dinsdag 4 april 2017

Naam van Sheldry Osepa genoemd als nieuwe premier interim-kabinet Curaçao

Osepa, advocaat, zou door MFK zijn voorgedragen


Waarschijnlijk wordt Sheldry Osepa, voormalig Gevolmachtigd Minister, door de MFK voorgedragen als nieuwe premier van het interim-kabinet. Hij zou inmiddels door de screening zijn. Dat meldt de Amigoe op basis van bronnen in het politieke circuit, aldus Paradise FM vandaag, dinsdag 4 april 2017.

Het was al duidelijk dat de huidige premier Gilmar Pisas de functie slechts tijdelijk zou vervullen naast het ministerschap van Justitie, zolang de screening van de kandidaat-premier nog niet was afgerond. Dat was oorspronkelijk Charles Cooper, maar die lijkt door belastingperikelen geen groen licht te hebben gekregen.

Osepa, van beroep advocaat, was voor 10-10-10 de laatste Gedeputeerde van Algemene Zaken. Hij had toen de taak de transitie naar een autonoom land te regelen. Toen dat een feit was werd hij Gevolmachtigd Minister. Die functie bekleedde hij tot medio 2013.

Osepa komt overigens niet voor op de lijst van de MFK voor de komende verkiezingen.

Initiatiefneemster demonstraties tegen regering Bouterse met dood bedreigd

'Weet jij nog wat een kogelbrief is? Wel verwacht dat heel gauw'


Maisha Neus, iniatiefneemster van de demonstratie van gisteren en van vanmiddag tegen de regering Bouterse, heeft via haar Facebookpagina bekendgemaakt, dat zij met de dood is bedreigd (zie hierna). Dit bericht de Ware Tijd vanmiddag, dinsdag 4 april 2017, op haar website.

Tijdens de demonstratie van vanmiddag, die aanzienlijk minder deelnemers op de been heeft gebracht dan gisteren, liep Neus voorop terwijl de demonstranten haar volgden richting het politiebureau. Daar ging zij aangifte doen.

Ook waren enkele leden van de Politiebond aanwezig

In tegenstelling tot gisteren, toen prominente figuren aanwezig waren zoals het ABOP-Assembleelid Edward Belfort, SPA-voorzitter Guno Castelen, DOE-Assembleelid Carl Breeveld en een delegatie van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) en stelling namen tegen het huidige regeringsbeleid, waren die vanmiddag afwezig.


(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Pertjajah Luhur roept structuren bijeen voor spoedoverleg over protestacties

'Het water stijgt ons tot de lippen en aan de kantlijn staan en niets doen is geen optie'


De Pertjajah Luhur (PL) heeft voor vanavond, dinsdag 4 april 2017, haar structuren voor een spoedvergadering bijeen geroepen. Onderwerp van bespreking zijn de protestacties, die worden gevoerd voor onder meer het terugdraaien van de verhoogde brandstofprijzen en tegen de regering Bouterse. 

Het Assembleelid en voorzitter van de PL Paul Somohardjo heeft aangegeven dat de oppositie reeds bijeengekomen is om de protestacties te bespreken. Hij stelde, dat eenieder de gevolgen van de verhoogde brandstofprijzen voelt.

'Elkaar alleen maar verwijten wie wel of niet op de NDP heeft gestemd helpt nu niet. Nu is het belangrijk dat we uit deze moeilijke situatie moeten komen. Het water stijgt ons tot de lippen. En aan de kantlijn staan en niets doen is geen optie', aldus Somohardjo.

De PL-voorzitter heeft in de afgelopen periode de diverse kernen in de verschillende districten bezocht om de actuele situatie in het land te bespreken. Zo heeft hij met de structuren in Nickerie reeds voeling gehouden. Gisteren was het de beurt aan Wanica. Niet alleen de verhoogde brandstofprijzen, maar ook de steeds stijgende prijzen van andere goederen en diensten zijn aangekaart. Voor rijst van 5 kilo, dat enige tijd geleden nog geen Srd 10 kostte, wordt nu Srd 24,50 betaald. Voor een blikje bruine bonen moet nu Srd 11 worden betaald. Veel mensen komen niet meer uit met hun geld.

De komende periode blijft de PL met haar structuren in alle districten in overleg om te bespreken hoe uit deze moeilijke situatie te komen, aldus de partij.

Vader en zoon bij brand in winkelpand te Santi Kondre gedood

Criminelen hebben vermoedelijk winkel in brand gestoken


De verkoolde lijken van een vader en zijn zoon, bekend als ‘Baba’ en ‘Pkin Boi’, zijn aangetroffen tussen het as van een platgebrand winkelpand te Santi Kondre in het Tapanahonigebied. Het gebouw is vermoedelijk rond drie uur vanochtend door criminelen in brand gestoken. Dat melden politiebronnen vanmiddag, dinsdag 4 april 2017, in de Ware Tijd.

Uit voorlopig onderzoek is gebleken, dat mannen de winkel wilden betreden, maar dat de eigenaar weigerde om de deur voor hen te openen. Ondanks dat de mannen schoten losten met een automatisch geweer, werd niet opengedaan.

Uit wraak hebben ze vermoedelijk de winkel in brand gestoken, zo schrijft althans de Ware Tijd.

Douane Melbourne vindt slangen en vogelspinnen in 'doos met schoenen'

In doos onder andere twee Colombiaanse reuze- en twee Braziliaanse zalmroze vogelspinnen


Dierenarts laat dieren inslapen uit vrees voor ziekten


Douaniers in het Australische Melbourne keken vreemd op bij het openen van een doos met het opschrift 'twee paar schoenen'. Bij de controle bleek de inhoud iets heel anders, zo bericht vandaag, dinsdag 4 april 2017, onder andere The Sydney Morning Herald.

Op een röntgenopname van de doos ontdekten de douaniers drie koningspythons, twee haakneusslangen, zes adders, twee Colombiaanse reuze vogelspinnen, vijf Mexicaanse roodknie vogelspinnen (Brachypelma smithi), twee Braziliaanse zalmroze vogelspinnen (Lasiodora parahybana) en vier Aziatische bosschorpioenen.

Een te hulp geroepen dierenarts liet de dieren inslapen, omdat er een risico bestond dat ziekten zouden worden geïmporteerd.

De douane maakte niet bekend waar de doos, die in Noord-Europa op de post werd gedaan, precies vandaan kwam en waar de dieren heen moesten. De zaak wordt nader onderzocht.

'Mensen proberen de meest gekke dingen het land in te smokkelen', vertelt James Watson namens de douane aan de Herald Sun. 'Of het nu drugs, tabak of zoals in dit geval slangen en spinnen zijn. Onze douaniers zijn goed getraind om alles wat verdacht is te onderscheppen.'
(Red. De Surinaamse Krant/The Sydney Morning Herald/The Herald Sun/Twitter)

Typhoon: 'Ik voel niet dat de politie mij beschermt'

'Elke keer als ik ze zie, voel ik dreiging en dat moet niet'


De Zwolse artiest Typhoon voelt nog altijd dreiging van de politie. In 2016 werd hij aangehouden op basis van etnische profilering. De politie bood destijds haar excuses aan, maar de rapper voelt zich nog niet beschermd door de politie. Dat vertelt hij vandaag, dinsdag 4 april 2017, in een interview met de Volkskrant, zo bericht de regionale krant De Stentor.

De Volkskrant onderzoekt welke rol afkomst heeft in Nederland en interviewde daarvoor Glenn de Randamie, de echte naam van de rapper.

Typhoon vertelt dat hij weet hoe belangrijk het is om een zwart rolmodel te hebben. 'Kinderen die op mij lijken, kunnen nu zeggen: die kill staat wel in de Ziggo Dome. Ze kunnen naar me kijken en denken: hij maakt een megadeal, waarom zou ik dat later niet doen?'

Het is eind mei wanneer Typhoon in zijn woonplaats van de weg wordt gehaald door de politie. De auto waarin de Zwolse rapper reed, zou niet matchen met zijn profiel. De dienstdoende agent gaf aan bevooroordeeld en de politietop bood haar excuses aan. Zijn verhaal bereikte zelfs de Tweede Kamer: Typhoon ging in gesprek met de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid Ard van der Steur.

In het interview laat Typhoon zich ook uit over de politie in Nederland. Nog altijd voelt hij zich niet veilig bij de politie. 'Ik voel niet dat de politie mij beschermt. Elke keer als ik ze zie, voel ik dreiging. En dat moet niet. Ik wil ook de politie kunnen bellen als ik me onveilig voel. Maar hoe kan ik bellen naar mensen bij wie ik me niet veilig voel?'

EU handhaaft aangescherpt controlebeleid voor vleesimport uit Brazilië

Voor herstel van vertrouwen ligt de bal nu bij de Braziliaanse overheid


De Europese Unie handhaaft de komende tijd het aangescherpte controlebeleid voor vleesimport uit Brazilië. Voor het herstel van vertrouwen ligt de bal nu bij de Braziliaanse overheid, zo schrijft de website Nieuwe Oogst vandaag, dinsdag 4 april 2017. 

Vytenis Andriukaitis, EU-commissaris voor Voedselveiligheid, heeft dat gezegd in Luxemburg na afloop van een vergadering van de Europese landbouwministers. Hij eist extra waarborgen voor de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de kwaliteitscontroles in Brazilië.Andriukaitis bevestigt dat alle vleesimporten visueel worden geïnspecteerd. Ongeveer een vijfde wordt microbiologisch onderzocht op kosten van de importeurs. Dit beleid wordt voorlopig voortgezet, verzekert hij.

'De veiligheid van voedsel dat naar Europa wordt geëxporteerd, is geen optie maar een keiharde verplichting', aldus de EU-commissaris. Hij heeft dat afgelopen week tijdens zijn bezoek aan Brazilië ook duidelijk gemaakt aan de verantwoordelijke minister van Landbouw.

Onlangs kwam aan het licht dat veterinaire inspecteurs van het ministerie zich lieten omkopen. Ze gaven certificaten af zonder ooit werkelijke controles te hebben uitgevoerd. Het leidde tot het leveren van bedorven vlees dat met chemische middelen was bewerkt.

Andriukaitis verzekert dat de betreffende bedrijven nu in Brussel op de zwarte lijst staan. 'Als ze vlees naar Euopa sturen, zullen we dat niet toelaten maar terugsturen naar Brazilië.'

Autoriteiten vrezen voor levens bemanning bij Uruguay verdwenen vrachtschip

The Stellar Daisy ligt waarschijnlijk op de bodem van de Atlantische Oceaan

Schip met 260.000 ton ijzererts onderweg van Brazilië naar China


Voor het leven van 22 bemanningsleden wordt gevreesd nadat het gigantische vrachtschip The Stellar Daisy van de radar is verdwenen. Het schip ligt waarschijnlijk op de bodem van de Atlantische Oceaan, aldus bericht vandaag, dinsdag 4 april 2017, onder andere het AD.

Het 312 meter lange vaartuig zond vrijdag een noodsignaal uit toen het zich op zo’n 3.700 kilometer voor de kust van Uruguay bevond. The Stellar Daisy vervoerde 260.000 ton ijzererts van Brazilië naar China.

In het laatste contact met de opvarenden werd duidelijk dat het schip water maakte en in stukken brak. Op zee zijn oliesporen en brokstukken gezien. De autoriteiten weten nog niet waarom het schip in moeilijkheden kwam. 'Het was geen dag waarop varen of navigeren lastig was', zegt Gaston Jaunsolo van de Uruguese Marine.

Twee Filipijnse matrozen konden uren na de scheepsramp worden gered uit hun reddingsboot. Hulpverleners vonden ook andere reddingsvlotten, maar die bleken leeg te zijn.

(Bron foto: EPA)
Met een ander vrachtschip, een vliegtuig van de Braziliaanse Kustwacht en een Argentijn marineschip wordt nu gezocht naar The Stellar Daisy en de andere 22 opvarenden, 8 Zuid-Koreanen en 14 Filipijnse bemanningsleden.

'Maar hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder kans we hebben om hen levend terug te vinden', zegt Jaunsolo.

De Stellar Daisy is een zogeheten Very Large Ore Carrier (VLOC). Het schip is eigendom van de rederij Polaris Shipping, in het Zuid-Koreaanse Busan.http://english.yonhapnews.co.kr/search1/2603000000.html?cid=AEN20170403003000315

Search operation for missing S. Korean cargo ship in S. Atlantic continues: gov't

2017/04/02 22:04
SEOUL, April 3 (Yonhap) -- Search efforts for 22 crew members of a South Korean cargo ship that apparently sank in the South Atlantic last week are making little headway after two sailors were rescued Saturday, a government official said Monday.

The search for the missing South Korean ship, the Stellar Daisy, began Saturday, one day after the ship's crew sent a text to their South Korean employer, saying their ship was taking on water. The Marshall Islands-flagged ship, carrying eight South Korean and 16 Filipino sailors, was sailing off Uruguay when it made the distress call, according to South Korea's foreign ministry.

Dispatched by the Brazilian government, a C-130 aircraft of the Brazilian Air Force on Sunday searched inside a 500-kilometer radius area, including the scene and a point where the two Filipino crew were picked up in a raft, but it detected only fuel and debris believed to have come from the ship without finding other missing sailors, the official said.

The government will have a Brazilian Navy's destroyer and merchant ships of Polaris Shipping, the crew members' South Korean employer continue the search and rescue operation.

The Brazilian destroyer equipped with a rescue helicopter is expected to reach the scene as early as Tuesday, with Polaris Shipping's three merchant ships to arrive by early Tuesday.

The 266,000-ton Stella Daisy with 260,000 tons of ore loaded, departed a port in Brazil on March 26 for China. The very large ore carrier is believed to have sunk on Friday after filling with water. 

(Red. De Surinaamse Krant/Yonhap News Agency/AD)

Ministerie van Economische Zaken Curaçao neemt 450 kilo pompoenen in beslag

Pompoenen zonder vergunning door bedrijf op Brievengat geïmporteerd 


Het ministerie van Economische Zaken heeft gisteren 450 kilo pompoenen in beslag genomen (zie foto - Bron: Persbureau Curaçao). Een bedrijf op industriepark Brievengat had die geïmporteerd, maar dat mag niet zonder vergunning, zo bericht vandaag, dinsdag 4 april 2017, het Persbureau Curaçao.

Pompoenen worden lokaal verbouwd en vallen daarom onder bescherming tegen de vaak goedkopere import.

De 450 pompoenen zijn gratis weggegeven aan liefdadigheidsinstellingen, zoals Casa Cuna, Betesda en Kas di Grandinan in Habaai.

Helft gemeenten Colombia loopt verhoogd risico bij natuurrampen

IDEAM-directeur vreest overstromingen en modderstromen langs grootste rivier, MagdalenaVoor dan 180 van de ongeveer 1.000 gemeenten in Colombia gelden de oranje of rode alarmcode voor natuurrampen zoals die de zuidelijke stad Mocoa gedeeltelijk heeft verwoest. Met inbegrip van gemeenten met de alarmcode geel, heeft de helft van de gemeenten van het land een bepaald verhoogd risico op modderstromen of het instorten van berghellingen, zo zei de directeur van het Colombiaanse meteorologisch instituut IDEAM (Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales de Colombia), Omar Franco, zondag, aldus de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, dinsdag 4 april 2017.


Dit jaar valt het eerste regenseizoen in Colombia samen met 'La Niña', een Pacifisch weerfenomeen dat meer regenval in het noorden van de Andes-regio in Zuid-Amerika veroorzaakt.

Volgens Franco bevinden de regio's met het hoogste risico op natuurrampen als gevolg van buitensporige regens zich in de Andes regio's van Colombia in het zuidwesten en midden van het land. 'We hebben regens geregistreerd met een overschrijding van de norm met 50% in het overgrote deel van de stations die worden beheerd door de IDEAM', aldus de meteoroloog.

Wanneer april, een van de meest regenachtige maanden van het jaar, overvloedige regenval blijft registreren, dan vreest de IDEAM-directeur ook overstromingen of modderstromen langs de grootste rivier van het land, de Magdalena, die grote overstromingen in de noordelijke delta in 2010 veroorzaakte, de laatste keer dat 'La Niña' Colombia trof.


De meteorologische dienst heeft sinds juli 2016 voor 'La Niña' gewaarschuwd.(Red. De Surinaamse Krant/IDEAM/Colombia Reports/Twitter)

Wereld Voedselprogramma (WFP) update natuurramp in Peru
18-Jarige automobilist komt om het leven bij eenzijdig ongeluk op Coesewijnestraat, Paramaribo

Bestuurder - niet in bezit van geldig rijbewijs - verliest controle over zijn auto


Een man is gisteravond aan de Coesewijnestraat in Paramaribo, ter hoogte van het vliegveld Zorg en Hoop, om het leven gekomen. De auto sloeg over de kop (zie foto - Bron: Facebook). De brandweer moest worden ingeschakeld, omdat het voertuig in brand vloog. De bestuurder is ter plekke overleden. Dit weet Starnieuws vanochtend, dinsdag 4 april 2017, te berichten.

Maar, het Dagblad Suriname schrijft, dat uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat bestuurder, een 18-jarige jongen, niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hij was alleen in het voertuig en reed vanuit de Mr. Jagernath Lachmonstraat richting Latour.

Op een gegeven moment verloor hij de controle over de besturing en kwam tegen een schutting aan. Het voertuig kantelde en belande op de andere rijhelft. Als gevolg van dit incident raakte de bestuurder bekneld in het voertuig.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

8 Jaar cel voor poging tot doodslag op carnavalsavond 2016 Curaçao

Tegen verdachte was door OM 12 jaar gevangenisstraf geëist

- Slachtoffer heeft door schotwonden dwarslaesie opgelopen
- Verdachte moet ook schadevergoeding van 50.000 gulden voldoen aan slachtoffer (bedrag wordt voorgeschoten door overheid en achterhaald op verdachte)


Het Gerecht in Willemstad heeft gisteren L.D.H.M. (Curaçao, 1983) veroordeeld tot 8 jaar cel voor een poging doodslag op 10 februari 2016, op de avond van het afscheidscarnaval. Hij vuurde zes kogels af op het slachtoffer Soleana die hierdoor een dwarslaesie heeft opgelopen. De rechter heeft ook een schadevergoeding toegewezen van 50.000 gulden voor het slachtoffer. De overheid zal dit voorschieten en achterhalen op de veroordeelde. Dit meldt het Openbaar Ministerie vandaag, dinsdag 4 april 2017, in een persbercht.

De raadsvrouwe heeft in deze zaak vrijspraak bepleit.

De Officier van Justitie (OvJ) van het openbaar Ministerie (OM) eiste een gevangenisstraf van 12 jaar.

De rechter achtte het bewezen, dat de verdachte op de openbare weg met een vuurwapen een groot aantal kogels op het slachtoffer Soleana heeft afgevuurd. 'Dat hij deze beschieting heeft overleefd, mag een wonder heten en is geen verdienste van verdachte. Verdachte heeft met zijn handelen immens leed toegebracht aan Soleana die vanaf zijn middel verlamd is geraakt en naar het zich laat aanzien nooit meer een normaal leven zal kunnen leiden. Voor de rest van zijn leven is hij gekluisterd aan een rolstoel en gaat hij gebukt onder allerlei met een dwarslaesie gepaard gaande beperkingen. Zijn leven is hierdoor voor altijd en op verstrekkende wijze veranderd', zo verklaarde de rechter bij de uitspraak.

'Dergelijke misdrijven zijn voorts uitermate schokkend voor de rechtsorde en hierop kan slechts worden gereageerd met de oplegging van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeer lange duur. Verdachte heeft bovendien met zijn proceshouding geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen noch enig mededogen betoond aan het slachtoffer. Hiernaast heeft het Gerecht, in het belang van een consistente straftoemeting, bij het vaststellen van de strafmaat rekening gehouden met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd', aldus de rechter.

Geen bewijs voor poging tot omkoping door Rozier medio 2012

Gilmar Pisas en Rudney Garmers halen bakzeil bij rechter


Gilmar ‘Pik’ Pisas, sinds ruim een week interim-premier, en Rudney Garmers - beide voormalig Statenlid voor MFK - hebben geen bewijs voor hun verklaringen dat hun voormalige partijgenoot Dean Rozier medio 2012 heeft geprobeerd hen en wijlen Monique Koeijers-Felida onder aanbieding van een geldbedrag over te halen om de steun aan de MFK/PS/MAN-coalitie in te trekken, met als doel het kabinet-Schotte te doen vallen. 

Dat heeft, aldus het Antilliaans Dagblad van vandaag, dinsdag 4 april 2017, het gerecht gisteren bepaald in een langslepende zaak tussen de vier voormalige partijgenoten. De vier hadden ooit een goede verstandhouding en waren als leden van de MFK-fractie geestverwanten.

CHATA, Curaçao: 'Hoogste tijd dat een ieder zich inzet voor het toerisme, voor het te laat is'

'Zo kan het niet langer'...In het kader van haar #tourismmatters-campagne heeft de 50-jarige Curaçao Tourism and Hospitality Association (CHATA) gisterochtend via social media een video (zie onderaan) gedeeld met een stille boodschap in het Papiaments die bedoeld is als wake-up call voor de Curaçaose gemeenschap, zo meldt vanochtend, dinsdag 4 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

'Het is de hoogste tijd dat een ieder zich inzet voor het toerisme, voor het te laat is', zegt CHATA’s ceo Miles Mercera.

‘Dushi isla? Asina no!’, zo luidt de boodschap van de clip, waarin achter elkaar zwerfafval, gebrek aan respect voor de medemens, onvriendelijke bejegening van toeristen, diefstal in auto’s en gewapende overvallen op toeristen - met machete - worden gehekeld. 'Zo kan het niet langer', zegt Mercera.

Organisatie Statenverkiezingen 28 april Curaçao verantwoordelijkheid van gouverneur

Koninklijk Besluit inzake voortgang verkiezingen is meteen in Staatsblad gepubliceerd


De organisatie van de voor 28 april uitgeschreven verkiezingen is sinds gistermiddag rond twee uur Curaçaose tijd officieel de verantwoordelijkheid van gouverneur Lucille George-Wout. Meteen nadat de Raad van State van het Koninkrijk het door demissionair minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagde spoedadvies had uitgebracht, ondertekende koning Willem-Alexander het Koninklijk Besluit (KB). 

Door dat onmiddellijk in het Staatsblad te publiceren (zie hieronder), werd de Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB), waartoe de Rijksministerraad vrijdag had besloten, daadwerkelijk van kracht, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 4 april 2017.


OM Amsterdam eist 240 uur taakstraf tegen profvoetballer Sno

Sno zou in zomer 2013 met zijn twee broers twee mannen zwaar hebben mishandeld 

Mishandeling vond plaats in Amsterdamse poptempel Paradiso


Voetballer Evander Sno heeft vier jaar na een vechtpartij in de hoofdstedelijke poptempel Paradiso een taakstraf van 240 uur boven zijn hoofd hangen. De Amsterdamse profvoetballer van tegenwoordig RKC moest zich in de Amsterdamse rechtbank verdedigen voor zijn rol bij het geweldsincident in de zomer van 2013. Dit melden vandaag, dinsdag 4 april 2017, onder andere Omroep Brabant, de Amsterdamse zender AT5 en De Telegraaf.

Samen met zijn twee broers zou hij twee mannen zwaar hebben mishandeld. Sno nam de verantwoordelijkheid voor zijn rol door op te komen dagen in de rechtbank. Zijn broers lieten de rechtszaak aan zich voorbijgaan. De Officier van Justitie eiste tegen de broers eveneens taakstraffen van 60 en 240 uur.

Videobeelden toonden in de rechtszaal grof geweld in de hal van Paradiso van de familie Sno tegen een man die al op de grond lag en toch geschopt en geslagen werd. Buiten op straat werd diens vriend ook belaagd door dezelfde groep, aangevuld met waarschijnlijk nog twee onbekende mannen. Evander Sno zou zich vooral schuldig hebben gemaakt aan slaan.

De huidige werkgever van Evander Sno, Jupiler Leagueclub RKC, weet volgens de voetballer van de rechtszaak af en is ’not amused’. Het voorval gebeurde wel ver voordat Sno bij RKC in dienst kwam. Sno voetbalt sinds 1 januari 2016 bij de Waalwijkse club. Zijn contract loopt tot halverwege 2018. Sno: 'RKC wil na deze zaak een gesprek met mij. Ik kan de gevolgen niet overzien.'

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Eén op zeven medewerkers terminal haven Rotterdam door criminelen benaderd

Voor het eerst is onderzoek verricht naar havenarbeiders die door criminelen worden benaderdZo’n één op de zeven terminalmedewerkers in de Rotterdamse haven is wel eens benaderd door criminelen om hand- en spandiensten te verlenen. Een groep van 150 personen is in kaart gebracht als ’insluipers’ of criminelen die drugs uit de haven loodsen. Dat zegt Jan Janse, districtschef Zeehaven, vandaag, dinsdag 4 april 2017, in De Telegraaf. 

Er is voor het eerst een onderzoek gedaan naar havenarbeiders die door criminelen worden benaderd. De Rotterdamse haven kampt met een groot drugssmokkelprobleem. De hoeveelheid cocaïne die wordt onderschept is flink toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar werd er zelfs meer onderschept dan in de twee jaren ervoor.

Burgemeester Aboutaleb, politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam maken zich grote zorgen over de smokkel en de corruptie die er mee samenhangt. Voor drugscriminelen zijn contacten in de haven essentieel. Zoals douaniers die containers vol drugs doorlaten of medewerkers van containerterminals die insluipers of ’uithalers’ tippen over de locatie van containers met de drugs.

'Om inzicht te krijgen in de omvang van dit probleem hebben we een enquête gehouden onder ruim tweehonderd vrachtwagenchauffeurs en terminalmedewerkers. De uitkomst bevestigde ons vermoeden dat behoorlijk wat arbeiders door criminelen worden benaderd', aldus Janse. Dit was bij ongeveer één op de zeven terminalmedewerkers het geval. Bij vrachtwagenchauffeurs is dat één op de tien.

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

NH-bewindsman Dodson vindt goudwinning in Brokopondo Centrum 'anarchie'

'Of er belangen spelen of niet, het ministerie is daar absoluut niet gevoelig voor'

Ministerie zoekt nieuwe goudwinningslocatie waar zonder kwik gewerkt kan gaan worden


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is onverbiddelijk, alle goudwinningactiviteiten in Brokopondo Centrum moeten worden stopgezet. 'Of er belangen spelen of niet, het ministerie is daar absoluut niet gevoelig voor. Goudwinning in het wooncentrum is gewoon anarchie', zegt hij vandaag, dinsdag 4 april 2017, in de Ware Tijd.

De autoriteiten hebben meerdere keren opgetreden tegen kleinschalige gouddelvers die op het achtererf van de muloschool en de polikliniek van de Medische Zending graven.

'Wij zullen blijven optreden om ze duidelijk te maken dat dit niet zo werkt. Een wooncentrum is niet bestemd voor goudwinning, ook al is er goud daar', voegt de minister eraan toe. Dodson doelt op uitspraken van parlementariërs uit het district dat de situatie mogelijk onomkeerbaar is geworden. Plaatselijke bewoners zeggen, dat het jongemannen van Brokopondo Centrum zelf zijn die daar illegaal werken. Ze zijn in augustus begonnen tijdens de grote vakantie en gingen door tot ze op het achtererf van de school waren beland.

Diana Pokie, ABOP-parlementariër en woonachtig in Brownsweg, is bezorgd over het onverantwoorde gebruik van kwik. 'De jongens houden het gewoon in hun blote hand. Dat geeft aan dat ze zich niet bewust zijn van het gevaar.'

Dodson zegt dat de regering een alternatieve oplossing zal zoeken zodat de jongens buiten de hoofdplaats van het goudrijke district kwikvrij en milieuverantwoordelijk kunnen gaan werken. 'In elk geval moeten ze uit Brokopondo Centrum vertrekken.'

Regering zegt personeel 's Lands Hospitaal toe dat prestatietoeslag wordt uitbetaald

Toezegging regering voorkomt vooralsnog dat personeel werk weer neerlegt

Nog geen oplossing voor de voortdurend late uitbetaling van salarissen...


De rust is weergekeerd bij ’s Lands Hospitaal. De werknemers hadden vrijdag nog besloten in actie te gaan, maar de regering greep in het weekend  in en beloofde dat zij de prestatietoelage van de werknemers zal betalen. Dit zegt bondsvoorzitter Imro Edam vandaag, dinsdag 4 april 2017, in de Ware Tijd. 

Het personeel mag morgen de betaling verwachten. Overige achterstallige toelagen zullen eind april en eind mei worden betaald.

Er is nog geen oplossing voor de voortdurend late uitbetaling van het salaris. Edam zegt dat zowel de regering als de vakbond hiertoe voorstellen hebben gedaan. Dit probleem is namelijk het gevolg van de slechte financiële positie van het ziekenhuis.

Edam zegt, dat er ook gesproken is over de complete herwaardering van ziekenhuispersoneel in het algemeen, dus niet van alleen 's Lands Hospitaal. Ook hierover is er nog geen uitsluitsel, maar hij is hoopvol.

Het gesprek tussen de bond en de regering vond plaats op het Kabinet van de President, onder leiding van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. De bondsleden hebben op een algemene ledenvergadering gisteren het afgesproken traject goedgekeurd.

Theo Para en het gelijk van Krishna Mathoera (VHP)

'Dit is een land dat slechts op papier een rechtsstaat is'


Krishna Mathoera, volksvertegenwoordigster van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), de grootste oppositiepartij, heeft - om met Michiel van Kempen te spreken - de stok in het doksenhok gegooid. In De Nationale Assemblee (DNA) heeft zij het kritiekloze loyalisme van de DNA-leden van de coalitie jegens de regering Bouterse, aan de kaak gesteld. De paarse fractie reageerde als door een marbonsu gestoken. 

De Ware Tijd kopte 'Tumult in de assemblee'. De hand van de censor sloeg toe, de live televisie-uitzending van de DNA-vergadering werd stopgezet. Fractieleider André Misiekaba reageerde, zoals de Hollanders dat noemen, met jij-bakken. Hij vond dat Mathoera zich met de problemen van de oppositie moest bezig houden en de coalitie met rust moest laten. Hij had niet door dat hij met die reactie juist het gelijk van Mathoera bevestigde. De politica onderbouwde haar kritiek op de DNA-leden van de coalitie immers niet met partijpolitieke overwegingen. Zij steunt op constitutioneel democratische argumenten en ontstijgt daarmee juist het partijpolitiek gekrakeel. Ze spreekt haar collega's van de coalitie niet aan op hetgeen haar van hen scheidt, maar juist op hetgeen zij met hen deelt. Dat is namelijk de opdracht van de kiezer: als volksvertegenwoordiger de uitvoerende macht, president en regering, te controleren en in lijn met de constitutie middels wetgeving en kritisch onderzoek het landsbelang boven zelfzuchtig partijbelang te stellen.

Dubbelslachtigheid
Mathoera had eerder op Starnieuws de 'passiviteit en dubbelslachtigheid' van de paarse DNA-voorzitster en de 'hondse loyaliteit' van de coalitie, aan de kaak gesteld. Ze onderbouwde haar conclusies met talrijke feiten.

Ze liet zien hoe de DNA-voorzitster met partijdige agendering de controlerende functie van de volksvertegenwoordiging ondermijnde en het regeringsstandpunt faciliteerde. Zo had zij haast met de behandeling van de Terugroepwet en de Wet op de Staatsschuld, terwijl zij draalde met de agendering van de geëiste verantwoording door president Bouterse van zijn minachting voor het unanieme DNA-besluit, de Memorandum of Understanding met de bauxietmultinational Alcoa, in te trekken. De DNA-voorzitster ging braaf mee met de smoesjes van de president niet onmiddellijk aan zijn verantwoordingsplicht tegemoet te komen.

Mathoera wees ook op het wegkijken van de coalitie als het gaat om corruptieschandalen zoals de naschoolse opvang en Carifesta. Zij liet zien hoe de DNA-voorzitster pour la forme hete hangijzers in de samenleving agendeert, maar doorpakken voorkomt.

Kortom, de indruk wekt dat naar de bevolking wordt geluisterd, terwijl feitelijk slechts het machtsbehoud van de regering Bouterse geldt. Wat de parlementariër beschrijft is niets minder dan een falend DNA-voorzitterschap. In elke fatsoenlijke democratie is een cruciale vereiste van een parlementsvoorzitter, het vermogen boven de partijen te staan, onafhankelijk te handelen. Daartegen zondigen brengt de integriteit van de parlementsvoorzitster in het geding. Ook al is het een gebruikelijk mechanisme dat een volksvertegenwoordiger via de kandidatuur van een politieke partij in het parlement komt, zij of hij is op de eerste plaats volksvertegenwoordiger, dan pas partijlid. Dat is de mores van een echte democraat. Daarom voorkomt een integere parlementsvoorzitter zelfs ook maar de schijn van partijpolitiek favoritisme. Maar, in Suriname lijkt DNA onderdeel van het moreel verval.

'Corrupt parlement' 
Sinds 2010 kent Suriname een door de partij van Bouterse gedomineerde Nationale Assemblee. Geen groter bewijs van de 'hondse loyaliteit' van de DNA-leden van Bouterse dan het agenderen en samen met de regering Bouterse als medewetgever, realiseren van de zelf-Amnestiewet van 2012. Die wet verleende amnestie voor moord en folter. Expliciet werd aan de verdachten van de Decembermoorden amnestie verleend, terwijl de Grondwet inmenging in een lopend proces verbiedt en de Amnestiewet zelf, in navolging van de Amnestiewet van 1992, misdrijven tegen de menselijkheid van amnestie uitsloot. De DNA-leden hadden kunnen weten dat de Zuid-Afrikaanse hoogleraar internationaal publiekrecht en anti-apartheid voorvechter John Dugard, op de vraag van het Amsterdams Gerechtshof, onderbouwd tot de conclusie was gekomen dat de moorden en folteringen van 8 december 1982 kwalificeren als misdrijven tegen de menselijkheid. Die misdrijven waren onderdeel van een systematisch plan om, met gebruikmaking van publieke middelen, de oppositie tegen de militaire dictatuur uit te schakelen. De slachtoffers werden geselecteerd, niet op grond van wat zij deden, maar om wie zij waren, leden van de intellectuele elite van de democratische beweging. De internationale verdragen en de Grondwet werden door de paars gedomineerde Nationale Assemblee, op flagrante wijze geschonden. Dat gebeurde ondanks de onderbouwde tegenwerpingen van de democratische oppositie en het straatprotest van duizenden Surinamers. En dat om geen andere reden dan het persoonlijk belang van de paarse partijleider, de president- hoofdverdachte.

Deze verbijsterde situatie bracht strafpleiter mr. Gerard Spong ertoe de Nationale Assemblee te typeren als 'corrupt parlement'. De staat ontbeert integriteit. Een drugsveroordeelde en van meervoudige moord verdachte president, een papegaaienparlement en een procureur- generaal aan de leiband van de hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces, dat is het treurige beeld van een staat van de schaamte.

Dit is een land dat slechts op papier een rechtsstaat is. Het ontgaat de buitenwereld niet. In een recente studie komen Amerikaanse onderzoekers tot de schrikbarende conclusie dat Suriname het enige land in Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied is, waar sprake is van een 'criminalized state', een gecriminaliseerde staat. In meerdere staten in de regio is de georganiseerde misdaad erin geslaagd invloed in de staat te verwerven. Maar, in Suriname zou de staat onder Bouterse, primair functioneren ten dienste van de georganiseerde misdaad, van witwassen tot drugshandel, van illegale goudhandel tot grootschalige corruptie. Het is voorstelbaar dat zulke onderzoeksresultaten bij velen op denial (ontkenning) kunnen rekenen, het besef dat jouw kinderen in zo een staat moeten opgroeien is immers, om met Trefossa te spreken, een skreki tori.

De kritiek van Krishna Mathoera op de mentaliteit van de 'hondse loyaliteit', kan worden gelezen als een trotyi (aanhef) voor existentiële bevrijding van de psyche van de natie.

(de Ware Tijd, maandag 3 april 2017)

Man tot drie jaar cel veroordeeld voor verkrachting vrouw

Tegen veroordeelde verkrachter was 7 jaar gevangenisstraf geëist door Openbaar Ministerie


W.P. is gisteren door de rechter veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. De man was op 2 februari van dit jaar de woning van het slachtoffer binnengedrongen en heeft tegen haar wil seks met haar bedreven, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 4 april 2017.

De vrouw werd geslagen en in haar slaapkamer verkracht.

De man had in eerste instantie het feit ontkend. Hij beweerde niet in de woning geweest te zijn, laat staan haar verkracht te hebben. Toen hem voorgehouden werd, dat er DNA-onderzoek verricht zou worden op de slaapjurk en het beddengoed, waarop sperma van de verdachte was aangetroffen, bekende hij het feit gepleegd te hebben.

Lygia Palmburg, advocate van de man, had aangevoerd dat er twijfels waren. Ze vroeg om vrijspraak van haar cliënt. P. beweerde, dat hij een relatie met de vrouw had. De rechter reageerde hierop met de mededeling, dat die verklaring niet aannemelijk was geworden. Uit het DNA-onderzoek is gebleken dat de sperma van P. was.

De rechter voerde aan dat hij inbreuk heeft gepleegd op de privacy van de vrouw. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel tegen de man geëist.

LVV-minister Algoe plant kleine delegatie voor bezoek aan vleesverwerkende bedrijven Brazilië

Onderdirectrice Veeteelt garandeert dat er geen 'verrot vers vlees' op Surinaamse markt is

Snelle afkondiging en publicatie Wet Bestrijding Dierziekten en Wet Dierlijke Producten noodzaak


Wil Suriname de veiligheid van vlees en vleesproducten garanderen en de introductie van dierziekten voorkomen, dan moeten het Staatsbesluit ter uitvoering van artikel 12 lid 1 van de Wet Bestrijding Dierziekten” G.B 1954 no. 23 en de Wet Dierlijke producten zo spoedig mogelijk worden afgekondigd en gepubliceerd. Op dit moment zijn door het vleesschandaal in Brazilië alle nieuwe aanvragen voor de import van vlees en vleesproducten uit Brazilië aangehouden. Dit schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 4 april 2017.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt, dat hij bezig is met de laatste voorbereidingen van een missie naar Brazilië. Het parlement had gevraagd om zelf naar de vleesfabrikanten in Brazilië te gaan om zich te oriënteren. Algoe stelt dat het niet om een grote missie gaat, 'waarschijnlijk twee parlementsleden en twee functionarissen van LVV'. Hij wijst erop dat de missie goed moet worden voorbereid, 'wie gaat, waar gaat de missie en wat gaat ze precies doen'.

De ambassade van Brazilië in Suriname had eerder gegarandeerd, dat geen van de bij het schandaal betrokken bedrijven rechtstreeks producten naar Suriname had geëxporteerd. Daarop had het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van LVV geadviseerd om nieuwe aanvragen voor de import van vlees en vleesproducten uit Brazilië aan te houden, ladingen die al onderweg of op de haven waren, te laten opslaan in de depotruimte van de importeur, maar nog niet vrij te geven voor verkoop en/of gebruik. Op deze manier worden de importeurs niet extra belast met opslagkosten op de haven, terwijl het onderzoek nog voortduurt. Het onderdirectoraat evalueert aan de hand van de lijst van ‘verdachte’ bedrijven die het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië heeft vrijgegeven als er via een tussenhandelaar in een ander land, of op illegale wijze, toch producten van deze bedrijven op de Surinaamse markt zijn terecht gekomen.

In een memo aan minister Algoe wijst waarnemend onderdirectrice Veeteelt, Virginia Popken-Telting, erop dat vers vlees in Suriname organoleptisch wordt beoordeeld. Dit geeft de garantie dat er geen verrot ‘vers’ vlees op de Surinaamse markt is terecht gekomen. Over eventueel vervalste salmonella testcertificaten, merkt zij op dat lokaal geproduceerd vers vlees ook niet wordt getest op de aanwezigheid van Salmonella.

Met de afkondiging en publicatie van de ‘Wet Bestrijding Dierziekten’ en de ‘Wet Dierlijke producten’ krijgt de Dienst Veterinaire Inspectie de wettelijke gronden om adequate sanitaire maatregelen te treffen voor de garantie van de veiligheid van vlees en vleesproducten en het voorkomen van de introductie van dierziekten in ons land. De wetten zijn cruciaal. Met deze wetten zullen immers ook de lokaal geproduceerde producten door labonderzoek veilig bewezen moeten worden.

'In plaats van een complete stop van de import van vlees en vleeswaren uit Brazilië, zouden ondersteund door deze wetgevingsproducten, strengere sanitaire eisen kunnen worden gesteld voor het garanderen van de veiligheid van vlees en vleesproducten', schrijft Popken-Telting. Puur beoordeeld op het gevaar voor het importeren van vogelgriep, zou het importeren van vlees en vleesproducten van pluimvee uit Brazilië als veiliger kunnen worden beschouwd dan het importeren uit de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika die momenteel worden geteisterd door infectie met vogelgriepvirussen.

Advocaat Sewcharan: 'De legitieme afzetting van een regering van Suriname'

'Surinaamse volk heeft reeds bewezen over nodige slagkracht te beschikken'

'Volk is dus bij machte om een regering die niet vrijwillig wil opstappen te dwingen om te vertrekken'


Ik heb op 22 oktober en 8 december 2016 twee artikelen gepubliceerd met de titels: De (politieke) macht van het volk van Suriname en: Het spanningsveld tussen vertegenwoordigende en verantwoordelijke politiek van DNA-leden. U kunt van beide artikelen ook kennis nemen op de Facebook-pagina van Stichting voor de Rechtsorde in Suriname (SRiS). 

Ik had in het eerste artikel aangekondigd mijn mening te zullen geven over de vraag of het Surinaamse volk een gekozen president kan afzetten. In die periode waren er namelijk ook protesten van groepen Surinamers die aangaven dat de regering moet opstappen. Gelet op de protestdemonstratie van vandaag waarvan in de media melding wordt gemaakt en die naar ik begrijp ook erop gericht is de regering naar huis te sturen, heb ik in mijn hoedanigheid van voorzitter van SRiS, een artikel afgerond met de titel: De legitieme afzetting van de regering van Suriname.In het artikel ben ik ingegaan, weliswaar niet uitputtend, op een aantal vragen rondom dit thema en ben op grond van de filosofie van John Locke tot de conclusie gekomen dat het Surinaamse volk zonder meer het recht heeft om een regering af te zetten en dat DNA (De Nationale Assemblee) een dergelijke afzetting niet mag tegenhouden.

Ik verschil dus duidelijk van mening met anderen die de afgelopen periode het tegendeel hebben beweerd.

Eveneens heb ik vastgesteld, dat het Surinaamse volk reeds bewezen heeft over de nodige slagkracht te beschikken en dus bij machte is om een regering die niet vrijwillig wil opstappen te dwingen om te vertrekken.

Mr. G.R. Sewcharan, 
voorzitter van SRiS Voorzitter Stichting voor de Rechtsorde in Suriname
maandag 3 april 2017

Verslaggevers in Peru worden redders van dieren in door overstromingen getroffen gebieden

Twee verslaggevers redden honden en worden ware dierenhelden


Dieren te hulp schieten in door overstromingen getroffen gebieden in Peru. Twee jonge verslaggevers aarzelden geen moment om hun live televisie uitzending te onderbreken om vervolgens honden te redden die door het water werden meegesleurd, zo bericht de nieuwswebsite Peru This Week maandag 3 april 2017. 

De eerste video (zie hierna) toont een verslaggever die een hond red in het noorden van Peru. De verslaggever, Aarón Rodríguez, deed verslag met de laatste updates vanuit een stad en was slachtoffers aan het interviewen in het district Castilla toen hij een hond redde.Tijdens een andere live televisie uitzending schoot een andere held een hond te hulp. Ricardo Reyna wist een hond uit het snel stromende water te redden in de regio Cajamarquilla (zie hieronder).

(Red. De Surinaamse Krant/Peru This Week)

Door bareigenaar aan Kankantriestraat doodgeschoten overvaller is 21-jarige Natin-student

Doodgeschoten jongen stond bekend als drop-out en bleef weg van het Natin


De overvaller die zondagochtend werd doodgeschoten door een bareigenaar op de hoek van de Kankantriestraat en de Van 't Hogerhuysstraat is de 21-jarige Natin-student (Natuurtechnisch Instituut), Deffery Zaalman. Vanwege zijn langdurig en veelvuldig verzuim was hij bekend als drop-out, zo weet de Ware Tijd maandag 3 april 2017 te berichten. 

D redactie van de Ware Tijd heeft via bronnen vernomen, dat hij alleen het eerste kwartaal de school heeft bezocht. In november verviel Zaalman, die eerder een diploma van de Lagere Technische school (LTS) had behaald, in zijn oude patroon van verzuim. De schoolleiding heeft toen een gesprek met de ouders aangevraagd. Zijn vader is vervolgens verschenen voor een gesprek.

Toen Zaalman niet meer op school verscheen, heeft de school opnieuw geprobeerd in contact te treden met de ouders, maar ze kon hen niet bereiken.