maandag 27 maart 2017

Parijs wil nog deze week delegatie ministers naar Frans-Guyana sturen

Air France heeft alle vluchten naar Frans departement opgeschort vanwege de onrust


Parijs wil nog voor het einde van de week een delegatie ministers naar het overzeese departement Frans-Guyana sturen, om er de gemoederen te bedaren. Dat heeft de Franse eerste minister Bernard Cazeneuve aangekondigd, zo bericht het Belgisch persbureau Belga vandaag, maandag 27 maart 2017.

In het departement wordt al dagen betoogd. Vandaag is er een algemene staking.Cazeneuve noemde de situatie op Frans-Guyana maandag een 'grote sociale crisis'. De bevolking staakt er uit onvrede met de sputterende economie, de zware criminaliteit en de gebrekkige gezondheidszorg. De protesten daartegen zijn al dagen aan de gang. De actievoerers wierpen onder meer verschillende wegblokkades op.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft alle vluchten naar Cayenne, de hoofdstad van het departement, gisteren al opgeschort.

Frans-Guyana kampt met erg hoge werkloosheidscijfers. Vorig jaar had 23 procent van de bevolking er geen job, meer dan het dubbele als in moederland Frankrijk het geval is. In Frans-Guyana wonen ongeveer 250.000 mensen.


(Red. De Surinaamse Krant/De Morgen/Twitter)

Regering Venezuela vraagt uitstel OAS-vergadering

Geplande vergadering van dinsdag 28 maart zou schending zijn van OAS-statuten

18 Lidlanden willen schorsing van Venezuela binnen de OAS


De Venezolaanse regering heeft vandaag, maandag 27 maart 2017, gevraagd om uitstel van de speciale OAS-zitting, gepland voor morgen op verzoek van 18 landen, omdat die een schending zou zijn van de statuten van de organisatie. Er zijn voortdurende pesterijen in de richting van Venezuela onder leiding van de VS via de secretariaat-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, aldus een verklaring op Twitter (zie onderaan) uitgegeven door de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríguez, stelt het Cubaanse persbureau Prensa Latina vandaag.

Volgens het document, geeft Almagro leiding aan een groep regeringen die een minderheidsfractie vormt en die 'een verderfelijke internationale omgeving rond het verloop van het democratische leven in Venezuela, in een poging om haar soevereiniteit en onafhankelijkheid te ondermijnen' bevordert.


In het licht van deze ernstige en onrechtmatige ontwikkelingen binnen de OAS, verzoeken wij de voorzitter van de Permanente Raad om de zonder toestemming van onze regering geplande vergadering, zoals beoogd door de regels van de organisatie, op te schorten, zo is te lezen in het document dat vandaag is vrijgegeven.


De Bolivariaanse regering heeft ook gewaarschuwd voor ernstige 'gevaren voor de krachtige Venezolaanse democratie en haar succesvolle mensenrechtenmodel' als een gevolg van de OAS's media en diplomatieke aanval op het constitutionele systeem van dit Zuid-Amerikaanse land. Het destabiliseren van Venezuela zal gevolgen hebben buiten onze grenzen, en zal een zwaar stempel drukken op het regionale leven en de historische ontwikkeling van de Patria Grande, zo onderstreept de tekst.

Het document herhaalt ook de categorische afwijzing door Venezuela van het 'interventionistische plan dat een minderheidsfractie van landen binnen de OAS heeft om daarmee ons land aan te vallen en verwerpt het buitensporige en onwettige gedrag van de heer Luis Almagro door zijn misdadige acties tegen het openbaar gezag' van Venezuela.

Ten slotte stelt het communiqué, dat als de 'illegale, eenzijdige, afwijkende en vooringenomen actie ten behoeve van gewelddadige extremisten in Venezuela blijft bestaan, de regering met de instrumenten van het internationaal recht zal reageren met de ernst en de stevigheid via diplomatieke middelen en volgens de Venezolaanse constitutionele orde.'Venezuela solicita suspensión de sesión de la OEA convocada para el día martes ya que vulnera las normas de la organizaciónPDFImprimirE-mail
COMUNICADO OFICIAL
REPÚBLICA BOLIVARIANA DE VENEZUELA
MINISTERIO DEL PODER POPULAR PARA RELACIONES EXTERIORES
COMUNICADO

La República Bolivariana de Venezuela, ante los graves e irregulares acontecimientos que se vienen desarrollando contra el Estado venezolano en el seno de la Organización de Estados Americanos (OEA), se ha dirigido al Presidente del Consejo Permanente para solicitar la suspensión de la sesión convocada para el día martes 28 del corriente por un grupo de países sin contar con el consentimiento debido del Gobierno venezolano, tal como está contemplado en las normas que rigen esta Organización regional.
Hay en curso un acoso contra la República Bolivariana de Venezuela dirigido por los Estados Unidos de Norteamérica a través del ocupante de la Secretaría General de la OEA, Sr. Luis Almagro, y un grupo de países que han conformado una facción minoritaria, y han fomentado un ambiente internacional pernicioso sobre el transcurrir de la vida democrática en Venezuela, pretendiendo socavar su soberanía e independencia.
Venezuela alerta sobre las graves consecuencias y peligros que se ciernen sobre la vigorosa democracia venezolana y su exitoso modelo de derechos humanos, dirigidos desde la OEA contra el sistema constitucional de nuestra Patria. Desestabilizar Venezuela tendrá efectos más allá de nuestras fronteras, y pesará fuertemente sobre la vida regional y el devenir histórico de la Patria Grande.
La República Bolivariana de Venezuela rechaza categóricamente el plan intervencionista que una facción minoritaria de países dentro de la OEA pretende acometer contra nuestra Patria, así como repudia el desmedido e ilícito comportamiento del Sr. Luis Almagro a través de sus acciones criminales contra los Poderes Públicos del Estado venezolano. De persistir esta ilegal, unilateral, desviada y parcializada actuación a favor de los extremistas violentos en Venezuela, procederemos con severidad y firmeza a través de los medios diplomáticos, de los instrumentos del Derecho Internacional y conforme al orden constitucional venezolano.
"Seguramente la unión es lo que nos falta
para completar la obra de nuestra regeneración".
Simón Bolívar
Caracas, 27 de marzo de 2017

(Red. De Surinaamse Krant/Prensa Latina/Twitter)

Chili zet 11 miljoen acres land in Patagonië om in Nationale Parken

Particuliere Tompkins Foundation schenkt een miljoen acre grond in Patagonië aan Chili 

(Bron foto's: Tompkins Foundation)

Chili zet 11 miljoen acres land om in nationale parken, daarbij geholpen door de grootste particuliere gronddonatie van een privé-entiteit ooit aan een land. De inspanningen ter bescherming van land door de Tompkins Foundation hielpen de weg te effenen voor Chili om het behoud van de ongerepte wildernis van Patagonië sterk uit te breiden, zo bericht maandag 27 maart 2017 Forbes.

De Tompkins Foundation werd opgericht door Kristine McDivitt Tompkins, de vorige CEO van Patagonië en wijlen Doug Tompkins, de mede-oprichter van North Face en Esprit. Het echtpaar, dat bekend staat vanwege de aankoop van grote stukken land in Patagonië ter behoud, hebben altijd de ambitie gekoesterd om de Patagonische wildernis te beschermen en in stand te houden voor de komende generaties.

Maar, hun inspanningen zijn niet altijd even goed ontvangen door de Chileense overheid en burgers. De Tompkins werden beschuldigd van een poging om Chili te splitsen in tweeën om een nieuwe staat te creëren of van het zijn van CIA spionnen met het plan om de Chileense regering te infiltreren. Het duurde decennia om het vertrouwen van Chili te winnen en te overtuigen van hun goede bedoelingen en deze stap om 1 miljoen acres land te doneren aan de Chileense regering moet hun relatie met Chili bevestigen. Tragisch genoeg was Doug Tompkins niet in staat om getuige te zijn van het hoogtepunt van tientallen jaren van zijn werk, immers hij overleed in 2015 als gevolg van ernstige onderkoeling tijdens een kajak ongeval.

'Ik weet dat als Doug hier zou zijn geweest vandaag, dan zou hij spreken over nationale parken als een van de grootste uitingen van de democratie dat een land kan realiseren, het behoud van meesterwerken van een natie voor al haar burgers', zei Kristine McDivitt Tompkins over haar overleden echtgenoot.


De  één miljoen acres van de Tompkins Stichting zal bijdragen aan het vormen van een netwerk van 17 nationale parken in Patagonië, dat het grootste deel van Chili overspant. De Chileense regering heeft ingestemd om een extra 10 miljoen acres ter beschikking te stellen onder de Chileense presidente Michelle Bachelet.

Met deze toevoeging aan het nationale park areaal klimt Chili in de gelederen van landen met het hoogste percentage aan beschermd gebied, vergelijkbaar in percentage met Costa Rica.

De actie om het Chileense nationale park systeem sterk uit te breiden valt samen met duidelijke contrasten in het huidige politieke klimaat onder de regering Donald Trump, die de klimaatverandering heeft verworpen, heeft voorgesteld om stevig te korten op de begroting van het Amerikaanse Environmental Protection Agency en akkoorden inzake behoud terugdraait.

(Red. De Surinaamse Krant/Forbes/Twitter)

Henry Ceder krijgt toch zijn laatste rustplaats in Suriname

Singi neti, 4 april, en uitvaartdienst, 5 april, in het NDP-partijcentrum Ocer in Paramaribo


De op zaterdag 25 maart thuis in Amsterdam-Zuidoost overleden artiest Henry Ceder wordt toch in Suriname begraven. Vrienden van de artiest hebben er alles aan gedaan om samen met de familie ervoor te zorgen, dat de begrafenis in Suriname, op Hodi mi Cras Tibi, plaatsvindt. Zo heeft de familie vanmiddag, maandag 27 maart 2017, tegenover de nieuwsdienst van RTV7, gevestigd te Leidschendam, verklaard. 

De gebruikelijke singi neti zal dinsdag 4 april worden gehouden.

De uitvaartdienst vindt op 5 april plaats. Beide activiteiten worden in Ocer gehouden.

Afscheid nemen van Henry Ceder wordt in Nederland kan vrijdag 31 maart van vijf uur 's middags tot zeven uur 's avonds aan de Meerweg 273 Westgaarde Amsterdam. De fans wordt gevraagd nadere berichtgeving via de media te volgen.

Tienduizenden mensen in Chili de straat op uit protest tegen geprivatiseerd pensioenstelsel

Pensioenstelsel is goed voor de rijken, maar niet voor armere Chilenen

(Bron foto: Twitter)

Tienduizenden mensen in Chili hebben deelgenomen aan demonstraties tegen het omstreden geprivatiseerd pensioenstelsel van het land. Demonstranten riepen de socialistische regering van presidente Michelle Bachelet op om het systeem, dat beheerd wordt door particuliere fondsen, te schrappen. Critici zeggen, dat het systeem ten goede komt aan de rijken, maar laat armere Chilenen met een pensioen onder het minimumloon. Dit bericht vandaag, maandag 27 maart 2017, onder andere de BBC.

Het systeem werd ingevoerd in 1981 onder het bewind van generaal Augusto Pinochet. Organisatoren van de demonstraties zeggen dat in totaal meer dan 2 miljoen mensen hebben deelgenomen aan demonstraties in de meeste Chileense steden en dat 800.000 mensen alleen al deelnamen in Santiago. De Chileense politie schat het aantal demonstranten in de hoofdstad echter op 50.000.


Het private pensioenstelsel, bekend als AFP (Administradoras de Fondos de Pensiones), werd onder leiding van generaal Augusto Pinochet geïntroduceerd en werd ooit geprezen door pro-markt politici en economen over de hele wereld.

Maar, critici zeggen dat het goed is voor de bestuurders en de rijken, maar laat armere Chilenen met een uiteindelijk pensioen van minder dan $ 400 per maand. In haar eerste regering hervormde presidente Michelle Bachelet AFP en verminderde de commissie die particuliere beheerbedrijven rekening mogen brengen.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

Vanuit Suriname zou veel benzine gesmokkeld worden naar Guyana en Frans-Guyana

Prijzen voor brandstof in buurlanden zijn aantrekkelijk

SSEB-voorzitster heeft geen bewijzen voor smokkel brandstof


Grote hoeveelheden van de geïmporteerde benzine komen in de illegale handel terecht. Dit wordt vervolgens gesmokkeld naar de goudvelden in het binnenland en de buurlanden Frans-Guyana en Guyana. Het smokkelen van benzine naar de buurlanden is een probleem dat al jaren speelt. De verkoop van benzine in Frans-Guyana en Guyana levert behoorlijk wat centen op voor de illegale handelaren. Dit schrijft en beweert althans vandaag, 27 maart 2017, de nieuwswebsite Suriname Herald na met slechts een ondernemer te hebben gesproken die ook nog eens wenst te blijven. 

Hij vertelt dat deze zaak niet iets is die onder de huidige regering is begonnen. Het is al jaren zo dat mensen hiermee bezig zijn. De overheid heeft geen grip hierop, omdat de controle niet optimaal is. 'Hier en daar hoor je dat de Kustwacht af en toe boten in beslag neemt met illegale brandstof aan boord.' De ondernemer zegt dat dit slechts een topje van de ijsberg is en dat er een duidelijk verschil is te merken in wat er gebruikt wordt en wat naar binnen wordt gehaald. De vraag is, wat er dan gebeurt met het verschil en waar het naartoe gaat.

Volgens de ondernemer wordt de benzine gesmokkeld naar de buurlanden, omdat de prijzen daar toch aantrekkelijker zijn. Hij vindt, dat de overheid dat gaat moeten onderzoeken. 'Op weekbasis worden er duizenden liters aan benzine geïmporteerd. Ruim de helft van wat er naar binnen wordt gehaald, gaat naar de goudvelden en onze buurlanden.' 

De voorzitster van de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB), Sirodjenie Jankie, zegt in een reactie bekend te zijn met deze geluiden, maar kan ze niet ontkennen of bevestigen, omdat ze geen bewijzen heeft. Volgens haar is het iets wat de overheid zal moeten controleren. Zo kunnen ze nagaan hoeveel er wordt geïmporteerd en hoeveel er wordt gebruikt. Hoe die smokkel plaatsvindt, weet ze ook niet.

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, die ook waarneemt op het ministerie van Justitie en Politie, zegt niet veel hierover te willen zeggen, omdat hij met dit issue bezig is. Hij zegt dat deze zaak zeker zijn aandacht heeft.

Het is de webredactie van de Suriname Herald niet gelukt om een reactie te krijgen van GOw2-directeur Aubrey Nai Chung Tong en SOL-directeur Mark Goede.

Agenten vinden in Rotterdam in auto zo'n 750.000 euro cash en 1.5 kilo cocaïne

Nerveuze op achterbank zittende Duitser (52) aangehouden, verdacht van witwassenAgenten die in Rotterdam een nerveuze man zagen op de achterbank van een geparkeerde auto in de Mijnsherenlaan, vonden in de auto een groot geldbedrag en een flinke hoeveelheid cocaïne, zo bericht de politie vandaag, maandag 27 maart 2017.

De man, een 52-jarige Duitser, is aangehouden op verdenking van witwassen.

De politie vertrouwde het zenuwachtige gedrag van de man niet en besloot de auto te bekijken. Agenten vonden een rugzak met stapels bankbiljetten, in totaal 220.000 euro.

De man moest mee naar het bureau, maar ook de auto. Toen die werd onderzocht ontdekte de politie een geheime ruimte met daarin nog eens 527.000 euro en anderhalve kilo cocaïne.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

NPS werkt niet mee aan herinvoering rij-en voertuigenbelasting

Partijvoorzitter Rusland: 'Het volk heeft het al zwaar genoeg'

'Dit beleid is niet op zoek naar geld om het land verder te ontwikkelen, maar vooral om zichzelf te verrijken'


De NPS zal niet deelnemen aan de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting. NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt niet, dat de bevolking nog meer moet betalen. 'Het volk heeft het al zwaar genoeg', zo zei hij gisteren tijdens een bezoek aan de NPS-afdeling Nickerie. Dit melden de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, maandag 27 maart 2017.

Volgens Rusland lijdt negentig procent van de Surinaamse bevolking onder de beslissingen van het huidige beleid. 'Het enige wat deze regering doet, is de bevolking uitknijpen', aldus Rusland.

Nadat in 2010 de prijzen van goederen en diensten de lucht waren ingegaan en daarna ook een verhoging voor benzine werd ingevoerd, stegen ook de prijzen voor water en stroom. Een nieuwe belasting, voor rij- en voertuigen, vindt Rusland dan ook te veel van het goede.

'Dit beleid is niet op zoek naar geld om het land verder te ontwikkelen, maar vooral om zichzelf te verrijken. Het is ongehoord dat het volk zo zwaar moet lijden onder het wanbeleid van deze regering.' 

Nabestaanden Mitch Henriquez verwerpen nieuw opgeworpen doodsoorzaak

Advocaat Korver van nabestaanden: 'Conclusie niet gebaseerd op eigen onderzoek of sectie'

'Vreemd, dat forensisch arts op basis van dezelfde gegevens andere doodsoorzaak heeft vastgesteld'


Nabestaanden van de Arubaan Mitch Henriquez reageren 'uiterst ontstemd' op een medisch rapport waarin twijfel wordt gezaaid over diens doodsoorzaak. De familie verwerpt de conclusie uit dat rapport dat diens overlijden zeer waarschijnlijk door hartritmestoornissen of een hartstilstand, is veroorzaakt. 

Dat rapport is volgens hun raadsman Richard Korver, zo bericht De Telegraaf vandaag, maandag 27 maart 2017. opgesteld door een forensisch arts in opdracht van de verdediging. De conclusie is naar zijn zeggen niet gebaseerd op eigen onderzoek of sectie, maar geschreven na lezing van het onderzoeksdossier.

Na sectie concludeerde het Openbaar Ministerie eerder op basis van onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat de Arubaan overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Dat zou het gevolg zijn geweest van een nekklem.

Korver noemt dat NFI-rapport een 'goed en uitgebreid onderzoek'. Hij vindt het vreemd, dat een forensisch arts op basis van dezelfde gegevens een geheel andere doodsoorzaak heeft kunnen vaststellen. Daarnaast vindt hij het merkwaardig, dat de verdediging van de twee agenten ruim de tijd heeft genomen om twee weken voor de zitting met een dergelijke conclusie te komen. Op de laatste regiezitting op 20 februari wisten de raadslieden van de verdachte agenten al dat er een rapport werd opgesteld, hielden zij daarover hun mond, aldus Korver. Ook de rechtbank zou daarover ontstemd zijn.

Burgemeester Colombiaanse stad Medellín is woest op rapper Wiz Khalifa: 'Schoft!'

Wiz Khalifa eert Pablo Escobar met joint 

(Bron foto: BBC/Twitter/Instagram Wiz Khalifa)

Wiz Khalifa heeft zich met een bezoek aan het graf van drugsbaron Pablo Escobar niet echt populair gemaakt in Colombia. Foto's van de 29-jarige Amerikaanse rapper bij het graf schoten bij veel mensen in het verkeerde keelgat, vooral omdat hij bij wijze van eerbetoon bloemen en een jointje had achtergelaten, zo bericht vandaag, maandag 27 maart 2017, onder andere De Telegraaf.

De burgemeester van het Colombiaanse Medellin, de stad die Escobar in de jaren tachtig jarenlang in zijn greep had, heeft tegenover de BBC furieus gereageerd.


Federico Gutiérrez vindt dat Khalifa, een liefhebber van jointjes, zijn excuses moet aanbieden en op zijn minst ook bloemen moet brengen aan de slachtoffers van Escobar. Hij noemt de rapper 'een schoft'.

'Dit laat zien dat deze man nooit heeft moeten lijden onder het geweld dat werd veroorzaakt door drugssmokkelaars', aldus Gutiérrez.

Escobar en zijn gewelddadige drugskartel zijn verantwoordelijk voor naar schatting vierduizend doden. Medellin probeert al sinds zijn dood in 1993 het imago op te poetsen. Khalifa postte overigens niet alleen een foto van Escobars graf maar poseerde ook voor het voormalige appartement waar de drugsbaron woonde.

De rapper heeft nog niet gereageerd op de controverse.

A post shared by Wiz Khalifa (@wizkhalifa) on


A post shared by Wiz Khalifa (@wizkhalifa) on

Sociologe Terborg gaat in de Ware Tijd in op eigen rechter spelen door burgers

'Als geen gevaar dreigt en je gaat toch mishandelen, dan ben je schuldig aan crimineel gedrag'

'Rechtsgevoel burgers wordt aangetast door onbevredigend optreden politie en Justitie'


Het is volgens sociologe Julia Terborg enigszins begrijpelijk, dat burgers bij een brute roofoverval of verkrachting roepen 'Als het mij overkomt, schiet ik die abani gelijk dood'. Ook als iemand geweld gebruikt om zichzelf te verdedigen, is dat voor haar geoorloofd. 'Maar, als er geen gevaar (meer) dreigt en je gaat toch mishandelen, dan ben je zelf schuldig aan crimineel gedrag', zo zegt ze vandaag, maandag 27 maart 2017, in de Ware Tijd. Zij benadrukt, dat dit in een rechtsstaat niet mag en dat verder optreden tegen de verdachte moet worden overgelaten aan de politie. 

Op Facebook worden steeds vaker filmpjes verspreid waarop te zien is dat burgers (betrapte) misdadigers afranselen. Hierover schreef columnist Den Blauwvinger van De Surinaamse Krant op 16 maart jongstleden al een kritische column en de inhoud ervan vindt nu kennelijk gehoor.... 

Terborg durft niet te zeggen of dit inderdaad steeds vaker plaatsvindt. Mocht dit inderdaad toenemen, dan ziet zij het als een gevolg van de teleurstelling van burgers in het optreden van de politie en het rechtssysteem. Deze situatie kan volgens Terborg zorgelijk worden indien de criminaliteit zodanig toeneemt en de bescherming en het optreden van de politie en de justitiële instanties zo onbevredigend is, dat het rechtsgevoel van burgers wordt aangetast.

'Dan kunnen burgers vinden dat ze het recht in eigen hand moeten nemen, omdat daders niet gepakt worden of niet of onvoldoende worden bestraft. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling, want het kan resulteren in een wild-west-situatie waar het recht van de sterkste geldt. Dan wordt het geweld in de samenleving alleen maar erger', waarschuwt de sociologe.

Ze zegt dat de politie spoedig met voorlichting moet komen om burgers erop te wijzen dat zij dit gedrag achterwege moeten laten. Behalve dat het verboden is, is het volgens haar ook nog erg gevaarlijk. 'Je weet niet wat je kan overkomen.' 

Jongen (17) meldt zich bij politie in zaak doodsteken 21-jarige jongen op Latourweg

17-Jarige jongen vlucht na steekpartij naar tante in Frans-Guyana die hem aanraadt zich te melden


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 27 maart 2017, dat de zeventienjarige F.P. zich heeft gemeld bij de politie wegens het doodsteken van de 21-jarige Revelliano Peerwijk op de Latourweg in Paramaribo. Volgens de politie was de jongen na de steekpartij gevlucht naar zijn tante in Frans-Guyana. Die had hem echter aangeraden om zich te melden bij de politie van Albina. 

P. bracht Peerewijk een steekverwonding toe in de borst, nadat hij was aangesproken over zijn rookgedrag. Voordat de ambulance kwam was het slachtoffer al overleden.

De verdachte is aangehouden en overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

FARC beschuldigt regering Colombia ervan zich niet te houden aan belofte inzake overgangszones

Het creëren van de 26 overgangszones, waar rebellen wapens bij VN in moeten leveren in juni, verloopt traag


Het leven is moeilijk voor FARC-rebellen die wachten om te worden ontwapend. Ze beschuldigen de Colombiaanse regering ervan zich niet aan de belofte te houden om overgangszones voor de rebellen op te zetten, waar ze hun wapens kunnen overhandigen aan de Verenigde Naties, zo bericht TRT World vandaag, maandag 27 maart 2017.

Rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn begonnen met de ontmanteling van hun organisatie conform het historische vredesakkoord van december. Ze hebben toestemming gekregen voor de bouw van woningen in de overgangszones. Maar, het creëren van deze 26 zones gaat langzaam en dat kan invloed hebben op de uitvoering van het vredesakkoord.

Rond 400 FARC-leden hadden zich al gevestigd moeten hebben in een van de vele overgangszones in La Elvira, West-Colombia. Maar slechts 60 zijn tot nu toe gearriveerd. De rest zijn in een nabijgelegen geïmproviseerd kamp, ​​leven daar onder moeilijke omstandigheden in slaapzalen die ze zelf gebouwd hebben.

De grootste rebellengroep FARC is Colombia's grootste rebellengroep en werd opgericht in 1964 om ongelijkheid te bestrijden en om de rechten van landloze armen op het platteland te verdedigen. De Colombiaanse regering en de groep ondertekenden in december 2016 een historisch vredesakkoord waarmee een einde kwam aan Latijns-Amerika's langstlopende burgeroorlog. Naar aanleiding van het akkoord, hebben bijna 7.000 strijders hun bolwerken verlaten en hebben zich verzameld in demobilisatiezones waar ze in juni hun wapens overhandigen aan de Verenigde Natie.(Red. De Surinaamse Krant/TRT World)

Bewoners Colombiaanse stad Cajamarca stemmen in referendum tegen mijnbouwactiviteiten

Het Zuid-Afrikaanse AngloGold Shanti wil 's werelds grootste open goudmijn bouwen in gemeente


Inwoners blokkeren in historische stemming bouwplannen mijnbouwmultinational


In een historische stemming heeft een stad in het midden van Colombia bouwplannen voor 's werelds grootste open goudmijn weten te voorkomen, 'waardoor een impasse is gecreëerd met het multinationale mijnbouwbedrijf AngloGold Ashanti', die had verklaard haar project voort te zetten. Het Colosa project in Cajamarca, Tolima, was de grootste gok voor de Zuid-Afrikaanse mijnbouwreus AngloGold Ashanti in Colombia, tot zondag, toen de lokale bevolking alle mijnbouw op haar grondgebied verbood middels een overmacht aan stemmen. Volgens de nationale griffier hebben 6.165 bewoners 'Nee' gestemd tegen mijnbouwexploratie en graafwerkzaamheden. Slechts 76 mensen stemden 'Ja', aldus berichten de nieuwswebsite Colombia Reports en Contagi Radio vandaag, maandag 27 maart 2017.


De uitkomst van de stemming verplicht de gemeenteraad om alle mijnbouwactiviteiten formeel te stoppen.


Nooit eerder heeft een Colombiaanse gemeente omstreden mijnbouwpraktijken op zijn grondgebied verboden, ongeacht welke mijnbouwtitels door het nationale mijnbouwagentschap zijn verleend. Voorafgaand aan de stemming zei AngloGold nog, dat een 'Nee' stem 'minimaal' effect zou hebben, omdat het referendum alleen zou gelden voor toekomstige titels, terwijl het bedrijf al sinds 2002 aan het verkennen was, meldde de krant El Espectador.

Gerechtelijke deskundigen zeiden echter, dat het mijnbouwbedrijf fout zat, vooral omdat zakelijke deals geen staatsbeslissingen overstijgen. Als een activiteit bij wet verboden is, dan wordt het een illegale activiteit. Bovendien, 'ze hebben geen milieuvergunning om exploratieactiviteiten uit te voeren'.


'Als 'Nee' de populaire stemming zou winnen, dan zou het absurd zijn als het bedrijf het project zou voortzetten', zei justitieel expert Diana Rodriguez tegen de de krant, voorafgaand aan de stemming. Maar, er kan nu een probleem van epische proporties voor de nationale overheid ontstaan, die zou kunnen worden opgeroepen voor een internationaal tribunaal wanneer de staat wordt beschuldigd van schending van een contract met een buitenlands bedrijf. Dit zou niet alleen leiden tot een AngloGold Ashanti versus Colombia zaak, maar tot een stortvloed aan rechtszaken tegen het land.

Sinds 2001 hebben mijnbouwbedrijven mijnbouwtitels aangevraagd die 20% van het nationale grondgebied van Colombia beslaan door middel van ongeveer 20.000 exploratie- en exploitatieverzoeken, aldus het 'Center for Investigative Journalism CIPER' in 2011. De regering van Alvaro Uribe (2002-2010) had 9.000 van deze titels toegekend, maar die zouden naar verluidt in strijd zijn met verplichte milieuvoorschriften en lokale goedkeuring.

De huidige regering van Juan Manuel Santos heeft mijnbouw geprezen als de 'motor' van de Colombiaanse economie tot 2014, toen de grondstoffenprijzen daalden, de peso instortte en de economie bleek te groeien op een zeepbel.Sindsdien hebben verschillende gemeenten juridische stappen tegen olie- en mijnbouwlicenties ondernomen, terwijl de rijksoverheid grote delen van het land tot beschermd gebied heeft verklaard. Een domino-effect van de stemming van zondag in Cajamarca is mogelijk, want terwijl de mijnbouw rendabel is geweest voor de fossiele brandstofindustrie, de nationale regering en buitenlandse investeerders, hebben de meeste van de gebieden waar mijnbouw heeft plaatsgevonden meer verliezen dan winsten opgeleverd.

Terwijl grote gemeenschappen arm bleven, bleven ze achter met een door mijnbouw vernietigde omgeving. Daarnaast heeft mijnbouw een belangrijke invloed op geweld op het platteland van Colombia, waar met name de goudwinning de interesse van meerdere illegale gewapende groeperingen heeft getrokken.


Ter extra informatie:
(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter/Contagio Radio)

17.000 Mensen zijn via een luchtbrug uit rampgebieden Peru geëvacueerd

Minister-president Zavala en minister van Defensie Nieto bezorgen maaltijdenIn totaal 17.000 mensen zijn tot nu toe via een luchtbrug in Peru uit noodgebieden, getroffen door de zware regens, modderstromen en aardverschuivingen, geëvacueerd, zo heeft de minister van Defensie, Jorge Nieto, laten weten, zo bericht het Peruaanse persbureau Andina vandaag, maandag 27 maart 2017.

Dit initiatief zal verder worden uitgevoerd in gebieden waar wegen nog steeds niet begaanbaar zijn.

Nieto deed een oproep geduld te betrachten onder de bevolking die nog steeds uit getroffen gebieden tracht te ontvluchten. Waar wegen inmiddels zijn hersteld wordt gestopt met evacuatievluchten, zo zei de bewindsman.

Daarnaast benadrukte hij de noodzaak om producten van boeren te vervoeren om de levering van goederen te garanderen en daarmee economische tegenspoed te voorkomen. Vergezeld door minister-president Fernando Zavala bezorgde Nieto gisterochtend ontbijtmaaltijden aan slachtoffers van de natuurramp uit het oostelijke Carapongo gebied van Lima.

Bovendien hebben beide autoriteiten pakketten met goederen geleverd aan brigadeleden van het leger die nu ingezet zijn in het gebied. In een pakket bevinden zich 100 schoppen, 40 kruiwagens, 50 houwelen en 250 paar handschoenen.

(Red. De Surinaamse Krant/Andina)

Arubaan Mitch Henriquez zou niet door nekklem zijn overleden

Hartstilstand of hartritmestoornissen zou meest waarschijnlijke doodsoorzaak zijn geweest

Inhoudelijke behandeling tegen twee verdachte agenten wordt door nieuwe informatie uitgesteld


Door nieuwe medische informatie over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez heeft de Haagse rechtbank besloten tot uitstel van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen twee verdachte agenten. Dat meldt vandaag, maandag 27 maart 2017, onder andere De Telegraaf.

De advocaten van de verdachten hebben volgens de rechtbank twee weken voor de eerste zittingsdag een forensisch rapport ingediend, waarin staat dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Henriquez in 2015 in het Zuiderpark als gevolg van verwurging na een nekklem is overleden.

Het rapport noemt een hartstilstand of hartritmestoornissen als meest waarschijnlijke doodsoorzaak, maakte de rechtbank maandag bekend.

De inhoudelijke behandeling stond gepland op 6 april 2017.

'Verhoging brandstofprijs leidt tot stijging prijzen andere producten en beïnvloedt koopkracht burger'

Voorzitster Jankie van SSEB wil betrokken worden bij vaststelling brandstofprijzen


'Elke verhoging van de brandstofprijs aan de pomp leidt ertoe dat andere prijzen ook omhooggaan en dat de koopkracht wordt beïnvloed', zegt de voorzitster van de Service Station Exploitanten Bond (SSEB), Sirodjenie Jankie, vandaag, maandag 27 maart 2017, in de Ware Tijd, in reactie op op weer een mogelijke aanpassing van de brandstofprijs. 

De mededeling van minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, als zou het om een minimale verhoging gaan, is volgens haar 'een zeer relatief begrip, omdat het niet van toepassing is op elke portemonnee'.

Volgens de SSEB-voorzitter weet de regering nu al wat de nieuwe prijs zal zijn die door de oliemaatschappijen zal worden gevraagd. De uiteindelijke prijs hangt volledig af van de hoogte van de government take. Dus wat de regering zelf verdient aan de inkoop van brandstof bij de oliemaatschappijen.

Welzijn heeft aangekondigd dat de regering nu een vast bedrag wil. Dit betekent dat de werkelijke verhoging hoe dan ook op de consument zal worden afgewenteld, of de regering moet inleveren. Dit komt erop neer, dat haar aandeel niet wordt betaald door de oliemaatschappijen bij het inkopen van brandstof, maar door de consument bij het kopen van het product bij de pomp. Het zijn de servicestation houders die dan aan de regering haar aandeel zullen moeten afdragen.

Jankie vindt dat bij het vaststellen van de pompprijs voortaan ook haar organisatie betrokken moet worden. 'Nu wachten wij net als de consument ook in spanning af op wat er zal gebeuren. Voor ons betekent een verhoging simpelweg dat we het product duurder moeten inkopen. Net als de consument moeten wij meer geld neertellen, maar onze winstmarge is in twee jaar niet meer verhoogd. Dit gebeurt, terwijl de prijzen van alle andere bijproducten ook omhoog zijn gegaan.'

Ze zegt verder, dat de bond nu wel behoefte heeft aan het verhogen van zijn winstmarge, wat dan weer invloed kan hebben op het bepalen van de pompprijs.

Advocaat Frielink zeer kritisch over handelwijze interim-regering Pisas op Curaçao

'Verkiezingen moeten worden uitgesteld om aan de macht te blijven'

'Dat regering met grote trots ervoor kiest om macht te misbruiken is zeer zorgwekkend te noemen'


Dat de interim-regering-Pisas direct al op de eerste dag een rechtszaak aankondigt bij het Europese Hof in Straatsburg, is enkel om tijd te winnen. 'Men heeft een reden nodig om te stellen dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld en aan de macht te blijven.' 

Dat stelt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 maart 2017, de lokale advocaat Karel Frielink in een opinie waarin hij de eerste actie van het tijdelijke kabinet - dat in principe regeert totdat er een nieuwe coalitie aantreedt na de reeds uitgeschreven verkiezingen op 28 april aanstaande - becommentarieert.

'Dat een regering, gesteund door de meerderheid in de Staten, niet alleen schaamteloos maar zelfs met grote trots, ervoor kiest om macht te misbruiken en op ernstige wijze het (staats)recht te schenden, is zeer zorgwekkend te noemen', aldus de jurist.

'Nieuwe ziekenhuis HNO op Curaçao zal volgens plan zonder verdere vertraging gereedkomen'

Eindoplevering HNO staat gepland voor 13 augustus 2018, een jaar 'te laat'


Het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) zal ‘volgens plan zonder verdere vertragingen’ gereedkomen. Dat belooft Sisline Girigoria, die vrijdag als minister van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) werd beëdigd in het interim-kabinet-Pisas, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vanochtend, maandag 27 maart 2017.

Inmiddels is duidelijk, dat de nieuwe ministerploeg, gesteund door een meerderheid in de Staten, er alles aan zal doen om de verkiezingen van 28 april niet door te laten gaan. Ook het persbericht van de kersverse GMN-minister geeft de indruk, dat zij er vanuit gaat voor langere tijd aan te blijven.

Volgens een tussentijdse evaluatie van HNO door het Belgische architectenbureau VK Architects & Engineers en advocatenkantoor FCW Legal staat de voorlopige eindoplevering van HNO gepland op 13 augustus 2018, bijna een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Hoofdstembureau Curaçao moet werkzaamheden Statenverkiezingen staken

Nieuwe minister Ribeiro geeft opdracht om activiteiten stop te zetten


De nieuwe minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, Norberto Ribeiro (KdNT), heeft het Hoofdstembureau zaterdagochtend telefonisch instructies gegeven de werkzaamheden voor de Statenverkiezingen te staken. Dat heeft de minister bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 maart 2017.

Het Landsbesluit, waarin dit besluit van de Raad van Ministers is opgenomen, is volgens Ribeiro in de maak.

Hoewel de BPD-minister aangeeft met Randolph ‘Pacheco’ Römer, de voorzitter van het Hoofdstembureau, te hebben gesproken, en dat laatstgenoemde zou hebben aangegeven dit besluit te respecteren, verklaart Römer echter dat hij nog geen documenten heeft ontvangen. Hij legt uit dat het Hoofdstembureau op grond van een Landsbesluit aan het werk is gegaan en ook alleen met een Landsbesluit haar werkzaamheden kan stopzetten

Vreedzaam protest Komishon di Akshon Wishi/Marchena voor voortgang verkiezingen

'Er heerst spanning onder het volk over de vraag of de verkiezingen wel of niet doorgaan'


Komishon di Akshon Wishi/Marchena organiseert morgen een vreedzame demonstratie om duidelijk te maken, dat men het niet eens is met het regeringsbesluit om de verkiezingen stop te zetten. Dat zegt woordvoerder Kenneth Valpoort vandaag, maandag 27 maart 2017, in het Antilliaans Dagblad.

'Er heerst spanning onder het volk over de vraag of de verkiezingen nu wel of niet doorgaan. Wij zijn sinds afgelopen vrijdag door verschillende mensen gebeld. Veel mensen zijn het niet eens met het besluit van de regering om de verkiezingen te stoppen. Daarom organiseren wij morgen een vreedzame demonstratie bij Wishi tegenover Marchena Hardware. De manifestatie wordt van vijf uur 's middags tot zeven uur 's avonds gehouden”, aldus Valpoort

'Regering Suriname moet zelf onderzoek doen naar eventueel onveilig Braziliaans vlees'

Afonsoewa (NDP): 'Regering moet niet slechts afgaan op informatie autoriteiten Brazilië' 

In winkels liggen vele vleesproducten van in opspraak geraakte Braziliaanse vleesverwerkende grote bedrijven BRF en JBS


'De regering moet niet slechts afgaan op mededelingen van importeurs of de Braziliaanse autoriteiten, dat er op de Surinaamse markt geen onveilig vlees uit Brazilië is terechtgekomen. De lokale autoriteiten dienen ter bescherming van de gezondheid van de burgers zelfstandig onderzoek te doen om dat nadrukkelijk vast te stellen', alus Silvana Afonsoewa (NDP), lid van de commissie Volksgezondheid in De Nationale Assemblee, vandaag, maandag 27 maart 2017, in de Ware Tijd.

De Braziliaanse ambassade in Paramaribo stelde donderdag in een verklaring, dat geen van de 21 vleesproducenten, waar de Federale Politie in Brazilië onderzoek naar geknoei met vlees of vleesproducten heeft gedaan, geëxporteerd is naar Suriname. Uit mediaberichten en de invallen die de Braziliaanse politie de afgelopen dagen heeft gepleegd blijkt, dat ook onderzoek gedaan wordt naar de bedrijven JBS en BRF, de twee grootste vleesverwerkingsbedrijven van het land.

Van BRF en JBS liggen talrijke producten van onder andere de merken Perdix, Frangosul, Sadia en Bordo in vrijwel alle winkels in Suriname. Het assortiment varieert van hele kippen, kipdelen, corned beef, nuggets, saucijsjes tot burgers. 'De ambassade mag zeggen dat de producten veilig zijn, maar Suriname moet zijn eigen onderzoek doen, want het gaat om de veiligheid en gezondheid van de burgers hier. De producten moeten van de schappen', stelt het Assembleelid. Zij is van oordeel dat de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) en Volksgezondheid hiertoe al lang instructies hadden moeten geven.

Ook Albert Alleyne, voorzitter van Consumentenkring, vindt dat 'het het beste is dat deze producten uit de winkels worden weggehaald'. Waarvoor Alleyne echter vreest is, dat er mogelijk van smokkel afkomstige Braziliaanse vleesproducten op de lokale markt terecht zijn gekomen.

Airbus A340-300 van SLM ondergaat op Malta een zogenoemde 'heavy C-check'

TUIfly en Hifly vliegt komende drie weken tussen Paramaribo en Amsterdam

(Bron foto: screenshot YouTube)

De Airbus A340-300 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zal vandaag, maandag 27 maart 2017, een zogenoemde 'heavy C-check' ondergaan op Malta en wordt uitgevoerd door het Duitse Lufthansa Technik Malta die ter plekke beschikt over moderne en gespecialiseerde faciliteiten voor groot onderhoud van vliegtuigen. Dit meldt Starnieuws.

Sinds december 2015 heeft de SLM een contract met Lufthansa Technik voor onderhoud van de SLM Airbus A340-300.

De komende drie weken worden de vluchten tussen Paramaribo en Amsterdam uitgevoerd door TUIfly met een Boeing 767-300ER en het Portugese Hi  Fly met een Airbus A340-300. Deze maatschappijen hebben in het verleden ook al mid-Atlantische vluchten uitgevoerd namens de SLM.

Volgens schema moet de SLM Airbus vanaf 15 april weer inzetbaar zijn.

De afgelopen periode heeft SLM verder gewerkt aan de verbetering en investering van haar vloot. Naast onderhoud van het toestel, zal er ook een nieuwe vorm van in-flight entertainment geïnstalleerd worden. Er is gekozen voor tablets aan de stoelen, waarbij de passagiers optimaal kunnen genieten van het entertainmentaanbod tijdens de vlucht.

Per 1 april starten officieel de vluchten van TUIfly naar Paramaribo in samenwerking met de SLM. Deze samenwerking met TUIfly zal meer Europese toeristen naar Suriname moeten halen. Per week koopt TUIfly 80 stoelen in bij SLM-vluchten op de woensdag en zaterdag. Vanaf 3 juli zal TUIfly op de maandag haar eigen Boeing 787 Dreamliner inzetten met een capaciteit van 300 stoelen.

Voorzitter Padieboeren Associatie: 'Prijs van baal natte padie wordt steeds minder'

'Regering zou governmenttake moeten kwijtschelden voor rijst-, visserij- en veeteeltsector'


Harinannan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt vanochtend, maandag 27 maart 2017, op Starnieuws dat de prijs van een baal natte padie steeds minder wordt. Drie weken geleden ontving een landbouwer nog een prijs van rond de Srd 105 per baal, maar nu is de prijs gekelderd naar Srd 97,50. Enkele opkopers bieden nog Srd 100 aan voor een baal natte padie.

De SPBA-voorzitter stelt, dat de boeren nog niet kunnen lachen. De koers blijft stijgen en de investeringen die zij hebben gepleegd zijn omhoog gegaan. Oemraw denkt aan het komende seizoen en verwacht dat de kosten verder zullen stijgen.

Nu de overheid aangekondigd heeft, dat de govermenttake zal worden doorgevoerd op benzine, verwacht hij dat de benzinekosten verder zullen toenemen. Hierdoor zal de input voor de rijstsector veel meer worden. 'Om de sectoren, die altijd de kassa van de overheid zullen doen rinkelen, in leven te houden, zou de overheid deze sectoren kwijt moeten schelden van de governementtake. Het gaat om de rijstsector, visserij en veeteelt’, aldus Oemraw. Hij benadrukt dat landbouwers geen sociale voorzieningen hebben; zelfs geen basiszorgverzekering.

Seeram Persaud zit al dertig jaren in deze sector. Hij beplant tussen de 30 en 45 hectare. 'Door de stijgende koers en de benzineprijzen die nog meer verhoogd zullen worden, zullen de kosten toenemen. Alleen de grootlandbouwers met eigen machinepark zullen het dan overleven.'

Landbouwer Aniel Mohun heeft een andere mening en zegt dat hij alle vertrouwen heeft in deze regering. 'De overheid zal zeker iets voor de landbouwers doen. Het is erg belangrijk om de sector in leven te houden en er zal zeker een werkbare situatie gecreëerd worden voor de boeren. Het gaat niet om een product van een boer, maar het gaat om onze landbouwschuur.'

Minister Welzijn ontstemd over valse berichten op Facebook over verhoging brandstofprijzen

'Degenen die gerucht verspreiden, zijn kwaadaardig bezig en proberen onnodig paniek te veroorzaken'


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, zegt zondagmiddag 26 maart 2017 op Starnieuws, dat kwaadwilligen paniek willen zaaien met verkeerde informatie over verhoogde prijzen van brandstof. Via Facebook wordt een bericht rondgestuurd met de zogenaamde nieuwe brandstofprijzen. 

'Ik wil benadrukken dat er aangaande de verhoging van benzineprijzen nog niets vast staat. Degenen die het gerucht verspreiden, zijn kwaadaardig bezig en proberen onnodig paniek te veroorzaken en pogen het arme volk zelfs uit te buiten.'

Tegen hen die eigendunkelijk prijzen opdrijven zullen door de Economische Controle Dienst (ECD) en de politie zeer streng opgetreden worden. Pomp retailers mogen niet eigendunkelijk hun prijzen aanpassen. De prijzen bij de pompen mogen niet zonder toestemming en door tussenkomst van de ECD en ijkwezen worden gewijzigd. Het levert een ernstig misdrijf op volgens de Wet Economische Delicten. Er staan zware sancties op, aldus de minister.

De nieuwe pompprijzen zullen tijdig bekend gemaakt worden en zullen aan de pompapparaten te zien zijn, benadrukt Welzijn. Het ministerie doet op de samenleving een beroep om alle gevallen van prijsopdrijving zo snel mogelijk met het nodige bewijs te rapporteren zodat er kan worden opgetreden.

De prijzen die worden doorgestuurd zijn veel hoger dan de calculaties die nu door de regering, de oliemaatschappijen en het platform bedrijfsleven worden besproken, zegt de bewindsman.

Wanhopige Haitianen leven in grotten, eten giftige planten, na orkaan Matthew 6 maanden geleden...

Haitianen overlijden vanwege voedseltekorten ten gevolge van de orkaan

(Bron foto's: Food for the Poor)

Bijna zes maanden nadat de dodelijke orkaan Matthew gewassen en vee langs de zuidelijke schiereiland van Haïti heeft verwoest, is het leven zo wanhopig geworden, dat Haïtianen giftige planten eten en wonen in grotten om te overleven, aldus hulpverleners in de Amerikaanse krant The Miami Herald zondag 26 maart 2017 op haar website. 

240 Mensen, waaronder 84 vrouwen en 62 kinderen, werden afgelopen woensdag gevonden in een berggrot in de buurt van Fonds Rouge Dahere aan de rand van Jérémie, de hoofdstad van de regio Grand'Anse Haïti. Ze werden ontdekt door een agrarische directeur met de in Zuid-Florida gevestigde liefdadigheidsorganisatie 'Food for the Poor' en leven in de grot sinds de orkaan Matthew met windsnelheden van zo'n 233 kilometer per uur het zuidelijke schiereiland trof in oktober.

'Ze hebben geen eten. Ze hebben geen water. Ze hebben geen onderdak', zei Robin Mahfood, President / CEO van 'Food for the Poor'.'Het is echt een misdaad tegen de menselijkheid.'


De grimmige ontdekking kwam slechts enkele dagen nadat de stichting gemeld had, dat minstens dertien Haïtianen in de Grand'Anse de afgelopen tien dagen waren overleden als gevolg van aan de orkaan gerelateerde voedseltekorten in de regio. 'Families wenden zich in wanhoop tot fruit en gebladerte waarvan bekend is dat zij giftig zijn in een poging om hun honger te onderdrukken en om hun leven te redden', aldus 'Food for the Poor' 23 maart in een persbericht.


De huidige humanitaire situatie op Haïti is onzeker en wordt waarschijnlijk erger, waarschuwde het Verenigde Naties Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken.

'De overgrote meerderheid van de agrarische huishoudens heeft nog steeds niet de middelen om te produceren hersteld, hun financiële situatie verslechtert snel en hun toegang tot basisdiensten is aanzienlijk verminderd als gevolg van het beëindigen van noodhulpprogramma's', stelde de humanitaire organisatie van de VN in een vorige maand gepubliceerd rapport.

Terwijl twee van de drie boeren in de regio Grand'Anse driekwart van hun oogst als gevolg van Matthew hebben verloren, constateert de humanitaire VN-organisatie ook, dat 95 procent van de boeren niet in staat is geweest om te planten voor de februari of mei oogst. 'Fruitbomen zijn zwaar beschadigd en zullen dit jaar niets produceren',  aldus het rapport.

'Cacaobomen en koffieboeren hebben de orkaan zo goed ze konden doorstaan, maar ze zullen dit jaar niets produceren.'

De Haïtiaanse regering heeft geschat, dat de verliezen aan gewassen, vee en infrastructuur door Matthew - die ook een zware klap uitdeelde aan de zuidwestelijke stad Les Cayes en steden in de omgeving - $ 2.9 miljard bedragen. Een $ 139 miljoen noodoproep van de VN ter ondersteuning van de onmiddellijke behoeften van 806.000 mensen heeft nog steeds een $ 53.500 miljoen tekort, volgens het laatste rapport.

'Food for the Poor' stuurde vrijdag vrachtwagens vanuit haar magazijnen te Port-au-Prince om voedsel, dekens, hygiënekits, kerosine kachels en dekzeilen te leveren aan de gezinnen die zijn herplaatst vanuit de grot. 'Het alarm moet geslagen worden', aldus David Adams, vice-president van missies bij Cross International, een in Pompano Beach gevestigde liefdadigheidsorganisatie. Adams bracht afgelopen week gedurende drie dagen een bezoek aan de Grand'Anse waar hij zag, dat velen in Jérémie nog steeds leven onder dekzeilen uitgegeven door de 'United States Agency for International Development'.

'Het is echt in de afgelegen gebieden waar mensen lijden. Ik wil niet zeggen dat er meteen sprake zou kunnen zijn van een massale sterfte, maar wel dat 10, 20 en 30 mensen per keer sterven.'  Adams zei, dat Cross International van plan is om twee 40-foot containers te sturen gevuld met met vitamine- en soja verrijkte voedingsmiddelen aan de Grand'Anse in de komende dagen. 'Food for the Poor' kondigde aan ook een extra 100 containers met voedsel iedere maand te sturen de komende vier maanden om mensen te voeden in het gebied.


(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Twitter/Food for the Poor)