich vast klampt aan de aanmoedigingen van zijn buren. 'Ze zeggen tegen me, Lazaro opstaan, maak moeite. En dat moet ik doen.'(Red. De Surinaamse Krant/The Washington Post/Twitter)

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, over 'lastige' presidenten Erdogan en Trump en 'lastige' Kabinetsformatie Nederland

Panel buigt zich over actuele politieke en economische situatie in Suriname en over het ontslag van minister Van Dijk-Silos na vernietigende brief van Hof van Justitie aan Bouterse 


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 26 maart 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Formatie: GroenLinks heeft sleutel
VVD, D66 en CDA zijn bereid om een coalitie te vormen. Als noodzakelijke vierde partij is GroenLinks in beeld. De standpunten van de vier partijen lopen nogal uiteen. Vooral VVD en GroenLinks staan lijnrecht tegenover elkaar op een groot aantal onderwerpen.
Hoe stabiel is een regering met genoemde vier partijen?
Is het mogelijk om tot een samenhangend beleid te komen?
Is het verstandig van GroenLinks om met de VVD te regeren, gelet op het lot van de PvdA?

* Aanslag in Londen
De aanslag in Londen heeft weer eens bewezen, dat strengere wetgeving, die gepaard gaat met inperking van privacy en democratische vrijheden, niet het juiste antwoord is op interne terreurdreiging. Zoals in een groot aantal andere gevallen, was de Londense aanslagpleger een gecriminaliseerde randfiguur die onder de radar van de veiligheidsdiensten is gebleven. Hij had geen geraffineerd aanvalsplan noch de beschikking over kalasjnikovs of bommen.
Deze zogeheten lone wolf pleegde de aanslag met huis-, tuin- en keukengereedschap.
 Is dit het patroon voor aanslagen in Europa?
Hoe kunnen dit soort terroristen in een vroeg stadium worden ontdekt?
Wat kunnen we zeggen over het motief van dit type aanslagplegers?
Zoeken ze verlossing van hun mislukt en miserabel leven?* Erdogan bedreigt Europa
De Turkse president Erdogan heeft gezegd, dat Europa rekening moet houden met aanslagen. Dit als reactie op de veronderstelde schending van mensenrechten en het recht op meningsuiting door diverse Europese landen.
Zoals bekend mag de Turkse regering in enkele Europese landen geen campagne voeren voor het aanstaande referendum over de Turkse Grondwet. Eerder vergeleek Erdogan Duitsland en Nederland met nazi's en spoorde hij Turken in Europa aan om meer kinderen te krijgen.
Hoe zijn Erdogans bizarre uitspraken te verklaren?
Verkeert hij geestelijk nog in goede gezondheid?
Valt met hem nog samen te werken?
Waarom reageert de EU niet fermer op dit soort uitspraken en beledigingen?
Heeft Erdogan de EU in de houtgreep door de vluchtelingendeal?

* Donald Trump: mislukt presidentschap?
President Trump moet zijn belofte om Obama Care af te schaffen inslikken. De zorgvoorziening blijft bestaan, zo heeft het Amerikaans Congres besloten.


Dit is niet de eerste nederlaag voor de Amerikaanse president. Eerder veegden rechters het inreisverbod voor moslims van tafel. Afgelopen week is de Senaat een onderzoek gestart naar banden tussen hem en de Russische president. Ook de FBI is een onderzoek hiernaar begonnen.
Trumps nederlagen zijn niet alleen te wijten aan zijn manifeste incompetentie. Binnen de Republikeinse Partij heeft hij talloze vijanden die hem liever vandaag dan morgen kwijt willen. Trump is in korte tijd onweerstaanbaar doorgedenderd naar het Witte Huis. Dendert hij met dezelfde snelheid door naar de mestvaalt van de geschiedenis?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Aandacht voor de actuele ontwikkelingen in Suriname.
Het panel probeert commentaar te verkrijgen uit Paramaribo over het aftreden van de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Max Sordam en de presentatie is in handen van Kishna Salikram.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.