donderdag 6 april 2017

Duizenden mensen demonstreren tegen regeringsbeleid - Politie spreekt van zo'n 7.000 demonstranten

Voor start demonstratie rijdt zwarte Toyota Harrier in op menigte: niemand raakt gewond

(Bron foto: Dagblad Suriname/Facebook)
Demonstranten verzamelen zich vrijdag 7 april weer 's morgens op Kerkplein


Het protest van vandaag, donderdag 6 april 2017, van delen van de vakbeweging, ondersteund door politieke partijen, bedrijfsleven, de Bond van Leraren, Alliantie van Leerkrachten in Suriname en anderen wordt morgen vervolgd. De mensen zijn opgeroepen om zich weer om elf uur 's morgens te melden op het Kerkplein in het centrum van Paramaribo.

'In één dag worden de prijzen niet teruggedraaid', zei Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en coördinator vab de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur). De actieleiding was blij met de grote opkomst.De protestdemonstratie was tot nu toe de grootste tegen het beleid van de regering. Maar, geen enkele krant en nieuwswebsite waagt zich aan het vermelden van het aantal demonstranten... De politie spreekt echter over zo'n 7.000 deelnemers aan de demonstratie.
De protestmanifestatie is ordelijk verlopen. Eerder op de dag, nog voor begin van de loop, reed een zwarte Toyota Harrier in op de menigte. Een vrouw viel op de grond. De politie is op de hoogte gesteld van het incident, maar niet bekend is of enige actie is ondernomen om de identiteit van de bestuurder te achterhalen. Het Dagblad Suriname bericht 's avonds op haar website, dat de politie geen melding heeft ontvangen van het incident met de auto...

Sham Binda, voorzitter van de AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname), laat via het Dagblad Suriname weten, dat hij dit geval persoonlijk heeft meegemaakt. 'Ik zag dat medewerkers van een bepaald bedrijf als gevolg van dit asociale gedrag van de autobestuurder op de grond vielen. Er waren ook mensen die met hun paraplu op de auto zouden hebben geslagen. De bestuurder had niets te maken met de mensen en reed door', aldus Binda.

Vakbondsleider Robby Naarendorp benadrukte, dat de armoede opgebouwd is sinds de vorige regering onder leiding van president Desi Bouterse.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) zei, dat het niet de schuld van de ondernemers is dat de prijzen de lucht in gaan. Dit komt door de koersstijging. Volgens Binda gaan nog meer prijzen omhoog, zoals water, stroom en telefoontarieven. De verarming van het volk gaat volgens hem door.

Berenstein liet weten, dat er nog een lange strijd gevoerd zal worden. De regering heeft volgens hem een goed signaal gekregen vandaag. 'De eis blijft recht overeind, de brandstofprijzen moeten worden teruggedraaid. De verarming van het volk moet worden stopgezet.'

Dit bericht De Telegraaf vrijdag 7 april:

Surinamers massaal in protest

22 min geleden
PARAMARIBO - Suriname maakt zich vrijdag op voor een tweede dag van groot protest tegen het beleid van president Desi Bouterse en zijn regering. Terugdraaien van de verhoogde benzineprijs en maatregelen om de groei van de armoede te stoppen zijn de belangrijkste eisen van de demonstranten.
  Donderdag lieten zeker tienduizend mensen al hun onvrede horen. Daarmee was het de grootse actie tegen het beleid van Bouterse sinds hij in mei 2010 aan de macht kwam.
  De demonstraties zijn het initiatief van de Surinaamse vakbonden, inclusief de bonden van onderwijzend personeel. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en politieke partijen ondersteunen de acties. Eerder in de week waren er ook al ongeveer duizend mensen op de been om te protesteren. Deze protesten waren door enkele individuen georganiseerd en hadden als doel om Bouterse weg te sturen als president.
  De onvrede over de financiële crisis in het land is overigens niet nieuw. De armoede wordt al veel langer gevoeld, maar de verhoging van de benzineprijs met ongeveer 10 procent ruim een week geleden, was de druppel die de emmer deed overlopen.
  Suriname heeft al zo’n twee jaar met een zware economische crisis te maken. De daling van de wereldmarktprijzen van goud en olie zijn daarvan belangrijke oorzaken, maar ook verspilling, corruptie en slecht financieel beleid hebben de problemen veroorzaakt. Een lening van het Internationaal Monetair Fonds heeft enige verlichting gebracht, maar aan de andere kant eisen deze geldschieters ook dat de regering de subsidies op elektriciteit, drinkwater en brandstof afbouwt.
  Eerder deze week heeft president Bouterse het volk opgeroepen het hoofd koel te houden en de regering de ruimte te geven de problemen op te lossen. Hij heeft nog niet gereageerd op de massale opkomst van donderdag.

  Onder vermisten door overstromingen Colombia drie Europeanen en Ecuadoraanse

  Vermiste Europeanen uit Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje  Drie Europeanen en een Ecuadoraanse worden nog steeds vermist na de dodelijke overstromingen in het zuiden van Colombia (zie foto - Bron:Jaime Saldarriaga / Reuters), dat ten minste 306 mensenlevens heeft gekost. Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt, dat onder de vermisten inwoners zijn van Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje. Dit meldt het persbureau Associated Press donderdag 6 april 2017.

  Autoriteiten hebben donderdag geen enkele naam van de vermisten verstrekt, maar zei een dat vijfde buitenlander uit Ecuador onder de doden is. De hoop op het levend vinden van de slachtoffers neemt met het uur af en de autoriteiten verwachten dat zij hun zoektocht vrijdag opschorten om zich te concentreren op het verwijderen van puin en het begin van het lange proces van wederopbouw.

  Een ander belangrijk punt van zorg is de mogelijke uitbraak van ziekten. De autoriteiten vaccineren de 42.000 bewoners in de stad Mocoa tegen tyfus en andere ziekten.


  (Red. De Surinaamse Krant/AP)

  Betalingen SoZaVo van sociale voorzieningen nog dit jaar via de bank

  Alle 55.000 cliënten van ministerie ontvangen prepaid card om geld te pinnen


  Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) wil vóór eind van het jaar alle betalingen van sociale voorzieningen via de bank laten geschieden. Het gaat om onderstanden, AOV, Kinderbijslag en financiële bijstand voor mensen met een beperking. Het ministerie heeft een bestand van 55.000 personen. De cliënten krijgen elk een prepaid card, waarmee bij een pinautomaat geld kan worden opgenomen. Voor de mensen in het binnenland worden mobiele pinapparaten beschikbaar gesteld. 

  Het nieuw in te stellen systeem is door minister Cristien Polak in Nickerie aangekondigd, zo bericht de Ware Tijd donderdag 6 april 2017. Hiermee zal het al tientallen jaren geldende systeem van betaalmeesters worden afgeschaft.


  Eén van de voordelen is dat er geen contant geld meer aan te pas komt. De minister wil volgende week een overeenkomst hiertoe ondertekenen met de Surinaamse Postspaarbank.

  Polak kondigde in het rijstdistrict ook aan, dat er bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd zullen worden. Zo zal de huur van alle panden van het ministerie worden opgezegd. Met het districtsbestuur zal worden nagegaan hoe de ambtenaren opgevangen zullen worden. Terwijl aan de ene kant de dienstverlening basiszorgverzekering (BaZo) is uitgebreid, wordt er landelijk gewerkt aan de opschoning van het bestand. Tijdens de opschoning zullen mensen die zelf de premie kunnen opbrengen voor zichzelf of voor hun kind(eren) uit het bestand worden verwijderd. De afdeling Basiszorg is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijke diensten van het ministerie.

  Bij verlengingen van de Bazo-kaarten kunnen lange wachttijden ontstaan voor burgers die in aanmerking wensen te komen voor de verzekering ten laste van de staat. Om de wachttijd te verkorten is in Nickerie een dependance geopend. 'We gaan hier ambtenaren tewerkstellen om de dienstverlening te bespoedigen.'

  De bewindsvrouwe benadrukt, dat het ministerie de premie zal betalen voor personen van zeventien tot en met 59 jaar die niet in staat zijn dat zelf te doen.

  In Chileens klooster verkrachte non klaagt aartsbisdom Santiago aan

  Non verkracht door arbeider die met groep arbeiders in klooster verbleef voor reparaties

  'In een klooster, waar nonnen afgezonderd van het wereldse leven wonen, moeten mannen niet overnachten'

  Een non in Chili (zie foto - Bron: Twitter) klaagt de religieuze orde aan waartoe ze behoorde tot haar leden haar onder druk zetten om het klooster te verlaten vanwege haar zwangerschap. De non werd zwanger nadat ze was verkracht door een man reparaties uitvoerde in het klooster. Ze beweert dat, toen haar medezusters achter haar zwangerschap kwamen, ze onder druk werd gezet om het klooster en de kerk te verlaten. Haar advocaat zegt, dat de zusters haar de schuld geven van de verkrachting, zo bericht de BBC donderdag 6 april 2017.

  Ze klaagt het aartsbisdom van Santiago en de Orde van St. Clare aan. De hulpbisschop van Santiago, Jorge Concha, zei dat de non het klooster 'vrijwillig heeft verlaten' en dat het aartsbisdom pas hoorde over de verkrachting en de daaropvolgende gebeurtenissen op 27 maart.


  De non vertelde op de Chileense televisie, dat ze in 2002 tot het klooster was toegetreden toen ze 20 jaar oud was. Ze zei dat ze woonde in een klooster in de hoofdstad Santiago, met zeer weinig contact met de buitenwereld.

  Maar, in 2012 werd een groep mannen toegestaan ​​in het klooster om een aantal reparaties uit te voeren. Ze leefden en sliepen in het klooster voor de duur van de renovaties en de non werd aan ze toegewezen om ze te voorzien van eten. Een van hen verkrachtte haar, een feit dat ze als een geheim bewaarde voor haar medezusters 'uit angst en schaamte, omdat een gevoel van schaamte over me heen kwam en dat liet me niet toe om me erover te uiten', zei ze tegen 24 Horas


  Drie maanden later ontdekten de zusters dat ze zwanger was. 'Ik kreeg nul ondersteuning, ze zeiden tegen me dat ik zelf schuld eraan had en dat ik het met opzet had gedaan', aldus de non tegenover Chileense tv. 'Ik vertelde ze dat ik onschuldig was, maar mijn medezusters waren erg wreed voor mij.'

  Ze beweert dat ze haar onder druk hebben gezet om het klooster en de kerk te verlaten. 'Ze wilden dat ik mijn habijt overhandigde, maar ik was niet van plan om dat te doen', zei ze. Uiteindelijk verliet ze toch het klooster, maar ze weigerde om papieren te ondertekenen, dat ze de kerk zou verlaten. Ze zegt dat ze onderdak vond bij een vriend en na de bevalling gaf ze de baby af voor adoptie.


  In 2015 werd haar verkrachter schuldig bevonden en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

  Haar advocaat zegt, dat het tijd is voor het aartsbisdom Santiago 'de verantwoordelijkheid te nemen' in de zaak. 'Ze is een non die leeft in een klooster, die werd verkracht en in plaats van beschermd werd, de schuld kreeg voor wat er gebeurd is', zei haar advocate Camila Maturana.

  'In een klooster, waar  nonnen afgezonderd van het wereldse leven wonen, moeten mannen niet overnachten', zei Maturana. 'Alle religieuze instellingen in een bisdom vallen onder auspiciën van een bisschop, in dit geval is het de aartsbisschop van Santiago', voegde ze eraan toe om het besluit om het aartsbisdom te vervolgen, alsmede de orde van St. Clare, te verklaren.

  De non zei dat ze zich 'verlaten' voelde 'door mijn enige familie en mijn kerk, die ik altijd heb verdedigd als een leeuwin'. Bisschop Concha zei, dat het aartsbisdom zich niet bewust was van de benarde toestand van de non, tot 27 maart.

  (Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

  http://www.eldesconcierto.cl/2017/04/04/monja-interpone-demanda-contra-el-arzobispado-de-santiago-tras-ser-victima-de-violacion/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


  PAÍS DESCONCERTADO 04.04.2017

  Monja interpone demanda contra el Arzobispado de Santiago tras ser víctima de violación

  La religiosa aseguró que, en lugar de recibir apoyo de su congregación tras contar el hecho, “me dijeron que yo era la culpable, más encima me calumniaron de robo, que yo lo hice a propósito”. Hoy, busca que la Iglesia Católica reconozca su inocencia en el hecho.
  Por @eldesconcierto


  Apoyada por Corporación Humanas, una joven monja de las Hermanas Clarisas Capuchinas interpuso una demanda civil en contra del Arzobispado de Santiago y de su congregación, por no haberla ayudado tras sufrir una violación en 2012.
  Según consigna La Nación, la religiosa dio a conocer su caso a través de un reportaje de 24 Horas de TVN, donde se identificó como la hermana Francisca. Allí cuenta que cuando la madre superiora del monasterio de la Santísima Trinidad, ubicado en el centro de Santiago, autorizó la entrada de trabajadores para realizar trabajos en el interior del recinto, ella fue designada para ocuparse de la alimentación de las personas.
  En ese escenario, la hermana conoció a Hernán Ríos Valdivia, quien aprovechó una oportunidad en la que se encontraba enferma para llevarla a una habitación y abusar de ella. La religiosa señaló que “por miedo, por vergüenza, porque hay una vergüenza que lo invade y que no deja a uno expresarse”, ocultó el hecho, pero tres meses después descubrió que estaba embarazada, como consecuencia del abuso.
  La joven asegura que en su congregación no recibió apoyo tras el hecho y que incluso la culparon y trataron de ladrona.
  “Me dijeron que yo era la culpable, más encima me calumniaron de robo, que yo lo hice a propósito. Mis hermanas fueron muy crueles conmigo”, sentenció, detallando que la presionaron incluso para dejar la congregación y alejarse de la Iglesia Católica, lo que ella no aceptó. De todos modos, dejó el monasterio y se fue donde una amiga.
  La hermana Francisca se contactó con la Fundación San José para dar a su bebé en adopción  y denunció el hecho ante las autoridades. El agresor fue detenido, enjuiciado y condenado por el delito de violación a cinco años de presidio menor,aunque se encuentra en régimen de libertad vigilada intensiva desde el año 2015.
  Hoy, la demanda de la hermana Franciscas apunta al arzobispo de Santiago, Ricardo Ezzati, sobre quien asegura que supo de su caso. Por ello, la monja busca el reconocimiento de su inocencia de parte de su única familia, la Iglesia Católica.

  Ministerie van OWC weigert actievoerende onderwijsgevenden uit te betalen

  Minister Peneux past 'no work no pay' toe op leerkrachten die aan protesten deelnemen


  Actievoerende leerkrachten zullen niet worden uitbetaald over de dagen dat zij in actie zijn. Dat blijkt uit een rondschrijven van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Schoolleiders zijn in een memo meegedeeld de presentielijsten van vandaag en morgen in te leveren bij het Bureau Basisonderwijs, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 6 april 2017, in haar webeditie. 

  'Namens de leiding van het MinOWC wordt uw medewerking gevraagd om een kopie van de presentielijst d.d. 6 april 2017 bij het Bureau Basisonderwijs (BBO) in te leveren op vrijdag 7 april 2017 in verband met de no work, no pay-regeling die getroffen zal worden tegen de actievoerende leerkrachten', aldus de memo, getekend door het hoofd van het betreffende bureau.

  Minister Robert Peneux vindt het onacceptabel, dat leerkrachten voor de zoveelste keer dit schooljaar niet op het werk verschijnen waardoor het onderwijs wordt ontregeld en scholieren de dupe worden.

  De Bond van Leraren (BvL) en de ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname), die geleid worden door Wilgo Valies, zijn mede-initiators van de protestacties die gevoerd worden.

  Ramautarsing weer gekozen als voorzitter Vereniging van Economisten in Suriname

  VES bestaat dit jaar 45 jaar


  Winston Ramautarsing is bij enkele kandidaatstelling herkozen als voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De vereniging zal ook dit verenigingsjaar haar traditionele activiteiten blijven uitvoeren, zoals CEO Talks, de nieuwjaarsreceptie, waarbij de nieuwjaarsrede wordt uitgesproken door een prominente persoon, de VES scriptieprijs, lezingen en discussieavonden, eventueel in samenwerking met andere organisaties, en bedrijfsbezoeken. 

  Dit jaar bestaat de VES 45 jaar.

  De organisatie stelt een bijdrage te blijven leveren aan economische vraagstukken via adviezen en informatie aan de overheid, organisaties en de maatschappij. In deze economisch moeilijke periode is dit een ‘must’, meent de VES.

  De overige bestuursleden zijn Steven Debipersad (ondervoorzitter), Brigette van Hetten (secretaris), John Ramdat Tewarie (penningmeester) en Mireille Bergraaf (commissaris). Het bestuur zal in zijn dagelijkse werkzaamheden worden ondersteund door de leden Winod Ramsamoedj en Naomi Blijd.

  Uruguayaanse politicus Bayardi verwerpt pogingen OAS om lidmaatschap Venezuela op te schorten

  Bayardi beschuldigt OAS-topman Almagro ervan om samen te werken met de VS


  De Uruguayaanse politicus Jose Bayardi gelooft dat de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) probeert het lidmaatschap van Venezuela op te schorten met ondersteuning van een Amerikaanse militaire operatie gericht op verandering van het regime. Uruguay's voormalige minister van Defensie Bayardi beschuldigt OAS-secretaris-generaal Luis Almagro van 'samenwerking' met de VS om de Venezolaanse regering te destabiliseren en omver te werpen. Dit bericht TeleSUR vandaag, donderdag 6 april 2017.

  Bayardi, hoofd van internationale zaken van Uruguay's breed front coalitie, zei dat de pogingen van de OAS om het lidmaatschap van het socialistisch land op te schorten, een campagne is van 'Operatie Vrijheid voor Venezuela', een Amerikaanse militaire operatie gericht op het omverwerpen van de Bolivariaanse revolutie.

  'Van 1948 tot vandaag de dag is er geen OAS-beslissing die ingaat tegen de belangen van de Verenigde Staten', zei Boyardi dinsdag tijdens een regionale diplomatieke vergadering waarin hij de samenwerking, zo onthulde La Red 21 in Uruguay.

  Uitgelekte Amerikaanse Southern Command documenten, vrijgegeven door Venezuela's Waarheids Missie in 2016, onthullen 12 stappen voor het destabiliseren van de regering van president Nicolas Maduro en die te vervangen door rechtse leiders van de oppositie. Onder verwijzing naar de gelekte documenten, zei Bayardi dat een aantal van deze stappen omvatten toepassing door de OAS van haar democratisch handvest om Venezuela te verdrijven uit de organisatie en te isoleren.

  'Er is hier een ernstig probleem, want als activering van de democratische clausule veronderstelt het vertrek van Venezuela uit de OAS, dan zullen buitenlandse militaire interventie mechanismen worden geactiveerd', zei Bayardi. 'In deze situatie zouden we een probleem hebben van destabilisering van de regio als geheel.'
  Bayardi's opmerkingen over de samenwerking van Almagro met de Amerikaanse interventiepogingen zijn baanbrekend, gezien het feit dat beide politici lid zijn van dezelfde coalitie: het Breed Front. Almagro, echter, vertegenwoordigt de pro-interventionistische sector van de coalitie die oorlog tegen Venezuela steunt, zo claimt Bayardi.

  De Uruguayaanse president Tabare Vazquez, ook een lid van de Breed Front, is een van de vele regionale leiders die de OAS-oproep om het Democratische Handvest Venezuela in te roepen ondersteunen. Maduro zei, dat hij herhaaldelijk Vazquez heeft benaderd om te 'praten over de verklaringen', maar met weinig resultaat. 'Ik wou, dat de positie van Uruguay met betrekking tot organen zoals de OAS meer zou worden gecontroleerd, vooral omdat deze organisatie de belangen van landen als de Verenigde Staten heeft gediend', aldus Bayardi.

  De Operatie Vrijheid voor Venezuela roept ook op tot 'het benutten van kwesties zoals het tekort aan water, voedsel en elektriciteit.'

  (Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

  Autoriteiten Colombia gelasten onderzoek naar dodelijke aardverschuiving te Mocoa

  Onderzoek focust zich op vragen of bouwvoorschriften zijn nageleefd en of ambtenaren waren voorbereid op een natuurramp

  (Bron foto: EPA)

  De Colombiaanse autoriteiten hebben een onderzoek gelast naar de dodelijke aardverschuiving die de zuid-westelijke stad Mocoa heeft getroffen. Het onderzoek zal zich richten op de vraag of men zich heeft gehouden aan de bouwvoorschriften en of ambtenaren voldoende waren voorbereid op natuurrampen. Dit bericht vandaag, donderdag 6 april 2017, onder andere de BBC. Minstens 290 mensen zijn, voor zover nu bekend, overleden in de ramp van afgelopen zaterdag en meer dan 300 mensen worden nog steeds vermist. 

  Ongeveer 2.700 inwoners leven in schuilplaatsen. Sommige gebieden blijven zonder water en elektriciteit, en de politie heeft versterkingen gestuurd om plunderaars af te schrikken. 'Dit gaat niet over straf, het gaat over preventie', zei Edgardo Maya, die het onderzoek heeft gelast. 'Wat heeft het voor zin om mensen nu te straffen, na zoveel doden?'  Veel gezinnen zijn dakloos geworden door de aardverschuiving Een ander onderzoek richt zich op de regionale gouverneur, de burgemeester van de stad en hun voorgangers, zo berichtten Colombiaanse media gisteren.

  Ondertussen blijven reddingsteams zoeken naar slachtoffers bedolven onder stapels puin. De aardverschuiving volgde op een nacht van zware regenval, waardoor de Mocoa-rivier en drie zijrivieren buiten hun oevers traden.

  De overstroming zorgde voor een stortvloed van modder en rotsen door de stad, die hele wijken heeft weggevaagd. De regering heeft de nodige kritiekregen dat zij niet snel genoeg in actie is gekomen, maar dat wordt betwist door president Juan Manuel Santos. Hij zei, dat nieuwe systemen waren ingevoerd na de dodelijke overstromingen van 2010 en dat de reddingsagentschappen slechts enkele uren na de ramp met hun coördinerende werkzaamheden zijn gestart.


  (Red. De Surinaamse Krant/BBC)

  Werkgroep van inheemsen en Afro-Surinamers buigt zich over grondenrechten

  Door ministerie van RO ingestelde werkgroep doet 9 augustus verslag aan gemeenschappen  Een speciale werkgroep bestaande uit afgevaardigden van inheemsen en Afro-Surinamers in het binnenland, zal zich buigen over het grondenrechtenvraagstuk, meldt de afdeling Voorlichting van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) in een woensdag 5 april 2017 uitgebracht persbericht. 

  De commissie zal op 9 augustus verslag doen aan de gemeenschappen. Dit besluit is genomen bij het bezoek eerder deze week, van een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), aan RO-minister, Edgar Dikan. De delegatie was onder leiding van voorzitter Lesly Artist.

  Het traditioneel gezag van de inheemsen heeft bij die gelegenheid kennisgemaakt met Nielton Grootfaam, directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen. De dorpshoofden kregen informatie over de rol en de plaats van dit nieuwe directoraat in de communicatie tussen traditionele gezagsdragers en de regering. Hoofdonderwerp was echter het grondenrechtenvraagstuk.

  Partijen zullen op 12 april een vervolgontmoeting hebben. Tot en met 9 augustus zullen er meerdere overlegmomenten zijn tussen de VIDS en het ministerie.

  De delegatie van de VIDS bestond uit: Lesly Artist (voorzitter / dorpshoofd Redi Doti), Ricardo Pane (Christaan Kondre), Theo Jubitana (Hollandse Kamp), Loreen Jubitana (directeur Bureau VIDS), Max Ooft (beleidsmedewerker VIDS).

  Dikan werd tijdens de ontmoeting bijgestaan door Grootfaam, Kim van Zichem (beleidsadviseur), Steven Vroom (Onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling), Kenneth Ajana (Chef d’Cabinet RO), Monique Pintoe (Onderzoek, Planning en Monitoring)en Verno Prijor (Kabinet Minister).

  Vermeend 'NDP-collectief Stanvaste' wil partijstructuren zuiveren

  Misiekaba: 'Wie partij en haar cultuur kent, beseft dat deze actie niet van NDP'ers kan komen'


  De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 6 april 2017, dat via social media 'rechtgeaarde NDP’ers' worden opgeroepen de partijstructuren te zuiveren, te helpen een einde te maken aan het wanbeleid van de regering en de protestdemonstratie van donderdag te ondersteunen. De oproep is gelanceerd door het gisteren geproclameerde zogenoemde NDP-collectief ‘Stanvaste’. Wie de initiatiefnemers zijn, is onduidelijk. 

  Deze personen erkennen 'het ongeëvenaarde leiderschap van onze partijleider Desire Delano Bouterse', maar stellen eveneens het recht te hebben 'om tegen onrecht in het geweer te komen en de partij, in het bijzonder de partijleider te behoeden voor andersdenkenden'.

  NDP-ondervoorzitter André Misiekaba zegt in een ractie inhoudelijk niet te kunnen reageren, omdat het gaat om een actie van anonieme personen. Maar, hij merkt op dat personen die de partij en haar cultuur kennen, zullen beseffen dat een dergelijke actie niet van NDP'ers kan komen. Maar, wellicht kent Misiekaba niet al 'zijn volgelingen'.


  Het vermeende platform, dat beweert te bestaan uit NDP'ers in Nickerie, Saramacca, Coronie, Brokopondo en Paramaribo, concludeert dat de glorie van de partij 'steeds verder aan het wegebben is'.

  Vanaf het moment, dat de regering is aangetreden zijn veldstructuren schromelijk verwaarloosd en vindt 'openlijke minachting' plaats van partijregels, ideologie en doelstellingen. Ook de bescherming van enkele partijprominenten die zich zouden hebben verrijkt met gemeenschapsgelden en door de partijleiding worden beschermd wordt gehekeld. Daarom is besloten partijgenoten op te roepen deel te nemen aan de protestactie van donderdag.

  De NDP-leiding wordt opgeroepen tot inkeer te komen en onmiddellijk een einde te maken aan 'het desastreuze regeringsbeleid van verspilling van gemeenschapsgeld en het uitspelen van diverse lagen van de gemeenschap tegen elkaar'. Om de oproep inhoudelijk kracht te zetten, zijn buiten de bestaande structuren om vernieuwde structuren ingesteld 'die gaan voor de NDP zoals die gekend was bij de oprichting in 1986/87', beweert Stanvaste, waarvan op Facebook overigens geen enkele informatie/pagina te vinden is.

  (Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

  Politie onderzoekt waarheidsgehalte op social media verschenen berichten over bestaan georganiseerde bendes

  Ressort Abrabroki zou hoofdkwartier zijn van twee 'maffianetwerken'

  'Georganiseerde bendes' zouden actief zijn te Latour


  Veel ouders en jongeren zijn bezorgd over de veiligheidssituatie in het land en uiten dit onder andere op social media. Het Korps Politie Suriname stelt op zijn website en social media kennis te hebben genomen van verschillende berichten op digitale platformen van mensen die dreigende uitlatingen doen. De dreigingen worden heel serieus genomen en de gemeenschap wordt opgeroepen om informatie door te spelen over personen die deze berichten publiceren. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 6 april 2017.  Zo zijn berichten honderden keren gedeeld na de mislukte beroving van de Nieuwe Haven Bar schuin tegenover het politiebureau Nieuwe Haven. Hierbij werd de 21-jarige Natin-student Deffery Zaalman doodgeschoten door de eigenaar, die een kapwond opliep aan een arm. Daags daarna plaatste iemand, die zich Miguello Brownie Asawinie noemde, op Facebook een bericht waarin hij tien andere personen had 'getagd'. Hij sprak zijn ongenoegen uit dat 'Yankee Zaalman' was doodgeschoten en dat er beelden werden verspreid. 'Yu kan kir' wan man ma yu no man stop wan team. Den koeli dat' o dede baka Isaac Tom', schreef hij.

  Nadat velen hun afschuw over het bericht hadden uitgesproken, werd het Facebook-account van Asawinie gedeactiveerd.

  Op Facebook circuleren geruchten, dat de buurt Abrabroki het hoofdkwartier zou zijn van twee maffianetwerken.


   Ook zou in het ressort Latour sprake zijn van georganiseerde bendes. Volgens de geruchten zou Zaalman lid zijn geweest van één van deze bendes. De groepen zouden voor veel vrees, overlast en anarchie in de buurt zorgen, terwijl zij zich schuldig maken aan drugsverkoop en berovingen. Zij zouden vooral bestaan uit jongeren.

  De politie van het ressort Latour zegt tot nu toe geen meldingen te hebben ontvangen van mogelijke bendes of andere groepen die voor onrust zorgen, maar wel op de hoogte te zijn van de berichten op sociale media. De politie van Nieuwe Haven wil liever geen uitspraken doen vanwege de gevoeligheid van de zaak, maar wilde nog wel kwijt, dat hierin onderzoek gaande is.

  Rechtbank wil onderzoek doodsoorzaak Arubaan Henriquez door 3e deskundige van NFI

  Parlementslid Aruba volgt rechtszaak uit bezorgdheid over onderzoek en verloop zaak


  De rechtbank Den Haag vraagt een derde deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), om zich te buigen over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag, donderdag 6 april 2017 besloten. Mede hierdoor is de inhoudelijke behandeling van de zaak tot medio november uitgesteld. De deskundige is forensisch arts Daan Botter, zo berichten de Nederlandse media. De uitspraak is dan op 21 december.

  Henriquez (42) werd op 27 juni 2015 aangehouden in het Haagse Zuiderpark na een muziekfestival. Hij overleed een dag later. Na sectie concludeerde het Openbaar Ministerie eerder op basis van onderzoek door het NFI dat de Arubaan overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld uitgeoefende door agenten op zijn hals, een gevolg van een nekklem.

  De reden voor het uitstel is dat de verdediging van de twee agenten DH01 en DH02, twee weken voordat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zou beginnen, op de proppen kwam met een rapport van forensisch arts Kees Das. Hij wierp een nieuw licht op de doodsoorzaak. Die was volgens hem niet de nekklem die volgens de patholoog de vermoedelijke doodsoorzaak is. Das bekeek echter niet uit de ruim 300 foto’s die van de sectie zijn gemaakt, en hij heeft ook het lichaam van Henriquez niet onderzocht. Hij baseert zijn stelling op informatie in het dossier.

  De drie deskundigen zullen tijdens de openbare zitting in november worden gehoord.

  De rechtbank benadrukte vanochtend de verdediging niet kwalijk te nemen dat er niet eerder is gezegd dat er nog een onderzoek liep. 'Maar, de verdediging is dat niet verplicht', aldus de voorzitter. Er bleef de rechtbank echter geen andere mogelijkheid over dan de zaak uit te stellen om het rapport van Das aan een ander onderzoek te onderwerpen. Duidelijkheid over de doodsoorzaak is van cruciaal belang. De consequenties zijn groot.

  De rechters die de zaak behandelen hebben de komende maanden een overvol schema met zittingen die niet kunnen worden uitgesteld. Ook de zaal in het justitieel complex op Schiphol waar de zaak dient, is niet altijd beschikbaar.

  De zaak wordt ook bijgewoond door mevrouw Desirée de Sousa-Croes, voorzitster van commissie Justitie van parlement op Aruba. Aruba maakt zich zorgen over het onderzoek naar de zaak en het verloop van de strafzaak. 'Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat Aruba komt controleren of de rechtsgang in Nederland wel goed verloopt', twitterde De Telegraaf rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman hierover.


  Viaduct bij President Betancourt Boulevard in Scharloo - Curaçao - deels gesloten

  Onderhoud aan viaducten die sinds bouw in de jaren '70 geen onderhoud hebben gehad


  Het viaduct bij de President Betancourt Boulevard in Scharloo is in de periode 5-17 april tijdelijk of geheel gesloten in verband met onderhoudswerk.  Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 6 april 2017.

  In Otrobanda is het viaduct aan de A.A. Lannoy-Willems Boulevard in de periode van 4-24 april gedeeltelijk of geheel gesloten. Het onderhoudswerk wordt tussen negen uur 's morgens en vij fuur 's middags gedaan.

  Het onderhoud is nodig omdat de viaducten sinds hun bouw in de jaren 70 geen onderhoud hebben gehad.

  CDM Holding: '10 Mannen werken via onderaannemers als uitzendkracht scheepswerf'

  Directeur CDM weerspreekt berichten over 500 tot 1.000 arbeiders


  Geen 500 tot 1.000 arbeiders, maar circa 10 mannen werken via onderaannemers als uitzendkracht op de scheepswerf van de voormalige Curaçaose Dokmaatschappij (CDM). Het beeld dat eergisteren tijdens de centrale commissievergadering in de Staten door onderaannemers is geschetst klopt in het geheel niet, aldus Getmar Caldera, directeur van de CDM Holding, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, donderdag 6 april 2017.

  Caldera vraagt zich af waarom hij, als voormalig directeur van de failliete Dokmaatschappij, niet was uitgenodigd voor de vergadering, en waarom de verantwoordelijk minister van Economische Zaken, Errol Goeloe, niet aanwezig was.

  De uitspraken van de drie vertegenwoordigers van de kontratista in de Staten raken kant noch wal, zegt Caldera. 'De aannemers, die losse krachten inzetten bij zowel de scheepswerf, de raffinaderij, Bullenbaai en tal van andere ondernemingen, beschikken gezamenlijk niet over 500 arbeiders, laat staan dat er door hen 500 man bij de voormalige Dokmaatschappij zouden zijn ingezet.'

  Curaçaos Statenlid Cijntje (PS): 'Wij worden allemaal al een tijd gevolgd door politie in burger'

  Cijntje reageert op huiszoekingen bij Schotte en Cooper

  'Zou mij niet verbazen als bij de huiszoekingen het OM zelf ook bewust bewijzen in huizen plaatst'


  Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) houdt er rekening mee dat er huiszoekingen bij leden van de meerderheid van 12 worden gedaan. Dat zegt hij vandaag, donderdag 6 april 2017 in het Antilliaans Dagblad.

  'Wij worden allemaal al een tijd gevolgd door politie in burger. Het is normaal dat dit gebeurt op het moment dat linkse partijen één blok vormen tegen de gevestigde orde. Het zou mij niet verbazen als bij de huiszoekingen het Openbaar Ministerie zelf ook bewust bewijzen in de huizen plaatst net zoals dat in het verleden op St. Maarten is gebeurd. Daar heeft een Officier van Justitie drugs geplaatst in de auto van een rivaal', aldus Cijntje.

  Volgens het Statenlid hangt het al een tijd in de lucht dat de vorige coalitie de verkiezingen van 28 april wil uitstellen.

  Voor Belgische kust bij Oostende is 1.5 ton cocaïne gevonden in drijvende tassen

  Cocaïne zou van boord Zuid-Amerikaans schip zijn gegooid dat afmeerde in Zeebrugge

  (Bron: Het Nieuwsblad)
  Kapitein schip beweert van niets te weten...


  Voor de Belgische Noordzeekust rond Oostende is de afgelopen dagen voor miljoenen euro’s aan cocaïne in drijvende tassen ontdekt. De eerste tas werd afgelopen weekeinde in Oostende gesignaleerd, maar intussen zijn volgens diverse Belgische media vandaag, donderdag 6 april 2017, al 25 sporttassen met de harddrug gevonden die soms aan elkaar vastgemaakt met tape in het water dreven. De inhoud heeft een straatwaarde van 62,5 miljoen euro.

  De tassen, die zijn voorzien van een lege fles zodat ze blijven drijven, zouden volgens bronnen binnen Justitie in België afkomstig zijn van een Zuid-Amerikaans schip dat onlangs afmeerde in Zeebrugge.

  De bemanning van een Deens schip zag de eerste tas dit weekeinde in het water bij Oostende en sloeg alarm.

  De scheepvaartpolitie vond uiteindelijk de rest van de tassen. 'Een recordvangst', aldus een woordvoerder. De cocaïne is waarschijnlijk van het dek van het Zuid-Amerikaanse schip gegooid. De kapitein zou zijn verhoord maar ontkent elke betrokkenheid. Wellicht moesten de tassen worden opgepikt door een kleiner schip.

  Het Nieuwsblad schrijft onder andere, dat de vondst een opsteker is voor de Oostendse scheepvaartpolitie. Maar, ook een pure toevalstreffer, niet het resultaat van gerichte controles.

  'Het is dweilen met de kraan open', zegt Dirk Geers, verantwoordelijke scheepvaartpolitie bij politievakbond VSOA. Hij spreekt van een jarenlang tekort aan manschappen en apparatuur om echt aan professionele controles te doen. 'In de eerste plaats moet de scheepvaartpolitie dagelijks grenscontroles uitvoeren. Kijken of het aantal bemanningsleden dat in onze havens toekomt, gelijk is aan het aantal dat ook weer uit de haven vertrekt. Dat is de prioriteit, naast doorsnee politietaken. Cocaïne zoeken is lang niet de kerntaak. Zeker niet in deze tijden van terrorisme.'

  DOE staat achter demonstratie vakbeweging tegen regering Bouterse

  'Voor DOE was de spreekwoordelijke druppel de verhoging van de brandstoftarieven'


  De structurenvergadering van DOE heeft gisteravond besloten de protestdemonstratie van vandaag, donderdag 6 april 2017, te ondersteunen. Deze actie is een indicatie van de bezorgdheid over het beleid dat door de regering-Bouterse gevoerd wordt, stelt de partij in onderstaande verklaring. 

  Voor DOE is de spreekwoordelijke druppel de verhoging van de brandstoftarieven, geweest die als een ad hoc maatregel wordt gezien. In De Nationale Assemblee heeft DOE zich ook hiertegen verzet, vanwege de plotselinge aanslag op het inkomen van de burgers en het domino effect dat hierop volgen zal op het vlak van goederen en diensten.

  Voor DOE is vreedzaam protest niets slechts een grondrecht, maar in het huidige tijdsbestek noodzakelijk om de regering tot andere gedachten te brengen.

  Corruptiebestrijding waar DOE zich steeds sterk voor heeft gemaakt, heeft duidelijk geen prioriteit in het regeringsbeleid. Vrijwel alle schandalen belanden in de politieke doofpot terwijl er voldoende mogelijkheden zijn om personen en instanties aan te klagen bij het Openbaar Ministerie. In januari heeft de president opnieuw aangegeven corruptie te zullen aanpakken. Een refrein dat al bijna zeven jaar wordt herhaald, maar nergens in het beleid zichtbaar wordt.

  Schandalen bij de EBS, de Naschoolse Opvang, Carifesta, bouw ziekenhuis Wanica, aankoop ambassade in Parijs, malversaties op het ministerie van Sport en Jeugdzaken, aanschaf en distributie voedselpakketten bij het ministerie van Sociale Zaken, en Luchthavenbeheer. Het ministerie van Onderwijs komt uitgebreid in beeld wanneer een klokkenluider op vrijwel alle media corruptieve zaken waar hoge regeringsfunctionarissen bij betrokken zijn, blootlegt. Om maar niet te spreken over dubieuze gronduitgiften en de ellende bij de vreemdelingendienst. Rapporten van ’s Lands Accountantsdienst (CLAD) liggen op het ministerie van Financiën, maar deze worden niet overgedragen aan de procureur-generaal voor onderzoek en eventueel vervolging.

  De slechte communicatie van de regering met de samenleving en vooral ook met het parlement is manifest. Zelfs regeringsondersteunende parlementariërs beamen dat! De president die niet in DNA verschijnt, terwijl volgens artikel 90 van de Grondwet lid 2 duidelijk wordt aangegeven dat hij verantwoording schuldig is aan De Nationale Assemblee. Het parlement is geen toevallige verzameling van enkele mensen, maar het hoogste volksvertegenwoordigende orgaan van de Republiek Suriname waar nota bene de president en de vicepresident gekozen worden. Het is dan ook vreemd wanneer dezelfde president de regering recentelijk oproept om beter te communiceren. Hoe serieus moet deze oproep genomen worden in het licht van het principe leading by example?

  De leningendrang of –zucht van deze regering plaatst Suriname generaties lang voor enorme uitdagingen. Buitenlandse schuldeisers en binnenlandse geldschieters hebben op deze wijze ons land stevig in hun greep. Delen van deze leningen zijn consumptief waaronder het zeer corruptie gevoelige pakketten project en om subsidies uit te betalen naast het lenen om leningen af te lossen.

  Ons land staat bij vrijwel alle grote Surinaamse banken in de krijt c.q. de Centrale Bank van Suriname, naast importeurs Combemarkt en Chotellal. De regering geeft een slecht voorbeeld met haar leni-leni libi, die nu vooral moet, vanwege wanbeleid in de afgelopen jaren. De duizelingwekkende buitenlandse schulden van honderden miljoenen Amerikaanse dollars en euro’s kunnen bij grote delen van ons volk niet in.

  Prijsstijgingen en ontwaarding van de Srd werken verlammend op de Surinaamse samenleving in het bijzonder de lage inkomensgroepen. Een casinobrood kostte in 2010 Srd 3,25, in 2015 Srd 5,75 in 2016 Srd 6,25 en dit jaar Srd 10. Een zak cement was in 2010 Srd 26 in 2015 Srd 38 in 2016 Srd 53 en dit jaar Srd 79. 

  Het beleid van deze regering blijft onduidelijk over de afhandeling van de Alcoa-kwestie. Opmerkingen en aandachtspunten van De Nationale Assemblee lapt de regering aan haar laars. De presidentiële onderhandelingscommissie gaat voorbij aan dat wat in het parlement besloten is en waartoe de regering is opgedragen. Kennelijk spelen ook hier tal van belangen.

  Het Ontwikkelingsplan kan De Nationale Assemblee nog steeds niet bereiken, terwijl het een voorwaarde is tot behandeling van de begrotingen van dit dienstjaar. Deze houding benadrukt de inefficiëntie en daarmee onbehoorlijk bestuur. Het herwaarderingsplan voor leerkrachten moet op de agenda van De Nationale Assemblee omdat het gaat om een fundamentele wijziging in de rechtspositie van een zeer grote doelgroep. DOE kan zich niet vinden in de keuze voor een Staatsbesluit, terwijl het totaal plaatje ontbreekt voor andere groepen in de samenleving.

  Groei van de criminaliteit baart velen ernstige zorgen. Recente berichten over het opereren van gangs in onze samenleving, wekken de indruk dat de regering dit probleem niet in de hand heeft. Gebruik van vuurwapens door burgers ter bescherming van zichzelf stijgt en dat zou niet nodig zijn wanneer de regering de criminaliteit onder controle had. Justitiële autoriteiten hebben recentelijk hun bezorgdheid geuit over de groei van het aantal drugstransporten vanuit Suriname. Het kan er bij velen niet in dat zo weinig hier tegen gedaan wordt.

  DOE zal niet stilzitten en toezien op slecht bestuur van ons land. Als democratische partij die ontwikkeling voorstaat zal zij alles in het werk stellen om samen met anderen die ook een pro-Suriname benadering voorstaan, zich inzetten om het tij te helpen keren op basis van gerechtigheid, eerlijkheid en medemenselijkheid.

  John Krishnadath herkozen als voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond

  Veel tumult tijdens onrustig verlopen verkiezing over machtigingen


  John Krishnadath mag een tweede termijn als voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) aanzitten. Hij kreeg tijdens een rumoerige verloop van de verkiezing in het Emile de la Fuente Sportcentrum 25 stemmen. Op Aniel Gishaidoobe stemden 11 leden, zo is vanochtend, donderdag 6 april 2017, op Starnieuws te lezen.

  Het tumult begon toen ineens bekendgemaakt werd door het bestuur dat, de Politie Voetbal Vereniging geen rechtspersoonlijkheid bezit. Hiertegen werd zwaar geprotesteerd. Het benoemen van de verkiezingscommissie zorgde ook voor veel ophef, aangezien er twee lijsten waren en vijf leden in de commissie moeten plaatsnemen. Na de hervatting van de eerste schorsing ontstond er commotie rond de machtiging voor personen die in de verkiezingscommissie zitting hadden. Bij de Wanica Sportorganisatie (WSO) was er sprake van twee machtigingen. Bij Caravan en Brokopondo Sport Bond was er ook een soortgelijke situatie, maar slechts het geval bij WSO werd in stemming gebracht. Er werd gestemd voor leden van de verkiezingscommissie.

  De lijst Raymond Landburg versus Lesley Rodgers. Lijst-Landburg sneuvelde en kwam Rodgers met grootst machtsvertoon binnen. Dit was een voorteken dat de lijst-Krishnadath weer de voorzittershamers zou bemachtigen.

  In totaal mochten 38 leden stemmen. PVV die onder de Sportcentrale van de politie valt, en dus geen rechtspersoon is, mocht vanwege het gewoonterecht stemmen. Bij Caravan was er sprake van twee machtigingen en uiteindelijk is gekozen voor hen die op papier de rechtmatige bestuurders zijn van de club. WSO en Brokopondo Sport Bond werden uitgesloten van deelname aan de verkiezing. In beide gevallen kon niet duidelijk worden uitgemaakt wie gerechtigd was om de stem uit te brengen.

  Ook de stem van het SVB bestuur werd gehonoreerd door de verkiezingscommissie, hoewel de secretaris niet had getekend op de machtiging. Een besluit op de bestuursvergadering heeft de doorslag gebracht. Leo Victor was bij de stemming niet aanwezig. Er ontstond tumult toen Caravan moest stemmen. Ronnie Brunswijk vond dat de persoon in kwestie nooit enige bemoeienis heeft gehad met de ploeg.

  Het heeft een haartje gescheeld of de situatie was uit de hand gelopen, aldus het bericht op Starnieuws. Er heerste geen uitbundige vreugde in de winnende kamp, maar de strijd was na zeven uren, iets na half twee vanochtend, gestreden.

  LVV-minister Algoe zit in zijn maag met geïmporteerde vruchtensappen

  'Mede door import blijft de lokale productie van vruchtensappen achter'

  'Iedereen binnen CARICOM beschermt zijn eigen product, waarom blijven wij achter?'


  De import van vruchtensappen moet nader bekeken worden en indien nodig zullen er ook maatregelen moeten komen om de lokale productie te beschermen. De Surinaamse markt wordt overspoeld met buitenlandse sappen, terwijl lokale producenten kunnen voorzien in de behoefte. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegt vandaag, donderdag 6 april 2017, in de Ware Tij, dat deze kwestie serieus zijn aandacht heeft. Hij is ervan overtuigd dat mede door import de lokale productie achterblijft. 

  'Laten we kijken naar CARICOM-landen zoals Guyana die al lang maatregelen hebben getroffen. Iedereen beschermt zijn eigen product, waarom blijven wij achter? We praten binnen CARICOM over vrije handel, maar je moet je eigen product beschermen en dat hebben tal van landen gedaan, terwijl wij nog achterlopen. We zullen meer op dit soort dingen moeten letten, zodat ons eigen fruit beter verkocht wordt.'

  Behalve sappen worden er vruchten zoals sinaasappelen geïmporteerd. De bewindsman pleit voor eerlijke concurrentie. Algoe gelooft in het potentieel van Surinaamse producenten.

  Onlangs heeft zijn ministerie aangekondigd dat keuringskosten van melkpoeder bij de Veterinaire dienst worden verhoogd van Srd 1,00 naar Srd 3,60. Babyvoeding in blik wordt uitgezonderd. De verhoging gaat mogelijk in mei in. 'Dit is ook een maatregel ter stimulering van de lokale productie en werkgelegenheid. Melkpoeder wordt in het buitenland gesubsidieerd en je kunt het product niet binnenhalen om hiermee de melkboeren te concurreren.'

  Aan de andere kant zal de overheid met de verhoging van de keuringskosten extra inkomsten hebben.

  'Ik loop niet mee, als ik op straat kom, dan is het om regering naar huis te sturen'

  ABOP-voorzitter Brunswijk staat achter demonstratie vakbeweging, maar gaat straat niet op


  Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zegt vanochtend, donderdag 6 april 2017, op Starnieuws, dat zijn partij het protest van vandaag van de vakbeweging ondersteunt. Dit houdt in dat leden en sympathisanten van de partij vrij zijn om deel te nemen aan de actie van vandaag. 'Maar ik loop niet mee. Als ik op straat kom, dan is het om de regering naar huis te sturen.' 

  De strijd is van de vakbeweging en de oppositie ondersteunt deze. Brunswijk zegt dat het doel van de actie is om de regering te dwingen de verhoogde brandstofprijs terug te dringen. 'Ik ga niet een dagje meelopen. Als ik op straat kom om een actie te leiden, ga ik niet stoppen totdat de regering naar huis gaat.'

  De aanpak van criminaliteit die president Desi Bouterse heeft aangekondigd, vindt Brunswijk overigens prima. Hij zegt, dat in Oost-Suriname garimpeiros behoorlijk tekeer gaan. Mensen worden door zwaar gewapende mannen beroofd en zelfs vermoord. Hij juicht de aanpak van de situatie toe.

  Santokhi (VHP): 'Dat Bouterse juist nu komt met aanpak criminaliteit is pure intimidatie'

  'Geen toeval dat aan vooravond demonstratie opeens een veiligheidsoperatie wordt gestart'

  'De bevolking is het wanbeleid moe en laat zich niet meer intimideren'


  'Het is geen toeval dat aan de vooravond van de breed gesteunde demonstratie opeens een veiligheidsoperatie wordt gestart. Onder het mom van een grootscheepse aanpak tegen de criminaliteit heeft de president gisteren fijntjes laten weten dat politie en leger streng zullen toezien op de geplande demonstratie van vandaag.' Woorden van de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, vandaag, donderdag 6 april 2017, op Starnieuws naar aanleiding van de spoed persconferentie van president Desi Bouterse gisteren.

  Het veiligheidsgevoel van de bevolking is al jaren weg en de recente overvallen en moorden hebben dat alleen maar verergerd, stelt de politicus.

  'De president had elk ander moment kunnen kiezen om maatregelen aan te kondigen. Om het juist nu te doen is pure intimidatie. De bevolking is de situatie in het land beu', aldus Santokhi.

  Het wanbeleid heeft de inkomenspositie van mensen volgens hem verslechterd en het gebrek aan een goed justitieel en veiligheidsbeleid maakt dagelijks slachtoffers.

  'Elke dag worden we geconfronteerd met berichten over berovingen, die vaak gepaard gaan met bruut en buitensporig geweld. Het is daarom niet verwonderlijk dat de bevolking gebruik maakt van haar democratische recht om de regering te vertellen hoe ze er over denkt. Om nu vlak aan de vooravond van de demonstratie een veiligheidsoperatie uit te voeren in maar enkele gebieden, waaronder Paramaribo, is ongeloofwaardig. De bevolking is het wanbeleid moe en laat zich niet meer intimideren. Ik ben het eens met de president dat we allemaal ons hoofd koel moeten houden en ik spreek de hoop uit dat niemand zich laat provoceren. Demonstranten noch veiligheidstroepen. In een rechtsstaat geldt vrijheid van meningsuiting, ook als die mening je niet bevalt.' 

  Deze regering heeft volgens de VHP-leider nooit serieus werk willen maken van de veiligheid van de burgers van dit land. Het ministerie van justitie heeft geen veiligheidsplan. 'Als minister van Justitie en Politie richtte ik mijn beleid op de zero-tolerance benadering. Dit beleid was norm-handhavend. Het was bedoeld voor het vergroten van het normbesef, waarbij naast rechtshandhaving ook aandacht geschonken werd aan wetshandhaving. Hierbij werden naast de ernstige misdrijven ook de eenvoudige wetsdelicten aangepakt. Met een ketenbenadering zorgde ik er voor dat alle stakeholders in de sector effectief betrokken waren. Zowel nationaal als internationaal. Mijn periode als minister werd gekenmerkt door een harde aanpak van de criminaliteit, in het bijzonder de drugshandel, en een strak, no-nonsense beleid op het gebied van naleving van wet en recht. Met een focus op het terugdringen van het onveiligheidsgevoel.' 

  Bij het aantreden van de regering-Bouterse in 2010 is het veiligheidsplan terzijde geschoven. Instituten zijn volgens Santokhi uitgehold en systematisch verzwakt. Criminaliteitsbestrijding kreeg minder prioriteit. 'Dit alles heeft nu als resultaat onveiligheid, angst en toename van de criminaliteit. Als de regering verstandig is, luistert ze naar het volk, verlaat ze het pad van eigenzinnigheid, neemt ze de oppositie serieus bij het bestrijden van de economische crisis en komt ze met een serieus, doorgetimmerd veiligheidsplan. Nu hier en daar troepen en eenheden inzetten is symptoom bestrijding en doet niets aan het echte kwaad', meent Santokhi.

  Bondsleider Berenstein vindt opmerkingen Bouterse over aanpak criminaliteit 'intimidatiepoging'

  'Het is opvallend dat juist nu ervoor gekozen is om de veiligheid op te voeren'


  Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vindt dat president Desi Bouterse bewust ervoor gekozen heeft om een dag vóór de protestmanifestatie van vandaag, donderdag 6 april 2017, harde acties tegen de criminaliteit aan te kondigen. Hij heeft daarbij in één adem aangegeven dat de acties binnen recht en wet dienen plaats te vinden. 

  Berenstein zegt in een reactie op Starnieuws, dat het om een legitieme actie gaat, waarbij de organisatie historisch haar verantwoordelijkheid bewezen heeft. De opmerkingen van Bouterse zijn volgens de vakbondsleider als een intimidatiepoging bedoeld, maar daar zal hij niet in slagen. Berenstein merkt op, dat Bouterse helemaal niet ingegaan is op het inhoudelijke van de staking. De eis is om de verdere verarming van het volk te staken en de brandstofprijs terug te draaien. Er is hierover een ultimatum gesteld aan de regering die de prijs eenzijdig heeft opgeschroefd door extra government take te innen. Het volk is niet in staat nog meer in te leveren.


  De vakbondsleider stelt, dat de verruwing van de criminaliteit al maanden een issue is. De vorige minister van Justitie en Politie heeft ook steeds aangegeven dat er meer middelen nodig zijn om de zware criminaliteit aan te pakken. 'Het is opvallend dat juist nu ervoor gekozen is om de veiligheid op te voeren, waarbij ook militairen optimaal ingezet zullen worden en dat met onmiddellijke ingang', aldus Berenstein.

  'Onze actie is volkomen binnen wet en recht. Wij hebben ook een vergunning aangevraagd en gekregen', zegt de vakbondsleider. Hij deelt mee, dat zoals altijd ook gezorgd is voor een ordedienst.

  Berenstein zegt verder, blij te zijn met de steun van diverse organisaties, waaronder ook het bedrijfsleven. 'Wij voeren een rechtvaardige strijd en hebben geen bijdrage geleverd aan de verruwing van de criminaliteit.'

  ‘Politieke repressie onder mom bestrijding criminaliteit?’

  'President schendt de Grondwet en handelt dictatoriaal met inzet leger tegen demonstranten'


  Het door president Bouterse in een adem noemen van ‘harde acties’ tegen criminelen en het ‘binnen regelgeving’ houden van de sociale protestdemonstraties (zie foto - Bron: 'We Zijn Moe'/Facebook) in Suriname, door inzet van politie en leger(!), is vanuit rechtstatelijk oogpunt niet acceptabel. Het Nationaal Leger heeft als constitutionele taak (artikel 177, lid 1) ‘de verdediging van de souvereiniteit en de territoriale integriteit van Suriname tegen buitenlandse gewapende militaire agressie.’ Slechts ‘bij wet’ kan het leger met ‘bijzondere taken’ worden belast.

  Met de inzet van het leger als repressief instrument tegen Surinamers die demonstreren tegen wanbeleid en voor betere leefomstandigheden, schendt de president de grondwet en handelt hij dictatoriaal.

  Deze anti-democratische tendens is des te verontrustender als de president beweert dat ook ‘criminelen’ zouden meelopen in de demonstratie. Bouterse is bovendien hoofdverdachte van meervoudige moord in het 8 december strafproces.

  Het misbruiken van de strijd tegen criminaliteit om maatschappelijk draagvlak te creëren, voor militariseren van de staat en het publieke leven, heeft een zeer extreme vorm gevonden in de Filipijnen van president Duterte. Zonder vorm van proces worden van drugscriminaliteit verdachte burgers door doodseskaders en politie-eenheden geliquideerd. Deze willekeur maakt de staat een schuldige aan een nog grotere misdaad, namelijk misdrijven tegen de menselijkheid.

  Criminaliteit staat niet los van armoede, niet los van bestuurlijke corruptie en wordt aangemoedigd door het negatieve voorbeeld van bestuurders die zich gedragen alsof zij boven de wet staan. Bijvoorbeeld door rechtsvervolging tegen hen ingesteld, door middel van machtsmisbruik te obstrueren.

  Een eenzijdige repressief-militarische aanpak van verdachten van criminaliteit, getuigt van een volstrekt verkeerde analyse van het maatschappelijke probleem. De dramatisch groeiende criminaliteit getuigt immers van de toenemende uitzichtloosheid van veel jongeren, onder het loze-beloften-regime van Desi Bouterse.

  Theo Para

  Pleegzoon president Bouterse was meesterbrein dodelijke roofoverval

  Openbaar Ministerie eist tien jaar gevangenisstraf tegen Romano Meriba


  Romano Meriba is het meesterbrein geweest achter de dodelijke roofoverval op 9 november 2015 waar hij en anderen voor terecht staan. De Officier van Justitie heeft een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen Meriba. Dit bericht de website Waterkant.net woensdag 5 april 2017.

  Meriba wordt aan de hand van de bewijslast gezien als de leider bij de uitvoering van de beroving op een ondernemer. 'Hij was de leider bij het beramen van het plan', zei de Officier van Justitie dinsdag bij het verklaren van de strafeis tegen Meriba. Onder meer telefoongesprekken en verklaringen van medeverdachten wijzen erop dat het Meriba was die cruciale informatie verschafte. Zijn kompanen wisten precies wie, waar en wanneer te overvallen.

  De politie die kort na de overval al was geïnformeerd, greep kordaat in. Twee overvallers overleefden een schotenwisseling niet.

  Meriba zelf heeft steeds elke betrokkenheid ontkend. Wel was een auto die op zijn naam staat, gebruikt tijdens de overval. Een telefoontoestel dat hem toebehoort was in het bezit van één van de twee doodgeschoten overvallers. Meriba was niet aanwezig tijdens de overval.

  Romano Meriba is ooit al eens veroordeeld voor een dodelijke overval. Bouterse verschafte hem echter gratie, nadat die aantrad als president.

  De zaak wordt op 2 mei verder behandeld.

  Maisha Neus: 'Als ik uitgezet word, neem ik een deel van het parlement mee'

  Neus ligt niet wakker van leugens raadsadviseur Kenneth Slooten


  Maisha Neus, de initiatiefneemster van de demonstraties van maandag en dinsdag tegen het wanbeleid van de regering, zegt niet bang te zijn voor een eventuele uitzetting uit Suriname. Neus heeft niet de Surinaamse, maar de Nederlandse nationaliteit. In het praatprogramma Bakana Tori op de staatszender SRS heeft raadsadviseur Kenneth Slooten gezegd, dat Neus zo snel mogelijk het land uitgezet moet worden. Dit bericht de nieuwswebsite Suriname Herald woensdag 5 april 2017.

  Volgens hem kan een buitenlander geen demonstraties leiden in een ander land. 'Zou een Surinamer dit kunnen doen in Nederland? Nee, dat zou nooit gebeuren. Maar, hier laten we alles toe', zegt hij, duidelijk niet op de hoogte van de situatie in Nederland, waar ook Surinamers gewoon in actie mogen komen.

  'Op basis waarvan zou ik uit het land gezet moeten worden. Ik ben ingezetene van Suriname; ik heb geen strafblad, ik werk hier en betaal belasting. ik woon hier, ik heb een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en ik doe niemand kwaad. Ik kom alleen voor de belangen van het volk op. Is dat strafbaar?', vraagt Neus zich af.

  Op de vraag of zij als Nederlandse mensen kan oproepen om op straat te gaan en te protesteren tegen de regering, zegt Neus dat ze niemand heeft opgeroepen om op straat te gaan. 'Ik heb gewoon op mijn Facebookpagina een oproep gezet en de mensen zijn erop afgekomen.'

  Neus zegt verder, dat in het parlement Assembleeleden zijn die een dubbele nationaliteit hebben, die met wanpraktijken bezig zijn. 'Als ik uitgezet word, neem ik een deel van het parlement mee, want velen daar zitten met een duo-nationaliteit.'

  Ter informatie: