zaterdag 8 april 2017

De kleine bragada vernietigt diverse groenten op velden in centraal Chili

Afrikaans insect eind vorig jaar voor het eerst door wetenschappers gezien in Zuid-Amerika


De bagrada is voor de eerste keer in de afgelopen maanden in Chili opgedoken en heeft gewassen van kool, broccoli en andere groenten beschadigd, aldus is gisteren door de regering bekendgemaakt, zo bericht het persbureau Reuters vandaag, zaterdag 8 april 2017. 

Bagrada hilaris, ook wel bekend als het geschilderde insect, hoort thuis in Afrika, en werd voor het eerst in Zuid-Amerika eind vorig jaar door wetenschappers waargenomen.

De regering zei, dat meer dan 200 hectare is beschadigd door het insect in het centrum van Chili, het belangrijkste landbouwgebied van het land. Gewassen die worden aangetast zijn bloemkool, kool, broccoli, rucola en radijs.

De bagrada verlaagt opbrengsten en veroorzaakt verwelking en vlekken. De regering zei, dat het onderzoek verricht naar het gedrag van het insect in Chili en zou boeren een eenmalige betaling verstrekken voor de financiering de aankoop van pesticide te geven.


Chili is een belangrijke leverancier van zogenoemde tegengestelde-seizoen groenten en fruit voor noordelijk halfrond landen.(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

Cameraman van Venezolaanse nieuwswebsite gearresteerd

Elvis Flores aangehouden bij filmen demonstraties tegen regering Maduro in Caracas


De Venezolaanse autoriteiten hebben Elvis Flores, cameraman voor het online kanaal VPITV, gearresteerd. VPITV zond live protesten in Caracas uit, die werden georganiseerd door tegenstanders van de regering Nicolás Maduro. Dit bericht vandaag, zaterdag 8 april 2017, de nieuwswebsite GlobalVoices.org.

De demonstraties ontstonden vorige week in reactie op het ontbinden van het parlement door het Hooggerechtshof en het toewijzen van haar functies aan de uitvoerende macht en de Hoge Raad. Op het moment van zijn arrestatie namen agenten Flores’ apparatuur in beslag en VPITV werd vervolgens gedwongen om de uitzendingen te beëindigen.


Het kanaal, dat uitzendt via platforms als YouTube en Periscope, was enkele jaren geleden gestopt met het uitzenden van protesten om eventuele financiële sancties en stopzetten van uitzendingen te vermijden door de Nationale Commissie voor Telecommunicatie, die eerder had verklaard, dat het uitzenden van de protesten kan worden beschouwd als aanzetten tot geweld.


In de afgelopen jaren, met name in tijden van protest en crisis, hebben Venezolanen zich gewend tot sociale netwerken en beelden via streaming om informatie buiten de officiële kanalen om te verkrijgen, die immers onderhevig zijn aan toenemende censuur.

Persconferenties en statements van de belangrijkste politieke oppositiepartijen worden vaak uitgezonden via Periscope. Op haar beurt zendt de Nationale Assemblee haar zittingen uit via YouTube. Ondanks de arrestaties van gebruikers van sociale netwerken en de verslechtering van de telecommunicatie, blijft het internet een strijdtoneel voor Venezuela.


(Red. De Surinaamse Krant/Global Voices/Twitter)

Activiste Neus gaat alleen verder met acties

Neus neemt niet langer deel aan gezamenlijke demonstraties vakbeweging en anderen

Actieman Hofwijks van 'We Zijn Moe' hoopt Neus tot andere gedachten te kunnen brengen


Na twee dagen van gezamenlijk protest met de vakbeweging en het Burgercollectief, heeft activiste Maisha Neus (zie foto - Bron: Facebook) - die aan de basis heeft gestaan van de huidige protesten - besloten om alleen verder te gaan. Dat meldt zij op haar Facebook-pagina, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 8 april 2017.

Neus wenst dit weekend niet in de media te treden over haar besluit.

Opvallend is wel, aldus de Ware Tijd, dat Neus, die vorige week met een protestmars begon, op geen van de twee dagen van het gezamenlijk protest het woord heeft gevoerd.

'Ik wil alle mensen bedanken die zijn komen demonstreren de afgelopen dagen . Ik heb de afgelopen twee dagen de vakbonden en het Burgercollectief ondersteund, maar heb besloten na vandaag als individu verder te gaan.' Wie zich bij haar wil aansluiten is meer dan welkom. '

De strijd die ik voer, is een rechtvaardige voor verandering en verjonging. Degene die mijn visie volgen en werkelijk gaan voor verandering in de grootste zin des woord zijn welkom om te komen luisteren naar mijn visie, plan van aanpak en oplossingsmodellen.'

Haar eerstvolgende protestdag maakt zij vandaag bekend. Curtis Hofwijks, trekker van 'We zijn Moe', wil tegenover de Ware Tijd niet ingaan op het besluit van zijn medestrijder. Wel zal hij proberen haar tot andere gedachten te brengen.

Hieronder de gehele tekst van Maisha Neus op haar Facebookpagina:

Ik wil alle mensen die zijn komen demonstreren de afgelopen dagen bedanken. Ik heb de afgelopen twee dagen de vakbonden en het burgercollectief gesteund maar heb besloten na vandaag om verder te gaan als individu en wie wil aansluiten is meer dan welkom en NODIG. De strijd die ik voer is een gerechtvaardige strijd voor verandering en verjonging. Ik zal vanavond bekend maken wanneer een nieuwe protestmanifestatie van Maisha Neus is. Degene die mijn visie volgen en werkelijk gaan voor verandering in de grootste zin deswoords zijn welkom om te komen luisteren naar mijn visie, plan van aanpak en oplossingsmodellen. Verder wil ik de vakbonden veel succes toewensen met hun protestacties en hoop ik dat hun doel bereiken!!!
VERANDERING BEGINT BIJ 1!!! VOOR SURINAME!!! ✊🏽✊🏽✊🏽✊🏽🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷

Overigens berichtte de nieuwswebsite GFC Nieuws gisteren, dat Neus donderdag opgeroepen werd door de politie voor verhoor. Dit gebeurde naar aanleiding van een uitspraak die zij had gedaan bij Radio ABC. Op een vraag wie zij verwacht de acties te zullen ondersteunen, antwoordde Neus onder andere als volgt: 'Al ben je leerkracht, man, vrouw, kind of rover, eenieder is nodig'.

Deze uitspraak van Neus was koren op de molen van presentator (en perschef van het Kabinet van de President) Cliff Limburg van het staatsradio SRS-programma Bakana Tori. Neus werd kwalijk genomen, dat zij rovers oproept om te protesteren op het Onafhankelijkheidsplein. Zij werd verweten staatsgevaarlijk bezig te zijn.

Neus zegt echter geen rovers te hebben opgeroepen om chaos te schoppen. Wat zij duidelijk wilde maken is, dat eenieder getroffen wordt door de huidige situatie in het land. Als gevolg van de slechte economische situatie neemt de criminaliteit toe. 'Rovers zijn ook dochters en zonen van het land, ze hebben ook een stem. Ik keur daarmee hetgeen zij doen niet goed. En dit heb ik duidelijk gemaakt aan de politie, die mij een goeie behandeling heeft gegeven.'

Beruchte paardenvleeshandelaar Jan Fasen uit Breda gearresteerd in Spanje

Man importeerde paarden uit Argentinië en liet zieke en gestolen dieren slachten voor consumptie


De beruchte Bredase vleeshandelaar Jan Fasen. is deze week in Spanje opgepakt vanwege een nieuw paardenvleesschandaal. Volgens de Spaanse autoriteiten is de 67-jarige Nederlander de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie. Het vlees (zie foto - Bron: Twitter) is mogelijk in België, Italië, Roemenië, Nederland en Frankrijk in de voedselketen terechtgekomen, aldus de Spaanse krant El Pais (zie onderaan). 

In totaal werden 25 verdachten gearresteerd.

Fasen is in Nederland al eens veroordeeld, omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Paarden haalde hij uit Argentinië en het vlees werd verkocht in Frankrijk. De criminele winst die hij daar mee maakte werd becijferd op 2,6 miljoen euro.


Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten in nauw contact te staan met de Spaanse autoriteiten en geen concrete informatie te hebben dat de partij verdacht vlees in Nederland op de markt is gekomen. 'We houden de vinger aan de pols en komen in actie als het vermoeden bestaat dat het vlees in Nederland is beland, maar vooralsnog is daar geen sprake van', meldt een woordvoerder.
http://politica.elpais.com/politica/2017/04/07/actualidad/1491556098_876600.html

Cae una gran red que comerciaba con carne de caballo no apta para el consumo humano

La Guardia Civil detiene a 25 personas en 16 provincias. Un holandés, relacionado con otro fraude en 2013, está en el centro de la operación


La Guardia Civil ha asestado un duro golpe al comercio con carne de caballo no apta para el consumo humano que se vendía en Bélgica, Italia, Rumanía, Holanda y Francia. El entramado hacía pasar carne de caballos de recreo, que no pasan los controles veterinarios, por equinos de abasto, los destinados para consumo humano que sí están sujetos a revisiones. 25 personas han sido detenidas en 16 provincias. En el centro de la operación está un ciudadano holandés que ya estuvo implicado en otro gran fraude europeo de carne de equino en 2013.Registro el pasado martes de la Guardia Civil en el matadero de Toreno (León).
Registro el pasado martes de la Guardia Civil en el matadero de Toreno (León). INFOBIERZO.COM


Al ciudadano holandés Jan Fasen le conocían en media Europa por haber estado relacionado, en 2013, en el enorme escándalo que se desató al localizarse en los mercados de la Unión Europea carne de ternera mezclada con la de caballo.

Hace algo más de un año esta persona trasladó su residencia a Alicante. Y los agentes de la Unidad Central Operativa Medioambiental del Seprona de la Guardia Civil, encargados ahora de este último caso, lo ubican en el centro de la operación, denominada Gazel y en la que trabajaban desde hacía meses. La investigación lo sitúa como la persona que ha puesto en contacto a los productores españoles con los compradores europeos.
Varios mataderos ubicados en la provincia de León —en los municipios de Astorga y Toreno— y en Segovia están en el centro de esta operación, según detallan fuentes cercanas a la investigación. Allí se sacrificaba a los caballos para luego vender su carne para consumo humano. Esta carne en España prácticamente no se consume, por lo que la mayoría acababa en los mercados de Bélgica, Italia, Rumanía, Holanda y Francia, donde sí existe más tradición. Las policías de estos países, además de la Europol, han participado en esta operación internacional, que aún continúa abierta.
En los mataderos implicados se sacrificaban caballos aptos para el consumo humano, los denominados de abasto, que pasan controles veterinarios y sobre los que existe una clara trazabilidad. Pero también entraban presuntamente ejemplares que se habían destinado en vida para recreo o competición, que no pasan los mismos controles veterinarios porque no están destinados a su venta como carne y a los que se les pueden inyectar antibióticos, medicamentos o suplementos. Además, se han detectado caballos enfermos y robados que entraban en los mataderos.
El grueso de la Operación Gazel se desarrolló el martes, cuando se practicaron detenciones y registros en al menos 16 provincias. En total, según indican fuentes próximas a la investigación, fueron detenidas 25 personas. Hubo actuaciones en Alicante, León, Lugo, Ourense, Asturias, Palencia, Pontevedra, Toledo, Badajoz, Cáceres, Cantabria, Ciudad Real, A Coruña, Segovia, Valencia y Zamora. No solo se ha actuado contra los mataderos, también contra salas de despiece y los criadores, repartidos por media España.
Los detenidos están acusados de delitos contra la salud pública, falsedad documental, organización criminal y blanqueo.
Fasen ya estuvo implicado en otro gran escándalo, destapado en enero de 2013, relacionado con la carne de equino. En varios países de la Unión Europea se detectó que carne que se vendía como de vacuno había sido mezclada con la de caballo, lo que motivó que la Comisión pusiera en marcha un plan específico contra el etiquetado fraudulento. Este mismo ciudadano estuvo en 2009 implicado en otro caso más: hizo pasar como ternera halal (los alimentos que cumplen con los requisitos del Islam) carne de caballo. En 2013 fue condenado por estos últimos hechos a seis meses de cárcel y 50.000 euros.

‘Muertos’ cinco veces

Además de caballos destinados al recreo o a la práctica deportiva, los agentes también han detectado en este último caso que la red habría utilizado equinos enfermos y robados, algunos de ellos sustraídos en Portugal. Luego se falsificaba su origen presentando, repetidamente, los papeles en regla de otros animales. "Algunos caballos han muerto hasta cinco veces", ponen como ejemplo fuentes cercanas a la investigación.
Del caso se encarga el Juzgado de Primera Instancia e Instrucción 4 de Ponferrada (León), debido a que es allí donde están los principales mataderos implicados. De momento, el instructor ha enviado a prisión a ocho personas tras tomarles declaración. Además de las detenciones ya practicadas, los agentes tienen previsto imputar a unas 25 personas más también relacionadas con este escándalo.
La organización de consumidores OCU ha instado este viernes a la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición y a las comunidades autónomas a que informen del alcance del fraude y a retirar los productos afectados. El Ministerio de Agricultura, que afirma conocer las actuaciones, ha preferido no hacer declaraciones al estar el caso bajo secreto de sumario. El de Sanidad ha indicado que, de momento, no se ha activado "la red de alertas alimentarias".

EL RIESGO DE ROMPER LA TRAZABILIDAD
Consuelo Serres, directora del Hospital Clínico Veterinario de la Universidad Complutense, indica que los caballos de recreo tienen en su libro de medicación una mención “expresa” a que no es una carne apta para el consumo humano. “Es como la de un perro, la de un animal doméstico”, explica. En el caso de los de abasto, esa cartilla debe estar limpia para que un animal pueda entrar en el matadero y ser procesado para consumo. Serres señala que tan importante es conocer los productos que se les han suministrado (hormonas, antibióticos o antiinflamatorios) como conocer el “periodo de supresión”: el tiempo que tardan en expulsarlos para que luego la carne pueda ser consumida con seguridad. En todo caso, Serres descarta que haya “un riesgo de intoxicación” cuando se come una carne fuera de control.
El problema en este caso es que se ha perdido “el control” sobre la carne, detalla Pedro Luis Lorenzo, decano de la Facultad de Veterinaria de la Complutense. Y la “trazabilidad” que tienen todos los productos de ganadería —el registro desde que nace el animal hasta que entra en el matadero— se ha roto.

(Red. De Surinaamse Krant/El Pais/De Telegraaf/Omroep Brabant/Twitter)

Somohardjo (PL): 'Wij willen inspraak hebben, wij zijn geen nummers'

'Regering kan niet eenzijdig bepalen dat brandstofprijs omhoog gaat'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), vindt dat de regering niet eenzijdig kan bepalen dat de brandstofprijs omhoog gaat. 'Wij willen inspraak hebben, wij zijn geen nummers. Wij willen geteld worden', aldus de politicus vandaag, zaterdag 8 april 2017, op Starnieuws. Hij heeft beide dagen meegedaan aan de demonstraties gericht tegen het regeringsbeleid en de verhoging van de brandstofprijs.

Somohardjo is het eens met de vakbeweging dat de strijd pas is begonnen. Er is nog een lange weg te gaan, omdat president Desi Bouterse angst heeft om in de gevangenis te belanden wanneer hij opstapt. Hij zal ook niet naar een ander land kunnen vluchten. 'Daarom moeten wij een model zoeken om zijn angst weg te halen', meent de politicus.

De massa heeft duidelijk aangegeven, dat de brandstofprijs teruggedraaid moet worden en de verdere verarming van het volk een halt wordt toegeroepen. 'Als de verhogingen van de prijzen worden teruggedraaid, dan heeft het volk gewonnen. Ook rijst en andere goederen zijn duurder geworden. Een Srd is nu maar 50 cent waard', zegt Somohardjo.

De politicus vindt dat mensen niet op straat komen voor de vakbeweging of een politieke partij, maar ze komen op voor zichzelf en voor de generaties na hen. De NDP heeft 26 zetels, 'maar toch zijn de huurlingen Sapoen en Chitan erbij gehaald om de regering in stand te houden. Hetzelfde geldt voor de BEP. Als een NDP'er besluit op te stappen uit ontevredenheid, kan Bouterse nog steeds rekenen op de anderen.'

De acties zullen maandag opgevoerd worden. Verschillende politieke partijen zijn hun achterban aan het mobiliseren. De PL houdt 15 april een eenheidsmanifestatie in Nickerie en op 30 april is er in Wanica een protestbijeenkomst. Er wordt gewerkt aan een grote gezamenlijke manifestatie rond 25 mei, de dag dat de huidige coalitie twee jaar geleden is gekozen. Er zal dan gedemonstreerd worden tegen het beleid van de regering.

Inheemse dorpen Para worden in kaart gebracht

VIDS-voorzitter Artist spreekt van 'een historisch moment'


'Een historisch moment.' Zo bestempelt Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), de eerste stap die is gezet om inheemse dorpen in Para in kaart te brengen. Het bestuur van de organisatie begon in 2014 met dit proces en bracht tot nu toe zes dorpen in Para-Oost in kaart. Het gaat om Cabendadorp, (Klein) Powakka, Cassipora, Redi Doti, Bernharddorp en Pierre Kondre. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag  april 2017.

Het in kaart brengen van de dorpen houdt in de vaststelling van onder meer woon- en leefgemeenschappen en landbouwgebieden. Dit is belangrijk om te komen tot een wettelijke erkenning van de grondenrechten van deze gemeenschappen.

De VIDS laat niets aan het toeval over en begint daarom eerst haar huiswerk te maken door de gebieden alvast in kaart te brengen.

Tijdens een bijeenkomst in het cultureel centrum te Powakka zijn gisteren de resultaten van het project uitgewerkt. Verschillende sprekers hebben hun waardering hierover uitgesproken. Het is de eerste keer dat inheemse dorpen in kaart worden gebracht. Dit is volgens Artist ook belangrijk voor het nageslacht.

Para is opgedeeld in een oostelijk en westelijk deel met samen veertien inheemse dorpen. In het vervolgtraject zullen de dorpen in het westelijk deel in kaart worden gebracht. De organisatie gaat op zoek naar fondsen om dit tot stand te brengen.

Voor het eerste project heeft het Wereld Natuurfonds geld beschikbaar gesteld.

De documentatie van de dorpen is niet alleen op papier, maar ook digitaal beschikbaar. Er zijn kritische vragen gesteld over de vastgestelde gegevens. Zo wilde een aanwezige weten of de informatie in het nationale databestand (MI-Glis) opgenomen zal worden. Dit zal pas het geval zal zijn wanneer de grondenrechten wettelijk erkend zijn, zegt de VIDS.

DNA-parlementariër Jennifer Vreedzaam (NDP van Para zei, dat de bestuurlijke ordening en inrichting wettelijk gestructureerd moeten worden. Ze stelt dat er daarvoor een nationale dialoog op gang moet komen.

Verklaring Statenlid Plet aan Openbaar Ministerie Curaçao op straat

Zakenman Ricardo had tussenpersoon moeten zijn om omkoping te faciliteren


Zakenman Gilbert Ricardo had als tussenpersoon moeten fungeren om de omkoping te faciliteren, maar heeft dit uiteindelijk niet gedaan omdat hij Statenlid Yaël Plet (MAN) wilde beschermen. Dat blijkt, zo weet het Antilliaans Dagblad zaterdag 8 april 2017 te berichten, uit de verklaring van Plet aan het Openbaar Ministerie, gedateerd 15 februari 2017. 

In de verklaring, die in handen is van het dagblad, doet Plet uitgebreid verslag van 9 februari 2017; de dag waarop hij op de parkeerplaats van het Wilhelminaplein door MFK-leider Gerrit Schotte werd benaderd met de vraag of Plet met Ricardo had gesproken.

Dat het tweetal elkaar op 9 februari inderdaad heeft gesproken, werd eerder ook door Schotte bevestigd.

Jeugdorganisaties Curaçao vragen bij OM aandacht voor misbruik kinderen

OM en politie zouden te weinig aandacht besteden aan misbruik

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Jeugdorganisaties op Curaçao hebben gisteren met een protestmars door de stad richting het Openbaar Ministerie (OM) aandacht gevraagd voor misbruik van kinderen en gebrek aan aandacht hiervoor van de politie en het Openbaar Ministerie, zo bericht vandaag, zaterdag 8 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

Organisaties die opkomen voor de rechten van kinderen beklagen zich, dat meldingen van misbruik of verwaarlozing van kinderen niet altijd de gewenste aandacht, opvolging en vervolging krijgen.

'Er wordt door het Openbaar Ministerie te weinig onderzoek gedaan. In veel gevallen worden verantwoordelijke personen niet vervolgd. Daders kunnen daardoor contact proberen te houden met de slachtoffers', aldus Bos di Hubentut namens alle protesterende organisaties. 'Als volwassenen moeten we ervoor zorgen dat onze kinderen worden beschermd en hun veiligheid garanderen.' 

Medisch directeur Sehos, Curaçao: 'Chirurgen moeten zich vestigen in Sehos'

Fa Si Oen en Berry sinds januari op non-actief gesteld door Sehos-directie


De chirurgen Patrick Fa Si Oen en Michel Berry moeten zich in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) vestigen. Doen zij dat niet, dan kunnen zij niet in het Sehos werken. Dat zegt medisch directeur Franke Scheper, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 8 april 2017.

Fa Si Oen en Berry zijn sinds januari dit jaar op non-actief gesteld door de Sehos-directie. Om weer toegelaten te worden moeten zij al hun klinische en poliklinische activiteiten binnen de ziekenhuismuren uitvoeren.

Volgens Scheper hebben de overige vier chirurgen zich inmiddels al helemaal, of in ieder geval grotendeels, in het Sehos gevestigd. Die eis vloeit voort uit de twee audits die de afgelopen maanden werden uitgevoerd bij de vakgroep chirurgie.

Interim-regering Curaçao wil stop heraansluiting van water afgesloten huishoudens

Er zou sprake zijn van nogal wat diefstal van water


De interim-regering onder leiding van Gilmar Pisas (MFK) heeft besloten dat voorlopig geen huishoudens meer opnieuw worden aangesloten op het waternet, dit nadat afgelopen week bleek dat in veel gevallen sprake was van diefstal van water. 

Dat zei interim-minister Jaime Córdoba van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) donderdag tijdens een persconferentie en werd gisteren nog eens bevestigd door interim-minister van Financiën Lourdes Alberto die namens onafhankelijk Statenlid Eduard Braam deel uitmaakt van de regering. Dit bericht vandaag, zaterdag 8 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

Braam is een van de Statenleden van het ‘Blok van 12’ dat onder leiding van MFK-voorman Gerrit Schotte de meerderheid van de huidige Staten vormt.

Invoerrechten op pluimveeproducten met twintig procent gestegen

Lokale kwekers van kippen en doksen pleiten echter voor volledig importverbod


De invoerrechten op pluimveeproducten is met twintig procent omhoog gestegen. Importeurs moeten nu veertig procent invoerrechten betalen. Dit besluit hebben onder andere de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme en Landbouw, Veeteelt en Visserij deze week genomen, aldus vandaag, zaterdag 8 april 2017, de Ware Tijd. 

De lokale kwekers zijn enigszins blij met deze deze stap, omdat ze al zo'n tien jaren klagen over oneerlijke concurrentie. Hun streven is dat de import volledig wordt verboden.

De importeurs daarentegen zijn boos, maar het besluit zal niet worden teruggedraaid. De overheid wil met deze maatregel de lokale productie stimuleren.

De directeur van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS), Gerard van den Bergh, zegt dat de kippenboeren benieuwd zijn naar het effect van deze maatregel. Ze zullen in ieder geval de strijd niet opgeven totdat ze hun doel bereikt hebben. De lokale kwekers hebben het vermogen om de Surinaamse markt te voorzien. Als de import volledig wordt stopgezet kunnen de boeren hun productie verhogen.

COL-bestuur wenst gesprek met Bouterse over inkomensverbetering en FISO

'Sedert 2009 dringen wij aan op het opheffen van de achterstanden in FISO-verband'


Het hoofdbestuur van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) wil ontvangen worden door president Desi Bouterse, om te praten over inkomensverbetering voor de doelgroep van de organisatie. De COL wil ook praten over uniforme toepassing van FISO, het Functie Informatie Systeem van de Overheid. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 8 april 2017.

De organisatie heeft een brief aan de president geschreven waarin zij aandringt op een spoedige ontmoeting met Bouterse. Een eerder gesteld ultimatum voor het realiseren van deze en andere punten is verstreken en de COL zegt in de brief, dat de datum verplaatst is naar april, 'om de strijd zo helder en doeltreffend mogelijk te houden'.

Op 23 januari van dit jaar had de COL na een conclaaf een motie aangeboden voor uitvoering. Deze motie handelt over opheffing van de wurgende effecten op van de sociaal-economische situatie op de actief dienende, gepensioneerde landsdienaren en hun respectieve gezinnen, staat in de brief. In een eerdere motie, van 11 mei 2016, hadden de lid-organisaties van de COL ook gepleit voor realisatie van enkele punten.

De COL zegt sedert 2009 aan te dringen op het opheffen van de achterstanden in FISO-verband. 'Het hoofdbestuur van de COL heeft de overtuiging dat ook u doordrongen zal moeten zijn van de noodzaak van het realiseren van de onderhavige punten en van het geduld dat zij daarbij betoond heeft', staat in de brief, die is getekend door COL-voorzitter Hugo Blanker en de secretaris-generaal van de organisatie, Vivian Schattevo.

Vakbondsman Zunder: 'Regering moet tot inkeer komen'

'Met demonstraties wordt signaal afgegeven, dat inflatie halt moet worden toegeroepen'


'Met dag twee van de protestmanifestatie is een tweede signaal gegeven aan de regering om de inflatie een halt toe te roepen. De inkomens van de Surinamers moeten worden beschermd. Mensen hebben de behoefte om zich te verzetten tegen de verarming door de inflatie. Ook het bedrijfsleven voelt het, want veel bedrijven sluiten omdat ze hun verplichtingen niet kunnen nakomen', aldus Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) en econoom, vandaag, zaterdag 8 april 2017, op Starnieuws. 

De regering heeft de inflatie gecreëerd en moet zich volgens Zunder niet voor schamen om dat toe te geven. De regering moet tot inkeer komen, vindt de vakbondsleider.

Door de verhoging van de brandstofprijs, is de inflatie toegenomen. Goederen in winkels zijn duurder geworden. Mensen hebben nog minder geld om te besteden, waardoor zij niet uitkomen. De regering moet niet arrogant en onverstandig zijn en luisteren naar de massa, meent Zunder.

De koers van de Amerikaanse dollar moet omlaag. Een dollar moet van Srd 7,61 teruggebracht worden naar 5, stelt Zunder. De monetaire reserve moet opgevoerd worden naar vier tot vijf maanden import. De overheidsuitgaven moeten met 15% worden teruggedrongen. Er moet een anti-inflatiebeleid komen.

De vakbeweging is, aldus Zunder, bereid om mee te denken en mee te sturen, want de regering mist volgens de vakbondsleider de competentie om het land te besturen. De regering moet niet kijken naar 2020.

'De regering moet wijs zijn en luisteren naar het volk, dat langer dan een jaar ontevreden is en nu bereid is massaal op straat te komen.' De protestmanifestatie gaat in een tweede versnelling. Dit houdt volgens Zunder in, dat er gerichte acties ondernomen zullen worden. Dit weekend zal het actiemodel worden bepaald.

President Bouterse nodigt 'wakamans' en ontevreden mensen uit om hun gevoelens te uiten

Bouterse: 'NDP'ers worden benaderd door de VHP'

President spreekt waardering uit over vreedzaam verloop demonstraties


Alle 'wakamans' en mensen die ontevreden zijn, mogen vanochtend, zaterdag 8 april 2017, vanaf elf uur naar het Perscentrum gaan om hun gevoelens kenbaar te maken aan president Desi Bouterse. De president, die ook voorzitter is van de NDP, zei op een structurenvergadering gisteravond in partijcentrum Ocer in Paramaribo, dat hij de noden van het volk begrijpt. Het land verkeert echter in een crisis, waaraan het hoofd geboden moet worden. Dit bericht Starnieuws.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf een presentatie over de financieel-economische situatie van het land. Hij legde uit dat de regering genoodzaakt was de brandstofprijs te verhogen, aangezien de government take al opgesoupeerd was. De inkomsten zijn nodig om onder andere verhoogde salarissen te kunnen betalen.

Jerry Miranda, minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, heeft enkele van zijn plannen uiteengezet.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat Bouterse heeft laten doorschemeren dat hij weet dat NDP'ers worden benaderd door de VHP. Hij riep zijn partijgenoten op om in eenheid te werken voor het land en de medemens te dienen. Er moet niet alleen gedacht worden aan verdienen. Hij is bereid te luisteren naar mensen die ontevreden zijn. Er zijn ook personen tussen die goede ideeën hebben, aldus Bouterse.

De president sprak zijn waardering uit over de vreedzame wijze waarop de demonstraties verlopen zijn. Hij is zich ervan bewust dat mensen het moeilijk hebben op dit moment, maar er zijn goede vooruitzichten.

Politie zoekt naarstig naar zwarte Toyota Harrier en bestuurder die inreed op menigte bij protest

Twee door auto aangereden gewond geraakte personen doen aangifte

Politie vraagt hulp burgers om kentekennummer auto te achterhalen


De politie vraagt aan personen die het kentekennummer van de zwarte Toyota Harrier, die inreed op de menigte bij de demonstratie tegen het regeringsbeleid en de verhoogde brandstofprijzen donderdag, hebben onthouden de informatie door te geven. 

Er was een kentekennummer doorgespeeld aan de politie en die is nagetrokken. Maar, dat nummer hoort bij een grijze Toyota Regius en de eigenaar was op het moment van het incident op het werk was, met zijn auto.

Twee slachtoffers die verwondingen hebben door de actie van de bestuurder van de Harrier hebben op het politiebureau van ressort Centrum aangifte gedaan. Volgens verklaring van de twee hebben zij slechts kunnen zien dat het gaat om een zwarte Harrier. Zij kunnen niet precies aangeven wat het kentekennummer van het voertuig is.

Er kan contact gemaakt worden met de Centrale Meldkamer op het nummer 115 of op de telefoonnummers 477777 of 471111. Indien u de informatie anoniem wenst door te geven, kan dit ook via de tip lijn 179. Deze lijn is gratis te bereiken.

Protest vakbeweging gaat maandag 10 april in tweede versnelling

Bondsleider Valies: 'Ik wil maandag geen 10.000 maar 20.000 mensen zien'


Het protest van de vakbeweging, ondersteund door politieke partijen, bedrijfsleven, het Burger Collectief en andere groepen, gaat maandag in de tweede versnelling. Dit zei vakbondsleider Robby Naarendorp gisteren, vrijdag 7 april 2017, tijdens de tweede demonstratie tegen het regeringsbeleid en de verhoogde brandstofprijzen, zo schrijft Starnieuws.

Als het aan Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) ligt, gaat hij gelijk naar de derde versnelling. De demonstranten verzamelen zich maandagochtend om half elf op het Kerkplein in Paramaribo.

Valies zei dat minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur confrontatie wil. Hij mag erop rekenen dat de uitdaging niet uit de weg zal worden gegaan.

De vakbondsleider zei ook, dat bij de rechter raadsadviseur Eddy Jozefzoon niet heeft gezegd dat de herwaardering van de leerkrachten betaald zou worden door verhoging van de brandstofprijs. Toen werd ook niet gezegd dat het om een deelbetaling gaat. De leerkrachten hebben dan wel Srd 500 gekregen, maar door de verhogingen van prijzen van producten wordt het geld weer teruggenomen. Door de verhoging van de brandstofprijs is alles in prijs in de winkels omhoog gegaan. 'Zelfs aan de Watermolenstraat moet je meer betalen', zei Valies.

Valies vroeg een applaus voor Maisha Neus en Siebrano Pique die maandag een protestactie hadden gehouden. Zodra mensen demonstreren tegen het wanbeleid van de regering, worden zij zwaar bekritiseerd. Inlichtingendiensten gaan gelijk alles van hen natrekken. Mensen die hun mening geven, worden als vijanden gezien, aldus Valies. Hij wil maandag 'geen 10.000 maar 20.000 mensen zien'.

Xaviera Jessurun van Next Generation en Curtis Hofwijks van 'Wij Zijn Moe' vroegen de mensen om niet thuis te blijven. Hofwijks veel maandag meer jongeren en studenten op het Kerkplein zien. Jessurun zei, dat er te veel loze beloften gedaan worden en fabeltjes worden verteld.

Dayanand Dwarka, bestuurslid van C-47, zei dat elke keer als Desi Bouterse de leiding van het land heeft, het volk wordt verarmd. Hij vroeg Bouterse om te gaan rusten thuis

'Erger nog?'; Alphons Levens

Erger nog?


Dus het komt niet eens
doordat leerkrachten staken;
al een paar dagen lang
genieten veel kinderen geen onderwijs.

Niet alleen senioren burgers
hebben hun duizend niet ontvangen;
uit het ochtendjournaal blijkt:
de kindervervoerders zitten ook te wachten.

Alphons Levens,
7 april 2017.

Vrouw (37) op J.A. Pengelluchthaven betrapt met cocaïne in vagina

Een grote cocaïne bol en zeven kleine bollen verstopt in vaginaDe 37-jarige N.W. is zaterdag 1 april op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden door de douane recherche. De vrouw bleek na onderzoek drugs in haar bezit te hebben, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vrijdag 7 april 2017. 

Zij had een grote cocaïne bol en zeven kleine bolletjes in haar vagina verstopt.

De vrouw werd samen met de cocaïne overgedragen aan de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd de vrouw in verzekering gesteld.

Delegatie marrons bezoekt Peerke Donders museum in Tilburg

Vier marrons uit Cotticagebied op studiereis in Nederland, omdat 'hun cultuur onder druk staat'

De delegatie van marrons bracht  bezoek aan het geboortehuisje van Peerke Donders. (Bron foto: Paul Spapens)

Een delegatie van vier marrons (afstammelingen van gevluchte slaven) uit Suriname heeft gisteren een bezoek gebracht aan Peerke Donders in Tilburg Noord. Ze werden rondgeleid door Paul Spapens, bestuurslid van de Stichting Petrus Donders en coördinator Esther Maas van het Peerke Donderspark, aldus vrijdag 7 april 2017 de nieuwswebsite Stadsnieuws.nl, redactie Tilburg.  

De vier afgevaardigden van de marron-gemeenschap maken een studiereis naar Nederland, omdat hun cultuur onder druk staat. In Nederland bezoeken ze relevante organisaties en ontmoeten ze experts met het oog op concrete samenwerking.

De Stichting Petrus Donders staat daar zeer voor open. De stichting onderhoudt al jaren nauwe contacten met Suriname. Instandhouding Het bezoek aan Nederland en aan Peerke Donders was georganiseerd door Dutch Culture (centrum voor internationale samenwerking in Amsterdam) in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Doel van het bezoek was de duurzame instandhouding van de marron-cultuur in Suriname. Deze staat onder druk door migratie van jongeren naar de stad of het buitenland.

De delegatie kwam naar Peerke Donders, enerzijds door de lange relatie die er bestaat met Suriname en anderzijds omdat de Tilburgse stichting zich voor dezelfde taak gesteld ziet. De Peerke Donders-stichting wil het erfgoed van de Tilburgse zalige relevant maken in de huidige tijd en bestendig voor de toekomst.

De marrons in het Cottica-gebied willen, net als Peerke Donders dat al heeft, een museum stichten. Vanuit dit museum willen ze vooral de eigen jongeren op de hoogte brengen van de marron-cultuur. De delegatie was onder de indruk van het museum in Tilburg Noord, met name omdat het verhaal van Peerke Donders er aan de hand van voorwerpen wordt verteld. 'Dat willen wij ook', aldus Fidelia Grand-Galon, erevoorzitster van het Marron Vrouwen Netwerk. Stichting Petrus Donders heeft kennis en ervaring aangeboden bij het realiseren van het museum van de marron-cultuur.