maandag 17 april 2017

Paraguay's president Cartes geen kandidaat presidentsverkiezingen 2018

Horacio Cartes ziet af van een tweede zittingstermijn


Paraguay's president Horacio Cartes heeft vandaag, maandag 17 april 2017, bekendgemaakt dat hij geen kandidaat is bij de presidentsverkiezingen in 2018, ongeacht of het Congres een amendement aanneemt waardoor een tweede zittingstermijn mogelijk wordt. Dit meldt het persbureau Reuters.

In een vandaag verzonden brief aan de aartsbisschop van Asuncion, gedeeld door Cartes op Twitter, zegt Cartes, dat hij was geïnspireerd door de oproep van Paus Franciscus voor vrede en dialoog.


Demonstranten stichtten 31 maart brand in het Congres, nadat de Eerste Kamer in het geheim in voordeel van het amendement had gestemd. De Tweede Kamer heeft nog niet gestemd.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

'Rust, onrust'; Alphons Levens

Rust, onrust


En de dominee vroeg ons op de radio,
dat was in de stille week, na de protestdemonstraties,
om tot rust te komen.

Ik dacht dat mensen die slecht gevoed zijn
of ziek, zonder medicijnen,
uit zichzelf al stukken rustiger waren.

Sommigen zie ik in onze hoofdstad
voor de winkels op stoepen slapen
alsof zij al dood zijn.

Kinderen op school met lege magen
kunnen soms wel onrustig zijn;
doch de dominee vroeg het in de paasvakantie.

Alphons Levens,
16 april 2017.

EenVandaag: Nederland zweeg in 1980 over moord en martelingen Suriname

In 1980 werd Nederlander Fred Ormskerk vermoord en Joop Krol gemarteld


Deze week wordt bekend of in Suriname het proces over de 8 decembermoorden wordt hervat. In december 1982 vermoordden Surinaamse militairen onder het bevel van Desi Bouterse vijftien landgenoten. Maar, twee jaar eerder werd er ook al gemoord en gemarteld, en toen protesteerde Nederland niet, zo is vandaag, maandag 17 april 2017, te lezen op de website van het Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag.

In 1980 werd Nederlander Fred Ormskerk vermoord, en Joop Krol, een andere Nederlander, gemarteld. Uit de (inmiddels vrijgekomen) geheime notulen van de ministerraad van mei 1980 blijkt dat Nederland niet protesteerde omdat men bang was de militairen boos te maken.

Nederland vreesde dat Bouterse en de zijnen zich zouden aansluiten bij het communisme van Castro in Cuba.


Eva Essed Fruin en voormalig correspondent in Suriname voor NRC Handelsblad, Rudie Kagie, de zoon van de vermoorde Fred Ormskerk. De man van Eva Essed, Frank, was een vooraanstaand Surinaams politicus. Op hem en een aantal andere Surinamers werd een schijn-executie uitgevoerd.
(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Delpher Kranten)

Colombia rouwt om dood opkomende muzikale ster Martin Elias

Te hard rijden maakt einde aan het leven van de traditionele vallenato zanger


Colombia rouwde afgelopen weekend om het verlies van Martin Elias, een rijzende muzikale ster die om het leven kwam bij een verkeersongeluk, waarschijnlijk door te hard rijden, waardoor zijn familie en fans in rouw werden achtergelaten, zo bericht vandaag, maandag 17 april 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports.

Elias was de zoon van de legendarische zanger Diomedes Diaz en een van de opkomende sterren in het traditionele vallenato muziekgenre. De tragische dood van de zanger zorgde voor een golf van rouw, in het bijzonder in zijn geboorteplaats Valledupar waar een openbare ceremonie duizenden mensen trok die hun laatste eer wilden bewijzen.

De politie heeft tegenover media verklaard, dat te hard rijden de meest waarschijnlijke oorzaak van het ongeval in San Onofre, Sucre, is geweest. Volgens de schoonvader van de zanger, reed de chauffeur met een snelheid 136 mijl (219 kilometer) per uur, aldus het televisienetwerk Caracol.


Elias is de tweede vallenato ster maken die om het leven is gekomen in een auto-ongeluk door te hard rijden in iets meer dan een decennium. Singer songwriter Kaleth Morales’ dood in 2005 werd toegeschreven aan dezelfde oorzaak.

Het verontrustende is, dat de dood van de zanger een groeiend fenomeen markeert dat voor autoriteiten al jaren bijna onmogelijk is om te bestrijden.


Volgens het bureau van de lijkschouwer in Colombia zijn tussen donderdag en zaterdag ten minste 70 mensen omgekomen bij dodelijke ongevallen. Dit is een aanzienlijke 59% lager dan vorig jaar, toen in dezelfde gemeten periode 170 mensen overleden en 1.134 ernstig gewond raakten.. Net als bij Elias, is de meest voorkomende oorzaak van de dood in het verkeer te hard rijden. Vorig jaar verloren 518 mensen het leven in het verkeer door te hard rijden. In totaal in Colombia verloren vorig jaar 6.802 burgers het leven in het verkeer, 24% meer dan een decennium eerder.

Traffic deaths in Colombia


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Caracol TV/Twitter)

Geologen in Brazilië en Bolivia ontdekken bijzondere grotten mogelijk gemaakt door uitgestorven reuzen luiaards....

Andere deskundigen sluiten niet uit dat de grotten zijn vervaardigd door uitgestorven gordeldieren


In de afgelopen jaren hebben geologen in Brazilië en Bolivia massale eigenaardige grotten (zie foto's - Bron: Frank)ontdekt die, zo zeggen ze, niet tot stand zijn gebracht door een natuurlijk proces. Een van de geologen, Heinrich Frank, een professor aan de Federale Universiteit van Rio Grande do Sul, kroop in een dergelijke tunnel in de Braziliaanse stad Novo Hamburgo. Het was ongeveer 15 voet lang, zei hij medio maart van dit jaar in Discover Magazine, en aan het eind van de tunnel waren sporen van klauwen in het het plafond te zien. Dit berichten tussen medio maart en het weekeinde van 15 en 16 april 2017 diverse internationale (wetenschappelijke) media.

Frank zei, dat het waarschijnlijk een 'paleoburrow' is, gegraven door een uitgestorven soort reusachtige luiaard, en toen hij eenmaal de tunnel had gevonden, begon hij ze in drommen te vinden, aldus Discover Magazine.


Frank gelooft dus, dat de holen werden gegraven door een geslacht van reusachtige grondluiaards, zo groot als de huidige olifanten, die ooit in Zuid-Amerika leefden tot ongeveer 10.000 jaar geleden. Ze waren enkele van de grootste landzoogdieren op aarde, in omvang alleen overtroffen door de mammoet. Anderen geloven echter, dat uitgestorven gordeldieren, die kleiner dan de reuzen luiaards waren, verantwoordelijk zijn voor de holen.

In de buurt van de Braziliaanse stad Porto Alegre, bijvoorbeeld, vonden Frank en zijn studenten een andere tunnel vier voet breed, 65 voet lang en bekleed met sporen van klauwen. Zij schatten dat de tunnel ooit zo lang was als 250 voet. Hoewel sommige van de tunnels inmiddels vol sediment zijn, 'blijven zij duidelijk overeind staan, als donkere ronde knoppen in een vuile oever'.


In zijn thuisstaat Rio Grande do Sul, in het uiterste zuiden van Brazilië, heeft Frank tot vandaag de dag minste 1.500 'paleoburrows' gedocumenteerd. In Santa Catarina, in het noorden, heeft hij honderden meer gevonden en het worden er steeds meer.

'In deze holen, bekruipt je soms het gevoel dat er een schepsel op je wacht achter de volgende bocht, dat is hoe het voelt als je in een prehistorisch dierenhol loopt', zegt hij.

Fossielen van drie soorten uitgestorven luiaards zijn gevonden in de omgeving, waaronder Catonyx, Glossotherium en Lestodon, die enkele tonnen woog. Sommige soorten gordeldieren, zoals Pampatherium, Holmesina of Propraopus, die ook uitgestorven zijn, waren iets kleiner dan de luiaards, maar kunnen ook hebben bijgedragen aan de bouw van deze tunnels, zeggen andere experts.


(Red. De Surinaamse Krant)

12-Jarige 'Baas Kwatta' aangehouden verdacht van beroving....

Jongen verdacht van beroving in januari in Coesewijnestraat van twee jongedames 


De 12-jarige R.J., alias 'Baas Kwatta', is door de politie van Latour aangehouden. Hij heeft in januari met een ander in de Coesewijnestraat in Paramaribo twee jongedames van een mobiele telefoon beroofd. De slachtoffers deden aangifte op het politiebureau, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zondag 16 april 2017.

Tijdens het onderzoek is J. in beeld gebracht. Hij kon worden opgespoord en is te de Goede Verwachting aangehouden.

Het vermoeden bestaat, dat hij met ene Alida - van wie geen leeftijd wordt vermeld - de twee dames heeft beroofd. Die Alida is eveneens aangehouden voor een poging tot inbraak in een woning aan de Toekomstweg op 29 maart.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is 'Baas Kwatta' ingesloten in het Jeugdcellenhuis te Opa Doeli.

Den Blauwvinger: Geen wandelaars op trottoirs centrum Paramaribo, maar auto's

COLUMN: Effectief parkeerbeleid bestaat slechts op papier

Agenten lopen gewoon langs geparkeerde auto's op trottoirs en treden niet op


Parkeren in het centrum Paramaribo? Ach, dat doen we toch gewoon op de stoep.... De stoep rond onder andere de kerk op het Kerkplein staat iedere dag vol met geparkeerde auto's, voetgangers moeten op straat lopen en agenten wandelen gewoon rond en treden niet op. Maar, ook de stoep in de Watermolenstraat is onbegaanbaar voor voetgangers door geparkeerde auto's. Wat is dat toch met Suriname en het aan de laars lappen van wet- en regelgeving, zonder dat daar tegen wordt opgetreden... Auto's worden her en der schots en scheef op voetpaden geparkeerd. Het mag.
Van een effectief parkeerbeleid blijkt in de praktijk amper sprake te zijn.

Sedert eind 2015 wordt binnen regeringskringen gesproken over parkeerprobleem
Medio december 2015 liet toenmalig minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, weten, dat de politie gebruik zou gaan maken van wielklemmen. 'Een systeem van betaald parkeren zal geïntroduceerd worden voor delen van het centrum van Paramaribo. De overheid zal een leidende rol hierin moeten vervullen', aldus Van Dijk-Silos toen. De minister zei verder, dat het parkeerprobleem in de binnenstad van Paramaribo een structurele oplossing vereist.

Een jaar later, op 9 januari 2016, bericht het Dagblad Suriname, dat er voor een oplossing van het parkeerprobleem mensen/organisaties waren die wilden investeren, maar dat voor deze investeerders blokkades werden opgeworpen. Volgens door dat dagblad destijds verkregen informatie werden de mensen/organisaties niet toegelaten, omdat zij gewoon, zoals in de volksmond bekend, geen ‘tjoekoe’ wilden betalen.
Volgens de toenmalig minister van Openbare Werken Siegfried Wolf berustte het verhaal van de ‘tjoekoe’ niet op waarheid. Naar zijn weten was er één organisatie met personen van Surinaamse afkomst die zich had gemeld om deze problematiek te helpen oplossen. Ook over betaald parkeren werd destijds vaak gesproken. Het betaald parkeren zou op één of andere manier als maatregel kunnen worden gezien, die ertoe moet leiden dat het parkeren in de binnenstad wordt ontmoedigd.

Een paar maanden later, april, zei toenmalig districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost, dat de regulering van parkeervoorzieningen in en rond de binnenstad serieus besproken moest worden. Hij zei, dat wanneer de overheid niet kan zorgen voor parkeervoorzieningen, particulieren de mogelijkheid moeten krijgen om die aan te leggen, wel via regulering door de overheid.

'Hier geldt een wegsleepregeling', maar niet in de praktijk
Inmiddels is het april 2017. Hier en daar zijn in het centrum parkeerplaatsen aangelegd, maar aan de mentaliteit van veel automobilisten is niets veranderd. Her en der worden auto's op trottoirs geparkeerd en daar wordt nauwelijks tegen opgetreden. Agenten zien het, maar lopen, fietsen of rijden gewoon door en treden niet op tegen de overtreders van wet- en regelgeving. Parkeerautomaten zijn nog steeds nergens te zien. En een zeldzaam bordje ergens aan een muur met de tekst 'Hier geldt een wegsleepregeling' (of woorden van gelijke strekking) is niets meer en niets minder dan een bordje met een tekst.

Het parkeerbeleid van de regering Bouterse lijkt te zijn gestrand. Ondertussen worden voetgangers in het centrum dag in dag uit gedwongen om op de straat te lopen door dat lakse regeringsbeleid.

Intimiderende show in opdracht van Bouterse
Het is moeilijk om je te verplaatsen in de hersenpan van een automobilist die zonder zich te generen zijn auto parkeert op een trottoir. Zou die niet weten wat een trottoir is of heeft hij gewoon lak aan wet- en regelgeving en lacht de passerende passieve agenten gewoon uit?
Het is simpelweg asociaal gedrag van asociale figuren die profiteren van een inactief parkeerbeleid en agenten die liever lui zijn dan moe en slechts in hun uniform pronkend door het centrum van Paramaribo slenteren in bijzijn soms van een militair met een vervaarlijk uitziend groot vuurwapen om de schouder. Het is slechts een intimiderende show in opdracht van president Desi Bouterse ter symptoombestrijding. Bestrijding van criminaliteit en dus niet bestrijding van irritante strafbare foutparkeerders.....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
16 april 2017
Amsterdam-Paramaribo

Venezolaanse vrouw (26) aangehouden op Indiaas vliegveld voor bezit satelliettelefoon...

Satelliettelefoon ongemerkt op andere Indiase luchthavens door controlesEen 26-jarige vrouw uit Venezuela is zondag 16 april 2017 gearresteerd op de luchthaven Jolly Grant te Dehradun, Uttarakhand, voor het bezit van een satelliettelefoon, dat niet zonder regeringstoestemming in India mag worden ingevoerd en gebruikt. Dit meldt The Times of India zondag.

De vrouw, Maria Fernanda Belloso, werd in eerste instantie aangehouden door personeel van de Central Industrial Security Force (CISF) tijdens de veiligheidscontrole op de luchthaven, terwijl ze op het punt stond om aan boord te gaan van een vlucht in de ochtend naar Delhi. Ram Singh Meena, van de politie (additional director general, ADG), openbare orde, zegt in een reactie, dat CISF-veiligheidspersoneel de satelliettelefoon in haar handbagage zag toen het door de scanningsmachine ging.

'Ze werd onmiddellijk aangehouden en de politie werd op de hoogte gebracht', aldus Ram Singh Meena. Vervolgens werd ze door diverse veiligheidsinstanties ondervraagd naar de reden achter het dragen van de satelliettelefoon in India. Meena zei, dat de vrouw beweerde dat ze geen kwade bedoelingen had en zich niet bewust was van de Indiase regels ter beperking van het gebruik ervan. 'Het is bevestigd dat ze de telefoon niet heeft gebruikt tijdens haar verblijf in India', voegde hij eraan toe. Ondertussen, volgens de wet, werd de vrouw in verzekering gesteld op grond van artikel 3/6 van de Indiase Wireless and Telegraph Act van 1933, op grond waarvan ze kan worden beboet.

'Ze moet maandag verschijnen in de rechtbank', zei Meena.

Belloso zei tijdens de ondervraging, dat ze als een voedingsmanager in Miami in de VS werkt en dat ze op 3 april via Delhi India was binnen gekomen en reisde naar Agra en Jaipur alvorens Rishikesh te bereiken op 14 april, waar ze verbleef in een ashram. Ze voegde eraan toe, dat ze de telefoon voor persoonlijk gebruik had meegenomen.

Ondertussen probeert beveiligingspersoneel na te gaan hoe haar telefoon aan de detectie op de andere Indiase luchthavens, waaronder Delhi's high-security Indira Gandhi International Airport, is ontsnapt, hetgeen duidt op een grove schending van de beveiliging. 'Het lijkt erop dat de satelliettelefoon niet werd gespot op andere luchthavens, omdat ze het bewaarde in haar check-in bagage en zou kunnen zijn aangezien voor een camera door de scanningmachines', aldus Meena.

(Red. De Surinaamse Krant/The India Times)