zaterdag 15 april 2017

Venezolaanse autoriteiten arresteren twee oppositie jeugdleiders

Demonstranten en politie bestoken elkaar met molotovcocktails en traangas

(Bron foto: Reuters)
Protesten tegen regering Maduro gaan onverminderd door en worden met de dag grimmiger


Venezolaanse autoriteiten hebben vrijdag gezegd, dat ze twee oppositie jeugdleiders hebben gearresteerd, de laatste actie in het neerslaan op hardhandige wijze van de aanhoudende protesten tegen de regering, waarbij tot nu toe vijf mensen om het leven zijn gekomen. Dat meldt zaterdag 15 april 2017 het Franse persbureau Agence France Presse, AFP.

De laatste uitbarsting van de rellen in een land getroffen door voedseltekorten was donderdagavond, toen demonstranten in een stad in de buurt van de hoofdstad met molotovcocktails gooiden en de politie reageerde met het gebruik van traangas. Jose Sanchez en Alejandro Sanchez werden gearresteerd 'voor het organiseren van terroristische daden en aanslagen tegen de rust van het land', schrijft minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol op Twitter.


De twee zijn jeugdleiders van de Primero Justicia partij, een van de belangrijkste groepen in de centrum-rechtse coalitie die aanstuurt op het verdrijven van de socialistische president Nicolas Maduro uit zijn ambt.

De Venezolaanse autoriteiten kregen vorige week de nodige internationale kritiek vanwege het uitvaardigen van een verbod op het bedrijven van politiek gedurende 15 jaar voor de meest prominente figuur van de partij, Henrique Capriles.

Reverol zei dat de twee gedetineerden 'hebben bekend deel te hebben genomen aan het geweld van deze week'. De laatste clash, in meer dan een week van hevige gevechten, vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats in het centrum van Los Teques in de buurt van de hoofdstad. Demonstranten richtten barricades op en gooiden met molotovcocktails en de politie vuurde traangas, zo is op foto's op social media te zien.

Capriles, gouverneur van de omringende staat Miranda, zei dat 15 winkels waren geplunderd, waaronder een aantal bakkerijen. Sprekend op een persconferentie beweerde hij, dat 'alle daden van vandalisme' werden uitgevoerd in opdracht van de overheid. De pro-regering burgemeester van Los Teques, Francisco Garces, gaf op Twitter de schuld van de plunderingen aan 'gewelddadige oppositie facties'.


Vijf mensen, onder wie een 13-jarige jongen, zijn sinds 6 april gedood in confrontaties met de oproerpolitie tijdens een golf van protesten tegen Maduro.

Primero Justicia verwierp de beschuldigingen van Revero. De partij schreef op haar Twitter-account dat de twee jeugdleiders zijn 'ontvoerd' door de militaire inlichtingendiensten. 'Nestor Reverol, de echte terrorisme is degene die je leidt in het onderdrukken van het volk'.


Maduro tracht pogingen af te weren om hem af te zetten nu Venezuela worstelt met een tekort aan voedsel en medicijnen. Het land heeft 's werelds grootste olie-reserves, maar heeft last van een daling van de prijs van ruwe olie in de afgelopen jaren.

De volgende grote georganiseerde demonstraties waartoe wordt opgeroepen door oppositieleiders zijn gepland voor volgende week woensdag.

(Red. De Surinaamse Krant/AFP/Twitter)

Srd 10.000 en Euro 10.000 gestolen uit auto Kabinet van de President

Medewerker Kabinet laat tijdens bezoek aan CBB tas met geld gewoon in auto...


De politie van Uitvlugt kreeg donderdagmiddag melding van een auto-inbraak in de Mr. Jagernath Lachmonstraat bij het kantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Een ambtenaar had Euro 10.000 en Srd 10.000 in een tas in een dienstauto van het Kabinet van de President achtergelaten. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 15 april 2017.

Kort voor de inbraak had de man de dienstauto geparkeerd op het terrein van het CBB en ging het kantoor binnen om wat zaken in orde te maken.

Toen hij na enkele ogenblikken terugkwam, merkte de ambtenaar dat in de wagen was ingebroken en dat de daders ervandoor waren met de tas met inhoud.

De politie van het ressort is ter plaatse geweest voor onderzoek en er zouden geen noemenswaardige bewijsmiddelen zijn aangetroffen. Er zouden ook geen camerabeelden zijn waarop de inbraak is vastgelegd. Het verdere onderzoek is overgedragen aan de recherche.

Charles Pahlad: 'Armoede maakt Bouterse geil'

'Als Desi Bouterse ziet dat mensen pienaren dan wordt hij geil'


'Als Desi Bouterse ziet dat mensen pienaren dan wordt hij geil. Armoede maakt Bouterse geil', zegt ex-NDP-ondervoorzitter Charles Pahlad vandaag, zaterdag 15 april 2017, in het Dagblad Suriname. De ex-parlementariër, ooit een goede makker van president Desi Bouterse, reageert op de situatie waarin het land vandaag de dag is gebracht door het beleid van de regeringen onder leiding van president Desi Bouterse. 

Pahlad, die zich voor de verkiezingen van 2015 aansloot bij de VHP, voert aan dat hij de samenleving meerdere malen had gewaarschuwd voor de huidige ellende. 'Ik heb de mensen sinds 2013 gewaarschuwd. Ik had ze gezegd ‘Wo njang grasi!’ Dit is nog niets', aldus de politicus.

Pahlad stelt, dat het staatshoofd geniet wanneer hij mensen honger ziet lijden.

'Laat me dit ervan zeggen, als ik naar mijn kussen loop, slaap ik als een roos. En al is de hele stad in rep en roer of de hele stad brandt af, degene die slaapt is Bouterse', zei Bouterse in een interview in 2005. 'Dat is die man zijn attitude. Je kunt hem niet veranderen. Bouterse e taki dati e sribie lek wang roos. Soso ley, nanga slaaptablet e sribie. Ik bracht vroeger zelf slaaptabletten voor die man', aldus Pahlad.

De politicus zegt, dat hij sinds zijn vertrek uit de NDP zelf als een roos slaapt.

NDP-voorzitter en president Desi Bouterse heeft een week geleden tijdens een structurenvergadering flink uitgehaald naar partijgenoten die weigeren minder bedeelde personen die de organisatie aanhangen, te helpen. 'Jullie moeten je schamen dat je niet eens een zak rijst eind van de maand kunt geven aan iemand die het moeilijk heeft', stelde de NDP-voorzitter.

Pahlad vindt, dat Bouterse zich moet schamen om voor de zoveelste keer de schuld op de schouders van partijleden te schuiven, terwijl hij juist een slecht voorbeeld geeft als partijvoorzitter. 'De president moet de fout bij zichzelf zoeken. Als ouders het slechte voorbeeld geven, wat verwacht je dan van hun kinderen? Als de leider niet goed is, wat verwacht je dan van de achterban? Als goede vader moest hij ervoor hebben gezorgd dat hij zijn kinderen binnen de partij een goede opvoeding had gegeven', aldus Pahlad.

De ex-parlementariër benadrukt dat hij meer kritiek richting de NDP-achterban in de komende periode verwacht, omdat Bouterse ne mek fout. 'Gado na wang bung gado. Bouta na wang bung mang, dus hij is die gado binnen NDP. Hij is nooit fout. Wij, de hele samenleving zijn fout', aldus de politicus.

Pahlad zegt, dat hij nu blij is dat hij eindelijk de juiste keus heeft gemaakt door zich bij de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) aan te sluiten. 'Eerst was ik bij de NPS, daarna de NDP. Nu ben ik bij de VHP en ik voel mij eindelijk Surinamer.'

Pahlad heeft eerder meerdere malen aangegeven dat corruptie binnen de NDP de oorzaak is dat hij nu zijn steun geeft aan de VHP en het Front. De politicus heeft het staatshoofd eerder meerdere malen gewaarschuwd dat hij alleen maar omringd is door labaria’s.

Protesten tegen regeringsbeleid worden na Paasweekeinde voortgezet

Demonstranten komen dinsdag 8 april bijeen te Theater Unique


De demonstraties van de vakbeweging, het Burgercollectief, delen van het bedrijfsleven en anderen worden dinsdag voortgezet. Demonstranten worden opgeroepen om zich te melden in Theater Unique en daar wordt een actiemodel bekendgemaakt. Er is voor gekozen om niet meer op het Kerkplein bijeen te komen, maar in het actiecentrum in Unique. Daarvoor is geen vergunning nodig volgens de actieleiding. 

Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zei vanochtend, zaterdag 15 april 2017, op een persconferentie - zo bericht Starnieuws -, dat er geen sprake is van anarchie tijdens de actie.

Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie, Wilgo Valies, leider van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname en Berenstein, benadrukten dat de verarming steeds groter wordt. De regering reageert niet op signalen vanuit de samenleving. Aangezien de regering niet luistert, is het nodig om door te gaan met de acties. Hierbij zal ook rekening gehouden worden met de Avond Vierdaagse die komende week wordt gehouden.

Berenstein zei dat de drie demonstraties van vorige week succesvol zijn geweest. De samenleving is ontevreden en daar is uiting aan gegeven. Vanuit de regering is totaal geen reactie gekomen tot nu toe. De verhoogde government take is niet teruggedraaid en de verarming wordt niet stopgezet.

Regering verhoogt royalties op bouwmaterialen zonder overleg met sector

'Indien je kosten wilt verhogen, moet je dit doen in een samenhangend pakket'


De regering heeft de royalties op bouwmaterialen waaronder zand, klei, grind, schelpen, natuursteen en lateriet fors verhoogd. Tot voor kort moesten vaste bedragen variërend van een dubbeltje tot Srd 0,40 per kubieke meter worden betaald. Natuursteen was het duurst, Srd 5 aan royalty per kubieke meter. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 15 april 2017.

Bij een Staatsbesluit, dat op 4 april van kracht werd, wordt de mijnbelasting in percentages van de kostprijs van het desbetreffend product berekend. Met uitzondering van kaolien, schelpen en natuursteen zal voor alle zandsoorten, klei, grind, steenslag en lateriet 30 procent royalty per kubieke meter moeten worden betaald. Voor natuursteen, schelpen en kaolien is het percentage vastgesteld op 55. De productiekosten, de zogenoemde putwaarde, van klei, zandsoorten en lateriet variëren van Srd 10 tot Srd 32,50 per kubieke meter. Voor schelpen, steenslag en grind hanteert de regering een gemiddelde putwaarde van Srd 125.

'Het is zeer ongepast om zonder overleg met de sector, deze kostenverhogende maatregelen te nemen. Indien je kosten wil verhogen, moet je dit doen in een samenhangend pakket, wat wederom niet is gebeurd', reageert Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging (AAV).

De organisatie deelt de bezorgdheid van haar leden en de sector met betrekking tot het tot nog toe gevoerd falend beleid van de regering.

Als reden voor de tariefsaanpassing voert de regering aan dat de tot dan gehanteerde bedragen volledig achterhaald zijn. Tot voor de aanpassing waren de royalties gebaseerd op putwaarden die varieerden van 100 Surinaamse gulden voor zandsoorten tot 5.000 gulden per kubieke meter voor natuursteen.

'Het doel is om de opbrengsten vanuit de mijnbouwsector te vergroten door middel van het aanpassen casu quo verhogen van de prijzen. Dit kan dus door actualisering van de prijzen van de bouwmaterialen', stelt de regering in de Nota van Toelichting. Verder is aangegeven dat per kwartaal of halfjaarlijks de waarden van de bouwmaterialen 'aan de putmond in het veld' actief zullen worden gecontroleerd. Hierdoor kan het royaltypercentage periodiek gewijzigd, bijgesteld en gepubliceerd worden bij ministeriële beschikking. Met de uitvoering van het nieuwe Staatsbesluit is de minister van Binnenlandse Zaken belast.

Gehandicapte man (36) valt uit achtbaan in Colombiaanse stad Montenegro

Man valt 10 meter en is 'in kritieke toestand' opgenomen in een ziekenhuisEen man met een handicap is uit een grote achtbaan in Colombia gevallen. De 36-jarige Laureano de Jesus Ospina zou gaan genieten van een dagje uit in het National Coffee Park Kater in de stad Montenegro. Hij werd met spoed naar het La Sagrada Familia ziekenhuis vervoerd en zou in een ‘kritieke toestand’ verkeren, zo berichten diverse internationale media vandaag, zaterdag 15 april 2017, op gezag van onder andere de Colombiaanse krant El Tiempo.

Een video, opgenomen door getuigen, toont hoe de man valt uit de achtbaan als die de onderzijde nadert van een van de verticale afdalingen.


Het thema park in de provincie Quindio is een soort eerbetoon aan de rol die koffie heeft gespeeld in de geschiedenis van het land.

Jhon Faber Giraldo Giraldo, community manager van het themapark, zei in een reactie: ‘De heer Laureano is stabiel en we weten dat hij nimmer het bewustzijn heeft verloren en dat hij in goede handen van de specialisten is.'

Hij voegde eraan toe op Vanguarida.com: ‘Het was geen mechanisch defect of een falen van de werking, omdat we werken met het protocol van de fabrikant.'


Het park zorgde, naar verluidt, van directe zorg aan de man voordat een ambulance arriveerde.
De Colombiaanse website stelt, dat Giraldo een onderzoek naar het incident heeft toegezegd.
Krater werd geopend in februari 2015 om de 20e verjaardag van het park te vieren.


Activiste Neus: 'Eenheid nodig om regering tot aftreden te kunnen dwingen'

'Het kan veel tijd nemen om te geloven in eigen kracht'


Het volk zal de regering pas tot aftreden kunnen dwingen, wanneer er sprake is van eenheid. Dit zegt activiste Maisha Neus in reactie op de opmerking dat het onrealistisch zou zijn om de regering naar huis te sturen, door haar ruime meerderheid in het parlement, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 15 april 2017.

'De regering naar huis sturen is wél haalbaar, wanneer we een eenheid vormen', zegt Neus. Ze erkent dat het moeilijk is om alle neuzen in één richting te laten kijken. 'Het zal heel moeilijk zijn om te doorbreken en het kan veel tijd nemen om te geloven in eigen kracht.'

De actievoerster blijft vasthouden aan haar eis dat de regering moet naar huis. Ze is wel van mening dat het terugdraaien van de recent verhoogde brandstofprijs geen haalbare eis is, 'ook al zou de regering dat willen'.

Maar, dat het moeilijk zal zijn om te doorbreken, is geen reden om te stoppen. Ze is deze week daarom begonnen met buurtbezoeken om de bewoners bewust te maken van de noodzaak om te protesteren. Neus wordt daarin ondersteund door Curtis Hofwijks en Siebrano Piqué. De bezoeken zijn ook bedoeld om de mensen te mobiliseren voor de protestdemonstraties van de vakbeweging en het bedrijfsleven die vanaf dinsdag weer worden opgepakt. Het eerste buurtbezoek was woensdag in Abrabroki, vandaag is Para aan de beurt. Het streven is om ook Land van Dijk, Geyersvlijt en Weg naar Zee te bezoeken.

Neus vindt de aankondiging van de regering om hard op te treden tegen ordeverstoorders bij de protestdemonstraties misplaatst. Deze waarschuwing komt nadat het er bij de demonstratie van maandag op sommige momenten grimmig aan toe was gegaan, zo schrijft althans de Ware Tijd. 

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noordoost heeft erop gewezen dat de actievoerders tijdens de demonstraties de wettelijke voorschriften in acht moeten nemen. Het straatprotest heeft tot nu toe zonder vergunning plaatsgevonden, maar volgens Nerkust moet men vanaf dinsdag, wanneer de acties worden hervat, wel een vergunning hebben.

Inter Moengo Tapoe in verklaring: 'Stadionverbod is poging om ons in kwaad daglicht te stellen

'Delen van sportpers voeden systematisch hetze tegen Inter'


Zie daar weer de zoveelste keer om Inter Moengo Tapoe (IMT) in een kwaad daglicht te stellen. Zo reageert het bestuur van de kampioen bij de Surinaamse Voetbal Bond, Inter Moengo Tapoe, op het jongste bericht dat twee van haar spelers waaronder Ronnie Brunswijk, een stadionverbod zou zijn opgelegd en dat Brunswijk zich toch in het stadion bevond woensdag in de wedstrijd tegen Transvaal. Volgens het bericht impliceert dit dat Brunswijk zich niet zou hebben gehouden aan het verbod.

Volgens het bestuur is al geruime tijd een hetze tegen Inter, welke systematisch wordt gevoed door delen van de sportpers. Heel wat samenzweringen die zelfs tot bij de wedstrijdleiding wordt gevoed. Er wordt haast alles aan gedaan om het beoefenen van voetbalsport te bemoeilijken bij de club. Dit mediabericht is het zoveelste bewijs hiervan. Hoe dat komt weet het bestuur niet. Feit is dat in de afgelopen 10 jaren IMT toonaangevend is binnen het Surinaamse voetbal en dat er miljoenen Surinaamse dollar in de club is geïnvesteerd in de afgelopen decennia.

Wat is aan de orde?
Kort voor aanvang van de wedstrijd kreeg de club voor de voetbalkenners op een heel ongebruikelijke wijze een brief van het SVB-bestuur in de kleedkamer van de matchcommissionar bestemd voor het IMT-bestuur. Daarin heeft het SVB-bestuur, in deze voorzitter John Krishnadath, aan het bestuur van Inter het beroep gedaan dat de spelers Naldo Kwasie, Ronnie Brunswijk en Obrendo Huiswoud voor de wedstrijd tegen Transvaal niet worden opgesteld en derhalve ook niet op de bank mogen plaatsnemen. Er is nimmer gesproken over een stadionverbod zoals nu in de media wordt gesteld. Het woord stadionverbod is nimmer gevallen.

De technische staf van Inter heeft dit direct gemeld aan enkele bestuursleden die ook in het André Kamperveen Stadion waren. Het bestuur dat nogal moeite had met de werkwijze van SVB, heeft ingestemd met het beroep en zijn de spelers buiten de selectie gelaten. Er is nimmer gesproken over een stadionverbod.

Wat het inhoudelijke van de brief betreft, is het verbazingwekkend dat de matchcommissionar nog geen rapport heeft opgemaakt, terwijl de arbiters deze al hebben opgemaakt en ingediend. Normaliter wordt vereist dat de rapporten van de matchofficials en de commissaris de volgende dag af zijn. Voorts meent het bestuur, dat er op allerlei mogelijke manieren een situatie van emotionele aard welke in de voetbalwereld voorkomt op een of andere manier op te blazen. Voetbal is ook een emotionele sport voor zij die het niet weten. Soms laat de leiding zich ook hier door leiden. Echter is het de kunst om boven alles je toch als een professional op te stellen.

Over de kwestie Brunswijk wenst ook het bestuur van Inter een diepgaand onderzoek. Vooral wat ertoe heeft geleid dat de situatie is ontstaan. Vaststaat dat er geen sprake was van handgemeen wat zeker ongeoorloofd is in sport. Verbaal geweld is zeker ook niet geoorloofd, echter hoopt het bestuur dat de Tuchtcommissie vooral zal letten op de mate waarin deze wel of niet heeft plaatsgehad.

Ook is er daadwerkelijk contact gemaakt met de cameraman in kwestie. Deze verklaart zelfs de situatie te kunnen begrijpen, omdat hij ook voetballer is geweest. Hij heeft aangegeven dat hij zich geen moment bedreigd voelde. Het bestuur heeft ook de informatie dat er op allerlei mogelijke manieren en zelfs door een vereniging hij onder druk wordt gezet om een belastende verklaring af te leggen.

IMT heeft er alle vertrouwen in dat de Tuchtcommissie deze zaak juist zal afhandelen. En dat zij zich niet laat leiden door de berichtgevingen met als doel bewust de opinie tegen Inter te krijgen. Het bestuur betreurt elke handeling op die bewuste wedstrijd dag tegen WBC die op welke manier dan ook niet binnen de voetballerij geoorloofd is.

Wij zijn de kampioen en we hebben het geluk dat we een voorzitter hebben die zijn plaats binnen de maatschappij kent en zijn hart op de juiste plaats heeft voor de voetbalsport in Suriname. Inter is de districtsploeg met de meeste internationale clubvoetbal ervaring in Suriname in de afgelopen jaren. We are the team to beat.

Bestuur Inter Moengo Tapoe, 
Peter Winter (secretaris)

Auto met vermoedelijk hoge snelheid tegen schutting op Derde Rijweg: 17-jarige inzittende gedood

Bestuurder en tweede inzittende gewond naar een ziekenhuis afgevoerd


De 17-jarige Akshai Mahabier is gistermorgen, vrijdag 14 april 2017, overleden door een verkeersongeval op de Derde Rijweg. De bestuurder van de auto, waar Mahabier in zat, en een inzittende zijn naar een ziekenhuis vervoerd, zo bericht de Ware Tijd op haar website.

Het voertuig reed vermoedelijk met hoge snelheid over de Derde Rijweg richting de Hendrikstraat. De bestuurder verloor de controle over het stuur waardoor de auto tegen een schutting reed (zie foto - Bron: Anthony Janki/de Ware Tijd).

Mahabier was op slag dood. De politie van Kwatta heeft de zaak in verder onderzoek.

(Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)