woensdag 29 maart 2017

Gele koorts patiënte in Nederland, na verblijf in Suriname, in kritieke toestand

Patiënte was van midden februari tot begin maart in Suriname en niet ingeënt 


De gele koorts patiënte in Nederland verkeert in kritieke toestand, zo bericht de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, dinsdag 28 maart 2017. Op 9 maart 2017 meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland een geval van gele koorts aan de WHO. De patiënte is een Nederlandse volwassen vrouwelijke reizigster die Suriname van midden februari tot begin maart 2017 bezocht. Ze was niet tegen gele koorts ingeënt. De gele koorts werd bevestigd door de aanwezigheid van RT-PCR in twee serummonsters genomen met een interval van drie dagen in het Erasmus Universitair Medisch Centrum (Erasmus MC), Rotterdam. 

Terwijl ze in Suriname was heeft de patiënte overnacht in Paramaribo en bezocht plaatsen rond Paramaribo, met inbegrip van de districten Commewijne (Frederiksdorp en Peperpot) en Brokopondo (Brownsberg), wordt deze laatste beschouwd als de meest waarschijnlijke plaats van de infectie.

Ze kreeg de eerste symptomen (hoofdpijn en hoge koorts) op 28 februari 2017 en werd op 3 maart 2017 toegelaten tot een intensive care unit (Universitair Medisch Centrum) in Nederland met leverfalen. De patiënte is momenteel in kritieke toestand.

Suriname wordt beschouwd als een gebied met een risico op gele koorts en vereist een gele koorts vaccinatiecertificaat bij binnenkomst voor reizigers van meer dan één jaar oud afkomstig uit landen met een gele koorts risico, volgens de WHO-lijst van landen met een risico op gele koorts overdracht; de WHO beveelt ook gele koorts vaccinatie aan voor alle reizigers van negen maanden en ouder. Dit is het eerste gerapporteerde geval van gele koorts in Suriname sinds 1972.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis, hebben gezondheidsautoriteiten in Suriname diverse maatregelen geïmplementeerd om te onderzoeken en te reageren op een mogelijke uitbraak in hun land.
* Suriname zal doorgaan met zijn nationale vaccinatieprogramma en zal zich richten op het district Brokopondo.
* Een catch-up vaccinatiecampagne wordt ook uitgevoerd om de dekking in Brownsweg te verhogen. * Verbetering van epidemiologische en entomologic surveillance met inbegrip van versterking van de laboratoriumcapaciteit.
* Het implementeren van vector controleactiviteiten in het district Brokopondo, zo bericht de WHO.
* Ook wordt onderzoek uitgevoerd op dode apen in de verdachte gebieden.
* Het uitvoeren van sociale mobilisatie om Aedes aegypti broedplaatsen te elimineren (bijvoorbeeld. door het bedekken van water containers / vaten).
* Uitgifte van een persbericht om het publiek te waarschuwen.
* Mapping van het verdachte gebied van Brownsweg, evenals het Peperpot Resort.

Lees hier het volledig bericht op de WHO-website.

Eugene van der San nieuwe minister van Justitie en Politie

Directeur van Kabinet van de President zou verrassende opvolger Van Dijk-Silos zijn


Eugene van der San, directeur van het Kabinet van de President, wordt de nieuwe minister van Justitie en Politie. De Ware Tijd bracht dit nieuws dinsdagavond 28 maart 2017.

Diverse bronnen bevestigen tegenover Starnieuws dat inderdaad Van der San gevraagd is om minister te worden van Justitie en Politie. Van der San wordt deze week nog beëdigd. Hij volgt Jennifer van Dijk-Silos op. President Desi Bouterse heeft de minister eervol ontslagen. Dit gebeurde na een brief van het Hof van Justitie, waarin aangegeven werd dat de communicatie met Van Dijk-Silos slecht verliep.

Van der San heeft voor hij directeur werd op het Kabinet van de President, sedert 1976 gewerkt op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij begon daar als hoofd Algemene Zaken en groeide via departements secretaris en onderdirecteur door tot directeur van het departement tot hij met vervroegd pensioen ging.

Van der San werd in 1985 lid van de 'benoemde Assemblee' die werd ingesteld in het traject naar de herdemocratisering na de militaire periode.

Van der San is sinds de regering Bouterse-I in 2010 directeur van het Kabinet van de President.

Dat hij de nieuwe bewindsman wordt op het ministerie van Justitie en Politie is een verrassing. De laatste dagen zoemden diverse namen rond, maar de naam van Van der San zat daar niet bij. Nog niet bekend is wie nu in beeld is om hem op te volgen op het Kabinet van de President.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/de Ware Tijd)

Vliegtuig Peruvian Airlines vliegt bij 'geforceerde landing' in brand op Francisco Carle Airport in Jauja

141 Passagiers weten ongedeerd vliegtuig te verlaten

Een video geplaatst op social media dinsdag 28 maart 2017 toont een brandend Peruvian Airlines passagiersvliegtuig bij Francisco Carle Airport in Jauja, Peru, gelegen op ongeveer 165 mijl ten oosten van Lima. Dit berichten diverse lokale Peruaanse en internationale media.

De video, die werd gepost op Facebook, toont een aantal werknemers op weg naar het vliegtuig terwijl dikke zwarte rookpluimen naar de hemel stijgen. In een verklaring geplaatst op Twitter en Facebook (zie hierna) stelt Peruvian Airlines zei dat het vliegtuig naast de startbaan terecht kwam bij de landing om half vijf 's middags lokale tijd


Alle 141 passagiers aan boord werden uit het vliegtuig geëvacueerd; niemand raakte gewond, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Het vliegtuig vloog in brand als gevolg van 'een geforceerde landing', aldus het Peruaanse ministerie van Transport en Communicatie in een verklaring. Brandweerlieden op de luchthavenwisten het vuur te blussen.

Het incident wordt onderzocht.


Vijf dansende medici rond naakte onder narcose zijnde patiënt in ziekenhuis Colombia ontslagen

Beelden dansende medici verschijnen op social media

Directie stelt in verklaring ongepast gedrag verpleegkundigen en artsen te betreuren


Vijf artsen van een ziekenhuis in Colombia zijn ontslagen nadat een schandalige video, waarin ze een patiënt op een operatietafel bespotten, op social media verscheen. De groep artsen en verpleegkundigen is lachend te horen als ze rond de patiënt dansen in de Santa Cruz de Bocagrande kliniek in Bolivar, Colombia, zo bericht dinsdag 28 maart 2017 onder andere de Britse krant Daily Mail.

De patiënt was onder narcose en lag volledig naakt met het gezicht naar beneden in afwachting van een operatie op de operatietafel. Aangenomen wordt, dat een lid van het operatieteam de beelden heeft gemaakt, waarop de verpleegkundigen en artsen lachend te zien zijn als ze schuifelen en dansen rond de man.

Autoriteiten hebben bevestigd, dat ze de vijf werknemers op de videobeelden hebben ontslagen, omdat ze 'alle gezondheidsprotocollen hebben geschonden'.

In een verklaring (zie hierna), zeggen de leidinggevenden van de kliniek: 'Het respect voor de waardigheid van elke patiënt is het belangrijkste in onze kliniek, dus we betreuren ten zeerste het ongepaste gedrag van degenen die als professional werkzaam zijn in de gezondheidssector, te zien in de video opgenomen in één van onze operatiekamers.'

De verklaring voegt eraan toe, dat de actie van de vijf werknemer 'tegen de waardigheid van de patiënt is en de protocollen en politieke waarden van onze instelling doorbreken, die gericht zijn op de kwaliteit en humanisering van onze dienstverlening.' De kliniek verontschuldigt zich voor de video. Een woordvoerder zei: 'Dit is de eerste keer in zeven jaar van goede dienstverlening, dat we een situatie als deze meemaken en we hebben een aantal maatregelen genomen zodat deze gruwelijke daden zich niet kunnen herhalen. '


(Red. De Surinaamse Krant/Daily Mail/Twitter)