woensdag 5 april 2017

Algemene Aannemers Vereniging stelt leden in staat om protesten tegen regeringsbeleid bij te wonen

AAV brengt woensdag 5 april 2017 onderstaande verklaring uit


De Algemene Aannemers Vereniging (AAV) heeft wederom kennis genomen van de oproep tot het houden van een protest Manifestatie op donderdag 6 en vrijdag 7 april.De AAV deelt de bezorgdheid van grote delen van de samenleving, inclusief haar leden,met betrekking tot het tot nog toe gevoerd beleid door de regering. 

Alhoewel dialoog en gezamenlijk optreden van alle sociale partners en het maatschappelijk middenveld de meest voor de hand liggende manier is om uit deze lokale crisis te geraken, moeten wij met teleurstelling constateren dat de overheid nog onvoldoende blijk heeft gegeven om via dialoog en nationale consensus een gedegen plan tot herstel van de economie uit te voeren. 

Integendeel is wederom het bedrijfsleven onverwachts geconfronteerd met een forse eenzijdige verhoging van nutsvoorzieningen die ook voor de bouw en constructie sector moordend zal zijn. Zo zullen ook de andere verhogingen die ons nog te wachten staan, moordend zijn niet alleen voor de bouw en constructie sector maar zal alle sectoren treffen. 

Gelet op het bovenstaande is de AAV van mening, dat het noodzakelijk is, dat de leden in staat worden gesteld hun afkeur uit te spreken over het tot op heden gevoerd beleid en adviseert, de leden naar eigen inzicht en rekening houdende met hun bedrijfsvoering hun personeel in de gelegenheid te stellen hun stem te laten horen.

Vlees uit Argentijnse wrede paardenslachterijen belandt onder andere op Nederlandse markt

Situatie rondom transport en in paardenslachterijen in Argentinië zijn nog steeds erbarmelijk


Het Nederlandse consumentenprogramma Radar besteedde deze week aandacht aan een onderzoek van Eyes on Animals naar de verkoop van paardenvlees uit Zuid-Amerikaanse landen op de Nederlandse markt. De situatie rondom het transport en in de paardenslachterijen in Argentinië zijn nog steeds erbarmelijk, zo blijkt uit de uitzending, die je hier terug kunt kijken. 

Eyes on Animals werkte voor de reportage samen met Europese dierenrecht organisaties nadat twee jaar geleden al bleek dat de paarden bedoeld voor de slacht zeer slecht behandeld worden. Paarden worden ziek en verwond vervoerd, krijgen illegale medicatie en staan soms uren onbeschermd in de brandende zon voor ze geslacht worden.

Het vlees van de dieren wordt met name verwerkt in vleeskroketten en bitterballen die bij de horecagroothandels in Nederland worden verkocht. De snackketen van de NS, Smullers, verkoopt gehaktstaven met dit paardenvlees. Het zit ook in Breti vleeskroketten en bitterballen van Beckers, en in de bitterballen van Ad van Geloven.

Smullers laat weten, dat het de leverancier na de uitzending van Radar direct om opheldering heeft gevraagd.‘Niet alleen de kwaliteit van onze producten vinden wij van belang maar ook de omstandigheden waaronder ze geproduceerd zijn.’ 

Leverancier Van Oers Groep geeft aan bewust in te kopen bij een bedrijf dat het ‘Respectful Life’ merk voert. Dat zou zich inzetten voor het verbeteren van paardenwelzijn. ‘We zijn dan ook verbaasd over de meldingen van Eyes on Animals’, staat in een verklaring. Van Oers geeft aan zelf bij de slachthuizen in het land van oorsprong onderzoek te willen doen. De gehaktstaaf is overigens het laatste product dat nog paardenvlees bevat. ‘De producent is al bezig om voor ons een nieuwe gehaktstaaf te ontwikkelen die vrij is van paardenvlees, omdat wij zien dat steeds minder consumenten nog paardenvlees willen.’ 

Ad van Geloven, onder meer verantwoordelijk voor het merk Mora, zegt ‘ernaar te streven vlees in te kopen van dieren die een leven hebben gehad onder goede en gecontroleerde omstandigheden’. Het gebruik van paardenvlees wordt verminderd. ‘Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat geen enkel product van Mora nog paardenvlees bevat.’ Verder wil het bedrijf paardenvlees uit Europa inkopen en niet langer uitsluitend uit Zuid Amerika. Daar zou echter nog niet voldoende paardenvlees beschikbaar zijn, ‘ondanks dat wij bereid zijn voor Europees vlees een hogere prijs te betalen.‘Bij die bedrijven in Zuid Amerika waar wij ons paardenvlees kopen, gaan wij zelf langs om de omstandigheden te controleren en om verbeteringen te laten aanbrengen.’

Nog steeds meer dan 300 mensen vermist in Colombia na aardverschuivingen en overstromingen te Mocoa

Complete wijken van Mocoa door de modderstromen verwoest


In Colombia worden nog altijd meer dan driehonderd mensen vermist sinds de aardverschuivingen en overstromingen in de stad Mocoa. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 293, zei president Juan Manuel Santos woensdag 5 april 2017 (zie hierna). 

In Mocoa, hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Putamayo, zijn dit weekend complete wijken door de modderstromen verwoest. Dat gebeurde nadat de rivieren ’s nachts door hevige regenval buiten hun oever traden.

De Colombiaanse regering riep maandag de 'economische, sociale en ecologische noodtoestand' uit in het rampgebied. De autoriteiten kondigden aan duizenden kooktoestellen, dekens en matrassen naar de stad te sturen.


21 Oud-leden Nationale Leger Colombia voor executeren onschuldige burgers veroordeeld tot lange celstraffen

Oud-militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 37 tot 52 jaar

(Bron foto: EFE)

Eenentwintig voormalige leden van het Nationale Leger van Colombia zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor hun rol in het executeren van burgers. De veroordeelde militairen boden niet bestaande banen aan aan vijf werkloze jongens en mannen uit Soacha. Nadat ze door de militairen ver van hun woonplaats waren meegenomen, werden de slachtoffers geëxecuteerd en gepresenteerd als gesneuvelde guerrillastrijders. Toch werd een en ander ontdekt en een strafrechtelijk onderzoek werd opgestart naar de  dood van meer dan 4.000 burgers tijdens de regering van voormalig president Alvaro Uribe. Dit bericht onder andere de nieuwswebsite Colombia Reports dinsdag 4 april 2017. De voormalige president wordt momenteel aangeklaagd door familieleden van de slachtoffers voor het door de overheid beweren dat de slachtoffers criminelen waren.

Slachtoffers oorlogsmisdaden klagen Uribe aan wegens laster

De 21 soldaten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 37 tot 52 jaar voor de misdrijven gedwongen verdwijning, samenzwering om strafbare feiten te begaan en moord. Daarnaast heeft de rechter hen bevolen om openbaar excuses aan te bieden voor de moorden. Onder de oud-militairen mannen die door de rechtbank in de provincie Cundinamarca zijn veroordeeld, bevindt zich ook de gepensioneerde kolonel Gabriel de Jesus Rincon.

De rechter verwierp de argumenten van de verdediging, dat de zaak moest worden overgedragen aan de Speciale Jurisdictie voor de Vrede (JEP), omdat die nog niet bestaat. Bovendien, zo zei de rechter, zou het onverantwoord zijn om de huidige procedure te schorsen. 'Het zou lastig zijn om incompetentie te verklaren en een rechtszaak aan te spannen totdat de kamers van het JEP juridisch en materieel gereed zijn, terwijl de mensen die terecht staan en de slachtoffers recht hebben op een snel proces ', aldus de rechter, geciteerd door de krant El Espectador.

Carmenza Gomez, de moeder van een van de vijf slachtoffers, was tevreden dat er recht werd gedaan. 'Het is geen vreugde, maar het is een beetje tevredenheid', zei ze.

Familie van geexecuteerde Soacha slachtoffers bedreigd

De straffen zijn van toepassing op de zaak van vijf burgers, waaronder een minderjarige, die werden geworven met valse beloften voor banen in Soacha, maar vervolgens naar Ocaña werden gebracht, een gemeente in de provincie Norte de Santander. Eenmaal in Ocaña werden de slachtoffers ontdaan van hun identiteit en geëxecuteerd. Zij werden in camouflage uniformen gekleed en geplaatst met wapens in hun handen, om de slachtoffers van de koelbloedige executies eruit te laten zien als guerrilla's. De soldaten registreerden ze vervolgens als onbekende gesneuvelde guerrillastrijders. Het Openbaar Ministerie ontdekte later, dat de gemelde slachtoffers als vermist waren opgegeven in Soacha en begon een onderzoek te koppelen aan andere gevallen van verdwijningen en executies.

Fact Sheet

Terwijl gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties de praktijken al jaren hadden aangekaart, heeft Uribe steeds ontkend dat de strijdkrachten systematisch burgers executeerden, zelfs nadat het bewijsmateriaal in de zaak Soacha hem had gedwongen om actie te ondernemen en het leger te zuiveren.

Moeders van de slachtoffers hebben doodsbedreigingen ontvangen voor hun pogingen om gerechtigheid te zoeken en een verontschuldiging van Uribe, dat hun zonen waren uitgemaakt voor criminelen.

De zaak heeft al honderden militairen in de gevangenis doen belanden en wordt beschouwd als een van de meest gruwelijke oorlogsmisdaden begaan tijdens het 52 jaar durende gewapende conflict in het land. In een rapport van juni 201, stelde het bureau van de procureur-generaal dat het had vastgesteld dat de strijdkrachten en civiele medewerkers 4.475 burgers hadden gedood sinds 1986. Hetzelfde kantoor zei, dat 5.137 ambtenaren betrokken zijn geweest bij de buitengerechtelijke executies.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)http://noticias.alianzanews.com/309_hispanic-world/4446743_21-colombian-soldiers-sentenced-for-extrajudicial-killings.html

COLOMBIA CONFLICT

21 Colombian soldiers sentenced for extrajudicial killings

04 de Abril de 2017

Bogota, Apr 4 (efe-epa).- A Special Court in Cundinamarca province sentenced 21 Colombian army soldiers to prison terms of 37-52 years for the unlawful killings of five youths in 2008 in the town of Soacha, near Bogota, authorities said.
Among the convicted men is retired Lt. Gabriel de Jesus Rincon Amado, the operations officer for the 15th Mobile Brigade with the 96th Counterguerrilla Battalion in northeastern Norte de Santander province, who will serve a 46-year sentence.
According to evidence gathered by the court, the five young men were deceived into going with the troops to a nearby village, where they were murdered and their bodies presented to local reporters as those of guerrillas killed in combat.
"The bodies showed physical mistreatment and coup de grace wounds, which does not show evidence of combat, as the soldiers said upon presenting the (bodies of the) young men to the authorities ... placing weapons with the victims with the aim of legitimizing the illicit deed," a statement by Legal Medicine authorities said.
The soldiers convicted of this "crime against humanity" were also accused of forced disappearance, conspiracy to commit aggravated criminal acts, murder and arms trafficking, among other charges.
The judge tasked with overseeing the case said that the sentences "do not prevent" the soldiers from being tried by the Special Peace Court (JEP) in the future, although he emphasized that that will depend on other magistrates' rulings.
The JEP, the backbone of the accord signed by the Colombian government and the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) guerrillas, will be the judicial body tasked with assessing the serious acts committed by participants in the internal armed conflict under the rules of the Colombian Criminal Code, International Human Rights Law, International Humanitarian Law and International Criminal Law.
Cases in which army soldiers executed civilians and then presented them as guerrillas killed in combat, apparently driven by a desire to show results in the struggle against the rebels, are known in Colombia as "false positives."

VSB verklaart dat het leden vrij staat om deel te nemen aan protesten tegen regering Bouterse

'Overheid geeft nog onvoldoende blijk om via dialoog een herstelplan economie uit te voeren'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft kennis genomen van de oproep tot het houden van een protestmanifestatie op donderdag 6 en vrijdag 7 april. De VSB deelt de bezorgdheid van grote delen van de samenleving, inclusief haar leden, met betrekking tot het tot nog toe gevoerd beleid door de regering, aldus de VSB in een vandaag, woensdag 5 april 2017, uitgebrachte verklaring.

De VSB blijft onverkort van mening dat dialoog en gezamenlijk optreden van alle sociale partners en het maatschappelijk middenveld de beste manier is om uit deze crisis te geraken. 

Echter moeten wij constateren dat de overheid nog onvoldoende blijk heeft gegeven om via dialoog en nationale consensus een plan tot herstel van de economie uit te voeren. Integendeel is het bedrijfsleven wederom onverwachts geconfronteerd met een forse eenzijdige verhoging van nutsvoorzieningen. 

Gelet op het bovenstaande is de VSB van mening, dat het noodzakelijk is, dat de leden in staat worden gesteld hun afkeur uit te spreken over het tot op heden gevoerd beleid en adviseert, de leden naar eigen inzicht en rekening houdende met hun bedrijfsvoering hun personeel in de gelegenheid te stellen hun stem te laten horen.

President Bouterse kondigt harde acties aan tegen criminaliteit

Binnen 24 uur vinden 'gepaste acties' plaats door politie en leger in Paramaribo en Apoma- en Lawagebied

- Voor demonstratie vakbeweging van 6 april zijn volgens Bouterse 'zelfs criminelen' opgeroepen... 
- President begint aan vooravond demonstratie stemming te maken en vijandige sfeer te creëren, zoals te doen gebruikelijk bij iemand met wankele positie en die wil van zijn volk negeert


Tussen nu en 24 uur zullen er gepaste acties door politie- en legereenheden worden uitgevoerd in Paramaribo, het Apoma-gebied (Oost-Suriname) en het Lawa-gebied. President Desi Bouterse heeft vanmiddag, woensdag 5 april 2017, volgens Starnieuws 'een zeer ernstig beeld geschetst va de veiligheidssituatie in het land'. Hij zei, dat tot vijf uur in de ochtend zaken zijn doorgenomen met de veiligheidsdiensten en dat de procureur-generaal is geïnformeerd. 'We hebben het geheel vrij goed in kaart, nu gaat het om de actie.'

Bouterse doet een beroep op de bevolking om het hoofd koel te houden en de regering alle gelegenheid te geven om de met haar ten dienste staande middelen zaken tot beheersbare proporties terug te brengen.

Voor de acties in het binnenland heeft de regering de medewerking van bevriende landen ingeroepen. In het Apoma-gebied zou de criminaliteit zo erg zijn, dat vrouwen niet naar hun kostgrondjes durven gaan. Bouterse zei, dat het om jongeren gaat en dat er tien namen zijn geïdentificeerd. Op social media circuleren berichten over wraakacties nadat een rover begin deze week werd doodgeschoten. De president zei, dat ouders en familieleden bij het geheel zullen worden betrokken. 'Niemand in een geciviliseerde samenleving kan dit goedpraten.'

Over de geplande demonstratie van morgen van de vakbeweging en een deel van het bedrijfsleven zei Bouterse, dat het een democratisch recht is van iedere burger om te protesteren, 'maar, dan binnen wet- en regelgeving'.

Hij beweerde, dat zelfs criminelen zijn opgeroepen om mee te doen, zonder namen te noemen, zoals te doen gebruikelijk bij Bouterse. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, slaat wild en ongecontroleerd om zich heen, ziet overal scenario's en ziet in democratisch protest een bedreiging voor zijn positie.
'Politieke opponenten maken misbruik van deze actie onder het mom van democratisch recht en proberen hun munt hieruit te slaan.' Politie en leger zullen er streng op toezien, dat tijdens de demonstratie morgen, het geheel binnen wet- en regelgeving plaatsvindt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Oppositiepartijen zijn laks en maken misbruik van actie vakbeweging'

Bestuurskundige Boldewijn haalt uit naar passieve oppositiepartijen

'Ze wachten, totdat anderen het initiatief nemen om dat te doen alsof ze wel voelen voor het volk'


'De oppositie moet geen gebruik maken van de actie en de energie van anderen om haar standpunten bekend te maken.' Dat zegt bestuurskundige August Boldewijn vandaag, woensdag 5 april 2017, op de nieuwswebsite Suriname Herald.

De VHP, NPS, Pertjajah Luhur en ABOP gaan de protestdemonstratie die morgen gehouden wordt door de vakbeweging en een deel van het bedrijfsleven, zogenoemd 'fysiek' ondersteunen. 'Laten ze niet schuilen achter een actie van de vakbeweging. Laten ze apart hun kunnen tonen', zegt Boldewijn. Hij vindt deze houding van de oppositie laks.

Hij zegt verder, dat de oppositie een zwakke oppositie is en geen representant is voor de samenleving. 'Ze wachten, totdat anderen het initiatief nemen om dat te doen alsof ze wel voelen voor het volk.'

Boldewijn vindt dat met de bemoeienis van de politiek de actie verzwakt wordt. Hij onderbouwt zijn mening door te zeggen, dat de oppositie verdeeld is en iedereen voor eigen belangen gaat. 'Wij hebben een V7 gehad. Voor de verkiezingen waren ze uit elkaar. Het zijn dezelfde mensen die willen opkomen voor het land, terwijl ze de eenheid onder elkaar niet kunnen behouden.'

De politiek heeft ook volgens Boldewijn andere dingen in zijn hoofd. De politiek wil aan de macht komen en daardoor moet de vakbeweging weten dat men deze acties misbruikt om hun doelen te bereiken. 'Als het een vakbondsaangelegenheid is, laat het een vakbondsaangelegenheid blijven', zegt de bestuurskundige.

Financieel directeur EBS Koster legt zijn functie neer

Nog niet duidelijk is waarom Randis Koster vertrekt


Randis Koster, financieel directeur bij de Energie Bedrijven Suriname (ENS), legt zijn functie neer. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 5 april 2017, te hebben vernomen uit betrouwbare bronnen. Hij is minder dan anderhalf jaar in dienst bij het staatsbedrijf en heeft besloten om zijn contract niet uit te dienen. 

Koster zou maandag officieel kenbaar hebben gemaakt aan het management, dat hij niet verder wenst te gaan als financieel directeur. De directie was voor de krant niet te bereiken voor commentaar. 

Hij werd een paar weken geleden door de vorige Raad van Commissarissen (RvC) onder leiding van Patrick Peneux aangesteld als waarnemend directeur toen de huidige directeur, Rabin Parmessar, op non-actief werd gesteld, omdat hij niet op één lijn zat met de Raad. De schorsing, die in eerste instantie gesteund werd door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, werd echter in opdracht van de president teruggedraaid.

Het directe gevolg daarvan was dat Peneux en de RvC het veld moesten ruimen. Andy Rusland, gewezen minister van zowel Financiën als het nu opgedoekte ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme, werd door de regering aangesteld als RvC-voorzitter.

Het is niet duidelijk of Koster's vertrek verband houdt met de veranderingen in de top van het bedrijf. Er wordt nog altijd een persstilte in acht genomen binnen de organisatie na de rumoerige periode van de afgelopen weken.

Callcenter kantoorartikelengroothandel Office Depot in Venlo naar Suriname

Bij Office Depot verdwijnen 70 van de 650 banen door een reorganisatieBij kantoorartikelengroothandel Office Depot in Venlo verdwijnen de komende tijd 70 van de 650 banen. Dat is het gevolg van een reorganisatie, zo bericht vandaag, woensdag 5 april 2017, de nieuwswebsite 1Limburg.

Een deel van de werkzaamheden wordt uitbesteed. Zo zou het callcenter in Venlo verdwijnen, en moeten de telefoontjes voortaan worden beantwoord vanuit Suriname.

Vakbonden CNV en FNV hebben al laten weten niet tevreden te zijn met het sociaal plan dat Office Depot de werknemers nu biedt. De bonden sluiten acties daarom niet uit.

Districtscommissaris Malontie van Sipaliwini nieuwe Deken van Korps districtscommissarissen

Margaretha Malontie volgt Roline Samsoedin op


Districtscommissaris Margaretha Malontie van Sipaliwini is de nieuwe Deken van het Korps districtscommissarissen. Zij volgt Roline Samsoedin op, die sinds 2014 deze functie heeft bekleed. Samsoedin heeft in januari de functie van districtscommissaris verruild voor die van minister van Ruimtelijke ordening, Grond-en Bosbeheer. 

Malontie werd vrijdag tijdens een reguliere vergadering van de districtscommissarissen met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling aangesteld. Minister Dikan heeft de overige districtscommissarissen gevraagd Malontie ten volle te ondersteunen.

Hij heeft Malontie op het hart gedrukt een open communicatie te houden met haar voorgangster. Malontie zegt dat 'men nooit te oud is om te leren' en open te staan staan voor opbouwende kritiek.

CLO gaat nu toch voor koopkrachtversterking van niveau 2012 door loonsverhoging

Vakcentrale dient wensenpakket in bij minister Noersalim van Binnenlandse Zaken


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) wil koopkrachtversterking door loonsverhoging. Er dient een zodanige correctie te komen, zodat de koopkracht wordt behouden van 2012. De laatst toegekende loonsverhoging dateert van dat jaar. Het bestuur van de CLO heeft vorige week een wensenpakket ingediend bij minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. Dit meldt het ministerie vandaag, woensdag 5 april 2017.

Daarin wordt onder andere aandacht gevraagd voor positieverbetering van de ambtenaren. De bewindsman heeft het wensenpakket in ontvangst genomen uit handen van CLO-voorzitter Ronald Hooghart.

Noersalim heeft aangegeven het wensenpakket zo snel mogelijk naar de regering door te geleiden ter bestudering van de uitvoering ervan.

De vakcentrale heeft een integraal plan voor verbetering van de positie van de ambtenaren ingediend. Over het beloningssysteem, FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid), zijn door de CLO enkele voorstellen gedaan. In het wensenpakket wordt onder andere een evaluatie gevraagd van de verschillende toelagen, met de mogelijkheid tot bijstelling. De minister de CLO-voorzitter laten weten, dat de bespreking van het wensenpakket hoog op de prioriteitenlijst staat en binnen regeringsverband zal worden besproken, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

OM Curaçao bevestigt huiszoekingen bij politici Schotte en Cooper en zakenman R.

Landsrecherche verricht huiszoekingen in onderzoek naar omkoping politici 

(Bron foto: Vigilante/Facebook)

Sinds vanmorgen vroeg, woensdag 5 april 2017, worden op Curaçao, onder leiding van een Rechter-commissaris (RC), drie huiszoekingen verricht door de Landsrecherche Curaçao. Een van de huiszoekingen vindt plaats in de woning van Statenlid Gerrit Schotte. Ook worden huiszoekingen verricht bij politicus Charles Cooper en zakenman G.R. Het betreft een strafrechtelijk onderzoek door de Landsrecherche Curaçao, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in een update persbericht. 

De Landsrecherche wordt hierin ondersteund door diverse andere opsporingsdiensten. De Procureur-Generaal heeft de Landsrecherche in februari 2017 opdracht gegeven om strafrechtelijk onderzoek te verrichten naar aanleiding van de aangifte van Statenlid Yael Plet ter zake van poging tot omkoping.


Naast de aangifte zijn diverse andere onderzoeksresultaten verkregen. Zo zijn onder andere een aanzienlijk aantal getuigen gehoord. Dit onderzoek leverde onder meer de verdenking op dat een ander Statenlid is omgekocht.

Inmiddels zijn twee personen in deze zaak als verdachte aangemerkt. Bij de huidige stand van het onderzoek is het noodzakelijk om vandaag deze drie huiszoekingen te doen. Verdere huiszoekingen en/of aanhoudingen worden tijdens het voortgang van het onderzoek niet uitgesloten.

De Landsrecherche is een opsporingsinstantie met een speciale taak. Zij richt zich onder meer op de opsporing van gedragingen die de integriteit van het openbaar bestuur raken. De Landsrecherche doet alleen onderzoek na opdracht daartoe van de Procureur-Generaal. Corruptie, waaronder het omkopen van Statenleden, vormt een ernstige bedreiging van de rechtstaat. Het ondergraaft het democratisch proces en vernietigt het vertrouwen van burgers in hun volksvertegenwoordigers.

De Landsrecherche en het Openbaar Ministerie Curaçao geven dan ook prioriteit aan onderzoek naar dergelijke vormen van corruptie. Het onderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen. Het Openbaar Ministerie zal later vandaag meer informatie te geven.

Air France vliegt vanuit Parijs via Suriname naar Frans-Guyana

Vluchten Air France waren geannuleerd door onlusten in Frans-Guyana


De Franse luchtvaartmaatschappij Air France voert na een week weer een rechtstreekse vlucht uit tussen Parijs en Frans-Guyana. De vlucht Parijs-Orly van vandaag, woensdag 5 april 2017, zal worden uitgevoerd met een tussenstop op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De Boeing 777-200ER van Air France zal in Suriname bijtanken, zo bericht Starnieuws. 

De onrust in buurland Frans-Guyana, waar een algemene staking haar tweede week is ingegaan, heeft ertoe geleid dat de vluchten van de maatschappij tussen Parijs-Orly en Cayenne-Félex Eboué Airport tot gisteren waren geannuleerd.


Een woordvoerder van Air France heeft echter gezegd, dat de vlucht van vandaag verzekerd is door een tussenstop in Paramaribo. De verbinding Fort-de France en Cayenne wordt gewoonlijk twee keer iedere maandag uitgevoerd door Air France. Er is nu een tweede vlucht tussen Parijs en Martinique ingelast om het gebrek aan vluchten naar Cayenne te compenseren.

Voorlopig is de verbinding Orly-Cayenne tot nader orde geannuleerd, zegt Air France. Bij de vlucht van gisteren werd de luchtvaartmaatschappij geconfronteerd met tankproblemen. Air France had vorige week onvoldoende garantie voor de brandveiligheid op de luchthaven Félix Eboué. De sociale onrust in Frans-Guyana heeft het land verlamd. De haven van het buurland stuurt schepen door naar Trinidad & Tobago of Suriname.

De HEMA de mist in met roti.... zonder roti

Hilariteit alom op social media vanwege blunder HEMA


De Hema kijkt verder dan de rookworst en waagt zich sinds kort ook aan exotischere gerechten zoals roti. Dat gaat echter niet helemaal goed, tot hilariteit van twitteraars, zo bericht De Telegraaf vandaag, woensdag 5 april 2017. 

Het Surinaams-Hindoestaanse gerecht wordt door de winkelketen namelijk geserveerd met rijst en zónder de roti, de soort hartige pannenkoek die wordt gevuld met vlees en groenten.

 De Surinaamse website Waterkant.net wees de Hema terecht in een Facebook-post:De Hema reageert op Twitter, dat de naam van het gerecht snel zal worden aangepast.


Landsrecherche Curaçao verricht huiszoekingen bij Gerrit Schotte en Charles Cooper

OM is vooralsnog terughoudend met uitlatingen


De Landsrecherche Curaçao verricht sinds vanmorgen vroeg, woensdag 5 april 2017, huiszoekingen op enkele adressen. De huiszoekingen staan onder leiding van de rechter-commissaris en op alle adressen is een Officier van Justitie aanwezig, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM).

Er wordt onder andere huiszoeking verricht in een woning van een lid van de Staten.


De Landrecherche Curaçao wordt in het onderzoek ondersteund door verschillende andere opsporingsdiensten.

De Landsrecherche is een opsporingsinstantie met een speciale taak. Zij richt zich onder meer op de opsporing van gedragingen die de integriteit van het openbaar bestuur raken. De Landsrecherche doet alleen onderzoek na opdracht daartoe van de Procureur-Generaal. Het onderzoek is op dit moment volop gaande. Het Openbaar Ministerie zal later meer informatie geven.

Het Persbureau Curaçao weet te melden, dat de huiszoekingen verband zouden houden met de omkoopaffaire van MAN-politicus Yael Plet. De huiszoekingen vonden plaats bij het huis van Gerrit Schotte en het huis van Charles Cooper. De derde inval is nog niet bevestigd.Lokale media melden, dat het gaat om een huiszoeking bij Gilbert Ricardo, een zakenman. Yael Plet werkte een aantal jaar voor hem. De MAN-politicus deed 22 februari aangifte van poging tot omkoping. Plet zou door een tussenpersoon benaderd zijn om in ruil voor geld de MAN-fractie te verlaten en zijn zetel mee te nemen. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er drie invallen zijn gedaan, maar wil nog geen namen noemen.


Ruim 2.000 Ecuadoraanse boeren slepen aannemer van Defensie VS voor rechter

Aannemer DynCorp zou in 2000 op illegale wijze glyfosaat hebben gespoten op boerderijen in noorden Ecuador

DynCorp voerde voor Defensie besproeiingen uit om cocagewassen te vernietigen


De Amerikaanse aannemer DynCorp, die werkt voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, is naar verluidt illegaal Ecuador binnen gekomen en heeft het giftige glyfosaat gespoten, dat ernstige schade aan de plaatselijke gewassen heeft toegebracht en dieren en bewoners heeft vergiftigd. Meer dan 2.000 Ecuadoraanse boeren hebben het bedrijf voor de rechter gesleept, omdat het in 2000 op illegale wijze Ecuador is binnen gekomen en boerderijen heeft bespoten met giftige chemicaliën, zo bericht TeleSUR dinsdag 4 april 2017.

International Rights Advocates, een kleine mensenrechtenorganisatie die de boeren in de rechtszaak vertegenwoordigt, heeft het proces geprezen als een positieve stap voorwaarts.

De organisatie heeft sinds 2001 geprobeerd om DynCorp voor de rechter te dagen, ondanks de vele pogingen van de multinational om de zaak te seponeren. De Ecuadoraanse boeren leggen nu getuigenissen af voor een jury in het US District Court van Washington, DC.

'Dit is een historische zaak - een zaak tegen DynCorp zal recht doen aan de Ecuadoriaanse boeren die al een lange tijd wachten op hun dag in de rechtbank', zegt International Rights Advocates-directeur Terry Collingsworth in een verklaring.
Collingsworth is ook de raadsman van de eisers. 'Een jury zal uiteindelijk de kans krijgen om het bewijs aan te horen, dat DynCorp een giftige stof vanuit de lucht heeft gespoten, dat is gefabriceerd om winterharde cocaplanten op duizenden Ecuadoriaanse boerderijen te doden, maar dat doodde hun gewassen, hun dieren en veroorzaakte onnoemelijke ellende voor de boeren en hun families.'

Voor de Ecuadoraanse boeren en hun supporters is het proces veel te laat. In 2000 kende de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton  $ 1 miljard toe aan militaire hulp aan de toenmalige Colombiaanse president Andres Pastrana, en lanceerde een anti-narcotica programma bekend als Plan Colombia. De militaire campagne, naar verluidt, was bedoeld voor de strijd tegen drugshandelaren, maar werd opgevoerd met aanvallen op linkse guerrilla's en hun vermoedelijke sympathisanten - inclusief arme rurale gemeenschappen - en luidde een golf van geweld in tegen boeren en mensenrechtenactivisten die tot de dag van vandaag voortduurt.

In het kader van Plan Colombia, voerde het land ook bespuitingen op van cocagewassen met glyfosaat, een herbicide - beter bekend onder de Monsanto merknaam Roundup - waarvan de World Health Organization (WHO) heeft gezegd dat het 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is. En dat  is waar DynCorp verschijnt.

De Defensie-aannemer werd ingehuurd als onderdeel van Plan Colombia om vanuit de lucht Colombiaanse bedrijven te besproeien om cocagewassen, die kunnen worden gebruikt om cocaïne te produceren, te elimineren. De aanklagers beweren echter, dat DynCorp illegaal noordelijk Ecuador is binnen gekomen, en het giftige glyfosaat heeft gespoten, dat ernstige schade aan de lokale gewassen heeft toegebracht en aan de gezondheid van dieren en bewoners. Sindsdien heeft het bedrijf de verantwoordelijkheid voor deze acties steeds verworpen. Maar, deskundigen zeggen iets anders.

'In Ecuador ontving ik geloofwaardige en betrouwbare getuigenis, dat het sproeien vanuit de lucht van glyfosaat langs de Colombia-Ecuador grens de fysieke gezondheid van de mensen in Ecuador heeft  kunnen beschadigen', aldus Paul Hunt, de voormalige speciale VN-rapporteur voor het Recht op Gezondheid, tegenover verslaggevers in 2007. 'Ik werd betrouwbaar geïnformeerd, dat militaire helikopters soms de sproeivliegtuigjes begeleidden en dat kon beangstigend zijn, vooral voor kinderen, zelfs wanneer de helikopters in het Colombiaanse luchtruim bleven.'

DynCorp heeft niet gereageerd op verzoeken Telesur voor commentaar. International Rights Advocates is momenteel fondsen aan het werven om de reiskosten te kunnen financieren van eisers en getuigen die hun getuigenissen willen delen met de rechtbank.
PRESS RELEASE: Trial Starts April 3, 2017 in 15-year old Human Rights Case, Quintero v. DyncorpFri, 03/31/2017 - 09:58 -- admin


Trial Starts April 3, 2017 in 15-year old Human Rights Case, Quinteros v. Dyncorp
FOR IMMEDIATE RELEASE
Contact: Terry Collingsworth, Executive Director, International Rights Advocates tc@iradvocates.org; 202-543-5811/202-255-2198
On April 3, 2017, after a 15-year struggle with the notorious defense contractor, DynCorp International, International Rights Advocates, together with co-counsel Ted Leopold of Cohen Milstein Sellers & Toll PLLC, will go to trial on behalf of more than 2,000 Ecuadoran plaintiffs at the U.S. District Court for the District of Columbia to establish that when DynCorp implemented Plan Colombia, it unlawfully invaded Ecuadoran territory and fumigated thousands of farmers and ruined their farms.
As part of Plan Colombia, a U.S. initiative explicitly aimed at combatting drug cartels and left-wing insurgents in Colombian territory, DynCorp was hired by the U.S. government to carry out aerial spraying to eradicate coca crops in Colombia.  However, at the trial, plaintiffs will show the jury substantial evidence that DynCorp sprayed in Ecuador, having a devastating impact on plaintiffs’ food crops and negatively affecting the health and mental wellbeing of Ecuadorans living in the vicinity of the Colombian border.
Since the initial filing of this case against DynCorp on September 11, 2001, International Rights Advocates has consistently prevailed after numerous attempts to dismiss this case – and are confident that a jury will finally bring DynCorp to justice and award substantial damages to the plaintiffs who have waited over 15 years for their day in court. In 2008, Ecuador sued Colombia at the International Court of Justice for aerial spraying of toxic herbicides on coca crops by Colombia along the border claiming that “the spraying ha[d] already caused serious damage to people, to crops, to animals, and to the natural environment on the Ecuadorian side of the frontier, and pose[d] a grave risk of further damage over time.” The case was settled in 2013. And, in 2015, Colombia ordered a halt to the aerial spraying of coca “citing concerns that the spray causes cancer.” These developments reinforce that the effects of these fumigations were widely known and were devastating to the plaintiffs.
“This is an historic case - a finding against DynCorp will bring justice to the Ecuadoran farmers who have been waiting a long time to have their day in court. A jury will finally get the chance to hear the evidence that DynCorp aerially sprayed a toxic poison that was designed to kill hardy coca plants on thousands of Ecuadoran farmers and killed their crops, their animals, and caused untold misery for the farmers and their families,” says Terry Collingsworth, Counsel for the Plaintiffs and Executive Director of International Rights Advocates.

http://www.oas.org/en/media_center/press_release.asp?sCodigo=E-005/07

Press Release


AT OAS, ECUADOR PRESENTS COMPLAINT ABOUT COLOMBIA’S AERIAL SPRAYING OF HERBICIDES ALONG BORDER

  January 9, 2007
Foreign Minister Francisco Carrión of Ecuador addressed the Permanent Council of the Organization of American States (OAS) on behalf of his government to lodge a complaint against Colombia – represented by Deputy Foreign Minister Camilo Reyes – for continuing its aerial spraying of herbicides to eradicate illicit coca crops. The herbicides, he said, “affect the population, the flora, fauna and the environment in the Ecuadorian border region.”

In presenting the issue to the hemispheric political body today, Carrión said that since mid-December the problem “is once again disturbing the normal friendly and cooperative relations” that have existed between Ecuador and Colombia. The Foreign Minister said that, in accordance with the principles of international law, Ecuador has made every effort, through ongoing dialogue and the promotion of a positive agenda, to work with Colombia to “overcome issues that in recent years have affected its border relationship,” adding that one such issue has to do with aerial spraying using the herbicide glyphosate.

Carrión explained the scope of the problem to the Permanent Council and said Colombia had failed to comply with accords signed by the foreign ministers of both countries on December 7, 2005. Under these agreements, he said, Colombia agreed to temporarily suspend aerial spraying and to increase the brigades conducting manual eradication in the area as an alternative method to eliminate illicit crops.

In his remarks before the OAS member state delegations and Secretary General José Miguel Insulza, Foreign Minister Carrión invited Colombia to launch, “within the next 30 days,” a joint effort to appoint a binational scientific commission. Such a body would analyze five studies proposed by the United Nations to determine the effects of aerial spraying with glyphosate and its chemical adjuvants on human health, the environment, biodiversity and agricultural production along the shared border.

For his part, Deputy Foreign Minister Camilo Reyes defended the resumption of aerial spraying in Colombian territory, along a 10-kilometer strip in the border area, and stressed that his government’s “sovereign decision” has to do with “the inescapable need to eradicate illicit crops in my country as an essential aspect of the fight against the global drug problem.” Reyes said that for the Colombian government, this is a national security issue that is part of the effort to combat drug-related terrorism financing.

In response to the Ecuadorian Foreign Minister’s assertion about the dangers posed by “drift” – the extent to which the wind carries the chemical mix off target – Reyes based his arguments on scientific and technical findings from national and international studies, including one published by the OAS Inter-American Drug Abuse Control Commission, or CICAD. These studies, he said, report that the physical and chemical properties of glyphosate make it impossible for the wind to carry the substances beyond a distance of 12.3 meters from the specified area.

At the close of his response to Colombia’s claims, Reyes told the Permanent Council that his government would agree to the creation by CICAD of a Verification Committee, in the context of the study carried out by the anti-drug agency, “that could prove that, in effect there is no ‘drift.’ ” He said that study, published in April 2005, concluded that the droplets of the herbicide mix fall to the ground vertically, eliminating the possibility of the substance drifting across the border.

The Permanent Council, which was chaired for the first time by Uruguayan Ambassador María del Luján Flores, took note of the two diplomats’ remarks, as well as those made by representatives of other member states. 
Reference: E-005/07(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

NPD-Assembleeleden erkennen gebrekkige communicatie regering met de burgers

Samidin: 'Mensen voelen zich gekend als ze weten wat er gebeurt, praat tot uw volk'

Misiekaba reageert weer naar de mond van zijn baas, Bouterse: 'Die informatie wordt gegeven, maar men moet ook ernaar willen luisteren'


De regering doet er goed aan om open en eerlijk te communiceren met de samenleving over maatregelen die zij genoodzaakt is te nemen, om de economie weer op rails te krijgen. Doet zij dat niet, dan zal het in haar gestelde geloof en vertrouwen wegnemen. Hierop wijzen NDP-parlementariërs vandaag, woensdag 5 april 2017, in de Ware Tijd. 

'Ik merk dat de ontevredenheid grimmiger aan het worden is', zegt Jenny Warsodikromo van de NDP-fractie. Hoewel ze zelf niet graag gewild had dat het zover kwam, kan ze er begrip voor opbrengen. 'Mensen vragen ons om uit te leggen wat er gaande is en ik wil open en eerlijk daarover zijn. Maar, als de regering het parlement niet voldoende informeert, kunnen wij moeilijk wat daarover zeggen.'

Fractiegenote Naomi Samidin merkt op dat het het goed recht is van de samenleving om haar ontevredenheid te betuigen, omdat zij mandaat heeft gegeven aan de regering. 'Ook ik heb niet hiervoor gekozen', zegt ze verwijzend naar de slechte economische situatie. De politica stelt, dat de regering de ruimte geboden moet worden om zaken weer op orde te stellen, maar verwacht aan de andere kant dat de samenleving weet hoe dat zal gebeuren. 'Geef duidelijk aan wat je van plan bent te doen. Mensen voelen zich gekend als ze weten wat er gebeurt. Praat tot uw volk.'

Haar fractieleider André Misiekaba daarentegen vindt dat de informatiestroom vanuit de regering wel op peil is.

Hij verwijst onder meer naar de uitleg van de minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn, over de verhoogde brandstofprijzen en de uiteenzetting van vicepresident Ashwin Adhin onlangs in het parlement over inkomstenverhogende maatregelen die getroffen zullen worden. 'Die informatie wordt gegeven, maar men moet ook ernaar willen luisteren'

Misiekaba vindt het begrijpelijk dat een crisis ontevredenheid met zich meebrengt. Alleen meent hij, dat die ontevredenheid oprecht moet zijn. Hij merkt op dat er vanwege partijpolitieke bemoeienis moeilijk onderscheid gemaakt kan worden over wie zuivere bedoelingen heeft. 'Een aantal politici probeert misbruik te maken van de situatie en heeft niet de cultuur om zich neer te leggen bij een verkiezingsnederlaag. We roepen de samenleving op om zich niet daardoor te laten leiden.' 

Stadsgezichten uit Paramaribo en portretten van Surinaamse ‘vogelmannen’

Cityscapes+Birdmen - Jacquie Maria Wessels in Surinaams Museum Paramaribo


Dit voorjaar, van 23 april tot en met 28 mei 2017, toont het Surinaams Museum in Paramaribo de expositie Cityscapes+Birdmen van de fotograaf Jacquie Maria Wessels. In deze tentoonstelling worden portretten van vogelmannen afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo waardoor een gelaagd beeld ontstaat van twee karakteristieke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenleving. 

Voor het eerst zijn de foto’s te zien in de stad waar ze gemaakt zijn. Birdmen Jacquie Maria Wessels portretteerde tussen 2006 en 2009 vele macho Surinaamse mannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje.

De 'gekooide vogel' is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. Gemoedelijk komen mannen uit alle bevolkingsgroepen samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt. Stereotype mannenattributen als kleding, auto's en motoren spelen weliswaar een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien. Ook buiten Suriname wordt de vogelsport in stand gehouden.


Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze volkssport met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland. Zondagochtend vroeg komen op verschillende plaatsen in het land, waaronder in Amsterdam Zuid-Oost en Den Haag, de mannen met de vogels bijeen.

De stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren bieden een stedelijke context. Ze tonen de leefomgeving van waar de mannen vandaan komen. Deze zorgvuldig gecomponeerde fotoserie is vervreemdend en surrealistisch. De met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van onder andere gereedschappen, soepblikken, havermout, knakworsten en aansporingen als ‘Doe je best op school’....

Jacquie Maria Wessels (NL) woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde in 1990 af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam in fotografie en studeerde sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden van mensen te onderzoeken.

Bij de fotoseries Cityscapes+Birdmen is het gelijknamige fotoboek verschenen met een selectie van 160 foto’s in fullcolour. In een korte tekst doet Michiel van Kempen op persoonlijke wijze verslag van zijn ochtendlijke rit naar ‘de mannen met hun vogelkooitjes’ op het Onafhankelijkheidsplein en geeft en passant een vrolijke impressie van het hedendaagse Paramaribo.

Voor meer informatie zie: www.jacquiemariawessels.nl/books.html 

Verdere informatie 
Data: 23 april t/m 28 mei 2017 
Opening: zaterdag 22 april 2017 van 17.00-20.00 uur 
Locatie: Surinaams Museum, Abraham Crijnssenweg 1, Fort Zeelandia, Paramaribo, Suriname Website: www.surinaamsmuseum.net / www.jacquiemariawessels.nl / www.facebook.com/www.jacquiemariawessels.nl/

DA'91 solidair met alle tegen regering Bouterse gerichte protesten

'Wij ondersteunen de vele vormen van geweldloze straatprotesten'


DA’91 betuigt solidariteit met het Surinaams volk, RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname), AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname), BvL (Bond van Leraren), ALS (Associatie van Leerkrachten in Suriname) overige protestbewegingen die de strijd aanbinden tegen het wanbeleid van de regering-Bouterse. 

De buitenparlementaire oppositionele partij benadrukt andermaal haar ondersteuning aan de eis dat de brandstofprijsverhoging per onmiddellijk teruggedraaid wordt en de verdere verarming van het Surinaamse volk direct een halt wordt toegeroepen.

Het beleid van de regering-Bouterse, dat sinds haar aantreden een lastenverzwarend- en koopkracht verminderend beleid is geweest voor het volk, heeft een verdere verarming van het volk met zich meegebracht, en geen enkele verbetering in het vooruitzicht gesteld noch bewerkstelligd.

Elke keer als de regering de volksdruk voelt, wordt opgeroepen tot onderhandelingen, om vervolgens de afspraken vanuit de regering niet na te komen.

'Wij, DA’91, ondersteunen vanaf het prille begin, zo’n anderhalf jaar geleden, de vele vormen van geweldloze straatprotesten die moeten leiden tot verandering ten goede voor de Surinaamse burger. DA’91 als mede initiatiefnemer van het 'Burgercollectief' als verzetsgroep, roept het Surinaamse volk op de reeds gestarte en komende geweldloze protestacties ten volle te ondersteunen', stelt de partijleiding.

NPS-voorzitter Rusland: 'Intimidatie van protesterenden wordt niet geaccepteerd'

NPS steunt protesten tegen verhoogde brandstofprijzen


De structuren van de Nationale Partij Suriname (NPS) hebben gisteravond ingestemd om morgen deel te nemen aan de demonstratie van de vakbond tegen de verhoogde brandstofprijzen en tegen het beleid van de regering Bouterse. De NPS verdedigt haar ideologie voor een rechtvaardig en menswaardig bestaan van elke burger. Zij ondersteunt dan ook alle interne en externe acties die dat doel voor ogen hebben, zo schrijft Starnieuws vanochtend, woensdag 5 april 2017.

NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt, dat de partij op eigen manier steeds in opstand is gekomen tegen de maatregelen van de regering omdat die telkens weer negatieve gevolgen hebben voor de burgerij. Rusland brengt in herinnering, dat in 2016 reeds door de structuren aangegeven was dat elk initiatief voor lotsverbetering van het volk zal worden ondersteund. Hij heeft een aantal gesprekken met een deel van de vakbeweging namens de oppositionele partijen geleid. Het ging daarbij over de wijze van aanpak om de regering ervan bewust te maken dat het zo niet verder kan.

De ervaring leert, dat de regering blindelings wordt ondersteund door de coalitie waardoor de werkelijke stem van het volk niet gehoord wordt, zegt Rusland. Een gezamenlijk optreden van alle maatschappelijke groepen is volgens Rusland een strategische manier om aanpassing van het huidige beleid af te dwingen.

De NPS-voorzitter waarschuwt dat intimidatie van protesterenden niet geaccepteerd wordt. Suriname heeft zich gecommitteerd aan internationale wetten en verdragen waar ook deze regering en leden van haar politieke organisatie voor moeten buigen. Suriname heeft een democratisch systeem waarbij het volk zijn leiders kiest.

'Nu is het volk weer aan het woord en eist een andere wijze van besturing van ons land tot zelfs ander leiderschap. Een boodschap aan de regering waar goed naar geluisterd moet worden', aldus Rusland.

Chapecoense verslaat thuis Colombia's Atletico Nacional in 1e duel om Recopa Sudamericana-cup

In door emoties geladen wedstrijd weet Chapecoense Atlectio met 2-1 te verslaanRond match veel eerbetoon aan omgekomen passagiers bij vliegtuigcrash in Colombia


De Braziliaanse club Chapecoense heeft gisteren Colombia's Atletico Nacional met 2-1 verslagen in een zeer emotionele wedstrijd, waarin de slachtoffers van het fatale vliegtuigongeluk werden herdacht, zo berichten vandaag, woensdag 5 april 2017, onder andere de Miami Herald, Florida (VS), en Voetbal International in Nederland.
Sinds de vliegtuigramp van eind november nabij Medellín, die aan 71 van de 77 inzittenden (waaronder 19 spelers, 14 leden van de technische staf, 9 bestuursleden en 20 journalisten) het leven kostte zijn Chapecoense en Atlético Nacional voor altijd aan elkaar verbonden.

Na de tragedie stelde Atlético Nacional voor om de Copa Sudamericana, waar beide teams om zouden strijden, toe te kennen aan Chapecoense. Daardoor kreeg de Braziliaanse club ook het recht om uit te komen in de strijd om de Recopa Sudamericana - de Zuid-Amerikaanse variant van de Europese Super Cup - tegen de winnaar van de Copa Libertadores, toevalligerwijs Atlético Nacional.

Voorafgaand aan de wedstrijd van dinsdagavond maakten de drie spelers die de crash overleefden - Alan Ruschel, Jakson Follmann en Neto - hun opwachting op het veld.Chapecoense sloeg als eerste toe in het eerste duel van de Recopa Sudamericana finale, toen Reinaldo een penalty benutte in de 23e minuut. Nacional scoorde de gelijkmaker toen Macnelly Torres vlak voor de 60e minuut scoorde voordat Luiz Otavio de winnende goal scoorde in de 73e minuut, maar het uiteindelijke resultaat leek bijna in het niets te vallen, omdat beide teams en hun supporters de mensen herdachten die vorig jaar om het leven kwamen bij het vliegtuigongeluk in Colombia.De Recopa Sudamericana is een van Zuid-Amerika's meest prestigieuze voetbaltitels, tussen de winnaars van de Copa Libertadores en de Copa Sudamericana kampioenen, maar de finale van dit jaar kreeg een extra dimensie.

Atletico Nacional won in 2016 de Copa Libertadores en moest tegen Chapecoense spelen voor de Copa Sudamericana titel, maar de wedstrijd vond nooit plaats, omdat het vliegtuig dat het Chapecoense team naar Medellin in Colombia vloog neerstortte.


Als een teken van respect kende Nacional het kampioenschap toe aan Chapecoense gevolgd door een emotionele rematch in de Recopa Sudamericana.

Chapeco, een stad van 200.000 inwoners in het zuiden van Brazilië in de buurt van de Argentijnse grens, bereidde een reeks van herdenkingen voor, zowel binnen als buiten de 22.000 zitplaatsen tellende Arena Conda, waar de begrafenissen van 50 mensen slechts vier maanden geleden hebben plaatsgevonden. Binnen het uitverkochte stadion omhelsden de burgemeesters van Chapeco en Medellin elkaar in wat organisatoren noemden 'een show van dankbaarheid' naar de Colombiaanse bezoekers.

De burgemeester van Chapeco, Luciano Buligon, gehuld in een shirt van Nacional en vechtend tegen de tranen, zei tegen de menigte: 'Chapecoense en Atletico Nacional zijn voor altijd broers.' Federico Gutierrez, de burgemeester van Medellin, was ook zeer emotioneel toen hij sprak. 'Chapeco is nu mijn thuis. Brazilië is mijn thuis. Broederschap werd geboren uit deze grote tragedie', zei hij.

Na 71 minuten verlichtte de menigte in de Arena Conda hun telefoons en zongen 'Vamos, Vamos Chape' (Let's go Chape), een eerbetoon dat voor aanvang van iedere wedstrijd wordt gezongen


Vier van de overlevenden, drie Chapecoense spelers en radio-omroeper Rafael Henzel, hielden emotionele toespraken. 'Wacht niet op het crashen van een vliegtuig om te zeggen 'Ik hou van je' en om vergeving te vragen', zei centrale verdediger Neto. 'Wacht niet op de crash van een vliegtuig om te omhelzen, te kussen en te laten zien dat liefde uiteindelijk altijd wint.'

Doelman Jakson Follmann, die een deel van zijn rechterbeen in de crash verloor, was te emotioneel om zijn toespraak af te maken. 'Ik wil een applaus voor al diegenen die zijn overleden. Door hen, zouden we hier niet zijn', zei hij. Het publiek zong een melodie om de Colombianen te bedanken voor hun reactie op de tragedie, met inbegrip van de reddings- en medische teams die werkten op de crash site.

'Als iemand je al hun hand gaf en niet heeft gevraagd om iets in ruil, bedenk dan, dit is een speciale dag', werd gezonden.

Voormalig international en coach Zico, en de huidige Braziliaanse manager Tite, behoorden tot een aantal beroemde Brazilianen die een eerbetoon op video's toonden op grote schermen in het stadion. Er was ook een eerbetoon aan de slachtoffers van de recente aardverschuiving in Mocoa, Colombia.


De tweede match van de Recopa Sudamericana zal op 10 mei worden gespeeld in het Atanasio Girardot stadion in Medellin.

(Red. De Surinaamse Krant/The Miami Herald/Twitter/Chapecoense/Voetbak International)

Air Berlin stopt met vluchten Düsseldorf-Curaçao

Slecht nieuws voor het toerisme op Curaçao


De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin, die vanaf 2011 eerst eenmaal per week en sinds 2015 wekelijks tweemaal tussen Düsseldorf en Curaçao vliegt, stopt met ingang van het winterseizoen per eind oktober 2017, zo bericht vanochtend, 5 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

Dit is slecht nieuws voor het toerisme van Curaçao, dat al kampt met airliftproblemen en - behalve uit Europa - teruglopende bezoekersaantallen. Een alternatief voor Air Berlin om de lucratieve en dus interessante Duitse en Duitssprekende markt te bedienen lijkt er op korte termijn niet te zijn.