maandag 10 april 2017

Ongediertebestrijder Killit bestrijdt met de rijstboeren in Nickerie ratten

Bedrijf traint boeren hoe zij effectief rattengif kunnen gebruiken


Rijstboeren in Nickerie en ongediertebestrijder Killit NV slaan de handen ineen om ratten op de rijstvelden te bestrijden. In veel landen waar rijst wordt verbouwd, richten ratten enorme schade aan de aanplant. Om de schade in Suriname in kaart te brengen wil Killit samen met de sector een gedegen rattenbestrijdingsplan ontwikkelen. Dat bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 10 april 2017.


In Nickerie heeft het bedrijf zaterdag een presentatie gehouden over de schade die kan worden aangericht door ratten.

Killit heeft ruim 2.000 kilo rattengif, dat het bedrijf produceert, ter beschikking gesteld aan boeren die meedoen aan het onderzoek. Het bedrijf zal de boeren trainen hoe zij de rattengif effectief kunnen inzetten. Samen met de rijstboeren zal Killit in kaart brengen wat het resultaat is van dit onderzoek.

Ratten dienen zich vanaf het begin van de rijstaanplant aan. De schade wordt aangericht aan het zaaizaad en naarmate de aanplant groeit, nemen de voedingsbronnen voor ratten toe. Ze voeden zich met de jonge planten, de pluimen en de rijpe rijsthalmen.

In sommige landen loopt de schade op tot zelfs meer dan 20%. In Suriname ontbreken cijfers over de schade die ratten veroorzaken in de rijstteelt. Dat er schade is, staat buiten kijf. Killit produceert al jaren rattengif en zal deze ook gebruiken in zijn experiment. De waarde van het rattengif voor dit onderzoek is ongeveer Srd 130.000.

Jogi (VHP): 'Bouterse bezig worstjes te hangen voor demonstranten'

'Ik denk eerder dat Bouterse bezig is verdeeldheid te brengen onder de groep ontevreden burgers'

Gedrag van activist Pique wordt met grote verbazing op social media besproken - Pique laat z'n oren naar Bouterse hangen


'Bouterse is bezig worstjes te hangen voor demonstranten.' Zo reageert VHP-parlementariër Mahinder Jogi op het initiatief van president Desi Bouterse om de noden van de zogeheten ‘wakamans’ aan te horen. Alle ‘wakamans’ en mensen die ontevreden zijn, mochten zaterdag vanaf elf uur 's morgens naar het Perscentrum gaan van de president om hun gevoelens kenbaar te maken aan het staatshoofd.

De parlementariër is blij, dat het staatshoofd enigszins pogingen onderneemt om gesprekken te voeren. 'Het betekent dat hij de gevoerde protestacties van de afgelopen week serieus is gaan nemen. Ik weet echter niet wat de intentie van de president is. Ik denk eerder dat Bouterse bezig is verdeeldheid te brengen onder de groep ontevreden burgers. Hij heeft dit eerder binnen de politiek gedaan en wil dat nu ook bij het volk uitproberen', zegt Jogi vandaag, maandag 10 april 2017, in het Dagblad Suriname.

Hoewel de politicus niet denkt dat het plan van de president zal lukken, adviseert hij de organisatoren van de protestacties om dagelijks met elkaar in contact te zijn om zodoende eventuele infiltraties of omkopingen te voorkomen.

Wanneer de president behoefte heeft om te communiceren, zou hij volgens Jogi dat in De Nationale Assemblee (DNA) moeten doen. 'De president heeft reeds een podium om met het volk te praten. Dat is het legale, constitutionele podium dat bekend staat als het parlement. Jammer dat Bouterse het parlement steeds schuwt. In 1980 heeft hij de Grondwet van de Republiek Suriname en het parlement zelf buiten werking gesteld. Dat betekent dat hij allergisch is voor de volksvertegenwoordiging, omdat hij in zijn hart weet wie en wat hij precies is', aldus Jogi.

De laatste keer dat het staatshoofd in het parlement heeft gestaan, was tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in november 2016. De parlementariër roept het staatshoofd wederom op om te komen praten in het parlement. 'Laat hij met ons komen praten en geen tweedracht zaaien in de samenleving. Wij hebben ook een luisterend oor voor de president', aldus Jogi.

Siebrano Pique, die afgelopen week samen met Maisha Neus de acties heeft ondersteund, maakte zaterdag ook deel uit van een groep die uit ruim twintig personen bestond. Opmerkelijk is, dat Pique de groep personen tegenhield om met de pers te praten. Pique was van oordeel, dat hij nog niets kon zeggen en dat de president de gelegenheid moest worden gegeven om ook zijn zegje te kunnen doen. Neus was niet aanwezig bij de bespreking, maar heeft zich teruggetrokken uit de acties.

Pique en een groep hebben zondag samen met de president een aantal projecten bezocht dat de president aan het uitvoeren is. De groep heeft enkele agrarische en onderwijsprojecten op Bernharddorp en Phedra bezocht. Hierna zijn zij naar Broko Baka, het buitenverblijf van de president, afgereisd.

Het gedrag van Pique afgelopen zaterdag is met grote verbazing op social media besproken. Velen hebben laten weten teleurgesteld te zijn in deze actievoerder en het vermoeden te hebben dat hij nu twee gezichten heeft. De protestmanifestatie gaat vandaag in een tweede versnelling. Dit houdt in dat er gerichte acties ondernomen zullen worden.

Rechtszaak 'Maximus' vindt 19 en 21 april plaats op Curaçao

Verdachte 'Nini' Fonseca woont behandeling zaak bij via een videoverbinding


OM ziet in verdachte schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders moord op politicus Wiels in 2013


Op woensdag 19 en vrijdag 21 april vindt De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de verdachte Burney 'Nini' Fonseca (Curaçao, 1971) vindt woensdag 19 en vrijdag 21 april plaats. Dat is vandaag, maandag 10 april 2017, bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao.

Fonseca is verdachte in het deelonderzoek 'Maximus' naar de opdrachtgevers voor de moord op Helmin Wiels. Fonseca zit momenteel een gevangenisstraf uit voor de uitvoer van cocaïne en witwassen. Hij zal tijdens de behandeling van de rechtszaak niet persoonlijk aanwezig zijn in de rechtszaal, maar via een videoverbinding worden verhoord en de zaak kunnen bijwonen.

Fonseca wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders van de moord op Helmin Wiels in 2013.

De uitvoerder van de moord is reeds tot de Hoge Raad tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Het vonnis in deze is inmiddels onherroepelijk geworden.

De behandeling van de strafzaak tegen Fonseca werd op 8 augustus 2014 aangehouden voor onbepaalde tijd omdat het onderzoek nog niet was afgerond. Het onderzoek naar de betrokkenheid van Fonseca is inmiddels zover gevorderd dat de zaak nu inhoudelijk kan worden

EU roept op tot kalmte in Venezuela

'Venezolaanse autoriteiten moeten gebruik van geweld tegen tegenstanders Maduro stoppen'


De Europese Unie roept op tot kalmte in Venezuela en dringt er bij de autoriteiten op aan om te stoppen met het gebruik van geweld tegen tegenstanders van president Nicolas Maduro. EU-chef buitenlands beleid Federica Mogherini's zegt vandaag, maandag 10 april 2017, in onderstaande verklaring dat 'geweld en de inzet van politie en leger de huidige crisis niet zal oplossen'.

Het zei, dat Venezolanen het recht hebben om vreedzaam te demonstreren en 'om het politieke conflict onmiddellijk opgelost te zien'.

De verklaring stelt verder, dat het verbod dat de regering heeft opgelegd aan oppositieleider Henrique Capriles om gedurende 15 jaar geen politiek te bedrijven en zich niet kandidaat te stellen bij presidentsverkiezingen, 'niet helpt om de onrust en de spanningen in het land te verminderen'.

Venezolaanse autoriteiten hebben zaterdag traangas en rubberen kogels ingezet op Maduro's tegenstanders die met duizenden de straten van onder andere Caracas bezetten in een week lang van protesten die weinig tekenen van verzwakkende vertonen.
https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/24494/statement-latest-developments-venezuela_en

Statement on the latest developments in Venezuela


Ongoing escalation of tensions and violent confrontations during last days are only increasing divisions in Venezuela. But violence and use of  force will not resolve the current crisis.
Heavily sanctioning the opposition - most recently an opposition politician Henrique Capriles Radonski who was banned from political life for 15 years - does not help to lower the unrest and the tensions in the country.
The Venezuelan people has the right to peacefully demonstrate and to see the political conflict  immediately solved. 
The European Union calls on all parties to find common ground and end the violence.

Regering Colombia gaat Mocoa beschermen tegen ontbossing

Ontbossing heeft bijgedragen aan buiten oevers treden van drie rivieren bij Mocoa


Dodental staat op 316 en nog steeds worden ruim 100 mensen vermist


De Colombiaanse regering heeft gisteren maatregelen aangekondigd om de getroffen stad Mocoa te beschermen tegen ontbossing, dat heeft bijgedragen aan de recente dodelijke modderstroom. Dit berichten vandaag, maandag 10 april 2017, lokale en internationale media.

De stortvloed van aarde op 31 maart doodde 316 mensen, waaronder meer dan 100 kinderen, nadat drie rivieren overstroomden in de buurt van de Amazone stad, aldus de autoriteiten.

Minister van Milieu Luis Alberto Murillo heeft aangekondigd, dat het risicogebied waar de Mocoa tragedie zich heeft voorgedaan, zal worden verklaard tot 'een totaal beschermde zone, wat betekent dat daar van nu af aan geen (industriële) activiteiten kunnen worden uitgevoerd', aldus een regeringsverklaring.

De krant El Tiempo krant citeerde eerder Murillo die in een interview zei dat 'er is ontbost voor landbouw en veeteelt zonder de vereiste milieubescherming  in acht te nemen'.

De Nationale Rampen Risico Management Unit zei, dat er nog steeds meer dan 100 mensen worden vermist en dat 4.500 mensen dakloos zijn geworden na de ramp.

FARC-rebellen die het niet eens zijn met vredesakkoord doden soldaat in zuidoosten Colombia

Aanslag op soldaten in legervoertuig veroordeeld door president Santos


Rebellen van de linkse Colombiaanse FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia)die het niet eens zijn met het historische vredesakkoord van vorig jaar november, hebben een soldaat gedood bij een aanslag in het dorp Momposina in het zuidoosten van het land, zo is vandaag, maandag 10 april 2017, door het leger bekendgemaakt. De dissidente FARC-leden zouden gericht een aanslag hebben gepleegd op een legervoertuig met een geïmproviseerd explosief (zie foto - Bron: UPI). Vier andere soldaten raakten gewond, zo berichten onder andere de BBC en UPI (United Press International) vandaag

UPI bericht, dat de militanten die de aanval hebben uitgevoerd, leden zijn van de dissidente FARC-groep onder leiding van Gentil Duarte, een oud-FARC-lid die wordt gezocht door Amerikaanse, Colombiaanse en internationale autoriteiten, waaronder Interpol.


De aanval is veroordeeld door president Juan Manuel Santos, die vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn werk om het vredesakkoord te bereiken.

Met het akkoord kwam een einde aan een halve eeuw van conflicten, maar afvallige FARC-strijders zijn sindsdien in botsing gekomen met andere leden van de FARC en met regeringstroepen. De overheid en de FARC sloten het vredesakkoord in november.

FARC-guerrilla's en burgers werken aan de bouw van woningen, waar zij vóór de definitieve ontwapening zullen verblijven, in de Transitionale Standaardisatie Zone in Pondores, La Guajira, Colombia.

De meest FARC-leden zijn nu in of op weg naar een van de 26 overgangskampen verspreid over het land. Ze werden opgericht als onderdeel van het historische vredesakkoord, waardoor een einde kwam aan vijf decennia gewapende opstand. Maar. sommige FARC-leiders hebben geklaagd dat, ondanks maanden van planning, in het grootste deel van de overgangskampen nog steeds basisvoorzieningen ontbreken, zoals die waren beloofd.

Als het vredesproces volgens plan verloopt, dan zal de FARC zich transformeren tot een politieke organisatie en haar oud-strijders zullen worden opgenomen in de maatschappij. Maar, voor veel mensen, die weinig of geen formele opleiding hebben, kan dat een enorme uitdaging worden.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/UPI)

Record aantal van 51 agenten gedood in deelstaat Rio de Janeiro, Brazilië

Aantal doden onder agenten in Rio zou gerelateerd zijn aan geweld in favela's


Dit jaar zijn tot dusver in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro 51 politieagenten gedood. Dat is een record voor deze periode sinds het bijhouden van die aantallen 23 jaar geleden begon. In heel 2016 kwamen 147 agenten om in Rio de Janeiro op een totaal van 46.000 politiemensen die in de deelstaat werkzaam zijn. Dit berichten vandaag, maandag 10 april 2017, diverse nationale en internationale media, waaronder De Telegraaf. 

Ter vergelijking, in Sao Paulo werken 89.000 agenten; daar vielen in 2016 54 doden. Geweld in favela’s

Het hoge aantal doden onder politieagenten in Rio de Janeiro wordt toegedicht aan het geweld in de favela’s. Drugsbendes hebben het daar voor het zeggen en voeren vaak felle vuurgevechten met de politie.

Mensenrechtenorganisaties verwijten de politie daarbij te veel geweld te gebruiken, wat de conflicten in de favela’s alleen maar aanzwengelt.

Braziliaanse president Temer dankt zijn Chinese collega Xi Jinping voor opheffen importverbod vlees uit Brazilië

VS gaat mogelijk deel van Braziliaanse vleesmarkt in China overnemen


President van Brazilië, Michel Temer, heeft zijn Chinese collega Xi Jinping in het weekend bedankt voor het herzien van de situatie rond de Braziliaanse vleesexport en het weer openstellen van haar markt voor Braziliaans vlees van leveranciers die niet betrokken zijn bij het onderzoek van de federale politie naar fraude, Operação Carne Fraca. Dit bericht de Rio Times vandaag, maandag 10 april 2016. 

President Temer hoopt op 'versterking van een verdere verdieping van de bilaterale samenwerking met China en bedankte de Chinezen voor hun effectief aanpak van het probleem van de export van Braziliaanse rundvleesproducten naar China', aldus een verklaring van het bureau van de Braziliaanse president.

China schortte de import van Braziliaans vlees op na de aankondiging van Operação Carne Fraca op 17 maart door de federale politie van Brazilië. Dagen later echter, na onderhandelingen met de Braziliaanse regering, heropende China weer de markt voor vlees dat niet afkomstig is van de vleesverwerkende bedrijven die onderwerp van aandacht zijn in het onderzoek.

Volgens het kantoor van de Braziliaanse president, hebben beide staatshoofden nogmaals gewezen op het belang van het Chinees-Braziliaanse wereldwijde strategische partnerschap. Terwijl president Temer aandacht vroeg voor het belang van Brazilië om de bilaterale samenwerking te verdiepen, zei president Xi Jinping uit te kijken naar Temer's staatsbezoek in september, wanneer de leiders van de landen die deel uitmaken van het BRICS-overleg (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in Xiaman, China, bijeenkomen om hun samenwerking te bespreken.

Het telefoongesprek van president Temer met Xi Jinping komt dagen na het historische bezoek van de Chinese leider aan de Verenigde Staten, waar president Xi Jinping zou hebben gezegd tegen zijn collega Donald Trump, dat China bereid is te praten over het beëindigen van het verbod op de Amerikaanse invoer van rundvlees, sinds 2003. Als dat gebeurt, dan kan de VS een deel  van de internationale vleesmarkt van Brazilië overnemen.

(Red. De Surinaamse Krant/The Rio Times)

Braziliaanse albino-tweeling verrast modewereld met hun #blackgirlmagic

De 11-jarige Lara en Mara Bawar verleggen de grenzen van schoonheid

(Bron foto's: lipstickalley.com)

De 11-jarige albino-tweeling uit São Paulo sieren nu de pagina's van de meest bekende internationale modefotografen, zo bericht vandaag, maandag 10 april 2017, onder andere de Braziliaanse website Plus55. Lara en Mara Bawar hebben albinisme, een gebrek aan huid- en haarpigment. Hun opvallende bleke uiterlijk heeft de aandacht getrokken van de Zwitserse fotograaf Vinicius Terranova.

De fotograaf portretteerde de tweeling, evenals hun 13-jarige zus Sheila, in zijn nieuwste project 'Flores Raras' ('Zeldzame Bloemen'). Sheila heeft geen albinisme, maar deelt dezelfde opvallende kenmerken als haar zussen, ondanks het verschil in de kleur van hun huid.

Sinds hun grote doorbraak, hebben de zussen modellen deals in de wacht gesleept met Nike, Insanis en Bazaar Kids. Daarnaast is hun Instagram-pagina (zie hieronder) van de ene op de andere dag toegenomen tot 6.000 volgelingen.

'Opgroeien was geweldig, we houden ervan anders te zijn en zijn blij met onze unieke schoonheid', zei Mara Bawar in een interview met Braziliaanse media. En haar tweelingzus Lara voelt hetzelfde. 'We voelen dat albinisme mooi is, we houden van onze haren, oogkleur en huidskleur', voegde ze eraan toe.


(Red. De Surinaamse Krant/Plus55)

Rechter in Peru zet gouverneur van regio Callao preventief 18 maanden achter slot en grendel

Felix Moreno verdacht van aannemen 4 miljoen dollar aan steekpenningen van Odebrecht


Een federale rechter in Peru heeft de zittende gouverneur van de regio Callao veroordeeld tot 18 maanden zogenoemde preventieve gevangenisstraf in afwachting van een volledige rechtszaak. De man wordt beschuldigd van het accepteren van $ 4 miljoen smeergeld van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht SA. Dit bericht het persbureau Reuters vandaag, maandag 10 april 2017.

Na een 12-uur durende hoorzitting oordeelde zaterdag rechter Ricardo Manrique, dat er substantieel bewijs is dat gouverneur Felix Moreno (zie foto - Bron: Twitter) steekpenningen heeft aangenomen in ruil voor het toekennen aan Odebrecht in 2014 van de opdracht om 5 kilometer snelweg langs de centrale kust van het land aan te leggen.

In Peruaanse  gevangenissen zitten vaak verdachten langere tijd vast om te voorkomen dat ze op de vlucht slaan of lopende onderzoeken belemmeren.
Deze praktijk wordt bekritiseerd door sommigen als een schending van het recht op een eerlijk proces. De advocaat van Moreno, Jose Luis Castillo, zei dat de beslissing willekeurig was en dat hij van plan is om beroep aan te tekenen.

In december heeft Odebrecht publiekelijk toegegeven, dat het bedrijf honderden miljoenen heeft uitgegeven aan steekpenningen aan niet nader genoemde autoriteiten in heel Latijns-Amerika, met inbegrip van $ 29 miljoen om contracten binnen te halen in Peru over een periode van tien jaar verspreid over drie presidentschappen.

Het Openbaar Ministerie stelt, dat Moreno een deel van de ontvangen steekpenningen heeft angewend voor zijn 2014 herverkiezingscampagne, geleid door de politieke strateeg Luis Favre. Maar, zowel Favre als Moreno ontkent betalingen te hebben ontvangen van Odebrecht.


Odebrecht-gerelateerde onderzoeken beschuldigen de voormalige Peruaanse president Alan Garcia van corruptie, onder andere bij de aanleg van het metrosysteem van Lima.

Peru heeft ook de Verenigde Staten de uitlevering gevraagd van ex-president Alejandro Toledo, die ook wordt beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters)

First Lady schenkt internaat Atjoni 25 meter dakgoot...

Met gift kan internaat meer regenwater opvangen


Het internaat in Atjoni (zie foto - Bron: Irvin Ngariman/de Ware Tijd) kan binnenkort veel meer regenwater opvangen en opslaan voor perioden wanneer er een onderbreking is in de watervoorziening. Het internaat heeft 25 meter dakgoot ontvangen van first lady Ingrid Bouterse-Waldring. Het verzoek hiertoe kwam van de pas gekozen jeugdparlementariër Shasharel Pansa, die de presidentsvrouwe aanschreef voor hulp, waar snel een positieve reactie op kwam. 

De schenking werd zaterdag door Pansa overhandigd aan internaatdirectrice Dana Doekoe. Zij zegt dat er soms 'een onderbreking in de watervoorziening is'. Het internaat had eerder watertanks ontvangen, maar doordat de gebouwen nog niet zijn afgebouwd konden de dakgoten niet worden geïnstalleerd. Hierdoor kon niet optimaal regenwater worden opgevangen.

De directrice was soms genoodzaakt om kinderen naar de rivier te sturen om te baden voordat zij naar school gaan, 'en het is best wel een afstand om te lopen'. Doekoe zegt dat zij samen met haar internaatbewonertjes ervoor zal zorgen, dat de dakgoten worden aangebracht.

Door de grote afstand die de kinderen zouden moeten afleggen vanuit hun dorp was regelmatig schoolbezoek vrijwel onmogelijk. Nu ze in het internaat zitten is dat veel gemakkelijker. Het gaat om ongeveer twintig scholieren tussen de 14 en 21 jaar uit dorpen van Guyaba en verderop.

Verdachte (26) van roofmoord dodelijk geraakt bij schotenwisseling met politie bij Paranam

Jurgen Abauna door agenten in zijweg Meursweg klemgereden en in vuurgevecht dodelijk geraakt


De 26-jarige Jurgen Abauna is gistermiddag dodelijk geraakt tijdens een schotenwisseling met de politie in het ressort Paranam. Jurgen maakte deel uit van een roversbende die in beeld was gebracht door de recherche van regio Oost, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 10 april 2017.

Deze bende heeft zich onder andere schuldig gemaakt aan een roofmoord. Verder pleegden zij brute berovingen, waarbij slachtoffers werden beschoten.

Jurgen werd gisteren samen met een andere man in een voertuig in de Meursweg gesignaleerd door het Regio Bijstand Team (RBT) Midden. Er werd vervolgens een achtervolging ingezet. Op een bepaald moment sloeg hij een zijweg in, waar de auto door de agenten kon worden klemgereden. De verdachte opende het vuur op de politie. Er ontstond toen een schotenwisseling. Jurgen stapte uit het voertuig, rende weg en zakte in elkaar. Wat met de tweede inzittende is gebeurd wordt niet door de politie vermeld.

Het lijk van Jurgen is na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. De recherche van regio Oost onderzoekt deze zaak verder.

SZF betaalt diverse specialisten en huisartsen slechts deels uit - 'SZF is niet failliet'

Gedupeerde artsen en specialisten zijn verontwaardigd en overwegen 'stappen'


De stichting Staatsziekenfonds (SZF) heeft vorige maand enkele specialisten en huisartsen die diensten namens haar verlenen gedeeltelijk uitbetaald. Het fonds heeft hen onlangs per brief hierover geïnformeerd. Daarin staat overigens niet duidelijk, waarom de betaling gedeeltelijk heeft plaatsgevonden, aldus de Ware Tijd van vandaag, maandag 10 april 2017.

De betrokkenen zijn boos en zullen tijdens een algemene ledenvergadering deze week hierover praten en eventueel stappen ondernemen. De maatregel is onder meer toegepast op artsen die netto meer dan tienduizend Surinaamse dollar moeten ontvangen. De groep die beneden deze limiet zit, heeft haar honorarium volledig ontvangen.

Het SZF heeft in de brief toegezegd de tweede tranche uiterlijk medio deze maand te voldoen. Vanaf april zullen artsen van wie het netto honorarium maximaal tweeduizend Surinaamse dollar bedraagt volledig uitbetaald worden aan het einde van elke maand. De groep die meer verdient zal haar geld in twee termijnen ontvangen.

SZF-directeur Rick Kromodihardjo verzekert de uitbetaling, mogelijk deze week. 'SZF is niet failliet.' Hiermee ontkracht hij de bewering alsof het fonds failliet is en daarom niet in staat is geweest om zijn dienstverleners volledig uit te betalen. De stichting heeft volgens hem een positieve betalingsdiscipline. Mede hierdoor hebben de ziekenhuizen in de afgelopen maanden hun personeel op tijd kunnen uitbetalen. Het SZF geeft hen elke maand een voorschot in afwachting op de declaraties voor geleverde diensten.

'Wat er nu speelt, is dat het SZF bij de specialisten een foute code heeft gemerkt in zijn systeem. Als die code niet goed is geregistreerd kan de dienstverlener benadeeld worden.' De instelling heeft de specialisten hierdoor alleen vergoed voor de 'Basiszorgdiensten'. De uitbetaling voor reguliere diensten zal binnen de aangegeven periode plaatsvinden.

Ennia op Curaçao leidt over 2015 bijna 11 miljoen gulden verlies

Verlies met name door fors hogere 'technische voorziening' bij Ennia Leven


Verzekeringsmaatschappij Ennia heeft over 2015 een totaalverlies geleden van bijna 11 miljoen (10,9 miljoen) gulden. Dit is voornamelijk door een fors hogere technische voorziening bij Ennia Leven, anders zou er volgens Ennia sprake zijn van een winst voor het Levenbedrijf.

Dat is onlangs door de top van het verzekeringsbedrijf medegedeeld aan stakeholders, die individueel of in groepen zijn geïnformeerd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 10 april 2017.

Nog steeds geen helderheid over legaliteit benoeming zeven Statenleden Curaçao op 4 januari

Onderzoek door commissie naar politieoptreden levert geen pasklaar antwoord


De vraag of de zeven Statenleden - waaronder overigens drie van de huidige nieuwe meerderheid - op 4 januari van dit jaar wel of niet legaal benoemd zijn in de Staten blijft onbeantwoord door de commissie die onderzoek deed naar het politieoptreden in die vergadering. Dit bericht vanochtend, maandag 10 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

De commissie boog zich ook over de gebeurtenissen die aanleiding waren tot het politieoptreden en heeft de vraag onderzocht of er een quorum was in de Staten of niet.

Die vraag is lastig te beantwoorden, terwijl juist die heeft geleid tot de ongeregeldheden, zo stelt de commissie, bestaande uit Fred Wiel, Frank Stüger en Gerold Daantje.

Voorzitter huisartsenvereniging Curaçao: 'Patiënten kunnen met cash betalen'

CHV reageert op inbeslagname 50-55.000 gulden bij arts en echtgenote van politicus Cooper


De behandeling en producten die de echtgenote van MFK-politicus Charles Cooper aanbiedt, worden merendeels niet door de verzekering vergoed. Patiënten betalen dus veelal cash. Daarmee zou over een paar maanden best een bedrag van 50.000 gulden kunnen worden geïnd. Dat zegt huisarts Walid Elhage, voorzitter van de Curaçaose huisartsenvereniging CHV, vandaag, maandag 10 april 2017, in het Antilliaans Dagblad

De CHV is geen voorstander van de ‘esthetische geneeskunde’ waarin huisarts en CHV-lid Isbely Cooper-Mendoza zich gespecialiseerd heeft via cursussen in Venezuela. 'Wie erin gelooft, betaalt ervoor. Maar, wij kijken er met argusogen naar', zegt Elhage.

Tijdens een inval door de Landsrecherche vorige week woensdag werd in het huis van het echtpaar Cooper tussen de 50.000 en 55.000 gulden cashgeld gevonden en in beslag genomen.

Geen sprake van dat Curaçao bankroet zou zijn

College financieel toezicht weerspreekt beweringen interim-premier Pisas


Een bankroet Curaçao of een nieuw financieel debacle, waarover de iets meer dan twee weken geleden aangetreden interim-premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (op deze positie aangesteld door zijn partijgenoot Gerrit Schotte van MFK) spreekt, lijkt geen sprake. Dat blijkt bij navraag door het Antilliaans Dagblad, zo schrijft zij vandaag, maandag 10 april 2017, bij het College financieel toezicht (Cft), de bij rijkswet geregelde onafhankelijke toezichthouder op de overheidsfinanciën. 

Toch spreekt Pisas, zelf geen financieel-economisch expert maar voorheen politieagent, bij herhaling over een situatie waarbij Curaçao volgens hem aan de rand van de financiële afgrond zou bungelen.

CLO-bestuurder Miskin: 'CLO heeft geen behoefte om mee te doen met de acties'

'Driekwart van RaVakSur doet niet mee aan protest, het is duidelijk een politieke actie'

Miskin praat duidelijk naar de mond van zijn voorzitter Ronald Hooghart...


Michael Miskin, bestuurslid van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), zegt vandaag, maandag 10 april 2017, op Starnieuws, dat het traditie is dat er een compensatie gegeven wordt aan ambtenaren bij diverse ingrijpende verhogingen. Er is bij de CLO geen behoefte om mee te doen met de acties die gevoerd worden. 'Bovendien doet meer dan de helft, eigenlijk driekwart van Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) niet mee met de protestmanifestatie. Het is duidelijk een politieke actie.'

Aanvankelijk werd aangegeven, dat RaVakSur in actie was, maar dat is niet zo, beweert Miskin. De CLO, de Moederbond en de OSAV (Organisatie Samenwerkende Autonome Vakbonden) doen niet mee. De vakcentrales die actie voeren zijn C-47, de PWO (Progressieve Werknemers Organisatie) en de FAL (Federatie van Agrariërs en Landarbeiders). 'Alleen C-47 is een grote vakcentrale, maar de meerderheid van RaVakSur doet niet mee', benadrukt hij.

Hij heeft ook aan Robby Berenstein, voorzitter van C-47 tevens coördinator van RaVakSur, meegedeeld dat CLO niet deel zal nemen aan de acties. De ambtenarenvakcentrale gaat liever voor een compensatie. Miskin voert aan, dat in 1999 in Gestructureerd Samenwerkingsverband de CLO een voortrekkersrol had. Toen de regering-Wijdenbosch besloot vervroegde verkiezingen uit te schrijven, zijn alle afspraken die gemaakt waren met de samenwerkende organisaties, overboord gegooid. 'Wij laten ons niet meer voor het karretje spannen', benadrukt Miskin.

Toen zijn alleen mensen van C-47 geaccommodeerd geworden. Een ander punt waar de CLO zich aan stoort, is dat vakbondsleider Wilgo Valies erbij is gehaald bij RaVakSur. Miskin voert aan dat vaak gebleken is, dat Valies slechts de belangen van zijn groep behartigt. Nu hebben de onderwijsgevenden een honderd procent verhoging gekregen en toch neemt Valies deel aan de protestmanifestatie, terwijl de ambtenaren nog met lege handen zitten.

De CLO verwacht dat de regering komt met een compensatie. Dit is overigens ook aangekondigd door president Desi Bouterse.

SLM overweegt nog geen verhoging ticketprijzen na stijging brandstofprijzen

'We volgen de ontwikkelingen rond de brandstofprijs op de voet'


Ofschoon de verhoogde brandstofprijs een zekere impact heeft op de bedrijfsvoering, stelt de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) een eventuele verhoging van de ticketprijzen zo lang mogelijk uit. Door operaties efficiënter aan te pakken en waar nodig bezuinigingen door te voeren worden de negatieve effecten geminimaliseerd, zegt directeur Robbi Lachmising vandaag, maandag 10 april 2017, in de Ware Tijd.

Hij stelt, dat enige tijd geleden de luchtvaartmaatschappij een zogenoemde fuel tax heeft geïntroduceerd, waardoor de jongste prijsschok deels goed kan worden opgevangen. 'We volgen de ontwikkelingen rond de brandstofprijs op de voet, maar vooralsnog komt er geen verhoging van de tarieven', aldus de directeur. Hij hoopt dat de brandstofprijs de komende periode niet te hoog wordt.

De SLM-directeur zegt, dat de maatschappij door middel van actietarieven op gezette tijden zoveel mogelijk passagiers probeert aan te trekken. Maar, de SLM komt er niet onder uit ook 'normale tarieven' te hanteren die stukken hoger zijn dan actietarieven, 'soms zelfs 100 procent hoger'. In campagnes zal het bedrijf dit beter aan het reizende publiek uitleggen. 

De algemene staking in Frans-Guyana, die nu al twee weken duurt, heeft de regionale operaties van de SLM enigszins ontregeld. Een aantal vluchten is vanwege de stakingen en protestacties niet uitgevoerd. 'Het heeft een tijdelijk effect. We zijn blijven vliegen op Cayenne, zolang de autoriteiten de luchthaven openhielden. Zodra de situatie in Frans-Guyana genormaliseerd is, zullen de vliegoperaties worden hervat.' Die markt heeft een grote potentie, omdat veel Frans-Guyanezen naar Miami gaan.

Door de ontwikkelingen die het bedrijf nu doormaakt verwacht Lachmising, dat de SLM binnen twee tot drie jaar uit de rode cijfers komt. Maar, het beleid van de regering moet wel stabiliseren zodat het bedrijfsleven niet geconfronteerd wordt met schokken. De overheid als baas van de SLM zal het bedrijf moeten blijven ondersteunen, aldus Lachmising.

'Operatie Octopus' wordt vanuit Paramaribo uitgebreid naar de districten

'De grootschalige actie is bedoeld om zoveel mogelijk de verruwende criminaliteit weg te werken'

Hangjongeren worden van straat gehaald...., maar van enige concreet resultaat van operatie Octopus, zoals arrestaties, is nog niets bekend


Vanaf nu mag iedereen voorbereid zijn op extra politiecontrole. Operatie Octopus, die wordt uitgevoerd door speciale eenheden van het Korps Politie Suriname (KPS) en het Nationaal Leger, zal worden uitgebreid naar alle districten. De controle beperkt zich tot nog toe tot Paramaribo, Wanica en Commewijne. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 10 april 2017.

Vooral mensen die laat op straat zijn, zullen zich bij politiecontrole moeten verantwoorden wat de reden hiervoor is of waar zij naartoe gaan.

Politiecommissaris Guno Roossenhoff zegt, dat de politie gebruik zal maken van roadblocks. 'De grootschalige actie is bedoeld om zoveel mogelijk de verruwende criminaliteit weg te werken.'

De operatie ging vorige week donderdag officieel van start na aankondiging van president Desi Bouterse. Tijdens de operatie zullen voornamelijk plaatsen waar criminelen en maffiabendes zich schuilhouden, het doelwit zijn. Hangjongeren zullen van straat worden gehaald. Mensen die verdacht voorkomen zullen ondervraagd worden. Burgers mogen melden als zij iets verdachts zien (in hun buurt). Als het nodig is zullen er aanhoudingen worden verricht.

De publiciteitsdienst van het KPS meldde vorige week via de website, dat de politie doodsbedreigingen via sociale media extra onder de loep zal nemen en de verdachten zal opsporen. Roosenhoff stelt, dat het veiligheidsgevoel bij de samenleving moet terugkeren. Er is voor de naam Octopus gekozen omdat de politie op meerdere plekken effectievere controle zal uitoefenen. 'Net zoals een octopus meerdere tentakels heeft, zullen wij tegelijkertijd op onbepaalde tijdstippen en locaties te werk gaan.'

Of er al resultaten zijn geboekt met deze operatie wordt niet vermeld. Bouterse had met de nodige bravoure aangekondigd dat de autoriteiten zelfs bepaalde individuen op het oog hebben, maar van enige arrestatie is nog niets bekend. En juist dat wil de burger zien, resultaat en niet slechts stoere taal vanuit de overheid.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Taxichauffeur (44) aangehouden die met zijn auto inreed op ex-vriendin

Slachtoffer loopt verwondingen aan een arm op en pijnen over het lichaam


De politie van Flora heeft de 44-jarige H.E. aangehouden als verdachte van poging tot doodslag, zware mishandeling en bedreiging. De verdachte, die taxichauffeur is, reed met zijn auto over de Coesewijnestraat in Paramaribo, zag daar zijn ex-vriendin lopen en reed met de auto op haar in, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 10 april 2017.

Het slachtoffer liep verwondingen op aan een arm en klaagde van pijn over haar lichaam. Zij is verwezen naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

E. heeft zich bij de politie gemeld. Hij is verhoord en heeft toegegeven dat hij heeft ingereden op zijn ex-vriendin. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd hij in verzekering gesteld.

Gajadien (VHP) wil dat regering meer geld haalt uit het Surinaamse bos

VHP'er ziet plotseling na paar dagen masterclasses in Miami dollars uit het bos opstijgen


Het Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) stelt dat Suriname de mogelijkheid heeft om minimaal $ 1,5 miljard binnen te halen aan zogenoemde carbon credits. Daarnaast kan binnen korte termijn op z’n minst een half miljard uit toerisme en non-bosbouw industrie uit de natuurlijke hulpbron bos worden gehaald. Deze zaken zullen niet alleen de binnenland bevolking ten goede komen in de vorm van enorme inkomsten, maar ook de totale bevolking als verhoogd verdiencapaciteit van de staat Suriname. 

Gajadien is bijzonder geïnspireerd door het initiatief van en gefinancierd door Conservation Internationaal Suriname om een masterclass op te zetten samen met Florida International University (FIU) om kennis en bewustwording te creëren bij jonge politici.

'Met zeer gemengde gevoelens heb ik afgelopen dagen de ontwikkelingen in Suriname gemist, maar heb er toch geen spijt van als wij in staat zijn om de mogelijkheden te benutten om een nieuwe richting in de Surinaamse ontwikkeling tot stand te brengen', zegt de volksvertegenwoordiger vandaag, maandag 10 april 2017, op Starnieuws.

De politicus meent dat het nieuwe denken voor ontwikkeling van het land, hard nodig is. 'Terwijl er in de wereld veranderingen zich voordoen, ontstaan er nieuwe uitdagingen voor de ontwikkeling van ons eigen land. Als gelovige hindoe, blijf ik geloven in de karma filosofie, dat terwijl onze voorouders hier gebracht zijn en onze inheemse broeders hier waren om vervolgens geëxploiteerd te worden, wij uiteindelijk letterlijk terugbetaald zullen worden voor de natuur die wij beheren', zegt de VHP'er.

Gajadien ziet in de komende periode de taak weggelegd om niet alleen bewustwording te creëren, maar ook concreet te werken aan beleid en wetswijzigingen die van belang zijn. 'Persoonlijk denk ik, mijn partij kennende, dat ons partijprogramma drastisch gewijzigd zal worden. Wat het bestuur van het land betreft, zal er een nieuwe en frisse beleidsontwikkeling nodig zijn.'

Een overheidsdelegatie nam van 3 tot en met 7 april in Miami deel aan een reeks masterclasses over de rol van natuurbeheer in groeiende economieën, met presentaties en veldbezoeken. De vijfdaagse werd verzorgd door de Florida International University in samenwerking met internationale experts op het gebied van duurzaam natuurbeheer.

Naast Gajadien namen deel Silvana Afonsoewa, Roché Hopkinson en Stephen Tsang van de NDP en Dinotha Vorswijk (ABOP). Het ministerie van Ruimtelijke ordening en Grond- en Bosbeheer werd vertegenwoordigd door medewerkers van Natuurbeheer en het ministerie van Regionale Ontwikkeling door de directeur. 

CLO in gesprek met minister Hoefdraad over haar wensenpakket

Bond wil koopkrachtversterking door salarisverhoging


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën praat vandaag, maandag 10 april 2017, met de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) over het aangepaste wensenpakket dat is ingediend. Een jaar geleden had de vakcentrale, bij haar 45e verjaardag, het wensenpakket al ingediend. Intussen is het aangepast, nadat onder andere verhogingen zijn toegekend aan diverse overheidsbedrijven en aan de leerkrachten. 

Michael Miskin, bestuurslid van de CLO, zegt vandaag op Starnieuws, dat op 21 april de CLO 46 jaar bestaat. Dan vindt er een evaluatie plaats over wat er is bereikt het afgelopen jaar. Er zijn in de tussentijd drie gesprekken gevoerd waarbij de raadsadviseurs informatie gegeven hebben over de herwaardering van de leerkrachten. De CLO heeft aangegeven koopkrachtversterking te willen. Dit heeft president Desi Bouterse in zijn Jaarrede in De Nationale Assemblee ook aangeven in september vorig jaar. In 2016 zouden er geen salarisverhogingen worden gegeven. Dat was ook met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgesproken.

De salarisverhogingen bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, Energie Bedrijven Suriname en bij de leerkrachten, maken dat de ambtenaren nu aan de beurt zijn. Bij de leerkrachten gaat het om een verhoging van honderd procent en meer.

De CLO heeft een alternatieve loonreeks gepresenteerd aan de regering, deelt Miskin mee. Er is op 31 maart een onderhoud hierover geweest met minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, waarbij het bijgestelde wensenpakket aan hem is aangeboden. Noersalim heeft de CLO-leiding aangegeven dat de regering het wensenpakket in behandeling zal nemen. Er is ook een onderhoud gevraagd met minister Hoefdraad over financiële aangelegenheden.

Behalve de ambtenaren is het verwachtbaar dat de politie, brandweer, douane, penitentiaire ambtenaren, militairen en ziekenhuispersoneel, ook zullen aankloppen voor een salarisverhoging. 'Wij hebben een jaar moeten wachten op een verhoging, terwijl intussen allerlei prijzen worden verhoogd. Ook de koers is gestegen en recent is brandstofprijs wederom de lucht in gegaan, maar de compensatie is tot nu toe uitgebleven', voert Miskin aan. Hij verwijst naar CLO-voorzitter Ronald Hooghart, die steeds heeft aangegeven dat de verhoging van salarissen niet inflatoir moet werken.

'Wanneer de koers omhoog gaat, zijn wij verder van huis', zegt Miskin. Bij de bespreking van het Staatsbesluit, waarin bepaald is dat de onderwijsgevenden uit FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) gehaald worden, is er bezorgdheid geuit over de doorwerking van de salarisverhoging op andere groepen en de private sector, zegt Miskin.

Bouterse tracht 'wakamans' en activist Pique in te palmen met uitstapje

President neemt deel van zijn achterban mee om zijn projecten met eigen ogen te zien


Activist Siebrano Pique, een aantal ‘wakamans’ en enkele anderen waren zondag met president Desi Bouterse te Broko Baka. De groep heeft ondertussen een aantal projecten bezocht dat de president aan het uitvoeren is. Het veldbezoek is het resultaat van het gesprek dat de president en de wakamans gisteren hadden in het Perscentrum, zo bericht Starnieuws zondag 9 april 2017.

Maisha Neus - die de serie demonstraties tegen het regeringsbeleid heeft geïnitieerd - heeft vrijdag besloten om niet meer deel te nemen aan de massaprotesten van de vakbeweging, die worden ondersteund door enkele politieke partijen, delen van het bedrijfsleven en andere groepen. Het waarom voor deze ommekeer is nog onduidelijk. Mogelijk wil ze niet verstrikt raken in een te politiek gekleurde strijd tegen het regeringsbeleid en de verhoging van de brandstofprijzen. Daarenboven zijn het de vakbeweging, een deel van het bedrijfsleven en anderen die zijn ingesprongen op het demonstratie initiatief van Neus en profiteren van haar stap om de straat op te gaan.

Pique heeft ondertussen een gesprek gehad met Robby Berenstein, voorzitter van C-47. Gebleken is dat door miscommunicatie Pique en Neus de massa op de twee grote demonstraties niet hebben kunnen toespreken. Inmiddels is ook met Neus gesproken om misverstanden weg te werken. Getracht wordt haar er weer bij te krijgen.

Pique is er maandag weer bij. 'De strijd gaat gewoon door. Ik denk dat het met Maisha ook lukt, want we moeten op één lijn blijven. Deze eenheid mag nu niet breken. Ik ben meegekomen want sjie na bribi. Vaak zegt men dat wat de president zegt niet waar is. We zijn zelf komen kijken naar de dingen waarover hij het had zaterdag.'

Pique blijft nog steeds bij zijn standpunt dat 'a fight dis’ na wakaman fasi a ‘m’u feti'.

Hij en ruim 20 anderen zijn ingegaan op de uitnodiging van Bouterse om enkele projecten, die weinig tot geen media aandacht genieten, te bezoeken. 'Ik moest mee. Ik ben degene die de wakamans heeft opgeroepen, ik heb de deur voor ze opengedaan om actie te komen voeren. Nu de president heeft gereageerd, kan ik niet wegblijven. Hij wil ons laten zien waarmee hij bezig is, dat hij werkelijk probeert verandering te brengen.'

De groep heeft ondertussen enkele agrarische- en onderwijsprojecten te Bernarddorp en Phedra bezocht, aldus Pique mee. Op de agenda staat ook een bezoek aan Casiwinika. De groep mag er overnachten, maar velen zien daarvan af vanwege lopende afspraken in de stad. De laatste stop voor vandaag is dan op Broko Baka, het buitenverblijf van Bouterse.

'Ik kan de mensen verzekeren dat ik oprecht bezig ben', beweert Pique. 'We hebben de president een paar punten waar de wakamang mee zit voorgehouden. Laten we zien hoever hij komt met de aanpak van ze. Want ik blijf erbij, dat als hij het niet kan, er iemand anders op die stoel moet gaan zitten die het wel kan.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Den Blauwvinger: Langzaamaan komt Suriname in actie

COLUMN: Social media als intimiderend, (be)dreigend en 'fake news' actiemiddel voor- en tegenstanders Bouterse

Verplaats de anonieme virtuele strijd naar de straat......


Suriname begint zich los te wrikken uit NDP-greep.
Suriname begint actievoeren nog leuk te vinden.
Van amper 1.000 naar zo'n 10.000 demonstranten in de straten van Paramaribo in een week tijd.
Het zijn slechts demonstranten.
Het zijn slechts geluiden en protestbordjes tegen het regeringsbeleid.

Op de straat gaan alleen leidt niet tot het vertrek van de regeringsleider, de hoofdverdachte in het 8 decembermoordenproces en de veroordeelde voor handel in cocaïne.
Op de straat gaan moet gepaard gaan met die beetjes extra's.
Kijk naar Venezuela.
Anarchie en Maduro wankelt en tracht tevergeefs met ene na de andere actie protest te smoren.

Neen, in Suriname gaat het gemoedelijk, op straat.
Ja, de gescandeerde leuzen en teksten op bordjes worden wat harder, militanter misschien.
Maar, die ene man ziet toe en lacht.

Daarentegen is de strijd op Facebook feller van toon.
Daar is het strijdtoneel, daar is het slagveld
Anoniem.
Daar gaan voor- en tegenstanders van die man zich te buiten aan (be)dreigingen, intimidatie, provocaties, vuilsmijterij, brengen van nepnieuws.
Heerlijk, anoniem actievoeren in het ict-tijdperk.
Het kan en mag.
Geen donkere auto's bij je door de straat na een posting.
Intimideren, 'fake news' posten om een stemming te creëren.
Forse stijging prijzen 'gasbombers'.
Vermeende criticasters binnen NDP die zich zouden roeren, 'Stanvaste'.
Me neus.
Bezoekje van veiligheidsadviseur Linscheer, met aan zijn hand de trouwe NDP-advocaat Kanhai, aan Dino in New York.
Me neus.... of toch? Uitleg Linscheer raakt kant noch wal toch?
Me neus, dus dat.
Neus bedreigd met kogelbrief.

De virtuele strijd verhardt.
De virtuele strijd zet geen zoden aan de dijk.
De virtuele strijd is vooral voor anonieme schreeuwers zonder durf, zonder guts.
Neus heeft guts.
Neus heeft durf.
Neus heeft lef.
Zij verdient respect.
Zij heeft Suriname echt in beweging gebracht.
Niet die andere activist.
Niet de vakbeweging.
Niet de VHP, NPS, Pertjajah Luhur, ABOP en DOE.
Niet een deel van het bedrijfsleven.
Niet Binda.

De virtuele vermeende activisten moeten nu ook de straat op gaan.
De mensen die iets 'leuk' vinden op Facebook moeten ook de straat op gaan.
Dan stijgt het aantal demonstranten fors.
Dan heeft die ene zogenoemde volkspresident geen reden meer om te lachen.
Laat al die anonieme schreeuwers op social media de straat op gaan.
Verplaatst de virtuele strijd naar de straten van Paramaribo.
Laat Suriname werkelijk in verzet en actie komen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
9 april 2017
Amsterdam-Paramaribo

Sportjournalisten verontwaardigd over gedrag Brunswijk

VSJS meldt bedreiging door Brunswijk van ATV-cameraman bij AIPS


De Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) is verontwaardigd over het gedrag van Ronnie Brunswijk, clubeigenaar van Inter Moengotapoe (en ABOP-voorzitter en -Assembleelid). Brunswijk heeft Marlon Hennery, cameraman van ATV, gisteren bedreigd tijdens zijn werk. Dit meldt Starnieuws zondag 9 april 2017.

Het is echter niet, de eerste keer dat Brunswijk zich op deze manier gedraagt. Het voorval vond plaats na de competitiewedstrijd in de topklasse van de Surinaamse Voetbalbond tussen Inter Moengotapoe en WBC te Moengo.

De VSJS spreekt haar afkeuring uit en accepteert dit gedrag niet. De pers moet namelijk te allen tijde haar werk zonder obstructie kunnen uitvoeren.

'Wij gaan ervan uit dat de Surinaamse Voetbalbond dusdanige maatregelen zal treffen, dat dit gebeuren zich nimmer zal herhalen. Dit voorval zal ook worden gerapporteerd aan de Associatie van de Internationale Sportpers, AIPS', aldus de ferme taal van de VSJS.