maandag 3 april 2017

Surinamers nog niet warm te krijgen om straat op te gaan tegen regering Bouterse

Slechts paar honderd mensen geven gehoord aan demonstratieoproep

'De mensen die echt om de toekomst van Suriname geven waren vandaag op straat, de rest klaagt via FB of vindt het allemaal prima gaan'


Een paar honderd mensen, aldus Starnieuws, slechts heeft gehoor gegeven aan de oproep van Maisha Neus (zie foto - Bron: Maisha Neus/Facebook) op haar Facebookpagina om vandaag, maandag 3 april 2017, te demonstreren, tegen het beleid van de regering Bouterse en voor het uitroepen van verkiezingen, op het Onafhankelijkheidsplein. De Ware Tijd bericht dat er zo'n 1.500 mensen op het plein zouden zijn geweest.... En de NOS meldt zelfs op haar website, dat 'er nog niet eerder zo veel mensen bij een betoging tegen president Bouterse zijn geweest'. 

Een delegatie van de VHP was ook van de partij. Het ABOP-Assembleelid Edward Belfort en zijn DOE-collega Carl Breeveld waren ook aanwezig.

De demonstranten willen dat de regering naar huis gaat. 'Wij zijn hier om ons stempel te drukken', zegt initiatiefneemster Neus. Zij was toch blij met de opkomst op deze eerste dag van de actie. In harde bewoordingen werden verwensingen geslingerd naar het hoofd van de president, zo schrijft Starnieuws 's middags.

Hoewel diverse vakbonden met de regering in de clinch liggen, hebben zij hun leden nog niet opgeroepen de straat op te gaan. Ook andere oppositiepartijen dan de VHP hebben zich niet aangesloten bij de protesten. Curtis Hofwijks van de protestgroep 'We Zijn Moe' laat via de NOS weten dat te betreuren.Hij verwijst naar de massale demonstraties van de afgelopen weken in buurland Frans-Guyana, die gesteund worden door vrijwel alle maatschappelijke organisaties. 'Het is jammer dat we hier nog niet zo ver zijn. Maar, dat is een kwestie van tijd', aldus de activist.

Morgen gaan er opnieuw mensen de straat op. De organisatie heeft de vakbonden en andere oppositiepartijen opgeroepen zich dan wel aan te sluiten.

Lees ook dit bericht van NOS-correspondent Harmen Boerboom op de website van de NOS.VHP'er Kalloe: 'Verhoging brandstofprijs zware klap voor agrarische sector'

'Overheid moet agrariërs vrijstelling geven op de verhoogde brandstofprijzen'


'De verhoging van de brandstofprijs is een zware klap voor de agrarische sector. Daarnaast zorgt de stijging van de wisselkoersen ervoor dat alle inputs, zoals kunstmest en chemicaliën, enorm zijn gestegen. Die zware klap moeten ook de agrariërs incasseren', zegt de VHP-parlementariër Jitendra Kalloe vandaag, maandag 3 april 2017, in het Dagblad Suriname. 

Kalloe merkt op dat de investeringsrentes van de diverse bankinstellingen ook de pan zijn uitgevlogen, evenals de verzekeringspremies, met alle gevolgen van dien. 'De rentes van nu zijn tussen de 22% en 24%.'

Het parlementslid vraagt zich af hoe de agrarische sector verbeterd en uitgebreid kan worden onder deze omstandigheden. 'In de afgelopen seizoenen hebben wij honderden rijstboeren gehad die hun arealen niet hebben kunnen beplanten. Deze agrariërs staan bovendien niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken.' Hierdoor heeft men geen overzicht hoeveel agrariërs momenteel actief zijn. Indien de overheid niet spoedig ingrijpt, zal er een zware terugval merkbaar zijn binnen de productiesector.

'Als men niet kan produceren, van waar zal de overheid de government take verhalen?' Dit creëert bovendien kartelvorming, beklemtoont Kalloe. 'Bij kartelvorming faciliteert de regering kleine groepen, zodat zij onder andere zeggenschap krijgen met betrekking tot het verhogen van prijzen van goederen en diensten.'

Kalloe vindt dat de overheid vrijstelling op de verhoogde brandstofprijzen moet geven aan de agrariërs. 'In Guyana subsidieert de overheid de agrarische sector. Ook worden de agrariërs in de gelegenheid gesteld om zonder invoerrechten landbouwmiddelen te importeren. Waarom kan dit niet in Suriname?'

Het parlementslid gaf te kennen dat rijst een product is dat altijd afzet heeft. Daarom is het noodzakelijk om deze sector te stimuleren. Voor het uitbreiden van de arealen is het van belang dat er goede infrastructuur aanwezig is. De meeste wegen in het district Nickerie verkeren namelijk in deplorabele staat.

RaVakSur, BvL, ALS en AKMOS donderdag 6 april in actie

Organisaties eisen van regering terugdraaien verhoogde brandstofprijzen

BvL/ALS-voorzitter Wilgo Valies: 'De joker moet niet aan ons worden gegeven'


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), ondersteund door de Bond van Leraren (BvL), Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) gaan donderdag actie voeren. Dit is vanmiddag, maandag 3 april 2017, aangekondigd tijdens een spoed persconferentie bij C-47, zo bericht Starnieuws. 

De organisaties eisen dat de verhoogde brandstofprijs onmiddellijk wordt teruggedraaid. Zij vinden dat de brandstofprijzen niet te betalen zijn voor velen in de samenleving. De doorwerking van de verhoging is voelbaar in alle sectoren.

De organisaties vinden het een kwalijke zaak, dat de regering stelt dat de herwaardering van onderwijzers met de verhoogde brandstofprijs zal worden betaald. 'De joker moet niet aan ons worden gegeven', zegt BvL/ALS-voorzitter Wilgo Valies.

De samenwerkende organisaties zullen vanaf vandaag hun achterban mobiliseren om in actie te komen. Behalve de interne structuren zal er ook gesproken worden met andere partners.

Arrestatieteam Curaçao houdt eerste verdachte aan in viervoudige moordzaak Berg Altena

Nog geen nadere mededelingen politie over onderzoek en identiteit verdachte


Het Arrestatieteam van het Korps Politie Suriname heeft zaterdagmiddag een eerste verdachte aangehouden in de zaak van de viervoudige moord op Berg Altena op 18 maart. Een Team Grootschalige Opsporing, TGO, is met een uitgebreid onderzoek bezig naar de daders van de dodelijke schietpartij, zo bericht Paradise FM vandaag, maandag 3 april 2017.

Als gevolg daarvan werd zaterdag in de wijk Sint Joris bij een huiszoeking een persoon aangehouden. Over het onderzoek en de identiteit van de verdachte wil de politie vooralsnog geen mededelingen doen.

De aanhouding is door het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd. Het OM meldde vorige week dat er door het TGO hard wordt gewerkt om de zaak op te lossen.

Rivierwater in deel Oost Suriname te vervuild door gedumpt afval en kwik om te drinken

Naast goudwinnings- activiteiten dumpen bewoners allerlei afval in rivieren

Door overheid gekregen Duro-watertanks naar goudvelden verdwenen


Rivierwater in het Lawa- en Tapanahonigebied, in het oosten van Suriname, is te vervuild om te gebruiken voor menselijke consumptie. Dit zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vandaag, maandag 3 april 2017, in de Times of Suriname.

Het water, dat al eeuwenlang een levensbron vormt van tientallen leefgemeenschappen, is vervuild door vooral goudwiningsactiviteiten. De gemeenschappen zelf valt ook veel te verwijten. Behalve dat er menselijk afval in de rivier wordt gedropt, wordt ook allerlei ander afval pardoes de rivier in gegooid.

Plastic opslagtanks, ook wel bekend als Duro-tanks, die de mensen cadeau hadden gekregen van de overheid, zijn naar de goudvelden gesmokkeld. De tanks waren geschonken na de wateroverlast van enkele jaren geleden. 'De tanks zijn niet gebruikt zoals was voorgenomen', zegt Pengel.

Het ministerie heeft de afgelopen dagen metingen verricht in rivieren. Gebleken is dat er veel kwikafval in het water zit met nog andere troep. Er zijn wat maatregelen getroffen. De mensen is gevraagd om uitsluitend regenwater te gebruiken. Het moet dan wel regenen. Tijdens de recente wateroverlast zijn veel grondwaterputten onklaar gemaakt. Inmiddels heeft de regering besloten meer landinwaarts latrines te bouwen.

NDP'er Kensenhuis: 'Het is nu tijd dat hard wordt opgetreden tegen criminaliteit'

'Ik hoop dat minister wel een antwoord heeft op het remmen van de stijgende criminaliteit'


Het is nu tijd dat er hard opgetreden wordt tegen de steeds oprukkende criminaliteit in het land. De effecten voor verbeteringen moeten zichtbaar zijn.’ Dit zegt het NDP-Assembleelid uit Para, Patrick Kensenhuis, vandaag, maandag 3 april 2017, in het Dagblad Suriname. ‘Ik hoop dat de minister wel een antwoord heeft op het remmen van de stijgende criminaliteit. Ik hoop dat het geen losse flodder wordt.'

Hij hoopt van harte, dat de nieuwbakken minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, in staat zal zijn om de teugels ter vermindering van de criminaliteit strak te houden. ‘Er is heel veel werk voor hem, ik hoop dat hij het aankan.’

De zorgwekkende criminaliteit, die steeds ruwere vormen begint aan te nemen, vraagt naar een speciale vergadering in het hoogste college van Staat. Kensenhuis, die deel uitmaakt van de coalitie, zal zich samen met zijn coalitiegenoten hierover beraadslagen. Volgens hem is het zaak, dat er nu daadwerkelijk maatregelen worden getroffen om de criminaliteit de kop in te drukken. Ook hij maakt zich ernstige zorgen over deze problematiek, laat hij doorschemeren.

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe Justitieminister beëdigd en geïnstalleerd, gevolgd door een weekend vol van inbraken, geweld en een roofoverval met zelfs de dood tot gevolg.

Kensenhuis beklemtoont ook, dat de regering meer dan ooit tevoren serieus moet kijken naar de steeds oprukkende criminaliteit en maatregelen moet treffen. In het afgelopen weekend is een 64-jarige vrouw overleden, nadat zij gekneveld was achtergelaten door rovers. Ook een bar werd het doelwit van overvallers, waarbij één van de verdachten dodelijk werd geraakt toen de eigenaar het vuur opende op de vier overvallers.

'Het is inderdaad zorgwekkend. Burgers voelen zich niet meer veilig. Thuis voelen zij zich niet meer veilig. Ook niet op straat. Ook het district Para is niet onbespaard gebleven van de vele roofovervallen en inbraken’, zegt Kensenhuis. Recent heeft een bewoner van de Bijlhoutweg kapwonden moeten incasseren van een rover. ‘Ook de bewoners van Osembo en Onverwacht maken zich ernstige zorgen’, aldus de parlementariër. Er was een vergadering belegd te Wit-Santi waar gesproken werd over de steeds stijgende trend van de criminaliteit.

Transgender vrouw (40) in Braziliaanse staat Pernambuco doodgestoken

Weer een transgender vrouw in Brazilië door gericht geweld om het leven gebracht


Een transgender vrouw is overleden nadat zij onder andere in haar nek was gestoken in Brazilië. De 40-jarige Wilka was op weg naar huis van een bezoek aan een vriend toen haar belager haar beroofde en vervolgens doodstak. Ze werd in de nek, rug en buik gestoken.

Wilka was in de zuidelijke staat Pernambuco, in Loteamento Luiz Gonzaga, toen ze zondag 26 maart werd aangevallen, zo bericht onder andere de Britse website Pink News vandaag, maandag 3 april 2017.

Terwijl de dood wordt onderzocht door de politie, is nog geen informatie over een verdachte of over de omstandigheden waaronder ze is gedood, vrijgegeven. Op Facebook hebben vrienden van de vrouw schokkende foto's, gemaakt na de steekpartij, waarop de vrouw te zien is, liggend op de grond in haar eigen bloed (Bron foto's: pernambucoconectado.com.br).

Eén vrouw, Heymilly Maynard, deelde de beelden op social media en stond erop, dat Wilka werd gedood nadat haar identiteit was verward met een andere transgender vrouw. Maynard schrijft, dat iemand Wilka trachtte te beroven en te vermoorden toen ze beseften dat ze een transgender was.

'Waar je ook bent, rust zacht', schreef ze, Wilka herinnerend. 'Nu ben je vrij van de moordenaars op aarde.'

Onder de 'post' die Maynard deelde op haar Facebookpagina, hebben vrienden berichten achtergelaten om Wilka te herinneren en een blijk van medeleven te betonen. Een persoon schreef: 'God hebbe haar ziel op een goede plek ... Ik weet dat het een beetje moeilijk gaat zijn, maar wees voorzichtig, ga niet op plekken die gevaarlijk zouden kunnen zijn, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn ... Mijn medeleven aan u.' Een andere voegde eraan toe: 'Mijn god, waarom zoveel geweld in deze wereld?'

De dood van Wilka komt slechts enkele weken nadat een andere trans vrouw werd gedwongen om te smeken voor haar leven voordat ze werd doodgeslagen in Brazilië.


(Red. De Surinaamse Krant/Pink News/Pernambucoconectado.com.br)

Oud-Assembleelid Vishnudatt (NDP) denkt dat RaVakSur verborgen agenda voert

'Als je niet wil bijdragen aan een oplossing, dan heb je een andere agenda'


Vicepresident Ashwin Adhin heeft op 1 april aan de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) gevraagd om samen met de regering, het Planbureau, alle maatregelen van de regering en alle maatschappelijke effecten daarvan onder de loep te nemen. Uit dit samengaan zal een maatschappelijk gedragen plan aan de regering worden aangeboden. Deze participatie van belangrijke groepen uit onze samenleving op het hoogste bestuurlijk niveau zal leiden tot een structurele en grondige aanpak van onze financieel-economische problemen. 

RaVakSur heeft aan de tafel geweigerd om op dit voorstel van de regeringsdelegatie in te gaan en heeft zij slechts vastgehouden aan het terugdraaien van de brandstofprijs. Dit alles in weerwil van onder meer de in uitvoering zijnde loonverhogingsprogramma’s zijdens de regering.

Oud-minister en -parlementariër Theo Vishnudatt (NDP) vindt de houding van RaVakSur niet passend. Hij verwijst naar de drastische val van inkomsten van de overheid. Op jaarbasis is de staat naar zijn schatting ruim 800 miljoen Amerikaanse dollar achteruit gegaan. De overheid tracht nu naar zijn oordeel de inkomsten van verschillende groepen in Suriname aan te passen om als gevolg daarvan de koopkracht te verhogen.

'De Bond van Leraren vraagt om een loonsverhoging. Regering Bouterse-Adhin wil niet monetair financieren. Als wij kijken naar wat er in het verleden is gebeurd met monetaire financiering en op hol geslagen koersen, wensen wij dat niet meer. Men wil niet dweilen met een open kraan. Wat zij doen, is de samenleving laten betalen voor bepaalde verhogingen. Leerkrachten willen meer geld, maar AOV, AKB en mensen met een beperking moeten ook meer geld hebben. Laten wij als samenleving gezamenlijk het geld bij elkaar brengen, zodat wij niet monetair hoeven te financieren', stelt Vishnudatt vandaag, maandag 3 april 2017, in het Dagblad Suriname,

Indien RaVakSur dit snapt, zal volgens Vishnudatt de houding van de raad anders zijn dan nu. 'Er is hier zeker een verborgen agenda. Misschien wil RaVakSur het naar vervroegde verkiezingen brengen. Regering omverwerpen is geen optie voor RaVakSur. RaVakSur moet opkomen voor de belangen van arbeiders. Wanneer de regering dus vraagt om te komen praten of luisteren naar de opties, moet je ingaan op de uitnodiging. Als dat misloopt, heb je de samenleving tenminste te vertellen dat je bent ingegaan op de uitnodiging. Ik weet niet wie deze mensen adviseert. Als je niet wil bijdragen tot een oplossing, heb je een andere agenda', aldus Vishnudatt.

Van der San nu echt aan het werk als nieuwe minister van Justitie en Politie

Officiële overdracht ministerie door ad interim bewindsman Welzijn aan Van der San


De minister van Justitie en Politie ad interim, Ferdinand Welzijn, heeft vandaag, maandag 3 april 2017, het beheer over het ministerie aan de minister van Justitie en Politie, Eugene Van der San, overgedragen (zie foto - Bron: ministerie van Justitie en Politie). De ondertekening van het protocol van overdracht vond vanochtend in bijzijn van de waarnemend directeur van Justitie en Politie, Humphrey Tjin Liep Shie, plaats, zo bericht het ministerie in een uitgegeven persbericht. 

Na de protocollaire ondertekening overhandigde ad interim minister Welzijn het huidig organogram, het concept beleidsplan 2016-2020 van het ministerie, de begroting van het dienstjaar 2016, concept begroting van 2017 en het document van realisatie van de dienstonderdelen aan minister Van der San.
De nieuwe minister volgt de gewezen minister Jennifer van Dijk-Silos op. Op 23 maart heeft zij officieel overgedragen aan Welzijn. Vanaf toen nam minister Welzijn, die officieel bewindvoerder is op het ministerie van Handel, Industrie en Transport, waar.

Minister Van Der San fungeerde sinds 2010 als directeur van het Kabinet van de President. Daarvoor heeft hij op het ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt. Hij begon er als hoofd Algemene Zaken en groeide via departementssecretaris en onderdirecteur, tot directeur van het departement tot hij met vervroegd pensioen ging.

Minister Hoefdraad vindt afschaffing overheidssubsidies 'baanbrekend voor Suriname'

Bewindsman spreekt tijdens jaarvergadering IDB in hoofdstad van Paraguay, AsunciónBaanbrekend voor Suriname zijn de ingezette gefaseerde afschaffing van overheidssubsidies op de nutsvoorzieningen en de brandstoffen. Voor de economie als geheel zal dit beleid de commerciële kant binnen de energiesector en de nutsbedrijven aanzwengelen en tevens de efficiëntie van de consumptie van elektriciteit, water en brandstoffen, helpen bevorderen. De overheid voert tegelijkertijd een sociaal programma uit om de kwetsbare en hardst getroffen groepen in de samenleving te ondersteunen in de aanpassingen.

Dit zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op de jaarvergadering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Asunción, Paraguay, zo laat het ministerie vandaag, maandag 3 april 2017, weten.

Suriname verkeert in een proces van brede hervormingen ondersteund door onze ontwikkelingspartners, in de eerste plaats de IDB, gericht op herstel van de externe schokken en met als doel duurzame economische groei en evenwichtige welvaartsverbetering te bereiken, stelde de minister.

De voortgaande internationale mijnbouwgrondstofprijzenschok in combinatie met de definitieve sluiting van de decennialang opererende bauxietmijnen en aluinaarde raffinaderij, droegen bij tot een enorme economische contractie in de periode 2015–2016, evenals een drastische val van gemiddeld tweederde in de mijnbouwontvangsten op de betalingsbalans en de overheidsbegroting.

Tegelijkertijd is begonnen met een alomvattend en ingrijpend beleidsantwoord tegenover de crisis, welke vruchten begint af te leveren. Surinames macro-economische reactie op de externe en fiscale druk begon in alle ernst in augustus 2015 met een programma van sterke bezuiniging op fiscale uitgaven, inkomstenverhogende maatregelen en de aanvang van structurele hervorming van het beheer van de overheidsfinanciën.

Op het vlak van monetair en wisselkoersbeleid, begon de regering in november 2015 de overgang naar een flexibel wisselkoerssysteem in de overtuiging dat dit een belangrijke voorwaarde is om in de toekomst sneller en efficiënter te kunnen aanpassen aan exogene prijsschokken.

De voorlopige resultaten van het gerealiseerde beleid zijn het terugdringen van het begrotingstekort van 9%-10% van het BBP (Bruto Binnenlands Product) in 2014-2015 tot 5,6% van het BBP in 2016. Met het volhouden aan begrotingsdiscipline projecteren we een begrotingstekort van 4% van het BBP in 2017. Ook de inflatie welke was opgelopen tot 50-60% op jaarbasis is op een neerwaarts pad met gemiddeld minder dan 0,5% per maand sinds november 2016. De wisselkoers is inmiddels relatief stabiel gebleven. De verwonnen macro-economische stabiliteit zal behouden moeten worden ter ondersteuning van het economische groeiherstel.

Het structurele programma dat de overheid met andere nationale en internationale stakeholders uitvoert, beoogt een uitbreiding en diversificatie van de groeipilaren waarop de economie in de toekomst kan steunen. Staatsolie heeft haar US$ 1 miljard raffinaderij vorig jaar volledig in gebruik genomen en de export van ruwe olie en de import van oliederivaten is nagenoeg opgehouden. Dit zorgt voor binnenlandse toegevoegde waarde en werkgelegenheid in de olieketen, en het doorbreken van de afhankelijkheid van de grondstofprijsfluctuatie.

In de goudsector heeft het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont zijn nieuwe US$ 1,1 miljard Merian-goudmijn in oktober 2016 geoperationaliseerd, wat het land en de staat verhoogde goudinkomsten in vooruitzicht geeft.

Ook zijn essentiële overheidsadministratie hervormingen doorgevoerd en is belangrijke voorwaardenscheppende wet- en regelgeving in het parlement aangenomen.

Het real-time uitgaven cash management systeem, het schatkistpapier veilingsysteem, en het softwarepakket Integrated Financial Management Informatie zijn geïmplementeerd. De wetten op het Sovereign Wealth Fund en Public Finance Management (comptabiliteits wet) zullen binnenkort worden aangenomen.

In voorbereiding is de BTW die in 2018 van kracht zal zijn als voornaamste basis van de verbreding van de consumptiebelasting, te samen met een vereenvoudiging van de inkomstenbelastingen. Deze belastingen zullen productie stimulerend en rechtvaardiger zijn en niettemin minstens 2% van het BBP extra inkomsten genereren. Steunend op het voeren van voortgaand macro-economische stabilisatiebeleid, het uitbreiden van de nodige hervormingen en wegens de positieve impact van de mijnbouw investeringen en de in gang gezette diversificatie, wordt de toekomst positief tegemoet gezien, stelde de bewindsman.

Zeker 43 kinderen onder doden bij modderstromen in Colombia

President belooft elke getroffen familie schadevergoeding van 18 miljoen pesos (ruim 5.600 euro) 

(Bron foto: Xinhua/Twitter)

Onder de minstens 210 personen die bij de modderstromen in Mocoa in Colombia zijn omgekomen, zijn zeker 43 kinderen, zo heeft president Juan Manuel Santos bevestigd. De president verwacht dat het dodenaantal alleen maar zal stijgen. Dit bericht vandaag, maandag 3 april 2017, onder andere het ANP.

Het regende in de nacht van vrijdag op zaterdag zes uur lang zo hard in Mocoa, de hoofdstad van de provincie Putumayo in het zuiden van het land, dat de rivieren Sanguyaco, Mulato, Rio Mocoa en Turaca de modder en bomen die van omliggende heuvels naar beneden kwamen niet meer konden verwerken. De autoriteiten hadden de mensen wel gewaarschuwd, maar niet iedereen kon op tijd wegkomen.De schade is enorm. Honderden huizen zijn verwoest. Mensen in het getroffen gebied hebben nog steeds geen water en elektriciteit. Ook is er gebrek aan voedsel.

1.100 Agenten en soldaten zochten afgelopen weekend naar vermisten. Er zijn ongeveer vierhonderd gewonden gevallen. Ongeveer zeventig van hen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in andere plaatsen. Naar tweehonderd mensen wordt nog gezocht.


Jose Albeiro Vargas zag zijn kleinzoon voor het laatst tijdens de nacht van de ramp. Uit de verhalen die hij gehoord heeft is zijn kleinzoon Jadir Estiven, van achttien maanden oud, meegesleurd door de modder, het water en puin. Vargas zocht gisteren nog naar de jongen en zijn moeder, de dochter van Vargas. De vader van het kind heeft de ramp overleefd.


De president heeft elke familie die door de ramp getroffen is een schadevergoeding van 18 miljoen pesos (ruim 5.600 euro) beloofd. Ook zegt hij snel werk te maken van de wederopbouw van de stad, aldus de Colombiaanse radiozender RCN gisteren. 'We gaan vaart zetten achter de bouw van een nieuw ziekenhuis', zei Santos. 'De gezondheidszorg in Mocoa zal beter zijn dan ze ooit is geweest.' Hij heeft ook toegezegd dat bij de wederopbouw van Mocoa ook een nieuwe waterleiding wordt aangelegd.


(Red. De Surinaamse Krant/ANP/Twitter)

Politie onderschept in Ossendrecht 583 kilo 'dummy's' cocaïne uit Brazilië

Cocaïne was aangetroffen in haven Antwerpen en werd vervangen door 'dummy's'


De politie heeft een partij verdovende middelen uit Brazilië onderschept. De politie heeft de zaak in onderzoek. De 583 kilo cocaïne kwam uit Brazilië en werd in de haven van Antwerpen onderschept, zo bericht de politie vandaag, maandag 3 april 2017.

De zending is uiteindelijk beland bij een bedrijf in Ossendrecht. De drugs was ondertussen al door de autoriteiten vervangen door dummy's, die in Ossendrecht door de politie zijn aangetroffen. Er waren op dat moment geen verdachten aanwezig.

De partij is in beslag genomen en de politie gaat verder met het onderzoek.

OAS en CARICOM sturen waarnemers naar verkiezingen Curaçao 28 april

Minister Koenders informeert minister-president Pisas over waarnemersDe Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de CARICOM hebben toegezegd waarnemers naar Curaçao te sturen om toe te zien op het verloop van de verkiezingen van 28 april. Op verzoek van het toen nog in functie zijnde kabinet-Koeiman heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verschillende internationale organisaties uitgenodigd om een waarnemingsmissie naar Willemstad af te vaardigen. Dit meldt vanochtend, maandag 3 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

Van de OAS en CARICOM is inmiddels een positieve reactie ontvangen. Koenders heeft dat vrijdag schriftelijk laten weten aan minister-president Gilmar Pisas, die op dat moment formeel nog verantwoordelijk was voor het organiseren van de verkiezingen.

Interim-minister Girigoria - Curaçao - wil onderzoek haalbaarheid afschaffen eigen bijdrage receptregel

'Dit is van zo’n grote omvang dat ik nu nog niets kan beloven'


Er is eerst onderzoek nodig om te kijken of de wens van de meerderheid in de Staten - om de eigen bijdrage van 1 gulden per receptregel af te schaffen - in de praktijk gerealiseerd kan worden. Dat zegt interim-minister Sisline Girigoria van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) vandaag, maandag 3 april 207, in het Antilliaans Dagblad.

'Wij doen ons best. Een motie is de uitdrukking van een wens vanuit de Staten. Als minister moet ik dat uitvoeren, maar dit is van zo’n grote omvang dat ik nu nog niets kan beloven', aldus Girigoria.

De bewindsvrouwe was vorige week druk bezig met de politieke ontwikkelingen en de verhuizing van haar ministerie en was daarom nog niet toegekomen aan het onderzoek naar de haalbaarheid.

Hoogleraar mariene biologie vraagt aandacht informateur Schippers voor reddingsplan koraalriffen Antillen

Prof.dr. Han Lindeboom, UR, stuurt Schippers brandbrief

(Bron foto: nightspublications.com)

De nieuwe Nederlandse regering moet 1 miljard euro uittrekken voor een Deltaplan om de koraalriffen in het Caribisch deel van het Koninkrijk te redden. Hoogleraar mariene biologie prof. dr. Han Lindeboom, aan de Wageningen Universiteit, heeft daar in een brandbrief aan informateur Edith Schippers op aangedrongen, aldus vandaag, maandag 3 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

Als er niet snel tot actie wordt overgegaan dreigen de koraalriffen rond de zes eilanden binnen 15 jaar te verdwijnen, waarschuwt de onderzoeker. Hij verwijst daarbij naar eerder onderzoek van het Amerikaanse Instituut voor Oceanografie Scripps. Volgens het rapport zal de bodem tegen die tijd voornamelijk bedekt zijn door slijmalgen.


Koraalriffen van de Nederlandse Antillen gaan binnen 15 jaar verloren


Gepubliceerd op
30 maart 2017
Rond de zes Caribische eilanden die zijn verbonden met Nederland dreigen de koraalriffen binnen 15 jaar te verdwijnen. Daardoor zal ook een groot deel van de eilanden-economieën instorten. Het nieuw te vormen Kabinet moet met spoed een Deltaplan maken om dit te voorkomen, stelt prof. Han Lindeboom van de leerstoelgroep Aquatische Ecologie van Wageningen Universiteit.


Tijdens een bijeenkomst op het Paleis op de Dam van 6 december 2016 stelde prof. Jeremy Jackson (Smithsonian en Scripps, USA) op basis van uitvoerig onderzoek dat het zo slecht gaat met de koraalriffen, dat deze bij ongewijzigd beleid en beheer over ongeveer 15 jaar geheel verdwenen zullen zijn en dat de bodem bedekt zal zijn door slijmalgen.  Oorzaken zijn: overmatige aanvoer van voedingsstoffen vanaf het land (eutrofiëring), erosie, overbevissing, verkeerde vormen van kustontwikkeling, vervuiling, introductie van gebiedsvreemde soorten en klimaatverandering.
Gealarmeerd door deze conclusies bezocht Han Lindeboom (Wageningen Universiteit en NIOZ) tussen  20 februari en 6 maart alle zes Caribische eilanden van het Koninkrijk en peilde daar de bereidheid van de verschillende Gouvernementen, Nationale Parken en andere belanghebbenden om mee te doen aan een Δ-plan voor het redden van de koraalriffen.


koraalrif.jpg

Noodzakelijke elementan van zo'n plan zijn:
 • Zeer ver terugdringen van eutrofiëring van de zee; met minimaal dezelfde maatstaven als in Europa gelden, maar bij voorkeur een reductie tot nul.
 • Door land- en kusterosie en ondoordacht gebruik van de rivierdalen komt er te veel slib op de koralen. Dit dient zo sterk mogelijk te worden teruggedrongen, met maatregelen die ook noodzakelijk zijn voor de veiligheid van de bewoners.
 • Klimaatverandering vormt ook in het Caribische gebied een grote bedreiging. Het Nederlandse klimaatprogramma moet ook daar uitgerold worden.
 • Veel betere afvalverwerking, de huidige afvalverwerking is ver beneden het gewenste niveau waardoor er grote milieurampen dreigen.
 • Voor herstel van de vispopulaties die de koralen onderhouden en visserij dient een programma “Breng de grote vissen terug en bestrijd exoten” uitgevoerd te worden.

Gewenste politieke en bestuurlijke acties

In de gesprekken hierover hebben vertegenwoordigers van alle eilanden aangegeven mee te willen doen met zo’n Δ-plan omdat iedereen inziet dat NU handelen absoluut noodzakelijk is. Het Δ-plan, waarbij het Griekse teken Δ (Delta) ook staat voor verandering, moet bijdragen aan een adequaat natuur- en milieubeleid, maar het plan moet veel meer beogen dan het redden van de koralen. Het kan ook voor langere termijn de economieën sterk verbeteren, omdat het toerisme een belangrijke motor van de Caribische economieën is en veel werkgelegenheid biedt. Als de koraalriffen verdwijnen gaan de eilandeconomieën ten gronde. De dan sterk stijgende werkloosheid en armoede zal ook gevolgen hebben voor Nederland. In het nieuwe regeerakkoord moet daarom worden gesteld dat de Koninkrijksregering een Task Force in gaat stellen om de grote problemen verder in kaart te brengen, oplossingen aan te dragen en deze te implementeren. Hiervoor is een bedrag nodig in de orde van een miljard euro, verdeeld over de komende 10 jaar, aldus Lindeboom.

MFK-leider Schotte, Curaçao, voert in VS en Colombia onderhandelingen met Avianca en On Vacation

Schotte bespreekt met Avianca oplossingen voor problemen Insel Air


Gerrit Schotte - MFK-leider, oud-premier en aanvoerder van het ‘Blok van 12’ in de Staten - is afgelopen vrijdag naar de Verenigde Staten en vervolgens Colombia afgereisd om daar namens Curaçao onderhandelingen te voeren met Avianca en On Vacation. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, maandag 3 april 2017.

In een schriftelijke persverklaring (zie onderaan) geeft Schotte - zelf Statenlid - zichzelf en de andere leden van de groep van 12 veel lof, omdat het hen zou zijn gelukt om binnen vijf werkdagen twee grote projecten te trekken.

Zo zou het hem tijdens een bliksembezoek aan de eigenaar van Synergy Corporation - tevens eigenaar van Avianca - zijn gelukt om over concrete oplossingen voor de problematiek van Insel Air te spreken.


http://www.gerritschotte.com/blog/2017/04/02/1-dia-di-trabou-na-miami-ta-produsi-solushon-avianca-insel-air-i-benta-di-2-hotel-na-korsou-ku-grupo-on-vacation/
1 dia di trabou na Miami ta produsí solushon Synergy Aerospace “Avianca”-Insel Air i benta di 2 Hotel na Kòrsou ku grupo ON VACATION


Willemsatd/Miami, 2 di aprel 2017,
Den 5 dia di trabou, Gobièrnu nobo sostené dor di grupo G12 i Ministernan ta SKOR tremendo. Kambiando e paradigma di e “BUROKRASIA” den “RED CARPET” di gobernashon di Kòrsou, Gobièrnu ta los 2 proyekto grandi bon pa mas ku 800 kupo di trabou.
Avianca/Insel Air:
Den un bishita relámpago kaminda e boluntat polítiko di grupo G12 i e poder gubernamental presente, a reuní ku doño di “Synergy Corporation” i alabes doño di Avianca, ku ta señor Germán Efromovich pa amplia i papia riba solushonnan konkreto pa e problemanan di Insel Air, manera entre otro e maneho di “Open Sky Policy”, kreashon di rutanan na un forma responsabel, rekuperashon di kuponan di trabou pèrdí, kambio di avionnan pa avionnan nobo i adekuá pa bula rutanan ku Kòrsou lo sigui ekspandé huntu ku Avianca den futuro, tabata parti di e agènda. 
Den e reunion aki disponibilidat di Avianca pa yuda Kòrsou solushoná e problema di Insel Air a wòrdu ekspresá positivamente di ámbos banda. For di e maneho polítiko ku nos lo hiba i e parti komersial e kombersashonnan a kana sumamente positivo i no tin duda ku grupo Avianca sa kiko ta aviashon i kon pa alkansá metanan ku ta deseo di gobernashon di Kòrsou den e kuadro turístiko, loke pa hopi aña nos no a logra esakinan.
Avianca kier hasi un “Corporate Turnaround” lo mas pronto posibel pa loke ta trata aviashon, si Gobièrnu di Kòrsou i polítika ta para tras di esaki.
 1. Den ménos ku 1 siman despues di yega na un akuerdo ku “Synergy Corporation”, e ekipo di Avianca lo start mesora ku training di personal pa atendé ku avionnan ATR-70 i Jetnan Airbus pa asina personal i pilotonan wòrdu kapasitá na e “Training Center” di Avianca na Bogotá.
 2. Den ménos ku 3 luna rutanan prinsipal lo wòrdu restablesé i ku “ON TIME PERFORMANCE”, manera kliente di un aerolínea mester wòrdu sirbi.
 3. Den ménos ku 1 siman Avianca lo solushoná problemanan ku tin na e momentonan aki ku IATA, pa loke ta benta di ticket.
 4. Lo intersedé tambe na fabor di Gobièrnu di Kòrsou pa e problema di Kategoria 2 bai 1 den korto tempu.
 5. Lo yega den korto tempu na u total di 400 kupo di trabou bek den Insel Air, di un forma responsabel i duradero.
 6. Kòrsou lo benefisiá di e aliansa ku resientemente Avianca a firma ku United Airlines (negoshashon ku a envolví 150 funshonario di Avianca pa 18 luna ku United Airlines)
 7. Nos lo ta parti di e programa “Star Alliance” ku lo duna nos akseso na 28 di e tòp liñanan aéreo di mundu ku ta traha den harmonia ku otro ku 1000 VIP “Lounges” rònt mundu, un programa pa spar mia (miles) ku hopi benefisio i tambe servisio speshal di “Security Clearance” na mas di 140 aeropuerto rònt mundu.
 8. Kòrsou ta sali for di 4 situashon penoso di aviashon ku nos a eksperensia durante di e último 40 añanan i pasa pa un merkado di aviashon serio i sólido.
Tur kos ta dependé na e momentunan aki di kréditonan ku nan ta pèrdè tur kos na momento ku Insel Air bai fayit òf si nos ta logra aktua di un forma responsabel i “Turn a Round” den e próksimo siman, Insel Air den Avianca-Curacao. 
2 Hotel bek den full operashon:
Tambe e tim dinámiko di e grupo G12 i su ministernan a logra eliminá opstákulonan ku ta blòkiando e benta di e 2 propiedatnan di Kura Hulanda ku bankonan ta pendiente pa mas ku 1 aña i mei kaba, pa e propiedatnan aki wòrdu bende, ku grupo “ON VACATION” – http://www.onvacation.com/# 
E grupo di Sur Amérika aki tin mas di 4000 bendedó di nan paketenan turístiko rònt Mundo. E grupo aki a disidí ku nan kier kumpra 2 hotèl na Kòrsou na un balor di 18 mion dòler i ta ekspandé e propiedatnan aki ku 40 kamber mas aserka na e propiedat na Otrabanda i 100 kamber mas na e propiedat na Westpunt (Invershon bon pa mas di 20 mion dòler). Asina aki e grupo aki ta bai krea mas di 400 kupo di trabou den e dos propiedatnan aki, i nan operashon lo dòbel den e próksimo añanan e kantidat di bishitantenan for di Sur Amérika.
Ora poder di Pueblo ta wòrdu usa adekuadamente e logronan ta tuma lugá i na benefisio di Pueblo di Kòrsou. Pabien Kòrsou.
JOB WELL DONE,
Grupo G12 (Braam, Dannawi, MP, PS, KDNT i MFK) i nos ministernan di Gobièrno di Pueblo.

'Criminaliteitsbeeld vertoont een dalende trend'

Korps Politie Suriname publiceert cijfers aantal arrestaties periode 21 februari tot 22 maartHet criminaliteitsbeeld vertoont volgens cijfers, die het Korps Politie Suriname (KPS) vandaag, maandag 3 april 2017, heeft vrijgegeven, een dalende trend. In de periode 21 februari tot en met 21 maart zijn 358 aanhoudingen verricht. Het gaat om aanhoudingen en in verzekeringstellingen van verdachten van berovingen, inbraken en diefstallen. 

Het criminaliteitsbeeld toont een verschil met het beeld van de vorige maand. Het KPS schrijft dit verschil mede toe aan de bereidwilligheid van burgers die hun medewerking verlenen aan de politie door informatie te verstrekken van criminele activiteiten.

De politie stelt er alles aan te doen om de criminaliteit verder de kop in te drukken en doet een beroep aan de gemeenschap om hierin te ondersteunen.

Aan automobilisten wordt weer gevraagd geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. 'Loopt u zo min mogelijk met grote geldbedragen rond. U wordt geadviseerd financiële transacties met uw pinpas te verrichten. Probeert u zoveel als mogelijk een groepsbuurt app aan te maken, zodat u met elkaar in contact kan zijn bij ongeregeldheden. Indien u iets opmerkt dat erg verdacht bij u overkomt, belt u gelijk met de politiemeldkamer op het nummer 115. U kunt ook op de tip lijn 179 anoniem informatie verstrekken', aldus de afdeling Public Relations van het KPS.

Linkse Ecuadoraanse presidentskandidaat Moreno wint nipt, 51%, van conservatief Lasso

Lasso gaat hertelling uitgebrachte stemmen aanvragen

(Bron foto: Associated Press)

In Ecuador zou de linkse regeringskandidaat Lenin Moreno de tweede ronde van de presidentsverkiezingen hebben gewonnen. Maar, de (voorlopige) uitslag is heel nipt, en zijn conservatieve tegenkandidaat Guillermo Lasso gaat een hertelling vragen. Lasso claimt dat er fraude is gepleegd; de situatie in Ecuador is heel onrustig, zo berichten vandaag, maandag 3 april 2017, diverse nationale en internationale media.

Waarnemers keken met belangstelling uit naar de uitslag in Ecuador, een (relatief) kleinere Zuid-Amerikaanse natie van 16 miljoen mensen.

Met bijna 96 procent van de stemmen geteld, heeft Moreno volgens de kiescommissie 51 procent van de stemmen, tegenover 49 voor de bankier Guillermo Lasso. De kloof tussen beiden zou amper 214.000 stemmen bedragen, maar zou in de praktijk niet meer te overbruggen zijn. 'Irreversible' (onomkeerbaar) twitterde Correa al.
Lasso vraagt nu al om een hertelling, omdat hij volgens drie exitpolls gewonnen zou hebben. Hij is ook boos, omdat de resultaten dit keer heel snel werden aangekondigd, terwijl het in de eerste ronde nog drie dagen duurde. 'Dit gaan we niet toelaten', zei Lasso, die zijn supporters opriep tot 'vredig maar vastberaden' protest.Op verschillende plaatsen in Ecuador waren er al relletjes tussen Lasso-aanhangers en de politie Correa heeft die al veroordeeld: 'Jammer! Geweld in Quito, Esmeraldas, Ibarra en Azogues. Wat ze niet in het stemhokje konden halen, proberen ze nu met geweld af te dwingen.'De 64-jarige Moreno wil de sociale hervormingen van zijn voorganger Rafael Correo voortzetten. Hij zei gisteravond tegen zijn aanhangers in de hoofdstad Quito dat hij niet zal rusten vooraleer elke Ecuadoraan een huis heeft en het analfabetisme in het Andesland volledig verdwenen is. Daarnaast riep hij op tot een vreedzame samenleving. 'We zullen met minder confrontaties en meer tolerantie regeren', stelde hij.

Moreno liet tijdens zijn campagne ook weten, dat hij WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange verder politiek asiel wil geven in zijn land.

Lenín Moreno was onder de vorige president Rafael Correa vicepresident tussen 2007 en 2013. Bij een overval door dieven in 1998, op een winkelparking, werd hij in de rug geschoten en raakte hij aan beide benen verlamd. Moreno kan een van de weinige wereldleiders in een rolstoel worden. In 2012 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen voor mindervaliden.

(Red. De Surinaamse Krant/De Redactie-VRT Nieuws/Twitter/De Telegraaf/CNN)

AKMOS steunt acties tegen regering Bouterse en voor verkiezingen

Voorzitter Binda schort besprekingen met minister Welzijn op

'Het heeft geen zin om met deze mensen te onderhandelen die toch steeds woordbreuk plegen'


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) heeft een vergadering met minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme afgezegd. Voorzitter Sham Binda zegt vanochtend, maandag 3 april 2017, op Starnieuws dat het geen zin heeft om deel te nemen aan besprekingen, zolang er geen duidelijk beleid is en verhogingen worden teruggedraaid. 

Binda zegt dat het gaat om de verhogingen van de brandstofprijzen, de WAM-verzekeringen, de bankrente verhogingen en de op handen zijnde Rij- en Voertuigenbelastingen en andere nog te volgen verhogingen. De besprekingen met de minister worden opgeschort.

De AKMOS zal alle acties ondersteunen die tot doel hebben om deze regering en president naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen af te dwingen. 'Het heeft geen zin om met deze mensen te onderhandelen die toch steeds woordbreuk plegen', meent Binda.

Minister Welzijn zegt in een reactie, dat hij respect heeft voor ieders houding, want eenieder mag zijn eigen mening hebben. Welzijn merkt op dat de regering vraagt om te praten over meningsverschillen. 'Zo heb ik met de houtexporteurs en -verwerkers overleg gehad over de stopzetting van export van rondhout. Uit dat onderhoud zijn er zoveel positieve aspecten naar voren gekomen dat wij de export niet meer zullen stopzetten, maar de heffing zullen verhogen. Wij zullen de categorieën herinrichten. Dat is het resultaat van goed overleg waardoor er een win-win-situatie ontstaat.'

De AKMOS heeft totaal geen interesse om deel te nemen in overheidscommissies of -organen die slechts als muurbloemen dienen. 'Wij gaan voor het behoud van het bedrijfsleven en deze beleidsmakers gaan voor de destructie ervan. Het advies naar lidbedrijven is dat we deze regeerders kwijt moeten raken indien we van een gezond en voorspelbaar ondernemersklimaat kunnen spreken met een stabiele koers. We hebben geen economische crisis vanwege een wereldcrisis, maar vanwege corruptief en wanbeleid.'

Weer sluit regering forse lening, 20 miljoen Amerikaanse dollar

Minister Hoefdraad tekent voor IDB-lening voor rehabilitatieprogramma Paramaribo


Minister Gillmore Hoefdraad heeft een lening van 20 miljoen Amerikaanse dollar getekend met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor het ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’. Hij heeft de jaarvergadering van de IDB in Asunción, Paraguay, van 30 maart tot 2 april bijgewoond. Suriname zal met dit project in staat zijn de gebouwen in de historische binnenstad van Suriname te rehabiliteren en zodanig te gebruiken waardoor de culturele waarde commercieel zal worden ingezet en inkomsten zal genereren. Dit project zal verder bijdragen aan de werkgelegenheid in de bouw- en toerismesector, aldus het ministerie van Financiën vandaag, maandag 3 april 2017, in een persbericht.

De minister heeft lopende projecten met internationale organisaties besproken, maar ook nieuwe initiatieven voornamelijk voor de ontwikkeling van de private sector, en in het bijzonder steun aan de kleine en midden ondernemingen, aan de orde gesteld. Het gaat om gesprekken met het OPEC Fund for International Development, het Caricom Development Fund (CDF) en de Inter-American Investment Corporation.

Verder was er een bilaterale ontmoeting met de Braziliaanse minister van Planning, Dyogo de Oliveira. Gesproken werd over het bevorderen van de handel tussen beide landen en het verder oppakken van de steun van Brazilië aan projecten en sectoren in Suriname via overheidsinstituten. Ook de interesse van investeerders in het noorden van Brazilië voor lange termijn investeringen in Suriname, is aangehaald. Brazilië heeft in het verlengde van het intensiveren van de relatie, zijn IDB Executive Director als focal point aangewezen voor investeringsissues, en ook een uitnodiging verstrekt aan Suriname voor een groot Investeringsforum dat eind mei 2017 in Sao Paolo zal worden gehouden.

Ook met vertegenwoordigers van BLADEX (Latijns-Amerikaanse Bank voor Buitenlandse Handel gevestigd in Panama / Banco Latinoamericano de Exportaciones y Importaciones, S.A) een regionale bank waar Suriname via de Centrale Bank van Suriname sinds de jaren 90 aandeelhouder van is, vond een ontmoeting plaats. Benadrukt werd dat Suriname als aandeelhouder graag gebruik wil maken van de faciliteiten van BLADEX voor de private sector.

Verder zijn er ook gesprekken geweest met vertegenwoordigers van de Franse regering over de lopende en nieuwe projecten in Suriname.

Minister Hoefdraad en de Venezolaanse vertegenwoordiging hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt afspraken over wederzijdse handelsbetrekkingen te bespreken en daar waar mogelijk deze te bevorderen.

Er heeft ook een gesprek met de Islamic Development Bank (IsDB) vertegenwoordigers plaatsgevonden. De IsDB heeft aangegeven dat zij bezig was donor coördinatie te bespreken met de IDB. In de gesprekken met de IDB president Luis Alberto Moreno, is aangehaald door de IsDB vertegenwoordigers, dat deze instelling voornemens is binnenkort een kantoor in Suriname te openen. De Inter-American Investment Corporation zal in mei een missie uitvoeren naar Suriname en in de planning is dat CDF en BLADEX in juni 2017 het land zullen aandoen. Alle drie missies zullen gericht zijn op de steun aan de private sector, deelt Financiën mee.SU-L1046 : Paramaribo Urban Rehabilitation Program

Project Status
Approved
This operation aims at supporting the urban rehabilitation of the historic center of Paramaribo, generating positive impacts on the rest of the city. By adopting an integrated approach the program will include actions that should cover among others the following aspects: (i) improvement of public and green spaces; (ii) historic buildings and housing rehabilitation (iii) civil society participation, integration and economic development; (iv) mobility and parking planning and (v) institutional management and financial capacity strengthening.

PROJECT DETAIL

PROJECT NUMBERSU-L1046
OPERATION NUMBER3905/OC-SU
COUNTRYSuriname
SECTORURBAN DEVELOPMENT AND HOUSING
SUBSECTORURBAN DEVELOPMENT AND HOUSING-URBAN REHABILITATION AND HERITAGE
PROJECT TYPELoan Operation
ENVIRONMENTAL AND SOCIAL IMPACT CATEGORYB
PROJECT STATUSApproved
APPROVAL DATEJAN 25, 2017
IDB FINANCING *20.00

PROJECT INFORMATION

TOTAL COST HUSD 20,000,000
FINANCING TYPEFFF
FUNDOrdinary Capital
REPORTING CURRENCYUSD - United States Dollar
REPORTING DATEFEB 28, 2017
UNDISBURSED AMOUNT HUSD 20,000,000
PORTFOLIO DETAILS
URBAN DEVELOPMENT AND HOUSINGSURINAMETHIS PROJECT$ 11651.42 M$ 608.58 M$ 20 M
KeyValue
HHistorical
RRevalued
*For active and closed projects, the IDB financing at Board approval is shown in US$ millions. This does not reflect any cancellations. For projects in Preparation the amount shown is the Estimated IDB Financing. Approved projects shows either Estimated IDB Financing or Historic Approved amount. The IDB financing for projects in the pipeline is indicative and may be modified during the project preparatio

RaVakSur: 'Regering is bezig IMF tegemoet te komen met verhoging brandstofprijzen'

Minister Welzijn: 'Deze maatregel heeft niets met IMF te maken'


Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme roept de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) op om samen met het bedrijfsleven en niet gouvernementele organisaties (ngo's) te werken aan oplossingsmodellen. Dit in belang van het land, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 3 april 2017. RaVakSur heeft een uitnodiging van de regering voor vandaag om zich te buigen over een simulatiemodel van het Planbureau, afgezegd. Op basis van de maatregelen wordt een samenhangend pakket samengesteld met ervaring van bedrijfsleven, vakbeweging en ngo's. 

RaVakSur heeft zaterdag aan een regeringsdelegatie duidelijk gemaakt dat, zoals in het ultimatum verwoord, de verhoging van de brandstofprijzen teruggedraaid moet worden. De vakbeweging vindt dat het om een ad hoc maatregel gaat, zonder dat er ruggespraak erover is gehouden.

Volgens RaVakSur is de regering bezig het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegemoet te komen met het besluit om de brandstofprijs te verhogen.

De regering stelt daarentegen, dat de verhoging nodig om is onder andere salarissen van leerkrachten en ambtenaren te kunnen betalen. 'Ik ben de boodschapper van het slechte nieuws. Niemand wenst geconfronteerd te worden met gedwongen meer uitgaven. De overheid heeft de afgelopen jaren de brandstof gesubsidieerd. Dat staat vast. Het is toch onrechtvaardig dat degenen die het kunnen betalen en kunnen missen door de overheid worden gesubsidieerd. De overheid moet toch inkomsten krijgen voor het kunnen voldoen aan de verplichtingen? Ik ben ook als voorzitter van Vereniging Surinaams Bedrijfsleven tegenstander geweest van object subsidie. Deze maatregel heeft dus niets met IMF te maken', zegt minister Welzijn in een reactie.

Welzijn zegt, dat niet met alle betrokkenen overleg mogelijk was, voordat de brandstofprijs werd aangepast. De nieuwe brandstof was al gearriveerd, waardoor de aanpassing niet kon wachten. Dit is zaterdag ook uitgelegd aan RaVakSur. Ook al was RaVakSur vooraf geïnformeerd, zou zij niet akkoord gaan met het besluit tot verhoging van de prijs.

Welzijn zegt verder, dat de vakbeweging het recht heeft op haar opvatting. De regering vraagt begrip voor de situatie waarin het land verkeert. Met het IMF is er een dispuut over de afschaffing van de subsidie op de brandstofprijs en aanpassing van de stroomtarieven. Met de verhoging van de brandstofprijs subsidieert de regering de brandstofprijs niet langer, omdat deze nu marktconform is geworden. De prijzen zullen stijgen of dalen afhankelijk van de wereldmarktprijs. De government take wordt voordat de prijs vastgesteld wordt aan de pomp, reeds bij de invoer van brandstof, afgedragen aan de Staat. Bij elke lading die binnenkomt, zal voorstaan de pompprijs worden betaald.

Op twee na grootste drugsvangst ooit door politie Colombia

6.134 Kilo cocaïne in Barranquilla met bestemming Spaanse haven in beslag genomen

(Bron foto: ministerie van Defensie Colombia)

In Colombia is meer dan zes ton cocaïne in beslag genomen, een van de grootste drugsvangsten in de geschiedenis van het land. De drugs waren bestemd voor Spanje. Dat maakten de autoriteiten zondag 2 april 2017 bekend, zo bericht onder andere het Belgische persbureau Belga.

De drugs zijn onderschept in Barranquilla en hadden de haven van Algésiras in Spanje als bestemming, zo blijkt uit een persbericht van de nationale politie. In totaal gaat het om 6.134 kilogram cocaïne.

Volgens de minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, gaat het om de op twee na grootste drugsvangst ooit door de politie op Colombiaans grondgebied. 'De drugs komen van het Golfkartel en andere organisaties die in het noorden en oosten van het land opereren', aldus Villegas tijdens een persconferentie.Hij zei ook de waarde van de in beslag genomen drugs in Spanje op 'meer dan 200 miljoen euro' is geschat.

De operatie vond vrijdagavond plaats, door agenten van de antidrugsbrigade in Barranquilla. Zij ontdekten de drugs in een container.

Het Golfkartel, geleid door Dairo Antonio Usuga, is opgericht door extreemrechtse paramilitairen die onder ex-president Alvaro Uribe werden gedemobiliseerd tussen 2003 en 2006. Colombia is de grootste producent van cocabladeren, basisbestanddeel van cocaïne, met 96.000 hectare aan plantages. Het land is ook de grootste producent van de drugs, met 646 ton in 2015 volgens cijfers van de VN.

La droga pertenecía a consorcio liderado por ‘clan del Golfo’
Histórica incautación de cocaína en Barranquilla: Policía encontró seis toneladas camufladas entre chatarra
Las seis toneladas de cocaína incautadas están avaluadas en unos 200 millones de euros. Luis Carlos Villegas, ministro de Defensa, aseguró este domingo desde la capital del Atlántico, que el cargamento fue hallado por la Policía Nacional dentro de un contenedor en el que había 20 cajas con chatarra de hierro y acero prensado.
El cargamento de 6.152 kilos tenía como destino el puerto de Algeciras en España, y fue encontrado por unidades de la Policía Antinarcóticos en la Sociedad Portuaria de Barranquilla.

“Esta operación se efectuó gracias a una exitosa labor de inteligencia de nuestra Policía Nacional. La compañía que pretendía hacer la exportación de la chatarra, aparentemente ha hecho otras exportaciones en el pasado, que no han resultado positivas en los puertos de llegada –indicó–. En este momento hay una investigación en curso por una reciente exportación que está en altamar”.

El Ministro de Defensa manifestó que esta es la tercera incautación de cocaína más grande en la historia del país, hecha en tierra, es decir, en área continental. “Es una de las operaciones contra el narcotráfico más notables de tiempos recientes”, dijo.

De acuerdo con Villegas, en el primer trimestre de 2017 ya se incautaron 103 toneladas de cocaína pura, avaluada en unos 3.100 millones de dólares. Y además, significa que la incautación de cocaína aumentó en un 35% comparado con el año 2016.

“La lucha contra el narcotráfico no es solamente en un peldaño del negocio, es desde los cultivos industriales de hoja de coca hasta el lavado de activos, y en cada uno de ellos estamos trabajando con éxito para desmantelar varias causas de violencia e inseguridad en el país”, finalizó.

Al ministro Villegas lo acompañaron el director de la Policía Nacional, general Jorge Nieto, y el gobernador del Atlántico, Eduardo Verano de la Rosa.