woensdag 12 april 2017

Eerste vier verdachten in zaak-Sylvana Simons horen 60 uur werkstraf tegen zich eisen

Simons vindt eerste eisen 'erg mager'


Tegen de eerste vier verdachten die vandaag, woensdag 12 april 2017, in Amsterdam terechtstaan in de zaak-Sylvana Simons is 60 uur werkstraf geëist voor opruiing en belediging. Later vandaag horen ook de maker van het beruchte filmpje waarin Simons' hoofd is gemonteerd op lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen en een minderjarige jongen de eis tegen hen. Morgen staan er nog zestien verdachten terecht, zo berichten onder andere De Telegraaf en de NOS. 

Het Openbaar Ministerie (OM) is overgegaan tot vervolging om de grenzen van het publieke debat duidelijk te maken voor de burger, zei de Officier van Justitie. 'We willen het signaal afgeven dat er de ruimte is om je mening te uiten, maar dat er wel grenzen van strafbaarheid zijn.'

Simons vindt de eis erg mager. De Officier van Justitie heeft gezegd, dat haar leven gevaar liep, zegt Simons, en dan is 60 uur werkstraf heel weinig. Eerder vandaag nam Simons zelf het woord. 'Ik ben hier, omdat ik wil laten zien dat Sylvana Simons een mens van vlees en bloed is', zei ze. Simons vroeg zich af hoe de verdachten thuis aan hun kinderen uitleggen dat ze niet mogen pesten, als ze zelf beledigen en opruien.

Bij aanvang van de zitting beschuldigden de advocaten van de verdachten het Openbaar Ministerie ervan, dat ze de verdachten willekeurig hebben gekozen. Ze eisten dat de zaak niet-ontvankelijk werd verklaard. De rechter ging daar niet in mee: die stelde dat het OM bevoegd is om te selecteren.

Ook de verdachten zelf kwamen aan het woord. Sommigen brachten hun uitspraken in verband met de Zwarte Pietendiscussie, twee beweren uit emotie te hebben gehandeld. Er sprak ook een verdachte die zei niet te weten waar, wanneer en in welke context hij zijn uitspraak deed. De jongste verdachte die in Amsterdam terechtstaat, is een 15-jarige Veendammer. Zijn zaak zal achter gesloten deuren plaatsvinden. De oudste verdachte is een man van 72 uit Kwintsheul. Er staat ook een vrouw terecht, een 49-jarige inwoner van Ridderkerk.

Politie treedt op tegen eigenaren paarden die ondanks verbod dieren toch buiten stal houden

Paarden lopen gewoon in weekeinden rond bij Coen Ooft-plein bij Fernandes Bakkerij


Hoewel het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij in februari de richtlijn had uitgevaardigd dat paarden verplicht op stal moeten blijven vanwege een dodelijke paardenziekte, lopen deze dieren op sommige plaatsen nog gewoon vrij rond. Een zo'n plek is het Coen Ooft-plein tegenover Fernandes Bakkerij aan de Kernkampweg, aldus bericht vandaag, woensdag 12 april 2017, de Ware Tijd.

Voor vertier en als bijverdienste worden daar in het weekeind paarden ingezet voor ritjes rond het speelplein, ondanks de instructie van het ministerie.

Dwight Sabajo, adjunct-districtssecretaris van het commissariaat Paramaribo Noord-Oost, zegt in een reactie, dat er inmiddels is gesproken met Inder Jangbahadoer, regio politiecommandant van Paramaribo.

'Hij zal sancties treffen tegen de betrokken eigenaren van de paarden. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door muskieten en voorkomen moet worden dat er zieken vallen', aldus Sabajo.

Paarden cefalomyelitis is hersenvliesontsteking die kan leiden tot zenuwverschijnselen, waarbij het paard wankelt, trilt, gezichtsproblemen krijgt en niet kan slikken en in het ergste geval doodgaat. In februari ontstond het vermoeden bij Surinaamse autoriteiten dat de ziekte in het land was gesignaleerd. De bevestiging kwam na onderzoek van Surinaams materiaal in het buitenland.

Politie schiet verdachte in een been bij inbraakpoging in Surpost-kantoor

Drie mannen trachten via een ladder gebouw binnen te komen

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Op de vlucht voor gealarmeerde agenten reageren verdachten niet op waarschuwingsschoten


De politie van het Bureau Nieuwe Haven heeft gericht moeten schieten op drie personen die bezig waren in te breken in het Surpost-kantoor aan de Vulcanusstraat in Paramaribo.

Starnieuws bericht vanochtend, woensdag 12 april 2017, dat een van de verdachten in zijn linkerbeen is geraakt. Hij werd met een ambulance onder politiebegeleiding vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medische behandeling.

Na een melding waren agenten afgelopen nacht het Surpost-kantoor gegaan. Drie verdachten werden aangetroffen die een ladder tegen het gebouw hadden geplaatst. Ze waren bezig een raam te forceren. Bij het zien van de politie renden de mannen weg.

Waarschuwingsschoten brachten de verdachten niet tot stoppen, waarop de agenten zich genoodzaakt zouden hebben gezien om gericht te schieten. Het onderzoek is nog gaande.

De Ware Tijd bericht echter, dat de verdachte die in zijn been werd geschoten de 29-jarige F. D. is en dat er geen drie, maar twee verdachten waren.

Uit het voren gaande blijkt weer eens de drang van Surinaamse media om snel te berichten, daarbij het risico lopend, willens en wetens, dat onjuiste informatie wordt verstrekt. Wachten op een bericht van het Korps Politie Suriname is er niet bij, helaas. Wie heeft nu de correctie informatie verwerkt in een bericht??

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/de Ware Tijd)

Onduidelijkheid over continuering verstrekking voedselpakketten aan sociaal zwakkeren

Evaluatie van het project nog niet afgerond en onbekend is wanneer het klaar is


Sociaal zwakkere gezinnen moeten het nog steeds doen zonder het voedselpakket dat maandelijks gratis werd verstrekt door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. In december zijn voor het laatst voedselpakketten uitgereikt. 

De directeur van het ministerie, Jerrol Renfurm, zegt vandaag, woensdag 12 april 2017, in de Ware Tijd, dat de evaluatie nog niet is afgerond en hij weet ook niet wanneer die af zal zijn. 'Niet dat ik weet of het project is gestopt wegens geldgebrek. Als de evaluatie is afgerond zullen we het resultaat bekendmaken.'

Minister Cristien Polak zei in februari in De Nationale Assemblee, dat er van december 2015 tot en met december vorig jaar 487.000 voedselpakketten zijn verstrekt.

De regering gaat tijdens evaluatie na of hiermee moet worden doorgegaan. Toen het project begon, was het de bedoeling, dat alleen de allerarmsten in aanmerking zouden komen. De wijkhoofden waren erop gewezen om gedurende de registratieperiode erop toe te zien dat die criteria worden nageleefd.

Regering Colombia vaardigt decreet uit inzake productie marihuana voor medisch gebruik

Ministerie van Volksgezondheid ziet toe op alle invoer en uitvoer door productiebedrijven


De Colombiaanse regering heeft eindelijk een decreet uitgebracht, via het ministerie van Volksgezondheid, dat de productie van marihuana voor medisch gebruik regelt, nadat de wet die de legalisatie van deze economische activiteit op 25 mei 2016 door het Congres werd goedgekeurd. Dit meldt de nieuwswebsite PanAm Post vandaag, woensdag 12 april 2017, op gezag van RCN Radio.

De wet vereiste regelgeving door het Congres, dat uiteindelijk kwam, elf maanden nadat de wet tot goedkeuring van het gebruik van marihuana voor medische doeleinden was aangenomen. Naar het decreet werd naarstig uitgekeken door de productiebedrijven die stonden te wachten om hun producten te lanceren.

Het decreet 'regelt de vergoedingen voor de kosten van diensten die door de controle-instanties als bedoeld in artikel 2.8.11.1.4, om diensten te evalueren aan aanvragers of houders van vergunningen om zaden te gebruiken voor het planten, de cannabisteelt en productie van cannabis derivaten terug te krijgen, op basis van hun capaciteiten',  aldus informatie verstrekt door RCN Radio.


Daarnaast is bepaald dat het ministerie van Volksgezondheid alle invoer en uitvoer door productiebedrijven gaat monitoren of wie dan ook die een licentie kan verkrijgen om dat te doen. Het stelt ook de vereisten om de nodige vergunningen en procedures te ontvangen voor de productie van medische marihuana.

Verder is ook bepaald, dat het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming, via het Nationale Narcotica Fonds en het onderdirectoraat voor Controle en Controle van Chemische en Verdovende Middelen van het ministerie van Justitie en Recht, de enige overheidsinstanties zijn die gemachtigd zijn om bezoeken af te leggen en follow-up acties uit te voeren met betrekking tot de verleende vergunningen.

Ten slotte zullen de licenties voor de producenten van kleine en middelgrote telers worden geleverd als een eerste prioriteit, terwijl licenties voor grote producenten later worden goedgekeurd.

Het eindrapport werd uitgebracht nadat een aantal bedrijven, zoals PharmaCielo, het eerste dat toestemming had verkregen om medicinale cannabis te produceren,, meldden dat de productie was stilgelegd vanwege gebrek aan regelgeving.

(Red. De Surinaamse Krant/PanAm Post/RCN Radio/Twitter)

Klassiek gitarist Frank Ong-Alok publiceert zijn biografie

Op 10-jarige leeftijd verliet Ong-Alok Suriname

Achterin het boekje bevindt zich een cd met bestaande Surinaamse liedjes 


Klassiek gitarist Frank Ong-Alok (1958) is de initiatiefnemer van projecten als de jazzavonden in Luxor, het talentenpodium Zutphen Bloeit Open en jamsessies in het Koelhuis. Welke persoon schuilt achter deze bescheiden muzikant die nog niet zo lang geleden Zoetermeer verruilde voor Zutphen? Wie het weten wil, kan het lezen in zijn afgelopen weekend gepubliceerde korte biografie Mijn God mijn God Waarom heb ik u verlaten? Dit schrijft vandaag, woensdag 12 april 2017, Emy Vesseur in de Zutphense Koerier, die ook de foto heeft gemaakt. 

'Er zijn tienduizend redenen waarom ik dit boek heb geschreven. Maar, de belangrijkste is de behoefte om dingen op een rijtje te zetten en een zo eerlijk mogelijk zelfbeeld te schetsen', zegt Ong-Alok in de muziekstudio achter zijn huis aan de Zutphense Buitensingel.

In het boek schrijft hij met humor en zelfspot over hoe hij opgroeide in een muzikaal gezin in Suriname en als 10-jarig jongetje naar Nederland kwam; over zijn puberteit, eerste liefdes en huwelijken, jeugdbijeenkomsten van de kerk, zijn opleiding aan het conservatorium, zijn muziekhandel in Zoetermeer, de ontmoeting met zijn vrouw, de zangeres Fleur Tolman, en de dood van zijn moeder in 2015.

'Dat is ook het jaar waarin ik het boek schreef. Mijn moeder is half-Indiaanse en de sterke vrouw in mijn leven. Het verhaal zat al helemaal in mijn hoofd en misschien heeft haar dood het schrijven getriggerd.'

Tussen de biografische stukken door geeft hij zonder schroom zijn mening over thema's als het vegetariërschap, naturisme, soa's, hygiëne, baarmoederhalskanker en het geloof.

'Ik ben religieus opgevoed en ging in Suriname naar een katholieke jongensschool. In Nederland sloot mijn moeder zich aan bij de Zevende-dag Adventisten. Omdat op zaterdag de sabbat werd gevierd, was sporten geen optie. Muziekspelen werd wel gestimuleerd en was mijn uitlaatklep. Later heb ik het kerkelijke systeem verlaten. Ik geloof niet meer in een bepaalde god. Wel in de wonderen van de natuur en de magie van muziek.'Muziek is voor hem de weg van de waarheid in het leven. Het brengt mensen samen en is in staat je hart binnen te dringen. Anders dan in Zoetermeer vond hij in Zutphen wel een voedingsbodem voor zijn lyrische muziek.

De cd achterin het boekje bevat bestaande Surinaamse liedjes die opnieuw zijn opgenomen, maar ook eigen werk en hertalingen van bekende songs, ingezongen door echtgenote Fleur. Bijzonder zijn de nieuwsliedjes, nummers die hij schreef naar aanleiding van actuele gebeurtenissen, zoals Snow Prince over het dodelijk skiongeval van prins Friso.

Wat als er geen muziek in zijn leven was gekomen? 'Dan was ik iets met eten gaan doen. Ik heb een passie voor koken en een vegetarisch restaurant openen lijkt me wel wat.'

Info: indeknipscheer.com

Gerenoveerd Staatslogeergebouw te Nieuw Nickerie in gebruik genomen

Gebouw heeft capaciteit van 19 kamers met airconditioning, Wifi, bad en toilet


Het Staatslogeergebouw van Nickerie is gistermiddag na een complete renovatie weer in gebruik genomen. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft samen met de districtscommissarissen Wedprekash Joeloemsingh en Lachminarain Doebay de formele handelingen verricht, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 12 april 2017.

De renovatie, die begroot was op Srd 600.000 is volgens Joeloemsingh in totaal Srd 900.000 geworden, door de koersontwikkeling. De renovatie is uit de eigen begroting betaald. Door de architect van het departement in te zetten voor de werkzaamheden werd Srd 90.000 bespaard.

Het staatslogeergebouw heeft nu een capaciteit van 19 kamers waarbij alle voorzien zijn van airconditioning, Wifi en bad en toilet op de kamer. Voor de prijs van Srd 150 per overnachting hebben gasten ook recht op ontbijt.

Dit is het vierde grote project dat uit het districtsfonds betaald is vanaf 2010. Eerder werden het gebouw van CTD, het aanleggen van kokers om Brassaplein, het Volksplein en de bestrating gerealiseerd. Minister Dikan is zeer tevreden met de aanpak van de zaken in Nickerie.

Enkele Nickeriaanse kunstenaars hebben de in het oog springende zaken die te vinden zijn in Nickerie op de voorgevel van het Staatslogeergebouw geschilderd. Dikan prees dit initiatief. Hij gaf aan dat Nickerie zeker goed gebruik maakt van de de decentralisatiegedachte van de overheid.

Assembleelid Guillano Snip (NDP) merkte op, dat vertrouwen en geduld heel belangrijk zijn. De ontwikkelingen zijn duidelijk zichtbaar. Hij vroeg de gebruikers zuinig om te gaan met het Staatslogeergebouw zodat de middelen doelmatig gebruikt kunnen worden.


22 Verdachten voor rechter voor het online bedreigen van Sylvana Simons

Verdachten in leeftijd van 15 tot 67

Onder verdachten een bekende in het extreemrechtse circuit


In totaal 22 verdachten moeten zich vandaag, woensdag 12 april 2017, en morgen voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor bedreiging en belediging van Sylvana Simons, en het opruien tot haat en discriminatie. Het zijn op één vrouw na allemaal mannen. De jongste is 15, de oudste 67, en ze komen uit alle delen van het land. Dit berichten vandaag diverse media waaronder de NOS en De Telegraaf.

De 15-jarige jongen uit Veendam plaatste een bedreigende tekst op Instagram. Hij wordt niet in het openbaar berecht vanwege zijn leeftijd. Alle verdachten spuiden hun woede en frustraties via Facebook, en deden geen enkele moeite om hun identiteit te verbergen. De tenlasteleggingen bieden een ontluisterend overzicht van de onsmakelijke opmerkingen die Simons, sinds ze politiek actief werd, naar haar hoofd kreeg.

De NOS laat twee van de bedreigers op haar website aan het woord. Een van die twee is Ben van der Kooi uit Rotterdam. Hij is al vele jaren actief in het extreemrechtse circuit en voerde eerder onder meer actie tegen de komst van asielzoekerscentra in Nederland.

Van der Kooi vindt de rechtszaak grote onzin en staat nog steeds achter zijn uitspraken. 'Ze is in Suriname geboren en ik denk dat de meeste Nederlanders klaar met haar zijn en zouden willen dat ze terugkeert, om daar op lange termijn te sterven en begraven te worden.'

'Een ontzettend leuk en gezellig kinderfeest beledigen, bedreigen en proberen te vermoorden hè. Sylvana Banana ... dat zullen we je betaald zetten. Als je zou weten hoe breed en diep die woede is, die je veroorzaakt hebt, dan zou je rap je koffers gaan inpakken.' 
Ben van der Kooij op Facebook

Hij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) monddood gemaakt, vindt de Rotterdammer. 'Waarom doen ze het anders. Dat doen ze met Geert Wilders daar in Amsterdam en ook met ons Nederlanders in Amsterdam. Het lijkt erop dat het OM in Amsterdam een soort vrijstaatje is om de mensen de mond te snoeren. Een extreem-linkse vrijstaat. Dit gebeurt niet in Rotterdam.'

Toch maakt hij zich geen zorgen over morgen. 'Ik lach er een beetje om. Ik ga er morgen op een hele ontspannen manier naartoe. Sylvana Simons moet zich meer zorgen maken. Zij heeft gezegd dat ze ons recht in de ogen wil aankijken, nou ik hoop dat ze een traumapsycholoog meeneemt. Ze zal het waarschijnlijk niet prettig vinden.'

Minister Plasterk ergert zich aan 'oorlogstaal' vanuit Curaçao en Sint Maarten

Plasterk geïrriteerd door uitspraken Statenlid Rojer, Curaçao, en minister-president Marlin van Sint Maarten


Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft zich gestoord aan de 'oorlogstaal' die vanuit Curaçao en Sint Maarten aan het adres van de Nederlandse regering is gebezigd. oorlogstaal, zo schrijven vandaag, woensdag 12 april 2017, het Antilliaans Dagblad en de nieuwswebsite Caribisch Netwerk van de zender NTR.

Eerst zei Statenlid Menki Rojer (KdNT) op Curaçao - in reactie op het besluit van de Koninkrijksregering de organisatie van de verkiezingen uit handen te nemen van het kabinet-Pisas - dat Den Haag maar een 'vuurpeleton' naar Willemstad moet sturen.

Vorige week was het minister-president William Marlin van Sint Maarten die verklaarde dat Nederland troepen naar Philipsburg moet overvliegen als het per se een integriteitskamer op het eiland wil inrichten.

Minimarket op Curaçao dicht vanwege honderden vervallen producten

Veel producten met vervaldatum in oktober 2015 nog steeds in de schappen


Minimarket Lan Y Uan (zie foto - Bron: Antilliaans Dagblad) blijft na een controle van het ministerie van Economische Zaken (MEO) voorlopig gesloten. In de zaak werden honderden producten aangetroffen waarvan de vervaldatum al bijna twee jaar was verlopen. Dit meldt vanochtend, woensdag 12 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

Volgens Ronnie Cornelis van de afdeling Controle van MEO ging het om 480 producten, variërend van Cornflakes tot bonen en wortelen in blik.

'De vervaldatum was in oktober 2015, maar ze stonden nog steeds in de schappen. Dat is een direct gevaar voor de volksgezondheid.' De minimarkt werd direct voor onbepaalde tijd gesloten, omdat ook nog eens drie andere overtredingen werden geconstateerd.

Ombudsman Curaçao geeft overheid en regering een onvoldoende

Autoriteiten reageren niet op rapporten bureau en reageren onvoldoende op klachten burgers


De overheid en de regering krijgen van het bureau van de Ombudsman een cijfer dat niet hoger ligt dan een 5, en misschien zelfs lager. Dit, omdat zij niet op gepubliceerde rapporten van het bureau reageren en/of klachten van burgers niet afhandelen of niet beantwoorden.

Dat heeft Ombudsman Keursley Concincion gisteren tijdens de vergadering van de centrale commisievergadering van de Staten verklaard, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 12 april 2017.

In die vergadering is er overleg met hem gevoerd over het jaarverslag 2015 van de Ombudsman (zie hierna). De overheid en de regering maken zich schuldig aan onbehoorlijk bestuur, aldus de Defensor di Pueblo. Zo heeft het ministerie van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) niet gereageerd op een onderzoek van de Ombudsman naar de commmunityboxes en een onderzoek naar het openbaar vervoer op het eiland.

Personeel Douane op Curaçao leggen werk neer

Medewerk(st)ers protesteren tegen beleid directeur Ilario


Het personeel van de douane protesteert tegen het beleid van directeur Jules Ilario. De vakbonden Straf (Sindikato Trahadornan di Aduana i Fiskalia) en Abvo (Algemene Bond van Overheidspersoneel) hebben hun leden opgeroepen voor een vergadering onder werktijd vanochtend, woensdag 12 april 2017, om half acht, zo bericht het Antilliaans Dagblad.

Straf-voorzitter Juan Lourens zei gisteravond in een uitzending van TV Direct niet te kunnen garanderen, dat de dienstverlening van de douane vandaag normaal verloopt. 'De medewerkers van alle posten van de douane, dus ook van de luchthaven Hato en in Punda, komen naar het kantoor aan de Nieuwe Haven.'

Of op de werkonderbreking andere acties volgen, zullen de leden vanochtend bepalen.

Abrabroki niet te porren om deel te nemen aan anti-regerings protesten

Activisten Neus en Hofwijks buurten in om bewoners te mobiliseren voor demonstraties


Activiste en aanjaagster van de protesten tegen het regeringsbeleid Maisha Neus, ondersteund door de leider van 'We Zijn Moe', Curtis Hofwijks, trekt tijdens de 'Stille week' de volksbuurten in om mensen te mobiliseren voor de eerstvolgende demonstratie. Zo waren ze gisteren te vinden in Abrabroki. Het overgrote deel van de buurtbewoners heeft echter het initiatief van een afstand gevolgd, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 12 april 2017 (zie foto - Bron: Neus/Facebook). 

Slechts enkelen hebben, aldus Starnieuws, gedurfd hun ongenoegen publiekelijk te uiten. De protesten van de vakbeweging, ondersteund door enkele politieke partijen, delen van het bedrijfsleven en andere groepen worden na Pasen hervat. Neus heeft afgesproken met de vakbeweging dat zij in de tussentijd gaat mobiliseren.

In Abrabroki is men echter niet zo happig op demonstreren. 'Het is gegaan zoals ik het verwacht had. Ik weet dat hier de NDP sterk is vertegenwoordigd. Maar, daar gaat het niet om. Ook deze bewoners ondervinden de gevolgen van het wanbeleid. Dit was geen protest. We zijn de mensen komen mobiliseren en ze de kans gegeven om zich te uiten. Een paar hebben daar goed gebruik van gemaakt', aldus Neus.

Enkele sprekers gaven te kennen dat ze zeer teleurgesteld zijn. Anderen riepen hun buren op om niet langer de 'pina te eten', om niet bang te zijn om aan president Desi Bouterse in zijn gezicht te zeggen: 'baas, a model dies fout', omdat 'a no Gado pot’ en drape ma na unu ala mala dyaso stem pot’ a man drape'. De buren bleven echter weg.

In groepjes langs de straten, bij de winkel of gezeten in auto’s die in een rij geparkeerd stonden, werden de activisten gadegeslagen. Een man is met een NDP vlag komen zwaaien uit protest, maar kreeg geen bijval. De vlag heeft hij toen bij een gevel gehangen die hij voor het eind van de vergadering weer heeft weggehaald.

Neus is 'best tevreden' en laat zich niet uit het veld slaan. 'De mensen hebben de boodschap gehoord. Zij gaan daarmee naar huis en gaan erover nadenken. Alle Surinamers zijn de dupe van het wanbeleid. Er zijn nog meer verhogingen op komst. Het land gaat in een rap tempo achteruit. Het is tijd voor actie, iedereen is zich daar van bewust. Het is echt nu of nooit, tenzij mensen willen wachten tot ze geen brood meer kunnen kopen. We willen geen tweede Venezuela.'

FIFA-voorzitter Infantino wil oplossing probleem rond dubbele nationaliteit

Infantino waarschuwt: 'In 2018 moet Suriname stadion hebben dat aan minimale eisen voldoet'

Geen goed stadion betekent uitsluiting van interlandwedstrijden Natio


De voorzitter van de Wereld Voetbalbond (FIFA) Gianni Infantino was gisteren voor enkele uren in Suriname. Na een bezoek aan vice president Ashwin Adhin, verrichte hij de opening van het Owru Cul Project van Suriname, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 12 april 2017.

Bij beide gelegenheden wees de FIFA-president op het belang van een voetbalstadion dat aan alle eisen voldoet. Hij waarschuwde, dat Suriname van interlandwedstrijden zal worden uitgesloten, indien het in 2018 niet over een stadion beschikt die aan de minimale eisen voldoet.

Samen met de voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) John Krishnadath wist hij de vicepresident te overtuigen, dat een dergelijk stadion niet alleen in het voordeel van de voetballerij zal zijn, maar voor meerdere actoren.

Verder werd gesproken over de kwestie van dubbele nationaliteit. Suriname is het enige lidland van de FIFA dat nog geen gebruik hiervan maakt, simpelweg omdat de Surinaamse wetgeving geen ruimte hiertoe biedt. Infantino vindt, dat er een oplossing hiervoor moet komen, omdat hij gelijkheid wil voor alle FIFA-lidlanden.

Infantino was, aldus de Ware Tijd, onder de indruk van het feit dat de SVB al een compleet plan voor de bouw van een stadion heeft. Hij benadrukte dat het stadion een spin off effect zal hebben. Infantino: 'Een stadion van formaat zal niet alleen de voetballerij ten goede komen, maar ook tal van andere sectoren.'  

Nieuwe verhoging brandstofprijs vooralsnog weer van tafel....

Beleid inzake brandstofprijzen rammelt aan alle kanten

Regering gaat opnieuw in overleg met oliemaatschappijen -Beschikking ingetrokken


De definitieve brandstofprijs die vandaag had moeten ingaan blijkt nog niet te zijn vastgesteld. Eerder op dag stelde het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) bij beschikking de nieuwe tarieven vast. Minister Ferdinand Welzijn heeft gistermiddag, dinsdag 11 april 2017, echter tegenover de de Ware Tijd laten weten, dat de beschikking wordt ingetrokken. 

De regering gaat opnieuw overleggen met de oliemaatschappijen. Wat de nieuwe brandstofprijzen worden zal naderhand worden bekendgemaakt.

Volgens de ingetrokken beschikking zou bij SOL de gasolineprijs naar Srd 6,07 stijgen. De pompprijs was op 3 april gesteld op Srd 5,98 een stijging destijds met 58 cent, nadat de regering de government take had verhoogd. De prijs bij Gow2 zou op hetzelfde niveau blijven als bij de recentste aanpassing.

De prijsverhoging van begin deze maand heeft geleid tot massademonstraties tegen de regering. Vakorganisaties hadden de regering een ultimatum gesteld om de maatregel te herroepen. Demonstranten hebben geëist dat de eerdere forse prijsverhoging wordt teruggedraaid.

Minister Peneux: 'De heer Valies is duidelijk bezig met een politieke strijd'

'In 40-jarige carrière van Valies heeft hij niets fundamenteels neergezet voor het onderwijs'


- 'Hoe wil Valies respect leren aan anderen als hij zelf respectloos is, hij gaat niet het beleid bepalen voor de minister' 
- 'Ik zal niet wakker liggen van uitspraken van zo'n charlatan' 


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vindt het beneden elk niveau waarop vakbondsleider Wilgo Valies en aanhang gisteren tekeer zijn gegaan op de afdeling van zijn ministerie aan de Heerenstraat. De bewindsman zegt dinsdag 1 april 2017, in een reactie op Starnieuws, dat geprobeerd is om het administratief proces rond de herwaardering te verstoren. Wanneer de betaling gestagneerd wordt, kan Valies de regering dan de schuld hiervan geven, meent Peneux. 

'Zijn gedrag is zeker een gepensioneerde leraar niet waardig en in mijn ogen is op dit moment de heer Valies duidelijk bezig met een politieke strijd. De heer Valies is bewust bezig het onderwijs te destabiliseren en de verwensingen van hem naar mij toe zullen mij niet deren. In de veertigjarige carrière van de heer Valies heeft hij niets fundamenteels neergezet voor het onderwijs. Erg dat zo een leider is blijven steken in zijn ontwikkeling', zegt de minister.

'Al staakt de heer Valies de hele dag, hoeft hij geen lessen in te halen. Hij heeft ook geen kinderen meer op school dus hij zal zich ook niet druk maken met de toekomst van jongeren.'

De minister zegt, dat hij leerkrachten met respect behandelt. 'Maar, is het gedrag van de heer Valies wel respectvol naar leidinggevenden van het ministerie cq het land? Hoe wil Valies respect leren aan anderen als hij zelf respectloos is? De heer Valies gaat niet het beleid bepalen voor de minister en zijn staf. Leraren zullen altijd met respect behandeld worden door de departementsleiding. Maar de heer Valies moet weten dat hij in zijn hele carrière geen wapenfeiten heeft en denkt hierdoor indruk te maken in de samenleving. Mijn hele carrière heeft de heer Valies mij tegengewerkt dus zijn uitlatingen over opstappen deren mij echt niet. Ik zal niet wakker liggen van uitspraken van zo een charlatan".

'Hij bezigt eeuwig dat het ministerie niets doet. Tot toe heeft hij maar één keer geparticipeerd en heeft vervolguitnodigingen altijd afgezegd. Het is meer dan duidelijk, dat de heer Valies alleen maar opkomt voor geld voor onderwijsgevenden. De andere zaken zoals klassengrootte terugbrengen zodat competentiegericht onderwijs geïntroduceerd kan worden, instellen van een nieuwe organisatiestructuur op scholen, loopbaanplanning voor onderwijsgevenden en ambtenaren, nieuwe onderwijsfuncties instellen hebben geen aandacht van deze vakbondsleider', stelt Peneux.

De minister vindt dat Valies de basja-cultuur in zich heeft. Niemand mag uitschieten boven hem. Hij zoekt elke keer een manier om het ministerie de schuld te geven van een falend beleid, terwijl hij bewust niet wil werken aan veranderingen binnen het onderwijs, voert Peneux aan. De minister zegt zich niet te laten intimideren door een respectloze vakbondsleider.

'Hoe wil de heer Valies dat scholieren respect hebben voor leerkrachten en andere leidinggevenden als hij toelaat dat jongeren zich misdragen? De verhouding leerkracht leerling raakt helemaal verstoord door dit onbehoorlijke gedrag van vakbondsleider Valies. Het is deze zelfde Valies die zich stoort aan het gedrag van jongeren maar nu zelf agressief en onbehoorlijk gedrag stimuleert. Hoe verder met de opvoeding van jongeren en respect voor ouderen?', vraagt de minister zich af.

Colombiaanse marine redt gestrande walvis bij Cartegena

Met hulp van Kustwacht en bewoners van het dorp El Recreo is dier naar open water begeleid


De Colombiaanse marine heeft op de Caribische kust van Colombia bij de toeristische hotspot Cartagena een gestrande walvis gered, zo berichtte de marine dinsdag 11 april 2017, aldus de nieuwswebsite Colombia Reports.

Het zeezoogdier was blijkbaar verdwaald en strandde in Barbacoas Bay, een van de belangrijkste toegangen vanuit de zee van de koloniale stad.

Volgens de marine leidde Kustwacht-personeel de operatie om het enorme dier te bevrijden en was in staat om het zoogdier in veiligheid te brengen met de hulp van bewoners van het nabijgelegen dorp El Recreo.

De lokale bevolking en de autoriteiten hadden vijf uur nodig om het zoogdier te verplaatsen naar dieper water van waar het in staat was om zijn weg terug te vinden naar zijn oorspronkelijke locatie.


Het dier zou worden gevolgd door leden van het marine reddingsteam om te controleren of het zoogdier haar weg zou vinden uit de baai, 'zonder schade op te lopen' door passerende schepen.

Walvissen kunnen worden aangetroffen langs zowel de Colombiaanse Stille Oceaan- als de Caribische kust. Terwijl de dieren in het Caribisch gebied over het algemeen pendelen van en naar de Noordpool, trekken die aan de Pacifische zijde van het continent weg van Antarctica om te broeden langs de tropische kustlijn van Colombia.(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Armada Colombia/Twitter)