donderdag 13 april 2017

Ecuador's presidentskandidaat Lasso tekent protest aan tegen uitslag verkiezingen

Lasso vraagt ook hertelling van alle uitgebrachte stemmen


Ecuador's presidentskandidaat Guillermo Lasso heeft officieel protest ingediend tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2 april. 'We hebben het bezwaar ingediend bij de Nationale Kiesraad in overeenstemming met de Ecuadoriaanse wet', zei Lasso tijdens een persconferentie, zo bericht de nieuwswebsite PanAm Post op gezag van de BBC en Diario Las Americas

Hij vroeg ook om een hertelling van alle stemmen. 'Dit is niet een gril', zei hij. 'Meer dan vijf miljoen Ecuadoranen hebben gestemd voor verandering.' De politicus stond erop, dat zijn beroep tegen de verkiezingsuitslag is gebaseerd op het bestaan ​​van ongeveer 4.200 stembiljetten met tekenen van onregelmatigheden.

'We vragen wat de Ecuadoraanse bevolking vraagt', zei hij. 'De bij hand getelde stemmen bij elk van de meer dan 41.000 kiescentra; dat wil zeggen, 100 procent van de stemmen. De mensen weten dat het verkiezingsproces werd geplaagd door onregelmatigheden en dat wij degenen waren die wonnen', zei Lasso.

De Nationale Kiesraad sloot de tweede ronde van de stembusgang officieel maandag, waardoor de overwinning naar de kandidaat van de regerende partij Lenin Moreno met 51,15 procent ging tegen Lasso's vermeende 48,85 procent. 'Ik zal Ecuadoranen vertellen, dat ik ze nooit zal verlaten', concludeerde hij. 'Dat ik nooit medeplichtig zal worden aan fraude ... daar kunnen ze bij mij op rekenen.'

Verdachte (26) overval op Nieuwe Haven Bar aangehouden

Man was met schotwond het AZP binnen gebracht


De 26-jarige R.H. is gisteren door de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname aangehouden. Hij heeft op zondag 2 april samen met een ander een overval gepleegd op de Nieuwe Haven Bar op de hoek van de Kankantriestraat en de Van 't Hogerhuysstraat in Paramaribo. Daarbij werden de daders door de eigenaar beschoten, waarna één ter plaatse is overleden. De eigenaar werd verwond met een kapmes, zo bericht de afdeling Public Relations van de politie vandaag, donderdag 13 april 2017. 

Door de aangetroffen sporen in de directe omgeving vermoedden agenten meteen, dat er nog een - tweede - gewonde verdachte moest zijn. Het bleek te gaan om H.

De verdachte, die een schotwond had opgelopen, vluchtte het binnenland in op zoek naar genezing. Hij keerde zonder succes terug naar Paramaribo en werd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gebracht waar operatief werd ingegrepen. Tegelijkertijd werd de politie in kennis gesteld, dat een slachtoffer was binnengebracht met een schotwond.

Agenten van de verschillende gespecialiseerde eenheden hadden inmiddels informatie ontvangen dat H. één van de verdachten moest zijn die betrokken was bij de roofoverval op de Nieuwe Haven Bar. Aangezien hij niet aanspreekbaar was, vatte de politie post in de ziekeninrichting. Toen hij bij bewustzijn kwam werd hij ondervraagd.

De man verklaarde, dat hij beroofd en beschoten was te Benzdorp, een Braziliaanse goudzoekersenclave in het zuidoosten van het land. Na flink aan de tand te zijn gevoeld, bekende hij zijn betrokkenheid bij de roofoverval op de Nieuwe Haven Bar. De verdachte is aangehouden en na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt deze zaak verder.

Directeur PCS woedend over internetafsluiting door Telesur

'Wij hebben altijd onze rekeningen betaald, nu zijn we paar dagen laat en wordt meteen zonder bericht afgesloten'


'Wij hebben altijd onze rekeningen betaald. Nu zijn we enkele dagen laat en men gaat direct over tot het meest radicale', zegt directeur Dayasankar Mathoera van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) vandaag, donderdag 13 april 2017, in de Ware Tijd, in reactie op het afsluiten van de internetverbinding gisteren door Telesus.

'Ons dataverkeer ligt nu helemaal plat. Ik ben verrast met deze situatie.' Wat de directeur vooral stoort is, dat er door het telecommunicatiebedrijf niet eens gemeld is, dat de verbinding zou worden afgesloten en ook na de afsluiting geen contact is gemaakt.

Hij zegt dat de middelen van de instelling even 'vast zaten', door een verlate overmaking vanuit het ministerie van Financiën. Hierdoor konden de rekeningen niet betaald worden. Het geld is volgens hem vorige week vrijdag overgemaakt op de rekening van PCS en vanaf maandag was het bedrijf bezig met de verschillende betalingen. Door werkzaamheden buiten de stad zou de directeur echter nog geen autorisatie hebben verleend voor de betaling van Telesur.

Hij vraagt zich overigens af waarom niet (ook) de telefoonrekening, maar alleen de dataverbinding is afgesloten. Met het paasweekend ertussen zal de instelling mogelijk pas dinsdag weer mails kunnen ontvangen. Met name, omdat het om twee staatsbedrijven gaat, vindt Mathoera dat er niet op die manier gehandeld hoefde te worden.

King Koyeba weer een vrij man na straf uitgezeten te hebben voor marihuanabezit

De 'King' gaat na celstraf gewoon weer optreden 

Fans lijken geen moeite te hebben met handel in drugs


De Surinaamse artiest Lowinzo ‘King Koyeba’ Misidjan is sinds gisteren weer op vrije voeten. De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 13 april 2017, te hebben vernomen, dat honderden mensen en collega-artiesten tot laat in de avond wachtten op het moment van de vrijlating nabij de strafinrichting Santo Boma om de handelaar in drugs een warm ontvangst te geven.

De artiest werd in 2016 gearresteerd, omdat hij in het bezit was van marihuana tijdens een auto-onderzoek van de politie.

Koyeba werd gisteren met een limousine richting Paramaribo gebracht waar ook mensen op hem zaten te wachten. De artiest is nu thuis en zegt in een video op social media blij te zijn dat hij weer op vrij voeten is. Hij gaat nu weer hard werken aan muziek voor zijn fans die hem altijd trouw zijn geweest, ondanks hij achter de tralies zat.

'Te mi de in a studio baka da mo blaas den tune kon', zei hij na zijn vrijlating in gezelschap van collega's. In de tijd dat hij vast zat heeft hij ook nieuwe nummers gemaakt. Deze moet hij alleen nog opnemen.

De artiest geeft op 28 april een welkomstshow te Hanna's Lust veld waar hij met een helikopter naar toe vervoerd zal worden.

Telesur waarschuwt voor spam en 'phishing'

'Samenleving heeft te lijden van spam en phishing'


Het Telecommunicatiebedrijf Suriname, Telesur, heeft geconstateerd dat de samenleving te lijden heeft van spam en phishing. Met name phishing valt onder cyber-crime. Ontvangers worden onder valse voorwendselen gevraagd persoonlijke informatie bijvoorbeeld bankgegevens, adressen, pincodes en dergelijke op te sturen, zo bericht het bedrijf vandaag, donderdag 13 april 2017.

Telesur drukt e-mail gebruikers op het hart e-mails afkomstig van http://sr.net, billing@sr.net en billing@telesur.sr niet te openen, maar meteen te verwijderen. Het bedrijf benadrukt dat deze berichten niet vanuit de Telesur-server zijn verstuurd en is bezig zijn securitymaatregelen te verscherpen. Gebruikers wordt gevraagd hetzelfde te doen voor al hun devices.

Op e-mail gebruikers wordt een dringend beroep gedaan om waakzaam te zijn en in voorkomende gevallen of bij twijfel persoonlijk contact te maken met Telesur en of zijn afdelingen via het hoofdnummer 474242 of via de Helpdesk 152.RTL-TV programma ‘Ontvoerd’ weer naar Suriname

John van den Heuvel naar Suriname voor een uit 2013 daterende zaakPresentator en misdaadjournalist bij onder andere De Telegraaf John van den Heuvel komt met een nieuwe reeks van het RTL-TV programma ‘Ontvoerd’. In het vierde seizoen helpen hij en z’n team opnieuw ouders bij de hereniging met hun kind die vaak door de andere ouder naar het buitenland is ontvoerd. Dit seizoen reist hij ook af naar Suriname. 

Van den Heuvel gaat voor een oude zaak uit 2013 in Suriname waar Sheila toen met haar zonen werd herenigd. Destijds lukte het niet om de kinderen mee naar Nederland terug te nemen. Nu is er dan toch hoop voor Sheila.

Elk jaar worden, zo bericht RTL op haar website, honderden kinderen door één van de ouders zonder toestemming meegenomen naar het buitenland. Volgens de misdaadjournalist staat de achtergebleven ouder vaak machteloos.

'Ze raken verstrikt in een woud van bureaucratie en internationale regelgeving. Omdat met opsporing en repatriëren vaak veel tijd en geld gemoeid gaan, zijn ze vaak radeloos. We helpen deze ouders met onze expertise om hun kind of kinderen, soms na jaren, weer in de armen te kunnen sluiten.'

Het nieuwe seizoen van 'Ontvoerd' start dinsdag 25 april om 20.30 uur op RTL 4.

Personeel Arbeidsinspectie in staking

Ontevreden arbeidsinspecteurs door nog steeds uitblijven regeling rechtspositie


Personeel van de dienst Arbeidsinspectie is in staking gegaan, omdat de rechtspositie van de arbeidsinspecteurs nog steeds niet is geregeld. Er wordt 's ochtend gewerkt van zeven uur tot elf uur. De bond onder leiding van Romeo Chin A Loi heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid gisteren persoonlijk geïnformeerd over het actiemodel, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 13 april 2017.

De kwestie van de rechtspositie sleept zich sinds 2010 voort. Benoemingen en bevorderingen in het kader van FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) zijn nog niet in orde gemaakt. Moestadja heeft aangekaart, dat vanaf zijn aantreden in 2015 hij zich heeft beijverd voor een vlot verloop van deze kwestie. Zo zijn de stukken opgemaakt en verzonden naar de vicepresident en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar, door de ambtelijke molen zijn de stukken nog niet terug ontvangen.

De bewindsman heeft beloofd om een beroep te doen op de vicepresident om het proces te versnellen.
Een andere kwestie die de actievoerders hoog zit is, dat er al bijna een jaar wordt gewacht op de nutsvoorzieningen in het nieuw onderkomen van de Arbeidsinspectie. Moestadja heeft in augustus vorig jaar een pand gehuurd als huisvesting voor de dienst, maar de nutsvoorzieningen ontbreken.

Hij zegt, dat een langdurige actie van personeel bij de Arbeidsinspectie van invloed kan zijn op de bescherming van de werknemers, aangezien deze afdeling de enige wettelijke dienst is die moet toezien op de naleving van de arbeidswetgeving.

Insel Air op Curaçao heeft dringend behoefte aan een strategisch partner

Onverwacht hoge kosten voor luchtvaartmaatschappij door wegvallen MD-toestellen


Nadat de regering-Koeiman eind januari een overbruggingskrediet van 33,3 miljoen overeenkwam met Insel Air leek de financiële situatie van de luchtvaartmaatschappij snel te verbeteren. Maar, de onverwacht hoge kosten door het wegvallen van de MD-toestellen gooiden roet in het eten. Dat blijkt uit de presentatie die oud-premier Etienne Ys als voorzitter van de Commissie van Wijzen gisteren in de Staten gaf, zo bericht vandaag, donderdag 13 april 2017, het Antilliaans Dagblad.

Omdat de MD’s door de Arubaanse autoriteiten aan de grond werden gehouden moest Insel toestellen inhuren bij andere maatschappijen. Dat heeft veel geld gekost.

Bovendien raakten vluchten vertraagd en moesten passagiers in hotels worden ondergebracht.

Toch geen Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) dit jaar

Festival heeft geen hoofdacts bereid gevonden voor optredensHet Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) gaat dit jaar toch niet door. Dat hebben Fundashon Bon Intenshon (FBI) en Mojo Concerts ‘met pijn in het hart’ moeten besluiten. Net als bij de eerdere beslissing eind vorig jaar is het ontbreken van hoofdacts de reden voor het afgelasten van het populaire festival. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 13 april 2017.

Voor 2018 staat het grootste muziekevenement nog steeds gepland. Het CNSJF stond gepland voor september.

Na de zevende editie vorig jaar liet de organisatie weten dat het steeds moeilijker wordt een volwaardig programma samen te stellen in die periode van het jaar.

Toenmalig minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling zette zich in voor het doorgaan van het festival. Dat leek te lukken in samenwerking met een aantal stakeholders. In december werd aangekondigd dat de achtste editie toch in september 2017 zou worden gehouden. Er werd zelfs een garantie gegeven tot 2022. Er werden bijdragen verkregen van Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF), Curaçao Airport Holding en investeringsagentschap Cinex.

Dit bericht de organisatie op haar website:


CURAÇAO
NORTH SEA
JAZZ 2017
CANCELLED
AFTER ALL

The Curaçao North Sea Jazz will not take place in 2017 after all. This has been decided, with a heavy heart, by Fundashon Bon Intenshon and Mojo Concerts. After a renewed effort, sparing no trouble or expense, to realize a high quality program, it turned out that no main acts were available for the festival weekend.
Late last year, FBI and Mojo decided to cancel the 2017 edition of the festival for the same reason. Shortly thereafter and in cooperation with a number of local stakeholders, it was agreed to try again. Since then the organization has, behind the screens, made every effort but, unfortunately, without the desired result.
In balancing both private and public interests, Fundashon Bon Intenshon aspires to a consistent long-term vision of entertainment on international top level. In this respect it is inevitable, in the event of a limited availability of acts, to choose to cancel the festival. It is essential to guarantee the reputation of the event for both the country Curaçao and abroad.
After having considered all options there is, also in view of the contribution from Community funds, no other option for the organization but to put the festival on hold this year and fully focus on the 2018 edition.

Vier door politie gestrafte agenten voor aandeel in fatale arrestatie Henriquez in beroep

Twee agenten kregen jaar voorwaardelijk strafontslag en twee een schriftelijke berisping


De vier agenten die gestraft zijn voor hun aandeel in de fatale arrestatie van d Arubaan Mitch Henriquez gaan in beroep tegen de door de politie opgelegde straffen. Dat bericht Omroep West vandaag, donderdag 13 april 2017.

Het bezwaar zal worden behandeld door een onafhankelijke commissie van de politie met een voorzitter van buitenaf.

Twee agenten kregen een voorwaardelijk strafontslag van een jaar, twee kregen een schriftelijke berisping. Twee van de agenten moeten zich ook nog voor de rechter verantwoorden voor de dood van Henriquez, die in 2015 overleed na zijn aanhouding bij muziekfestival Night at the Park.

Minister van Justitie en Politie roept ontheven medewerksters Voorlichting terug

'Ontheffing twee medewerksters is niet geschied conform de wet'


De minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, heeft het onlangs ontheven hoofd van de Voorlichtingsdienst van het ministerie van Justitie en Politie, Marita Ritfeld-Asontoe, alsook voorlichtingsmedewerkster Ingrid Corinde, terug in hun oude functie geplaatst. 

In het Dagblad Suriname zegt de bewindsman vandaag, donderdag 13 april 2017, dat de ontheffing van deze twee medewerkers niet conform de wet was geschied, waardoor de betrokkenen onwettig afwezig waren.

De toenmalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, had kort voor haar ontslag als minister deze twee medewerkers van de Voorlichtingsdienst uit hun functie ontheven. De reden hiertoe was volgens Van Dijk-Silos de reorganisatie van de afdeling Voorlichting.

'Vanuit Guyana worden in georganiseerd verband Haitianen Suriname in gesmokkeld'

Zeven illegale Haitianen onderschept in truck met rijst te Burnside in district Coronie


De ontdekking maandag van zeven Haïtianen in een vrachtwagen heeft het vermoeden van de politie bevestigd, dat vanuit Guyana in georganiseerd verband Haïtianen worden gesmokkeld naar Suriname. Het is een alternatieve route geworden, sedert Suriname burgers uit dat land medio september visumplichtig maakte na en enorme instroom, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 13 april 2017.

Tijdens een controle in Burnside werden in een containertruck, die rijst transporteerde, de illegalen ontdekt. 'Het was erg vernuftig gedaan', zegt regiocommandant, commissaris Widjaikoemar Oedit. De rijst was zodanig geladen dat aan de voorzijde van de container een open ruimte was, maar aan de achterzijde zakken tot het plafond waren. In het plafond aan de voorzijde was een ventilatieruimte. Een politieman die bovenop de container klom ontdekte de ventilatie en er moest enorm veel rijst worden uitgeladen alvorens de illegalen konden worden bereikt. Oedit zegt dat het niet anders kan dan dat een organisatie hierachter zit.

De chauffeur bekende, dat hij per persoon 100 Amerikaanse dollar opstreek. De mensen werden in de nacht opgehaald bij de backtrack landing en meteen richting Paramaribo vervoerd. De vrachtwagen werd om twee uur in de ochtend gecontroleerd.

'De mensen kunnen niet in Nickerie blijven, anders vallen ze op', legt de politieman uit. Hij vermoedt dat dit, gezien de werkwijze reeds geruime tijd gaande is. 'Een gewaarschuwd mens telt voor twee en we zijn nu op scherp. Elke truck wordt minutieus gecontroleerd. Het is veel werk en kostbaar, maar het moet dan maar.'

De truck droeg het logo van een bekende rijsthandel, maar dat wil volgens Oedit nog niet zeggen dat die erbij betrokken is. Het is bekend dat rijstbedrijven niet zelf een wagenpark hebben, maar anderen inhuren om het transport te verzorgen. De zaak is overgedragen aan de Trafficking in Persons unit.

De Surinaamse Krant berichtte op 1 april, dat meer dan 100 Haïtianen aan boord van een gecharterd vliegtuig donderdagochtend 30 maart gearriveerd waren in Guyana, maar minister van Burgerschap en Immigratie Winston Felix zei, dat hij zich geen zorgen maakt. 'We hadden geen problemen met hun intenties en we zagen niets dat niet in orde zou zijn. Voor mij leek alles heel normaal', aldus Felix zaterdag 1 april 2017 in de Demerara Waves Online News.

Hij zei dat zij verblijf van een maand in Guyana hebben gekregen en dat ze vrij zijn om naar Suriname te reizen, indien zij dit wensen en over de vereiste visa beschikken. 'Ze zijn niet naar Guyana gekomen om te blijven', voegde hij eraan toe

Regering komt weer geen toezegging na aan leerkrachten

Diverse onderwijsgevenden moeten nog wachten op de beloofde extra Srd 500

Onlangs beweerden vicepresident Adhin en raadsadviseur Jozefoon dat geld eerste week april zou worden overgemaakt


Door enkele technische redenen was het niet haalbaar om de '1e fase' van het financiële component van onderwijsgevenden die behoren tot de 4e graad, 3e graad a-b-c en de 2e graad 2c nog in de eerste week van de maand april 2017 uit te betalen. Voor onder andere de afdeling Comptabiliteit van het ministerie van Financiën moesten de technische problemen eerst worden opgelost. Het blijkt dat alles comptabel helemaal in orde moest zijn voordat de betaalbaarstelling kon plaatsvinden. De administratieve problemen zijn intussen opgelost waardoor de overmaking vandaag, donderdag 13 april 2017, zal plaatsvinden. Dit zijn woorden van Starnieuws.

Marcellino Nerkust, president (ofwel gewoon voorzitter) van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), zegt in een reactie, dat de afgelopen periode continu in contact te hebben gestaan met raadsadviseur Eddy Jozefzoon. Er is steeds de vinger aan de pols gehouden over de haalbaarheid van de uitbetaling in de eerste week van april 2017. Daarnaast is er hierover ook gecommuniceerd met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

'De informatie waarover ik thans beschik, is dat het vandaag slechts een kwestie is van overmaking naar de rekeningen van de onderwijsgevenden die vallen onder de categorie 4e graad, 3e graad a-b-c en de 2e graad 2c', zegt Nerkust.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bevestigt, dat er enkele technische kwesties speelden, maar dat die zijn nu zijn opgelost. De FOLS-voorzitter zegt volkomen te begrijpen dat het nog niet overmaken in de eerste week van de maand april 2017 - volgens afspraak - naar de rekeningen van de onderwijsgevenden, voor veel irritatie heeft gezorgd. 'Maar, de ervaring leert dat als het gaat om het betaalbaar stellen van salarissen of verhogingen, de zaak comptabel correct moet zijn. Als er daarnaast ook nog fouten zijn ontdekt is het raadzaam om die terstond te corrigeren. Volgens bekomen informatie blijkt dat er daardoor ook enige vertraging is ontstaan.'

De blikken zijn nu gericht op het ook volledig herwaarderen van de onderwijsgevenden die een bevoegdheid hebben behorende tot de 2e graad b, a en de 1e graad. Hierover zijn er voorstellen gedaan op vrijdag 25 maart 2017 tijdens het overleg met de vicepresident/raadsadviseurs en de onderwijsminister. De FOLS heeft echter nog geen reactie ontvangen over de gedane voorstellen voor deze groepen.

Intussen is het Staatsbesluit van 5 april 2017 gepubliceerd waarin is opgenomen de wijziging van de bestaande FISO-onderwijsfuncties (Functie Informatie Systeem van de Overheid), akten en bevoegdheden, de instelling van nieuwe onderwijsbevoegdheidsgraden en bezoldigingsreeksen voor onderwijsgevenden en garantie van de verworven rechten voortvloeiende uit de status die onderwijsgevenden hadden tot 1 januari 2017.

Bestuur Politiebond tevreden over onderhoud met nieuwe minister Van der San

Minister: 'Sporttest en rijbewijs als vereiste voor benoeming hebben geen wettelijke grondslag'


Het bestuur van de Surinaamse Politie Bond (SPB) vindt het gesprek dat zij gisteren heeft gehad met minister Eugene van der San van Justitie en Politie positief. Aan het begin van het onderhoud heeft de minister herhaald wat hij zei tijdens zijn beëdiging. Hij is ervan overtuigd dat zaken binnen de administratie van de overheid moeten worden afgehandeld en dat deze niet bij de rechter hoeven te worden aangebracht. Het bestuurshandelen moet geschieden binnen wet en recht en dat is de bewindsman voornemens te doen, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 13 april 2017.

Revelino Eijk, SPB-woordvoerder en bestuurslid, geeft aan dat er over de rechtspositie van politieambtenaren is gesproken. De sporttest en het hebben van een rijbewijs als benoembaarheidsvereiste zijn aan de orde gekomen. 'Wij wilden ook praten over de perikelen rond de inspecteursopleiding. Ook over de achterstallige overuren betalingen en arbeidsomstandigheden.' 

Hij geeft aan dat de bond zijn zienswijze over de sporttest en rijbewijs kenbaar heeft gemaakt aan de minister. 'We waren op één lijn wat dat betreft. De minister heeft duidelijk gesteld dat die sporttest en rijbewijs geen wettelijke grondslag heeft', stelt Eijk. Volgens Eijk is de bewindsman bereid de sporttest en rijbewijs als benoembaarheidsvereiste te heroverwegen. Er lag reeds een ministeriële beschikking klaar van de vorige minister die niet was ondertekend. Die beschikking ging over legalisatie van de sporttest en rijbewijs als benoembaarheidsvereiste.

'De bond heeft nooit gesteld tegen de sporttest te zijn. Maar, die sporttest moet onderdeel zijn van een integraal beroepsvaardigheid. Sporten moet tijdens die reguliere dienst als programma worden verzorgd.'

De bond gaf als voorbeeld een wiskunde repetitie. 'Je kunt geen repetitie afnemen als je geen wiskunde hebt gegeven. Hetzelfde met die sporttest. Je kunt geen sporttest afnemen als je geen sport hebt onderwezen aan die politieambtenaren. Als je geen programma hebt, kan je dat niet nemen en koppelen aan je bevordering. De bewindsman heeft dat helemaal begrepen en aan de bond gevraagd om alvast op papier te zetten een programma over hoe dat kan worden uitgevoerd', zegt Eijk.

Voorzitter C-47 Berenstein staat voor vreedzame protesten

Ophef aan regeringszijde over actie bij Belastingdienst en MinOWC is overtrokken

'Mensen die een doembeeld schetsen, laten zien wat hun gedachtegang is'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt dat het geenszins de bedoeling is dat de demonstraties tegen het regeringsbeleid en de verhoogde brandstofprijzen niet vredig verlopen. Op kritieken over de wijze waarop de actie gevoerd is bij de Belastingdienst en de afdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), stelt de vakbondsleider dat het even dreigde mis te gaan, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 13 april 2017.

Toen de militairen de poort dichtdeden, ontstond er wat tumult. Dit is door de actieleiding gelijk gecorrigeerd. Berenstein legt uit, dat het de bedoeling was om op het terrein te gaan van het Belastingkantoor en de afdeling van Onderwijs aan de Heerenstraat. 'Wij zouden op het erf onze boodschap geven en weer verder gaan', aldus de vakbondsleider. Toen de poorten dichtgingen, kwam de massa in actie. Er ontstond wat getrek over en weer, maar het kwam uiteindelijk goed. 'Wij hebben ons zegje daar gedaan en de regering gevraagd om de belasting te halen bij de goudsector', memoreert Berenstein.

De actie in de Heerenstraat was niet doorgegeven, omdat het om een verrassingseffect ging. 'Door de regen zijn de mensen ook op het balkon gaan staan, maar niemand is in de gebouwen gegaan. Ook daar is de boodschap afgegeven', zegt Berenstein.

De vakbondsleider vindt dat de regering en anderen, er meer van maken dan het is. In een bekendmaking van de regering wordt aangegeven dat er geen anarchie zal worden toegestaan. 'Wij willen echt niet dat zaken uit de hand lopen of dat de veiligheid in gevaar wordt gebracht. Mensen die een doembeeld schetsen, laten zien wat hun gedachtegang is. In elk geval hebben wij een ordedienst en zullen voorkomen dat mensen van buiten rotzooi komen schoppen', benadrukt de voorzitter van C-47.

'We gaan niet toelaten dat inheems grondgebied wordt uitgegeven aan derden, niet-inheemsen'

Als het aan Pikin Poika ligt krijgen 'wakamans' geen 50 hectare grond van Bouterse

Bouterse heeft deze week beweerd 50 hectare landbouwgrond te hebben voor 'wakamans' 


'De wakamans zijn geen inheemsen en geen dorpelingen. Onze voorouders hebben de gronden niet achtergelaten aan wakamans. We gaan niet toelaten dat inheems grondgebied wordt uitgegeven aan derden, niet-inheemsen.' Dat zegt kapitein Joan van der Bosch over de gevoelens van de gemeenschap van Pikin Poika in het district Wanica. President Desi Bouterse heeft de wakamans, onder leiding van Siebrano Pique, in het weekend gezegd dat hij 50 hectare landbouwgrond voor hen ter beschikking heeft achter Pikin Poika. Een actie van Bouterse om ze feitelijk te weerhouden om deel te nemen aan de demonstraties tegen het regeringsbeleid en ze 'te paaien' met een stuk grond buiten de stad.

'Naast Pikin Poika is Santi Gron en achter Pikin Poika is de Saramaccarivier. Ik denk niet dat de president de rivier heeft weggegeven', zegt een verbolgen kapitein Van der Bos vandaag, donderdag 13 april 2017, op Starnieuws.

Ze stelt, dat de gronden rondom het dorp behoren tot de economische zone van Pikin Poika. 'Het valt binnen het grondgebied dat het dorp claimt.'

De uitspraak van de president heeft kwaad bloed gezet bij de dorpelingen. 'Als de president de wakamans zoet wil houden, is dat niet mijn zaak. De wakamans zijn geen familie van mij. Ze zijn niks van mij. We gaan in geen geval toestaan dat de inheemsen verder worden beknot in hun grondenrechten.'

Ze vertelt dat Suricom Park al een verkavelingsvergunning voor 508 hectare van het bos heeft pal naast Pikin Poika. 'Eerst was het onder een andere naam uitgegeven voor landbouwdoeleinden, en nu worden onder de naam van Suricom Park verkavelingsactiviteiten uitgevoerd. We keuren het ten stelligste af dat inheems gebied aan derden (niet inheemsen) wordt afgestaan.'

Van der Bosch merkt op, dat de president misschien verkeerde informatie heeft gehad over het gebied. Ze wijst erop dat de inheemsen het al moeilijk genoeg hebben en met de weinige middelen uit de economische zone voorzien in hun levensonderhoud.

De aankondiging van de president komt als donderslag bij heldere hemel. Vooral daar nog geen drie weken geleden met de inheemsen is gesproken over de uitvoering van een vonnis van de Organisatie van Amerikaanse Staten waarin de Staat is veroordeeld tot het respecteren van de grondenrechten van de inheemsen. 'En terwijl we bezig zijn te praten hoe daar invulling aan te geven, worden we hiermee geconfronteerd.'

Kapitein Van der Bosch zegt dat er heel spoedig beraad komt van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Organisatie van Samenwerkende Inheemsen Dorpen Para (OSIP) over deze kwestie. Met de dorpelingen is ze aan het brainstormen hoe deze zaak aan te pakken. 'We zullen strijden tot het bittere einde.'

Wie tijdens demonstraties tegen regeringsbeleid openbare orde verstoort wordt 'hard aangepakt'

Radiopresentator en spreekbuis Bouterse, Clifton Limburg, maakt harde optreden politie bekend

'Er zijn strafbare feiten gepleegd en er is aangezet tot anarchie'


Personen die deelnemen aan komende protestdemonstraties en de openbare orde verstoren zullen hard door de politie worden aangepakt. Dat heeft Clifton Limburg, presentator van het radioprogramma Bakana Tori, waarschijnlijk in zijn hoedanigheid als perschef van het Kabinet van de President, gisteren via de staatsradio SRS bekendgemaakt.

Beweerd werd in dat gekleurd programma, dat zich tijdens de betoging van afgelopen maandag zaken hebben voorgedaan die in strijd zijn met de wet en regels van de openbare orde. Er zouden strafbare feiten zijn gepleegd en is ook aangezet tot anarchie. De regering zegt, via Limburg dus, tot taak te hebben orde en rust te garanderen via haar werkarmen. Daarom wordt op burgers het beroep gedaan zich tijdens betogingen te gedragen binnen het kader van wet- en regelgeving. Tegen personen die de openbare orde verstoren zal worden opgetreden. Hen wordt geadviseerd zich 'niet te laten meeslepen in een sfeer van onverantwoordelijk gedrag', aldus Limburg.

Demonstranten probeerden deze week het terrein van de Belastingdienst te betreden, maar dat werd voorkomen door aanwezige politieagenten, militairen en bewakers. Slechts enkelen onder wie SPA-voorzitter Guno Castelen en DA'91-voorzitster Angelic del Castilho slaagden erin langs de bewaking te komen.

De tot dan vreedzame protestmanifestatie dreigde toen compleet uit de hand te lopen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 13 april 2017. De gemoederen kalmeerden door zogenaamd 'tactvol' optreden van de politie waardoor escalatie is voorkomen.

Bij de afdeling Inspectie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, slaagden demonstranten er wel in het terrein te betreden. Het terrein en de gallerijen van het gebouw werden voor enige tijd bezet gehouden. Maar, calamiteiten hebben zich niet voorgedaan.

Vanwege de Lijdensweek hebben de actieleiders besloten, dat na het Paasweekeinde de betogingen zullen worden hervat. Demonstranten geleid door een aantal vakbondsleiders, ondersteund door politieke leiders van de oppositie, bedrijfslevenorganisaties en enkele bedrijven eisen onder andere terugdraaiing van de brandstofprijsverhoging. Ook wordt geëist dat de regering andere kostenverhogende maatregelen die in het verschiet liggen zoals de herinvoering van wegen- en autokentekenbelasting aanhoudt.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Regering ziet spoken achter Amerikaans rapport uit maart

'Dit soort berichtgeving is vaak onderdeel van groter scenario'

Center for Secure Free Society stelt dat Suriname een gecriminaliseerde staat is


De regering ziet in de berichtgeving van medio maart die gestoeld is op het rapport van het Amerikaanse ‘Center for Secure Free Society (SFS) de zoveelste poging om te proberen Suriname te destabiliseren en het volk van Suriname internationaal te isoleren. In de berichten worden de regeringsleiders als criminelen bestempeld.

In een pas vandaag, donderdag 13 april 2017 - weken nadat het bericht online ging -, uitgebrachte verklaring (zie hieronder) weerspreekt de regering met klem die berichten. Zij beweert, dat dit soort berichtgeving vaak onderdeel is van een groter scenario. Maar, de inhoud van de reactie van de regering neigt daarentegen niet in de laatste plaats naar stemmingmakerij, waarvan zij de schrijvers van het artikel, die zich baseren op feiten, betichten.
Dat de regering in haar verklaring het volk oproept 'alert te blijven', zonder inhoudelijk te vermelden waarom zij alert moet zijn en vooral waarop, is curieus te noemen. Overigens gaat de regering met geen woord in op de aantoonbare drugscriminaliteit in het land, waarvan de aanwezigheid niet te ontkennen valt.

In het artikel, waar de regering zich aan stoort, wordt naar Suriname verwezen als een ‘criminele Staat’ waar drugscriminaliteit en witwassen op grote schaal plaatsvinden.

Ook zou de goudraffinaderij Kaloti Suriname Mint House als dekmantel fungeren voor grootschalige witwaspraktijken voor illegale geldstromen.Voor wie het gewraakte bericht niet heeft gelezen: