dinsdag 28 maart 2017

Ontruiming ontheven laboratoriumhoofd Ricky Stutgard uit zijn kamer vindt donderdag, 30 maart, plaats

Stutgard wordt overgeplaatst naar gebouw 7 op het universiteitscomplex


Gesprekken die de richtingscoördinator van Agrarische Productie binnen de Faculteit der Technologische Wetenschappen, Lydia Orie, en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS)-directeur Demon vorige week donderdag zouden voeren, hebben niet meer plaatsgevonden. Dat bericht het Dagblad Suriname dinsdag 28 maart 2017.

De ontruiming van ontheven laboratoriumhoofd Ricky Stutgard uit zijn kamer zal donderdag normaal plaatsvinden. Stutgard wordt namelijk overgeplaatst naar gebouw 7 op het universiteitscomplex, van waar hij zijn dagelijkse taken zal voortzetten.

Stutgard stoort zich niet aan dit besluit.

Het laboratoriumhoofd werd op 16 maart ontheven van zijn functie vanwege zijn besluit om de CELOS Kindervakantie Microbiologie over te brengen naar studierichting Agrarische Productie. Bezwaren als zou Stutgard niet mee willen werken aan het tot grotere hoogte brengen van het instituut werden toen aangekaart.

De voedseltechnoloog heeft in eerdere berichten aangegeven, dat het overhaastige besluit van de CELOS-directeur geen indruk op hem maakt. 'Aanstaande woensdag begin ik met practicum voor de studenten van Agrarische Productie (AP) en vrijdag begin ik voor de studenten van milieuwetenschappen. Er zijn ruim 30 studenten voor practicum AP en 19 van milieuwetenschappen. Mijn werkzaamheden heb ik in principe al die tijd voortgezet, want op dit moment ben ik met 2 studenten bezig te oefenen ten aanzien van hun afstudeerpresentatie', zegt Stutgard.

Statutair moet CELOS die ruimte bieden aan de studierichting AP. Een deel van het werk dat de voedseltechnoloog moet verrichten, is labonderzoek. 'Studenten moeten hun practicum doen en de ruimte krijgen om hun afstudeeronderzoek en studieprojecten uit te kunnen voeren. Zolang dat allemaal geregeld is, is er verder geen probleem. Want daarvoor word ik uiteindelijk betaald. Ik moet mijn werk kunnen doen, de studenten moeten ervan verzekerd zijn dat er in het kader van hun studie, microbiologische testen gedaan kunnen worden. De rest maakt voor mij niet zoveel uit', aldus Stutgard. Wanneer de gesprekken voortgang zullen vinden, is niet bekend.

Regering Colombia gaat uitslag referendum te Cajamarca over goudmijnproject AngloGold Ashanti overrulen

Minister van Mijnbouw Germán Arce vindt dat het referendum niet bindend is


De Colombiaanse regering zegt dat het de uitslag van een referendum gehouden in de stad Cajamarca, waarbij 98% van de bewoners tegen een groot goudmijnbouwproject van de Zuid-Afrikaanse mijnbouwgigant AngloGold Ashanti hebben gestemd, overrulen. Lokale bewoners vrezen dat de mijn schade aan het milieu zal veroorzaken en hun waterbronnen verontreinigen, zo bericht dinsdag 28 maart 2017 de BBC.

Mijnbouw minister Germán Arce zei, dat het referendum niet bindend is. La Colosa, in Centraal-Colombia, heeft de potentie om Zuid-Amerika's grootste goudmijn te worden. De heer Arce voegde eraan toe, dat AngloGold Ashanti al een vergunning had gekregen om goud te mijnen in het gebied. 'Exploratievergunningen behouden hun geldigheid', zei hij.


Het bedrijf heeft 19 exploratievergunningen in Cajamarca gekregen tussen 2006 en 2009, zo meldt RCN radio. In een verklaring na de stemming van zondag, stelde AngloGold de uitkomst  te betreuren, omdat het land en de regio nu 'het risico lopen, dat zij niet kunnen gaan profiteren van de voordelen van het ontvangen van de voordelen van goed uitgevoerde en verantwoorde mijnbouw'.

De autoriteiten in Colombia zijn bezorgd over de mogelijke ontwikkeling van illegale goudwinning in Cajamarca en andere gebieden. 'Geen open goudmijn', zegt Arce, maar de stemming heeft geen invloed op de buitenlandse investeringen in de mijnbouwsector van Colombia.

Arce zei, dat de kiezers zijn misleid door een desinformatiecampagne en dat actievoerders de kiezers onjuist hebben geïnformeerd. 'We hebben het niet over een open mijn hier, ook zijn er geen honderd rivieren in gevaar.' Actievoerders waren boos vanwege de opmerkingen van de heer Arce.

De oppositie tegen president Juan Manuel Santos had ook kritiek op het standpunt van de regering over de kwestie. Santos en de Mijnbouwminister zijn het erover eens om het besluit van Cajamarca over La Colosa te negeren.

'Democratische mobilisatie zal hen verslaan', tweete oppositie senator en presidentskandidaat Jorge Robledo.
Slechts 76 inwoners van Cajamarca, in de centrale provincie Tolima, stemden zondag in een referendum voor het mijnbouwproject, terwijl meer dan 6.100 inwoners van de stad met 19.000 inwoners tegen hebben gestemd. Verscheidene andere Colombiaanse steden en gemeenten zijn van plan om soortgelijke stemmingen te houden om te proberen mijnbouwprojecten te blokkeren in hun gebied.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)


Ter informatie:


Illegaal in Suriname verblijvende Nederlander (78) neemt tijdens uitzetting op luchthaven begeleidster in wurggreep

Man blijkt wat teveel alcoholhoudende drank te hebben genuttigd en is in verzekering gesteld


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vandaag pas, dinsdag 28 maart 2017, bekendgemaakt, dat de politie van Zanderij op woensdag 22 maart de 78-jarige Nederlander L.H. heeft aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven. 

De man, die illegaal in Suriname verblijft, zou het land worden uitgezet. Toen hij door een medewerkster van de luchthaven werd begeleid naar het vliegtuig, nam hij de vrouw plotseling in een wurggreep. De vrouw aarzelde geen moment en duwde de man van zich af. Andere medewerkers schoten te hulp en schakelden de politie in.

De bejaarde man werd aangehouden. Agenten constateerden, dat de man te diep in het glaasje had. gekeken. Hij werd ter ontnuchtering overgebracht naar het politiebureau. Toen hij nuchter was werd hij voorgeleid en na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Nationaal Archief Suriname houdt 5 april symposium ter afsluiting project Teruggave Archieven Suriname

Directeur Nationaal Archief Nederland Engelhard aanwezig op symposium


Het Nationaal Archief houdt 5 april een symposium. Dit doet het ministerie van Binnenlandse Zaken ter afsluiting van het project Teruggave Archieven Suriname (TAS). De directeur van het Nationaal Archief Nederland, Marens Engelhard, zal voor deze gelegenheid naar Suriname afreizen. Dat meldt het ministerie vandaag, dinsdag 28 maart 2017, in een persbericht. 

In verschillende periodes zijn archieven van Suriname naar Nederland overgebracht vanwege de slechte archiefomstandigheden in Suriname. De documenten bleven eigendom van Suriname en verbleven slechts tijdelijk in Nederland. De documenten zouden worden teruggegeven wanneer Suriname zou beschikken over een eigen archiefgebouw. Dit gebouw kwam er uiteindelijk in 2010.

Het project Teruggave Archieven Suriname, waarvoor Nederland twee miljoen euro ter beschikking stelde, ging in 2009 van start. Na ruim zeven jaar zijn meer dan vijf miljoen documenten gedigitaliseerd en is het grootste deel van de documenten terug in Suriname.

Op het symposium zal een toespraak worden gehouden door de directeuren van de nationale archieven van Suriname en Nederland en de vertegenwoordigers van beide overheden.

CBvS: 'Berichten verspreid via social media over stijgende koersen berusten niet op waarheid'

'Bij manipulaties van de wisselkoersen zijn de grootste verliezers de speculanten'Berichten die met name via social media worden verspreid, waarin wordt gespeculeerd over stijgende koersen, scheppen onrust. In een vandaag, dinsdag 28 maart 2017, uitgegeven persbericht reageert de Centrale Bank van Suriname (CBvS), dat die berichten niet op waarheid berusten, zo schrijft de Ware Tijd. 

De koersen die dagelijks door de CBvS worden gepubliceerd komen tot stand door rapportage van de handelsbanken en de cambio's. Zij doen opgave van de door hun gehanteerde koersen bij de transacties van de dag, aan de hand waarvan de CBvS tot een gemiddelde koers komt en die publiceert. De koersen van dinsdag en woensdag vertonen geen opmerkelijke veranderingen ten opzichte van de afgelopen weken en zelfs ten opzichte van de vorige maanden van dit jaar.

De CBvS schrijft dat er geen enkele koersaanpassing is besproken en zelfs in het geheel niet is of wordt overwogen. 'Er hebben zich op monetair gebied geen ontwikkelingen voorgedaan die daarvoor een indicatie zouden moeten zijn.'

Tijdens regulier overleg tussen de CBvS met de banken, de cambio's, vertegenwoordigers van bedrijven en individuele personen hebben zij zich juist positief uitgesproken over het feit dat koersenschommelingen al geruime zijn uitgebleven. 'Zo koersen onze internationale reserves langzaam maar zeker naar een niveau van 400 miljoen Amerikaanse dollar, neemt de inflatie af en is er vanaf het tweede kwartaal van 2016 een overschot op de handelsbalans. Dit betekent dat er meer wordt geëxporteerd dan er wordt geïmporteerd. De vooruitzichten voor economische groei zijn voor 2017 gunstiger dan in 2016, aldus het persbericht.

'Een speculatieve aanval op de markt is in niemands voordeel. Bij manipulaties van de wisselkoersen zijn de grootste verliezers de speculanten', aldus de CBvS.

Ondanks geruststellende woorden regering gaat benzineprijs fors omhoog

Verhoging noodzakelijk door wereldmarktprijs brandstof en aanpassing government takeDe nieuwe brandstofprijzen zijn bekend en ze gaan morgen in, zo bericht het ministerie van Handel en Industrie vandaag, dinsdag 28 maart 2017. Ondanks geluiden van regeringszijde, dat er een geen sprake zou zijn van een forse prijsverhoging blijkt uit de vandaag door het ministerie bekendgemaakte bedragen tot iets anders.

Bij SOL zal een liter diesel Srd 5,17 kosten. Dit is een verhoging met 23 cent.

Bij GOw2 blijft de pompprijs voor diesel Srd 4,95. De nieuwe prijs voor ongelode benzine is bij GOw2 en SOL gelijk: Srd 5,98.

De prijs van benzine is met 58 cent verhoogd bij de oliemaatschappijen. Gasoline met additieven kost vanaf morgen Srd 6,12. De oude prijs van diesel is Srd 5,40 voor benzine en Srd 4,95 voor diesel.

Het ministerie geeft aan, dat door de fluctuerende trend van de wereldmarktprijs voor brandstof en de aanpassing van de 'government take' het noodzakelijk is om nieuwe maximumprijzen vast te stellen.

Twee in Suriname geboren broers in Nijmegen dreigden man penis af te snijden

Broers (51 en 49) zouden deel uitmaken van een wietbende


Twee in Suriname geboren Nijmeegse broers worden ervan verdacht, dat ze in juni vorig jaar een man hebben gedreigd de penis af te snijden. Ook kreeg het slachtoffer een vuurwapen in de mond gestopt, dat vervolgens werd doorgeladen. De man kreeg te horen dat hij geld moest geven, anders kwamen ze terug voor hem of zijn familie. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag, dinsdag 28 maart 2017, bekend op een zogeheten pro-formazitting in de zaak tegen een wietbende. Dit bericht Omroep Gelderland vandaag.

De twee broers (51 en 49) zouden daar samen met een 47-jarige broer deel van uitmaken. De derde broer zou niet bij het geweld betrokken zijn, hij wordt gezien als de 'whizzkid' van de bende. De bende zou ruim vier jaar lang hennepkwekerijen hebben gerund in Nijmegen, Beuningen, Arnhem, Lent, Opheusden, Huissen, Ewijk, Dodewaard, Deurne en Den Bosch. Ook zouden mensen zijn afgeperst.

Aan de waslijst aan strafbare feiten werden vandaag door de Officier van Justitie het dreigen met het afsnijden van de penis toegevoegd en de bedreiging van een kapper in Arnhem. De kapper werd onder druk gezet om 5.000 euro te betalen, omdat hij de 'business' zou hebben verpest. Een van de Nijmeegse broers zou tegen hem hebben gezegd: 'Door jou kan ik geen 50 euro biljetten meer uitgeven omdat jij aan iedereen vertelt dat ik vals geld uitgeef.' V

De broers zijn geboren in Suriname. Een van hen was lange tijd trainer bij de Nijmeegse voetbalclub SCH. Die club werd in januari opgeheven, omdat SCH de afgelopen jaren te vaak betrokken was bij incidenten.

De advocaat van de jongste broer verzocht de rechter om haar cliënt voor korte tijd vrij te laten, omdat zijn bejaarde moeder en zijn dochter met psychische problemen hem nodig hebben. De rechter wees dat verzoek af. De zaak gaat in juni verder.

Un Kòrsou Hustu gaat aangifte doen bij OM tegen Norberto Ribeira

Ribeiro zou ambtmisdrijf hebben begaan door leden Hoofdstembureau te instrueren werkzaamheden voor verkiezingen te staken


Omayra Leeflang heeft gisteren aangekondigd, dat haar partij Un Kòrsou Hustu deze week aangifte gaat doen bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen Norberto Ribeira (KdNT), de nieuwe minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 28 maart 2017, aldus Paradise FM.

Volgens Leeflang heeft Ribeiro een ambtmisdrijf begaan door de leden van het Hoofdstembureau te instrueren alle werkzaamheden voor de verkiezingen te staken. Deze handeling van de minister is een overtreding van het Landsbesluit dat door de gouverneur is getekend. Ribeiro loopt het risico op een gevangenisstraf van drie jaar.

Ook het nieuwe Landsbesluit dat gisteren aan de gouverneur is gepresenteerd, waarmee de verkiezingen moeten worden ingetrokken, levert volgens Leeflang een strafrechterlijke gedraging voor ambtsmisbruik op.

In een conceptaangifte geeft de leidster van Un Kòrsou Hustu aan, dat zij de aard en de ernst van genoemde gedragingen een ernstige bedreiging voor onze democratie en rechtsstaat vindt.
Vier gewapende mannen overvallen bij Kraka Brazilianen met autopech

Overvallers verdwijnen met buit in witte Toyota Vitz richting Paranam

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Vier gewapende mannen hebben afgelopen nacht op de Afobakaweg ter hoogte van Kraka drie Brazilianen met autopech hadden overvallen en beroofd, zo weet Starnieuws vanmiddag, dinsdag 28 maart 2017, te berichten. 

De buit zou bestaan uit 105 gram ruw goud, 400 Amerikaanse dollar, Srd 300, paspoorten, de contactsleutel van de auto van de slachtoffers, een horloge en mobiele telefoons.

Starnieuws schrijft verder te hebben vernomen, dat de overvallers schoten hebben gelost, waardoor een autoband werd vernield. Na de overval zijn de mannen in een witte Toyota Vitz richting Paranam verdwenen.

Chileens visbedrijf Pesquera Villa Alegre bekend vanwege verwerking reuzeninktvissen

Bedrijf gaat zich ook toeleggen op vangst van zee-egels en kabeljauw


Chili's Pesquera Villa Alegre is van plan om zijn aanbod in de toekomst te diversifiëren met de verkoop van zee-egels, kabeljauw en octopus, ter compensatie van de volatiliteit van de vangst van reuzeninktvis, aldus sales executive Claudia Salazar vandaag, dinsdag 28 maart 2017, op de website undercurrentnews.com.

Salazar, die in de markt ook bekend staat als de Chileense reuzeninktvis 'koningin', vertelt dat de firma reeds octopus verkoopt, die steeds populairder wordt in de Verenigde Staten. Maar, in de nabije toekomst voegt het bedrijf zee-egels en kabeljauw producten aan haar portfolio toe.

Normaal gesproken wordt reuzeninktvis gevangen in het noorden van Chili tussen maart-juli / augustus. Dit jaar zijn de reuzeninktvis vangsten in het noorden van Chili nog steeds erg laag, omdat de zeewatertemperaturen relatief hoog zijn, zei Salazar. Daarom haalt Pesquera Villa Alegre op dit moment het grootste deel van de productie van de reuzeninktvis uit het zuiden van Chili, waar het water kouder is en de visserij wordt uitgevoerd door industriële schepen.

'We verwachten hogere vangsten in het noorden van Chili in april, maar niemand weet dat nu', zegt Salazar. In het noorden van Chili wordt reuzeninktvis gevangen door ambachtelijke schepen, terwijl in het zuiden het vooral de industriële schepen zijn.


Het totaal toegestane quotum voor 2017 in de Chileense regio XII-XV is vastgesteld op 200.000 ton. Reuzeninktvis gevangen door de industriële schepen heeft een lagere kwaliteit dan wanneer die wordt gevangen met ambachtelijke methoden, dus het moet worden verkocht aan markten die het product opnieuw verwerken, zoals Mexico of China, aldus Salazar, eraan toevoegend dat ze zich normaal gesproken richt op meer premium producten. Vorig jaar werden de vangsten van de reuzeninktvis in Chili beïnvloed door El Nino. Het bedrijf heeft een capaciteit om 300-350 ton rauw materiaal per te verwerken.

De totale productie is afhankelijk van de vangsten. Ondertussen heeft de opkomst van een nieuw fenomeen, vergelijkbaar met El Nino in Peru op dit moment, een grote invloed op de visserijbedrijven van het land, met inbegrip van reuzeninktvis. De prijzen van reuzeninktvis zijn gestegen. De prijs van filet is gestegen tot ongeveer $ 2.000 per ton, een stijging van $ 1.800 aan het einde van vorig jaar.

De  Chinese vraag naar reuzeninktvis is ook sterk op dit moment, terwijl de vangsten van Chinese vaartuigen die buiten de Peruaanse en Chileense wateren en in andere delen van de wereld vissen niet voldoende zijn om aan de vraag te voldoen.

Overigens werd op 9 maart bekend, dat de visserijsector in Suriname zich ook wil gaan toeleggen onder andere de vangst van inktvis.

(Red. De Surinaamse Krant/undercurrentnews.com)

Dak- en thuisloze 'Rambo' berooft dominee in kerk aan Gemenlandsweg in Paramaribo

Onder bedreiging van een mes wordt dominee, die weigerde man geld te geven, beroofd


De dak- en thuisloze Rambo wordt gezocht door de politie van het bureau Nieuwe Haven. Hij is gisterochtend naar de kerk in de Gemenelandsweg gegaan en heeft daar dominee, mevrouw R. S., beroofd van een geldbedrag van Srd 150, zo bericht vandaag, dinsdag 28 maart 2017, het Dagblad Suriname.

Volgens verklaring van de dominee was zij bezig met werkzaamheden in de kerk. De verdachte, die bekend staat als een drugsverslaafde, kwam de kerk binnen en vroeg naar geld. S. maakte hem duidelijk, dat zij geen geld had voor hem.

Indien hij eten of drinken wilde, dan zou zij hem dat wel geven. Toen de dominee de verdachte dit vertelde, haalde hij een mes tevoorschijn en beroofde haar van het geld, dat op een tafel lag. Met het geld is Rambo verdwenen. Het slachtoffer is ongedeerd gebleven.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Autoriteiten doen niets aan wegverzakkingen in Fred Derbystraat, Paramaribo

Dagblad Suriname kaart beroerd wegdek opnieuw aan...


De situatie in de Fred Derbystraat in Paramaribo, iets voorbij het Molenpad, is aan het verergeren. In het weggedeelte vanaf de Gemenelandsweg zijn al geruime tijd wegverzakkingen te zien (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). Sommige voertuigen redden het nog met ultieme voorzichtigheid, terwijl andere voertuigen het aan het onderstel moeten voelen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 28 maart 2017.

Het Dagblad Suriname heeft deze situatie al eerder belicht. Toen werden twee ongevraagde ‘arbeiders’ bij het slechtste deel van de weg gespot. Die zijn er nog steeds. De twee mannen komen haast dagelijks op ongezette tijden ‘werkzaamheden verrichten’. Het gaat bij hen in beginsel om op een makkelijke post te vragen naar geld.

De ene probeert met een schop het water van het wegdek te halen, terwijl de andere met een hamer, enkele stenen kapot slaat om die vervolgens in de gaten te vullen. Tussendoor staan beiden uit te kijken naar het langsrijdend verkeer, om naar geld te vragen. Wie bij het vragen geen geld aanbiedt, wordt uitgescholden.

Het is overduidelijk, dat dit soort situaties zich alleen kunnen voordoen, wanneer de autoriteiten er niet aan toe komen (opzettelijk of buiten hun schuld om) om de wegeninfrastructuur gezond te houden.

Carlos the Jackal (Jakhals) tot levenslang veroordeeld voor aanslag in Parijs, 1974

Venezolaanse terrorist (67) zit al levenslange straf uit voor aanslagen jaren '70 en '80Ilich Ramirez Sanchez, beter bekend als Carlos the Jackal (Jakhals - zie foto - Bron: AFP), is vandaag, dinsdag 28 maart 2017, tot levenslang veroordeeld voor een aanslag in 1974. De inmiddels 67-jarige terrorist zat al een levenslange celstraf uit voor zijn aanslagen in de jaren zeventig en tachtig. Desondanks werd hij onlangs opnieuw aangeklaagd vanwege een aanslag in 1974, zo schrijft onder andere De Telegraaf.

Toen gooide hij een granaat een Parijse winkel binnen, waardoor twee mensen omkwamen en 34 anderen gewond raakten.

De Jakhals werd in 1994 in Soedan opgepakt en in Parijs veroordeeld voor de moord op twee politiemensen en vier dodelijke bomaanslagen in Parijs en Marseille in de jaren 1982 en 1983. Hij raakte internationaal bekend door een gijzelingsactie in het hoofdkantoor in Wenen van de OPEC, in 1975.

De Venezolaanse terrorist noemde zich een linkse guerrillastrijder, die in 1973 voor het eerst meedeed aan een - mislukte - liquidatie. Zijn bijnaam de Jakhals kreeg hij van journalisten, naar aanleiding van het boek De dag van de Jakhals, van de auteur Frederick Forsyth.

Suriwood Lumber Company overweegt rechtszaak tegen de Staat

Bedrijf heeft fors geïnvesteerd na verkrijgen houtconcessie, die nu door RGB is ingetrokken


Suriwood Lumber Company zal een rechtszaak aanspannen tegen de Staat indien een aan haar door toenmalig minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) verstrekte houtconcessie wordt ingetrokken. Het bedrijf kreeg de houtkapvergunning eind januari van Relyveld, enkele dagen voor zijn aftreden als minister. Tot nu toe is de onderneming officieel niet door het ministerie geïnformeerd over de intrekking. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 28 maart 2017.

Minister Roline Samsoedin van RGB tekende de beschikking waarmee de intrekking heeft plaatsgevonden op 2 maart. Volgens haar voldoet het bedrijf niet aan de wettelijke voorwaarden om een houtconcessie te krijgen.

Haar voorganger beweert echter het tegendeel. Ook een vertegenwoordiger van Suriwood geeft aan, dat de onderneming aan alle vereisten heeft voldaan om in aanmerking te komen voor de concessie. De redactie kreeg inzage in documenten die dat zouden moeten staven.

De afgelopen periode zijn reeds forse uitgaven gedaan in verband met houtkapactiviteiten zoals het aankopen van zwaar materieel en betalingen om de kapactiviteiten uit te zetten. Voor een bedrag van 55.000 Amerikaanse dollar is na het verkrijgen van de concessie zwaar materieel aangekocht en intussen al Srd 205.000 uitgegeven aan het laten schrijven van het bedrijfsplan, concessierechten, overschrijvingskosten, figuratievekaarten en het inrichten van kapvakken.

'Als je niet solvabel ben, doe je dergelijke grote investeringen en uitgaven niet.' Ook andere zaken die in de intrekkingsbeschikking worden opgevoerd die volgens RGB aanleiding zijn voor de intrekking worden door Suriwood tegengesproken.

Oppositie eist terugdraaien verhoging brandstofprijs

De NDP-regering laat ook nu weer het volk het gelag betalen

'De minister van Financiën reist er nog steeds op los, terwijl het volk pinaart'


De gezamenlijke oppositiepartijen eisen, dat de regering per onmiddellijke ingang de voorgenomen verhoging van de brandstofprijs terugdraait. Voor de oppositie en het volk is dit onacceptabel. Deze regering verschuilt zich te gemakkelijk achter de olie- en goudprijs, terwijl corruptie en financieel-economisch wanbeleid belangrijke oorzaken van de neergang zijn. Dit melden de VHP, NPS, ABOP, DOE en Pertjajah Luhur vandaag, dinsdag 28 maart 2017, in een verklaring.

De verhoging zal moordend werken op het volk, want de verhoogde brandstofprijs zal doorwerken in bijna alle sectoren van onze economie en de handel. Goederen en diensten zullen duurder worden.

De NDP-regering had tijdens de verkiezingen in 2010 onder meer beloofd om de verhoging van de benzineprijs terug te draaien. Die belofte is nooit nagekomen. De president had ook beloofd om corruptie aan te pakken, maar tot nu toe is er niemand opgepakt die er met miljoenen van de Staat vandoor is gegaan. In tegendeel zijn diverse corruptievelingen die gestolen hebben weer in hoge posities met dikke salarissen benoemd.

De NDP-regering laat ook nu weer het volk het gelag betalen. In plaats van honderden miljoenen die door corruptie gestolen zijn terug te halen wordt het volk langzaam kaalgeplukt met de vele verhogingen. Ook bij deze verhoging van de brandstofprijs wordt niet uitgelegd wat de financiële positie van het land is en hoe men die zal verbeteren. Het volk moet maar slikken, terwijl de regering Bouterse allerlei onnodige uitgaven blijft doen.

De minister van Financiën reist er nog steeds op los, terwijl het volk pinaart. Laat de president een overzicht geven van de reiskosten van deze minister en ook van diens periode bij de Centrale Bank. Laat hij uitleggen waar al die reizen voor nodig zijn geweest en ons garanderen dat er geen privé-reizen bij zitten die door de belastingbetaler zijn betaald.

De diefstal door corruptie, het verkwanselde overheidsgeld, de mislukte infrastructurele projecten, een inefficiënte belastingdienst en te dure zorgsector hebben de samenleving miljarden extra Srd gekost.

Nu vraagt de regering het volk nieuwe offers te brengen zonder aan te geven hoe zij de crisis zal oplossen.

De oppositie protesteert krachtig tegen deze verhoogde brandstofprijs, en eist van de regering, dat de verhoging onmiddellijk wordt teruggedraaid.

De oppositie-partijen: 
VHP, NPS, PL, ABOP en DOE

Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Gol betaalt 1.3 miljoen dollar schadevergoeding aan inheemse Caiapo-gemeenschap

Een Gol-vliegtuig kwam in 2006 in botsing met een privé-jet boven Caiapó reservaat


Een van de beste luchtvaartmaatschappijen van Brazilië, Gol, heeft ingestemd met betaling van $ 1,3 miljoen aan een inheemse stam als vergoeding van de schade veroorzaakt door een vliegtuigongeluk in 2006. Een Gol-vliegtuig op een commerciële vlucht kwam in botsing met een privé-jet in september 2006, in het luchtruim boven het Caiapó inheemse reservaat, zo bericht de BBC vandaag, dinsdag 28 maart 2017. De Caiapó stam weigerde om terug te gaan naar het gebied waar brokstukken terechtkwamen. 

Ze zeggen dat het gebied nu vervuild is en vervloekt door de aanwezigheid van de dood. Hun woonverblijven en een gezondheidscentrum, opgericht door het inheemse overheids agentschap van Brazilië, Funai (Fundação Nacional do Índio), moesten elders in het reservaat worden herbouwd, aldus een Caiapó-leider op Globo televisie.

De twee vliegtuigen vlogen in tegengestelde richting toen ze boven een gebied van het Amazonewoud in de staat Mato Grosso in botsing kwamen. De Embraer Legacy 600 privé-jet, die op weg was naar de Verenigde Staten, slaagde erin om veilig naar een nabijgelegen vliegveld te vliegen en te landen. Maar, de Gol Boeing 737-8EH stortte neer in het midden van het reservaat, waardoor alle 154 mensen aan boord om het leven kwamen..


Een Braziliaans overheidsonderzoek concludeerde, dat er fouten waren gemaakt door zowel de twee Amerikaanse piloten van de Legacy jet als door de luchtverkeersleiding. Twee jaar geleden zochten de leiders van de inheemse stam hulp bij Funai om compensatie te vragen, aldus Globo TV.


De luchtvaartmaatschappij en stamleiders kwamen tot een zogenoemde out-of-court overeenkomst, die door de Caiapó eerder deze maand werd ondertekend tijdens een ceremonie.

De Caiapó leider is Raoni Metuktire, die beroemd werd toen hij de wereld rondreisde met de Britse rockster Sting in de late jaren '80 om aandacht te vragen voor de vernietiging van het Amazonewoud. Hij voerde campagne voor de afbakening van inheems land, bedreigd door hydro-elektrische dammen, illegale mijnbouw en de uitbreiding van soja-plantages. Zijn stichting zal het geld van de vergoeding beheren, onder toezicht van Funai en het bureau van het Openbaar Ministerie.


https://www.maresadvocacia.com/single-post/2017/03/27/%C3%8Dndios-Caiap%C3%B3-v%C3%A3o-receber-R-4-mi-da-Gol-por-acidente-a%C3%A9reo

Índios Caiapó vão receber R$ 4 mi da Gol por acidente aéreo

27/03/2017
Mais de dez anos após a queda do voo 1907 da Gol no meio da floresta amazônica no Mato Grosso, uma comunidade indígena deve receber em até 60 dias uma indenização de R$ 4 milhões por danos ambientais, materiais e imateriais. O acidente aéreo matou 154 pessoas.

O acordo extrajudicial, intermediado pelo Ministério Público Federal, foi assinado no dia 17 de março entre representantes da empresa e lideranças indígenas.

O dinheiro será depositado após a homologação administrativa do termo em uma conta bancária controlada pelo Instituto Raoni. O Ministério Público Federal e a Funai (Fundação Nacional do Índio) vão fiscalizar o uso do dinheiro.

Segundo a alegação da comunidade indígena, a permanência dos destroços do voo inviabiliza o uso de uma grande porção de terra dentro de uma reserva indígena. De acordo com as crenças do povo caiapó, as mortes ocorridas naquele local não permitem o uso da terra para caça, pesca e habitação. 

Em 29 de setembro de 2006, o Boeing da Gol se chocou com o jato Legacy da empresa americana ExcelAire, que havia decolado de sua fábrica no interior paulista, e causou a morte de 154 pessoas. Os cinco ocupantes do jato não se feriram. Embora condenados no Brasil a três anos e um mês de prisão, os dois pilotos do Legacy estão soltos nos Estados Unidos.

Logo após a tragédia, soube-se que os radares do sistema aéreo brasileiro não eram capazes de cobrir todo o território nacional e que os rádios não alcançavam os pilotos em determinadas áreas do país, naqueles "vácuos" chamados de "buracos negros" da aviação.

Segundo investigação da Aeronáutica, a colisão do Legacy com o Boeing da Gol só foi possível graças a uma sequência de erros dos controladores de voo e ao desligamento, pelos pilotos, do sistema de transponder do Legacy, que informa ao radar do controle aéreo a altitude correta do avião e dá o sinal de alerta diante da aproximação perigosa de outra aeronave.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

Zeldzame 'vuur regenboog' boven Peru

Lokale bevolking Chiclayo vreest bij zien bijzonder luchtverschijnsel einde wereld


Een zeldzame 'vuur regenboog' is waargenomen in de lucht boven Peru waardoor de lokale bevolking in paniek raakte, omdat ze vreesde voor het einde van de wereld. Dit berichten diverse media in onder andere Engeland vandaag, dinsdag 28 maart 2017.

Het bizarre fenomeen werd gespot door burgers in de stad Chiclayo. Dorpelingen die de vuur regenboog zagen maakten meteen videobeelden om die vervolgens op het internet te zetten.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Sommigen beweren, dat de vuur regenboog het werk is van een boze god die een lijn van vlammen door de wolken heeft gesneden. Op een video zegt de filmende man: 'Goedemiddag, nu zien we een zeldzame gele lijn in de lucht en de mensen zijn een beetje bang.'


'De regenboog verscheen in de vroege uren van deze ochtend. Het lijkt een wolk met een kleur vergelijkbaar met geel.' Volgens social media gebruikers was het een teken van een bijbelse Apocalyps.

Valle Torres Jhosep zei: 'Heb spijt zondaars ... De Heer komt ... nu pakken veel van jullie zullen je bijbels, beginnen te lezen en slaan zich op hun borst, belachelijk ... en religieuze mensen zullen zeggen dat God dichtbij is.' Anghello Descalzhi, eraan toevoegend: 'De hel is opengespleten ... bekeren of je zal worden verbrand.'(Red. De Surinaamse Krant/The Sun/The Daily Mail/Twitter)

Surinaamse bedrijven deze dagen voorzichtig met zaken doen in Frans-Guyana

Overleg tussen Kamers van Koophandel Suriname en Frans-Guyana vanwege onrust uitgesteldDe rellen in Frans-Guyana, die nu zeven dagen duren, wreken zich op Surinaamse bedrijven die zakendoen met het buurland. 'Enkele van onze leden die naar de oosterburen exporteren hebben in de afgelopen dagen transporten aangehouden vanwege de onrust', zegt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleden (VSB), vandaag, dinsdag 28 maart 2017, in de Ware Tijd.

Belangrijke gesprekken tussen de Kamers van Koophandel (KKF) van beide landen zijn het afgelopen weekend niet doorgegaan. 'De Fransen konden niet naar Suriname komen vanwege de rellen. Er zijn belangrijke zaken te bespreken zoals het verbeteren van handelsbetrekkingen en de veerverbinding tussen de twee landen', zegt Paul de Baas, woordvoerder van de KKF Suriname.

'Het is niet onze grootste exportmarkt, maar wel een belangrijke die wij graag willen behouden. Daarom hopen wij op een snelle oplossing.'Vanuit Albina zegt de honorair consul van Frankrijk in Suriname, Robert Tjon Sien Kie, dat ook de economische bedrijvigheid aan Surinaamse zijde onder de situatie lijdt. 'Alle handelszaken in Albina zijn voor minstens 50 procent afhankelijk van klanten die de oversteek doen. Die blijven nu weg waardoor alles in Albina op een laag pitje draait.'

Tjon Sien Kie zegt, dat de onlusten hoofdzakelijk te maken hebben met de slechte economische en sociaal-maatschappelijke situatie in het land. De plaatselijke Fransen vinden dat zij een nevenbehandeling krijgen van Parijs in vergelijking met de landgenoten in Europa. Dit geldt in alle opzichten, zoals de verlate subsidiebetalingen en onvoldoende onderwijsvoorzieningen.

'De mensen in Frans-Guyana zijn ook woedend over de toenemende criminaliteit, die grotendeels voor rekening komt van buitenlanders, waaronder Surinamers. Onze burgers die aan de grens wonen steken over, maken zich schuldig aan criminele praktijken en vluchten terug naar Suriname. Wij kunnen niet veel doen om zaken daar op te lossen,maar wij moeten onze burgers wel oproepen om af te zien van het negatieve gedrag', aldus De Baas.Leden Hoofdstembureau Curaçao in vergadering bijeen met minister Ribeiro

Hoofdstembureau gaat door met voorbereidingen verkiezingen

Leden Hoofdstembureau worden mogelijk ontslagen...


De leden van het Hoofdstembureau moeten vandaag, dinsdag 28 maart 2017, in de vergadering met minister Norberto Ribeiro (KdNT) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) de bewindsman als bevoegd gezag erkennen en daarmee gehoor geven aan zijn instructie om alle voorbereidingen voor de verkiezingen van 28 april te staken. Als dat niet gebeurt, dan kan dat volgens Ribeiro opgevat worden als werkweigering en is het tijd dat zij iets anders gaan doen. Dat zegt Ribeiro vandaag in het Antilliaans Dagblad.

Charles Do Rego, lid van het Hoofdstembureau, laat weten dat hij uit betrouwbare bron heeft vernomen, dat de leden ontslagen zullen worden. Voorzitter Randolph ‘Pacheco’ Römer verklaarde gisteren, na afloop van de vergadering met Ribeiro en de Raad van Ministers, dat het Hoofdstembureau gewoon doorgaat met de voorbereidingen voor de verkiezingen.


Nieuwe voorzitter en vicevoorzitter voor Staten Curaçao

Vergaderingen Staten richting benoeming Thodé voorgezeten door een onzekere Norberto Ribeiro


De Staten hebben een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter, respectievelijk Amerigo Thodé (MFK) en Eduard Braam. Thodé moest eerst nog geïnstalleerd worden als Statenlid, evenals Carlos Monk (KDNT), zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, dinsdag 28 maart 2017.

De vergaderingen om te komen tot de benoeming van Thodé worden voorgezeten door Norberto Ribeiro. Dit gaat met enige onzekerheid gepaard. Ribeiro moet verschillende keren ingefluisterd worden hoe de vergadering geleid moet worden en wat de volgende stap was. Ook zijn microfoon vergeet hij tussendoor uit te zetten.

Gouverneur Curaçao draagt Landsbesluit inzake verkiezingen voor aan regering Koninkrijk

Verkiezingen op 28 april zijn 'zonder meer gerechtvaardigd en noodzakelijk'


De gouverneur heeft het Landsbesluit van de interim-regering-Pisas van 27 maart 2017, waarbij de verkiezingen worden geannuleerd, ter vernietiging voorgedragen aan de regering van het Koninkrijk. De voor 28 april 2017 uitgeschreven verkiezingen zijn ‘zonder meer gerechtvaardigd en noodzakelijk’, aldus het Kabinet van de Gouverneur in een gisteravond uitgestuurd persbericht (zie hieronder), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 28 maart 2017.

'De gouverneur van Curaçao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, is van oordeel dat het van groot belang is voor de ontwikkeling van het democratische bestel van Curaçao dat de verkiezingen van 28 april 2017 doorgang vinden. Curaçao is een democratische rechtsstaat waarin de Staatsregeling van Curaçao in acht dient te worden genomen. Ook de Staten zijn gebonden aan de principes van de democratische rechtsstaat, zoals verankerd in de Staatsregeling. Gelet op de fundamentele betekenis van de bevoegdheid tot ontbinding van de Staten door de regering en in het licht van de checks en balances in ons staatsbestel, doet de intrekking van het besluit tot ontbinding door het huidige interim-kabinet ernstig afbreuk aan de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van bestuur.'

Coalitieleider Schotte, Curaçao, heeft verzoekschrift ingediend bij Europees Hof van Justitie

Verzoekschrift, om Statenverkiezingen te blokkeren, ingediend door 11 Statenleden en niet 12...


Het verzoekschrift bij het Europees Hof van Justitie in Straatsburg is niet ingediend door de vrijdag aangetreden interim-regering-Pisas, maar door coalitieleider Gerrit Schotte (MFK) ‘en anderen’. Zo antwoordt de persafdeling van het Europees Hof op vragen van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, dinsdag 28 maart 2017.

'The application you are referring to is Schotte and others v. the Netherlands (no. 23105/17) and was lodged with the Court on 24 March', aldus ECHRpress desgevraagd. Het betreft dus een verzoek om een zaak tegen de Nederlandse staat.

Wat verder opvalt is dat de voorlichtingsafdeling van het Europees Hof spreekt van 11 Statenleden die het verzoekschrift hebben ingediend; en dus niet alle 12 van het ‘Blok van 12’ die de nieuwe meerderheid vormt. Of dit een tikfout betreft is niet bekend. Evenmin wie het ontbrekende Statenlid is, mocht het aantal wel correct zijn.

Ter informatie:

CURACAO PARLIAMENTARY MAJORITY SEEKS PROTECTION OF THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS

http://www.einpresswire.com/article/372888157/curacao-parliamentary-majority-seeks-protection-of-the-european-court-of-human-rights

WILLEMSTAD, CURAÇAO, March 26, 2017 /EINPresswire.com/ -- Willemstad (Curaçao) 25 March 2017: Last Friday 24th February, a group of MP of the Dutch Caribbean Island, Curacao, have applied to the European Court of Human Rights in Strasbourg (France), seeking the annulment of the recent decision to dissolve the Parliament of Curacao after less than 5 months after the general election of 5 October 2016. At the same time they have also requested the Court to indicate interim measures pursuant to Article 39 of the Rules of the Court. The case is registered under No. 23105/17. If allowed, that would mean that the snap elections scheduled for 28 April 2017 would be suspended until the Court rules on the merits of the complaint. 

General elections were held in Curacao on 5 October 2016. The elected members were seated effective 2 November 2016 for a period that would end on 2 November 2020. However, on 12 February 2017, i.e. less than four (4) months into the tenure, the Parliament of Curacao, called “Staten”, was dissolved effective 11 May 2017, leading to snap elections being scheduled for 28 April 2017. This decision was taken after a coalition party (Pueblo Soberano) withdrew its support from the Cabinet. Simultaneously, a new coalition-majority was formed and formally declared to the Governor of Curacao, who is the local representative of the Dutch Monarch. The coalition Cabinet that was sworn in on 23 December 2016 lost its majority in less than 57 days. Instead of allowing the new majority to form a Cabinet to govern for the remaining 3.5 years of the parliamentary cycle, the government that no longer enjoyed a majority support moved to dissolve the parliament that was elected less than five (5) months before.

The Staten held a debate on 3 March 2017 with the Prime Minister of Curacao, regarding the propriety and the legality of the use of the power to dissolve parliament in the circumstances of the case. On the question of whether there existed any legal means within the Kingdom of the Netherlands to reverse the decision, he responded negatively. Consequently, the Cabinet ignored the resolution adopted by the Staten on 3 March 2017 after the debate, in which the Cabinet was summoned to rescind the decision because of violation of Article 3 of the First Protocol to the European Convention of Human Rights. The Governor of Curacao also declined to submit the decision to dissolve the parliament to higher supervision because of the breach of Article 3 of the First Protocol to the Convention. Finally, Staten’s appeal to the Government of the Kingdom of the Netherlands was summarily dismissed on 17 March 2017. 

Absent any effective remedy available within the Kingdom of the Netherlands to challenge the decision to reduce their parliamentary tenure to slightly more than six (6) months rather than four (4) years, the Applicants, who together form the majority in the 21 seats Staten, hereby apply to the Court to vindicate their right protected by Article 3 of the First Protocol to the Convention. They submit that the decision to curtail the tenure of the Staten in this way infringes the requirement in the provision ensuring that elections must be held at “reasonable intervals”. According to the MP’s, the decision to limit their term to hardly seven (7) months, deprives them from both their active and passive right to vote, as it denies them any meaningful enjoyment of the result of the elections held on 5 October 2016. In their view, if permitted, that would undermine the concept of democratic government proclaimed in the preamble of the Convention, because it would mean that the executive would be allowed to ignore the parliamentary majority and dissolve the Staten ad libidum whenever it no longer enjoys its support, irrespective how recent general elections were held. To allow this, so the Applicants submit, would mean that they would be denied the have an effective opportunity to enjoy the rights the Convention protects.

Technical Note: The Kingdom of the Netherlands is a federation comprised by four juxtaposed countries: Aruba, Curacao, the Netherlands and Sint Maarten. Except for a the very limited areas (foreign affairs, defence and nationality) reserved for the government of the federation, i.e. the Government of the Kingdom, each of the constituent countries are autonomous in respect of their legislation, adjudication and the administration of their internal matters. Accordingly, the legislatures of the countries possess the plenitude of legislative powers common to other national parliaments, although the powers of the Parliament of the Netherlands are severely qualified by the process of European integration. In each of the countries, general elections are held every four years to elect the members of parliament. The constitutions of the respective countries permit an exception to the foregoing, by allowing the executive branch to dissolve the parliament when this is deemed necessary to resolve an impasse with the parliament that cannot be resolved by other means. The decision to dissolve the parliament, when understood as the best practice in a particular circumstance, is taken after formal consultation in a public debate.
Dr. R.S.J. Martha
LINDEBORG – Counsellors at Law
+ 44 772 667 6492
email us here

Ter extra informatie: