zondag 16 april 2017

Vakbeweging staat tijdens komend protest stil bij ziektekostenvoorziening ambtenaren

'Amper derde deel pakket dat door Staatsziekenfonds (SZF) wordt aangeboden is beschikbaar'


Een van de issues die de vakbeweging aan de orde zal stellen tijdens komende protestmanifestaties is de ziektekostenvoorziening voor ambtenaren. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zei zaterdag tijdens een persconferentie, dat nauwelijks een derde deel van het pakket dat door het Staatsziekenfonds (SZF) wordt aangeboden, beschikbaar is, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 16 april 2017.

In vergelijking met anderhalf jaar geleden, is volgens Berenstein de beschikbaarheid van medicijnen en specialistische diensten sterk verminderd. Mensen moeten steeds betalen voor medicijnen. Op subtiele wijze wordt volgens de vakbondsleider de service geminimaliseerd.

Berenstein antwoordde op een vraag dat opgekomen zal worden voor de belangen van de landsdienaren, want niet alle vakbonden in de ambtenarij zijn aangesloten bij de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). Bovendien zijn ook de onderwijsgevenden aangesloten bij het SZF.

De actievoerende organisaties zullen deze kwestie ook aan de kaak stellen, want de mensen die ziek worden, moeten diep in hun buidel tasten. De CLO doet niets voor de mensen, meent Berenstein. Rick Kromodihardjo, directeur van SZF, zegt in een reactie, dat de beweringen van Berenstein niet kloppen.

Bromfietsketting aan hoogspanningskabel zorgt in Moengo voor uren stroomstoring

EBS waarschuwt samenleving, dat vandalisme voor grote problemen en extra kosten kan zorgen


Geheel Moengo was vrijdag voor enkele uren van elektriciteit verstoken, nadat vandalen bewust of onbewust een bromfietsketting tegen een van de hoogspanningskabels in de omgeving Peto-Ondro wierpen (zie foto - Bron: EBS). De ketting die tegen de kabel kwam veroorzaakte een totale black out, die ruim 1.600 huishoudens en bedrijven ruim 3 uren in het donker liet, zo bericht de EBS vandaag, zondag 16 april 2017.

De black out ontstond rond kwart voor acht vrijdagavond en rond tien uur was het overgrote deel van de bewoners wederom voorzien van elektriciteit.

Doordat het een hoog risico was om de fietsketting in het donker te verwijderen zijn de Banketieweg en Peto-Ondro 's morgens omstreeks kwart voor acht onder spanning gebracht nadat de ketting bij daglicht kon worden verwijderd.

Eerder dit jaar ontdekte de EBS een soortgelijk geval van straatschenderij dat ook ervoor zorgde dat geheel Moengo voor uren spanningsloos was. De EBS waarschuwt de samenleving dat vandalisme aan het elektriciteitsnetwerk niet alleen grote gebiedsstoringen veroorzaakt en enorme onkosten met zich meebrengt, maar vooral ook dodelijke gevolgen kan hebben. Kapotte of losgerukte kabels zijn altijd onder spanning en kunnen een groot gevaar vormen als deze in contact komen met de omgeving, vooral de mens.

'De EBS betreurt deze kwade verrichtingen en doet een beroep op de samenleving om elke vorm van vandalisme of schade toegebracht aan het elektriciteitsnet door te geven via haar klantenservice lijn op het nummer 175 of via de politiemeldkamer op 115.'

Politie Zeeland waarschuwt voor drugspakketten op strand

Waarschijnlijk gaat het om hoeveelheden cocaïne 

Ook in Groninger Eemshaven zijn drugspakketten aangespoeld


Op de Zeeuwse stranden zijn afgelopen nacht verschillende pakketten met harddrugs aangespoeld. De politie waarschuwt mensen die zo'n pakket vinden om er af te blijven en de politie te bellen, zo bericht Omroep Zeeland vandaag, zondag 16 april 2017.

De pakketten werden aangetroffen langs de hele Zeeuwse kust, van Schouwen-Duiveland tot aan Zeeuws-Vlaanderen. De politie geeft verder geen bijzonderheden over de vindplaatsen en het aantal pakketten.

Over de inhoud van de pakketten wil en kan de politie ook niets zeggen. Al zegt woordvoerder Willem Jan Uytdehage wel, dat er in negentig procent van de gevallen cocaïne in zit.Uytdehage: 'Meestal geven we geen ruchtbaarheid aan het aanspoelen van drugspakketten. Maar vanwege de verwachte drukte op het strand nu met de Paasdagen komen we nu wel met een waarschuwing. Ook, omdat mensen vanochtend politieauto's gezien kunnen hebben op het strand, komen we er nu mee naar buiten. Treft u een drugspakket aan? Blijf dan bij het pakket en bel 112.

Ook in de Groningse Eemshaven spoelden verschillende pakketten met drugs aan. Ze waren volgens RTV Noord verpakt in karton en plastic en hadden de grootte van een videoband. Een voorbijganger belde de politie na het vinden van meerdere van dit soort pakketjes.


Of de vondsten in Groningen en Zeeland met elkaar te maken hebben, is nog niet bekend. De twee politiekorpsen hebben wel contact met elkaar over de zaak.

Het gebeurt vaker dat vanaf schepen op zee bewust pakketten drugs worden gedumpt om het spul zo aan land te krijgen.

'Er gaat veel over de grens met Frans-Guyana waar wij geen zicht op hebben'

Districtscommissaris Daniel: 'Er is weinig controle op Marowijnerivier en ook geen vaste haven'


'Grensbewaking moet van twee kanten komen'


Brandstof is slechts een van de goederen die illegaal wordt verhandeld tussen Suriname en Frans-Guyana. 'President Desi Bouterse heeft gelijk dat de goedkope brandstof in Suriname het aantrekkelijk maakt om dit product naar de buren te smokkelen', zegt Freddy Daniel, districtscommissaris van Marowijne, vandaag, zondag 16 april 2017, in de Ware Tijd. 

Het probleem is echter veel groter. 'Er gaat veel meer over de grens waar wij totaal geen zicht op hebben: van allerhande goederen tot personen. Er is weinig controle op de Marowijnerivier en ook geen vaste haven waar de autoriteiten zaken structureel kunnen monitoren.'

Dit is een van de redenen waarom het dagelijks leven bij de oosterburen al zo'n drie weken stil ligt en er voortdurend straatprotesten worden gehouden. De plaatselijke gemeenschap komt op tegen structurele verwaarlozing door Frankrijk. Mede daardoor is de gemeente niet in staat om voldoende maatregelen te treffen om de illegaliteit en criminaliteit vanuit Suriname in te dammen.

'Wij voeren onderhandelingen met de Fransen en hebben plannen om gezamenlijk orde op zaken te stellen. Maar, zij zijn afhankelijk van Frankrijk waardoor het even duurt voordat de knoop wordt doorgehakt. Zelfs met de beste controle zal de illegaliteit niet volledig kunnen worden uitgeroeid. Maar je kan die wel indammen. Suriname voert de controle al op. Maar een grens kan je niet in je eentje bewaken. Je hebt het buurland nodig om daar zaken aan te pakken die hier doorglippen.'

De nauwere samenwerking moet legale en veilige handel tussen de twee landen bevorderen. De demonstraties in Frans-Guyana hebben een negatieve economische impact op Suriname. Er komen minder bezoekers, terwijl de bedrijvigheid aan de grens, waar de Fransen vaak de oversteek doen om inkopen te doen, op een laag pitje draait.

Bondsman Valies: 'Jongeren hebben grote belangen bij de vakbondsstrijd'

Valies ziet vele onderwijsgevenden vertrekken naar landen in Caribische regio


Jongeren hebben grote belangen bij de strijd die de vakbeweging en andere groepen voeren. Het beleid van president Desi Bouterse neemt hun kansen op een goede toekomst weg. Het gebeurt nu al dat leraren en technisch kader het land verlaten, omdat er geen perspectieven meer voor ze zijn. Daarom kunnen ook de jongeren niet langer aan de zijlijn blijven staan, stellen vakbondsleiders Wilgo Valies en Armand Zunder. 

Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) bevestigt vandaag, zondag 16 april 2017, op Starnieuws de berichten dat een aantal leerkrachten het land verlaat of op het punt staat het land te verlaten. De leerkrachten trekken veelal naar Caribische landen (Curaçao en Sint Maarten), maar door hun opleiding is de kans groot dat ze ook in Nederland aan de bak kunnen, aldus Valies.

'Ik kan de mensen niet kwalijk nemen als ze naar andere oorden willen gaan waar ze een redelijk bestaan kunnen opbouwen.' Ofschoon hij ze het liefst hier zou houden, zegt hij 'maar, zij zien geen perspectief meer, het ziet er ook niet rooskleurig uit voor de rest van ons, omdat het beleid dat wordt gevoerd, vernietigend is voor alle sectoren.'

Het zijn niet alleen leerkrachten die bij bosjes het land verlaten, voegt Zunder eraan toe. 'Tal van jonge professionals vertrekken, omdat zij hier geen perspectieven meer hebben.' Volgens Zunder willen ze het land helpen opbouwen, 'maar krijgen ze onvoldoende tot geen kansen. Ze vinden dat hun expertise onvoldoende wordt benut.'

Hij beargumenteert dat dit is waarom het beleid moet worden omgebogen. 'Er dient een beleid gevoerd te worden dan uitnodigend is voor jongeren.' De vakbondsman legt uit dat vooral technische krachten het land verlaten, kader dat nu al heel schaars is. Het onderwijsbeleid is er ook niet op gericht om jongeren klaar te maken voor de opbouw van het land. 'We hebben nu bijvoorbeeld teveel juristen, teveel economen, teveel sociologen, maar bijna geen technici. Het zijn juist de technische mensen die het sterke kader vormen die nodig is voor de ontwikkeling en opbouw van een land. Er moet perspectief worden gecreëerd voor de jongeren.'

Het beleid van president Desi Bouterse belemmert de ontwikkeling van het land op verschillende niveaus, geven de vakbondsleiders aan. Veel van de beloften worden ingetrokken. Zoals de basiszorgverzekering dat voor jeugdigen gratis zou zijn. Nu moeten ouders toch weer neertellen voor medicijnen en zorg. Velen kunnen de school ook niet meer bezoeken. 'Daarom moet er een beleid komen dat duidelijke perspectieven biedt. Dat moeten we met z’n allen afdwingen. De jongeren moeten niet thuis blijven zitten en denken it’s not my business. Maar, it’s your business, want door dit beleid komen de jongeren niet aan bod.'

Econoom en vakbondsleider Zunder: 'Tijd dat bedrijven als Newmont en IAmGold voor government take op brandstof betalen'

'Overheid moet niet alleen bevolking voor extra belasting op brandstof laten betalen'


Het wordt tijd dat grote bedrijven waaronder Newmont en IAmGold/Rosebel Goldmines ook voor de ‘government take’ op brandstof gaan betalen. Bepaalde sectoren zoals de landbouw, veeteelt en visserij, zouden een veel lagere government take moeten betalen om de nationale productie te garanderen. De overheid moet niet alleen de bevolking voor de extra belasting op brandstof laten betalen, terwijl bepaalde maatschappijen vrijuit gaan, stelt econoom en vakbondsleider Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 16 april 2017.

'De verhoging van de brandstofprijzen treft als eerste weer de burgers, in het bijzonder de wrokomans, want zij gaan alweer extra betalen terwijl we zien dat grote ondernemingen als Newmont en IAmGold geen government take betalen', aldus Zunder.

'Hoe is het nou mogelijk dat, terwijl we onze grondstoffen weggeven en nu de Surinaamse economie en de Surinamers in problemen zijn, wij een regering hebben die niet met deze bedrijven gaat praten en zegt kijk, voor de komende drie jaar moet je wel wat gaan betalen, want ik heb het geld nodig.' 

Zunder adviseert de regering om opnieuw te gaan onderhandelen met de bedrijven die de extra belasting op brandstof niet betalen. Hij haalt aan dat het belastingsysteem moet worden aangepast en uitgebreid.

'De regering moet niet al die belastingen en verhogingen op de burgers en arbeiders gaan afwentelen. De regering moet namelijk ook de mensen in de goud- en houtindustrie in het binnenland die geen belasting betalen, een governement take laten betalen. Die meergelden komen de overheid alleen maar ten goede. Wij zijn er ook voorstander van dat bijvoorbeeld de landbouw en visserij minder belasting op brandstof gaan betalen. Zo kan de economie blijven groeien zodat de overheid haar lopende uitgaven kan betalen. Kortom, er moet een totaal nieuwe kijk op de belastingen komen', vat Zunder samen.

'Wanneer belastingen worden verhoogd, moeten de werknemers op de eerste plaats niet de dupe worden.'

De vakbondsleider maakt zich ook zorgen om de werkgelegenheid en de nog steeds stijgende inflatie. Hij wijst er wederom op dat een hoog werkloosheidscijfer samengaat met toenemende criminaliteit. Het inflatiecijfer van 2012 bedroeg 4,3 procent. Aan het eind van 2016 is er sprake van een jaarinflatie van 52,4 procent. 'Dat moet gestopt worden. De inflatie betekent een dagelijkse verarming van de totale samenleving. Als wij dat niet stoppen, gaan wij steeds meer moeten betalen en armer worden. Daarom is het van belang dat de mensen niet aan de kantlijn blijven staan, omdat in feite hun bestaan wordt bedreigd.'

Molotovcocktail bij PAR-partijgebouw op Curaçao naar binnen gegooid

PAR-leider Rhuggenaath spreekt van 'een terroristische daad'


Bij het partijgebouw van de politieke partij PAR in Willemstad op Curaçao is zaterdagochtend vroeg, 15 april 2017, (lokale tijd) een molotovcocktail naar binnen gegooid. Het gebouw heeft brandschade opgelopen, zo bericht onder andere De Telegraaf.

De leider van de PAR, Eugene Rhuggenaath, noemde het een terroristische daad.

De afgelopen dagen zijn ook billboards van de PAR beschadigd en drie trailers met reclamemateriaal gestolen. Rhuggenaath ziet het als een georganiseerde aanval op de partij.

'De PAR is voorvechter van de komende verkiezingen. We staan voor deugdelijk bestuur en onze campagne is duidelijk aanwezig. Wellicht willen anderen ons daardoor intimideren.'

Volgens Rhuggenaath zal de campagne van de PAR gewoon doorgaan en laat de partij zich niet uit het veld slaan door de aanvallen.

In een Facebookbericht meldt Marilyn Alcala-Wallé (zie onderaan): 'Vannacht is er een projectiel gegooid in de PAR-sede en is het gebouw in brand gestoken. Dit is geen toeval meer. En ook geen onschuldige daad. Het is opvallend hoe een politiek geëngageerde groep alles eraan probeert te doen om de PAR te schaden. PAR blijft ondanks alles het rechte pad volgen.'

Vanmorgen vond een persconferentie plaats over het incident. De PAR heeft al eerder aangifte gedaan over de vernieling van verkiezingsborden.

Op 28 april zijn verkiezingen op Curaçao. De Rijksministerraad bepaalde onlangs dat die worden gehouden onder toezicht van de gouverneur van Curaçao, nadat de huidige regering de verkiezingen probeerde uit te stellen.
'Welgeinformeerd', Radio Tamara, bespreekt 180 graden ommezwaai Trump, Sylvana en haar bedreigers, Kabinetsformatie en VVD/Paasfeest

Panel praat met Patty Gomes over 'witheid', met Mildred Lede over  'De Bondru Vogel En De Oude Laars' en met Jules Rijssen/Imagine IC over 'Verzamelbijeenkomst 25 jaar Bijlmer Vliegramp'

Ook aandacht voor aanhoudende demonstraties tegen regering Bouterse en recente verhoging benzineprijzen


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma 'Welgeinformeerd' van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 16 april 2017 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Quo Vadis Donald Trump? En waar breng jij de VS en de rest van de wereld naartoe? 
Waar velen bang voor waren dreigt zich te voltrekken. De onberekenbare en vooral ook onbetrouwbare president Trump gaat wat zijn buitenlandbeleid betreft tekeer als een olifant in een porseleinen kast.

Eerst de aanval op Syrië, toen de MOAB, Moeder Van Alle Bommen, op Afghanistan en nu de armada richting Noord-Korea. En vooral het onberekenbare en onbetrouwbare gedrag van Trump.
De wereld gaat zeer roerige tijden tegemoet met deze Kip-Zonder-Kop-President.

* Sylvana Simons heeft de processen tegen haar bedreigers / beledigers enzovoorts persoonlijk bijgewoond en gebruik gemaakt van haar spreekrecht.
Dat heeft zij op een voortreffelijke en vooral waardige manier gedaan en zelfs de rechter 'bij de les gehouden' toen hij haar wilde beperken in haar spreekrecht.
Hoe nu verder met deze openlijk racistische tendensen op met name social media, die de daders vooral probeerden terug te brengen tot een wat onbenullig uit de hand gelopen tijdverdrijf .* De kabinetsinformatie is inmiddels begonnen en vooral voor VVD en GroenLinks zijn de komende weken de weken van de waarheid.
GroenLinks zal in ieder geval niet ook het lot willen ondergaan dat de PvdA zo desastreus heeft getroffen en gedecimeerd tot een 'partijtje van niks'. We zullen het zien.

* Aanpassing van het Paasfeest is ineens een discussie geworden met een zekere lading nu blijkt dat de VVD in de Tweede Kamer grote vraagtekens heeft geplaatst bij aanpassingen bij de viering van het Paasfeest.
De VVD schijnt ineens niet door te hebben, dat alles in een dynamische samenleving verandert door tijdsverloop en door veranderende opvattingen van haar bewoners. Dus eigenlijk niet nieuws onder de zon, maar het wordt toch weer opgeblazen.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Een kort telefonisch interview met Patty Gomes die dinsdag 18 april om acht uur 's avonds te samen met en in Het Debatcentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam een bijeenkomst organiseert over 'Witte Mensen Als Object Van Onderzoek': namelijk hoe zij hun witheid ervaren en welke plaats de koloniale erfenis en racisme innemen in hun leven. Verschillende deskundigen zullen verschillende aspecten van deze thematiek inleiden.

* 'De Bondru Vogel En De Oude Laars' is een familie- en kinderboek geschreven door Mildred Lede. Dit boek is onlangs genomineerd voor de Decade Innovation Award 2017 en gaat over opa Frits, die een eeuwen oud verhaal, over de moed van de tot slaven gemaakte voorouders, vertelt aan zijn kleindochter Imara. In een telefonisch interview met Mildred Lede zal zij meer vertellen over dit zeer lezenswaardig boek.


* Jules Rijssen / Imagine IC zal ons, ook in een telefonisch interview, vertellen over de Verzamelbijeenkomst 25 jaar Bijlmer Vliegramp, toen een El Al vliegtuig, 25 jaren geleden, neerstortte in Amsterdam Zuidoost / De Bijlmer. Imagine IC zal dit jaar op verschillende momenten aandacht hieraan besteden onder meer door een tentoonstelling in september .

Verzamelbijeenkomst 25 jaar Bijlmer Vliegramp
Datum: dinsdag 18 april 2017
Tijd: inloop 17.30 uur, aanvang 18.00 tot 19.30 uur
Locatie: OBA Reigersbos (Rossumplein 1)
Een klein hapje wordt geserveerd. Toegang is gratis. 

* De redactie van het programma probeert contact te maken met Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, en een van de organisatoren van de demonstraties in Suriname, om van hem te vernemen hoe het nu verder zal gaan met deze protesten en acties tegen het regeringsbeleid en de recente verhoging van de brandstofprijzen en de problemen van de leerkrachten in Suriname.

De presentatie is in handen van Owen Venloo en het panel wordt gevormd door Iwan Bottse, Timothy Petrisie en Max Sordam.

Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.'Besluit regering en coalitie behandeling Wet Rij- en Voertuigenbelasting aan te houden is om rust te kopen'

VHP-Assembleelid Gajadien: 'Samenleving is al uitgezogen'

- 'Regering voert momenteel ad-hoc beleid waar alles als een paniekreactie kan worden gezien' 
- 'Minister Welzijn teruggefloten door president en minister Hoefdraad heeft geen visie'


'Het besluit van de regering en de coalitie om de behandeling van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting voorlopig aan te houden, is om rust te kopen. Dit, terwijl men de samenleving al heeft uitgezogen', zegt het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zaterdag 15 april 2017 in het Dagblad Suriname. Gajadien voert aan dat de regering momenteel een ad-hoc beleid voert waar alles als een paniekreactie kan worden gezien. 

De invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting stond hoog op de agenda van de regering en moest zo op jaarbasis kunnen voorzien aan minimaal Srd 200 miljoen aan inkomsten voor de staatskas. Nu de samenleving, politiek en delen van de samenleving heftig kritiek op de verhoogde brandstoftarieven hebben geleverd, wordt de wet voorlopig geparkeerd.

Gajadien, lid van de commissie van rapporteurs, is formeel nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van de parlementsvoorzitter, maar is niet verbaasd. 'Wanneer je ziet dat de regering van de hak naar de tak springt, verhogingen doorvoert en dan weer terugdraait, geeft het typisch aan dat deze regering nog geen houvast heeft van welk beleid zij moet uitvoeren. Men heeft zoveel armoede voor de samenleving gebracht en blijft haar maar misleiden. Ik blijf zeggen, dat deze regering op dit ogenblik niet legitiem bezig is, omdat men conform de grondwet het vereiste Ontwikkelingsprogramma niet heeft kunnen presenteren.'

Gajadien vindt dat minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie (HI) de gemeenschap met zijn vele reacties over de intrekking van de nieuwe brandstofbeschikking in de media heeft misleid, omdat deze beschikking op 8 april door de onderdirecteur van HI is getekend en op 11 april de deur uit is gestuurd. Dat betekent volgens hem, dat de bewindsman reeds voor 8 april voor akkoord moet hebben getekend.

'Ik denk dat de aanpassing van de brandstofprijzen wederom een hele opleving is geweest voor de regering om middelen uit de samenleving te halen. Men gaat het een beetje uitsmeren om straks weer met die maatregelen te komen. Men was duidelijk van plan om de nieuwe prijzen voor SOL te implementeren. Het ministerie zegt, dat er overleg gevoerd is met de brandstofmaatschappijen. Als er inderdaad overleg gevoerd was, zou de beschikking nooit de deur uitgaan. Men heeft de samenleving achteraf wederom misleid door zogenaamd rust te kopen. De minister is teruggefloten door de president', aldus Gajadien.

Ondanks de verhoging van de government take zijn de inkomsten hieruit nog maar op de helft van 2015. De Staat verdient volgens een recente reactie van Financiënminister Gillmore Hoefraad in de media Srd 31 miljoen per maand aan de heffing. In 2015 was het bedrag Srd 60 miljoen. Gajadien vindt dat Hoefdraad steeds misleidend bezig is, omdat hij uiteindelijk niet aangeeft hoe hij de verdiencapaciteit van de overheid kan vergroten, zonder de samenleving extra te belasten.

'Hoefdraad heeft geen visie. Terwijl men steeds ruimschoots de government take heeft genomen, heeft hij de samenleving misleid door steeds voor te doen alsof de take minder wordt. Dit, terwijl het niet zo is. Men doet niets anders dan constant uitkijken naar de meest simpele manier om geld binnen te halen. De meest simpele manieren voor Hoefdraad zijn de verhoging van brandstoftarieven, belastingverhogende maatregelen en de verhoging van energietarieven. Men heeft geen beleid om de verdiencapaciteit van de samenleving te verhogen, maar juist alleen om middelen uit de uitgezogen samenleving te halen', aldus Gajadien.