zondag 2 april 2017

VHP ondersteunt protest maandag 3 april tegen regering Bouterse op Onafhankelijkheidsplein

'Wij ondersteunen elke protestactie tegen het wanbeleid van de regering'

Partij roept achterban op om aanwezig te zijn op plein


De actie van morgen op het Onafhankelijkheidsplein wordt door de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) ondersteund. 'Wij ondersteunen elke protestactie tegen het wanbeleid van de regering. De partij heeft haar achterban gevraagd om fysiek aanwezig te zijn op het Onafhankelijkheidsplein', zegt de VHP-leiding zondagavond 2 april 2017 in een uitgebracht persbericht. 

De VHP is samen met de overige oppositie partijen in overleg met de vakbonden om ook hun acties te ondersteunen.

'We moeten nu één vuist maken tegen het wanbeleid van deze regering, stelt de VHP.

Met de verhoging van de brandstofprijs wordt de situatie in het land nijpender en is onhoudbaar geworden voor het arme volk, meent de VHP. Daarom eist de partij weer van de regering om de brandstofprijs onmiddellijk terug te draaien.

OAS-hoofd Almagro heeft ontmoeting met Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles

OAS bereidt acties voor tegen Venezuela binnen OAS-verband


OAS-secretaris-generaal Luis Almagro heeft een ontmoeting gehad met de Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles vooruitlopend op de vergadering van morgen, waarin gesproken gaat worden over manieren om de socialistische regering van Venezuela te straffen. Almagro heeft opgeroepen voor de 'speciale bijeenkomst' morgen waarin ook aan de orde komt de recente beslissing van het Hooggerechtshof van Venezuela, ondanks het feit dat die beslissing inmiddels is teruggedraaid als gevolg van kritiek binnen de overheid van Venezuela, zo bericht TeleSUR vandaag, zondag 2 april 2017.

Almagro plande de bijeenkomst in reactie op de uitspraak van woensdag, waarin werd bepaald dat de hoogste rechter een aantal verantwoordelijkheden van de Nationale Assemblee overneemt zolang de wetgever blijft functioneren in 'minachting' van de Grondwet. Maar, gisterochtend, heeft het Hooggerechtshof haar beslissing teruggedraaid. De ommezwaai volgde uren nadat de Veiligheidsraad van Venezuela een beroep op de rechter had gedaan om de beslissing te herzien.Niettegenstaande, Almagro en de mainstream media beweren nog steeds dat de beslissing een 'self-coup' was, bedoeld om meer macht te verlenen aan de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela. 'Helaas, waar we voor hadden gewaarschuwd is nu gebeurd', zei Almagro in een verklaring.'De ongrondwettelijk beslissingen van Venezuela's Hooggerechtshof om de parlementaire onschendbaarheid te ontnemen bij de leden van de Nationale Assemblee en aan te nemen dat de wetgevende functie de laatste acties van het autoritaire regime zijn om de constitutionele orde te ondermijnen in Venezuela en alle schijn van democratie te elimineren', zei Almagro.

Ter informatie:Niet alleen heeft hij een ontmoeting gehad met de Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles voor de vergadering van morgen, maar de oppositie bondgenoot voert ook de druk op andere landen in de regio op om diplomatieke actie tegen Venezuela te nemen. Het is waarschijnlijk dat Almagro en andere rechtse regeringen gaan proberen een 'schending van de grondwettelijke orde' in Venezuela te verklaren, aldus berichtgeving van HispanTV.

Dit zou de OAS gelegenheid bieden om de steun voor eventuele opschorting van het land op te voeren. Een derde van de 35 OAS-lidstaten zou moeten stemmen over de toepassing van het charter om de schorsing te activeren. Tot nu toe hebben 18 landen openlijk de actie tegen Venezuela gesteund: Argentinië, Bahamas, Barbados, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Jamaica, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Saint Lucia, Uruguay en de Verenigde Staten. 'Het is onjuist dat een staatsgreep wordt voltrokken in Venezuela', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela in een verklaring.(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)

Colombia vecht nog steeds tegen verwoestende overstromingen en modderstromen

Dodental heeft de 200 gepasseerd en zo'n 220 mensen zouden nog worden vermist

Mocoa zwaar getroffen door noodweer


Modderstromen hebben meer dan 200 mensen gedood en honderden mensen zijn gewond geraak of worden vermist nadat hun huizen in het zuiden van Colombia waren verwoest, aldus het Rode Kruis gisteren in haar laatste update. Het exacte aantal doden bedroeg gisteren 206, het aantal gewonden 202 en het aantal vermisten 220, aldus Cesar Uruena, een Rode Kruis-medewerker, vandaag, zondag 2 april 2017, tegen het Franse persbureau AFP.

Het stormachtige weer, dat de zuidwestelijke stad Mocoa vrijdagavond trof heeft 25 woningen 'volledig verwoest', voegde hij eraan toe. Zij waren de laatste slachtoffers van de overstromingen die de Pacifische kant van Zuid-Amerika hebben getroffen in de afgelopen maanden, waardoor ook tientallen doden te betreuren zijn in Peru en Ecuador.


In Mocoa zijn door het weer huizen, bruggen, voertuigen en bomen weggevaagd, waardoor stapels vernield hout en bruine modder achterbleven, zo tonen door het leger gemaakte beelden van het gebied. De modderstromen troffen Mocoa vrijdagavond laat na dagen van stortregens.President Juan Manuel Santos bezocht Mocoa, de hoofdstad van het departement Putumayo, gisteren. Hij verklaarde een staat van 'openbare ramp' in een Twitter-bericht, en dat er maatregelen zijn getroffen om versneld reddings- en hulpoperaties uit te kunnen voeren. Hij uitte zijn medeleven met de families van slachtoffers. 'Het laatste dodental is 154. Het is echt een verschrikkelijk cijfer', zei Santos tegen verslaggevers.


Het Rode Kruis had aanvankelijk het dodental op 16 gezet, maar waarschuwde dat het zou stijgen, omdat honderden mensen worden vermist. 'Het aantal is enorm en stijgt snel', zei Cesar Uruena tegen AFP. De ramp heeft 'grote proporties', voegde hij eraan toe.

Putumayo gouverneur Sorrel Aroca sprak van 'een ongekende tragedie' voor het gebied. 'Er zijn honderden gezinnen nog niet gevonden en hele buurten zijn verdwenen', vertelde hij op W Radio. Carlos Ivan Marquez, directeur van de Nationale Ramp Risk Management Unit, vertelde tegen persbureau AFP, dat de modderstromen werden veroorzaakt door de stijging van de rivier Mocoa en zijrivieren.De overstroomde rivieren veroorzaken een 'grote lawine', aldus het leger in een verklaring.

Zo'n 130 mm regen viel vrijdagavond, zei Santos. 'Dat betekent dat 30 procent van de maandelijkse neerslag afgelopen nacht viel en dat heeft gezorgd voor een plotselinge stijging van verschillende rivieren', zei hij. Hij beloofde eerder op Twitter 'hulp aan de slachtoffers van deze tragedie, die Colombianen in rouw stort',  te garanderen. 'Onze gebeden zijn met de slachtoffers en degenen die getroffen worden', voegde hij eraan toe.

De autoriteiten hebben een crisisgroep ingesteld, met inbegrip van lokale ambtenaren, militairen, politie en reddingswerkers om te zoeken naar vermiste personen en te beginnen met het verwijderen van bergen van puin, zei Marquez. Duizend hulpdiensten helpen met de reddingsactie.

Mocoa, een stad met 40.000 inwoners, heeft geen stroom of stromend water. 'Er zijn veel mensen in de straten, veel mensen zijn ontheemd en vele huizen zijn ingestort', aldus de gepensioneerde Hernando Rodriguez, 69, via de telefoon. 'Mensen weten niet wat te doen ... er waren geen voorbereidingen getroffen voor een dergelijke ramp', zei hij. 'We beseffen nauwelijks wat ons is overkomen.'

Verschillende dodelijke aardverschuivingen hebben Colombia in de afgelopen maanden getroffen. Een aardverschuiving in november doodde negen mensen in het zuidwestelijke landelijke stadje El Tambo. Een aardverschuiving een maand eerder doodde 10 mensen in het noorden van het land.


(Red. De Surinaamse Krant/AFP/Twitter)

Peru heeft meer internationale hulp nodig voor honderdduizenden slachtoffers overstromingen en modderstromen

Meer dan 100 mensen om het leven gekomen en bijna gehele infrastructuur vernietigd

(Bron foto: Reuters/Guadalupe Pard)

Peru heeft behoefte aan meer internationale hulp om honderdduizenden mensen te helpen die zijn getroffen door de aanhoudende overstromingen en modderstromen die aan meer dan 100 mensen het leven hebben gekost en het grootste deel van de infrastructuur van het land heeft vernietigd, aldus de minister van Transport vrijdag. Minister Martin Vizcarra zei tegen het persbureau Reuters, dat de regering waarschijnlijk in augustus of september contracten zal toekennen voor de wederopbouw, nadat zware regenval en de huidige crisis zijn verdwenen.

Peruanen die gedwongen moesten vertrekken door door woeste rivieren en aardverschuivingen hebben behoefte aan gebotteld water, ingeblikt voedsel, tenten, wc-papier, medicijnen en andere basisproducten om de komende maanden te overleven, zei Vizcarra.Peru heeft 4.000 ton aan hulpgoederen tot nu toe gedistribueerd, het meeste geschonken door Peruaanse gezinnen en bedrijven en instellingen, maar nog eens 4.000 ton zal waarschijnlijk nodig zijn in de komende maanden, zei Vizcarra.

Lokale donaties nemen af naarmate woeste rivieren en modderstromen delen van Peru blijven teisteren. 'Elke familie, bedrijf heeft een grens aan wat het kan geven', zei Vizcarra tegen Reuters in een interview. 'Maar, mensen gaan voor een lange periode steun nodig hebben. Er zijn families die niets hebben.' Hij merkte op, dat Peru de voorkeur geeft aan producten die onmiddellijk kunnen worden gedistribueerd dan aan cash donaties.

Een spoorlijn die werd gebruikt om zink- en koperconcentraten uit mijnen in centraal Peru te vervoeren, zal waarschijnlijk nog twee weken operatief blijven, aldus Vizcarra.

De overheid zal waarschijnlijk openbare aanbestedingen houden voor 'project-pakketten' - zoals bruggen die nodig zijn in een regio - om een ​​snel herstel te verzekeren. Tot nu toe zijn meer dan 200 bruggen en meer dan 2.000 kilometer snelweg van de kaart geveegd, zei Vizcarra.

De Verenigde Staten zei donderdag, dat het meer dan $ 775.000 doneert om Peru te helpen, ongeveer de helft van China's donatie van $ 1,5 miljoen aan het Andes-land. Economen in Peru hebben de kosten van de wederopbouw berekend op meer dan $ 6 miljard, meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

Zuid-Koreaans vrachtschip met 24 mensen aan boord vermist voor kust Uruguay

Twee Filipijnse bemanningsleden in reddingsboot zouden zijn opgepikt

(Bron foto: Twitter)

Een enorm vrachtschip met 24 mensen aan boord (16 Filipijnen en 8 Koreanen) wordt vermist voor de kust van het Zuid-Amerikaanse Uruguay. De 312 meter lange Stellar Daisy, eigendom van een Zuid-Koreaans bedrijf en geregistreerd op de Marshall Islands, zou water hebben gemaakt. Twee Filipijnse bemanningsleden in een reddingsboot zouden zijn opgepikt, meldt vandaag, zondag 2 april 2017, persbureau AFP op basis van bronnen bij de Uruguayaanse marine. 


Een grote zoektocht is op touw gezet.

Een bemanningslid heeft vrijdag een bericht verzonden, dat het schip water maakte.

Wat er precies met het schip is gebeurd, blijft voorlopig onduidelijk. Bemanningen van schepen in de regio zouden melding hebben gemaakt van een sterke brandstoflucht. Het schip was 26 maart uit een Braziliaanse haven vertrokken.


(Red. De Surinaamse Krant/PressTV/Al Jazeera/Yonhap News Agency/Twitter/AFP)http://english.yonhapnews.co.kr/national/2017/04/02/0301000000AEN20170402000251315.html

(LEAD) Search for 22 missing crew members of cargo ship under way: gov't

2017/04/02 10:19
(ATTN: RECASTS headline, lead; UPDATES with more details throughout; ADDS photo)
SEOUL, April 2 (Yonhap) -- Search and rescue efforts are under way to find 22 crew members of a South Korean ship that sank in the South Atlantic last week, after two sailors were safely picked up in a life raft, the Seoul government said Sunday.
The search for the missing South Korean ship, the Stellar Daisy, began Saturday, one day after the ship's crew sent a text to their South Korean employer, saying their ship was sinking.
The Marshall Islands-flagged ship was sailing near Uruguay when it made the distress call, according to the foreign ministry here. Seoul's embassy in Brazil had asked for assistance to find the missing crew with the Brazilian Air Force dispatching a C-130 plane to the site.
The escape raft carrying the two Filipino crew was found drifting by commercial ships in the area. Another raft and two powered lifeboats that can carry up to 30 people each were also discovered, but no one was on board. Authorities said that all crew members probably were wearing their life vests.
The 266,000-ton Stella Daisy, carrying eight South Korean and 16 Filipino sailors, departed Rio de Janeiro on March 26. The fate of the South Korean ore carrier also remains unconfirmed.
(END)

2 believed crew of missing cargo ship found: gov't

2017/04/02 00:34
SEOUL, April 2 (Yonhap) -- A life raft believed to be from a South Korean ship that sank in the South Atlantic last week has been found with efforts now under way to safely rescue two sailors on the raft, the Seoul government said Sunday.
The search for the missing South Korean ship, Stella Daisy, began Saturday, one day after the ship's crew members sent a text to their South Korean employer, saying their ship was sinking.
The Marshall Islands-flagged ship was sailing near Uruguay when it made the distress call, according to the foreign ministry.
The life raft was found drifting by commercial ships in the area.
An earlier report said two life boats had been spotted.
The ministry later corrected only one small raft has been found, carrying two people. The nationalities of its two occupants have not been confirmed.
The 266,000-ton Stella Daisy was carrying eight South Korea and 16 Filipino sailors. The fate of the South Korean ore carrier also remains unconfirmed.
(END)

Tijdens bijeenkomst 'We Zijn Moe' blijkt grote actiebereidheid tegen regering Bouterse

'Bouterse is een wakaman en moet op die manier bevochten worden'

'Nu moeten we wijzen dat we geen land zijn van lafaards, ik ga niet stoppen totdat regering naar huis is'


President Desi Bouterse is een ‘wakaman’ en moet op die manier bevochten worden. Dan pas zal hij begrijpen dat het volk zijn beleid zat is. Dit zei Siebrano Pique, NDP'er,tijdens een bijeenkomst gisteren van de protestgroep 'We Zijn Moe'. Pique roept de bevolking, in het bijzonder NDP'ers, op om morgen massaal te protesteren op het Onafhankelijkheidsplein tegen het beleid van 'de leider die wij zelf daar hebben gezet'. Dit schrijft Starnieuws vandaag, zondag 2 april 2017.

Pique heeft met enkele anderen het woord gevoerd op de bijeenkomst te Flora. Zijn spreekbeurt heeft de boel op stelten gezet, aldus Starnieuws.

De NDP-er is zeer gebelgd, teleurgesteld in de leiders en zeer kwaad over de gevolgen van het gevoerde beleid. Dat 'We Zijn Moe' actie voert juicht hij toe, maar de methode is aan verandering toe, stelt hij. 'Den actie san we voer na poppenkast. Bouta na wan wakaman. If yu wan fight wan wakaman ie n’e kon dyaso nanga hoge Hollands sani. Na lek fa a man de, na so w’o fight a man. If na baricadeer um baricadeer, if na pasi mu tapu dan w’o tap den.'

Net als Pique is voor Maisha Neus de maat ook vol. Haar initiatief om morgen om twaalf uur op het Onafhankelijkheidsplein te demonstreren wordt door 'We Zijn Moe' ondersteund.


'Het is klaar. De tijd van verandering is nu. Het is onze plicht als burgers. Nu moeten we wijzen dat we geen land zijn van lafaards. Ik ga niet stoppen tot dat deze regering naar huis is. Ze moeten allemaal aangeklaagd worden want wat ze hebben gedaan, kan niet. Het is misdadig en wij voelen het.'

Zij roept alle groepen op die door toedoen van de regering in de problemen zijn geraakt.

Pique drukt de samenleving op het hart om de handen uit de mouwen te steken. 'M’e taigi un baka. Wan wakaman y’e fight wakaman fasi/ Met vlaggen zwaaien en roepen ‘Bouta moet weg’...a san dat n’e wroko. Ik heb het over mijn leider, a wan san mi nanga yu nanga omen trawan pot drape. Men zegt dat het de mensen om hen heen zijn, maar hij is de leider. Als hij niet deugt, moet hij de laan uit. If ie ne deug iem sodemieter op. Ik zeg niet weg met Bouta. Ik doe niet aan poppenkast. Ik zeg: weg met die hele regering.'

Hij ze, dat hij in hart en nieren voor de NDP is. maar de situatie wordt onhoudbaar. 'Mij hou je niet meer voor de gek. If yu n’e kis’ e srefi now, nooit moro yu kis is srefi', richt hij zich tot zijn mede NDP-ers. Hij roept de samenleving op om morgen daadwerkelijk op te dagen. 'Un’ mus druk wan stempel, um sor’ a man tak werkelijk un weri.'

Frankrijk biedt haar departement Frans-Guyana een miljard euro aan steun

Franse regering stuurt extra politie en gaat rechtbank en gevangenis bouwen


Frankrijk heeft gisteren een miljard euro ($ 1.06 miljard) aan steun voor Frans-Guyana aangeboden na protesten op het Franse grondgebied in Zuid-Amerika in de afgelopen dagen, aldus een ambtenaar van het ministerie van Overzeese Gebieden van Frankrijk op zaterdag 1 april 2017, zo bericht Reuters. 

Het plan houdt in het sturen van extra politie, het creëren van een rechtbank en een gevangenis. 'Het plan is vanochtend aangeboden aan partners en ze moeten nu hun reactie te geven', zei de ambtenaar tegen Reuters.

Minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl en Ericka Bareigts, minister voor Overzeese Gebieden van Frankrijk, werden afgelopen week naar Frans-Guyana gestuurd door premier Bernard Cazeneuve om een ​​oplossing voor de lokale eisen te vinden.


Frans-Guyana was afgelopen dagen het toneel van sociale onrust, met protesten en een algemene staking, minder dan een maand voor de Franse presidentsverkiezingen.

De protestbeweging begon eisen voor een betere beveiliging tegen misdaad - Frans-Guyana is het Franse departement met het hoogste aantal moorden - maar weerspiegelt ook een diepere malaise op het Franse grondgebied, dat lijdt onder hoge werkloosheid.

Arbeidsprotesten in het overzeese Franse departement, grenzend aan Brazilië en Suriname, hebben ook gezorgd voor uitstel voor onbepaalde tijd van de geplande lancering van een Ariane 5-raket met aan boord communicatiesatellieten voor Brazilië en Zuid-Korea


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

President Cartes van Paraguay ontslaat minister van BiZa en hoofd politie

Cartes treedt op na rellen in hoofdstad Asuncion


President Cartes (zie foto - Bron: Twitter) van Paraguay heeft de minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de politie ontslagen naar aanleiding van de hevige rellen gisteren in de hoofdstad Asuncion. Die braken uit omdat de senaat zich in een geheime stemming uitsprak voor een omstreden grondwetswijziging, zo bericht vandaag, zondag 2 april 2017, onder andere de NOS. 

Cartes wil volgend jaar opnieuw met de verkiezingen meedoen, maar daarvoor moet de grondwet veranderd worden. De president mag in de voormalige dictatuur Paraguay maar een termijn van vijf jaar vol maken.

Het land is getekend door de voormalige sterke man Alfredo Stroessner, die maar liefst 35 jaar met ijzeren vuist regeerde.

Betogers trokken gisteren na de stemming in de senaat op naar het parlement en raakten verwikkeld in een hevige veldslag met de oproerpolitie. Ze slaagden erin het parlement te bereiken en daar brand te stichten.


In het hoofdkwartier van de belangrijkste oppositiepartij werd later de 25-jarige politicus Rodrigo Quintana doodgeschoten met een rubberkogel. Op beveiligingsbeelden is te zien hoe mensen in het kantoor wegrennen en Quintana voorover valt. Een agent komt op hem toe en zet zijn voet bovenop hem. De agent die de dodelijke schoten heeft gelost is onder de tientallen mensen die zijn opgepakt.


De stemmingen over de grondwetswijziging in het Huis van Afgevaardigde zijn opgeschort. Daar heeft de regerende Coloradopartij de meerderheid, dus het zag ernaar uit dat de wijziging het zou halen.

Ter informatie:

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Twitter)

Regering zoekt via Planbureau draagvlak voor haar maatregelen

Planbureau werkt aan een 'samenhangend effectenplan'

Vicepresident Adhin vindt roep uit samenleving om verhoging benzineprijs terug te draaien 'voorbarig'


Het Planbureau zal sessies organiseren om te komen tot een samenhangend effectenplan. Dit plan is gericht op het beleid van de regering om te werken aan herstel en stabilisatie. Deze sessies worden samengevat onder het nieuw geïntroduceerde begrip ‘macro-economische simulaties’ (MES). Vicepresident Ashwin Adhin heeft donderdag in het parlement hierover uitleg gegeven, zo schrijft de Ware Tijd zondag 2 april 2017.

De regering gaat via het Planbureau draagvlak zoeken voor maatregelen die ze in gedachten heeft. Adhin zegt dat met dit effectenplan, de maatregelen die de regering heeft genomen en straks een goedgekeurd Ontwikkelingsplan en begroting, de eerste stappen worden gezet naar herstel en stabilisatie.

Al deze maand zal merkbaar zijn dat er evenwicht komt in de samenleving. Het versterken van de koopkracht met een loonronde staat bovenop de lijst van de regering. Adhin vindt het dan ook voorbarig, dat nu in de samenleving wordt geroepen om de verhoogde brandstofprijs en daarmee ook de nieuwe government take terug te draaien. De extra inkomsten die de regering hiermee krijgt zijn deels bedoeld om de nieuwe lonen van personeel bij de overheid, onder wie leerkrachten, te kunnen betalen. Een ander deel van het geld zal besteed worden om de productiesectoren te ondersteunen.

De macro-economische simulaties (MES) zijn deze week begonnen. Het Planbureau praat met alle maatschappelijke groepen. Zij mogen zelf aangeven hoe zij denken over de maatregelen en welke verwachtingen zij daarover hebben. Ook De Nationale Assemblee zal gehoord worden.

Adhin spreekt van een historisch gegeven, omdat dit nog nooit eerder in Suriname heeft plaatsgevonden. Volgens de vicepresident is het voordeel van de effectenanalyse dat er een tijdlijn kan worden uitgezet voor het uitvoeren van de maatregelen.

Vakbonden in overleg na weigering regering om verhoging brandstofprijzen terug te draaien

RaVakSur houdt vast aan eis en gaat krachten bundelen

'Je kunt niet eerst prijs verhogen om daarna te komen met samenhangend pakket aan maatregelen'


De leden van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) zullen deze week hun structuren afzonderlijk raadplegen over stappen die ondernomen gaan worden om kracht te zetten bij hun eis. RaVakSur, aangevuld met de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, blijft bij haar standpunt, dat de brandstofprijsverhoging teruggedraaid moet worden. 

Robby Berenstein, coördinator van RaVakSur, zegt vanochtend, zondag 2 april 2017, in een reactie op Starnieuws, dat de regering niet van plan is de brandstofprijsverhoging terug te draaien. De vakbeweging is gevraagd haar visie te geven over een samenhangend pakket aan maatregelen die de regering wil presenteren.

'Wij vinden dat de verhoging van brandstof eerst teruggedraaid moet worden, want het gaat om een ad hoc maatregel. Je kunt niet eerst de prijs verhogen om daarna te komen met een samenhangend pakket aan maatregelen', aldus Berenstein.

Tijdens het gesprek met een regeringsdelegatie, gisteren, was er geen bereidheid om de verhoging terug te draaien, zegt de vakbondsleider.

Naast de eigen structuren zullen ook andere groepen geïnformeerd worden over de stand van zaken. Krachten zullen worden gebundeld om de regering tot andere gedachten te brengen. Later in de week wordt het duidelijk wat het actiemodel zal zijn.

RaVakSur en president Bouterse komen niet nader tot elkaar

Regering houdt vast aan verhoogde brandstofprijzen


Een regeringsdelegatie heeft namens president Desi Bouterse gisteren, zaterdag 1 april 2017, een bespreking gehad met de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) naar aanleiding van het ultimatum dat gesteld was aan de regering om de brandstofprijzen terug te draaien. Dat ultimatum is verlopen. Het onderhoud heeft niet het door de regering gewenste resultaat opgeleverd. Dit meldt Starnieuws.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft de uitnodiging aan RaVakSur voor maandag 3 april herhaald. Het gaat om een bespreking waarin een samenhangend pakket aan maatregelen zal worden besproken. Er wordt een model gepresenteerd, waarin diverse maatschappelijke groepen hun visie en ervaring aangeven om te komen tot de gewenste samenhang en aanpak van de gezamenlijke problematiek.

In een persbericht van het Kabinet van de President (zie hierna) wordt meegedeeld dat RaVakSur geweigerd heeft om op het voorstel van de regeringsdelegatie in te gaan.


Zij heeft slechts vastgehouden aan het terugdraaien van de brandstofprijs.

Adhin heeft RaVakSur voorgehouden, dat het Planbureau alle maatregelen van de regering en alle maatschappelijke effecten daarvan onder de loep neemt. Behalve RaVakSur zijn ook het bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties erbij betrokken. Uit dit samengaan moet een maatschappelijk samen gedragen plan aan de regering worden aangeboden.

'Welgeinformeerd', Radio Tamara, vraagt zich af, hoe nu verder met Sylvana Simons en met Donald Trump?

Panel buigt zich over wateroverlastproblemen in binnenland en over de actuele politieke en economische situatie in Suriname 

Onrust in Frans-Guyana heeft ook z'n impact op Suriname, maar protesten in Suriname als in het Franse departement blijven uit....


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 2 april maart 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Hoe moet het nu verder met president Donald Trump, de VS en de rest van de wereld? Trump is in alle opzichten een 'ongeleide zakenman in de politiek'.
En wat dat kan betekenen, of beter gezegd kan veroorzaken, merken wij iedere dag weer aan zijn onvoorspelbare en onberekenbare plannen / acties. Hoe gaat dit aflopen?
Nu komt de Chinese president Xi Jiping bij Trump op bezoek en hij wordt ontvangen in een prullerig onderkomen van Trump. Intussen is uit onderzoek gebleken, dat Trump zich ook als president laat omringen met uitzonderlijk rijke adviseurs en andere functionarissen (gevaar voor belangenverstrengeling).

* Hoe moet het nu verder met Sylvana Simons en haar Artikel 1?
Zij hebben bijna 30.000 stemmen gekregen. Niet genoeg voor een zetel in de Tweede Kamer, maar wel genoeg voor een aantal zetels in gemeenteraden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Owen Venloo adviseert om inderdaad deel te nemen aan die gemeenteraadsverkiezingen. Om de partijorganisatie verder op te zetten en politiek-bestuurlijke ervaring op te doen in de grote steden en zodoende eigenlijk een doorstart te maken richting Tweede Kamer in 2021.* Gebrek aan empathisch vermogen, inleven en invoelen met (groepen van) mensen. 
Dat is wat er de afgelopen decennia heeft ontbroken en nog ontbreekt bij de gevestigde politieke partijen. Volgens Owen Venloo zijn zij te lang blijven vasthouden aan oude concepten uit de pre-digitale periode. En de mensen in het land, voorzien van veel meer digitale informatie dan vroeger, zijn kritischer geworden en pikken niet langer de mooie praatjes van de politiek.
Drie treffende voorbeelden, de ouderen, de Groningers en de etnische groepen.
Ouderen en etnische groepen hebben met succes hun eigen partij(en) opgericht en de Groningers zullen spoedig volgen is de vaste overtuiging van Owen Venloo, oud bestuurslid van de PvdA en ook lid, adviseur van Sylvana Simons / Artikel 1.

* De kabinetsformatie. 
Verkenner Edith Schipper is nu de formateur geworden die (voor VVD, CDA en D’66) gaat onderzoeken of er een centrum-links (met Groen Links) of een Centrum -rechts (met ChristenUnie) kabinet haalbaar is (voldoende steun in Tweede en Eerste Kamer ). Of, wat de laatste jaren steeds vaker voorkomt, een minderheidskabinet dat gaat regeren met wisselende meerderheden in de beide kamers, afhankelijk van het onderwerp. Of in het uiterste geval alsnog het bijschuiven van de PvdA (9 zetels), omdat het landsbelang (te lang durende kabinetsformatie) daarom zou vragen. Wij zijn zeer benieuwd.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

- Grote delen van Oost Suriname kampen met wateroverlast als gevolg van regenval en dat levert erg veel problemen op voor de bewoners in die gebieden, met name die bewoners die in dorpen pal aan de rivieren (Marowijna-, Lawa-en Tapanahonirivier) liggen en dus niet voor het eerst te kampen hebben met wateroverlast. Behalve hun veiligheid kampen zij ook met een drinkwatervoorziening die ernstig verstoord is en letterlijk levensgevaarlijke situaties oplevert.
Max Sordam is een van de initiatiefnemers die hulp aan deze gebieden bepleit en organiseert. Als een van onze panelleden zal zondagavond hierover uitvoerig met hem van gedachten worden gewisseld.

- De politieke situatie in Suriname en in de regio van Suriname wordt steeds onheilspellender. In Suriname schijnen 80 militairen een ernstig conflict te hebben met de legerleiding (minister Benschop) en met de president (opperbevelhebber) over het onderdeel 'Faja Blo' , dat niet past binnen de legercultuur.

Ter informatie:


De groep militairen wil, dat deze eenheid uit de legerorganisatie wordt gehaald en dat er ook nog wat prominente politici worden ontslagen zoals de minister van Financiën , Gillmore Hoefdraad .

- In Venezuela heeft de rechter het parlement geheel buiten spel gezet en de Venezolaanse oppositie (die een meerderheid heeft in dat parlement) laat het er niet bij zitten. De volksacties nemen in omvang en hevigheid toe.
In Frans Guyana is ook het hek van de dam. Massale protesten tegen de zeer slechte sociale-, economische- en criminaliteitssituatie daar. Twee Franse ministers zijn inmiddels daar aangekomen om namens Parijs te spreken met de bevolking en de organisatoren van de protesten. Het Franse ruimtevaartstation Kuru (Centre Spatial Guyanais) geeft aan deze ongeregeldheden een extra dimensie en de regering van Frankrijk wil geen enkel risico nemen op escalaties rondom dit internationaal zeer prominente ruimtevaartstation.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Max Sordam en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Autoriteiten van Slowakije vinden 21 ton bedorven Braziliaans vlees

Met salmonella besmet vlees gedistribueerd naar zo'n 54 restaurants in het land

Vlees in Slowakije beland via Nederland en Polen


Slowaakse veterinaire inspecteurs hebben 21 ton bedorven Braziliaans vlees besmet met salmonella in de hoofdstad Bratislava gevonden, zeiden ambtenaren vrijdag, zo bericht het Chinese persbureau Xinhua zaterdag 1 april 2017. 'Het Braziliaanse vlees werd via Nederland en Polen in Slowakije geïmporteerd', zei de Slowaakse minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Gabriela Matecna tijdens een persconferentie. 

'Onze veterinaire inspecteurs zijn onmiddellijk bevolen dit vlees in te trekken, omdat het is gedistribueerd naar zo'n 54 restaurants in het hele land', zei Matecna. Het Slowaakse ministerie heeft onmiddellijk de verkoop van Braziliaans vlees in het land stopgezet.

Matecna zei, dat inspecteurs tot nu toe 341 producten hebben gecontroleerd. De laboratoriumtests tot nu toe hebben 17 onregelmatige items ontdekt, aldus algemeen directeur Jozef Bires van de Slowaakse Nationale Veterinaire en Voedselkwaliteit Directie. 'We blijven inspecties uitvoeren, met de nadruk vooral op entiteiten met pakhuizen die betrokken zijn bij relatief grootschalige handel in dit product, die leveren aan restaurants en eindgebruikers.'

Slowaakse inspecteurs hebben tot nu toe nog niet een van de chemische stoffen gevonden, die naar verluidt werden gebruikt in Brazilië om bedorven vlees te maskeren.

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rood vlees, en vleesproducten worden verkocht in 150 landen wereldwijd. Eerder deze maand ontdekte de Braziliaanse politie een enorme fraude met vlees waarbij enkele van de grootste vleesproducenten van het land zijn betrokken.

De actie van de politie was onderdeel van de zogenaamde 'Operation Weak Flesh' gericht op enkele van de grootste vleesverwerkende bedrijven in Brazilië, zoals marktleiders JBS Friboi en Brasil Foods.

De federale politie zei, dat de vleesverpakkingsbedrijven verlopen vlees verkochten. Teneinde de geur van het vlees te verhullen, werd ascorbinezuur toegevoerd aan de stukken vlees. De ondernemingen betaalden steekpenningen aan inspecteurs van het ministerie van Landbouw om de verkoop van het besmette vlees toe te staan. Volgens de politie werd het vervalste vlees verkocht op de binnenlandse markt en werd het ook geëxporteerd.

(Red. De Surinaamse Krant/Xinhua)

Honderden mensen in Colombia vermist door modderstromen te Mocoa, Putumayo

President Santos bevestigt inmiddels dood van 112 mensen te Mocoa

(Bron foto: Twitter)

Honderden mensen worden vermist nadat hevige regenval modderstromen veroorzaakten in het zuiden van Colombia, waarbij ten minste 24 mensen om het leven zijn gekomen, aldus de autoriteiten. Inmiddels is het dodental gestegen naar 112, zo bericht president Juan Manuel Santos gistermiddag. Sorrel Aroca, de gouverneur van Putumayo, een gebied in de buurt van de grens van het land met Ecuador, zei dat ten minste 65 mensen gewond zijn geraakt nadat een rivier afgelopen nacht overstroomde in Mocoa, een stad met 350.000 inwoners. Hij vertelde op het lokale radiostation W Radio dat 'hele buurten zijn verdwenen' en 'honderden gezinnen' nog niet waren gevonden, aldus de nieuwszender Al Jazeera zaterdag 1 april 2017.


Video's en foto's op Twitter tonen houten planken, modder en stapels puin van verwoeste gebouwen in de straten van Mocoa. Colombia's nationale rampenagentschap waarschuwde, dat het dodental zou kunnen stijgen.


Carlos Ivan Marquez, de directeur van het nationale rampenagentschap, vertelde het persbureau AFP dat een crisisgroep, met inbegrip van militaire eenheden, politie en reddingsteams, is geactiveerd om te zoeken naar vermiste personen en om te beginnen met het verwijderen van honderden tonnen puin.

President Juan Manuel Santos zei, dat hij naar Mocoa zou reizen om toezicht te houden op de reddings- en hulpinspanningen in het zwaar beboste gebied. Zijn aanwezigheid zou 'aandacht voor de slachtoffers van deze tragedie garanderen, die alle Colombianen in rouw heeft gedompeld', zei hij in een Twitter-bericht.

(Red. De Surinaamse Krant/Twitter/Al Jazeera)

Meisje (13) in Rio de Janeiro gedood door 'verdwaalde kogels' wapens twee agenten

Vier kogels, waarvan twee in het hoofd, treffen 13-jarige Maria Eduarda Alves


De dood van een tiener, geraakt door 'verdwaalde kogels' uit wapens van agenten heeft vrijdag tot de nodige ophef geleid in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Maria Eduarda Alves, 13, deed aan gymnastiek donderdag buiten haar school in de omgeving van de Pavuna-buurt in Rio toen ze vier keer werd geraakt - tweemaal in het hoofd -. Dit meldt TeleSUR zaterdag 1 april 2017 . 

Twee agenten hadden daar twee jonge criminelen doodgeschoten en zijn inmiddels aangehouden en worden beschuldigd van moord. Hierover is door De Surinaamse Krant eerder vandaag bericht. Het 13-jarige meisje zou door verdwaalde kogels afkomstig uit de wapens van die twee agenten zijn geraakt.

Maria is de derde inwoonster van Rio onder de leeftijd van 14 die naar verluidt dit jaar is gedood door verdwaalde kogels. Maria's familie is sceptisch over de officiële verklaring van haar dood.

'Hoezo was het een verdwaalde kogel, met vier kogelgaten in het lichaam?' zegt haar broer, Uidison Alves. 'Het was een executie. Ze hebben twee misdadigers en mijn zus geëxecuteerd.'

Ignacio Cano, een professor aan Rio de Janeiro Staats Universiteit zei dat de dood van Maria gevolgen heeft, omdat het een 'schandalig onschuldig' slachtoffer samen met een standrechtelijke executie, waardoor geweld door de politie gekarakteriseerd wordt als 'systematisch en generaliserend'.

In de eerste twee maanden van 2017 zijn in de stad 1.221 moorden gepleegd, een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zei hij.(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter)