vrijdag 7 april 2017

Onderzoek wijst uit: Wereld telt 60.065 boomsoorten waarvan 9.600 met uitsterven bedreigd

Brazilië heeft meeste soorten bomen, 8.715 


De non-profit organisatie Botanic Gardens Conservation International heeft twee jaar lang alle wetenschappelijke gegevens over bomen verzameld en samengevoegd. Uit het onderzoek blijkt dat er 60.065 boomsoorten op de wereld zijn en dat 9.600 soorten met uitsterven bedreigd zijn. Dit bericht vandaag, vrijdag 7 april 2017, de website MO.be. 

Twee jaar lang heeft de ngo Botanic Gardens Conservation International (BGCI) 500 wetenschappelijke dossiers geanalyseerd om te weten hoeveel boomsoorten er nu eigenlijk bestaan. De organisatie is daarbij tot de conclusie gekomen dat er 60.065 verschillende boomsoorten zijn. Alle informatie werd verzameld in een open database.

De bevindingen werden eerder deze week - op 4 april - gepubliceerd in The Journal of Sustainable Forestry (zie hierna). Het rapport bevat veel opmerkelijke bevindingen. Zo komt 58 procent van de boomsoorten enkel in één land voor. Veel van die soorten zijn daardoor ook met uitsterven bedreigd.Brazilië is het land met de meeste soorten bomen. Het grootste land van Latijns-Amerika telt maar liefst 8.715 soorten, waarvan er 4.333 enkel en alleen op zijn grondgebied te vinden zijn. Colombia staat op de tweede plaats met 5.776 boomsoorten en Indonesië is derde met 5.142 soorten. Madagaskar heeft bijna 3.000 unieke boomsoorten, Australië heeft ongeveer 2.500 unieke soorten.

Overal op de wereld staan bomen, behalve op Antarctica en in het Noordpoolgebied. Noord-Amerika heeft de minste diversiteit, er groeien daar maar 1.400 boomsoorten. De studie heeft enkel een 20.000-tal soorten op hun beschermingsstatus geëvalueerd en kwam tot de conclusie dat 9.600 van hen -dat is bijna de helft- met uitsterven bedreigd zijn. Van de 300 soorten die het meest bedreigd zijn, blijkt dat er nog maar 50 soorten in het wild bestaan. De reden van hun bedreiging is vooral ontbossing en overexploitatie.

Dr. Paul Smith, secretaris-generaal van BCGI, schat dat één op de vijf bomen bedreigd zijn. Botanisten verzamelen over de hele wereld zaden en teeltmaterialen om hun uitsterven tegen te gaan. BGCI wil dat de bomendatabase gebruikt wordt als instrument om toezicht te houden op de verschillende boomsoorten, de diversiteit en de globale en regionale niveaus van koolstofvoorraden. Aangezien er elk jaar 2.000 nieuwe plantensoorten ontdekt worden, zal de database ook elk jaar geüpdatet worden.

BGCI wil ook de Global Tree Assessment (GTA) helpen. Dat is een initiatief dat de beschermingsstatus van de bomen overal ter wereld tegen 2020 moet beoordelen. Dankzij deze database is het gemakkelijker te weten welke boomsoort het meeste hulp nodig heeft om zo een mogelijk uitsterven te voorkomen.

Taxichauffeur (36) valt achter stuur in slaap en rijdt bromfietser aan

Bromfietser belandt met beenfractuur in het AZP


De politie van Jarikaba heeft maandag het rijbewijs van de 36-jarige taxichauffeur W.B. ingevorderd. De man had een aanrijding met een bromfietser veroorzaakt op de Vijfde Rijweg. Agenten waren na de melding van een aanrijding tussen een personenauto en een bromfietser naar de locatie gegaan, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag pas, vrijdag 7 april 2017....

Daar troffen de agenten een bromfietser op het wegdek aan. Onderzoek wees uit, dat beide bestuurders in tegengestelde richting over de Vijfde Rijweg hadden gereden. Op een bepaald moment is de taxichauffeur in slaap gevallen en belandde op de rijhelft van de bromfietser met als gevolg de aanrijding.

De bromfietser werd met een beenfractuur afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo,AZP.

Het dossier ter zake is opgemaakt en voor verdere afhandeling opgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Bodewes Shipyards Harlingen bouwt twee kotters voor Marisa Fisheries in Suriname

Tweede kotter casco ‘Javro’ te water gelaten 


Bodewes Shipyards Harlingen levert de tweede complete kotter casco op aan Luyt Den Oever. De ‘Javro’ werd woensdag te water gelaten om in Den Oever verder afgebouwd te worden. De kotter dankt zijn naam aan de rederijen Jaczon & Vrolijk. Dit meldt Vismagazine in Nederland vandaag, vrijdag 7 april 2017.

De ‘Javro’ is een van de twee casco’s die Bodewes Harlingen bouwde. Vorige maand leverde de werf de kotter ‘Kjell’ al op. De eindbestemming voor de kotters is Suriname. Daar worden de kotters toegevoegd aan de vloot van de Surinaamse Rederij Marisa Fisheries.

De scheepswerf van Thecla Bodewes heeft in korte tijd meerdere opdrachten vanuit de visserij gekregen. De visserij is een nieuwe belangrijke markt voor de werf waar ze erg content mee zijn. De markt past goed bij de werf. De werf ligt namelijk aan diep water en heeft de mogelijkheid om het gehele schip in een geconditioneerde hal te bouwen, Hierdoor zijn de kwaliteit en het bouwproces goed op elkaar afgestemd.

Aan de volgende kotter wordt alweer gewerkt. Maarten van Duijn en Thecla Bodewes hebben op 10 maart een contract getekend voor de volledige bouw van een nieuwe Stern Trawler/Flyshooter. Dit wordt de eerste kotter met elektrische fly-shoot lieren. De werf in Harlingen gaat ook dit schip bouwen.

Twee nieuwe rijstsoorten bij ADRON vernoemd naar..... president Bouterse

LVV-minister Algoe en ADRON hebben hoge verwachtingen van DDB 1 en DDB 2...


Bij het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) zijn vandaag, vrijdag 7 april 2017, twee nieuwe rijstvariëteiten geïntroduceerd. Dat gebeurt wel vaker - aldus de Ware Tijd - maar de namen die de soorten hebben meegekregen, zijn bijzonder: ADRON DDB 1 en ADRON DDB 2. Ofwel de afkorting van president Desire Delano Bouterse en zijn regeringen (1 en 2). 

Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) maakte dit bekend.

Algoe en het ADRON hebben hoge verwachtingen van de DDB 1 en 2. De variëteiten hebben extra lange korrels en ook stevige stengels waardoor de planten ook niet makkelijk omvallen. Het heeft ook een hogere resistentie tegen ziekten en plagen en vooral de schimmelziekte.

ABOP-leider Brunswijk vindt protest tegen regering Bouterse 'positief', maar wil zelf niet deelnemen aan eendaagse actie

'Ik doe niet mee, eenmaal gestart met actie moet die worden voortgezet tot het doel bereikt is'


Hoewel Ronnie Brunswijk niet aanwezig was bij het massaprotest van vandaag, vrijdag 7 april 2017, op het Kerkplein in Paramaribo, noemt hij de actie positief en hij is tevreden met de opkomst. De ABOP-voorzitter zal de regering in mei, na twee jaren verkiezing en een en twintig maanden regeren, evalueren en zal dan een standpunt bepalen, zo bericht de Ware Tijd,

In groten getale hebben vandaag demonstranten tegen het regeringsbeleid en tegen de verhoging van de brandstofprijzen, door de binnenstad gelopen. De demonstratie was georganiseerd door de vakbeweging en ondernemers om de regering te dwingen de brandstofprijs, die met Srd 0,58 cent per liter verhoogd is, terug te draaien.

De acties worden wel door de ABOP ondersteund. Brunswijk: 'Ik doe niet mee. Eenmaal gestart met het voeren van actie moet die worden voortgezet tot het doel bereikt is. Wij lopen pas mee als wij van oordeel zijn dat de maat vol is. Ik wil geen eendaagse actie voeren.' Hij is van oordeel dat er een goede planning, voorbereiding en geld nodig is voor straatacties.

Dew Sharman, parlementariër van de VHP, heeft wel deelgenomen aan de demonstratie. Ook hij is tevreden over de opkomst. 'Elke actie die lijdt tot het corrigeren van het wanbeleid ondersteunen wij.' Sharman zegt dat er een paar honderd VHP'ers naar het Kerkplein waren gegaan om de protestbijeenkomst te ondersteunen. Hij weet niet waar de actie naar toe moet leiden. 'Ik weet niet hoe lang het gaat duren, maar wij zijn tegen wanbeleid. Onze eis is niet de regering naar huis sturen.'

Hij zegt dat de president alleen kan worden weggestuurd op constitutionele gronden. 'De VHP wil het lijden van het volk dragelijk maken.' 

EBS en Ogane ontkennen prijsverhoging voor tarieven kookgas

Geruchten op Facebook over forse prijsverhoging gasbom naar rijk der fabelen verwezen


De tarieven voor kookgas (de zogenoemde gasbom) worden niet verhoogd. Dat heeft de NV Energie Bedrijven Suriname vandaag, vrijdag 7 april 2017, bekendgemaakt in een persbericht. Ondanks geruchten op Facebook (zie hieronder) over een prijsstijging van kookgas, blijven de tarieven dus gewoon ongewijzigd. De prijs voor 20 Ibs blijft in Paramaribo Srd 35.75, voor 28Ibs Srd 48.50 en voor 100 Ibs Srd 186.00. 

Ook Ogane verwijst het bericht op social media naar het rijk der fabelen verwezen. Het bedrijf ontkent stellig, dat er een tariefsverhoging op komst is.


Veiligheidsadviseur van Bouterse vindt bericht op Facebook over bezoek aan Dino Bouterse 'pure laster'

'Wat zouden Kanhai en ik kunnen doen in dit stadium voor Dino, het is helemaal niet logisch'


Veiligheidsadviseur van president Desi Bouterse, Melvin Linscheer, beweert dat het pure laster is, dat op Facebook een bericht is verschenen (zie hierna) dat hij samen met advocaat Irvin Kanhai naar New York is gegaan om Dino Bouterse, die een gevangenisstraf van 16 jaar en 3 maanden uitzit voor cocaïnesmokkel en contacten met de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, heeft bezocht. Hiervoor is uit de staatskas ruim $ 12.000 betaald voor een privé-missie van de president, wordt aangevoerd.

Linscheer zegt vanmiddag, vrijdag 7 april 2017, in een reactie op Starnieuws dat hij in januari naar New York is gegaan met een speciale opdracht als veiligheidsadviseur. Het ging om gesprekken die gevoerd zijn met multilaterale instellingen over georganiseerde internationale misdaad. Hij heeft Kanhai, die veel ervaring heeft in deze materie, als consultant gevraagd om mee te gaan. Onduidelijk blijft met wie zij in New York hebben gesproken en op wiens uitnodiging en waarom. Daar doet Linscheer het zwijgen toe. Ook over de vraag waarom er nimmer publicitaire aandacht is geweest voor deze reis. De uitleg van Linscher blijft te vaag en te summier.

'Iedereen mag het natrekken of wij ooit Dino hebben bezocht. Het gaat om publieke informatie. Wat zouden de advocaat en ik kunnen doen in dit stadium voor Dino. Het is helemaal niet logisch', stelt Linscheer.Hij zegt verder, dat het ook niet om een geheime missie ging. De reis is goedgekeurd door de Raad van Ministers. Er is een missive hierover uitgekomen. 'Ga na wat een business-class ticket kost en zes nachten hotel in New York. Verder zijn de normale bedragen die gelden voor zulke missies betaald. Zaken worden bewust in een andere sfeer getrokken', aldus Linscheer.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Agenten Korps Politie Suriname worden onderricht in hoe om te gaan met aangiften dierenmishandeling

Stichting Henk Abrahams informeert agenten over dierenwelzijn


Politieagenten zullen komende week tijdens een bijeenkomst geïnformeerd worden over wat dierenwelzijn inhoudt. De stichting Henk Abrahams hoopt dat dit zal bijdragen aan de kennis over hoe de politie moet omgaan met klachten hierover, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 april 2017. 

De voorzitster van de stichting, Cynthia Ashruf, zegt dat het nog steeds voorkomt, dat de politie niet serieus omgaat met klachten en aangiften die worden ingediend over dierenleed. Dit gebeurt, ondanks wetgeving om te mogen optreden. Ze verwijst naar wetsartikelen waarin straffen zijn opgenomen tegen dierenleed.

Het is niet de eerste keer, dat de politie een informatiesessie krijgt over dierenwelzijn. Jaren geleden is dat al gebeurd, maar er werd geen vervolg aan gegeven. Ze hoopt dat de stichting na de eendaagse training van maandag de ruimte zal krijgen voor meer van zulke momenten. Ashruf zegt dat er wel gevallen zijn waarbij een klacht over dierenleed serieus in behandeling is genomen door de politie, zij het dat dit nog sporadisch gebeurt.

De politiebond heeft meteen positief gereageerd op het initiatief van de dierenorganisatie. 'Als je begaan bent met het lot van dieren kun je niet anders dan dit initiatief ondersteunen', zegt voorzitter Raoul Hellings. Hij is voorzichtig om te reageren op opmerkingen als zou de politie niet al te serieus omgaan met klachten over dierenleed, omdat hij dat nog niet heeft onderzocht.

De bond hoopt echter dat de training een aanzet mag zijn dat ook andere zogenoemde structuren zich laten informeren.

Unieke geboorte Braziliaanse dwergaapjes in Avifauna te Alpen aan den Rijn

Twee ’witgezichtoeistities’ zijn in het Alphense vogelpark ter wereld gekomen
(Bron foto: Avifauna)

Voor het eerst zijn dwergaapjes geboren in Avifauna in Alphen aan den Rijn. Twee ’witgezichtoeistities’ (Callithrix geoffroyi) zijn in het Alphense vogelpark ter wereld gekomen, zo bericht vandaag, vrijdag 7 april 2017, onder andere het Leidsch Dagblad. Een is vlak na de geboorte overleden, maar met de ander gaat het goed. 

De dwergaapjes zijn twee weken geleden geboren, na een vier maanden durende zwangerschap van de moederaap.

Avifauna is blij met de primeur, ook al is één aapje een vroege dood gestorven. ’De eerste twee weken zijn heel spannend’, zo staat in een persbericht. ’Omdat de jongen bij de geboorte maar zo’n zestig gram wegen en compleet afhankelijk zijn van hun ouders. In Avifauna werd een tweeling geboren, maar helaas sterven kwetsbare jongen soms. Jammer genoeg heeft één van de jongen het dan ook niet overleefd. Nu, ruim twee weken later, gaat het heel goed met het overgebleven aapje en mag het jong zelfs naar buiten.'

De kleine witgezichtoeistitie zit een groot gedeelte van de dag op de rug van zijn vader. Hij wordt alleen aan de moeder overgedragen om te zogen. Als het dier twee maanden oud is, gaat hij zelf op zoek naar eten.

De dwergapen wonen op het vorig jaar geopende eiland Nuboso in Avifauna. Op dat eiland is een Zuid-Amerikaans nevelwoud nagebootst. Op deze plek wonen diverse soorten apen, zoals titi’s, keizersnorrebaardtamarins en witgezichtsaki’s. Witgezichtoeistities komen van oorsprong voor in de oerwouden van Brazilië.

Een 'liefdes motel' in Brasilia, Brazilie, trekt klanten met corruptieschandaal als gimmick

Kamer versierd met foto's politici en zakenmensen gedagvaard in Petrobas-corruptiezaak


Een zogenoemd 'liefdes motel' in de hoofdstad van Brazilië gebruik het corruptieschandaal in het land als een gimmick om klanten te trekken. Een van de suites van het Altana Motel in Brasilia (zie foto - Bron: Eraldo Peres/AP)is voorzien van metalen staven rond het bed om koppels in de stemming te brengen, zo bericht persbureau The Associated Press vandaag, vrijdag 7 april 2017.

Als dat nog niet genoeg is om een ondeugend gevoel op te wekken, is de kamer ingericht met foto's van politici en zakenmensen die gedagvaard zijn in de corruptiezaak rond de staatsoliemaatschappij Petrobras. Er zijn zelfs foto's van de aanklagers die belast zijn met de zaak, als 'weldoenders' het ding zijn van de bezoekers.

Motelreceptioniste Claudia Leticia zegt, dat ongeveer $ 4.800 is uitgegeven aan de versiering van de suite.

Dit soort motels wordt bijna uitsluitend en alleen gebruikt voor seksuele ontmoetingen.

Ter informatie:Regering Colombia en ELN-rebellen komen project overeen ter verwijdering landmijnen

Beide partijen streven naar effectieve de-escalatie van het geweld


De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional) maakten gisteren bekend dat ze een doorbraak overeenkomst hebben bereikt over het verwijderen van landmijnen. In hun eerste gezamenlijke persconferentie na de start van de vredesbesprekingen in Quito, Ecuador, twee maanden geleden, kondigden de delegaties aan, dat ze zouden beginnen met het uitwerken van logistieke uitdagingen voor een overeengekomen gezamenlijk landmijn verwijderingsprogramma, zo schrijft de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, vrijdag 7 april 2017.

Bovendien, hebben de regerings hoofdonderhandelaar Juan Camilo Restrepo en ELN hoofdonderhandelaar 'Pablo Beltran' gezegd, dat tijdens de tweede ronde van de besprekingen, die beginnen op 3 mei, de strijdende partijen naar een effectieve de-escalatie van het geweld zoeken. Het ontmijningsproject is de eerste humanitaire actie die is afgesproken tijdens de gesprekken


Beltran sprak de hoop uit, dat deze humanitaire acties en overeenkomsten om geweld te de-escaleren uiteindelijk leiden tot een door de guerrillastrijders vóór de gesprekken aangevraagde bilaterale wapenstilstand. 'We zullen een deel van de besprekingen wijden aan humanitaire acties die moeten leiden tot een beëindiging van het geweld. Dat betekent dat we gaan naar het geleidelijk creëren van een klimaat om de intensiteit van het conflict te verminderen', zei Beltran.

Restrepo zei dat hij hoop dat deze bilaterale wapenstilstand, die in feite een einde moet maken aan 53 jaar van geweld, zo snel mogelijk wordt overeengekomen. De ELN onderhandelaar kondigde aan, dat 'Pastor Alape' en 'Antonio Lozada', twee hooggeplaatste leden van de demobiliserende FARC rebellen, naar Quito zijn gereisd om de ELN vredesbesprekingen in Ecuador te synchroniseren met het lopende vredesproces van de FARC.

De ELN, Colombia's laatste actieve guerrilla-groep, is sinds 1964 in oorlog met de staat. Het conflict, waarbij meerdere andere partijen betrokken zijn. heeft het leven gekost van meer dan 265.000 Colombianen en gezorgd voor 7 miljoen ontheemden.

(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports)

Twee cipiers PI Duisburglaan zouden betrokken zijn geweest bij ontsnapping Palm

Directeur PI Duisburglaan sluit niet uit dat een cipier wapen heeft verstrekt aan Palm


Het interne onderzoek naar de ontsnapping van arrestant Gerel Palm heeft twee penitentiaire ambtenaren in beeld gebracht. Zij zouden hebben meegewerkt aan de ontvluchting van de Nederlander. Dit zegt de directeur van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan (PID), Aniel Ramadhin, vandaag, vrijdag 7 april 2017, in de Ware Tijd.

Hij durft echter nog niet te zeggen op welke manier de korpsleden zouden hebben meegewerkt aan de ontvluchting. 'We zijn heel voorzichtig. We willen niet zomaar iemand beschuldigen.'

Uit de verklaringen die zijn afgelegd, maar ook na analyse van de beelden, zou dit blijken. Ramadhin sluit niet uit dat één van de penitentiaire ambtenaren zelfs het wapen aan Palm heeft verstrekt. Hij is er echter van overtuigd dat het geen dienstwapen van een penitentiaire ambtenaar betreft. Het wapen dat Palm heeft gebruikt om de dienstdoende ambtenaren onder schot te houden, betreft namelijk een revolver. 'Wij beschikken niet over revolvers', zegt de gevangenisdirecteur.

Palm ontvluchtte op 12 maart uit de PID, nadat hij een penitentiaire ambtenaar onder schot had gehouden en die vervolgens had ontwapend. De arrestant stapte vervolgens in een gereedstaande auto. De bestuurder van het voertuig maakte kort daarna een aanrijding in de omgeving van Flora, maar de crimineel stapte in een ander voertuig om verder te vluchten.

Over het onderzoek van de politie kan Ramadhin niet veel kwijt. Hij zegt dat de politie ook nog bezig is en weet dat er een gesprek komt met de procureur-generaal over de kwestie. Volgens de Voorlichtingsdienst van de politie zijn er nog geen meldingen gedaan over aanhouding van personen in de zaak.

Hij zou worden uitgeleverd aan Nederland wegens zijn betrokkenheid bijeen poging twee mannen te liquideren. Dit zou gebeuren in het kader van het rechtshulpverdrag. 

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Raadsadviseur Jozefzoon: 'Het is niet in de haak dat verkeerde informatie wordt doorgegeven'

Cebuma heeft alle leerkrachten eind maart de extra Srd 500 uitbetaaldAlle leerkrachten hebben eind maart Srd 500 extra bovenop hun salaris ontvangen. Dit wordt bevestigd door Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie), die verantwoordelijk is voor de uitdraai van de loonslips. Raadsadviseur Eddy Jozefzoon zegt vandaag, vrijdag 7 april 2017, op Starnieuws dat tijdens de protestmanifestatie van gisteren, op het podium door een leerkracht vicepresident Ashwin Adhin, minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de regering voor leugenaar zijn uitgemaakt.

Jozefzoon heeft verschillende loonslips overgelegd om aan te tonen, dat de leerkracht die het woord voerde het publiek leugens heeft voorgehouden.

In het herwaarderingsprogramma is bepaald dat alle leerkrachten op hun salaris de Srd 500 vast zullen krijgen. Dat is ook gebeurd, conform de afspraak die gemaakt is met de onderwijsvakbonden. De leerkrachten vallende onder de bevoegdheidsgraden 2c, 3a, b en c en 4 krijgen een aanvulling op de Srd 500 tot 100% van het herwaarderingsbedrag. Dit bedrag zal waarschijnlijk vandaag worden gestort.

Voor de leerkrachten in de graden 1 en 2a en b gebeurt dit op een later moment, zegt Jozefzoon.

Hij vindt het niet in de haak, dat verkeerde informatie aan de samenleving is doorgegeven.

Voorzitter C-47 Berenstein: Ik heb de massa voorbereid op lange strijd'

Bondsman verwacht niet, dat regering overstag gaat en brandstofprijs verlaagt


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, verwacht niet dat de regering gemakkelijk door de knieën zal gaan en de brandstofprijs zal terugdraaien. 'Daarom heb ik de massa gisteren voorbereid op een lange strijd. Na vandaag gaan de acties door, maar wij bespreken nog welke actiemodellen er gevolgd zullen worden', zegt Berenstein vanochtend, vrijdag 7 april 2017, op Starnieuws.

De actievoerende bonden en organisaties hebben gisteravond de eerste dag van het massaprotest geëvalueerd. Berenstein zegt dat de actieleiding bijzonder tevreden is met de participatie van de samenleving. De mensen hebben door de massale opkomst duidelijk gemaakt dat zij de vele verhogingen in hun portemonnee voelen. De regering moet het signaal dat afgegeven is niet onderschatten, meent de vakbondsleider.

Berenstein stelt, dat de politie en de militairen die de orde hebben helpen handhaven, het ook moeilijk hebben. 'Daarom hebben wij hen ook bedankt dat zij hun uiterste best gedaan hebben om de enorme massa goed te begeleiden door de straten van de binnenstad', zegt de C-47 voorzitter.

'De eerste actiedag is bijzonder succesvol. Zo'n grote massa is niet eerder op de been geweest om te protesteren tegen het beleid van de regering. De mensen zijn vastberaden om strijd te leveren, opdat de armoede een halt wordt toegeroepen.'

Hij zegt dat het actiemodel er vandaag wat anders uit zal zien. De situatie wordt steeds bijgesteld naar aanleiding van ontwikkelingen.

Verrassend enthousiasme bij interim-premier Curaçao over overname raffinaderij Curacao door Chinees bedrijf

Dertig deelnemers train-de-trainercursus aan China University of Petroleum in Peking enthousiast terug

Kabinet nu positief over overname raffinaderij door Guangdong Zhenrong Energy (GZE)


De ervaringen van dertig vertegenwoordigers van de raffinaderij, vakbonden en overheid, die gedurende drie weken een train-de-trainercursus aan de China University of Petroleum in Peking, China, hebben gevolgd, zijn zo positief, dat de regering-Pisas om is: het kabinet staat nu positief tegenover de overname van de raffinaderij door het Chinese staatsbedrijf Guangdong Zhenrong Energy (GZE). Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vrijdag 7 april 2017.

Zowel interim-premier Gilmar Pisas (MFK) als interim-minister Jaime Córdoba (PS) verklaarden gisteren de overname van de raffinaderij door GZE te verwelkomen.

Beiden lieten zich uiterst positief uit over de vooruitzichten van modernisering van de raffinaderij en de terminals op Bullenbaai.


Collectie Savonet Museum met oude plantagebel aangevuld

De bel is een typische gietijzeren plantagebel uit de 19e eeuw


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, vrijdag 7 april 2017, dat de collectie van het Savonet Museum is uitgebreid met een oude plantagebel. Nanno Nommensen vond deze bel aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw in het Zevenbergengebied. Hij nam de bel mee naar Nederland, maar besloot deze aan Carmabi te schenken toen hij hoorde dat er een museum in het landhuis Savonet was gevestigd.

Sinds kort is de bel dan ook in het Savonet Museum te bezichtigen.

De bel is een typische gietijzeren plantagebel uit de 19e eeuw. Op vrij veel plantages op Curaçao worden gietijzeren bellen van dit formaat aangetroffen.

Echtgenote Cooper moet van OM Curaçao uitleg geven over bij huiszoeking aangetroffen ongeveer 50-55.000 gulden

Mevrouw Cooper verdacht van witwassen

Geld zou afkomstig zijn van haar artsenpraktijk


De echtgenote van MFK-politicus Charles Cooper is door de Landsrecherche uitgenodigd om uitleg te komen geven over de grote som geld die in de woning is aangetroffen. Dat heeft Norman Serphos, de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt, aldus vandaag, vrijdag 7 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

In het huis van het echtpaar zou afgelopen woensdag tussen de 50.000 en 55.000 gulden cash zijn gevonden en in beslag genomen.

De echtgenote van Charles Cooper wordt nu verdacht van witwassen. Dat is haar na de vondst ook te kennen gegeven. Zelf verklaarden zij en Cooper na de inval, dat het geld afkomstig is van de artsenpraktijk van de echtgenote, waar dagelijks transacties plaats zouden vinden. Ze had facturen om dit te bewijzen, zo gaf ze aan.


Bevolking Curaçao moet meer betrokken worden bij toerismebeleid

Dino Daal promoveert op toerisme-ontwikkeling aan Inter-Continental University of the Caribbean


Er moet meer lokale betrokkenheid komen bij toerismebeleid en de bevolking van Curaçao moet een diepere verbintenis voelen met de toerist. Niet alleen mensen missen die betrokkenheid, ook stakeholders in de toeristenindustrie zouden zich meer betrokken willen voelen.

De toeristische autoriteiten en beleidsmakers moeten wat dat betreft een meer proactieve houding aannemen bij het peilen van de behoeften bij de lokale gemeenschap waar het gaat om toeristische ontwikkeling, zo blijkt uit het proefschrift van Dino Daal die gisteren promoveerde aan de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 7 april 2017.


NVB-bussen rijden niet vanwege drie maanden achterstallige betaling

Chauffeurs hebben geen geld meer om tank vol te gooien

- Boot- en bushouders schoolvervoer ook niet aan het werk vanwege uitblijven geld
- Minister Miranda: 'Deel achterstallige gelden NVB is overgemaakt en ook het geld voor de OBS-leden'


De bussen van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) blijven vandaag, vrijdag 7 april 2017, in de garages. Er is een achterstand in betaling van drie maanden. Tijdens een vergadering gisteravond hebben de chauffeurs aangegeven geen geld te hebben om brandstof te tanken. Ook de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft nog geen geld op de rekening gezien. Net als gisteren, zullen bushouders die niet kunnen tanken, geen schoolkinderen vervoeren. Hetzelfde geldt voor de boothouders. Dit bericht Starnieuws.   

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt in een reactie, dat er wat stagnatie is gekomen in de uitbetaling van de OBS-leden. Het ministerie is van Finabank overgestapt naar de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). De administratieve zaken waren daardoor nog niet geheel verwerkt. Er was afstemming met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de uitbetaling. Peneux hoopt dat in de loop van de dag de bus- en boothouders over hun geld kunnen beschikken. 

Kenneth Themen, voorzitter van de bond bij de NVB en OBS, zegt dat bij minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie is vergaderd over de achterstallige uitbetaling aan de bushouders. Minister Miranda heeft hem gisteravond laat bericht dat een deel van de achterstallige gelden van de NVB is overgemaakt naar de SPSB. Ook het geld voor de OBS-leden is overgemaakt.

Themen zegt, dat minister Miranda zich enorm ingezet heeft en hoopt dat de administratieve procedure zo snel mogelijk in orde wordt gemaakt, waardoor de mensen over hun geld kunnen beschikken. 'Wij voeren geen politieke actie. De bus- en boothouders hebben hun diensten verricht en hebben hun geld nodig. Zonder betaling kunnen de mensen geen brandstof kopen. Wij kunnen er niks aan doen dat deze actie samengevallen is met andere groepen die protesteren', zegt Themen. Hij hoopt dat ondernemers vandaag nog hun overgemaakt geld krijgen op hun rekening, waardoor het schoolvervoer gegarandeerd is.

De NVB-bussen zijn heel belangrijk voor mensen, omdat een rit 85 cent komst, terwijl bij het openbaar vervoer Srd 1,50 moet worden neergeteld.

Verdachte seriemoordenaar van Surinaamse afkomst uit Schiedam na 28 jaar aangehouden

In jaren '80 en '90 werden op gruwelijke wijze prostituees in Rotterdam vermoord


De Rotterdamse recherche denkt de seriemoordenaar te hebben ontmaskerd waar een speciaal coldcaseteam al vijf jaar op jaagt. Een 58-jarige Schiedammer is dinsdag gearresteerd voor de gruwelijke, geruchtmakende prostitutiemoorden in de stad in de jaren tachtig en negentig. Dit melden RTL Nieuws, De Telegraaf en het AD vandaag, vrijdag 7 april 2017.

Een en ander is bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie. De arrestatie van de man dinsdag is voortgekomen uit een ongekend groot onderzoek naar moorden op prostituees in heel Nederland. Onder leiding van het Rotterdamse Openbaar Ministerie werden in stilte de afgelopen zes jaar 85 onopgeloste moorden tegen het licht gehouden. In de afgelopen 30 jaar zijn er in Nederland 127 prostituees vermoord. Ruim 40 zaken werden al wel opgelost.


Justitie vond het onverteerbaar dat er nog zoveel 'openstaande' moorden lagen. 'Het waren vaak heel trieste zaken die minder in de belangstelling stonden dan andere moorden omdat het prostituees betrof, maar ook die vrouwen verdienen het dat alles op alles wordt gezet',' aldus René Bergwerff van het politieteam in het AD. Een speciaal Cold Case-Team dook in de dossiers, helemaal terug tot de jaren tachtig.

Het team verdenkt de man van Surinaamse afkomst, zo weet De Telegraaf te melden, van in ieder geval twee moorden, maar onderzoekt zijn betrokkenheid bij zeker nog drie zaken. Ten minste vijf van de 80 onopgeloste moorden op prostituees zijn volgens de recherche door dezelfde persoon gepleegd. Bij vier van hen werd de keel doorgesneden.

De verdachte zit vast voor de moorden op Berendina Stijger in 1990 en Maria Hofland in 1991. Volgens de politie zijn die zaken te koppelen aan drie andere moorden op prostituees in 1989 en 1999.

Dna-verwantschapsonderzoek leidde tot een doorbraak. De methode die eerder succesvol bleek bij onder andere de Kralingse Bos-moorden in Rotterdam, bracht het team via een familielid van de verdachte bij de Schiedammer.

Bronnen zeggen dat er al een dna-match is met opgepakte man. De politie bevestigt dat nog niet.

(Red. De Surinaamse Krant/RTL Nieuws/AD/De Telegraaf/Twitter)

Uitbraak ernstige paardenziekten in Suriname

LVV verbiedt voorlopig alle evenementen met- en transport van paarden 


Er is een uitbraak van een ernstige paardenziekte in Suriname. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) laat donderdagavond 6 april 2017 in een persbericht weten, dat de resultaten van het laboratoriumonderzoek van de opgestuurde bloedmonsters, zijn ontvangen. Ter voorkoming van de verdere verspreiding van 'Paarden encefalomyelitis' zal de Dienst Veterinaire Inspectie (DVI) van het onderdirectoraat Veeteelt van het LVV wederom de nodige maatregelen treffen. Alle evenementen met paarden zijn voorlopig verboden. 

Het blijkt dat alle drie varianten van Paarden encefalomyelitis met name Oosterse, Westerse en Venezolaanse, voorkomen in Suriname. Tevens heeft het onderzoek ook de aanwezigheid van het Paarden Herpesvirus bevestigd. Deze geconstateerde hersenvliesontstekingsziektes bij paarden kunnen zorgen voor nerveuze verschijnselen waarbij het paard wankelt, trilt, gezichtsproblemen krijgt en niet kan slikken. Het ernstige geval kan leiden tot de dood van het paard.

De encefalomyelitis leeft in bepaalde vogelsoorten en door een muskietenprik kan de ziekte overgebracht op paarden en mogelijk ook op mensen.

De  DVI heeft weer aan alle eigenaren en houders van paarden en paardachtigen een schrijven gericht met voorschriften. Paarden dienen volgens een schema gevaccineerd te worden en de reeds gevaccineerde dieren moeten regelmatig gecontroleerd worden. Indien een paard nerveuze verschijnselen vertoont, dient het zo snel mogelijk afgezonderd te worden van de overige dieren en vervolgens dient spoedig contact te worden gemaakt met de dierenarts of de DVI of de dichtstbijzijnde politiepost.

Er is een verbod op het transport en de samenkomst van paarden en paard-achtigen van verschillende locaties. Alle evenementen met paarden zijn tot nader order verboden. Slechts met schriftelijke toestemming van de zal dat toegestaan worden met specifieke voorwaarden.

De omgeving waar de paarden zich bevinden dienen muskietenvrij te worden gehouden (schoon leefmilieu). Alle importeurs van paarden mogen, alleen met een veterinaire-vergunning van de DVI, die dieren naar Suriname laten halen. Er zullen strenge maatregelen worden getroffen bij het niet naleven van de voorschriften.-

Ronald Hooghart: 'Met een protestactie stuur je een regering niet naar huis'

Chagrijn Hooghart kijkt vanaf de zijlijn toe en spuit weer zijn gal over collega bonden


Vakbondsleider en parlementariër Ronald Hooghart (MDP) vreest dat de demonstranten tegen het regeringsbeleid hun tijd verdoen, door de straat op te gaan en te eisen dat de regering aftreedt. 'Met een protestactie stuur je een regering niet naar huis', beweert de voorzitter van de Centrale voor Landsdienaren in Suriname vanochtend, vrijdag 7 april 2017, in de Ware Tijd, eigenlijk tegen beter weten in. Met aanhoudende protesten, acties en stakingen kan een regering op den duur naar huis worden gestuurd, gedwongen. Hooghart is daar echter, als fervent aanhanger van de NDP en dankzij die partij gezeteld op het pluche in De Nationale Assemblee, blind voor geworden. 

Hij onderstreept dat de regering alleen via het parlement kan worden afgezet, vanwege het parlementaire systeem De vakbondsleider-politicus ziet de coalitie-parlementariërs de regering de rug echter niet toekeren. 'De regering heeft 30 harde zetels.'

Hooghart verduidelijkt,dat de protestmanifestaties in 1999 tegen de regering niet de directe aanleiding waren voor het aftreden van de toenmalige president, Jules Wijdenbosch. 'Mensen zeggen dat ik president Wijdenbosch heb afgezet, maar dat is niet helemaal waar.' De voornaamste reden voor het aftreden van de toenmalige regering was, dat de parlementariërs het vertrouwen in de regering hadden opgezegd. Parlementariërs van de BVD, die tot de regering behoorden, liepen namelijk over naar de VHP en ook volksvertegenwoordigers van de FAL stapten uit de coalitie.

De onenigheid tussen Bouterse en Wijdenbosch droeg ook bij aan het voortijdig vertrek van het toenmalige staatshoofd.

Hooghart waarschuwt zijn collega-vakbondsleiders dat de politiek de vakbeweging vaak genoeg misbruikt. Hij zegt dat hij zich vaker heeft ingezet voor nationale strijd, maar dat dit nooit eerder is gewaardeerd door de politiek.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Auto militair beschoten op parkeerterrein Kabinet van de President

In auto zittende echtgenote militair gewond door scherven kapot geschoten ruit auto


Starnieuws bericht donderdagavond 6 april, dat 's avonds een schot gelost is op een auto op het parkeerterrein van het Kabinet van de President (zie foto's - Bron: Starnieuws). De vrouw van een militair die in de auto op haar man zat te wachten, kreeg de schrik van haar leven. Zij werd gewond door scherven van de ruit en moet voor medische behandeling naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 

De militair zegt in een reactie, dat hij net teruggereden was, nadat hij collega's die de wacht hadden, afgezet had bij de president.

Bij terugkeer parkeerde hij de wagen en ging naar de balie van het Kabinet van de President om de sleutels af te geven.

Hij hoorde van de wacht, dat er een schot was gelost en dat een van de autoruiten was gebarsten. De militair zegt, dat er glasscherven op de dashboard en stoelen terecht zijn gekomen. De vrouw was aan het 'App'en' en heeft niets gemerkt, tot zij een knal hoorde.

Het projectiel is inmiddels gelokaliseerd en het onderzoek was tegen half elf in de avond nog bezig.

Jonge Peruaanse vrouw (20) bevalt van baby in reddingshelikopter na te zijn geëvacueerd uit onderlopen gebied


'Het was tijd, ze wilde geboren worden in de lucht'


Na weken van gestage regen, toch een zonnestraal: Een vrouw is bevallen van een gezonde baby, meisje, in een reddingshelikopter nadat ze was gered uit een ondergelopen dorp in het noorden van Peru, aldus het Peruaanse leger. Dit bericht vandaag, vrijdag 7 april 2017, onder andere CNN. Maria Josefa Pingo Sanchez, 20, werd dinsdagmiddag gered  en haar baby meisje kwam ter wereld om 3:50, 15 minuten voordat de helikopter landde bij een ziekenhuis. De baby kreeg de naam Cielo, Spaans voor 'lucht', volgens de staatsnieuwszender TV Peru. Moeder en baby hadden geluk. De overstromingen in Peru hebben 106 levens gekost, aldus het overheids persbureau Andina.

In totaal zijn meer dan een miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Daaronder 361.981 kinderen en 20.659 zwangere vrouwen. Edward Albuquerque Cordova van het leger, die Pingo gered heeft, zei in een video vrijgegeven door het Peruaanse leger, dat ze gedurende twee dagen weeën had. In de video is een handdoek gedrapeerd te zien over de knieën en buik van Pingo's en naar het zich laat aanzien een legerarts die haar met de weeën.'Het was tijd. Ze wilde geboren worden de lucht', zei Pingo grijnzend tegen Peruaanse media in het ziekenhuis. 'Ze was in een precaire gezondheidstoestand', zei Albuquerque, eraan toevoegend dat de redders niet hadden verwacht dat Pingo zou bevallen voor aankomst in een ziekenhuis, en dat de geboorte was 'geïmproviseerd', maar de komst van de baby bracht vreugde aan iedereen onder zijn bemanning. 'Het was de eerste keer dat dit gebeurde voor mij, en de eerste keer dat het gebeurde in een legerhelikopter, en in het leger in het algemeen', zei Albuquerque.

Pingo baarde haar baby ongeveer 15 minuten voordat de helikopter zijn bestemming, een ziekenhuis in Chiclayo, had bereikt. 'Wat willen we dat de baby is? Een piloot, een soldaat, of een commandant? In elk geval, ze is nu een deel van onze familie', zei Albuquerque, breed glimlachend.

Moeder en baby maken het goed en donderdag ontving ze een bezoek van de commandant van de reddingseenheid, kolonel Javier Tryon, die haar een geschenk gebracht. Pingo was zo dankbaar voor de Peruaanse luchtmacht, dat ze de commandant van de eenheid vroeg om de baby' peetvader te zijn, zo berichtte TV Peru. Tryon zei dat het het engagement van het leger is om de bevolking van Peru te blijven helpen.

Het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme tweete een foto van moeder en dochter op slechts enkele minuten na de geboorte, met de titel 'Dit is hoe hoop wordt geboren.'


(Red. De Surinaamse Krant/CNN/TV Peru/Twitter)

Artiest Clarence Breeveld (68) thuis in Houten overleden

Clarence Breeveld was geruime tijd ziek en overleed in bijzijn echtgenote, zus  en oudste zoon


Zanger, gitarist en componist Clarence Breeveld (68) is donderdagavond 6 april 2017 tegen half zeven Surinaamse tijd overleden in zijn woning in Houten, Nederland. Zijn vrouw Yvonne, zus Lucia, zijn oudste zoon Clarence jr. waren bij hem. De artiest was geruime tijd ziek, zo bericht Starnieuws.

Op 12 februari werd in Nederland een eerbetoon gehouden voor Clarence. President Desi Bouterse benoemde hem tot Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster.

De artiest heeft Suriname op waardige wijze uitgedragen in het buitenland. Speciaal voor de decoratie namens het staatshoofd, was de toenmalige directeur van het Kabinet van de President, Eugene van der San, aanwezig bij de plechtigheid.

Clarence Breeveld is geboren op 11 september 1948 in Nieuw Nickerie, waar zijn ouders toen als EBG-predikants echtpaar werkten. Clarence was het derde kind in een gezin van zes en ging naar de Graaf von Zinzendorf- en de Poolschool. Hij werkte daarna bij Suralco, maar deed tegelijkertijd toen de Avond Technische School, die hij afrondde. Bij Suralco deed hij ook interne opleidingen en werkte onder andere in de Potroom.


Hij ging in 1970 naar Nederland waar hij de lerarenopleiding Elektrotechniek afrondde. Vervolgens werkte hij in het technisch onderwijs als docent Schei- en Natuurkunde en elektrotechniek.

Net als alle andere broers Borger, Hans en Carl, bespeelde hij de gitaar, maar groeide uit tot de beste van ons allen, zegt Carl Breeveld (DOE-Assembleelid) in een reactie. Clarence heeft veel muziek gemaakt en gezongen. 'Ik herinner mijn broer ook als een toegewijd sportman. In de judosport heeft hij zijn sporen verdiend. De laatste keer dat we elkaar spraken was zondag via FaceTime. Ik mocht twee aangename weken met hem in februari jongstleden doorbrengen', zegt Carl Breeveld.

Tienduizenden demonstranten leggen Venezolaanse hoofdstad Caracas plat

Regering tracht oppositioneel protest te breken door eigen tegen-demonstratie te organiseren

(Bron foto: Fernando Llano/AP)


Tienduizenden Venezolanen hebben donderdag een groot deel van de hoofdstad stil gelegd en botsten met de politie om te protesteren tegen wat zij noemen een poging tot staatsgreep door de socialistische regering. Het was het grootste demonstratie van de oppositie die het land heeft gezien in een half jaar. Veel demonstranten voerden borden mee met teksten als 'Niet Langer Dictatuur', over de belangrijkste snelweg die vanuit het rijke oostelijke deel van Caracas naar het centrum voert. Later op de dag stond een kleinere groep tegenover de oproerpolitie, die de menigte uit het centrum trachtte te houden met traangas, rubber kogels en waterkanonnen, aldus het persbureau The Associated Press vanochtend, vrijdag 7 april 2017.


Sommige jonge demonstranten bedekten hun gezichten met bandana's (zie foto - Bron: Fernando Llano/AP) en gooiden stenen en gebruikte traangasgranaten. Leiders van de oppositie zeiden, dat meer dan een dozijn demonstranten gewond raakten bij de schermutselingen.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft bijna dagelijkse protesten sinds het Hooggerechtshof vorige week een uitspraak deed waardoor het congres buiten spel werd gezet. Maar, een rechtbank trok die beslissing terug nadat het onder zware kritiek kwam, maar de oppositie zei dat de poging om een ​​tak van de macht te breken de ware dictatoriale aard van de regering heeft onthuld. De demonstratie van donderdag was een poging om de regering te tonen, dat de oppositie nationale verkiezingen wil.


Veel van degenen die de verstikkende tropische hitte onder paraplu's en baseball caps trotseerden zeiden, dat ze ook hadden deelgenomen aan een protest dinsdag dat leidde tot een handvol ernstige verwondingen en arrestaties. 'Toen ik deze ochtend vertrok, zeiden mijn kleinkinderen: 'Oma, ben je niet bang? Maar, ik zei ze je kunt je niet laten intimideren. Je moet je zien te ontdoen van deze regering', zei Asusena Aquilera, een 57-jarige gepensioneerde financieel werkneemster die naar het protest ging met een vlag gedrapeerd rond haar schouders. Ze zei dat ze moeite heeft om genoeg eten te krijgen te midden van de voedseltekorten.

De regering reageerde op de demonstratie van donderdag door het creëren van een eigen file, het sluiten van meer dan een dozijn Caracas metrostations en het organiseren van een eigen contra-protest in het hart van de stad.

Veel straten waren geblokkeerd in de vroege ochtend en sommige werknemers besloten om thuis te blijven na het zien van het verkeer. Bodyguards begeleidden oppositieleiders door de menigte naar het oppositie protest. Aanhangers van de regering in rode T-shirts en pijpen in de handen werden gespot op stationair draaiende motorfietsen aan de rand van de demonstratie.

De uitspraak van de rechter vorige week leidde tot een protest van de internationale gemeenschap tegen wat sommige landen zeiden was een wending naar dictatuur. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gaf haar sterkste waarschuwing aan president Nicolas Maduro en een aantal landen in de regio riep hun ambassadeurs terug. Zelfs Venezuela's meest herkenbare internationale filmster, Edgar Ramirez, nam deel aan de oproepen tot protest.

Op woensdag begonnen wetgevers, sommige nog steeds gewond door het protest de vorige dag, een symbolisch proces met het verwijderen van rechters van het Hooggerechtshof. Later die dag, zocht de voorzitter van een vooraanstaande Venezolaanse oppositiepartij zijn toevlucht in de residentie van de Chileense ambassadeur in Caracas en vroeg om bescherming. Het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat aan Roberto Enriquez, voorzitter van de COPEI christendemocratische oppositiepartij, een gaststatus is verleend. De partij zei, dat andere COPEI-leiders zijn gearresteerd in de afgelopen dagen en beschuldigd worden van verraad. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat Venezuela meer dan 100 politieke gevangenen heeft opgesloten.

(Bron foto: Ariana Cubillos AP)
Caracas zag twee even grote demonstraties tegen de regering afgelopen herfst, maar demonstranten zeiden donderdag, dat ze dachten dat het deze keer misschien anders zou zijn, met vaste protesten in combinatie met toenemende internationale kritiek en ondraaglijke tekorten aan voedsel en medicijnen. 'Deze keer zijn we niet van plan de druk op te laten voeren. Ik kan niet geloven dat de regering met zijn armen gekruist heeft zitten kijken naar dit land, alleen maar naar hoe het elkaar valt', zei onderhoudswerknemer Freddy Munoz. 'Ik heb drie kleine kinderen thuis. We kunnen geen melk voor ze vinden.'

Een test zal komen wanneer de Venezolanen volgende week vrij zijn vanwege de Paasvakantie. De gematigde oppositieleider Henrique Capriles zei dat het punt niet de protesten is, maar de uiteindelijke uitkomst. 'We gaan niet de straat op, omdat we Maduro niet willen', zei hij.
'De manier waarop we ons bevrijden van Maduro is met de verkiezingen. Dat is hoe we de slechtste regering die ons land ooit heeft gezien gaan wijzigen.' 

Bij een tegenprotest zei het zwaargewicht van de socialistische partij Diosdado Cabello, dat de protesten onhoudbaar zijn. 'Vandaag gaven zij het volk het geschenk van een file. Deze jongens zijn wanhopig', zei hij

(Red. De Surinaams Krant/Associated Press)